Kísérlet járja be Európát
2011. április 26. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kísérlet járja be Európát

  Ma huszonöt éve történt az, hogy nem tudtunk semmit. És még a következő napokban sem. Egy szabad ország mérnök-fizikusának kellett észrevennie azt, hogy ruháját belepte a radioaktív szenny. A por, a kommunista kísérlet eredménye addigra bejárta Európát, de a Kreml még mindig nem felelt.

  Csernobil a kommunizmus utolsó bosszúja volt? Vagy az utolsó szög annak koporsójába? Talán mindkettő. A 25 évvel ezelőtti baleset egyszerre állít emléket a magát mindenhatónak képzelő tudomány határainak és egy egyszerre embertelen, ugyanakkor gyáva rendszer végnapjainak. Méltó záróköve volt ez a Szovjetuniónak, ennek a hetven évig tartó emberkísérletnek és természetgyalázásnak.

  Mert nem igazán az atomenergiával van a baj: Csernobilban felkészületlen, alkalmatlan tudósok fogtak kísérletbe, hogy kipróbálják a rendszer tűréshatárait. De minden, amit az ember alkot, tökéletlen - főleg akkor, ha tökéletlen emberek játszadoznak vele. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha egy vészleálláskor megszűnik a külső áramforrás, akkor az azt pótló dízelgenerátorok beindulásáig elegendő áramot tud-e adni a leállás után lassuló gőzturbina-generátor – írja az Index által idézett tanulmány.

  A folyamatok azonban hamar önjáróvá váltak, amihez tervezési hiányosságok és emberi mulasztások is hozzájárultak. A kezelhetetlen blokkban harminc gigawattra ugrott a teljesítmény, hirtelen nagy mennyiségű gőz keletkezett, a fűtőelemek tárolói felhasadtak, a hűtőcsövek megrepedtek. A bekövetkező gőzrobbanás ötven méter magasra repítve a háromezer tonnás reaktortetőt. A vízgőz és a grafit gyúlékony hidrogént és szén-monoxidot termelt, a gázok a szabadba jutva oxigénnel keveredtek, majd berobbantak. A robbanás begyújtotta a grafitmoderátort, ami napokig égett. A radioaktív anyag a grafittűz által felmelegített levegővel magasra jutott, a délkeleti szél pedig Skandinávia felé fújta a radioaktív felhőt.

  Ötéves voltam akkor: pont ahhoz a nemzedékhez tartoztam, amelyet a legjobban féltettek az elhallgatott robbanás és annak következményei miatt. A félelmek jogosak voltak: a társadalom túlnyomó többsége nincs felkészítve váratlan nukleáris katasztrófákra, természetes reakció tehát az aggódás. Kutatások több ezerre teszik a Csernobilhoz köthető halálos áldozatok számát, a félelmek azonban sokszor túlzóak voltak: nem haltak meg százezrek közvetlenül a katasztrófa miatt. Persze, egy emberélet is sok.

  A gondolat azóta is ott kering a józanabb fejekben: rendben, atomenergia, most nem tudunk jobbat, nem tudunk kényelmesebbet, nem tudunk hatékonyabbat. Atomenergia-realistaként többször is mondtuk: szélkereket, ezeret, de azok még nem tudják kiváltani az erőművek termelte energiamennyiséget, amelyek fenntartják a civilizáció jelenlegi szintjét. Atomerőművek százai termelik az energiát szerte a világban, gond és környezetszennyezés nélkül. Csernobilban a gondatlan kísérletezés okozta a katasztrófát, Fukusimában pedig a földrengés és a cunami halálos kombója.

  Ha akarjuk, kordában tudjuk tartani a nukleáris energiát. De két dolog hatalmasabb nálunk: a természet és az idő. A természeti katasztrófákat nem tudjuk megállítani az atomerőművek falánál, az időt pedig évezredekben mérik az atomenergiában. Tényleg tudunk százezer évig kitartó atomtemetőket építeni? Meglesz-e mindvégig a tudásunk arra, hogy nyeregben maradhassunk az általunk teremtett rémmel való viaskodásban? Adhat-e erre megnyugtató választ bárki a világban?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr242855785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tömegverekedés, vagy lincselés? 2011.04.27. 10:48:00

 Ha 80-100 Véderős verne agyon lapátnyelekkel 4 Romát az is "Tömegverekedésnek" lenne aposztrofálva, vagy arra lehetne használni a lincselés jelzőt?Mindenhol atrocitásnak, tömegverekedésnek, összecsapásnak hívják azt ami tegnap történt, ...

Trackback: Ma van a csernobili atomkatasztrófa 25. évfordulója 2011.04.27. 08:58:25

180 milliárd dolláros kárt okozott a csernobili robbanás Ukrajnának....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2011.04.26. 10:37:23

Az marhaság, hogy a szovjet rezsimhez kapcsolod Csernobilt. Az amerikaiak, vagy a japánok nem koncsi rendszerben is produkáltak komoly atombaleseteket és a komcsi rendszernek köszönhetően ott kivezényelhették a hadsereg többszázezer emberét a mi védelmünkre. A japán kormány is hazudozik, az amerikai is.
A tudományvallás önteltsége hozta létre az atomenergia-hasznosítást is a maga megoldhatatlan hulladék-problémájával, meg a szovjet falansztert is ("Tudományos" szocializmus)
Eljtélhetjük a szovjet rezsimet az atomcsapda kapcsán, de akkor tegyük meg annak nyugati, ma működő változatával is!

lorantka_a_gall 2011.04.26. 10:40:57

Rokon gondolatok. :) Rokonszenves és rokon konklúzió (és annak hiánya).

hunor76 2011.04.26. 10:55:18

"Mert nem igazán az atomenergiával van a baj: Csernobilban felkészületlen, alkalmatlan tudósok fogtak kísérletbe, hogy kipróbálják a rendszer tűréshatárait. De minden, amit az ember alkot, tökéletlen - főleg akkor, ha tökéletlen emberek játszadoznak vele."

"Ha akarjuk, kordában tudjuk tartani a nukleáris energiát."

Te nem érzed az ellentmondást? Hol a világon kezelik tökéletes emberek (cégek, hivatalok, felügyeleti szervek, rendszerek etc.) az atomenergiát?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.26. 11:03:55

A Földgömb magazin előző számában volt talán két riport a csernobili körzetről, az egyik az ukrán oldalt mutatta be, a másik a beloruszt, Két ország, két mentalitás.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.26. 11:14:07

@hunor76: nem érzek ellentmondást. Minden, amit az ember alkot, tökéletlen - ez nehezen vitatható tény. Ugyanakkor mégis létezik a civilizáció és az azt szolgáló eszközök - ilyenek az atomerőművek is. Annak folyamait, működését jelen tudásunk szerint felügyelni tudjuk, ha nem szegjük meg a szabályokat, ha épségbn tartjuk az infrastruktúrát, nem történhet baj. A bajt saját tudásunk túlbecsülése, az óvatlanság, illetve a vis maior hozza el. Előbbi elkerülhető, utóbbi nem. Viszont pl. Pakson nem lesz nyolcas földrengés, ahogy cunami sem. Nagyon hosszú távon viszont ott ágaskodik az a kérdőjel. Mi lesz ezer, tízezer év múlva?

OmegaMale 2011.04.26. 11:23:15

@Arma Gedeon2: "Az marhaság, hogy a szovjet rezsimhez kapcsolod Csernobilt."

A KGB akkoriban már mindenütt ott volt, számos jelentés készült már a 4-ees blokk építésekor elkövetett szabálytalanságokról és tervezési hibákból adódó kockázatokról. Az említett turbinatesztet korábban már elbukta az erőmű, készült is ezzel kapcsolatban KGB-s ajánlás a teszthet minimálisan szükséges terhelés mértékéről (min. 700 MW, a baleset előtt beállított 200 helyett).
Másfelől a a nukleáris energiaiparban dolgozni akkor elit foglalkozásnak számított és senki nem merte az egzisztenciáját azzal kockáztatni, hogy kockázatokra, neadjisten hibákra mutat rá. Az erőmű vezetése presztízskérdést csinált a turbinatesztből, a főmérnöknek és helyettesnek is előléptetés nézett ki, ha sikeresen megcsinálják. Kudarc kizárva. Fomin főmérnöknek semmilyen képzettsége nem volt az atomenergiáról (a reaktort egy kávéfőzőhöz hasonlította), Gyatlov helyettes főmérnöknek pedig első sorban VVER reaktorok terén volt elmélyített tapasztalata (katonai reaktorbalesettel hozták összefüggésbe, valamint fia meghalt, így számára se isten se ember nem létezett). Mindketten a pártvezetésnek feleltek és nem a lelkiismeretüknek, de a folyamatok követésére a KGB által feltárt problémákról szoló dokumentációk illetve Fomin esetében a szaktudás hiánya eleve kizárta a tisztán látás lehetőségét (Fomin baleset idején éppen ott volt, ahova amúgy való lett volna, aludt otthon az ágyában...).
Az irányjtóteremben lezajlott beszélgetések alapján semmi és senki nem állhatott Gyatlov tekintélyének útjába, aki ellentmondott vagy kételyt fejezett ki, azonnal felmentette a posztjáról. A robbanás után senki nem hitte el, hogy komoly baj történt, hajnalig próbáltak vizet szivattyúzni a reaktorba (!!!).

Egy dolog, hogy egy hatalom sem őszinte, az egy másik, hogy ilyen helyzet csak egy olyan rendszerben alakulhat ki, ahol a hatalmi tekintély minden józan belátást, természetes önellenőrző ösztönt, egyéni kezdeményezést és kritikus hangot csírájában fojt el.

Van ennél jobb definiciója a kommunizmusnak?

A kapcsolat abban a tekintetben helytálló lehet, hogy a reaktor és a Szovjetunió sorsa összefonódott, egymás végzetei lettek. Ugyanaz vezetett a rektorbalesethez, ami végül a bukáshoz.

tééényleg? 2011.04.26. 11:31:31

Kiváncsi lennék arra a sok atomenergia ellenes neo-hippire, mit csinálnának amikor egyik napról a másikra leállnának az erőművek... Lehet pattogni, de azt el kell ismerni, hogy a mai életszínvonal nélkülük nem tartható fenn. El lehet kezdeni felsorolni, hogy a hűtőről, fürdésről, szórakozásról, ipari termelésről vagy a közlekedésről mondunk-e le a "biztonságosabb" élet érdekében. Tényleg van ellentmondás (biztonság vagy jólét) de kérdés, van-e választási lehetőség is... Amikor valaki autóba ül nem biztos, hogy gondol arra, hogy meghalhat, pedig igen. Mégis autóba ül...

hunor76 2011.04.26. 12:01:31

@rajcsányi.gellért (ergé): Viszont pl. Paksot is érheti terroristatámadás. Amit az erőművet kezelő és felügyelő tökéletes (vagy tökös?) emberek is megkönnyítenek azzal, hogy az erőmű honlapján minden ehhez szükséges információt közzétesznek… A WWER 440-esekről soha nem készült olyan vizsgálat, amit pl. a német felügyeleti szervek elvégeztek pár évvel ezelőtt az összes német atomreaktorra (és most Fukusima után egy aktualizált verzióját is), kevéssé meglepő módon a pár hete lekapcsolt 7 reaktor is a teszten megbukottak között volt… Viszont jó hír, hogy Paks felelősségbiztosítása max. kb. egy ezredét fedezné a Fukusimában eddig becsült kárnak. Ennyit az emberek bölcsességéről és felelősségéről az atomenergiával kapcsolatosan…

aeidennis 2011.04.26. 12:56:29

@rajcsányi.gellért (ergé): A paksi erőmű alatt egy komoly törésvonal van. Ha nyolcas nem is, ötös-hatos földrengés simán elképzelhető a környéken.

www.atomeromu.hu/download/181/F%C3%B6ldreng%C3%A9s-vesz%C3%A9lyeztetetts%C3%A9gi%20vizsg%C3%A1latok%20-%20m%C3%A1sodik%20szakasz.pdf

Atisz 2011.04.26. 13:41:01

@Arma Gedeon2: Arról van szó, hogy a szovjet elvtársak nem tartották fontosnak megjegyezni - legalább a "baráti" országok felé - hogy egy kis ideig most kerülni kéne a szabad levegőre menést, kirándulást (vagy ami minket különösen érintett - május 1-i felvonulást), valami mondvacsinált indokból kifolyólag.
Persze rá lehet fogni, hogy nem akarták, hogy kiderüljön az inkompetenciájuk a gonosz kapitalista nyugat felé, de ne feledjük, 1986-ban már a hidegháború vége felé közeledtünk - itt már mindenkiben kialakult egy többé-kevésbé tiszta kép a másikról.
Valamilyen formában tehát nyugodtan tekinthetjük egy utolsó bosszúnak az egészet (az ukrán nép pedig amúgy is szálka volt mindig a szovjet vezetés szemében).
Ennyit a becsületes szovjet elvtársakról.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.26. 13:59:36

@aeidennis:

A kilencvenes évek legelején erről nyíltan és rendszeresen beszéltek a szakemberek és a politikusok is.

Itt már ezt elmondtam:

"A kilencvenes évek elején elég sok 'atomvitában' részt vettem (pontosabban: sok vitán jelen voltam, mert érdemben nemigen tudtam volna beleszólni:-)). Paks ellen általános geológiai érv volt , hogy egy törésvonalra, folyami hordalékra épült. Illés Zoltán akkor nekem azt állította, hogy ha nem a szocializmusban épült volna, akkor nem (már csak a geológiai kondíciók miatt sem) épülhetett volna meg."

bbjnick.blog.hu/2011/04/01/atomot_a_nepnek_vazlat/fullcommentlist/1#c13153549

ü
bbjnick

Samott 2011.04.26. 14:19:03

@OmegaMale: "...semmi és senki nem állhatott * tekintélyének útjába, aki ellentmondott vagy kételyt fejezett ki, azonnal felmentette a posztjáról.

Egy dolog, hogy egy hatalom sem őszinte, az egy másik, hogy ilyen helyzet csak egy olyan rendszerben alakulhat ki, ahol a hatalmi tekintély minden józan belátást, természetes önellenőrző ösztönt, egyéni kezdeményezést és kritikus hangot csírájában fojt el."

Hmm... milyen aktualis ma is. :) Szoval minek is a definicioja ez? ;)

civilkontrol 2011.04.26. 15:53:56

crm114 le tudta írni, hogy Csernobilnak 60 halálos áldozata volt, csak mert ezt a kérdést firtatni jelenleg nem szerencsés a politikai csillagállás miatt.
mandiner.hu/cikk/20110405_szelkereket_ezeret#comment423483
Ballibék már tönkretették a „liberalizmust”, most épp zöld ruhába próbálnak bújni. Pedig valódi zöldekre napról napra nagyobb szükség van.

Akik lefitymálják Fukushima, vagy Csernobil jelentőségét, javaslom nézzék meg ezt és vitatkozzanak Gorbacsovval (hosszan nyilatkozik a filmben), meg azzal a félmillió emberrel, aki részt vett a Csernobili válság ideiglenes elhárításában és még életben van.
www.youtube.com/watch?v=TCeHgBpfydw&feature=related

Világos, hogy a kóros energiafüggőséget ki kell elégíteni (bár ez egy külön ideológiai vitát érdemel). A fosszilis viszonylag kiszámítható módon teszi tönkre a bolygót. Az atom olyan mint az itt a piros, hol a piros. Vagy bejön, vagy mindent visz. Felelősségteljes döntés...

Alfőmérnök 2011.04.26. 17:58:24

Szépek a képek! Grat!

Arma Gedeon2 · http://kitalaltujkor.blogspot.com 2011.04.26. 18:28:46

Most nem keresem ki, de Fukusima ügyében egy fószer könyvet írt, hogy ő jelezte vagy 30 éve a reaktor tipushibáját, de erre kirúgták, mint a szovjeteknél az ellenvéleményt jelzőket. General electrik turbina, ha jól emlékszem. Ugyanaz van a szovjet rendszer amerikai és japán változataiban is!!!

kormányzó 2011.04.26. 18:34:00

Ja! Nálunk hogy is kezdődött a "szabadságharc"? Kommunista vízlépcső?Pusztuljon. Éljen a Demokrácia!A Nemzeti, Forradalmi Kormány semmit sem titkol? A bankárok elől.

eN 2011.04.26. 19:19:56

Cáfoljanak meg a szakértők, de az indexes cikk teli van tévedésekkel. Pl. a robbanás előtt az automatika azért nem tudta visszatoltni a rudakat, mert azok a nagy hőtől elgörbültek, ellentétben az indexes cikkben állítottal, ami valami zagyvaságot ír a tervezési hiányosságokról.
És így tovább...

eN 2011.04.26. 19:27:04

ha valaki képeket szeretne, itt érdemes nézelődni: www.kiddofspeed.com/

2011.04.26. 19:47:09

@Arma Gedeon2:

Technikai problémák bárhol lehetnek, de a titkolózás és az előírások ilyen szintű áthágása azért szovjet specialitás volt.

Állítólag volt Csernobilban egy olyan arc, aki, mikor megtudta, hogy mit akarnak csinálni a kollégái, azt kérte, hogy várjanak, míg ő elhúzza a csíkot.

Ismerősöm dolgozott akkor a KFKI reaktorban. Azt mondta, hogy a baleset utáni napokban a sugárkapu (vagy hogy hívják) jelzett BEFELÉ a cipőjükön lévő föld radioaktivitása miatt.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.04.27. 01:27:40

@eN: Igy látatlanban(fél éve nem vagyok hajlandó rákattintani) is megmondom, hogy tele van tévedésekkel, ugyanis ez egy Index cikk alapkövetelménye.

Csernobilról magyarul itt érdemes körbe nézni:
www.reak.bme.hu/csernobil/index.htm?start
vagy:
www.reak.bme.hu/munkatarsak/dr_aszodi_attila/letoeltes.html
esetleg még ez is érdekes lehet:
nukleraj.blog.hu/2009/04/26/23_ev_utan

Cseh forrásokat linkelni gondolom nem sok értelme lenne :)

@civilkontrol:
video.google.com/videoplay?docid=-533974047959823467#
Itt az egész film.
Másrészt ez egy Discovery dokument és úgy is kell kezelni. Nem tudományos forrás.
Nem vitatom el Csernobil vagy Fukusima(a kettő össze sem hasonlitható!!) jelentőségét, de a lakosságot érő dózisterhelés szempontjából még mindig a kisérleti atomrobbantások vezetnek.

nick066 2011.04.27. 09:08:48

@bbjnick: "ha nem a szocializmusban épült volna, akkor nem (már csak a geológiai kondíciók miatt sem) épülhetett volna meg."

még szerencse hogy megépült időben. Mekkora nagy szarban lennénk most, amikor a Halványzöld Lepkefing Munkacsoport évtizedekre meg tudja állítani bármelyik építkezést, és Korrupt Zrt. és impotens hivatalnokaink megtizszerezik a költségeket.

Gondolj bele, ha még Kádár idején megépült volna a 4-es metro M-nullás, stb. akkor nem 25 évig tartana most és nem kerülne az indokolt ár tizszeresébe.

Gera 2011.04.27. 09:20:08

Érdekes, hogy pont az atomenergia lett kiválasztva mumusnak, amikor az energiatermelés és úgy általában a nehézipar gyakorlatilag minden jelentős ágazata komoly környezetszennyezést és egészségkárosodást okoz. A szénbányászat egy év alatt több áldozatot produkál, mint az összes atomerőművi baleset eddig. A fosszilis energiahordozók égetése milliószám öli az embereket.

Még csak azt sem lehet mondani, hogy Csernobil a világ legnagyobb ipari katasztrófája volt. Ott van ugye rögtön Bhopal, ami egy szimpla vegyi üzem, amiből ezerszám van a világon, aztán simán meghalt 10-20ezer ember, százezrek sérültek meg és tízezrek lettek nyomorékok.

Ppix 2011.04.27. 09:28:29

@Arma Gedeon2:
"A 25 évvel ezelőtti baleset egyszerre állít emléket a magát mindenhatónak képzelő tudomány határainak ..."

Semmi köze a tudomány határaihoz Csernobilnak.
Egy vaskohóba is beeshetsz vagy az áram is agyonvághat, akkor is a tudomány a hibás? Szerinted a szén vagy olajtüzelésű erőművek mennyivel jobbak? Elárulom, jobban pusztítják a környezetet, mint a nukleáris erőművek, még akkor is ha a katasztrófákat is figyelembe vesszük.
Csernobil emberi mulasztások sorozata, ez van.

"A tudományvallás önteltsége hozta létre az atomenergia-hasznosítást is a maga megoldhatatlan hulladék-problémájával"

A hulladék probléma nem megoldatlan, hogy jön ez ide?
Kapcsold ki a számítógépet, dobd ki a mikrohullámú sütődet, lökd az árokba az autódat, mond le a elektromos áramszolgáltatódnál az áramot, hajrá!
Minek neked a tudomány bármely eredménye, anélkül is megélsz...

Tíz:59 2011.04.27. 09:31:53

Majd ha globalizálodtunk,lesz megoldás erre is!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.27. 09:33:23

@OmegaMale:
Az USA-ban is voltak koncepciós perek, lásd pl. Rosenberg házaspár, de ez csak a jéghegy csúcsa, az ötvenes években elég volt valakire a vád, hogy kommunista, már vitték is. Az USA-ban volt még sterilizációs program is. Meg volt atomkatasztrófa is, amit sokkal ügyesebben sikerült csendben tartani, mint a Szovjetuniónak. És nézd meg a japánokat, hetekig tagadták, nem ezen hetek alatt lett 4-esből 7-es minősítésű, eleve 7-es volt, csak a cég amely üzemeltette hazudott, mint a vízfolyás. Ja, és Japánban meg olyan helyre épült az az atomerőmű, ahová nem szabadott volna, ott az üzleti érdekek voltak fontosabbak a biztonságnál. Ez így jobb?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.27. 09:35:22

Ja, és még azt is hozzáteszem, hogy az USA nem bukott, ezért a disznóságaik nagy részét nem is ismerhetjük.

belekotty 2011.04.27. 09:37:44

@Arma Gedeon2: Így van. Fukusima egykörös, forralóvizes, General Electric gyártmány, ami rég elavult. A NAÜ már 2008-ban figyelmeztetett hogy csak 7-es földrengést bír ki max.

TakeshiKovacs 2011.04.27. 09:42:33

"Tényleg tudunk százezer évig kitartó atomtemetőket építeni?"

Inkább tóriumos erőműveket kéne elkezdeni építeni.
Az energiatermelés végén keletkező végtermék
csekély mennyiségben sugároz, és sokkal több energiát hordoz, mint a hagyományos erőművek fűtőanyaga.. Utána lehet olvasni.
Indiában (is)már csinálják, aminek örüljünk mert
az a sok ember járjon csak elektromos autóval
ha már lesz rá lehetőség.
A mi energiapolitikánknak is része kellene hogy legyen
az ez irányba való konvergálás. Sajnos szűk látókörű
politikusainktól ezt nemigen várhatjuk el. A
4es metró 800 milliárdnál tart és nem mostanában lesz kész. Hogyan építenénk már erőművet? :(

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.27. 09:42:42

Ja és még hozzáteszem, nevet nem mondok, de egyik hazai nagyobb gyárról van szó, új tulajdonos megvette, egyből harmadára csökkentette a karbantartási költségeket. Az ottani mérnökök szerint ez még komoly problémákat okozhat a jövőben, és az akkori javítások sokkal többe kerülnének mint a karbantartás került volna, de hát a mérnököknek kuss van. Amúgy is hol érdekli a tulajt, mi lesz 15 év múlva, addigra lehet már rég eladja. Szocializmusban is megvolt ugyanez a gyár, sosem spóroltak a karbantartáson, amúgy más szempontból meg ma sem működik hatékonyabban. Szóval ennyit arról, hogy a szakértők véleményét mennyire fogadják el. Kapitalizmusban csak akkor, ha az egyből pénzzé tehető, ha kiadást jelent rövid- és középtávon, akkor soha. Lehet gondolkodni, mennyivel jobb a sima tekintélyelvnél.

Muad\\\'Dib 2011.04.27. 09:44:31

@belekotty:
"...A NAÜ már 2008-ban figyelmeztetett hogy csak 7-es földrengést bír ki max..."
Hát ahhoz képest a jóval erősebb földrengést zokszó nélkül kibírta.

belekotty 2011.04.27. 09:58:07

A visszamaradó anyagok nagy része a szerszámok berendezések ami felaktiválódtak. Ez a másodlagos aktivitás, valamit a szennyezés. Nem túl veszélyesek. Egy barlangban eltemethetők, csak kirándulásokat nem kell oda szervezni.
A kiégett üzemanyagok a problémásak, de ezek térfogata nem túl sok. Eleve vissza kell nyerni belőlük a potenciális hasadóanyagot, ez sok másodlagos aktivitást termelhet. A hasadványok többnyire oldhatatlan vegyületekben jól tárolható fémek, lantanidák, stroncium, bárium, technécium. A cézium kevés és gyorsan bomló, viszont szinte minden formája oldható. A jód ami a legveszélyesebb. Viszont gyenge sugárzó, de nagy felezési idejű és sok keletkezik főképp a I129-ből.
De mégegyszer a hasadványok kevés hőt termelnek, nem túl nagy a térfogatuk és nem túl erős a sugárzásuk.
Az igazi probléma a transzuránok. A neptúnium (gyorsan bomlik) plutónium (erős sugárzó és soká bomlik), americium, kűrium (nem túl gyorsan bomlanak) ők adják a maradékhő túlnyomó részét és erős sugárzók. Ők a legveszélyesebbek, viszony a mennyiség térfogatban csekély. Vissza lehetne tenni őket elégetni az erőművekben, csak akkor már kalifornium is keletkezne és nem csak nyomokban, ami erős neutron sugárzó, ezzel a kiégett fűtőelemek kezelése sokkal nehezebbé válna.
A transzuránok mennyisége még annyira csekély az atomenergia jelenlegi felhasználása mellett, hogy nem foglalkoznak vele különösebben, mert az atomfegyverek tárolása mellett ezeké bakfitty.
Persze az atomenergia elterjedése mellett erre kell megoldást találni. Vannak is megoldások, legjobb a spallációs elégetés, csak még nincs annyi hogy egy ilyet érdemes lenne elindítani.

belekotty 2011.04.27. 10:01:17

@Muad\\\'Dib: Nem bírta ki, de nem akarok veled vitázni ezen a dolgon. Olyan embertől tudom aki NAÜ ellenőr és látta ezeket a jelentéseket. Ott volt az OAH válság tanácskozásán a baleset után.

budai zöld 2011.04.27. 10:05:15

@nick066:
"még szerencse hogy megépült időben. Mekkora nagy szarban lennénk most, amikor a Halványzöld Lepkefing Munkacsoport évtizedekre meg tudja állítani bármelyik építkezést, és Korrupt Zrt. és impotens hivatalnokaink megtizszerezik a költségeket.

Gondolj bele, ha még Kádár idején megépült volna a 4-es metro M-nullás, stb. akkor nem 25 évig tartana most és nem kerülne az indokolt ár tizszeresébe."

Hát igen, bárcsak még több iszonyú drága presztízsberuházás épült volna a korrupciótól mentes Kádár-rendszerben - államadósságból. Hamarabb jött volna a majdnem-államcsőd, és hamarabb leléptek volna a komcsik.

csoko20 2011.04.27. 10:07:07

A japánok is simán eltitkolták volna. Csak míg 25 éve az írógép volt a csúcs ma pedig már 1001 féleképpen lehet pillanatok alatt kommunikálni.
Ha nincs ott a földrengés cunami miatt többszáz tv stáb simán elbagatelizálták volna ezt is, mint ahogy volt már rá példa Japánban is kisebb "balesetek" kapcsán.
Arra volt eszük, hogy hétről-hétre emeljék a szintet...

belekotty 2011.04.27. 10:07:53

@TakeshiKovacs: "Inkább tóriumos erőműveket kéne elkezdeni építeni.
Az energiatermelés végén keletkező végtermék
csekély mennyiségben sugároz, és sokkal több energiát hordoz, mint a hagyományos erőművek fűtőanyaga."

Ez csak részben igaz. A Th232(n, e) Pa233 reakcióban keletkező Pa233 -> U233 + e folyamatban ad hasadó uránt és nem termel kellemetlen transzuránokat, ez igaz.
Csak hogy van egy Pa233(n,2n+ e) U232 reakció is, ahol metastabil U232 keletkezik, ami masszív gamma sugárzó és felezési ideje több ezer év. Míg egy gramm kiégett fűtőanyagtól 1 méterre egy órán keresztül sem lesz halálos sugárterhelésed, addig jelentősebb U232 tartalomnál perceken belül halálos dózisod lesz.
Úgy hogy a tóriumos erőművek üzemanyag cseréje, átrakása, a kiégett fűtőelemek feldolgozása, tárolása sokkal-sokkal problémásabb mint az urános erőműveké.
A tóriumos erőművek propagálói ezt a csekélységet elhallgatják.

is 2011.04.27. 10:09:30

@OmegaMale: de akkor az USA-t is kommunizmusnak nevezted. ott is elit dolog a NASA-ban dolgozni, legfeljebb néha felrobban egy Challenger. vagy kitör egy világméretű bankválság. és így aztán a kommunizmusdefiníciód értelmét is vesztette.
@rajcsányi.gellért (ergé): ennyi.

belekotty 2011.04.27. 10:10:47

A fűtőanyagok legnagyobb problémája mint mondtam, a keletkező transzuránok. Ennek folyamatai a kűriumnál megtalálhatók a wikin.

hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%B1rium#T.C3.BCzel.C5.91anyag-ciklus

is 2011.04.27. 10:11:11

@belekotty: "addig jelentősebb U232 tartalomnál"

és jelenetősebb keletkezik a folyamatban?

belekotty 2011.04.27. 10:17:10

@is: Igen, elég sok keletkezik. Ezért a tóriumos erőműveknek le kellene állnia időnként két-három hónapra. Ez eléggé problémás ha alaperőműként üzemel. Persze ha van sok erőmű és ezt ciklikusan csinálják akkor ez megoldható.
Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az elméleti számítások azt mutatják - Szamáry : Reaktor fizika jegyzet - hogy a nehézvizes tóriumos reaktor szaporítási tényezője nagyobb lehet egynél. Vagyis ez valóban egy hosszútávú megoldás lehet, ha elég erőművet építenek, amiket gyakran le lehet állítani így.
Urán 233-ból pont ezért nem készítenek bombát, mert az U232 tartalma miatt katonailag szállíthatatlan.

belekotty 2011.04.27. 10:18:12

@belekotty: Szatmári, elnézést a professzor úrtól!

Muad\\\'Dib 2011.04.27. 10:38:50

@belekotty:
Tehát akkor nem a szökőár tette tönkre a dízel generátorokat ezek szerint, úgy gondolod, hallottad?

belekotty 2011.04.27. 10:44:48

@Muad\\\'Dib: Más problémák is voltak ott. A szökőár pedig nem tette tönkre a dízelgenerátorokat, az az elektromos hálózatot vágta haza. Mellesleg volt gőz kifújás is, ezért ment nehezen az elektromos hálózat helyre állítása. A repedések a betonon nem a szökőár miatt vannak.

Pszt! 2011.04.27. 11:33:13

Biztos a japánok is komcsik, mert náluk is történt baleset.

Spikk 2011.04.27. 11:35:27

"A 25 évvel ezelőtti baleset egyszerre állít emléket a magát mindenhatónak képzelő tudomány határainak és egy egyszerre embertelen, ugyanakkor gyáva rendszer végnapjainak."
Ezt az embertelen, ugyanakkor gyáva rendszert sikerült megőrizni. Úgy hívják, hogy kapitalizmus és a lobbisták egyszerűen kizsarolják az országok vezetéséből a profit kedvéért a nekik kedvező döntéseket.
A szempontokról röviden ennyit: profit > természet + tisztesség + emberségesség + bármi.
Például a pisztollyal megölt ember gyilkosság áldozata, de ha a közlekedés okozta légszennyezés miatt hal meg rákban több ezer ember, akkor az autógyárak, olajcégek, meg akik tengeren túli kajákat esznek (szállítás), egy emberként tárják szét a kezüket. Jaj, szegény, rákban halt meg...
Pl. a szállópor szennyezettség miatt - ami leginkább a dízelmotoroknak köszönhető - évente 2 000 ember hal meg Budapesten, az országban 16 000...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.04.27. 12:38:36

Hell Ó.

Aki a témáról komolyabban akar olvasni az ne a Zindex cikket olvassa (meg annyira ezt a posztot szem), hanem ezeket:

lemil.blog.hu/2011/03/10/vendegposzt_nuklearis_katasztrofak_1_0

lemil.blog.hu/2011/03/18/vendegposzt_nuklearis_katasztrofak_2_0
(Ez a poszt említi Csernobilt.)

lemil.blog.hu/2011/03/31/vendegposzt_nuklearis_katasztrofak_3_0

Az atomenergia kiváltására a fenti posztok szerzője a következő lépéseket látja követendőnek:
lemil.blog.hu/2011/03/31/vendegposzt_nuklearis_katasztrofak_3_0/fullcommentlist/1#c13102050

Képek és magyar leírás itt:
www.elenafilatova.com/index_hun.html

Jó szórakozást és politikamentes okosodást.
süti beállítások módosítása