Puskát tölts!
2011. április 06. írta: mr. pharmacist1

Puskát tölts!

„Kedves életének ezt valaki nem vallja,
Dicsősséges nevű hírét az utálja,
S hazája oltalmát semmi jónak tartja.”
(Rimai János - Katonák hadnagya)

  Pósán László javaslata, miszerint a Magyar Férfiembereknek minimális katonai kiképzést kellene kapniuk, nem kavart akkora port, mint amekkorát kellett volna neki. Például egy Török Zsolt-közleményre sem emlékszünk, amely a totális mozgósítás, a társadalom militarizálása vagy az Orbánjugend ellen tiltakozott volna. Gyurcsány Ferenc sem szólalt fel a Klubrádióban, vagy írt blogbejegyzést az aktuális vejmarizálódás miatt. Szijjártó Péter egy mokkás cáfolattal lekeverte az egyéni partizánakciót, pedig Pósán javaslata jó alkalommal szolgál arra, hogy eltűnődjünk a honvédelem sorsát érintő néhány fontos kérdésen (Még akkor is, ha Szijjártónak abban igaza volt, hogy az alkotmányos honvédelmi kötelezettség nem jelent automatikusan fegyveres szolgálatot.)

  Kezdjük a sorkatonasággal: tiszta hülyeség ideológiai vitát csinálni belőle, hiszen eszközről van szó. A sorkatonaság eltörlése nem jelenti a modernizáció diadalát, visszatérése nem jelentené a horthyfasiszta éledést – de nem jelentene automatikus, végleges megoldást sem.

  Svájcban van sorozás, Németországban már nincs. Az Egyesült Államokban alapból nincs, de korábban időnként bevezették. Finnországban megint van, Belgiumban nincs. Hadtápból visszamaradt glóbuszkonzerveket sorsolunk azon Olvasóink közt, akiknek sikerül ezeket a példákat elhelyezni a haladás-reakció tengelyen.

  Éppen ezért nem is a sorkatonaság a lényeges. Hanem az, hogy Magyarországon nem csak a honvédelem, de a honvédelem eszméje is gyalázatos állapotban van. Nem csak a rozsdás géppisztolyt nem markolja erős magyar férfikéz, hanem a szép újat se.

  Mint mindenért, természetesen ezért is a kommunisták hibásak: teljesen lenullázták a honvédelem nimbuszát. Nem volt ugyanis hon, amit védeni lehetett volna. A Szovjetuniót, ezt a ronda, behemót vörös godzillát kellett volna oltalmazni, csakhogy azt – Varsói Szerződés ide vagy oda – a kutya se akarta megvédeni. Az ideiglenesen itt állomásozó csapatok gondoskodtak arról, hogy a hadsereg látszatra se lehessen független Moszkvától, a sorkatonaságot pedig a nép betörésére és indoktrinálására használták. 

  Aztán ahogy a SzU végórái közeledtek, úgy alakult át az egész az intézményesített szívatás mindenki számára egyre nyűgösebb és értelmetlenebb eszközévé. Levitézlett járműpark, anyaghiány, mustáros kenyér, buta felettesek: leginkább ennyit tapasztalhattak meg a katonaságból azok, akiknek nem sikerült kihúzniuk magukat valamilyen indokkal a szolgálat alól. Hülye, hülyébb, leghülyébb, legesleghülyébb; rendőr, postás, vasutas, hivatásos katona – talán emlékeznek a viccre. Az se lehet véletlen, hogy az MDF rendszerváltó plakátján egy tányérsapkás, zsíros tarkó szerepelt.

  Persze a kommunisták mellett nem kerülhetjük meg a demokratikus kormányok felelősségét sem. Hiába tagozódtunk be a NATO-ba, a republikánus éthosszal azóta sem sikerült beojtani a lakosságot. A magyar baka továbbra is szánalmas karikatúra: a filmesek előbb forgatnak egy szerencsétlen szakadt csövesről is, mint a mundérban feszítő honfiról. A gyerekek az afganisztános Medal of Honorral csapatják, miközben még sose hallottak az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljról. De sebaj, nem volt olyan régen az sem, amikor a Honvédelmi Minisztériumban a szolgálati lakásokat passzolgatták le egymásnak bagóért, miközben hagyták, hogy a nemzeti érdeket szolgáló lokátort néhány virág szorítsa ki természetes élőhelyéről (a Fidesz aktív/passzív asszisztálása mellett, sajnos), és a laktanyákat a benne ülő katonákkal együtt biztonsági magáncégek védjék.

  A lokátor végül kompromisszumok árán mégis megépülhet, persze nem oda, ahová eleve tervezték. A szimbolikus bukta jól példázza a honvédség lobbierejét, és most senki sem petíciózik azért, hogy a radart az eredeti helyszínen építsék fel. Örömteli változás volt viszont a korábban teljesen érthetetlen okokból eltörölt kardrántás felélesztése, már csak azért is, mert a védelmi kiadások jó ideje évről évre csökkennek. Maradnak a szimbólumok – ezek szerepét azonban ne becsüljük alá.

  „Édes és dicső dolog a hazáért meghalni” – zengte egykor Horác. S ha már sehol sincs a hitetlen törököt kardélre hányó vitéz buzgalom, a labanctáncoltató virtus, azért puskát megtölteni mégiscsak illenék megtanulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr172802086

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak az menjen katonának 2011.04.06. 11:53:30

Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret - tartja a népdalba ágyazott népi bölcsességünk. Amivel minden értelmes és humánus emberfő csak egyet tud érteni. Sőt még a hivatásos katonák többsége is, hiszen a kényszerített katona nem jó katona. Továbbá í...

Trackback: Az előző Fidesz-kormány honvédelmi mérlege 2011.04.06. 11:34:46

Úgy tűnik, a honvédelem nem számít nemzeti ügynek. A "Nemzeti ügyek politikája"-ban (amit most, a választás előtt 'a program'-ként mutattak be) ugyanis egy szó sem szerepel róla. Jobb híján, nézzük meg, mi történt az előző Orbán-kormány idejé...

Trackback: Kósa Lajos háborodik 2011.04.06. 10:52:09

Azzal, hogy Gyurcsány Ferenc megjelent a romagyilkosságok keddi tárgyalásán, átlépte a Rubicont - jelentette ki Kósa Lajos. Szerinte botrányos volt Gyurcsány tette, aki ezzel "persona non gratává vált a magyar közéletben". A Fidesz ügyve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrelnyikov 2011.04.06. 08:25:59

1. A néphadsereg lezüllesztéséhez - a fent említetteken kívül - az is hozzájárult, hogy 56-ban átállt, így többé nem volt érdeke (nemcsak az oroszoknak, hanem kádáréknak se), hogy egy ütőképes hadserege legyen Mo-nak.
2. Amikor - több évtizede - Portugáliában jártam, akkor ott még volt sorkötelesség, de nem szívatás, fókázás és krumplipucolás volt, de nem is méregdrága kiképzés, hanem vívás- és lovas oktatás (amolyan, akinek kimaradt a kiscserkészet - egy kis rekreáció, mint a valdorfos tanároknak hétévenként)
3. Azért én ilyen ideális körülmények között se sírom vissza a sorkötelezettséget (én pl helyette járhattam egyetemre, ami kicsit hasznosabb), viszont valami Nemzeti Gárda jellegű dologra volna igény. Arra, hogy akik éreznek magukban indíttatást alakzatban vonulásra és erdei airsoftozásra, azok - cserébe egy kis árvízvédelmi munkáért - ezt állami keretek között (hétvégéken, havi néhány munkanapon, igazoltan) megtehessék. A hivatásosaink úgyis mind külföldön vannak...

Stenonis 2011.04.06. 08:57:09

Vissza a sorkötelezettséget.
Lehet, hogy militarista vagyok, de a társadalomnak is jót tenne. Pl. a cigány etnikum itt is szocializálódhatna, megtanulna közösségben dolgozni.
Ez lenne az egyetlen hely ahol a rózsadombi ficsúr és a szabolcsi paraszt is rövid ideig egyenlő lenne. Mindkét félre ráférne ez az élmény.
Elméletileg májusban lehetne egy értségivel egybekötött felvételi. Utána 3 hónap alatt, kvázi táborozásként lehetne foglalkozni a honvédelemmel.
A honvédelembe az árvíz és tűzvédelem is beletartozik.
Mellékesen 6-8 hét intenzív kiképzés után már a raj, szakasz és század szintű harcászatnak is mennie kellene. Persze nem kell 2 hétig csak a menetelést gyakoroltatni, mit régen. Augusztus végére a speciális kiképzések is megtörténhetnek. Aki műszaki felsőoktatást választott, azoknak 1-2 hét alatt meg lehet adni a minimális kiképzést tüzérségre (tudom, jelenleg az MH-nak nincs ilyen fegyverneme). A többieknek hk-ra vagy pszh-ra. Legalább is a svédeknél (tudom elmaradott ország sorkötelesekkel) a sor is néhány hét múlva tankot vezet.

Az egészet követnie kell egy önkéntes tartalékos rendszernek. Az állam plusz juttatásokért cserébe (extra szabadság, zsold etc.) a tartalékosokat évente, később 2-3 évente visszahívná ismétlő kiképzésekre.

A probléma az egésszel az, hogy a honvédségünk még a legminimálisabb feladatainak ellátására sem alkalmas. Kíváncsi lennék, hogy egyáltalán harckészültsége tudná-e helyezni magát... :(

sztrelnyikov 2011.04.06. 09:05:21

@Stenonis:
A barátaim - akik cigányokkal szolgáltak együtt - nem épp arról számoltak be, hogy a cigányok szocializálódtak, hanem épp ellenkezőleg: a magyarokat szocializálták (ha érted mire gondolok).

A szabolcsi és a rózsadombi soha nem volt egyenlő! Amíg volt sorkötelesség a rózsadombi a HM-ben főzte a kávét, míg a szabolcsi Kaposváron fókázott.

2011.04.06. 09:23:05

@Stenonis:

'Magyarországon nem csak a honvédelem, de a honvédelem eszméje is gyalázatos állapotban van'

Ez a lényeg.

Tudatosítani kell, hogy Magyarországot azoknak kell megvédeni, akik itt élnek. A haza védelméből mindenkinek ki kell venni a részét, az nem lehet egy maroknyi hivatásos hobbija.
A környezetvédelem sem csak a biológusok és környezetvédő szakmérnökök dolga, hanem mindenkié.

Viszont a 'sorkötelezettség' szó lejáratódott, és különben sem arról van szó, hogy sorállományúakkal töltenénk fel a hadsereget, hanem arról, hogy bizonyos ismereteket/készségeket mindenkinek meg kellene szereznie.

Úgyhogy nem sorkötelezettségről, hanem kötelező kiképzésről vagy hasonlóról beszélnék.

szempontpuska 2011.04.06. 09:35:40

Kétszer is elolvastam a posztot, de nem derül ki számomra mit akar az írója...

Sztem ez nem egy militarista társadalom. Sőt, hozzátenném nem is egy felelősségre alapuló társadalom.

Rinyálással "hazát védeni" (ugyan mitől?) nem lehet.
A magyar honvédelem régóta (sztem az I.vh óta) potyautas. Horthytól vagy komcsiktól függetlenül.

Alkalmatlan és ezért pénzkidobás.
Méghogy nevelő, meg integráló hatás? Piha!

Ami nem működött 5-6 évtizedig, azt minek próbáljuk meg ismét?

Pazarlás, időkidobás, pocsékolás. Ennél jobb ha akinek van rá vonzalma, hivatástudata, vagy elkötelezettsége, az menjen profi katonának. A többiek számára úgyis csak vicc vagy szívás lenne

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 09:37:31

A jelenlegi rendszer legnagyobb baja, hogy a HM egy óriási vízfej, tele mundérba öltözött, túlfizetett közhivatalnokokkal, akik mást sem csinálnak, csak az aktákat tologatják, miközben alig van lövész.

Ennek az oka pedig nem a rossz rendszerben, hanem a társadalomban keresendő. A társadalmat az utóbbi 50-60 évben erkölcsileg teljesen lezüllesztették. Nagyon messze vagyunk már a Horthy-kortól, amikor még voltak igazi értékek, és a katona meg is tudott halni a hazáért. Amíg ez nem változik meg, addig minden reform felesleges.

Bummer 2011.04.06. 09:39:52

A technikai hadviselés korában komikus kiképzetlen embertömegre alapozni.

Bummer 2011.04.06. 09:40:37

Még pontosabban: a honvédelemben mindenki úgy tud a leghatékonyabban részt venni, hogy keményen dolgozik a SAJÁT munkájában.

szempontpuska 2011.04.06. 09:41:43

@Vhailor: "Nagyon messze vagyunk már a Horthy-kortól, amikor még voltak igazi értékek, és a katona meg is tudott halni a hazáért"
Nevetségesen hazug állítás...

GGG77 2011.04.06. 09:44:56

@szempontpuska: "Ennél jobb ha akinek van rá vonzalma, hivatástudata, vagy elkötelezettsége, az menjen profi katonának. "

Így van, csak sajnos a MH képtelen arra, hogy valóban profikat neveljen, képezzen ki.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 09:48:39

@szempontpuska: Kérdezd meg a Tordai csatában résztvevőket.

Téglagyári Megálló 2011.04.06. 09:55:08

Nem tudom, szükséges-e hazaárulókkal vitatkozni.

Pelso.. 2011.04.06. 09:56:28

@Vhailor: A katonának nem az a feladata, hogy meghaljon a hazáért, hanem hogy adott esetben megvédje.
Igazi értéknek pl. a Don-kanyart gondoltad?

szempontpuska 2011.04.06. 09:59:41

@Vhailor: Nagyapám a Don kanyarban halt meg.
Egy fecske nem csinál nyarat, mondhatnám tömören - többet nem is érdemel a horthy korszak hadseregének idealizálása...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 10:05:25

@Pelso..: Érték alatt kötelességtudatot, hazaszeretetet, áldozatkészséget értek.

Abban egyetértek, hogy az elsődleges érték a haza védelme, de ezért néha a katonának életét kell áldoznia. Csak úgy felteszek egy költői kérdést: El tudod képzelni a mai HM-es tiszti állományról, hogy hajlandó/képes lenne egyáltlalán egy gépkarabélyt megfogni?

Nem, a Horthy korszakot nem kell idealizálni, de sok tekintetben az akkori sorállomány és tisztiállomány minőségben felülmúlta a mait.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 10:07:17

@szempontpuska: Az enyém meg végigharcolta tüzérként az egész háborút, Bajorországban esett hadifogságban.

ravaluf 2011.04.06. 10:12:21

Jómagam leszolgáltam a magamét az utolsók között, egészen értelmes helyen, írnokként, azaz, én üzemeltettem a századot a tökéletesen inkompetens, gyakorlatilag írástudatlan szolgálatvezető helyett, őrmesterként szereltem le, ja és már két diplomával tettem mindezt, önként. Abból, amit ott láttam, meggyőződésemmé vált, hogy abban a formában, ahogyan a sorozás intézménye itt fennállt, annak nem volt SEMMI értelme. Ellenben, azt is láttam, hogy ugyanennek az időnek, értelmesen eltöltve, LENNE értelme. Mire gondolok?

Értelmes kiképzés: fegyverhasználat, közelharc, angol nyelv, alapvető katonai ismeretek, táborozás, minimális, szükséges alaki, csak hogy formát adjon, korrekt testnevelési képzés, nulla szívatás, egészséges ételek, és értelmes szolgálat ellátása, minket is 70 éves exrendőrök őriztek securitys egyenruhában, a kistársaim meg verték a faszukat az ágyon, és nem csináltak SEMMIT.

A fentieknek lenne értelme, és fél év- 4 hónap is elég lenne, mindenki kibírná, és meg tanulna is valamit.

Kosinva 2011.04.06. 10:17:20

A sorkatonaság pénzpocsékolás, egyedül egy várható háborús helyzet előtt érdemes egy professzionális hadsereg mellett kibővíteni az állományt sorozott katonákkal.
Bár a középiskola vége felé járóknak egy maximum egy hónapos alapkiképzést belehet hozni, persze (izraeli barátainktól tanulva és a női emancipációt figyelembe véve) nem csak a fiúknak.

Amúgy a magyar honvédelem honvédelmi képességei a 0 felé konvergálódnak, leginkább látszat hadseregünk van. Ha tegyük fel az oroszok megindulnának Közép és Kelet-Európa visszavételéért körülbelül azt éreznék az orosz tábornokok, mint abban az anekdotában a német tábornok és a diplomata, ami az 1944. március 19-i német megszállásról szól (ha Magyarország nem áll ellen 24 óra, ha ellenáll 12 óra).

Ha tényleg arra törekednénk, hogy hazánk honvédelmi képességei magasak legyenek, akkor mielőbb szorgalmazni kellene egy európai hadsereg létrehozását és a nemzeti hadseregek irányításának beolvasztását egy EU-s parancsnokságba. Persze ettől még a magyar hadsereg hagyomány rendszerét (a rangjelölést kivéve) megtudnánk őrizni.

Pelso.. 2011.04.06. 10:25:33

@Vhailor: Fenti fogalmak szépen hangzanak, de a védelmi képességre elenyésző hatásuk van.
Nehogy már hazaszeretettől fűtve lovasrohammal menjünk a tankok ellen.
A lényeg továbbra is ott keresendő, hogy egy katona képzésére mennyit tudunk költeni, szerintem csakis ez határozza meg a védelmi képességet, mely szükségességének mértékén lehetne ám nagyot vitatkozni...

Nem tudom elképzelni, de ezen változtatni a honvédelmi miniszter kötelessége. -demagóg leszek: azért tartjuk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.06. 10:27:47

@Vhailor:
Egy puskalövés nélkül hagyták lerohanni a hazánkat, viszont öngyilkos kommandóként tartották Buda várát, amíg a várost szét nem lövették.

Azért annyira nagy stratégák nem voltak...

szempontpuska 2011.04.06. 10:31:09

@Vhailor: és bármelyikünk közvetett "tapasztalata" alkalmas-e arra, hogy következtetéseket vonjunk le a kor hadseregéről, felkészültségéről, elkötelezettségéről vagy felszereltségéről?

Ha érdekel és nem menekülsz a hagymázas szavak mögé akkor Nemeskürtynek van egy híres könyve a II. Magyar Hadseregről...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 10:35:14

@simonmondja.: Pontosítsunk - a magyarságnak sosem voltak jó stratégái. Mi mindig az egész világ ellen akartunk harcolni, és a "falnak való nekifutásban" mindig szétvertük a fejünket.

A bátorság nem bölcsesség, a hazaszeretet még nem okos geopolitika. De ezért nem szabad azt mondani, hogy mostantól kezdve mind felesleges. Nem mondhatjuk, hogy Horthy katonái egyszerűen csak hülyék voltak, akik lelövették magukat a nagy semmiért.

A múlból tanulni kell. És szerintem a lecke, amit ebből tanulhatunk az az, hogy mindig kell tartanunk egy ütőképes hadsereget, amit viszont nem szabad elpocsékolnunk idegen harctereket, úgy mint ez megtörtént 1914-18 és 1941-45 között.

ravaluf 2011.04.06. 10:38:14

@Stenonis:

szó szerint ahogy mondod, illetve egyetértek kosinva kollégával, aki az izraeli rendszert kopizná rövidebb idővel, esetleg emancipálva, bár arra szvsz messze nem vagyunk érettek, ha vágjátok, mire gondolok.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 10:39:51

@Pelso..: A fenti fogalmak a szükséges, de nem elégséges feltételek. Ha esetleg műszakira jártál, és tanultál matekot, akkor teljesen tisztában kellene lenned ezzel.

Puszta lelkesedésből nem lehet hazát védeni, kell hozzá a fegyver. De hiába van fegyver, ha nincs aki megvédje a hazát. Azaz előbb meg kell teremteni egy olyan társadalmi klímát, amely kedvez az általam említett értékeknek, aztán lehet fegyverkezni is. Addig felesleges.

Robinzon Kurzor 2011.04.06. 10:42:28

Értelmes felvetés, ostoba poszt.

Sorkötelezettség az adott történeti-szociológiai-kulturális előzményekkel: baromság.
(Még akkor is, ha erről az egészről tényleg csak a komcsik tehetnének, Für Lajosok és Lányi Zsoltok nem.)

"Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret."

Ami kellene:
Önkéntes alapon, kedvezményekkel támogatva 3 hónapos alapkiképzés: javasolnám egy-az-egyben az USMC pont ennyi ideig tartó programját.
Innen kétfelé ágazik:
Tényleges szolgálat (kb. mint most, de jobb perspektívákkal), fizetésért.
Tartalékos szolgálat önkéntesen, kedvezményekért cserébe.

Az amerikai hadseregtől nem csak a kiképzést kellene átvenni, hanem alaposan tanulmányozni a toborzási technikákat, és az integrációs módszereket is.
Ott is tömegével mennek a hadseregbe a társadalom perifériájáról, az oktatásból kimaradt leszakadó (jórészt cigány) rétegek egy részét így meg lehetne fogni.

A honvédelemnek tekintélyt nem lehet parancsszóra teremteni, vagy rinyálással, pátoszos semmitmondással elővarázsolni: azért meg kell szolgálni, ki kell vívni.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 10:44:17

@szempontpuska: Nem olvastam, viszont láttam Sára Sándor dokumentumfilmsorozatát a 2. hadseregről.

De ha már a Don-kanyarnál tartunk, ott van Jány Gusztáv. Gondolhatunk róla amit akarunk, de ő képes volt visszajönni a háború után és egyenes gerinccel elvállalni a felelősséget. Melyik mai tábornok vagy főtiszt lenne erre képes?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.04.06. 10:46:12

"Hanem az, hogy Magyarországon nem csak a honvédelem, de a honvédelem eszméje is gyalázatos állapotban van. "

Egyetértek. És sajnos itt is dominál a posztkomcsi mentalitás: ha valami nem megy, hagyd ott! Nem megjavítani kell, nem fejleszteni, hagyni kell a picsába.

Szar volt a sorkatonaság? Persze, hogy az volt, mert kopasztól a honvédelmi miniszterig senki nem érezte magáénak! Egy pillanatnyira sem ringathatta magát az ember a hitbe, hogy itt valami hasznos, nemes dolgot csinál, így persze mindenki haszontalan és aljas lett... De ezen lehet változtatni.

Igenis kéne sorkatonaság, legalább egy nyáriszünetnyi.

A röhej, hogy egyébként a magyaroknak jogos revíziós követeléseik is vannak a szomszédaikkal szemben, és mondjon akármit a felvilágosult objektívértelmiség: a fegyverek még mindig jobb meggyőzőerővel bírnak, mint az európai értékekről való rizsázás.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 10:51:43

@TaTa86.: Sajnos amíg a költségvetés 40+% nyugdíjakra megy el, addig nem jut pénz a hadseregre.

___________________________ (törölt) 2011.04.06. 10:52:56

@sztrelnyikov:

"Portugáliában (...) akkor ott még volt sorkötelesség, (...) vívás- és lovas oktatás"

Ez tök aranyos, de ezt vajon minek teszik kötelezővé?

pelikán* 2011.04.06. 10:53:31

Usztics Mátyás közbelépése szükséges.

ravaluf 2011.04.06. 10:56:28

@Shenpen:

hagyomány

sport

kultúra

elegancia

a fenti címkék ráhúzhatóak simán, magam is vívtam évekig, nagyon is jót tesz testnek és fejnek egyaránt, 100X inkább mint a foci, ami nálunk ment a grundon

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2011.04.06. 10:57:20

@Téglagyári Megálló: hol tanultad a hazaárulózással való érvelést? ez már a nagy Konzervatív létezés?

ja, most szólok: nem vagyok hajlandó fegyverhez érni, akármi is történik.

Uva 2011.04.06. 10:59:53

Fú mennyi lelkes támogató!
Van egy ötletem: ti menjetek el sorkatonának, élvezkedjetek pár hónapig a laktanyában, de engem ki lehet hagyni a buliból, kösz.
Nem érzem szükségét annak, hogy bevonuljak egy több hónapos jelmezes ökörködés kedvéért. Úgysem egy adag béna civilen fog múlni egy háború kimenetele, bárki támadna meg minket.

ravaluf 2011.04.06. 11:01:01

@Uva:

hát rajtad nem fog múlni semmi, az kurvaélet

én sajnálom 2011.04.06. 11:04:21

Végre egy ötlet ami hozza a pénzt.

lemonlime 2011.04.06. 11:05:38

Ha a nagyhatalmak ma úgy döntenének, holnaptól Magyarországból csak egy fél Budapestnyi terület maradna. Bármekkora és bármennyire is hatékony, jól felszerelt lenne a magyar hadsereg, ez így történne, ez ellen semmit nem tudnánk tenni.

solangie 2011.04.06. 11:06:02

Pósán Laci bácsi megunta a terepasztalt, igazi katonásdit akar játszani a kölkeinkkel. Ha meg jön a felcukkolt ellen (mer' az még nincs, de csinálunk!), jók lesznek golyófogónak a fijúk, ha már munkát nem tudunk adni nekik.

Kivlov 2011.04.06. 11:06:04

Felesleges a kötelezés. Kb 5 féle kamuindokkal tudna belőle kibújni, aki akar. És ennyi.
Arról már nem is beszélve, h 2 egyetemi diplomásként, 18 éves 8 általánosos c*g*nygyerekek ugatnának, csak mert ők már „öreg” katonák? pffffffffffff

HitetlenTamaska 2011.04.06. 11:06:36

" Mint mindenért, természetesen ezért is a kommunisták hibásak: "

Erre csak az tudom tomoren mondani, hogy "Baszd meg"

A kommunistak tehettek ugye az elso meg a masodik vilaghaborurol is, amikor magyarok millioi haltak meg a frontokon es a hatorszagban. A honvedelem eszmeje teljesen jogosan van lenullazodva ebben az orszagban, es eppen hogy nem a kommunistak tehetnek rola.

mojszipupi 2011.04.06. 11:06:36

A sorkötelezettség a legnagyobb pénzkidobás a világon. Legyen olyan normálisan megfizetett hadseregünk hogy életpályát kínáljon a fiataloknak és ne azért mert 40 évesen nyugdíjba lehet menni....senki ne várja el a fiataloktól h azért mert az ország vezetői úgy gondolják 1 évre katonásdit játszanak. Ebbe az ég világon semmi nevelő érték nincs csak alá-főlé rendeltségi viszony és ennek kihasználása. Vagy OK legyen kötelező sorkatonaság azoknak akiknek tartósan legalább 2 éve nincs munkája!!! Az valószínűleg nem is akar dolgozni!

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.04.06. 11:07:20

Nem teljesen mindegy.
Fijúk, ti itten a mandineren, volt közülletek egy is sorkatona?
gondolom nem. Mert ha lett volna, tudnátok, hogy már 20 éve sem nagyon volt töltény az AMD-be (évente 2 lövészet 2x6 tölténnyel (ezt is ha lehetett elvitte a hivatásos, hogy legalább ő lőhessen).
Minek ilyen hülyeségre pénzt költeni. Ha háború lenne...NATO tagországként Európába? Mondja Margit, Normális?

Uva 2011.04.06. 11:10:07

@ravaluf:
Épp ez a lényeg, hogy marhára nem is akarom, hogy rajtam múljon. Legyen egy profi hadsereg, akiknek ez a munkájuk.
Én meg hadd álljak inkább a laborban a lombik mellett, több értelme van.

ビンセント・ベガ 2011.04.06. 11:10:29

Amíg nem sikerül a Honvédség vízfejét kiszúrni és a hadseregünk "profi" részét egy legalább profinak tűnő hadsereggé átformálni, addig mindenféle tartalékos, kötelező, stb az átlagemberekre fókuszáló honvédelmi elképzelés felesleges.

Hogyan tudnának azok egy ilyen tervet kivitelezni akik az előbbivel nem bírtak el?

Ha a hivatásos sereg nincs rendbe téve előtte, akkor ez az egész biztos recept a bukáshoz illetve ahhoz hogy a honvédelmi elkötelezettség tényleg az abszolút nullára katapultáljon pillanatok alatt.

Bambulka 2011.04.06. 11:11:30

Gyengébbek kedvéért: irjátok le egy papírra milyen év van most, majd azt, hogy melyik évszázad.

21.

Kardozós, lövöldözős hajlamú srácok, a normális békeszerető többség, és Európa már túllépett ezeken az ódivatú hülyeségeiteken.

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:11:38

Mint érintett (egykori honvédtiszt) hadd világosítsam fel az olvasótársakat: egy haderő hadrafoghatósága (ütőképessége) és az újoncozás módja között nincs semmiféle összefüggés.
Egy valamirevaló hadsereghez három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Ez nekünk nincs.
Mellesleg azt sem árt tisztázni, melyik ligában akarunk játszani. Tetszik vagy sem, sosem leszünk egy súlycsoportban a nagyokkal. Még a középligával (Ukrajna, Lengyelország, Románia) sem. Ez van, ezen vérgőzös hőbörgéssel sem lehet változtatni.
Aki meg itt a "jogos területi követelésekkel" jön, az térjen magához: ha az a követelés jogos lenne, akkor el sem tudták volna venni a területet. Ha el tudták venni, akkor nem jogos.

KaPé 2011.04.06. 11:11:44

@Vhailor: "Sajnos amíg a költségvetés 40+% nyugdíjakra megy el, addig nem jut pénz a hadseregre. "

Megoldás: sorozzuk be a nyugdíjasokat.

dr. Tonyk 2011.04.06. 11:11:55

Megvédeni a hazát? Kitől? Attól tartok, bárki is akarna a környékből lerohanni bennünket csak jobban járnák...

Pelso.. 2011.04.06. 11:12:23

@TaTa86.:
Előrebocsájtom: szerintem az ifjúság nevelésére nem a hadsereg hivatott, ilyen szempontból semmi szükség a nyáriszünetnyi képzésre. Arról nem beszélve, hogy a revíziós követelések kapcsán pont az így tákolt hadsereg gyakorolna nyomást a szomszédainkra?
Relatíve elvárt szintű védelmi képesség fenntartására pedig kizárólag a jól képzett (drágán) katona alkalmas, nem pedig a szépen hangzó szavaktól fűtött.

2011.04.06. 11:12:35

Kétségtelen, hogy a kis belvárosi liberális hermafroditákra ráférne némi férfias tevékenység. Lassan már nem lehet megkülönbözteti őket a nőktől.

MagyarZizzi (törölt) 2011.04.06. 11:12:52

Egyetértek a javaslattal, és a posztolóval is, bár könnyen beszélek, a nők kiképzése eddig nem került szóba. :) De azt nem bánnám, ha a korombeli hímekből egy pár hónapos katonai kiképzés keretében férfit faragnának, mert az nem állapot, hogy ha fel kell menniük a második emeletre, már nyivákolnak, hogy miért nincs lift. Erre persze a sorkatonaság előző rendszere alkalmatlan volt, négy nagyszülőmből három katona volt, de azok alapján, amit meséltek, túró volt az egész...

gentry 2011.04.06. 11:12:59

Mint 18 hónapot lehúzott egykori sorkatona, egyet tudok mondani a sorkatonaság visszaállítására: NEM, NEM, SOHA!

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:13:18

@mojszipupi: nem, ha jól csinálják, a sorkötelezettség sem pénzkidobás. Ha rosszul csinálják, akkor viszont a hivatásos katonaság is az (lásd a mostani MH-t.).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.04.06. 11:13:44

Darázsfészek.

Mondjuk az alapok:

0. Az, hogy lesz-e és mikor európai háború, nem tudjuk, ha lesz, úgyis automatikusan ránkpattan a szopóálarc.

1. Önállóan ekkora és ilyen adottságú ország a 21-ik században nem védhető. Ergo csakis jó szövetségi rendszerben megy a dolog, jelenleg a létező legjobbnak éppen tagjai is vagyunk.

2. Ebben a szövetségben vannak elvárások, hogy mást ne említsünk, a honvédelmi költségvetésünk főösszegére nézvést, ezt illene tartani.

3. Ez a pénz nekünk kurva sok, viszont ahhoz, hogy komoly erőket a kor technikai szintjén fönntartsunk aprópénz.

4. Hogy ne legyen kidobott pénz, amit erre muszáj költenünk, és ne is járassuk le magunkat használhatatlan egységekkel, özönvíz előtti eszközökkel - vagy éppen méregdrága, sosemhasznált grippenekkel, nincs más választás, mint valami szűk szakmai szegmensben, a rendelkezésre álló forrásokból hasznosat mívelni. Valami olyat, ami mobil, bárhol bevethető, a szövetség igényli. Nem hátrány, ha olyan K+F-ekkel jár együtt, aminek járulékos polgári hozadéka is van. Ilyennek vélem pölö a táboriorvoslást (ebben, ha enm tévedek van is némi respektálhatónk), de többféle műszaki, logisztikai részfeladat is szóba jöhetne.

5. Mindez szöges ellentétben áll az összes irodábalottyadt pizsamás és viszkisdobozokkal sürgő-forgó, élősködő senki önérdekével. (Ahogyan minden valamire való alrendszeri strukturális reform is érdekeket, status quo-t sért, ekképpen gyávánál gyávább politikusaink sosem vágnak bele.)

6. Minden más - értsd: árvíz-belvíz-földrengés egy valami Nemzeti Gárda szerűség asztala, miként a katonásdiból sosem kinövők rekreációs foglalkoztatása, és a lobogó hazaszeretettel átfűtött fontoskodók energiáinak jogállami mederbe csatornázása is.

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:14:56

@Bambulka: "és Európa már túllépett ezeken az ódivatú hülyeségeiteken."

Aha, ezt majd meséld az iszlám hódítóknak, akik nemsokára befejezik azt, amit a törökök anno nem tudtak véghezvinni...

Netuddki. 2011.04.06. 11:15:16

Embörök, ki kéne nyitni azt a csipás szemeteket! Mi ellen akartok védekezni (azért azt feltételezem senki sem akar senkit megtámadni)?

A mai háborúkat nem gyalogokkal vívják. Leszámítva pár elmaradott afrikai országot ahol ugye a katonákat inkább a saját lakosság ellen vetik be.
Magyarországon amúgy sincs semmi amiért érdemes lenne elfoglalni. Ami érték van (volt) azt meg már kilóra megveszik (megvették)...

Walter Melone (törölt) 2011.04.06. 11:15:16

ha nem lennének katonák, nem lenne háború sem.

ha a hazát a katonáknak kell megvédeni, az a politikusok kudarca.

le a háborúval!

peace, love, rock and roll!

Bell & Sebastian 2011.04.06. 11:15:38

- a SzU az SZU, a magoroknál
- puska csak a díszszázadnál van, szabályos vezényszó: "-Fegyvert (kivár egy ütemet) tölts!"
- Aristo ebben a stílusban sokkal jobb
- a szerző -ha volt katona- nem figyelt oda eléggé, de nem volt
- a post telis-tele van nem-igazságokkal

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.06. 11:15:41

A végtelenül logikus gondolatmenetből csak egyetlen kérdéskör maradt ki: vajon mit kezdene Magyarország (vagy bármelyik másik ország) egy teljeskörűen mozgósítható, mondjuk 1 millió főt számláló reguláris hadsereggel? MI A CÉJA ENNEK?

A kérdés nem véletlenül nem lett feltéve, annyira egyszerű a megválaszolása: ezeknek a csapatoknak a harcértéke a mai hadviselésben pont NULLA. Megszállva lehet tartani velül területeket, biztosíthatják a kijárási tilalmat, és áldozatául eshetnek a partizán akcióknak.

MEGÉRI tehát ez a dolog? NEM.

De azért hazafias érzelemből persze meg lehet csinálni, ott van mindjárt a NENYI, amelyben a palamenti képviselők bizonygatják, hogy ők dolgoznak - értelme semmi, de roppant nemzeti érzelmű, pláne piros-fehér-zöld háttérrel a közintézmények falán.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.04.06. 11:17:00

Gyűlölöm a fegyvereket, és ebből kifolyólag sosem fogok fegyvert fogni, akár kötelezővé teszik, akár nem.

A fegyverekből meg öntsetek harangot, ezt még a Semjén papa sem ellenezné.

bőrmók 2011.04.06. 11:17:15

Mégis miből fizetnénk ezt a "kiképzést"? Ja, majd a nyugdíjamból?

magyar ember teli szájjal 2011.04.06. 11:18:04

"Csak az jöjjön katonának aki ilyet szeret"
Magyar népdal.

Netuddki. 2011.04.06. 11:18:21

@beavereater: Hüle! aztán mit akarsz a katonasággal tenni a török vendégmunkások ellen?

Bambulka 2011.04.06. 11:18:33

@beavereater: részemről jöhetnek, nekem szimpatikusak.

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:20:09

@RAMBO: nana, azért azt az afgán de még a líbiai példa is mutatja, hogy a légifölény egy dolog, de egy terület megtartása meg a másik.

2011.04.06. 11:21:22

"puskát megtölteni mégiscsak illenék megtanulni"
és ezt hogy sikerült kitalálni? Miért? Töltse a rosseb, illetve az, aki akarja... én nem akarok harcolni. A cikk so-so, de ez a mondat a végén baromság.

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:21:42

@kovi1970: lesz itt más is, nem csak vendégmunkások...

Jason Bourne 2011.04.06. 11:22:53

sorkatonaság hülyeség. jól gépesített kis létszámú professzionális hadsereg+egy nagyobb létszámú önkéntes nemzeti gárda akik a homokzsák pakoláson kívül azért fegyveres kiképzvést is kapnának+egy ütőképes légierő többcélú vadászbombázókkal.
tömeghadsereg vsz. a múlté, főleg ha nem hódítani akarunk, hanem hont védeni, békét fenntartani.

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:23:07

@Bambulka: ja, hogy te is olyasféle vagy, aki csak egy iszlám társadalomban lenne képes nőhöz jutni (mert az európai lányok visszabeszélnek plusz undorodnak tőle)... gratulálok...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.06. 11:23:11

@khamul: "Tudatosítani kell, hogy Magyarországot azoknak kell megvédeni, akik itt élnek."

legelőször azt kellene tudatosítani, hogy nincs kitől.

bőrmók 2011.04.06. 11:23:39

@beavereater: Európának a megállíthatatlan bevándorlás a problémája, az ellen meg ne akarj fegyverrel harcolni

@imperial: az igazi férfi nem arról ismerszik meg, hogy mennyit lógatta a lábát egy kibaszott laktanyában a sok-sok férfi között, sőt

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.06. 11:24:28

"puskát megtölteni mégiscsak illenék megtanulni"

mindenképpen fontos lenne, már csak azért is, hogy az atomháború után a földonkívülieknek legyen fotótémájuk: "puskát töltő humanoid az atomvillanásban" - meg ilyenek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.06. 11:25:11

@beavereater: igazad van. Mint ahogy nekem is: ezek TÁMADÓ háborúk.

egyszerüen 2011.04.06. 11:26:29

gondolom aki most fetalálta a spanyolviaszt azaz ujra sorállományt szeretne az katona nem volt

Olyan indokkal hogy tudják a hazát megvédeni?? És mégis hogyan??

Alakizással lerohanjuk az ellenséget??
Vagy pontosabban fognak lönni a katonák, mert a kiképzés alatt 5 éleszlöszert eldurrogtatnak??

Én kiképzőtisztes voltam. 1 turnus ugye mikor én voltam kopasz, és 3 turnus volt mikor én képeztem ki a delikvenseket
Háát bohozatt volt az egész. Mondjuk tény kb 10-15 kg-om hiztam a semmittevéstől, illetve komoly alkoholista lettem:DD
más kérdés amiota leszereltem 1 kortyot se ittam és ennek vagy 20 éve

A delikvensek löttek 5 darab éleszlöszert céltáblára, meg eldobtak 1 kézigránátott
Ezzel már komolyan ki lesznek képezve??
Föleg ha a fiatal talál egy munkahelyett és behivják katonának akkor biztos majd fenntartják neki a helyett??

Baromság.
Mondjuk én tudok lönni, mert ugye tiszteséként mi lövöldöztünk eleget (löszert soha nem vittünk vissza)
de az ujoncokat nem szivesen küldeném háboruba. Azért gyilkos nem vagyok

A másik meg 1 életem van , nem szivesen adnám baromságokért

Amugy meg most már nem gyalogoskatonák vivják föleg a harcokat hanem odaküldenek pár harcigépet aztán földdel egyenlővé teszik a terepet
Irakiak is sokra mentek a hadsereggel.
Akkor mi mit is akarunk??
Arra sincs pénzünk hogy 1-nél több grippen szálljon fel, de mi hadsereget fejlesztünk:DD

Bambulka 2011.04.06. 11:26:39

Maga a "honvédelem" mint koncepció avult el. Egy globalizált világban az erőviszonyokat már nem a fegyverek döntik el. Csak Magyarországban gondolkodni finoman szólva is beszűkült nézőpontra vall.

bőrmók 2011.04.06. 11:26:51

@idelle: :D
jelentem, szublimálok

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:26:56

@Jason Bourne: a sorkatonaság pont arra lenne jó, hogy megkapnák a megfelelő kiképzést a leendő nemzeti gárdisták. Ugyanis - ellentétben a Medal of Honor-ban "tapasztalható" training mission"-ökkel - a katonai kiképzés nem csak az egyéni lőkiképzésből áll, hanem például alegység, egység és magasabbegység szintű (összekovácsoló) gyakorlatokból is (a szakkiképzésekről nem is beszélve). Azok pedig baromi drágák, kicsit veszteséges lenne párhuzamosan tartani őket.

2011.04.06. 11:27:39

@idelle:

'legelőször azt kellene tudatosítani, hogy nincs kitől. '

És ez mindig így is lesz? Egészen biztosak lehetünk benne?

Sadist 2011.04.06. 11:27:47

@MagyarZizzi: Jópáran meg belerokkantak a sorkatonaságba, gondolom kurvára örülnél neki, ha a választott "hímednek" a rokkantnyugdíjából kellene eltartania téged és a családját.
Ha majd a nők iránt is meglesz az elvárásod, hogy megtanuljanak főzni, háztartást vezetni, gyereket nevelni egy rövidke, pár hónapos tanfolyam alatt, akkor elvárhatod a katonai kiképzést is a férfiaktól, addig illene csöndben maradni.

ravaluf 2011.04.06. 11:29:05

@Uva:

A profi hadsereg arra való, hogy a nagyértékű harci technikát üzemeltesse, nem pedig arra, hogy úgymond, tömeget képezzen. Számos olyan helyzet áll elő, amikor erre a tömegre szükség van, lásd árvíz, belvíz, vörösiszap, mittudomén, és végül, de nem utolsó sorban, ha jön az ellen, (jó nem jön, de ha mégis...) akkor valakinek képesnek kell lennie megfognia egy fegyvert, és nem sikítozva elmenekülni előle.

Azzal mélységesen egyetértek, hogy jó helyen vagy a lombik mellett, senki nem is akar téged onnan elrángatni, nyilván értelmes munkát csinálsz, de valljuk be, érettségi után 3-6 hónapot akárki is kibír, sőt, és hogy utána mit kezdünk veled, az más kérdés, 3 utat látok, egyenesen irány a profi haderő (ami alatt katonákat értek és nem a HM-ben duzzadó vízfejet), VAGY irány az önkéntes, tartalékos rendszer, illetve marad egy konfliktus esetén felszerelhető tartalék, ami persze nem fog bekövetkezni, de ha mégis, akkor valaki fogja már meg azt a rohadt AK.-t, és süsse el.

walter77 2011.04.06. 11:29:47

A sorkatonaság hülyeség.

1. Drága. De nagyon.

2. 3 hónap alatt nem lehet megtanulni semmit, ami hasznosítható egy valódi harci helyzetben.

3. A NATO kötelezettségek miatt nyilván nem lehet a sorkatonákat küldeni sehova, mert azokat elfújja az első tevefing, ezért a sorkatonaság mellé hivatásosakra is szükség van, ami duplán kurvasok pénz.

4. Én, a fiamat nem adom az aktuális világellenség rezsim letörésére és az országuk demokrtaizálására. Erre vannak a hivatásosak, akik tudják, hogy miért lépnek be, és tudják, hogy ez bizony egy ilyen szakma.
(Megjegyzem éppen ezért pattant meg több ezer, tízezer fiatal vajdaságból, mert nem akart több száz kilóméterre szülővárosától megdögleni idióta nacionalista balfékek miatt. Na azóta már ott sincs sorkatonaság.)

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:30:09

@RAMBO: mármint arra gondolsz, hogy a tálibok szanaszét szívatják az őket megtámadókat? (Jó tudom, a végén felmorzsolódnak, de azért addig okoznak nem kevés fejfájást...)

Bambulka 2011.04.06. 11:31:27

@beavereater: az általánosan tárgyalt témától eltértél egy számodra nyilván problémát okozó kérdésre.

nevetőharmadik 2011.04.06. 11:31:35

Uhhhuhhhú... nos a Mandinernek egy dologban van nagyon igaza: nem a sorkötelezettségen múlik.

Először kell egy olyan honvédséget csinálni, ami legalább a saját szintjén jó valamire. Aztán lehetne akár sorozni is. De a szarba minek?

Szóval nem sorkatonaság kell először, hanem értelmes, geopolitikai környezetbe illő hadsereg-koncepció.

(Aminek szerintem pont hogy a kis létszámú speciális alakulatok lehetne a gerince és a külföldi missziók, amik alkalmasak legalább a Honvédség PRjának javítására mind bel- és külföldön.)

Az meg, hogy a hazáért meghalni... romantikus bullshit. A hazáért élni jó, nem meghalni. Nem az nyeri a háborút, aki meghal a hazájáért, hanem az, aki megöli a másikat.

egyszerüen 2011.04.06. 11:32:29

Arrol nem beszélve hogy a Román és a szlovák egyes politikusok a saját népeiket azzal cseszegetnék hogy lám a magyarok fegyverkeznek , mert le akarjuk rohanni öket

Most öszintén kell ez nekünk?? A francnak nem lehet nyugalomba élni??

Ha meg tényleg kellene egy katonaság akkor a meglévőt tegyék rendbe és ha kell egy ilyen mozdithato sereg akkor tessen létrehozni egy gárdát olyan amrikai mintára és aki akar az hadd menjen , no de kötelező??

És majd lesz visszahivás képzésre?? 10-20 napra?? a melohelyemen biztos majd megértik

ravaluf 2011.04.06. 11:33:46

@egyszerüen:

Van azért enne ráció, adoptálva egy normális ország kiképzési rendszerét. Mi anno 16 éleslőszert kaptunk Tapolcán, 6 ment egy sorozatra, 5 begyakorlásra, 5 a vizsgára. Ennyit erről, nyilván nem ezt sírja senki vissza, ja és én is híztam egy 20-ast.:)

Izraelben addig lövetik a delikvenst a lőállásban, amíg nem kezeli biztosan azt a rohadt fegyvert, és nem lő meg egy jó szintet. Lőszer van szarásig, amúgy itt is, de mi inkább fizetünk a haveri kutyáknak láda pénzeket a lejárt AK lőszer megsemmisítéséért.

GYALÁZAT.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.06. 11:34:10

@beavereater: Légicsapásokról írtál, ezért gondoltam, hogy a támadókra gondolsz - a táliboknak nincsenek harci repülőik. Lassan Kadhafinak se lesz még matchboxa se.

A tálibok gerillák, nem sorkatonák. Az IRA, ETA is halálra szopatott mindenkit, mégsem nevezném reguláris hadseregnek őket. Én 1 Mio sorkatonáról beszéltem (és Pósán László is a cikkben). Próbálok a témánál maradni.

emem 2011.04.06. 11:37:12

"Mint mindenért, természetesen ezért is a kommunisták hibásak: teljesen lenullázták a honvédelem nimbuszát. Nem volt ugyanis hon, amit védeni lehetett volna." Már bocs, ezen csak röhögni tudok. A két világháborúba a honvédelem okán ugrottunk be? És amúgy mikor volt Magyarországnak ütőképes hadserege? A 2. Magyar hadsereg ütőképes volt? És a németek melletti háborúzásunk és Jány Gusztáv hírhedt hadparancsa nem rombolta a honvédelem nimbuszát? A munkaszolgálat nem volt a magyar honvédelem szégyene? Biztos, hogy most inkább van magyar "hon", mint a hatvanas-hetvenes években? Nem gondolom, hogy az ország tengődő-leszakadó milliói közelebb érzik a szívükhöz a hazájukat, mint ugyanazok az emberek negyven évvel ezelőtt. És biztos, hogy ezt a hont idióta politikusok és idióta tisztek által rángatott kiskatonákkal lehet legjobban szolgálni? Pár rátermett politikus (nem a mostani felhozatalra gondolok, mielőtt még valaki kidüllesztené a mellét) sokkal többet érne, mint pár hadosztály, és még olcsóbb is lenne.
Normális országban egyébként volna szükség valamennyi sorkatonára. Nem azért, hogy legyen kiket szívatni, hanem hogy legyen mindenkor egy fegyelmezett, összeszokott, azonnal bevethető társaság katasztrófák, rendkívüli helyzetek esetére. A köztársasági elnök (úgy is, mint a honvédség parancsnoka) ment majomkodni a Tubesre, pedig nem kellett volna nagy agy visszagondolni a délszláv háborúra, amikor Barcsot bombatámadás érte. Szóval ezeknek a kezébe kár katonaságot adni. Annak a kezébe pedig nem szabad, aki minden tevékenységével a tüzet éleszti ahelyett, hogy oltani próbálná. Annál már az is jobb, ami most van (nincs).

Ha meg valakit állandóan a nyugdíjasok zavarnak, javasolja, hogy a katonák lőjenek célba rájuk, és kezdjék rögtön a javaslattévő édesanyjával. Dupla lesz a haszon, az öregek nem fognak zavarni, rögtön lehet örökölni, a katonák meg legalább megtanulnak rendesen lőni.

szempontpuska 2011.04.06. 11:37:26

@Vhailor: Jány Gusztáv a II. magyar hadseregről (1943 január 24.):
"A 2. magyar hds. elvesztette becsületét, mert kevés - esküjéhez és kötelességéhez hű - ember kivételével nem váltotta be azt, amit tőle mindenki joggal elvárhatott. Állásainkból ellenséges túlerő kivethetett még akkor is, ha a csapat kötelességét megtette. Ez nem szégyen. Ez szerencsétlenség. De becstelenség az a lelkevesztett, fejnélküli gyáva menekülés, mit látnom kellett, miért most a szövetséges német hds. és az otthon mélységesen megvet bennünket. Ehhez minden oka meg is van... A rendet és a vasfegyelmet a legkeményebb kézzel, ha kell, a helyszínen való felkoncolással, de helyre kell állítani... Számolni kell azzal, hogy élelem terén alapos korlátozások lesznek. Elsősorban annak van jussa élelemhez, aki elöl harcol; aki helyét elhagyta, és itt hátul gyülekezik, örüljön, ha annyit kap, hogy éhen nem pusztul."

Fura hogy Jányt hozod fel a horthsta hadsereg védelmére..

egyszerüen 2011.04.06. 11:37:39

@nevetőharmadik:

Az meg, hogy a hazáért meghalni... romantikus bullshit. A hazáért élni jó, nem meghalni. Nem az nyeri a háborút, aki meghal a hazájáért, hanem az, aki megöli a másikat.

ez teljesen igaz. Én biztos nem akarok meghallni és a fiam se. Ha annyira le akarnak rohanni akkor tessék lerohanni aztán engem békénhagyni

Amugy meg jo lenne gondolkodni. Ki a turo fog minket lerohanni föleg ugy hogy NATO tagok vagyunk??

Menjen katonának az aki szereti a bohockodást

Az tény hogy a katonaságnál jobban kerestem mint mikor leszereltem és elmentem 3 müszakba, mert a régi munkahelyemen nem vettek vissza és csak itt volt felvétel 92-be

walter77 2011.04.06. 11:38:04

@ravaluf:

:) Nemár!
Hát azért Izrael más. Ők konkrétan háborúban állnak. Nekünk meg a legvadabb esetünk az, ha Slota nyilatkozik egy hülyeséget.

veny 2011.04.06. 11:39:22

Jól mondja a szerző, a sorkatonaság, a lokátor, az Gripen mind-mind csak eszközök és/vagy tünetek, és minden azon múlik, hogy lesz-e hozzájuk valódi tartalom, működik-e a honvédelem szervezett egységként.

Abban szerintem széles a konszenzus, hogy a bugyuta időhúzás, ami itt sorkatonaság címen ment, valóban teljesen felesleges volt. (És ezt azok tudjuk a legjobban, akik valamiért nem akartuk megúszni.) Ezt visszahozni ritka nagy ökörség lenne.

Érdeklődve figyelem, hogy Pósán javaslata mögött van-e végre valami valóban érdemi is, avagy csak unatkozott a bácsi.

Jason Bourne 2011.04.06. 11:39:40

@beavereater: az önkéntes hadseregből kinyugdíjazott 40-50 éves katonák lehetnének a nemzeti gárda. két legyet egy csapásra.

ravaluf 2011.04.06. 11:40:56

@walter77:

1. Megéri. És nem olyan drága, csak ha széjjellopják a pénzt, posztót. (Mert ez ment.)

2. De igen. Hidd csak el. 100 nap után kerültem éles helyzetbe, és it vagyok, egyben.

3. Nem is ez a funkciójuk, sőt, nem ez a funkciójuk, csak aki vállalja, önként.

4. Nem kéri senki, hogy add, de adjuk meg neki a lehetőséget, hogy mehessen, nagyfiú, eldönti. Ha nem, akkor nem. (jugó helyzet más történet, miért halnának meg magyarok a szerb-horvát háborúban? Közük nincs hozzá, vagy ha már meg kell, akkor inkább horvát oldalon harcoltak önként, dalolva...)

egyszerüen 2011.04.06. 11:41:35

@ravaluf:

mi csak 5 darabot adtunk nekik, aztán mi szorakoztunk a többivel:D amugy meg sporolás volt és ez volt kiadva ukászba.

De volt hogy mi dobáltuk el a kézigránátot nekik, mert olyan marha hogy annyira remegett hogy elejtette a granátot. Mi meg spuriztunk ki a gödörből.
Ekkor mondta a hivatásos hogy ok ennyi volt, ö nem akar meghallni ugyhogy mi dobálunk

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.06. 11:42:38

A magyar honvédelemnek nem a kommunizmus tett be, hanem a trógerség. Már a világháborúban volt belőle bajunk dögivel.

"a republikánus éthosszal azóta sem sikerült beojtani a lakosságot"
Ez valóban baj, de ez egy másik történet.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 11:43:04

@Stenonis: te baromarcú! Nekem volt szerencsém jónéhány cigánnyal együtt lehúzni a másfél évet. Egy, azaz egy olyan volt köztük, akit utólag is emberszámba tudok venni. A többi tizenegynehány tipikus példánya volt azoknak, akik miatt egyesek "cigánybűnözést" emlegetnek. (igaz, lopni talán nem loptak)
Hogy miért nem tudom ennek ellenére sem gyűlölni en bloc a cigányokat? Mert a többi, nemcigány sorkatonából is kb. hasonló aránya volt a tisztességes embernek és a szarházi, erőszakoskodó, agyatlan humanoidok.
Ennyit ért a sorkatonai szolgálat.

Spanish VVax 2011.04.06. 11:43:09

Vissza a sorkötelezettséget ! 1 év minden magyar fiatal férfira ráférne. Kicsit jobban szocializálódna a sok önző vágytól hajtott fiatal. Nem lenne ennyi buzeráns emos sem az tuti ! Adna tartást, megtanulna egy kicsit a pógár közösségben gondolkodni, és nem anyu hajtogatná a huszonéves gyerek ruháit, meg nyomná ki a fogkrémet a fogkeféjére mint manapság. MINDEN FIATAL FÉRFIRA RÁFÉRNE !! TÁMOGATOM !!

ravaluf 2011.04.06. 11:44:16

@walter77:

nincs összefüggés a között, hogy egy ország konstans háborúban áll, és ezért a kiképzés során valóban kiképzi, avagy nem áll háborúban, de elviszi a fiait kiképzésre, de nem ad nekik semmit, sem képességet, sem tudást, sem semmi mást

ez ment itt, ezen kell változtatni

szempontpuska 2011.04.06. 11:44:46

@Spanish VVax: akkor menjél katonának. Ha már úgy gondolod, hogy a katonaság feladata az ifjúság nevelése...
(ebből elég nyilvánvaló, hogy fogalmad sincs mi a katonaság)

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 11:44:54

@Spanish VVax: te meg menj éleslövészetre, céltáblának!

egyszerüen 2011.04.06. 11:44:59

@ravaluf:

én ha jol tudom pont akkor voltam katona mikor jugo helyzett volt
Tetejébe határör hogy egyem a lelkemet

na ja ott sorakoztak a teherautok indulásra készen én meg szivtam a fogam, mert ugye készültség volt
és a 30 emberből volt összesen 7 emberem
Csak 3 mehetett haza azon a hétvégén, de igy jött össze hogy több ment haza

Szegény lurkok meg volt amelyik remegett, sööt végrendelkezni akart

ááh

jo poén volt, bár akkor unatkoztam nagyon

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 11:45:27

@szempontpuska: fogadni mernék, hogy az illető egy tizenéves, kopasz, fegyverbuzi.

bőrmók 2011.04.06. 11:45:41

@Spanish VVax: te ilyen frusztrált, elcseszett életű munkanélküli lehetsz

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:47:12

@RAMBO: nyilvánvalóan egy időben 1 mio sorkatona ökörség. A rendes kiképzést kapott katona pedig percek alatt képes átmenni gerilla üzemmódba...

Stenonis 2011.04.06. 11:47:16

@Bambulka:
Az a baj, hogy a világ egy jelentős része (Kínától Indián át az arabokon keresztül egészen Afrikáig) nem lépett túl az ódivatú hülyeségeken.
Nem jó dolog pacifistának lenni akkor, ha harcias és háborúzó államok vannak tőlünk 500 km-re.
Ahogy a rómaiak is megmondták:
Si vis pacem para bellum.

szempontpuska 2011.04.06. 11:47:25

@Álamfő álomás következik: elég valószínű...
ilyet csak az ír, akinek fogalma sincs mi történik egy laktanyában

egyszerüen 2011.04.06. 11:48:00

@Spanish VVax:

te voltál katona pici huszár??
menjél katonának ha annyira akarsz.

volt tisztársam aki ugy megjátszotta a buzit hogy már majdnem én is elhittem.

Más kérdés hogy az ujoncok megszeppentek, föleg aki a szakaszába, rajába volt

amikor mondta hogy mennyi szép jo segg van a rajomba, akkor már döltünk a röhögéstől:D
bár az ujoncok nem röhögtek

szempontpuska 2011.04.06. 11:48:28

@beavereater: mikor volt Magyarországon utoljára gerillamozgalom?

Sadist 2011.04.06. 11:48:46

@ravaluf: A lehetőség adott, most is. A post arról szól, hogy legyen kötelező.

Gazdagréti Jack Bauer 2011.04.06. 11:48:55

Ahogy többen leírták, egy baromság az egész sorkatonaság. Ki ellen akarnak a támogatói harcolni, és főleg mivel?

Mit gondoltok, a Csepel teherautó és a parancsnoki UAZ megállítja a 10 000 méteren repülő bombázókat? A negyven éves híradóstechnika vajon mire jó? A laktanyák vajon milyen állapotban vannak?

Értem én, hogy nem harcolni akarnak, csak kiképezni a lakosságot, hátha jön majd a ZELLENSÉG. Ha jön, akkor úgysem néhány sok számmal nagyobb ruhában botladozó, fényesre kopott géppisztolyos srác fogja őket megállítani.

Aki szeretne katonásdit játszani, annak ott a lehetőség, a többiek meg hadd döntsék el.

Cs 2011.04.06. 11:49:27

@ravaluf: Én is voltam, valamivel régebben, de már abban az időben, amikor már kellett némi önkéntesség is a sorszolgálathoz. Hát nem tudom, hogy értelmesen ki lehetne-e a tölteni, ha nincs se pénz, se posztó, se paripa, se fegyver. Ha lenne, akkor is a hadsereg egy óriási bürokrácia, amiben elég nehezen tudom elképzelni.

Ami az örző-védőket illeti, azért a többség el van tévedve egy kicsit. Az, hogy "civilek" kezdték el őrizni a laktanyákat az egy folyamat eredménye, s nem azé, amit a post író ír. A sorszolgálat megszűnésével eltűnt az olcsó "tömeg" a seregből, akik voltak darabra is elegen, hogy bámulják a töksötétet és őrizzék a semmit. Onnan kezdve, hogy van nagyságrendileg 6000 olyan szerződéses ("drága" pénzen kiképzett, felszerelt és fizetett) katonánk, akiknek a jó része misszióban van vagy éppen arra készül nem elég arra, hogy a valódi feladat mellett pl.: kiképzés, őrszolgálatot adjon, pláne a kismillió nem is használt objektumban. Az őrző-védők ezt a kapacitáshiányt (létszámhiányt) töltik ki, olcsóbban. S mielőtt elkezdene valaki jönni, hogy de most még is katonák őrzik a laktanyákat, hát elárulom, hogy nem. Ugyan azok őrzik most is mint 2 éve, ugyanazok a nyugdíjas rendőrök és nyugdíjas katonatisztek, csak adtak rájuk valami levedlett egyenruhát, meg kikiáltották katonának őket, közben meg FBŐ-k, még tisztelegniük sem kell, hisz hogy is tennénk, amikor hivatalosan se katonák. Ja és a nem használt objektumokat ugyan úgy "civilek" őrzik továbbra. Az egész egy baromság, parasztvakítás és még elismerten is drágább, mint a régebbi rendszer.

ravaluf 2011.04.06. 11:50:02

@egyszerüen:

nem szép dolog elvenni mások játékát :) szerencsére később kaptam M4-t játszani máshol, de az AK-t nem tudom feledni, örök szerelem :)

hmm, hosszan tudnék mesélni a segghülye cigánygyerekről, aki az elakadt lőszerrel lóbálta az AK a kistársai feje felett, vagy a másikről amelyik bicskával rögötn szétkapott egy patront, hogy megnézze, mi van benne... a biztonság kedvéért nekünk meg sem mutattak ez még önmagában nem baj, az a baj, hogy a ht. állomány pont leszarta ezt is, meg minden mást is

Spanish VVax 2011.04.06. 11:50:26

@Takony_fősámán: nem vagyok az képzeld..., csak felneveltem két fiút, akiknél nagyon hiányolom a férfivá válás befejező folyamatát. Sikeres vállalkozó vagyok és 18 hónapot lehúztam. nem haltam bele, sőt, ma visszatekintve tök jó volt hogy megtapasztalhattam !

De hogy te honnan szedted a feltételezésedet arról fingom nincs. Biztos sámánként haluztad a pöttyös gombától ! Nem kicsit lehetsz frusztrált...

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 11:50:48

@szempontpuska: fiatal koromban imádtam a fegyvereket (távolról), mert milyen jó szórakozás lehet velük célbalőni.
Aztán bevittek katonának. Lásd fenn, eleve meggyűlöltem az egész cirkuszt.
Egy szép napon meg épp a gyengélkedőn ültem, csörög a telefon: az egyik srác agyonlőtte magát az őrszobán, míg a parancsnok körbevitte a váltást...

Spanish VVax 2011.04.06. 11:51:20

@egyszerüen: voltam. 18 hónapot húztam le, tartalékos őrmester vagyok. "Pici huszár"...meg a faxom, te gyökér !

Sadist 2011.04.06. 11:52:16

@Spanish VVax: Az első éleslövészeten halott lennél.

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:52:20

@Stenonis: erről van szó. Aki a "minket senki nem akar megtámadni" meg a "rohanjanak le azt hagyjanak békén" szólamokat hangoztatja, azt emlékeztetném rá, hogy az elmúlt napok eseményeiből is látszik: akár hetek alatt is nagyot fordulhat a világ...

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 11:53:56

@Sadist: nem valószínű, hacsak nem kap "infraktust" az AK/AMD durrogásától... :D
De utána...

Sadist 2011.04.06. 11:54:21

@Spanish VVax: Nem őrmester vagy te, hanem mezei troll...

beavereater [AT] 2011.04.06. 11:54:32

@Gazdagréti Jack Bauer: miért vagy benne olyan biztos, hogy 10 km magasan repülő gépekkel támadó ellenség jön majd? És ha terepjárókon érkeznek irreguláris fosztogató-gyilkoló "szabadcsapatok" ezerszámra?

szempontpuska 2011.04.06. 11:54:41

@Spanish VVax: te nevezel mást frusztráltnak, miközben azon rinyálsz, hogy a fiaidból "hiányolod a férfivá válás befejező folyamatát" ? (akármit is jelentsen ez...)

Virítsál valamit Te sikeres vállalkozó!
Hol voltál katona és mit csináltál, mi ment ott, hogy annyire kellene a gyerekeinknek az ilyesmi?!

Spanish VVax 2011.04.06. 11:54:59

@Sadist: miért is ? csak az alapkiképzésen 21 nap szabit szedtem össze, mert az összes lövészversenyt megnyertem. Nem jó lőra tettél, versenyszerüen sportlövő voltam 10+ évig...ma is ez a hobbim.

Narancspióca 2011.04.06. 11:55:37

Igenis hozzák vissza a sorkötelezettséget, minden fiatalt sorozzanak be legalább két évre!!

Én támogatom.

Mondjuk szerencsére én megúsztam hála az előző kormányoknak, de most már visszaállíthatják, mivel már túlkoros vagyok katonának.

Hadd szívjanak a mai fiatalok, én támogatom!!!

Éljen Orbán Viktor!

Sadist 2011.04.06. 11:55:41

@Álamfő álomás következik: Szerinted nem volna egy ember, akinek a lövése "véletlen" egy ilyen gyökér irányába tévedne? :)

ravaluf 2011.04.06. 11:55:41

@Sadist:

Nem adott, csak arra, hogy aláírj 3 évet. Nem mindegy.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.06. 11:56:36

@Álamfő álomás következik:

"A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája záróközleménye részlete 2004-11-13:

c) A HEL egy Figyelő Bizottságot hoz létre, amely gondoskodik a HEL tevékenységének újraélesztéséről abban az esetben, ha az állam honvédelem címén ismét szolgálatot vagy kiképzést követelne polgáraitól. A Figyelő Bizottság tagjai: Farkas Henrik, Fülöp István, Iván Gábor, Kovács Gyula, Márton Róbert, Simonyi Gyula és Vida István."

Iván Gábor én lennék ebből a listából. Forduljon hozzánk bárki bizalommal.

Sadist 2011.04.06. 11:57:04

@Spanish VVax: És közben lövedékálló is lettél, hallod, te nagyon kemény csávó vagy. Birkózószart reggeliztél?

dr. Tonyk 2011.04.06. 11:58:21

@Spanish VVax:

:) Valamilyen kopasz, őrző-vérző vállalkozó vagy, hogy ettől a militarista f@szságtól teszed függővé a két gyereked férfivé válását? Bár ennyi erővel gyúrni is elmehetnének, szereznek egy vastag nyakláncot és máris férfiak.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2011.04.06. 11:59:01

@szempontpuska:
Nemeskürty könyvét ne javasold, még valaki komolyan veszi és abból indul ki.... Kicsinyt már avíttas, miel először '72-ben jelent meg. A maga idejében jó volt, mert legalább le lehetett írni a "2. magyar hadsereg" szerkezetet (amúgy helyesen "magyar királyi 2. honvéd hadsereg"), anélkül, hogy kötelezően mantrázni kelljen mellé a nácibérenc/nyilas/népnyúzó/fasciszta/horthysta/irredenta stb. jelzőket.

Ugyanígy egyoldalúnak látom, hogy csak Jány első hadparancsát idézed. Van egy második is, amit pár nappal később adott ki, miután meglátta a valós tényeket, amelyek szerint nem az egész sereg futott mindent eldobálva, hanem – lehetőségeikhez mérten – helytálltak, a támadók elsöprő anyagi fölénye ellenére is.
A döntéseit, módszereit lehet vitatni, támadni. De azt is meg kell nézni, mi volt a feladat, mondjuk 1943. január végén. Egy minden szempontból megrendült hadsereget kellett rendbe szedni, a fegyelmet helyreállítani. Ehhez kemény kéz kellett.
Meg lehet nézni, mi volt ott, ahol a lovak közé dobták a gyeplőt. ha már a Donnál járunk: Stomm Marcell, mint III. hadtest parancsnok, formálisan feloszlatta a hadtestet. Összeroppant a felelősség súlya alatt. Azok az ezredesek, akik ugyanakkor, ugyanott (Farkas, Martsa, Szakáts) akik nem hagyták szétzülleni csapataikat, azok vissza tudtak vonulni. Nagy veszteségek árán ugyan, de megcsinálták, mert jó csapattisztek voltak.
Jány a második parancsban már lényegesen árnyaltabban fogalmaz. Igaz, ennek kiadásában része volt törzskarának is.
Ami pedig azt illeti, hogy nem bújt a nyugatiak háta mögé, hanem hazajött, hogy ne az alárendeltjeit vonják felelősségre helyette, példaértékű hozzáállást tanúsított.
Ezek a mai ingatlannepper tábornokok a csizmáját sem pucolhatnák ki,.

Pékszakállú Henceg 2011.04.06. 11:59:43

Én voltam katona, kemény 9 hónapig, számomra nem sok értelme volt, amit parancsba kaptam, szó nélkül megcsináltam, néha napján kummantottunk, főleg a végén. Viszont, én azt is láttam, hogy egysekre igencsak ráfért a rend, a szigorú szabályok, és a másoknak való kötelező megfelelés, mert kb. nulla fegyelmet hoztak otthonról. Ennyit a népnevelés részéről!
Egyébként bugyuta gondolatnak tartom, hogy a XXI. században egyesek a sorkatonákkal akarják megvédetni a hazát. Egy háborút manapság nem az nyeri, akinek több nyula van, hanem az, akinek profi műszaki felszereltségű hadserege! Ezért nem volt elhibázott katonai szempontból a Gripenek beszerzése, és ezért kellene modern harckocsikat, légvédelmet és helikoptereket beszerezni.

Spanish VVax 2011.04.06. 11:59:59

@szempontpuska: nem rinyálok, egyszerüen könnyen és egyszerűbben le lehetne zárni azt hogy a fiúból férfi legyen. Az önzésből összetartást, az önös vágyak kergetése helyett a közösség szolgálatát tanulnák meg könnyebben. Kúszni, mászni, pofát befogni, az "egy mindenkiért, mindenki egyért" közösségi élménye remekül megtapasztalható lenne !

Nem fogom itt neked felsorolni hol voltam katona, neked ehez semmi közöd sámánka.
Legyen annyi elég, hogy voltam dunántúlon, tiszántúlon, kalandos volt és sajnálnám ha kimaradtam volna belőle. És erről szinte minden volt katonatársam hasonlóan vélekedik.

Napkutya 2011.04.06. 12:00:08

Szerintem ez is a szokásos kormány-féle parasztvakítás. Bedobnak a köztudatba egy gumicsontot, amiről mindenkinek van véleménye, pro vagy kontra, és ezzel elvan egy darabig a közélet.

Bár, figyelembe véve a 15 éves tankötelezettséget, alighanem megint lenne olyan, aki ott tanulna meg olvasni...

Régi igazság: Kenyeret és cirkuszt!

Ha már kenyeret nem tudnak adni, legalább a cirkuszt megcsinálják!

csi szi 2011.04.06. 12:00:13

Szerintem rosszul gondolkodik az aki azt mondja, majd a NATO, majd az európai közös hadsereg... Ugyan már.
Volt már itt olyan politikai vezetés, amelyik nem akart katonát látni - egy világháború után valahol érthetően - meg is lett az eredménye.
Nem valamiféle high-tech háborúra kell Mo-nak készülnie (arra tökéletesen reménytelen is lenne, ezzel egyetértek), ha érthető mire gondolok... nem is az USA vagy a NATO légiereje ellen (akik elvileg szövetségeseink:)) Ha arra kíváncsi valaki, milyen háborúra érdemes felkészülni, mert van rá esély, az nézze meg a volt jugoszlávia széthullásának történetét a horvát-szerb összecsapásoktól (Vukovár, Szentlászló stb.) Bosznián át a macedón hadsereg vs. albán gerillák meccsig vagy a szerb rendőrség vs. UCK meccsig. Vagy akár a két orosz-csecsen háborút.
Vagy a mostani líbiai felkelők vs. Kadhafi meccset.
Lehet, hogy 10 vagy 20 év múlva NATO sem lesz, vagy csak papíron, viszont lesz egy tót, román vagy szerb martalócsereg, amely magyarországi betörésekkel szórakoztatja magát és a saját nacionalistáikat. Vagy csak nekiáll az ottani magyarságot etnikaitisztogatni, jó lenne ha ilyen esetben legalább kiképzett önkénteseket tudnánk átdobni pl. a székelyföldre.

szempontpuska 2011.04.06. 12:01:13

@borsod: mindez persze egy jottányit sem változtat (sőt!) azon, milyen állapotban volt már akkor is a magyar hadsereg..., ugye?

igényes 2011.04.06. 12:01:58

A Magyar Honvédség főparancsnoka dr. Schmitt Pál.
Amilyen a parancsnok olyan a beosztott.

Nem kívánom bántani a magyar katonákat, mert a rendszerváltást követően bizony tudtak bizonyítani.
Emlékezzünk vissza Vári Gyulára (kellemetlen a Fidesz-Kdnp kormánynak, hogy MSZP képviselő lett)

Vári Gyula a példa okáért a magyar repülésért többett tett mint Lisz Feri barátunk, kinek zenéjét szívesen hallgatjuk. Liszt Feri Akadémiája nem kapott pénzt, de a Lisz Feri repülőtér átnevezése kapcsán miliárdokat kap az a nem MSZP-s, Jobbikos, Lmp-s cég mely megkapja a nyomdai megbízásokat.

Igen menjen Orbán az egyetlen fogadókész emberhez, és igenis vigyen haza egy autgrammot Blattertől. A Pápa őszentségének ajándéka a gyermekeinek persze, hogy fontosabb, mint a haza sorsa.

Magyarország tegyen meg mindent, hogy Orbán a Pápa kegyeit elnyerhesse, igen a Blatter tud segíteni!
Lehet Viktor egyszer FIFA bíró lesz, van ennél nemesebb cél?

Fogarasi.Marvin 2011.04.06. 12:02:25

Nekem az új-zélandi modell tetszik a legjobban.
Önkéntes alapon megy, 3 évig tart és a végén polgári szakmát is ad (pl.: rádiós lövész -> híradástechnikai szerelő). Természetesen tovább is lehet szolgálni.

igényes 2011.04.06. 12:03:44

Egyébként érdemes megnézni Hende, Fodor kötödését Fehérvárhoz, lovasokhoz. Ennyit tud a két pernahajder.

HitetlenTamaska 2011.04.06. 12:04:36

Itt van amit errol korabban irtam, de a kuruc lelku topicnyito kulon is felhuzott:

hitetlentamaska.blog.hirszerzo.hu/entry/21624

Ugy nez ki, hogy a kormany ugy utalja es feli a szabadsagot "atkos liberalizmus", mint fogalmat, hogy legszivesebben mindent az eg vilagon(egyhaz-part) allami ellenorzes ala szeretne vonni. Kezdve az iskolaktol (vissza az egyhazaknak), az ifjusagon at (vissza a foci lelatokra, meg a levente oktatok karmaiba), a kereskedokig (vissza a kotelezo kamarakba) bevegezve az allami alkalmazottakig, akiket abszolut fuggesben lehet tartani, pl. az indoklas nelkuli kirugassal (azmi az AB eppen csak tegnap szuntetett meg, de a kormany maris gondolkozik, hogy csinalhatna vissza). Epul a leheto legrandabb ujhorthyzmus.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.06. 12:06:19

a hadsereg azoknak valo, akik hajlandoak embert olni.

ezen kivul a legjobb agymosas a katonasag. ha valakibol gondolkodas nelkul cselekvo droidot akarsz csinalni, sorozd be.

semmi ketsegem affelol, hogy jelenlegi kormany celja ezzel a hadrafoghatok - ertsd: potencialis ellenallok - szemmeltartasa es ideologiai kepzese.

Spanish VVax 2011.04.06. 12:07:31

@Tonyk: te is csak össze vissza beszélsz baszki. Nem vagyok militáris beállitottságú, sőt kifejezetten békés ember vagyok. Nem értem miért kell egyből a másikat leminősiteni meg negativ képekkel basztatni, hogy ilyen vagy meg olyan vagy.
Valaki emlitzette a teljes önzést, meg a totális fegyelmezetlenséget a huszonéveseknél. Volt egy pár srác aki dolgozott neke, hirből nem ismerték mi az mikor van az a pillanat amikor ugatok tovább. Meg hogy nem ők szarták a spanyolviaszt és nem körülöttük forog a világ. A sereg egyre volt jó : lefűrészelte a a vadhajtásokat és nagyon sok tapasztalatot adott közösségi leckékből.
Az nyilván egy faszság hogy a magyar katona azért kell hogy megvédje a hazát. Nem fogja, mert annyi a pénz a világon nincs, de azt sem tartom haszontalannak ha azért valaki megtanul bekötni egy surranót, meg össze tudja EGYEDÜL is hajtogatni a ruháját, nembeszélve arról, hogy azért egy fegyver alapvető használatának megtanulása sem haszontalan. Szerintem. Lehet elküldeni az anyámba megint !

el periodista 2011.04.06. 12:07:53

Nemcsak azt kell nézni, mit tehetsz a hazádért, hanem azt is, hogy mit tehet érted a hazád. Utóbbira az elmúlt 15-20 évben mindenki megkapta a választ. Aki ezt nem látja, nyugodtan vonuljon be és gondolkozzon el azon, mi történik a befizetett adóforintjaival.
Adócsalók, adóelkerülők és politikai bigottak inkább ne kommenteljék ezt.
A honvédelem ebben az országban értelmetlen fogalom. Morálisan a társadalom már évtizedek óta a padlón van. Nemcsak azon kellene vergődni, hogy a nagyok mennyit síbolnak, hanem azon is, hogy a kisemberek se csinálják ezt. Addig senkinek nincs se joga, se oka a másikra mutogatni, amíg ő maga mutyizik.
20 éve történt, amikor tanárnéninek az iskolában annyit mondott nyolcadikban a bukásra álló nebuló: "Kit érdekel? Majd apám vesz nekem egy kft-t!" Azóta ez a nemzedék, aki így szocializálódott, felnőtt, utódokat nevel és néhányan közülük közéleti személyiségek, politkusok. Vajon az értékrendjük milyen lehet? Költői kérdés ez, mert valójában látjuk.
Kicsit off volt, de a lényeg az, hogy nem attől lesz fegyelmezett egy társadalom, mert van hadkötelezettség, hanem ha látja-e maga előtt a példát. Aki a fiának akar fegyelmet tanítani, legyen ő maga a példa és/vagy adja be kung-fu edzére egy kemény mesterhez, ott majd megtanulja, mi a fegyelem. Ha jó a mester, akkor az értékrendjét is helyre teszi.

beavereater [AT] 2011.04.06. 12:07:56

@csi szi: erről van szó, a filmeken látott csili-vili hájtek haderőre egyedül az USA-nak van pénze (meg technikája), nem ellenük kell készülni. A macedón-albán példa meg nagyon ott van. Lesz itt még nemulass, amikor jól fog jönni, ha valaki képes használni egy gépkarabélyt.

Napkutya 2011.04.06. 12:08:07

@igényes: "Lisz Feri repülőtér átnevezése kapcsán miliárdokat kap.."

No, és azt is nézzük meg, kinél költik el majd azokat a milliárdokat!

A szakma már hónapok óta arról beszél, hogy tipikus FIDESZES mutyi!

2011.04.06. 12:08:33

@Gazdagréti Jack Bauer:

'Értem én, hogy nem harcolni akarnak, csak kiképezni a lakosságot, hátha jön majd a ZELLENSÉG. Ha jön, akkor úgysem néhány sok számmal nagyobb ruhában botladozó, fényesre kopott géppisztolyos srác fogja őket megállítani.'

Attól függ, hogy milyen ellenség jön. Ha a Bundeswehr vagy a Vörös Hadsereg, akkor teljesen igazad van. De sokat változott a világ, most már általában nem nagy hadseregek háborúznak egymással csúcstechnikával.

Különben az egésznek az lenne a célja, hogy tudatosítsa az emberekben: a haza védelme mindenki kötelessége, nem csak a hivatásosoké.

Atrox 2011.04.06. 12:08:44

Én lehúztam a sorkatonai szolgálatot, bár sajnos nem sok haszna volt. Azonban egy jól működő honvédelemre egyszerűen minden országnak szüksége van. Az mindegy, hogy sorkatonaság vagy hivatásos, de legyen hatékony. Ha meg igazán nagy baj lenne, akkor úgyis előjönne a sorozás. Az más kérdés, hogy hazánk férfi tagjai erre hogy reagálnának. Aki manapság MO-n hazafias érzelmeket táplál, az ugye szélsőjobbos nacionalistának számít, és megbélyegzik, mint nácit vagy fasisztát, anélkül, hogy a hangoskodók egyáltalán tisztában lennének e fogalmak jelentésével.

A cikkben is megemlített svájci példát szinte az összes ország irigykedve figyeli. Talán róluk mindenki elhiszi, hogy nem világhódító céllal tartanak fenn ilyen sereget, hanem egyszerűen szeretik és hajlandóak is lennének megvédeni hazájukat. Persze ott más az életszemlélet, a társadalmi berendezkedés, a morális hozzáállás és a hazaszeretet. Ja, kb. 400 éve nem nagyon tapodta ellenség a svájci földeket.

Úgy gondolom a svájci honvédelmi rendszer minden tiszteltet megérdemel.
Itt egy korrekt összefoglaló az egészről, szerintem nem egy ördögtől való ötlet és nem arról szól. hogy a kiskatonát minél több sérelem, megaláztatás érje:
tiboru.postr.hu/kantonok-karakan-katonai/

szempontpuska 2011.04.06. 12:09:42

@Spanish VVax: Eleve sorkatonából bajosan lesz őrmester...
Másrészt az, hogy összetartást, a közösség szolgálatát vízionálod már önmagában árulkodó.

Vagy nem voltál katona, vagy abban lelted örömödet, hogy másokat szívattál ("Kúszni, mászni, pofát befogni, az "egy mindenkiért, mindenki egyért")

Ez nem közösségi élmény, hanem valami bornírt faszság, amire semmi szükség nincs kötelezően.

"Nem fogom itt neked felsorolni hol voltam katona, neked ehez semmi közöd sámánka."
Jah, nyilván akkora hadititok, hogy még a NATo is páncélteremben őrzi. Jól jöhet még nekik egy EKKORA monitorharcos.

Muhahahaha

Egy frászt voltál te katona! Már az első visszakérdezésnél megbuktál

Akinek ez hiányzik, az menjen el hivatásosnak (tartalékosnak) és hagyja a többieket békén.

Julio cesar 2011.04.06. 12:09:57

Ha van igazán felesleges és értelmetlen baromság, akkor az a sorkötelezettség.
Hülye az is aki kitalálta, én annak idején megfogadtam: ha mennem kell, akkor megyek, de Ausztriába, el innen (akkor még 1,5 év volt a szolgálati idő a néphadsereg nevű hamis operettintézményben). Végül megúsztam eü okokból.
Nekem valami iq bajnok ne parancsolgasson, ha van valami értelme a rendszerváltásnak, hát akkor a sorkötelezettség eltörlése az volt!

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2011.04.06. 12:10:31

@szempontpuska:
Hát, a hadsereg akkori (és mostani) állapota az egy másik történet.
Csupán az egyes személyek és cselekedeteik megítélését szerettem volna árnyalni, az eseményeket mozgató rugókat megmutatni

is 2011.04.06. 12:11:54

most a szerzo fejeben is ilyen zavaros a dolog, vagy csak a papirra sikerult igy leirni? a sorozas, meg a sorkatonasag ket kulonbozo dolog. a sorozas az a nyilvantartasba vetel, es a hadkotelezettseghez tartozik. a sorkotelezettseg meg a tenyleges szolgalat.

sorozni lehetne. sorkotelezettseghez pedig a svajci rendszert javaslom, evi 2-3 het tartalekos kikepzessel. otthonra fegyvert nem adnek.

szeretnem jelezni, hogy (mindket) Orban kormany idejen joval alacsonyabban van a honvedelem fontossaga, mint barmely mas kormany idejen. a Zengo egy dolog, de a Tubes az mar tenyleg tarthatatlan, es az is a FIDESZ sara. ertjuk, hogy idegzsaba okbol kommunistazni kell, megvolt a voros farok, koszonjuk. Mandinernek beirjuk, hogy szukseges komcsizni, ha valaki ide akar irni, meg nyilvan a haveroknal is ez az idegen-barat felismero rendszer kulcseleme. ertelme persze nulla, sot csak amoritzalod vele magad.

szempontpuska 2011.04.06. 12:12:06

@csi szi: "Vagy csak nekiáll az ottani magyarságot etnikaitisztogatni, jó lenne ha ilyen esetben legalább kiképzett önkénteseket tudnánk átdobni pl. a székelyföldre. "

Minek az?
Itt van erre az I. Magyar Szájkarate Dandár monitorharcos zászlóalja...

:-)

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 12:12:20

@Sadist: nagyon remélem, hogy nem... ilyeneket (ahogy itt olvasgatom a hozzászólásait) fegyvernek a közelébe sem lenne szabad engedni.

igényes 2011.04.06. 12:14:00

@szempontpuska: Megnéznéd a kedvemért Orbán Viktor rendfokozatát? Zalaegerszegen szolgált tisztességgel és becsülettel, majd megkapta az obsit levelét. Nagyon szép a rendfokozata, becsülendő is.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 12:14:18

@szempontpuska: nem akarom védeni azt a tirpákot, de szvsz neked sem volt sok közöd a hadsereghez. Pl. a volt rajparancsnokom (Szabó szakaszvezető elvtárs, hogy rohadt volna le keze-lába, amikor megszületett! :D) tartalékos őrmesterként szerelt le...

Izo 2011.04.06. 12:14:19

Sajnálatos módon affelé halad az ország, hogy állampolgárokból alattvalók legyünk, ahol azt csinál velünk az állam, amihez éppen kedve van. Nyilván ennek szellemében merült fel ez az ötlet is. Javaslom az ilyen Pósán meg pharmacist1 féléknek, hogy ha ilyen nagy a pofájuk, akkor menjenek el katonának. Nem más faszával kell verni a csalánt. (Bocs)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.04.06. 12:14:52

@khamul: "És ez mindig így is lesz? Egészen biztosak lehetünk benne?"

igen.

abban meg pláne, hogy civilekkel akkor sem tudjuk megvédeni magunkat, ha esetleg mégsem.

ravaluf 2011.04.06. 12:15:13

@szempontpuska:

Simán az lesz. Én is őrmesterként szereltem 6 hónap után, mondjuk több diplomám volt, mind a századom parancsnokságának összesen.

sas70 2011.04.06. 12:16:49

Már megint fordítva szívják a faszt!?
Mire akarják használni a sorkatonaságot?
Nevelésre nem való, azt a családban és az iskolában kell/kéne megoldani.
Harcolni nem jó, mert nem lehet rendesen kiképezni, nem tudja használni a modern technikákat, és nincs elhivatottsága.
Homokzsák hordásra, kivállóan lehet használni a közmunkásokat, akiknek amúgy is fizetjük a segélyt.
Őrületes pénzkidobás, pocséklás etetni, eltartani, felszerelni egy csomó embert, akiknek azután semmi hasznát nem lehet venni.

A modern kori háborúk teljesen jól mutatják milyen hadseregre van szükség. Mi az amit egy világhatalom megteremthet, és mi az amit egy kis európai országnak kell/kéne tenni. Csak politikai akarat kellene hozzá, mert elvileg minden más megteremthető. De már megint össze-vissza ötletelnek a hülye politikusok, a totális hozzá nem értésükkel. Olyen ez, mint anno körkörös Lajos volt.

szempontpuska 2011.04.06. 12:17:21

@igényes: Minek nézzem meg? (és hol?)
Egyébként én is pont ott szolgáltam, csak pár évvel utána. Deutsch Tamáss pl. éppen ugyanabban a zászlóaljban volt (amíg el nem tört a bokája és végül leszerelték).. utána lehet járni (talán a twitteren válaszol :-D)

Nekem is két fiam van (+1 lány) de kizárt, hogy néhány frusztrált és bornírt fajankó miatt, aki csalódott a saját nevelésében, gyerekeiben az enyéimet kötelezzék sorkatonai szolgálatra!

Ha Ő nem tudta férfinak nevelni, tegye meg helyette a kötelező sorkatonai? LFS nekik!

:-)

2011.04.06. 12:17:51

@idelle:

Akkor Te jós vagy. A lottó nyerőszámokat is tudod esetleg?

szempontpuska 2011.04.06. 12:18:55

@Álamfő álomás következik: Voltam katona. Zegen.
Az imént írtam.
A max. amit elérhettünk (volna) az szakszi..
feljebb már tsz-nek kellett lenni.

szempontpuska 2011.04.06. 12:19:51

@ravaluf: akkor te valami pirostelefonos voltál :-)

szempontpuska 2011.04.06. 12:21:00

@Álamfő álomás következik: amúgy hol voltál és mikoriban lehetett szert tenni ilyen fényes előmenetelre?
:-)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.04.06. 12:21:25

"A sorkatonaság eltörlése nem jelenti a modernizáció diadalát". Nem hát. A humanizmus diadalát jelenti. Egyébként meg kérem a babkonzervet, mert Svájc és Finnország semleges, azaz más pályán játszik, mint a NATO-tagok. Ez olyan, mint a football, meg a soccer. még a labda sem ugyanaz.

A sorkatonasággal nem az a baj, hogy ölni kell a katonának, hanem hogy felnőtt embereknek parancsolnak dolgokat. Ez meg a személyes szabadságot sérti, mivel nem választható helyette semmi.

De mindegy, szerintem itt ezt úgyis hiába magyarázom...

igényes 2011.04.06. 12:23:20

@igényes:

Nem hiszem el, hogy tartalékos őrvezető lenne, a Hitler volt ilyen. Ne is írjad, ha ez volt.

A Főparancsnok Schmitt tudja, hogy Viktor mi is volt?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.06. 12:23:24

most akkor a katona nem egy gyilkológépnek kiképzett robot? parancsra ölni, hú...

porthosz 2011.04.06. 12:23:26

Bocs nem olvastam el az összes kommentet, lehet irták már mások is, de:

a hondvédelem és a hazafiság abból adódik hogy van egy ország amit érdemesnek tartok megvédeni. Ahol szeretek élni, amit jónak tartok.

Na most magyarország nem ilyen. Az utolsó dolog ami eszembe jutna, az meghalni ezért a hazáért.

Jamesboci 2011.04.06. 12:25:55

Legyen példa Svájc. Ott is kiképzett mindenki, és a fegyvert is otthon tartják.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.06. 12:28:00

@Spanish VVax: "A sereg egyre volt jó : lefűrészelte a a vadhajtásokat és nagyon sok tapasztalatot adott közösségi leckékből. "

tehat neked a hadseregbol a fasisztoid resz jon be:-)

igényes 2011.04.06. 12:28:13

@szempontpuska: Zalaegerszegen volt téglagyár?

igényes 2011.04.06. 12:30:59

Sok fiatal demokrata kipróbálta tehetségét, munkabírását a téglagyárakban is, na meg a MOL is szívesen vett fel ablakmosókat.

Pelso.. 2011.04.06. 12:31:18

@Jamesboci: Ebben az országban gépkarabélyt adni a nép kezébe?

Nazarin 2011.04.06. 12:32:30

Én az egész hadsereget úgy ahogy van feloszlatnám. A pénzt, amit ráköltenek, értelmesebb célokra is fel lehetne használni.

Napkutya 2011.04.06. 12:32:32

A honvédelemről enyhe iróniával:

Nos, én voltam katona, az egyik térképész alezredes, egy előadásunkon részletesen levezette a földrajzi fekvésünkből, hogy MO 80-90%-a gyakorlatilag védhetetlen.

(Ha megnézzük a történelmet, látni is fogjuk, hogy az összes tömeghadsereg a tatároktól az oroszokig, úgy ment át rajtunk, mint libán a fos.)

Ugyanakkor, ha a "katonáink" jól megtanulnak kezelni egy szivattyút, vagy egy húsz tonnás teherautót, egy mozgékony, nehéz terepre szánt autódarut, vagy egy hídvetőt, az jól jöhetnek egy árvíznél, egy természeti vagy ipari katasztrófánál.

Lehetne ezt értelmesen is megközelíteni, csak most nem arrafelé megy a dolog!

Gazdagréti Jack Bauer 2011.04.06. 12:32:39

@beavereater: Honnan? Mesélj, mert nagyon érdekel, csőre is töltöm a 630-as Slavia légpuskám azonnal.

@khamul: Igen, a hazát védeni mindenki kötelessége. De nem feltétlenül fegyverrel. Erre való ugyanis a hivatásos hadsereg. Jól kiképzett katonák, modern fegyverekkel. Nem lenne célszerűbb azt a pénzt a hivatásos katonáknak adni, amit most szemrebbenés nélkül eldurrantanának a sorkötelezettség visszaállítására. Lenne például rendes lövedékálló mellényük, meg rendes sisakjuk, nem szar levetett német Bundeswehr cuccok. A sorkötelezettséget támogatok fele szerintem biztosan volt katona, és "ha én szoptam, szopjon más is" alapon küldene mindenkit idióta és alkoholista hülyék kezébe vagyonokért. Ez megalapozatlan és hülye szemlélet, nem mellesleg semmi értelme.

derabitz 2011.04.06. 12:32:56

Aki ezt a postot írta, vagy nem volt katona, vagy pénzt kapott írásáért központi forrásokból.

Pelso.. 2011.04.06. 12:36:15

Ugye, a sorköteles szolgálat javítaná a foglalkoztatottsági statisztikákat is?

aljaskuszobab 2011.04.06. 12:36:47

jamesboci: legyen példa svájc, de akkor talán ne csak a hibáiban.

kezdésnek jó lenne, ha nem az ország legtehetségtelenebb, legalkalmatlanabb, legostobább, legkorruptabb embereivel töltenénk fel a parlamentet több mint 20 éve folyamatosan...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.06. 12:36:48

@Napkutya:

Amit te akarsz, azt úgy nevezik, hogy rabszolgaság.

reccs 2011.04.06. 12:37:17

Mi lenne, ha azzal kezdenénk, hogy a vállalt NATO-kötelezettségeinket betartjuk? Csak a változatosság kedvéért.

szempontpuska 2011.04.06. 12:37:53

@igényes: Nem tudok róla, mert ritkán jutottam kimarcsira :-)
vagy ez keresztkérdés akart lenni? :-)))
1985-86
Petőfi laktanya.
II. zászlóalj. Kocsordy György alatt, a zászlóaljparancsnok pedig "Guzman" volt (az istennek sem jut eszembe ennyi idő távlatából a rendes neve annak a szegény alkesznek - talán Bertalan valami? nem tudom már)

Kérdezz még bátran!
:-)

Napkutya 2011.04.06. 12:41:13

@IGe: Hmm... Kinek is lennél a "rabszolgája"? Mert ha arra gondolsz, hogy néha "rabszolgáskodni" kellene, ha rettenetesen szarban vagyunk, -akkor azt vállalom.

Te sem gondolod, hogy a hetven éves öregasszonynak kell kimenni homokzsákot pakolni, ha viszi a víz a tyúkólakat!

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.04.06. 12:42:36

fúúúú! megint a régi vita. de a posztot én sem értem. most mi van?

Annak idején betelefonálós műsorban hallgattam a kell-e katonaság nekünk témát. akkor megfogadtam, hogy nem hallgatok több betelefonálós műsort. ezt be is tartottam. miért? mert ennyi szerencsétlen és hülye érvelést, amit ezzel kapcsolatbna fel lehet vonultatni azt már nem viselem el. most is beleakadtam párba, nem is részletezném.

két dolog:

Amikor meghallottam, hogy egyes laktanyák örző-védőket alkalmaznak, akkor tudtam, hogy már nincs hadseregünk sem.

A harc és egyáltalán a képessége a fejben dől el. ennek nyoma sincs ma. semmilyen szinten. az sem túlzás, ha felfegyverzed a "férfilakosságot" akkor a vaterán fel fog lendülni a felszerelések adása-vétele.

ravaluf 2011.04.06. 12:43:43

@szempontpuska:

Századírnok, stimmt. Kurvára csodálkoztak hogy van ember, aki tudja kezelni azt a nagy fémdobozt, amiért már évek óta baszogatták őket, hogy illene megtanulni... aztán amikor ráraktam nekik valami régi doom-ot, vagy quake-t, én lettem a király, és miután kb. kettőig megcsináltam minden melót, kiképzési tervet, étkezési látszámjelentést, századnaplóba beléget, stb, jellemzően mehettem a dolgomra, ők meg gyakták az ellent lefele, szoftveresen.

Jó buli volt, szerettem :) a borsodi kollégákról már nem beszélve, állandóan kijártak a Pólus Tescoba lopkodni, leszerelés előtt lebuktak... idióta enyveskezű barmok.... meg kimentek igénybevételre, és az UAZ hátuljában behoztak valami szakadék cigánykurvát a fóti szemétégető mellől, és vagy 15-en megcsinálták, volt, amelyik gumi nélkül.... aztán visszavitték :) mókát nem nélkülöző idők voltak! :)

bőrmók 2011.04.06. 12:45:16

@Napkutya: Szerinted a homokzsák pakolásához szükség van fegyveres kiképzésre vagy BÁRMILYEN kiképzésre? Amúgy szép dolog ha az ember homokzsákot pakol, de nehogy már kiképzést kapjak belőle!
Pakooooool, kopasz, pakoool! Képzelje azt hogy kúrvanagy árvízvan, katona!

2011.04.06. 12:45:28

@Gazdagréti Jack Bauer:

Teljesen egyetértünk. Szükség van jól felszerelt hivatásos hadseregre, azt nem pótolhatják sorállományúak.

'A sorkötelezettséget támogatok fele szerintem biztosan volt katona, és "ha én szoptam, szopjon más is" alapon küldene mindenkit idióta és alkoholista hülyék kezébe vagyonokért.'

Én is voltam katona, láttam elég püffedt, vörös fejű hivatásost. Utáltam is az egészet. Csak két megjegyzést szeretnék:

- 6 (9, 12...) hónapos sorkatonai szolgálat nem lenne, csak kiképzés 8-10 hétig. Nagy különbség.

- Ezt is lehet jól csinálni, meg el is lehet rontani.
De ennyi erővel fel lehetne oszlatni a pártokat, az országgyűlést meg a bíróságokat is.
Ha neki se kezdünk, akkor biztos nem történik semmi.

A fő cél az, hogy az emberek elfogadják: a honvédelem szükséges dolog. Ha ez megvan, akkor nem lesz gond a kötelező kiképzéssel sem.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.04.06. 12:46:04

@Napkutya:

"Ha megnézzük a történelmet, látni is fogjuk, hogy az összes tömeghadsereg a tatároktól az oroszokig, úgy ment át rajtunk, mint libán a fos."

Azért ez enyhe túlzás, lévén a jelenlegi határaink között 1920/1947. óta vagyunk. Amikor még a Kárpátok szegélyezték Magyarországot jóval nehezebb volt bejutni. A tatárok is csak a hágók őrségének megverése után jutottak az ország területére, míg pl. a szovjet hadsereg 1944-ben megkerülte a Kárpátokat és Erdély déli részén (ami román kézen volt) keresztül jött be,mert a szovjet hadsereg tökéletesen alkalmatlan volt még a Honvédséggel szemben is a hegyekben.

Nagy-Magyarország egyedül dél felől volt sérülékeny (anno a középkorban erre épültek ki a végvárvonalak),mert földrajzilag nyitott. Ha keletről vagy északról jött támadás az csakis a magyar állam töketlensége folytán nyerhetett teret.

A jelenlegi országterület védhetetlen sík földdarab, amely csak egy katonai szövetség keretein belül lenne megvédhető külső agresszióval szemben (persze,ha mondjuk a szlovének támadnának, akkor még jók vagyunk)

Mindenesetre szar helyzet.

Kiképzett tartalékosok tömegére (több százezerre) és egy kisebb 30-40 ezres professzionális gyorsan mozgó , jól felszerelt reguláris haderőre lenne szükség.

Amúgy a véleményem az,hogy nemzetiségi,vallási különbségtől függetlenül minden itt élő magyar állampolgárnak kötelessége,hogy harcoljon,ha úgy adódik fegyveresen a Hazájáért, még ha reménytelen,akkor is.

TiZ 2011.04.06. 12:46:14

Népfelkelőkkel nem jó háborúzni. Garantált a bukás. A fegyver biztos kezelése nem csak gyakorlás kérdése, hanem sok-sok pénz is kell hozzá. Lőni nem nagy ügy, de a célt eltalálni, az már megint más tészta. Mindezt magabiztosan, éjszakai álomból felugrasztva, stb. Szóval rengeteg éleslövészet kell hozzá, és nagyon drága a lőszer. Réz, ólom, acél. Hogy áll most a tőzsde? :-)))
Van itt egy-két régi motoros, akinek mond valamit a Dragunov SZVD-63 mesterlövészpuska. Most egy jobb minőségű lőszer úgy 600 Ft/db, és innen csak felfelé mozog az ár. Az AK-47 úgy 150-től, mert nem kell precíziós, csak hadi változat. Újabb típusú, jobb fegyvereket pedig csak olyan kezébe szabad adni, aki "értékeli" is azt, de ő nem ebben a kategóriában akar harcolni. Megoldás a kis létszámú, de tökös legényekből álló, egyénenként is gondolkodni képes hadsereg. És a lényeg persze, hogy tudják, miért harcolnak. Mert ezért, ami most itt van, nem sokan emelnék fel a seggüket, hacsak nem a kocsiig, és irány Horány.

Napkutya 2011.04.06. 12:47:51

@Ianitorum Regalium Magister: Javarészt egyetértünk. Mentségemre szolgáljon, hogy 1920 után voltam katona... :)

szempontpuska 2011.04.06. 12:48:16

@ravaluf: Számítógép, doom, Quake, Tesco... huhuhúúú

te jóval később voltál mint én... így már értem :-)

Hol voltak ezek a dolgok 25 évvel ezelőtt :-))))

bőrmók 2011.04.06. 12:48:16

@khamul: 8-10 hét épp elég ahhoz, hogy valaki elveszítse az állását! Nincs elég munkanélküli?

derabitz 2011.04.06. 12:48:50

@jzs:

A civil örző-védők azért voltak jók, mert ezredesék nem tudták vigyázzba állítani a cerberust, miközben lopták ki a laktanyát.

hááááát 2011.04.06. 12:49:25

9 hónap kommendásként.Bp. 32. őrezred.
62 db löszer.
1 db gránát.
75gramm trotil.

10 éve.Mégis bármikor megpucolok egy ak-63d-t.Összeszerelek egy gránátot, stokira hajtogatom a ruhám,két perc alatt felöltözök és felrobbantok bármit ha van hozzá minden.Valószínüleg az életben nem fogom használni ezt a tudást, de az is lehet igen.És ezt nem felejted el.

Ráadásul egy körletben megtanulod, hogy ha az egyik hibázik, akkor a többi is szív.Ezért nem lehülyézed a másikat, hanem segitesz neki.

Ezt sehol nem tanitják.Ezt meg kell élni.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 12:50:48

@szempontpuska: a "hol"-t inkább hagyjuk... Kb. a gengszterváltás előtt egy évvel szereltem le. Zászlós elvtárs egy reggeli eligazításon, már akkor is erősen "beállított" állapotban azzal dicsekedett, hogy őt a civilek már nem elvtársnak szólítják, hanem úrnak! :DDD

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.06. 12:51:11

@khamul: teljesen igazad van:
azonnali szükség van a pártok, bíróságok, országgyűlés feloszlatására is

szempontpuska 2011.04.06. 12:51:59

@Ianitorum Regalium Magister:
"Kiképzett tartalékosok tömegére (több százezerre) és egy kisebb 30-40 ezres professzionális gyorsan mozgó , jól felszerelt reguláris haderőre lenne szükség.
"
Minek?
és kik ellen lenne ez hatékony?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.06. 12:52:50

@Napkutya: uhumm..
nagyon szep..
es mi lenne, ha nem rabszolgak, hanem megfizetett szakemberekemberek csinalnak ezt, akiknek ez a munkajuk?

mondjuk a terrorelharitok koltsegvetesebol lehetne ilyen csapatot uzemeltetni..

ugy nyolcat..;-)

igényes 2011.04.06. 12:53:03

@szempontpuska: Kérdeznék bátran, de nem tudom, mit is kérdezzek?

Szerintem maga a honvédség valami biztonságot is adott. Nem mindig szerettem, de visszagondolva nem is volt rossz!

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 12:53:04

@hááááát: azért ez így nem igaz. Én pl. összesen 6 darab lőszert kaptam éleslövészeten, utána úgy jártam két teli tárral őrségbe, hogy azt sem tudtam, az épp nálam lévő fegyverrel lehet-e lőni... :D
Ennek megfelelően már nem tudnám megpucolni az AMD-t és a ruhámat sem tudnám feltétlenül összehajtogatni úgy, ahogy akkoriban...

2011.04.06. 12:53:07

@Takony_fősámán:

'8-10 hét épp elég ahhoz, hogy valaki elveszítse az állását! Nincs elég munkanélküli? '

Ez teljesen jogos kérdés, de szerintem kezelhető a dolog.

De ettől nem lesz több a munkanélküli.

Yoss 2011.04.06. 12:53:11

@khamul: Nem azért sírom vissza, hogy szopjanak, hanem hogy tanuljanak meg a saját lábukra állni, egy új közösségben, ahol egyedül vannak, tudják megállni a helyüket és végül tanulják meg elfogadni, hogy sok esetben nincs visszapofázás, nincsenek jogok, csak kötelességek. A parancs az parancs, aki nem teljesíti, mehet a futkosóra, nincs kifogáslista. Van két fiam és ismerek egy csomót a korosztályukból. Egytől egyig azt gondolják, hogy ők szarták a spanyolviaszt, nekik csak jogaik vannak, mindenki más bekaphatja.. Nem a honvédelem miatt kéne elsősorban a katonaság, hanem hogy férfi legyen belőlük, aki megáll a saját lábán bármilyen körülmények között. Ezt ma semmi sem biztosítja, lásd: iskolában diákok verik a tanárokat! Téboly.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.04.06. 12:53:32

@TiZ:

Csak az az érdekesség,hogy a honvédségnek mindig is voltak és vannak (?) készletei rohadásig. Csak a magyar baka nem használhatja... Bár mondjuk 70 vagy 100 éve is ez volt és akkor minden konfliktusban rácsodálkoznak ,hogy a katona hasznavehetetlen harci szempontból...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.06. 12:53:43

@szempontpuska: Ha megértetted volna amit írtam, akkor nem így válaszolnál.

Napkutya 2011.04.06. 12:55:12

@Takony_fősámán: "Pakooooool, kopasz, pakoool! Képzelje azt hogy kúrvanagy árvízvan, katona! "

Igen, ez volt régen. De ma, ha már fenn kellene tartani valami ilyesmit, akkor talán inkább megtanítanák targoncázni, ésszel viselkedni, 50 emberrel együtt dolgozni, netán főzni...

Jah, és szerintem sem kellene ennek két évig tartani.

Ami a fegyvert illeti: én nem bánnám ha a fiatalok megtanulnák végre valahol, hogy a fegyver kurvára nem egy filmekbe való, konfliktusmegoldó, csudaholmi.

Komolyan!

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.04.06. 12:55:17

@szempontpuska:

A világ állandóan változik. Most nincs fenyegetés,de lehet,hogy előbb utóbb lesz.

Nekünk nem az oroszok,amerikaiak vagy franciák ellen kell elsődlegesen felkészültnek lennünk, hanem a régióhoz képest.

Pelso.. 2011.04.06. 12:55:22

@szempontpuska: Írta valaki feljebb: a szomszédainkkal való revíziós követelések miatt......

derabitz 2011.04.06. 12:55:32

@Napkutya:

Volt olyan a nagy budapesti árvíznél, hogy a paraszt akinek védtük Római-parti villáját egy pohár vizet sem volt hajlandó adni.

A 70 éves öregasszony, ha el tudja húzni a rakott banyatankot a tecsóból hazáig, akkor tudja lapátolni a homokot is a zsákba idös tyúkjai kedvéért.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.06. 12:56:37

több élesre töltött szempontpuskára van szükség

bőrmók 2011.04.06. 12:57:07

@Ianitorum Regalium Magister:
"Amúgy a véleményem az,hogy nemzetiségi,vallási különbségtől függetlenül minden itt élő magyar állampolgárnak kötelessége,hogy harcoljon,ha úgy adódik fegyveresen a Hazájáért, még ha reménytelen,akkor is. "
Hát, kívánom ennek az országnak, hogy belőled soha ne legyen katonatiszt.

2011.04.06. 12:58:11

@Yoss:

Ez is igaz, önzőbb lett a világ, sok emberre ráfér egy kis szolgálat.

Napkutya 2011.04.06. 12:59:17

@az igazi Sipi: Most miért fikázod a Vezér személyi testőrségét? Kell az a sok autó is, hogy egy kisbusz miatt leállítsák pl. fél Budát.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.04.06. 12:59:36

@Pelso..:

Az a baj,hogy mindenki abból indul ki, ami van és nem abból,hogy mi lehet!
Sokan azt hiszik, hogy a mai államok, a mai társadalmak, a mai rendszerek már nem fognak nagyot változni,de ezt hitték a rómaiak, a törökök, a komcsik és a fasiszták is.

Gondolta volna bárki is 1914-ben, hogy 1920-ra gyökeresen megváltozik a világ, főleg Európa arculata? Nem.

szempontpuska 2011.04.06. 13:00:04

@Ianitorum Regalium Magister: Úgy érted a szomszédaink ellen?
na ahhoz vonuljon be a Te fiad!

bőrmók 2011.04.06. 13:01:12

@Yoss: Aha, a gond csak az, hogy aki hónapokig egy magyar laktanyában bassza a rezet, abból nem szorgalmas férfi lesz, hanem homokos munkanélküli.

walter77 2011.04.06. 13:01:20

@egyszerüen: @ravaluf:

"nem szép dolog elvenni mások játékát :) szerencsére később kaptam M4-t játszani máshol, de az AK-t nem tudom feledni, örök szerelem :)

hmm, hosszan tudnék mesélni a segghülye cigánygyerekről, aki az elakadt lőszerrel lóbálta az AK a kistársai feje felett, vagy a másikről amelyik bicskával rögötn szétkapott egy patront, hogy megnézze, mi van benne... "

ÉS

"én ha jol tudom pont akkor voltam katona mikor jugo helyzett volt
Tetejébe határör hogy egyem a lelkemet

na ja ott sorakoztak a teherautok indulásra készen én meg szivtam a fogam, mert ugye készültség volt
és a 30 emberből volt összesen 7 emberem
Csak 3 mehetett haza azon a hétvégén, de igy jött össze hogy több ment haza

Szegény lurkok meg volt amelyik remegett, sööt végrendelkezni akart"

Talán éppen az ilyen sztorik miatt teljesen hülyeség a sorkatonaság.

@ravaluf:

"Hidd csak el. 100 nap után kerültem éles helyzetbe, és it vagyok, egyben."

Magyarország háborúban állt vagy lemaradtam valamiről?

"Nem kéri senki, hogy add, de adjuk meg neki a lehetőséget, hogy mehessen, nagyfiú, eldönti. Ha nem, akkor nem. "
Pontosan. Majd ha akar, akkor elmegy hivatásosnak. De ne sorozzák be.

"jugó helyzet más történet, miért halnának meg magyarok a szerb-horvát háborúban? Közük nincs hozzá, vagy ha már meg kell, akkor inkább horvát oldalon harcoltak önként, dalolva..."

Ment a nagyivánfasza önként és dalolva. Volt aki ment, mert egy fegyverbuzi agresszív állat volt és bulinak tartotta a háborút. A többséget vitték, és kurvára nem daloltak. Volt aki úgy tért vissza, hogy belebetegedett, mert olyanokat nézett végig, amit ép ésszel nem lehet kibírni. Volt aki a zöldhatáron jött át, mert nem akart menni és volt aki még időben átjött a határon, majd évekig nem ment vissza.

A katonaság háborúban nem a fenti sztorikról szól, hanem a szögesdróttal akasztásról, erőszakról, égetésről, agyonlövésről. 100 nap alatt ilyen helyzetre nem készül föl senki.

Az AK-s katonatsztorikra meg kurvára nem kéne költeni milliárdokat, hogy aztán a sör mellet jókat lehessen anekdótázni arról, hogy milyen suttyó volt az egyik tiszt.

szempontpuska 2011.04.06. 13:01:59

@nexialista: maximálisan egyetértek!
:-)

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.04.06. 13:02:30

@szempontpuska:

Mittomén,ki ellen. Nem fegyverkezési versenyről van itt szó,hanem arról,hogy ha valami történik, akkor ne csak álljunk ,mint paraszt a savasesőben...

igényes 2011.04.06. 13:04:56

@Álamfő álomás következik: Szerintem te akkor nem kaptál normális kiképzést, (Nem bántalak!)

Az eskü letétele elött kellett érvényes lövészeti eredményt elérni. Különben nem tehettél volna esküt.

Lehet nem jól emlékszem, de három egyes lövés volt szükséges leadni valami 15 pont feletti eredménnyel.
3x10 = 30 volt a max. Ennél csak a Hende Csaba tudna többet ma. A hat lőszer, ha így volt baromság, mert egy AMD-65, gondolom ez volt a fegyvered ugye sorozatlövő is. Furcsa, hogy 6 lőszert kaptál, de mondjuk képzett katona tud sorozatlövésre állított váltókarral kette, de egyes lövést is leadni. Mondjuk én tudtam (dicsekvés)

Anarchy 2011.04.06. 13:05:08

@Ianitorum Regalium Magister: "Amúgy a véleményem az,hogy nemzetiségi,vallási különbségtől függetlenül minden itt élő magyar állampolgárnak kötelessége,hogy harcoljon,ha úgy adódik fegyveresen a Hazájáért, még ha reménytelen,akkor is. "

Belegondoltál te abba hogy a Magyar Hadsereg 500 éve nem nyert háborút???

Szóval a harc reménytelen.
Te mehetsz meghalni a hazért, de szerintem a többség kihagyja.

szempontpuska 2011.04.06. 13:05:10

@Ianitorum Regalium Magister: magyarán: valamire csak jó lesz???
elárulom: semmire
tömeghadsereg = vágóhíd

Napkutya 2011.04.06. 13:05:41

@derabitz: Én pont a fordítottját tapasztaltam. Sajnálom, hogy Te így élted meg, de nekem nincs rossz tapasztalatom...

szempontpuska 2011.04.06. 13:06:42

@igényes: Mi a keltetőben nem kaptunk éles lőszert.
Biztos koronként eltérő volt, de első éleslövészet jóval az eskü után volt csak, ezt igazolhatom a saját példámon..

2011.04.06. 13:07:24

A sorkatonaság békeidőben pénzpocsékolás. Azonban egy max. két-három hónapos alapkiképzésre szüksége lenne mindenkinek. Háborús helyzetben az így kiképzett embereket berántva gyorsan fel lehetne frissíteni az ismereteket, békeidőben is használhatóak lennének katasztrófahelyzetben.
S ami nem lebecsülendő: Tanulna egy kis teherbírást és önfegyelmet az ifjúság, testi, lelki és szellemi értelemeben egyaránt. Mert utáltuk ugyan rohadtul mikor benne voltunk, de keményebb lett tőle az ember a szó jó értelmében.

Cateran 2011.04.06. 13:08:15

@soulclipse:

Beee, nem is igaz:P En meg 3 loszert kaptam 1-es lovesre,es 12-t sorozatra....nagy elmeny volt...jo 20 eve(Kaposvar, Furedi II.)

A MH 1 vicc...mintahogy 1 hozzank hasonlo meretu,ereju es fontossagu orszagnak fenttartania 1 akarmilyen hadsereget...jo poen,de csak poen..a hasznossaga csak nem haborus idokben jonne elo (mondjuk arviznel zsakpakolashoz) Harci helyzetben nincs az az ellenseges ero, amit fel tudnank tartani...nemhogy napokig vagy akar csak orakig...percekig...(anno 10 teherautobol 1 mukodott teljesen,1 szinten,de uzemanyag mar nem volt bele,a tobbi 8 meg alkatresznek volt megtartva az 1. 2hoz...hat ennyi..)

sronti 2011.04.06. 13:08:59

Az SZDSZ-nek egyetlen végigvitt betartott kampányígérete (amire emlékszem) a sorkatonaság eltörlése volt. A sorkatonaság semmire se jó, legfeljebb katasztrófavédelemre, arra meg elég lenne a profi hadsereg, meg a civil lakosság is. A minimális kiképzés a modern hadviselésben szart sem ér, az olyan háborúkat, amibe Magyarországnak megvan a (nagyon csekély) lehetősége belecsúszni, nem ilyen "minimálisan kiképzettek" vívják. Az állam meg csak ne akarjon indokolatlanul elvenni hónapokat az életemből. Ha valamire meg akart tanítani, ott volt a lehetőség 18 éves koromig, amíg tanköteles voltam, ha addig nem ment, azután se fog.

Obszerváló 2011.04.06. 13:09:20

Én teljes mértékben támogatom a sorkötelezettség visszaállítását, mert akkor nem csak simán bukik a fidesz 2014-ben, de még parlamentbe sem fog többé bekerülni, és pontosan ez az amire szüksége van a Hazának!

sanya18 2011.04.06. 13:09:45

Akik azt hiszik, hogy nem lesz itt többet háború... A II. vh előtt mindenki mindenkivel megnemtámadási meg örökbarátsági szerződéseket kötött, az egyszerű paraszt megnyugodott, aztán tessék, néhány évvel később hány tízmillióan haltak meg? Szövetségek jönnek, szövetségek mennek, 10000 méter magasról bombáznak DE egy országot meg kell szállni és megszállva kell tartani ahhoz, hogy kiaknázható legyen (a következő nagy háborúk pedig nyersanyagokért fognak menni, ahogy irakban is elkezdődött). Márpedig ahhoz oda kell menni, és nem mindegy, hogy néhány ezer ember áll a hódítókkal szemben csupasz seggel, vagy esetleg tudják hogy melyik végén sül el a puskacső.

szempontpuska 2011.04.06. 13:10:25

@zulu: szerintem ehhez nem kell katonaság...

igényes 2011.04.06. 13:10:40

@Napkutya: Amikor a miniszterelnök elindul otthonról az összes potenciális terrorista jelölt tudja. Mindenki ismeri az útvonalát. Mondjuk a lófasz nem akarja megtámadni, de ezek védekeznek. Van amikor kiabálnak, mert rossz a vétel (micsoda technika), és elmondják hangosan hol is vannak, merre jöjjön a konvoj. Sokat lehet nevetni, nem kis pénzért.

Pelso.. 2011.04.06. 13:11:00

@Ianitorum Regalium Magister:

Nos, ami jelenleg: NATO tagság, pénz egy szál se, józan elhivatottság nulla. -bármennyire is magyarázzuk, ez az alap.
Gyárthatunk teóriákat arról, hogy mi lehet a jövőben, viszont drága mulatság lenne a vélt jövő egy huszadnyira lehetséges változatára áldozni.
Amit kissé realitásnak látok: ha elfogy az olaj, megindul az iszlám, de ez más téma, s nekünk ebben a szerepünk csekély lesz.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.04.06. 13:11:09

@Anarchy:
Belegondoltál, hogy megint adod itt a tudatlan baromságaidat?

Mit számít az,hogy a múltban mennyit nyert és mennyit vesztett egy hadsereg? Most élünk.

Amúgy meg elég tudatlan dolog 500 évvel ezelőtti hadsereget felhozni példának, de mindegy....

szempontpuska 2011.04.06. 13:11:30

@Obszerváló: Mi szüksége erre a hazának?

ravaluf 2011.04.06. 13:13:45

@walter77:

Másik ország, másik háború, másik lap. Nem tartozik ide, csak megemlítettem.

Pont azért kéne normálisan megcsinálni idehaza, hogy ne csak ilyen sztorik maradjanak fenn, hanem valami értelmes dolgot érjünk el vele. Ezt meg lehetne csinálni, csak éppen akarnia kéne valakinek, de ezt az országot ismerve, ilyen ember nincs a felső vezetésben.

Jugó: a szerbek Baranyának ugrottak neki először. sok horvátországi magyar srác rohant azonnal a hazát -sz szerint a hazát, a saját házát - védeni, és hidd el, nem fostak semmitől sem, mert a szüleik házában akkor éppen jó eséllyel szerb martalócok tanyáztak valahol Eszék fölött. délvidéki magyar srácok a jugó / szerb haderőben más kérdés, nyilván.

Jegyzem, a szerb haderő legnagyobb sikerét 1914 óta, az F-117 Stealth lelövését egy magyar alezredes érte el nekik. :)

en.wikipedia.org/wiki/Zolt%C3%A1n_Dani

ravaluf 2011.04.06. 13:15:29

@igényes:

ez volt a standard, hidd el. amennyire szánalmas, annyira igaz.

Egyikünk sem tárazott tele soha egy 30-as ak tárat. (mire én voltam a buliban, az AMD-ket kiszerelték, mindenki AK63D-t kapott.)

bőrmók 2011.04.06. 13:15:40

@zulu: utólag mindenki megmagyarázza magának, hogy tkp. a katonaság jó volt. Lásd be hogy se a haza, sem te nem lettél több azzal hogy hónapokig ugráltattak

szempontpuska 2011.04.06. 13:16:05

Még a Gripeneket sem tudjuk mozgósítani, pedig azokat hivatásosok ...khmmm... kezelik.

Cpt. Flint 2011.04.06. 13:16:18

@Álamfő álomás következik: ez így van, én is ismertem egy ilyen Szabó szakszit Szombathelyen sorállományú koromban.

2011.04.06. 13:16:24

@sronti: Na ezt a mítoszt kéne elfelejteni, hogy a jövő háborút 23 ember fogja megvívni full HD-s monitorok előtt ülve. Aki ezt beveszi, arra csúnya meglepetések várhatnak még. A történelmet nem elég megtanulni, tanulni is kell belőle. Pl. azt, hogy a hosszú békeidőket ronda háborúk és zűrzavar szokta követni. A _jelenlegi_ környezetünk persze kizárja azt, hogy igazi árokásós háborúba keveredjünk. De ki mondta, hogy ez a környezet örökre így marad? EU, NATO, csupa barát körülöttünk (hhez azért slotának lenne egy-két szava), OK. De mi van akkor, ha ez a rendszer összeomlik, és 640 millió menekült elindul mondjuk Európa felé? Elképzelhetetlen? A SZU felbomlása is az volt...
Az a nemzet, amelyik elveszíti az önvédelemre való képessége után annak az igényét is, halálraítélt...

szempontpuska 2011.04.06. 13:16:40

@ravaluf: Nekem még AMD-65-ösöm volt...

szempontpuska 2011.04.06. 13:17:37

@zulu: amit nem látsz be, hogy a sorkötelezettség semmit nem javítana ezen a helyzeten

2011.04.06. 13:17:56

@szempontpuska: Mondj helyette valamit, ami a fiatalok széles körében képes kialakítani ugyanezt. Szánalom rájuk nézni, két kilométer gyaloglás után nyúlnak le mint a takony.Tisztelet a ritka kivételnek

trendo+ 2011.04.06. 13:18:51

@Álamfő álomás következik:
OFF: A sorkatonák, akik az állománytáblában tisztesi helyen (pl. rajparancsok, váltásparancsnok) szerepeltek, vagy kiképzők voltak, azok egy kiképzési ciklus végén egy, vagy két "krumplivirágot" kaptak. A többség tizedesként, vagy szakaszvezetőként szerelt le, de gyakori volt, hogy a leszereléskor előléptették még egy, esetleg két rendfokozattal. Így lettek őrmesterek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.06. 13:19:22

@zulu: baszki, amikor en fiatal voltam az akkori oregek is ugyanazet mondtak rolunk...:-DDD

rolad nem..?;-)

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:19:23

@igényes: perszehogy nem. Mondhatni operettkatona voltam. De szerintem az akkori sorkatonák nagy része ugyanolyan lógós volt, mint mi. Úgy 10-20%-ra saccolom azokat, akik valóban komoly kiképzést kaptak. Minket egy hónapig szivattak elmélettel, reggeli tornával, takarítással, aztán le voltunk szarva parancsnokostul. Ebből következően a laktanya parancsnokát leszámítva, az összes tiszt alkoholista volt. :-)

Julio cesar 2011.04.06. 13:20:19

Abból a pénzből, amit egy ilyen lúzer civil puccparádéra költenének a kötelező szolgálat támogatói, ideje lenne reptetni a gripeneket (néha hasznos ha a pilóta tud pl. repülni vele - persze tudom afrikai országokban elég ha fényes és hangos az a gép, azt pedig a földön is megteszi).
Bár pacifista vagyok, de a jelenlegi hadseregünkre azért illene költeni, rendes fegyverekre, rendes ellátmányra (pl. mint az USA-ban használatos MRI biztosítása) és így tovább.
Palibácsi is azt mondaná: Kel egy hadsereg.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:20:20

@trendo+: ezt ne nekem magyarázd, nagyjából ezt írtam én is! ;-)

bőrmók 2011.04.06. 13:20:58

@zulu: sporttámogatás? Olcsó uszoda, olcsó konditerem, stb?

2011.04.06. 13:24:52

@szempontpuska: Azt belátom hogy a régi sorköteles hadsereg honvédelmi szempontból kalap kaka volt. Azt nem látom be, hogy nem lehetne jól csinálni. Vannak országok, ahol ez sikerül, nálunk miért ne sikerülhetne?
Azt nem látom be, hogy azért mert szar volt, eleve le kell mondanunk róla. Azt manapság divtos nézetet, hogy én megfizetem a profikat, majd védjenek meg ők, alapvetően hibásnak tartom. Ez működhet (nálunk nem működik most sem), amíg az ellenhez oda kell menni a tenger túlpartjára, és néhány lejárt szavatosságú szart a fejére kell szórni. De amikor majd idejön, és a hadosztályaival nyomul a réten, akkor ez a doktrína nagyon csúnyán meg fog bukni.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.04.06. 13:25:45

Melyik büdös komcsi nullázta le a Donvédelem nimbuszát?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.06. 13:26:27

@Napkutya: A homokzsákpakolás a legnagyobb parasztvakítások egyike. A homokzsáktöltést és lepakolást is simán lehet gépesíteni.

2011.04.06. 13:27:24

@az igazi Sipi: De. :) Tudod, az öregek már tudnak egy-két dolgot. :-)

dr. Tonyk 2011.04.06. 13:28:04

@szempontpuska: Nekem meg egy AMD Phenom 9650-esem most is ;)

bőrmók 2011.04.06. 13:28:50

@zulu: Nem fog ez itt működni, hidd el. Ld. gripenek. Megvettek egy csomót, használhatatlan.

trendo+ 2011.04.06. 13:30:19

Ha néha elnézem a tajt részeg ipari tanulókat, gimnazistákat, azt mondom magamban, hogy "gatyába rázhatná őket a katonaság". De józan ésszel belátom, hogy:
1. Amit szülők és pedagógusok, a felnőtt társadalom kollektívan elcseszett 16-18 év alatt, azt kiképző őrmesterek nem fogják rendbe hozni
2. Mint ahogy a kedvük ellenére összetoborzott, motíválatlan, silányul kiképzett és felszerelt sorkatonák akkor se fogják megvédeni a hazájukat, ha esetleg akarnák.
3. A KDNP helyében a ministránsképzést forszíroznám inkább. Legyen, aki imádkozik balhé esetén, vagy ha az ellenség szopóágra teszi a hont, akkor helyt tudjanak állni rutinosan :)

Napkutya 2011.04.06. 13:30:28

@IGe: Nem 'tom. Mi speciel vért izzadtunk, amíg egy-egy teherautó rá tudott állni a töltésoldal felhordójára a sárban.

Ott nem a paraszt vakult, hanem mi...

Nem tudom, te hol pakoltál, -de ha a lángosost védted, az azért nem ugyanaz.

This_is_Sparta (törölt) 2011.04.06. 13:31:01

Ennyi sok elkényeztetett nyálas pöcsöt! Fogalmuk sincs a katonai szolgálatról, de nyilatkozni azt tudnak. A hozzászólásokból azonban süt a félelem, hogy ha visszaállítanák a kötelező sorkatonai szoláglatot, ijedtükben úgy lefosnák a bokájukat, hogy utána slaggal kellene leveretni!

"Ha békét akarsz, készülj a háborúra!"

2011.04.06. 13:31:48

@Takony_fősámán: Az arra jó, hogy faszán nézzél ki és fitt legyél. De arra, hogy kibírj olyan terheléseket, amelyek egy háborús helyzetben érhetnek, arra nem. A legjobb sportlétesítményben sem tudsz arra felkészülni, hogy kibírd, ha éhesen fázva és ázva, fáradtan kell teherrel a hátadon kúszni a susnyásban. És nem tanít meg arra, hogy egységben, visszapofázás és gondolkodás nélkül cselekedd, tedd, amit parancsolnak. Ennek a történetnek a fizikai edzés véleményem szerint a kisebbik része...

Bloodscalp 2011.04.06. 13:32:45

mr. pharmacist1 se volt katona ahogy látom

nem értem...ha most lenne 300ezer sorállumányunk akkor mindenki heppy lenne?és megtudnak minket védeni az ufoktól?és miből ha vadászok se tudnak felszállni?

hesslerezredes-halálazötvenórára 2011.04.06. 13:32:59

@szempontpuska: AMD 65, hm agyonajnározott szar fegyver. Megbízhatóan szar. Állítólag eredetileg ez is II.vh-s német fejlesztés - Kalasnyikov csak plagizálta az ötletet - okulva az orosz tél tapasztalataiból. Még véletlenül sem lehetett vele pontosan lőni, sorozatban meg úgy szór, mármint a cél szempontjából akkora a szórása, hogy esély sincs arra, hogy 25 méterről bármit eltalálj. Kétségtelen, hogy baromi olcsó a gyártása, gyakorlatilag nem romlik el, nem sorolom. Némi nosztalgiám nekem is van, 6 hónapig minden másnap őrségben voltam vele, 5 tele tárral Kecelnél a Duna-parton őríztük a pontonhidakat - teljesen feleslegesen.
Aki meg azt hiszi, hogy Magyarországot bármekkora hadsereg meg tudná védeni (esetünkben maximum létszám 0-tól 99 évig 9.990.000.-katona, gyerek, felnőtt, fiú, lány), az hülye.
A sorozott hadseregre azért lenne szükség, hogy a Jerzy, meg Béci - félék megtanulják, hogy időnként jobb, ha visszavesznek a nagy pofájukból, ezt a célt azonban egy jól szervezett csendőrség is kiművelt bikacsökkel el tudja érni, valszeg jóval olcsóbban.
Most tehát minden egyes forint, amit erre hadseregre költünk teljesen, maradéktalanul és tökéletesen fölöslegesen lesz elköltve, akárcsak minden forint, amit erre a mocsok magyar futballra költünk, és még lenne néhány más felesleges történet, de nem sorolom.
És egyébként igaz az, hogy a jövő háborúját 23 ember fogja megvívni, úgy, ahogy a Mézga Aladár sorozat egyik részében szellemesen ábrázolták a Háborús Bolygón (ott még 23-an sem voltak, csak két öreg generális küzdött a robotokkal egymás ellen).
A magyar HM meg csodálatosan idézi az angol Gyarmatügyi Minisztériumot:
amikor a brit gyarmatbirodalom lényegében a fél világra terjedt ki akkor a minisztérium kb. 200 emberrel működött. Amikor már csak Hong-Kong volt az egyetlen gyarmat, nos akkor 2200 fővel működött ugyanez a minisztérium. Hát kb.így áll most a magyar tábornoki kar létszáma is.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:35:07

@This_is_Sparta: tipikus suttyó paraszt... Neked is a Gulágon lenne a helyed.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.04.06. 13:35:23

mennyi balfasz, istenem!
ülnek otthon az internet előtt, rosszabb esetben a Parlamentben, aztán ilyenek pattannak ki a fejükből mint vármegye, kúria, sorkatonaság... ha kurva poénos szeretnék lenni akkor megkérdezhetném, hogy mikor jön a pallosjog meg az első éjszaka joga? de tudván, hogy mennyi elmeháborodott van a kormánypárt közelében illetve annak holdudvarában, már egyáltalán nem lepődnék meg semmin...

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:36:38

@hesslerezredes-halálazötvenórára: bunkókám! A sorkatonaság alatt max. azt tanulnák meg az ilyen nagypofájúak (beleértve téged is), hogy ha elég erőszakosak, akkor nyugodtan terrorizálhatják a békésebb embertársaikat, még jutalmat is kapnak érte...

This_is_Sparta (törölt) 2011.04.06. 13:37:53

A Magyar Köztársaság érvényes alkotmánya szerint:

70/H. § (1) A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége.

(2) Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával határoz, a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgár férfiakat – törvényben meghatározottak szerint – hadkötelezettség terheli. Akinek lelkiismereti meggyőződése a katonai szolgálat teljesítésével összeegyeztethetetlen, polgári szolgálatot teljesít.

(3) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára törvény polgári védelmi kötelezettséget és rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettséget írhat elő.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:39:19

@This_is_Sparta: az én katonakönyvemben még Magyar Népköztársaság védelme szerepel! :D

---------------------
Kiafaszom az a Jerzy, akit az előbb említett valamelyik fegyverbuzi?

2011.04.06. 13:39:28

@Álamfő álomás következik: Nagyjából igaza van, hiába parasztozod le. A történet lényegében arról szól, hogy amíg a civilizáció védőburka körülötted van, addig lehetsz gizda kis érzékeny kultúrlény, de ha nagy gebasz van, csak magadra számíthatsz...

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:40:03

@This_is_Sparta: hamár a tiéd eltűnt az egyik kuncsaftjával? Szép dolog... de inkább a sajátoddal foglalkozz, tőle kaptad szüléskor az AIDS-edet.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:42:19

@zulu: bocs, de ez ebben a formában baromság. Sorkatonai szolgálat alatt, igen kevesen szednek magukra hasznos ismereteket. Ez az egész egyetlen dologra lenne jó: szopatni lehet azokat, akiket még be tudnak rendelni sorkatonának.
A stílusa meg... szóval, ha szerinted igaza van, akkor egészségedre! Nekem egy életre elegem lett az ilyenekből másfél év alatt.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:42:52

@This_is_Sparta: cukorbetegként egyébként is felmentésem van. :D

Cateran 2011.04.06. 13:45:16

@Álamfő álomás következik:

Azert ne hidd, hogy a "szopatasnak" nincs semmi haszna...nem mondom, hogy jo, de pszichologiailag nem hatranyos (csak ha tulzasba viszik)
1 haboru (vagy akarmilyen komolyabb osszecsapas) ugyanis nem babazsur es nem is COD,ahol van save/load game, meg visszatoltodik az eleterod 1 ido utan...

TiZ 2011.04.06. 13:50:16

@Álamfő álomás következik: Bizony ám! A Magyar Köztársaság védelmére szólt az eskü. Húú, most lesz csak ideges a sok fiatal kommentező. Figyelem! Nekünk még a sorkatonai szolgálat munkaviszonynak számít. :-))))

This_is_Sparta (törölt) 2011.04.06. 13:53:11

@Álamfő álomás következik: Én rigó voltam a földel egyenlővé tett Bólyai János KMF-án. Egyszer bejött órára a hadtáp tanszék vezetője és az iránt érdeklődött, hogy nekünk, mint diplomás fiataloknak mi a véleményünk arról, hogy van-e a Honvédségnek jellemformáló hatása a katonákra.

Erre mi azt válaszoltuk, hogy lóf@szt, mert aki addig nem tanult emberséget, az itt biztosan nem fog. Erre persze szegény ezredes úr nagyon elszomorodott.

A sorkötelesség visszaállításának ebből a szempontból semmi hasznát nem látom és lehetőleg majd akkor vegyük ismét elő a témát, ha már a többi jelentéktelen probléma (egészségügy, oktatás, munkahelyek teremtése, stb.) megoldásra került!

Ezt követően én a svájci modell bevezetését tartanám jó megoldásnak.

bőrmók 2011.04.06. 13:54:39

@zulu: És mi van ha most kapok egy kiképzést, maradok tartalékos, és mondjuk 5 év múlva behívnak élesben? Éhezhettem és fázhattam én akármennyit előtte, ha nem tartom magam edzésben, 5 év múlva semmit sem fog érni.
Sőt, továbbmegyek, az ilyen stressz egyébként sem edzi az embert. Fázásra, éhezésre, háborús helyzetre nem lehet egy fűtött lakásban, békében élő embert felkészíteni. Erre való a profi.

2011.04.06. 13:55:47

Van egy dal, abban pedig egy sor, hogy "Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret". A sorkatonaság támogatóinak érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért került ez a sor a dalba, alig hiszem, hogy csak a rím kedvéért.

Cpt. Flint 2011.04.06. 13:56:14

Azért tisztázzunk pár dolgot:
1. Aki a hadsereg nevelő szerepében hisz, az kibszottul téved. Ezek három kategóriából kerülnek ki általában:
- nők, akiknek nincs normális pasijuk, vagy rejtett mazochisták, de ez a vágyuk nem elégül ki; és amúgy fingjuk nincs a katonaságról;
- faszik, akik eccerűek, mint a faék; ha voltak is katonák, akkor szopattak mindenkit, ezt baromira élvezték és erről anekdotáznak hasnszőrű társaikkal. emellett látens fegyverbuzik és fiaik nevelésében csődöt mondtak (legalábbis így érzék; mert azok nem akarják az ő prosztó példájukat követni);
- fiatal pöcsök, akik se katonák nem voltak, se gyerekük nincs, így megint csak fingjuk nincs az egészről.

Aztán: hova akarunk (akármilyen rövid) sorállományú kiképzést csinálni, mikor a laktanyákat eladták, lerombolták, szétrohasztották? Miből lesz erre pénz, ha a profi hadsereg fenntartására, a NATO kötelezettségekre sincs? Ki fogja ezt irányítani? Hol van ehhez a jól képzett, hivatástudattól eltöltött, nagy gyakorlattal rendelkező hivatásos állomány? Hol van mindehhez a technika; legalább a logisztika, a fegyver, a lőszer?
Ha egyáltalán szóba kerül ez az irányvonal, akkor ezeknek a feltételeknek a megteremtése minimum 5 év. És nagyon sokba fog kerülni és qrvára fájni fog. Mindeközben rengeteg támadás fogja érni, és lehet, hogy addigra bele is bukik az a politikai erő, amelyik kezdeményezi. Nem véletlen, hogy a Fidesz ezt nem igazán akarja.

És akkor beszéljünk a hasznáról. Aki a nevelési izéket mantrázza, azt kapásból söpörhetjük is a történelem szemétdombjára; az vagy nem volt sorkatona, vagy a prosztó, szopatós fajta volt, mint említettem. Az ember békeidőben nem akar összetartani, a parancsuralmi rendszer ezen csak ronthat, szóval csak a sunnyogást meg a kitolást tanulja meg ott elsődlegesen mindenki; ez boldogabb országok sorkatonáinál is így van; olvashatunk néha cikkeket.
Komoly haderő ellen a sorállományú gyaloghadsereg nem véd. A rövid kiképzés nem ad olyan mennyiségű és minőségű tudást, amely akár irreguláris (fosztogató) csapatok elleni harc esetén is valami többlettudást adna; különösen, ha katonai eszköze úgysem lesz hozzá. A minimumot mindenki saját háza és családja (nem hazája) védelmében hamar megtanulja, vagy meghal, vagy elmenekül.

Ja, és aki megint a komcsikra kenne mindent a hadseregünk lezüllesztésében is, az olvasson többet. Akár szépirodalmat (ha a szakirodalom nehéz); mondjuk Svejket meg Szibériai garnizont.

Julio cesar 2011.04.06. 13:56:32

Én meg a svájci frank bevezetését látnám célravezetőnek.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 13:57:33

@This_is_Sparta: akkor meg mit játszod a síkparasztot? Te is tudod, mennyire értelmetlen dolog jelen helyzetben egy ilyen húzás.
Egyébként én épp azt tapasztaltam, hogy aki addig ember is volt, abból a honvédség csinált seggfejet.
Úgy visszaemlékezve, hogy az első hónapban még normális emberek egy részéből micsoda tahó lett rövid idő alatt... egyszerűen ijesztő.

Cpt. Flint 2011.04.06. 14:02:54

@Álamfő álomás következik: ebben nagyon igazad van. nem a garasinban voltál 87-88-ban?

TiZ 2011.04.06. 14:07:57

A megoldás egyszerű. Vadászokat, sportlövőket kell felkészíteni a feladatra. Persze békeidőben némi pénzmag juttatásával is ösztönözhetnék őket erre.

Talon 2011.04.06. 14:08:23

Szerintem meg arra tanított meg a katonaság, hogy a látszólagos rend egy szar rendszert takar, amit megfelelő hatalommal és kapcsolatokkal szét lehet lopni, ki lehet játszani. És mindezt rengeteg pénzért, feleslegesen basztatva az embereket. De biztos meg lehet csinálni rendesen, csak nehéz elképzelni, mert nem csak a kiképzéshez kell sok lóvé, hanem annak az infrastruktúrának a fenntartásához is, amely veszély esetén a kiképzett állományt a szükséges helyszínre szállítja. Ezen felül pedig ez egy szakkérdés, döntsenek a szakemberek.

daito 2011.04.06. 14:08:30

Jaj. Honvédelem, sokak kedvenc témája.

Ritka dolog, alapvetően egyetértek a posztíróval.

Azzal nem, hogy a honvédelem lezüllesztéséről a kommunisták tehetnek.
Vicc, de ha volt ütőképes magyar hadsereg, akkor az a 70-es években volt.
Előtte a magyar katona maximum golyófogónak volt jó, ennek használta az osztrák és a német is.
Sőt, ha alaposan megkapargatjuk, itt évszázadok óta mindig az volt a gond, hogy az aktuális magyar sereg el volt maradva hadászatilag: mint technikai, mind stratégiai értelemben. Persze, ezen lehet vitatkozni, de a Horthy-éra magyar hadserege vicc volt - hozzáteszem azt, hogy a 2. vh indulásakor a legtöbb hadsereg fegyverzete, felkészültsége az volt, csak voltak, akik a háború során fejlődtek.

Tök mindegy ki mit gondol erről, a németek megtették, és gyk. őrzési feladatokat adtak a seregnek, akiket utána elsöpörtek a ruszkik. (Akik profibbakat is elsöpörték, de ez más kérdés.)

A katonásdival az a gond, hogy drága. Ez volt a baj már a 80-as évektől kezdve, egyszerűen a szovjet cuccok is fenntarthatatlanul drágává váltak, elég csak az üzemanyag költségre gondolni. Nem véletlenül lett egyre rövidebb a sorkötelezettség...
Végig kellene gondolni, hogy nekünk mire érdemes költeni, csak ez nehéz. Csilliárdok Grippenért, miközben nem tud megfordulni az országban, és alig van hozzá lőszer; de ez még érthető. A gázosabb az, hogy az állomány 60%-a irodista, konkrétan hadrafogható kb. 10-20%.

Erre nem lehet még a sorkatonaság felügyeletét, irányítását sem alapozni.

Persze az egész mögött van ám más gazdasági dolog is; amikor munkanélküliségről beszélünk, meg a szép szocializmusról, azt mindig elfelejtjük, hogy 200 ezres néphadseregünk volt; az +170-180 ezer munkaképes férfinak munkához hasonlító elfoglaltság...

Viszont realitás 0, perpillanat a mostanit sem tudjuk fenntartani. Akik itt USMC szintű alapkiképzésről beszélnek, azok remélem tudják, hogy ezt a mostani "profi" sereg sem tudja.
Homályos emlékeim szerint az amerikai alapképzésen olyan 600-1000 lőszert lőnek el az alapfegyverükkel, és/vagy még az egyéb fegyverekkel is; viszont ez a képzés viszonylag rövid időn (pár hónap) erejét veszti - ergo ismételni, továbbképezni kell.
Van - volt 1-2 katona ismerősöm, egyik sem mesélt arról, hogy lőszerhalomban állt volna valaha is. Viszont meséltek olyat, hogy gyk. majdnem minden jobb cuccot (kés, bakancs, hálózsák, lámpa) ők szereztek be maguknak, mert amit kaptak, az sz*r/kevés. Mindezt nettó 80-90 ezer forintból, mert jó fejek. (És konkrétan az elit közelében szolgálnak, szolgáltak.)

Persze vannak számomra nagy érdekességek a honvédelem és a rendőrség területéről; tipikus magyar sajátosság az, hogy ha picit rövidlátó vagy (-2 környékétől), akkor idehaza alkalmatlan vagy fegyveres szolgálatra, de ilyen volt a lúdtalp nevű tipikus menedék.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 14:09:42

@Cpt. Flint: nem. De ahogy ismerősöktől hallottam, ez általánosságban is igaz volt, sőt...
Nálunk még viszonylag jó volt a helyzet, mert átlag kétnaponta kimenő, két-három hetente eltáv és viszonylag kevesen voltunk.

Cpt. Flint 2011.04.06. 14:23:43

@Álamfő álomás következik: Szabó szakszi miatt kérdeztem csak. Azt tudom, hogy többnyire mindenhol egyforma volt a helyzet.

Cpt. Flint 2011.04.06. 14:27:44

@Álamfő álomás következik: A szobaparancsnokom is egy egyszerű gyerek volt. Mikor az alapkikből átkerültünk hozzá, az mondta: a kinti életben majd lehet, hogy te leszel a főnököm. De most én vagyok a főnök, ezért jól megszívatlak! És lőn. De az igazi meglepetés az volt, hogy az előfelvételisek egy nagy hányadából is mekkora tetű/genyó lett. Ehhez képest az egyszerű gyerekek esetenként felüdülést jelentettek. Ők legalább jobban kiszámíthatók voltak.

hesslerezredes-halálazötvenórára 2011.04.06. 14:40:16

@Álamfő álomás következik: elovastad a kommentemet és nem értettél meg belőle semmit. Épp arról habogtam, hogy az egész kibaszott katonásdinak nincs értelme, az átkosban sem volt és most sincs legalábbis is itt ebben a büdös pállott középajrópában biztosan nincs, és a hadseregre költött minden pénz ablakon kihajigált pénz (lásd a katonai felsővezetés most kiderült ingatlan panamáit, de a grippeneket is akár, meg a francia légvédelmi rakétarendszert - az egész szarkatyvaszt all together as it is).

de karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna 2011.04.06. 14:40:51

A nemzeti önbecsülés része, hogy egy adott nemzet önmagát megvédeni képes. Ehhez megfelelő kiképzés, anyagi biztosíték, korszerű fegyverzet, az adott nép részéről pedig a hazaszeretet és ha úgy adódik, akkor elszántság szükségeltetik.
/de karatna/

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 14:40:59

@Cpt. Flint: rigóból nálunk kettő volt összesen, miután véget ért az első hónap. Hogy mit csináltak, a mai napig nem tudom. :)

Azóta két sráccal találkoztam. Az egyik a régi Skálában dolgozott, ott futottam össze vele. Érdekes volt látni, hogy szinte semmit sem változott.
A másik, egy kőműves volt, már nem tudom, honnan került közénk. Vele a Keleti pályaudvar előtti aluljáróban találkoztam. Ott kéregetett... mit mondjak, nem sok kedvem volt megismerni. Katonaként is alkoholista volt, azokat meg már akkor sem szerettem.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 14:43:25

@hesslerezredes-halálazötvenórára:
"A sorozott hadseregre azért lenne szükség, hogy a Jerzy, meg Béci - félék megtanulják, hogy időnként jobb, ha visszavesznek a nagy pofájukból, ezt a célt azonban egy jól szervezett csendőrség is kiművelt bikacsökkel el tudja érni,"

Elolvastam. Ennek alapján bunkónak tartalak és baromságnak tartom azt is, hogy az általad említettek bármit tanulnának.

Dr. No 2011.04.06. 15:01:44

@soulclipse: Nem igaz, én pl. mindkét lövészetre teli tárat kaptam. És így a géppuskaállás leküzdése után - tadaaam! - a maradékkal lőhettem hosszú sorozatot is! Aminek a végére az AMD-65 szétesett a kezemben.

ludaskása 2011.04.06. 15:03:50

@Bummer: jaj, mennyire igazad van. minek nekünk több tíz- vagy százezer részben kiképzett sorkatona, amíg a Gripenek nem tudnak felszállni, amíg nincs korszerű elektronikus hadviselésre alkalmas eszköz- és emberállományunk...bakker, hát lőszerünk sincs...
Puszta pénzkidobás lenne. Menjen katonának, akinek nincs jobb dolga. A többi meg dolgozzon, tanuljon, éljen.

Bummer 2011.04.06. 15:14:15

Igen, a háborúhoz pénz, pénz és pénz kell. Pénzt pedig nem a sorkatonák termelnek.

hesslerezredes-halálazötvenórára 2011.04.06. 15:18:34

@Álamfő álomás következik: ha majd a nyóckerben egy Béci-féle egy felhős éjszaka a torkodnak nyomja a halefot, hogy adsza a pénzt, de izibe, hij de fogod Te hiányolni azt a bikacsököt.... Tudod mit: vállalom, bunkó vagyok, de csak neked kiskoma.

de karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna 2011.04.06. 15:20:05

@ludaskása:

Az afgán nép sokkal rosszabb körülmények között minden nagyhatalommal szemben eddig megvédte földjét. Ha te így gondolkodsz, akkor ki fogja megvédeni családod életét és biztonságát?

A nyugat?

Soha sem tette!

" ha egy nép, amikor szükséges, akkor nem képes lövészárkokat ásni és harcolni, akkor jobb ha saját sírját ássa meg." ( de karatna)

Cpt. Flint 2011.04.06. 15:26:24

@hesslerezredes-halálazötvenórára: nem arról van szó, hogy nincsenek ilyen emberek, hanem arról a tévhitedről, hogy ezen segítene a sorkatonaság. (aminek hiányában ajánlgatod aztán a csendőrséget, természetesen eljárás és ítélet nélküli megtorlásra felhatalmazva, mer' az a hatékony.)
én sem hiszem, hogy ez túl értelmes hozzáállás lenne részedről. lássuk mondjuk a pár éve szétvert mindenféle szabadságharcos tüntetést... így működne az általad elképzelt bikacsökös csendőrség is? te is lehetsz még rosszkor rossz helyen.

hesslerezredes-halálazötvenórára 2011.04.06. 15:28:34

@de karatna: Az afgán nép (ami mint olyan és mint jól tudjuk: nem létezik, népek léteznek Afganisztában, igen, de afgán nép nem) eddig azért tudta eredményesen megvédeni a földjét, mert egyrészt a hegyes terep kiválóan alkalmas partizánharcra (minden hegy egy-egy erőd! és lényegében az egész ország hegyekből áll), másrészt annyira a halál faszán van, hogy még ma is nagy gondot jelent a támadó/megszálló számára a logisztika.
Elnézve kies hazánkat, a kukoricatáblában nem sokáig lehetne partizánkodni. (Katonai szempontból Magyarország: védhetetlen. Erről az első ízelítőt 1526.augusztus végén kaptuk.)

hesslerezredes-halálazötvenórára 2011.04.06. 15:29:31

@Cpt. Flint: köztörvényes zsiványokra gondolok és nem politikai felhasználásra.

Cpt. Flint 2011.04.06. 15:33:30

@de karatna: ki akarja az afgán nép földjét elfoglalni a nagyhatalmak közül? és nem mellesleg: ki akarja a mienket? majd ha akarja valaki, és az a többségnek nem fog tetszeni (bár néha úgy érzem, jobb lenne nekünk), akkor mi is fogunk harcolni. de erre a sorkatonaság baromira nem készít fel.

Cpt. Flint 2011.04.06. 15:41:54

@hesslerezredes-halálazötvenórára: lehet, hogy te arra gondolsz, de aki felhasználja a csendőrséget - a köztörvényesekre gondolva kibővített és lelazított szabályokkal -, az nem biztos, hogy mindig csak arra akarja majd használni. meg mondom, lehet rosszkor rossz helyen lenni, köztörvényesek balhéja mellett elmenni az utcán; aztán ha kérdés nélkül bikacsökkel kiverik az ember fél szemét, már nem biztos, hogy a maradékkal jó szemmel nézi azt a 'rend'-et. és a köztörvényest meg a politikait nem is olyan könnyű néha elválasztani egymástól... kedves módszer volt minden totalitárius rendszerben (de az 50-es évek USA-jában is) kriminalizálni, köztörvényes alapon elítélni a politikai ellenzéket.

Julio cesar 2011.04.06. 15:43:57

hahahah az afgán nép. A hazarák vagy talán a pastuk vagy a többi?
Ezek egymással harcolnak évezredek óta. Afgán nép, nem lennék a helyében, aki meghódítja...

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.06. 15:49:12

@Cpt. Flint: arról nem beszélve, hogy ugyan, hagyjuk az ítélkezést a bíróságokra és ne egy csökött agyú "csendőr" akarja eldönteni adott esetben, hogy ki bűnös és ki ártatlan!
(egyébként az ilyeneknek felesleges magyarázni, nem fogja fel... ők csak az erőszakból értenek és annyi agyuk nincs, hogy felfogják: sokszor másképp is lehet)

Stenonis 2011.04.06. 15:49:46

@hesslerezredes-halálazötvenórára:
Magyarország nagyon jól védhető volt katonai szempontból.
A határ döntő többségét a Kárpátok óvták (a szovjeteknek sem akaródzott 1944-ben ott támadni).

Egyedül a déli határ problémás, de megfelelő erődökkel az is védhető lett volna. Pl. ha Nándorfehérvárt nem Török Bálint védi kb. 600 emberrel. Arról nem tehetünk, hogy akkor is ellopták a pénzt és csesztek az ország védelmére.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.06. 16:07:32

Abban teljesen egyetértek az egyik médiában felszólalóval, hogy vannak bizonyos helyzetek, mikor az állampolgároknak kötelességük a honvédelem.
Én, nőként, öntöttvas serpenyő fegyvernemhez jelentkezek. Nomeg megnézheti magát az a támadó katona, akit a 3. emeletről kidobott babkonzerv v. vasaló fejbe talál.
Az urak meg megkapják a szórakoztatóbb végét: puskákkal lődözhetnek, mint a céllövöldében.
Egyáltalán nem értem, mi a vállalhatatlan ebben.

ludaskása 2011.04.06. 16:46:08

@de karatna: te kicsit el vagy tévedve. a többiek már cáfoltak, de én is leírnám: afgán nép nincs, van viszont jó sok, jó magas hegy Afganisztánban, így ott jól lehet partizánkodni.
a családomat majd te megvéded, mert úgy látszik vonzódsz a sereghez és majd jól bevonulsz. önként. különben meg ki akarna minket megtámadni? mit akarna itt bárki is? vörösiszapot vagy gyötrő szúnyogot akar zsákmányolni?
egyébként meg úgyse tudod te se megvédeni, mert kies hazánk köztudottan lapos, mint a tányér, így gyakorlatilag a XXI. sz.-ban védhetetlen. úgy suhanna át rajtunk egy modern sereg, mint a sicc. de te ellenállhatsz. már ha kapsz lőszert, mert különben áshatod a lövészárkod. ásója mindenkinek van, viszel hazulról.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.06. 17:09:22

azt nem ertem, ha ennyi harcos lelkuletu van itt a monitorok mogott, a faxnak kell kotelezove tenni..?

ok bevonulnak, aztan majd jol megvedenek:-)

mi meg akik szarunk a farmra az adonkbol alljuk a fizetesuket.

remek csapatmunka..;-)

Veder1 2011.04.06. 18:29:47

Mégis, miért kellene meghalnom önként és dalolva egy háborúban? Szerencsére én és a kis családom elég mobilisak vagyunk, csak találnák egy országot, ahol nem harcolnak, a többiek meg tőlem aztán gyilkolhatják egymást kedvükre, nem érdekel.

szempontpuska 2011.04.06. 18:51:42

@zulu: A saját fiaim példáját tudom mondani.
Az egyik vív, a másik evez és focizik...

Nem kell ehhez se ugráltatni se semmirekellő , alkoholitsa őrmesterek kezére adni

szempontpuska 2011.04.06. 18:54:14

@zulu: ha már jól csinálni, akkor lehet jól csinálni egy profi hadsereget is...

Anarchy 2011.04.06. 19:45:11

@Ianitorum Regalium Magister: "Mit számít az,hogy a múltban mennyit nyert és mennyit vesztett egy hadsereg? Most élünk."

Akkor légyszíves vázolj egy forgatókönyvet egy hadjáratra amit meg tudnánk nyerni.

Talán Líbiát...
De egyedül azt sem.

Szerintem én nem becsülöm le a hadseregünket és a hadvezetést ha azt mondom hogy egy nagy nulla az egész.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.07. 08:54:04

@Vödör: ennyi...

en is beleszarok.

ha valamelyik kitarttott politikus haboruzni akar, menjen oda es boxolja le nelkulem.

a pszichoapatak kovethetik.

en nem akarok gyilkos lenni hulye szimbolumok es fikciok miatt.

hesslerezredes-halálazötvenórára 2011.04.07. 15:02:54

"Aki a bánáti bazsarózsát szereti, az jó NATO-katona nem lehet!" Idézet egy modern magyarnótából. (A többi sor még nincs készen...de dolgozom rajta).

Jó lenne már egyszer és mindenkorra tudomásul venni. Kis hazánk anno a hadak útján "útelágazódáshoz" érkezett, és ott olyan irányt választottunk, ami zsákutcába torkollott.
Legyen vigasz, hogy nem vagyunk egyedül ebben a zsákutcában (fél-, de inkább 3/4 Európa ott tanyázik körölöttünk, csak még nem hajlandóak tudomásul venni, sajna velünk együtt, hogy nincs tovább, nincs miért, nem kell, fölösleges, szükségtelen stb. - s hogy mi? hát a katonásdi!).

Nem tud itt senki egy napig sem ellenállni senki ellen, ha már mindenképpen, akkor a NATO külső határai mentén állomásozzon néhány ANGOL vezényleti nyelvű vegyes dandár, meg pár vadászrepülő, esetleg néhány hadiflotta egység, ezek is mind abszolút nemzetköziek legyenek ANGOL vezényleti nyelvvel, mi meg (tehát az összes kis fasz hülye nép velünk együtt) kelet-közép-alsó-felső ajrópában fogjuk már be a pofánkat, kussoljunk, igyekezzünk munkát teremteni, egy kicsit ÖNERŐBŐL, nem segélyből, mások zsírján GYARAPODNI, MEGTANULNI JÓL ANGOLUL, az államainkat móresre tanítani, képviselőinkkel együtt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.04.07. 16:02:53

"a sorkatonaságot pedig a nép betörésére és indoktrinálására használták."

Meg arra, hogy kevesebb legyen a munkanélküli, és olcsó munkaerőnek.

A puskatöltés megtanulása hiábavaló dolog, ha úgy sincsenek puskák.

Hol az a sok tízezer, százezer puska, amit alkalomadtán szükség esetén a kiképzett férfilakosság használni tudna?

No és miért csak a férfilakosság?

Ha a nők vannak hátrányban az hátrányos megkülönböztetés, ha a férfiak az meg pozitív diszkrimináció?
Érdekes.

Ha a hivatásos hadsereg már a saját laktanyáit sem képes megvédeni, nem az országot, akkor ez a javaslat csak a lakosság felesleges ugráltatása.

A már létező honvédségnek sem jut elég fegyver, nincsenek harckocsik, nincs tüzérség, nincsenek rakéták, nincsenek bombák, akkor majd pont a kiképzett lakosságnak fog jutni fegyver.

Ugyan már, semmiféle komoly szándék és pénz nincs arra se, hogy a hivatásos hadsereg honvédelmi képessége elégséges legyen, nem arra, hogy szükség esetén a civil lakosság is hadra fogható legyen.

Ez így egy komolytalan javaslat.

hesslerezredes-halálazötvenórára 2011.04.07. 16:13:55

@Akitlosz: annyiban a laktanya őrzést tegyük helyre, hogy legjobb tudomásom szerint az amerikai hadsereg laktanyáit sem a katonák őrzik, abból a józan megfontolásból, hogy a kiképzett hivatásos katona sokkal nagyobb értéket képez ahhoz képest, hogy idegőrlő, amúgy nagyrészt tétlenségre ítélt őrködésben fecsérelje az erejét, azaz a hadrafoghatóságát - mert persze a hadrafoghatóság az amerikai hadseregben valóban konkrét és közvetlen harckészséget és képességet jelent!

Szerintem a legokosabb és leggazdaságosabb az lenne, ha a tábornoki kar részére felállítanánk egy jó nagy terepasztalt, adnánk nekik egy csomó játékkatonát, játékágyút, oszt' játszanak háborúsdit doszt.
süti beállítások módosítása