Az űrsikló utolsó útja
2011. március 03. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Az űrsikló utolsó útja

  Véget ér egy fejezet az űrkutatás történetében. A Discovery űrsikló épp a fejünk fölött kering valahol az utolsó útján. A James Cook egyik vitorlásáról elnevezett űrrepülőgép közel húsz évig szolgálta az űrkutatást. Idén befejeződik a több évtizede futó, amerikai űrrepülőgép-program.

  A programot már a hatvanas években, az Apollo-program lezárása előtt elindították, a végső tervet Nixon elnök hagyta jóvá 1972-ben. Hosszú előkészítés után 1981 áprilisában szállt fel az első űrsikló, a Columbia, ezt követte a Challenger, a Discovery és az Atlantis. A Challenger '86-os és a Columbia 2003-as tragédiái során 14 űrhajós veszett oda. Minden elhunyt és túlélő űrhajóst megilleti a tisztelet azért, hogy munkásságukkal hozzájárultak a világ megismeréséhez.

  1989-ben az Atlantis vitte föl a Föld bolygótársait kutató Magellan és Galilei űrszondákat, 1990-ben a Discovery pályára állította az univerzumot láthatóvá tevő Hubble űrteleszkópot, a kilencvenes évektől pedig a Nemzetközi Űrállomás kiépítését szolgálták az amerikai űrsiklók. A Challenger 25 évvel ezelőtti tragédiája (melyről a Big Picture emlékezik meg) után építették meg az Endeavourt, amely a Discovery és az Atlantis mellett szintén idén fejezi be pályafutását, miután Obama elnök bejelentette az űrkutatási kiadások drasztikus csökkentését.

  A The Frame fotóblog gyönyörű fotósorozattal mutatja be a Discovery utolsó útját.

Mi történik az űrsiklóban felszállás közben?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr32707675

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kilövésre felkészülve! 2011.03.04. 15:31:33

A napokban éppen utolsó útjára készülődik a Discovery űrsikló, mely a 2011 végén lezáródó NASA űrsikló-program egyik utolsó küldetése lesz. Íme egy videó arról, hogyan is készítették fel 2010 tavaszán utolsó előtti küldetésére a Discovery űrsiklót. &nb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elfelejtette 2011.03.03. 19:00:35

Fantasztikus teljesitmenynek tartom az urkorszakot, folkent a holdraszallast, es az ursiklokat. Szerintem ez az idoszak volt a nyugati civilizacio csucspontja.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.03. 19:04:54

@elfelejtette: így van. Kennedy mondta 1960-ban:

"We stand on the edge of a New Frontier—the frontier of unfulfilled hopes and dreams, a frontier of unknown opportunities and beliefs in peril. Beyond that frontier are uncharted areas of science and space, unsolved problems of peace and war, unconquered problems of ignorance and prejudice, unanswered questions of poverty and surplus."

Hol vannak most az új határok, az új távlatok? Vagy ideje a földre szállni és elölről elkezdeni mindazt, ami el lett k...?

egy nik a sok közül 2011.03.03. 21:46:25

@elfelejtette: @rajcsányi.gellért (ergé):

megjegyezném,
a hatalmas égbolt fényévtávolságait jobban ismerjük mint sárgolyónk óceánjainak mélyét

egy nik a sok közül 2011.03.03. 21:47:30

"Véget ér egy fejezet az űrkutatás történetében."

Viszont a következő fejezetnek még a vázlata sincs összerendezve.

backg 2011.03.03. 22:44:48

Nem egyszerű dolog ez, az eredeti elképzelések szerint az űrsiklók járatása sokkal olcsóbb és rugalmasabb lett volna, de ugye az álmok és a lehetőségek. Másrészről még így is, ez tényleg a nyugati civilizáció egyik legnagyobb teljesítménye, hatalmas tisztelet mindenkinek, aki hozzátett valamit.

Karvaly 2011.03.04. 01:13:43

@krisek: eredetileg nem űrsiklót építettek volna, hanem moduláris rakétarendszert, ahol a felépítményt a feljuttatandó rakományhoz lehetett volna méretezni, az tényleg olcsóbb és rugalmasabb lett volna (viszont kevésbé látványos)
Úgy néz ki, akkor lesz itt űrlift (ami szerintem az elengedhetetlen feltétel a Föld környékének benépesításáhez), ha lesz konkurrense Kínának, és bizonyítani kell a tudományos fölényt.
Sajnos.

JohnHenry 2011.03.04. 15:09:50

én fent vagyok az st-133-on :) jövőhéten már papirom is lesz róla :-p

Bambano 2011.03.04. 15:20:49

és akkor most visszatekerik a kilométerórákat és megy a neppereknek a piacra?:)

miguel_ 2011.03.04. 15:21:24

@Karvaly: A Delta IV nem ez a modularis raketarendszer?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.03.04. 15:23:38

Azért ennek a korszaknak van sajnos egy olyan eredménye is, hogy már a világűrt is teleszemeteltük, nem csak a Földet...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.03.04. 15:24:22

Bár önmagában fantasztikus mérnöki teljesítmény, sajnos az űrsikló a bizottsági tervezés áldozata lett, legalábbis az eredeti elképzeléshez képest. Azt meg talán a kitalálói is csak viccből merték leírni, hogy majd a gyors reciklálás és évi 20 feletti start fogja az iszonyatos rezsiköltségeket ellensúlyozni.

A jövő viszont gyakorlatilag ott van az ajtón túl, csak a rövidlátó politikusoknak kéne felismerni, akik rettegnek az űrsiklóhoz kapcsolódó többtízezres munkaerő leépítésétől vagy legalább átszervezésétől. Ezért próbálják átverni a NASA-n az űrsikló-hardverre épülő nagyrakéta tervet. Miért is ne alapoznánk így 2010+ táján hetvenes évekbeli technikára, jólesszaz! Csak így a NASA elfekvővé válik, egyfelől húzzák össze a nadrágszíjat, másrészt egyre nagyobb hányadot próbálnak a válságban lévő emberes űrprogramba tolni. Mintha a tudományos oldalnak nem lenne elég keresztje (pl. a pénzügyi fekete lyuk James Webb Space Telescope).

Eközben már olyan Big Rocket vállalatok, mint a Boeing és a Lockheed Martin is betársulnak egy nyílt levélbe, ami felszólítja a kongresszust a Commercial Crew program támogatására. A SpaceX pl néhány éven belül képes lesz amerikai űrhajósokat szállítani amerikai űrhajóval az űrállomásra, és nem lesz egyedül. Erősen kétlem h bármennyi pénzből egy újabb megalomán állami fejlesztés elkészülne. És különben is, a NASA koncentráljon a felfedezésre, építsenek Mars-űrhajót, már ma is egy halom pénzt fizetnek az oroszoknak, nem értem, miért fájna jobban amerikai taxit bérelni az űrállomáshoz.

Kösz a halakat! 2011.03.04. 18:19:33

miért nézegetik magukat a tükörben kilövés közben?

Karvaly 2011.03.04. 22:22:26

@MrEd: Nem, az nem valósult meg. Volt erről egy nagyon jó magyar nyelvű cikk, de már meg nem mondom, hogy hol olvastam.
Érdekes lenne egy összehasonlítás az eredeti tervekkel, a Delta IV-gyel és az Ariane-nal.

korxi 2011.03.06. 19:43:31

@hidrodinamikusnyomatékváltó: Biztosan nem magukat nézegetik, hanem folyamatosan figyelniük kell a kabint is, amiben vannak. És abban a ruhában nem olyan könnyű össze vissza forogni meg nyaktekergetni. Szóval tükör segítségével tudnak maguk mögé nézni.
Amúgy nem kilövés, hanem indítás közben.
süti beállítások módosítása