A Mladicsok magyar áldozatai
2011. június 02. írta: AgentUngur

A Mladicsok magyar áldozatai

  Az, hogy Ratko Mladicsot, Szlobodan Milosevics és Radovan Karadzsics után Hágába vitték: igazságtétel. Mladics bűnössége nem kérdés, lehallgatott beszélgetések tucatjai bizonyítják, hogy közvetlenül adott parancsokat civilek lemészárlására. Parancsnokként Horvátországban, majd a boszniai szerb hadigépezet fejeként tízezrek haláláért felelős, szarajevói civilekért, Srebrenica férfilakossága jelentős részének elpusztításáért, és megannyi névtelen faluért. Nem egyszerűen a szerbeket védte, mert magyarként azt akár meg is érthetnénk, hogy egy nemzet nem akarja egyharmadát a határain túl tudni, hanem messze túlnyúlva az etnikai vonalakon hódított és ártatlanokat gyilkolt. Még ha igaz is, hogy a délszláv háborúkban minden fél bemocskolta magát háborús bűnökkel, nem kétséges: a rettenet egyik motorja fog most bíróság elé állni.

  Mladics nemzetközi törvényszék elé állítása igazságtétel nem csak a horvátoknak és bosnyákoknak, hanem nekünk, magyaroknak is. A Milosevics kirobbantotta háborúnak ugyanis a legártatlanabb áldozata éppen a délvidéki magyarság volt, még ha sem számszerűen, sem arányaiban nem hasonlítható a magyar vérveszteség a horvátokéhoz vagy bosnyákokéhoz. A magyarokat duplán sújtotta a konfliktus: nyerni nem nyerhettek semmit, csak besorozva jogot kaptak életüket áldozni Nagy-Szerbiáért, hogy aztán amikor Belgrád vereséget szenvedett, százezernyi agresszív szerb telepest kapjanak a Délvidéken. Falvaikat a szerbek Horvátországban ugyanúgy megszálltként kezelték, mint a horvátokét, házaikat, templomaikat sokszor felrobbantották. Érdemes elmenni Kórógyra vagy éppen Szentlászlóra. Azt, hogy hányan is haltak voltaképpen meg, nehéz megmondani. Száznál biztosan többen, ötszáznál remélhetőleg kevesebben. A helyzet az, hogy senki sem számolta.

  Míg Képíró Sándort hetven év után elővették és bíróság elé állították azért, amit az újvidéki razzia során tett vagy nem tett, addig az 1991-1995 között nemzeti hovatartozásuk miatt megölt magyarok sorsa a kutyát sem érdekeli, nem hogy külföldön, de még az anyaországban sem. Az 1944-es magyarellenes népirtásról még csak-csak tudunk valamit (például azt, hogy egyes bűnösök máig kiemelt szerb állami nyugdíjat kapnak), de az alig két évtizede kezdődött háborúsorozatban meghalt magyarok mintha nem is léteznének. Egy-egy interjú itt-ott, néhány szó a margókon, rövid említések Vojiszlav Seselj pere kapcsán, hogy a Vajdaságban is volt etnikai tisztogatás, de egyébként semmi. Pedig vannak történetek. Az egyik legjobban dokumentált az erdődi gyilkosságok története.

  Amikor a szerb állam által felszerelt, kiképzett és Horvátország megszállására küldött szabadcsapat, az Arkan „Tigrisei” Željko Ražnatović vezetésével 1991 őszén elfoglalta Erdőd térségét, letartóztatott több tucat helyi horvátot és magyart. Nem tettek semmit ők, csak horvátok és magyarok voltak. A magyarok közül Pap Ferencet és Mihályt, meg Szénási Istvánt és Józsefet kivégezték. Néhány nappal később a Pap család két tagja elment a rokonaikról érdeklődni Arkanhoz. Őket is kivégezték. Ennek már híre terjedt, az emberek tudták, mi lesz azzal, aki túl sokat kérdezősködik. De egy magyar hölgy, Szénási Mária újra és újra megjelent a szerb parancsnokságon. Idősödő hölgy volt, ezért a szerbek eleinte nem foglalkoztak vele. Aztán megmondták neki, hogy ha tovább zaklatja őket, csúnyán végezheti. Szénási Mária ismerősei szerint tudta, hogy mi lesz a sorsa, mégis egy fél éven át bejárt Arkan parancsnokságára. Egészen addig, amíg 1992 nyarán letartóztatták és őt is megölték.

  Arkan persze, minden mészárosi igyekezete ellenére, csak egy Mladics-light volt azon a táblán, amelyet Milosevics uralt, és amelynek legbrutálisabb jelképe a megtört öregemberré vált Ratko. 2000-ben el is érte a végzete, amikor egy belgrádi hotelben agyonlőtték. Utána megfizetett maga Milosevics, majd Karadzsics, végül pedig Mladics is. Az előbbi már meghalt börtönében, az utóbbi kettő pedig szinte biztosan a rácsok mögött fogja bevégezni, remélhetőleg minél később, hogy legyen idejük gondolkozni tetteiken.

  Van azonban még sok kis-Mladics, aki 1991 és 1995 között magyarokat gyilkolt Dél-Baranyában és Kelet-Szlavóniában, vagy éppen 1944-ben Bácskában és a Bánátban. Örömmel kell fogadnunk, hogy Szerbia elindult az Európa felé vezető úton, bátor és pozitív dolog, hogy Mladicsot nem rejtegetik tovább (mert azt ne gondoljuk, hogy a szerb állam most talált rá a tábornokra, aki rokonainál élt „álnéven”), de a rémtetteket nem kell elfelejtenünk. Sőt, nem ártana ugyanúgy kutatnunk ezeket a bűnözőket, ahogy más nemzetek teszik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr692948514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rajna 2011.06.02. 11:46:18

Az egész dolog szomorú és egyetértek azzal, hogy nem szabad hagnyi, hogy elsikkadjon, de az mégis mit takar, hogy "legártatlanabb"? Az ártatlan horvátok, bosnyákok (vagy akár szerbek) halála mennyivel racionálisabb, mint a magyaroké?

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.06.02. 12:49:37

"szinte biztosan a rácsok mögött fogja bevégezni, remélhetőleg minél később, hogy legyen idejük gondolkozni tetteiken."

Igazán köszönöm ezt a posztot, az idézett félmondat pedig különösen szívemből szólt.

jozicsenko 2011.06.02. 13:53:19

@Rajna: a horvátok szabadok lettek, a szlovénok szabadok lettek, a macedonok, albánok szintén

ha bárki itt a vajdaságot és a szabadságot egyszerre merte kiejteni a száján, a legmocskosabb náci jelzőket kapta - ők csak golyófogónak voltak jók, akiért a kócos asszony és elődei még csak fel sem emelték a szavukat

hisz a szomszédos testvéri/baráti népeket érzéseikben megbántani nem szabad

csak minket?

sztrelnyikov 2011.06.02. 14:04:17

@Rajna: Tényleg nem a legtalálóbb a "legártatlanabb" kifejezés. De a "leglúzerebb" szó túl bunkó és túl magyartalan volna.
Olyanok voltak ők a balkáni háborúban, mint a lengyelek a II.vh-ban. Mindenkitől szoptak. Sokat.

Rajna 2011.06.02. 14:23:19

@jozicsenko: Ez igaz, de ettől még nem lettek ártatlanabbak a szintén ártatlan horvát áldozatoknál, akik semmit sem profitltak abból, hogy lemészárolták őket, ugyanúgy, mint magyar sorstársaik.

@sztrelnyikov: Ezt el tudom fogadni, de a megfogalmazás eléggé meglepett.

kispufi 2011.06.02. 14:43:34

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): szabad úgy értelmezni esetleg, hogy legyen elég ideje beleőrülni? mert én úgy értelmeztem. biztos azért, mert magam is így kívánom.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.06.02. 22:38:25

@sztrelnyikov: A legnagyobb balekok lenne talán egy magyar megfelelője.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.06.02. 22:43:12

Amúgy pedig, érdemes belegondolni, a szerb nemzeti karakter, a szerb nacionalizmus, és korántsem csak a modern-kori, képes magából újra meg újra ilyen alakokat kitermelni. Mladics nem csatákban győzte le az ellenfelét, nem ütközeteket nyert, hanem egyszerűen csak lemészárolt egy pár ezer fegyvertelen civilt. Az ilyen embereket a szerbeknél mélyen tisztelik. Így volt ez a csetnyikekkel/partizánokkal, így volt ez már 1848-ban, amikor szerb szomszédaik magyar gyerekek fejeit beledobálták egy templomba, vagy a zentai emberfejkoszorú esete is ekkor történt, ezt csinálták már a rákóczi-féle szabadságharc idején ...

Nemtudom, vérfagyasztó ez a törzsi kegyetlenség.

vizipipa 2011.06.02. 23:47:37

@Vhailor: balek? Együgyű, hiszékeny, kihasználható ember. Ez a jó szó?

Egyszerűen a legkevésbé érdekeltek ebben a szerb <-> akárki etnikai konfliktusban. És pechesek mert ott éltek/élnek, mert ott születtek.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.06.03. 16:12:25

@vizipipa: Hiszékeny, kihasználható. A magyar mindenképpen ilyen, főleg ha a nyugat védőbástyája szerepet kell játszani, nem mintha jobban szimpatizálnék a keleti hódítókkal. Mi valahogy mindig útban vagyunk mindenkinek, de a nagybetűs Nyugattal, sokkal elnézőbbek vagyunk mint a kelettel.

Mellékes - itt a balekot inkább a lúzer szinonímájaként értettem. De ha a magyar külpolitikát kellene jellemeznem a jugoszláv háborúk idején, akkor az eredeti meghatározása a szónak a fején találja a szöget.
süti beállítások módosítása