ALAPTÖRVÉNY ASZTALA: tényleg mindenki odafér?
2011. szeptember 04. írta: Doktor Kottász

ALAPTÖRVÉNY ASZTALA: tényleg mindenki odafér?

  Igazi mém lett az alaptörvény asztalából és ez nem is csoda. Az államtitkári ukáz hangvétele, az abban szereplő nyomtatott nagybetű, az üveglap, a kötelező dekoráció, a biztosítandó alaptörvényszolga, a nemzeti színű zsinór csupa-csupa visszatérő publicisztikai fordulat lesz majd, joggal. Bevallom, nekem a kedvencem a sztoriból az, hogy meg is lehet rendelni az alaptörvényt, igény szerint Kövér-dedikációval. A collector's editionben nyilván Pozsgay Imre vagy Boross Péter szignója szerepel majd.

  Az asztalkára a magam részéről csak két dolgot helyeznék az üveglapra, mindjárt a virágcsokor mellé méghozzá: az első Orbán Viktor azon, WikiLeaks által nyilvánosságra hozott gondolata lenne, miszerint a Fidesz népszerűsége elsősorban a fiatalok körében nagyobb. Pont ennél a korosztálynál veszíti el gyorsan a hitelességét és népszerűségét egy párt hasonló intézkedésekkel. Mert a Facebookon – ahol ugye, mint az közismert, a Fidesz megnyerte a választást –, remekül mutat a LOL meg a szmájli ezen abszurd történet mellett.

  A másik kis izéke, amit a kotmányközeli potpuri mellé helyeznék, pedig csak egy apró észrevétel lenne. „Az alkotmánybírósági törvény fideszes tervezete azt tartalmazza, hogy megszűnnek a testület jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kormány, az országgyűlési képviselők negyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezte.” Magyarán: „az alaptörvénnyel összhangban megszűnik az actio popularis intézménye, azaz hogy meghatározott esetekben bárki tehetett alkotmányossági indítványt.

  Kár az eset kapcsán az Alkotmánybíróság „legyűréséről” sopánkodni, ahogyan azt a szocik teszik. Hogy hatékonyabb és gyorsabb lesz így az Ab, az meg nem kérdés, hiszen várhatóan rengeteg beadványtól megszabadulnak majd, rengeteg feleslegestől is, és önmagában ez jó. De nem elegáns és következetes, hogy nagy panelpátosszal kiosztjuk és kedvesen, emberi gesztust gyakorolva saját kezűleg aláírjuk az alaptörvényeket, de arra esélyt sem adunk az embereknek, hogy érvényesítsék az alkotmányban foglaltakat, s hogy az Ab esetleg (kormány)kritikává formálja beadványaikat.

  Mindez így együtt csak egy dologra jó: a NER Jimmy Jumpja, Dániel Péter mehet kecsapozni. Hát kell ez nekünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr893200071

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy rejtélyes dokumentum 2011.09.05. 19:28:36

Ma reggel egy dokumentumot kaptam e-mailben. A feladó ismeretlen, de a spamszűrő átengedte. Kinyitottam, és olyasmit találtam, ami - ha igaz - alapjaiban renget meg mindent, amit a magyar politikáról eddig tudni véltünk. Ajánlanám az Alaptörvény Asztal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.09.04. 17:29:36

@eN: Ezt csak neked:

Orbán: Na, mit teszünk ma a magyar emberekért?
Navracsics: Van egy kis gond, főnök... minden problémát megoldottunk.
O: Az nem lehet. Adósság van még?
N: Egy fillér se.
O: Cigánybűnözés?
N: Felszámolva.
O: Nyugdíjrendszer?
N: Önfinanszírozó. Sőt, az idén először nyereségrészesedést is fizetünk.
O: Egymillió munkahely?
N: Százötven százalékkal túlteljesítettük. Most már munkaerő-importra szorulunk Németországból és Svédországból.
O: Nem mondhatod, hogy nem maradt több feladat, Tiborom. Még hátra van három év a ciklusból, nem adhatjuk vissza azzal a mandátumunkat, hogy minden kész, a dolgok most már maguktól is jól fognak menni.
N: Hát, éppenséggel volna itt valami...
O: Na látod, Tiborom, tudsz te, ha akarsz.
N: Mi lenne, ha minden önkormányzatnál és közjegyzőségnél felállítanánk egy Alkotmány Asztalát, nemzetiszín golyóstollal és Alaptörvénnyel, és aki akar, rendelhet egyet névre szólóan, Kövér Laci aláírásával.
O: És miért rendelnének ilyet az emberek?
N: Mert unatkoznak, Főnök. És igénylik a jót.
O: Tiborom, ilyen ökörséget én még életemben nem hallottam. Ki találta ezt ki?
N: Az unokaöcsém. Derék, jóravaló fiú, tehetséges, a Megadja Gabi fedezte fel a kertemben.
O: Na akkor jól van. Az unokaöcsédnek adja valami értelmes munkát a konyhában, te meg menj innen a picsába.

bz249 2011.09.04. 17:31:53

Nem lenne ez a dolog hulyeseg, ha lakosag ilyen zaszlolengetos patriota lenne... szoval a dolog valoszinuleg mukodne Amerikaban, de akar Franciaorszagban is. Magyarorszagon viszont nem teljesen ertheto, hogy mit is akarnak elerni vele. Hogy majd ettol mindenkiben felbuzog a hazaszeretet vagy micsoda?

(jo van egy egyszerubb megoldas is, hogy volt egy kisbutorasztalos vagy nyomdasz vallalkozo, akit igy a recesszio idejen ki kellett segiteni)

Dendrobatidae 2011.09.04. 17:34:15

@zero:
Tényleg kezdenek fáradni agyilag a fiúk, még önmagukhoz képest is.
Régebben ezt úgy oldották volna meg, hogy mindenkinek kipostázzák, aztán egy mellékelt papíron közlik, hogy akinek nem kell az vissza is küldheti.
Egy hóna múlva pedig hatalmas propagandával óbégatták volna, hogy a tízmillió kiküldött példányból mindössze háromszázhuszonkettőt küldtek vissza, tehát az új alkotmányt a zemberek elsöprő többsége a szívébe zárta. Aztán a ciklus hátralevő részében ez lett volna a hivatkozási alap.

De ez az asztalos, kövérlaci-aláírásos agymenés... a politikai antipropaganda csúcsaira tör.:)

Bell & Sebastian 2011.09.04. 17:55:23

Itt valami nagyon nem stimmel, ha a Bogár - Aristo - Megadja lenne a hivatalos irány, nem itt tartanánk.
Nem tapasztalom, hogy a radijobb (ami majdnem szélsőbal) most és itt tort ülne.

Az nyílt titok, hogy nemsoká' ébresztőt fú' a nép alkalmatlan, naplopó urainak. Csak az a gond, hogy meglehetősen egysíkú választék maradt. Van ugye a Jobbik vagy a Zöld, pardon, LMP, a többit kiolvastuk.

dr. v.b.1990 2011.09.04. 18:00:57

@Bell & Sebastian:
mi van?

Bell & Sebastian 2011.09.04. 18:11:25

@v.b.1990: Google, beüt, olvas, tanul, nem kérdez. Rá-ko-si vi-pe-ra.

"Később politikai okokból – tekintettel Rákosi Mátyásra – az állat parlagi vipera lett, ..."

A lusta disznó.

homoródkarácsonyfalváért 2011.09.04. 18:18:38

Nemcsak a tartalmi dolgok lepnek meg, hogy mivé lett a Mandiner blog, hanem a mércén is a számat tátom.

IGAZ MAGYAR 2011.09.04. 18:34:02

Szégyelljétek magatokat !!!
Kifigurázzátok az alkotmányt! Hát Ti magyarok vagytok???
Eljön még az idő amikor választásokat úgy tartjuk e honban hogy lesz egy nagy népgyűlés a stadionban (oda befér mindenki) és aki egyetért annak csak fel kell tartani a Kövér elvtársúr-mó által aláírt alkotmányt!! Akkor majd kapkodtok meg hogy Laci bátyám küldjél már nekem egy olyan alkotmányt! Na majd akkor lesz ha lesz!!!

dr. v.b.1990 2011.09.04. 19:12:37

@Bell & Sebastian:
ja kösz most már értem :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.04. 20:26:45

@zero: ahol az állampolgárok egy adatlap kitöltésével személyre szólóan kérhetik az új alkotmány névre szóló kézbesítését"

részlet a vbőrről

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.09.04. 20:30:21

@Bell & Sebastian: a radijobb (ami majdnem szélsőbal"

úgy érzem még mindig nem tiszta az ideológiai 'jobb-bal' és a gazdasági jobb-bal.

mivel gazdaságilag ma senki se használja, úgy gondolom már régóta jobb-bal helyett nemzeti-népit kellene mondani.
elkerülendő a félreértéseket

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.09.04. 20:33:03

@bz249:

a cikk is rámutat az igazi bökkenőre: a jónép megismerheti az újkotmány (ami a kissé drámai tálalás ellenére teljesen okés), ámde a jelenlegi alkeszbírósági reformterv szerint joga már nem lesz ahhoz, hogy az AB-hez fordulhasson, ha szerinte amazban foglalt jogait megsértik... mintha kapnál egy használati utasítást egy tévéhez, amit nem nézhetsz

Vérivó Viktor · http://www.bszarszo.extra.hu/nyilatkozat.html 2011.09.04. 20:37:25

Remek cikk, megmutatja, hogy illedelmesen, tisztelettudóan és a vezérideológiát nem érintve is lehet kritizálni, bár most erre felállt a faszom, azt meg így esti sörözgetés közben nem szeretem.

Vérivó Viktor · http://www.bszarszo.extra.hu/nyilatkozat.html 2011.09.04. 20:43:06

@Ralph Cifaretto: és véleményed igazolásához hány harmados többséget tudsz felmutatni, ralphika?

Manyi Béci 2011.09.04. 20:43:44

@Doomhammer:
A Fidesz mindig ez volt, nem változott, csak maga elhessegette azokat a történéseket, szövegeket, jeleket magától, amik erre utaltak.:)
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2011/09/az-valami-egeszen-undorito-ahogy.html

Göcgöc.:)

Vérivó Viktor · http://www.bszarszo.extra.hu/nyilatkozat.html 2011.09.04. 21:01:32

@Ralph Cifaretto: az ide kevés, nem egyedül élsz ebben az országban. Márpedig ha nem egyedül élsz, akkor alkalmazkodni kell a többséghez. Nincs boldogság rend nélkül, nincs rend fegyelem nélkül, fegyelem pedig nincs egység nélkül.

bz249 2011.09.04. 21:16:37

@Herr SturmLikudnik: hat az Alaptorveny annyira okes, mint a regi Alkotmany volt. Szoval a 2/3-nak nem sikerult sokkal jobba tennie, bar most mar van preambulum benne.

Az persze, hogy boldog-boldogtalan nem fordulhat a kotmanybirosaghoz (tenyleg miert nem neveztek meg at Alaptorvenybirosagga?)... szoval nyilvan rengeteg fassagot beterjesztettek az AB-hez, azonban a fassagok elbiralasa gondolom ketto percet vett igenybe darabonkent es lehet sokat mondtam. Amire ennel tobb idot kellett szanni az meg valszeg volt annyira megalapozott, hogy helye volt az AB elott.

2011.09.04. 21:37:22

OKJ-s "alaptörvényszolga" képzések indulnak valamikor? Milyen kritériumoknak kell megfelelni? :D:D:D:D:D

eN 2011.09.04. 21:43:36

@Kettes: téged ki kérdezett, te alember?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.09.04. 21:48:34

@bz249:

húbasszus, hogy ügytorlódást okoz, ha a zemberek az AB-hez fordulgatnak? Wow, hát oszlassuk fel akkor kapásból az egész AB-t és a probléma máris meg van oldva, nincs kihez fordulni, nincs kinél fölösleges ügyekkel babrálni, a fontosakkal se, nehogy már a HATALOM kezét holmi jogállami garanciákkal akarjuk megkötni, unerhörte Frechheit!

bz249 2011.09.04. 22:01:02

@Herr SturmLikudnik: HATALOM? Elnezest itt szo nincs hatalomrol. Itt csak Zemberek vannak, akik valasztott kepviseloik utjan gyakorljak demokratikus jogaikat. Vagy komolyan azt gondolja, hogy a politikanak az utca... ize a Kotmanybirosagon van a helye? Nemde a politikanak a Parlamentben van a helye. A kepviselo pedig ugye az egesz valasztokeruletet kepviseli, szoval majd szol a Nemzet a kepviseloje szajaval, akit nem mellesleg ezert fizetunk.

zenador 2011.09.04. 22:01:10

Azt hiszem a FIDESZ-nek nem kéne kommunistázni ezek után. Semmivel sem különbek a szociknál. Hogy is lehetnének, amikor ők is tele vannak komcsikkal. MSZMP KB-s Kövér László, Martonyi János stb. A derék "igaz-magyar-kersztény" KDNP-sek között is akad azért egy-két komcsi, élükön az MSZMP-s Hoffmann Rózsikával. A holdudvar (narancsudvar) is tele van komcsikkal: pl. Szűrös Mátyás (Hazafias Népfront alelnök) és Pozsgay Imre elvtárs-pajtás. Bár ez utóbbiak, szerintem csak ideig-óráig kellettek Orbánnak, aztán "dobta őket".

Apropó "dobás": valaki emlékszik még a Professzorok Batthány Körére? Mennyit szövegelt akkoriban Viktor, hogy ő és professzorok milyen fontos szerepet fognak betölteni az ország életében. A professzorok valahová elszublimáltak, csak parasztvakításhoz kellettek. Sajnos Viktor maradt a porondon.

Kerényi Imre is szégyellheti magát, bohóckodik ezzel az asztalos baromságával. Bezzeg fénykorában az átkosban, a Szovjetunióban április negyedikei ünnepségeket is szervezett. Vajon mennyit kapott a régi-új elvtársaitól ezért az elmés kivitelezésért? Röhej, hogy a "népnemzeti" igaz magyar slepp elk*rta az alkotmány könyvjelzőjét is, ugyanis Antal még nem volt miniszterelnök 1989 október 23-án. Gyalázat, hogy egy ilyen sz*tyok banda, a nyelvőr Schmitt-el együtt oktat ki egy egész országot. Milyen alapon?

Állítólag a fiatalok pártja a FIDESZ. Szerintem pont a fiatalok pártoltak el és maradtak az elvakult, idős/nyugdíjas narancs-fanok, akik még a XX. századi berögződések alapján próbálják értelmezni a bonyolulttá vált modern világot és lehet őket hülyíteni üveglappal meg nemzeti színű szalaggal.

Nem ártana púderezés helyet most már nekilátni kormányozni és rendbe rakni az országot, mert egy nagy nulla, amit eddig kormányzás címén előadtak.

bz249 2011.09.04. 22:03:48

A magyar politikai osztalynak meg javasolnam

www.paradoxplaza.com/games/victoria-2

Itt lehet kiserletezni mindenfele politikai es szocialis reformokkal, es meg vilaghoditos resze is van.

TomHukler 2011.09.04. 22:28:01

"Hogy hatékonyabb és gyorsabb lesz így az Ab, az meg nem kérdés"

Igen kedves posztoló, minden bizonnyal gyorsabb lesz. Mint ahogy a választási bizottság is sokkal gyorsabb lenne, ha a nép helyett, a jelenlegi parlament szavazna a következő parlamentről, meg a bíróságok is sokkal gyorsabban működnének, ha egyszerűen elfogadnák amit az ügyész mond és kész. Még a tanúk se kellenek akiket majd Doktor Kotászhoz kell cipelni, ha rosszul tanuskodnak.

Az alaptörvény asztala pedig rohadtul nem LOL meg szmájli. Egy olyan országban, ahol 50 évig kellett kötelezően kifüggeszteni, tapsolni, felvonulni, örülni, kurvára nem LOL kategória a kötelező áhitat a kormány tevékenységének. Én egész egyszerűen el vagyok borzadva, hogy vannak még emberek akik ezt az ámokfutást támogatják, akiknek még mindig nem esik le, hogy a dolgok nagyon rossz irányba mennek. Orbán Viktor és a Fidesz pontosan az ellen lépett fel 90-ben, amiket most ők maguk tesznek.

Még csak egy éve vannak kormányon és már itt tartunk. Amikor olyanokat olvas az ember, hogy Kodály műveket tiltanak be kiskáderek, mert szerepel bennük egy polgármester vezetékneve (Páva), amikor a köztévében a kormányt kritizálóról hamis tudósítást készítő riportert előléptetik, vagy már eleve az, hogy egy volt kommunista államtitkárt tettek meg köztársasági elnöknek, csakmert bármit aláír amit elé raknak - nos ott már rég nem röhögni kell.

És itt még messze nincs vége...

Altaïr 2011.09.04. 22:29:29

@eN: Oké, kösz az infót.

pelikán* 2011.09.04. 22:43:22

"Az Alaptörvény Asztalának gondozására külön munkatársat kell biztosítani"

Egymillió új munkahely.

'ke?

2011.09.04. 22:49:33

@(pelikán*):
hehe

"senki sem dolgozhat feleslegesen a közigazgatásban."
Orbán Viktor (aug 31, Kossuth Rádió)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.09.04. 23:18:19

@eN: Inkább magázz, kishusom. Az olyan cuki, amikor a fekete cicanacidban és a rózsaszín pomponos tűsarkú papucsodban affektálva adod a budai elitet.

De ne aggódj, ezt a seggreeséses öngólt még rengetegszer megnézheted a bukásig, lassítva, gyorsítva, Benny Hill-zenével meg anélkül, és minden alkalommal teli szájjal alemberezhetsz.

Az istened meg van zakkanva, és klinikai bolondok veszik körül. Azért nem egészen erre tetted fel a szar kis életedet, amikor együtt zengtétek a gyurcsánytakaroggyot üde, mámoros ajakkal, ugye?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.09.05. 00:52:52

@bz249:

az AB-t arra az esetre találták ki, hogy ha a közvetetten néphatalmat gyakorló kormány átmegy törvénysértőbe (volt már rá példa), akkor az ilyen (és csak ilyen) rendelkezéseit megfúrhassa a nép

garanciáról van szó

ha pölö a forradalmi brigád a te vagyonod bekebelezéséből akarná a költségvetési lyukat tömködni és elfogadja a lex BZ-sörét-lenyúlást (mielőtt eltőzsdéznéd a söröd), akkor eddig ezt megtámadhattad, mostantól majd nem

ez nem éppen megnyugtató és pláne nem előrelépés

elég lett volna ügyvédhez kötni az egyéni panaszokat, az már szűrte volna a hobbiból az ab-nek beadványozó zőrülteket

Sarkalatos hozzászóló 2011.09.05. 02:31:34

Szerintem szép az asztal, és sokkal inkább maradandó bútorokra költsék a pénzt, mint hülyeségekre, ahogy az az elmúlt nyolc évben volt szokás. Az Alkotmány meg nagyon jó lett, ha csak Vanuatunak vagy Tuvalunak el tudjuk adni, már ingyen voltak az asztalok is, és eszmeisége utána már nekünk fial.

jenőke 2011.09.05. 06:09:26

@TomHukler:
Teljesen igazad van.
Orbán pápa vezette be a keresztes hadjáratok gyakorlatát.
Mégsem tiltottuk be visszamenőlegesen, pedig a visszamenőlegességben itt kezd kialakulni a gyakorlat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.09.05. 07:32:30

„Az Alaptörvény állampolgárokhoz való eljuttatásának megvalósítása érdekében”

úbazmeg.

tevevanegypupu 2011.09.05. 08:04:58

Nekem van ilyenem, meg a megjelenes alkalmabol kaptam az ez alkalombol rendezett hangversenyen. Semmi kulonos rosszat nem latok benne, ha valaki dedikaltatni akarja Kover Laszloval, bar nekem ez nem jutott eszembe. Ahogy az sem okoz gondot, hogy ez nepszerusegnovelo cselekedet akarna lenni. Jobb lenne ha Orban viragcsokrokkal maszkalna nyugdijasklubbokba es csokolgatna a sok oregasszonyt? Tovabba eszben tartom, hogy a jelenlegi rohadt helyzet nem Orbanek jovoltabol keletkezett, amit ugy latszik dr; Kottasz is feledni meltoztatik. Az adossagokat vissza kell fizetni es bar Gyurcsanyek vettek fel a penzt, az Orban kormanynak kell biztositani ra a penzt. Jobb lenne forditva?

tevevanegypupu 2011.09.05. 08:06:18

@mavo:

Ha keri maga kaphat egy korhazakbol leszerelt pancelszekrenyt is melleje, beleteheti.(-:

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.09.05. 08:09:42

Mindeni aki arra jár rá kéne szarni az asztalra:)

( ott ül az asztal mellett a WC-s néni is?) -aki takarítja az asztalt, ezt írták elő a nemzeti Szarok.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.09.05. 08:11:03

A Fidesz Alkotmány meg nem a többség alkotmánya..arra is szarik a nép.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.09.05. 08:13:42

Minden vissza lesz csinálva egy tollvonással amit a fidesz Banda csinált !!!!--és még el is lesznek számoltatva a Rohadékok!
Hiába reménykedik a kis mini Szarhuszár hogy megköti a következő kormányok kezét...Szarunk a 2/3 os törvényreire, mert Diktatúrában csinálta és a diktatúrát MEGDÖNTI A NÉP!

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.09.05. 08:14:45

"Az Alaptörvény Asztalának gondozására külön munkatársat kell biztosítani"

na jah..egy horgoló WC-s nénit mert sokan szarnak majd az asztalra...DDD

bz249 2011.09.05. 08:28:07

@Herr SturmLikudnik: termeszetesen az AB (esetleges) tulterheleset lenyegesen egyszerubb eszkozokkel is meg lehet oldani (illetekbelyeg es egy titkarsag szuri azokat a kerelmeket, amelyekrol mar dontottek, formai hibasak... stb, nem ismerem az ugymenetet lehet mar eleve igy csinaljak).

Azonban, a ketharmad a magyar kozjogi rendszerben sajnos pontosan ezt jelenti. Ha holnap kitalnak, hogy Hoffmann Rozsat megkoronazzak a Galaxis Csaszarnojenek, az is egy teljesen szabalyos lepes. Ilyen volt a regi Kotmany es az uj Laptorveny is ilyen.

tevevanegypupu 2011.09.05. 08:52:29

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe:

Es honnet veszi a bosszuhoz a hat masik torpet?

tevevanegypupu 2011.09.05. 08:52:29

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe:

Es honnet veszi a bosszuhoz a hat masik torpet?

tarackos 2011.09.05. 09:32:25

Teljesen jogos az észrevétel, furcsa, hogy nem olvastam még máshol. Az eset pedig végtelenül szánalmas, amin csak röhögni lehet. Hasonló a pécsi Kodály esethez...

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.05. 13:40:58

Nem tudom ezt olvasta -e valaki:
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=467526&referer_id=friss

Ez az egész agymenés Kerényi Imre műve.

Az Alaptörvény asztalának fokozatai

Alapfok - AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA
A Magyar Közlöny különszáma, 2012.06.01.-től kezdődően kihelyezésre kerül minden önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján, minden körjegyzőségen és minden kormányablaknál. E naptól kezdődően az országban mintegy 2000 helyen látogatható AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA nevű intézmény. Ez mindenütt egy meglévő, e célra installált asztalt jelent, mely méltó helyen, a bejárat közelében áll. Az asztal felszínén, vagy az asztalon álló táblácskán, vagy az asztal fölött a falon nyomtatott nagy betűkkel szedve ez a kiírás látható: AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA. A Magyar Közlöny különszáma az asztal közepén fekszik, a 28. oldalnál található felező mentén nemzetiszínű zsinórral átkötve, s a zsinór segítségével a bútorhoz rögzítve. Balkéz felől az asztalon áll egy váza, benne friss vízben egy szál virág. Vagy víz nélkül egy szál örökzöld. Jobb kéz felől hever az asztalon egy írótoll, szintén nemzetiszínű zsinórral a bútorhoz rögzítve, s néhány űrlap. Az asztal előtt egy üres szék áll. Bárki odaülhet, s átlapozhatja a kiadványt. Az űrlapra ez a szöveg kerül:
Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke 105... Budapest Kossuth tér 1. Tisztelt Házelnök úr! Kérem, küldje el címemre Magyarország Alaptörvényének dedikált példányát.
Név...
Lakcím...
Dátum...
Aláírás...
(Kérjük a név és lakcímrovatot nyomtatott nagy betűkkel kitölteni.)
Minden ügyfélszolgálaton, körjegyzőségen és kormányablaknál egy kijelölt munkatárs létesíti és gondozza az Alaptörvény asztalát. Egy olyan munkatárs, akinek látószögébe esik az Alaptörvény asztala. Javaslat: a recepciós kollega legyen ez a munkatárs. Kéretik a meglévő eszközök használata.
Rogán úr ügyfélszolgálati irodáján 2011.05.25.-e szerdától megtekinthető és fényképezhető a berendezett modell. Valaki leül Rogán úr kerületében az Alaptörvény asztalához. Lapozgat. Aztán kitölti az űrlapot. Beírja a névrovatba: SCHŐNE KÁROLYNÉ. A címrovatba: 1052. BUDAPEST, SÜTŐ U. 2. A dátum rovatba: 2011.06.05. És aláírja a cetlit. A gondozó munkatárs csak nyomtatott nagybetűkkel kitöltött, olvasható és aláírt cetliket fogad el. Aztán számítógépen továbbítja a kérést a megfelelő helyre, a kitöltött cetliket dobozba gyűjti. A begyűlt cetlik alapján HAVONTA statisztikát készít. Az eredményt számítógépen továbbítja a megfelelő helyre. Sajtótéma. És hazafias verseny. Schőne Károlyné postafordultával kap egy ingyenes példányt a Magyar Közlöny különszámából. Ennek első oldalára egy munkatársnő kézzel, gyöngybetűkkel ezt írja:
Tisztelt Schőne Károlyné! Kérésére megküldöm Önnek Magyarország Alaptörvényét. Üdvözlettel: Itt Kövér doktor pecsétaláírása következik. Aztán megint a titkárnő, kézzel, gyöngybetűkkel: Budapest, 2011.06.15.
Ez a "társasjáték". Adj király katonát. Adok. Mégpedig személy szerint neked adok. Kézzel odaírom a példányra a nevedet és a nevemet. A számítógépes korban a papírokat perszonifikálni kell. S így a papírok emléktárggyá nemesülnek. Az ilyen papírt örökösödéskor nem dobják el. Ez mágia. Ne szavazza le a kormányülés a kézírással történő dedikálást. Így teljesülhet be a bibliai parancs: mondd el a fiaidnak. (AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA politikai és művészeti rendezvényeken, közterületeken is kihelyezésre kerülhet. Ez esetben a rendezőknek kell továbbítaniuk az adatokat.)

Középfok - díszkiadás, 28x39 cm
A Millennium egyik fontos kulturális hozadéka a magyar historikus festészet felvirágzása volt. Az akkori kormánybiztos a kor neves festőit arra buzdította, hogy ábrázolják a magyar történelem fényes és rettenetes korszakait. Az alkotásokat a Kosmos Irodalmi Intézet díszes tékában jelentette meg, ez 50 hártyapapírral borított "fénymetszetet" tartalmaz, zöldes, szürkés és barnás árnyalatban. A sorozat címe: Ősi erény. Néhány cím a sorozatból:
1. Than Mór: Attila lakomája (kb. 430)
1. Vágó Pál: A magyarok Kiev előtt
2. Kovács Mihály: Árpád pajzsra emeltetése
1. Munkácsi Mihály: A honfoglalás
2. Benczúr Gyula: Vajk megkereszteltetése
15. Orlay Soma: Zách Felicián
25. Madarász Viktor: Hunyadi László ravatala
29. Lotz Károly: Mátyás király kora
49. Zichy Mihály: Erzsébet királyné Deák Ferenc ravatalánál
50. Pataky László: A király a szegedi árvíznél (1879)
Egy törvény-szöveg unalmas. Ámde itt van 50 reprodukció és mintegy 50 oldal az Alaptörvény szövege is - párosítsuk a kettőt. Baloldalt a kép, jobboldalt a szöveg. És kész az élmény! Igen ám! De bő ezer évről van művészi ábrázolás, az utolsó bő száz évről nincs. Folytassuk a sort. Adjunk megbízást az A 4-es arány szerint felnagyított, 113x80cm. méretű, álló formátumú táblaképek alkotására, s jelöljük meg a témát.
51. 1867-1914 A dualizmus kora (vagy: Tisza István kora)
52. 1914-1918 Az első világháború
53. 1919 A Tanácsköztársaság
54. 1919-1944 Horthy Miklós kora
55. 1938-1945 A második világháború
56. 1944 A holokauszt
A koalíciós korszak (?)
57. 1949-1953 Rákosi Mátyás kora
58. 1956 Forradalom és szabadságharc
59. 1956-1989 Kádár János kora
60. 1989 Nagy Imre újratemetése
61. 2006 Az őszi események (vagy: Lovasroham)
Vörös iszap
62. 2011 Új alkotmány születik
63. Magyarország jövője (gyermekrajz)
E tizenkét új alkotás fejezze be a történelmi képsort, a díszkiadás így előszóval, utószóval és függelékkel kb. 63 képet, és kb. 63 oldal szöveget tartalmaz. Az új alkotások eredeti példányai díszítsék a Parlament, vagy a Sándor-palota falait.

Középfok - a díszkiadás érettségi ajándék
A középfokú díszkiadást ingyen megkapja minden magyar fiatal, aki sikeres érettségi vizsgát tesz. De az intézmény igazgatóját kötelezni kell, hogy a drága ajándékot perszonifikálja, tehát a belső oldalra kézzel az alábbi szöveget írja: "Polszter Dánielnek sikeres érettségi vizsgája emlékére - Moss László - az Eötvös Gimnázium igazgatója. Budapest, 2012.06.12"

Felsőfok - díszkiadás bőrbe kötve, 56x78 cm.
Ebből összesen három példány készül. Debreceni kötéssel. (?) Az első példány a parlamenti patkóban lakik, tervezett pulpituson, ott, ahol régen a Törvénytár állott. A kupolacsarnokban a korona regnál, az ülésteremben az Alaptörvény. A kiállított műtárgy a képviselői eskük és az Alaptörvényre való verbális hivatkozások során spiritualizálódik. Ez a példány mindig csukva van. Magas rangú vendégek látogatásakor lapozható.
A második példány a Sándor palotában lakik, tervezett pulpituson. Ez a példány mindig nyitva van, a naptár szerint aktuális oldalon. Augusztus 20.-án a nyitott könyv baloldalán Lotz Károly Szent István kora című alkotása látható, október 23.-án a pályázat egyik leendő győztesének 1956 című festménye, és így tovább.
A harmadik példány trezorba kerül.

Ha ez tényleg igaz és nem kamu, akkor alighanem itt hatalmas gondok vannak......

TG69 2011.09.05. 13:50:33

Ez az igazi polgári underground :).

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.09.05. 16:01:06

re: "Hogy hatékonyabb és gyorsabb lesz így az Ab, az meg nem kérdés, hiszen várhatóan rengeteg beadványtól megszabadulnak majd, rengeteg feleslegestől is, és önmagában ez jó. "
Ez olyan, mintha azt mondtad volna, hogy nem kérdés, hogy hatékonyabbak lesznek a bíróságok, ha csak az ügyészség által kezdeményezett perekben kell ítélkezniük.

zenador 2011.09.05. 16:12:22

@tevevanegypupu:

A jelenlegi rohadt helyzet részben Orbánnak és maffiacsapatának IS köszönhető, mivel észben tartom, hogy már több mint 1 év telt el sufniforradalom óta. Másrészt 8 évig ellenzékben az égvilágon nem csináltak semmit demagóg ígérgetésen és holdudvar építgetésén kívül. Perspektívát alternatív és működőképes reformokat képtelenek voltak felmutatni.

Remélem Orbán is menni fog a dutyiba Gyurcsány után és a cellában boldogítják majd egymást és nem a nemzetet rohasztják tovább. Mert mindkettő hazudott már épp eleget, csak az egyik még hatalmon van és jobban megy a parasztvakítás (gyengébbek kedvéért: több bőr van a pofáján), így még nem kerül egyelőre a vádlottak padjára.

Az adósság visszafizetésről pedig annyit, hogy a kínaiaktól vett fel Orbán hitelt, és tervezi, hogy Szaud-Arábiából is finanszíroztatja az országot.

Kérdem, hogy ezek a nem éppen mintademokráciák és nehezen átlátható gazdasági rendszert működtető, zárt országok által működtetett pénzintézetekből mennyivel biztonságosabb és vajon mennyivel kedvezőbb konstrukciójú hiteleket lehet felvenni, mint a "mocskos-burzsuj-kapitalista IMF-től"?!?!

Kár volt összeveszni az IMF-fel. A lengyelek nem szakították meg a kapcsolatot velük, nekik több eszük van, pedig ott is jobboldali vezetés van. Ja és a kínaiakkal épp most fürödtek be, nézzél/nézzen utána, hogy jártak a lengyelek kínai elvtárs-pajtásokkal:)

tevevanegypupu 2011.09.05. 16:49:38

@Ansible:

Orbanek erre nem keszultek, a vilagvalsagra ugyanis senki nem keszult - mint tudjuk a penzpiacok bosege megengedte Gyurcsanyeknak, hogy annyi penzt kolcsonozzenek amennyit nem szegyelltek - amde EZT a kolcsont visszafizetni Orbanek dolga lenne (az adonkbol). Nem egyszeru, Veres itt is elmondhatna szaz apro tukkjet, hogy mit lehetne tenni, az oveit ugy tunik az EU ertekelte, legalabbis nem tiltakoztak tulsagosan ellene.

Orbanek ket eve vannak kormanyon, ez alatt sok mindent nem tehettek, agyonsujt mindenkit az adossag. Hogy Szaud-Arabiabol akarnak kolcsont felvenni az nem rossz otlet, azt csak itt hiszik, hogy az arab bankok zuravarosak. Egyaltalan nem azok, az arab orszagokba peldaul a valsag es a munkanelkuliseg nem olyan nagy merteku es kesobb is erkezett mint azokba az orszagokba, ami amerikai es europai bankoknak van kiszolgaltatva. Minden orszag egyebirant mas, ami jo a lengyeleknek - a franciak es az EU a lengyeleket kulonben is jobban kedveli mint minket - az nem biztos, hogy jo nekunk.

2014-ben nalunk ujra valasztas lesz, addig meg ket ev..Ha volt az orszagnak turelme nyolc evet kibirni az mszp-szdsz kormany alatt, akkor birjunk ki negyet Orbanekkal..Hat jol is vegzodhet?

Azt viszont mindenki tudja, hogy Gyurcsany es Orban nem ugyanazok..egyaltalan nem. Orban nem kovetett el semmi olyat ami miatt birosag ele kellene allitani, Gyurcsany viszont igen. Maganbunok es kozerkolcsok teren is..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.09.05. 17:04:37

@Ansible:

www.origo.hu/itthon/20110905-wikileaks-orban-viktor-kijelentesei-valasztasi-igereteirol-es-a-fidesz-elemzese.html

„Egy 2006 szeptemberi távirat is idézi egy hasonló megfogalmazást Orbántól. Ez a távirat Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után, de az önkormányzati választás előtt íródott, Orbán hasonló kijelentést tett különböző európai uniós nagykövetek előtt a távirat szerint. "Annak ellenére, hogy Orbán hétvégén kijelentette, hogy 'soha nem hazudtam a magyar embereknek', diplomata kollégáink tisztán emlékeznek arra, hogy a kampányban az európai uniós nagykövetekkel való találkozás során azzal bíztatott, hogy 'ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok' [pay no attention to what I say to get elected] és megígérte, hogy radikális reformokat fog véghezvinni" - olvasható a táviratban. A nagykövetség azt írta, emiatt sokan - az nincs kifejtve, hogy kik - kétkednek abban, hogy Orbán olyan helyzetben van-e, hogy az őszödi beszéd megjelenése után "megkövezhesse" Gyurcsányt.”

ejnye-bejnye.

zenador 2011.09.05. 19:07:45

@tevevanegypupu:

2010-ben azt hittem Orbán majd ügyesebben fog kormányozni (naiv voltam) és kőkeményen végignyomja a reformokat. Kétharmados felhatalmazással főleg ezt vártam. Nem túlzás: ez egy történelmi lehetőség lett volna. Szerintem strukturális reformok nélkül dobássa sincs az országnak. Hall valaki egyébként strukturális reformokról?

Orbán gazdaságpolitikája szerintem tovább rontott a helyzeten. Neves közgazdászok (pl.: Róna Péter) azt nyilatkozták, hogy az egykulcsos adó nem fogja növelni a fogyasztást. Nem is növelheti, hisz egy nyitott kis gazdaságban ezzel az eszközzel nem lehet látványos fogyasztásbővülést elérni. Ezt a kormány is beismerte utólag, akkor meg miért kommunikálták azt korábban, hogy fogyasztásbővülést várnak az egykulcsos adótól? Ja, hogy ők soha nem hazudnak. És nem is lesz megszorítás, ugye?

Tehát a fogyasztás valóban nem bővült JELENTŐSEN, ráadásul a költésgvetési hiány is nőtt. Kb. az történt, hogy a szocik kontár műtétjétől intenzívre került beteget lekapcsolták a gépekről. Csak az a baj, hogy a beteg még intenzív kezelésre szorulna...

Egyébként az egykulcsos adó nem rossz, de nincs itt az ideje, hogy be lehessen vezetni Magyországon. Pontosabban fogalmazva a költésgvetés nincs még felékszülve.

A multiadó újabb baklövés. Bevezetésekor elmondták a szakemberek, hogy ártani fog a magyar gazdaságnak, mert a cégek visszafogják a beruházásaikat. Az információs társadalom korában vétek volt pl. a T-Home-ot megadóztatni, amikor éppen az ilyen cégek képviselik a húzóágazatot.

Sajnos ezekre a ballépésekre rárakódik a devizahitelesek tragédiája. A konkrét helyzetben a bankadó öngyilkosság, mivel a bankok tőkéjét megcsapolta és a hitelnyújtást visszafogta.

Róna Péter (nem mondható szocibérencnek) és számos szakember szerint a devizahitelek hibás termékek, felmerül a bankrendszer felelőssége és a jogi szabályozás visszássága. A bankokkal le kéne ülni és egyeztetni kellene velük. Azonban most lettek megsarcolva, ezután hogy várjuk, hogy a bankok együttműködőek legyenek? Szarvashiba volt -- tekintettel Magyarország speciális helyzetére az EU-ban -- megadóztatni a bankokat.

Nem kell a bankok seggét nyalni, de a bankadó után a kormánynak sincs túl sok erkölcsi és jogi alapja, hogy tovább keményítsen a bankokkal. Egyébként az IMF seggét sem kell nyalni, de tény, hogy Magyarország már a komcsi rendszerben is jó kapcsolatot ápolt az IMF-fel, ennek köszönhetően mindig kedvező konsrukciójú hitelt kaptunk tőlük, mert időben fizettünk (erre még a komcsik is ügyeltek). Magyarország jelenlegi válságos helyzetében ezt a kapcsolatot meg kellett volgna tartani. Ha a kormány stabilizálni tudja a helyzetet, akkor mehet a kísérletezés az arabokkal meg a kínaiakkal és jöhet az egykulcsos adó, de a realitás az, hogy ennek a "kreativitásnak" még nincs itt az ideje.

zenador 2011.09.05. 19:25:11

@mavo:

Természetesen Orbán félelem és gáncs nélküli lovag; politikai közösségét mindig értékalapon választotta meg; hatalomsóvárgás sohasem ingatta meg makulátlan becsületét; szélsőséges politikai elemekkel sohasem kokettált; populista ígérgetések sohasem homályosították el tiszta tekintetét; Istent és a keresztény értékrendszert nem sajátította ki önös napi politikai érdekei számára; nem blamálta magát populizmussal; nem manipulálta a polgártársakat, a zembereket kommunikációjával; nem ugrasztotta egymásnak a különböző politikai nézetű polgárokat; nem vette körbe magát ex-MSZMP-s, kiszuperált komcsikkal, sőt az átkosban szamizdatot nyomató harcos antikomcsikat gyűjtött maga köré; mindenkor független és tapasztalt médiaszakembereknek adott interjút és nem viselte el a seggnyalást. És különben is Orbán SOHA nem hazudott, Gyurcsány az antikrisztus, oszt jó napot:)

tevevanegypupu 2011.09.05. 21:22:11

@Ansible:

Attol tartok, hogy a nep tul sokat vart Orbanektol. Gazdasagi novekedesre peldaul - akarhany adot vagy akarmit is vezetnek be - nem varhattunk, hiszen korulbelul sejtettuk, mekkora adossag van es hogy azt hataridore fizetni kell. Valasztasi lehetoseget nem adtak.

Hogy a ketharmad birtokaban viszonylag tehetetlenek, az nem valamifele gyavasag, sokkal inkabb kenyszeru kompromisszumok sorozata lehet. Az EU es nyilvan az oroszok meg Amerika is kovetel olyasmit ami miatt lelassultak vagy egyaltalan nem is tesznek semmit.Amennyire tamogattak Gyurcsanyekat es az szdsz-t,annyira probaljak gatolni Orbanekat. A sorozatos cirkuszok az EU Parlamentben a bizonyitek ra, hogy a fidesz kormanyt a balliberalisok kivulrol probaljak akadalyozni. Nem csak a lerobbant gazdasaggal kell foglalkozniuk, hanem allando vedekezesre szorulnak, bar ami azt illeti, tul nagy jelentoseget tulajdonitanak egy sorozatosan es vegul tokeletesen megbukott politikai ero velemenyenek.

Rona Peter velemenye egy velemeny, nem szentiras, a felelosseget es a kovetkezmenyeket Matolcsynak kell vallalnia, akiban Orban annyira bizik. Most ugy tunik Matolcsy terve egyelore nem jott be, hogy miert ragaszkodnak hozza az bizonytalan: tudnak valamit elore amit mi nem vagy pusztan makacssagbol? Van meg ket ev, addig valahogy kiderul, kinek volt igaza es mennyire sikeres vagy sikertelen a politikajuk.

A bankokat, a devizahitelt nem Orbanek szabaditottak az orszagra, ennyi devizahitelessel akik keptelenek fizetni, valojaban tenyleg nem az orszagnak kellene foglalkoznia, hanem a bankokat kell(ene) kenyszeriteni arra, hogy ne modosithassanak egyoldalu szerzodeseket. Ez a lefixalt svajci frank arfolyam sem tul jo otlet, sot olyan uzsora-uzsora kamatoztatasnak tunik.

A tobbi, mediatorveny meg Alkotmany-modositas, stb..szuksegesek voltak es termeszetes, hogy a fel orszag elegedetlen, hiszen ha kepesek voltak ujra es ujra a volt kommunistakra szavazni, akkor egy nemzet erdekeben, a nemzeti erzest kifejezo es meghatarozo torvenyt nem tarthatnak sajatjuknak.

Orbanek biztosan hibaznak, nagyon rossz a kommunikaciojuk es van nehany nem eppen szerencses szemelyi valasztas is, de egyet azert nem lehet elfelejteni: nem ok ideztek elo azt a helyzetet amit lehetetlen, hogy ugy tudjanak rendbehozni, hogy az ne erezzuk meg. Legalabbis anyagilag.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.09.05. 22:19:54

@bz249:

tévedni tetszik bz urasága

a) a 2/3 nem egyenlő a teljhatalommal, tessék emlékezni a médiatörvényre: az akármilyen többséggel hozott döntés vitás esetben elvérzik a magasabb rendű nemzetközi jogszabályon és módosítani kell (ennek egyetlen ellenszere az é-korea típusú izolált diktatúra, de ott ugyebár nem kell jogrenddel se babrálni, a vezér szava szent)
b) ahol van AB, az azért van, hogy az alkotmány ÉS a kötelező nemzetközi normák stb. mentén döntsön, ha az akármilyen többséggel hozott döntések ezzel konfliktusba kerülnek

azaz:

a fidox csinált (újracsomagolt) egy alkotmányt, ami _elvileg_ a mindenkire kötelező alap játékszabályok fundamentuma, meg is ismerheted az ASZTALNÁL, ámde ha a Zorbán a saját kotmányával szemben cselekedne, nem lesz eszközöd, hogy perre vigyed, mert magánszemély többé nem fordulhat AB elé

azaz:

ebben a formában az AB inkább kirakat, mint az állam esetleges túlkapásaival szembeni tényleges biztosíték/ellensúly (ez lenne a célja normál esetben, betartatja a Hatalommal annak saját szabályait). Pufajkás Hornéknak is megvolt a 2/3 a bokros csomagot meszelő AB akár teljes felszámolására, mégse tették. Orbán kevésbé finnyás, hja, így fest a "demokrácia megmentése" forradalmi időkben...

ez szvsz igenis visszalépés a régi foltozmányhoz képest is

bz249 2011.09.05. 22:38:39

@Herr SturmLikudnik: na latja itt a lenyeg

"Pufajkás Hornéknak is megvolt a 2/3 a bokros csomagot meszelő AB akár teljes felszámolására, mégse tették. "

Vagyis a regi kotmany eppenhogy alkalmatlan volt a sajat megvedesere. Es ugye Orbanek is inkabb a BfV nevet tukorforditottak, minthogy kivedjek ezt a problemat.

Amugy ket biztositek azert van: a Schengeni Szerzodes nemzetkozi akarmi. 2014-ben valasztasok lesznek. Bar jelenleg fogalmam sincs kire erdemes szavazni, talan a Jobbikra ok ezt a keleti szeles, nepnemzeti izet oszintebben adjak elo.

Ralph Cifaretto 2011.09.05. 22:47:22

@Vérivó Viktor: És ki a fasz vagy te, hogy ismered a többség véleményét? Itt mki a sajátját böfögi.

zenador 2011.09.06. 09:19:19

@tevevanegypupu:

Abban egyetértünk, hogy sokat várt a nép Orbántól és nagy volt a várakozás, 8 év szocialista horror után várható volt. Másrészt Orbán 8 év alatt alaposan felkorbácsolta az indulatokat. Demagóg ígérgetésekbe fogott (még jóval a választások előtt, a kampányban már csöndben maradt). Ezekre még emlékeztek? "Nincs szükség vizitdíjra", "tandíj sem kell", "megvédjük a zembereket a luxuskormánytól, a luxusbaloldaltól" (megjegyzem kissé luxuskormánynak tűnik mostani vezetés az egykulcsos adóval és a szegénységellenes politikájával), "NEM LESZ MEGSZORÍTÁS" és még hosszan lehetne sorolni.

2010-ben úgy gondoltam, hogy Orbán tud hatni a zemberekre, jövőképet tud nekik mutatni. Meg tudja értetni velük, hogy miért van szükség reformokra. Tudom, hogy ez szitokszó, de amíg a nyilvánvalóan rosszul működő nagy ellátó rendszereket nem reformáljuk meg addig itt normális élet a zemberek széles rétegei számára nem lesz! Nem volt itt komoly rendszerváltás, hisz a nagy ellátó rendszerek zöme még most is szocialista szinten működik, és az átlagember mindennapjait ezek a rendszerek határozzák meg.

Azt hittem (tudom, naiv voltam), hogy továbbviszi a Bajnai-féle gazdaságpolitikát (azt független, sőt jobboldali gazdasági szakemberek is támogatták) és óvatosan, de ÉSSZEL hozzákezd legalább az egyik nagy ellátó rendszer (pl.: az egészségügy) megreformálásához. Nem véletlenül mondja Kéri László is, hogy történelmi lehetőséget puskázott el Orbán. Benne meg lett volna az a képesség (főleg kétharmaddal), hogy elmagyarázza és megértesse az emberekkel, hogy rendet kell csinálni az országban, műteni kell, mert másként ez a nemzet sorvadásra van ítélve!

Ehhez képest kukába dobta Bajnai gazdaságpolitikáját. Ez még nem olyan nagy baj, csak jobb alternatívát nem tudott felvázolni. Matolcsyval kaptunk egy még dilettánsabb gazdaságpolitikát. Érdemi reformhoz nem kezdett hozzá az új kormány. Szerintem nem is tud már, mert most már nemcsak a szocik töketlenkedése miatt, hanem az orbáni gazdaságpolitika miatt is kényszerpályán van az ország.

Véleményem szerint legalább egy őszödi beszéddel ér fel az, hogy Orbán 8 évig szociális demagógiával hitegette a szegényebb rétegeket, a mostani politikája viszont nyilvánvalóan szegényellenes. És mi volt a válasza a kormánynak, amikor kiderült, hogy az egykulcsos adó miatt több millió embernek -- igaz kis mértékben -- de csökken a fizetése (meg lehet nézni, hogy közben az alapélelmiszerek árai milyen mértékben nőttek...), pedig ők azt mondták, hogy az egykulcsos adóval MINDENKI jól jár. Ja, hosszú távon, évek múlva, amikor már nem lesz válság -- ezt elfelejtették hozzá tenni, ergo hazudtak.

Na mi volt a kormány válasza? BÉÉÉRKOOOOMMANDÓ! Már elnézést, de már a kifejezés is nevetséges és abszurd, önmaga paródiája, ennyire nem kéne hülyének nézni a zembereket. Nem volt köztük egyetlen értelmes ember, aki szólt volna, hogy ha egyszer csinálunk már egy gittrágó egyletet, akkor valami normális névvel fusson? Tényleg tud valaki olyan esetet, amikor a BÉRKOMMANDÓ megregulázott egy vállalkozót és emiatt nőt az alkalmazottainak a fizetése?!?! Egyébként mennyi pénzbe kerül az államfizetőknek a BÉRKOMMANDÓ fenntartása?!?!

TG69 2011.09.06. 10:06:53

@bz249: Nem biztos, hogy 2014-ig kell várni. Lehet hogy már a 2012 elmos mindent (nem a világvégére gondolok. :)). Nekem jobban tetszene egy fideszen belüli forradalom ezekben a zavaros időkben, Orbánt elzavarják és jönne egy gazdasághoz nagyobb affinitású akárki.

tevevanegypupu 2011.09.06. 12:32:31

@Ansible:

Kerem szepen szocialista es LIBERALIS horror volt, ne felejtkezzunk el az szdsz szereperol (untig eleg, hogy Orban is felejteni latszik ezt a nem eppen elhanyagolhato tenyezot.) A masik fontos teny pedig: nem Orbanek korbacsoltak fel a kozvelemenyt hanem Gyurcsanyek, minden cselekedetukkel, es itt nem is az oszodi beszedre gondolok, hanem a sorozatos intezkedesekre vagy azoknak latszatara, a kulonbozo tobbnapos tervekre, Horvath Agnes es Molnar tenykedesere, Koka megnyilatkozasaira, a kormanyzati negyedre, a volgyhidra, mit tudom en, sorolni is nagyon sok lenne. 2006. osze egymagaban eleg lett volna az indulatok felkorbacsolasara.

A Bajnai fele gazdasagpolitika az IMF politikaja volt, mivelhogy kenyszeritettek annak vegrehajtasara..ugyis mint 18-ik vegre elfogadhato (az IMF es az szdsz altal) Gyurcsany utani ideiglenes miniszterelnokot. Nem kellett ide korbacsolas, ez a nyolc ev onmagaban korbacs volt, neha tragikus, sokszor komikus, de az orszagra nezve majdnemhogy vegzetes tevekenyseg vagy annak a latszata.

Orban keze - meg kormanyae is - meg van kotve. Hiaba van ketharmada, hiaba "hatalmazta oket fel a nep", nagyon szuk korben illetve inkabb egyhelyben tudnak csak toporogni. Megoldas csak az lehetne - es ehhez Orbaneknak nincs erejuk, batorsaguk - ha nem torodve az EU altal kikovetelt szerzodeseknek, ujra feltamasztanak a konnyuipart, mezogazdasagot - meg amit a Jobbik (oh irgalom annya ne hagyj el) javasol: leulni, ujratargyalni az adossagokat.

De eppen itt es ebben kovetik el Orbanek a legnagyobb hibat: valasztasi igereteiket - mivel az sokban egyezik a Jobbik igereteivel is - nem merik vegrehajtani, nem mernek a bankokkal ujjat huzni, nem merik a ciganykerdest ugy rendezni, hogy az valoban megoldodjon..Nem merik az egeszsegugyet es az oktatasugyet allamositani..szinte semmit nem mernek. Valoszinuleg nem ertik - vagy nem tudjak megvalositani - hogy egy orszag jolete vagy egyaltalan lete szinte teljes egeszeben az oktatastol es az egeszsegugytol fugg a gazdasagi talpon maradas mellett. Ennek a haromnak elinditasa idobe kerul, de ha el sem kezdik ez alatt a negyeves ciklus alatt, nem nagyon lesz lehetoseguk ra tobbet.

Az egykulcsos ado valoban megrengette a kisebb fizetesueket, ez nagy hiba volt, de Orbanek kineztek maguknak egy tarsadalmi reteget - nem a szereny jovedelmueket - es megprobaltak oket tamogatni. Azt sajnos kozben elfelejtettek, hogy ez a tehetosebb reteg meglehetosen keves es egyre inkabb fogy..

Sok hibat elkovettek azon igyekeztukben, hogy nagyon gyorsan legyen latszata annak, hogy valami valtozas kezdodott. Fulkeforradalom az valoban volt, de a gazdasagi-kulturalis-egeszsegugyi egyelore nem latszik kovetni. Ezzel egyutt es azt is hozzateve, hogy tulajdonkeppen anyagilag egyaltalan nem lett jobb, annak azert megis orulhetunk mi, akik a fideszre vagy kdnp-re szavaztunk, hogy legalabb polgari kormanyunk van. Aminek viszont egy volt banankoztarsasag gondjaival kell megkuzdenie. Orban azt azert nem igerte, hogy konnyu lesz.

zenador 2011.09.06. 15:14:32

@tevevanegypupu:

OK: szocialista ÉS SZDSZ horror volt. A liberálisokat kifelejtettem, pedig elég sok szöget belevágtak ők is az ország koporsójába! De az SZDSZ eltűnt a süllyesztőben. Hála Istennek, hogy lassan már kezdem elfelejteni őket. Valamikor vállalható társaság volt (kb. 20 évvel ezelőtt), de jól elkurvultak az idő során. A szocik is kimúlnak néhány éven belül, amit most ellenzékben csinálnak az vicc kategória. Gyurcsányt sem értem: "a kint is vagyok a pártból meg bent is vagyok" bohóckodással mi a célja. De legyen ez az ő bajuk, most a FIDESZ-KDNP van a kormányrúdnál.

Én sem várom el a jelenlegi kormánytól, hogy EGYSZERRE mindhárom nagy ellátó rendszer (önkormányzatok, egészségügy és oktatás) + még a MÁV-ot és a BKV-t gatyába rázza. Nyilván ez túl nagy teher lenne, főleg egy ilyen válságos állapotban. Úgy gondolom legalább az egyik nagy rendszer reformját el kéne kezdeni még ebben a ciklusban és valami konkrét cselekvési tervet kéne felvázolni, mert a Széll Kálmán terv nem elég. Szép dolog az államadósság ellen küzdeni és a foglalkoztatást bővíteni (most talán ez a két dolog áll a FIDESZ kommunikációjának középpontjában), de nyilvánvaló -- és ezt te is említetted --, hogy még egy jelentősebb gazdasági növekedés is SEMMIT sem ér, ha a szocialista, tékozló nagy ellátó rendszerek mindent pénzt elszívnak. Mert most már olyan ramaty állapotban vannak, hogy az Isten pénze sem lenne elég a további finanszírozásukra. Hiába lesz akár évi 7-6 százalék gazdasági növekedés és 1 millió új munkahely 10 év alatt, a csődtömeg rendszerekkel még ezek sem bírnak el, az újabb eladósodás -- szoci példára -- meg nem járható út. Lehet, hogy a kínaiak és az arabok jó fiúk és fel lehet venni tőlük hitelt, de abban talán egyet érthetünk, hogy jobb a FÜGGETLENSÉG, de ennek ára van, ehhez hozzá kell nyúlni a nagy ellátó rendszerekhez, máshogy nem megy.

Ennek nyomát sem látom a kormánynál, még csíráját sem látom annak, hogy ebben a ciklusban legalább az egyikhez neki veselkednének. Az oktatással kapcsolatban néha vannak kósza hírek, hogy megszüntetnek szakokat, esetleg intézményeket. , de KONKRÉT CSELEKVÉSI tervvel és RENDSZERSZINTŰ, HOLISZTIKUS elképzelésekkel még nem álltak elő. Úgy emlékszem, hogy a Corvinus-t meg akarták szüntetni, legalábbis egy időben sokat cikkeztek erről. Ez megint vicc kategória, mert pont a Corvinus az egyik intézmény, ahol még van színvonal.

Valóban, az egykulcsos adó kedvezményezettjei kevesen vannak. A szűk elit rétegre egy egész nemzet felvirágoztatását nem lehet alapozni! Én még azt tenném hozzá, hogy a gazdag emberek egyre többet vásárolnak külföldön. A határok szabadon átjárhatók, az internet világában pedig gyerekjáték külföldről vásárolni. Persze ezek apró tételek egy ország gazdaságában, de ha még hozzáveszem azt, hogy a gazdagok inkább külföldön nyaralnak/síelnek és válságos időszakban inkább megtakarítanak (pl.: nagyon sok módos ember ARANYBA fekteti most a pénzét -- könnyű belátni, hogy nem a fogyasztást serkentik ezzel), mert nekik még van miből. Szóval ebből is látszik, hogy az egykulcsos adó JELENTŐS fogyasztásnövelő hatása a JELEN állapotban hamvába holt ötlet.

eN 2011.09.06. 18:02:32

@Kettes: fogyatékosokkal tegeződünk. egyéb kérdés?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.09.06. 20:17:39

@bz249:

még mindig nem tetszik érteni. jelen esetben nem az alkotmányok megváltoztathatósága, hanem az érvényesülése a bökkenő. a régi és az új egyaránt 2/3-al módosítható, ám az újat a cikkben említett javaslat megvalósulása esetében nem tudod az állammal szemben önmagad védelmére használni, mert meg lett mogyorózva a panaszfórum zemberek általi igénybe vehetősége

tevevanegypupu 2011.09.06. 20:18:17

@Ansible:

A nagy ellato rendszerekhez ebben a szezonban ill. kormanyzas alatt nem fognak nyulni, mert akkor a kovetkezore nemigen valasztjak meg oket, egyelore csak kerulgetnek..Pedig az egeszsegugyre nagyon raferne es nagyon alapos felforgatast igenyelne, de nem egeszen ugy, ahogy az orvosok elkepzeltek, mert a "loszart mama" fele Gyurcsany felkialtas tokeletesen igaz volt, csak eppen ok sem mertek a korrupt, haracsolo orvostarsadalmat a helyukre rakni, Tobbek kozott nem engedni, hogy ezer uj orvos elhuzza a csikot anelkul, hogy a tanittatasukat visszafizetnek..A TB es az egeszssegugypedig ugy nyeli a penzt, hogy szinte semmi latszata nincs..

Egyebkent hogy miert kell a a MAV-ot es a BKV-t tamogatni azt nem tudom felfogni (aminthogy azt sem, hogy ezek miert vesztesegesek allandoan), hiszen horribilis osszegbe kerulnek a vonaljegyek es berletek..Apropo, itt johetne az, hogy a nyugdijasoknak is kellene fizetni a jegyekert, meg ha nem is teljes arat, de rohej, hogy a tarsadalom szinte legnagyobb retege ingyen kozlekedik..Mire fel??

Az oktatasban ugy mondjak Hoffman Rozsa kozepiskolas szinten nagyon jol ert mindenhez, az egyetemekhez mar nem annyira. Vagy talan neki sincs mersze az oreg professzorokhoz hozzanyulni, vagy csokkenteni az egyetemistak szamat, akik aztan munkanelkulikent jelennek meg a piacon? nem kellene mindenaron mindenkit diplomaszerzesre osztonozni, jobb lenne a szakmunkas kepzesre hangsulyt fektetni es vegre elhitetni az ifjusaggal, hogy egy jo asztalos vagy komuves tobbet er mint egy kozepes jogasz vagy egy x-edik finnugor nyelvesz..

Ami a kozepgazdagokat illeti, remenykedjunk, hogy elmulik naluk az a sznoberia, hogy mindenaron kulfoldon akarnak vasarolni es nyaralni, foleg, hogy legtobben egy budos szot nem beszelnek idegen nyelven.(: De rajuk epiteni nem jo uzlet, sokkal inkabb a tisztes szegenysegben elokkel kellene szamolni, akik a legtobben vannak es nagyon szivesen fogyasztananak ITTHON tobbet, ha egy kis konnyebbseget kapnanak..

zenador 2011.09.06. 23:52:42

@tevevanegypupu:

Az elég nagy gáz lesz, ha nem nyúlnak hozzá egyik nagy ellátó rendszerhez sem, nem tudom, hogy pl. az egészségügyben még hány év van. Nyilván konszolidációval lehet húzni az időt, de ebbe a csődtömegbe egyre több pénzt bele kell önteni. Egy idő után majd kérdezgetni fogják az emberek, ha növekszik megint a gazdaság, hogy hol a zseton? És mi lesz a válasz? Hogy az egészségügybe, meg az oktatásba és a többi pénznyelő automatába kell pumpálni, mert különben ránk rohad. Így érdemben semmi sem fog változni. Mindegy mekkora lesz itt a gazdasági növekedés.

Szerintem a MÁV és a BKV kisebb falat az egészségügyhöz képest, ezekhez tényleg hozzá kéne nyúlni ebben a ciklusban, legalább ezeket rendbe kéne tenni. Orbán még meg is tudja ideologizálni, mivel mindkettő egy nagy szocialista matuzsálem. Na, itt Orbán kiélhetné az antikommunizmusát, itt lehetne bőven duhajkodni. Csak az a baj, hogy ahol valóban lerohasztó komcsi szisztéma van, ott valahogy ő sem akar keményíteni.

A napokban mentem fel Szegedről Pestre és oda-vissza, teljes áron, szutyok másodosztályon 7000 Ft-ot kellett fizetnem. Szerintem a szolgáltatás színvonalához és alacsony fizetéshez képest ez kissé magas ár. Ilyen jegyárak és ilyen gagyi szolgáltatások mellett még hogyan tudott összeszedni a MÁV a több 100 milliárdos adósságot? Ez iszonyatos összeg, gatyába kéne rázni most már nagyon ezt a szoci monstrumot. A nyugdíjasokkal kapcsolatban egyetértek, az ingyenes utazást szépen vissza kellene fogni. Mivel a fiatalok a demográfiai hanyatlás miatt egyre kevesebben vannak, az idősek pedig egyre többen, ezért lassan a nyugdíjasok MINDENT eldönthetnek ebben az országban. A jövőt jelentő fiataloknak pedig egyre inkább kuss van.

Persze Orbán a nyugdíjkérdést is elcseszte, mert fokozatosan kellett volna emelni a nyugdíjkorhatárt mindenkinek és nem visszamenőlegesen.

tevevanegypupu 2011.09.07. 07:39:07

@Ansible:

Orbanek elegge elrontottak par dolgot: peldanak okaert a hitgyulekezet hivatalos tamogatasat, ezt nagyon, ezt nehez lesz feledtetni, raadasul Retvari mar emlegeti, hogy lesz meg majd "bovites"..Hiba a visszamenoleges torvenykezes, a nyugdijasok vegzalasa, legalabbis azoke akik mar nyugdijba mentek, bar vannak kozottuk akiknek pokhendisege visszataszito es kulonosebb okuk sincs a buszkesegre. Viszont nagyon szerencses gondolat a birok nyugdijkorhataranak csokkentese es ez visszamenoleg is helyes.

A MAV szolgaltatasai csapnivaloak, az intercity bizonyos szerelvenyeit is beleertve, nem beszelve az allomasok elkepesztoen mocskos, kiabrandito epuleteirol..Fejlodo orszagban jobb, tisztabb es "europaibb" a vasuhalozat. Ezen a teren mi valoban Balkan vagyunk. Ami azt illeti ezeknel a nagy halozatoknal a penzkezeles is balkani..

Ha az orszag gazdasagi helyzete javul, azt egyelore valoszinuleg nem erezzuk, legfeljebb lathatjuk. esetleges munkahelyek teremtesenel peldaul. Jo lenne, ha ezek a munkahelyteremtesek elsosorban a magyar ipar es mezogazdasag fokozatos visszaallitasanal novekednenek..Meg tobb multicegre, bankra es biztositotarsasagra egyelore nincs szukseg, mar van beloluk eleg. Nem artana kisse tamogatni a muszaki ertelmiseg kepzeset sem, arrol nemigen hallani, de hiany van belulok. Gyorben az Audihoz peldaul - hiaba novelik a gyarat - hianyoznak a mernokok es a muszaki szemelyzet.

Kormanyzastol fuggetlenul baj, hogy nekunk nincs igazi polgarsagunk sem arisztokraciank. Az elso eletformat mutathatna, meg kellene tanulnunk toluk alapveto dolgokat - viselkedeskultura peldaul - mert azt nagyon elfelejtettunk az elmult evtizedekben. Kulonbseget tenni a hasznos, szukseges es kellemes meg a felesleges es rikito kozott..

Az arisztokraciara sem sznoberiabol lenne szukseg, hanem foleg az okos es celszeru tamogatasok erdekeben - a most "keletkezett" milliardosok nem biztos, hogy eppen oda adjak a penzuk icipici reszet ahova kellene - a nemzeti kultura fejleszteset, az orszag Europaba valo visszaallitasat szolgalhatnak, mert nekik - es talan egyedul nekik - erre megvannak a lehetosegeik.

Nekunk nem liberalizmusra lenne elsosorban szuksegunk, hanem regi hagyomanyaink visszaallitasara, amitol annak idejen szuveren orszag voltunk. Nem az arvalanyhajra gondoltam. (-:

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 11:51:43

@Ansible: Nyöhehe, a magyar egészségügy mint ami tönkreteszi a gazdaságot. A GDP 4.2%-t költjük rá, ami messze elmarad az EU-s átlagtól (százalékosan is, hát még nominálisan). BTW, a Széll K. terv olyan szép neolib program (incl. "strukturális reformok"), hogy az IMF mind a tíz ujját megnyalja tőle. Forráskivonás történik az egészség- és oktatásügyből. Hoffman nyilatozatai alapján lehet felsőoktatási tandíjra számítani. Mit akar még?

@tevevanegypupu: "Hogy a ketharmad birtokaban viszonylag tehetetlenek, az nem valamifele gyavasag, sokkal inkabb kenyszeru kompromisszumok sorozata lehet. "
Ne próbálja a töketlenségüket külső erőkkel magyarázni, ez a kormányzat sara. Mi a búbánatos francnak vártak fél évet az önk. választások után (az rendben van, hogy előtte nem lehetett) pl. a Széll K. terv bemutatására? Az oktatási koncepcióra is több mint egy évet kellett várni.

tevevanegypupu 2011.09.07. 12:54:00

@evil overlord:

De van kulso oka a toketlensegnek, megpedig az EU kerlelhetetlen ragaszkodasa betu szerint ahhoz, aminek Bajnaival megkezdettek a vegrehajtast. Egyaltalan nem szamitott, hogy uj kormany, nem vettek figyelembe a fidesz-kormany elso ciklusaban hozott jo teljesitmenyet,
sokkal jobban beleszoltak illetve akartak szolni az orszag belugyeibe es mindent megtettek (mmagyar szoclib segitseggel), hogy ellehetetlenitsek az EU elnoksegunket.
Orban - politikushoz kepest eleg naivan - nyilvan arra szamitott, lehet veluk targyalni manyuprol meg hianycelrol, de nem lehetett. Igy nyilvan at kellett dolgozni a Szell Kalman tervet. Ami az oktatas atdolgozasat illeti, ott valoban tul sokat vacakoltak, de ott is - nem ertheto miert?? - meg akartak felelni egy megbukozott, csufosan vegetert liberalis igenynek. mentsegukre legyen mondva (Orbaneknak) valoszinuleg inkabb megint a kulfoldi nyomas volt az, ami visszakozra kenyszeritette ket nehanyszor.

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 14:32:34

@tevevanegypupu: Jaj, ne már. A Sz.K. terv egy neolib beütésű program (ami speciel Matolcsytól elég meglepő). Nem hiszem, hogy pusztán/főként az EU nyomására jött volna létre*, erre egyedül az utal, hogy nem engedte elszaladni a hiányt. De még ha így is van, mi tartott rajta 9 hónapig (ezt már a nyáron közölte az EU)?

H.R. ötleteit tudtommal maga Orbán dobta vissza (egyszer biztosan). Pokorni hülyeségeivel pedig nem vagyok hajlandó foglalkozni, küldjék már el neki a selyemzsinórt. 1.5 év telt el a kormányváltás óta, ráadásul a szükséges műhelymunkát bőven meg lehetett volna csinélni ellenzékben (ami a gazdasági programok esetén nyilván nem lehetséges, hiszen az adatok egy részét nem látja az ellenzék).

(Azt már nem tudom követni, hogy mi is lett a középiskolai főként neolatin nyelvoktatási ötletből, ami nettó elmebaj, de a felsőoktatási koncepció agyrém - ld. pl. mandiner.blog.hu/2011/07/30/hatramenetben_gorogorszag_kiserto_multja/fullcommentlist/1#c14381502 )

Valamennyire belülről látva az államigazgatást, máshol is megy a töketlenkedés (úgy érzem, hogy részben/főként a szűkös erőforrások felett való civakodás miatt).

Ha a kormányzat így folytatja a töketlenkedést, akkor bizony 2.5 év múlva jön az a bizonyos keleti szél, a feketeingesek formájában. Bár ők legalább hitelesen képviselik ezt a szöveget.

*: amikor az EU anno felsült Haider miatt, simán elhitte a Pojáca és a görögök pofátlan hazudozását, most pedig kihúzza a szarból a görögöket (ha a fele igaz a sajtóban levő számoknak, akkor a tényleg helóta gecikről van szó, pardon hogy nyersen fogalmazok). Ezek után hogyan tudná Mo-t fenyegetni?

tevevanegypupu 2011.09.07. 16:29:11

@evil overlord:

Fogalmam sincs mi tartott a Szell Kalman terven ennyi ideig, nyilvan mikor atvettek a kormanyzast es tenyleg kesz tenyek elott alltak, valtoztattak is rajta. Nem akartak hibazni.(-:

Ellenzekben egyebkent nem lehet napra kesz programot elore gyartani, mindig az adott (jelen esetben nagyon vacak) gazdasaghoz kell igazitani. Ami az oktatasi programot illeti, ott nyilvan szinten nem lehet azonnal gyokeres valtoztatasokat tenni..foleg nem akkor, ha elso lepeskent el kellene bocsajtani a hetvenkedo professzorokat, masodik lepesben pedig felszamolni Magyar Balint otleteit..Es ha meg penzt sem kapnak eleget - plusz szamolhatnak a pedagogusok sztrajkjaiva, a szakszervezetek mocskolodasaival - akkor ugyan nem lesznek gyorsak.

Pokorni nagy kerdojel, tulajdonkeppen jobb lenne, ha csak polgarmesterkedne, de megiscsak az elmult kormanyban ezt o intezte..Orbannak nem lehet konnyu egyeztetni a kdnp kereszteny es a fidesz liberalisabb agazatainak elkepzeleseit..

A gorogokon egyebkent megall az esz..nem hiaba mondja a kozmondas, hogy egy gorog feler ket zsidoval.(-: Csalassal szereztek meg az eurot es annak ellenere, hogy majdnem tonkretettek az Europai Uniot, megis segitenek nekik..Hogy a fenebe csinalhatjak, hogy meg nem dobtak oket bele az Egei tengerbe?

bz249 2011.09.07. 17:30:00

@tevevanegypupu: "A gorogokon egyebkent megall az esz..nem hiaba mondja a kozmondas, hogy egy gorog feler ket zsidoval.(-: Csalassal szereztek meg az eurot es annak ellenere, hogy majdnem tonkretettek az Europai Uniot, megis segitenek nekik..Hogy a fenebe csinalhatjak, hogy meg nem dobtak oket bele az Egei tengerbe?"

Polityika: a gorogok nemet es francia bankoknak tartoznak. Sokkal jobban hangzik, hogy az Eccsegeseuropat mentjuk meg, mint hogy egy nagy zsak penzt ontunk a bankrendszer nevu fekete lyukba.

Plusz igy az emberek a lusta diszno gorogoket utaljak, nem a felelotlen bankarokat, akik hiteleztek nekik. (oke a gorogok masszivan csaltak... csakhogy meg a hivatalos adatokbol is latszott, hogy ezek penzt ugyan nem adnak vissza)

tevevanegypupu 2011.09.07. 17:55:49

@bz249:

Pontosan ezt gondoltam en is. Hogy a fenebe tudtak megis elerni amit elertek? Mert mi nemigen tudjuk ezt..Na nem mintha csalassal kellene barmihez is hozzajutni..De az EU vezetese mintha kifejezetten szeretne a csalokat, mert ugye Gyurcsanynak is megengedtek, hogy kesobb adjon koltsegvetest, nem volt nagy retorzio, hogy amikor meg adta az hamis volt..

bz249 2011.09.07. 19:04:33

@tevevanegypupu: a jatekszabaly egyszeru: "Ha logsz a banknak 100 dollarral az a te bajod, ha 100.000.000-val logsz nekik, akkor az a bank baja."

A gorogok tul sokkal tartoznak es olyanoknak akiknek van rahatasa az EU-s donteshozokra, ezert aztan kimentik oket. Raadasul ha a gorogok megtagadnak az adossag kifizeteset akkor kisebbet szivnanak, mintha mindenfele hokuszpokusz nelkul fizetnek (merthogy igyse ad nekik senki hitelt). Mi ezzel szemben jobban megjarnank, ha megtagadnank az adossagtorlesztest (mert meg kapunk hitelt, amit rendre fel is veszunk).

Szoval a gorogok jo poziciobol targyalhattak, mert nekik keves vesztenivalojuk volt a hitelezoiknek meg sok. Nekunk sok vesztenivalonk van, a hitelezoinknek meg kevesebb, ezert minket elhajtananak a fenebe, ha ilyennel probalkoznank. Diohejban ennyi a tortenet.

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 21:07:43

@tevevanegypupu: Mint írtam, az jogos hogy ellenzékben nem lehet készre írni a gazdasági programot, de a lényegét azért meg lehet fogalmazni.
Az oktatásügy viszont egy sokkal nyitottabb ügy, itt bőven van elég információ ahhoz. hogy elészüljön a koncepció.
A "liberális" oktatáspolitika felszámolása tényleg szsükséges, de amit kívülről látni lehetett az ötletelés és pár hagymázas idea (nem tudom ebből mennyit költött hozzá a sajtó, de az is gáz, hogy nem cáfolták azonnal a kész koncepció alapján).
A kerékötő szakszervezetek, ugyan. A rendőröket (akiknek jobb az érdekérvényesítő képessége) igen gyorsan lerendezték.
Azt hiszem a görög helyzetet bz kollega jól látja.

tevevanegypupu 2011.09.07. 21:16:48

@bz249:

Ovakodj a gorogoktol meg ha ajandekot is hoznak.Hat meg ha visznek.(:

tevevanegypupu 2011.09.07. 21:24:10

@evil overlord:

A fidesz programjainal mindig ugyanaz ismetlodik: kitalalnak valamit, kicsit osszedobjak es kommunikaljak.
Es akkor akik ugrasra keszen varnak, azonnal felfedezik azokat a hibakat, amiket a program felett erzett oromukben a fideszbol senki nem vesz eszre..A kommunikaciojuk rettenetes es ugy tunik nem es tanulnak, dobaloznak felelotlenul az otletekkel. Az, hogy nem cafolnak - nem csak itthon hanem kulfoldon is - vegzetes hiba. Es erre sem jonnek ra, ugy gondoljak, ha a hamis - vagy valodi de megis magyarazhato - hirekkel nem foglalkoznak az baromi elegans megoldas. A legtobbszor sajnos inkabb hulyeseg.

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 21:31:52

@tevevanegypupu: Egyetértek, a kommunikációjuk gyalázatos.
Sajnos azonban pont H.R. munkájánál tűnik úgy, hogy marhaságokat (is) dobálnak a tervbe (ld. friss vita a felsőoktatási keretszámokról).
(Szócska Miklósék pl. sokkal jobban csinálják, bár ez is lassabb a kelleténél, vészesen fogy az idő.)

bz249 2011.09.07. 21:48:11

@tevevanegypupu: egyebkent aki penzt adott a gorogoknek az megerdemelne, hogy elveszitse (itten divott egy viccleg, hogy a gorog allamkotveny a legjobb befektetes: euroban vezetik, magas a kamat es nemet allami garancia van mogotte) egy kivetelt tudnek talan mondani. Ha a Sparkasse Munsterland Ost nagy mennyisegu gorog allamkotvenyt vett vagy esetleg hitelt adott olyannak, aki igen... nos akkor azert mentsek meg a gorogoket. :)

tevevanegypupu 2011.09.07. 22:26:53

@evil overlord:

Na persze..kerdes mennyi az igaz Hoffmannek terveibol. Ugy szokott lenni nyilvan, hogy van a megbeszeles, elhangzanak javaslatok, hulyesegek is, es mindig akad valaki, aki ezt az egyet kiragadja es tovabbadja a sajtonak. Az nyilvanvalo, hogy az ellenzek(ek) erre lecsapnak, vegulis azt sem tudja mar az ember, mi az igazsag, csak reagal es reagal..Kulonben ami a nyelvtanulast illeti, vegulis nem olyan rossz otlet NEM az angollal kezdeni, hiaba vilagnyelv es hiaba az internet kommunikacio es ismeretek azon a nyelven mennek, azert leteznek am mas teruletek is, ahol szuksegesebb esetleg valamelyik masik nyelv..pl. arab vagy kinai. Egyebkent elkepzelem, ha valami veletlen folytan hirtelen megszunne a kozos angol nyelvhasznalat, micsoda jo kis zurzavar keletkezne, foleg az angolok kozott.(:

Az egeszsegugyrol nemigen esik szo, legalabbis konkret tervekbol csak az a bizonyos szazezer,amit a rezidenseknek felkinaltak, meg hogy ezerketszaz frissen vegzett orvos lelep..

tevevanegypupu 2011.09.07. 22:26:53

@evil overlord:

Na persze..kerdes mennyi az igaz Hoffmannek terveibol. Ugy szokott lenni nyilvan, hogy van a megbeszeles, elhangzanak javaslatok, hulyesegek is, es mindig akad valaki, aki ezt az egyet kiragadja es tovabbadja a sajtonak. Az nyilvanvalo, hogy az ellenzek(ek) erre lecsapnak, vegulis azt sem tudja mar az ember, mi az igazsag, csak reagal es reagal..Kulonben ami a nyelvtanulast illeti, vegulis nem olyan rossz otlet NEM az angollal kezdeni, hiaba vilagnyelv es hiaba az internet kommunikacio es ismeretek azon a nyelven mennek, azert leteznek am mas teruletek is, ahol szuksegesebb esetleg valamelyik masik nyelv..pl. arab vagy kinai. Egyebkent elkepzelem, ha valami veletlen folytan hirtelen megszunne a kozos angol nyelvhasznalat, micsoda jo kis zurzavar keletkezne, foleg az angolok kozott.(:

Az egeszsegugyrol nemigen esik szo, legalabbis konkret tervekbol csak az a bizonyos szazezer,amit a rezidenseknek felkinaltak, meg hogy ezerketszaz frissen vegzett orvos lelep..

tevevanegypupu 2011.09.07. 22:28:55

@bz249:
(:
A nemetek azert elobb-utobb beintenek, bar az alkotmanybirosaguk ugy tunik most az egyszer meg megkegyelmezett nekik meg Ajropanak.

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 22:39:42

@tevevanegypupu: A felsőoktatásos hagymázas ideát (azaz votaképpen azt, hogy a mérnök fizesse ki a költségét) H.R. mondta személyesen, igaz valami bölcsész környezetben. Matolcsy hamar helyrerakta :)

Az angol a XX-XXI. sz. lingua francája (jó pár helyen jártam Európában és a mediterránok kivételével mindenhol elég volt az angol - persze német nyelvterületen fel sem merül bennem az angol, de nem lenne vele baj). Elég sok olyan amúgy jóképességű ember van, akinek nehéz a nyelvtanulás, őket egy nyelvre kell tisztességesen megtanítani, ez pedig az angol kell legyen. A második pedig a német (bár ezt részben az félárja vérem mondja). A neolatin bizonyára HR franciás múltjából jön, de mérsékelt értelme van (ha legalább a latint nyomta volna, az egy szép tradíció).
A három nyelv a nyolcosztályos humán gimnáziumban jogos, de reál képzés esetén nem (nem tudom ebből az ötletből mi lett).

Van ott több is: kórházak államosítása (esetleg egyes szörnyszülöttek beszántása), regionális egészségirányítás, eü. informatika fejlesztése (hosszúávon költségcsökkentést hoz), gyógyszerkassza csökkentése (bár ezt gondolom Matolcsy miatt nyomják).

bz249 2011.09.07. 22:41:41

@tevevanegypupu: egyelore nyeresben* vannak, miert unnak meg?

*jo van nemi problemajuk a bevandorlokkal, de a torokok mar inkabb kivandorolnak... plusz ez Nemetorszag; szetcsapta Napoleon, elbuktak ket vilaghaborut es meg allnak. Megoldjak.

bz249 2011.09.07. 22:48:12

@evil overlord: "Az angol a XX-XXI. sz. lingua francája (jó pár helyen jártam Európában és a mediterránok kivételével mindenhol elég volt az angol - persze német nyelvterületen fel sem merül bennem az angol, de nem lenne vele baj)."

Angliaban volt mar? A vilagon senki nem beszel angolul abban a koszlott orszagban (olyan, mint Gelsenkirchen csak nagyobb es nem torokok, hanem pakik elnek benne).

Masreszrol kerdes a mire eleg? Turistaskodni, targyalni vagy kint elni. Ha kint elni (3 honap+), akkor minimum eros alapfok kell (a debreceni utodomat is egybol bevagtak heti 12 ora nyelvtanfolyamra a marseille-i kikuldetese alatt... pedig akar angolul is beszelgethetnenek vele).

tevevanegypupu 2011.09.07. 23:12:16

@evil overlord:

Ilyenkor mindig a rendorvicc jut az eszembe, mikor a rendor, miutan tobb nyelven erdeklodtek tole valami utan azt mondja a tarsanak, hogy latod, ez is milyen sok nyelven beszel aztan megse megy vele semmire..

Azon nem erdemes vitatkozni, hogy ki milyen nyelven tanuljon eloszor, nyilvan az angol mindenkeppen kotelezo lesz, szoval ez vihar egy pohar vizben. Hoffmann Rozsa turelmen csodalkozom, szegenyt parszor elegge megalaztak - sajnos Orban is - pedig nem erdemli meg, vegtelen turelemmel es joindulattal kerezi a helyes megoldast. Kicsit lassu az igaz, de valoszinuleg olyan torvenyeket hoznak amit nemigen lehet majd megvaltoztatni, legfeljebb ketharmaddal, szoval nem mindegy, hogy azok az oktatasugyben milyenek lesznek.

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 23:13:34

@bz249: Szerencsére Angliában nem Yorkshire-ban kellett a falu végében elintéznem dolgokat, hanem Londonban ill. Birmingham környékén :) (A műveltebb skótok is jól beszélnek, bár az mint tudjuk nem Anglia.)
Skandináviában nem szokás elzavarni, ott elég jól tudnak angolul az őslakosok (pl. állítólag láttak már olyan norvéget, aki nem tud). Nem kell ahhoz török környék, hogy ne nagyon értse meg az ember a németet, a Hochdeutschot tanult pógár nagy gondban van Schleswig-Holsteinban, Bajorországban, Svájcban és Tirolban :)

Azonban én igazából a szakirodalom olvasás (konferencia hallgatás) + tárgyalás + turizmus hármasra gondolok, ott egyértelmű az angol fontossága.

tevevanegypupu 2011.09.07. 23:13:45

@bz249:

Hat hiaba, az arja, felsobbrendu faj ugye..most is csodakra kepes.(:

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 23:21:42

@tevevanegypupu: "Azon nem erdemes vitatkozni, hogy ki milyen nyelven tanuljon eloszor, nyilvan az angol mindenkeppen kotelezo lesz, szoval ez vihar egy pohar vizben"
Reálszakon két nyelv tanítása reális (hehe), ebből elég valószínű, hogy az előbb elkezdettből lesz igazán készség. Ráadásul ebben az esetben a második nyelv tényleg inkább német legyen (pusztán a hagyomány és a jelenlegi gazdasági kapcsolatok okán is) - bár enne megválasztását mindenképpen a diákra kell bízni.

Szegény H.R. nem tanulta meg, hogy ki a főnök: a Fospumpa megmondta neki, hogy mit csináljon, erre nekiállt másnak. Ezek után ne csodálkozzon, ha letolják.
A pokolba vezető út jóindulattal van kikövezve. Vagy H.R. is az éppen aktuális hallgatóságnak tetsző szöveget tol (ha így van, akkor ezt speciel jól megtanulta a Patástól), vagy veszélyes hülyeségekben hisz (kockafejű mérnökként elég rosszul tűröm, ha csőlátásos bölcsészek állnak neki hegesztgetni a műszaki/természettudományos oktatást).

tevevanegypupu 2011.09.07. 23:33:29

@evil overlord:

Pedig jobb lenne, ha Roza gondolna a mernok-kepzesre is, nagyon keves jo muszaki szakember van, felesleges azt is elriasztani aki veletlenul eppen arrafele igyekezne.
Orbannal egyutt dolgozni nagyon nehez lehet. Mar csak azert is, mert a fidesznek (vagy inkabb a fidesz valasztoinak?) Orban a legfontosabb, az egesz partot tulajdonkeppen o szemelyesiti meg, ami reszben ertheto, reszben kezd igazsagtalan lenni. Megkerulhetetlen. Ketsegtelen, hogy a legtehetsegesebb magyar politikus de eleg rossz diplomata. Remeljuk a ketharmad - a kezdeti nehezsegek ellenere - azert nem kerult rossz kezekbe.

bz249 2011.09.07. 23:36:30

@evil overlord: gyanitom az atlag nemetul tanulo mar egy egeszen hetkoznapi Moin!-nal se tudna mit kezdeni, ha eppen delutan negy ora van. :)

(Gelsenkirchen csak egy pelda volt... lehetett volna Liege/Luik/Lüttich is. Egyebkent Leeds elvileg Anglia 5 legmenobb varosanak egyike, de valahogy ott se lattam, hogy micsoda gazdagsag lenne. A Münsterlandon latszik a "Geld wie Dreck" szoval bizonyara kulturalis oka van).

"Skandináviában nem szokás elzavarni, ott elég jól tudnak angolul az őslakosok (pl. állítólag láttak már olyan norvéget, aki nem tud)"

Amugy az angol kapcsan meg a hollandok erdekesek. Mindegyik jol beszel angolul, de azert elso szandekbol a reszeg nemet tengeresz altal hasznalt valtozattal probalkoznak.

"Azonban én igazából a szakirodalom olvasás (konferencia hallgatás) + tárgyalás + turizmus hármasra gondolok, ott egyértelmű az angol fontossága. "

Ebben tokeletesen egyertelmu, a Zeitschrift für Metallkunde vagy a Journal de Phyisique is angol nyelvu, csak hogy peldakkal tamasszam ala.

OFF a mult heten kaptam egy cikkbiralatot, ahol a velhetoen japan(!) biralo megkritizalta az angolsagunkat... mondjuk ez legalabb tenylegesen Ámerikai ujsagban ment :D ON

Viszont a turizmushoz... nagyon sokat hasznal a helyi nyelv gyikszar ismerete is. A legtobben ertekelik az erofeszitest, hogy megprobaltuk, utana sokkal szivesebben valt o is angolra.

bz249 2011.09.07. 23:41:20

@tevevanegypupu: amennyire innen 1500 km tavolsagbol meg lehet itelni Orban Viktornak sajnos nem hasznalt a 8 ev ellenzekiseg. Kicsit elbourbonosodott, szoval kialakult korulotte egy olyan kozeg amelyik egy hamis valosagot epitett fel korulotte. Aztan amikor megkapta a hatalmat nem tud vele mit kezdeni, mert a celok es a lehetosegek nem harmonizalnak. Meglatjuk mi lesz a dolog vege... remelhetoleg jo, mert ez az egy eselye van az orszagnak.

(Illetve ha a Fidesz is megbukik, akkor ki lehet probalni, hogy a nejlonnyilas Jobbik mit tud, mert nekik is illene megadni az eselyt, hogy a sajat elkepzeleseik szerint kurjak el.)

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 23:44:56

@tevevanegypupu: Igen, nagy a probléma a mérnökképzés terén (hosszú ideje az).
Orbán tényleg kitüntett figura, sajnos azonban én Széchenyire vágyom és nem Kossuthra.

@bz249: Hehe, ez azért van, mert nem néznek elég német filmet.
Londonban látszik a nagy múlt, a többi helyen meg a gyengébb jelen.
Ja,j ne is emlegesse a holland nyelvet, borzasztó, hoy mivé lett az eredeti német. A svájci német legalább jópofa.
OFF-hoz: múltkor kaptam egy japánok által írt cikket véleményezni (a bíráló kérte, mert határterületi cikk volt). Nem nagyon volt benne bővített mondat :)
Én is szoktam ezt gyakorolni, de ehhez nem kell szervezett nyelvtanulásban résztvenni. Pl. északon elég a hey és a tak ismerete :)

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 23:49:25

@bz249: Ja, ja ha a Patás nagyon elkúrja (majd 2.5 év múlva meglátjuk), akkor én is a fasisztákra ikszelek. Az Arienscheint gondosan őrzöm, így nagy baj nem lehet ;)

bz249 2011.09.07. 23:52:34

@evil overlord: "Ja,j ne is emlegesse a holland nyelvet, borzasztó, hoy mivé lett az eredeti német. "

Es ugye akkor ott van meg az afrikaans, ahol a hollandi es friz parasztok bantu szavakkal nemesitettek a nyelvuket. :)

Az offtopik OFFjahoz: sejtem, hogy mivel ronthattuk el, mind a Hunglish, mind a Deutschlish szereti a nevelo burjanzast es a tobbszorosen osszetett mondatokat. Mikozben a nemet "weil"-t angolra leginkabb "."-nak kell forditani. :)

evil overlord (törölt) 2011.09.08. 00:00:38

@bz249: Szerencsére ezzel még nem találkoztam.

Muhaha. Az említett japán amúgy tényleg max. kb. 5 szavas mondatokat volt képes elkövetni.

tewton 2011.09.08. 01:39:37

@evil overlord:
LOL. nem gondolta, hogy a japánok genetikusan haikuban fogalmaznak?

tevevanegypupu 2011.09.08. 07:43:08

@evil overlord:

Szechenyi csak egy volt, de a Horthy kormanyban azert akadtak paran, akikrol peldat vehetnenek Orbanek, ha mar nosztalgiajuk van a korszak irant..Ott rontottak el Antallek is, hogy azon nyomban azt akartak visszaallitani es ugy kepzeltek, ha elherdalnak mindent, az eleg is lesz hozza.

tevevanegypupu 2011.09.08. 07:47:59

@bz249:

De abban a helyzetben amibe kerult Orban (meg az orszag), tulajdonkeppen mindenki azt varta tole, hogy rogton alljon bosszut mindenert..meg en is azt szeretnem.(: Kulonbe igy kozelrol sem igen latni, hogy mi jon ki ebbol az egeszbol, annyifele intezkedes tortent es annyi szakerto idegesiti az embert..

A Jobbik - bar lehet, hogy azonnal megszelidulnek ha kormanyra kerulnenek - jol latja elmeletben a problemakat, de nem hiszem, hogy olyan radikalisan oldhatnak meg, ahogy szeretnek..es ahogy szukseg lenne ra. Tulsagosan sikerult rossz hiruket kelteni orszag-vilagban, meg az is lehet, hogy azt tennek veluk amit szerencsetlen Haiderrel tettek..Es ketsegtelen, hogy hozzajuk csapodott nehany eleg zavaros figura is.

aggodo 2011.09.08. 11:33:50

"Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet
Ha majd a jognak asztalánál mind egyaránt foglal helyet
Ha majd a szellem napvirága ragyog minden ház ablakán
Akkor mondhatjuk hogy megálljunk mert itt van már a Kánaán!"
süti beállítások módosítása