A dohányzástilalom kárhoztatása
2011. március 04. írta: aristo

A dohányzástilalom kárhoztatása

 „Az érdeknek az erény éppoly alkalmas eszköze, mint a bűn.” 
(La Rochefoucauld)

  Hosszabb emlékezetű olvasók talán még emlékeznek az ún. harci kutya törvényre, melyben a derék honanyák és honatyák meg kívánták oldani az állattani taxonómia néhány problémáját, továbbá azt, hogy a harci ebek ne harapjanak meg többé senkit, hiszen bőségesen elegendő ha más, nem harci ebek harapnak. A törvény teljesen beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az azóta eltelt években legalább 6-8 harci kutyát találtak és ártalmatlanítottak. Mindannyian megkönnyebbültünk, életünk azóta sokkal biztonságosabb. A mostanság készülő dohányzásról szóló törvény kapcsán erős déjà vu-érzése van az embernek.

  A dohányzástilalom melletti érvek három fő irányba mutatnak.

  A nemdohányzók egészségének védelme az első ok és érv. Eszerint a nemdohányzók súlyos egészségkárosodásnak, vagy annak veszélyének vannak kitéve, amikor a szenvedélybeteg embertársaik az orruk alá füstölnek. Ez kétségtelenül elfogadható érv, senki sem kényszeríthető arra, hogy olyan füstöt szívjon, amilyent nem akar. Éppen ezért teljesen jogos, hogy azon helyeken, amelyeket a nemdohányosok kötelezően látogatnak, mint a közhivatalok, stb., legyen érvényben a dohányzási tilalom.

  Egészen más azonban a helyzet azokkal a helyekkel, ahová önként járnak, mint például a kocsmák és éttermek. Ide nem kötelező eljárni sem a dohányosoknak, sem pedig a nemdohányzóknak. Minden ésszerűség amellett szól, hogy legyenek tehát olyan helyek, melyekbe a nemdohányzók járnak, és olyanok, melyekbe a dohányosok. Ha a nemdohányzókat a dohányosokkal szemben, mint közösséget határozzuk meg - hiszen minden bizonnyal közösség, olyan, amely másokkal szemben érdekeinek érvényesítésére készül -, akkor joggal várhatjuk el tőlük, hogy képesek legyenek nemdohányzó éttermek, kocsmák fenntartására.

  Ezek után szokott következni a nemdohányzó személyzet egészségének védelme, mint érv. Nos, egyrészt mindig voltak veszélyes szakmák, mint pl. a vadászrepülőké, a zsoldos katonáké vagy az ipari alpinistáké, ahol a veszélyességet a munkavállaló maga választotta, és nyilván ennek arányában kér fizetést is, másrészt lehet a személyzet is dohányos és akkor ugyebár teljesen mindegy.

*

  A dohányosok egészségének védelme a második ok és érv. Itt leszögezhetjük: nehezen elképzelhető, hogy az állam bárkit hatalmi szóval, büntetéssel meg tud védeni önmaga ellen. Az egészséges életmódra nevelés még úgy-ahogy elképzelhető - bár nincsenek illúzióim -, azonban felnőtt emberek megrögzött szokásait hatalmi szóval megváltoztatni, nos, ez eléggé reménytelen. Egyébként is distinkciót kell tennünk a társadalom és az állam között. A társadalom, mint közösség képes lehet az emberek szokásainak megváltoztatására, amint az látszik Amerikában és egyes nyugati országokban, ahol az egészségesnek gondolt életmód divatja csökkentette például a dohányosok számát. Más kérdés persze, hogy az elhízottaké és a drogfüggőké viszont folyamatosan nő.

  Az állam - mint szervezet - lehetőségei jóval korlátozottabbak, miután eszközei csak a büntetésre és a jutalmazásra terjednek ki és vajmi kevés lehetősége van ezek szelektív, egyénre szabott alkalmazására. A túlzott büntetések dacreakciókat váltanak/válthatnak ki, amitől a helyzet csak romlani szokott. További jellemzője az állam népnevelési szokásainak az, hogy rendszerint hihetetlenül sokba kerül. Ki kell építeni az ellenőrző és büntető apparátusokat, fel kell készülni az ebből fakadó jogi ügyek tömegére, majd ellenőrizni kell az ellenőrzőket, és így tovább.

  A társadalom jelentős része által ostobának és túlzónak tartott intézkedések betartatása különösen nehéz és főleg drága. Kétségtelen persze, hogy a bürokrácia mindig szívesen vesz részt ilyenekben, hiszen újabb akták, ügyiratok, pecsétek és hivatalok keletkeznek általuk. A végén azután létrejön egy teljesen öncélú, az eredeti aufklérista okokat régen meghaladó bürokratikus szervezet, melynek már öncéljai vannak és érdekérvényesítő képessége igen erős - sohasem tudunk megszabadulni tőle.

*

  A harmadik ok és érv a dohányzás mellékhatásainak tulajdonított betegségek kezelésének magas költsége, mely a közös kasszát terheli. Mint mondják, évente 18 ezer ember hal meg Magyarországon a dohányzás következtében. Ez bizony nagy szám. Idézzük azonban eszünkbe Francois de La Rochefoucauld elgondolkodtató maximáját, miszerint „azok között, akik egészségesen élnek és azok között, akik nem, az a különbség, hogy az előbbiek egészségesen fognak meghalni”. Az emberi sorsból fakadóan a fenti 18 ezer ember így is-úgy is meghal valamiben. Ahogyan a halálhoz, az elmúláshoz viszonyulunk, nagy valószínűséggel az egészségügy karmai között és költségére. Nem tudom, mekkora a különbség a tüdőrák és mondjuk az Alzheimer-kór kezelési költségei között, de tartok tőle, hogy nem túl nagy. Mindenképpen drágán halunk meg.

  Itt kell ejteni néhány szkeptikus szót a dohányzás és a betegségek közötti összefüggéseket leíró statisztikákról és azok interpretációiról. Az orvosi tapasztalatnak csak igen halvány fogalma van a daganatos és keringési betegségek kóroktanáról. Hogy pontosan milyen élettani okok állnak a rák kialakulása mögött, arról nagyjából fogalmunk sincs. A legkurrensebb elmélet a sejtosztódás sztochasztikus hibáit tartja a fő oknak, miszerint folyamatosan keletkeznek hibás, kontrollálatlan szaporodású sejtek a szervezetünkben, ezeket azonban az immunrendszer elpusztítja mindaddig, amíg egyszer csak nem. Ezen elméletnek azonban sok minden ellentmond, mint például az, hogy a méhnyak-rák hátterében meg vírusokat sejtenek.

  Az egész mögött az áll, hogy a természettudományok alapvető módszere, a kísérlet, etikailag nem megengedhető az emberek esetében, ezért azután elesik a legfőbb ismeretszerzési lehetőség. További megfontolandó szempont, hogy az orvostudomány elmúlt évszázadai kapitális tévedésekkel és marhaságokkal voltak súlyosbítva. Ennek egyik legközelebbi példája a gyomorfekély, melyért hosszú éveken át a stresszt, a dohányzást (sic!) és minden mást okoltak, míg ki nem derült, hogy jobbára egy baktérium, a Helicobacter pylori okozza, csak nem vették észre.

  A statisztikák szerint a tüdőrákban megbetegedő emberek nagy többsége erős dohányos, ugyanakkor az erős dohányosok csak kis része kap tüdőrákot. Ha ezt elfogadjuk, az következik belőle, hogy a dohányzáson kívül még jócskán vannak okok, melyek felderítetlenek. Ezek lehetnek genetikaiak, - ez most nagyon divatos - környezetiek, vagy bármilyenek. Nem tagadva a statisztikai összefüggések mögött meghúzódó lehetséges valós ok-okozati összefüggéseket, azoknak kizárólagos, mindent eldöntő jelentőséget tulajdonítani ok nélkül való, hiszen tudjuk: a statisztikai eredményeket nagyban meghatározza az, hogy milyen célból gyűjtik az adott statisztikát.

*

  Végezetül. A társadalom tetszőleges dichotóm csoportokra osztható, mint az autósok és a gyalogosok, a dohányosok és a nemdohányosok, akik tudnak biciklizni és akik nem. Ezek egymás mellett élését, konfliktusaik kezelését csak kisebb részben képes az állam magára vállalni. Nagyobbrészt a kialakult szokások, udvariassági szabályok, tapintat képesek biztosítani az együtt élést, úgy-ahogy. Ebbe hatalmi szóval beleavatkozni helytelen dolog.

  Bármely társadalmi csoport érdekeinek előtérbe helyezése hivatali eszközökkel, más csoportok rovására ellenérzést szül és növeli a megosztottságot, amiből amúgy is van éppen elég. Miközben e sorokat írtam, legalább három cigarettát szívtam el zárt térben. Úgy vélem, ha valaki beszélni akar velem, mert neki az fontos, annak ki kell tennie magát a passzív dohányzás veszélyeinek, ha bejön hozzám. Ugyanígy, ha olyasvalakihez megyek, aki nekem fontos és ő nem dohányzik, akkor ott én sem gyújtok rá, legfeljebb rövidre fogom a látogatást. Ha nem fontos, akkor nem megyek oda. Ilyen egyszerű.

  (Korábbi, A dohányzástilalom dicsérete című posztunkban is foglalkoztunk a tervezett tilalommal - a szerk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr192706204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qbr 2011.03.05. 21:08:09

@bbjnick:
Lehet, hogy egy kicsit erőszakos dolog volt idekeverni alkoholt meg drogot, bár tegyük hozzá: aki otthon, a családja körében rendszeresen dohányzik (és ez nem ritka dolog), annak a saját szenvedélye fontosabb, mint a családja egészsége. És ugyanez a hozzáállás jellemző a játékszenvedélyre, alkoholbetegségre, drogfüggésre, stb.

Viszont ezzel a kultúrába beágyazottsággal erősen vitatkoznék. Kulturába mélyen beépülve leginkább Közép-Amerikában lehet, Európában a dohányzás csak a 19. sz. második felében-végén vált "trendivé", de az a fajta tömeggyártott cigaretta, amit jelenleg mindenki szív (kivéve kézzel sodrók), az csak kb. a 20. század elejétől.
A cigaretta ma egy milliárdszámra tömeggyártott ócskaság, ugyanazt az értéket képviseli, amit a műanyag fröccsöntött tömegtermékek: kiüresedett belőle mindenfajta érték. Még annyi erőfeszítést sem kell tennie az embernek, hogy legalább megsodorja a cigijét vagy megtömje a pipáját, vagy megkeresse a számára ízletes dohányt. (Aki nem tudná, elárulom, hogy a cigik ízhatásának különbözőségét elsősorban aromák adják és a ciginek tulajdonított imidzs, nem pedig valami kifinomultan válogatott dohány).
Szerintem a dohányzásnak ne tulajdonítsunk különösebb kulturális értéket. Megvolt nélküle az emberiség sok évezreden keresztül.

qbr 2011.03.05. 21:18:12

@bbjnick:
"Milyen érdekes, hogy erre a mostani dohányosb*sztatásra épp a drogliberalizációt forszírozó posztmodern libsik a legfogékonyabbak #:-|"

Azt egyébként ugye tudod, hogy a kapudrog elmélet elsősorban nem arról szól, hogy aki cannabist használ, az később nagyobb valószínűséggel fog egyéb drogokat is kipróbálni, hanem arról, hogy aki dohányzik, az nagyobb valószínűséggel fog bármilyen drogot használni, mint aki nem.
(A statisztikai korreláció egyértelmű a dohányzás és a drogozás között, csak az nem tisztázott, hogy van-e ok-okozati kapcsolat)

(Disclaimer: A magam részéről elutasítom a drog-liberalizációt, az orvosi felhasználástól eltekintve, de az meg más tészta)

tewton 2011.03.05. 21:20:09

@bbjnick:
azért azt se felejtsük el, hogy szegény kosztó miben halt meg. valami netes életrajzból kopizom:

"1933-ban ínyén vörös foltot fedez fel, a rák első tüneteként. A Nyugat november 16-ai számában megjelenik a Hajnali részegség című verse.
1934 áprilisában Erdélyben jár előadókörúton. Megoperálják, a fasori szanatóriumban lábadozik, Berlinbe, majd Stockholmba utazik, ahol rádiumbesugárzással kezelik."
"Orrán keresztül, csövön át, folyékony étellel tápláljuk, siralmasan-írja Kosztolányi Dezsőné.-Beszélni sem tud. Most ír, és ennek a kötetnek minden egyes szava szívettépő, torokhasító olvasmány."

:(

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.05. 21:27:21

@bbjnick:
szorongás, attól amin túl vagyunk? ez meg nem logikus. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.05. 22:21:43

@tewton:

Igen, ez is a fejemben járt, mikor idéztem.

ü
bbjnick

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.05. 22:25:23

@bbjnick: "egy a kultúrába mélyen beépült, (ad absurdum) szocializációs elemmé vált szokásnak..."

A négy nagyszülőmből egy sem dohányzott még. Mellettem ülő nőmnek szintúgy egy sem. A szüleink közül már akad egy. Mi mindketten rászoktunk már tizenévesen. Néhány éve szoktunk le (nehezen). Az a kultúra, amibe ez "mélyen" beépült, az sajnálom, de a kádárkor. Azóta dohányzik az ország férfilakosságának több mint a fele. És azóta szívják a nők is.
A helyzet azóta annyiban változott, hogy felment az ára.
Ma az átlag kereset 15-20% egy átlag dohányos adagja.

Az aki a kékbond, pirosbond, sárgamulti, szürkemulti, aranyfaszom, ezüstfaszom világát egy szóval is védi, az vagy nem tisztességes, vagy egy futóbolond . )

tewton 2011.03.05. 22:46:58

@gloire:
"Mellettem ülő nőmnek"
maguk együtt olvasnak meg kommentelnek a neten?
ez nagyon édi! :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.05. 22:53:38

@tewton: Igen, van egy kis dolgozó sarok, két géppel, "hálózatba" kötve, gyakran együtt dolgozunk, kommentelni csak én szoktam . )

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.05. 22:56:43

@gloire:

Nekem már dédapám is cigarettázott, pipázott, az elégett dohányt kiverte a pipából és rágta:-) Nagyapám is napi két doboz mezítlábas Kossuthon élt. De nem ez a kérdés.

Én értem, hogy te miről beszélsz, tökéletesen értem. És eszemben sincs a kékbond, sárgamulti, aranyfaszom világát védeni. (Én magam sodrok, töltök magamnak, kedély szerint, különféle dohányokból. De ez is mellékes.) Azt is mondtam/írtam már neked, hogy a dohányforgalmazás és a dohányzás betiltása ellen nem hadakoznék ilyen állhatatosan (valószínűleg megszegném a törvényt, s, amíg hozzájutnék, szívnám a bagót, de, fájó szívvel ugyan, tudomásul venném a helyzetet). De a dohányzás visszaszorításának nem az a módja, hogy veresf*szú ördögöt, szabad prédát, leköphető páriát csinálunk a dohányosokból (s az egészet még nyakon is öntjük irracionalizmussal és tömeghisztériával). Lehet, hogy holnap már én sem dohányzok, mert nem tudom megvenni vagy mert megbetegszem és nem tehetem (vagy akármi miatt), de akkor sem fogok támogatni egy ilyen irracionális kampányt embertársaim ellen.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.05. 23:01:40

@Grift:

"szorongás, attól amin túl vagyunk?" --- kérded.

Ha túllennénk, nem folyna itt ez a purparlé.

ü
bbjnick

tewton 2011.03.05. 23:05:30

@bbjnick:
úriember tud fáin módon is szigarettázni, ld. jávorpál (pipamocsok-rágó emberekről én is hallottam visszaemlékezéseket...)
másrészt: ha már a pálinka-szabadságharc győzött (920 óta tilos volt a házifőzés), talán az állami dohánymonopólium is fellazul.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.05. 23:13:27

@qbr:

- A kultúra fogalmat, annak tág értelmében értettem, nem mint magaskultúrát vagy tradicionális kultúrát.

- Szenvedélybetegségek mindig voltak. A dohány előtt is voltak és valószínűleg a dohány után is lesznek. A dohányt valószínűleg azért tolerálták a társadalmak, mert nem csinál az emberből sem aszociális zombit, sem antiszociális állatot. Én nem vagyok ellene, hogy szabaduljon meg az emberiség a dohányzástól, de azt nagyon nagy tévedés volna hinnünk, hogy ezzel a szenvedélybetegségektől is meg fog szabadulni. Ellenőrizni nem tudom, de többször, többhelyütt olvastam már, hogy Nyugaton, ahogy szorul háttérbe a dohányzás, az alkoholizálás, úgy nyernek teret a szintetikus drogok (nem mondom, hogy azzal egyenes arányban, mert nem tudom).

- A dohányzást eszemben sincs védeni, de ez a mostani irracionális kampány mélyen sérti, sebzi a személy méltóságát is (legyen az dohányos vagy nemdohányos) és a közösségét is. A dohányzás visszaszorításának nem ez a módja (szerintem).

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.05. 23:22:06

@tewton:

Nem azt írtam, hogy én is rágom a pipamocskot:-D

ü
bbjnick

denever333333 2011.03.05. 23:29:13

Nos Akkor mégegyszer a gyengébbek kedvéért!

A kocsmák nagyszázaléka pincékben van és egyterű.
A dohányzás a kocsmák előtt este 10 után képtelenség a lakók miatt.
A kocsmákba rendszeresen járó vendégek 90 % dohányzik legalábbis amit a környezetemben látok 11 óra után a kocsmákba főleg a törzsvendégek maradnak.
Amúgy is ki vannak a kocsmáros ismerőseim ettől az új móditól, hogy a fiatalok melegedőnek használják a kocsmákat ezért lesz 1500 Ft egy korsó sör és majd megy a rinya!

denever333333 2011.03.05. 23:31:15

A kocsmák a rendszeresen járó törzsvendégekből maradnak fent és nem az 1 dl bort szürcsölgető kocaivókból.

denever333333 2011.03.05. 23:39:05

Én ha normálisan szeretnék beszélgetni egy nemdohányzóval akkor teázóba megyek és nem gyújtok rá! Paksra járunk Bluesfesztiválra hááát a közönség nagy része van kint a sportcsarnok előtt és dohányzik!
Én amúgy se dohányzom napközben ma se gyújtottam még rá! Lassan elindulok a kedvenc helyemre fröccsözni és ott már biztos fogok dohányozni!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.06. 08:24:04

@betyár: @tewton: @gloire: @Grift: @Alfőmérnök: és akit illet!:

Ha már megálmodtam, elmondom.:-) Ultima ratióm ez ellen a dohányosellenes kampány ellen a tavaly tavaszi Jobbik-ellenes lejárató kampány. Engem ebben a mostani uszításban ugyanaz zavar, mint abban az uszításban zavart (függetlenül a Jobbik-"eszméinek" vagy a dohányzásnak vélt és/vagy valós társadalmi károsságától).

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.06. 08:37:48

@tewton:
mié' maga hol tartotta a körmit, az iróasztal alatt? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.06. 08:47:28

@bbjnick:
nem jól látod. a purparlé oka az, hogy a függés apologétái társadalomellenes támadást, a társadalmi viszály magjának elvetését, a füstön át a sötét jövőbe merengés lehetőségének elvételét látják.
tudják, valamikor a volán járatokon is lehetett dohányozni. a kosztolányik 4-kor felültek a buszra,ami bevitte őket a városi gyárba műszakba, lenyomtak útközben két deka feketecímkés cserkót, vidáman beszélgettek, szigerettáztak mint hámfribogárt, gondolhatják. aztán az új mechanizmus elvette tőlük. na akkor verték másodszor az elnyomás pikáit a magyar torokba. ehhez képest mi ez a kocsmatilalom? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.06. 08:51:52

@bbjnick:
ha irracionális kampánnyá növeszted a dolgot még nem lesz igazad.

betyár (törölt) 2011.03.06. 12:23:26

@Grift:
Igen mert az, hogy túlvagyunk rajta, nem jelenti azt, hogy ne eshetne meg mégegyszer:)

héjakútmácsonya 2011.03.06. 14:09:35

"Ezen elméletnek azonban sok minden ellentmond, mint például az, hogy a méhnyak-rák hátterében meg vírusokat sejtenek."

Nos, ez bizonyosan nem mond ellent az elméletnek. Ugyanis a méhnyak-rákot is kiváltani képes HPV vírusok nem közvetlenül okozzák a sejtburjánzást, hanem úgy, hogy az örökítőanyagukban hordozott, mutáns emberi gént átviszik a gazdasejt DNS-ébe, s így alkulhat ki azután a rák.
Tehát ez esetben nem a magában a sejtben, saját DNS-ében alakul ki a mutáció, mely rosszindulatú sejtburjánzáshoz vezet, hanem egy közvetítő, a vírus révén, kívülről érkezik. Az elv viszont ugyanaz. Nincs ellentmondás!

héjakútmácsonya 2011.03.06. 14:14:49

@tewton:

Mármost pálinkát lehet úgy fogyasztani, hogy az asztaltársaság más tagja attól nem rúg be. A dohányfüstöt viszont szívni kénytelen, ha nem akar megfulladni.
S az persze nem válasz, hogy a nem dohányzók ne járjanak kocsmába, étterembe, egyéb olyan helyre, ahol a dohányosok szívni szerenek, mert az súlyos diszkrimináció. Gondolom a dohányos, ahogy a vizeletét, úgy a nikotinéhségét is képes kordában tartani. Jobb helyeken ugye nem szokás az asztal mellet hugyozni.

denever333333 2011.03.06. 14:19:36

héjakútmácsonya: Ahogy tulajnak is van joga eldönteni kit enged be a kocsmájába!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.06. 21:37:45

@Grift:

Jew or not jew?

Keresztény vagy nem keresztény?

ü
bbjnick

Téglagyári Megálló 2011.03.06. 22:58:24

@tewton:

Szóval a házifőzés visszaállítása maga a Habsburg-restauráció?

tewton 2011.03.06. 23:25:47

@Téglagyári Megálló:
hmmmm. inkább a lelki trianon felszámolása.
de ha a kertben tudnék vetni dohányt, az egy a abszolutizmus elleni gesztus lenne, tiltakozásul a bach- ... ... ... rendszerek ellen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.06. 23:58:07

@tewton:

No, adott egy ötletet:-) Indítok majd egy műkedvelő dohánytermesztő-blogot:-) (A dohányt ugyanis nem vetik, hanem ültetik; úgy tudom, dugványról termesztik.) Hogyan termesszünk erkélyen, kiskertben, üvegezett verandán dohányt? Mire jön a teljes tilalom, fel leszünk készülve az önellátásra:-D

ü
bbjnick

MyOpinion 2011.03.07. 08:12:07

@nemstatikus: természetesen ebben igazad van. A szenvedélyes alkoholbeteg, aki szétveri a családját egy másik kategória. Az nem passzív alkoholizmus, hanem egy elmebeteg (mindegy mitől lett az) ámokfutása.

De nem erre próbáltam utalni. Hanem arra, hogy ha bemegyek egy szórakozóhelyre ott passzívan lehet dohányozni, de passzívan alkoholizálni nem lehet. Míg a kocsmában a haverokkal válaszhatok a víz és a sör között, addig füst és nem füst között nem tehetem meg.

Bár gondolom ezt Te is érted.

Joooe 2011.03.07. 08:41:43

@enpera: én is gyakrabban fogok járni.
Haverokkal rendszeres volt hogy valakinél ittunk, mert nem akartunk felfüstölődni.

Joooe 2011.03.07. 08:55:50

@az igazi Sipi:
"van jogod most fustmentes vendegletot valasztani, vagy nincs jogod?"
Nincs lehetőségem. Neked is van jogod ezek után is dohányzó kocsmát választani, csak mivel nem lesz ilyen, nincs lehetőséged.
Hát igen, a szopásban az a nem mindegy, hogy a f.sz melyik végén vagy.

"hogy annyira nem vagytok kepesek hogy egy kurva fustmentes kocsmat csinaljatok magatoknak, inkabb kikurtok masokkal."
Én nem kocsmáros vagyok hanem vendég, nem csinálok kocsmát hanem bemegyek a kocsmába.
És nem kúrok ki senkivel, kb 10 éve járok kocsmába néha-néha, eddig kikúrhattak velem, ezután - NAGYON REMÉLEM - nem.

"annyit kellene tenni, hogy alkotni rombolas helyet...
letrehozni valamit ahelyett, hogy milliokkal kicsesztek. de ez nem megy, mert ha nem okoztok kellemetlenseget szintiszta rosszindularbol[...]"
Te tényleg hülye vagy. Nem sértésből, szemétkedésből mondom, egyszerűen elborult az agyad, mint egy habzó szájú pitbullnak.
1. Nem rosszindulat, ha nem akarom hogy füsttel legyen tele tüdőm, cigiszag basztassa az orrom, és füstszagú legyen a ruhám, hajam, bőröm. Én sem állítom, hogy ezeket a kellemetlenségeket te kifejezetten rossz indulatból okozod nekem, csak azt akarom, ne tedd.
2. AZ, hogy ki kell menned a rendes kocsmai élettérből egy cigi elszívásának idejére az nagyságrendekkel kisebb kellemetlenség mint amit nekem kellett tűrni eddig.

A többi indulat-baromságod már annyira durván elszakadt a valóságtól hogy tényleg semmi értelme reagálni rá.

Egészen egyszerűen az a baj, hogy te a kocsmát dohányzóhelynek tekinted, mert otthon puhapöcs vagy ahhoz, hogy cigizz, ezért inkább másokat szennyezel be vele mint a saját/párod/anyád lakását.

csak_csendben 2011.03.07. 10:08:09

Kérek minden dohányzót sorolja fel azon asztronauták nevét, akik dohányoznak. Majd ha ezzel végeztek, akkor legyen a világ 100 leggazdagabb embere közül, aki dohányos. Köszönöm.

A dohányzás pót cselekvés és káros mindenkire nézve. Nem lehet megideologizálni. Aki mégis megpróbálja az gyenge.

denever333333 2011.03.07. 13:09:01

Nos! Nekem nem lenne probléma, hogyha egy ételt is árusító helyen nem lehetne vagy mondjuk este 11 óra után! A hétvégi sörözésen kívül kevés olyan embert látok hétköznap este 11 óra után aki nem dohányzik! Általában aki rendszeresen jár ilyen helyre és mondjuk éjszakázok nagy 95 % dohányos! Hogy miért van ez? Talán mert a nemdohányzók az egészségükre vigyázva sörözni sem járnak el csak néhanéha! Szóval engem nem zavarna, ha 23-ig nem lehetne és 23 után meg lehetne a lakók nyugalma miatt.
Az én környezetembe aki törzsvendégnek számít a kocsmába ahova járok az dohányzik!

Joooe 2011.03.07. 13:29:54

@denever333333: "Hogy miért van ez? Talán mert a nemdohányzók az egészségükre vigyázva sörözni sem járnak el csak néhanéha!"
Vagy mert a füst miatt már eleve el se megy. Végiggondolva, pár ismerősöm akik szeretnek kocsmázni kb 10-ből 2 van aki felvállaltan cigizik, meg 1 aki elvileg leszokott csak ha már ott ülünk a füstben akkor rágyújt alkalmanként.

Ha csak bizonyos időpont után lehetne rágyújtani akkor az a szórakozóhelyeken tartózkodókat érintené rosszul, ahol ugye a többség elvileg még cigit sem vehet, mégis cigifüstben nyomják...

Én igazából sajnálom azt aki szeret kocsmában ülve elszívni pár cigit (hiszen munkahelyen nem szívhatja, otthon nem csak lakásban lakik és a lakásban meg nem tűri a másik ottlakó) és ezután ezt nem teheti meg, de az eddigi szabályozás gyakorlatilag lehetetlenné tette hogy úgy üljek be kocsmába hogy ne szívjak cigifüstöt, ami sokkal durvább. Sajnos ez ellen csak a teljes tiltás látszik megoldásnak, ellenkező esetben a nemdohányzó kocsma mindig piaci hátrányban lesz a dohányzóval szemben.
Ha lenne működőképes, kecske is jóllakik, káposzta is megmarad típusú megoldás, akkor támogatnám, de ilyet én nem tudtam eddig kitalálni.

denever333333 2011.03.07. 18:04:50

Tegnap este 11 órakor a törzshelyemen 5 ember volt mindegyik dohányzott és törzsvendég!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2011.03.07. 20:28:04

@denever333333: mert a nemdohányzók oda se mentek. Mert nem szeretnek a füstben ülni.

denever333333 2011.03.07. 23:15:27

enpera: Ja biztos 8 éve járok oda és majd minden vasárnap ott vagyok nagyjából meg se próbáltatok ezen változtatni. De lásd milyen vagyok ha te vasárnap esténként 11 óra után lejösz és záróráig sörözöl akkor én ki megyek a kocsma elé dohányozni! ( pedig a lakók miatt nem nagyon szívesen)

denever333333 2011.03.07. 23:23:26

Ne hidd nem akarom rákényszeríteni az életvitelemet te se akard a tiédet ha egy helységbe törzsvendégek vannak és tudom, hogy nem zavarja őket a füst biztos bent fogok maradni! Minden törzsvendég tudja, hogy a kocsmának mit jelent ha a lakók hőbörögnek és mit esetleg egy dohányzás elviselése.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.08. 04:57:02

Ehhh! Sok duma! Inkább azt mondja meg nekem valaki (aki meg tudja mondani), mi a különbség az érték és érdek között!

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.03.08. 07:33:01

@csak_csendben:
Nekem a dohanyzokkal kapcsolatban mindig Churchill jut eszembe. A vilag szaz leggazdagabb emberet nem ismerem, de peldaul a Fiat tulajdonosa Agnelli cigarettazott es szivarozott. Rainier monacoi herceg ugyszinten. Ugy altalaban a regi arisztokraciabol (marmint akik meg tartottak a szokasokat) eleg sokan..Bocs, hogy csak ilyen sznoberiakkal jovok.(:

tevevanegypupu 2011.03.08. 07:35:29

@bbjnick:

A penz jelenti a kulonbseget. (:

Alfőmérnök 2011.03.08. 08:16:19

@bbjnick: Mi ebben a nehézség? Attól, hogy az egyik fogalom feltételezi a másikat, még nem ugyanaz a kettő. Az érdeknek van értéke, az értéknek nincs érdeke. Az érdekeket az értékük alapján rangsoroljuk. Pl. az dohányzásnál a rövid távú (élvezet) és a hosszú távú (egészség) érdek áll konfliktban egymással. Filozófiai, világnézeti, mentalitásbeli kérdés, hogy melyiket tekintjük értékesebbnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.08. 15:54:18

Kicsit pöfékelnek

Harrach: zárt helyiségben is lehessen dohányozni!

A kereszténydemokrata Harrach Péter és Rubovszky György egyetért azokkal a módosító javaslatokkal, amelyek értelmében vendéglátóhelyeken és munkahelyeken zárt helyiségben is rá lehetne gyújtani.

2011.03.08 15:10MTI

Minden vendéglátó-ipari egységben és minden munkahelyen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy zárt térben, másokat nem zavarva, akik úgy gondolják, hogy elszívnak egy szál cigarettát, azt megtehessék - mondta Harrach Péter kedden Budapesten, hozzátéve: a dohányzás káros, de a társadalom számára a fanatikus megoldások talán legalább annyira károsak.

Az országgyűlési képviselők sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, egyéni álláspontot képviselnek, nincs szó a Fidesz és a KDNP közötti ellentétről.

belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/90308/1/belfold/Harrach_zart_helyisegben_is_lehessen_dohanyozni?place=srss

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.09. 17:26:51

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a HírTV híradójában (nem szó szerinti idézet):

"Egy kereszténydemokrata politikushoz nem méltó Harrach Péter megnyilvánulása. Ilyenkor Hamvazószerda idején azt kellett volna mondania, hogy: Harrach Péter vagyok, szenvedélybeteg, és böjtölni fogok, nem dohányzok."

Ugyanebben a híradóban hír, hogy a társdalombiztosítási támogatást megvonják azoktól a betegektől, akik nem tartják be az orvosi utasításokat. (A rendelkezéstervezet nincs bővebben kifejtve.)

Szócska nem tudja, mint beszél. Mondjon le!!!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.13. 23:20:13

'Harrach Péter vagyok és szenvedélybeteg'
Nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak Harrach Pétertől, a KDNP frakcióvezetőjétől.
Danó Anna| NOL| 2011. március 11.

Nyilvánosan kellett bocsánatot kérnie Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak Harrach Pétertől, miután a kormánytag a HírTV riporteri kérdésére, hogy mit gondol Harrachnak, a dohányzás szigorításáról szóló javaslat fölpuhítására tett kísérletéről, azt válaszolta:„úgy vélem, hogy egy kereszténydemokrata politikushoz sokkal jobban illet volna az a megnyilatkozás, hogy Harrach Péter vagyok és szenvedélybeteg és a böjti időszakban gyakorolni fogom az önmegtartoztatást, amit a vallásom üzen nekem".

Úgy tudni, az eü-államtitkár ezért a kitételért végül több fórumon is nyilvánosan megkövette a KDNP frakcióvezetőjét.

Az ügy előzménye, hogy Harrach Péter korábban a dohányzást szigorító, parlament előtt lévő indítvánnyal magánvéleményként azt mondta: minden vendéglátó-ipari egységben és minden munkahelyen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy zárt térben, másokat nem zavarva, akik úgy gondolják, hogy elszívnak egy szál cigarettát, azt megtehessék.

Hozzátette: a dohányzás káros, de a társadalom számára a fanatikus megoldások talán legalább annyira károsak. "Nem szeretek füstös helyiségben vacsorázni, de ugyanúgy nem szeretem, ha megtiltják nekem, hogy utána elszívjak egy szál cigarettát" - fogalmazott Harrach Péter. Ez pedig adott esetben azt jelenti, hogy rossz döntéseket is hozhatunk, "mindenkinek joga van arra, hogy elszúrja az életét" - tette hozzá a KDNP-s politikus.

Címkék: KDNP, frakció, Nemzeti Erőforrás Minisztérium"

nol.hu/belfold/_harrach_peter_vagyok_es_szenvedelybeteg__

ü
bbjnick

Samott 2011.03.14. 07:42:21

@bbjnick: azert ez valahol rohejes, az egyik (szenvedely)beteg, de a masik kap buntit, mert ezt kimondja. Holott csak egy jotanacsot adott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.14. 10:12:06

@Samott:

Ha én libirállis volnék, úgy örülnék, mint majom a farkának, hogy, a Fidesz relativista hatalomtechnikus nyomulását fékezendő, ott a KDNP, ami ezt valamelyest kordában tarthatja. Nem kellene annyira önzőnek és gőgösnek lennie a libbantaknak (nem kéne olyan betegesen, perverzen elmerülni az antiklerikális gyűlöletgyönyörben), akkor tisztábban tudnának látni.

(Ha ez rád nem áll, akkor ne vedd magadra:-) Ezt általános megállapításként írtam:-))

ü
bbjnick

Samott 2011.03.14. 10:44:18

@bbjnick: mondjuk az mar az elejetol fogva nem vilagos nekem, hogy egy konzervativ kormany donteseert miert okoljak itt a liberalisokat. :) Itt nem fidesz-kdnp ellentetrol van szo, hanem egy dohanyos önös erdekbol elkovetett torvenymodositasi kiserleterol...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.14. 11:13:04

@Samott:

Ha a világot úgy képzeljük el, mint önérdekek egymásnakfeszülését, akkor, nyilván, csak így tudjuk értelmezni a dolgot. Itt azonban két elv, két világszemlélet került konfliktusba: Szócska posztmodern liberalizmusa és Harrach kereszténydemokratizmusa. Egy doktriner idealisztikus és egy keresztény, humánus (nem humanista!!! humánus), demokratikus szemlélet. Ha ezt nem látjuk, akkor felesleges néznünk:-)

ü
bbjnick

Samott 2011.03.14. 13:56:11

@bbjnick: egy fenet. Szocska az egeszsegugyel foglalkozik a Harrach meg dohanyos. Ennyi. Semmifele liberalizmus meg keresztenyseg nem meghatarozo ebben a konfliktusban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.14. 15:02:22

@Samott:

Úgysem tudom meggyőzni:-) Csak úgy mellékesen megemlíteném, hogy a Szócska reakcióját kiváltó sajtókonferenciát ketten tartották (Harrach és Rubovszky) és csak az egyikük dohányos. Rubovszky nem dohányzik. Nem véletlen, hogy Szócska nem őt (Rubovszkyt), hanem Harrachot támadta meg. Ennyit tud; Rubovszkyval szemben már nem lett volna érvkészlete, csak nyikhaj fölényeskedésre és alantas személyeskedésre tellett tőle.

ü
bbjnick

Samott 2011.03.14. 15:51:24

@bbjnick: Alantas szemelyeskedes? Az egy jotanacs volt egy egeszsegugyben jartas szakembertol, egy egeszsegtelen szokastol fuggo embernek... gondolom mivel Rubovszky nem dohanyzik, neki nem is kellett ilyen jotanacs (az meg Harrachot minositi, hogy belerangatta ebbe a nemdohanyzo alarendeltjet).

tewton 2011.03.14. 17:19:00

@Samott:
jótanács? ugyanmár.

"Harrach Péter vagyok és szenvedélybeteg és a böjti időszakban gyakorolni fogom az önmegtartoztatást, amit a vallásom üzen nekem"."

ez nettó keresztényezés, amire minden libsinek fel kéne kapnia a fejét (merugye ha zsidóznak, akkor zsidó vagyok), ráadásul a normatív formában. ha ezt a tempót akarja a fidesz vinni, mint ami itt kibukott, sok jobbost fog elveszíteni.

amúgy kíváncsi vagyok szócska úr vallására. mert ha egy misére járnának a harrachhal, ez akkor is problémás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.14. 17:56:09

@bbjnick:
rubovszkyval és családi maffiájával kapcsolatban csak érvrendszere lehet bárkinek.

Samott 2011.03.14. 18:34:13

@tewton: frankon nem vagom mi a serto ebben a jotanacsban... szenvedelybeteg? Igen, az. A bojti idoszakban a keresztenyek onmegtartoztatast gyakorolnak? Igen. Harrach kereszteny? Igen. Akkor nem megsertodni kell, hanem lerakni azt a szart.

Es meg mindig nem ertem, mi a banat koze van a liberalisoknak, ket konzervativ evodesehez. Meg egy vegytisztan konzervativ kormany torvenyjavaslatahoz.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.03.14. 18:59:06

@Samott: Mert nem nézi távolabbról a dolgot. Nem a dohányzás károssága a kérdés, és nem is az, hogy per tu két ember beolvashat egymásnak, vagy sem. Eltekintve annak tisztázásától, hogy Harrach valóban szenvedélybeteg-e, vagy szimplán cigizik, a lényeg az, hogy két "szövetséges" közszereplő hogyan osztja egymást. Ez valós probléma, hogy ha a no1 közszereplő egy olyan problémát vet fel(jelen esetben a dohányzástiltó "abszolutista" törvénytervezet), amelynek helyes megoldására tesz javaslatot, melyre a válasz egy személyeskedés. S*cskának igaza tudatában nem lett volna szüksége H*rrach személyi tulajdonságaira hivatkoznia, szerintem. Aki közszereplő, ne személyeskedjen nyilvánosan, és ennyi.
Üdv. Misi

Samott 2011.03.14. 19:28:52

@Mihint: cigizik, tehat szenvedelybeteg. Harrach meg csak azert ugral, mert dohanyoskent nem tetszik neki a szigorodo szabalyozas. Szocska csak a helyen kezelte a dolgot.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.15. 07:12:37

@Mihint:
hagyja már ezt a bbjnicki apokaliptikus báncsákakeresztényt butaságot. ez a szócska minden bizonnyal egy segg. de igaza volt, velősen mondta, odabaszósan, ahogy kell egy cigarettától elszürkült arcú megélhetési kereszténynek.
fordítva ül a lovon. a közszereplőnek tűrnie kell a személyeskedést. és ez ebben az esetben nem is volt az. csak egy pontos mutatópálca, ami a lényegre mutatott. ha a szeretett betegségünket kívánja korlátozni az állam, akkor pöcsként viselkedünk. hazudunk, ideologizálunk, kultúrát kiáltunk, szarrá válunk. ez erről szól.

beszéljünk inkább arról, hogy füst nagy barátja, a kdnp szó nélkül áll az abortusz pártján. még azt sem mondja, hogy nem ott állunk, de nem praktikus emiatt elveszíteni a választásokat, mert tudjuk, hogy a jobboldali szavazónak is kulturális beágyazottsága, mondhatni elelmi joga a gyermekének lemészárlása, de bízunk benne, hogy hosszú-hosszú uralkodásunk alatt majd keresztényiesednek a keresztény magyarok, és akkor visszatérhetünk a magzati élet alkotmányos védelmére, stb, nem. kuss van. ez, valóban igazi vértforraló botrány. szinte felfoghatatlan. és akkor a cigarettától szürkearcú harrachot kell sajnálni egy fanyar és pontos beszólás miatt.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.03.15. 10:13:17

@Grift: ez most azt jelenti, hogy a tákolmányból kihagyják a magzati élet védelmét? Tegnap este óta vagyok, úgyhogy alig tudok valamit, segítsen mán egy-két linkkel:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.15. 10:19:43

@Mihint:
haggyon mán a hülyeségeivel, egy a lényeg, hogy nem lesz szigorítva a gyerekgyilkosság sem alkotmányi sem másmilyen szinten. a kdnp-nek taktikai okokból legalább tüntetnie illet volna, botrányt kavarni, kilépéssel fenyegetőzni, majd nagy nehezen beleegyezni, hogy most nem, de visszatérünk. jelenleg azt üzeni, hogy emberek, menjetek, basszatok, kapartassatok, aztán szíjjatok el egy jó kis cigit.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.15. 11:57:36

@Mihint: miért, szerinted volt olyan hogy kdnp? Legalábbis az utóbbi egy évtizedben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.15. 12:06:39

@Mihint:

"Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg."

mandiner.hu/cikk/20110310_magyarorszag_alkotmanya

ü
bbjnick

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.03.15. 12:07:47

@Gasper: nekem néha úgy tűnt, hogy vannak, nyomokban. Ez az érzésem most megszűnt. És még én próbálom H.-t védeni, ajjaj :(

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.03.15. 12:09:27

@bbjnick: Köszönöm a linket, ezt (az alkotmánytervet) is még el kell olvassam, rémesen le vagyok maradva.
Üdv. Misi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.15. 12:13:58

@Samott: @Grift: @Gasper:

Csak úgy, mint rendesen: ne fogjátok vissza magatokat:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.15. 12:15:34

@Mihint:

Az új alkotmánytervezet tartalmazza a magzati élet védelmét: ez a meccs szerintem még nincs lejátszva.

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.15. 12:42:39

@Mihint: hm, nyomokban? Na igen, nyomokban mogyorót tartalmaz. :)

@bbjnick: nem lesz részemről itten semmilyen meccs, főként nem vallási vonalon. Meg aztán megyünk huszárokat nézni. :)

Téglagyári Megálló 2011.03.15. 13:24:36

@Gasper:

Bár nekem hivatalból támogatnom kéne őket, de nem tetszik, hogy a KDNP az valami miatt azt gondolja, hogy a kátóllikus vallás az többséget képvisel Magyarországon, és nem is kell az utcán meg a sajtóban érvelni, elég ha bemennek Viktor dolgozószobájába. Nos, ez sajnos nem igaz. Kulturálisan esetleg, de ha azt nézzük, mi lenne a _kötelessége_ egy katóllikus hívőnek, akkor azért elég kevesen vogymuk.

Téglagyári Megálló 2011.03.15. 13:29:40

@Samott:

Nézze, Wittgenstájn azt mondja, hogy nem az a kérdés, hogy egy mondat igaz-e, hanem az, hogy helyes-e. És azt nem lehet formális logikával levezetni. Az evangélium például azt mondja: Lk 6,37 - Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor benneteket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak.

Na ezért nem kellett volna pellengérre tenni Harrach Pétert. Persze egy punk biztos máshogy gondolkodik erről ...

Samott 2011.03.15. 14:47:38

@Téglagyári Megálló: tok felsleges ilyen melysegeket keresni ebben. Semmifele itelet nem volt, kapott ingyen es bermentve egy orvosi jotanacsot. Lehet hogy kicsit nyers volt a megfogalmazas, de van aki csak ebbol ert.

Amugy meg egy topikkal arrebbrol: "Civilizált honpolgár nem gyújt rá olyanok társaságában, akiket zavar a füst. A többieknek tilos." - az uj torveny errol szol, es ezen van vita kozel 700 kozzaszolason keresztul?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.15. 15:47:44

@Téglagyári Megálló: tényleg, miért mentegetőzik? Nekem például nincsen különösebb bajom azzal, ha egy párt vallási (jelesül katolikus) alapon szerveződik Magyarországon. Még akkor sem, ha jelentős hagyományok nélkül teszi azt, önálló életképessége pedig kétséges. Az persze megint más kérdés, hogy a vallási (jelen esetben katolikus) erkölcs szerintem semmilyen módon nem egyeztethető össze a politika mai, ótvaros világával és látja, sumákolásban elég jók is tudnak lenni a kádéenpések.

Téglagyári Megálló 2011.03.15. 17:00:58

@bbjnick: @Gasper:

Jobban örülnék, ha egy életképes és hiteles kereszténydemokrata pártra szavazhatnék.

Téglagyári Megálló 2011.03.15. 17:02:08

@Samott:

Orvosi tanácsot orvosi rendelőben szokás adni. Ráutaló magatartás: az ember odamegy, ezzel jelzi, hogy kér tanácsot.

Samott 2011.03.15. 17:04:45

@Téglagyári Megálló: vagy eppen hulyesegeket beszel nyilvanosan. Akkor is kijavithatja egy orvos.

Téglagyári Megálló 2011.03.15. 17:09:10

@Samott:

Maga téved. Diagnózist csak kórházi körülmények között szokás felállítani + nem szokás a nyilvánosság elé tárni, semmilyen orvosi szakterületen. Maga orvosnak képzeli magát, egyébként?

tewton 2011.03.15. 18:10:56

@Grift:
"hagyja már ezt a bbjnicki apokaliptikus báncsákakeresztényt butaságot. ez a szócska minden bizonnyal egy segg. de igaza volt, velősen mondta, odabaszósan, ahogy kell egy cigarettától elszürkült arcú megélhetési kereszténynek."

bah, lószart, mama!
ez szimpla, szadeszos-komcsi ízű beszólás volt.
szavacskából egyszerre bukott ki az a típusú orvos, akiből csak az ember hiányzik, meg a hataloméhes fidesz-söpredék is.

tesztelje le. gondolja el, ha nem böjtben lenne ennek a törvénynek a tárgyalása, akkor mit mondott volna szavacska faszkalap? szenvedélybeteg úr, vonuljon kolostorba, menjen misére, de takarodjon a törvényhozás környékéről?

Samott 2011.03.15. 19:14:57

@Téglagyári Megálló: mifele diagnozist? Dohanyos, tehat kenyszerbeteg, kapott egy jotanacsot egy szakembertol. Mit nem lehet ezen erteni? Nem en adtam a tanacsot, nem ertem miert kell csusztatni ossze vissza.

Leskelődő 2011.03.15. 19:34:47

@tewton:
Jessz!
Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ez az ember alighanem sosem volt orvos.
kozigazgatas.magyarorszag.hu/portretar/szocskamiklos.html
Menedzser a lelkem, tetőtől talpig. Nemsokára kibukik még belőle a Verseny és Piac is :)

Jobb lett volna, ha a beszólogatás helyett a lelkivilágát tükröző dalszövegek írásánál marad:
"Az űrdiszkóban robotpinák klaffognak, éjszakára egy radarfaszt megfognak".
index.hu/belfold/2010/12/14/lazado_punkszovegeket_irt_fiatalon_szocska/
Hehe.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.15. 19:53:42

@tewton: @Leskelődő: remélem azért lepisilni nem fogják egymást.

Leskelődő 2011.03.15. 20:13:34

@Grift: Hi-hi, a magam részéről nem terveztem, nem is ismerem ezt a szokást, ez most menő?
Tudja mit, inkább dúdolok Magának még egy kicsit :))
"Az űrdiszkóban radarpénisz lődörög (lődörög),/ mámorosan csámborog a nők között (nők között),/ Gyere ide Szűcs Judith!/ Hadd vegyem le a bugyid!/ Fuáááájjj!"

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.03.15. 20:15:07

@Gasper: :-)
@bbjnick: így utánaolvasva ebben reménykedem én is, bár hallani nem lehet ebből/erről semmit.
@Grift: most mit irigykedik? arról nem beszélve, hogy beadta nekem, hogy benne sincs az alkotmánytervben a magzati élet védelme, micsoda dolog ez? :)

Ha meg kerek-perec szenvedélybetegnek kiáltjuk ki az összes cigist, továbbá helyeseljük a (másik) vallása alapján való nyilvános beszólást a koalíción belül, akkor bizony hamarosan itt a kánaán, úgyhogy megyek, megnézem mennyiért adják a krumplifőddet, mert a múltkor nem jutott.

tewton 2011.03.15. 21:53:01

@Grift:
lepisilni?
lol. ez a maga partymúltjának az emléke, vagy a kispapa-jelen tapasztalata? :)

robotpinák, radarfasz. tiszta pirx kapitányos lázadás.
vajon a faszi a nagy lázadás közben ki merte volna mondani, hogy CMÖ? :)

tewton 2011.03.15. 21:55:47

@Grift:
na most mi van? tudom, igazam!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.15. 22:15:12

@tewton:

"robotpinák, radarfasz. tiszta pirx kapitányos lázadás." --- írja.

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.15. 22:20:52

@Mihint:

Ha egyszer benne van/lesz a magzati élet védelme, akkor azt nem lehet a végtelenségig "okosba" kezelni/intézni. Akkor az abortusz engedélyezése alkotmányellenes (lesz). Azzal pedig valamit kezdeni kell majd --- legalábbis remélem.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.05.04. 22:38:45

"Nőtt a rendszeresen dohányzók száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. A nők negyede, a férfiak harmada cigarettázik."

www.hir24.hu/belfold/2015/05/04/ksh-egyre-tobben-dohanyoznak/

Hát, igen.

Bell & Sebastian 2015.05.05. 15:26:59

Mert aki kalandvágyból itthon maradt, az egyre idegesebb attól: mikor mutatnak már fel ezek (fityiszen kívül) végre valamit?

S=klogW 2015.05.05. 22:19:25

Odaát maguk se tudnak belépni?

S=klogW 2015.05.05. 22:21:51

@bbjnick: Ne keressen az ilyen statisztikákban hamis igazolást a függőségére!

picur3ka 2015.05.05. 22:34:10

Teljesen megzavartak. Azt hittem egy pillanatra, ezek a nikkek itt kommentelnek éppen. Élvezhetö olvasmány volt.

Ez valószínűleg a dohányipar statisztikája lesz.
süti beállítások módosítása