Nyugat másolatai a keleti végeken
2011. július 01. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Nyugat másolatai a keleti végeken

Az eredeti és a másolt Hallstatt jelenlegi állapota

  Fújhat a keleti szél, de a Kelet néhány tekintetben még mindig inkább követi a Nyugatot, mint fordítva. Nem csak a különböző termékek hamisításáról van szó: nyugati települések egész másolatait építik fel Kínában és Oroszországban is. Nemzetközi visszhangot váltott a minapi hír, miszerint a kínai Guangdong tartományban, Huizhou városában elkezdték felépíteni az ausztriai Hallstatt városka másolatát.

  A világörökség részét képező osztrák ékszerdoboz Salzkammergut vidékén, egy tó és az alpesi hegyek közé szorulva őrzi több évszázados városképét. Ez azonban nem akadályozott meg egy kínai céget, hogy házi használatra lemásolják a városkát. A kínaiak magukat turistáknak álcázva, lépésről lépésre mérték fel Hallstattot. A tervet egy inkognitóban lévő, de óvatlan céges munkatárs kottyantotta el. A hallstattiak meglepődve fogadták a hírt: a turisták paradicsomának számító osztrák kisváros lakói nem örülnek annak, hogy lakóházaikat, saját életük helyszínét lemásolják a távol-keleti országban.

  S hogy mit akarnak a másolattal a kínaiak? Az Index.hu szerint Kína legnagyobb fémkereskedő cégének ingatlanos leányvállalata elit lakóparkként és szórakoztató központként hirdeti a beruházást. Az ál-Hallstatt vásárlóutcáján osztrák stílusú kristálytárgyakat és más európaias szuveníreket is árulnak majd. Az alpesi környezetet azonban nem tudják lemásolni: kisebb dombok és egy zavaros vizű tavacska közé húzzák majd fel a másolt várost. Lehet ilyet csinálni? A világörökségért felelős UNESCO szerint fotókról lehet épületeket másolni, de a pontos jogi helyzetet még vizsgálni kell. A szerzői jogokkal foglalkozó magyar E.szer.int blog úgy véli: az építészeti mű, a belsőépítészeti mű és a tájépítészeti mű mind szerzői jogvédelem alatt állhatnak, így akár jogvita is keletkezhet a Hallstatt-ügyből. A kínaiak is számíthattak erre: az eddigi információk alapján ugyanis ravaszul a kisváros tükörképét építenék fel, minden ház, minden elem tükrözésével. Tehetnek a kínaiak bármit, Alexander Scheutz polgármester szerint Hallstatt több évszázados kultúráját nem tudják lemásolni.

  Hallstatt nincs egyedül a másolás ügyével: Chengdu városában az angol Dorchester középkori, favázas központját építették fel. Az ihletet egy Dorchesterből küldött karácsonyi üdvözlőlap adta egy Chengdu fejlesztéséért felelős hivatalnoknak. A Sanghai melletti Antingban ifjabb Albert Speer német építész tervei alapján készült el egy hatalmas, német témájú lakópark, benne Goethe és Schiller szobrának másolatával, német sörözővel, európaias lakónegyedekkel.

  Magyarország sem maradt ki a másolatok listájáról: a Sanghai közelében fekvő Global Paradise parkban a világ számos látványosságának másolatát felépítették, köztük a budapesti Hősök tere Milleniumi emlékművét is, 90 százalékos méretarányban. Igaz, pár éve az alacsony látogatottság miatt bezárt a park, és most a helyiek termesztik benne növényeiket, úsztatják libáikat.



  De nem csak Kínában fordulnak elő bizarr ingatlanos befektetések: Oroszországban, Moszkva környékén felépítették a normandiai Deauville városka mását. A La Manche csatorna partján fekvő, századeleji hangulatot árasztó francia üdülőváros másolatában egy tó alkotja a La Manche-ot, melynek partján kívül régies, belül luxus kialakítású villák várják orosz milliomosok érdeklődését. Az orosz Deauville őrzött lakóparkként működik, belépni csak engedéllyel lehet. Egy ház átlagosan 1,1-1,5 milliárd forintba kerül. A moszkvai agglomerációban a TurizmusOnline szerint van már Benelux és Baden-Baden falu is.

  Távolabb, Cseljabinszk környékén van egy Paris nevű falu is. A szomszédban Berlin, Leipzig, Kassel nevű falvak is találhatóak – kozákok lakták a vidékek, és győztes csatáik emlékére nevezték el településeiket így. Az orosz Párizsban pár éve felhúzták az Eiffel-torony ötven méteres másolatát is, bár nem lehet felmászni rá. Fotóriportok tanúsága szerint turisták helyett libák legelnek békésen a torony sztyeppés környékén.

*

Az eredetileg a Magyar Nemzet kultrovatában megjelent cikk bővített változata.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr243019066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.07.01. 09:08:20

"E.szer.int blog úgy véli: az építészeti mű, a belsőépítészeti mű és a tájépítészeti mű mind szerzői jogvédelem alatt állhatnak, "

Azt megnézem, hogy a 4-600 éves hallstatti házakra miféle drakula igényli az építészeti szerzői jogot? Tudtommal a szerző halála + 70 év után public domain...

Az orosz város neve pedig nem Paris, hanem Parizs, világosan mutatja ezt a helynévtábla (ami egyébként a francia Párizs orosz változata, úgy ahogy nekünk is sajátunk van).

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2011.07.01. 09:26:53

az egész olyan, mint amikor elvonul előtted a fekete macska a mátrixban...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.01. 09:27:20

@Lew Archer: meg egész Las Vegas :) Egyébként azt hiszem, New York államban áll egy eredeti középkori kolostor, amit kilóra megvett egy milliárdos Európában, és kőről kőre felépítették az USA-ban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.01. 09:33:24

Hogy fog kinézni már annak a hugyos tónak a partján.
Elképzelem, ahogy ilyen kisfekete autóstáskás cigiző, sárgafogú párttitkárok korán reggel krákogva szemlézik a helyszínt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.01. 10:19:18

Ebben a temaban eros versenyzo a masodik London Bridge (a viktorianus).
en.wikipedia.org/wiki/London_Bridge#Sale_of_Rennie.27s_bridge_to_Robert_McCulloch
Az amerikaiak elszallitottak kovenkent es most egy mesterseges tavat ivel at Arizonaban.

Helyen a mostani London Bridge egy betonfortelem.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.01. 10:22:33

A keletnek is megvannak a hagyományai, miért vesztik el az ízlésüket és csinálnak ilyen giccses, újgazdagos, ízléstelen marhaságokat? Akárcsak a megalomán arabok.

kispufi 2011.07.01. 10:24:40

méltó emlékművei eltunyult szellemiségű és eszemeiségű posztmodern korunknak, amely a könnyebbik utat választva belát(tat)ta, hogy újat már úgyse tudunk kitalálni és létrehozni, buheráljunk inkább a meglévőkkel, és kiáltsuk ki ezt a zsenialitás fokmérőjeként. jellemző, hogy bő évtizede még virágzott a kreativitás kifejezés napi szintű imába foglalása, apostolairól viszont kiderült, hogy a koppintáson túl semmihez nem értenek. viszont jól megélnek belőle.
a keleti ember is dolgozni tudott mindig, fegyelmezetten, vezényszóra, nem innovativitásáról volt híres. kína jól ráérzett, hogy most jött el az ideje, mert amit csinálnak, az erősen kifogásolható, de ahogy csinálják, az nem - hát nem véletlen járunk az ő évszázadukban.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.07.01. 10:38:38

"a Kelet néhány tekintetben még mindig inkább követi a Nyugatot"

Kis pontosítás: minden tekintetben.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.07.01. 10:43:45

A készet veszik át Nyugatról, nem a készséget, amiből ered, de ebben a Nyugat is hibás, mivel nincs tisztában azzal, honnét ered a racionalitás kultúrája, a gondolkodás elidegenedett a saját forrásától, nem tudja észlelni, és a készet, az adatokat, a halott tudást bálványozza.

Lew Archer 2011.07.01. 11:01:12

Nem kell ebből olyan nagy titkokat kiolvasni. Van egy csomó pénzük és egy részével szórakoznak, elköltik fölösleges dolgokra. Ne a fösvénységet tekintsék már a nyugati kultúra alapkövének, helló.

Viktus 2011.07.01. 11:11:02

galeria.index.hu/kulfold/2011/06/28/90_eves_a_kinai_kommunista_part/

itthon nem ünnepeljük a szövetségesünket? mondjuk legyen igazából egyedien magyaros a Reagan szobor mellett :D

teng-leng 2011.07.01. 12:12:26

@Viktus: Kínai Kommunista Párt, Likud – nagyon jó kis szövetségesei vannak a Zsidesznek…

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2011.07.01. 15:48:23

A park a Hősök terével Shanghai mellett már nincs meg, beépítették, úgy tudom.

josip 2011.07.02. 21:40:25

Most nem találom sehol, de pár éve volt egy cikk, Kína lemásolta egy "nem baráti" ország egy kritikus pontját.
Méterről méterre, sok-sok négyzetkilométeres területen felépítették ugyanazt a domborzatot, és harckocsi gyakorlatokat tartottak ott...
süti beállítások módosítása