Fideszes-e az új nemzedék?
2011. szeptember 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Fideszes-e az új nemzedék?

  Éppen ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely abba nőtt bele, hogy a fiatalok, ha már egyáltalán politizálnak, akkor jellemzően fideszesek, és az összes többi politikai erő támogatottsága messze a narancspárt mögött jár. Ma azonban már nem 1990-et, '98-at vagy 2002-t írunk, és izgalmas a kérdés, vajon hogy állhat ma a fiatalok körében a Fidesz népszerűsége.

  2002 után a megboldogult UFi és a Reakció hasábjain is többször foglalkoztunk azzal, hogy vajon képes-e, egyáltalán: akarja-e még hangsúlyosan megszólítani a fiatalokat a Fiatal Demokraták Szövetsége? Lassan a félmúlt ködébe vesz a Fidesz elmúlt nyolc évben gyakran képviselt baloldalias, a nyugdíjasok és az inaktívak védelmére fókuszáló ellenzéki politikája; de azért szögezzük le: nem kis részben a klasszikus jobboldali, polgári tábor türelme, megértése – és persze vehemens szoci- és SZDSZ-ellenessége kellett ahhoz, hogy az ideológiai, aktuálpolitikai hajtűkanyarok után is együtt maradjanak a Fidesz választói. A fiatal választók többsége ezalatt az időszak alatt is kitartott a Fidesz mellett, ehhez persze hozzájárult a kormányzó balliberális erők alkalmatlansága, amiért a magától értetődően protestáló világnézetű fiatalok könnyen találtak azonosulási pontokat az ellenzékből ágáló Fidesszel.

  A hazai politikai, gazdasági és társadalmi válság elmúlt években történő felerősödése viszont magával hozta az anti-mainstream, rendszerkritikus pártok megerősödését: elsősorban a Jobbik, másodsorban az LMP volt képes a mindenből és mindenkiből kiábrándultakat megszólítani. Hiszen a még ki nem ábrándultaknak egy ábránd maradt csak: a Fidesz és Orbán Viktor, mint az egyetlen jelenleg kormányképes erő, amely talán képes megoldani a tornyosuló problémákat – ami a tavalyi kétharmados győzelemhez vezetett.

  A témában aranybánya Ifjúság 2008 jelentés szerint (türelmetlenül várjuk a remélhetőleg elkészülő 2012-es jelentést!) a magyar fiatalok nyolc százaléka vallja magát baloldalinak, és 21 százaléka jobboldalinak – míg a konzervatív-liberális skálán az előbbibe 10 százaléknyian, az utóbbiba 17 százaléknyian tartoznak. Megállapítható tehát, hogy a semleges, vagy éppen a politika iránt érdektelen 18-29 közötti fiatalokon túl, a politizálók között enyhe jobboldali-liberális fölény érzékelhető. Érdekes egyébként, hogy a legtöbb európai országban éppen a baloldal, sőt, a szélsőbaloldal felülreprezentált a fiatalok között – Magyarországon ezt szerencsére eddig megúsztuk, az okokat az egykori kommunizmussal, az MSZP és Gyurcsány tevékenységével, vagyis a baloldali gondolat teljes kiüresedésével és egy szubkultúrán kívüli vállalhatatlanságával lehet magyarázni. Kiss Viktor és Reich Orsolya a baloldali Eszméletben írják: „Az MSZP sikertelensége, úgy tűnik, többek között arra vezethető vissza, hogy egyrészről a tradicionális politikai tartalmakat nem tudja, vagy nem tudja olyan hatékonysággal kínálni-kommunikálni, mint jobboldali ellenfele, másrészről a fiatalság számára elengedhetetlenül fontos mítosz létrehozásában sem jeleskedik. Az ifjúság élethelyzetéből fakadó igényekre nem képes megfelelő választ adni: nem nyújt közösségi élményeket, biztonságot egy instabil és kiszámíthatatlan világban”.

  Viszont 2008 óta lett cserébe egy erős radikális jobboldalunk, amelyben láthatóan nagyon erős a fiatalok jelenléte. Így van ez, vagy csak egy optikai csalódás áldozatai vagyunk? Az biztos, hogy a Jobbik politikusai között nagyon sok fiatal akad, ahogy a helyi talpasok, a radikális szubkultúra különböző ágainak hívei között is rengeteg fiatalt láthatunk. A nagyvárosokban pedig az LMP tűnt erősebbnek, még ha a liberális fiatalok nem mellüket döngetve, hanem posztmodern többszörös idézőjelek között merik csak magukat pártszavazónak vallani.

  No de hol marad a Fidesz? Nem látni, nem hallani tipikus Fidesz-szavazó fiatalokat. Talán mert minden társadalmi csoportban, a legszegényebbektől az elitig, törpefalvaktól a fővárosig előfordulnak? Az ember már azt hinné, hogy esetleg a hangosabb radikálisok, a rendszerkritikus pártok elhódították már a politizáló fiatalok többségét. A Fidesz sem pozicionálja magát fiatalos pártnak, bár megjelent az ifjúságpolitikai vitairat, amelyben a kormány fiatal szakértők segítségével próbálja meghatározni a homályosnak tűnő ifjúságpolitika konkrét elemeit.

  A Tárki minapi felmérése szerint tényleg optikai csalódás áldozatai vagyunk: eszerint a 35 év alatti pártszimpátiával rendelkezők körében a Fidesz a legnépszerűbb (56%), majd a Jobbik (19%), az MSZP (14%) és az LMP (11%) következik. Az egyes pártok szimpatizánsainak körében eltérő a 35 év alattiak aránya: míg az LMP illetve Jobbik szavazói közül tízből négyen tartoznak ebbe a korcsoportba (43% és 40%), addig a Fidesz szavazói körében tízből hárman (32%), az MSZP esetében pedig ketten (20%).

  Fontos kérdés ugyanakkor, hogy vajon hány százalékos a pártot választók aránya a fiatalok körében, és mennyi a nem választók aránya (valószínűleg erős többségben vannak). Ugyanakkor láthatunk itt meglepő dolgokat: mind a Jobbikot, mind az LMP-t erősebbnek hittem volna, ha a fiatalok körében elmúlt években tapasztalt hangadó nézeteket veszem figyelembe. Ehhez képest alig van érdemi különbség a pártot választók teljes táborához képest: a Fidesz messze vezet, a Jobbik a fiatalok körében sem éri el a húsz százalékot, és az MSZP megelőzi az LMP-t(!). A Tárki felmérése 2011 áprilisa és júniusa között készült, tehát a nehéz gazdasági helyzet dacára azóta sem állhatott be brutális változás az erőviszonyok között.

  Mi okozza a Fidesz továbbra is meggyőző fölényét összes többi riválisával szemben – még a fiatalok körében is? Miért nem erősebb – a fiatalok számára vonzó radikális hívószavai ellenére – a Jobbik? Mitől mérhető egyáltalán az MSZP a fiatalok között? Mitől ilyen halovány az LMP eredménye?

  A Fidesz esetében a teljes népességen belül továbbra is létező, erős bizalom érvényesül a fiatalok között, hogy még mindig tőlük várják az ország sorsának jobbra fordítását? Vagy az is számít, hogy a jobboldali tábor újabb nemzedékei is – ki szívből, ki jobb híján – a Fideszt tartják a magyar polgári oldal pártjának, és szóba se kerül, hogy a szocikra, a libikre vagy a széljobbra szavazzanak? A fiatalokat esetleg a radikálisok szélsőségeseinek ostoba akciói tartják távol a Jobbiktól? Az MSZP esetében érvényesülhet a régi szoci szavazó családok hagyománya az újabb nemzedékeik körében? Az LMP pedig egy év parlamenti jelenlét után is színtelen-szagtalan, erélytelen a számukra?

  Nincsenek ma nemzedékek, nincs nemzedéki érzés. Hiába más a látszat, annak ellenére úgy tűnik, a politikában sincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr643211931

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyar mandarin: újabb csodafegyver Matolcsy kezébe? 2011.09.09. 10:32:05

Miután mellétrafált az egykulcsos adóval és a magyar gazdaság a sokadik ráolvasásra sem pörgött fel, úgy láttuk, itt az ideje, hogy az Elvarázsolt Kastély a maga módján megsegítse az Orbán kormány gazdasági parafenoménját, Matolcsy Györgyöt egy olyan ö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.09. 07:48:30

@tevevanegypupu: naná, a 30 alattiak valószínű többsége nem politizál.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.09.09. 08:00:41

kedves ergé, hány éves korban szokik hozzá az ember, hogy már középkorú? csak mert aki 1998-ban már szavazott, az ma nem 18-24 éves fiatal, ők meg - valamiért, talán mert sokuknak még nincsen se gyerekük, se ingatlanjuk, ezért nehéz őket "bezsarolni" - nem klasszikus célcsoportja egyik politikai erőnek se.
egy kapmány kb a "szavazz ránk, különben elveszíted, amid van!" vonalon mozog, csak a jelenlegi kurzus épp a zöld pardont veszi el a rájuk szavazóktól. mixed message.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.09. 08:09:29

@bs395: az Ifjúság 2008 29 évesekig, míg a mostani Tárki 35 évesekig mérte a fiatalokat, és így van, egy 19 éves, talán fősulit is halasztó, lébecoló srác világképe igencsak más, mint mondjuk egy kétgyermekes, 34 éves családapáé. ZP ügyben írtam korábban:

mandiner.blog.hu/2011/05/14/orszagzaszlos_onsorsrontas_ilyen_orszag_pedig_nincs_cclxxiii

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.09.09. 08:26:47

@rajcsányi.gellért (ergé):
nem azt mondtam, hogy ti küldtök vegyes üzeneteket (néha ti is), hanem hogy a fidesz :-)
35 évesig fiatal? háromnegyedes nadrágban? "thanks, I would not like to have an executive position just yet"

borigabi 2011.09.09. 08:31:48

A közvélemény-kutatás számait hallva mindig meglepődök a hivatalos értékek és a környezetemben tapasztaltak közötti diszharmónián. Míg a különböző felmérések rendre 50% feletti Fidesz-dominanciát mutatnak, addig az általam ismert emberek között csak elvétve találok kormánypárti szavazót, pedig a vidéki parasztságtól kezdve a fővárosi értelmiségen át szinte minden rétegből és korosztályból kapok ilyen vagy olyan visszajelzést. Nem értem - eltitkolják, vagy még így sem reprezentatív a minta?

Ron bácsi 2011.09.09. 08:36:58

@Schindler Pistája: @rajcsányi.gellért (ergé): Nem akarok beleszólni, csak kérdezem: a teljesen off és nettó zsidózó kommenteket nem kellene moderálni?

Viktus 2011.09.09. 08:49:35

A fiataloknak a többsége alapvetően szarik a politikára ... amúgy meg már jobbikos, de az is csak a cigányok megfegyelmezése okán ...

Viktus 2011.09.09. 08:55:53

@borigabi:

Na igen mondjuk ez érdekes én sem találkoztam igazán mostanság olyanokkal, akik dicsérnék a kormányt ... Még a legérdekesebb volt a szomszéd bácsi álláspontja aki szerint még a szocik kormányoznak mindig, és nem hagyják Orbán Viktornak megmenteni a hazát.

jozicsenko 2011.09.09. 09:13:23

hmmm, érdekes dolgokat látok (31 vagyok)

- korosztályom java jobboldali vagy széljobb -mszp minimálisan van jelen, az szdsz-t jobban utálják mint bármi mást, az lmp-t meg kerülik /egy ismerőst tudok mondani, aki szimpatizál velük/
- ismerős 12 éves fia meglepően baloldali /tudom, 12 éves, mit lát, stb/: amit mondani akarok: a baloldalnak jó évtizedig nincs esélye itthon, ahhoz hogy legyen baloldali szavazóbázis, kell egy hihető baloldali párt (pl lmp, ha bejön az mszp helyére) és egy 8-12 évig irányító jobboldali kormány (vagyis hogy megutálják annyira, mint az mszp-t tavaly)

japp: szegedi vagyok és nem csak a wikileaksben emlegetett polgármesterünk, de az egyetemen tanító oktató ismerőstől is hallottam, hogy az egyetemisták 30%-a jobbikos /a történelemtanárok nagyon hangsúlyosan jobboldaliak (a válasz lesújtó volt: talán mert ismerik a magyar történelmet?)/

doki'1981 2011.09.09. 09:15:03

A Fityesz és a Maszop szavazói a fiatalok köréből jórészt azok, akiknek igazán nincs véleményük, csak a szüleik szidják mindig a Zorbánt, így ők is emeszpések. Vica versa.

Az LMP és a Jobbik közelebb áll a fiatalokhoz, akik rájuk szavaznak, azok meggyőződésből teszik. Egy átlag fiatalnál nehéz elhinni, hogy Lendvai Ildikó sipítozása miatt lenne emszpés, avagy Semjén Zsolt érné el egy fiatalnál, hogy a jelenlegi korm-ánypárt(ok)ra szavazzon, itt jön képbe az otthon hallottak leképződése voksolásnál.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.09. 09:20:34

@Ron bácsi: van, aki zsidózik, van, aki orbánozik, van, aki gyurcsányozik, van, aki magyarozik. mondjuk genetikusan. a véleményt nem szűrjük, csak ha törvényekbe ütközik. mindenki kezelje helyén a neki nem tetsző véleményeket, és minden komment alatt van szűrés gomb, amivel az adott kommentelő összes kommentjét eltüntetheted.

Viktus 2011.09.09. 09:23:57

@jozicsenko:

Na igen, de a jobbikot még igazából nem ismerik csak, ha benne volt, van, lesz az ember.

Lew Archer 2011.09.09. 09:26:09

@Viktus:

Hogy ki mit mond el és ki mit gondol, az két különböző dolog.

Senki sem teszi ki magát szívesen a kormánypárti vélemény hangoztatása után várható alpári mocskolódásoknak.

Viktus 2011.09.09. 09:26:27

@doki'1981:

Ez így igaz lenne mondjuk 18 év alatt, de itt még 30-35 év alattiak is az a kategória ... és mondjuk egy felsőoktatási hallgató az alapján lövi be a maga kis preferenciáit, hogy ki akar vele szerződést kötni, a másik tandíjat szedni meg ilyesmik.

Viktus 2011.09.09. 09:28:41

@Lew Archer:

Nem az a vicc, hogy az echo tv-n van egy ilyen profi agymosás. Nagyjából több öregtől is hallottam már ilyen bölcselkedést mostanság Orbán Viktor a szent grál harcosa csak nem engedik neki a megváltást a gaz szocik vannak mindenhol.

Lew Archer 2011.09.09. 09:33:02

@Viktus:

Lehet, hogy az öregek már több mindent láttak az életben és nem vesznek be mindent, például amikor a 20 év elkúrásaihoz ellenvetés nélkül asszisztáló függetlenértelmiség a szakértelem nevében akar blokkolni mindent, ami a pozícióit veszélyezteti.

Pelso.. 2011.09.09. 09:37:55

" vajon képes-e, egyáltalán: akarja-e még hangsúlyosan megszólítani a fiatalokat a Fiatal Demokraták Szövetsége?"
Hát nem szólította eléggé őket (is) tavaly április óta?

Viktus 2011.09.09. 09:38:03

@Lew Archer:

Nehezebb nekik beismerni, hogy itten megint elkúrás van, és most is csak igérgetés marad, hogy majd jobb lesz ekkor meg akkor ... azt már látták párszor.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 09:54:55

A valasz roppant egyszeru.

A Fidesz a FIATAL demoktratak szovetsege. Ezzel szemben az MSZP SZOCIALISTA. A Jobbikra es az LMP-re nem vesztegetnek szot.

Az MSZP eveken keresztul probalkozott elvenni a FIATAL szot a Fidesztol hasonlokeppen ahhoz, ahogy sikereket ertek el a POLGARI szo elvetelevel (v.o. "baloldali polgarosodas", amivel egyebkent egy kadarista gombot nyomtak meg, azert sikerult jobban).

Probalkoztak ifjusagi szervezetekkel, "fiatal" politikusarcokkal, omlott a szosz, hogy a Fidesz politikusai mar nem fiatalok, de mindez nem segitett. Az, hogy az MSZP SZOCIALISTA, alapvetoen szalonkeptelenne teszi a fiatalok koreben. Marx nem cool. Mas valasztasi lehetoseguk pedig nincsen, mint a FIATAL Fidesz.

Persze van mas lehetoseguk: hogy nem mennek el szavazni, mint az 2006-ban tortent. Ekkor azok fognak donteni, akiknek Marx meg mindig cool es akiknek az angol nyelv tul konnyu (mert a magyar NEVELESI rendszer a lemondasra es a kuzdelemre szoktat, az oktatas csak masodlagos).

kispufi 2011.09.09. 09:57:23

@Schindler Pistája: sőt, még a jobbik is, azok a leginkább. tarts velem, gründoljunk etelközi vérszerződőszittya nagyonmagyar nagyonpártot, épp ilyen tevékeny és határozott véleményű, értleemtől csillogó fiatalokra van szükségem, hogy mwegszólítsunk mindenkit, aki még nem jött rá, hogy erre van szüksége, másra se.

Viktus 2011.09.09. 09:59:25

@Pelso..:

Na igen nemzetileg konzultál mindenkivel :P

Viktus 2011.09.09. 10:00:35

@Doomhammer:

Fiatal Fidesz :D:D:D:D:D nézd már meg az átlagéletkort :P még így is, hogy az öregeket KDNP címszóval futtatják ...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 10:07:28

nem kis részben a klasszikus jobboldali, polgári tábor türelme, megértése – és persze vehemens szoci- és SZDSZ-ellenessége kellett ahhoz, hogy az ideológiai, aktuálpolitikai hajtűkanyarok után is együtt maradjanak a Fidesz választói."

itt hiányzik egy gondolatjel, aki meg ideológiai hajtűkanyarok után követ egy pártot az egy teljesen alakítható puhatestű

"a még ki nem ábrándultaknak egy ábránd maradt csak: a Fidesz és Orbán Viktor"

„Hagyják figyelmen kívül, amit mondok a kampányban" - két amerikai diplomáciai távirat szerint is erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor

"sok kérdés érkezett... az elszámoltatás ügyében... én nem gondoltam volna, hogy ez még mindig ilyen erősen dolgozik ez emberekben ...."
Orbán Viktor miniszterelnök, 2010. december végén, Facebook

"Tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését. "
Alaptörvény (Alkotmány)

már nagyon is értem, miért támogat magyargyűlölő verseket a NKA fidesz-kormány idején.
a gazdaságba teljesen ugyanaz.

"nem hallani tipikus Fidesz-szavazó fiatalokat. Talán mert minden társadalmi csoportban, a legszegényebbektől az elitig, törpefalvaktól a fővárosig előfordulnak?"

így van! merjünk a hasunkra csapva nagyot álmodni!
de akinek nincs semmije, az annyit is ér! az egykulcsos adó bevezetésekor voltak anomáliák, ez lefordítva a nép nyelvére elképesztő botrány volt, ami tett róla hogy a 300 alatti keresetűek, ha egy csöpp ész került szerencsétlenekbe, kerüljék a fideszt, mint a sarat.

Tárki, emlékszem, mikor Perczel beszélt arról, hogyan hamisították a kutatásokat manipulálásra

"A Fidesz esetében a teljes népességen belül továbbra is létező, erős bizalom érvényesül a fiatalok között, hogy még mindig tőlük várják az ország sorsának jobbra fordítását?"

a fiatalok a teljes népességen belül vannak?
eljött az az idő amit mindig is mondogattam, gyöngyöspata után látni milyen primitív, proli ez az orbán viktor

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 10:10:02

@Viktus:
"Fiatal Fidesz :D:D:D:D:D nézd már meg az átlagéletkort :P"

Orulok, hogy sikerult domonstralnom az uzenetet.
Valaszolj gyorsan, Gyurcsany vagy Orban a fiatalabb?
Ez nem erveleskent kerdezem, csak hogy demonstraljam a baloldal igyekezetet.

WhyCantITouchIt? 2011.09.09. 10:18:20

jozicsenko
Ezt csak nyugtázni tudom, mint volt szegedi és most pesti egyetemista. Itt jórészt csak jobbikos van, vagy semmilyen, aki szarik bele, és ez az irány egyre erősödik.

Ennek a szinte már jobbikos egyeduralomnak a fiatalok körében (nehéz elhinni, de ez van) , csakis egy megbukott jobbikos kormány vethet véget (mint ahogy általában minden párt kormányon lévő tevékenysége bukás)

Ezt persze rá lehet fogni a párt populista megnyilvánulásaira, az egyszerű válaszokra, meg hogy ugye a fiatalok alapvetően ebben az esetben a szélsőségeket keresik, de ennek az éremnek két oldala van, milyen más alternatíva van még?
Ja, meg persze a tanárok 99,9%-a jobbos. Főleg, ha a történelem tanár az, akkor már nincs visszaút.

Viktus 2011.09.09. 10:28:53

@Doomhammer:

Ez a kérdéskör már régen nem Orbán , és Gyurcsányról szól ...

'A "pártok világát maguktól távolinak érzők" vannak ugyanakkor a legtöbben, s tartósan a választásra jogosultak fele, mintegy négymillió ember sorolható már ide'

Inkább ez a nagy probléma, hogy az emberek többsége igazából egyikben sem bízik a felhozatalból ...

Viktus 2011.09.09. 10:31:51

@Lavor509:

Mondjuk a jobbiknak az a problémaköre, hogy ezeket a fiatalokat nem tudja "felhasználni" az alapszervezetek jelentős hányada döglődik, vagy lényegében papíron létezik. Érdekes lesz 2014-ben, hogy kik fognak kampányolni , kopogtatót gyűjteni ... bár addig még sok víz lefolyik a Dunán, és lehet elkezdik a törpe párti létezésből való építkezést.

nu pagagyí 2011.09.09. 10:43:25

A mostani ifjúság nagy része, a többször is köpönyeget váltott szülők gyermeke. Nincsenek szilárd elveket, viselkedési módot képviselő közösségek a társadalomban, amihez csatlakozni lehetne, vagy amihez képest tartósan meg lehetne fogalmazni az fiatalokban mindig meglevő romantikus lázadás eszméit. Egyedül a Jobbik tudott aktivizmusával és amúgy undorító eszméivel, korlátozott vonbzerőt gyakorolni. A többséget nem érdeklik a társadalmi problémák nem érzik úgy, hogy valamilyen társadalmi csoport részei lennének. Ilyen értelmű cinizmusukat pedig a legcinikusabb párt tudja kiaknázni.

Whistler anyja 2011.09.09. 10:44:36

A fiatalok - 35 évesig - valszeg azért olyan masszív fideszesek, mert akik értelmesebbek, azok már mind kimentek külföldre dolgozni-tanulni.

Aki itthon maradt, azok az örök sültgalambra vágyók.
Meg a tányérnyalók.
Nekik pont egy Viktoratyuska az ideális reményhal.

Viktus 2011.09.09. 10:46:49

@nu pagagyí:

A politikai elit köpönyegváltásairól mi a véleményed? vagy szerinted a mai Fidesz ugyanolyan, mint 20 éve? a Gyurcsány féle MSZP ugyanolyan volt, mint a Horn féle?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.09. 10:58:23

Nagyon egyszerű: a jelenlegi ellenzék dilettáns vagdalkozása, hőbörgése, rombolása még azt is a Fideszhez sodorja, aki amúgy kételkedett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 11:09:03

@Viktus:
"Inkább ez a nagy probléma, hogy az emberek többsége igazából egyikben sem bízik a felhozatalból ... "

Ha jol sejtem, ezek a bizonytalanok mindenfele korosztalybol vannak. Vagyis ez nem "fiatal szavazo" problema.

Sot, megkockaztatnam, hogy a bizonytalanok inkabb a baloldalnak hianyoznak. Mivel a Fidesz 1.2 millio elkotelezett szavazoja megvan. Ami miatt a Fidesz ma is 2/3-ot kapna (ha feltetelezzuk, hogy csak a "biztos szavazok" mennek el szavazni), az az, hogy az MSZP/SZDSZ szavazoi mas taborokban vannak (foleg a bizonytalanok kozott, de az LMP-ben es a Jobbikban is).

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 11:15:03

@Modor Tibi: haha

már többször mondtam, maradj a témádnál, ott lehet profi vagy

Viktus 2011.09.09. 11:18:37

@Doomhammer:

Na igen ez jogos az MSZP törzsbázist ritkítja a biológia rendesen a FIDESZ előnyben van az ő bázisának még van 20-25 éve addig ... aztán lesz érdekes, hogy mi lészen mi lesz a jövő pártalakulata.

Viktus 2011.09.09. 11:19:39

@Modor Tibi:

Inkább a bizonytalanokhoz sodorja a népet. A Fidesz nem igazán az amire az emberek jelentős része számított, de az ellenzék még annyi alternatívát sem tud felvázolni., mint Matolcsy sokat kritizált elképzelései.

vizipipa 2011.09.09. 11:25:31

A szegedi egyetemen lévő 30%-os Jobbikos arányt az amcsik is komolyan gondolják a Wikileaks szerint.

WikiLeaks-táviratok Szegedről: bizalmas információk Botkáról, Solymosiról és a Jobbikról
Szeged - 2009 novemberében készültek azok a WikiLeaksen olvasható, „bizalmas" minősítésű iratok az amerikai nagykövetségen, amelyek Szegedről, Botka László polgármesterről, a közelgő választásokról és a Jobbikról szólnak.
.....

A sötétebb oldal című részben a Jobbik térnyerését taglalja az irat: Botka szerint a szegedi egyetem hallgatóinak 30 százaléka szimpatizál a párttal vagy támogatja azt. Az okokat firtató kérdésre azt mondta: „Nézzenek ránk (a szocialista pártra)! Mit képviselünk mi a fiatalságnak? Kapitalizmust, pénzt és hatalmat. Őket a lázadás érdekli.

A kommentelők szerint Pesten is látnak hasonló tüneteket egyesek.

vazallus 2011.09.09. 11:26:49

Az, hogy Schindler Pistája stílusa mennyire indokolt vagy helyes egy kérdés. Viszont vicces, amikor jól le van szólva amit mond, miközben maga a mondás, semmilyen módon cáfolásra nem kerül. Emberek nézzük meg a tényeket. Szívesen leülök bárkivel bármikor egy index impresszummal vagy egy eselteg az RTL klubnál felelős beosztásban dolgozókról egy listával és akkor kiderül, hogy amit mond az tényszerűen igaz. Mégha kellemetlen is. És igen a Fideszben is keményen jelen van a cionista réteg. Még ha nem is olyan egyértelműen mint mondjuk a szociknál. De azért komolyan valaki már végigböngészte az LMP kéviselőit név szerint és csinált egy egyszerű százalékos számítást, csak a nagyon egyértelmű esteket számítva? És ezek után van valaki aki azt mondja, hoyg nem egyértelműen zsidó pártról van szó? Az egyszerűen nem lát a szemétől. A vicc az, hogy a fidesz hívők között is sok a "náci", de nehéz nekik elhinni, hogy át lettek b*szva. A fidesz azt az utat viszi tovább amit a szocik is. Mondjuk úgy arányul persze a kettő egymáshoz, mint Rákosi rendszer a Kádáréhoz. A népharag elsöpörte az egyiket, ezért soft formában ment tovább, de a hatalom ugyanaz marad.
Aki ebben kételkedik az szépen tényfelteró újságíróként járja végig a mediát és csinálja meg a statisztikát, hogy az ilyen aljas náciknak, mint mi, legyen már befogva a pofája.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 11:27:53

@Viktus:
"Na igen ez jogos az MSZP törzsbázist ritkítja a biológia rendesen a FIDESZ előnyben van az ő bázisának még van 20-25 éve addig ..."

Ez megint egy kicsit ujramelegitett velemeny. Az igaz, hogy az MSZP es a Fidesz szavazoi torzsgardaja (az a bizonyos 1 es 1.2 millio) kozott van vagy 15-20 ev korkulonbseg atlagban. Viszont a valasztast a maradek 5 millio szavazo donti el. Azok kozott meg az a helyzet, hogy a fiatalok a Fideszre szavaznak. Ha szavaznak. Mert az elkotelezett szavazokkal az a helyzet, hogy azok nem szoktak az Ellensegre szavazni. Ha nem elegedettek, nem mennek el.

Lábszár Ervin 2011.09.09. 11:29:34

@Schindler Pistája:

Solymosi Eszter Polgári Kör szóvivője a csávó?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.09. 11:37:36

@tesz-vesz: jajbocsánat, eszem ágában se volt zavarni a Szakértő Urat :) gondolom, sok fejfájást okoz Neked is a költségvetésen ütött hétszázmilliárdos lyuk és a szólásszabadság gyalázatos korlátozása..!

@Viktus: egyelőre lehet. Aztán 2014-ben jön az újabb kétharmad. Ha most, az elvileg legnehezebb időszakban így áll a Fidesz a közvélemény-kutatók szerint (a Szonda se mért sokkal rosszabbat), akkor itt gyorsan ki kéne találnia a józan, szakértő, független, romlatlan ellenzéknek valami ingyensört, mert ez így kevés. A Facebookon meg a blogokon még megy az észosztás, de még tüntetni se tudnak rendesen.

Viktus 2011.09.09. 11:40:07

@Doomhammer:

Na ez az amire ne vegyél mérget 2014-re, hogy a bizonytalanok kire szavaznak ... tavaly henger volt a szocik nem kellenek. A Fidesz sem alakított még eddig olyan nagyot ... sőt. Sok minden függ attól pl. a Jobbik rájön-e arra, hogy a gárdás bohóckodás már kevés, és v.mi értelmeset kell prezentálni jövőképnek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 11:49:06

@Viktus:
"Sok minden függ attól pl. a Jobbik rájön-e arra, hogy a gárdás bohóckodás már kevés, és v.mi értelmeset kell prezentálni jövőképnek."

Jobbikkal kapcsolatban szerintem a centralis partrendszerre kell gondolni. A Jobbik egy Centrum-part, nem dolga, hogy megerosodjon vagy netan nyerjen. A dolga az, hogy lefogjon kabe 5%-nyi baloldali szavazot kabe 2% jobboldali szavazo aran.

tarackos 2011.09.09. 11:51:32

"Mi okozza a Fidesz továbbra is meggyőző fölényét összes többi riválisával szemben – még a fiatalok körében is? "

Vagy szimplán a szüleik preferenciája jelenik meg. Amiben nem lenne semmi meglepő. Szintén 2010 kutatás szerint az előítéleteket is sikerrel örökítették, a vállalkozói szellem a fiatalok körében is alacsony 5% és ahogy a felnőttek, ők is az államtól várják a csodát...

Egyébként a meggyőző fölényhez szükséges a pártot választók számát is ismerni, ahogy írtad. Mert lehet meggyőző a fölény, de ami valóban meggyőző az a bizonytalanok száma, ami 60%.

vazallus 2011.09.09. 11:54:53

@Doomhammer: szerinted a jobbik szavazóbázisában több a baloldai mint a jobb?

Viktus 2011.09.09. 11:57:24

@tarackos:

Pucér s*ggel nehéz vállalkozni ... főleg, hogy sem az adórendszer sem a banki környezet nem segíti elő az ilyen célú tevékenységet.

WhyCantITouchIt? 2011.09.09. 12:13:16

Nagy lesz a meglepődés 2014-ben:P

tevevanegypupu 2011.09.09. 12:20:01

@vazallus:

Ezen nem is erdemes vitatkozni, tenyleg felulreprezentaltak a mediaban, a kulturalis eletben is es talan meg a penzugyi szakmakban is. Mit lehet tenni, ezekhez a foglalkozasokhoz van kedvuk. Hogy a fideszben is igy van-e, azt azert nehez lenne megmondani, szarmazasi bizonyitvany ugye nem kerhetunk megsem. De a kepviseloket altalaban keruletenkent szoktak megszavazni, szoval ha ez a helyzet, hogy egyenlotlenul oszlik meg a valasztottak vallasi hovatartozasa, arrol ugyebar csak a szavazok tehetnek. Nekik meg ehhez van kedvuk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 12:20:21

@vazallus:
Hat legalabbis egyenlo szamban vannak.
A Jobbikot nem a jobb-bal ellentet mozgatja, hanem a ciganyellenesseg. Ez pedig foleg a baloldali also-kozeposztalyra jellemzo. Ezert terjesztette annak idejen az MSZP a ciganyorban meg a ciganyfidesz uzenetet - a 2006-os kampanyban nekem is beadta egy lelkes szoci aktivista.

Ahol sok a cigany, ott a Jobbik lenyegeben semlegesiti a baloldali szavazotabort. Ez a dolga, ezert hoztak letre, nem feladata, hogy tovabb nojon vagy netan konszolidalodva beleharapjon a Fidesz mersekelt jobboldali taboraba.

vazallus 2011.09.09. 12:32:38

@Doomhammer: Inkább azt mondanám, hogy reménytelen területeken erősek. Pl akiket én ismerek jobbikosok azok Budapesti vagy környéki diplomások. És inkább a rendszerkritika jellemző rájuk, ezért egyébként még a jobbikot is kritikusan szemlélik. A számokkal mindig lehet játszani, a Fideszre számszerűen sokkal több korábbi MSZP-snek kellett szavaznia, különben nem lett volna meg a kétharmad. Ergő a Fideszben több a baloldali mint a Jobbikban. De ez mind csak játék a számokkal. Az emberek jó részének fingja sincs mitől lenne jobb vagy baloldali éppen. A pártoknak meg ez így jó, mert így konnyebb ide oda pozícionálni magukat.

Suttogópropaganda meg minden odalról van: Lásd a jobbikot az MSZP, Irán, Oroszország, moszad meg még ki tudja ki mindenki pénzeli.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 12:39:46

@vazallus:
"Pl akiket én ismerek jobbikosok azok Budapesti vagy környéki diplomások. "

Ezeket regen a MIEP szolitotta meg. A MIEP bazisa is meglepoen sok diplomast tartalmazott, pl. eros varuk volt a XII. kerulet. A MIEP-et a Fidesz lenyelte (ma is ott vannak benne es boldogan feszkelodnek), igy a klasszikus MIEP uzenetekre szomjazok most a Jobbikhoz kell menjenek.

De ezek nincsenek sokan, csakugy, mint a szegedi torteneszek. Ha ezek lennenek a Jobbik fo bazisa, a Jobbik meg ma is kereszteket allitgatna karacsonykor 0.1% nepszeruseggel. A tomegek Kelet-Magyarorszagrol jonnek, olyan teruletekrol, ahol a "feher" lakossag utovedharcat vivja az egyre novekvo - es ezzel egyre erosebb - cigany nepesseggel szemben. Onnan jon a Jobbik 7%-a.

vazallus 2011.09.09. 12:42:22

@tevevanegypupu: Azért jó lenne számszerűen tudni mennyire felülreprezentált, mert azért ez nemzetbiztonsági szinten is felvet pár kérdést. Itt nem arról van szó, hogy egy 5% körüli réteg esetleg 10%-ban van jelen, ami erősen felülreprezentált lenne, de még az emberek lenyelnék. Itt azért elég erős a gyanú, hogy legóvatosabb becslések szerint is 50% feletti arányról beszélünk, ami egy kvázi külön hatalmi ág esetében, mint a média elég elgondolkodtató.

Persze a másik lehetőség (ha kizárjuk, hogy nem törvénytelen mutyik és származási alapon történő munkaerőkiválasztási elvek érvényesülnek), hogy egyszerűen a zsidók genetikailag tehetésgesebbek bizonyos területeken (média, kereskedelem, pénzügyek, politika) míg más területeken sokkal gyengébbek a magyaroknál (pl szakmunkák, betanított munkák)

vazallus 2011.09.09. 12:43:42

@Doomhammer: ezzel amúgy egyet tudok érteni, csakhogy az utóvédesek tábora, minden kalkuláció szerint nem fog csökkeni, hanem egyre inkább növekedni fog.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 13:00:58

@vazallus:
"csakhogy az utóvédesek tábora, minden kalkuláció szerint nem fog csökkeni, hanem egyre inkább növekedni fog. "

Es hany cigany szavazora jut egy utovedes szavazo? Ne feledje, hogy az orszag nagy reszen a ciganyok es a magyarok bekesen elnek egyutt. Mar tobbszor elmondtam, hogy lakohelyem kozvetlen kozeleben szazaval elnek ciganyok es nekem veluk meg nem volt bajom.

A joslatom az, hogy a cigany szavazok tabora gyorsabban fog novekedni, mint a Jobbik szavazoinak a tabora. Vagyis az ido itt se a Jobbiknak dolgozik.

Lehetne persze a Jobbik az uj Fidesz, a kezdetben hebrencs es radikalis, aztan konszolidalodo es megerosodo part, ami vegul a jobboldal vezeto erejeve valt. Ennek azonban nincs nyoma es a Fidesz nem is keszul arra, hogy a vezeto poziciot feladja. A Fidesz nem egy ad-hoc szervezodott mozgalom, mint az MDF volt, hanem komoly hatterrel es gazdasagi hatterrel rendelkezo politikai vallalkozas, aminek kulcsemberei elott meg vagy 20 ev politikai palyafutas van. A Fidesz nem fog lehetoseget adni a Jobbiknak, igy ok be vannak szorulva abba a pozicioba, amit kitaltak nekik.

A lehetoseg a baloldalon van. Ott kell tortenjen valami, ha a 2014-es valasztast meg akarjak nyerni. Ennek egyelore semmi nyoma nem latszik.

vazallus 2011.09.09. 13:18:19

@Doomhammer: Egyelőre úgy tűnik elég sok, mert Szabolcs és Borsod megyében, ahol a legtöbb a cigány, ott sikerült jó eredményeket elérnie a jobbiknak. Ez egyben megmutatja azt is mennyire sima az együttélés ott, ahol a cigányok száma meghalad egy bizonyos értéket. Persze ahol van egy-két cigánycsalád ott nincs gond, mert kénytelenek alkalmazkodni. De ott ahol van egy két renitens család, és a többi azt látja, hogy ők tudnak érvényesülni, márpedig ezt látják, ott a cigány tömeg erre az útra lép. Lásd kelet magyarország, de igazából mindenhol ahol tömbökben megjelentek. Ez a van egy rendes cigány ismerősöm dolog tök jó, de nem ez a jellemző. Még pesten is, ahol megjelentek, ott minden van, csak békés együttélés nincs. Max a helyiek tűrnek még. Pl Boráros téren minden este ott álldogálnak és kötekednek nem egyszer. Az emberek meg szó nélkül mennek tovább. Villamoson üvöltöznek, bömböl a magnó, és nincs senki aki szólni merne, mert ezek nem ismernek törvényt. Simán leszúr, csak mert szólni mersz. Mondjuk én egyszer kétszer már volt, hogy szóltam, de tudom, ha kést ránt, ott vagyok egyedül, és hiába vagyok kétszer akkora mint a legtöbb nyikhaj. És igen eljutottam oda, hogy cigánytól sehol semmit nem veszek. Ott ülnek minden reggel a 2 villamosnál és árulják a kukoricát (ráadásul a legtöbbet leszedik vagy korán, vagy sikerül takarmánykukoricát lopniuk). Felháborító, hogy a rendőrök nem intézkednek, igenis odamenni, és ellenőrizni honnan van amit árul. Mert az valakinek nagyon hiányzik. Senki nem kérdezi meg, hol termelted ezt, mutasd a földed, mert hogy a kertjükben csak parlagfű van az tuti. Még soha semmit nem vettem cigánytól ami ne lett volna átbaszás. Minden egyes alkalommal átvertek. Vagy amikor auchan parkolóban árulják a kilopott holmit. És senki nem megy oda, hogy apa akkor muti a számlát. Ezek a dolgok nagyon iritálják ám az embereket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 13:27:22

@vazallus:
"Ez a van egy rendes cigány ismerősöm dolog tök jó, de nem ez a jellemző."

Az esetemben nem rendes cigany ismerosrol van szo. Ezek az emberek ott elnek korulottem, jo sokan. Sokuk lathatoan eleg szegeny. Naponta latom oket, elballagunk egymas mellett. Nincs sok dolgom veluk. Nincs is semmi bajom veluk. Ez az en tapasztalatom.

Egyebkent naponta jarok a Boraros teren is.

Tartok tole, mas vilagban elunk.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.09.09. 13:32:31

@Doomhammer: "be vannak szorulva abba a pozicioba, amit kitaltak nekik."

De hát Doomi, akkor mégsem a Gyurcsányék csinálták a jobbikot? Ki hitte volna? Emlékszel, úgy két -három évig harsogtad ezt, ugyan ezen a fórumon :D Meg azt is, hogy a fidesz üzenetetit lopják el, és azt szalonképtelen formában terítík, hogy a fideszt lehetetlenítsék el. Most akkor ezzekkel mi van? Hova lettek ezek a nagy okosságok?

vazallus 2011.09.09. 13:42:35

@Doomhammer: nem élünk más világban. Ha jársz a boráros téren akkor látnod kell a 2-es villamos megállójában áruló cigányokat a zöldségekkel. Komolyan elhiszed, hogy azt ők termelik? Szoktam néha látni figurát aki hozza oda az árut. Nem az az őstermelő típus. Másik. Ecseri piac. Óvatos becslésem szerint is az eladók fele cigány. Nem lenne ezzel baj, ha nem lenne egyértelmű, hogy ezek nem becses gyűjtök, akik megvásárolták a portékát. Látszik, hogy amit árulnak azok egy jelentős része idős vidéki emberek elrabolt, lopott, csalt dolgai. Szégyenletes dolog ez. Kimentem mert érdekelnek az régebbi használati eszközök, és nem volt szívem megvenni a legtöbb dolgot, mert lehetett látni az eladón, hogy valami nénikétől vedte el. Nem a levegőbe beszélek. Kilencvenes évek elején nagyanyámhoz is mentek a cigányok. Szegény felengedte őket a padlásra, hogy megvesznek pár dolgot. Lesöpörték a padlást gyakorlatilag és nagyanyám örülhetett, hogy legalább a házat nem pakolták ki, vagy nem verték agyon. Az egy korábbi generáció volt, nekik elég volt a zsákmány. A mostaniak már agyonvernek minden ok nélkül. 80 éves embereket vernek agyon nyikhajok vascsővel. Nem néha-néha. Napi szinten. Had ne kezdjem a kurucról idelinkelni az eseteket, mert úgyse férne ide. Nálunk az otthoniaknak mindent zárnia kell folyamatosan. Sajnos elpusztult a kutyánk, most azon remegek, hogy mikor fognak betörni, mert az ilyennek hamar híre megy. És ez Pest megye. A szomszéd asztalosműhelyt egy hete rámolták ki.
Nem kívánom sem neked, sem az ország azon részének ahol ez még nem súlyos probléma, hogy megtudja milyen dolgok ezek. Mert nem élünk más világban hidd el.

Temeraire 2011.09.09. 13:49:36

@Modor Tibi: szerintem meg folytasd, mert megint telitalálat amit írtál

pont ugyanezt érzem én is
iszonyatos csalódás eddig az Orbán-kormány, de sajnos még nyomokban sem látszik, hogy valaki más jobb lenne (már annak is örülnék ha kicsit kevésbé lenne béna, arra nem is merek gondolni, hogy 98-02-es "magasságokba" emelkedjenek)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 14:07:47

@vazallus:
"Had ne kezdjem a kurucról idelinkelni az eseteket, mert úgyse férne ide. "

Szerintem kezdd csak el.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.09.09. 14:16:20

"@Doomhammer: Oriasi a tet es az MSZP azt is gondolhatja, hogy a menetelo gardasokat konnyu megfekezni, tehat a felebresztesuk nem igazi veszely. A nepuralmistakra emlekszik 1997-bol? Minden eszkozt megragadnak, hogy a fideszes tabort reszekre vagjak..."

"Nem, a Jobbik nem az MSZP-nek kell, hanem az SZDSZ-nek..."

mandiner.blog.hu/2006/12/30/az_ido_akadozo_kereke?fullcommentlist=1#c5486310

tevevanegypupu 2011.09.09. 14:17:12

@vazallus:

Nemzetbiztonsagi veszelyt jelentenenek? Meg szazalekok? Hat azert egy uj numerus clausust talan megse vezessunk be..Szemelyisegi jogokat veszelyeztetne, ha errol statisztikat vezetnenek, ezt nem lehet, meg minek? Azok a zsidok aki a tobbsegnek mondjuk ellenszenvesek, nincsenek nagyon sokat, tulajdonkeppen szinte mindrol tud a kozvelemeny..ok az indokzsidok.A tobbseg meg orzi a vallasat, aszerint el es lehet, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy ne "keveredjen" de ez nem jelent kulonosebb veszelyt, ez csak azt jelenti, hogy zsidok akarnak maradni. Akik pedig annyira tullonek a celon - gyalazkodnak mert elkerultek a hatalom kozelebol vagy agyfaszt kaptak valamitol amit esetleg jol megerdemeltek - azok megkapjak a maguket reszben a nem zsido ujsagiroktol, iroktol (sajnos a zsidok kozott nagyon kevesen vannak akik szolnanak emiatt) es jo alaposan a kozvelemenytol is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.09. 14:21:10

@rajcsányi.gellért (ergé):

Én egyre inkább azt látom, hogy felesleges a statisztikákon rugózni. Tapasztalataim, nyilván, nem reprezentatívak, de azt mutatják, hogy a magyar mélyvidék már letett a fideszről, egy az egyben jobbikos, a politikai aktív fiatalok pedig (kivéve a vörösbárók és kommancskáderek h*lyegyerekeit, a fidelitászosokat, a különböző mértékben szellemifogyatékosokat, a homoszexuálisokat, a drogfüggőket és a tudjukkiket) szintén azok (mármint jobbikosok). Nemrégiben szeminaristákkal beszélgettem (kispapokkal), azt mondták (nemhivatalosan): jobbik.

ü
bbjnick

user792 2011.09.09. 14:33:23

@Doomhammer: Szeva Dumi!
Főironizátor, tirpákbokrétás légkalapács pajtásom, azt ugye azért tudod, hogy ez egy kicsit már elavult sztereotípia? Lehet, hogy 2007-8-ban mondjuk még igaz volt, talán még utána is, de ahogy az idő halad, úgy egyre több fiatal csatlakozik a jobbikhoz.
Ez amit mondasz, gyakorlatilag egy oldszkúl fideszes önámítás.
No, nem mintha én jobbikos lennék, csak nem bírom az ilyen demagóg, racionálisnak tűnő, valójában szimpla csúsztatásokon alapuló "tények" hangoztatását. Nézz szét a kuruc kommentelő közt, mondjuk. Viszonylag kevés volt mszp-szavazóval találkozol ott. Vagy vidéki középiskolák, egyetemek padsorai közt. Egyszer láttam egy videót, valami jobbikos lakossági fórum volt, ahol azt kérdezték ki szavazott 2002-ben a fideszre? Gyakorlatilag az összes kéz fent volt.

Nem barátom, nem, a jobbik mára már kialakított magának egy biztos 10-15%-os bázist, szerte az országban. Erősen ostoba gondolat lenne ezt kizárólag a keleti régiók volt mszp szavazóinak betudni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.09.09. 14:35:49

@Doomhammer: Erre még emlékszik?

"...a szocik a Jobbikot tartjak a csodafegyvernek, akkor Tolgy meg is jegyezte, hogy a Jobbikot nem szabad lebecsulni. En azota olvasom az anyagaikat, azert tudom fejbol a kanonjukat.

Ennek a partnak az a dolga, hogy megakadalyozza a Fidesz ketharmadjat, sot, ha lehet, a tobbseget is, aztan leamortizalja a Fidesz nepszeruseget, ha es amikor a Fidesz kormanyozni kezd..."

mandiner.blog.hu/2006/06/09/mindennek_az_arviz_az_oka/fullcommentlist/1#c6346442

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.09.09. 14:44:51

@user792:
"de ahogy az idő halad, úgy egyre több fiatal csatlakozik a jobbikhoz. "

"Biztos a nyeres"
www.youtube.com/watch?v=EUjVmnxF1sg

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.09.09. 14:48:02

@user792: "Erősen ostoba gondolat lenne ezt kizárólag a keleti régiók volt mszp szavazóinak betudni."

Nem az pedig. Sőt amint láthatod, a Dumi pár éve még pont azt mondta, amit te. Vagyis, azt, hogy a fidesztől húzza el az embereket a Jobbik. Ebből következően, csakis a szocik lehetnek a háttérben, az ő érdekük a fidesz tábor megosztása.

A valóság erre erősen rácáfolt. 840 000 ezer szavazó, az nagyon sok. És pontosan látszik, mely megyékben, városokban hogyan alakultak az arányok. Az egyértelmű, hogy a valamikori szoci fellegvárakban a baloldal fele annyi szavazatot kapott, mint korábban bármikor, a fidesz cirka ugyan annyit. Egyértelmű, hogy az új párt honnan kapott támogatást. A szavazóik fele, de talán több is idős ember az észak-keleti megyékből, nincs zászlója, nincs jelvénye, régi szoci szavazó, nagyon sok a nyugdíjas közöttük.

Akiket a videón láttál, talán nem voltak teljesen őszinték amikor a kezüket felemelték :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 14:50:46

a fidesz most kockázta EL a mostani fiatalok nyugdíját. ettől féltem, de ezek a retardáltak tényleg kidobták a pénzt az ablakon az imf két szép szeméért és személyre szóló csekkfüzetéért cserébe

így ha még nem is, de a fiatalok tényleg nem lesznek fideszesek, se boldog nyugdíjasok

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.09.09. 14:51:33

@bbjnick: az én tapasztalataim szerint is nagyon erős a Jobbik a fiatalok között, de fontos, hogy ez egy aktív, sok ágú szubkultúra, aminek lehet, h. erősebb a hangja, a megjelenése annak valódi erejénél. És ne felejtsük el, hogy a fiatalok többsége tojik a politikára, egy politizáló kisebbség belső arányairól megy a vita.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.09.09. 14:53:57

@user792: A Doomi pedig már mindent, és mindennek az ellenkezőjét is leírta itt. Tudod, sok beszédnek sok az alja :D

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.09.09. 15:02:08

"...a Jobbik lenyegeben semlegesiti a baloldali szavazotabort. Ez a dolga, ezert hoztak letre, nem feladata, hogy tovabb nojon vagy netan konszolidalodva beleharapjon a Fidesz mersekelt jobboldali taboraba."

"Ennek a partnak az a dolga, hogy megakadalyozza a Fidesz ketharmadjat, sot, ha lehet, a tobbseget is, aztan leamortizalja a Fidesz nepszeruseget..."

Ez a Doomi csak egyvalamiben biztos: a jobbiknak "dolga van" :DDD

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 15:02:15

@Modor Tibi: segítek: fidesz gyalázatos és primitív ún. kormányzása szórja a szavazókat a többi párthoz. dübörög az elszámoltatás

szólásszabadság? a tibetieket kérdezted?
valódi szabadság? szima, buda, zsák?
pénz? válságban? egykulcsos adó most kellett?

evil overlord (törölt) 2011.09.09. 15:04:27

@gloire: Lehet, hogy a Jobbikot is megchipelték :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.09. 15:05:17

@rajcsányi.gellért (ergé):

"ez egy aktív, sok ágú szubkultúra, aminek lehet, h. erősebb a hangja, a megjelenése annak valódi erejénél" --- írod.

Ezt akár Vitányi tanár úr is írhatta volna 1989-1990-ben a Fideszről:-)

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 15:12:04

@vazallus: ott van lázár, aki beakarja telepíteni a zsidókat a városába. orbán maga is cionista, az egész fidesz is.

"Magyarország mindig Izrael biztonsága mellett fog kiállni" Orbán

ami azért elég ciki, mert már 2001-ben a 3000 küldött Durbanban "apartheid államnak" nyilvánította Izraelt, mely "háborús bűnökben, népirtásban és etnikai tisztogatásban" bűnös.
így a gerinctelen orbán viktor megint bemocskolta erkölcsileg Magyarország nevét

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.09.09. 15:13:49

@tesz-vesz: na, ez tök jó. Akkor bizonyára nem lesz semmi akadálya, hogy 2014-ben egy többpárti, valódi európai értelemben vett demokratikus kormány alakulhasson a választások után (amin a Fidesz természetesen súlyos vereséget szenved).

Már csak 3 év, mi az 8-hoz (40-hez) képest?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 15:17:17

@tevevanegypupu: Mit lehet tenni, ezekhez a foglalkozasokhoz van kedvuk"

így van, a lenin-fiúkhoz is kedvük volt, az ávóhoz is, mit lehet tenni. nem hívták egymást, és előnyt biztosítsanak nekik,
mazsihisz.hu/vitray,-akit-gyerekkent-kisneufeldnek-hivtak-240.html

hanem ezekhez a foglalkozasokhoz van kedvuk.
hej, ha ilyen egyszerűen látnám a világot, semmi problémám nem lenne.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 15:23:33

@Temeraire: nem igazán értelek:

"mert megint telitalálat amit írtál" kontra "iszonyatos csalódás eddig az Orbán-kormány"

ő ilyet nem írt, csak azt a fidesz erősödik, mert az ellenzék béna

Omár mollah 2011.09.09. 15:37:45

Hmm ... érdekes, hogy míg a felmérés hatalmas fidesz többséget jelez, addig a hozzászólók mini közvéleménykutatásai mint a jobbikot hozzák győztesnek. Pedig azt hittem, csak én jöttem olyan közegből (Pest külváros) ahol ennyire teret nyert a párt.

Az biztos, hogy középiskolában kezdetben a jó többség fideszes volt (gondolom a szülők miatt, mert egy 14 évesnek nincs még valami kiforrott véleménye), 2006-ban a nagy radikálreneszánsz után megváltozott a felállás és jobbikosként fejezte be szinte mindenki a középiskolát.

Érdekesség kedvéért vizsgálni kéne a 14-18-as korosztályt is. Szerintem ott egyértelműen a jobbik győzne, mert a témaválasztásuk (pl. a cigánykérdés) olyan, hogy a sok "felnőtt témához" képest már iskolában is gondot okoz. Ráadásul egyfajta lázadást is képvisel, amire ez a korosztály a leghajlamosabb.

simaagy 2011.09.09. 16:09:10

Nagy meglepődés lenne,ha most tartanának választásokat.Ugyanis én azt tapasztalom,hogy a Jobbik hívei nagyon megsokasodtak,részben a cigánypolitika-részben a kormányzat teljesítménye miatt.Nem kellett volna Nekünk ez az EU-s elnökség,szabadjára lett engedve a politika,hogy a miniszterelnök nem nagyon volt itthon.Nagyon nagy baj,hogy felpuhultak és nem mernek keményebben fellépni,mert a lehetőségek korlátozottak és nem tudná az ország elviselni a retorziókat.Pedig talán még most lehetne a legkisebb kockázattal fellépni a bankok és pénzemberek zsigere ellen,mert nem nagyon érnek rá velünk foglalkozni,persze ezt értem az ország tényleges megújitására is.Sajnos úgy néz ki,ez egyre kilátástalanabb és ez /bármennyire is támadják/a Jobbiknak hoz híveket.De a lehetőségekkel élni kell és nem elég a szöveg,még a Fidesz-nek sem.

Viktus 2011.09.09. 16:14:45

hirszerzo.hu/belfold/20110909_diplomas_ado_rethelyi

ezzel tuti megint sok fiatal értelmiségi jelöltnek fogják megnyerni a szívét :P

königtiger 2011.09.09. 16:41:22

Az új nemzedék már réges-régen szavaz. A lábával. Megy el ebből az országból, ha teheti. Ami meg itt marad, az nem is érdemel sajnos mást.

Viktus 2011.09.09. 16:50:51

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/09/180_forinton_kiszallhatunk_a_frankhitelekbol/

na ez megint dob a népszerűségen majd, ha pár százezer ember miatt másik millió hiteles cumizik ...

tevevanegypupu 2011.09.09. 18:11:27

@tesz-vesz:
Nem ertem a problemajat..maga nem ohajt keveredni a zsidokkal, ok meg magaval nem akarnak. Hol a problema akkor? Es ne felejtse el, hogy alig szaz evvel ezelott a zsidoknak egy csomo foglalkozas tilos volt, es a kisnemesek sem akartak orvosok, ugyvedek es firkaszok lenni, szoval ezeket a zsidok foglaltak el szepen es komotosan. A haboru utan - kompanzaciokent - minden vezeto helyre szinte csak ok kerultek..ha eppen nem dugtak bortonbe, Recskre meg a jo eg tudja hova oket.Ketsegtelen, hogy sokan nem tul szimpatikusak, gyanakvoak es kitalalnak sok mindent ami nem fedi a valosagot, de cafolni, vedekezni lehet(ne).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.09. 18:33:16

@tevevanegypupu:

"alig szaz evvel ezelott a zsidoknak egy csomo foglalkozas tilos volt, es a kisnemesek sem akartak orvosok, ugyvedek es firkaszok lenni, szoval ezeket a zsidok foglaltak el szepen es komotosan" --- írja.

No, nem volt az ilyen egyértelmű, nem ment az ilyen egyszerűen:-)

"Szegény magyar dzsentri annyiszor hallja élhetetlen voltát, hogy elszontyolodásában nekidurálja magát egyszer-egyszer, egy-két ugrással utána szökni azoknak (vagy esetleg meg is előzni őket), akik a boldogulás útján elöljárnak.

A tekintetes szülők hályogtalan szemmel nézvén az idők folyását, nagy határozatot szűrnek le. »Ha a zsidó úgy, mi is úgy. Csak a kúriánk gyepesedett be, de az eszünk nem. Mi is megleljük a pénzöntő pályákat és elébök vágunk a gyermekeinkkel.«

S a pulya, aki még ott röcsög az anyja szoknyája körül, s a színes babszemeket csórikálja, nem egyszer hallja, amíg felnő:

- Most már semmi se a szolgabíró. A viceispán se nagy úr már. Sőt a képviselői pozíció is besüppedt, mint a kis tűznél sült pampuska. Az Isten verje meg az országgyűlést, sok jó nemesi birtokot felfalt, mint a fekete posztóval bevont országokban sok szüzet a sárkány.

Ej no, hiszen a magyar nemes szeme is elöl van, mint a többi emberé, miért ne láthatna velök ő is előre?

S látott is valamennyire. Csakugyan akadtak szórványosan példák, hogy a dzsentri-gyerekek is elindultak a jövedelmező pályákra. - Furcsa volt az, kivált kezdetnek. Mintha a sas elvinné a maga fiait a pocsolyához: No, hát most már ti is itt ússzatok versenyt a kis kacsákkal!

A hatvanas évek vége felé voltak a határtagosítások (a felvidéken legalább akkorában kommasszálták a határok zömét), a mérnökök dolga roppant jól folyt; harminc-negyvenezer forint ára munkája volt egynek-egynek.

Jó nemes atyánkfiai vérszemet kaptak erre, és a fiatalja, akármekkora nagy »ypsilon« kolonckodott a neve végén, mind a mérnöki pályára lőn terelve, küszködvén a sinus-cosinus-szal, a logaritmusokkal, meg a körzővel.

- Ez legalább nem szégyenletes pálya - így gondolták és így legyezgették a címerükben levő állatjaikat, a griffeket, sárkányokat, gólyákat, gémeket stb. - Nem egészen előkelő, az igaz, de nem is egészen lealacsonyító. Ebben is a földdel dolgozik a fiú, a föld önti neki a pénzt, ha nem is éppen búza alakjában.

Így lettek az akkori dzsentri sarjak majdnem kivétel nélkül mérnökök, de mire a diplomát elnyerték, már akkorra minden határ fel volt méricskélve, s a spekulációra készült »matyikusok« jó része mint díjnok és írnok körmöl ez idő szerint szerte a különféle kancelláriákban.

Szóval, elkéstek. De semmi az. Végre is a maga kárán tanul a magyar (még szinte jól esik neki ez a kár - amikor már elfelejtette.) Egyszerűen nem volt »zsüzsmánjok«. De hogy is lehetett volna mindjárt előszörre? Pedig különben evidens volt, hogy a tagosítások elmúlnak. Ostobaság nyírókat nevelni egy olyan bárányhoz (még ha aranyból van is a gyapja), amelyik már nyúzás alatt van. Nem a mérnököké immár a jó pálya, hanem a prókátoroké. Prókátornak kell a gyereket nevelni, mert ameddig magyar ember lesz, addig a pörpatvar otthon lesz ezen a sárgolyóbison.

A következő generáció tehát ügyvéd lett; de amíg ezek ott biliárdoztak az egyetem körül fekvő kávéházakban, addig egészen átformálódott az ügyvédi állás: tisztségből mesterség lett. Más törvények jöttek, más bírák és más életviszonyok. Eddigelé a fiskális úgy odakuporodott egy-egy uradalomhoz, vagy sokszor egyetlen pörhöz, mint a borjú a tehén alá, ott szopogatott, amíg vastagra meghízott.

Most megszűntek a hosszú pörök, a lusta bírák, akiknek az a szeme is be volt hunyva, mely az igazságot meglátá, meg az a másik is, mely most az ügyvédek körmeire van meresztve.

Minden megváltozott. - A méh nem szimbóluma többé a gyűjtésnek, csak az ostobaságnak: a méh maga röpködi be a virágokat s nagy fáradsággal szedi fel csápjaira az édes anyagot, hogy átdolgozza. - Ma már a hörcsög az igazi akvizitor, akinek két zacskója van a pofáján s két cikázó szeme, melyekkel meglátja a kész magot.

Az ügyvédséggel is elkéstek tehát a dzsentri-fiúk. Ez se jó pálya már. Bizony nem egyik szorult le körjegyzőnek közülük, - ha ugyan rosszabb is nem történt némelyikkel.

E gyalázatos átmeneti időkben tette le Katánghy János komposszesszor úr Menyhért fia az érettségit - azt is úgy, hogy János úr párbajjal fenyegette a professzorokat, ha megbuktatják. Mert rosszakaratot és szottizt Katánghy János úr nem tűr el senki fia részéről.

Miután Katánghy János úr a két fiával, Károllyal, a mérnökkel, és Palival, az ügyvéddel »elkésett«, amint azt fennebb vázoltuk némi általánosságban, a harmadik és legutolsó fiával akarta helyreütni a hibát.

- Rosszul spekuláltam - mondogatta magában. - Eleibe kell lőni a szerencsének, mint a vadgalambnak. Nem olyan pályát kell választani, amelyik most jó, hanem amelyik jó lesz.

Persze, de éppen ez a nehéz. Sokat töprengett ezen János úr. Legjobban szeretett volna belőle bankhivatalnokot, akképpen okoskodván: »a búzaasztagnál van a kakasnak a legjobb dolga.« De Katánghy György kir. tanácsos, a család esze (János úrnak unokatestvére) másképpen vélekedett.

- Nagy szó a bank, János. Külön kell arra születni. Zsidónak való dolog.

- De Menyus is megtanulja... Jó eszű kölyök és végtelenül ügyes.

A királyi tanácsos úr fitymálólag biggyesztette el húsos ajkait.

- Megtanulja? Talán. De nem elég az, János, talán te is megtanultad volna fiatal korodban, ha vagy tíz évig gyakorlod az egérfogást úgy, hogy ahol magad volnál, elfognád az egeret, de a rászületett macskák között neked egy se jutna, mind ők fognák meg.

Katánghy János lehajtotta a fejét.

- Hm - szólt elgondolkozva -, ebben van valami.

- Ne add tehát bankhivatalnoknak a gyereket. Nem arra való!

- Pedig úgy néz ki a fickó, mintha a jég hátán is megélne.

- A jég hátán meglehet, de a bankban nem. Csacsi ahhoz a nemesember.

- De hát akkor mit neveljek belőle?

- Doktort, barátom, doktort, és csak örökké doktort. A doktoroké a világ, mert beteges. Hiszen már nincs is egészséges ember. A Menyus csinos fiú, kellemes modora van, és derekasan tud szelet csapni. Ezen a pályán sokra viheti. Hány gazdag ember van a doktorok közt! Csak az nem boldogul, aki nem akar.

A kir. tanácsos szavai nagy súllyal estek a latba, Menyus orvosnövendék lett.

Menyus édesanyja, szül. Pribolszky Johanna is osztotta ezt a nézetet.

- Könnyű tudomány - mondá. - Ha az orvos meggyógyít valakit, az hálás és dicséri, ha pedig ki nem gyógyítja, örökre elnémul, nem tehet neki szemrehányást."

www.mek.oszk.hu/00900/00955/00955.htm

ü
bbjnick:-)

Wolff 2011.09.09. 19:05:58

Van itt egy kellemetlen módszertani probléma, amivel nem ártana számot vetni. A Tárki vélhetően nem kutatást csinált, hanem a rendszeres havi felméréseibe tett be április és június közt néhány speciális kérdést aztán fogta a részmintákat és összegezte. (Egyébként sokkal egyszerűbb lett volna egy felmérést csinálni.) Így viszont elég nehéz bármit is mondani a minta megbízhatóságáról és hibájáról (noha a negyedéves aggregálás szokás), mert egy-egy hónapban a 18-34 évesek részmintája igen csak alacsony.

A másik probléma pedig a jobboldali közkeletű fogalma. Amíg az itt megjelenők jelentős része számára ez vállalt önazonosság, addig a részletesebb szociológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy Mo.-n a politikai önbesorolás a pártszimpátia függvénye és nem fordítva. Tehát ha egy adott párt jobboldalinak mondja magát, akkor a szavazói is jobboldalinak, ha meg elkezdene más irányba menni, akkor ők is mozdulnának. De ez meglehetősen képlékennyé teszi az olyan megállapításokat, hogy ennyi jobboldali vagy baloldali lenne, a vélhetően helyes kijelentés az lenne, hogy sokkal több Fidesz szavazó volt akkor, mint szocialista és ezért sokkal többen gondoltak magukra jobboldaliként. De éppen ezért egyáltalán nem biztos, hogy ha más pártot találnak maguknak, akkor nem kezdik el magukat másként jellemezni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.09. 19:17:27

@tevevanegypupu:

"Nem ertem a problemajat.."

persze, hogy nem érti, nem olyan egyszerű, és menseviki se önti dakota közmondásba

"maga nem ohajt keveredni a zsidokkal, ok meg magaval nem akarnak. Hol a problema akkor? "

hogy akarják az országomat, a kultúrámat, a szó, a levegőt előlem, a velencei tavat, az ezüst kereskedéseket, a médiát, a bankokat, akarják pesten az összes plázát, vidéken a plázák 70%-át, mocskolják, nácizzák az országom, kiárusítják mindennek és mindenkinek, lebutítják az oktatást már 18 óta, a prostitúciót támogatják, az a baj, hogy náci az összes és népirtóak Izraelben
persze nem olyan könnyű ezt felfogni, kellenek linket is.

kkbk.blog.hu/2011/01/24/zsidok_a_pornoiparban

kkbk.blog.hu/2009/07/18/a_jordan_gyarmat

hol a probléma? mikor szólhatok én bele, hogy a zsidók ne építsenek itt kasszinót, neszennyezzék szeméttel a kultúrát?

"alig szaz evvel ezelott a zsidoknak egy csomo foglalkozas tilos volt"

inkább 500 évvel ezelőtt, régi szép idők, akkor még tudtuk, hogy lehet egy nemzet egészséges

" A haboru utan - kompanzaciokent - minden vezeto helyre szinte csak ok kerultek.."

jézusom, háború után, mármint a tanácsköztársaságkor, meg a károlyi-korban? szépen küldte őket lenin-elvtárs, a magyarok meg ott haltak a frontokon, előtte a 19. században 3 nagy zsidóemancipáló liberális törvényt hoztunk, hálából ők meg akarták szüntetni az 1000 éves Magyarországot, ki akarták irtani a magyarokat, még a hazafi, keresztény szavakat is üldözték. köszönjük meg nekik. érdemes elolvasni Eötvös Lóránt gondolatát:

"Milyen összeomlásnak kellett a lelkében végbemennie, hogy ő, a zsidóság támogatója, pár nappal halála előtt, megcsalódottan, szomorúan odasorozta magát tanúnak a többi késön látó, megrettent magyar liberális mellé és mint azok, kimondotta: "A zsidóság az a métely, ami az országot tönkre teszi""

"de cafolni, vedekezni lehet(ne)."

egy nemzeti kormánynak kötelező, már alig várom

tevevanegypupu 2011.09.09. 21:34:49

@tesz-vesz:

Altalaban mindig ketton all a vasar: az egyik el akar venni-vinni valamit, a masik pedig adja-hagyja. Ketsegtelen, hogy nalunk a zsidosag eleg jol elhelyezkedett, ugy tunik jol is erzik magukat annak ellenere, hogy nem szeretik a magyarokat, legalabbis sokan nem szeretik. Az is ketsegtelen, hogy egy bizonyos reteg a zsidosagbol probalkozott iranyitani, atvenni a hatalmat - tanacskoztarsasagban is, aztan a Rakosi korszakban, - a rendszervaltas utan. Az szdsz nyilvanvaloan torekedett ilyesmire, a vegeredmenyt tudjuk: nem sikerult, eltuntek a sullyesztobe, kozutalatnak orvendenek, meg csak azt sem tudjuk mi lett az szdsz vezetoivel, csondben lapulnak.

Hogy a kereskedelmi eletben olyan jelentos szerepuk lett es valoban, szamos dolgot izraeli uzletembereknek sikerult megvenni, felepiteni es uzemeltetni, az nem feltetlenul baj, hiszen vannak nalunk mas naciok is akik eleg sokat fektettek itt vallalatokba. Nem ez a legnagyobb problema, a baj az, hogy az mszp-szdsz kormany a leheto legrosszabb megallapodasokat kototte, hagytak magukat korrumpalni, kepesek voltak akarmit odaadni. Es itt kovetkezik a legnagyobb baj: annak ellenere, hogy ezekrol az uzletekrol tobbe-kevesbe mindenki tudott, hogy a tarsadalom szeme lattara ment tonkre minden, adtak el a fenntartasunk szempontjabol letfontossagu dolgokat, mi - magyar valasztok - ujra es ujra megvalasztottuk ezt a koaliciot. Eppen haromszor, es a rendszervaltas utan..Most akkor ki a hibas, ha valaki el akarja venni a magyarok elol a levegot - mert azt is eladtak volna - - az-e, aki kap az alkalmon, vagy az, aki eladja es zsebreteszi a penzt?

Ertem en, mi a maga fajdalma, csak eppen ugy gondolom, hogy - amennyiben valoban ugy van ahogy mondja (es reszben ugy van) - arrol egyes egyedul a magyarok tehetnek.

tevevanegypupu 2011.09.09. 21:49:21

@bbjnick:
(-:

Csakhogy mire a mi dzsentrink erot vett az undormanyan es elkuldte a gyereket a jobban jovedelmezo ugyvedi es orvosi palyara, sot odaig fanyalodtak, hogy akar muvesznek is engedtek oket, a palya mar erosen foglalva volt am minden vonalon. Es mint tudjuk nagyon de nagyon nehez am egy zart korbe egy kivuallonak (aki esetleg meg tehetseges is annak plane) betorni, ervenyesulni. Foleg nem egy olyan tarsasagba, ami szilardul meg van gyozodve szellmi felsobbrendusegerol, amiben van is valami, hiszen generaciok ota mast sem tett, mint az elmejet csiszolta, megpedig kenyszerbol, megelheteseert sot a fennmaradasaert.

tevevanegypupu 2011.09.09. 21:49:22

@bbjnick:
(-:

Csakhogy mire a mi dzsentrink erot vett az undormanyan es elkuldte a gyereket a jobban jovedelmezo ugyvedi es orvosi palyara, sot odaig fanyalodtak, hogy akar muvesznek is engedtek oket, a palya mar erosen foglalva volt am minden vonalon. Es mint tudjuk nagyon de nagyon nehez am egy zart korbe egy kivuallonak (aki esetleg meg tehetseges is annak plane) betorni, ervenyesulni. Foleg nem egy olyan tarsasagba, ami szilardul meg van gyozodve szellmi felsobbrendusegerol, amiben van is valami, hiszen generaciok ota mast sem tett, mint az elmejet csiszolta, megpedig kenyszerbol, megelheteseert sot a fennmaradasaert.

Bell & Sebastian 2011.09.09. 23:08:21

Kiváló hozzászólások egy jó postra, plusz Afrika nagy csillaga, a "reményhal". OK√

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.10. 08:10:20

@tevevanegypupu: Az szdsz nyilvanvaloan torekedett ilyesmire, a vegeredmenyt tudjuk: nem sikerult, eltuntek a sullyesztobe, kozutalatnak orvendenek, meg csak azt sem tudjuk mi lett az szdsz vezetoivel, csondben lapulnak."

maga a párt eltűnt, a vezetői a pénzüket számolják, senki hozzájuk nem nyúl, hogy na ejnye, dübörög az elszámoltatás, a tisztességtelen izraeli üzleteket és betelepülések meg folytatódnak tovább, persze már nem olyan nyíltan, idéztem fent nem?:

"Magyarország mindig Izrael biztonsága mellett fog kiállni" Orbán Viktor

az a baj, hogy továbbra is minden eladó nekik, ami jövedelmező lenne az is, a kis állam a jó állam korrupt elvét tartja orbán is, ami nem egy elv, csak egy indok, hogyan lehessen a politikus még gazdagabb, a nemzet rovására
más nációk? talán még a kínai van jelen még nagyon itt, de a titkosszolgálata nem épült be ennyire a magyar állam közé, mint az izraeli, nyilván ezt se öntik magának dakota közmondásba

"mi - magyar valasztok - ujra es ujra megvalasztottuk ezt a koaliciot."

maga lehet, én egyszer se

".Most akkor ki a hibas, ha valaki el akarja venni a magyarok elol a levegot - mert azt is eladtak volna - - az-e, aki kap az alkalmon, vagy az, aki eladja es zsebreteszi a penzt?"

nyugodjon meg, felesleges görcsölni, én azt is felkötném aki zsebreteszi

"arrol egyes egyedul a magyarok tehetnek."

tehát az 56-os felkelők is? nem csak a hazaáruló réteg? kollektivizálunk, kollektivizálunk?

tevevanegypupu 2011.09.10. 08:44:33

@tesz-vesz:

maga a párt eltűnt, a vezetői a pénzüket számolják, senki hozzájuk nem nyúl, hogy na ejnye, dübörög az elszámoltatás, a tisztességtelen izraeli üzleteket és betelepülések meg folytatódnak tovább, persze már nem olyan nyíltan, idéztem fent nem?:"

Azt nem tudom, hogy a betelepedesuk folytatodik-e, de Europaban mar eleg regota folyik az ide-oda koltozes es minden naciobol a vallalkozo szellemuek koltoznek, probalkoznak. Izraelbol inkabb Amerikaba mennek. A tisztessegtelen uzleteket nalunk azert elobb-utobb leleplezik, peldaul Hunvaldeket (ott az izraeli nagykovet is bekapcsolodott) es ott van Sukoro.

"Magyarország mindig Izrael biztonsága mellett fog kiállni" Orbán Viktor

Ezt a mondatot valoszinuleg kiragadtak szovegkornyezetebol.(: Es ne feledje, hogy a Jobbik pedig egy olyan arab orszag segitseget szokta kerni es olyan helyre utazik tanacsert, ahol legalabb akkora a diktatura mint Izraelben. csoborbol vodorbe akar kerulni?

Egyebkent egyszer valoban szavaztam szdsz-re, viszonylagos ifjukori botlas volt.

".. én azt is felkötném aki zsebreteszi".

Nem tulzas ez?Vagyonelkobzas es borton eleg lenne.

"tehát az 56-os felkelők is? nem csak a hazaáruló réteg? kollektivizálunk, kollektivizálunk? "

Igen, kollektivizalasra hajlamos vagyok de kizarolag tenyek ismereteben. Ez az 56 is.;latta a felveteleket 1957. majus elsejerol? Ugyanaz a tomeg ami 1956 oktoberetol-novembereig azt kiabalta, hogy "ruszkik haza" es elkergette (volna) a kommunistakat, az avh-t, nos ugyanez a tomeg konnyes szemmel unnepelte Kadar Janost..1956 vezetoi akkor mar bortonben voltak, jopar tizezer embernek menekulnie kellett az orszagbol..Szoval lehet altalanositani azt hiszem.

Sir Galád (már foglalt) 2011.09.10. 09:59:37

" Éppen ahhoz a nemzedékhez tartozom, amely abba nőtt bele, hogy a fiatalok, ha már egyáltalán politizálnak, akkor jellemzően fideszesek"

melyik országban van ez a nemzedék?

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.09.10. 12:09:38

Hogy egy szabadnapos arab terroristát nem küldött valaki Hajdúszoboszlóra tegnapra vagy mára....
ej ej...senkinek nem jutott eszébe?...hmmm:DDDDDDDDD Meg lenne oldva Magyarország baja.....
Eltűnne a Nemzeti szar a világból!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.09.10. 12:38:57

a kubatovos-vonalkódos sztorik óta ha a véleménykutatók szondázzák az embereket, gyaníthatóan jó részük biztos ami biztos alapon jelöli meg a fideszt preferenciájaként, noha valóban nem kér belőlük - volt ez már hasonlóképpen 2002-ben

a rögvalóságban kószálva azt látom (nem csak) a fiatalság politikailag aktív része rohamosan jobbikosodik, plusz van egy marék hippilömpi a fővárosban

a fidesz 2010 óta lényegében hozza a jobbik hülyeségeit (arrogancia, spirituális gazdaságpolitika, fejjel a falnak diplomácia) cserébe nem hozza a jobbik előnyeit (közbiztonság, korrupciómentesség) pedig igazán az önmagába belebuzult Kedves Vezér eszébe juthatna, hogy a 2/3-os győzelem egy civilizált, polgári-demokratikus-rendpárti imázzsal jött össze, nem a forradalmi fosdömpinggel - de mint tudjuk, nem az számít amit Orbán mond (demokrácia megerősítése, konzervatív értékek és becsületességi fordulat), hanem amit tesz (neorákosizmus) . Utóbbi meg mérsékelten trendi.

Ui: egy fiataloknál népszerű pártnak miért kellenek bértapsolók egy 48-as ünnepen?

picur3ka 2011.09.10. 18:39:00

@Doomhammer:

""csakhogy az utóvédesek tábora, minden kalkuláció szerint nem fog csökkeni, hanem egyre inkább növekedni fog. "

Es hany cigany szavazora jut egy utovedes szavazo?"

Titkoljak. Viszont tudjuk: a fele nepesseg fiatalkoru. Egy resze bortonviselt, egyebkent teljesseggel apolitikus a csoport. A szavazatot gyakran szo szerint meg kell venni.

Ez orszagosan egyelore keves lesz.

"Ne feledje, hogy az orszag nagy reszen a ciganyok es a magyarok bekesen elnek egyutt."

Ja, aztan az ilyen rendes ciganyok egy resze pedig a Jobbikra szavaz.

Masreszt: az orszag tobb mint 80%-a taplal valamifele ciganyellenes erzest. Ilyen felmerest a ciganyok koreben nem hiszem, hogy vegeztek, talan rosszabb lenne az eredmeny.

"A joslatom az, hogy a cigany szavazok tabora gyorsabban fog novekedni, mint a Jobbik szavazoinak a tabora. Vagyis az ido itt se a Jobbiknak dolgozik."

Sok IMF kolcson kell ahhoz.

Egyebkent igen. Ezert nyal a ciganyoknak minden kormany. Csak ramegy az orszag, sajnos.
süti beállítások módosítása