Böjte Csaba Szent István-terve
2011. május 16. írta: Redakció

Böjte Csaba Szent István-terve

  Néhány hónapja búvópatakként fel-felbukkan Böjte Csaba Szent István terve: a nagybetűs tervek időszakában a Kárpát-medencét jól ismerő szerzetes is igyekezett összefoglalni a határon inneni és túli vidékekről szerzett tapasztalatait, a létező problémákat és a rájuk adható válaszokat saját tervében. A rá jellemző szép szavakkal, hol naiv idealizmussal, hol józan realizmussal fogalmazza meg javaslatait a Kárpát-medence környezetének megjavítására. Ha csak elgondolkodunk rajta vagy vitatkozunk róla, s netán egyszeri cselekedetre is sarkall minket, már elérte a célját a jó szándékú szerzetes. Adjuk át a szót Böjte Csabának!

*

  Szent István terv

  Kárpát-medence közös hazánk, így természetes, hogy  elfogultan, szívünkben sok-sok irgalommal szemléljük saját világunkat. De ha őszinték akarunk lenni, akkor a csodálatos szép természeti adottságok, az évszázados templomaink köré épült rendezett településeink, és a sok-sok kedves vendégfogadó, törekvő embertársunk érdeme, elismerése mellett is ki kell mondanunk, hogy nagyon sok gond, probléma van a szülőföldünkön. Az elmúlt években bejártam széltében-hosszában a Kárpát-medencét, és észrevételeimet, gondjaimat három csoportban fogalmazom meg.

  I. Csodálatos tájak vannak a Kárpát-medencében. A szépen kanyargó út melletti megművelt kaszálók, szántóföldek, otthonná varázsolják a tájat. A délcegen magasló erdők szélén, a rendben tartott legelőkőn békés, kérődző jószág látványa, minden embert örömmel, békével tölt el. De sajnos az utóbbi időben nagyon sok seb is éktelenkedik szülőföldünkön. Gaz, mocsok, rendezetlenség rútítja az utak, a patakok mentét. Felhagyott földek, düledező tanyák, gondozatlan, letarolt erdők, sok-sok olyan látvány várja a jövő-menő embert, ami szomorúsággal tölthet el. Sajnos, mint egy fertőző betegség, csak terjed ez a gondozatlanság.                                     

  II. Városainkba, falvainkba jó megérkezni, hisz az épített örökség mit őseinktől kaptunk, a jól átgondolt utcasorok, ízlésesen kivitelezett házak és középületek között, otthon érezheti magát az ember. De nem kell sokat nézelődni, mivel sajnos - akárcsak egy ép fogsorban a lyukas fogak, - szembe tűnnek  falvainkban, városainkban, az oda nem illő, düledező, romos házak, át nem gondolt átalakítások. Érződik, hogy néhány vályogház, elhagyott otthon felett eljárt az idő, megértek a bontásra, újjászületésre.

  III. Kárpát-medencében jó az emberekkel szóba állni, hisz nagyon sok a vendégszerető, kíváncsi, tiszta szemű, dolgos ember. Jó betérni az otthonokba, leülni, elbeszélgetni az emberekkel, rácsodálkozni az egyszerű népi bölcsességre, találékonyságra. Sajnos napjainkban, a kötelező iskolai oktatás ellenére is, sok a műveletlen, tanulatlan ember. Ők nem nagyon tudnak kiigazodni a huszonegyedik század útvesztőjében, kudarcaik elől az alkoholba menekülnek, vagy egymást hibáztatják, vádolják. Nagyon sokan depresszióba süllyedve, önmagukba zárkózva várnak, hátha megszólítja őket is valaki. Mások meg a tudatlanság sötétségében tapogatózva, türelmüket veszítve, egyre agresszívabban keresik helyüket a világban.

  A tények sokszor elkeserítőek, a feladatok sokak szerint meghaladják az erőnket, képességeinket, de mégse hagyhatjuk ernyedten, hogy a folyamatosan pergő hétköznapok szétmarják rendezett világunkat. Tisztségünk, Isten adta  feladatunk nem elgyászolni, passzívan elsiratni lassan olvadó értékeinket,  hanem megőrizni, alázattal továbbépíteni társadalmunkat, mindaz mi számunkra fontos, mit őseink ránk hagytak, mi életünk részeként meghatároz bennünket. Éppen ezért, kisebb testvéri alázattal megfogalmaztam néhány megoldás javaslatot.

  A Széchenyi terv úgy látom, hogy a társadalmunk gerincét adó polgári réteget célozta meg jótékonyan. Én a társadalom alsóbb, perifériás rétegeinek a gondjait tartottam szem előtt, számukra próbálok utat keresni. Javaslataimnak a „Szent István Terv” munkacímet adtam. Az első részt, melyben a tágabb környezetünk gondjaival foglalkozom, a „Tündérkert projekt” cím alatt foglaltam össze. A második résznek, a „Roncsház program” nevet adtam. Itt igazából, sok egyszerű ember életét megnyomorító lakáskörülmények javítására, a mindnyájunk életterének megszépítésére próbáltam néhány gondolatot megfogalmazni. Az utolsó részben szeretném javasolni egy átfogó "Kárpátmedencei népnevelés” beindítását, mely a vágyainkat, álmainkat olyan értékek felé irányítaná, mely valóban boldoggá tudna tenni bennünket, és melyek eléréséért nem kellene egymásnak vetélytársai legyünk.

  A konkrét javaslatok kidolgozása előtt, megfogalmazok néhány alapelvet.

  1. A rendezett világot, csak a bölcs emberi erőfeszítés teremtheti meg. Nincs nagyobb érték, mint az otthont adó szép, rendezett szülőföld, a békés, szerető, vér szerinti család, mely szervesen, ezer szállal épül bele a népbe melyből vétetett, s melynek minden tagja testvér, barát, hisz ők vannak veled a bajban, az örömben. Néped fiai a te testvéreid, ők segítettek mint orvosok, hogy megszülessél, és fogták kis gyámoltalan kezed, hogy megtanuld a betűvetést, a mindennapi kenyérkeresésben ők a munkatársaid. Néped fia, gyermekeit a gyermekeidnek adja, hogy családot alapítsanak, és az örömben apatársad lesz, így minden rokona immár a te rokonod is. A nép mely itt él, ezer szállal kötődik egymáshoz és a szülőföldhöz, így mi mind összetartozunk, egymásnak jóban-rosszban társai vagyunk.

  2. Mint keresztény ember, hiszek a Teremtő gondviselő jóságában! Hiszem, hogy szeretetből született létünk egy óriási kirakós játék, melynek minden darabja megvan, csak alázatosan, kitartó tervezéssel mindennek meg kell keresnünk a helyét, szerepét. A puzzle minden egyes darabjára szükség van, senki, semmi sem fölösleges. Türelemmel, nyugodt, bölcs munkával minden kérdés megoldható. Hiszem, hogy kitartó munkából, békés összefogásból,  világunk újjászülethet, megszépülhet. Nem kell senkit leirni, kiutasítani, összetörni.

  3. Munkánkban nem vagyunk magunkra, mert Gondviselő Istenünk és Szent István királyunk által, népünk oltárára emelt Magyarok Nagyasszonya, -Pátrónánk- velünk van. Az életet szolgáló szeretet ha az alázat útján jár, hiszem, hogy Isten irgalmából célba is ér! Népünk útja nem torkollt zsákutcába. Hiszem, hogy van tovább is azon az úton, melyen ezer éve jár a népünk, s melynek távlatai a végtelenbe vesznek.

  I. Tündérkert Projekt:

  A táj, és a benne élő emberek életének távlatai.

  A XXI. században a földművelés, az állattartás nagyon sokat változott. A globalizáció, a gyorsforgalmi utak, messzi vidékekről hozzák-viszik az élelmiszert, így egy-egy vidék előnytelen klímája, soványabb földje miatt már nem nyereséges mindenütt mindenféle kultúrnövényt termeszteni. Kisebb földparcellákon, üvegházakban, fólia sátrak alatt termelik a zöldségeket. A hatalmas felületű legelők feleslegessé váltak, mert a jószágot már zárt telepeken tartják, és jobbjára szántóföldeken előállított takarmánnyal. Lehetne folytatni a felsorolást és hatalmas vitákat lehetne rendezni e kérdésben, de jobb ha csendesen megállapítjuk, hogy megváltozott a mindennapi betevő falatnak az előállítási módja. Úgy tűnik, hogy az agrár társadalmak ideje lejárt, a lakosság törtrésze gondoskodni tud a mindennapi táplálékunkról. Így a körülöttünk lévő táj egy részére már nincs reális szüksége a mezőgazdaságnak, és akár tetszik akár nem, tudomásul kell vennünk, hogy a vidéki lakosság nem képes megélni a hagyományos mezőgazdasági munkából. Ha minderről nem veszünk tudomást, akkor lassan de biztosan, a fiatalok elszivárognak a falvainkból és leépül úgy a táj, mint az ott élő családok a településeikkel egyetemben.

  Sajnos a mezővárosok, sőt még a nagyobb városok is bajban vannak, hisz a mai iparban már nem sok-sok fizikai erő kell, hanem a gépek erejét felhasználva, néhány ember dolgozik. Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Nem állhatunk Gandhi mellé, hogy a gépeket bedobáljuk a tengerbe, hisz azokról mi hívő emberek is tudjuk, hogy verejtékes munkánk és imáink meghallgatásaként, Istentől kapott ajándékok. Sok tudós szerint, a lakosság maximum 5-1o%-a  képes megtermelni az emberiség élelmiszer szükségletét, és ugyancsak 2o-25%-a a népességnek képes elé állítani az ipari szükségleteinket is.

  Milyen emberhez méltó célokat lehet megfogalmazni mindazoknak, kik nem találják helyüket a szűkülő munkaerő piacon? Az elmúlt húsz év, jobbjára ezt a kérdést a segélyek osztásával próbálta megoldani. Azt tapasztaljuk, hogy a céltalan szellemi, fizikai élet, leépíti az embereket. Ahogy a törött végtag izmai a gipsz alatt elsorvadnak, ugyanúgy a kibontakozásra meghívott ember is sorvadozik a súlytalan élet alatt. A reális, nemes feladatok hiánya, a tájat gaztól felvert parlaggá teszi, az embert meg csőcselékké vadítja. Anélkül, hogy e témában vitát kezdenénk, megállapitható, hogy ez az út nem járható hosszú távon, az embernek emberhez méltó célokat, álmokat kell megfogalmazni, mely emberhez méltó létet biztosíthat a családoknak.

  Konkrét javaslatok:

  A közlekedési eszközök, az utak által kitágult a világunk. Régebb a legtöbb ember leélte  életét egy udvarban, egy kis faluban vagy városban, ma már mindannyian úton vagyunk. Javaslom, lakjuk be az egész tájat! Szülőföldünk legyen egy csodaszép park. A szépség, a rendezettség, reális igénye a ma emberének, ezért  legyen kész áldozatokat is hozni érte. A táj, a természet mindannyiunké, hiszem, hogy megértünk mindannyian a szépre, arra, hogy hosszú útjainkon gyönyörködjünk a szülőföldünk szépségeiben. A közbiztonság lehetővé teszi, hogy útra keljünk, és akár kint a természetben lakjunk, vagy hosszabb időt eltöltsünk ott. A Kárpát-medencében csodaszép kertek, parkok vannak, milyen jó lenne, ha ezeknek a kerteknek a külső falai ledőlnének, és a rendezett területek növekedve egymásba érnének.

  Miért csak a ház előtt van virágos kiskert? Miért kellene annak véget érnie a települések határainál? Milyen szép lenne ha a falvainkat, városainkat összekötő utak mentén, orgonabokrok és aranyesők nyílnának a csúf dudva helyett. És persze nemcsak a főutak mellett, hanem a kis mellékutak szélén, meg a folyók, patakok partján, és bölcs tájépítészek vezetésével milyen jó lenne ha minden megtisztulna, megszépülne és virágba borulna? Úgy gondolom, hogy nagyon sokan megszavaznánk egy 2-3 %-os tündérkert adót, azért, hogy lakható és szép legyen szülőföldünk. Persze ennek a kialakítása nagyon sok emberi találékonyságot, szellemi, fizikai erőt igényelne. Az iskolákban, természetesen az elméleti szakok mellett, meg kéne fajsúlyosan jelenjen a biológia, kertépítés, az esztétika. Az embereknek ki lehetne saját felelősségére adni 5-1o km útszakaszt, patakmedret, melynek rendben tartásáért, gondozásáért ő emberhez méltó fizetést kapna.

  A felhagyott legelők, letarolt, kopár erdőrészek újra erdősítését is célul tűzhetné maga elé a társadalom. Így nagyon sok ember nem segélyből tengődne, hanem visszaszokna az egészséges természetközeli élethez. A felnövelt erdők kitermelésével, munkájuk hosszútávon hasznossá válna a társadalmunknak, és pár év múlva megtérülne az ebbe fektetett energia. Megtisztulna, megszépülne a táj, a légkör, és az ország megújuló energiához jutna.

  Szülőföldünkön szeretnénk ha a turizmus húzó ágazat lenne, de e cél eléréséhez nem elég csak az utakat, a moteleket, szállodákat rendbe rakni, hanem magát a tájat is rendeznünk kell, hisz annak a megcsodálására hívjuk a hozzánk látogatókat. A szép táj a maga rendezetségével, egy-egy szép növénnyel, bicikli, vagy gyalog sétányával, egy árnyas fa alatti meghitt paddal vállik teljesé. A szépséget nem lehet értékesíteni, eladni, de az idegenforgalommal foglalkozok tudják, hogy a táj amelyben létesítményük áll meghatározza a bevételüket, és az ők bevételük egyrésze az államé is. Ezért hiszem, hogy megérné az államnak tovább gondolnia ezt a tervezetet.

  Előbb-utóbb a külföldi befektetők előtt is muszáj lesz megnyitni a földvásárlási lehetőséget. (Magyarországon a törvények szerint ez a dátum három év múlva lesz). Az állam is nyer az eladás utáni illetményekből, és nem mindegy, hogy milyen árat lehet kialkudni egy-egy területért. Egy rendezett, tiszta föld drágábban eladható, míg egy elhagyott, kopár vidék biztos, hogy olcsóbban kelhet el.  Mindenki a maga portékáját rendbe teszi mielőtt a vásárba vinné.

  Tünderkert Projekt!! A pozitiv álmaink szárnyakat adhatnak!

  Roncsház program!

  Őseinktől örökölt városaink, falvaink fenntartása, korszerűsítése, továbbfejlesztése, folyamatos feladatok elé állít. Tény, hogy ezekkel a feladatokkal nem mindenki tud egyedül, eredményesen megbirkózni. Sajnos, így a Kárpát-medencében nagyon sok romos épület, roskadozó, idejét múlt vályogház van, köztük a legtöbb nem rendelkezik műemlék jelleggel. Ezeknek a házaknak a felújítása, karbantartása, nagyon sokba kerülne. Újjáépítésükre a lakóik gondolni sem mernek, mert az épület megtervezése, engedélyeztetése, kivitelezése nemcsak sokba kerül, hanem sokszor olyan logisztikai feladatokat is jelent, melyre a lakók a maguk erejéből nem képesek. Sajnos a pergő évek, a visszatérő belvizek okozta károk után sok ház sorsa megpecsételődik, és ha nem is azonnal, de lassan ezek a házak, a lakóik szeme láttára összedőlnek.  A társadalmi szolidaritás nevében, a közösség a segítségükre kellene siessen.

  A roncsautó program mintájára be kellene vezetni a roncsház programot. A lakók kérésére, a helyi önkormányzatok, a szakembereik bevonásával megállapítanák, hogy melyik házat nem érdemes javítgatni, hogy mi szorul bontásra. Jó lenne, ha minden önkormányzatnak néhány típusterve lenne olyan házakról, melyek beleilleszkednek annak a vidéknek a hagyományaiba, melyek szépek és főleg a családok által fenntarthatóak. E tervek közül választhatnának a családok, melyeket így sokkal könnyebben lehetne engedélyeztetni a költségek tört részéért.

  Az állam, az új otthon építéséhez a költségek 2o %-val járulna hozzá, ezenkívül a helyi önkormányzatok, az építkezési anyagokat forgalmazó vállalkozások is bizonyos százalékokkal hozzájárulhatnának egy-egy új családi ház megszületéséhez. Biztos, hogy így kevesebb bevétel jutna az államkasszába, de az a kevés is több lenne mint a semmi, mert így magukra hagyatva, a szegény családok csak a düledező kis házaik javítgatására vállalkozhatnának.

  Ezáltal nemcsak egészséges, emberhez méltó, fenntartható otthonokhoz jutnának az egyszerűbb,  családok, hanem városaink, falvaink képe is megszépülne, harmonikusabbá válna. A családokat az erőfeszítés és a jól végzett munka sikere, életerővel töltené el. Az építő ipar, meg az építkezési anyagokat gyártó vállalkozások, megrendeléshez jutnának. Egy ilyen projekt sok vidéken munkahelyet teremtene, megélhetést biztosítana kétkezi munkásoknak. Hosszú távon biztos, hogy megtérülne az áldozatvállalás.

  Kárpátmedencei Népnevelés!

  A közoktatás fontosságát, létjogosultságát senki nem kérdőjelezi meg. Számomra olyan döbbenetes, hogy a tanügy, mely a Kárpát-medencében sokkal több mint százezer főt foglalkoztat, az iskolából kikerült felnőttek lelki, szellemi képzésével egyáltalán nem foglalkozik. Ma egy iskolából kikerült felnőtt,  - a családokat atomjaira szaggatott világunkban - teljesen magára van hagyatva. Így történhet meg, hogy oly sok fiatal, a munkahelyen való elhelyezkedés, a családalapítás, az otthonteremtés nehéz feladatait nem képes eredményesen megoldani. Szörnyű egy-egy ballagáson azzal a tudattal részt venni, hogy tömény hihetetlen költséges elméleti képzést kapott fiatalokra, 25-30 %-ba a vegetáló munkanélküliség vár, és a többiek közül is sokan csak idegenben tudnak elhelyezkedni.  Szörnyű látni azt, hogy sok szép értelmes ember, a termékeny, fiatal éveit tanácstalanul tölti el, a kényszerszingliség szellemet és lelket őrlő labirintusában.

  A sopánkodás, a sebek számbavétele helyett a következő javaslatokat fogalmazom meg:

  Tudatosítanunk kell magunkban a bukott ateizmus csődjét. Ha csak az anyagi világban hiszünk, és ha csak abban keressük a boldogulásunkat, akkor tudnunk kell, hogy folyamatos konfruntáciok lesznek ezen a földön. Sajnos az anyagi javak mennyisége véges, így mind kevesebb fog jutni az embereknek belőle, és az értük való küzdelemben sajnos nagyon sokan egymás torkának fognak esni. A kereskedők, az üzlet emberek reklámjaikkal természetes, hogy a megfogható, anyagi dolgok iránti vágyat fokozzák a szívünkben.  A tudatos népnevelésnek olyan örömök felé kell a figyelmünket irányítsa, miből rengeteg van, és miből mindenkinek, ki igényli bőségesen jut.  Olyan boldogság forrásokat kellene a figyelmünkbe ajánljon ez a testület,  mind a szeretet a jó cselekedet tiszta lelket felemelő öröme vagy a szépség a művészi alkotás semmihez nem fogható belső ragyogása, a családi élet, a gyermekvállalás új horizontja stb. Igen, a teremtett világban való gyönyörködés, annak a szépségének megmutatása, megértetése szintén boldoggá tud tenni, akárcsak egy közösen szervezett, előadott színdarabok, művészi, tudományos alkotások. Egy közösség által létrehozott park, kiránduló hely szintén eltölthet belső békével örömmel. Maga a csendes közösségi játék, egy tábortűz körüli meghitt beszélgetés, önmagunk gondolatokban való megmutatása, és a másik szép lelkének megismerése szintén olyan örömöket tud felkínálni nekünk, melyhez nem fogható se a birtoklás kéje, se a hatalom mámora.

  Fontos lenne létrehozni talán a tanügyminisztérium égisze alatt egy tanárokból, lelkészekből, művészekből, sportolókból, újságírókból álló tiszteletre méltó felnőttképző csoportot, mely átgondolná, kidolgozná az egyházak, a média bevonásával népünk szellemi, lelki nevelését. Úgy gondolom, ha sok-sok tízezer oktató, nevelő, tanító és tanár foglalkozik a diákjainkkal, akkor legalább ezer embernek kellene foglalkozzon az iskolából kikerült lakosság továbbképzésével.

  Egyházaink nagy-nagy alázattal, vasárnapról-vasárnapra megszólítják az embereket okos, bölcs, lelkesítő szentbeszédekkel. A szentírási személyeket, népünk szellemi, lelki nagyjait, példaként állítják elénk, hogy aki keres, az találjon vigaszt, erőt, bátorítást, élete nehéz kérdéseinek megoldásához. A feladat felvállalásához, végzéséhez, az állam adjon meg minden segítséget.

  Az adókból fenntartott közmédiáknak, -TV, rádió, újság- feladata lenne, közérthetően egy-egy kérdéskört megvitatni, minden oldalról megvilágosítani, hogy a hallgatók, a nézők a maguk reális kérdéseikre, reális válaszokat kapjanak. Olyan témák, kérdések legyenek bemutatva az emberiség nagyjainak fényében, melyek átsegítik őket a mindennapi gondok, nehézségek útvesztőjén. 

  Az állam kiadhat elérhető áron szellemi, lelki, tudományos értékeket hordozó könyveket, folyóiratokat. Sok érték és kincs halmozódott fel az elmúlt évszázadok során a népünk, az emberiség életében, melyeket mindenki számára hozzáférhetővé kellene tenni. Az internet világában lehetőség van olyan szellemi, lelki asztalok, honlapok megterítésére, melyek mellé nyugodt lélekkel bárki oda ülhet.

  Záró vallomás!

  Írásomat, ezt a néhány ötletet, népem és a nekünk adatott szülőföld iránti ferences szeretettel, vitaindítónak szánnám. Egyfajta előre nézésnek! Mert biztos vagyok benne, hogy nem lehet a múltba visszamenni, meg nem is érdemes, mert lehet, hogy a múlt megszépült, de ha a történészeket megkérdezzük kiderül, hogy az sem volt aranykor. Az aranykor, -Isten országa- előttünk van! A semmiből indult élet, a folyamatos kibontakozás által Istenünk karja felé tart. Csak előttünk van út, mögöttünk kőkemény történelem van melyet vállalunk, de melybe visszamenni nem lehet. Lépteinket a gondviselő jóság irányítja, és nekünk, mint a sziklamászónak a következő fogást, csak magunk előtt, a felfelé vezető úton kell keresnünk. Nem a siránkozás, a nyafogás parancsát kaptuk Istenünktől, hanem a bizalom, a keresés, a közösen vállalt munka parancsát, melyre hiszem hogy Teremtőnk áldását adja!

  Mikor a Magyar Köztársaság Középkeresztjét adományozták, ott ültem az első sorban, és végig arra gondoltam, hogy mostanig a passzivitásra volt mentségünk, mondhattuk, hogy nem lehet, hogy nem engedik. Azáltal, hogy munkánkat a legmagasabb fórumon elismerték, éreztem, hogy a lámpa zöldre vált. Ha nem indulunk, akkor joggal fognak ránk dudálni az utánunk jövő korosztályok, és szájtátisággal vádolni bennünket. Cselekedni kell! Induljunk el!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr772897894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2011.05.16. 08:17:44

"Kárpát-medence közös hazánk"

Ez egy magyar számára axióma, de más nép számára a Kárpát-medence fogalma sem egyértelmű!

www.nyest.hu/hirek/egyedul-vagyunk-a-karpat-medenceben

jan 2011.05.16. 08:40:23

Olyan jó, hogy van ez az ember. Józan, bölcs, türelmes, szelíd, bátor.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 08:55:43

@Maisie MacKenzie:

" 'Kárpát-medence közös hazánk' Ez egy magyar számára axióma, de más nép számára a Kárpát-medence fogalma sem egyértelmű!" ---írja/írod.

Ez butaság:-) Nem a Kárpát-medencében élünk egyedül, hanem a magyar kultúrában (mivel magyarok vagyunk és mint magyarok, a magyar kultúrában élünk:-)) Ahogy egy franciának joga van Pannon-medencének nevezni ezt a tájegységet, ugyanúgy joga van egy magyarnak Kárpát-medencének nevezni azt/ezt. (Ebből csak egy identitászavaros, a kívánatosnál és reálisnál kétszer nagyobb számú arcot hordó, bulvárnyelvész-site-szerkesztő t*kfej csinál problémát.:-) Külön tréfa az általad linkelt nyest.hu-s cikkben, hogy nem ugyanazon jelenségek neveit veti össze: a Pannon-medence és a Pannon-síkság nem ugyanazt a földrajzi egységet jelöli: a Pannon-síkság a Kárpát-/Pannon-medencének csak egy része.)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 09:07:22

Nagyon rég olvastam ilyen okos kortárs sorokat, mint Csaba atya itt idézett szövege.

Ám, gyanítom, hogy nagyon sokan nem értik, hogy miről is ír:-)

Lefordítom, hogy mindenki értse:

--- (újabb) adók kivetésével közmunkaprogramok indítása az épített és természeti környezet rendbetételére és rendbentartására

--- hit és erkölcstan és szorosan, államilag meghatározott és ellenőrzött oktatás-nevelés az iskolában és azon kívül is

--- értékalapon masszívan tematizált közszolgálati médiumok

A magam részéről csal maximálisan támogatni tudom Böjte Csaba atya elképzeléseit!:-)

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.05.16. 09:10:28

@bbjnick: Pont ez hiányzott, hogy egy grafomán főemlősnegatív lefordítsa ennek a csodálatos embernek a szavait, tényleg...

Téglagyári Megálló 2011.05.16. 09:11:21

@bbjnick:

"Ám, gyanítom, hogy nagyon sokan nem értik, hogy miről is ír:-)"

Ez a baj, meg az, hogy Csaba atyát sokan szeretik nézni a tévében Magyarországon, de hogy a tíz perc sétára levő templomba is betegyék a lábukat, arra már kevesebben hajlandóak. Tudja, Csaba atya a jóságos pap, aki jó messze él tőlünk, és nem kéri számon tőlünk, hogy hogyan élünk.

Ezt sajnos Csaba atya sem méri fel, szerintem.

Maisie MacKenzie 2011.05.16. 09:43:45

@bbjnick:

"csinál problémát"

Szerintem ez nem probléma csinálás.

Nem ártana azon elgondolkodni, hogy ami számunkra teljesen nyilvánvaló alapigazság, az mások számára teljesen érdektelen dolog.

És ez nem gonoszságból, magyarellenességből van így, hanem csak egyszerűen így alakult.

Ha meg szeretnénk érteni egymást, akkor közös értelmet kell keresni a kifejezéseinknek.

___________________________ (törölt) 2011.05.16. 09:45:38

Disztributizmus, Csaba atya! Jó megoldásokhoz ritkán vezet az út új adókon meg új bizottságokon meg úgy általában az állam még nagyobbra puffasztásán keresztül. Alulról építkező szolidaritás és szubszidiaritás, az kell.

www.vigilia.hu/2004/6/egedy.htm

bokorportal.hu/tanulmanyok/ablonczy_zita_disztributizmus_wiki.htm

___________________________ (törölt) 2011.05.16. 09:59:30

@Maisie MacKenzie: ja, de egyrészt most éppen nem annyira más népek megértéséről van szó, másrészt kb. az összes környékbeli nép közül kb. a magyar a legkevésbé nacionalista, nálunk egy Fico szélsőségesnek számítana... innen kezdve ha még további komprossziumokra van szükség, kezdjék mások, többet már igazán nem lehet tenni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 10:20:23

@Dr. Zerge:

No, erre most milyen választ vársz, @Dr. Zerge:?:-)

Najjá sót, b*kker!

Ez így megfelelt az elképzeléseidnek?:-)

ü
bbjnick

Pelso.. 2011.05.16. 10:20:55

@bbjnick:
"- hit és erkölcstan és szorosan, államilag meghatározott és ellenőrzött oktatás-nevelés az iskolában és azon kívül is
- értékalapon masszívan tematizált közszolgálati médiumok"

Eb ura fakó. (gondolom, nem kell fordítanom)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 10:27:51

@Téglagyári Megálló:

Böjte atya, ebben egészen biztos vagyok, pontosan látja a helyzetet, teljesen tisztában van a viszonyokkal. Sőt, olyan rémséges verziókkal is számot vet, amibe mi bele sem mernénk gondolni. (Ha nyitottan olvassuk, láthatjuk, ő már leírja, hogy ez a meccs, emberi számítás szerint, elveszett!) De, mivel tudja, hogy más lehetőségünk nincs, ezért elmondja, amit elmond. A cél világos: akármi is lesz, emberként jöjjünk ki belőle.

ü
bbjnick

egy_vélemény 2011.05.16. 10:45:06

Így van, ahogy Csaba Testvér mondja.
Mindenki legjobb tudása szerint álljon neki, és valósítson meg már valamit a maga kis környezetében ahhoz, hogy mindenkinek könnyebb, elviselhetőbb legyen. Ne kelljen már mindig valakire, egymásra várni.
Agyonragoztunk már oda s vissza is mindent, az évszázadok és a sok sok beszéd peregnek sorjában...csak nekiállni nem akaródzik....a munkának?
Kezdem ott, ahol kell: a mindennapi apró kötelességeim egy kicsit lelkiismeretesebben végzem mától, mégha nincs is annyira ínyemre, teszem azt, a porszipogás.
Azt vettem észre életem során, hogyha a nemszeretem munkákkal kezdem a kötelességeim teljesítését, akkor hamarabb túlesek a nyavalygáson és vidámabban, könnyebben telik a napom. Annak pedig örül a környezetem, így mindannyian örülünk...kell ennél több?
Nem csak a nagy dolgokban kell hősnek mutatkozni, hanem a kicsi feladatokon naponta úrrá lenni.
Így lesz a sok kis névtelen, hétköznapi hősökből egy működő ország.

Szép napot, dolgos hetet és vidám kikapcsolódást kívánok Mindenkinek!

:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 11:28:18

@Maisie MacKenzie:

"Ha meg szeretnénk érteni egymást, akkor közös értelmet kell keresni a kifejezéseinknek." --- írod/írja.

Ennek így semmi értelme:-) Ha a magyarok ezer éve Kárpát-medencének hívnak egy adott földrajzi egységet, a románok pedig Nyugati Alföldnek egy, ennek az egységnek egy részét képező, területet, attól még (józan ésszel megközelítve a kérdést:-)) nem áll meg az élet. Miért hívnánk mi az Alföldet Nyugati Alföldnek a románokhoz hasonlóan, mikor annak számunkra semmi értelme nem lenne? (A románoknak van értelme nyugatialföldezni, hiszen nekik van Keleti Alföldjük (Havasalföld, a Duna-delta, a bolgároktól lenyúlt Dobrudzsa...) és erősen hegyezik a dákoromán p*csüket a mi Alföldönkre (és az, ugye, nyugat felé esik), ha megszereznék, akkor az lenne az ő nyugati Alföldjük:-)) Miért kellene nekünk a szomszédok ilyen-olyan nacionalizmusához vagy hamis identitásképzéséhez igazodnunk? Mindenki hívjon úgy egy területet, ahogyan neki jólesik (ahogyan az ő kultúrájában azt nevezik). Csak ne akarja lenyúlni!:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 11:42:37

@egy_vélemény:

"Mindenki legjobb tudása szerint álljon neki, és valósítson meg már valamit a maga kis környezetében ahhoz, hogy mindenkinek könnyebb, elviselhetőbb legyen. Ne kelljen már mindig valakire, egymásra várni." --- írja.

Böjte atya ezt írta volna?

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 11:44:37

@Pelso..:

Velem hiába száll vitába, a Főnök nem én vagyok:-)

ü
bbjnick

egy_vélemény 2011.05.16. 12:14:04

@bbjnick: miér'?
Csak Te fordíthatsz itten?
Én nem?

ü
:-)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 12:56:53

@egy_vélemény:

Dehogyisnem! Ez egy szabad ország:-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.05.16. 19:57:46

Ha a munka tett emberré, a dologtalanság visszazülleszt állattá. Innen indulunk, evidencia.

Egy ferences tulajdonképpen pont az az öko-bal, amilyenné az LMP csak szeretné fösteni magát, azaz nemhogy trendi amit ír, hanem a legokosabbnak tartottak szerint is az egyetlen járható út.

Az Újszövetség -úgy általában- az emberiességi viszonyokkal foglalkozik, a gazdaság az Óban lakozik.
Ahol a haragvó, megszólaló és nagyon pragmatikus Atya is.

Hát a Szentlélek hangján ki szólal meg? Ki lát a jövőbe? És mit mond róla?

Egyetértek bbjnickkel, számunkra (Újszövetségiek számára) a meccs elveszett, de a föld népessége többségének csak most kezdődik az igazi harc, pusztán a túlélésért.
Armageddon és új eljövetel lesz.

Addig majd csak kihúzzuk valahogyan, Róma második bukásáig. De csak tartsd szárazon a puskaport!

Bell & Sebastian 2011.05.16. 20:07:10

Mi is a munka? Terraformálás. Ameddig csak Gaia elviseli. És ha elege lesz belőlünk? Megpróbáljuk visszalapátolni a szart a lóba, szenet kötésbe?

Szép feladat. Pont mint Magyarország megmentése. A lovári hegyek alatt régen leesett a hó.

egy_vélemény 2011.05.16. 20:41:33

@Bell & Sebastian: khm.
Egy jó ember, egy értelmes ember, pont olyan, amilyen a jó ember, az értelmes ember.
Valahol ezután következhet az, hogy ferences, elempés, vagy cigány, vagy ... sztem.
Aztán egyetértek.
De hogy elveszett volna a meccs?
Naponta itt a világvége, átélik rendesen sokan.
Ahogy naponta átélik sokan az újjászületést, vagy a feltámadást is.
Amikor kapkodod a levegőt, akkor is a túlélésért küzdessz. Amikor leírtad ezeket a gondolatokat, akkor az elméd is vergődik a túlélésért...különben nem osztanád meg embertársaiddal azt, amit gondolsz.
Amúgy nem értem, mi van ma? Ragadós letargiajárvány?

MP 2011.05.16. 21:39:00

Az a vicc hogy ezekhez nem kellenek tervek csak az hogy normális fizetéseket adjanak. Ha lenne pénze az embereknek akkor lenni rend. Nem a szándék hiányzik hanem a rávaló.

Kárpáthy Zoltán 2011.05.16. 23:05:17

nem érdektelen a témakörben (avagy hogyan hajtják fel a hedge fundok az élelmiszerárakat vs magyar mezőgazdaság):

www.guardian.co.uk/global-development/poverty-matters/2011/may/16/christian-aid-hunger-report-commodities-food-prices

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.05.16. 23:45:28

@bbjnick: Egyébként tényleg. A Román királyság a versailles-i békerendszerről először, mint pozitív nemzetközi eseményről, az I. bécsi döntés után kezdett el beszélni.

Addig csak a népies költő Eminescu által jegyzett De la Nistru pân' la Tisa felfogás volt a vezető. Szerintem nem kell lefordítanom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 09:31:30

@Bell & Sebastian:

Nekünk az a feladatunk, hogy tegyük, amit tennünk kell. Az oldás és kötés nem a mi dolgunk. Ahogyan az ítélet sem. Böjte atyának teljesen igaza van: annyit tehetünk, hogy orgonabokrokat ültetünk az út szélére, felújítjuk a romos házakat (no, én még biztosítanám azoknak, akik ambíciót és erőt éreznek hozzá, hogy állami támogatással (és elsősorban védelemmel) gazdálkodásba foghassanak). Aztán...

(Ja, ja, igen, és a művi abortuszt be kell tiltani!!!)

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 09:47:24

@bbjnick:

"a művi abortuszt be kell tiltani!!!"

Hiszel a betiltásban?

Ha minden angyalcsináló mellé rendőrt is állítanál, még mindig ki lehetne menni külföldre, oda ahol legális.

Nem nagyon tudom elképzelni a tiltást. Pontosabban egy tiltást tudok értelmezni, ha az adott nő saját maga számára, magától tiltja meg saját magának.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 10:16:20

@Maisie MacKenzie:

Én, kérem, a Szentháromságban hiszek.

www.youtube.com/watch?v=zGUWANsK9J4

A konkrét kérdésekre válaszolva:

A bűn az bűn. Ha szociális megfontolásokból megélhetési bűnözésnek minősítem a terménylopást, abból magátólértetődően következik, hogy rövidesen cigány suhancok magatehetetlen öregeket fognak szórakozásból halálra kínozni, ha szociális, emberijogi vagy pszichológiai megfontolásokból megélhetési, emancipációs és/vagy mentálhigiénés bűnözésnek minősítem a magzatgyilkosságot (és nem büntetem), abból magátólértetődően következik, hogy rövidesen mocskos, bűzös és fertőző kuplerájjá/bűntanyává változtatom a hazámat, ahol az ember úgy elaljasul, hogy önként, kéjjel öl, nemcsak parancsra, s míg balhitekben hisz s tajtékzik téveteg, befonják életét vad kényszerképzetek.

ü
bbjnick

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 10:45:05

@bbjnick:

"A bűn az bűn."

Szerintem is. Ha felismered a bűnt akkor tartsd MAGAD távol tőle.

De aki nem ismeri fel, azzal nem tehetsz semmit. Max. imádkozhatsz érte, tanubizonyságot tehetsz neki a hitedről, életed lehet példa (befogadott abortusz-szökevények), de tiltani nem tilthatsz meg neki semmit.

Nem azért mert nem tudnád állami eszközzel szankcionálni, hanem azért mert úgyis megteszi, hiába tiltod!

Az önkéntes normakövetés az eredményes!

Lehet állam érdekből tiltani az abortuszt, mint pl. a lopást is pl. de ehhez nem kell keresztény máz, mert pl. a lopást is minden állam tiltja/tiltotta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.17. 11:12:45

@Maisie MacKenzie:

Jó, akkor tiltsák állami érdekből; nekem mindegy, miért tiltják, csak tiltsák. Én kompromisszumkész vagyok:-)

Egy szó, mint száz: a művi abortuszt be kell tiltani!!!

ü
bbjnick

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.18. 13:40:18

"Úgy gondolom, hogy nagyon sokan megszavaznánk egy 2-3 %-os tündérkert adót, azért, hogy lakható és szép legyen szülőföldünk."

Hogyne. Főleg az ábrándos nyugdíjasnénik.
süti beállítások módosítása