Egy Civil Nő vs. Orbán Viktor
2011. május 03. írta: Doktor Kottász

Egy Civil Nő vs. Orbán Viktor

 

„Egyszemélyben testesítem meg az új függetlenséget
(Tétényi Éva az MSZP majálisán)

  Fidesz-országnak van egy klerikális fellegvára, amelyik úgy működik, mint egy Mrozek-novella. Úgy van sötét, úgy nem mozdul semmi és úgy nincs pénz semmire, hogy mindezért a várost korábban irányító helyi fideszes ellenzéket teszi felelőssé a polgármester asszony. El is indult gyalogosan, békegalambokkal, fel, Budára a királyhoz Pestre a miniszterelnökhöz, hogy legyen már oly jó, és rúgja szét renitenskedő embereinek a seggét.

 

  Ez egyelőre nem történt meg, de Tétényi Évára felfigyelt a már most, méltán legendás Galamus-csoport, az MSZP, az LMP, a független politológus, és a Mokka. Ez utóbbi a legérdekesebb most számunkra: nem azért mert a legtöbb médium úgy hozta le az interjút, hogy 2014-ben Tétényi Éva lehet Orbán Viktor kihívója.

 

  Jó. Legyen. És?

 

  Kopogtatócédula is van a világon, meg kampányköltség is, szóval lassan a testtel. Plusz ha a polgármester asszonynak Esztergom vezetése ilyen lelki terrort jelent, akkor jobb, ha bele sem gondol, mit jelent kormányfőjelöltnek lenni.

 

  Na de az érvelés, az már posztot kíván. „Tétényi szerint azoknak az embereknek jelenthet egy nő civil alternatívát Orbán Viktorral szemben, akik kiábrándultak a pártpolitikából.” A Szili Katalin házelnöksége alatt megtapasztalt politikai anyáskodás és Seres Mária civilkedésének esszenciája egyesül itt, ebben a rövid mondatban, láthatatlan bővítménynek meg ott van Puzsér Róbert elitdorgáló dörgedelme. Azt meg sem próbálom megfejteni, hogy mit jelent az, ha egy nő önmagában lesz civil alternatíva, mert akkor egyből a mell-lobogtató ukrán FEMEN jut az eszembe.

 

  De ez a szöveg, hogy alternatíva a pártpolitikából kiábrándultaknak, már nagyon fárasztó. Valahogy az az érzésem, hogy az önmagukat civilnek tartók úgy képzelik ezt az egészet, hogy egyszer csak a korrupt elit leadja valahova a parlamenti belépőjét, ők megtalálják, hófehér lélekkel bevonulnak, és szétosztják az országház büféjének 20 forintos szendvicseit a hajléktalanok között, aztán meg jól beflesselnek a Nándorfehérvári teremben. És ettől majd lesz közbiztonság, magas nyugdíj, és ingyenes ördögbottanfolyam. Jó lesz mindenkinek és kész.

 

  Akkor még egyszer, s nem utoljára: az országos politika konfliktusokról szól, amelynek természetes velejárója, hogy nem lesz jó mindenkinek. Ezt persze politikus szájából, Magyarországon még jó darabig nem fogjuk hallani, de attól még így van. Példa: nem tört ki az igazságosság, hiába szajkózta Gyurcsány évekig, és bizony maradnak majd néhányan az út szélén, annak ellenére, hogy Orbán ennek már többször állította az ellenkezőjét. Csakhogy ezek kimondásával nem lehet választást nyerni – na ez lenne az igazi, több évtizedes tabu, amit meg kéne még dönteni.


  A pártpolitikát pedig nem lehet helyettesíteni. A Fideszt, az MSZP-t vagy az SZDSZ-t lehet, de nem a civil élettel, hanem más pártokkal. Olyan, hogy civil párt, pedig nincs. Oké, van a svéd kalózpárt, meg az izlandi viccpárt és persze a mi kétfarkúink, de hát még Doktor Mogács is kénytelen volt belátni, hogy a politikus csak hínár a fehér cápa akváriumában.

 

  A civil szféra tevékenysége nem több, de nem is kevesebb, mint konstans próbálkozás, állandó, erőn felüli erőfeszítés az elképzelt jó társadalomra, amire baromi nagy szükség van. A „jót” sosem fogja elérni, de attól még nem hiábavaló, hogy törekszik a jobbra, a maga szűkös vagy éppen bőséges eszközeivel. De ez a szemlélet nem határozhat meg mindent a politikában. Magyarország nem egy kommuna.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr872864691

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mélyponton 2011.05.16. 17:30:01

Ezen a blogon viszonylag kevés szó esik az ellenzék nagy pártjáról, a nyolc évig regnáló Magyar Szocialista Pártról – összesen egy-két írásban jelent meg a párt neve, akkor is inkább Gyurcsány miatt. Liberálisként pedig szeretünk kritizálni minde...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blacklord 2011.05.03. 13:08:01

@pepin_nymburk: Szlovákia, Lengyelország... Amúgy Szlovénia és Csehország önmagában nem lenne elég? :-)))

1 db Magyarország 2011.05.03. 13:11:05

Tétényi asszonyság mit csinált egyébként október óta? Csak mert a PR akcióin kívül (gyalogtúra, MSZP-LMP haknik, twitteren is csak azt nyomja hogy épp milyen protokolleseményen vesz épp részt) másról még nem hallottam, de esztergomi barátaim sem sok mindent tudtak említeni.

Készséggel elhiszem hogy az esztergomi Fidesz keresztberak neki ahol tud (sajnos ismerek néhány arcot az ottani képviselők közül, nem egy jóképességű gyerek egyik sem), de ez nem ad neki felmentést amikor nem teszi a dolgát (pl a képviselőtestületi ülések összehívása és megtartása törvényi kötelezettsége lenne ha jól tudom).

dr. trafik nomac 2011.05.03. 13:11:17

@tevevanegypupu: Orban, orban, es Orban. Van esetleg sajat erved is ?

"k" (törölt) 2011.05.03. 13:12:41

@blacklord: általában a dilettantizmus a legfőbb akadály, nem szavazunk debilekre csak azért mert ott van a nevükben hogy CIVIL. őszre meg össze is álltak az emeszpével.

blacklord 2011.05.03. 13:13:14

@tevevanegypupu: huhuhúúúú, ez már tényleg jó. Szerinted miért van az, hogy (saját bevallásod szerint) ha Orbán visszalépne, akkor a Fidesz összeomlana? Talán azért, mert legalább 10 éve tudatosan dolgozik azon, hogy minden pártbeli lehetséges kihívóját tudatosan lenyírja időről időre (ld. Áder, Pokorni, Rogán, Kövér, Kósa, és Lázár is mostanában)? Te nem tűnsz egy végletekig romlott valakinek, így tényleg érdekelne, hogy miért nem gondolod végig a saját gondolatmeneteidet.
Én se vagyok naív, egy demokráciában azért nem az a helyzet, hogy egy pártelnök folyamatosan építgeti az őt esetlegesen majdan leváltók renomméját (bár még ilyenre is van példa), de Orbán azért tényleg nagyon sokat tett a színfalak mögött azért, hogy nehogy akárcsak valaki is indulni merjen (!) ellene.

dr. trafik nomac 2011.05.03. 13:13:23

@Alfőmérnök: Most van a komcsik kezeben a hatalom, valamit osszekevertel, vagy meg tul fiatal vagy , hogy ertsd.

"k" (törölt) 2011.05.03. 13:15:19

@zebulon_kapitány: mindenki leszarja, mi van ott, úgy beszélsz mintha New Yorkot vinné csődbe a fidesz

dfactor 2011.05.03. 13:15:33

Kottász, Kottász..te szopni jársz ide...

Zorgo 2011.05.03. 13:16:43

A Fidesz most pontosan úgy viselkedik, mint az MSZP szokott, amikor az egyik prominens tagjukról kiderül valami arcpirító botrány.Kussolás, eltussolás, agyonhallgatás, tiltakozás.Meggyesről már csak a hülyék, és a turbó magyarok hiszik azt,hogy nem sáros, az esztergomi képviselő testület pedig hernyóként rágja el a Fidesz maradék renoméját is a városban.A következő önkormányzati választásokon ciki lesz Fidesz jelöltként ott elindulni, tuti bukó.Pedig ezt okosan orvosolni lehetett volna időben, jó iránymutatásként a többi "érinthetetlen" vagy magát annak gondoló polgármesternek is. De most már nyakig ér a szar, és ebből jut bőven azoknak is, akik eddig hagyták az ámokfutását Meggyeséknek.

tevevanegypupu 2011.05.03. 13:24:00

@blacklord:
De biztos ciki, szerintem is helyes lenne, ha mindenki megszolalhatna, legalabbis egy ideig, amig van aki hallgatja oket. De van ugyebar Budapest es aztan van a videk. Amire a fovarosban igeny lenne, nem biztos, hogy az egesz orszag is szeretne es forditva.

levvente 2011.05.03. 13:26:08

Meggyes sáros, de ettől még Tétényi Éva nem lesz civil.

gorcsev54 2011.05.03. 13:27:19

@tevevanegypupu: Nem feledkeztem meg az előző nyolc évről sem. Tény ebben a felhozatalban nem nehéz a legtehetségesebb lenni.

blacklord 2011.05.03. 13:35:52

@"k": Tehát szerinted amit Matolcsy gazdaságpolitika címén művel (hiány indul 3%-ról, felmegy 7%-ra, majd újra lemegy 3% alá, végül bevallottan 4,2%-on áll meg, egy héttel azután, hogy személyes támadás alá vettek egy újságírót, aki ezt akkor megírta), az nem dilettantizmus? Szerinted miért volt szükség a Költségvetési Tanács feloszlatására? Értelmes gazdaságpolitikát a független elemzők számításai is alátámasztanak (nem csak ők, a külföldiek ugyanúgy). Most őszintén, szerintem én jobb gazdaságügyi miniszter lennék, mint amit big M művel. Szóval a dilettantizmus, mint érv, hááát, enyhénszólva gyenge. Szerintem jóval nagyobb eséllyel fog jó munkát végezni egy szakmájában már bizonyított civil, mint oly jó képességű politikusainknak nagy többsége. A nyáron hónapokig nem működött több minisztérium apparátusa, mert annyira fontos volt még a szakembereket is nagy számban kirúgdosni!! És akkor még keressük, hogy vajon miért is nem hatékony a magyar államigazgatás, te meg dilettantizmusról beszélsz. Közröhej...

blacklord 2011.05.03. 13:36:39

@blacklord: sorry, 3-at helyettesítsd 4-el mindenütt (ugye 3,8 volt a magic number).

AczélGyuribácsi 2011.05.03. 13:40:39

Fokozottan egyoldalú és elfogult írás.
A polgármester asszony pontosan ugyanolyan legitim vezetője egy városunknak, ahogy OV is.
Az kellene elismerni, hogy a (szándékosan) hibás választási rendszerünk nem teszi lehetővé, hogy egy patthelyzetben ne egy területi jelöltekből álló csoport döntsön a város EGÉSZÉT érintő kérdésekben, hanem az a vezető, akik a város döntő többsége juttatott a pozíciójába!!!
Ha demokráciáról papolunk, akkor el kell viselni, hogy ebben az esetben van egy hiteles vezető, akinek a munkáját SZÁNDÉKOSAN és ÖNÖS ÉRDEKBŐL szabotálja, akadályozza egy alacsonyabban "rangsorolt" csoport.

Persze érthető, hogy szerző ezt nem írhatja le, hiszen a gazdi pontosan ezt teszi:
bebetonozza embereit a pozíciókba, így ha 2014-ben nem a fidesz nyer, akkor az esztergomi módszer következik!
Minden döntést alacsonyabb fórumokon meggátolni, megakadályozni - a hiteles kormány ellehetetleníteni.

Megtehető - lásd Esztergom - de akkor ez NE NEVEZZÜK DEMOKRÁCIÁNAK!!!
Ne mondjuk azt, hogy a helyi ügyekben a lakosság dönthet!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.03. 13:41:27

@pepin_nymburk:
Először is hol volt beleszámolva a 2010-es költségvetésbe az, hogy jelentősen emelkedni fog az állampapír kockázati kamata, mert szájrágóék hülyeségeket fognak beszélni? Másodszor pedig a MNYP államosítás nem 2010-re számít, csak az a része, hogy egy ideig visszatartották a pénzt a MNYP-ak felé.

pepin_nymburk 2011.05.03. 13:41:29

@blacklord: a minisztériumi tisztogatás kedves régi magyar szokás, csakúgy mint az államnak beszállító cégek lecserélése is, függetlenül azok korrektségétől és munkájuk milyenségétől...

Pelso.. 2011.05.03. 13:42:16

@blacklord: M hadjáratot művel, nem tudtad?
Ezt lehet ám szájtátva bámulni..

hirszerzo.hu/profit/20110503_matolcsy_szabadsgharc_imf

multi84 2011.05.03. 13:49:41

Szar lehet az esztergomi fideszeseknek hogy most mikor végre két harmad van meg habzsi-dőzsi akkor nem tudnak agyba főbe lopni mindent, mert ugye nem azzal van baj hogy Tétényi vezeti hanem azzal hogy nem fideszes és nem osztja puszira a lóvét...

Lesz idő mikor már Orbánnak is kínos lesz a Meggyes és pereputtya viselkedése.

Nyenyi mi?? a nagy büdös lófaszt. Befele menet az irodájukba minden nap leköpik a saját faszságukat...

pepin_nymburk 2011.05.03. 13:53:24

@Zabalint: úgy tudom a magasabb kockázati kamat akkor terheli majd a költségvetést, amikor azt majd a tisztelt befektető a kasszánál beváltja...

vizipipa 2011.05.03. 13:58:35

Tudom javasolni mindenkinek, hogy tetszik vagy nem tetszik, de maradjon a realitások mezején.

Az alkotmány 39 helyen hivatkozik sarkalatos törvényekre:
www.fn.hu/belfold/20110422/ezek_sarkalatos_torvenyek/

Ezek meghozatalához 2/3 kell. Ami épp hogy megvan. Egy baleset (Arnóth), egy betegség, egy renitens, könnyen veszélybe sodorhat sokkal fontosabb dolgokat.
Nem lehet kirúgni sem Meggyest sem senki mást, akár jogos lenne, akár sem. Ez van. És ezt a Meggyesek is nagyon jól tudják.

mizrolist 2011.05.03. 13:59:19

@pepin_nymburk: a költségvetés valóban Oszkóé volt; de Matolcsy nyírta ki a bevételi oldalt az adócsökkentésekkel úgy, hogy nem kompenzált a kiadási oldalon semmit.

pepin_nymburk 2011.05.03. 14:07:53

@mizrolist: én úgy tudtam az adócsökkentések zöme idén lépett életbe, ha volt olyan, ami tavaly lépett életbe, azt bevételi oldalon kompenzálták a brutális válságadók. Sok elemző pont azt kifogásolja, hogy ezek a pontok pár év múlva lesznek veszélyesek (ergó 2010-ben még nem lehettek azok)

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.03. 14:17:44

Kicsi kotászom! Azért ezt nem kellett volna! Eddig is sejtettem, hogy ritka nagy seggfej vagy, de bíztam benne, hogy csak a felszínt látom. Ezzel a förmedvényeddel egyértelművé tetted: ennyire nincs agyad.

Mert szerinted egy kormányfő úgy vezeti a kormányát, hogy annak minden tagja azt lesi, hol tudná elvágni a torkát, ugye?
Ekkora barmot...

kekeckecc 2011.05.03. 14:28:35

"ha a polgármester asszonynak Esztergom vezetése ilyen lelki terrort jelent, akkor jobb, ha bele sem gondol, mit jelent kormányfőjelöltnek lenni."

azért jó volna, ha kotászkolléga egy kicsit levenné a fideszszemüvegét és végigolvasná az esztergomi történéseket és Tétényi Éva eddigi nyilatkozatait. abból talán észreveszi, hogy Esztergom helyzete, politikai kultúrája és az önkormányzat lépései semelyik másik magyar önkormányzathoz sem hasonlítható: ami ott folyik az gusztustalan, kisszerű, pitiáner, szánalmas és idegőrlő. ha ezt ilyen szinten nézi le a posztíró az nemhogy bölcsességre nem vall, de még az újságírói elfogulatlanság mércéjét sem üti meg.
mandiner suxx, mint mindig.

Balt 2011.05.03. 14:42:09

@Blassius: Fejmosás után... :)

Balt 2011.05.03. 14:44:49

@maurice de perigord: "Tétényi országosra fog nőni és egy megfoghatatlan pártonkívüliség jelképeként egyesíti a jelenleg szánalomra méltó ellenzéket."

Kötve hiszem. De ha úgy is lenne: feltéve, de nem megengedve egy szűk "koalíciós" győzelem esetén kb. annyira lenne működőképes a "civil" jobbik-mszp-lmp-faszbúk-frakcióval a háta mögött, mint most Esztergom...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.05.03. 14:57:01

ha a negatív reklám is reklám, kösz Tétényi nevében...

Goompah 2011.05.03. 15:02:05

"úgy nincs pénz semmire, hogy mindezért a várost korábban irányító helyi fideszes ellenzéket teszi felelőssé a polgármester asszony."

Ez azért kicsit erős volt. Melyik párt, mely párthoz tartozó polgármester is irányította Esztergomot az elmúlt x évben? Melyik párthoz tartozó többség és polgármester is adósította el?

Ha országos viszonylatban lehet (mellesleg abszolút jogosan) hivatkozni a 8 év MASZ-SZDSZ inkompetenciára, rablógazdaságra, akkor ez Esztergomra csak azért nem alkalmazható, mert ott történetesen a Fidesz volt a hatalomban?

tevevanegypupu 2011.05.03. 15:02:48

@nomac:

Hogyne. A programjuk egy jo reszet helyeslem es nem vagyok ellene egy erosebb allamnak sem. Kerdezze csak meg az amerikaiakat vagy a franciakat, mit szolnanak egy gyenge, kozponti hatlom es hadsereg nelkul allamhoz. obama es Sarkozy de meg Angela Merkel is amennyi hatalmat lehet sajat kezukbe osszpontositananak es amennyire lehet meg is teszik.

tevevanegypupu 2011.05.03. 15:02:48

@nomac:

Hogyne. A programjuk egy jo reszet helyeslem es nem vagyok ellene egy erosebb allamnak sem. Kerdezze csak meg az amerikaiakat vagy a franciakat, mit szolnanak egy gyenge, kozponti hatlom es hadsereg nelkul allamhoz. obama es Sarkozy de meg Angela Merkel is amennyi hatalmat lehet sajat kezukbe osszpontositananak es amennyire lehet meg is teszik.

kormányzó 2011.05.03. 15:02:59

Ha arra gondolok hogy a Qrva okos Nemzet gazdaságtalan minisztert,agyi képességekben toronymagasan veri a felesége,akkor ez a Tétényi- Seres női páros - az ország számára - egyenesen a csodával határos! Kottasz kolléga! Menjen a pártkönyvével a picsába!

flamer 2011.05.03. 15:03:04

@a-kis-herceg: Várúr már itt a szomszédos blogokban hírdeti az igét (Tétényiről is), lassan szerintem ideér és sütkérezhetünk bölcsessége fényében.

Várúr 2011.05.03. 15:10:28

@a-kis-herceg:
Ne keresgélj kiskoma. De ha már: frau Tétényi egy lufi. Saját városával se boldogul. Egy dolog médiacelebkedni, cuki interjúkat adni, 150 emberrel láthatósági mellényben Bpestre sétálni, megint más vezetni - és nagyon más a politikai harc. Amivel a ravasz ügyvédnő (Dávid Ibolyka) és a szoci üdvöske (Szili Katalin) se boldogult. Frau Tétényiről az országban asse tudják, kiafene, pár tévénézőn kívül. Kifúj, mint szelőben a pitypang. Mint az aláírásgyűjtögető másik asszony (már a nevére sem emlékszem).

Várúr 2011.05.03. 15:16:31

@flamer:
Csak itt, csak most, csak neked: idegyűltél a többi "civil" ballibbel együtt, mint a tömegek Furcsány alá vagy kétezren. Tétényi nénit is tömegek (130-150 fő) kísérte a fővárosba. Ennyi láthatósági mellény még egy zsákutca felújításához is kevés volna. Már meg se lepődöm, hogy egy saját kisvárosát vezetni képtelen asszonyból hogy lesz pár napra médiaceleb. Azon se csodálkozom, hogy az elárvult ballibek megmentőt látnak ebben a jelentéktelen asszonykában is.

kormányzó 2011.05.03. 15:20:53

@Várúr:Kiengedtek a napköziből?

f.m.j. 2011.05.03. 15:43:26

úgy semmiképpen nem lehet függetlennek lenni, ha mszp-s majálisokon hakinizik ez az Éva...
Seres Mária szimpatikusabb

kormányzó 2011.05.03. 15:47:04

@f.m.j.: Ha emlékszel még. A mostani közröhejünk,szintén független jelölt volt. Igaz nem lett belőle polgi! Csak közröhej.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.03. 16:10:16

OFF
Nem működik a "Szeretném látni az összes kommentet!" link.

pirimogyoró 2011.05.03. 16:13:20

@intercisa: "aranyos olvasni ahogy a politikához semmit se értők kommentelgetnek"

Aranyos olvasni, ahogy a helyesíráshoz semmit sem értők írószátyárkodnak :)

Várúr 2011.05.03. 16:17:58

@kormányzó:
Úgy harminc éve... De úgy látom, téged ideszabadítottak a rollerodról. Azt kéne kormányoznod.

kormányzó 2011.05.03. 16:27:10

@Várúr: Igyekszem! De valaki mindig telefossa a járdát!

"k" (törölt) 2011.05.03. 17:28:54

@blacklord: gazdaságpolitikában is van többféle irányzat, bokros lajos féle körök eszköze ledilettánsozni azt, aki nem az ő (enyhén szólva vitatott) elveiket vallja.
én másféle dilettánsokról beszélek. nézd meg ezeknek a nyomorult seresmáriáknak, vagy az új mdf-nek a honlapját, és megérted. nincs egy 15 éves kölök az egész "pártban", aki összedob egy weblapot 4000 forintért, de a kormányrúd, az kéne.

"A nyáron hónapokig nem működött több minisztérium apparátusa, mert annyira fontos volt még a szakembereket is nagy számban kirúgdosni!!"
voltak kirúgások? de nem elég!

2011.05.03. 17:36:43

Doktor Kottász napi talpnyalását olvashatták, kábé ehhez ennyit lehet hozzáfűzni.

Dehát ilyen az új Kádár korszak, annyi különbséggel: aki nincs velünk, az ellenünk van. Vagyis fidesz tapnyalókon és fidesz trollokon kívül mindenki. Amúgy valóban, nincs vasfüggöny, lehet menni külföldre dolgozni, tanulni, boldogulni. Mindenkinek azt javaslom, tanuljon angolul, németül, és próbáljon szerencsét. Éljen kint, rá fog jönni, mekkora a különbség(ha skandináviába veti a szerencséje, haza se akar jönni többé). Aki szembe megy Orbánnal, az ellenség, ez egyértelmű. Csak a fidesz, ez volt a plakáton, valóban nem hazudtak, aki nem értette, az most ne sírjon mint a fürdőskurva. Csak a fidesz esztergomban.
Az egyik héten még a vasárnapi zárvatartás mellett érvelnek, a következőn a 48 órás munkahétről szónokolnak, a munkavállalók jogainak totális megnyirbálásáról. Szociális konzultáció, a kurva anyjukat azt. Aki ezeket támogatja, vagy rájuk szavaz, az egyszerűen idióta, vagy talpnyaló. Mind a fideszt, mind az maszopot el kell takarítani egyszer és mindenkorra.

"k" (törölt) 2011.05.03. 17:47:57

@Belpo: mindig jobb mikor eltűntök az országból, mint amikor takarítotok.

blacklord 2011.05.03. 17:51:55

@"k": Ha megfigyeled a bejegyzésemet, kínosan ügyeltem rá, hogy ne gazdaságpolitikai irányzat alapján ítéljem meg a tevékenységét. Szerinted milyen gazdasági miniszter az, aki havonta-kéthavonta változtatgatja az államháztartási hiány éves célzatát, majd itthonra csontvázazik, kifelé meg dicséri a Bajnai-kormány tevékenységét? :-)
A minisztériumokról meg annyit, hogy ismerősökről (is) van szó, akik tevékenykedtek már a versenyszférában is. Ahogy már írtam, a probléma az, hogy elfogadnám, ha ugyanannyira szakképzett embereket tennének a kirúgottak helyett, de sajnos távolról sem ez a helyzet. Lojalitás kb. ötszörös súllyal esik latba a szaktudáshoz képest, és ez már nagy baj.

blacklord 2011.05.03. 18:04:32

@Várúr: Hú, milyen szépen előbújt belőled a férfi felsőbbrendűségi tudat. :-) Nagyon, de nagyon gáz vagy. Ott van pl. Járóka Lívia és Mohácsi Viktória a narancsszínű mezben, akik szerintem a saját területükön kítűnő munkát végeznek. Pedig nők, és -horribile dictu!- még cigányok is mellé!!

blacklord 2011.05.03. 18:06:08

@Várúr: az meg a másik, hogy megnéznélek én téged, ahogy Meggyessel a csapatban "elboldogulsz", akár csak egy rafting-csónak irányításának erejéig is, nem hogy ezen túlmenően. Üres, idióta szólamokat hajtogatsz, ember. Szomorú.

a-kis-herceg 2011.05.03. 18:09:35

@Várúr: látom a polgárosodásról sajátos véleményed van...

dögöljön meg minden paraszt csendben és kussban...

a zurak (kiskirályok királyok) dóga a nagypolitika...

nomen est omen... várur védi az 1011 éves feudalizmust

Alfőmérnök 2011.05.03. 18:37:03

@nomac: Lehet, hogy fiatalabb vagyok nálad, de anyádról így is egészen megbízható információkkal rendelkezem.

2011.05.03. 19:17:21

@"k": írd már le "KIKRE" gondolsz, kik takarodjanak el az országból? Velem együtt persze. Mert az orvosok, mérnökök, a jobb informatikusok - és sorolhatnám tovább, már most úgy röpülnek, hogy ihaj. Meg se értetted mit írtam és miért.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.03. 19:28:59

@bbjnick: Ott hibádzik a dolog, hogy az MSZPvel haverkodni öngyilkosság. Semmit nem hoz, viszont innentől lehet mutogatni a képeket: lám-lám ott volt Gyurcsány "No parasan!" Ferenc mellett...

Google 2011.05.03. 19:48:57

Ez az asszonyka annyira civil, hogy az összes párt összegyűlt köré -anyámasszony katonái -, kivéve a Fideszt.
A nő megvan -már csak a keresd a pártot, illetve pártokat, maradt.
És Gréczy sem sír, hogy az MSZP ugyanazt a (fehér)személyt támogatja, akit a Jobbik is. Csoda történt; már ilyen barna-piros vonatkozásban.
Civil párt, és majd Seressel totozzák ki, melyikük is legyen a jelölt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.05.03. 19:57:32

@Belpo: ...é sakkor végre jöhet a csodálatos MesePárt, amiben minden "értelmiségi" "liberális" index olvasó hisz, hiszen épp annyira valóságos, mint az ősrobbanás, vagy az evo elmélet

2011.05.03. 20:21:34

@wmiki:
az, hogy te csak egy(csak a fidesz, ugyebár) pártban tudsz gondolkodni, az téged minősít. A lényeg az, hogy legalább 6-8 párt legyen jelen a parlamentben, ahogy pl skandináv államokban, konszezusos demokrácia legyen. Én ezt akarom. Nem pártban gondolkodom, hanem abban, milyen a jó demokrácia. Az mszp és fidesz ennek az ellenségei. A 2/3 csak kárt okozott eddig a magyar demokráciának, mert akármekkora baromságokat és szemétségeket csinálnak, nem lehet őket felelősségre vonni.

Chicano 2011.05.03. 20:21:59

Ez a civil amazon nagyon édin beszélt az összegyültekhez (mind a néhány száz nyugdíjashoz) a május elsejei maszop dzsemborin. Már elnézést, de ha valaki civilnek vallja magát akkor ne járjon pártprogramokra. Oda politikusok járnak. És mint tudjuk: aki korpa közé keveredik. . .

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.05.03. 20:38:23

@Belpo: ma is demokrácia van szdsz szavazó

persze tudom, amikor nem ti vagytok hatalmon, az a ti szótárotokban a diktatúra... x

2011.05.03. 20:57:55

@wmiki:
te csak ezt tudod hajtogatni? szdsz, mszp, nyenye, 8év, nyenye, mint egy óvodás hülyegyerek kábé. Ráadásul te is jössz ezzel a"ti" hülyességgel, ki az a "ti"? Na ez a mentalitás egy fideszesnyiknél, a jó kis ellenségkép gyártás, a hülyéknek elég is egy "ti", meg "ezek", azt már höbörög is. Neked még az se tűnik fel, hogy az egyik héten még vasárnapi szabadnapot tolnak, a következő héten meg 44-48 órás munkahetet akarnak bevezetni, az meg már gondolom végképp az agyadig nem jut el, hogy ez további munkanélküliséget eredményez, mert minek vegyek föl még embert, ha többieket többet lehet hajtani, sőt, néhányat ki is rúghatok. de te csak tapsikolsz, és nem bírod elviselni, ahogy tűnnek fel a Tétényi Évához hasonlók, akik szembefordulnak a fidesszel, pedig eredetileg nem is ez volt a céljuk. Szdsz,Mszp,fidesz, nekem egykutya mind3.

Alfőmérnök 2011.05.03. 20:59:28

@wmiki: Te figyi, ismered ezt a Loxon nevű gyereket a jósdából? Szerintem megértenétek egymást...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.05.03. 21:20:58

@Belpo: figyelj senki nem tiltja meg, hogy pártot alapíts

állj össze a hibátlan barátaiddal, és alapítsátok meg a tökéletes emberekből álló pártot
induljatok a választásokon, és méressétek meg magatokat

biztos sok sikeretek lesz

Chicano 2011.05.03. 21:38:33

@wmiki: Dehogy fognak ezek a nyavalygók pártot alapítani. Nekik nagyon is van pártpreferenciájuk csak nem merik leírni mert ciki.

2011.05.03. 21:50:03

@wmiki:
majd az is bekövetkezik, csak előbb a munka világában akarok bizonyítani, ellentétben a fideszes politikusokkal. Továbbá óriási különbség egy fideszes politikushoz képest, hogy természetesen se én se barátaim nem tarják magukat se hibátlannak, se tévedhetetlennek, bár persze irónizálni próbálsz, csak kicsit gyengén. Továbbá biztos vagyok benne, hogy akár 1-2 év múlva új pártok alakulnak, és mindegyik elsődleges feladatának Orbán leváltását fogja tekinteni, Tétényi Éva csak az (egyik) első fecske, aki persze nem csinál nyarat, de a dolog elindult. Továbbá se én, se a barátaim(azok, akik politizálnak), nem a spanyol viaszt akarjuk feltalálni, egyszerűen csak a skandináv típusú demokráciát tartjuk az etalonnak, na ettől az Orbán féle igen messze van. Ennyi.

2011.05.03. 21:53:46

@Chicano:
na gondolatolvasó, mi a nyavalygók pártfpererenciája?

Chicano 2011.05.03. 21:57:51

@Belpo: Szerinted melyik párt ciki? No az.

dr. trafik nomac 2011.05.03. 21:58:02

@Belpo,@wmiki: Az mszmp szimpatizansok is igy kezdtek, mert Kadar a mi vezerunk, a sok kulak, meg ertelmisegi pedig az elleseg, van mar letoltheto feljelentes is, az orrotoknal nem lattok tovabb...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.05.03. 22:01:02

@Belpo: értem, értem, a fidesz nagyon rossz, diktátor, náci, fasiszta meg minden

nem olyan törvényeket hoz, ami mindenkinek kedvez, és néha csinál is valamit, ellentétben az mszp-vel

bezzeg a tökéletes mesepárt az nem ilyen...
mikor alapítjátok meg?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.05.03. 22:05:36

@Belpo: egyébként én meg biztos vagyok benne, hogy 1-2 éven belül a kitalált pénzre alapuló rabszolgatartó társadalmi rendszer összeomlik, és egyik párt sem mentheti meg

de a jelenleg létezők közül messze a fidesz a legjobb

persze fantáziaországban, ahol az ősrobbanás meg az evo elmélet is tény, ott nyilván maga az ördög megtestesítője

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.03. 22:42:06

Egyszemélyben testesítem meg az új függetlenséget”
(Tétényi Éva az MSZP majálisán"

azért majálisra nem kellett volna, most megint gyanakodok

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.03. 22:46:17

femen:

A 2008-ban, Kijevben alapított mozgalom először Ukrajna nemzetközi hírnevén kívánt változtatni, amelyet főleg a szexturizmus határozott meg.

„Célunk, hogy fejlesszük az ukrán nők vezetői, intellektuális és morális megítélését"

---

félmeztelen tüntetésekkel valóban sikerülhet

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.03. 23:14:51

csak szólok , hogy tétényi blogjának majdnem 2x annyi facebookos rajongója, mint a mandinernek, pedig a mandinak bizonyíthatóan hátszele van. erős hátszele, kossuthos, hírtv-s állandó médiaszereplése

@Modor Tibi: egy új, hiteles, romlatlan, középutas arc. Volt a Centrum, aztán lett az MDF, most az LMP"

maradj inkább modoros

@Gyurma Pappa: jól mondod. megjegyzem a Jobbikot is a fidesz hozta létre. neki lett volna a dolga, az ami, ha már jobbos. de nem volt jó jobbos

@tevevanegypupu: ahogy a centrumot is erre osztották állítólag, bár nem tudom, végülis az olajszőkítő kupa hozott-e eredményt,
és nem ide tartozik de pl azt sem tudom dávid ibolya hogy lett és maradt pártelnök?

@smalladam: de jobbik lehet azért nyomatja, mert buta és nem tud róla, mi is valójában.

@SzabóPatriciaVagyok: azért lehet szerezni jó gárdát, de ő neki ajánlani fognak minisztereket. szerintem balosokat.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.03. 23:24:07

@kispufi: természetesen nem, de kellő marketinggel bárkiből csinálnak romlatlant.

Lew Archer 2011.05.04. 06:07:10

A magyar politikusoknak nem az a bajuk, hogy rosszabbak lennének, mint az ország általános színvonala, hanem az, hogy alig akad köztük valaki, aki a világ és az élet reálfolyamataiban, az ipari és mezőgazdasági termelésben, energiatermelésben, közlekedésben, gazdasági informatikában jártas lenne, nem okvetlenül technológiai, hanem akár menedzsment szinten. Nem is szól a politika másról, mint absztrakt jogi-makrogazdasági kérdésekről és az állami-önkormányzati pénzekből finanszírozott megrendelések elosztásáról. Egy ország élete ennél több, igyekszik is azt a politikától függetlenítve élni.

Ezen a helyzeten valószínűleg nem segít a vidéki tanácselnöki-vébétitkári múlttal rendelkező emeszpés politikusgárda lecserélése a csatornázási-fürdőépítési beruházásokban okosodott fideszes polgármesterekre. A politikusi elittel vannak ugyan problémák, de hogy erre a facebook-index-értelmiség kedvencei mennyiben jelentenek megoldást, azzal kapcsolatban lehetnek erős kétségek. A megoldás az lehetne, ha a jelenlegi struktúrában feltűnnének az ország reálfolyamataiban tapasztalatot szerzett emberek. Csakhogy nekik eszük ágában sincsen politizálni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.04. 13:10:26

@Lew Archer:
hát tudja, nincs igaza. maguk elvégzik a műegyetemet, elmennek a termelésbe, azt' azt hiszik, mindenki hülye, hogy nem tud vas-szén állapotábrát, vagy mi a tökömet csinálni, meg egyebek. a politikus a korrupciós háló őreként sokkal jobban látja a dolgokat, mint maguk, akik azt hiszik, hogy pedig nem. pedig de. ottan ülnek a politikusok minden szinten a háló szélén és figyelnek. egy városi képviselő pontosan ismeri a helyi vállalkozások jövedelmezőségét, ügyes-bajos dolgait, főbb számait, piaci súlyát, miegyebet. hiszen abból él.
a korrupció elegáns, hazugságmentes, valós számokkal dolgozó, az egyébként máshol ismeretlen becsület alapján álló, világában mozogni, sokkal nagyobb tudást ad, mint az maga elgondolná. de majd ezt is belátja.

devuscka 2011.05.04. 14:42:30

@Lew Archer:
"ország reálfolyamataiban tapasztalatot szerzett emberek" Oszkó, Bajnai nem onnan jött? Gyurcsány és Kóka honnan jött? Mi a garancia?

kaqkkfioka 2011.05.04. 15:59:20

@devuscka:
Ha jól emlékszem BG-OP team úgy vállalta el a dolgot, ha nem nagyon szólnak be politikai célzattal.

Lew Archer 2011.05.04. 16:14:51

@Grift:

Majd az eredmények megcáfolják a véleményemet, ha megcáfolják. Figyelni fogok rájuk.

Lew Archer 2011.05.04. 16:20:29

@devuscka:

Az adóoptimalizálást vagy a felszámolást tartja a reálszféra részének? Nem pont erre gondoltam, inkább a piacra termelő vállalatok szakembereire, menedzsereire.

devuscka 2011.05.04. 16:21:59

@kaqkkfioka:
Sőt Bajnai azt is mondta,hogy nem politizál.
www.kronika.ro/index.php?action=open&res=27600
Ja, mert egy miniszterelnöki döntés egyben nem politikai döntés?

Itt mit csinál? www.youtube.com/watch?v=qEH5qo0e92c

Azzal, hogy egy pénzügyminiszter úgy gondolja, hogy neki lehet törvényt sérteni gátlástalanul (OP-majd kifizetem a büntetést) ez azt jelenti, hogy ennek nincsenek politikai hozadékai?
(Ha én magyar árút veszek a boltban ezzel egyúttal 'politizálok' is) Hát még egy miniszterelnök és pénzügyminiszterének a döntései mik akkor?

devuscka 2011.05.04. 16:32:35

@Lew Archer:
Libákat felvásárolni, exportálni mi? Bauxitbányát üzemeltetni, kádkövet gyártani mi?(GY-nek '50 cége volt/van) de Sulinetet , Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra-szolgáltató és Ingatlanhasznosító céget működtetni ...stb mi?
(hetivalasz.hu/itthon/szervezett-felvilag-1-15524/)
Ezek az emberek mindenütt ott vannak/voltak. (ahol a 'pénz' van)

Lew Archer 2011.05.04. 17:46:39

@devuscka:

És maga szerint én ezekre a vállalkozásokra gondolok, amikor valós piaci viszonyok közt dolgozó cégekről beszélek?
Azt állítja, hogy ezek politikai hátszél nélkül, a nyers piaci viszonyok közt alakultak, szereztek piacot, érvényesültek? Például Sulinet?
Tudja, az a baj a politikai hullámokon evező cégekkel, hogy soha nem mérik meg a valós teljesítményüket, mert az árbevételük politikai alkuk kérdése. Ilyen környezetben nőtt vállalkozók és állami döntéshozók nem tudnak egymillió munkahelyet teremteni, mert egymillió munkahelyhez tartozó árbevételt nem fognak tudni politikai alkukkal biztosítani. Egymillió munkahelyhez árbevételt csak a piacról lehet biztosítani, ahol más törvények érvényesek, mint a városi és állami beruházások világában.

devuscka 2011.05.04. 18:02:13

@Lew Archer: Tudom, (sejtem), hogy nem erre gondolt, csak azt szerettem volna jelezni, semmire sincs garancia, bárhonnan jön valaki.
:-)

devuscka 2011.05.04. 18:04:43

@Lew Archer:
ha pl Gy nem vedlik vissza politikussá ( aKISZ vezérség politikai szerep) akkor ma akár jó üzletemberként is tekinthetnénk rá mint kádkő gyáros/bauxit bányász.

bz249 2011.05.04. 18:04:56

@Lew Archer: ebben az esetben viszont nincsen olyan ember, aki tenylegesen a realszferabol erkezhetne, ugyanis Magyarorszagon nagyjabol haromfele realszferas lehetoseg van:
- valami multi helyi stromanja
- kapcsolati toke reven kisibolt maganak valamit a szocializmus romjai kozul (ki egy Videotont/Ikaruszt ki egy kadkogyarat) kesobb pedig kapcsolati tokeje reven kozpenzt maganositott
- kisvallalkozasok (na jo esetleg a kozepvallalkozas hataran mozgolodo cegecskek)

Vagy milyen realszferas cegre gondol itt, ahonnan jonni lehetne?

Lew Archer 2011.05.04. 21:21:27

@bz249:

Miért gondolja, hogy a reálszféra szakemberei három ilyen önkényesen választott kategóriába betuszkolhatók és az azokhoz gondolt negatív tulajdonságokkal leminősíthetőek?

Biztos, hogy mindent ismer, ami az országban van?

Egyébként pedig megnyugtatom, a piaci reálszféra szereplőinek eszük ágában sincs politizálni. A politikát továbbra is azok fogják csinálni, akik számára a gazdaság a hitelből finanszírozott közberuházásokat jelenti, a gazdaság szereplőit pedig azok a vállalkozók, akiket ezekre a megrendelésekre alapozva maguk köré gyűjtöttek.

Lew Archer 2011.05.04. 21:23:48

@devuscka:

Egy pillanatig sem állítottam, hogy a piaci reálszféra működő dolgokat irányító, használható szakembereit a száz leggazdagabb ember közt keresném.

bz249 2011.05.04. 21:39:31

@Lew Archer: jo legyenek a piaci realszfera szereploi ennel sokkal komplexebbek. De tenyleg mondjon mar egy olyan jelentos (500 fonel tobbet foglalkoztato) magyar tulajdonu ceget, amelyik nem valami szocialista nagyvallalat roncsainak az elsinkofalalsaval jott letre. Nyilvan vannak ilyenek, azonban ez inkabb az atipikus ceg a mai Magyarorszagon. Vegulis a szaz leggazdagabb listaja ebbol a szempontbol eleg reprezentativ, a leggazdagabb magyar vallalkozok nagyreszt ugyeskedes utjan jutottak a vagyonhoz (pozitiv: van koztuk olyan aki kepes uzemeltetni a ceget).

Vagy most a realszferanak az alkalmazotti reszere gondolt volna? Dehat ok ugyanezeknel a cegeknel dolgoznak.

Lew Archer 2011.05.04. 21:52:53

@bz249:

Akár tulajdonosi vagy alkalmazotti részről, mindegy is. Egyszerűen csak olyan emberek, akik csináltak már valamit, ami működött, amit el lehetett adni valakinek és annak megfelelt, aki létrehozott vagy vezetett már egy 20 főnél nagyobb műhelyt vagy bármit, aminek a teljesítményét piaci léptékkel megmérik, aminek a bevételét nem politikai alkukkal állítják be.

Lehet ez a teljesítmény akár egy város vezetése is, mondjuk olyané, amelyik nem adósodott el a sárga földig.

bz249 2011.05.04. 21:58:03

@Lew Archer: "Lehet ez a teljesítmény akár egy város vezetése is, mondjuk olyané, amelyik nem adósodott el a sárga földig. "

Viszont ezt altalanositva pl. Hoffmann Rozsa, mint iskolaigazgato (amiben allitolag sikeres volt) mar majdnem realszfera.

De mondjuk elfogadja azt a kriteriumot inkabb, hogy csinalt olyat, amibe bele lehetett bukni*, azonban nem bukott bele?

*nem valakinek a valakije volt, aki teljesitmenytol fuggetlenul megmenti

Lew Archer 2011.05.04. 22:24:30

@bz249:

Hoffmann Rózsát akár múltidőbe is teheti.

A kritérium nem rossz.

Lew Archer 2011.05.04. 22:31:37

@bz249:

A városvezetésről még annyit, hogy a klasszikus városi polgári modell szerint a városban van mondjuk egy cipőgyáros, két nagykereskedő meg egy csomó iparos, a polgármester az ő emberük, mert ők finanszírozzák a várost.

A mai magyar vidéki modell az, hogy van egy polgármester, meg egy pár csatornázási és építési vállalkozó, akik a polgármester emberei, mert tőle kapnak megrendelést.

devuscka 2011.05.05. 10:01:13

@Lew Archer:
nem olyan egyszerű ez. egy 20 akárhány fős céget 'vezetni' könnyű. főleg termelő céget. Kiadom az ukászT: te állj e mellé a gép mellé, te a végéhez és azt kell ide rakni, azt oda. Júliusban szabadságolás. Ebédszünet 12.15-1245 ig. (esetleg még nem is fizetem) Hol van egy ekkora cégnél szakszervezet? A beszállítótól az alapanyagot ennyiért veszem, ha nem tetszik mehet máshova. Kivel kell tárgyalnia, alkudoznia a termék eladásában? 1-2 esetleg 4-5 kereskedővel - akik szintén érdekeltek - tehát 'egyirányú' a tevékenységük?
Ráadásul egy cégnél olyan embereket vehet fel a cégébe, aki az Ő érdekei szerint tevékenykedik. Aki nem ezt teszi, azt elküldheti. (így könnyű eredményesnek lenni akár) Egy bútoripari cég nem vesz fel repülőgépszerelőt, vagy egy vasöntőt - ha érti mire gondolok. Ráadásul az ott elhelyezkedő munkavállaló is az ott éppen adott feltételek tudatában helyezkedik el. Nem 'beleszületik'.

Gondoljon bele, hogy egy ország vezetésébe hány érdeket /azonos és ellenérdekelt/ kell összehozni, elnavigálni közöttük? Hány szereplős ez a 'cég', vagy nevezzük 'üzletnek'?
A csecsemőtől az aggastyánig, a termelőktől , a kereskedőkig, a gazdagoktól a hajléktalanokig, hívőktől, és ateistákig.(különböző egyházak) fittek és betegek, fogyatékosok (és érdekvédőik)
unkaadók, -vállalók, szakszervezetek. (tücskök -és hangyák) szórakozni akarók és nyugalomra vágyók. Ne feledje, nem csak egy nemzetiség lakozik egy országban.
Akkor a de,'csak' betartunk neked, mert.. - ekről, ne is beszéljünk.
Szerintem egy országot elvezetni, és azt jól(!), az egy hihetetlen nagy teher.
Ehhez mindenre kiterjedő komoly felkészültség kell. Ez is egy szakma. Itt nem lehet azt mondani,hogy te csak ezt csinálod és kész.Valakinek az érdekét sérti. Ez van. Ha nem tetszik, 'Ellehetmenni'- ezt egy jó vezető nem mondhatja. Egy cégvezető igen.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.05.05. 17:51:29

@Doktor Kottász:

@maurice de perigord: szavait tudom csak megismételni: "szervilis, kormányhű cikk, büszkék lehettek magatokra..."

ENNYI.

seggnyalásból 5ös.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.05.05. 18:17:58

@Balt: @maurice de perigord: "Tétényi országosra fog nőni és egy megfoghatatlan pártonkívüliség jelképeként egyesíti a jelenleg szánalomra méltó ellenzéket."

@Balt: "Kötve hiszem."

Én is nehezen tudom elképzelni, sajnos,
viszont nagyon örülnék neki.

Lew Archer 2011.05.06. 07:57:21

@devuscka:

"egy 20 akárhány fős céget 'vezetni' könnyű. főleg termelő céget."

Valóban? Próbálta már?

Egy céget bezárnak, ha nem jól működik. Egy országot vagy várost nem zárnak be. Egy politikus szinte bármilyen hülyeséget csinálhat, legföljebb leváltják. Egy politikus szinte bármilyen hülyeséget megcsinálhat, mert az ország vagy város tőle függetlenül is működik, ha semmit nem csinál, akkor is.

devuscka 2011.05.06. 09:33:21

@Lew Archer:
10-est próbáltam, (a 'válság' most lecsökkentette) Termelőt nem, de ismerek ilyen céget, sokat.
Viszont az én érdekeim szerint választom a ki a kollegákat, azt kell tenniük amit kérek.(még a megjelenése/a 'szimpátia' is számít. Ezt egy ország esetében nem lehet figyelembe venni. Ismerek olyan magán termelőcéget, ahol a pártszimpátia is számít.)
Egy országhoz képest mindenesetre egyszerűbb elvezetni egy céget, bár mekkora. (nézze meg egy ország közalkalmazotti létszámát, azok fizetést mindig elő kell teremteni. Természetesen, ha tisztességesen 'adózának' a polgárok, több folyna be. Gondolja meg, ha én a házi 'mekk-mestertől' nem kérek számlát, már kétszeres adócsalásban vagyok résztvevő. (áfa és jövedelem) :-)

"Egy országot vagy várost nem zárnak be."- Ez igaz. De meg lehet szívatni keményen. Ezzel nem a vezetőket szívatják, hanem az ország polgárait. (a mi 'összeadott'/beadott/ pénzünkből fizetnek mindent) Ezért háborít fel, hogy 'csak' politikai felelőssége van, egy ország ügyeiben a döntést hozóknak. Vagy még az sem.
Ma ezért köthetnek meg lazán olyan szerződéseket, mint most kiderült pl: az 'Alstrommal' -
Komoly börtönbüntetést kellene kilátásba helyezni, bármilyen káros döntés következménye ként. Alaposabban meggondolnák az 'aláírást'.
Sajnos, még ha most hoznának is ilyen döntést , az elmúlt évek korrupt, rablóhordáját már nem lehetne felelősségre vonni így. A piszkuk itt maradt, és ezt fel kell takarítani. :-(
Viszont a jövőre nézve biztatóbb lehetne kép.
süti beállítások módosítása