Ki mondta? II.
2011. június 29. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Ki mondta? II.

  Az emberek gondolkodásának alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Természetesen senki sem engedheti szabadjára csapongó fantáziáját, nem tervezheti akcióit az objektív körülmények szabta feltételeken túl, és nem erőltetheti magát a gyakorlatilag kivihetetlen dolgok elvégzésére. Ma a probléma azonban mégis az, hogy a jobboldali konzervatív gondolkodás bajt okoz számos területen, és akadályozza, hogy a munka ezeken a területeken az objektív helyzet fejlődésével lépést tarthasson. A jelenlegi probléma az, hogy sokan megvalósíthatatlannak tartják azt, ami igenis megvalósítható lenne, ha erőfeszítéseket tennének.

  A forradalmi kollektívákban a liberalizmus igen ártalmas. Olyan marószer ez, amely az egység megbomlásához, a kapcsolatok lazulásához, a munkában való passzivitáshoz és a vélemények eltéréséhez vezet. Megfosztja a forradalmárok sorait a szoros szervezettségtől és szigorú fegyelemtől, megakadályozza a politika keresztülvitelét, és elidegeníti a pártszervezeteket a párt vezetése alatt álló tömegektől. Ez rendkívül rossz tendencia.

  A politika és a taktika a párt élete, a különböző szintű vezető elvtársaknak feltétlenül kell a legnagyobb figyelmet fordítaniuk ezekre, semmiképpen sem szabad ezeket elhanyagolniuk.

  A szervezés és fegyelem demokratikus centralista elvei alapján szilárd egységbe kell forrasztanunk pártunk összes erőit. Egységet kell teremtenünk minden elvtárssal, ha hajlandó alávetni magát pártunk programjának, szervezeti szabályzatának és határozatainak.

  Legalapvetőbb feladatunk a mezőgazdasági termelésben, hogy szervezetten irányítsuk a munkaerő felhasználását, és mozgósítsuk a nőket a termelőmunkában való részvételre.

  Úgy viselkedni, mint aki „bekötött szemmel verebet kerget”, illetve mint „a vak, aki tapogatva halat fog”, felületesen és gondatlanul eljárni, elbizakodottan szót szaporítani és megelégedni az ismeretek töredékeivel - ez a rendkívül rossz stílus, amely szöges ellentétben áll a marxizmus-leninizmus alapvető szellemével, még mindig megtalálható pártunkban sok elvtársnál. Marx, Engels, Lenin és Sztálin arra tanított bennünket, hogy lelkiismeretesen tanulmányozzuk a körülményeket, az objektív valóságból és ne szubjektív óhajainkból induljunk ki; sok elvtársunk mégis közvetlenül megsérti ezt az igazságot.

  A párton belüli kritikával kapcsolatban még azt is meg kell említenünk, hogy egyes elvtársak nem a lényeges dolgokra, hanem az apró dolgokra fordítják figyelmüket. Nem értik meg, hogy a bírálat fő feladata rámutatni a politikai és szervezeti hibákra. Ami pedig az egyéni hiányosságokat illeti, amennyiben azok nem állnak összefüggésben politikai és szervezeti hibákkal, szükségtelen túlzottan bírálni, nehogy zavarba hozzuk az elvtársakat. Ráadásul, ha az ilyenfajta kritika elterjed, akkor a pártban a figyelem kizárólag a kisebb hiányosságokra összpontosul, az emberek aggályoskodóvá és túlzottan elővigyázatossá válnak, és így megfeledkeznek a párt politikai feladatairól. Ez nagyon veszélyes.

  Még ha óriási sikereket érünk is el munkánkban, akkor sincsen semmi okunk elbizakodottnak és önteltnek lenni. A szerénység előbbre visz, az elbizakodottság hátráltat. Ezt az igazságot mindnyájunknak mindenkor emlékezetébe kell vésnie.

(Reagan után, kevésbé szabadon. Via Herr SturmLikudnik & Terebess)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr573024460

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kínafrász 2011.06.29. 19:26:38

Az ember nem is tudja, hogy nevessen vagy sírjon azon a sivalkodáson, amit azért csap a magyar írástudók liberálisként aposztrofált része, mert hogy Magyarország Kínához közeledik, s Orbán nem átallotta laudálni a találkozót, és a nyomán körvonalazódó ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov (törölt) 2011.06.29. 15:13:29

És ezt vajon ki mondta?

"A forradalom olyan mint a bicikli, ha nem hajtják előre, akkor felborul."

jan 2011.06.29. 15:23:09

Igazad van, Gellért, de lassan itt az ideje elengedni ezt a témát.

Esetleg Kínai Kálmán, aki ha jól látom, a Konfuciusz Intézet révén, ööö, hát hogy is mondjam, szóval a Kínai Népköztársaság szoft páörjének a projekciójában vesz részt, segíthet feldolgozni a sokkot.

Maisie MacKenzie 2011.06.29. 15:29:04

Ezt miért nem eredeti, kínai nyelven hozzátok?

Nem is értem. :-)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.29. 16:09:27

És ezt ki mondta?

"Szerénység! Ne tömjénezze magát! Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység."

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.29. 16:17:36

@Kettes:

Csak nem a derek Bastya elvtars mondta ezt?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2011.06.29. 16:21:33

„az élet a fehérjetestek létezési módja”

2011.06.29. 17:21:26

A nemzetközi helyzet fokozódik:)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.29. 17:47:59

Beszarás ez az Orbán. :-)) Még ki sem hűlt a csókja a kínai miniszterelnök seggén, de már tele szájjal kommunistázik:

"Döntse le ezt a falat!" - idézte a miniszterelnök Ronald Reagannek a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkárához, Mihail Gorbacsovhoz intézett szavait, majd a magyar miniszterelnök úgy folytatta: a magyar határnyitással "kiütöttük az első téglát, majd a fal le is dőlt, a szovjet birodalom s vele a kommunista diktatúra végérvényesen összeomlott". Magyarország és a szocialista tömb falai közé zárt többi ország kiszabadulhatott, új világ kezdődött, megindult a kettészakított Európa, a megosztott nyugati civilizáció egyesülése - mondta, hozzátéve, hogy most "annak az embernek és vezetőnek állítunk szobrot, aki megváltoztatta, megújította a világot, benne a mi közép-európai világunkat is", és hitt a szabadságban, a szabad emberek erkölcsi erejében és abban, hogy a szabadság útjába emelt falak ledönthetőek.

tevevanegypupu, légy résen, újabb lemezcsere! Már a második a héten.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.29. 17:48:40

Hja, kérem, nem most kellene nagyarccal "megmondani", hanem 2009 őszén Kötcsén kellett volna felnyújtani a praclit, hogy: én csak azt szeretném kérdezni, hogy akkor most ez akkor hogy és akkor ez most hogy akkor?!

ü
bbjnick

Altaïr 2011.06.29. 19:24:09

Komolyan? Kína egy kommunista ország? Megnéztétek ti már, mit jelent az, hogy kommunista?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.29. 19:38:57

@Altaïr:

A magam részéről nem csak megnéztem, de jó húsz éven keresztül éltem is kommunista országban. Kína kommunista ország. A nyolcvanas évek utolsó harmadának Magyarországa kommunista ország volt? Az bizony!

ü
bbjnick

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.29. 19:51:33

@Altaïr: Tessék, még egy okostojás, aki a Kínai Kommunista Párttal áll le vitatkozni.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.06.29. 20:39:05

Mao már definiálta Abszurdisztán alapszabályát is:

Köztudomású, hogy bármilyen dologgal foglalkozzunk is, ha nem értjük annak körülményeit, természetét és más dolgokkal való összefüggéseit, akkor nem ismerhetjük meg e dolog törvényeit, nem tudjuk, hogyan lássunk hozzá, és nem tudunk vele boldogulni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.29. 20:51:52

@Herr SturmLikudnik:

Ez csak addig tűnik abszurdnak, amíg az ember be nem dob egy murti-bing-pirulát.

Lásd Witkiewitz: Telhetetlenség és Czesław Miłosz: „A rabul ejtett értelem”.

Tudják-e min gondolkodom mostanában? (ú. é. ma:-)) Nem tartom kizártnak, hogy Kötcsét Ron Werber szállította a Fidesznek.

ü
bbjnick

Altaïr 2011.06.29. 21:01:21

@Kettes: Ja, és akkor az MSZP meg szocialista, igaz? Nókomment.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.06.29. 21:04:08

@bbjnick:

Szerintem csak Magyarország tekintetében újra kell számolni a Heisenberg-féle határozatlansági relációt.

Altaïr 2011.06.29. 21:05:05

@bbjnick: Egyrészt "nemcsak ..., hanem ... is", másrészt tényleg sajnálom, hogy most kell megtudnod, de Mo-n soha nem volt kommunizmus, és más országokban sem nagyon, hacsak nem a kibucokban meg a hippi-kommunákban világszerte.

Esetleg idézhetnék a főtudorok, hogy a kommunizmusban hol szerepel, egyének vagyonokat halmoznak fel, meg hogy piacgazdaság, miegymás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.29. 21:27:55

@Herr SturmLikudnik:

"Szerintem csak Magyarország tekintetében újra kell számolni a Heisenberg-féle határozatlansági relációt." --- írja.

Ne legyen kétségünk: folyamatban van.:-D

ü
bbjnick

jan 2011.06.29. 21:40:50

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: már láttam, ezért bátorkodtam megereszteni ezt a in-joke-ot;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.29. 21:43:04

@Altaïr:

"sajnálom, hogy most kell megtudnod, de Mo-n soha nem volt kommunizmus, és más országokban sem nagyon" --- írod.

Lehetne erre korrekt módon válaszolni és hosszan részletezgetni, hogy a kommunizmus építése során a létező szocializmusokban hogyan jutottak lépésről-lépésre a nagy cél felé. De minek?! Vissza kéne b*szni a magadfajta k*csögöket valahová a hetvenes évek mélyére, 'szt' szívja csak magába a nemlétező kommunizmus levegőjét. (Bár akkortájt is létezett az a fajta, aki tudta és tudta --- megmondóban és felsz*póban akkor sem volt hiány ---, biztos megtalálnád ott is a helyed...)

ü
bbjnick

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.06.29. 21:52:24

@jan: "Ha ismerjük az ellenséget és
ismerjük magunkat is, akkor száz csatában sem jutunk veszedelembe; ha azonban nem ismerjük az ellenséget, csak magunkat ismerjük, akkor egyszer győzünk, másszor vereséget szenvedünk; és ha sem az ellenséget, sem magunkat nem ismerjük, akkor minden egyes csatában feltétlenül végveszély fenyeget bennünket." (Szun-ce)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.29. 21:54:02

@Altaïr:

A kommunizmus szót nemcsak a végállapotra, hanem a marxista-leninista ideológia uralmára is szoktuk használni. Ilyen tekintetben Magyarországon 1948-88 között volt kommunizmus.

És Kinában ma csak névleg van kommunizmus, mert a párt egyeduralkodó, de nem veszik komolyan az ideológiát, csak egy disztárgy.

Alfőmérnök 2011.06.29. 22:00:02

@bbjnick: "Kötcsét Ron Werber szállította a Fidesznek"

Jól nyomod!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.29. 22:03:36

@jvizkeleti:

No, vonnád csak kétségbe (mint fiatal kínai mindentudó blogger) a kínai politikai elit hatalmának legitimitását, kapnál akkorát azzal a dísztárggyal, hogy arról koldulnál.

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.06.29. 22:10:28

@Altaïr: "más országokban sem nagyon, hacsak nem a kibucokban meg a hippi-kommunákban világszerte"

Szigorúan véve igen, de azért ennél megengedőbb szóhasználat is létezik.
Azt azért mondhatjuk, hogy Kínában maoizmus volt. Ma viszont nincsen az.

Gondolom a 60 év "elismerését" kifogásolják sokan, de hát az csak puszta formalitás, kb. olyan, mintha azt mondta volna Ovi, hogy "csiribú-csiribá pritty-pratty-prutty".

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.30. 00:13:18

@Altaïr: Pont annyira, mint amennyire a Fidesz fiatal és demokrata. Mi lenne, ha megvilágosodásodig hátralévő kis időben ráhagynád a pártokra, hogy a saját öndefiníciójuk szerint nevezzék magukat?

Altaïr 2011.06.30. 11:42:25

@Kettes: "Mi lenne, ha megvilágosodásodig hátralévő kis időben ráhagynád a pártokra, hogy a saját öndefiníciójuk szerint nevezzék magukat?"

Nem én kezdtem a neveken lovagolni, szóval szállj le rólam!

Altaïr 2011.06.30. 11:43:29

@jvizkeleti: @Alfőmérnök:

Ezt mondtam én is a legelső hozzászólásomban, és ezért szállt rám a sok észkombájn, mint a bbjnick stb.

Altaïr 2011.06.30. 11:44:08

@bbjnick: "Köszönöm" építő jellegű válaszodat, te m*csk*s g*c* f*szsz*p*.

Altaïr 2011.06.30. 11:45:16

@bbjnick: Ja, és le is sz*ph*tsz.

Alfőmérnök 2011.06.30. 12:32:05

@Altaïr: Oda se neki!
Ez a nyomi alighanem azt hitte, hogy azt akarod mondani, hogy a Kádár-rendszer nem volt diktatúra, és nem volt szar. :-)

valójábannemberci 2011.06.30. 15:17:38

Ide elmegy a magyar delegáció, élén Orbánnal és a Reagan-díjas Semjénnel?
galeria.index.hu/kulfold/2011/06/28/a_kommunista_part_90_szuletesnapjara_keszul_kina/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.30. 17:30:40

@Altaïr:

Nagyon cifrázod!:-D Látom, ehhez van fogalomkészleted, ebben van gyakorlatod; ez jobban megy neked, mint a filozófiai-ideológiai-történelmi-társadalmi-stb. kérdésekről való gondolkodás!:-D

ü
bbjnick

Altaïr 2011.07.01. 01:44:32

@bbjnick: Mindenkinek, ami neki jár.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.01. 05:08:08

@Altaïr:

No, de hát pont ezt akartam megértetni veled én is! :-D

ü
bbjnick

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.01. 07:33:59

@Alfőmérnök:

ha kínában nincs kommunizmus és itt sem volt, mi a faszt komcsizol másutt?

Alfőmérnök 2011.07.01. 11:41:24

@mavo: Mondam én egy szóval is, hogy Kínában nincsenek kommunisták?
süti beállítások módosítása