Kommunikációs kormányzás, kommunikációs népbetegség
2011. október 03. írta: Doktor Kottász

Kommunikációs kormányzás, kommunikációs népbetegség

  Az utóbbi napokban elég sokszor előkerült, hogy bizony kétharmad ide, Országvédelmi Akcióhős oda, a Nemzeti Ügyek Kormánya bizony sokszor az elátkozott gyurcsányi útra téved. Voltak ugye a havi rendszerességgel meghirdetett programok és víziók, illetve az áfával és azzal a bizonyos láthatatlan kulccsal való trükközés, amely ugyanúgy a középosztály csúnyájával veri el a csalánt, ahogy azt Ferenc és Gordon tette.

  De az igazi fletóizmus most jelent meg a második Orbán-kormány ténykedésében: ez a kommunikációnak tulajdonított mágia. Mert mi volt eddig a helyzet? Volt egy kommunikációs államtitkárság, volt a miniszterelnöknek egy szóvivője és volt egy kormányszóvivő. Kezdjük az utóbbival, hiszen Nagy Annának volt a leghagyományosabb szerepe: ő számolt be a kabinet által elért eredményekről a vendégekkel tarkított tájékoztatóin. Mellette ott volt Szijjártó Péter, mint Orbán magyar hangja, aki megfogalmazta a népi bölcsességekkel tunnigolt keménykedéseket, ha a kormányfő Brüsszelben volt, vagy focizni. És volt/van egy államtitkárság, amely többek között koordinálja a tárcák kommunikációját.

  Ehhez képest most van egy új kormányszóvivő, az egykori századvéges elemző, Giró-Szász András személyében, akinek már nem eredményekről kell beszámolnia, hanem döntéseket kell megindokolnia. Lehet ennek kapcsán rosszmájúskodni, hogy ezek szerint nem is lesznek eredmények a jövőben, és fel lehet hozni azt az értesülést, hogy az új csapat máris felsült, csak hát minek. Ebben az országban, ahol a sorok közötti olvasásnak negyven plusz húsz éves hagyománya van, a tisztelt választópolgárt a kabinet igazáról nem a kormányszóvivő fogja meggyőzni.

  Egy kapcsolatos nyugdíjasnak Gíró-Szász akkor is fideszes gazember marad, ha az ő kis borítékjának megnagyobbításáról beszél, ahogy Batiz András is úgy él minden jobbos, emlékezetében, mint egy bulvármédiás nyikhaj, akinek maga Gyurcsány magyaráz egy Audi hátsó ülésén – és kit érdekel, hogy a szívünknek kedves adócsökkentésről van szó. Ezzel persze nincs mit tenni, kormányszóvivőre szükség van, mert ez így praktikus a sajtónak is és a kormánynak is, csak hát azzal az illúzióval egyelőre ne számoljunk, hogy ők a politikusoknál különb vagy méltányosabb elbírálás alá esnek. Talán épp ez a „jól kormányoztunk, csak rosszul kommunikáltuk” mítosznak a gyökere is. Hát nem. Nagyon vastag és nagyon unalmas kommunikációelméleti tankönyvek első fejezetei között szerepelnek az úgynevezett tettértékű szavak és a beszédaktusok. Nos ilyen a politika is: ha egy politikus kinyitja a száját, akkor egyszerre kommunikál és politizál. Akkor is, ha azt mondja, hogy nem nyilatkozom.

  Az igazi gyurcsányság azonban nem ez, hanem ennek a rosszul diagnosztizált problémának a mindig csúfos kudarcot valló megoldási kísérlete. A potentátok azon téveszméje, hogy az összes probléma megoldható azzal, ha mindent felteszünk az internetre, sőt, az igazán súlyos esetek mindjárt csinálni akarnak maguknak egy weblapot. És akkor máris elmondhatjuk magunkról, hogy nem hallgatnak minket agyon. Hát ennek a lázálomnak sem tudott a fülkeforradalom véget vetni. Ott van a Fidesz-frakció honlapjának esete is. Hát szívünkre a kezünkkel de íziben: akkor se lenne semmi értelme, ha működne. De így, hogy innen irányít oda, aztán egy másik szerverről vissza és bele lehet még írni a mondatba, hogy harmincmillió forint, akkor sokkal nagyobb kárt okoz egy adott politikai erő megítélésében, mint amit meg akart oldani ezzel a weblappal. De hát mit fikázom itt a politikát, meg a Gyurcsányt: a kommunikáció ma Magyarországon népbetegség, amit UP oly kitűnően diagnosztizált a legutóbbi Szerdában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr43271478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politológusi szerepek 2011.10.04. 06:51:27

Giró-Szász András kormányszóvivő lett nemrég, épp olyan időszakban egyébként, amikor sok jó hírrel nem szolgálhat. Igaz, az előző kormányszóvivőtől sem emlékszem látványos mondatokra, ők inkább az újságírókon keresztül érnek el hozzánk, harmadik típusú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katzenstreu 2011.10.03. 14:21:49

Kedves Nagyon Hülye! Azt látom, hogy karakterre fizetnek, de ez még megélhetési bűnözésnke is kellemetlen.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.10.03. 14:59:02

@Katzenstreu: pedig igaz. blogon karakterre fizetnek? :D:D

Alfőmérnök 2011.10.03. 15:05:01

@Doomhammer: Orbán = Gyurcsány. Olvassatok Népszabadságot.

Katzenstreu 2011.10.03. 15:07:21

@dobray: Unalmas és hosszú hasfájás.

Sarkalatos hozzászóló 2011.10.03. 15:40:23

Jó poszt volt ez, csak rosszul kommuniáltad.

Sarkalatos hozzászóló 2011.10.03. 15:41:04

Jó poszt volt ez, csak rosszul kommunikáltad.

fonó 2011.10.03. 15:50:52

Érthetetlen mit is akart írni, nem tudja v még nem meri magának se bevallani a buktát. Az ÁFA játék nem uaz. Gyurcsányéknál legalább ENGEDTEK LE és mindenki érezte nem csak a gazdagok. Itt viszont emelkedik, adócsökkentésnek hazudják és a keresetcsökkentésből (16%-os) kell kigazdálkodni.

tarackos 2011.10.03. 16:33:28

A potentátoknak nem a net a téveszméjük, inkább az, hogy nem a kormányzásuk egy rakás szar hanem csak kommunikációs probléma van. Szerintük a zemberek nem értik micsoda zsenialitás húzódik meg az intézkedéseik mögött, ezért el kell nekik magyarázni.

teknős 2011.10.03. 17:05:32

@fonó: Itt van, látod, hogy ne a b betűvel kezdődő szót használjam.

A Gyurcsányék által felvett hitelek kamatterhe miatt kell adót emelni. Ezt nagyon egyszerűen és közérthetően el kellene mondani. Teszem fel, hogy minden adóforintból hetven fillért kamatra fizetünk és csodák nincsenek. Ezt nem képesek elmondani, hiába az ezeregy szóvivő.

balint60 2011.10.03. 17:07:16

Lehet itt akárhány szóvivő és kommunikációs államtitkár. Lehetnek ők bármilyen szimpatikusok és felkészültek.

Ha mondandójuk mögül hiányzik a JÓ KORMÁNYZÁS, hiteltelen marad továbbra is valamennyi.

Ilyen egyszerű.

balint60 2011.10.03. 17:12:31

@teknős:

Varga Mihály megmondta, hogy az új kormány megalakulása olyan bizalmi növekedést fog okozni, hogy az egymagában 350-400 milliárdos megtakarítást fog eredményezni; alacsonyabb kamatok és országkockázati felár, erősebb forint, stb.

Hová is jutottunk? Milyen "nem-szokványos" ötletek jóvoltából jutottunk ide?

Ember, gondolkozz egy kicsit!

Bell & Sebastian 2011.10.03. 18:07:34

Az igazmondáson erőszakot elkövetők nem is olyan kicsi csoportját nevezzük politikusnak (elhallgatás művészete), ugyanakkor évente képezünk pár ezer média kommunikátort.

Ezek olyan ingerület átvivő -félék, mindent felerősítenek, állítólag a legjobbak még arra is képesek, hogy kibeszéljék Katiból a gyereket.

Javaslom, legyen újra kisbíró rendszer. Kidobolják, oszt kész is! Emberek megbeszélik, hazamennek.

Pogácsát meg nem adnék, zabáljanak otthon.

evil overlord (törölt) 2011.10.03. 19:26:59

@Bell & Sebastian: Ön talán értékeli, a hülyézésssel indító fikanickről az alábbi kis szöveg jutott az eszembe:
Ich sage nur: scheisse, scheisse, scheisse! Wir brauchen mehr Scheisse! Und Katzenstrau! Katzenstrau macht hart wie Kruppstahl! Auf Scheisse and Katzenstrau bauen wir unseren neuen Statt!

Bell & Sebastian 2011.10.03. 20:13:45

@evil overlord: XDDD
Ha jól gondolom, Adolf -beszéd ferdítés a Mester tájnyelvén.
(Mivelhogy a macskaalom középnémetül Katzenstreu, a szórni -igéből.)

A hasonlóság a fennálló helyzettel csak a véletlen műve. Ugye?

Pedró27 2011.10.03. 20:36:42

"Voltak ugye a havi rendszerességgel meghirdetett programok és víziók, illetve az áfával és azzal a bizonyos láthatatlan kulccsal való trükközés, amely ugyanúgy a középosztály csúnyájával veri el a csalánt, ahogy azt Ferenc és Gordon tette."

Ez a mondat azért megérne egy bővebb kifejtést. Mert én nem úgy érzem, hogy most a középosztályt szívatnák.

Egyáltalán, kit értesz középosztály alatt?

Gyurcsánnyal meg nem az volt a baj, hogy havonta hirdetett meg programokat, hanem hogy egyikből se lett semmi.

evil overlord (törölt) 2011.10.03. 21:32:05

@Bell & Sebastian: Egészen pontosan északnémet akcentussal beszélnek, egy közepesen PC német opusban: a rockerek jófiúk, a neonácik pedig egy ingatlancápa szolgái :)
Igazából a fikanick ihletett meg, de lehetne analógiát találni a jelen helyzettel.

Die Revolution wird van aus dieser Baustelle auf ganz Deutschland ausgehen. Wir werden das verrotete System an seiner Scheisse zu grunde gehen lassen. Seid ihr bereit, Kamaraden eure Scheisse den Führer zu opfern?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.03. 21:54:56

@teknős: Ezt nagyon egyszerűen és közérthetően el kellene mondani, mint például azt, hogy még egyszer mondom: nem lesz megszorítás. És hangosan kell mondani, mert úgy jobban üt.

"Teszem fel, hogy minden adóforintból hetven fillért kamatra fizetünk és csodák nincsenek". Ezt is sokszor el kell mondani, mert ugyan hazugság, de imponálóan pofátlan hazugság, emellett egyszerű és közérthető is, direkt a hülyéknek találták ki.

Bell & Sebastian 2011.10.03. 23:41:37

@evil overlord:
Werner – Volles Rooäää!!! (Fäkalstau in Knöllerup) - 1999
Hoppá-hoppá! Nézze csak! Ismeri a Führer beszédmodorát?

rajzfilm
www.youtube.com/watch?v=bZ2DItv-WNE
eredeti
www.youtube.com/watch?v=_Q-6H4xOUrs

Észak-német? A szleng, az.

Bruhahahahihihi 2011.10.04. 04:33:23

Na, Na, Álljon meg a szájtépés!!!!!!!! Ki az az emberállat aki azt mondta diplomaták előtt( tehát le se tagadta, mert nem tudta), hogy: " rájöttem, hogy ha valakinek alkalma van megölni a riválisát, ellenfelét, ellenségét akkor az ne habozzon..."---IGEN EZT A NEMZET ROHADÉK SZARJANKÓJA, ORBÁN MONDTA-és hozzátette: Szívesebben látnám Gyurcsányt halva kiterítve látni mint sebesülten"...
Egy ILYEN GYILKOS, BŰNÖZŐ SZÁNDÉKÚ EMBER A MIN. ELNÖK MAGYARORSZÁGON!!!!
Gyurcsány , tegnapi beszédében meg azt mondta: hogy nem a bosszú vezessen bennünket, hogy ezt a krományt és Orbánt leváltsuk--( rajta van a videón)..
Akkor ki az államférfi? A kis suttyó, bunkó felcsúti Nemzeti Szardarab, vagy aki annak idején azt mondta a tömegnek, hogy nem menjenek Orbán háza elé tüntetni, mert ott a családja van, és ne zavarja meg őket....és Orbán mit csinált????--oda küldte Gyurcsány háza elé tüntetni a Répa Robit és a a kuglibábú fejű..Orbán papagájt a szijjÁrtót...
Na?????? Konzekvencia levonás???? Van? vagy csak begyöpösödött Fidesz mérgezésben vagytok még?
Magyarország egyetlen tumor betegsége a beteg rohadt Orbán! Ha az nem születik a Földre , akkor Magyarországon nincs ez a gyűlölet keltés és teljesen már a hangulat és politizálás.

ucsacsu 2011.10.04. 06:51:42

@Bruhahahahihihi:
Hát nem a ripacs,az biztos.

Éhes_ló 2011.10.04. 12:26:15

@Bruhahahahihihi: vedd be a gyógyszeredet és ha lehiggadtál, akkor keress egy jobb orvost.
Ne azt aki eddig sikertelenül kezelt, mert nem javulsz pedig telnek a hetek.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.10.04. 19:51:51

"A romló gazdasági növekedési kilátások és a szokatlan gazdaságpolitikai lépések sorozata alapján nem lehet kizárni, hogy Magyarországot további leminősítések érik idén ősszel a nemzetközi hitelminősítőktől. Amennyiben egyik-másik intézménynél ez bekövetkezne, azzal a magyar adósság-besorolás a bóvli kategóriába süllyedne. Ezek az aggodalmak egyébként már megjelenhettek az említett országkockázati mutatókban, illetve a forint gyengülésében. "

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/mitol_zuhant_10-ot_egy_honap_alatt_a_forint.156339.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

evil overlord (törölt) 2011.10.04. 23:20:00

@Bell & Sebastian: Sajnos elég gyenge az eredeti felvétel, kb. a felét értettem.

Egyébként helyenként kapaszodnom kellett az akcentus miatt - pl. Bauer Horst, itt:
www.youtube.com/watch?v=O2YWS6dG5LA&NR=1

Bell & Sebastian 2011.10.05. 00:58:02

@evil overlord:
Valami haszna csak van, hogy ezen rugózunk.
Elméletileg értenem kellene, de gyakorlatilag óalnémet az anyanyelvem, a bajort, tirolit és svájcit értem, de a szász a legidegenebb.

Pedig minden forrás váltig állítja, a svábolás felnémet.
Csak lehet kivétel, ezek szerint. :)

hu.wikipedia.org/wiki/Ófelnémet_hangeltolódás

Bell & Sebastian 2011.10.05. 01:20:14

Hogy más is értse, a felnémet hegyvidéki, aki nem érti a síkvidéki-tengerparti alnémetet, az viszont ért mindent, az irodalmi nyelv meg fel- és középnémet, ez utóbbi meg a felnémet része. Ennyire egyszerű.

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 08:31:09

@Bell & Sebastian: Én egy kis zavarban vagyok itt: a Standarddeutschot (ezt értik általában Hochdeutsch alatt) tanuló külföldi (pl. én) gondban van a hegyvidéki némettel is (nyelvészeti szempontból ezek a Hochdeutsche nyelvek). Mindezt annak ellenére, hogy a Standarddeutsch alapja a Hochdeutch. A bajorokat és a tirolit pl. félig-meddig megértem, de a Schweizerdeutschot már nem igazán (a nem bajor németek se nagyon, legalábbis ezt mesélték ismerősök).
Egyébként múltkorában voltam Berlinben és környékén, arrafele gyakorlatilag Standarddeutch akcentussal beszélnek (amennyire meg tudom ítélni).

Bell & Sebastian 2011.10.05. 08:45:27

@evil overlord: Hát ja, a felnémet a sztár, az alnémettel meg könnyű átlépni az óangolba és a hollandba.

Ha nem értem, ártatlan pofával azt szoktam mondani, magyar cigány vagyok, mondja lassabban és másként.
A legemlékezetesebb bakit Aachenben sikerült elkövetnem -rövid autókereskedői pályafutásom alatt-, nem értették, minek nekem egy kamionra való kutya?

Bruhahahahihihi 2011.10.05. 09:09:24

Nem elfeledni amit Orbán mondott: HA ALKALMAD VAN MEGÖLNI AZ ELLENFELEDET, RIVÁLISODAT NE TÉTOVÁZZ....
--remélem lesz aki megfogadja az ellenfelek közül......hehe:D - és hullik a férgese:) és a fagyi visszanyal:)))

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 10:57:08

@Bell & Sebastian: A hollandnál csúnyább nyelv kevés létezik.

Muhaha! (Én inkább "sváb" felmenőkre hivatoznék) Miért pont kutya?

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 11:05:33

@Bell & Sebastian: Így már értem, lol.

bz249 2011.10.05. 11:58:29

@evil overlord: a Schwitzetdütsch miatt ne aggodjon, a legutobbi konferencian talalkoztam egy zürichben dolgozo nemettel, o azt mondta, hogy a svajciak se mindig ertik meg egymast (bar eleg ciki, amikor valaki azt mondja, hogy bocsi nem ertelek mond inkabb nemetul, merthogy nagyon utaljak a Hochdeutschot beszelo nepeket). :)

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 12:12:50

@bz249: Ez azért már tényleg vicces.
Én kissé meglepődtem, hogy nem szeretik a németeket, hiszen mégis csak a Herrenvolk tagja és nem valami gyanús olasz. Múltkor Bell kollega linkelt egy svájci "numerus clausus"-ról szóló cikket a magyar n.c. kapcsán.
Anno velem minden további nélkül hajlandóak voltak németül beszélni, igaz én fizető turista voltam :)
(És sajnos nem tudom németnek álcázni magam, annyira nem tudok jól.)

bz249 2011.10.05. 12:51:17

@evil overlord: a svejciek szerint a Herrenvolk a svejci, mindenki mas merhetetlen elmaradottsagban leledzo Untermensch.

evil overlord (törölt) 2011.10.05. 13:28:47

@Bell & Sebastian: Snájdig félkonzi vagyok, az olyan nem jár munkásruhában.

@bz249: Touché. Én viszont adolfi értelemben definiálom a Herrenvolkot.

Bell & Sebastian 2011.10.05. 13:30:02

@bz249: Bizonyos jelek ezt kellőképpen alá is támasztják. Például a demokrácia- és honvédelem felfogásuk, államszervezésük, egyebek.

Bell & Sebastian 2011.10.05. 13:33:06

@evil overlord: Pedig praktikus, két gomb és lehet tovább sörözni? Jut eszembe, vannak még vályúk az asztalok alatt, az Oktoberfesten? :)

Bruhahahahihihi 2011.10.06. 06:38:52

Orbán úgy vélekedett, hogy inkább holtan látná Gyurcsányt, mintsem csak sebesülten („Orban would rather see Gyurcsany dead than merely wounded”). „Megtanultam” – mondta a távirat szerint a Fidesz elnöke a nagyköveteknek június 26-án, „hogy ha az embernek lehetősége van végezni a riválisával, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi”. ("I've learned, that when you have the chance to kill your rival you don't think about it - you just go ahead and do it.")

atv.hu/belfold/20110912_wl_orban_gondolkodas_nelkul_vegzett_volna_gyurcsannyal

...és még ne gyűlölje a Magyar Nép ezt a kis Nemzeti Szardarabot????

Bruhahahahihihi 2011.10.06. 06:39:39

Most Gy. Ferencet gyanúsítják be, jövőre Orbán diktátort állítják elő, meg a bandáját..Balsai, Köteles Kövér, Lázár, stb..mindegyiket SZÁMON KÉRIK ÉS NEM LESZ NEHÉZ ELÍTÉLNI. Már gyűlik a BŰNLISTÁJUK pl. az egykulcsos szja bevezetéséért, vagy a bankadóért.....a visszamenőleges törvénycsinálásért, a gazdaságért, a gazdagoknak való előnyökért....stb. Nevetsége és szánalmas. ..a Nemzeti Banda
A gonosz törpe bosszúja az egész! Orbán külön számon lesz kérve ezért a kijelentéséért: " ha alkalmad van az ellenfeled, riválisod megölni, akkor ne habozz....jobban szeretném Gyurcsányt kiterítve, holtan látni, mint sebzetten...."
Na EZÉRT FELELNI FOG !!!!!!!
süti beállítások módosítása