2011 a kicsi legó és a kémia éve
2011. április 22. írta: bukovics

2011 a kicsi legó és a kémia éve

  „Szóval ez a savas eső, ami mindent tönkretesz?” – kérdezi naivan Fluor Tomi a kémia évének videócsatornáján. Nagy Anna kormányszóvivő és a Mr. Mizuként is emlegetett popsztár a két arca a kémia éve kampánynak, amely a továbbtanulás előtt álló diákokat a kémia megkedvelésére buzdítja. A Sanofi-Aventis gyógyszergyár és a Magyar Kémikusok Egyesülete által indított akció a továbbtanulás előtt álló fiatalokat célozza meg: azt szeretnék, ha az egyetemre/főiskolára készülő korosztály olyan pályát választana, aminek köze van a kémiához.

  „Karácsony Tamás vagyok” – nyújt kezet Fluor, aki még nem sejti, hogy egész napját egy vegyi laborban fog eltölteni, ahol kamerák kereszttüzében kell elhitetnie a 14-18-as korosztállyal, hogy a kémia a lehető legjobb dolog, amit a továbbtanuláshoz választhatnak. Nemrég több klip is felkerült az internetre, ahol fiatal kémikusok különböző látványos kísérleteket végeznek, melyek végére rendre előkerül Fluor is, a lehető legautentikusabban szólítandó meg a célcsoportot.

  „Szóval akkor menjek oda, és mondjak valami vicceset? Hát ez szerintem menni fog!” – mondja a szponzori szerződésének köszönhetően gyakorlatilag kizárólag háromcsíkos cuccokat viselő rapper, aki a forgatás alatt olyan, mint egy kimeríthetetlen Móricka-magazin. Végig telefonál: egy haverjával a Való Világ hétvégi párbaját tárgyalja ki, találkozókat szervez, vagy a fényes nappal az éjszakának nekivágó L. Miki videóit mutatja YouTube-on.

  Fluor a tudomány mellett lassan a közéletbe is beavászkodik: azzal kerül be a híradókba, hogy Rétvári Bence KDNP-s képviselő az alkotmánytervezet vitájában a Mizu című számából idézett. A Mokka kedd reggeli adásában a közigazgatási államtitkár olyan árukapcsolásokkal remekel, mint: „Megnéztem este a YouTube-on Fluor videóját, és láttam, hogy több mint ötmilliós letöltése vagy nézettsége van eddig. Ez pont ötször több, mint ahányan tavasszal az MSZP-re szavaztak.” Azért azt is tegyük hozzá: több mint ötször annyi, mint ahányan visszaküldték az alkotmányozási kérdőívet.

  Egyre kevesebb ember ért viszont a kémiához: idén nyáron, amikor az első bolognai évfolyam végez, az egész országban tíznél kevesebb lesz az egyes természettudományos szakokon végzett új tanárok száma. Kémiából például legfeljebb egy, környezettanból egy sem. Ideje hát minden lehetőséget megragadni, hogy a fiatalok körében felkeltsék az érdeklődést a vegyészet iránt.

  „A kémia körülvesz, az tuti. Most már csak az a kérdés, hogy miért viszolyog a diákok jelentős része tőle. Erre a válasz az, hogy a kémia ciki. Fura szagú a kémiaterem, a kémikusok köpenye folyton foltos, és lássuk be, Magyarországon senki nem ismer élő kémikust Vágó Istvánon kívül, akit szintén nem a kémia tett naggyá. Ráadásul azzal a mondattal még soha senkinek nem sikerült becsajozni/bepasizni, hogy hali, én ismerem a sav-bázis reakciókat” – áll a kampány honlapján. Pedig simán lehetne, mert nátrium-alginát-oldatból és gyümölcsléből házilag mindenféle színű kaviárt készíteni sokkal menőbb, mint egész nap tumblrezgetni és MTI-közlemények címét + tartalmát átfogalmazni.

  Az érdekes kísérleteket Fluor Tomival megtámogató videókon kívül éppen ezért számos olyan foglalkozást mutat be a kezdeményezés honlapja, amelyek nagyon is vonzók lehetnek. Csakhogy ma a középiskola első két évében le lehet tudni a kémiát, és utána nem is kell már vele többet foglalkozni, így az átlagot sem rontja le felvételikor. A még nem létező anyagokat kitaláló műanyagkémikus, a káros anyagokat semlegesítő környezetkémikus, a bioüzemanyagokkal foglalkozó mezőgazdasági vegyész, a molekuláris gasztronómiával és élelmiszerbiztonsággal foglalkozó élelmiszerkémikus vagy az intelligens textileket tervező textilkémikus mind-mind inspiráló és érdekes szakmának tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr352839349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2011.04.22. 08:05:38

"az egész országban tíznél kevesebb lesz az egyes természettudományos szakokon végzett új tanárok száma. Kémiából például legfeljebb egy"

Fiatal kémiatanár ismerősömtől már hallottam erről, de azóta se bírom felfogni, hogy lehetséges ez.

Az egész országban 1, azaz 1 kémiatanár végez? Pedig kémiatanárnak lenni még viszonylag izgalmas: lehet robbantani, égetni, fagyasztani, büdöset csinálni.

Nem értem...

tblv 2011.04.22. 08:23:23

ezen a szerencsétlen fluoron úgy áll a védőszemüveg mint tehénen a pisztolytáska.
a minap a mokkában ült a kdnp-s arc mellett, és kurvára lejött, hogy nagy viharban lenne, ha rákérdeznének egy olyan alap dologra is akár, hogy vajon hány megyéje van az országnak?
persze, értem én, ezen a gyereken keresztül akarnak eljutni a célközönségnek hitt srácokhoz, de a csóka egyszerű mint a faék, és nem a dalai miatt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.04.22. 08:41:25

@jan:
Tényleg megdöbbentő. Sebaj, média/kommunikáció szakon biztosan végeznek pár ezren, európai kommunikációs nagyhatalom leszünk, nem kérdés.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.04.22. 08:45:45

@tblv:

Mondjuk abban a riportban kiderült hogy Rétvári Bencének van humora, asszem arról is szót ejtett, hogy el kellene készíteni a a mizu kereszténydemokrata verzióját gregorián stílusban:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.22. 08:46:53

azt az egyet sem értem. biztos rendes ember.

Qfajka 2011.04.22. 08:51:19

@jan: Annyira nem meglepő. A középiskolákban a kémia az "ellógós" órák közé tartozik, nem kötelező érettségi tárgy. Az iskoláknak nincs pénze laboratóriumokra, kevés kísérlet van. Nincs, ami felkeltené a diákok érdeklődését. Ehhez jön még a tanári "fizetés".... ki menne kémia tanárnak? A kommunikáció szak mégiscsak izgalmasabb! (márcsak hangzásra is :))

tblv 2011.04.22. 08:56:44

@Dühöngő bika: nem a riporttal van baj, és azzal sem, hogy egy aktuális tinisztár gyökkettő aggyal rendelkezik. a baj az, amikor egy ilyen kvalitású arccal próbálnak meg pályaválasztás kapcsán egy ilyen véglénnyel próbálják ösztönözni a srácokat. Hiteles lenne ha már gyerekkorában is nagy kísérletezős lett volna, de lejön h fut a szekér, a lé meg jól jön, lájkországban pedig semmi nem számít

tblv 2011.04.22. 08:57:38

@tblv: kissé kusza lett, bocs, még korán van

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.04.22. 09:21:39

@tblv:

Ezzel nem értek egyet, nem állíthatsz minden szakma mellé egy megfelelő példaképet,mert vagy nincsenek, vagy a kutya sem ismeri őket.
Szerintem fluor jó választás mert legalább tudják kicsoda ,és felkelti a figyelmet, ennél nem is kell több.
A célt mindenkinél jobban eléri.

bucbuc 2011.04.22. 09:28:23

@jan: Nem érted? Segítek:

1. Kémia, fizika esetleg matek szakon pont ugyanannyit fogsz keresni mint egy lebzselő tesi/földrajz szakon.
(semmit, de legalább teljesítmény se kell)

2. Ha már kitanulod a szakmát baszol elmenni havi 85k nettóért megalázni magad és (nem dolgozni, hanem:) kínlódni a liberális oktatási rendszer alanyaival. hanem mész vegyészmérnöknek és szarsz az oktatásra 3-4x annyiért. Nyugalomban, szakmai elismerésben.

Egy kémia vagy fizikatanári pálya a lehető legrosszabb választás, egy iskolában nem számít mennyire vagy jó tanár, az számít kinek a milye vagy, vagy kivel tudsz összebarátkozni.
A most végzett kémiatanár sem fog tanárként elhelyezkedni legkésőbb akkor dobbant az iparba mikor rájön, hogy évekre befagyasztották a 85k-s fizetését és a gyerkek nem egészen olyanok mint ő volt anno, akinek volt agya ilyesmit tanulni. És emellett még legalább 100 igazságtalan faszság fogja basznia csőrét.

Ezen fluor sem fog segíteni.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.04.22. 10:05:57

Bazz, most esett le, miért kérték fel.

Fluor.

Harald Blåtand 2011.04.22. 10:42:07

Normális országban a Mizu valamennyi alkotója, előadója és feldolgozója szurokba-tollba hempergetve száradna egy fregolin. Nem tudom, miért kell ennyire hülyének nézni a tanulóifjúságot. Ugyan, kit fog Fluor miatt érdekelni a kémia?

WhyCantITouchIt? 2011.04.22. 10:57:08

Fluorral kiket akarnak megszólítani? Gáz ez az ember, inkább elrettent.
Egyébként ha már vki jó kémiából hülye lesz elmenni tanárnak. Elmegy vegyészmérnöknek, laboránsnak vagy tudja a halál minek még...az utolsó a kémia tanár. Milyen fizetése és megbecsülése van egy tanárnak? Ezen kéne változtatni nem Fluorral haknizni.

amit még megtehetsz 2011.04.22. 11:08:20

@jan: Figyu. Kémia kb 2 évig van pl. gimiben heti 2 óra. Egy tanár félállásban el tudja látni, olyan kevés ez az óraszám. (megjegyzem a másik szakjával sem ér többet).
Még hozzávesszük, hogy a kormány emelni kívánja a tanárok kötelező óraszámát, akkor nem sok embernek lesz teljes állása.
Tehát egy kémia-fizika szakos hallgató (ne adj isten egyszakos egyetemi diplomával), biztosan nem kap munkát.
Bár meglehet, hogy csajágaröcsögén pont nyugdíjba megy majd vki ilyen szakkal, és mehet oda gályázni minimálbérért.
És ha ezt meg is teszi akkor is kapni fog a pofájára, hogy mekkora egy lúzer (minek ment tanárnak, nem tudja eltartani a családját), meg a "tanárok mind hüjék, nem dolgoznak" szólamokat.

amit még megtehetsz 2011.04.22. 11:11:52

A másik pedig, hogy ugyan mivel tanítson egy tanár. Konrétan rengeteg pénzbe kerül a kísérletekhez szükséges cuccok, meg a tűzálló asztalok stb beszerzése. Ha nem ez egy suli profilja (kémia) akkor 0 azaz nulla forintot költenek rá, egy átlag suliban.
Egy tanár is szeretne színesebben tanítani ha tehetné. De oktatásnak pénzt adni? ugyan már, ilyen sajnos nem lesz.

Bell & Sebastian 2011.04.22. 11:35:29

Az a rész a legérdekesebb, amiben mosóporból és műtrágyából bombát fabrikálnak.

Bloodscalp 2011.04.22. 13:44:11

Megnéztem este a YouTube-on Fluor videóját, és láttam, hogy több mint ötmilliós letöltése vagy nézettsége van eddig. Ez pont ötször több, mint ahányan tavasszal az MSZP-re szavaztak

jól van bence ügyes vagy, nem tudom kinek az ötlete volt egy hivatásos lúzert szerződtetni...de az IKSZ-et sejtem a háttérben...

@Bell & Sebastian: te meg nyilatkozz waze:)) bell&partners, mennyit szakítasz

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.04.22. 13:44:28

@jan:

Ki megy el tanárnak 100 ezerért?

Hiába van nyári/téli/őszi/tavaszi szünet, a gyerekek "megölik" az embert ...

Bell & Sebastian 2011.04.22. 14:44:19

@Bloodscalp: Tőlem van a Weiße Riese és Braune Scheiß, ami alkotja. (a befejező részben)

Fluoreszcens élmény, na.

suski 2011.04.22. 16:18:36

neves gimnáziumunkban már húsz éve meg sem akaródzott tartani a tanárnéninek a kémia órákat, mert " úgysem érdekel az senkit", meg "senki nem abból felvételizik. " Meg aztán ő sem nagyon szerette a kémiát.
És megúszta ezzel a hozzáállással.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.23. 00:31:12

talán Olah György nobel díjas kémikussal kéne reklámozni a kémiát, külön műsort neki az m1-re, csúcsidőbe, Görgeyről is pár szót.

lehet fluorral is, csak akkor vele együtt az idősebbekre és értelmesebbjére is hatni kéne.

nem vagyok kitiltva :)

Saddlenode 2011.04.24. 13:52:22

az egyik legalapvetőbb természettudomány oktatása tehát totál leépül. egy ilyen ország megnézheti magát pár évtized múlva.
(mondjuk az igaz, hogy ha az ember jó kémiából, akkor nyilván inkább vegyésznek/vegyészmérnöknek/biomérnöknek stb. megy, mert az sokkal jobb és értékesebb képzettség, mint a tanári)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.05. 16:18:24

@Bell & Sebastian: soha többet dobozolás!

no more boxing

Albu 2011.08.18. 12:56:52

@tblv: Azt a részét értem, hogy fiatal és népszerű arccal reklámozunk.

De hogy egy sugárzóan ostobával a kémiát?!
süti beállítások módosítása