A fasiszta Esterházy János – Ilyen szomszéd pedig nincs VIII.
2011. augusztus 24. írta: TuRuL_2k2

A fasiszta Esterházy János – Ilyen szomszéd pedig nincs VIII.

  „Szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen”jelentette ki Ivan Gašparovič szlovák kormányfő Bojovníknak, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának adott interjújában. Gašparovič megjegyezte: amit Esterházyról mondott, az Ferdinand Ďurčanskýra, a nácibarát szlovák politikusra is érvényes, aki Rajecben kapott szobrot.

  A magát korábban antiszemitának valló, de egyedül a szlovákiai zsidók deportálása ellen szavazó, majd sok zsidót saját szabadsága, talán élete kockáztatásával megmentő politikust lefasisztázni nagyon aljas dolog. 

  Talán a szlovák államfőénél (akitől nem szokatlan ez az álláspont) is bicskanyitogatóbb a Dotoho blog "Fasiszta Esterházy" posztja (aminek az url alapján eredetileg Fasiszta Esterházy, avagy kis magyar hiszti lehetett a címe). Csehszlovák Kém Esterházy antiszemitizmusát, illetve német- és olasz-barátságát alátámasztó idézeteivel nem is lenne baj, ha ott lennének mellette Esterházy későbbi, Gašparovič állítását egyértelműen cáfoló nyilatkozatai, illetve tettei is. De nincsenek. Mi összeszedtünk néhányat, amiben nagy segítségünkre volt a Szombatban megjelent Küzdelem egy hős elismeréséért és „Esterházy egyre egyértelműbben vált az uralkodó rendszer ellenfelévé” című írások (melyekkel az ugyanott megjelent Az érd(d)em másik oldala is csak részben vitatkozik):

  „A nemzetiszocialista programmal semmi közösségünk nincs és nem is lesz.” (Esterházy János, 1939)

  „Nem vagyok híve a koncentrációs táborok intézményének, mert felfogásom szerint, ha valaki olyat tett, ami törvénybe ütközik, tartóztassák le, üljön vizsgálati fogságban, állítsák bíróság elé, s ha bűnös nyerje el méltó büntetését. De beszállítani valakit egy koncentrációs táborba, ott tartani hetekig, sőt hónapokig kihallgatás nélkül /…/ nézetem szerint ez nem helyes.” (Esterházy János, 1940. V. 15.)

  „Veszélyes útra tért a szlovák kormány akkor, amikor a zsidók kitelepítéséről szóló törvényjavaslatot benyújtotta, mert ezzel elismeri jogosságát annak, hogy a többség a kisebbséget egyszerűen kiebrudálhatja. Tudom, hogy a törvényjavaslat nagyon sok szlovák képviselőtársamnak nem fekszik, de ezek pártfegyelemből nem mernek fellépni a javaslat ellen. Én ellenben, mint az itteni magyarság képviselője leszögezem, és kérem tudomásul venni, hogy azért nem szavazok a javaslat mellett, hanem ellene, mert mint magyar és keresztény, és mint katolikus a javaslatot istentelennek és embertelennek tartom.” (Esterházy János parlamenti beszéde, 1942)

  „Esterházyt »fehér zsidónak« nevezték, mivel ő volt az egyetlen képviselő, aki a parlamentben ellenezte a zsidók deportálást. Emiatt ellenségnek tekintették Esterházyt, aki egy alkalommal alig tudta elkerülni a meglincselést. Esterházy gróf, magyar útlevelekkel látta el a zsidókat, s ezzel az életüket mentette meg, mert így megmenekültek a deportálás elől. Amikor ez a lehetőség megszűnt, több alkalommal saját gépkocsijával csempészett át a határon zsidókat Magyarországra. Ez önmagában olyan jogsértő cselekedet volt, hogy ezért is börtönbe kerülhetett volna.” (Rujder Irén, Rujder Ödön gyártulajdonos özvegye, érdemes elolvasni az Új Szóban megjelent levelét is)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr733175332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozicsenko 2011.08.24. 13:04:14

ha jól emlékszem, lengyelországot 39ben kettő ország támadta meg egyszerre

németország
és
szlovákia
( hu.wikipedia.org/wiki/Lengyelorsz%C3%A1gi_hadj%C3%A1rat_%281939%29 )
/oroszország egy kicsivel késöbb támadt

ezek után minket vádolni fasizmussal, külön vicces...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.24. 13:10:24

Eszterházynak megvolt a véleménye a zsidókról, de embernek tekintette őket.

Ez egy olyan példa, amit jó lenne ha a mai közélet minden szereplője is magáénak érezne.

Csehszlovák Kémről meg újra csak annyit állíthatunk meg, hogy magyarellenes, ahogy "Szlovákia" is default módon.

balint60 2011.08.24. 13:12:53

Gasparovics Fico Schmitt Pálja; ugyan kit érdekel, mit mond?!

jan 2011.08.24. 13:22:31

Csehszlovák Kém barátunk esete teljesen egyszerű: annyira igyekszik demitizálni és semleges lenni, hogy átesik a ló túloldalára...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.08.24. 13:24:00

@jan: Még ennél is egyszerűbb: akkor kap a cseh haverjaitól buksisimit, ha üti a magyarokat.
Persze magának ezt úgy magyarázza, hogy objektivitás, de ezt már az szdsz-től is megszoktuk.

aeidennis 2011.08.24. 13:39:06

Tökéletesen érthető a fasiszta jelző a gróf esetében: arisztokrata, katolikus, magyar, se nem szocdem, se nem illegális kommunista. Mi más lehetne, mint fasiszta? :(

komolytalan samu 2011.08.24. 13:52:02

@jan: Szerintem meg csak azért akar demitizálni, hogy bizonyítsa, Esterházy magyar megítélése a tudatlan magyar nacionalizmuson alapul. Ellenben ő....nem nacionalista és főleg nem tudatlan.

sztrelnyikov 2011.08.24. 14:17:29

Egész szlovákia komplexusos...

Amúgy én várom Eszterházy Péter elhatárolódását is. :)

jan 2011.08.24. 14:20:19

@komolytalan samu: Hogyne, a nagy demitizátorokban mindig megvan ez a felsőbbrendűség-tudat: "én tudom higgadtan, kívülről, objektíven nézni a dolgot szemben az indulatos, beszűkült, szubjektív tömeggel; én túl tudtam lépni azokon a sérelmeken, amin a többség még nem stb.".

Persze demitizálásra sokszor tényleg szükség van, de nem így, ahogy CsK csinálja.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.08.24. 14:32:30

és épp ma dicsérte ezt a dotohót a tóta... megérdemlik egymást.

czepet 2011.08.24. 15:19:30

Mi az a szlovákia? Még nem hallottam róla!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2011.08.24. 15:40:16

az egyik legaljasabb magyar nyelvű blog a dotoho, ami sportból űzi a magyargyalázást.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.24. 15:59:26

Most akkor a cím azon való felhördülés, hogy az ország képes olyanokat kitermelni, mint Csehszlovák Kém? Volt már itt pár pengeváltás az úrral kapcsolatban, így annyira nem újdonság a munkássága.

Arról nem beszélve, hogy szülőanyjukat ocsmányabbul arcon köpő egyedeket is kitermelt már ez a medence, akik szépen kirajzottak, új földek felé, hogy naiv tudatok széles tömegét termékenyítsék meg a szájukból utat törő béka- és gőteinvázióval.

Tóta meg egyszerűen iszonyat. Nélküle is szenvedek eleget migrénnel, hát ha még rendszeresen olvasnám.

unionist 2011.08.24. 17:32:32

imho közép-európai történelemkönyvet kellene írni. német-lengyel-osztrák-cseh-szlovák-magyar-szlovén-horvát történészek bevonásával.

tudi 2011.08.24. 17:45:55

Erre nem tudok mit mondani, csak azt, hogy az fasisztáz le minket (bár szerintem fogalma sincs róla, hogy mi is az valójában, vagy keveri a szezont a fazonnal), akinek az országa 41-42-ben fizetett a németeknek azért, hogy elvigyék onnan a zsidókat.

Omár mollah 2011.08.24. 17:57:53

Jellemző a szlovák sovinizmusra, hogy "fasisztából" is a magyar származásút kezdi el gyalázni, majd utána hetykén utánateszi, hogy a szlovák származásúról is ez a véleményem.

vizipipa 2011.08.24. 18:07:05

@unionist:
A történelemhamisítások egyik szokásos módja, hogy az eseményeket egyetlen nézőpontból adják elő. Egy ilyen közös történelemkönyv biztos segítene ezen. Van azonban néhány apró probléma.
- A német-francia közös történelemkönyv első kötete olyan 15 év után jelent meg. A magyar-szlovák közös történelemkönyv első kötete több mint 10 év után még nem jelent meg. Bár közel kész van egyébként, csak elég messze esik a történelem írásba foglalása a mostani szlovák (politikai)profiltól.
- Saccold már meg, milyen terjedelmű lenne egy olyan több nézőpontú - akár csak 20. századi - történelemkönyv, ami le tud menni olyan mélységig, hogy korrekten megítélhesd belőle gróf Esterházy Jánost.
Azt már meg se kérdem hányan foglalkoznak ilyen szinten a történelemmel.

unionist 2011.08.24. 18:32:28

@vizipipa:
oké. de mégis csak meg kellene ítélni valahogy. ha már köztéri szobrokat állítgatunk.

Refuse/Resist! 2011.08.24. 18:59:54

ledemokratázni
felfasisztázni

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.08.24. 20:32:53

@jozicsenko: Nem, három. A "szláv testvért" kihagytad.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.08.24. 20:38:51

@neccharisnyás útonálló: Amúgy érdekes, hogy ellentétben Szlovákia nem képes "szlovák" dotohókat vagy "szlovák" TWÁ-kat magából kitermelni. Pedig becsületesen olvasom a szlovák blogoszférát, ilyenekkel nem találkoztam.

Akármit lehet mondani a szlovákokról, de ebből a szempontból egészségesebb nemzettudattal rendelkeznek.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.24. 21:24:34

@Vhailor: Szevasz.
Szelektíven olvasol. Remélem jól értem, hogy arra gondolsz, hiányolod a szlovák blogszférából az olyan személyeket, akik szépen hangzó, nacionalista legendákat pukkasztanak ki, hát csalódást kell okoznom: vannak.

Ilyen esetekre gondolsz, ugye, mint ez az Esterházy-féle szavazás legendája? A mítosz így hangzik: "Esterházy egyedüliként szavazott a zsidók deportálása ellen."

A zsidók deportálásáról szóló törvényt 1942 május 15-én fogadták el. A törvény elfogadásának pillanatában a deportációk már két hónapja zajlottak Szlovákiában. Az első transzport 1942 március 25-én indult el Poprádról nőkkel, gyermekekkel.

A deportálások törvényesítésére azért volt szükség, mert a Szlovák Állam és a náci Németország közötti korábbi megállapodás alkotmányellenes volt. Ez a megszavazott paragrafus tehát jogilag is törvényesítette a deportálásokat.

A szlovákiai deportálások első hulláma 1942 októberéig tartott. A történetírás 57 transzportról tud ebben az időszakban, a szlovákiai zsidóság kétharmadát elszállították.

A többieknek, akik nem értenék: nem a szavazás tényével van itt baj, azt senki nem is tagadta, hanem annak "magyar" értelmezéssel, mintha itt valami hatalmas humánus tettről lett volna szó. Bullshit.

Leírtam a dotohon is: taktikai beszédek voltak EJ részéről, amit idecitáltatok, nem a zsidókat védte ő, hanem a kisebbségi magyarokat, ráadásul teljes mértékben tisztában volt a deportálások tényével, amikor ezek a beszédei elhangzottak.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.08.24. 21:28:05

@Csehszlovák Kém: Nekem és Agent Ungurnak a fenti cikkhez semmi közöm. Azt Turul írta, tessék vele vitatkozni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 22:05:41

magyar útlevelekkel látta el a zsidókat, s ezzel az életüket mentette meg, mert így megmenekültek a deportálás elől. Amikor ez a lehetőség megszűnt, több alkalommal saját gépkocsijával csempészett át a határon zsidókat Magyarországra."

IndexVideo

index.indavideo.hu/video/HImnusz_4

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 22:43:19

A szlovák fasiszta parlament zsidóellenes törvényhozásának csak a csúcsa volt a deportálásról szóló törvény. Megelőzték a zsidók vagyonát elkobzó, emberi jogaikat sértő, gazdasági és társadalmi kirekesztésüket rögzítő törvények. Esterházy minden előző zsidóellenes törvényt megszavazott, összesen 17 fellépésében a parlamentben egyetlen egyet sem utasított el. Ellenkezőleg: tiltakozott ellene, hogy a zsidó vagyonból csak szlovákok részesültek, hiszen „a szlovákiai magyarság is ki akarja venni részét az árjásításban”. Egy másik parlamenti beszédében kifejtette, hogy „a magyar tömegek, a magyar parasztság, a magyar kisiparosok, a magyar kereskedők épp úgy szenvedtek a zsidóktól és a zsidó túlkapásoktól, mint a szlovákok. Mi, a nemzeti és keresztény alapon álló magyarok épp olyan messze vagyunk a zsidó eszmeiségtől, mint a szlovákok”. A deportálásokat lehetővé tevő törvényjavaslat meg nem szavazását ért magyarországi kritikára Esterházy az akkori pozsonyi magyar követnek írt levelében így válaszolt: „Legfiatalabb korom óta mindig zsidóellenes beállítottságú voltam és az is fogok maradni”, de a deportálásról szóló törvényt „mint magyar és keresztény és mint katolikus istentelennek és embertelennek tartom”.

www.boldogsag.net/index.php?option=com_content&view=article&id=14081:esterhazy-janos-zsidoment-antiszemita&catid=650:zsidokerdesek-magyarorszagon&Itemid=217

Bell & Sebastian 2011.08.24. 22:49:24

@Csehszlovák Kém: Tételezzük föl, hogy igazad van.
És mégis, közvetetten Klement Gottwaldnak, közvetlenül a zsidó főügyésznek köszönhette a halálbüntetése enyhítését életfogytigra. A Zsidó Kódexről meg sohasem szavaztak, a kormány műve, egy az egyben!

Hiába, furmányos egy keresztény volt ez a János, a náci.

Meg elkötötte Szvatopluk lovát is, mi, te félkegyelmű.

jan 2011.08.24. 22:49:26

@Csehszlovák Kém: Már megbocsáss, de ennek a "taktikai okokból" érvnek már a dotohón sem volt értelme.

Ha jól értem, szerinted az volt Esterházy rafinált titkos terve, hogy ha egymaga a zsidók deportálása ellen szavaz, akkor majd emiatt nem fog precedenssé válni a zsidók deportálása, és ettől majd a magyarok deportálása nem fog napirendre kerülni?

Másrészt: itt nem az a lényeg, hogy Esterházy kicsit, nagyon vagy közepesen volt-e zsidómentő, hanem az, hogy az "Esterházy János fasiszta és háborús bűnös volt." mondat megáll-e. Esterházyt szimplán azért tekintik háborús bűnösnek, mert Csehszlovákia felbomlásán dolgozott. De ezen logika szerint háborús bűnös lenne Masaryk, Iuliu Maniu, sőt maga Wilson elnök is, ugyanis ők is egy ország (ti. a Monarchia, ill. annak részeként Magyarország) felbomlásán dolgoztak.

A mítosz, amit itt le kellene rombolni, az a "mindenki, aki örült az első bécsi döntésnek, az fasiszta" mítosza.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 22:58:35

@Csehszlovák Kém: mintha itt valami hatalmas humánus tettről lett volna szó. Bullshit.

Leírtam a dotohon is: taktikai beszédek voltak EJ részéről, amit idecitáltatok, nem a zsidókat védte ő, hanem a kisebbségi magyarokat, ráadásul teljes mértékben tisztában volt a deportálások tényével, amikor ezek a beszédei elhangzottak."

és Horthy is azért állíttatta le a pesti deportálást, mert partra léptek az amerikaiak? te tetű.

"Yehuda Lahav nézőpontját elfogadva, de fenntartom azt a történeti forrásokon alapuló véleményem, hogy Esterházy János zsidókat mentett és ezért – legalábbis poszthumusz – kitüntetés illeti meg. Nagyon sok zsidómentő volt korábban antiszemita, hangoztatott zsidóellenes nézeteket, ám a tömeggyilkosságokat, a zsidók fizikai üldözését már nem tudták elfogadni. Ez pedig, tehát emberek életének konkrét megmentése többet nyom a latba, mint az egyébként elfogadhatatlan antiszemita retorika.
(Novák Attila)"

"zsidókat bújtatott és mentett. Több ilyen esetről tudunk, hogy korábban antiszemita meggyőződésű személyek a tömeges deportálások és gyilkosságok hatására, az embermentés útjára léptek. Hogyan ítélhető meg ennek fényében a furcsa sorsú politikus, aki ellen – immár a világháború után – koncepciókra alapozott pert is rendeztek?
Megérdemli-e Ön szerint, hogy a Yad Vashemben emlékfát állítsanak neki a világ jámborai között?"

www.szombat.org/forum/topic.php?id=101&page=1

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.08.24. 23:09:19

@jan: <A mítosz, amit itt le kellene rombolni, az a "mindenki, aki örült az első bécsi döntésnek, az fasiszta" mítosza.>

Pontosan erről van szó!

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.08.24. 23:21:35

Még így este hagy engedjék meg a tisztelt hozzászólók, hogy ismertessem saját álláspontomat Esterházy János "háborús bűnösségéről":

Esterházyt főbűne nem az volt, hogy fasiszta, vagy zsidógyűlölő lett volna. Akadt bőven szlovákéknál olyan ember, akik háború alatti fasiszta meggyőződése és antiszemitizmusa vitán felüli, és jóval kisebb büntetéseket kaptak (Tido J. Gaspar, Valentin Beniak, Milo Urban ...) Neki elsősorban egy dolgot nem tudtak megbocsájtani "Csehszlovákia szétverését" ami alatt az Első bécsi döntést értik szlovákéknál. Ez volt a "főbűne", hogy "örült" a bécsi döntésnek, amit minden hazafias szlovák, politikai meggyőződésétől függetlenül egy igazságtalan országcsonkításnak tartott és tart a mai napig. Ha rehabilitálnák, magukat, és saját lelkiismeretüket hoznák nehéz helyzetbe, mert felül kellene vizsgálniuk véleményüket a bécsi döntésről.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 23:32:23

@jan: naivság ezt gondolni
hogy egy hiv indexes blogszerző próbál objektív lenni, ily torzulás esetén, provokál a nem magyar, provokál, ezüstért vagy szórakozásból.

Nagyzee 2011.08.24. 23:44:44

@jan: "Már megbocsáss, de ennek a "taktikai okokból" érvnek már a dotohón sem volt értelme.

Ha jól értem, szerinted az volt Esterházy rafinált titkos terve, hogy ha egymaga a zsidók deportálása ellen szavaz, akkor majd emiatt nem fog precedenssé válni a zsidók deportálása, és ettől majd a magyarok deportálása nem fog napirendre kerülni?"

Igen, ez egy "enyhe" logikai bukfenc. Nagy taktikus volt a János, na. Ezt meg biztos csak túltaktikázta.

Amúgy CSK Esterházy-képébe nem igazán férnek bele a zsidómentő akciók sem, és minő véletlen, nem is igazán hisz bennük. Idézném a saját blogjáról:
"A szlovákiai zsidóság történetét jobban tanulmányozva nem találok EJ személyével összefüggésben egyetlen, legalább nem ellentmondásos zsidómentő akciójáról érdemi beszámolót."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.24. 23:47:09

@Csehszlovák Kém: Remélem jól értem, hogy arra gondolsz, hiányolod a szlovák blogszférából az olyan személyeket, akik szépen hangzó, nacionalista legendákat pukkasztanak ki,"

nem jól érted, ő arról beszél, az olyan szlovákok, akik állandóan rugdalják a szlovákokat, hazugságokkal, csak hogy minél jobban lejárassák őket, szlovák nyelven, és az Uhorszkót úgy írják, hogy Magyarország

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.24. 23:49:19

@Csehszlovák Kém:

Olvasd el újra a kommented, mintha idegen szöveget olvasnál: felháborodnál az érveléstechnikáján. Ha pedig keresztény vagy akkor azt is felismernéd, hogy a Sátán érvel így.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.08.24. 23:57:22

@TuRuL_2k2:!

Annak idején megpróbáltam én ennek a jelenségnek a lényegét megfogalmazni, szemléletesen, ugyanakkor általánosan. Szerintem sikerült:-)

magyarido.blog.hu/2009/08/28/suhannak_visszaszallnak_lovasok_most_a_vizre

ü
bbjnick

dr. v.b.1990 2011.08.25. 09:19:36

Úgy tűnik,hogy a szlovákok még mindig az államukkal kapcsolatos komplexusokkal küzd és ezt jelzi ez a nyilatkozat is . Mellesleg úgy tűnik,hogy Ficoék(mert ugye Gasparovic Fico bábja)próbálják betölteni azt az űrt ami Jan Slota eltűnése okozott.

Atisz 2011.08.25. 11:57:05

Még egy hülye aki nem tudja mi a különbség a fasizmus és nemzetiszocializmus között.
Na nem mintha eddig Gasparovic az eszéről lett volna híres.

Atisz 2011.08.25. 12:02:44

@Csehszlovák Kém: Haha, taktikai okokból.
Ez kicsit olyan, mint amikor az egyszeri irodalomtanár elkezdi: "ezzel a sorral a költő azt akarta kifejezni, hogy..."
Tudod az a gond, hogy ha csak a fél szlovák parlament olyan "taktikus" lett volna, mint Eszterházy, akkor nincs deportálás. Nem a tényekkel vitatkozol (persze nem is nagyon lehet), hanem az elnevezésen, meg az okokon. Gratula.
Bár már az is haladás, hogy legalább nem a történelmet próbálod direkt módon hamisítani.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.25. 14:33:58

Jaj, fejezzétek már be ezt a "titkos tervek", "taktikai okok" érveket, (akinek inge....) mert bizisten ideggörcsöt kapok.

Valóban, most, 2011-ben, a jelenlegi eszmei, társadalmi, politikai légkörben, a nyilvánvaló történelmi terheltséggel, a szocializációs háttereddel jó ha a kortársad logikáját sikerül megfejtened. De hogy egy olyan kor emberének fejével gondolkodj, aminek az eszmeiségét, hétköznapi gondolkodásmódját és logikáját épp csak részleteiben lehet rekonstruálni a fennmaradt forrásokból, az aztán igazán nagy húzás volna. Édeskevés, hogyha pontosan, pillanatnyi rezdülésekig lemenően tisztában vagy az emberi természettel. Pusztán azért, mert az ember szabad akarattal bíró lény, és a döntéseit eredményező állásfoglalását a fentebb felsoroltak befolyásolják, formálják.

És igen, mind Nero, mind Napóleon a személyiségfejlődés alacsony szintjén megrekedt óriásbébik voltak, akikkel, ha manapság találkoznék, elhajtanám őket a búsba, mert személyiségüknél fogva, tökéletesen képtelenek a családalapításra, illetve a gyerekneveléssel járó felelősségre. Magyarul pusztuljon a férgese! (mert én is tudok ám visszavetíteni)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.25. 15:02:34

@Atisz: minden nemzetiszocialista fasiszta, de nem minden fasiszta, nemzetiszoc.

ez olyan elcsépelt, mintha idevergődne egy balos, és leszólna : "nem is volt itt kommunizmus"

ugorjunk már kérem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.25. 15:05:45

@neccharisnyás útonálló: nerót és Napóleont ne hasonlítsuk már össze.

amúgy hogy akarod elhajtani őket? minek? semmi értelme nincs amit írtál, grift kommentje jut eszembe ilyenkor:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.25. 15:28:42

@tesz-vesz:
Úgy értettem, hogy ők az adott korukban eddig meg addig jutottak.
De nézhetem úgy is -mert épp olyan kedvem van-, hogy nem a rangjukat, a tetteiket nézem, hanem az emberi habitusukat. Mert -a példa kedvéért-, teszem azt párt kereső nő vagyok, akit a jelölt emberi habitusa érdekel, nem a pénztárcája vastagsága vagy a jó beszélőkéje. (képzeljük el Bonapartét, ahogy a késdobálóban egy sör fölött fűzi a csajokat olyan szöveggel, hogy ni, neki fél Európa keresi a kegyeit, mert AKKORA hadserege van!) Tőlem aztán hódoltathatja a fél világot, ha közben képtelen a leendő gyermekemnek normális erkölcsi mintát mutatni, mert 1. még felnőtt fejjel is teljesen az anyja befolyása alatt áll 2. kisebbrendűségi komplexustól és ki tudja még mitől szenved. Vagyis az általam választott szempontból mind a két jelölt megy a levesbe.
A fenti terjengős -bocs- példa a történelmi személyek habitusának saját szubjektív szempont alapján történő megítélését hívatott bemutatni.

És ezt érzem a "taktikát", "titkos terv"-et rikoltozóknál is. Felnőttünk egy olyan világban, ahol az emberek rá voltak szorulva, hogy mosolyogjanak a párttitkárra, miközben otthon a nagykést hajigálták az újságból kivágott képére. Megszokták, hogy kerülőúton sokkal hatékonyabban, biztosabban érhetik el a céljukat. És megy manapság is az "okosba" intézés. Csoda, ha valaki 100-200 éveket visszatekintve is "okosba" munkálkodóknak véli az akkoriakat?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.26. 01:28:30

@Atisz: "Tudod az a gond, hogy ha csak a fél szlovák parlament olyan "taktikus" lett volna, mint Eszterházy, akkor nincs deportálás."

A zsidók deportálásáról szóló törvényt 1942 május 15-én fogadták el. A törvény elfogadásának pillanatában a deportációk már két hónapja zajlottak Szlovákiában. Az első transzport 1942 március 25-én indult el Poprádról nőkkel, gyermekekkel.

Mégis, mit kezdjek veled, hogy elolvasd, amit írtam?
Tigris, a Punkvakond legjobb barátja mindig mondja: betonfejű nacionalistákkal felesleges vitatkozni. Csáó.

Atisz 2011.08.26. 12:02:29

@Csehszlovák Kém: Akkor a törvény elfogadásától nincs deportálás. Megint részleteken rugózol, ez volt a bajom alapból is a hozzászólásoddal.
Ha szerinted egyszer már elindult a deportálás, akkor hagyni kell a fenébe az egészet - közben nem lehet megálljt parancsolni?

Te egyébként ugyanolyan nacionalista vagy, mint amilyennek engem hiszel :)

Atisz 2011.08.26. 12:04:48

@tesz-vesz: Jogos, de akkor is bántja a fülem/szemem, amikor az olasz típusú fasizmust megpróbálják újra és újra összemosni (szándékosan vagy tudatlanságból) a német nemzetiszocializmussal.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.26. 12:19:43

@Atisz: Pont, hogy ez a lényeg és nem a részletkérdés! Mert innen nézve EJ összes idecitált kijelentése poltikai-taktikai nyilatkozatnak minősül és alapvetően cáfolja meg azt a magyar legendát, hogy EJ a deportálások ellen szavazott.

Felvetésed arra utal, hogy a korszakot alapvetően nem ismered, szereplőit alapvetően nem ismered, ezért kijelentésed nincs egy súlycsoportban állításommal. Ha csak egy kicsit is lenne fogalmad a korszakról, tudhatnád, hogy a deportálásokat nem lehetett leállítani, főleg nem Pozsonyból.

Ha annyira nacionalista lennék, mint te, valószínűleg nem alakult volna ki ez a vita sem.

komolytalan samu 2011.08.26. 16:12:18

@Csehszlovák Kém:

Minden igyekezeted ellenére Esterházy szavazatának indoklásából (de az ismert kontextusból) sem következik, hogy kizárólag taktikai okai lettek volna. Nem fogok a szövegértelmezési képességeidre hivatkozni, nem vagyok vizipisztoly-párbajképes.

Megfontolásra ajánlott érveléstechnika: "úgy tűnik", "valószínű", a "szöveg és a kontextus arra utal". Ez a zárt, kérlelhetetlen és a saját (annyira azért nem meggyőző) tudásodra épített lebunkózó stílus nagyjából a következőket fogja eredményezni.

- megerősíti az übermensch tudatodat, hogy ezek az elenyésző kivétellel tájékozatlan, nacionalista előítéletekkel és amúgy is terhelt magyar szerencsétlenek. Hát. Ezek hozzád képest pont olyanok mint gondoltad.

- Senkit sem fog érdekelni a véleményed, néhány hasonló, kicsit übermenschnek képzelő, csak a kérdésben nálad tájékozatlanabb arctól eltekintve. Ők egyenesen rajongóid lesznek, szóval meglesz a pozitív visszacsatolás.

- Értelmes vita a kettő között nem lesz. Anyázás lesz. A tudásod marad a tied és szűkös rajongótáborodé. A haszna is marad kb ennyi.

Ha ez neked megéri...

Maradok csendes olvasód, aki fogcsikorgatva próbálja majd kiszűrni írásaiból a hasznos infókat.

HúszTíz 2011.08.26. 17:08:40

"...Hitler és a fasizmus híve volt..." - ilyen okosságot az itthoni megélhetési rettegők is szoktak ám mondani.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.26. 17:24:00

@komolytalan samu: A tudás azért van, hogy megosszák. Elhiszem, ha ismeretlen, de releváns adatokkal szembesül a másik fél, az fájhat, mert nem saját nacionalizmusát és megszokott, jól bejáratott mondavilágát erősíti meg. Nincs ezzel semmi baj, ez így működik. Ha már az illető elgondolkozik azon, amit leírtam, megérte.

csi szi 2011.08.26. 17:53:53

@neccharisnyás útonálló: Nero és Napóleon idejében is jól ismerték a karaktergyilkosság módozatait, persze csak a haláluk/bukásuk után használták főleg. Neroról szerintem már elég nehéz eldönteni, hogy a történetírók által mesélt rémtörténetekből mennyi a valóság, és mennyi a képzelet, mondjuk ha ezeknek a negyede igaz és csak az is részben, akkor sem volt túl szimpatikus ember, de mondjuk több császártársa sem maradt el mögötte az is valószínű. Napóleon pedig nem volt őrült zsarnok, és nem kisebbrendűségi érzéseit kompenzálva jutott a csúcsra. Tehetséges hadvezér és politikus volt, bár nyilván nem jellemhibák nélkül, de egyébként a maga korában különösebben alacsony sem volt, ez is csak urban legend.

Atisz 2011.08.26. 19:40:46

@Csehszlovák Kém: Kár, hogy nem tudtál válaszolni egyetlen felvetésemre sem. Szerintem a lényeg az, hogy deportáltak-e zsidókat 1942. máj. 15 után és hogy Esterházy fasiszta volt-e avagy sem?
Mivel mind2 kérdést kerülöd, mint macska a forró kását, világos, hogy csak ferdíteni és félremagyarázni próbálsz.

Az pedig vicc, hogy logikailag sem tudtad lekövetni utolsó állításomat: éppen azért vagy nacionalista, mert az utolsó leheleteidig ragaszkodsz a félremagyarázásodhoz. Ha nem lennél az, feladtad volna :)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.26. 20:25:18

@Atisz: Ha szándékosan félreviszed a lényeget, és nem akarod meghallani, akkor valóban nincs miről beszélgetni.
Az, hogy a deportálások március 25-én megindultak, az tény. Ebben a szlovák fél állapodott meg a német féllel.
EJ tiltakozása akkor jelentett valós politikai tőkét, ha akkor tiltakozik. Nem tette.
Ezután a korábbi megállapodást egy formális, szimbolikus szavazással törvényesítették május 15-én, ahol EJ nyomott egy nemet. Ezt hívom taktikai lépésnek, alibizmusnak.
Közben pedig a postban citált szép idézetek, ó mindjárt meghatódom.

greybull 2011.08.27. 09:16:05

Az a baj, hogy a tótok nálunk ezerszer pontosabban és világosabban TUDJÁK, hogy semmi, de egyáltalán semmi joguk és közük nincs nemhogy a magyarlakta részéhez a Felvidéknek, de a saját "országukhoz" sem! A mai napig nem képesek meghatározni a saját nyelvük "határait" mármint azt, hogy mikortól és meddig különbözik mindenekelőtt a cseh-től (lényegében alig) és a lengyeltől (éppenhogy). Saját történelmük nincs, a mi lenne (részvétel magyar oldalon a 48-as szabadságharcban, méghozzá szép számban) azt saját maguk szarják le, amit meg le kéne szarni (Tiso és bandája) azt meg felmagasztalják. Szar nép, fos múlttal - ennyi a szlovák.

bohocmasni 2011.08.30. 18:09:22

@Csehszlovák Kém: és az, hogy zsidókat mentett saját kezüleg a kocsijában? Az taktikai lépés vagy alibi-e?

komolytalan samu 2011.08.31. 00:31:04

@Csehszlovák Kém: Utoljára próbálkozom.

A te Esterházy értelmezésed majdnem annyira sarkított morális dobozolásnak látszik, mint az Esterházyt makulátlan hősnek látóké.

Indokaim:
Miközben Esterházy beszédében csak a magyar kisebbséget védő politikus tiszta opportunista szándékait látod, és ez alapján (el)ítélsz, átsiklasz a fölött.
- hogy akkor a németekkel való kapcsolata, a zsidótörvények megszavazása ugyanúgy

komolytalan samu 2011.08.31. 01:18:42

@Csehszlovák Kém:
folyt:
- hogy akkor a németekkel való kapcsolata, a zsidótörvények megszavazása stb, ugyancsak lehetett ennek a politikai taktikának a terméke. (ahogy ez az egyik fent linkelt cikkben bővebben ki van fejtve)

Nem állítom hogy biztosan, és talán nem csak ez volt az ok, de a Tisoi szlovák állam, a hatalma teljében pusztító náci rendszerrel a háta mögött ilyesfajta taktikára (ahogy fordított előjellel implicit te is elismered) bőséges okokat szolgáltathatott. És egy jó felvidéki magyar POLITIKUSNAK mondhatni elemi érdeke volt a navigálás, a magyarság védelmében.

Te ennek a lehetőségét (és az erkölcsi következményeit) figyelembe sem vetted, de azt nem indokoltad meg miért.

Az is lehet, hogy Esterházy tényleg antiszemita volt, meggyőződésből szavazta meg előtte, amit. Noha ennek a már 39-től datálható menekítő akciói keményen ellentmondanak, mert amíg az egyik lehet politikai taktika, a másik nem. 40-42 ben zsidókat menteni egy fasiszta államban bármilyen szemszögből nézve hősies bátorság ami mellett min. nehezen értelmezhető a meggyőződéses zsidóellenesség.

Ezt az ellentmondást is kerülted, amire nem tudok jobb választ találni annál, hogy szimplán kényelemből tetted. Mert az ítéletednek kényelmetlen.

Végül. Ha Esterházy meggyőződéses antiszemita is volt, az utolsó pillanatban, a leglényegesebb ponton, szembenézett a következményekkel és ember maradt a szó legjobb értelmében.

Nem tudom melyik változat áll legközelebb a valósághoz, nem tudom, hogy a történeti anyagok alapján ez egyáltalán elérhető e, de azt gondolom, a könnyen ítélkező erkölcsileg borzalmasan csúszós lejtőn áll, aminek a végén egy erkölcsi emésztőgödör van.

Te, az érveid alapján könnyen ítéltél.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.09.03. 20:25:55

tud e Turul MAGYARIUL?

"de egyedül a szlovákiai zsidók deportálása ellen szavazó"

ami HELYESEN nyilván:

de a szlovákiai zsidók deportálására egyedüliként nemmel szavazó
süti beállítások módosítása