Válasz a „MIÉRT NEM ARRÓL ÍRTOK, HOGY...” típusú kommentekre
2011. március 05. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Válasz a „MIÉRT NEM ARRÓL ÍRTOK, HOGY...” típusú kommentekre

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr852710371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evil overlord (törölt) 2011.07.19. 23:11:00

@bz249: Apró kiegészítés: azoban Antallék arra nem voltak képesek, hogy a nürnbergi perekre hivatkozva lecsukják Biszku elvtársat és tettestársait. A németek legalább megpróbálták Honeckert lecsukni.
Amúgy mi a baj a nürnbergi törvényekkel? Nem a fajelméletiekre gondolok :) A gond az volt, hogy szelektíven alkalmazták: szegény Canaris és Dohnányi gyilkosai megúszták.
(A háborús bcs. az egyik olyan terület a kettőből, ahol az akasztás híve vagyok. A másik a terrorzimus.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.19. 23:12:46

Ez nem-e hatalommal-e való visszaélés-e???

www.youtube.com/watch?v=i9AJk_7Pj90&feature=player_embedded

"(...) A barikad.hu birtokába jutott hangfelvételen (...) tökéletesen hallható, hogy Juhász Oszkár kérdésére, miszerint abban az esetben, ha jobbikos polgármestere lesz Gyöngyöspatának, akkor számíthatnak-e pályázati pénzekre Balázs József egyértelmű nemmel felel. Emellett a fideszes országgyűlési képviselő elismeri, hogy azok a megyei, független polgármesterek, akik nem úgy működnek együtt, ahogyan ő elvárja, azok nem kapnak támogatást. Ugyanis, ahogyan Balázs fogalmaz a hangfelvételen: a sikernek a záloga az együttműködés... A polgármester-választási kampányban, a személyéről megjelent újságcikken felháborodó fideszes, parlamenti politikus már a beszélgetés elején leszögezi, oda megy forrás a térségben, amit ő jóvá hagy, amit nem hagy jóvá, oda nem megy. Ezzel az írással pedig, teszi hozzá a kormánypárti képviselő, Juhász Oszkár elzárta a csapokat, azaz támogatásra ne nagyon számítson, a jobbikos polgármester.(...)"

ü
bbjnick

bz249 2011.07.19. 23:25:09

@evil overlord: a baj vele az, hogy egyreszrol erosen vae victis jellegu dolog lett (namost azert a ciril betus felirat Dachauban, hat hogy is mondjam na), amivel nincsen semmi baj, csak akkor nem erdemes igassagtetelnek hivni.

A masik problema pedig, hogy az, hogy normalis korulmenyek kozott a parancsmegtagadasert bunti jar, amelyik haboruban igen gyakran halalos. Szoval azert illo lett volna bizonyitani, hogy X.Y. vadlott tisztaban volt azzal, hogy az adott cselekedetenek vegrehajtasa ellentetes a nemzetkozi (hadi)joggal es/vagy a Nemet Birodalom torvenyeivel es ennek tudataban hajtotta vegre az adott parancsot. Szoval sokkal tisztabban is lehetett volna jatszani, mert azert egy Goring marsallt csak nem lett volna nehez bunosnek talalni egy nem-teljesen koncepcios eljaras soran sem.

evil overlord (törölt) 2011.07.20. 00:00:32

@bz249: Az stimmel, hogy erősen vae victis szaga van a dolognak, ezért is hoztam fel Canarist és Dohnányit.

Az viszont szerintem nem működik (nem szabad működnie), hogy a tömeggyilkos kiskatona azért ússza meg, mert parancsra cselekedett. OK, ne kössék fel, de csukják le élete végéig. Azt a gazembert, aki kiadta a parancsot, viszont mindenképpen kössék fel (az ilyen nem érdemel golyót, így a sánc nem jöhet szóba).

"vadlott tisztaban volt azzal, hogy az adott cselekedetenek vegrehajtasa ellentetes a nemzetkozi (hadi)joggal es/vagy a Nemet Birodalom torvenyeivel es ennek tudataban hajtotta vegre az adott parancsot."
A civil bíróság előtt nem lehet hivatozni arra, hogy kérem szépen, én nem tudtam, hogy lopni/rabolni/ölni nem szabad. Miért kellene másként kezelni a katonai eseteket?

Sapika 2011.07.20. 10:16:53

@bz249: "Ugyanakkor ebben az orszagban buntetik a Holokauszt-tagadast, meg most mar a kommunizmus buneinek tagadasat, ezzel szemben szabadon lehet tagadni Uj-Zeland letezeset."

Van azért egy különbség: a holokauszt és a kommunizmus túlélő áldozatai, meg azok leszármazottai itt élnek közöttünk. Őket védi a törvény. Nem is alaptalanul. Egyszer hallgattam egy pszichiáter előadását arról, milyen különös lelki betegségek jelentkeznek még a holokauszt áldozatok unokáiban is. (Azt hiszem, Virág Teréz volt a neve, és "poszt-holokauszt szindrómának nevezte a betegség-családot.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.20. 10:26:33

@bz249:
"ezzel szemben szabadon lehet tagadni Uj-Zeland letezeset. "

Miert, letezik? Ki latta? Csak megbizhatatlan koklerek.

bz249 2011.07.20. 11:16:43

@evil overlord: mondjuk azert mert egy magyar civil birosag sem itelheti senkit azon az alapon, hogy megsertette a sved kutyatartasi torvenyt.

Egy nemet katona 1943-ban elkovetett cselekdetei kapcsan az 1943-as nemet es az adott ugyben elfogadott nemzetkozi jog 1943-as allapota a merce. Hogy egyebkent a pakisztani torzsi teruleteken vagy Uruguayban hogy inteznek el az irrelevans. Lenyegeben ugyanarrol szol a tortenet, mint mondjuk a mediatorveny teruletenkivulisegevel kapcsolatos kerdeskor.

@Sapika: az a gond ezzel, hogy nem lehet eles es vilagos valasztovonalat huzni az ugyben es siman el lehet jutni a mori bankrablas tagadasanak buntethetosegeig (ennek a tuleloi, ozvegyei es arvai is kozottunk elnek). Ugyanis ezek kozott csak mennyisegi kulonbseg van.

Sapika 2011.07.20. 11:29:18

@bz249: "siman el lehet jutni a mori bankrablas tagadasanak buntethetosegeig"
Bár nem tanultam jogot, azt azért észrevettem, hogy az ártalmas cselekedetek tiltásából azt kodifikálják a világban, ami elő is szokott fordulni. Gondolom a törvényalkotók mérlegelik a pro és kontra érveket.

Ha valaki a móri bankrablást, vagy Új Zéland létezését tagadja, azt a családja, munkatársai igyekeznek kezelőorvoshoz vezetni minden külön törvény nélkül. De ha nem sikerül, akkor sincs gond, mivel a társadalom az ilyeneket futóbolondoknak tartja.

A holokauszt tagadást viszont politikai mozgalmak tűzik zászlajukra. Ezeknek a mozgalmaknak a veszélyessége és ártalmassága eltér az angolszász országokban valamint a hitleráj egykor országaiban.

evil overlord (törölt) 2011.07.20. 11:39:44

@bz249: Nem vagyok különösebben felkészült a Genfi Konvencióból, de nem volt benne valami kitétel a háborús bűnökre? Ráadásul a nácik (meg a komcsik, csetnyikek és többi gazember) a saját állampolgáraikat (is) mészárolták. Volt olyan német jogszabály, mely előírta, hogy a szellemi fogyatékost/jehovást/buzit/zsidómentőt/zsidót/stb. saját állampolgárt akinek nem tetszik a képe meg kell (ill. szabad) ölni?
(Bár hozzáteszem, hogy ha volt is ilyen törvény, akkor sincs ez esetben bajom a visszamenőleges törvénykezéssel, mert példát kellett statuálni. Sajnos csak a vesztesekkel, és ott is csak bizonyos típusú bűnösökkel statuáltak példát: Harrisnek, de igazából Churcillnek is lógnia kellett volna, aki hasznos volt megúszta stb. .)

Az elszabott holotagadási törvényről: igazából tényleg nem kellene büntetni, mindenkinek joga van idiótának lenni. De ha már tiltják, akkor úgy kellene mint a franciák: minden népirtás tagadása bcs.
Azonban egy dologra jó volt a dolog: elvált a szar a májtól, "az európai értelemben vett konzervatívok" rögtön elkezdték mentegetni a komcsik bűneit.
(Ráadásul attól tartok, hogy óriási botrány lett volna, ha a Fospumpák visszavonják a törvényt, a holokausztból nyerészkedő gazemberek így is eleget baszogatják az országot.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.20. 11:59:31

@bz249:
"Ugyanakkor ebben az orszagban buntetik a Holokauszt-tagadast, meg most mar a kommunizmus buneinek tagadasat, ezzel szemben szabadon lehet tagadni Uj-Zeland letezeset. "

A holokauszt-tagadas buntethetosege egy erdekes jogelmeleti kerdesre megy vissza, a profilozas hasznalatara a jogban. Lehetseges-e buntetni valakit az alapjan, hogy egy (feltetelezett) profilba tartozik? A gyakorlatban van erre egy par konkret pelda, ilyen peldaul a nagy osszegu keszpenz hataron valo atvitelenek tilalma bejelentes nelkul. Ha valaki x dollarnal tobb penzt visz maganal, azt megteheti, de deklaralnia kell. De akkor miert? Azert, mert az a tapasztalat, hogy nagy osszegu keszpenzt a bunozok, konkretan a kabitoszercsempeszek hordanak maguknal. Ezert felallitottak azt a profilt, hogy nagy osszegu keszpenz=kabitoszercsempesz es az artatlanokat a bejelentesi lehetoseggel szorjak ki belole. Vagyis profilozas alapjan buntetnek.

Ugyanez a holokauszttagadasnal ugy nez ki, hogy erdekes modon sose az epiteszettortenet unalmasabb sarkainak kedveloi temaznak azon, hogy akkor Auschwitz-ban tenyleg azokat a kemenceket latjuk-e, amiben embereket egettek, vagy csak rekonstrukciot, hanem netto neonacik. Amely neonacikat veszelyesnek tartanak, ezert egy profilt allitottak fel: holokauszttagadok=neonacik.

En meg nem talalkoztam olyannal, aki a holokausztot alapos tortenelmi kutatasai alapjan tagadta, ugyhogy szerintem a profil jol mukodik.

Hogy aztan a profilba tartozokat tenylegesen be kell-e tiltani, vagy netan engedni kell szabadon tenykedni az idevago szolgalatok gondos kozremukodesevel, az mar egy masik kerdes. En - liberaliskent - amondo vagyok, hogy az ilyen veszelyes kisebbsegeket sokkal hatekonyabban lehet kezelni, ha szabadon beszelhetnek.

bz249 2011.07.20. 14:14:46

@evil overlord: az 1945-ben hatalyos genfi egyezmenyek pl. a hadifoglyokrol meg a hajotorottekrol rendelkezett. A nurnbergi perben emlegetett crimes agains humanity (az emberiseg/emberiesseg kerdeskor miatt legyen az angol) viszont pl. nem letezett meg akkor, illetve letezett csak eppen nem definialtak.

Egyebkent ugye Donitzet meg felmentettek a korlatlan tengeralattjaro haborus ugyben (ami amugy explicit haborus buncselekmeny).

evil overlord (törölt) 2011.07.20. 14:53:11

@bz249: Ezek szerint nem volt szó a civil lakosság védelméről. Elég vicces, hogy nem volt szabad expanzív lövedéket használni, de szabad a civileket mészárolni. Azonban ez még mindig nem elég a saját civilek irtásához.
(Az emberiesség elleni bűncselekmény egy ritka hülye név, kb. azt jelenti, hogy a elkövető fejbe csapja a koldusnak pénzt adó pógárt.)

Tudtommal Dönitz a korlátlan tengeralattjáróháború miatti büntetést azért úszta meg, mert az amik is azt folytatták (Nimitz vallomása). A Laconia-Befehl tényleg csúnya dolog volt, de igazából itt se voltak jobbak a szövetségesek, ráadásul ők provokálták ki a parancsot: a hajótörötteket mentő (és angolul, nyíltan segítséget kérő) tengeralattjárókat megtámadták az amik.

bz249 2011.07.20. 15:01:54

@evil overlord: plusz ugye a kereskedelmi hajokat is tilos volt felfegyverezni, szoval bonyolult az ugy.

Amugy valoszinuleg a foglyokkal valo banasmod meg hasonlok alapjan siman el lehetett volna itelni, akit akarnak (mondjuk az amerikaiaknal is kiadtak, hogy a helyszinen agyon kell loni az SS tagjait...) csakhat azt a gyoztesek nem ereztek eleg grandiozusnak. Aztan ehelyett lett az ilyen beke elleni osszeeskuves meg hasonlok.

evil overlord (törölt) 2011.07.20. 16:21:38

@bz249: Jaja. A baráti szovjetek által likvidált szintén baráti lengyel tisztek persze nem számítottak.

A béke elleni összeesküvés tényleg marhaság. Bár George W.-t és a brit Fletót simán el lehetne ítélni miatta :)

Sapika 2011.07.20. 16:26:10

@bz249: Nem ismerem a nürnbergi perek részleteit. De azt látom, hogy még ma is szükség van ilyen perekre. Mivel a népirtásra határozottan van igény, még itt Európában is. A határainktól alig 200 km-re voltak ugye etnikai tömeggyilkosságok a 90-es években. Pár hónapja még rokonszenv-tüntetések is voltak egy tömeggyilkos mellett, egész közel a határainkhoz.

Külön figyelemre méltó, hogy az egyik részvevő ország, (Horvátország) hozzánk történelmileg is, kulturális hagyományaiban is, vmint a civilizációs szintjén is elég közel áll.

E pillanatban nem tudok más visszatartó erőt elképzelni az erre hajlamos bandák számára, mint a nürnbergi típusú nemzetközi pereket, és a tömeggyilkosság elévülhetetlenségét. Ellenkező esetben ugyanis bármikor bárki hozhat tömeggyilkosságokat lehetővé tevő törvényt, majd ha számára rosszra fordulnak a dolgok, hamis papírokkal eltűnik az elévülési időszakra.

------------
Más: Nagy összegben fogadok, hogy a cigányok tömeges legyilkolása sokak számára vonzó gondolat térségünkben. Csak egyelőre még nem merik kimondani. Az apartheid pedig kimondottan népszerű gondolat lenne nálunk, és itt az egyetlen visszatartó erő a kultúrállamok tettleges rosszallásától való félelem. Ebből a szempontból eredményes volt Szerbia bombázása: a legbutább hazai neonáciknak is kijelölte lehetőségeik határait. Így kénytelenek a 44-es nyilasok kedvenc szimbólumaival szimbolikusan kiélni vágyaikat. Turul, Árpád-sáv, nyilasokra hasonlító egyenruha, "indul a vonat" meg Auschwitz kurjongatás a lelátókon, stb.

Mielőtt még valami agresszív fasz félreértené, gyorsan leszögezem: A turul és az Árpád sáv biztosan nagyon szép nemzeti szimbólumok voltak valaha, de a nyilasok, valamint a nyilasok előtt a zsidóverő Turul szövetség lejáratták. Nem véletlen, hogy a szélsőjobb előretörésével kerültek csak elő, 2002-ig valahogy nem hiányoztak. Szerintem lehetett helyette más, szintén nagyon szép nemzeti szimbólumokat találni.

----------
Más: Megmaradt egy 44-es dokumentum, melyben egy dunántúli hivatalnok panaszolja feletteseinek, milyen nehéz a cigányokat belelövetni a velük előre megásatott tömegsírba. Leírja az objektív akadályokat: a cigányok színpadiasan könyörögnek, átkulcsolják a katonák lábát, és élve beugrálnak a sírba. Nagyon tanulságos, megpróbálom majd előkeresni, és hivatkozásokkal együtt bemásolni ide. [Mivel ez az egyetlen hely, ahova én irkálok, ha véletlenül van időm.]

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.21. 08:49:18

Kamatvágás jön? Merthogy nem megy a gazdaság.

www.bbj.hu/business/soft-economy-inflation-may-prompt-hungary-rate-cut-says-city_58998
"Soft economic outlook and easing inflationary pressures may prompt Hungary's central bank to cut its policy rate as early as this year, London-based emerging markets economists predict in their latest forecasts.

Analysts at RBC Capital Markets said in a research note on Hungary released to investors in London that with the foreclosure restrictions included in the plan designed to help distressed FX-indebted households, banks will be slow to clean up their balance sheets and, as a result, their willingness to lend will be hampered. "Building a recovery in the domestic economy will therefore be difficult, leaving Hungary once again highly vulnerable to external (predominantly German) demand"."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.21. 21:56:52

Az erős svájci frank miatt veszélyben a növekedési cél.

www.reuters.com/article/2011/07/21/hungary-franc-attn-torchia-idUSL6E7IL19H20110721
"With 4.83 trillion forints ($25.37 billion) in franc loans, Hungary has the highest foreign currency lending in emerging Europe at about two-thirds of total household loans.

And at 238.38 forints per franc, a fresh record hit earlier this week, the exchange rate is almost a third more expensive than the 160 that is the average level at which loans were taken.

That has hit disposable incomes, an effect that will translate into weaker growth and could push Prime Minister Viktor Orban's government to pursue deeper budget cuts or miss its deficit-reduction goals.

Nomura International economist Peter Attard Montalto said the strong franc had already lopped 0.5 percentage points off Hungarian growth this year, which could put the government's 3.1 percent growth target out of reach. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.24. 11:01:36

Borkritikusokat börtönöznek be Magyarországon!

www.vinography.com/archives/2011/07/hungary_where_its_tough_to_be.html
"But according to Courthouse News Service, when journalist Péter Uj recently penned a column in a daily newspaper, referring to a wine produced by a state-owned winery as an oxidized, poor quality wine and that he was amazed "hundreds of thousands of Hungarians drink [this] shit with pride" the government convicted him of libel, and threw him in jail."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 08:35:46

A Nyugat haldoklása újra válság irányába löki a magyar gazdaságot.

www.bloomberg.com/news/2011-07-24/hungary-economic-confidence-declines-to-lowest-since-april-2010.html
"Hungary’s economic-sentiment index declined for a third consecutive month in July, dropping to its weakest since April 2010, as confidence amid businesses and consumers worsened, research institute GKI said.

The index fell to minus 16.0 from minus 13.9 in the previous month, Budapest-based GKI said in an e-mailed statement. The business confidence index dropped to minus 6.9 from minus 4.4 in June while the consumer confidence index fell to minus 42.0 from minus 41.0 in the previous month.

Industrial output grew at the slowest rate since 2009 in May after a slump in export demand, which has fueled the country’s economic recovery from its worst recession in 18 years. Hungary is looking to the euro region, which buys 60 percent of the products it makes and assembles including Audi cars and Nokia phones, to boost growth.

Sentiment in the industry, whose exports pulled the country out of recession, “deteriorated palpably in July,” GKI said. “The sentiment index in the industrial segment dropped especially significantly, the deteriorating trend has been in place for a quarter now.” "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 10:47:23

@bz249:
Tehát ha jól olvasom, Magyarország esetén volt áprilisban egy 9.5%-os visszaesés, ami májusban csak részben jött vissza? (+9.4%)?

Nem lehet, hogy a Nokia haldoklása miatt van a borús hangulat? Az export nem elhanyagolható része jön tőlük.

bz249 2011.07.25. 11:01:16

@Doomhammer: viszont elotte februarban volt egy 11%-os plusz (ami elott decemberben egy 17% minusz, viszont mintha november szinten nagy plusz lett volna... meg is van +13%) szoval a trend jelenleg hektikus. Ami mondjuk nem jo. Viszont ezt az "Industrial output grew at the slowest rate since 2009 in May" reszt nem tudom ertelmezni az idei decemberi termelesi adatok fuggvenyeben tekintve, hogy akkor befigyelt egy 13%-os visszaeses.

A trendvonal viszont ketsegkivul eloszor fittyed lefele

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/ipa/ipa21105.pdf

bz249 2011.07.25. 11:04:36

@Doomhammer: ja es ez a lefele gorbulo trendvonal kulonosen ennek a grafikonnak a fenyeben szomoru

www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Content/Statistiken/Zeitreihen/WirtschaftAktuell/Produktionsindex/Content100/kpi117graf0.psml

Merthogy ez azt mutatja, hogy a nemet ipar egyelore meg megy.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 11:12:02

@bz249:
Meglátja, a Nokia lesz az. Ők most már ott tartanak, hogy legyártott tételeket semmisítenek meg, mert nem tudják eladni.

Ez a hátránya annak, ha egy ország exportját néhány nagy gyártó leányvállalat határozza meg. El se merem gondolni, mi lesz, ha az Audinak netán rosszul megy majd.

bz249 2011.07.25. 11:20:35

@Doomhammer: a Nokia mar eljutott a zart rendszeru cocialista iparig, ahol az egyik uzemben rahajtottak az anyat a csavarszarra a masikban meg letekertek rola?

Amugy egy hozzank hasonlo kis orszagnak kb. elkerulhetetlen, hogy nehany gyarto hatarozza meg az exportjat. Ahhoz minimum belga/sved/svejci ipari kultura kell, hogy legyenek olyan kis- es kozepvallalatok, amelyek valami respiacon egesz vilagra kiterjedo lefedettseget erjenek el. Viszont par evtized erett cocializmus gyakorlatilag az osszes ilyen potencialis ceget megsemmisitette. Ennek hianyaban meg maradnak az Audihoz hasonlo cegek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 12:07:52

@bz249:
"Ahhoz minimum belga/sved/svejci ipari kultura kell, hogy legyenek olyan kis- es kozepvallalatok, amelyek valami respiacon egesz vilagra kiterjedo lefedettseget erjenek el. "

Pedig ez a jövő. Csak nagyon sok idő kell hozzá és vannak is magyar sikertörténetek, pl. a Graphisoft. Addig maradnak a nagy bérgyártók.

bz249 2011.07.25. 13:03:30

@Doomhammer: ez a jovo? Ez maga a hanyatlo Nyugat, amelyiktol szakadunk el. A jovo az, hogy lejon a kover nemet Tapiovilagvegere es azt mondja, hogy kell neki tizezer rattan szek. Ezutan pedig a tapiovilagvegei falukozosseg meg kezimunkaval eloallit ket het alatt tizezer tok egyforma rattanszeket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 15:00:40

@bz249:
Jelenleg a világ egyetlen gazdasági rendszer. Nem volt ez mindig így, például a II. vh. után legalább két gazdasági rendszerre esett szét és itt nem a gazdaságszervezési elvekre, hanem csak a gazdasági kapcsolatokra gondolok.

A "hanyatló nyugat" tehát értelmezhetetlen, egy világrendszerben egyetlen részvevő se dőlhet össze, mert magával rántja a többit.

Azt lehet mondani, hogy a termelés súlypontja Nyugat-Európáról és az USA-ról Kínába és Indiába tevődik át. Ami egyébként nem igaz, csak nagyobb rész jut nekik a tortából, annak mindenféle következményeivel együtt.

Amikor itt volt a kínai elnök, megmondta, mi kell neki. Nem rattanszövő kézimunkás, hanem víztisztítási technológia. Ami ki is jelöli, mit tehet a szép új világban Magyarország.

bz249 2011.07.25. 16:03:13

@Doomhammer: azert mind az USA, mind az EU tobbe-kevesbe nagy, zart gazdasagkent jellemezheto a belkereskedelemhez es a belfoldi tokearamlashoz kepest lenyegesen kisebb kulso kitettseggel. Ugye a gorogok is a francia meg a nemet bankoknak tartoznak.

"Azt lehet mondani, hogy a termelés súlypontja Nyugat-Európáról és az USA-ról Kínába és Indiába tevődik át."

Azert erdekes mondjuk a BP Statistical Review of the World Energyt nezegetni, hogy milyen aranyu volt az USA es az EU reszesedese a vilag energiafelhasznalasabol egykoron es ma. Szoval legalabbis az extenziv, nagy energiafelhasznalassal dolgozo termelesnel jelentos sulyponteltolodas kovetkezett be. Igaz mondjuk, hogy 1989-ig a Szovjetunio is dinamikusan novelte az energiafelhasznalasat aztan milyen veget ert az is.

"Amikor itt volt a kínai elnök, megmondta, mi kell neki. Nem rattanszövő kézimunkás, hanem víztisztítási technológia. Ami ki is jelöli, mit tehet a szép új világban Magyarország. "

Persze a rattanszovo kezimunkas az a nyugati befektetonek kellett anno.

Amugy a mit tehet Magyarorszaggal kapcsolatban mire utal? Hogy a nagyfiuk megint megmondjak nekunk merre van az elore? Vagy, hogy menni kell a piaci res utan (amiben benne van a gyors fejlodes es a gyors bukas is, ha a piaci res bezarul)? Vagy pedig irany a nagy hozzaadott ertek, a harommillio segelyezett meg ellesz valahogy?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 16:18:48

@bz249:
"zert mind az USA, mind az EU tobbe-kevesbe nagy, zart gazdasagkent jellemezheto a belkereskedelemhez es a belfoldi tokearamlashoz kepest lenyegesen kisebb kulso kitettseggel. "

Nem hiszem, hogy ebbe a németek, a világ legnagyobb exportőrei beleegyeznének. Különös tekintettel az Audira, ami bezárhatná a boltot, ha a kocsijai nem lennének népszerűek az egész világon, például Kínában is.

"Vagy, hogy menni kell a piaci res utan (amiben benne van a gyors fejlodes es a gyors bukas is, ha a piaci res bezarul)?"

Menni kell a piaci rés után és az egész világban kell gondolkodni. Gyors bukás lehetősége ki van zárva, ha ilyen résvállalatok százával vannak. Addig is multiknál és egyéb bedolgozó cégeknél kell foglalkoztatni a munkaerőt annak minden hátrányával, mivel ezeknek a közepes, max. néhány száz embert foglalkoztató vállalatoknak a felépítése évtizedekig tart.

Nem hiszem, hogy hárommillió segélyezett lenne. Abban azonban biztos vagyok, hogy nekik is van munka. Ha a kínaiak tudtak munkát szerezni a falusi lakosságnak, akkor mi is tudunk.

bz249 2011.07.25. 16:58:12

@Doomhammer: "Nem hiszem, hogy hárommillió segélyezett lenne. Abban azonban biztos vagyok, hogy nekik is van munka. Ha a kínaiak tudtak munkát szerezni a falusi lakosságnak, akkor mi is tudunk. "

Sokkal tobb olyan munka van, ami rentabilis, ha egy tal rizsat kell fizetni az alkalmazottaknak, szarhatunk a kornyezetvedelemre valamint a vilag legnagyobb szentermeloje vagyunk.

"Nem hiszem, hogy ebbe a németek, a világ legnagyobb exportőrei beleegyeznének. Különös tekintettel az Audira, ami bezárhatná a boltot, ha a kocsijai nem lennének népszerűek az egész világon, például Kínában is."

Csak a masodikok. Es ahogy nezem a nemet export 2010-ben ugy nezett ki, hogy
osszesen: 960 milliard €
ebbol EU-27: 580 milliard €
ebbol Eurozona: 390 milliard €

vagyis van: 570 milliard nem eurozona es 380 milliard nem EU exportja (ebbol 50 milliard Svejc, Norvegia) a nemeteknek, ezutobbi ugye a GDP 15%.

www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/EN/Content/Statistics/Aussenhandel/Handelspartner/Tabellen/Content100/RangfolgeHandelspartner,property=file.pdf

Vagyis azt mondanam, hogy bar jopar cegnek rossz lenne, es egyaltalaban nem elhanyagolhato a nem EU-s export, de meg a nemeteknel sem meghatarozo komponens. Szivas lenne persze es komoly visszaeses (plane az altala kivaltott kaszkad miatt) ha megszunne, de meg a nemet gazdasag azert elsosorban Europara fokuszal.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 17:46:58

A görög kormány szóvivője szerint a hitelminősítők jó pár évre jelentéktelenné váltak.

www.ctv.ca/CTVNews/World/20110725/moodys-greece-bailout-default-110725/
"Greek government spokesman Elias Mossialos brushed off Moody's downgrade as of "no practical value," arguing that domestic lenders can count on secure credit lines under the terms of the new bailout.

"Unfortunately for them, (ratings agencies) won't have anything to work on for many years," he said in a radio interview. "Perhaps the finance ministry should cancel its subscriptions, because I think the Greek government pays subscriptions to these agencies to receive their results ... I don't think we need them any longer.""

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 23:43:30

Kinek a kezében vannak az amerikai államkötvények?

Meglepetés, meglepetés, főleg az amerikaiak kezében.
www.businessinsider.com/who-owns-us-debt-2011-7?op=1

Muhahahaha, az amerikai társadalombiztosítás is jócskán feltankolt, hogy a nyugdíjasoknak öregkorukban legyen valami biztos befektetésük ...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.25. 23:46:50

És íme az éllovasok.
www.businessinsider.com/debt-gdp-world-rankings-2011-04?op=1
Hála a manyupok bezárásának, mi már nem tartozunk közéjük.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.26. 00:02:40

És egy kitűnő prezentáció az államcsődökről ...
www.businessinsider.com/niall-ferguson-sovereign-debt-2011-3#-1
Külön ajánlom a 9. diát, ahol megtekinthetők az éllovasok aszerint, melyik ország hány évet töltött fizetésképtelen állapotban 1800 óta és hány államcsődje volt.

Magyarország persze ott van az éllovasok között.

Sapika 2011.07.26. 16:32:31

@Doomhammer: Most olvastam egy laikus számára ijesztő dolgot, már nem friss, a Moody április 5-i leminősítéseiből való.

Mit jelent az, hogy X banknál
"- Local and foreign-currency deposit ratings downgraded to Ba1/Not Prime"

és Y banknál meg
"- Local and foreign-currency deposit ratings downgraded to Ba2/Not Prime"

Egy laikus ilyenkor a Wikipediát nézi meg:
en.wikipedia.org/wiki/Credit_rating

ahol roppant ijesztő kifejezésekkel magyarázzák meg a Ba1 és Ba2 jelentését.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.26. 19:52:15

@Sapika:
Erre gondol itt ugye?
www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/20110405_Moodys_rating.pdf

Többek között az OTP bank különböző adósságait is leminősítették. A legnagyobb trutyiban az MKB bank van.

Ma pedig azt mondja a Moody's, hogy a kilátás továbbra is negatív.

www.bloomberg.com/news/2011-07-26/hungary-banking-system-outlook-stays-negative-moody-s-says-1-.html
"Hungarian banks’ asset quality will deteriorate further and profitability will remain “weak” over the next 12 to 18 months as the operating environment remains “uncertain,” Moody’s Investors Service said.

“The large amount of foreign-currency lending to households underpins the rating agency’s expectation that asset quality will deteriorate further as these borrowers’ ability to service their debt has weakened significantly, following a more than 30 percent depreciation of the forint against the Swiss Franc in recent years,” Simone Zampa, a Moody’s vice president, wrote in a report today. "

Ez evidencia azért.

Sapika 2011.07.27. 09:59:18

@Doomhammer: Igen. Köszönöm. Szomorú.
És még nem tudjuk, hogy a külföldi anyabankjaik mennyi görög államkötvényt spájzoltak be

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.30. 21:06:19

Már miért is fektetne bárki is magyar cégek részvényeibe, amikor magyar államadósságba is fektethet?

www.bloomberg.com/news/2011-07-29/hungary-debt-is-better-choice-than-stocks-on-tax-ing-says-1-.html
"Hungary’s five-year bonds are a better investment than the country’s stocks as companies see their profit eroded by special taxes to cut the government deficit, according to ING Groep NV.

The Economy Ministry yesterday pledged to meet its target of narrowing the budget deficit to less than 3 percent of gross domestic product in 2011 and to 2.5 percent in 2012 despite an adverse European Union court ruling on the nation’s value-added taxes. The government sold 45 forint billion ($238 million) of bonds at an auction yesterday, meeting its target. ING said the auction produced a “relatively strong result” as investors seemed “comfortable with buying into longer tenors.”

“We hold on to our long recommendation in the five-year domestic-bond segment, and continue to prefer the fixed-income story to the equity story, given taxation dynamics and government priorities,” Simon Quijano-Evans, an economist at ING in London, wrote in a research report today. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.30. 21:23:25

Minthogy lebeg az amerikai államcsőd veszélye, a befektetők rövid távú amerikai kincstárjegyekbe menekülnek, amelyet az amerikai kincstár továbbra is kiadhat.

www.ft.com/cms/s/0/c97348ca-ba13-11e0-b7a9-00144feabdc0.html#axzz1TcN1ej2D
"As it stands, the sale of three-month and six-month Treasury bills on Monday will go ahead.

If the debt ceiling is raised before Wednesday morning, the Treasury will announce details of the refunding and hold the debt auctions the following week.

“People are coming to the realisation that there is a bigger debate over the debt ceiling and that ups the ante for risk assets and people fly to safety, which ironically are US Treasuries,” said Jim Caron, head of global interest rate strategy at Morgan Stanley.

Should there be no resolution of the debt ceiling impasse, the August refunding may be delayed with short-dated bills issued as a substitute. Once the debt ceiling is raised, the Treasury said it would issue longer-dated debt."

Vagyis az amerikai államcsőd is csak az USA-nak okozza a legkevesebb problémát.

Sapika 2011.07.30. 21:58:19

@Doomhammer: Ép ésszel nehéz elképzelni, hogy ne egyezzenek meg. Kivéve, ha valakik ott arra játszanak, hogy nagyot kaszáljanak megegyezés késése miatt várható felfordulásban. De náluk ez azért ki szokott derülni, és börtönben szokott végződni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.30. 22:08:51

@Sapika:
Egyszer majd meg kell állapodniuk. De nem azonnal. Már volt ilyen 1995 novemberében (egyébként abból az összecsapásból Clinton került ki győztesen)

www.cnn.com/US/9511/debt_limit/pm/index.html
"WASHINGTON (CNN) -- Republican leaders emerged from the White House after more than two hours with President Clinton saying they've failed, for now, to reach an agreement on raising the nation's debt ceiling limit.

House Speaker Newt Gingrich said that Wednesday's meeting served a purpose, nonetheless: It helped both sides understand each other. (104K AIFF sound or 104K WAV sound)

For days, the president and his senior aides have been warning of economic disaster if the $4.9 trillion debt ceiling is not raised right away. The Republicans say that they need more time to discuss the issue.

Still, it was the first time in weeks that the president received the bipartisan congressional leadership. And administration officials said that was a positive sign. "It's important that they had this discussion, one of the best the president has had," said White House press secretary Mike McCurry. (96K AIFF sound or 96K WAV sound)"

Azt tudja, hogy létezik egy szcenárió (Soros György hangoztatta sokat), miszerint az USA át kell adja a gazdasági vezetőszerepet Kínának és ez vezet el majd a világpénzig (meg a világkormányig)? Ez persze egy szokásos Soros-féle hagymáz, de szórakoztató látni, hogy az USA államcsődje is az USA-nak okozza a legkevesebb gondot. Ehhez képest Kína simán összedőlhet tőle.

Sapika 2011.07.30. 22:08:55

@Doomhammer: Közben még egy picit tűnődtem az előbb írtakon.
Amikor a Postabank csődbe ment, a veszteséget (akkori pénzben) előbb 30, később 60 milliárd forintra becsülték. A konszolidáció viszont 200 milliárdba került. Parlamenti vizsgálóbizottság nem lett, és amikor 2002-ben a szoclibek kerültek hatalomra, őket sem érdekelte a különbség oka.
(Ez most nemcsak a kaszálási lehetőségek miatt jutott eszembe, hanem a hazai bankok mostani leminősítése miatt is.)
-----
Aztán vmikor a 2006-os választások előtt a magyar nemzeti bank akkori elnöke jelentette be, hogy a forint hamarosan csődbe jut. Komoly helyen, a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában. Gondolom, önbetejesítő jóslatnak szánta, de nem jött be. Remélem, jó nagyot buktak akkor ezen valakik pénzügyileg.
------
Volt aztán a Kósa - Szíjjártó produkció, dehogy ez csak spontán hülyeség volt, vagy kísérte devizaspekuláció is, az azóta sem derült ki.

Sapika 2011.07.30. 22:21:22

@Doomhammer: "...miszerint az USA át kell adja a gazdasági vezetőszerepet Kínának "
Lehet, hogy bekövetkezik. A történelemben már többször volt Kína fejlettebb, mint a Nyugat. A Tang kor volt persze a csúcs, de még Dzsingisz kán utódainak papírpénze is más volt, mint az aranyérmék királyi kurtítgatása a mi kontinensünkön. Úgy tudom, Kína csak az ipari forradalomkor maradt le, úgy 400 éve kezdődött, törtenelmileg ez semmiség.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.30. 22:21:23

@Sapika:
2006-os választással kapcsolatban: erre emlékszik?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2010/07/hohullam.html
Meglepően sokan elfelejették.
Június 30.-án tetőzött a forint/euró kereszt.
Ez egy hónappal az őszödi beszéd után volt, amiről akkor elvileg senki sem tudott semmit.

Ennyit arról, milyen gyenge lábon állt a forint 2006 közepén. De hivatkozhatnék Ferire személyesen. Tudja: kurvaország.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.30. 22:23:11

@Sapika:
"Lehet, hogy bekövetkezik. "

Lehet. De Soros elképzelése szerint ez egy tervezett folyamat lett volna, amelyben a legfontosabb feladat a háború elkerülése lett volna, amely a korábbi szuperhatalom megroggyanásával együtt jár.

Úgy tűnik, ez az idő még nem jött el.

Sapika 2011.07.30. 22:39:29

@Doomhammer: Az öszödi beszédet már elmondásakor is > 200 fő hallgatta, és ha mindegyik csak 2,5 továbbinak mondta el másnap, már az is félezer. Egy hónap múlva már a titkos felvételek is elértek valamilyen célba.
Én azt gondoltam akkor, hogy a beszéd csak nekünk, plebsznek volt újdonság, a bennfentesek már mind tudták, és csak a megfelelő időzítésen gondolkodtak.
--------------------
Amit mi, laikusok nem tudunk megérteni, az az, hogy miért nem száraz, unalmas számsorokat sorolt ott GyF, miért kellett neki sekszpíri szöveget ontani ott.

Addigra már kiderült, hogy mindenki zsebében/retiküljében ott lapulhat egy kis magnócska, és neki aztán nem lehettek illúziói a párttársairól. Jó persze a kikerült felvétel kitűnő technikai minősége nem volt várható, de valami kis házilagos magnófelvétel esélye azért jó nagy volt.

De ha száraz, unalmas számsorokkal bizonyítja, hogy muszáj most megszorítani, színtelen hangon, az kevésbé lett volna látványos. Ad abszurdum, még egy jónevű közgazdászt is felkérhetett volna előadni.

Lehet, hogy GyF-nek is zsenialitási komplexusai vannak, nemcsak OV-nek?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.30. 22:50:54

@Sapika:
Én az őszödi beszédet Feri elképesztő inkompetenciája egyik leglátványosabb bizonyítékának tekintem és ilyen értelemben nem is nagyon hordoz új információt.

Sapika 2011.07.30. 23:10:26

@Doomhammer: Magának nem hozott új információt, mert már tudta. Nekünk, többieknek azért meglepi volt.

Meg szomorú is, hogy e két párt között dől el a hatalom, harmadiknak nincs esélye labdába rúgni itt.

Az nem kérdéses, hogy Gyurcsánynak vissza kellene vonulnia a politikától, és élni az egyszerű milliárdosok unalmas életét. De a fennmaradó szoci vezetők valahogy annyira butának tűnnek [egy kívülálló számára] ...

Azután minél tovább nézem a mai eseményeket, annál kevésbé lesz ellenszenves GyF. Már legalábbis OV-hez képest. Például GyF-nek nem jutott eszébe betiltani (klubbá alakítani) azt a vallást, amelyben 20 éve még a saját gyerekeit kereszteltette.

Én egyetlen egyszer láttam GyF-et saját szememmel, úgy 20 méter távolságról. Egy ötvenhatost temettek éppen Óbudán. Nem volt ott TV, nem voltak kamerák, fotós is csak amatőr volt, és egyszer csak megjelent a sír mellett a miniszerelnök [ő], állt ott 10 percig, aztán elment.

Ha most GyF visszavonulna, akkor talán 20 év múlva még nosztalgiát is éreznénk majd iránta. Legalábbis az utána következő sorozattal összehasonlítva.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.30. 23:20:21

@Sapika:
Feri azért tűnhet visszafogottnak, mert ő egy koalíciós kormányt vezetett és nem hogy kétharmadja nem volt, de egyedül egyszerű többsége sem. A nyakában pedig egy erős és kíméletlen ellenzéki párt lihegett.

Mindez Orbánra mind nem igaz. Amiből az következik, hogy ekkora hatalmat nem szabad kapnia senkinek. Erre szolgálnának a fékek és ellensúlyok, de Magyarországon sajnos túl könnyű volt kiiktatni őket. Amiben Ferinek, a dilettáns politikusnak bizony komoly szerepe volt. Ha Gyurcsány nem nyeri meg a 2006-os választást, akkor a Fidesz kétharmada nem történt volna meg. De Feri győzni akart, mindenáron.

Sapika 2011.07.31. 11:20:05

@Doomhammer: "Amiben Ferinek, a dilettáns politikusnak ..."
100%-ban egyetértek Önnel. Nagyon tetszik a pontos és tömör megfogalmazása is.

Egy apró kiegészítés: nekem úgy tűnik, hogy csak kétfajta politikusunk van, a a dilettáns meg az elmebeteg. Még lehet a buta, nem buta alkategóriát is alkalmazni ezen belül, akkor már négyfajta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.31. 11:35:00

@Sapika:
"Egy apró kiegészítés: nekem úgy tűnik, hogy csak kétfajta politikusunk van, a a dilettáns meg az elmebeteg. "

Nem, számos politikusunk nagyon jó. A politikus munkája - Tony Blair után - az, hogy sok embert sokmindenről meg tudjon győzni. Ebben a tekintetben a legsikeresebb Horn Gyula volt, aki el tudta adni a Bokros-csomagot úgy, hogy 1998-ban kis híján győzött. Orbán Hornéhoz mérhető teljesítményt nyújtott a "rejtett megszorítással" 1998-99 között, amiből szintén meg tudta volna nyerni a 2002-es választást, ha a kampányát nem szúrják el (ugyanaz a Wermer András volt, aki 1998-at megnyerte neki).

Innentől kezdve sajnos nagyot esett a politikusok teljesítménye. Medgyessy olyan eszközzel nyert 2002-ben, amivel megfektette az ország gazdaságát. Feri igazi dilettáns volt, aki senkit nem tudott meggyőzni semmiről, csak eszetlenül osztogatni tudott, aztán amikor majdnem falnak vitte az országot 2006-ban, akkor erőszakkal "reformálni" kezdett. A 2010-es Orbán meg valami álomvilágban él, amelyben keleti szél fúj meg a túl sok szabadság okoz gondokat. Ezek az emberek csak rontják az ország helyzetét, ami amúgy se rózsás ahelyett, hogy az elkerülhetetlen nehézségeket - politikusi tehetséggel - elviselhetőbbé tennék.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.07.31. 11:38:19

Mások hogy írnak alkotmányt?

mashable.com/2011/07/29/iceland-crowdsourced-constitution/
"Icelanders on Friday delivered what may set the template for other governments: a crowdsourced constitution.

A group of 25 citizens presented a draft of the constitution to Iceland’s parliament. The group, which is made up of ordinary residents, compiled the document online with the help of hundreds of others. The constitution council posted the first draft in April on its website and then let citizens comment via a Facebook Page. The council members are also active on Twitter, post videos of themselves on YouTube and put pictures on Flickr.

Iceland’s original constitution was created in 1944 when the country gained independence from Denmark. The country’s economic collapse in 2008 prompted calls for a rewrite with checks and balances to prevent a repeat of the financial crisis. The draft was due before the end of July. It may be put to a referendum without the input of parliament."

Akár a parlament jóváhagyása nélkül népszavazásra bocsáthatják.

Manyi Béci 2011.07.31. 12:21:50

@Doomhammer:

"a fékek és ellensúlyok..de Magyarországon sajnos túl könnyű volt kiiktatni őket. Amiben Ferinek, a dilettáns politikusnak bizony komoly szerepe volt"
Pontosan melyek voltak azok a fékek és ellensúlyok, amelyeket Feri kiiktatott?

"De Feri győzni akart, mindenáron."
Igen. Melyik politikus nem?

Ha válaszol, kérem ne fussuk meg a szokásos köröket, évek óta tele van a hócipőm Gyurcsánnyal.

"Orbán Hornéhoz mérhető teljesítményt nyújtott a "rejtett megszorítással" 1998-99 között, amiből szintén meg tudta volna nyerni a 2002-es választást, ha a kampányát nem szúrják el"
:)
Még mindig "elszúrták a kampányát", Doom?:)
Egy fenét.
Orbán politikája nem változott semmit. Azért veszített akkor, amiért most maga is rendszeresen kritizálja. 2/3-nál egyszerűen csak jobban látszik ez a politika.
Ha legközelebb nem veszít, az viszont GYF felelőssége. Ez a barom sikeresen veri szét az ellenzékét minden egyes megszólalásával még most is.

bz249 2011.07.31. 12:41:47

@Manyi Béci: "Azért veszített akkor, amiért most maga is rendszeresen kritizálja. 2/3-nál egyszerűen csak jobban látszik ez a politika."

Nem most mas van. 6 eve mink vagyunk a regio leggyengebb lancszeme

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb020

Ha szerencsenk van, akkor iden a csehek gyengebb novekedest hoznak es akkor ujraindul a szamlalo.

Ezzel szemben az Orban-kormany 3 teljes eveben mi bovultunk a leggyorsabban a visegradi orszagok kozul (a ket valasztasi evben lenyomott minket Lengyelorszag illetve Szlovakia). Szoval 1998-2002 kozott a gazdasagiranyitas az tobbe-kevesbe rendben volt (biztos lehetett volna jobban is csinalni, de lenyegileg jo volt) es olyan palyan mozogtunk, ami kozelebb vitt minket az europai atlaghoz. Sot meg a 2002-2004 idoszak is belefert volna a dologba, bar a szaznapos program kicsit erosre sikerult (viszont ki tudja, lehet mar mostanra sem lenne eleg tanar vagy orvos).

Most viszont csak viziok vannak, meg balkani szel... ize keleti szel es kozben all minden. Ez egy lenyeges kulonbseg.

Najo azert most is vannak eredmenyek, lecsereltek a szar mediatorvenyt egy masik szar mediatorvenyre, meg a technokrata szabalyhalmaz Alkotmany helyett vegre egy rendes aterezheto preambulummal ellatott technokrata szabalyhalmaz Alaptorvenyunk van.

Manyi Béci 2011.07.31. 14:52:26

@bz249:
"Szoval 1998-2002 kozott a gazdasagiranyitas az tobbe-kevesbe rendben volt "
Ezt a beszélgetést már egyszer lefolytattam Doommal:
mandiner.blog.hu/2008/01/04/a_populizmusrol/fullcommentlist/1#c1272762
A Fidesz kormány nagyszerű gazdaságirányítási teljesítményét csak legendának tartom azóta is.

Maga valószínűleg még nagyon fiatal volt 2000 környékén, más prioritásai:) voltak, ezért nem emlékszik az akkori "víziókra" és egyebekre.

bz249 2011.07.31. 15:22:26

@Manyi Béci: nezze legenda nem legenda ez volt az egyetlen olyan idoszak amikor a szamok mukodtek. Szoval volt gazdasagi novekedes (teny nem volt 7%), a koltsegvetes sem szallt el, az adossagteher is csokkent (maga az adossag nem, de mivel a kamatok csokkentek, ezert meg nominalisan is kevesebbet kellett fizetni a vegen). Szoval alapvetoen mukodott az orszag. Akkor is volt mar par erdekes dolog, de ment a musor.

Masreszrol nezze meg a politikai oldalat 1998-rol 2002-re a kormany tamogatottsaga 300.000 szavazoval nott, ugy hogy kozben a Kisgazdapart(ot) leszalamiztak/leszalamizta magat. Szoval az egy mindenfele szempontbol vallalhato teljesitmeny volt. A mostani az nyammogas.

Manyi Béci 2011.07.31. 16:46:55

@bz249:
"ez volt az egyetlen olyan idoszak amikor a szamok mukodtek"
A számok 97ben kezdtek működni, ugyebár.:)
Amennyire tudom, (mert most maga miatt utána olvastam, a fenébe!) 1997-re a bruttó külföldi adósság 32 milliárd dollárról 27,6 milliárd dollárra csökkent.
A GDP évi növekedése 97-ben is, 2002-ben is 4,4 %-os volt.

Na mindegy.

Másrészről pedig:
98-ban 4,5 millióan, 2002-ben 5,7 millióan szavaztak.
És izé....nem nőtt, hanem erősen csökkent a kormánypártokra szavazók száma.
hu.wikipedia.org/wiki/Jelenkori_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

bz249 2011.07.31. 19:45:05

@Manyi Béci: a GDP novekedeset azota ujraszamoltak Bruxellesben - remelem megbizik az Eurostatban -

97-ben 3.9%-os volt a novekedes, mig 2002-ben 4.1% (amit viszont reszben mar a szaznapos program huzott)

azonban felhivnam a figyelmet ket fontos motivumra:
- 1997-ben ejropai konjunktura volt es az EU 2.7%-os novekedest produkalt, ezzel szemben 2002-ben csak 1.2%-sat
- mar 1997-ben is a GDP 5.9%-nak megfelelo volt a koltsegvetes hianya, vagyis az a palya fenntarthatatlan volt

Az adossag csokkeneseben pedig nem valami zsenialis gazdasagpolitika, hanem a privatizacio jatszott foszerepet. Marpedig az eladhato vagyon is olyan, hogy elfogyik egyszer szoval ez sem segitseg a hosszutavu folyamatoknal. Konkretan most nincs semmi, amit el lehetne adni. Illetve de a Malev meg a Mol reszvenyek, viszont mind a kettot kivalo uzleti erzekkel szerezte vissza a kormany. Hirtelen nem is tudom melyik volt bombasztikusabb otlet. Talan a Malev, mert annak mar tiz eve a dogkutban lenne a helye.

"És izé....nem nőtt, hanem erősen csökkent a kormánypártokra szavazók száma. "

Mar hogy csokkent volna: 2.306.763>1.263.522+617.740+139.934

(a Fidesz-MDF sort ne nezze, ok egyeni jeloltek... ha beleveszi oket a szavazatok szamaba tobb jon ki, mint az osszes szavazat)

A szocialistak tamogatottsaga nagyobb mertekben nott ez igaz, azonban a kormany osszessegeben szavazokat szerzett.

Amiert viszont azt lehet mondani, hogy a 2002-es valasztast a kampany dontott el az a masodik fordulo (a valasztasi reszvetel aranya es a Fidesz-MDF szavazataranya is emelkedett, ez egyaltalan nem jellemzo a masodik fordulora altalaban csokken a reszvetel aranya). Az ott elert eredmennyel a Fidesz-MDF kormanyt alakithatott volna, marpedig az elso es a masodik fordulo kozott a kampanyon kivul nem nagyon tortent semmi.

Manyi Béci 2011.07.31. 21:08:22

@bz249:
:)
A fidesz gazdaságpolitikája zseniális volt? Esetleg most az?
Egy valamelyest rendbe tett országot kaptak, és szerintem túl sokat nem tettek hozzá.
Kétségtelen, hogy a következő 2 kormányra ez nem mondható el, ők aztán mindenfélét hozzátettek:)

Izé...tényleg hozzávettem a fidesz-mdf sort, maga viszont lehagyta a KDNPt, szóval kb 170 e szavazatot szereztek plusszba az MSZP egy millió plusszával szemben. "A szocialistak tamogatottsaga nagyobb mertekben nott " , nos így is lehet fogalmazni:)

Alfőmérnök 2011.07.31. 21:55:29

@Manyi Béci: Jól értem szavait, ön azt állítja, hogy eddig horngyufa kormánya volt a legmenőbb?

Sapika 2011.07.31. 22:01:41

@Doomhammer: @Manyi Béci: "Nem, számos politikusunk nagyon jó. ... Innentol kezdve sajnos nagyot esett a politikusok teljesítménye ..."
Logokus okfejtés, engem meggyozött.

"meg tudta volna nyerni a 2002-es választást, ha a kampányát nem szúrják el ..."
Ebben a részletben viszont Manyi Bécivel értek egyet. Szerintem is Orbán maga cseszte el ezt a tévedhetetlenségi komplexusával, meg a végtelen pökhendiségével (amelyek már akkor is megvoltak neki). Alulnézetbol, némileg leegyszerűsítve azt mondanám, hogy a szocik legalább nem tették meg Tocsikot az adóhivatal elnökének ... 2006-ban sem csak Gyurcsány áfa-csökkentése-visszaemelése meg hasonlóak voltak az okok. Orbán mélyen alul teljesített, hülyeségeket beszélt, hazug plakátokat tett ki (mondjuk a többi párt is persze), és a TV vitában még a Dávid Ibolya is lemosta őt a pályáról.

Sapika 2011.07.31. 22:10:49

@Alfőmérnök: Sajnos igen. Egy dolog a pufajka, és más az, hogy sikerrel megcsinálták a gazdaság egyenesbe hozatalát. (Vérrel és verítékkel, már úgy értem, hogy a mi vérünkkel és a mi verítékünkkel).

Egyedül a Tocsik ügyön buktak le, de az egyrészt apróság volt a későbbi, nagyságrendekkel nagyobb ügyekhez képest, másrészt pedig volt parlamenti vizsgálóbizottság, egy ország előtt tündökölhetett a Deutsch Tamás, és a koalíció egyik pártvezére látványosan le is mondott.

Ehhez az utóbbi attitűdhöz hasonlítottuk mi választók a közbeszerzés nélküli sztráda és nemzeti színház ügyeket, meg a Kaya Ibrahim - Josipm Toth ügy kezelését, és ezért szavaztunk egy picivel többen 2002ben a szoclibekre, mint rájuk. Persze ha előre tudjuk, mit tesz Medgyessy a gazdasággal, de hát nem tudtuk. (Kivéve persze az itt kommentelő okos embereket,. ők biztos tudták, de mi, a plebsz nem.)

bz249 2011.08.01. 15:19:09

Doom ezt latta mar?

www.statistics.gov.uk/pdfdir/birth0711.pdf

Anglia es Wales elerte a 2.00-as teljes termekenysegi aranyszamot. Igaz a most szuletett gyerekek 1/4-e mar bevandorlo anyatol szarmazik.

Sapika 2011.08.01. 15:51:01

@bz249:
Talán kínai és vietnami bevándorlókat lehetne importálnunk, mivel ők szorgalmasak, taníttatják a gyerekeiket, és nem robbantgatnak. Csak sajnos már ők sem szaporák. És ahogy a keleti tartományok fejlődnek Kínában, már nem sokáig leszünk kívánatos célország a kivándorlóknak. Mintha Torgyán beszélt volna ilyesmikről, akkor jót röhögtünk rajta, de aztán a Chilei cseresznye is megvalósult (vagy legalábbis a dél-afrikai szőlő) és a bevándorlók importja is időszerű lett.

bz249 2011.08.01. 15:56:42

@Sapika: nem tudom iden, hogy van Angliaban, de tavaly a masodik legtobb bevandorlo gyerek az konkretan polyak volt. Bar persze egy lengyelnek sem sok oka lenne ide jonni.

HToma 2011.08.01. 16:14:15

Van valakinek tippje, mitől 242 Ft 1 Chf?

HToma 2011.08.01. 16:17:16

Van itt jogász? Szijjártó reggel Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai jogi felelősségre vonásáról beszélt. Hanyag kezelésen kívül mit lehet jelenleg alkalmazni? (Most hagyjuk a visszamenőleges törvényalkotást.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.03. 09:26:30

A Fidesz a Jobbik programját valósítja meg.

Ezúttal a Guardian-tól.

www.guardian.co.uk/world/2011/aug/02/hungary-press-freedom
"Continuing its relentless drive, the overwhelming rightwing majority in parliament passed a bill at the beginning of July radically reforming welfare payments. Unemployment benefit will henceforth only be paid for 90 days and from 1 September anyone receiving national assistance will be required to take part in community service: street cleaning, upkeep of parks and woodland, and work on two projects to build sports stadiums at Budapest and Debrecen. If they refuse to comply, they will be struck off the benefit list, in keeping with the new constitution under which fundamental rights may be restricted on the basis of values such as faith or loyalty.

The plan to make community service compulsory, which targets the Roma minority, many of whom are dependent on welfare, was part of the far-right Jobbik party's electoral platform. Orbán's Fidesz party and its Christian Democrat allies subsequently adopted the idea."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.03. 22:20:54

Magyarországra figyel az összes eladósodott ország.

www.ft.com/cms/s/0/72d9420e-bd1e-11e0-9d5d-00144feabdc0.html?ftcamp=rss#axzz1U00a6QaA
"Please respect FT.com's ts&cs and copyright policy which allow you to: share links; copy content for personal use; & redistribute limited extracts. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights or use this link to reference the article - www.ft.com/cms/s/0/72d9420e-bd1e-11e0-9d5d-00144feabdc0.html#ixzz1U00vLIvb

Hungary’s government is trying to introduce legislation that would allow the state to charge three former prime ministers with “criminal” mismanagement of economic policy after the national debt spiralled upwards in the last decade.

In a step that could provoke alarm among officials in other heavily indebted countries, the centre-right Fidesz government is targeting three former socialist premiers who goverened from 2002-10, and potentially their finance ministers. State debt rose over that period from 53 per cent of gross domestic product to 80 per cent."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.04. 21:07:22

Vajon melyek lehetnek a bajban levő önkormányzatok?

www.reuters.com/article/2011/08/04/hungary-localgovts-banks-idUSLDE7730FM20110804
"Like thousands of households in Hungary, many local governments have also borrowed heavily in Swiss francs and suffered following a 12 percent jump in the franc against the forint since April.

"Local governments are not struggling with uniform and same problems, for some of them debt management is a problem, for others who have smaller debt or are in a more stable situation, it isn't a problem," Kovacs said.

"Therefore, I do not think that (problems) should be solved in such a uniform way." "

Pelso.. 2011.08.04. 22:02:49

@Doomhammer: Pécset s Debrecent említeném, csoda, hogy még állnak. (dolgoztam nekik)
No meg az összes többi.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.04. 22:09:20

@Pelso..:
Pécs érthető a kulturális főváros projekt miatt. Node Debrecen, a mintaváros?

A bankos azt mondja, hogy a baj mértéke különböző más-más önkormányzatoknál.

Pelso.. 2011.08.04. 22:17:38

@Doomhammer: Pécs sajnos nagyon lepattant az elmúlt 10 évben. Fő oknak az általad említetten kívül a bányák bezárását tartom, no meg a többi ipari üzemét szintén.

Attól, hogy minta, még lehet templom egere, -ez is a hungarikumok egyike)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.04. 22:36:51

@Pelso..:
Na majd a keleti szél.
www.bama.hu/baranya/gazdasag/pecsett-lesz-a-huawei-egyik-globalis-kozpontja-371567
"A kínai Huawei Magyarországra telepíti új logisztikai központját, ez lesz a vállalat második legnagyobb globális ellátóbázisa – jelentette be a cég fővárosi központja.

– Kétéves tesztüzem után a kínai vállalat elindította a hálózati eszközeinek és egyes mobilkészülékeinek a magyarországi gyártását Pécsett – közölte Gavin Dai, a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója."

Ha Gyurcsányt elkapják az adósság miatt, akkor ikonikus fideszes polgármesterek is veszélybe kerülhetnek a következő körben.

Pelso.. 2011.08.05. 05:30:33

@Doomhammer: Mindig örvendetes egy új beruházás, csakhogy ennél 100x több rohadt karvalytőkére lenne szükség.
Különben, legalább részleges konszolidáció nélkül (amely csak szándék kérdése) az önkormányzatok többsége immár tényleg a működésképtelenség határán táncol, el nem tudom képzelni, egyáltalán hogy funkcionálnak majd pár év múlva.
Valamint hamarosan újabb forrás elvonásokra számíthatnak főleg a megyeszékhelyek, a megyei kórházak államosításának következményeként.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.05. 09:15:23

@Pelso..:
"Valamint hamarosan újabb forrás elvonásokra számíthatnak főleg a megyeszékhelyek, a megyei kórházak államosításának következményeként. "

Az egész államosítási ötlet lényege az, hogy az önkormányzatoknak többé nem kell kifizetni például a kórházakat de szó van iskolákról is. Nyilván az iparűzési adó kivezetése végett. Ez valóban csökkenti az önkormányzatok jelentőségét, mert a kórházak kikerülnek a büdzséjükből, viszont emiatt nem is kell kiadniuk rá a pénzt. Nem látom, ez miért rontana az önkormányzatok működőképességén, ennek elvileg javítani kellene rajta.

Persze az önkormányzat nem tudja többé eldugni egyéb költségeit a kórház költségvetésébe, de emiatt nem tudom őket sajnálni.

Magam egyébként az igazi önkormányzatiság pártján vagyok, vagyis hogy az önkormányzat üzemeltessen a területén szinte mindent és kapja meg hozzá az adóbevételeket, pl. az SZJA bizonyos százalékát. Ez azonban politikailag eladhatatlan, mivel sok vidék képtelen kitermelni a területén működő "európai szintű" intézmények költségeit, ezért kell az állami újraelosztás. Ha pedig újraelosztás, akkor csinálja az állam és ne az önkormányzat.

bz249 2011.08.05. 18:15:26

Gyarapodas van itt kerem szepen

portal.ksh.hu/pls/portal/docs/1/972292.JPG

lassan utolerjuk Amerikat a dagatt disznosagi versenyben.

bz249 2011.08.05. 18:31:42

Es valoban az ujonan csatlakozott orszagok kozul csak Malta all elottunk az tulsulyossag tekinteteben, de a regi tagallamok kozul is csak az Egyesult Kiralysag, Nemetorszag es Gorogorszag tud nagyobb aranyu tulsulyossagot felmutatni, mint mi. Ha pedig a kifejezetten koverek aranyat nezzuk, akkor megelozzuk a gorogoket is. Igazan azonban a ferfiak teljesitmenyere lehetunk buszkek, ugyanis Malta 25.1%-a es az Egyesult Kiralysag 22.3%-a utan Magyarorszag allhat fel a kepzeletbeli dobogi 3. fokara 19.7%-os koversegi arannyal.

Szoval azert a csipszadoban megis van valami, noha pont a fiatalkoruak elhizasanal nem annyira rossz a kep.

Itt lehet adatokat turni

epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/health/public_health/data_public_health/database

evil overlord (törölt) 2011.08.05. 19:43:57

@Doomhammer: "... mivel sok vidék képtelen kitermelni a területén működő "európai szintű" intézmények költségeit, ezért kell az állami újraelosztás."
Itt nem csak a kitermelés képességéről van szó, hanem arról is, hogy a költségekben szórás van. Az egészségügy terén nyilván nagyobb, mint az oktatásban, ergo az önkormányzatok inkább ne üzemeltessenek kórházakat.

@bz249: Kissé ijesztő statisztika, nem gondoltam, hogy ennyire rosszul állunk.

Pelso.. 2011.08.05. 20:51:18

@Doomhammer: Az is lényeg, no meg: az abszolút direkt állami-politikai érdekérvényesítés, valamint a központosított közbeszerzések. -ez utóbbi esetében lehet működtetni a fantáziát:)

Kétségtelen, az önkormányzatok egy része kénytelen volt segíteni az általa fenntartott eü intézményeknek, viszont akik nem, azok is részesülnek forrás elvonásban.
(Nemrég egy polgármesteri találkozón vetődött fel)

Nálunk az áhított önálló, független s gazdálkodni akaró és képes önkormányzatok max. az utópia kategóriába tartoznak.

Pelso.. 2011.08.05. 21:13:26

@evil overlord: Amennyiben nem abszurdisztáni körülmények között történik, szintén az állami irányítás híve lennék.
A szórás az eü-ben ugyancsak látható, az ezer főre vetített esetszám/súlyosság betegségcsoportok szerint megyékre vetített statisztikái. Ezek alapján könnyedén lehetne arányosan optimalizálni a havi költséget, mondjuk a jelenlegi hbcs-t kellő együtthatóval szorozva-leosztva.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.08.06. 12:21:15

Kínaügyi megmondás a Véleménypásztortól:

hartland.blog.hu/2011/08/06/kelet_izel_a_velemenypasztor_kinarol_igy_irtok_ti_7

Véleménypásztor: a nap véleménye a nyáj számára reggel 8-kor!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.06. 17:42:55

Magyarország éllovas!

blogs.wsj.com/emergingeurope/2011/08/05/swiss-franc-surge-highlights-hungarys-weakness/?mod=google_news_blog
"A recent surge of the Swiss franc showed that Hungary is the most vulnerable economy in Central Europe despite the Hungarian government’s efforts to run a prudent fiscal policy.
...
While currency moves brought debt issues into the limelight, disappointing June industrial output data, published Friday, signaled a risk to Hungarian exports, indicating that the most important driver of Hungary’s economic growth is also slowing.

“Hungarian authorities along with the International Monetary Fund are well aware of the dangers of a vicious cycle of deteriorating confidence leading to currency depreciation, increased payment difficulties for borrowers, higher defaults, and the risk of a full-blown banking crisis,” Lombard Street Research economist Melissa Kidd said.

“Investors should remain alert that a disorderly sovereign default in Europe, although caused by the euro area crisis, may not be a euro member at all,” she added."

Vajon melyik nem eurozóna-tag mehet csődbe az eurozóna-problémák eredményeképpen? Fogalmam sincs.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.08. 10:14:40

Na most mindenki adossagat nem fogjak konszolidalni.

www.bloomberg.com/news/2011-08-08/hungary-s-lazar-rules-out-municipal-debt-consolidation-nol-says.html
"Hungarian ruling party politician Janos Lazar excluded the possibility of an “unconditional” consolidation of local government debt, according to an interview published on Nol.hu over the weekend.

Indebted municipalities should seek individual solutions and agreements with financing banks, Nol cited Lazar, who heads the ruling Fidesz party’s parliamentary group, as saying. "

Mondja Lazar Janos, az egyik legjobban eladosodott onkormanyzat polgarmestere.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.08. 21:03:54

Most akkor 700 milliard hianyzik a manyup-penzekbol vagy csak nehany milliard?

blogs.wsj.com/emergingeurope/2011/08/08/private-pensions-added-10-to-hungary%E2%80%99s-public-debt-says-official/
"The government claims to have found a gap of 700 billion forints ($3.6 billion) between what was in the accounts at the time of the pension grab and what could have been achieved if the cash had been invested in government bonds.
...
Hungarian pension fund association Stabilitas rejects Ms. Selmeczi’s statements. The gap uncovered by Ms. Selmeczi “is completely unrealistic”, said chairwoman Julianna Baba in a statement.

Hungary’s finance market regulator Pszaf only found anomalies in the yield calculations of 1,500 people, which equals 0.05% of the fund system’s membership, she said."

Pelso.. 2011.08.09. 05:48:58

@Doomhammer: Virtuális pénz csak virtuálisan hiányozhat, tehát semmi gond:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.09. 10:01:20

@Pelso..:
Nem teljesen virtualis, mert meg lett mondva, mennyivel csokken majd az adossag. Ha kevesebb a virtualis penz, kevesebbel csokken az adossag.

evil overlord (törölt) 2011.08.09. 13:27:25

@Pelso..: A szórás nem csak megyei szinten jelentkezik: kb. 150 kórház van az országban. Nem lehet személyre szabott HBCS-t csinálni nekik.

Sapika 2011.08.09. 14:17:06

@Doomhammer: Más téma. Kezd már megtelni ez az oldal itt. Nem kéne költöznünk? Múltkor olyan jól elviccelődött vmi görögök kapcsán egy másik mandiner.blog.hu oldalon, esetleg az jó is lehetne?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.09. 14:33:59

@Sapika:
Lassul az oldal? A hagyomany az, hogy 3000-nel koltozunk. Azert pont akkor, mert az utan teljesen hasznavehetetlenne valik a blog.hu. De persze mehetunk hamarabb is.

Sapika 2011.08.09. 14:40:19

@Doomhammer: Persze nem én vagyok a mérvadó, oly ritkán van energiám internetezni, hogy olyankor várhatok is 1-2 percet a betöltődésre.

Pelso.. 2011.08.09. 20:46:02

@evil overlord: Nem kórházanként, hanem régiónként, ami persze nem közigazgatási, inkább a vonzáskörzetek lakosságának eü állapota alapján is lehetne határt húzni, szerintem racionálisabb költségfelosztáshoz vezetne. Csakhogy, mivel az éves költhető főösszeg egy fillérrel sem lenne több, ez a jobb régiók kárára működhetne csak.
Nézd, mindenki, azaz mindenki tudja immár, hogy abból 150-ből vagy 40-t azonnal be kellene zárni.

evil overlord (törölt) 2011.08.09. 23:06:53

@Pelso..: A régiós szintű HBCS nem oldana-meg két kérdést:
- a kórházak más régióból is ellátnak betegeket, melyik HBCS-t alkalmazzák ilyenkor?
- kis esetszám miatt a tényleges költség-ingadozás nagyobb (ez nyilván nem a SOTE klinikákra vonatkozik)

Világos, hogy be lehetne zárni pár kórházat, de ez a Molnár-Horváth duónak sem sikerült. Bár az igaz, hogy ha az állam kezeli az összeset, akkor talán könnyebben beadható a keserű pirula.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.10. 10:17:33

Kelet-Europa PIGS-ei: Magyarorszag, Lengyelorszag, Horvatorszag.

www.bloomberg.com/news/2011-08-09/forint-zloty-at-new-franc-records-threaten-home-loans-economy.html
"“Global growth has shown clear signs of deceleration, weakening a key source of growth support for many central and eastern European economies,” UniCredit SpA analysts led by Gillian Edgeworth in London wrote in a report today. “The franc rally weakens consumers’ ability to repay foreign-currency loans in a number of countries in the region, in particular Hungary but also others such as Poland and Croatia.”

The weaker forint and zloty hurt owners of homes bought with foreign-currency loans as they pay more in local terms. Almost two-thirds of Hungarian home mortgages are denominated in foreign currencies, most of them in francs, according to central bank data as of June 30. Municipal governments in Hungary last week requested a delay in payments on foreign-currency debt. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.10. 14:11:56

Magyarbunozes Dubaiban.

www.thenational.ae/news/uae-news/courts/men-tortured-business-partner-into-signing-cheque-court-told
"DUBAI // Two business partners locked up a third partner, assaulting him, then forcing him to sign two cheques, a Dubai court heard this morning.

The Dubai Criminal Court of First Instance was told that LS, 47, and ZP, 49, both from Hungary, imprisoned their compatriot AP, 45, in their apartment in November 2010.

They are facing charges of detaining a person and forcibly obtaining cheques. LS was charged with physically assaulting AP to make him sign the cheques.

All denied the charges, and AP told the court this morning that he forgave the two men."

Sapika 2011.08.10. 16:02:14

@Doomhammer: Nincs nagy helyismeretem.
Múltkor, mikor két napot kihagyott itt, aggódni kezdtem, hogy csak nem beteg, és akkor láttam, hogy a görögöknél azért viccelődött párat azokon a napokon is:
mandiner.blog.hu/2011/07/30/hatramenetben_gorogorszag_kiserto_multja

Most újra odanéztem, az az oldal megállt 37 bejegyzésnél, és a 37-ből csak egynek jutott eszébe a görögökről is zsidózás, ami nem rossz arány itt a mandiner.blog.hu-n.

Úgyhogy nekem az említett oldal elfogadhatónak tűnik a költözés szempontjából, de persze csak ha bz249 és a többi törzstag is úgy véli, hogy az jó hely és az idő már megérett a költözésre.
süti beállítások módosítása