Verecke blues
2011. június 01. írta: baradlai

Verecke blues

  Néhány évvel ezelőtti várnézegető Kárpátalja-Erdély túrámon nem volt lehetőség a tavaszi olvadások miatt felkapaszkodni a Vereckei-szoroshoz, most kihasználva egy amúgy is betervezett utat, semmiképpen sem akartam kihagyni. A szombati riportkészítés során egyik alanyunk, Samu bácsi végigvezetett a beregszászi magyar nyelvű főiskola épületén, ott figyeltünk fel egy meghívóra, hogy az egyik kárpátaljai magyar szervezet a helyi Sion közösségi rádióval összeállva családi napot tervez a vereckei emlékműhöz, a helyi Credo Együttes és meghívott magyar vendégek fellépésével.

  Vasárnap kicsit nehezen keltem, mert négy sírásóval söröztem a Sörkert nevű egység teraszán hajnali 2-ig. Először keményen kóstolgattak, de aztán annyira összebarátkoztam a csapattal, hogy minden kulisszatitkot megtudtam a helyi temetkezési vállalkozási szokásokról, például ott azért nincs sírkő-maffia, mert ha valakit elkapnának, élve zárnák egy kriptába a helyiek örökre. Sajnos, mire a szaftosabb történetek jöttek volna, a társaságból hárman kidőltek az asztalnál, a negyedik tag meg hazafuvarozta őket taxival.

  Korábban indultunk, nem tudva, mennyi idő felkapaszkodni a hágóig, korán is érkeztünk, csak a Credo tagjai fagyoskodtak odafent a szélben. Megtudtuk, ez a családi nap egyfajta tiltakozás az ukrán nacionalisták közelmúltban elkövetett többszöri emlékmű-rombolása ellen. Az emlékművön még mindig látszanak a vandalizmus nyomai, festékkel leöntötték, és a felszentelt ökumenikus márvány oltárkőnek is nekiestek.

  A 11-re meghirdetett rendezvényt délre tolták, fél 11 körül érkeztek meg az első buszok, többnyire gyerekes családokkal. Megjelent néhány rendőrautó is. A rendőrök békésen szotyiztak, egy óra múlva el is mentek, később még kétszer azért felnéztek, de ki sem szálltak a  modernizált UAZ-ból. 

  Néhányan, többnyire családostul érkeztek Magyarországról is, előkerült néhány Árpád-sávos, és magyar lobogó is, de ez a rendőröket láthatóan nem zavarta. Ahogy az elszólásokból lehetett hallani, a Jobbik néhány kisebb magyarországi, és a helyi szervezetétől is voltak résztvevők. Én még jártam jobbikos rendezvényen, de ez semmiképpen nem tűnt pártrendezvénynek, talán a Jobbik neve is csak egyszer hangzott el.

  A rendezvény istentisztelettel kezdődött – egy nagy tulok-kürttel fújták a gyülekezőt –, majd fellépett a Credo, bús-keserves, Nagy-Magyarországot sirató dalokkal, és rendkívül csinos hegedűs lánnyal. A koncert alatt az emlékmű körül kisgyerekek rohangáltak zászlókat lengetve, egy eklektikus öltözetű garabonciás fokosvívásra tanított egy kárpátaljai egyetemistát, egyedül akkor volt kisebb felbolydulás, amikor egy terepruhás, quados társaság megjelent az emlékműnél, de kiderült, hogy csak eltévedtek. Azért kaptak egy megjegyzést, hogy most festeni jöttek-e, vagy gyújtogatni, de szerencsére egyik sem volt céljuk.

  Utána közös szalonnasütés következett, amire minket is meginvitáltak, oldódott a korábbi bizalmatlanság. Szalonnasütés közben érkezett meg Varga B. Tamás dalnok, akit bennfentesként fogadtak. Láthatóan nem csak a színpadon szeretett szerepelni, folyamatosan vitte szót, de amikor egy galíciaizó viccet is elsütött, valaki rászólt, hogy ez itt nem szokás. 

  Az is abszurd mozzanat volt, amikor a Moszkva parti esték orosz dalocskát kezdte el gitározni, egyébként ötletes magyar szöveggel, és egy véletlenül arra tévedt orosz bácsika ennek nagyon megörült, és elkezdte énekelni az orosz szöveget.

  Délután újra a Credo játszott a szokásos magas színvonalon, a Schengent kifigurázó nótájuk aratta a legnagyobb sikert, és Varga B. Tamás dalnok is kitett magáért, szintúgy mint Kátai Zoltán lantművész, akit vissza is tapsoltak. A pikniket délután ötkor fejezték be, a rendőrség addig engedélyezte a programot. Végezetül a Sion rádiós sráccal, akivel közben egész jól összehaverkodtam, megbeszéltem, hogy a Tilos Rádió általam is szerkesztett jogi műsoraiból bármit átvehetnek, ennek nagyon megörült. 

  A hágón lefelé azon tűnődtem, hogy mennyire természetesen is lehet a magyarságunkat vállalni Nagy-Magyarországostul, Árpádsávostul együtt, úgy, egyáltalán hogy nem tűnik avíttnak, anakronisztikusnak. Csak azt a fránya napi politikát kellene kilúgozni belőle minden oldalról.

  A főúton felvettünk egy stoppost, aki tangóharmonikát cipelt egy reklámszatyorban. Megkérdezte játszhat-e nekünk, és a hátsó ülésen felváltva klimpírozta a Keresztapa zenéjét, a Katyusát, és az Egy szál harangvirágot Munkácsig. A végén rám akarta sózni a harmonikát száz dollárért. Kárpátalja soha nem tagadja meg multikulturális gyökereit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr882948546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.01. 14:31:34

@baradlai:!

a felszentelt ökonomikus márvány oltárkő=???

Én még jártam jobbikos rendezvényen, de ez semmiképpen nem tűnt pártrendezvénynek=???

Kátai Zoltán lantművész=???

Shion rádiós=???

Kárpátalja soha nem tagadja meg multikulturális gyökereit=???

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.01. 14:33:37

@bbjnick:

No, és ezt még ki is felejtettem:

a Tilos Rádió általam is szerkesztett jogi műsoraiból=???

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.01. 14:47:08

@bbjnick:
Köszönjük, javítottam két hibát javítottam.

Hamlet, dán királyfi 2011.06.01. 14:49:22

@bbjnick:

Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes.

Zb74 2011.06.01. 15:04:06

aristo fellélegezhet - már nem ő a Mandiner blog leggyengébb szerzője.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.01. 15:14:33

@Zb74:

Mé'?! Ez egy nagyon hangulatos és érdekes poszt lett volna, ha nincs így összecsapva. És ha nem prekoncepcionál és minősítget a szerző. És ha nincs szegény kislány arca kikockázva: az nagyon durva:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.01. 15:17:03

@Hamlet, dán királyfi:

Jó, de akkor legalább szellemes legyen :-)

ü
bbjnick

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.01. 16:10:53

édes istenem, csak ezek a bánatos arcú nemzeti gitárosok és lantosok mennének már el a halál bánatos faszára!

tistedur 2011.06.01. 17:50:55

@málnási: ez a kulturkampf, örüljön neki :)

tevevanegypupu 2011.06.01. 20:06:24

Katai talan ket hete volt a mi varosunkban, elkepeszto hangja van, szerintem halkan beszelni nem is tud. Nagyon jo volt, erdekes dolgokat meselt, Verecke nem kerult szoba. Nagyon jo fej.(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.01. 20:06:36

@tistedur:

Mi a kulturkampf? Az, hogy Varga B. Tamás "dalnok" a Moszkva-parti esték c. dalt énekli szalonnasütés közben? Jó kis kulturkampf, nem mondom! Odab*sz rendesen!

ü
bbjnick

tistedur 2011.06.01. 20:23:25

@bbjnick: a moszkva-parti esték dallamára írt saját szövegét énekelte. egyébként mit énekelt volna?! az Очи чёрные-t ?!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.01. 21:07:26

@tistedur:

Hát, ez így már valóban súlyos.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.01. 21:36:28

web.axelero.hu/kesz/jel/03_06/karpatalja.html

Kovacs Sandor is jart nalunk, a helybeli francia intezet vezetonoje szinten Karpat-Ukrajnabol jott at Magyarorszagra, o hivta meg es tartott nagyon jo eloadast. Multikultura Karpat-Ukrajnan jelenleg..meg mit nem, jol fejbevagnak aki ott ilyesmirol abrandozna.
Vereckenel meg foleg.

tevevanegypupu 2011.06.01. 22:28:50

@tistedur:

Persze ,koszonom, erdekel.(:

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.02. 01:56:44

@tevevanegypupu:
Miért kéne ábrándozni róla? Már 1910-ben is csak a lakosság 30%-a volt magyar, a többi ruszin, ukrán, orosz, cigány, stb. A nemzetiségi sokszínűség nem valami új fejlemény arra.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.02. 05:16:41

Egy faszagányos kosztümös magyar történelmi filmben teljesen hiteles lenne a lantművész úr. :)

tevevanegypupu 2011.06.02. 06:17:38

@TuRuL_2k2:
Nem en abrandozom, bar elfoganam.(-: Gyor francia intezetenek igazgatonoje karpat-ukrajnai es o hivta meg Karpat-Ukrajnarol eloadast tartani Kovacs Sandort, akinek sok konyve jelent meg. Elkepesztoen gyonyoru videk, csodalatos epuletek,tortenelem, emlekmuvek, mar amennyi megmaradt. A 800 tobbszaz eves fatemplomokbol peldaul mar csak 60. Es persze a vereckei emlekmu zaklatott elete nagyon bantja az ottani magyarokat, de nem csak oket.

tevevanegypupu 2011.06.02. 06:22:28

@Gasper:
Cseh Tamas baratja volt, jo kis katonanotakat (is) enekeltek egyutt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.02. 08:05:53

@tevevanegypupu: először az idei március 15-ei Múzeum kerti megemlékezésen láttam a tévében. Mindenesetre nagyon jó arcz.

tevevanegypupu 2011.06.02. 08:26:06

@Gasper:

Igy van. Meglepo, eredeti, fantasztikus tortenetekkel, hangszerekkel es hanggal.

tevevanegypupu 2011.06.02. 14:03:51

@Alfőmérnök:

Mikor itt volt akkor nem enekelte ezeket a katonadalokat, a torok idokbol valo enekesek dalaibol volt valogatas, csupa olyasmi ami Gyorrel vagy a megyevel is osszefuggesben volt. Csak utana mondta az eloadas szervezoje, hogy Cseh Tamas jobaratja volt es hogy vannak ezek a katonadalok. Akkor kerestem meg a youtubon, es lattam, hogy mar a Barkaban is enekelt az emlekkoncerten, meg hallgattam meg a katonadalokat amiket kozosen valogattak. Nem is ertem, hogyhogy eddig nem hallottam rola.):

kispufi 2011.06.02. 14:29:18

az ilyentől viszolygok. főleg, mert ezek miatt a libbantak mucsai-provinciális stb. bélyege mindenkin, aki nemzeti kérdésekkel foglalkozna, még akkor is ,ha nem így. a beszámoló meg olyan, mint amikor az ált.isk. hetedik osztályos először lát ilyet, apuci meg néha beletold egy-két gondolatfoszláynt.

tevevanegypupu 2011.06.02. 14:59:22

@Alfőmérnök:

Hat nem, de nagyon szep arab hangszerei azok vannak.(:

tevevanegypupu 2011.06.02. 15:10:59

@kispufi:

Nincs igaza, nagyon sok felnott is eloszor lat es hall ilyet, es hat vegulis ezek a dolgok nem annyira az intellektust celozzak meg - termeszetesen azt is - hanem az erzelmeket. Tulsagosan magsroptu szoveg ilyen helyeken nemigen hangzott el soha (de gyakran meg a legnevesebb zeneszerzoknel sem, olvasgassa azokat a szovegeket amikre Kodaly vagy Bartok zenet irt) nem azert mennek az emberek es az eloadok. Arra ott van a Godor, a Zold Pardon meg Tamas Gaspar Miklos es Peterffy Bori.(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.02. 19:47:37

@tistedur:

No, látja, itt kezdődik a "valami":-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.06.02. 19:52:55

@tevevanegypupu: Arab hangszerei?! Úgy mint bomba és kézi rakéta? :)

Nsp96 · http://hun-happiness.blogspot.com/ 2011.06.02. 20:02:27

" Az is abszurd mozzanat volt, amikor a Moszkva parti esték orosz dalocskát kezdte el gitározni, egyébként ötletes magyar szöveggel, és egy véletlenül arra tévedt orosz bácsika ennek nagyon megörült, és elkezdte énekelni az orosz szöveget."
www.youtube.com/watch?v=5jykTtv7QVc

Akkor el lehet dönteni h ezzel most jópofizás történt vagy csipkelődés.

tevevanegypupu 2011.06.02. 20:03:01

@Alfőmérnök:

Oud es derbuka. Lant meg dob.((:

Bell & Sebastian 2011.06.03. 01:12:17

@Nsp96: Gyenguci ez a poldalocska, egyébként a Moszkva-parti esték helyszíne a (Moszkva) folyó Ufer -ja, eredetiben Leningrádi esték volt a címe, egy tengerparti, szerelmes zsánerkép.

... Речка движется и не движется, ...
(Na most akkor hol mozgott, hol meg nem? Tán még zuckt is vagy egy-paarmal - egy Белый segg.)

Ivan Turjanica is rohaggyon meg
www.hunsor.se/dosszie/akarpataljaimagybabilonifogsaga.pdf
süti beállítások módosítása