Reality TV: Gyöngyöspata vágatlanul
2011. május 02. írta: TuRuL_2k2

Reality TV: Gyöngyöspata vágatlanul

  A múlt kedd esti gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó posztunk miatt kaptunk hideget-meleget, szűk agyú jobberektől kezdve rendes magyarokig voltunk sok minden. A térfigyelő kamera felvétele mellé most találtunk egy másik videót, ami a támadás idején készült a faluban. Csillag Ádám dokumentumfilmes Horváth Aladárral érkezett Gyöngyöspatára, kedden este megállás nélkül forgatott, csak a kazettacserék másodpercei hiányoznak a 100% real time-hoz. A vágatlan, 2 óra 49 perces felvétel bővelkedik erős jelenetekben és ritkán látott lehetőséget ad arra, hogy egy hír kapcsán jóval közelebb kerüljünk ahhoz, mi is történt valójában. A térfigyelős videó után most egy másik kameraállásból (helyszínen) is követhetjük az eseményeket, ráadásul azon melegében, még a mentők érkezése előtt megszólal az egyik véderős sérült és a megütött cigány fiú is.

  Az első két óra arról szól, hogy több roma szerint fekete ruhás férfiak fegyverrel fenyegették őket, míg a fekete ruhások szerint ők csak születésnapot ünnepeltek és pálinkáztak. Az eredeti felvételen 2:02:29-kor pörögnek fel az események, ekkor jön a hír a település másik részén kitört balhéról. Először érdemes felidézni a térfigyelős videót, több motívum visszaköszön majd a későbbiekben:

  A térképen az A pont jelöli a születésnapos konfliktus körüli helyszínt, innen indul a verekedés kitörésekor a kamera. A Google útvonaltervezője szerint az útvonaltól függően 550-800 méterre, autóval 2-3, gyalog 6-8 percnyire található B pont pedig a vizelős videóból ismert Bem utca, annak is a Bajcsy-Zsilinszky út közelében található része:


Nagyobb térképre váltás

  Mivel a vágatlan videó nagyon hosszú, a Vimeón pedig (a Youtube-bal ellentében) csak olyan részekhez lehet odatekerni, ami már lett töltve, ezért kiemeltünk néhány vágást részt a teljes videóból. Az első részletben az A helyszínen nagyobb csoport roma és rendőr áll az utcán, aztán a romák egy része egyszer csak szaladni kezd, a rendőrök hiába kiabálnak utánuk:

 

  A hangulat paprikás, az elhangzottak alapján a romák közül többen az erőszakban látják a megoldást: majd kigyújtom őtet, benzinnel; meg kell őket ölni, oszt kész; üssék őket szét, szét kell őket ütni!; szét kell őket verni, mert ők csinálják ezt; amikor azonban azt mondja az egyik roma férfi, hogy háborút kell csinálni, akkor a többiek lehurrogják. 

  A felvételen elszaladó romák és elinduló rendőrautók érkezésével ér véget a térfigyelő kamera felvétele.

  A verekedés helyszínére körülbelül két perc autózással (tehát a történtek után legfeljebb öt perccel) átérő operatőr még a mentők érkezése előtt interjút készít az egyik áldozattal, egy másikat lát a földön feküdni, három másik fekete pólós pedig elküldi:

  Ebben a részletben is van bőven kraft, rögtön az elején egy helyi férfi mondhatja az autóban ülőknek: A Buna (?) elütötte őket, kettőt.

  Aztán a megvert, vérző fejű véderős is érdekes párbeszédbe bonyolódik egy arra járó autóssal:

- Adjál egy szál cigit, barátom!
- Mit csinálsz? Húzz innen, mindjárt szétütlek.
- Ne üssél szét! Nincs egy cigitek?
- Biztos úr, állítsa meg! Támadni akar, támadni akar felém!

  A következő videón nők és gyerekek beszélnek a támadásról:

  Elmondásuk szerint botokkal, kövekkel támadtak rájuk a betyárok, a gyerekek egy szobában sírnak. Amikor szóba kerül, hogy az egyik gárdista sérült, az egyik hölgy azt kiabálja, hogy sérült? akkor haljon meg!

  Csillag Ádám megszólaltja a verekedésben megsérült cigány fiút is, egy másik hölggyel együtt:

  A hölgy szerint a betyárok azt kiabálták: Gyertek, büdös cigányok, most haltok meg! Most legyen nagy szátok, míg a rendőr nincs itt!

  A fiú túl sok mindent nem mond a történtekről, inkább mások beszélnek, amiket aztán ő elismétel vagy jóvá hagy.

(A videókat a kezelhetőség miatt vágtuk meg, aki Csillag Ádám vágatlan felvételére kíváncsi, megnézheti a Vimeón. A posztunkat hamarosan kiegészítjük a felvételeken elhangzó nyilatkozatok és más információk összevetésével.)

  Egy gyors fact check:

  A második videón a sérült véderőstől/betyártól elhangzottak:
Hárman jöttünk, erre nekünk szaladtak vagy harmincan vagy negyvenen.
A térfigyelő kamera felvétele alapján négyen voltak a betyárok/véderősök (Alex, majd utána még ketten, majd még egy ember).

Kővel dobáltak meg, botokkal vertek meg.
A térfigyelő felvételén nem látszik, hogy Alexnél és társainál botok lennének, így a később látható eszközöket vélhetően nem ők vitték.

Ott van lent, ott fekszik egy ember. Próbáltam kihozni. Nem ismerem.
A térfigyelőn látható négy ember valamelyikéről lehet szó, de furcsa, hogy azt mondja, nem ismeri (bár lehet, hogy a társaságból valakik valóban csak felszínesen ismerték egymást).

Lement, próbáltam kihozni. Nem tudtam kihozni.
A kihozás vonatkozhat arra is, hogy az udvarból (ez a romák verzióját erősítené), de arra is, hogy a romák gyűrűjéből (ez egybe vágna azzal, hogy a térfigyelőn hallható kiáltozás szerint Alexet igyekeznek visszahívni a többiek).

  A harmadik videón a roma nők és gyerekek által elmondottak:

Itt voltunk bent a lakásban. Mi a nagy zajra kinyittuk itt a... elhúztuk a függönyt. Dobálóztak befele, cserepekkel, nagy kövekkel, minden fajta ilyen szerszámokkal jöttek le, ocsmártoltak minket, legutolsó cigánynak lemondtak minket, gyertek, most meghaltok, megdöglötök.
A térfigyelő felvétele alapján ez így nem történhetett meg. A 3 perces videón már a 30. másodpercnél hallható, hogy a vizelő Alexnek kiabálnak: Gyere le!, Faszszopó!, stb. A hölgy által mondottak nem hangzanak el, de még csak hasonló sem. Alex horogkeresztet, majd Szálasit vizel, aztán a társai próbálják meggyőzni, hogy ne menjen oda. Szerszámok nincsenek náluk.

Kiment a sógorom ide a kapu elé, védeni a családot, mert be akartak már ide jönni, hogy minket megöljenek. Szándékosan minket meg akartak ölni.
A korábbi ordítozás alapján Alex érkezésekor már jó néhányan kint lehettek a romák közül, így elég valószínűtlen, hogy Alex (akár még a három másik emberrel együtt is) megkísérelt volna bemenni. Idejük sem nagyon volt rá: a térfigyelő felvételén 1:33-nál az Alex után indulók még lassan sétálnak a helyszín felé és még 1:51-nél is próbálják visszahívni társukat, 2:58-nál pedig már érkezik a rendőrautó.

Harminc-harmincöten voltak, nagydarab, kigyúrt férfiak, kopaszok, fekete póló volt rajtuk, fehér jelvénnyel. Ne bántsd a magyart! című felirat volt rajtuk. 
A térfigyelő felvétele alapján Alex három másik emberrel érkezett, mást se nem látni, se hangját nem hallani. Csillag Ádám a második videón találkozik három fekete pólós férfivel (a két sérültön kívül), tehát ők a verekedést követő tíz percen belül már ott voltak.

A sógoromnak megsérült a bokája, azt akartam még mondani.
A sógor nem szeretne ugyan kamera elé állni, de a felvételen látszik, hogy a szobában sétálgat, még csak nem is sántít a megsérült bokára.

Az egyik roma kislány a Te mit láttál? kérdésre: Gárdisták. Hogy begyöttek a házba.
Nehezen képzelhető el, hogy a romák között bárkinek is lehetősége lett volna bejutni a házba, idő sem volt rá, a szétdobált botok és kövek látványa alapján az utcán zajlott az egész összetűzés.

  A negyedik videó, amin a megsérült roma fiú és egy roma nő nyilatkoznak:

Jött itt lefele, s a sikolyra mentem ki, hogy gyertek most cigányok, most haltok meg! Most legyen nagy szátok, míg a rendőr nincs itt!
A térfigyelő felvétele alapján ilyen nem hangzott el.

Bent voltunk a házban, arra jöttünk ki, hogy dobálták a kőket a házra.
A térfigyelőn hallható hangok alapján már a vizelés idején kint voltak a romák.

Kiabáltak be, hogy gyertek ki, cigányok, máma meghaltok!
A térfigyelő felvételén nem hallatszik ilyen kiabálás.

(Némi közönségsegítséggel:) A rendőröket meglátták a gárdisták, bevitték oda a botokat, lehet a házba.
Nincs olyan felvétel, ami szerint a gárdistáknál lettek volna botok, vagy azt be tudták volna vinni valahova.

(A riporter kérdése: Bementek abba a házba, ahol voltak?) Nem, be akartak jönni.
Itt ellentmondásba kerül a kislány nyilatkozatával, aki szerint a gárdisták bementek a házba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr932869875

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért nem lehet uborkalopást gárdamódszerekkel kezelni? 2011.05.03. 10:51:55

A kérdésre több válasz is van, és mielőtt itt abbahagyná az idetévedő Szebb Jövőt Polgárőr, felhívom a figyelmét rá, hogy egyik itt közölt verzió sem csupán annyiból áll, hogy: „mert nem illik”, „vagy mert ez nem európai megoldás&rdqu...

Trackback: A szerkesztőségből jelentjük 2011.05.02. 23:46:16

A mai szerkesztőségi ülésünk pocsék hangulatban zajlott. Bár látogatottsági statisztikáink jelentősen javultak április hóban, még akkor is, ha én nem csinosítottam volna rajta, május 1-jén mindent, de mindent lekéstünk, amivel ütősen indíthattuk volna ...

Trackback: MÉG MINDIG CIGÁNYKERÉKBEN 2011.05.02. 11:18:17

A Liget folyóiratban 2010-ben interjúsorozat jelent meg a cigánykérdésről. „Alapozásként” közöltük Levendel László: A CIGÁNYSÁG GONDJA – mindannyiunk gondja című 1988-ban írt, fájdalmasan aktuális tanulmányát.Az alábbiakban ...

Trackback: Megkapta már az e hetit? 2011.05.02. 11:03:39

A kormányzati pótcselekvések éppen aktuális elemeként megint kérdőívvel támadja Pártunk és Kormányunk a közt. Ezúttal szociális konzultációnak hívják a vélhetően megint nagyjából félmilliárdos postaköltséggel járó porhintést. Orbán "Patetikus...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:14:34

@Gaius Plinius Secundus: A gond az, hogy nem a munkamorállal van a baj, hanem a bőrszínnel. Amit leírtál, igaz lehetne, pedig nem az. A spanyol ajkúak se dolgosabbak mint a fehérek, a kínaiak, a feketék. Azt se feledd el, hogy a spanyol ajkúak zöme illegális bevándorlóként kerül az országba, és nem a szívük csücske. Itt a számok döntenek, többen vannak, mivel még szegényebbek, mint akár az afroamerikaiabbak több gyermeket szülnek. De a bőrük világosabb, így könnyebb elhelyezkedniük. Ennyi. Kimutatták, hogy két ugyanolyan betegségben szenvedő beteg közül ha az egyik fekete, kevebb hatóanyagot tartalmazó gyógyszert kap. Az ilyen gyógyszerelés érdekes módon a tüneti kezelésnél fordul elő (láz, fájdalom, kiütés). Pedig azt is tudjuk, mert az amerikaiak ezt is kimutatták, hogy ilyen megkülönböztetést max nemenként lehetne tenni, mert más a fájdalom tűrése egy nőnek és más egy férfinak. De a bőrszínhez nincs köze.
Az aboriginaloknak van önszerveződése, csak az nem volt elég angolos. Volt olyan népcsoport, amelyet szó szerint kiírtottak, mert primitívnek tartottak. Valamelyik csatornán volt egy dokumentumfilm a rasszizmusról. Viasat history, a készítő, asszem bbc, nem akarok hazudni. 4 részes, nemcsak feketékről, hanem gyakorlatilag minden más szín ellen irányuló rasszizmusról szól, ami nem fehér.
@TG69: Asszociálhatsz az ausztrál benszülöttekre is. Mert ők vannak kb a cigányok szintjén odakint. Kb ugyanolyan efforttal illesztik őket is be...

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2011.05.02. 17:14:52

@lecsekkoltam: Pontosan, nem nekik kellene megoldast talalni. Azonban a miniszterium elott masirozgatas nem megoldas, nem csokkenti a videkiekre nehezedo "nyomast" semennyire sem (legalabbis rovidtavon). Azaz szerinted a helyieknek nyeljenek tovabb, mig egy bunozo reteg tapos rajtuk, egeszen addig, amig a kormany kitalal valamit (vagy sem)?

Es szerinted ez igy rendben van?

Vagy, hogy a te modszeredhez folyamodjak: miutan felnyomtak a lakasod negyszer-otszor, te sak ulj a fenekeden, amig a kormany kitalal majd valamit a lakasbetoresek szamanak leszoritasara? Komolyan?

Azt mondd meg nekem, miert a helyiek turjenek, es ne a (bunos es artatlan) romak "rettegjenek", amig ez bekovetkezik? Egyetlen elfogadhato indokot mondj, kerlek szepen!

Kerek Ferkó 2011.05.02. 17:15:00

@Kalmár: Ott nem beszéli le a rendőr az embert a feljelentésről, hogy jobb legyen a statisztika.Hiába próbálsz már napok óta ezzel a rossz dumával téríteni.:))) Nevetséges vagy.

SerialKillah 2011.05.02. 17:16:02

@Zabalint: azert az aranyokkal vigyazzunk egy kicsit! eloszor is nezd meg hogy magyarorszag lakossaganak hany szazalela cigany ("A magyarországi cigányság létszámát jelenleg (2008.) általában 600 000-800 000 főre becsülik. Ez a lakosság 6-8%-a," wikipedia) es nezd meg a buntetesvegrehajtasi intezmenyekben a ciganyok aranyat (errol nagyon elteroek az adatok, de egy 50%-al biztos hogy nem becsulod tul)

picur3ka 2011.05.02. 17:17:11

@lecsekkoltam:

Vannak cigany rendfenntarto szervezetek is.

Masirozgatnak magan rendfenntartok az USA-ban is.

Ugy latom, neked minden vicc uj.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:17:19

@TG69: Ha sikerülne a magyarvédőknek kipaterolni a cigányokat, akkor jönnének ők is szépen sorban. Ha pedig nincs több nemzetiségű, elkezdik válogatni, szerintük ki a magyar. Sőt, már most azt teszik.

Chuck No Risk 2011.05.02. 17:17:24

@Nazareus:
A fegyver viselés meg a fegyver tartás között van némi különbség. Nézzél már utánna, mert állandóan csak viselésről beszélsz ...

Nazareus 2011.05.02. 17:20:23

@Kalmár: Ez érdekes. Egyszerüen kiszámoltam.

11millió büncselekmény USA-ban, 420ezer Magyarországon.

USA lakossága 310 millió, annak a 11 millió olyan 3,5 %-a. Magyarország lakosság 10 millió, annak a 420ezer 4,2 %-a. Nem tudom mi lehet az eltérés oka.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.05.02. 17:21:34

similar: beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/botrany-a-majalison-kessel-kergettek-ellenseguket-374628

c. bűnözés nincs, nem jelenthetjuk ki, hogy bizonyos fajta buncselekmenyek sokkal jellemzobbek egy tarsadalmi csoportra, mint egy masikra.

Nazareus 2011.05.02. 17:21:54

@Zabalint: Ha 1 rablóról van szó egyetértek. De ha 100 magyarból 80 rabló és ezt tudom, akkor én hiába vagyok a maradék 20-ban benne, akkor inkább behúzom fülem-farkam és megértem a magyarokat szidókat.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:23:54

@Nazareus: Ebből kiindulva, mindenki aki egyetért a véderővel, az ugyanolyan elvakult szélsőjobbos magyar? Semmivel sem jobb, értelmesebb mint azok? Nem lehet egy kalap alá venni. Vagy minden magyar kommunista volt a rákosi korszakban, csak mert épp az volt hatalmon? Egytől egyig? Mindenki ávós volt, meg besúgó, meg jó kommunista? Vagy mindenki nyilas volt és zsidókat lődözött a dunába, tiszába, vagy bármely kézreeső folyóba, csak mert voltak itt nyilasok? Te tényleg ezt mondod?!
Vannak cigányok akik bűnöznek, de nem mind. Olyan nincs, hogy egy népcsoportnak csak rossz, bűnöző tagja van, az újszülöttel kezdve a 90 éves néniig bezárólag.

Nazareus 2011.05.02. 17:24:06

@Chuck No Risk: A vita szempontjából nincs jelentösége. A pontosság kedvéért biztos van. Lényegtelen.

Chuck No Risk 2011.05.02. 17:24:10

@lecsekkoltam: "A gond az, hogy nem a munkamorállal van a baj, hanem a bőrszínnel."

Na mészapicsábadegyorsan . Előítéletes vagyok a romákkal , de csak is azért mert az összes szar élményem (fizikai bántalmazás, meglopás stb.) csak és kizárólag hozzájuk köthető. A "nekem is van rendes cigány ismerősöm" lapot meg nem fogom lobogtatni mert felesleges.Én leszarom hogy milyen a bőrszíne valakinek,de azt nem hogy hogyan viselkedik.

Nazareus 2011.05.02. 17:26:18

@lecsekkoltam: Bizonyos távolságból persze igy volt. Ha kiment egy magyar USA-ba, akkor bizony komcsinak nézték - és örülhetett, ha nem komcsi kémnek (jogosan!). Ugyanigy, magyarország kollektiven fizetett kártéritést a zsidóknak, pedig bizony nem minden magyar lödözött zsidókat a Dunába. Vagy ez se volt jogos szerinted ?

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:33:33

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ja, mert ha masírozgatnak, olyan finoman teszik, hogy még a helybéliek se veszik észre. Most komolyan, ha egy ilyen náci szervezet parádézna egy feketék lakta környéken, azt még az m1 hiradójában is bemondanák, akkor botrány lenne. Hidd el nekem, ha lett volna ilyen, már ismernénk a szervezet nevét, vezetőjét, azt a csókát aki erre alapozva jogvédőként kormányzó vagy szenátor jelölt volt, a feketék szóvivőjét is ismernéd, aki valószínűleg valami egyházi személy lenne, és hoznának rá valami törvényt.
Úgyhogy neked új minden vicc. Ha azt hiszed, hogy nem lenne világra szóló botrány, ha ilyen előfordulna odaát. Akkor gőzöd sincs hogy működik kint a média, a politika.

01020304 2011.05.02. 17:34:10

Mondja már meg valaki, hogy hogyan lehet az, hogy a reptéri kamerák 1kép/s sebességgel, hang nélkül rögzítik a robbantást egy nagyvárosban, de egy vidéki, csóró kisfaluban majdnem tökéletes képrögzítés, hangrögzítés van!

frikazojd · http://kocs.ma 2011.05.02. 17:36:36

Csak a szamolas, csak a matek:

- fogadjuk el, hogy 800.000 cigany van.
- fogadjuk el, hogy akkor kb. 8.000.000 magyar
- fogadjuk el, hogy kb. 16.000 magyar allampolgar van bortonben
- fogadjuk el, hogy a bortonben levoknek 50%-a cigany.

...matek...

A cigany lakossag 1%-a bortonben van.
A magyar lakossag 0,1%-a bortonben van.

Tehat: a ciganyok tizszer "rosszabbak", mint a magyarok.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:38:09

@Chuck No Risk: Hátrébb az agarakkal. Nem viselkedésről volt szó, kifejezetten munkamorálról. Akivel vitatkoztunk, azt mondta, hogy a feketéknek rossz a munkamoráljuk, azért alkalmaznak spanyol ajkúakat. Olvass vissza, mielőtt ilyeneket leírsz. Úgyhogy inkább te menj el a picsába, ha annyira nem vagy képes, hogy utána nézz, miről irogálunk egymásnak.

Gaius Plinius Secundus 2011.05.02. 17:41:06

@arphetamin:

Ez azert van, mert tegyuk fel te egy repter vagy es megrendeled a teljes repter bekamerazasat es azt mondod van ra x millio/milliard forintod, akkor, ha azt szeretned hogy mindenhol legyen kamera akkor olcsobbat kell valasztanod, ami mondjuk csak fekete feher es nincs hangja, vagy nem teszel mindenhova kamerat.

Egy faluban, ahol azt mondjak legyen 3 db kamera akkor arra darabonkent tobb penz jut mivel relative olcso az uzemeltetes igy meg lehet venni a dragabb, jobb minosegu kamerat. De persze ehhez az kell hogy az onkormanyzat tudja, hova kell kamerat tenni. Ebben az esetben azt az utcat kameraztak be, ahol a ciganyok laknak, mert onnan jott a legtobb panasz a kornyeken lakoktol.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.05.02. 17:44:52

@arphetamin: pl. ferihegyen csak ott ahol utas mozog ketszaz valahany(kozelebb a haromszazhoz) cctv kamera van, amik 24/7 mukodnek, kotelezoen 3 honapig megorzott felvetellel.

a faluban nehany rendorsegi kamera van felszerelve, olyasmi, amit a hatarorok is hasznalnak. mas a cel, mas az eszkoz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 17:46:12

@Gaius Plinius Secundus:
De baszki, Gyöngyöspatán speciel ugyanannyit ér, ha egy cigány jelenti fel a bűnözőket, mint ha egy magyar, semmit. Ha utána olvasol, az ott lakó cigányok többségének semmi köze a később oda telepített balhés családokhoz.

@l.x.:
Talán nem biztos, hogy ugyanazok sírtak feltűnően, akik előtte bűnöztek. Persze, ha cigány, cigány alapon nézzük...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:46:25

@frikazojd: Mi van akkor ha ez nem igaz ez a szám? Mi van akkor, ha a rendőrség nagyobb effortot tesz egy cigány elfogásába mint egy magyaréba? Mert egy tolvajt, betörőt, rablót könnyebb elkapni, mint egy sikkasztót, vagy más, fehér galléros bcs-t elkövetőt, ahol rendesen nyomozni kell. Mi van akkor, ha a rendőrök a könnyebb ellenállás felé mennek? Olyan bonyolultabb bcs-ről nem hallunk. Nem rabolnak bankot, nem szövetkeznek bonyolultabb bcs elkövetésére, nem sikkasztanak, nem követnek el csődbűntettet, gazdasági bcs-t se követnek el stb stb. De statisztikát javítani jó, mert könnyű őket elkapni, sok a visszaeső, és így tovább, és így tovább. Mi van akkor, ha csak bcs típus más, nem pedig az arány? Ez csak egy eszmefuttatás, nem biztos hogy így van, de érdemes elgondolkodni rajta.

SerialKillah 2011.05.02. 17:46:43

@lecsekkoltam: a masirozgatasrol csak annyit, hogy en a sajat szememmel lattam Manattan-ben kuk lux klan felvonulast, rendori biztositassal. egy kikotese volt az allamnak, nem takarhattak el az arcukat. igaz, ez meg 1999-ben volt

Chuck No Risk 2011.05.02. 17:47:50

@lecsekkoltam:
Félig igazad van, bocsánat !

frikazojd · http://kocs.ma 2011.05.02. 17:48:58

@lecsekkoltam: ne feledd, hogy magyarul a "cigany" leginkabb viselkedest jelol. a nepet a "roma" szo jeloli.

sajnalatos, hogy a legtobb cigany a romak kozul kerul ki, de ez van.

a romakat ciganynak hivni netto altalanositas, de igy hivjak sajat magukat(nyilvan okkal), ezert lett a cigany es a roma szinonima.

magyar nemzetisegure is mondjuk, hogy "elciganyosodott", ha ugy viselkedik.

a cigany viselkedesminta pedig egyertelmuen leirhato/definialhato, igy objektiven megitelheto, hogy ki a cigany.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 17:50:55

@TG69:
Oké, akkor nézzük a "magyar ne lopj" témát. Te annak idején mit tettél annak érdekében, hány magyar tolvajt jelentettél fel, akár piacon mikor a lopott cuccait árulta? Vagy hányat fenyítettél be, hogy márpedig ezt ne csináld? Mert valami hasonlót vársz el a nem bűnöző cigányoktól.

01020304 2011.05.02. 17:51:36

@Gaius Plinius Secundus: Ez még rendben is van, de feltételezem, egy igen nagy költségvetéssel dolgozó reptér számára nagyságrendekkel nagyobb keret áll rendelkezésre a biztonság berendezésekre, mint egy magyar, aprócska faluban.
Egyszerűen csak furcsa.
100 kamera-reptér
3 kamera-kisfalu

mondjuk 300.000/kamera
falu: 900.000 HUF
reptér: 30.000.000 HUF

Nem tűnik olyan nagy összegnek, ahhoz képest, hogy repkednek a milliárdok.

De ez csak egy mellékszál...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 17:53:18

@frikazojd:
Nem, a cigány az egy kisebbség, nem viselkedési forma. A roma meg egy PC műszó, ami egyébként ugyanazt jelenti, csak normális ember nem használja. Ha a cigány szót viselkedési formára használod, akkor speciel mit szólnál, ha a magyart használnák bűnöző honfitársaink miatt hasonló értelemben?

2011.05.02. 17:55:45

@lecsekkoltam: Erre mit lépnél? Állnál ott és megkérdeznéd, milyen volt a mai edzés? megkínálnád sörrel, kenyérrel szalonnával?
Nem, kimennék a 76 éves Édesanyámmal, és levágnám az ujját!
Hülye-e vagy?

SerialKillah 2011.05.02. 17:56:02

@lecsekkoltam: ezert alltalanos a ciganygyulolet. mert teged es engem lopnak meg, vernek meg, fenyegetnek es ezt a lakossag erzi. az ugynevezett fehergalleros bunozok arctalanok, a lakossag 99%-a nem talalkozik szemelyesen ilyennel, az atlagembernek a kozbiztonsag a mindennapokat jelenti, a kis kertecskejet, a kis megtakaritott penzet, a hazat, a termenyet, es a testi epseget. es akik ezt veszelyeztetik azokat nem szereti es megprobalja kirekeszteni.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:56:21

@SerialKillah: Felvonulást, ami egy olyan 1-2 órás event volt. Nem tartott 1 hónapig, és nem tartottak lőgyakorlatot harlem mellett, nem hoztak létre ott saját. Azért látni kell, hogy a kettő nagyon nem ugyanaz.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.05.02. 17:58:18

@lecsekkoltam: a szamok lehet, hogy nem pontosak, ezek voltak a legjobb adatok amiket talaltam. De azert egy statisztikaban sem lehet tizszereset hibazni.

Legyunk engedekenyek, a ciganyok csak 5× rosszabbak, mint a magyarok. Az is eleg jelentos, nem?

A magyar lakossag nem tapasztalja, hogy a rendorok folyton a romakat vegzalnak, meg mindig a sarkukban lennenek, ennek kovetkezmenye a garda.

A masik dolog a lakossag szubjektiv tapasztalata a bunelkovetesek tarsadalmi retegek szerinti megoszlasaban. En magam is felek, ha cigany csoport jon szemben, ellenben a Nepligetnel kb. 600 reszeg fradistatol nem feltem :) Es ez tapasztalat. Tobb varosban is belemkotottek ok nelkul a ciganyok, a fradistak meg nem. Ha a fradistak is allandoan belemkotnek, majd toluk is felni fogok. (Ez csak analogia, meg mielott barki..)

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 17:58:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: Végig olvastad, megértetted miről írtam, vagy csak ez ragadta meg figyelmedet?
Értőn olvasni tudsz-e?

SerialKillah 2011.05.02. 17:58:54

@frikazojd: a cigany szo a roma magyar megfeleloje, nem viselkedest, hanem egy nepcsoportot takar

Gaius Plinius Secundus 2011.05.02. 17:59:16

@Zabalint:

Igen de ez csak egy falu ahol 20 evig nem tortent semmi, ahol a helyi magyarok nem mertek semmit se tenni. Ha a cigany kozossegben lenne egy eros nyomas a bunozessel szemben, teljesen maskepp festenenek a dolgok, de ez nincs.

A magyar kulturatol teljesen tavol al a cigany kultura, mivel mi az elmult par szaz ev soran erosen elnemetesedtunk. Ha megfigyeled a ciganyok meg akkor is nagyon hangosnak es idegesnek tunnek ha valojaban semmi bajuk. Tehat nekik a "normal" hangerejuk is sokkal magasabb mint pl. azt a magyar kultura toleralja (lasd mikor a szuleid radszolnak hogy ne beszelj olyan hangosan stb.), de a cigany kulturaban ez nincs meg. Arra akarok kijukadni hogy a cigany kultura tul idegen es felelmet kelto lehet mar onmagaban is, mert meg eroteljesen magan viseli egy osi torzsi kultura jegyeit.

Attol meg hogy egyesek azt hiszik ezt pusztan azzal el lehet simitani hogy egymas melle koltoztetik oket nem fog semmi megoldodni. Raadasul, ehhez a cigany kulturahoz tartozik meg a szinten a cigany kulturahoz tartozo bunozes es/vagy a tobbsegi tarsadalom kihasznalasa. Mindegy hogy tenyerjosok vagy zeneszek voltak, ez regen is igy ment (habar azok legalabb adtak valamit cserebe), de mivel anno ha balhe volt a ciganyok egyszeruen tovabbaltak, ma ezt mar nem tudjak megtenni.

A konfliktus nem az elmult 20 ev termeke, hanem az elmult 1000 eve, es alapveto kulturaluis kulonbsegekbol ered. A magyar nep europaiasodni akar es mindig is akart, ez kulturalisan tobbe-kevesbe sikerult is, de a cigany kultura folytatja azt amit mindig is tett, es ezt sohasem lehet a liberalis Europa keretein belul megoldani.

Marcsak azert sem, mert a cigany nem egy europai kultura.

frikazojd · http://kocs.ma 2011.05.02. 18:00:01

@Zabalint: ember, ezt nem en talaltam ki :) a cigany eredetileg melleknev. jo regi. elobb volt melleknev, mint jelentette a nepet.

a magyar szo mindig is a nepet jelentette.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 18:00:06

@frikazojd: Áruld el nekem hogy van ez. Ezt simán elhiszitek a statisztikának, ami a rendőrségtől jön. Egyébként meg mások, mindig azt mondják, hogy hazug disznók, akik hamisítják a statisztikát, csaló rendőrök. Ezt most nem értem. Ez a szám jó, de a többivel trükközünk? Vagy hogy?

SerialKillah 2011.05.02. 18:03:52

@lecsekkoltam: N.Y.-ban nem, mert ott is szigoruak a fegyvertartasi szabalyok (az usa-hoz kepest) de a deli allamokban (Tennesi, Luisiana..stb. ahol mellesleg eleg magas, ha nem a legmagasabb a feketek aranya) jelen vannak a mindennapokban es ott van elesloveszet is amire tudomasom szerint meg nem volt pelda magyarorszagon.

Gaius Plinius Secundus 2011.05.02. 18:05:26

@arphetamin:

Hat a repternek kotelezo a kamerat telepiteni, az nem egy megterulo befektetes.

A kis vilagvegi falunak megterulhet, ha feltetelezhetoen azert akartak kamerat telepiteni mert elszaporodtak a lopasok.

Es persze nem csak a kamerarol van szo hanem a karbantartasrol, a jarorszolgalatrol, a felszerelesrol.

De mondjuk egy kamerat megkapsz 180-200 ezer forintbol es havi 20000-ert megfigyelik, az sokkal jobban megterul mint hogy hagyjak ellopni a millios kabeleket/szobrokat/barmit.

Az hogy miert vesz fel hangot en nem tudom, de a felhaborodast sem ertem. A TASZ tudhatna hogy legalabb 20-30 eve vehet barki ilyen kamerat Magyarorszagon, es valoszinuleg sok helyen telepitve is vannak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 18:09:43

@Gaius Plinius Secundus:
"Igen de ez csak egy falu ahol 20 evig nem tortent semmi, ahol a helyi magyarok nem mertek semmit se tenni. Ha a cigany kozossegben lenne egy eros nyomas a bunozessel szemben, teljesen maskepp festenenek a dolgok, de ez nincs. "

De értsd meg, hogy nincsen olyan, hogy cigány közösség. Cigány közösségek vannak. A gyöngyöspatai régen ott élő cigányoknak semmivel több köze nincsen az újonnan oda költöztetett cigányokhoz, mint a magyaroknak.

"A magyar kulturatol teljesen tavol al a cigany kultura, mivel mi az elmult par szaz ev soran erosen elnemetesedtunk. Ha megfigyeled a ciganyok meg akkor is nagyon hangosnak es idegesnek tunnek ha valojaban semmi bajuk. Tehat nekik a "normal" hangerejuk is sokkal magasabb mint pl. azt a magyar kultura toleralja (lasd mikor a szuleid radszolnak hogy ne beszelj olyan hangosan stb.), de a cigany kulturaban ez nincs meg. Arra akarok kijukadni hogy a cigany kultura tul idegen es felelmet kelto lehet mar onmagaban is, mert meg eroteljesen magan viseli egy osi torzsi kultura jegyeit. "

Ez így, ahogy van, baromság. Én láttam már cigányokat viselkedni és nem viselkedni is, aki nem azt teszi, pontosan tudja, hogy nem szabad pl. ordítozni, de csinálja. Másrészt a németek is tudnak hangoskodni, sőt mi az hogy...

"Raadasul, ehhez a cigany kulturahoz tartozik meg a szinten a cigany kulturahoz tartozo bunozes es/vagy a tobbsegi tarsadalom kihasznalasa."

Az a helyzet, hogy nézz körbe, a történelem során idegenek kirablása a legtöbb kultúrában bizonyos körülmények között nem hogy megvetendő nem volt, sőt inkább érdem. Csak a cigányok 200 éves lemaradásban vannak ezen a téren viselkedésben, miközben egyetlen dolgot mégis elsajátítottak a nyugati kultúrából, a határtalan lezüllést.

De most akkor komolyan, te hagyományokból kb. lehetetlennek írod le a megoldást, holott mi magyarok is rengeteget változtunk az elmúlt akár 20-50-100-1000 évben.

01020304 2011.05.02. 18:10:28

@Gaius Plinius Secundus: Én nem vagyok felháborodva, gondolom, a TASZ-ra gondolsz :) Az egy, a ló túloldalára zuhant, kotnyeleskedő látszat-tenniakaró brigád, szót sem érdemelnek :D

picur3ka 2011.05.02. 18:10:58

@lecsekkoltam:

Nehany honapja irt egy ilyenrol az ujsag, mexicoi hatarugy volt, azt hiszem. Majd ha raerek, megkeresem neked, ha akarod.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 18:13:10

@Gaius Plinius Secundus: De ha mi mindig megragadtunk ezen a romantikus képen? Vándor mutatványosok, zenészek, tenyérjósok, vándorolnak, sehol nem maradnak meg. Ez romantikus, de ha ilyen szerepet osztunk a társadalom egy rétegére, nem pedig a te itt maradsz és itt gazdálkodsz szerepet, mint a kunokra, akkor miért várnánk, hogy akkor most e
@arphetamin: Ebben nem a pénz a lényeg. Ez megint jogvédő kötözködésnek tűnik, de ha a rendőrség nem csak egy kis picsa falura pazarol(nem egy nagyváros ismerjük el, és ne mondjátok, hogy valakinek az a hobbija, hogy hallgatózik, mit mondanak a cigányok a patai cigánysoron...) ilyen hangfelvételt készítő kamerákat, akkor az azért elgondolkodtató. Mert a rendőrségnek nincs szüksége olyan kamerára, amely készít hangfelvételt. A lényeg, hogy lássa, bunyó van, lehet bizonyíték, vagy küldöm oda a rendőrt, ehhez nem kell hang.
Ha ilyen kamerák vannak nagyobb városokban, azért elgondolkodtató. Miért kellene hallania a rendőrségnek, hogy az utcán miről folyik a csevely? Mi köze hozzá? A hangfelvételt is hónapokig őrzik? Egy autótolvaj nem fogja hangosan elmondani lépésről lépésre, hogy töri fel a kocsit, látjuk kamerán.
A kérdés az, hogy miért ilyen kamerákat szereltek fel? Kinek az ötlete volt, ki adott rá engedélyt, miért nem tájékoztatták a közvéleményt?
Gondoljátok végig, hogy haverokkal, rokonokkal, párotokkal hány meg hány olyan dologról beszéltek ahogy jártok keltek a városban, amiről nem gondoltátok hogy a Nagy Testvér is hallja.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 18:14:01

@frikazojd:
Ha utánanézel az eredetének, 1000 évvel ezelőtt lehetett valami ilyesmi, de már hosszú évszázadok óta egy népcsoportot jelent, tehát marhaság, amit írsz. Én egyébként sem hallottam, hogy valakit komolyan cigánynak neveztek volna, ha nem az a származása, más kérdés, hogy szitokszó lett.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 18:18:30

@lecsekkoltam:
Ez bizony jogvédő kötekedés. Ha amúgy törvényesen jár el a hatalom, akkor tök mindegy, hogy utánanézhetnek mit beszéltem az utcán 18:22 perckor, egy betörés előtt, mert ha nincs közöm a betöréshez, nekem nincs takargatni valóm. Helló, nem a hálószobádat kamerázzák, utcán meg amúgy sem beszél az ember hangosan bizalmasat, mert más emberek is meghallják.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.05.02. 18:19:33

@Kalmár:

Nem USA a minta példa. De Amerika területén a bűnözés, a bűnbandák inkább városi jelenségek. Mert vidéken gyorsan eltüntetik őket így vagy úgy. (sherif vagy a magánterület védelem okán)

USA-ban a városba húzódnak inkább a bűnözök. Ott viszont van rendes rendőrség aki eljárhat felettük. Olyan mint Amerika itt nem lesz. Messze vannak a drogtermelő országok és nem vagyunk akkora piac sem. De ha nem lesz semmi csinálva akkor egy közel hasonló állapotba süllyedhetünk, ha olyanba nem is.

Én például nem a szabad fegyverviselést engedélyezném, hanem a magánterületen belüli "pallos" jogot. Azaz a teljesen szabad tetszőleges eszközökkel végrehajtott magánterületi tulajdon és önvédelmet. Lenne visszafogó ereje az szerintem nem kétséges. De ez a jog kizárólag a magánterületemre korlátozódna. Azon túl csak és kizárólag az állam és a rendőrség a hatóság és nem egy civil szervezet, nem akárki.

Gaius Plinius Secundus 2011.05.02. 18:19:43

@Zabalint:
@lecsekkoltam:

Na pont ez az, hogy az eredeti magyarok ra lettek kenyszeritve az eletmodvaltasra, nem eppen liberalis modon. Plusz ugye a magyar nepesseg 90%-a europai eredeti gen markerekkel rendelkezik, vagyis a kornyezo allamok nepessegebol all, tehat feltetelezhetoen ezek a nepek magukkal hoztak a sajat paraszti kulturajukat.

Az csak egy alomkep hogy mindenfele kenyszer (akar torvenyi, akar tarsadalmi) nelkul valtozni fog a helyzet. Vagy a tobbsegi tarsadalmat fogjak arra kenyszeriteni, hogy meg tobb eroforrast fektessen egy veszettnek latszo ugybe, vagy a ciganysagot kell rakenyszeriteni (ha ugy tetszik eroszakkal, torvennyel stb.) az eletmodvaltasra, ahogy anno oseinket is rakenyszeritettek szigoru torvenyekkel es teritessel.

Az elmult 20 evben eltunt, es feleslegesen elkoltott milliardok hova lettek? Az allam mennyi penzt koltott pl. a kinaiak beillesztesere? Kozel a nullahoz, ugye? Na ok pl. szepen beilleszkedtek, mert hasonlo kulturajuk van a mienkhez (vagy az europaihoz). Egy kinai es egy magyar/nemet/francia kozott fenyevekkel kevesebb a kulturalis kulonbseg mint egy cigany es egy magyar kozott, meg akkor is ha egyutt elunk 200 eve. Ez van, ezt kene elfogadnia a "liberalis" Europanak.

01020304 2011.05.02. 18:23:11

@lecsekkoltam:
Kit érdekel, hogy a nagytestvér mit lát/hall?
Az ilyen felvételekkel bizonyítani lehet, ki követett el bűncselekményt.
Visszatartó ereje van.
Nem idegesít, sőt, biztonságérzetet ad a kamera.

Hogy rögzíti azt, hogy merre járok, hát kit érdekel? A kutya se törődik azzal, hogy hétköznapi emberek százai mikor merre járkálnak. Azt a felvételt senki nem fogja megnézni. Vagy, ha mégis, hát, megtudja, hogy hány órakkor indulok reggel munkába. Na bumm.

hungarofob (törölt) 2011.05.02. 18:26:14

@kistalos:

az a probléma, hogy nem igaz amit állítasz, ha valóban újságíróként voltál Gyöngyöspatán, akkor nagyon rosszul végzed a munkád.

1. Nem a helyi romák és valahonnan a világvégéről odaszállított, raszistanácifasiszták között van a konfliktus, hogy ezt te be próbálod állítani. A négy megvert fiatalból egy gyöngyöspatai, két petőfibányai (pár faluval távolabbi település) és egy azt hiszem hatvani található.
A Szebb Jövő polgárőrség létezik Gyöngyöspatán is, néhány tíz fővel alakult meg márciusban, csupa helyi magyar lakosból!
Az a ház, mely a Célpont című műsorban a Véderősök bázisául szolgál, az nem a helyi Jobbik vezető, Juhász Oszkár háza. Igazából furcsa is lenne, hogy azok után, hogy a helyi Jobbikkal és Juhász Oszkárral szebben polgármesterként akar indulni a Véderő vezetője, azok után nála vendégeskednének, sőt Juhász a véderő húsvéti kiképzősíiét sem támogat több ok miatt.
A cigányok folyamatosan hazudnak, néha már sci-fi magasságokba emelkedve, mi alapján szűrhető ki, hogy a folyamatosan hazudozó analfabéta melyik állítását fogadom el és melyiket nem? Ami felvétellel bizonyítható az igen? Csak az a gond, hogy a felvételek minden esetben a magyarokat igazolják.
Valójában a faluban nem a cigányok, hanem a magyarok rettegnek, ezért is irta alá több mint 1000 gyöngyöspatai magyar lakos a szab jövőért polgárőrseget támogató nyilatkozatot. Sőt legalább egy tucat magánháznál voltak elszállásolva a polgárőrök, nem csak Juhász Oszkár házában!

És végül Alex nem túl magabiztos léptekkel indult a cigánysor felé, valószínűtlen, hogy részeg terminátorként kint álldogáló, nem egy és nem két cigányt.

Reggie 2011.05.02. 18:33:30

@Zabalint: Nem azt mondtam, hogy mind bunozo, hanem azt, hogy elfogadhato ha az aldozatok ez ellen vedekezni akarnak. Sot gyulekezni is joguk van. Ha a szomszedom bunozo, akkor en mindent megteszek, hogy elhatarolodjak tole. Ok erdekes modon nem adjak ki, hogy melyik az az 1-2 csalad amelyik a buncselekmenyek nagy reszet elkovetik.

picur3ka 2011.05.02. 18:33:38

@lecsekkoltam:

Biztos, hogy nem igy van. Fantazialsz. A rendor a ciganynak a kozelebe nem mer menni. Vagy egyeb mas okbol semmit nem tesz veluk. Ezert vannak a gardak.

Ez az egesz jelenseg az, amit ugy hivnak: race card/abuse. Hatalmas nagy fegyver.

A szamokat illetoen egyebkent igazad van, csak talalomok. Nem 16 000 magyar van bortonben, hanem osszesen valami 18 000 ember.

Forras: Lungo Drom

A bortonlakok kb 30-40%-a cigany nem emlekszem kik szerint, 60-70%-uk az ott dolgozok szerint, a szociologusok 50%-al csak a beket keresik szerintem.

Forras: Nepszabadsag

A ciganyok legkevesbe felulreprezentaltak a gyilkossagokban a szamukhoz kepest. Csak 2-3 szorosan.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.05.02. 18:34:02

@lecsekkoltam:
"Mi van akkor, ha a rendőrség nagyobb effortot tesz egy cigány elfogásába mint egy magyaréba?"

- Nettó, hülyeség ugyan annyit tesz. Nincs hatósági kivételezés, de diszkriminálás sem.

"Mert egy tolvajt, betörőt, rablót könnyebb elkapni, mint egy sikkasztót, vagy más, fehér galléros bcs-t elkövetőt, ahol rendesen nyomozni kell."

- Ismét bukta, nem könnyebb. Egy sima kis számlacsalót simább elkapni. Van tárgyi bizonyíték az aláírt számlák. Na bum kicsit több papírt kell átolvasni. De ha nincs bizonyíték tettenérés nélkül nehéz elkapni egy tolvajt, rablót. Mert ugye terhelő valómást kicsikarni belőle, vagy tanút találni szinte lehetetlen.

"Mi van akkor, ha a rendőrök a könnyebb ellenállás felé mennek?...."

- Ez így igaz. Ezért nem foglalkoznak a kisebb súlyú vidéki cselekményekkel. Mert nagyon nehezen bizonyítható, stb....

"De statisztikát javítani jó, mert könnyű őket elkapni, sok a visszaeső, és így tovább, és így tovább."

- Elkapni, tudni kevés még a rendőrnek is. Bizonyítani kell és ott a nehézség, nem megtalálni hanem bizonyítani. Amúgy pont statisztika rontásra jók ezek a bcs-k.

A számok amikkel vitába száltál lehet nem valósak. De a cigány kisebbség felülreprezentáltsága, az erőszakos, és a vagyon elleni cselekményekbe igen magas ez biztos. De a fölényük az egyéb csalás és trükkös lopás területén is kimagasló. Viszont például kevés a cigány bankrabló. De összességébe nézve a kisebbség a bűnelkövetések tekintettébe abszolút többség ott ők rendelkeznek 2/3-al.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2011.05.02. 18:40:34

@lecsekkoltam: Szerintem nem az utcán fogjuk megbeszélni a kényes magánéleti titkokat. Azt meg, hogy éppen elmondok egy sikamlós viccet vagy jót röhögök rajta, vagy értekezek az időjárásról, vagy akármiről. Azt nyugodtan rögzíthetik tőlem. Másrészt ha nem kiabáltak volna a kedves résztvevők valószínűleg nem sokat hallottál volna belőle.

2011.05.02. 18:47:28

@lecsekkoltam: Erre mit lépnél? Állnál ott és megkérdeznéd, milyen volt a mai edzés? megkínálnád sörrel, kenyérrel szalonnával?
Nem, kimennék a 76 éves Édesanyámmal, és levágnám az ujját!
Hülye-e vagy?

Chuck No Risk 2011.05.02. 18:59:41

@lecsekkoltam:
Nem értem miért vannak sokan kiakadva azon hogy egy kamera hangot is rögzít. A mai világban pl. 96kbs-el hangot rögzíteni rohadtul nem nagy szám. Aki meg azt írta hogy miért nincs ilyen kamera a reptereken annak meg üzenem hogy egy tranzitváróban hangot rögzíteni elég perverz, de akár még Pesten egy forgalmas szakaszon is az. Egy kis faluban ahol az utcán többször előfordul olyan verekedés amit valószínű hogy szóváltás előz meg nem meglepő egy ilyen kamera.

2011.05.02. 19:05:35

@Zabalint: De most akkor komolyan, te hagyományokból kb. lehetetlennek írod le a megoldást, holott mi magyarok is rengeteget változtunk az elmúlt akár 20-50-100-1000 évben.

De szép lenne!
Anglia, 2011.
A helyi önkormányzatok által kijelölt, betonkerítéssel körülvett (itt nem jellemző) területen, meghatározott számú lakókocsi (szekér, archaikusan) befogadására alkalmas területen élnek a cigányok. Folyamatos rendőri felügyelet mellett.

A Bedfordshire-i önkormányzat úgy dönt, hogy az Arsley mellettit újabb 40 lakókocsival bővítené.
A helyiek minden fórumon tiltakoznak, az indok: a bűnözés kumulálódása!!!

Anglia! Ma!
Ők se tudják megoldani, integrálni őket, csak könnyebb a dolguk, mert kevesebben vannak!
Érdekesség: a ghanai, pakisztáni, dél-afrikai be tud illeszkedni!

civilkontrol 2011.05.02. 19:12:26

Hát basszameg végignéztem.
Sosem gondoltam volna, hogy ilyet kimondok és igyekszem nem is általánosítani, de a kamera előtt hisztiző, visítozó, színészkedő szerencsétleneknél szánalmasabb és visszataszítóbb jószágot még nem nagyon láttam. Esetleges provokációtól függetlenül... Haszonleső hazudozó sunyi társaság.
Szerencsétlen Balogh Zoltánnak nem lesz könnyű dolga.
A horvátaladár féle cigány értelmiség meg süllyedjen el szégyenében! Egyedül ők tudnának segíteni ezen a helyzeten, ehelyett korbácsolják az indulatokat!

Atisz 2011.05.02. 19:26:33

Ezek után sajnos elmondható, hogy a gyöngyöspatai cigánybűnözők akkor is hazudnak, ha kérdeznek :/

Goompah 2011.05.02. 19:35:53

@lecsekkoltam:

Ó dehogy. De amennyi szart és mocskot összehordasz itt, el tudom képzelni, milyen mocskos az egész családod. Nyald föl magad a szeretett bűnözőid seggébe a meleg szarig.

@Jakab Andor:

"Egy állampolgárnak nem kötelessége a rendfenntartás, igazságszolgáltatás. Sőt, tilos. Úgy hívják, önbíráskodás."

Látom, értőn olvasni nemigen tudsz. Talán olvasd el iso ráz a kommentemet, talán megérted. Ha nem, az sem az én bajom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.02. 19:39:20

"XXIII. FEJEZET

Az ember természetes vágyódással szereti az örömet is,
az igazságot is, de mindegyiket gyakran rossz helyen keresi.

1. Eszerint tehát mégsem bizonyos, hogy minden ember boldog akar lenni, amennyiben azok, akik nem tebenned, az egyetlen igazi boldogságban keresik örömüket, nem a boldogságot keresik. Illetőleg akarják, keresik, de mivel "a test a lélek ellen, a lélek pedig a test ellen, hogy ne cselekedjék, amit akarnak" (Gal 5,17), - annál az örömnél állapodnak meg, ameddig erejük futotta, s meg is elégednek vele, mert azt, amihez gyengék, nem akarják akkora erővel, amekkora elég volna, hogy el is érjék.

Ha ugyanis azt kérdezem, igazság, vagy hamisság okán akarnak-e inkább örülni, éppúgy késedelem nélkül ráfelelik, hogy az igazság okán, mint ahogy kételkedés nélkül megmondják, hogy szeretnének boldogok lenni. A boldogság ugyanis öröm, mely az igazságból fakad; azaz öröm tebenned Uram, ki igazság vagy, világosságom és orcám üdvössége, én Istenem!

Ezt a boldogságot, ezt az egyedül igazán boldog életet mindenki szeretné, az igazság örömét mindenki akarná. Olyan embert sokat ismertem, akik másokat szívesen félrevezettek, olyant egyet sem, aki szerette volna, hogy őt félrevezessék. A boldogságot az emberek onnan ismerik, ahonnan az igazságot. Szeretik az igazságot, mert senki sem akar becsapódni, s mikor a boldogságot keresik, ami lényegében az igazság megnyugtató öröme, vele az igazságot is szeretik, de nem szerethetnék, ha emlékezetükben nem volna felőle ismeretük.

2. Mi oka annak tehát, hogy nem örülnek az igazságon és nem boldogok?

Az, hogy igen sokan vesződnek más dolgokkal, s alig-alig emlékeznek meg az igazságról. Ama más dolgok aztán több nyomorúságot döntenek rájuk, mint amennyi boldogságot a gyengén megismert igazság hordozhatna.

Az emberekben jaj, kevés még a világosság!

Siessenek, iparkodjanak, nehogy rájuk omoljon a sötétség!

Miért igaz a mondás, hogy az igazságnak gyűlölet a magzatja? Miért látott a világ a te követedben ellenséget. Hisz igazságot hirdetett! Hiszen a világ keresi a boldogságot, s a boldogság az igazságon alapuló öröm!?

Azért, mert az emberek szeretik ugyan az igazságot, de úgy, hogy aki másvalamihez ragaszkodik, azt akarja, hogy az legyen az igazság; s mivel senki sem akar tévedni, mindenki húzódozik annak bebizonyításától, hogy tévedésben leledzik! Amiatt gyűlölik tehát az emberek az igazságot, amihez mint igazsághoz ragaszkodnak!

Az emberek szeretik az igazság fényét, gyűlölik ellenük bizonyító erejét! Becsapódni nem akarnak, becsapni inkább; - szeretik tehát az igazságot, mikor önmagát eléjük tárja, gyűlölik, mikor leleplezi őket. Pedig bosszút áll rajtuk: ujjal mutat azokra, kik mindenképpen húzódnak a leleplezés elől, önmagát meg nem tárja fel nekik!

Igen, igen, ilyen az emberi lélek!

Vak és nehézkes, szennyes és illetlen mivoltát rejtegetni szeretné, de nem akarja tűrni, hogy valami őelőtte rejtekben maradjon! Ennek éppen fordítottja történik vele: ő nem marad ugyan az igazság előtt rejtekben, az igazság azonban elrejtőzik őelőle. De még ilyen nyomorult állapotában is inkább köti örömét igazsághoz, mint hamissághoz.

Igazán boldog csak az, aki ellenkező nehézségek nélkül örülhet az Igazságnak, a minden igazság fundamentumának."

mek.niif.hu/04100/04187/04187.htm

ü
bbjnick

Tündér_Lala 2011.05.02. 19:49:26

Megtekintésre javaslom ezt a videot.

index.hu/video/2011/05/02/azt_kiabaltak_budos_magyarok_ussetek_oket/

Tulajdonképpen kíváncsi lennék, hogy a jogvédő arcátlanságnak hol a határa.

Viktus 2011.05.02. 19:49:33

szegény ártatlan cigányok :D jobb színészi játék, mint a barátok köztben ...

Kalmár 2011.05.02. 19:58:11

@Kerek Ferkó: Te viszont siralmas. Ha tényleg azt hiszed, hogy csökkenne a bűnözés a fegyverviseléstől, akkor olvass egy kicsit utánna. Ilyen reménytelen ökörséggel hiába téritesz itt. Látom, hogy a nehéz irodalom, megfeküdné a gyomrodat, így ajánlom a Kóla, puska, sültkrumpli című filmet. Rövid, velős és még szórakoztató is. Megnézed, és nem írsz többet ekkora maraságot.
Mindenki jobban jár.

Viktus 2011.05.02. 20:01:28

Ezek a videók fordítva estek volna meg minden híradóba tolnák főműsoridőben ...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.05.02. 20:05:48

@Kalmár: Mindig is imádtam azokat, akik komplex kérdésekre megtalálják az Egyedüli, Igaz és Egyetemes választ egy kisfilmben.

Csak meg kell nézni, és kész, az ember az Igazság birtokában van. És még szórakoztató is...

l.x. 2011.05.02. 20:10:19

@lecsekkoltam: "Ezt simán elhiszitek a statisztikának, ami a rendőrségtől jön."

Van ennél hitelesebb módja: el kell hajtani egy-kétszer hétvégén a váci diadalív mellett, és közben nem becsukni a szemet.
Fővárosi íróasztaloktól felállva a Kozma utca is megteszi.

civilkontrol 2011.05.02. 20:10:47

@is:
Végignézted a teljes filmet majomfasz? Én igen. Javaslom te is tedd ezt, aztán jer vissza rettegtetni :o))

Kalmár 2011.05.02. 20:14:11

@Nikosi: Attól félek, hogy a fő problémát nem oldaná meg. A terménytolvajok lelövése nem tűnik megoldásnak bármilyen jólesőnek tűnik a tehetelen áldozatok szemszögéből. Nem hiszem, hogy ha egy 14-20 éves tolvajt lelő egy normális ember, az egyrészt nem omlik össze(nem könnyű embert ölni), másrészt nem kezdhet félni a rokonok bosszújától.
A tipikus cigánybandák célpontjai az egyedül élő nyugdíjas nénik szintén nem tudnák megvédeni magukat egy parabellummal.
Harmadrészt, ha megnő a szabadkézen lévő fegyverek száma akkor a lopott fegyverekkel elkövetett bűncselekményeké az egekbe nő. Képzeld mennyi nincstelen, nagyravágyó bűnöző él sok nyomortelepen. Vagányság lenne megmutatni, hogy ők az erősek.
Szóval szerintem csak elharapózna az erőszak.
Nem szabad fegyvert adni laikusok kezébe.
Sajnos saját személyes tapasztalatom az USA-ból, hogy ahogy fegyvert vett valaki, az első adandó alkalommal egy balhé alkalmával azt vette elő.
Most börtönben van, az ellenfele pedig temetőben. Ha nincs fegyver, ez az affér pár monoklival lement volna. 2 család ment tönkre, mert olyan könnyű adu ászként elővenni a fegyvert. Ez akkor is így van, ha a törvény ott sem engedte a szabad viselést. Csak otthon. Ha kiengedjük a szellemet a palackból visszazárni már nem lehet.
Szerintem.

Kalmár 2011.05.02. 20:20:53

@TaTa86.: Téged már megint becsapott valaki.
Ne hagyd magad!!
Arról győz meg a film, hogy az erőszakos bűncselekmények és a szabad fegyverviselés, milyen viszonyban van. Az egyetemes Igzságot és az Élet értelmét nem egy filmben találod, hanem egy könyvben:
Galaxis útikalauz stopposoknak:)))
Olyan komolytalan vagy.
Na jó ne kelljen küzdened a VÉGSŐ VÁLASZÉRT, elárulom.
42.

civilkontrol 2011.05.02. 20:25:58

@Monsanto:
Ez pontosan az, amit @Alfőmérnök: írt.

Nyilván már aznap éjjel visszanézték a felvételt, és ennek ellenére ha jól emlékszem majdnem egy napig hagyták csattogni a médiában a rászistá bakancsokat.
Aztán jött a felvétel, mint a hidegzuhany - jogvédő roló le.

civilkontrol 2011.05.02. 20:41:51

csillagádám pofáraesése prájszlessz volt.
Végig sápitozta a 3 órát, úgy suhantak el a füle mellett a kőkemény lincseléssel kapcsolatos beszólások mint a tavaszi szllő, majd a legnagyobb sápitozás akkor volt, mikor meglátta azt az összevert félkegyelműt.
Még ki is mondta, hogy „idejött bazmeg, hogy kiprovokálja ezt”. Jajjj de fájt neki, hogy megint csak fehér embert vertek, pedig tapintani lehetett, hogy meglincselt cigánygyerekeket szeretne forgatni.

Csillag úr, ezúton is köszönöm a pontos helyzetet tükröző anyagot.
A gyerekeknek feltett irányított kérdéseket elnézem Önnek.

Az egész gennyes cigány értelmiség, meg a kormányzat meg vegye sürgősen kézbe a dolgot finomkodás nélkül, mert ebből tényleg nagy baj lesz!

Dendrobatidae 2011.05.02. 20:46:08

Orbán meg a bandája legalább végre színt vallott és nyíltan a hazudozó cigánycsürhe oldalára állt.
Fidesz+Mszp+Lmp.
Ffffejjjjj.

Nazareus 2011.05.02. 20:57:35

@Kalmár: Nézd, érdekes dolgok tudnak ám történni! Például Floridában egy ideig az volt, hogy szabad fegyverviselés, de kötelezö volt látható helyen viselni a fegyvert. Aztán ezt eltörölték, lehetett rejtve is. Ennek hatására a bünözés CSÖKKENT. Mert a bünözök nem tudták, hogy kinél lehet fegyver épp. Kivéve a turisták elleni eröszakos büncselekmények száma csökkent :) Azokról sejtették, hogy úgyse lesz fegyverük.

Szóval én a szabad fegyverviselés mellett vagyok. Per pillanat egyáltalán nem tudja megvédeni magát a nyugdijas néni. Ha lehetne fegyvere, nagyobb lenne az esélye. A löfegyvernek ugyanis pont az a hatása, hogy sokkal jobban kiegyenliti az esélyeket, ha mindkettönél van, mint bármilyen más fegyver (ököl, kés). Szerinted melyik esetben van legnagyobb esélye a nyugdijas néninek két rátörö betörö ellen? Ha ökölpárbajt kell vivnia vele, ha késpárbajt, vagy ha löpárbajt. Másrészt a löfegyvernek sokkal nagyobb a visszarettentö ereje is - meggondolja magát, hogy bemegy-e. Persze, ha eldönti, hogy bemegy, akkor már visz magával ö is - emiatt természetszerüleg nöni fog a löfegyverrel elkövetett büncselekmények száma, viszont csökkeni fog az eröszakos büncselekmények össz-száma.

Nazareus 2011.05.02. 21:25:36

korrekcio: Kivéve, hogy a turisták elleni eröszakos büncselekmények száma NEM csökkent :)

Dendrobatidae 2011.05.02. 21:39:07

A Fidesz frakcióvezetőjének mai szövege: "Ezt a neonáci szélsőséges egyesületet senki nem hívta Gyöngyöspatára, odamennek keményfiúként, nem tartják be a helyi játékszabályokat, a helyiek (!) jól megverik őket, a rendőröknek kell kimenteni őket, önmagukról karikatúrát kiállítva...
Lázárnak és a Fidesznek ennyi jött le az egészből.

index.hu/video/2011/05/02/orban_a_vert_varta_hogy_rendet_tehessen/

Szóval kedves faszkalap orbánhívők, csak azt felejtettétek el, hogy Gyöngyöspatán az a "helyi játékszabály" hogy a magyar iskolásgyerekektől a cigányok vámot szednek, az öregeket leköpik, kirabolják, aki meg visszaszól azt összeverik. Ezt nem tartották be a "szélsőséges nácik" és ezt a "rendet" akarjátok ti továbbra is erőszakkal, fenntartani.

Ennyit rólatok, sunyi, hazug, gyáva csürhe.

eN 2011.05.02. 21:55:39

Arról bezzeg nem ír a Mandiner, hogy ezt a videót már napokkal ezelőtt kitárgyaltuk a Jósdán!!!!!444!

:p

Alfőmérnök 2011.05.02. 21:58:31

@bbjnick: Itt a Földi városról van szó, köcsög!
De Machiavellit is elolvashatnád egyszer.

Stanley Macsai 2011.05.02. 22:00:08

@TG69: "A dolgok már rég elfaultak ahhoz, hogy a klasszikus liberális dogmákkal leírhatnánk." - szerintem meg eppen nem. Ezek szerint mert mar a tobbseg egy-egy faluban a ciganysag innentol a "demokracia" tobbsegi elve alapjan innetol az o torvenyeik a mervadoak? Ha tobben vagyunk barmit megtehetunk a masik serelmere? (Bar ha valaki van annyira kalandvagyo, hogy belekot 50 emberbe, mert talan beszoltak neki, az elvezze a kalandvagy eredmenyet. A hulyeseget torvenyileg nem lehet betiltani...)
Szerintem epp a klasszikus liberalis elkepzelesek alapjan lehetne a helyzetet kezelni. Mindenki azt csinal a sajat teruleten, amit akar, hiszen az o tulajdona. Addig a pontig, amig agressziot nem gyakorol egy masik ellen.

TG69 2011.05.02. 22:10:01

@lecsekkoltam: De én itt nem a magyarvédőkről beszéltem, hanem a többségi társadalomról, amelyikre ráijeszt a gyorsan szaporodó nagyon eltérő viselkedésmintával rendelkező kisebbség. Ezek bizony embrei dolgok, el lehet takarni PC-vel de a lényegen nem változtat. Ahogy írod az USA-ban sincs ez másként.

picur3ka 2011.05.02. 22:16:51

@Kalmár:

Faraszto, hogy mennyire odavannak Amerikatol egyesek. Csak egy eroszakos zsido orszag.

Eppen most kaptam pontokat a kartyamra egy amerikai forumon, mert nem kedvezo es durva velemenyt mertem irni az elnok egyik beszederol. Ennyit a szolasszabadsagrol ottan.

TG69 2011.05.02. 22:17:47

@Zabalint: Nem várok el ilyet a cigányoktól. Két dolog lehet az ilyen általánosításokkal. Vagy az adott populációra az átlagon felül jellemző vagy már nem de az előitélet lassan változik és itt ragad. Harcolni ellene autentikusan saját életpéldámmal tudok és nagyjából ennyi. Mindkét esetben rossz időben születtem, de elfogadom ezeke a jelzőket, hiszen tudom, hogy én is gyakran élek ilyen leegyszerűsítésekkel. Amikor arról beszélünk, hogy a közösség tegyen ellene valamit, akkor általában azt várjuk el, hogy a többség kezdjen normális életet, a vezetőik pedig megfelelő önreflexióval lássák be, hogy ez így nem mehet tovább, próbálják feleiket meggyőzni, hogy térjenek vissza a normális emberi viszonyok világába stb. Ez így érthető?

Stanley Macsai 2011.05.02. 22:17:58

@Zabalint: tobb kommented elolvastam, sorry feluletes voltam a gyulekezesi jog korlatozasahoz valo hozzaallasodrol. (mas kerdes, hogy a valasz kommented eltunt)
A folytonos mindere kiterjedo szemelyi adatrogzitest a hatosagok reszerol azert nem tamogatnam. A tipikus hozzaallas, ha nincs rejtegetnivalom, nincs mitol felnem, ha rogzitik (minden telefonbeszelgetes, sms, e-mail, stb.) De ekkor mar bele is estel a csapdaba, mivel egyet ertettel, hogy nincs jogod a maganszferadhoz es szukseg van arra, hogy valaki kontroll alatt tartson. 1984, Udozlunk teged.
Hozzateve, hogy szeleskoru adathalmozast pl. Hitler alkalmazott (IBM hathatos kozremukodessel), mielott az etnikai alapu tisztogatasba belekezdett. Adatgyujtes (beazonositani kik azok), hatalmas propaganda es PR kampany a megtamando celcsoport ellen es vegul az eroszakos megoldas. De Sztalin ugyan ezt csinalta. Most is ugyanezt csinaljak. Ez most jot jelent akkor, mert azt mondjak, hogy a mi erdekunkben teszik?

TG69 2011.05.02. 22:22:47

@Stanley Macsai: Ez így rendben is van, lehetne a békés egymás mellett élést a vallási parancsolatokból is levezetni, a probléma akkor áll elő, amikor az embrek nem tartják be ezeket. Hogyan, miféle elvek mentén lehetne rendezni a társadalmat. A magántulajdon védelme miként óv az utcán kötekedő, hídpénzt szedő munkába nem járó naplopóktól, akik segélyezése erőn felül (sok más egyébbel együtt persze) megterhel egy országot?

Stanley Macsai 2011.05.02. 22:26:52

@TG69: a szocialis vivmanyok kedvesen visszakoszonnek itt. Ha a semmitteves (segely) jobban kifizetodo mind a munka, miert is probalna valaki beilleszkedni a tarsadalmi kozegbe, hogy munkat es megelhetest talaljon? Ez nem borszin szerint, hanem eletforma szerint ertendo. (Pl. angliaban a welfare queen-ek gyakran feher boruek, gyerekkel elvalnak es az ex-bol valamint a bokezu segelybol nem is mennek tobbet dolgozni.)
A tartos munkanelkuliseg olyan degradalo, hogy sokszor csak nagyon eros kenyszer hatasara tud valaki kilepni az ordogi korebol. Egy ilyen embernek, szemelyes jo pelda, vezetoi tanacsok, szinte semmi nem hasznal.
En inkabb a politika szerepet firtatnam, hiszen a rengeteg szakertoi vizsgalatbol gondolom jo par ezt a kerdest is koruljarta... tudniuk kellett, hogy milyen ordogi hatasokkal jar a bokezo szocialis halo. Mind a tamogatottakra, mind az adofizetokre.
Azt hittem 40 ev alatt megtanultuk, hogy a szocializmus csak kudarccal vegzodik. De mi meg rahuztunk 20+ evet, csak hogy biztosak legyunk benne? Megerte?

Kalmár 2011.05.02. 22:33:12

@Nazareus: Értem és elfogadom, hogy te ebben hiszel. Én egyáltalán nem. Egy idős néninek semmi esélye. Annyi történhet, hogy véletlenül lelövi az éjjel meglepetésből odalátogató unokáját. Esetleg helytelenül tárolja és megtalálja egy gyerek.
Guglizz utánna mennyi ilyen halált okozott már a szabad fegyvertartás.
A Floridai esetről nem hallottam, de első ötletem, hogy valaki kamuzott erről a dologról.
Az államok közt Texas vezet az erőszakos bűncselekmények számában. Ott a legszabadabb a fegyvertartás, nekem ez mindent elmond.
A fegyver nem egyenlíti ki az esélyeket, a gátlástalan támadókat teszi hatékonyabbá.

TG69 2011.05.02. 22:33:37

@Stanley Macsai: A vezeti tanácsokon azt értem, hogy ezek a vezetők mellé állanak a nagyon kemény , most itt a munkábaállást előíró lépések mellé, tehát nem valamiféle szokásos értelmiségi szócséplésre. Igwn a dolgokat sokkal könyebb elrontani, mint utána akárcsak az elző rossz állapotba visszatérni. Azért a 20 évből kiemelkedik az utóbbi 8 év :). Azért amikor ez a léhűtő életforma egy népcsoportot kerít hatalmába nehezen elvonatkoztatható ez a tény ettől :).

mangoman · http://parafilia.blog.hu/ 2011.05.02. 22:42:17

ez most komolyan mi volt?

a patai amatőr színjátszótársulat bemutatkozó promó előadása? ha még egy kicsit csiszolnak rajta, hamarosan a Vígszínházba is felléphetnek :D

Stanley Macsai 2011.05.02. 22:52:45

@TG69: jogos a felvetes. Mi egy ember legalapvetobb magantulajdona? A teste. Ha ezzel munkat vegez, az igy letrejovo ertektobblet kit illett? Ha a tulajdonjog az alapveto rendezesi elv akkor az egyent, aki a munkat elvegezte. Es senkinek nincs joga azt vagy kozvetlenul vagy indirekt modon elvenni. Legfeljebb, onkentesen adhat adomanyokat a szegenyeknek, mert az emberek tobbsege jo szamaritanus.
Vesdd ezt ossze azzal, hogy ado cimen eroszakszervezetek felhasznalasaval kerdezes nelkul elveszik toled es attranszferaljak ezt a "raszoruloknak". Alapveto tulajdonjogod sertik es ehhez csak mosolyogni lehet, mert ha morogsz meg meg is jarod.
Ez a magyar demokracia halaspiralban van, mert mar tobb a haszonelvezo, mint aki a szetoszthato javakat megtermeli. Mindezt "zsenialis vezetoknek" valamint egy lehetetlen oktatasi rendszernek koszonhetjuk. 1000 evig fennmaradtunk, nem adok 50-100 evnel tobbet es vegleg eltunik a magyar a szinrol.

Stanley Macsai 2011.05.02. 22:59:10

@TG69: tulzo esetleg hasonlosagot latni a politikai elit es a ciganysag kozott? A sajat bunozoiket mindegyik vedi es meg a tisztessgesebje is szeret masok megtemelt javaibol elni. Az elet rakenyszeriti oket erre. Szegenyek, inkabb tamogatunk kellene oket. :(

Stanley Macsai 2011.05.02. 23:13:56

@TG69: Talan FDR mondta, hogy a politikaban minden okkal tortenik... nincsenek veletlenek mas szoval. Valakinek hogy ez igy van valahogy erdeke.
A furcsa a szereplogardaban, hogy megjelent az ami kulugyminiszterium is az esemeny elott... idaig nem tudtam arrol, hogy reszt vennenek a dolgainkban. Ez pedig szerfelett nyugtalanito dimenziokat nyit meg, mivel igy inteztek a dolgokat kelet-europaban, meg most az arab vilagban.
Egy csod szelen allo orszag polgarhaboruba zuhan? Viszi magaval az EU-t? Regionalis konfliktusok a USD erositesere? Ugy erzem egy egeszen uj dimenzio nyilik kicsi orszagunk szereperol, mi meg a nekunk dobott csonton civakodunk... :(

de karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna 2011.05.02. 23:34:49

Egy határozott megoldás!

Elkerülhetetlen a magyarországi cigány populáció átfogó mentális szűrése! Hiszen a genetikai, ezzel összefüggő mentális hatásoknak is szerepük, olykor meghatározó szerepük van a cigányok által elkövetett bűnelkövetéseknél. Tehát ez, ami kimondva vagy kimondatlanul határt szab bizonyos cigány szubkultúrák nevelhetőségének, szocializálhatóságának. Az ilyen ismérvekkel jellemezhető egyének és csoportok antiszocialítása csap át egy magasabb fokú társadalomellenes következménybe. Például, hogy szükségleteinek kielégítése során „tudatosan” helyezkednek szembe a társadalmi elvárásokkal és a társadalmi normákhoz való alkalmazkodást elviselhetetlen kényszerkén élik meg. Ezek a rétegek azok, akik bűnöző életvitelükkel, intenzív szaporodási rátájukkal, gyermekszüléssel, utódok sokaságával, „reprodukciós megélhetésből” rátelepednek a magyar családtámogató szociálpolitikára. Ez a folyamat különösen azért káros, mert az egész cigány népességet leértékeli és marginalizálja. Ebben a megközelítésben a többségi, nem cigány népesség és a cigányság közötti egyre súlyosabb konfliktus, a cigányság alaptermészete és a környező közösség erkölcsi normáinak betartására irányuló követelmények között áll fenn.

De miben gyökerezik ez az "alaptermészet"?

A magyarországi cigányság a morális fejlődés egy alacsonyabb fokán megrekedt. Ami azt jelenti, hogy a társadalmi gátlások
– amelyek az ösztönökkel ellentétes irányba hatnak – a cigányságnál nem eléggé erősek, illetve fejletlenek.
Ez a konfliktus folyamat pedig a kriminalizálódás irányába tereli az eseményeket, amelyek kiváltják a többségi társadalom egészséges önvédelmi reflexét.

Ezért is kell a mentális, biológiai hátteret vizsgálni, mert lehet, hogy a cigányok egy jelentős része nem szocializációs kérdés, hanem elmekórtani probléma!

Reggie 2011.05.02. 23:54:31

@Kalmár: Erdekes, kanadaban pont a fegyverviseles korlatozasa miatt no aranyaiban az eroszakos buncselekmenyek. Magad is megnezheted: www.statcan.gc.ca/

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.05.02. 23:57:19

Itt Brünnben épp ma volt a cigányok megregulázását követelő menet. Biztos a csehek is nácik.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.05.02. 23:58:55

@helgoland:
épp ma volt a cigányok megregulázását követelő menet
aka
épp ma volt egy, a cigányok megregulázását követelő menet

De azért van egy tippem, hogy nem az utolsó.

NightmareDominator 2011.05.03. 01:09:00

Nem tudom, hogy feltünt-e valakinek, de a videóban szereplő egyik nő szerint a XXII. században élünk.....

civilkontrol 2011.05.03. 11:29:37

@vizipipa:
Valóban csodálatos kis interjú.
Minden benne van, amit a széljobbról tudni kell.
A szpíkert simán előállítanám (konkrétan azt mondta, hogy neki megér egy garázdaság bűncselekményt, ha ő is kómába verheti és levághatja Pintér, vagy Orbán ujját), de gyula úrnak is voltak necces megnyilvánulásai.

sanyix 2011.05.04. 02:08:31

Tanulság: cigánynak azt sem szabad elhinni amit kérdez.

Wefe 2011.05.09. 01:43:07

@Napkutya: Jól látod ,igy történt.
süti beállítások módosítása