Hogyan bukjunk egyetemi karriert? - A doktori képzésről
2011. március 30. írta: Téglagyári Megálló

Hogyan bukjunk egyetemi karriert? - A doktori képzésről

 
  „Háromfajta választás van itt. Első ajtó: professzionális féltékenység. Kettes ajtó: szerzői jogi viták. Hármas ajtó: szexuális zaklatás!” (Carl Elliott: How to be an academic failure?)
 
  Egyesek szerint az írás-olvasás oktatásán múlik egy ország versenyképessége, én azonban a magyar oktatás másik végéről, a a doktori képzésről írok. Elfogult véleménycikk következik - egy bukott diáktól.
 
  Ha vannak diákok, akik huszonévesen képesek eljutni a tudomány éppen aktuális határáig, és alkotni ott valamit, akkor van remény arra, hogy később külföldön is elismert professzorok váljanak belőlük, és át tudják majd adni a tudást és a tudás megszerzésének módját a hallgatóknak. Mert ne legyenek illúzióink: az ötvenéves adjunktusok, akik már tíz éve nem publikáltak, a hallgatókat sem fogják rávenni arra, hogy tanuljanak a vizsgára. Kérdés tehát, vannak-e jó doktori iskolák , egyáltalán, ki van-e találva a doktori képzés Magyarországon?
 
  Egy folyosói beszélgetésen találkoztam egy magát megnevezni nem kívánó minisztériumi tisztségviselővel, akinek elpanaszoltam, hogy nem tudok könyvekhez jutni, számítógépem sincs, pedig a doktori ösztöndíj mellé járt nem kevés pénz, amit azonban a tanszék elköltött villanyszámlára. 
 
- Melyik doktori iskolába is jár maga?
- Az alkalmazott falleológia doktori iskolába.
- (elkomorodik) Az nem egy jó doktori iskola.
 
  Hát így. Vajon hány intézmény hallgatójának mondta volna ezt a mondott úr? Tartok tőle, soknak. A magyarországi doktori képzés rendszere öszvér, nagy követelményekkel, kevesebb támogatással.
 
  Az Egyesült Államokban nincs szövetségi törvény a képzésre vonatkozóan, de elmondható, hogy a jó helyeken 4-6 év alatt lehet fokozatot szerezni, amiből az első pár évben kell kurzusokra járni, utána pedig lehet a könyvtárt bújni és a konferenciákra járni. Angliában inkább az a jellemző, hogy nincsenek kötelező kurzusok, tanítani sem kell, viszont három év alatt illik letenni valamit az asztalra. Egy évig beleássa valaki magát a témába, egy év alatt megcsinálja, egy év alatt pedig leírja - hangzik az elmélet, ami talán nem is áll messze a valóságtól. Ha van rendes témavezető, vannak friss könyvek a könyvtárban, és ha van pénz utazásra.
 
*
 
  Lássuk, itthon mi a helyzet. Három év alatt várja el a törvény a dolgozat beadását úgy, hogy az első két évben tanulni és tanítani is kell. Mivel a kutatás tárgya általában eléggé speciális, a tanult tárgyaknak csak elenyésző része hasznosul a kutatómunkában. Egy frissen végzett diáknak sokat kell készülnie órákra, így az első két évben alig marad ideje, hogy a saját feladatával foglalkozzon, a pluszmunkákról nem is beszélve.
 
  A két példával összevetve az derül ki, hogy az amerikai eredményt várjuk, tehát a kutatási eredmény mellé azt, hogy a szakmában általánosan is tájékozott legyen, az angliai idő alatt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a témavezetők vajon képben vannak-e annyira, hogy a diákjuk megfelelő kutatási témán dolgozzon és abban eredményt érjen el. A doktori tanács honlapját tanulmányozva akadhatunk olyan senior oktatók lapjára, akiknek volt néhány diákjuk, de egy sem doktorált. Tartok tőle, hogy ezeket az embereket senki nem vonta kérdőre. Hallhattuk már a siránkozásukat, hogy nem fizetik meg őket, de ha annyira rossz a fizetség, akkor vajon miért nem adták el Tudásukat a Piacon? Vannak tippjeim, miért.
 
  A hazai doktori képzést és egyetemi világot megismerve az emberben felmerül az a nézet, hogy a doktorandusz az olcsó és kezelhető munkaerő szinonímája. Bizonyos megvédett dolgozatok minőségéből pedig az látszik igazolódni, hogy Magyarországon sok helyen seggnyalásból lehet doktorálni. Mert persze fontos a lojalitás, de talán jobb lenne, ha a tehetség és a szorgalom számítana inkább.
 
*
 
  Nagy kérdés, hogy mennyit érnek a magyar doktori fokozatok. Találkoztam már olyan emberrel, aki úgy ment ki Amerikába tanulni, hogy egyszerűen elhallgatta az itthon szerzett doktorátusát. Az is kérdés, hogy mennyire a tudományos ezotéria felé kutakodnak a magyar témavezetők és diákjaik - sokan inkább keresnek maguknak valami olyan területet, ami kellően kevés embert érdekel ahhoz, hogy abban eredményt lehessen elérni, semhogy a fősodorban próbálkozzanak valami értékelhetővel.
 
  Az előbbi utat választók gyakran azt gondolják az utóbbiakról, hogy ők divatokat követnek. Úgy általában, a nyugati témákhoz és egyetemekhez való kapcsolódás még nem mindenhol természetes. Gyakori tapasztalatom volt, hogy azért jutottam ki valami jó helyre nyári egyetemre, mert Magyarországról egyedül én jelentkeztem. Rosszul menedzselő témavezetők, málészájú diákok. A nyugathoz való kapcsolódás problémája akkor is felmerül, amikor egy külföldön már karriert befutott kutató próbál itthon állást találni. Ha nem ápolta a lojalitását idehaza, elég nehéz visszakerülnie a nem túl jól fizető, ám annál nagyobb becsben tartott állásokba.
 
  Aztán ott van a doktorandusz helye az egyetemi táplálékláncban. Nem túl jó hely. Sosem lehet igaza, a témavezetőjével és a tanszékkel szemben különösen nem. Ez a tehetségek kora, mutasd, a tied mekkora, mondja a költő, és az egyetemen ezt a publikációs lista hosszúságában mérik. Ha nem írtál még cikket, akkor nem lehet igazad, még akkor sem, ha igazad van.
 
  A hazai doktori képzés sok helyen nem alkalmas a feladata betöltésére. Sok doktori iskolában kiváló követelményeket tudnak kiírni - jogszabályokban mindig is jók voltunk -, de hogy aztán mennyit tesznek meg azért, hogy ezek teljesüljenek is, arról már nem szól a fáma. Érdeke-e a témavezetőnek, hogy a diákja doktoráljon? Érdeke-e a tanszéknek, az egyetemnek? Nem mindenhol.
 
*
 
  Végül hadd idézzem Carl Elliottot, aki az egész egyetemi világ hiábavalóságáról ír, hogy lássuk, nem csak itthon buktatókkal teli az egyetemi karrier.
 

  „Hogyan rontsuk el az egyetemi karrierünket? Jónéhány út kínálkozik erre. Lehet az ember például zsémbes doktorandusz. Kiégett adminisztrátorrá is válhat, mondjuk dékánhelyettesként. Lehetséges még: öregedő, önkéntes remeteként élni a saját tanszéktől is elszigetelődve, aztán médiatudósként, akinek újságírók keresik a kegyeit, de kiröhögik a kollégái. Kihasználhatod a diákjaidat és megutáltathatod magad; harcba kezdhetsz az egyetemi hivatalnokok ellen és elvághatod az előreléptetésed esélyeit. Elronthatod a karriered idealistaként 25 évesen, cinikusként 45 évesen és különcként 65 évesen. Ha a kudarcot keresed, nincs is jobb hely erre, mint az egyetem. A lehetőségek korlátlanok. [...]
 
  Ki kell választani egy doktori iskolát: itt kezdődik az egész. Hova kell menni instant csalódásért? Nos, ez attól függ, milyen bukást akarsz. Ha hamar ki akarsz égni, a választás egyszerű. Az egyik út az, ha kiválasztasz egy harmadrangú egyetemet megkeseredett, amúgy jó nevű egyetemen doktorált oktatókkal. Ezek az emberek éveket töltenek azzal, hogy sajnáltatják magukat a miatt, hogy a harvardi vagy princetoni diplomájuk után a lehangoló, Isten háta mögötti Illinoisba kerültek, és rajtad állnak bosszút. Egy másik út az, ha egy nagy fordulatszámú tanszékre mész, ahol a nyomás akkora, hogy valamelyik ered kidurran egy év után. Amikor kijössz a kórházból, annyira megfélemlítettnek érzed magad, hogy egy szót sem tudsz a papírra vetni, attól való félelmedben, hogy nem tudod az érveidet megvédeni. A harmadik út az, hogy ha olyan tanszéket választasz, ahol a témád nevetség tárgya és a pálya szélére van szorítva. Ekkor védekező álláspontot  és kisebbrendűségi érzést fejlesztesz ki, ami végigkísér az életeden. Ideális kezdés. [...]
 
  A bukás igazi kezdete a témavezető kiválasztása. Segít, ha jól tudsz párosítani: ha nő vagy, válassz egy öregedő, életközepi válságon keresztülmenő férfit; ha republikánus vagy, próbálj meg egy feministát vagy egy marxistát. Ha törékeny vagy, amire szükséged van, az egy témavezető, akinek a szemei eksztázisban forognak, ha megalázhat egy diákot a társai előtt. Úgy tetszik, háromfajta választás van itt. Első ajtó: professzionális féltékenység. Kettes ajtó: szerzői jogi viták. Hármas ajtó: szexuális zaklatás! Győztél! Valójában, ha jól játszod ki a lapjaidat, mindhármat megkaphatod: egy témavezetőt, aki bánt, ellopja az ötleteidet és irigységből kicsinálja a karrieredet. [...]
 
  Mi a helyzet a mentorokkal? - kérdezed. Nem kellene elmennem gyakornoknak egy senior kudarchoz aki vezetni tudná a karrierem? Jó kérdés. Az is egy stratégia, ha  találsz egy idősebb vagy középkorú, a karrierben megrekedt oktatót. Ha szerencséd van, akkor kétségbeesetten kapaszkodik a hitelesség foszlányába és még mindig van pár jól tejelő kutatási pályázata. Fel fog bérelni tanársegédnek, irat veled néhány cikket, amin feltünteti a nevét, mint társszerzőt. Tudom, hogy mit gondolsz: ez nem a siker receptje? Publikáció egy jól ismert társszerzővel? Talán, de csak rövid távon. Hamarosan dühös leszel és megkeseredett amiért meg kell osszad a dicsőséget a cikkedért valakivel egyszerűen azért, mert ő adja a fizetésed. Konfrontálódsz vele, veszekszel, és még mielőtt tudnád: ki vagy rúgva! Menned kell, egy rendes ajánlás nélkül. A karriered lényegében befejeződött.”

  Elliott cikkének teljes fordítását a Nyárspolgár blog közli.

  A témában ajánlott szakirodalom még a PhD Comics.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr332778652

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mert megérdemeljük 2012.03.28. 17:21:46

Mit is? Hát ezt a több felvonásos kutyakomádiát, aminek a Fidesz álláspontja alapján tegnap vége lett. Az ítélet megszületett, SP bár másolt, de nem bűnös. Nincs tehát mit tenni, minden a legnagyobb rendben, eddig is felesleges volt izgulni, a rendszer...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otthoni krumplipucoláshoz nem veszek fel tangát! 2011.03.31. 10:57:57

Azt határozottan visszautasítom, hogy minden nő kurvaként csinál egyetemi karriert.

Sokan vannak, akiken végigment 2 emelet is mire meglett az áhított fokozat, de azért még vannak néhányan, akik nem térdeléssel, hanem valódi kutatással értek célt.

luciferc 2011.03.31. 10:59:09

@bz249: ja, amúgy a német falusi gyerek valószínűleg nem okosabb, rendszerszintű a gond. És nem csak az oktatási rendszerben van a gond, hanem a társadalomban is. Amíg a kutató, a tanár nincs megbecsülve, addig az értelmesebbek nem ide jönnek. A megszállottak igen, de ők kevesen vannak. Nehéz úgy valakit rávenni a tanulásra, ha azt látja, hogy tudás nélkül ügyeskedéssel apu (vagy a másik apja) milyen jól él, tudással meg az ő apja (vagy a másiké) milyen szarul. Tanár vagy kutató szülök gyereke ma Magyarországon a szegényebbek közé tartozik, ez a többi gyerek számára sem motiváció. Gondolj bele, nekem apu seftel, IPhone-om van, neki apu tanár, "gagyi" telefonja van.

kicsinap 2011.03.31. 11:02:40

@luciferc:
Vagy ahogyan én látom az én melóhelyemen, ugyan ide jött az értelmes, tehetséges, de pár év után dobbant. Ennyi pénzből nem lehet családot eltartani. Én is csak azért maradhatok itt, mert a férjem nem kutató, és nem tanár.:-)

bz249 2011.03.31. 11:03:32

@luciferc: 2 ev diplomamunka majd kb. 4 ev PhD vedesig (a nemet rendszer rugalmasabb, eleve palyazati penzbol van mindenki, az meg addig tart ameddig a fonok jonak latja). A diplomamunkas mar a csoport tagja es egyre bonyolultabb feladatokat kapnak meg (ideertve akar az eloadasi jegyzetek szerkeszteset vagy mondjuk a tanszeki honlap felujitasat).

Ezalatt amugy csak laborgyakorlatot kell tartaniuk (plusz nemi adminisztracio) viszont belfoldi konferenciakra es/vagy az ipari partnerekkel folytatott konzultaciokra siman kikuldik oket (mar a diplomamunkast is!) viszonylag rendszeresen.

Uni Münster elotte Ulm ezek tizenketto egy tucat nemet egyetemek (nincs benne az elso 200-ban) a hallgatok pedig szinte egyontetuen az iparban kotnek ki (vagy a diplomamunka vagy a PhD utan). Szoval nincs elitszuro, csak olyan fonok, aki jol menedzseli a csoportot (amelyik egyebkent egy szep talpan allo piramis 1 prof, 3 oktato, 7-9 PhD-hallgato es 5-8 MSc-hallgato).

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.03.31. 11:10:03

Bár én csak egyetemet végeztem, régóta piszkálja a csőröm ez a publikálási kényszer. Az összes "szemle" számomra a legtöbbször olvashatatlan, egyszerűen azért, mert látszik, hogy aki írta, kilóra írta, hogy meglegyen az x ezer karakter.

Ezért aztán olyan szóvirágok és körülírások vannak benne, hogy fárasztó az olvasásuk (pedig egyébként lennének benne okos dolgok.)

Ha nem kilóra menne, a "kétkezes mezőgazdasági gyomirtó szerszámot" lehetne simán kapának hívni és a mondanivaló szabná meg a mennyiséget és nem a mennyiségi kényszer a mondanivalót.

bz249 2011.03.31. 11:11:04

@luciferc: abban ketsegkivul van igazsag, hogy az itten boven az igaz, hogy iparban dolgozo mernokkent, egyetemi vagy akar kozepiskolai tanarkent jomodban lehet elni.

(nagyon nem ugyanaz, mint a magyar parja

oeffentlicher-dienst.info/ )

Azonban a rendszerszintu baj mashol is megvan nalunk magan az egyetemen belul. Egyszeruen nincs lateralis informacio-aramlas, nincs onszervezodes a PhD-k kozott. Meg altalaban is keveset vesznek fel... szvsz minimum ketszer annyi kellene, mint amennyi most van (ami egyreszrol versenyhelyzetet teremt, masreszrol meg sokkal inkabb ki tudnak egymast segiteni es lenyegesen kevesebbet rabolnak a prof idejet*).

*mostani fonokom mondta: azert keres ketszer annyit, mert az o ideje sokkal dragabb, szoval dolgozzak inkabb en feleslegesen, mint o

luciferc 2011.03.31. 11:13:53

@kicsinap: Így van. Amíg ez így lesz, addig romlani fog a helyzet. A nagyobb gond, hogy ez van az általános iskolában is, pedig rajtuk is múlik a gyerekek jövője. Lehet megköveznek, de egy jó általános iskolai tanárnak, tanítónak legalább annyit, de inkább többet kellene keresnie, mint egy profnak. A prof már túl nagy bajt nem csinálhat a hallgatóval, ellenben az általános iskolai tanár...

luciferc 2011.03.31. 11:18:19

@bz249: Azt hiszem ugyanazt mondjuk, csak más a környezet, amit látunk. Itt kevés a jó hallgató, és sok a rossz, nagy az óraterhelés. Egyszerűen nem nagyon van olyan hallgató a környéken, akire mondjuk jegyzet szerkesztést rá lehetne bízni. Sajnos PhD hallgatóból is kevés az ilyen.

Abban igazad van, hogy viszont a jókat sem becsüli meg a rendszer (a profok) és nem foglalkoznak igazán utánpótlás neveléssel, mert a belföldi konferenciák, ipari partnerekkel való tárgyalásokon legalább a részvétel mind ezt szolgálná. Ilyen szempontból sajnos nagyon elmaradottak a profok, és sajnos sok feltörekvő társam is, mert ezt látják, és nem veszik észre, hogy nekik sem jó, hogy a prof nem küldte őket sem ilyen helyekre.

luciferc 2011.03.31. 11:24:33

@bz249: tök jó, csak honnan akasszunk kétszer ennyi jó PhD hallgatót, mikor a jó képességűek elmennek mérnöknek, orvosnak (aztán külföldre), közgazdásznak, vagy akármennyire utálja a magolást jogásznak. Amíg a természettudományos végzettség, a kutatók, a tanárok nem lesznek megfizetve (bővel az átlagfizetésen felül), addig zuhanórepülésben fogunk haladni lefele, és félek késő lesz mire észbe kapnak. Ha nem lesz elegendő jó tanár, oktató, kutató, akkor egy egész generáció (a mi gyerekeink) fogja megszívni, mert nem 1-2, hanem inkább 10-20 (vagy több) év lesz mire helyre hozható a rendszer.

Ezt jó lenne ha mindenki felfogná. Az, hogy ma nem fizetik meg a tanár, az ő holnap megszülető gyerekének rombolja az esélyeit, mert mire odajut, már rosszul fizetett tanár sem lesz.

kicsinap 2011.03.31. 11:34:02

@luciferc:
A múltkor a férjem mutatta nekem a bérlistáját a beosztottjainak. A szakmunkás alapbére is másfélszerese volt az én doktoris béremnek. Erre jön még rá neki a mozgóbér (15-25%), a pótlékok, a béren kívüli juttatás, a prémium és a 13. havi bér.
Nálunk nincs prémium, mozgóbér, 13. havi bér sincs, a béren kívüli juttatás évi 24 e Ft (!).

Én azért maradok, mert nekem a 3 kicsi mellett nincs nagyon lehetőségem dobbantani. Még egy multinál dolgozó szülő már nem működőképes, és itt viszonylag rugalmasan tudok dolgozni, akkor is, ha betegek.

Előre félek, mert a legnagyobb gyerekemben elképesztő pedagógiai ösztönök vannak....:-)

luciferc 2011.03.31. 11:37:27

@kicsinap: ismerős a dolog, ugyanez van nálunk is. Nagyon félek ki fogja tanítani a gyerekeinket, mert attól félek meggyőzöd a gyereked, hogy a képességei máshol értékesebbek...

Globetrotter2014 2011.03.31. 12:00:19

@kicsinap: én azért azt láttam, hogy a pénzhez jött vizsgadíj, kutatási ösztöndíjak (ha élelmes a tanszék), a munkaidő mellett simán lehet maszekolni (ha piacképes az ismeret, de még az elvontabbak is szakfordítottak a publikációk díjának sokszorosáért). Mindezt egy olyan munka mellett ami 10 től 4 ig tart 2 órás ebédszünettel, jó esetben a tudásalap pedig garantélja hogy ne vigyen el túl sok időt az órákra készülés. Szóval azért vannak rosszab pályák is...

recommented 2011.03.31. 12:01:54

Sok mindennel egyetértek a cikkből, és sok mindennel nem.

Teljesen igaz, hogy a doktoranduszok általában olcsó munkaerőt jelentenek, a doktori iskolák pedig egyáltalán nem azért vannak, hogy kineveljék a jövő kutató-, oktatógenerációit, hanem azért, mert jó az egyetemeknek, hogy vannak. És tökéletesen igaz, hogy seggnyalásban is lehet doktorálni.

Viszont!
Seggnyalásból 20-30-40-50 éve is lehetett doktorálni (sőt, akkor még tényleg doktorálni, nem PHD-zni).

A gond azzal van, hogy Magyarországon baromira túlmisztifikálják a PHD-t. A PHD önmagában semmit sem ér, akármilyen doktori iskolába jártál. Tök mindegy, hogy jónevű vagy rosszhírű az adott képzés, nem ezen múlik. A PHD csak egy kulcs ahhoz, hogy könnyebben elkezdhess, folytathass egy kutatói karriert (nem feltétlenül követelmény, PHD nélkül is ugyanúgy kutathatsz). Semmi több. Az teljesen az alanyon múlik, hogy mit kezd a PHD-jával, a képességeitől, agilitásától, intelligenciájától függően.

Jónak tartott doktori iskolában is ugyanúgy lehet PHD-t szerezni nulla teljesítménnyel, rosszban is lehet nagyon sokat fejlődni, az adott emberen áll vagy bukik. Meg persze azon, hogy milyen témavezetője, milyen emberek veszik körül, de erre muszáj, hogy valamennyire ráhatással legyen az ember. Aki naív, nem eléggé talpraesett, nem elég kitartó, nem elég okos, nem elég ügyes, annak lehet, hogy csak 6-7 év alatt lesz PHD-ja, de az is lehet, hogy soha. Viszont ő valószínűleg soha nem is lett volna jó kutató, tehát ilyen szempontból nem kár érte.

A doktori iskola letagadását végképp nem értem. Ez olyan jó magyar sajátosság, hogy a papírt nézzük, nem azt, ami mögötte. Baromira mindegy, hogy ki melyik egyetemen végzett, melyik doktori iskolába járt. Ha elmész külföldre, nem ezt fogják nézni. Kevés kivétellel az összes magyar egyetem ismeretlen kívülről, és nem is feltétlenül azok az ismertek, amikről innen úgy gondoljuk. Az önmagában semmit sem jelent, hogy hova jártál. Ami alapján megítélik az embert, az az, hogy mit tett le az asztalra, és ez a cikkekből, előadásokból, hivatkozásokból nagyon jól lemérhető.
Ja, és természetesen nem a magyarokból. Magyarországon beteg világ, általános körbeseggnyalás van, nem véletlen, hogy rengeteg olyan egyetemi tanárunk van, aki az ég világon semmi érdemlegeset nem csinált még, és mindig magyarul publikált (jó, bölcsészeknél ez elfogadható). És (sajnos) sok olyan fiatal kutató van, akik értik-értenék, hogy mit kellene, de nem kapnak lehetőséget, mert ott vannak felettük a káderek, akiknek nem a teljesítmény számít, hanem csak a lojalitás (és a seggnyalás).

És az is megérne egy misét, hogy vajon kell-e egy oktatónak kutatnia és egy kutatónak oktatnia. Szerintem nem feltétlenül. Két külön szakma, külön kvalitások kellenek hozzá.

Tehát igen, igenis el tudja érni egy ötven éves adjunktus is, hogy tanuljon a diák a vizsgára. Mert attól, hogy nem futott be nagyobb akadémiai karriert, még lehet kitűnő oktató.

bz249 2011.03.31. 12:04:05

@luciferc: jaja, a tanarokat meg kell fizetni (ha mashogy nem megy, akkor azon az aron, hogy kevesebb tanar lesz). Mert pl. fizikatanarbol azt hiszem az egesz orszagban nem kepeznek huszat se (es semmi garancia nincs ra, hogy a tanari diplomajaval tenyleg tanarnak megy). :(

A ketszer annyi PhD-st sajnos nem tudom honnan lehet leakasztani. Az 1995-2005 idoszak, legalabbis nalunk Debrecenben viszonylag eros volt (hiaba, hogy minimum volt a ponthatar) ellenben az egesz szetfolyt (megpattant mindenki kulfoldre) es nem alakult ki az a fiatalokbol allo csapat, amelyik a tudastranszfert megoldhatna. Vagyis meg mindig ott tart a dolog, hogy egy diplomamunkast/PhD-st az elejetol kezdve kell felepiteni, ahelyett, hogy a treninget a kozepszint muvelne.

kicsinap 2011.03.31. 12:07:59

@ZF2:
Én nem egyetemen vagyok, hanem kutatóintézetben. Ahol 8-tól 4-ig tart a munkaidő, és jelenléti ív van, de ha projektzárás, vagy elszámolási időszak van, akkor este 8-ig bent lehet lenni, nem egyszer vcoltam bent vasárnap és ünnepnap is.
Nem tudok maszekolni a 3 gyerek miatt.:-) Örülök, ha a teljes idős állás kivitelezhető a család mellett. Csakis úgy, hogy távmunka formában dolgozom, így szinte minden nap éjfélig nyomom, de meg tudom oldani.
Igen, a fiúk jó része félállásban tanít itt-ott, de ennél többre nem igen futja, mert - legalábbis nálunk - iszonyat sok a meló. Aki végigcsinált már egy-egy EU_s projektet elejétől a végéig az tudja miről beszélek adminisztrációs teher címén. NIncs erre külön személyzet, az állandó beszámolók és a pénzügyi elszámolás önmagában iszonyatos (olyan egyszerű dolgokon át, hogy rávenni mindenkit ne dobaj már el a rep.jegyének beszálló kártyáját, mert azt is csatolnom kell az elszámoláshoz).

luciferc 2011.03.31. 12:18:01

@bz249: Külföldre pattantak, vagy iparba? És lett volna lehetőség maradni? Mert én úgy látom, hogy lehetőség sincs, mert még akkor sem mindig vesznek fel újat, ha a valaki nyugdíjba megy, pedig a jókat időben kellene megfogni. Nálunk nem nagyon van olyan PhD hallgató sajnos, akire a kisebbek tréningjét rá lehetne bízni. A te mostani helyeden ha jól értem van, az itthoni helyeden (ahonnan léptél) vajon mi a helyzet?

luciferc 2011.03.31. 12:20:13

@ZF2: igen, van ilyen is. De ez ott van, ahol nincs komoly kutatás, jellemzően bölcsész vagy mérnöki helyeken. Igen, sajnos a mérnöki helyek egy része is csak nyugdíjas állásnak kell, amúgy meg nyomatják a saját céget, a fiatal kutatni vágyókat meg kitúrják.
Természettudományos és komoly mérnöki helyen viszont nincs ilyen. Ott güri van éhbérért.

bz249 2011.03.31. 12:27:43

@luciferc: Foleg kulfold es kisebb reszben ipar, es tobbnyire lehetoseg sem volt. Sajat eset: so-so normalis kepzest kaptam (kulfoldi uttal meg konferenciaval valamint rendes tamogatassal a cikk- es dolgozatirasban), bele is kerult 20-30 millaba az adofizetoknek. Meg is tartottak volna, de a status az status. Az meg nem akadt (viszont pozitivumkent: altalaban segitettek mindenkinek kulfoldi vagy iparbeli allast szerezni).

akakukk 2011.03.31. 12:29:13

@Csigorin: "Az is egy jo nagy baromsag hogy van egy kozponti szabaly hogy kell negy publikacio es pont. Eloszor is egy publikacio atfutasi ideje egy ev, szoval mar egy evvel rovidebb az idod."

A Phd kovetelmenyet a doktori iskola szabja meg, nem valami kozpont. Szeretnek en latni 4 nemzetkozi publikaciot filozofiaban! :)
Egy publikacio atfutasi ideje altalaban nem 1 ev. termeszettudomanyos teruleten par honap. Es a Phd-hoz mindenhol elfogadjak a meg meg nem jelent, de kozlesre elfogadott cikkeket.

becsoccsent 2011.03.31. 12:29:43

a doktori kerdesroll mindent ellmondott mar konkret peldavall az alamfo.

luciferc 2011.03.31. 12:29:46

@bz249: na és ha hívnának hazajönnél? Mert úgy tapasztalom, ez a legnagyobb tévedése a nagy okosoknak, hogy azt hiszik el lehet kergetni az embereket, aztán majd jönnek haza, ha nagy kegyesen adnak lehetőséget.

bz249 2011.03.31. 12:34:43

@luciferc: egyelore eppen begyujteni keszulom az eddigi munka eredmenyeit. Aztan majd, ha letelik a hosszabitasom, majd a kovetkezo palyazatom. Na akkor elkezdem felmerni a lehetosegeket.

@akakukk: azert komoly ujsagnal szigorubb a biralati rendszer (konnyebb beletenyerelni egy major review-minor review sorba). Raadasul a temavezetonek a leheto legjobb meg lehetseges ujsag a celja (ami gyakran az iromany kirugasat jelenti).

Masreszrol az alacsony impaktu lapok meg tobbnyire lassuak. Az egy ev egy viszonylag jo becsles a PhD dolgozat legfontosabb cikkenek atfutasi idejere.

bz249 2011.03.31. 12:38:26

@luciferc: amugy a hazajovetel kapcsan egy igen fontos kerdes, hogy a nyugati egyetemi/kutatatointezeti modi megismerese utan mennyire megy el az ecceri kutato kedve az otthoni, gyakran igen hosies, am megis total remenytelennek latszo kuzdelemtol.

Tanbácsi 2011.03.31. 12:44:33

Így jár aki az egyetem helyett a minisztériumba jár se..informálódni.

OnlinePénzkeresés · http://www.zseni.info 2011.03.31. 13:16:14

Nagyon elszomorított ez a cikk! Sajnálom...

luciferc 2011.03.31. 13:22:09

@bz249: pont erre gondoltam. Te hazajönnél? Ha jól sejtem nem nagyon...
Ebből lesz a piszok nagy gond pár éven belül.

pannonfunk 2011.03.31. 13:22:15

@Téglagyári Megálló: De, pótolják. Csak iszonyt szívás. Képzeld el, hogy milyen szívás volt, amikor Google helyett Lycos volt, meg Altavista, nem volt arxiv és nem volt Web of Science előfizetés a felsőoktatási intézményekben. Közben kéthetente anyáztam az ELTE rendszergazdákkal, mert szerintük nem alapkövetelmény, hogy hamar megjavítsák a szétszakadt vezetéket az épületünk és a központi gerinc között, és járhattam az ismerőseimhez internetért kunyizni a másik épületekbe. De szép is volt :)

bz249 2011.03.31. 13:31:35

@luciferc: inkabb nem, mint igen. De egyelore meg bizok benne, hogy egyszer majd otthon is normalis korulmenyek lesznek, ahol lehet kutatni/oktatni.

luciferc 2011.03.31. 13:44:14

@bz249: félek ha meg is éled/éljük ezt, addigra bőven nyugdíjasok leszünk. Itt 30-40 évig nem lesz számottevő javulás, utána meg már úgy le leszünk maradva. Szóval nem fogjuk meg sem élni. Hála szeretett vezéreinknek. Mert a hülyeség és rövidlátás sajnos oldalfüggetlen.

Téglagyári Megálló 2011.03.31. 16:27:42

@Tanbácsi:

Höhö. Nem én mentem a minisztériumba se..informálódni, hanem a tisztviselő jött el a doktorandusz találkozóra. Amúgy az nem tetszik, hogy megsértettem az omerta törvényét?

Charlie Chan 2011.03.31. 17:43:40

@Otthoni krumplipucoláshoz nem veszek fel tangát!: Ahova Te jártál, ott lehet, rendes egyetemen nem. Van hallgatói értékelés, markmyprofessor, stb, lehet szóvá tenni.

Charlie Chan 2011.03.31. 17:49:44

@kicsinap: Ebben van igazad. Ez a rendszer nem alkalmas ennek a kezelésére, sőt kísérlet sem történt ennek rendezésére. Ennyit a "liberális" meg kisebbség-központú szadeszes "reformokról. Más. A munkaköri szerint egy oktatónak HÁROM feladatköre van: oktatás, kutatás, adminisztráció. Utóbbi viszi el az idő többségét. Órára készülés: törvény: átlagban négy félév alatt min. heti 10 kontaktóra. Én biztosan készülök annyit minden órámra, mint bármelyik hallgatóm :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.31. 19:28:11

@Téglagyári Megálló: ez elsősorban pénz kérdés.

Mellesleg a CEU phd képzései ex lex Magyarországon (nem kell megfelelnie a MAB elvárásainak).

Otthoni krumplipucoláshoz nem veszek fel tangát! 2011.03.31. 20:45:44

Van hallgatói értékelés, markmyprofessor, stb, lehet szóvá tenni.

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Charlie Chan 2011.03.31. 21:48:10

@Otthoni krumplipucoláshoz nem veszek fel tangát!: OK, ne tedd szóvá, még névtelenül se. A mi generációnk megcsinálta anno a hallgatói képviseletet, azt csináltok vele, amit akartok. Mi 1987 tavaszán fellázadtunk, Te 2011-ben szájkaratézol. Hm. Ki és mi tarja fenn a zavaros állapotokat?

Charlie Chan 2011.03.31. 21:52:24

@Charlie Chan: Tarja: éhes vagyok? tartja, természetesen.

Krumplipucoló: Amikor pár éve egy egyetemi kampuszon egy diákot sokkolóval nyomtak le a sünök Amerikában, Colbert elmondta a Report-ban, hogy a mai protest a billentyűzet mögött, egyedül üldögélő emberek blogolása. Isten-skót-lottószelvény vicc biztosan megvan.

Téglagyári Megálló 2011.04.01. 06:40:49

@tölgy:

Nézze, sosem felejtem el azt a széles mosolyt, amivel adjunktus úr közölte, hogy szakmai előadásomra "nem ér rá". Tudja, van az a négylábú állat, meg annak egy szerve, na az a szó nem jut most az eszembe.

Téglagyári Megálló 2011.04.01. 06:43:27

@Charlie Chan:

Nincs valódi sajtó az egyetemeken. Kb. az van, mint vidéki városokban, hogy az intézménynek (önkormányzatoknak) van egy hivatalos lapja, ami csak szépet és jót közöl.

És hogy is lenne? A diák írná, akit ki lehet rúgni vizsgán? Vagy valamelyik oktató, aki félti az állását?

Tanbácsi 2011.04.01. 10:26:20

@Téglagyári Megálló: Elnézést. Helyesen: így jár aki egyetem helyett olyan rendezvényekre jár, ahol a folyosón lehet a minisztériumi fejesekkel ... .
Ilyenkor aztán az is előfordul, hogy a szerző arról sem értesül, hogy a doktori képzés 3 éve után következik a fokozatszerzési eljárás és a dolgozat megvédése, (Ftv 67-68 §.), tehát tévedés, hogy " Három év alatt várja el a törvény a dolgozat beadását úgy, hogy az első két évben tanulni és tanítani is kell."
Az persze igaz, hogy ha az ember érdemben tanulni is akar, akar elszántságához mérten kell megválasztani a doktori iskolát, a témavezetőt és a kurzusokat (erről szól az Elliott, amit ezúton is kösz). Ez némi önállóságot igényel: ez az ami a legnagyobb hiány a magyar doktori iskolákon.

Téglagyári Megálló 2011.04.02. 10:26:53

@Tanbácsi:

Tisztában vagyok vele, hogy több idő áll rendelkezésre a beadáshoz. Viszont ha nincs meghosszabbítható ösztöndíj, akkor mikor írja meg a diák? Ahogy már fennebb is írtam, munka mellett nem lehet tudományos tevékenységet folytatni.

xstranger 2011.04.02. 13:19:01

Nem tudom miert kellene mindenkinek aki doktorandusznak jelentkezik automatikusan kutatonak keszulnie. Ex-kollegaim Oxbridge/Imperialon szereztek phdt es sose akartak ott maradni. Az egyetemek pedig kiszolgaljak a gazdasagnak az MSCnel magasabb kepzettsegi igenyet.

A kutatasi programjuk is egy 25 ev koruli ember tapasztalati es kepessegi szintjehez volt merve. Kb vannak alapkutatasban osszegyujtott kepessegeik egy kutatocsoportban ahhoz keres a prof ipari/allami projektet es oda dolgozik be a doktorandusz. Egy nagyonis konkret es a phd megkezdese elott teljesen nyilvanvalo temaban.

Namarmost nalunk ez ugy nezett ki hogy nulla/minimalis ipari kapcsolat, a tema rendkivul altalanos felvazolasa, majd utasitas hogy menj es bizonyits teteleket. Na ez igy nem igazan megy.

tokhal 2011.04.02. 15:10:56

Gazdász területről úgy látom kevés tapasztalat jött. Én munka mellett csináltam meg egy vidéki tudományegyetemen. Már az is brutális volt, hogy 30 fős évfolyamot indítottak, amiből 25 levelezős volt, köztük én is. Hogy lehet levelezős képzésen doktorálni, hisz' éppen a képzés lényege, hogy kutasson az ember tudományos közegben. Mindegy. 3 évig értelmetlen órák olyan előadóktól, akik agrár szakról lovagoltak át gazdaságtanra, 80-as évek menedzsmentjét (!) oktatja és 30 éve nem írt le egy sort se. Még TSZ-es anekdoták mennek, a prof-nak e-mailt írni komoly sértés (nem ért a számítógéphez, a titkárnője emailez helyette) és érzéd szinte az áporodott levegőt. Az évfolyam 2/3-ának még 2. évben sincs témája, senki sem foglalkozik velünk, a témavezetés, kutatási szeminárium, a szakirányok (!) és külföldi félév csak papíron létezik! De oda bekamuzzák! 5 év után én voltam a 2., akinek fokozata lett, még a nappalisok sem csinálták meg. A gazdálkodástani phd dolgozatok nagy része, amiket én láttam, alacsony vagy közepes színvonalú volt. Nagy részüknek nincs külföldi publikációja (!), úgy átengedik őket. A legutóbbi védés, ahova már meghívtak a bizottságba, úgy lett cum laude, hogy a srácnak nemhogy külföldi írása nem volt, hanem a magyarok közül is egyetemi kötetek és vezetéstudomány cikk a max. Elkeserítő.

Arról nem nagyon írtatok, amit én észrevettem, szintén gazdaságtudományi területen. A neve kontraszelekció. Azok maradnak az egyetemen egyre gyakrabban, akik a piacon nem tudnának megélni vagy félnek megmérettetni magukat. Nem a legtehetségesebbek, mint régen, hanem akiknek kényelmes, lehet lustulni, 7-8 évig elhúzni a fokozatszerzést, közben pályázatokból fusizni. 10-re bemegyek, ha van órám, négykor már otthon, de ha nincs kedvem, be sem megyek. A vidéki karokon főleg, úgyis megadják a fokozatot, mert kell az utánpótlás, meg a fokozat a MAB akkreditációhoz...

Téglagyári Megálló 2011.04.02. 16:05:40

@tokhal:

"a prof-nak e-mailt írni komoly sértés"

Nos, az idézett cikk szerzőjének vasárnap (!) délután, ottani idő szerint vasárnap reggel írtam először levelet. Húsz perc múlva válaszolt.

Amiről írsz, az az, hogy idehaza sok egyetemi oktató azt gondolja, hogy ha már megszerezte az ilyen-olyan címét, akkor ő már nem is földi halandó. Pedig dehogynem.

xstranger 2011.04.02. 21:11:28

Ja es meg valami. Exkonzulensem par eve szemlesutve egy felmondatban megemlitette hogy SENKI nem jelentkezett PhDnek a tanszek egyik szakiranyara. Bolognai kepzes, gondolom a diakok is rajottek hogy kulfoldon nem kell MSC a PHDhez es elitgimnazium plusz BSC a BMErol boven eleg ahhoz hogy bekeruljenek egy nevesebb PhD programba. Ahol nagyobb a valoszinusege a sikernek, hasznosabb tudast kapnak, es jobban nez ki a CVn.

Téglagyári Megálló 2011.04.02. 21:13:37

@xstranger:

Sajnos ez így van. Ma már nem nehéz kideríteni, hogy egy tanszék _nem_ versenyképes, és sokkal bátrabbak a diákok.

Globetrotter2014 2011.04.04. 18:18:44

A magyar oktatás szégyene: http://www.doktori.hu/index2.php?menuid=351&mod=1&cid=15|HU

Műszaki egyetem rektorűnak emailje: "rektor kukac mail.bme.hu ".

Ennyit a főfőműszakis prof emailes eélretőségről. Vagy valaki nagyon be akarja feketíteni a ODTnél

Globetrotter2014 2011.04.04. 18:20:38

@tokhal: a kontraszelekció nem Magyarországspecifikus jelentség: www.phdcomics.com/comics.php

De ez legalább humorral intézi el... :)

xstranger 2011.04.04. 18:24:23

@ZF2: Foleg hogy a rektor Peceli Gabor.

xstranger 2011.04.04. 18:26:54

Nyilvan a rektornak mint hivatalnak van sajat nem nevre szolo emailcime amit otevente atadnak egymasnak.

Ha meg szemelyes emailcimre vagy kivancsi akkor google a te baratod.

bz249 2011.04.04. 18:27:13

@ZF2: szerintem ez a spam miatt van igy (tobb helyen lattam mar hasonlot), bar lehet, hogy tenyleg ekkora analfabeta a prof.

Globetrotter2014 2011.04.04. 18:44:09

@xstranger: gyanúgy, a lap dizánja sem msotani...

@bz249: én inkább a műsodikra tippelnék. MAgyar honlpok csak nem lesznek ennyire spamtermelők. Ezen kívül valszeg ott lesz valahol a BME honlapján rendesen is... De merem remélni hogy valamelyik (megint remélve hogy nem a BMEnél dolgozó) titkárnő volt ennyire egybites, nem érdemi ajadémikus. A 60 éves jogász prof kolégáim profin kezelik a netet pedig ők híresen konzervatív népség...

xstranger 2011.04.04. 19:13:04

@ZF2: Megsugnad hogy pontosan mi a bajod az email cimmel? Vagy mire probalsz itt viragnyelven utalni?

BTW megnyugodhatsz, nem hiszem hogy valakinek is gondot okoz a BMEn emailezni, including ~80eves emeritusz matuzsalemeket (tapasztalat).

Globetrotter2014 2011.04.04. 20:09:37

@xstranger: az hogy így kb egy amatőr írja le. Kb mintha a publikációjában "vincseszternek" nevezné a merevlemezes meghajtót. Csak kb ennyi. De nem vész...

pannonfunk 2011.04.04. 21:05:15

@ZF2: Felesleges ezen rugózni, ez simán spamellenes írás. És tanusíthatom, hogy irgalmatlan sok spam jön egyetemi honlaopkra kitett email címekből.

Globetrotter2014 2011.04.05. 09:57:43

@pannonfunk: érdekes ilyet még egyetlen nyugati egyetemen sem láttam. Kelet-európai találákonyság? :) Vagy nincs pénz spam szűrőre?

xstranger 2011.04.05. 10:53:08

@ZF2: Nem nagyon ertem mi ez a magas lo, a doktori.hu-nak semmi koze nincs a BMEhez, raadasul rendkivul elavult. Valoszinutlen hogy a professzorok maguk faradnanak a feltoltesevel. Szerintem itt kemenyen lukra futottal, ahogy @pannonfunk: mondja leulhetsz, egyes.

Globetrotter2014 2011.04.05. 11:02:27

@xstranger: lehet hogy elavult, de pl a védásek adatbzisa friss, és hasznos is. Biztos hogy fogsz még találni a világ millió egyetemi taára között negatrív példát, de ahogy ez elégé feltűnt, valszeg máshol is feltánt volna. Azon pártucat akadémikus CV oldal között ahol eddig jártam, ilyet még nem láttam. Ha valaki itt bebukott az biztos nem én lennék...

Globetrotter2014 2011.04.05. 11:15:13

@pannonfunk: öhöm: "firstname dot lastname
at dartmouth dot edu".

Ez se sokat foglkaozott azzal hogy megtalálható legyen. Elefántcsonttorony a köbön?

VAgy ez ilyen: "Itt nyugszik xz, itt a piros hol a piros világbajnok. Vagy itt. Vagy itt..."

pannonfunk 2011.04.05. 11:21:15

@ZF2: Ha nem lennél ennyire hülye, akkor tudnád, hogy ezek az emberek, akiket itt példaként felhoztam, nem akárkik. Konkrétan Peter Winklernek vannak kriptográfiai szabadalmai is, publikált a Lovász Lászlóval együtt, nem is akármiket, közismert név mind computer science-ben, mind valószínűségszámításban. Tao Yangot pl. gyakorlatilag mindenki a ma élő legnagyobb tehetségnek tartja.

De égessed magadat, végülis nekem így is jó...

Globetrotter2014 2011.04.05. 11:43:38

@pannonfunk: igen csak angolul nem wormnek hívja hanem AT-nek. Ami kicsiit professzionálisabb szerintem... De végül is mindegy.

xstranger 2011.04.05. 11:45:02

@pannonfunk: Igen az uriember teljesen hulye, koti az ebet a karohoz ezen az archaikus spamelkerulo marhasagon lovagolva (amirol kb 1 mp alatt lehet tudni hogy teljesen haszontalan). Meg elefantcsonttoronyrol hadoval mikozben jol lathatoan szemelyes homepageket linkeltel (erted beirod a googlebe hogy Prof X Y homepage es mar tolja is az elso helyen).

Na mindegy, altalaban nem etetem a trollokat de ma nincs tul jo kedvem ugyhogy beszolok.

xstranger 2011.04.05. 11:45:49

@ZF2: Nem, nem mindegy, itt te vagy a hulye ketseg ne ferjen hozza.

Téglagyári Megálló 2011.04.05. 11:48:59

Urak (Hölgyek?),

meglepően jó volt a kommentfolyam a poszt alatt, nem kéne elrontani szőrszálhasogatással.

Globetrotter2014 2011.04.05. 17:36:06

@xstranger: jó akkor lírom úgy is hogy az "akadémikusok" is megrétsék: minden normális magára adó nyelvben van egy hivatalos elnevezés, amivel lehet a @-ra hivatkozni. Ha odaírod hogy at, arrobase, AT-zeichen és sorolhatnám. Aztán van egy hétköznapi nyelven lírt dolog, legyen az kukac, csiga, elefántfül. De te a hivatalos email címdet nem fogod egy nyilvános helyen így megadni, ha van benned egy minimális stílusérzék. A fenti csókák eleve nem "worm" néven írták le az angol honlapon. Pedig az mekkora spamszűrő lenne ( :) ) . Megértem hogy valakinek az egyetemi karrierje függ ettől, de többet érne ha az érintett honlapot vagy személyt figyelmeztenék, és nem idológiákat gyártanának a kialakult elgé debil helyzet védelmére.

xstranger 2011.04.05. 17:52:01

@ZF2: unom a temat, ignore on.

Téglagyári Megálló 2012.01.18. 09:02:28

"Bizonyos megvédett dolgozatok minőségéből pedig az látszik igazolódni, hogy Magyarországon sok helyen seggnyalásból lehet doktorálni." - írtam. Hm, hm.

Amúgy meg, sajnos Gerő András is a mundér becsületét védi, nebáncsák már a magyar egyetemeket.

www.youtube.com/watch?v=CH8PohWpkDM&feature=related

fülöpke 2012.01.18. 12:32:31

@luciferc: "Így van. Amíg ez így lesz, addig romlani fog a helyzet. A nagyobb gond, hogy ez van az általános iskolában is, pedig rajtuk is múlik a gyerekek jövője. Lehet megköveznek, de egy jó általános iskolai tanárnak, tanítónak legalább annyit, de inkább többet kellene keresnie, mint egy profnak. A prof már túl nagy bajt nem csinálhat a hallgatóval, ellenben az általános iskolai tanár..."

Dehogy kövezlek meg! Kimondtad a nagy igazságot. Huszonsok éve azok a lányok(!) mentek Tanítóképzőbe, akiket semmi nem érdekelt, de bármi áron diplomát szerettek volna. Amint ez "sikerült" nekik, amilyen gyorsan tudtak, férjhez mentek, szültek 1-2 gyereket. Sosem tanítottak "életvitelszerűen". 5-6 év múlva, sokan már elváltan, anyagi kényszerből, teljesen elszakadva a valóságtól és a szakmájuktól, megkeseredetten visszakényszerültek a pályára. Ők tehát ma azok az általános iskolai tanítónők (alsó tagozatról beszélek), akiken MINDEN további áll vagy bukik. Túl sok ilyet láttam, ezért merek általánosítani. Sajnos a "vezérelv", ami "kitermeli" az általános iskolai tanítókat mondhatjuk, hogy kontraszelektív. (Természetesen MINDEN tisztelet az alig létező kivételnek). Mindeme romboló folyamatnak némi gátat szabhatna a szakmai és anyagi megbecsülés... Álom-álom. Mer' ugyi, aki jégre fundálja a házát, az számoljon a következményekkel.

MrSzitka 2012.02.14. 13:32:28

@Téglagyári Megálló: Nagyon remélem, hogy nincs igazad, mert én munka mellett próbálkozom a három év letelte után. :) Abban viszont igazad van, hogy nagyon nehéz (és sokkal lassabban halad) így.

Téglagyári Megálló 2012.02.14. 13:34:50

@MrSzitka:

Az ember sarkosan fogalmaz egy blogon.

Vannak területek, ahol nagyon erős a verseny, dolgozatot írni lehet munka mellett, de új eredményekre jutni kevéssé. Abban sokat segít az, ha nem kell mással (családdal se) törődni.

Téglagyári Megálló 2012.02.14. 16:29:49

@betyár:

A Holdon, elég sok tudományos probléma van arrafelé.

euro_állás · http://www.euro-allas.hu/ 2012.07.30. 17:08:17

Érdekes cikk, de még érdekesebbek az általa generált hozzászólások ;)

Robert N. Danahi 2013.07.04. 13:19:51

Lehet már rég halott a topic. De érdekelne, hogy azok, akik Mo-on kezdték és végezték el a phd-t, a felvételihez szükséges publikációkat hogyan szerezték meg? Ki ad lehetőséget egy még nem phd-snak? Doktoranduszként is alig van publikálási lehetőség...

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 13:27:27

@Robert Noel Danahi:

ebben az online világban ott publikálsz ahol akarsz:)

még phd se kell hozzá:)

Robert N. Danahi 2013.07.04. 13:29:43

hááát, és ez mennyire releváns? körberöhögnék a felvételin nem?

Robert N. Danahi 2013.07.04. 13:37:41

@calabria007: kognitív pszichológia vagy kommunikáció és információelmélet

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 13:56:21

@Robert Noel Danahi:

van ennek vmi gyakorlati értelme vagy csak ösztöndíjat szeretnél?

PS.: az online publikálási lehetőség pedig nem volt vicc, nagyon jó példák vannak e tekintetben

www.freedomainradio.com/About.aspx

www.gordontlong.com/

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:04:57

@Robert Noel Danahi:

phd helyett inkább egy másik mesterképzést végeztem el, phd szerintem annak kell aki akadémia vonalon akar mozogni

én vhogy ehhez nem kaptam kedvet:)

értelmét sem látom

Robert N. Danahi 2013.07.04. 14:12:01

@calabria007: ezek a videoprezentációk jók, de mivel nem lektoráltak így az önkényesség okán nem is relevánsak.
Még egy mesterszak elvégzése - ha a munkaerő-piacra történő gyors és hatásos belépés okán csinálja az ember ugyanúgy lényegtelen, hisz kevés pozíció kíván meg két mesterszakos végzettséget. Vagy az elsővel nem tudtál amúgy elhelyezkedni?
Azért csinál az ember phd-t, szerintem, mert akadémiai szinten akar egy tudományterületet elsajátítani nem pedig haverok-buli-fantázni és állami pénzen ösztöndíjakat elkölteni. (Ami magyar viszonylatban irtózatosan kevés - szóval ha valaki az ösztöndíj miatt megy phd-zni körberöhögöm.)
Releváns önmagában értéket adó phd nincs. Miből gondolod, hogy egy fizikusival, vagy matematikaival több értelme van? Az ad neki értelmet, amit a doktorandusz mögé tesz.
Szerinted?

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:39:18

@Robert Noel Danahi:

olvasóként mondom: engem egyáltalán nem érdekel, az hogy az illetőnek milyen papírja van, számomra a mondanivaló a lényeg

phd vonalon pedig elsősorban a természettudományos phd-nek van a szememben értéke, a társadalomtudományi terület túlságosan átideologizált

a papírgyűjtés pedig leginkább csak "belépőjegy-vásárlásról" szokott szólni:)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:41:52

@Robert Noel Danahi:

"önkényesség"

ez egy szubjektív műfaj, és az vhol komoly siker, ha van egy cirka 20-30 ezer fős kemény mag aki hétről hétre követ téged:)

Robert N. Danahi 2013.07.04. 14:45:11

@calabria007: kevered a szezont a fazonnal. Akadémiai berkekben a publicitás nem az olvasottságot jelenti, hanem egy releváns szakmai anyag létrehozását, amit más szakmabeliek tartalmilag lektoráltak és vagy elfogadtak. Nem mehetek phdésként még akkor sem, ha nekem van a legtöbb követőm twitteren.
Fizikusi phd-vel is lehet valaki a társadalom szempontjából értéktelen, maga a természettudomány nem jelent rögtön haszonnal járó értéket.

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:48:11

@Robert Noel Danahi:

mint mondtam, az un. társadalomtudományi phd-knek nincsen nagy respektje a szememben, szubjektív az egész... + kőkeményen átideologizált...

a helyedben széles ívben elkerülném ezt a vonalat... kb. az a "siker" titka, hogy nincs önálló véleményed...

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:49:33

@Robert Noel Danahi:

a természettudomány sokkal objektívebb...

Robert N. Danahi 2013.07.04. 14:52:55

@calabria007: megkérdezhetem, hogy neked milyen mestervégzettségeid vannak?

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:53:14

@Robert Noel Danahi:

apropó, visszatérve a konkrét témára:

a doktorandusz karrierek kapcsán nekem az volt a személyes benyomásom, hogy leginkább személyes kapcsolatokról, szimpátiákról szóltak (legalábbis kezdetben)

Robert N. Danahi 2013.07.04. 14:54:39

@calabria007: mindkettő végzettséged közgáz?

Robert N. Danahi 2013.07.04. 14:58:06

@calabria007: nem mered leírni, vagyis vagy bölcsész, vagy társadalomtudomány :)
süti beállítások módosítása