Baloldal: kirekesztve a nemzetből?
2011. március 01. írta: dobray

Baloldal: kirekesztve a nemzetből?

  „A hazai jobboldal – Európában egyedülálló módon – folyamatos kísérletet tesz a baloldalnak a nemzetből való szimbolikus kizárására, megsemmisítésére, stigmatizálására. Szemben a nyugati demokráciákkal, amelyekben – eltekintve a szélsőjobboldaltól, illetve a politikai bohócoktól − nem szokás kétségbe vonni a baloldalhoz kötődő politikai, társadalmi progressziót, a modernizációs sikereket. Sőt, komoly politikusoknak ott az sem jut eszükbe, hogy megkérdőjelezzék a baloldal morális integritását”írja Niedermüller Péter a Galamuson, a baloldal válságáról szóló eszmefuttatásában.

  Távol álljon tőlem, hogy innen, a jobboldalról vállveregető jelleggel ötleteket adjak a Galamus tagjának arra vonatkozóan, merre keresgéljen, pláne nem érzem feladatomnak a baloldal magára találásának segítését. Két okból sem: egyrészt mi is utáljuk, ha meg akarják nekünk mondani, milyen a szalonképes konzervatív, másrészt mivel nem meglepő módon alapvetően nem értek egyet a baloldali gondolkodásmóddal, ezért feleslegesnek tartom, hogy segítsek nekik.

  Azonban a fenti kitétel rámutat egy neuralgikus pontra: a nemzethez való viszonyulásra. Lerágott téma – vagy inkább örökzöld. Mindenekelőtt: valóban, van min elgondolkodnia a magyar jobboldalnak is a témát illetően. A jobboldalon sokan hajlamosak mindig, mindenben nemzeti sorskérdést látni, legyen az a trianoni döntés évfordulójának emléknappá nyilvánítása; vagy mondjuk a Szent Korona-tan abszolutizálása (félreértés ne essék, mind a korona, mint a Szentkorona-tan tiszteletreméltó dolog, a koronának helye van az alkotmányban is, mint az államiság jelképének, de azt az ezoterikus értelmezést, mintha a korona nem jelkép és nemzeti ereklye, hanem valamiféle gondolkodó lény volna, aminek a kisugárzásától függ a nemzet sorsa, eléggé bugyutának tartom); vagy épp az abortuszok száma (ami elsősorban, nemzetfüggetlenül a gyilkosság minősített esete, másodsorban nemzetdemográfiai kérdés is); a fideszes gyűléseken pedig úgy énekelték az Örvendj magyarországot, mint ahogy Franco Nero néz az égre a Honfoglalásban. A nemzeti öntudatunkat időnként kissé görcsösen és modorosan nyilvánítjuk ki, amitől jó lenne megszabadulni. Egészségesebb identitású nemzetek nem gondolkodnak folyton saját magukon, és nem tartanak mindent nemzeti sorskérdésnek. Ám mindez csak stílus kérdése, és kár, hogy a Honfoglalás meg a Sacra Corona olyan pocsék és giccses lett anno.

  De hogyan is viszonyult az előző húsz évben a nemzethez a baloldal, amely szerint a jobboldal mindig kirekeszti a nemzetből? Ambivalensen. Kétségbe vonhatjuk-e bármelyik baloldali honfitársunk magyarságát? Aligha. Ők is alapból a magyar válogatottnak drukkolnak, meg mi is. Viszont a rendszerváltástól kezdve azt a süket dumát halljuk, hogy nemzet nem létezik, illetve nem élvezhet prioritást, nem kellene, hogy létezzen. Mert az kirekesztő. Csupán a Pozsgay-Szili-Tabajdi-féle vonal tudott egészségesen viszonyulni a nemzethez a baloldalról (tehát a népiek balos szárnya, avagy a balosok népijei). A többieknek gyanús volt ez a téma.

  Pedig a modern kori nemzet többé-kevésbé baloldali találmány, lásd felvilágosodás, francia forradalom… amolyan egyenlősítő-egyformásító izé, olvasztótégely. Ugyan korábban is létezett nemzeti identitás, csak nem német, hanem szász meg bajor. A nemzeti identitás az utóbbi századokra vált elsődlegessé (lásd ehhez: Marc Bloch: a feudális társadalom). Nemzeti vagy ahhoz hasonló etnikai, területi identitás, amíg emberiség van, létezni fog a Földön. Abszolutizálni nem nyerő, de elvetni és tagadni, vagy épp kiüresíteni sem.

  Márpedig a magyar baloldal internacionalista gyökereihez méltón nem sok mindent tudott kezdeni a nemzettel, mint olyannal az előző húsz évben. Nem hiába, pártjai többségének a neve úgy kezdődött: Magyarországi, nem pedig Magyar. Ha megint a nyugatot hozzuk fel példaként, arról sem árt megemlékezni, hogy ott a nemzeti kérdést illetően van egyfajta legnagyobb közös osztó – de ez igaz a szomszédainkra is, sőt rájuk még jobban (lásd román parlament és a külföldi románok állampolgársága). Ha a magyar baloldal ennyire látványosan nem foglalkozott a nemzettel, mint olyannal, számára csak állampolgárok és lakosság léteztek, akkor egyrészt miért fájlalja, ha valakik nem számítják bele a nemzetbe, másrészt miért csodálkozik, hogy mások nagy hangsúlyt helyeznek a nemzetre? Ha nagy ívben tesz a határon túliakra, akikre csak gazdasági tényezőként tud tekinteni, miért csodálkozik, hogy az ügyet felkarolja a jobboldal? Ez ügyben a baloldalon még mindig mintha kissé kádárista attitűdök uralkodnának. Miért csodálkoznak, ha a jobboldalon úgy gondolják, ők nemzetietlenek, ha időnként még jó nagyot bele is rúgnak a magyarságba. Felidézhetnénk például Bauer Tamás és Gyurcsány Ferenc kiszólásait, a 22 millió románt... Az MSZP-sek csak azért szavazták meg a magyar igazolványt és a kettős állampolgárságot is, mert látták, hogy ha nem így tesz, akkor az nagy arcvesztéssel fog járni. Szavazás után felállva tapsoltak, de örvendtek-e lelkükben az igenek győzelmének?

  Ki tiltotta meg a baloldalnak, hogy nemzeti sorskérdésekkel foglalkozzon? Senki. Állandóan szembenézést emlegetnek, miközben kedvenc témáikban – kisebbségek 1918 előtt, Horthy-rendszer, zsidótörvények, nyilas uralom, stb. – már kigúvad a szemünk a szembenézéstől. Ők azonban mintha tényleg nem néznének szembe a múltjukkal és a nemzethez való viszonyukkal – persze, mindig előre, sose hátra, a múltat végképp eltörölni. Lehet, hogy a baloldal számára a múlttal való szembenézés ideológiailag lehetetlen? Nem hiszem, ez akarat kérdése. Ha viszont egy politikai család annyira negligál egy témakört, amennyire a magyar baloldal negligálta és nyilvánította nacionalizmusnak a nemzeti kérdéseket, akkor ne csodálkozzon, ha nemzetietlennek címkézik. Lehet élcelődni a romantikus-könnyezős-erdélyes-Csaba királyfis nemzeti érzésen, de csak ennek fényében.

  Talán el kellene fogadni, hogy létezik a közösségiségnek egy olyan szintje, amit nemzetnek hívunk. Az emberiség túl elvont dolog. „Patrióta, aki jogot véd; nacionalista, aki jogot sért” - mondta Illyés Gyula. Egy javaslat a baloldalnak: tessék nemzetben is gondolkodni. Az ugyanis egy létező dolog. Ettől még lehet szeretni mindenki mást is. De aki magát nem szereti, hogy szerethet mást?

  Hogy a nyugati szociáldemokrácia milyen modernizációs teljesítménnyel büszkélkedhet, arról van fogalmam. És a magyar? A szellemi teljesítmény még rendben, ismerjük el a népiek hozzájárulását a huszadik századi magyar történelemhez és kultúrához. És mi a helyzet a modernizációval? Károlyiék népköztársasága? B-lista? '68-as gazdasági mechanizmus? Hornék? 2002-2010? Na ne vicceljünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr532677322

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megint jönnek, rárontanak… 2011.03.01. 16:53:06

A magyar balliberális szubkultúra az elmúlt hetekben – szokása szerint – ismét külső, idegen erők és hatalmak segítségével próbálja „korrigálni” a demokratikus választásokon elszenvedett katasztrofális vereséget. Ez van. A magya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nik a sok közül 2011.03.01. 08:06:44

a baloldal

már réges-régen saját magát kirekesztette a nemzetfogalomból

egy nik a sok közül 2011.03.01. 08:12:48

tegyük hozzá:

Magyarországon NEM a "baloldal"-nak nevezettek a baloldal.

Magyarországon a "jobboldal"-nak nevezettek a sokkal inkább az.

A magyar "jobboldal" valójában _nemzeti-keresztény_ baloldal.

A magyar pseudobaloldal pedig szimplán nemzet- és hazaáruló:

hol az internacionalizmusnak, hol a globalizmusnak, de mindig (el)árulja a nemzetet és az hazát, közösségi érdekeit, értékeit.

Viktus 2011.03.01. 08:12:50

A baloldal mindig magát igyekszik kiszorítani a nemzetből ...

2llkedő 2011.03.01. 08:18:50

Tisztelt dobray!

"alapvetően nem értek egyet a baloldali gondolkodásmóddal"

Et kifejthetnéd, mert már nagyon szeretném tudni, hogy mi is az a baloldali gondolkodásmód, hogy el tudjam helyezni magamat valahová.

A Nemzettel kapcsolatban csak annyit szólnék, hogy próbáld meg az egészet egy kicsit alacsonyabb szinten végigvezetni. Mondjuk a családfádon. És gondold végig azt, hogy mennyi joga (és főleg értelme, eredménye) van beleszólni a szülőnek a különélő gyereke dolgaiba, ill. a gyereknek a szülők dolgaiba? Pedig egy család. Egyik sem tagadja meg a másikat, együtt ülnek a karácsonyi asztalnál, hétvégeken, stb. És ha kell, segítenek egymásnak. De a gyerek is nagyon jól tudja, hogy a szülő is akkor tud igazán segíteni, ha a saját családja rendben van.

Üdv!

2llkedő 2011.03.01. 08:20:56

@egy nik a sok közül:

"hol az internacionalizmusnak, hol a globalizmusnak, de mindig (el)árulja a nemzetet és az hazát, közösségi érdekeit, értékeit. "

Tudod haladni kell a korral, és alkalmazkodni kell az aktuális visonyokhoz. Lehet a kőkorszakot is mintának venni.

Maisie MacKenzie 2011.03.01. 08:22:13

"A nemzeti öntudatunkat időnként kissé görcsösen és modorosan nyilvánítjuk ki, amitől jó lenne megszabadulni."

Nem fogtok tudni, mert ez a lényegetek! :-(

Ahhoz sokkal, de sokkal empatikusabbnak kellene lenni!

Maisie MacKenzie 2011.03.01. 08:40:23

"pártjai többségének a neve úgy kezdődött: Magyarországi, nem pedig Magyar."

Többféle nemzetfelfogás, nemzetfogalom értelmezés van.

Az államnemzeti szerint az adott állam közössége (anyanyelvtől függetlenül) képzi az adott nemzetet.

A kultúrnemzeti felfogás meg a közös nyelvre, hagyományokra fekteti a hangsúlyt.

Na, ezt viszi túlzásba, az úgynevezett magyar jobboldal!

Mert Trianon miatt, az államnemzeti nacionalizmus kénytelen volt átváltani kultúrnemzetibe!

Nem is nagyon képesek ezt feldolgozni!

A nemzeti ébredés, a nemzeti romantika még a "minden magyar Magyarországon, legfeljebb más az anyanyelvük" érzésre épült és ezekből a mintákból építkezik a jobbos búsmagyar máig.

Zetek 2011.03.01. 08:44:56

Kedves Géza, a szokásos harmatos, én tudom miként kell ünnepelni hülyeség. Csendben kérdezem, kit érdekel, hogy te milyen ünnepet tartasz giccsesnek?

siklódi 2011.03.01. 08:45:42

Akárki írta ezt a cikket, nagyon szépen megfogalmazta. És visszafogta magát.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2011.03.01. 09:06:45

nem sikerült végigolvasnom, de ugye a végén gyurcsány a hibás?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.03.01. 09:54:37

@calam: ugye, aki végigolvassa az írást, az nem tesz fel buta kérdéseket.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.01. 09:55:48

@egy nik a sok közül: hát, igen, ez egy szép közheyles toposz, ami a gazdasági elképzeléseken alapul, de csak félig igaz. jobboldali volt a Vaskancellár is, aki kitalálta a nyugdíjrendszert, felosztó-kirovó alapon, Churchill (aki magát liberálisnak tartotta), aki a brit jóléti állam egyik megteremtője...
@2llkedő: irgalmatlan sokat írtunk már a balos gondolkodásról, ez a poszt a nemzetről szól, nem a baloldali gondolkodásról. A család most hogy jön ide? teljesen inadekvátnak érzem. Nincs joha beleszólni, de attól még egy család, és ez meghatározza a gyereket. Nem vagyunk elkülönült egyének, a családtöürténetünk nagyon meghatározza a mentalitásunkat.
@Maisie MacKenzie: igen? SZerintem a Mandiner meg a Konzi meg a Jobbklikk teljesen mentes az árvalányhajas nemzeti érzéstől. Evvan. Köszönöm a felvilágosítást a különböző nemzetfogalmakról, tisztában vagyok velük, lerágott csont az a téma is.
@Zetek: milyen Géza? Nem is kommentelt Géza nevű ember. Szerintem eltévedtél. Egy ünnepet sem tartok giccsesnek, ünnepelni lehet giccsesnek. Én írtam a posztot, engem érdekel. Ha téged nem érdekel, ne olvasd.
@calam: nem, de ha akarod, odaírhatom. Minek pofázol, ha nem olvasol el valamit?

Tündér_Lala 2011.03.01. 09:58:45

Aki nem tud családban, helyi patriótizmusban, nemzetben gondolkodni, az nem tud emberiségben sem, egyáltalán közösségben gondolkodni. Így pedig csak individualizált érdekek határozzák meg cselekedeteit, ami világunk legnagyobb baja.

Nem véletlen tehát, hogy nálunk a baloldal a törtető vadkapitalizmus legfőbb bástyája, kommunikációjával ellenkező módon.

2llkedő 2011.03.01. 10:03:04

"A család most hogy jön ide?"

Úgy, hogy a nemzet egy nagy család. Úgy, mint a családfád. A felmenőid mind a családodhoz tartozik, mint ahogyan a gyereked, unokád, dédunokád. Viszont az unokádnak már teljesen más az életmódja, gondolkodása, mint a tiéd. Ettől függetlenül a családod része. Viszont, mint már írtam, nincsen jogod beleszólni a gyereked, de az unokád életébe sem! Segítsd, támogasd ahogyan, és amennyire teheted, de nem szólhatsz bele az életébe. A döntéseket neki kell hoznia, és a felelősséget is neki kell vállalnia a döntéseiért.
Ha ezt felfogtad, akkor vetítsd ki a Nagy Családra, a Nemzetre.

aeidennis 2011.03.01. 10:06:51

A "baloldal morális integritása", az mi?
Milyen erkölcsi rend szerint szerveződik a baloldal?

2llkedő 2011.03.01. 10:08:50

@Tündér_Lala:

"Nem véletlen tehát, hogy nálunk a baloldal a törtető vadkapitalizmus legfőbb bástyája, kommunikációjával ellenkező módon. "

A kommunikációja nem a holnapra, holnaputánra vonatkozik. Itt van a teljes félreértés.
Tudomásul kell venni, hogy nem lehet lépcsőfokokat kihagyni. Mindegyiket végig kell járni, ki kell taposni. Csak ha okosak vagyunk, akkor mások tapasztalatából gyrsabban végigjárjuk.
Máshol már írtam, hogy ez olyan, mint az iskola. Az általános iskolából nem lehet egyből egyetemre menni, mert meg kell tanulni még sokmindent ahhoz, hogy a magasabb tudományokat megértsük.
Ha nem tanulod meg az egyszeregyet, akkor hiába akarsz integrálni.

aeidennis 2011.03.01. 10:15:21

Szegény Niedermüller Péter nem érti, hogy a nemes, akit elkergettek hazájából, házából tehénistállót csináltak, majd 1989 után "elfelejtettek" kárpótolni, miért gyűlöl mindent, ami baloldali.

Azt sem érti, hogy a polgár, akinek a lakásában beköltöztettek még 3 családot, jó esetben alkalmazottként foglalkoztatták a saját (államosított) üzletében egyetemi diplomával, gyerekei neve mellett "osztlyidegen" megjelöléssel, miért undorodik még a szótól is, hogy "baloldali".

Nem érti a parasztembert sem, akinek a körmét tépték le a baloldaliak annak érdekében, hogy a tőlük kapott földet pár év múlva "önként" visszaadja a "közösbe", hogy aztán bekényszerítsék az általuk épített csirkeólnak is szűk panelba, hogy egy gyárban szívhassa a kormot.

Ebből a baloldali modernizációból nem csodálom, hogy nem kér a Nemzet (ha még beszélhetünk ilyen fogalomról egyáltalán...)

teknős 2011.03.01. 10:43:32

@2llkedő: Teljes zavarban vagy a családot illetőleg és gyanítom sok balos emberke is osztozik ebben a tévedésben.

A nemzet ugyanis nem család. A család ugyanis nem mindenkinek egyéni döntése, a gyerek beleszületik. A szülő nagyon is meghatározza a gyerek világszemléletét, akár akarja, akár nem. A ti köreitek azt hiszik, hogy nem, ettől lesztek ilyen zavarosak.

A nemzethez tartozás viszont választott dolog. Nálunk magyaroknál meg ráadásként van egy különleges kitétel is, mert mi mindenkit magyarnak tekintünk, aki magyarul szól hozzánk. Más népek nem tekintik evidenciának ezt a mi kis magyar evidenciánkat.

Nem mi zárunk ki titeket, hanem ti nem vagytok hajlandóak magyarrá lenni, bár magyarul beszéltek, de a dolog lelki oldala soha sem érint meg titeket. (Lehet, hogy ez rád nem igaz, de általában igaz, a baloldali állampolgárokra)

Egyébként valószínűleg, nem fogod érteni, amit írtam. Nekem meg nem lesz hozzá energiám, hogy megértessem veled...

2llkedő 2011.03.01. 11:00:23

@teknős:

Nem tudom, ki az a "ti"?

Csak úgy megkérdezném, hogy az én családfám szerint apai ágon még Lengyelországból jött déli irányba. Élnek rokonaim Szlovákiában, bár nem tartjuk a kapcsolatot. Most akkor magyar vagyok, vagy sem? Az anyai ágat ennyire nem ismerem, de ha azon mondjuk Görögországi szálakat lehet felfedezni, akkor főleg kérdés, hogy magyar vagyok-e?
Én megamat magyarnak érzem. Mint ahogyan magyarnak tekintem a Szlovákiában élő rokonaimat is, de ők máshol, más országban, más környezetben, más szabályoknak megfelelően élnek. Én nem kívánok bele szólni az Ő életükbe, és ezért elvárom, hogy Ők se szóljanak bele az én életembe. Eltelt nagyon sok idő. Sok víz lefolyt a Dunán. Megváltoztak a körülmények.

Mindig írom, hogy nem a múltban kell élni, hanem a jelenben. A múlt sérelmein rágódni egy felesleges, energiapocsékló cselekedet. Ismerni kell a múltat, de nem annak kell meghatározni a jelent. Mert a jelent nem az őseink alakítják, hanem mi magunk. És ha a Vérszerződéskor elszenvedett sérelmeket is hordozzuk magunkkal, akkor nem fogunk előrébb jutni.

teknős 2011.03.01. 11:04:04

@2llkedő: Ékes példát hozol. Azért tekinted magad magyarnak, mert magyarul beszélsz.

És ha már itt tartunk, 75%-ban tót vagyok, 25%-ban cipszer. Magyarul beszélek. Csak lelkileg is magyar vagyok, veled ellentétben.

2llkedő 2011.03.01. 11:14:11

@teknős:
Tévedsz! Nem azért tekintem magamat magyarnak, mert magyarul beszélek, hanem azért, mert itt születtem, itt élnek a közeli rokonaim, itt nőttem fel, ezért az országért dolgozom.

Az erdélyi magyarok pedig Székelyeknek hívják magukat. Nagyon régen vált ketté a család útja.
A székelyek, mivel egy zárt közösség sikeresen megtartották a székely-magyarságukat. Viszont Magyarország mindig is egy átjáróház volt. Nem lehet nagyon találni színtiszta magyart. Innentől kezdve ki is a magyar? Aki lélekben magyar. De az nem jelenti, hogy egymás életébe beleszóljunk.
Aki kint él amerikában, Kanadában, Ausztráliában, annak az unokája már csak nagyon kis mártákben kapcsolódik Magyarországhoz. Ők már ott nőttek fel, abban a közösségben. Nekik már az az otthonuk. Ettől még magyarok.

egy nik a sok közül 2011.03.01. 11:28:25

@2llkedő:

TÉVEDSZ!
tipikus felületes óbégatás a balondalról.

"Az erdélyi magyarok pedig Székelyeknek hívják magukat. Nagyon régen vált ketté a család útja. "

A székelység csak egy része az erdélyi magyarságnak. Tudod, Székelyföld , ilyesmi.

Mennyé igyá inkább még egy söröt.

teknős 2011.03.01. 11:31:32

@2llkedő: "Aki kint él amerikában, Kanadában, Ausztráliában, annak az unokája már csak nagyon kis mártákben kapcsolódik Magyarországhoz. Ők már ott nőttek fel, abban a közösségben. Nekik már az az otthonuk. Ettől még magyarok. "

Vagyis: nem itt születtek, nem itt nőttek fel, nem ezért az országért dolgoznak.

De ehhez a közösséghez tartoznak, mert így akarják. Ti azonban az individualizmus útját járjátok. Úgy gondoljátok, hogy egyéni érdekeiteket előrébb helyezitek a nemzet érdekeinél, vagyis nem vagytok a közösség része. És azt szeretnétek, hogy a fiatalokat is csak a koktélok érdekeljék...

F. A. Hayek 2011.03.01. 11:38:31

@dobray: Valóban lehet élcelődni a romantikus-könnyezős-erdélyes-Csaba királyfis nemzeti érzésen? És kinek szól a gúny? Az @aeidennis által felsoroltaknak? Az ökölbe szorult kézzel tüntetőknek, akiket az átmenet húsz évében ugyanazok oktattak ki napi szinten jó viselkedésből, akik a megelőző 40 évben származásuk vagy világnézetük miatt háttérbe szorították, elzárták őket oktatástól, karriertől?

Bármennyire kínosnak érzik is a mandiner szépreményű értelmiségi szerzői az árvalányhajas nemzeti érzést, a magyar jobboldalon még sokáig nagyobb lesz rá piaci igény, mint Molnár Tamás és Rawls eszméinek finom ütköztetésére. De az elefántcsonttoronyból kijőve még ebben a pátoszos nemzeti érzésben is felfedezhető lenne a pozitív, közösségteremtő erő, szemben az időnként sokkal nagyobb megértéssel kezelt baloldal mindent elutasító nihilizmusával.

Az írás a baloldali mentalitást tekintve a lényegre tapint, de még jobban sikerült volna, ha a szerző felvértezte volna magát a szerénység és az empátia erényeivel.

2llkedő 2011.03.01. 11:42:05

@teknős:
Ismételten nem tudom, hogy ki az a "ti"?
"De ehhez a közösséghez tartoznak, mert így akarják."

Én is akarhatom így? Én is beleszólhatok az ő életükbe? Vagy csak egyoldalúan érvényes a dolog?

2llkedő 2011.03.01. 11:45:12

@teknős:

Csak egy kérdés:

Ha véletlenül (remélhetően nem lesz ilyen) háború törne ki, akkor a kintiek rohannának megvédeni a nemzetet?

HToma 2011.03.01. 12:25:44

@teknős: Szerinted mi jelen pillanatban a magyar nemzet érdeke?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2011.03.01. 12:31:15

@politicus: @dobray: "2002-2010? Na ne vicceljünk."
erről ennyit, asszem.

Maisie MacKenzie 2011.03.01. 12:36:22

@dobray:

"lerágott csont az a téma is."

Mégis keverik sokan a jobboldalit, a nemzetivel!

A nacionalizmus eredetileg balos találmány volt! Lásd: Nagy Francia Forradalom! Kell több érv?

Vagy pl. egy konzervatív zsidó magyaroskodik? Ugye nem! Pedig jobboldali, gazdasági, erkölcsi értelemben!

@Tündér_Lala:

Ja, magyarul vagyunk emberek, középeurópai, a zsidó-keresztény kultúrkörbe tartozó emberek.

@teknős:

Szeretem ezt a térképet, szívesen elnézem az ország közepén a zöld szigetecskéket, ahonnan a felmenőim egy része származik. :-)

Én lelkileg az ő leszármazottjuknak tekintem magam, nem érdekel a jurtasátor és a hátrafelé nyilazás! Dolgos, becsületes szláv emberek, akik hazájuknak tekintették az országot, de az ország szűkmarkú volt velük.

Pl. a ezredévi kiállítás egy szittya-hun államot mutatott be, kiretusálták onnan a többi népet.

Persze megértem, hogy a jogaiban frissen visszakerült magyarság víritani akart, de jó érzéssel azért nem tölt el. :-(

Bloodscalp 2011.03.01. 12:37:46

te viccelsz dobray-mármegint.
ennél a szövegnél, hogy a baloldal nem képes nemzetben gondolkodni-ugyan az aktuális kormány igen?-már csak bayer szövegét bírom jobban, aki szerint időnként rá is ront a nemzetre a baloldal.
-egyik sem ké@dobray: pes egységet teremteni, maradjunk ennyiben, de a nemzettel csak az egyik takarozik.

A jobb-nak viszont köszönhetünk szépen 2 vh-t, az elsőt persze szépen károlyira terelik felelősségben, szembenézés?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.03.01. 12:39:25

@calam: Ugyanakkor az okos kérdések feltevésének szükséges, de nem elégséges feltétele az olvasás. A másik hasonlóan fontos feltétel a megértés.
De örülj magadnak, mert az első, igaz könnyebbik lépésen már túl vagy. :)

Maisie MacKenzie 2011.03.01. 12:54:19

@Schindler Pistája:

A Turul a jurtával és a hátrafelé nyilazással egy kategória, államalapítás előtti, mítikus cuccok.

István királyunk ezekkel szemben, ezeket leverve alapította a máig fennálló keresztény,európai államunkat.

A Szentkorona pl. egy katolikus ereklye (is), a Turul meg a sámánhitűeknél lehet totemállat!

A Turul bizonyos értelemben nemzeti jelkép, mivel a mi történelmünkhöz tartozik, de nem olyan egyesítő jelkép, mint az állam címer!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.01. 13:36:45

Niedermüller Péter egyszerűen soviniszta, akinek annyira beszűkült már a látótere, hogy ezt soha fel sem fogja fogni. Nem is igazán értem, miért kell a hülyeségeire reagálni.

Aki minimálisan tisztában van Európa történelmével az pl felfogja, hogy miért nem ugyanaz mondjuk a francia (szélső)baloldal, amely az utolsó komoly krízisnél a francia szuverenitást védte vérrel, verejtékkel az ősrivális németek ellen(, hogy azok most éppen nácik voltak tökmindegy), és miért más a "magyar baloldal" amely saját hatalmának megtartása érdekében hívta be az oroszokat.

Franciaországban pl nem túl népszerűek a nácik, nem feltétlenül az ideológia miatt, hanem mert valamilyen szinten kollaboránsoknak, idegenimádóknak, hogy mást nem mondjak hazaárulóknak számítanak

"nem szokás kétségbe vonni a baloldalhoz kötődő politikai, társadalmi progressziót, a modernizációs sikereket."
Na igen. Ez az, amin teli torokból sikítva lehet röhögni.

A cikkhez: a sekélyes ember alapvetően sekélyesen él meg mindent. Például a nemzeti érzelmet is.
De ha valaki a nemzeti érzéssel, hazaszeretettel köti össze a giccset, és nem az emberi sekélyességgel, az bizony nemzetellenes. Mivel épp magyarok vagyunk, és ez a szándékos hitelrontás az identitásunk ellen irányul, ezért ez magyarellenes.

Itt viszont nagyon örülnék, hogyha Dobray nem adna lovat azok alá, akik konkrétan ellenségesen viszonyulnak hozzánk. Szögezzük le a Niedermüller Péter-eket nem a giccs zavarja, nem a sekélyesség. Ez nyilvánvaló, hiszen a saját sekélyességük, giccsük, nihilizmusuk, egyszerű emberi aljasságaik soha nem zavarták őket.
A magyar identitásunk(, úgy általában, hogy van identitásunk) az ami irritálja őket.

Szóval: a sekélyesség ellen küzdeni kell a nemzeti oldalon, kell a keresztények között, de a kívülről jövő rosszindulatú "kritikát", gyűlölködést, sárdobálást, froclizást nem kell elviselnünk.

"A jobboldalon sokan hajlamosak mindig, mindenben nemzeti sorskérdést látni,"
Ez valószínűleg azért van, mert az utóbbi 65 évben ezeket a kérdéseket mindenki leszarta, és egyre inkább kiderül, hogy pl a Trianon kérdése, a demográfia tényleg nemzeti sorskérdés, ellentétben a libsik hozzáállásával, akik szerint csak ki kell röhögni a nemzetieket, és minden megoldódik.

És végül: nincs magyar baloldal, nincs baloldal sem Magyarországon. Van egy sérült emberekből álló harmatgyenge újmarxista szubkultúra, akik kb a nyilasokkal vannak egy szinten, illetve van egy öregecskedő kollaboráns, öngyűlölő banda, meg sok sok proli akik néha valamilyenoldalinak képzelik magukat.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2011.03.01. 13:44:15

@politicus: jajj, ez olyan borzasztó egyszerű. tökéletesen értem a szöveget, láthatóan viszont te nem vagy hajlandó megérteni a leírt szöveget - ami szükségszerűen nem lehet túl bonyolult, hiszen dobray írta.

(egyébként is milyen érvelés ez már...)

2llkedő 2011.03.01. 14:27:01

@TaTa86.:

"És végül: nincs magyar baloldal, nincs baloldal sem Magyarországon."

Akkor nincs jobboldal se. Mert ugye a jobboldal attól jobboldal, hogy valamitől, valakiktől jobbra vannak. Ha nincs valami, nincsenek valakik, akkor azoktól nem lehet jobbra lenni.

Bloodscalp 2011.03.01. 14:48:14

@TaTa86.: "A jobboldalon sokan hajlamosak mindig, mindenben nemzeti sorskérdést látni,"
Ez valószínűleg azért van, mert az utóbbi 65 évben ezeket a kérdéseket mindenki leszarta, és egyre inkább kiderül, hogy pl a Trianon kérdése, a demográfia tényleg nemzeti sorskérdés, ellentétben a libsik hozzáállásával, akik szerint csak ki kell röhögni a nemzetieket, és minden megoldódik.

És végül: nincs magyar baloldal, nincs baloldal sem Magyarországon. Van egy sérült emberekből álló harmatgyenge újmarxista szubkultúra, akik kb a nyilasokkal vannak egy szinten, illetve van egy öregecskedő kollaboráns, öngyűlölő banda, meg sok sok proli akik néha valamilyenoldalinak képzelik magukat.

és ezek után te magadat hova sorolod?:) ja kitalálom:) magyarnak:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.03.01. 14:50:48

@2llkedő: Ebben is van valami.

Ugye organikus jobboldal nincs, mert kiirtották, elüldözték, felszámolták.

Persze lehet csinálni újat, de a Fidesz pl nem igazán hajlandó vállalni a jobboldali örökséget, sem a szegedi gondolatot, sem pedig a dualizmus értékeit, a Jobbik noha folyton Horthyzik, leginkább Szálasi balfékjeire hajaznak. (Novák ki is jelentette egyszer, hogy ő nem híve a Horthy-kultusznak, lévén Horthy régen feloszlatta volna a Jobbikot, és böribe csukta volna a vezetőket.)

A különbség talán annyi, hogy magyar jobboldal még kialakulhat.

teknős 2011.03.01. 15:26:31

@2llkedő: Ha figyelmesen olvastál volna, akkor tudnád, hogy neked, mint balos nicknek írtam, kitérve arra, hogy lehetséges, hogy rád nem vonatkozik. Ezért a "ti".

Lehetséges, hogy a kanadai, ausztráliai magyar nem fog beállni a seregbe háború esetén, ahogy a mozgássérült lábát elvesztett tolókocsis magyar sem, ettől azonban magyarok maradnak. A zsoldos pedig hiába harcol, soha sem lesz magyar.

Szerencsénk van, mert azzal a magyarul beszélő népek által alkotott szóval, hogy "magyarkodás" nem is igen szorulunk semmilyen magyarázatra...

teknős 2011.03.01. 15:29:50

@Maisie MacKenzie: A szittya-magyar életérzés egy fokkal sem jobb, mint ennek az ellentéte. Ugyanaz a gyökértelen néprétegnek a kínlódása, csak egy egészen más válasz egy adott problémára.

aeidennis 2011.03.01. 15:30:34

@TaTa86.: A "magyar jobboldal" azért ennyire széttagolt, mert a jogfolytonosság megszakadása után 66 évvel fogalmuk sincs róla, hogy meddig nyúljanak vissza, milyen értékrendet, erkölcsöt, hagyományt képviseljenek. A jobbik imádja a szélsőbaloldali Petőfit és Kossuthot, mellette horthysta, részben hungarista, valamint kereszteket állítanak Karácsonykor pogány turulmintás kapucnisban. Lelkesednek az apostoli magyar királyságért, és képesek a legszebb marxista történelemhaisításokat felmondani ha a Habsburgokról van szó.
A jobboldal ilyen tekintetben egyfelől kialakult már, másrészt egységesen egyáltalán nem alakulhat ki.

Bell & Sebastian 2011.03.01. 16:18:11

Egy balos jólétet akar, fogyasztani és újraosztani, hogy több jusson - elsősorban magának, de lehetőleg azonnal.
A jobbos takarékos, nemzedékek által összehordott könyvtárról, kiszámítható állandóságról álmodozik, a rebelliónál jobban semmit nem utál. Esetleg a parnevüket.

Aki értelmiségi létére balos, az csak nézegesse gyanakodva magát a tükörben, kétes egzisztenciájával még szexuális kalandokba se nagyon bocsátkozzon, nemhogy gazdasági vállalkozásba, mert lopni fog, sokat.

De meglehet, csak örök proli, pénzzel és valami tömegdiplomával, amitől még nem értemisi, ugye?
Az általában nem baszkurbálja a környezetét, cserébe' az sem őt.

tlac 2011.03.01. 16:26:58

Az úgynevezett baloldal magát poziconálta a nemzet ellen. elég régóta. Egyik védjegyük ez már.

2llkedő 2011.03.01. 16:48:10

@Bell & Sebastian:

"Egy balos jólétet akar, fogyasztani és újraosztani, hogy több jusson - elsősorban magának, de lehetőleg azonnal. "

Ezel jól leírtad a fideszt.

2llkedő 2011.03.01. 16:57:19

@teknős:
"Lehetséges, hogy a kanadai, ausztráliai magyar nem fog beállni a seregbe háború esetén, ahogy a mozgássérült lábát elvesztett tolókocsis magyar sem,"

A tolókocsis fizikalig nem tud katona lenni, nem azért, mert nem akar.

"neked, mint balos nicknek "

Az én balosságom annyit jelent, hogy nem tudok azonosulni sem a fidesz, sem a jobbik stílusával politikájával.
Viszont Meseházi stílusa sem az én világom, de az érvei közelebb állnak hozzám.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.01. 17:19:03

@dobray:

"Hogy a nyugati szociáldemokrácia milyen modernizációs teljesítménnyel büszkélkedhet, arról van fogalmam. És a magyar? A szellemi teljesítmény még rendben, ismerjük el a népiek hozzájárulását a huszadik századi magyar történelemhez és kultúrához. És mi a helyzet a modernizációval? Károlyiék népköztársasága? B-lista? '68-as gazdasági mechanizmus? Hornék? 2002-2010? Na ne vicceljünk." --- írod.

Ne bizony, ne vicceljünk! A Kádár-rendszer az elmúlt ezer év egyik legnagyobb modernizációs teljesítményét nyújtotta, nagyon erősen támaszkodva a Horthy-rendszer modernizációs folyamataira, de más irányba terelve azokat.

Ez nem azt jelenti, hogy szeretjük a Kádár-rendszert vagy egyetértünk az akkori diktatúra céljaival, de a tény, az tény.

És: Szili és Tabajdi nem népi balos, hanem posztkádári pokémonok. A népi balt ne gyalázzuk ilyen összehasonlításokkal:-(

És: akikkel te vitatkozol, az nem a "magyar bal", hanem a magyarországi kozmopolitizmus, ami most bal és liberális (pontosabban: liberálbolsevik) köntösben igyekszik meggátolni a nemzetszerű működést.:-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.03.01. 17:54:42

@2llkedő:
Valóban, tőlem balra állnak. Tele is van a tököm az újraelosztókkal, akik csinálják a pénzt, nem pedig megkeresik.

Állítólag sem az arany, de nem is a munka a fedezete, hanem a bizalom. Az meg kiváltható sajtópiárral.
Egy darabig, biztosan.

Bell & Sebastian 2011.03.01. 18:06:23

@bbjnick:
Régi mániám, hogy Szilit szánták szocdem főmágnesvezérnek.

Kádár szocializmusa a falusiak számára nagy lehetőség volt. Egyszeri és soha vissza nem térő. Ez persze nem jelenti azt, hogy száraz, tiszta érzés volt.

Mondjuk a maihoz képest - az. Elkúróék permanens forradalma tett róla, előretörtünk - a múltba!
Az életszínvonalat tekintve egészen biztosan, úgy a hetvenes évek közepéig már leküzdöttük magunkat.

szeszesember 2011.03.01. 20:14:56

@Bell & Sebastian: Legalább kilenc évig...

HToma 2011.03.01. 20:19:05

@Bell & Sebastian:

Magyar statisztikai évkönyv 2009
Egy keresőre jutó reálbér indexe

1960: 100
1978: 163 (Kádár rendszer legjobb éve)
1984: 149
1988: 146
1990: 142
1994: 134
1996: 112 (elmúlt 20 év legrosszabbja)
1998: 122
2002: 153
2003: 167
2006: 182 (elmúlt 20 év legjobbja)
2009: 171

Itt tartunk...

HToma 2011.03.01. 20:32:02

@teknős: Te ezt írtad 2llkedőnek
"Úgy gondoljátok, hogy egyéni érdekeiteket előrébb helyezitek a nemzet érdekeinél"

Úgy általában mi a nemzeti érdek? Jó a megmaradás. Kétszáz év múlva is legyen magyar nemzet. (Ez még belátható perspektíva:)) És egyébként?

new york, new york 2011.03.01. 20:53:13

A poszt egy rövid, nyomokban önkritikusnak látszó elemeket tartalmazó bevezető után szépen megismétli az összes, a baloldalra vonatkozó negatív klisét (eképp felmondva a leckét).

Azt azért finoman szólva nem érzem korrektnek, hogy miközben a magukat jobboldalinak definiálók (vagy legalábbis elsöprő többségük) kikéri magának, hogy lenácizzák, a poszt vidáman összemossa a Rákosi-féle padlássöprő elnyomatást a rendszerváltás utáni baloldallal, miközben a magukat baloldaliként (horribile dictu baloldali liberálisként) definiálók túlnyomó többsége elutasítja a diktatórikus hatalomgyakorlást. Etatista és paternalista vonulata a bal- és a jobboldalnak is van (ld. Horthy- és kádár-nosztalgia) - sőt, ha jól látom, jelenleg, jobboldali kormányzás alatt, éppen reneszánszát tűnik élni. Paradox módon a jobboldalnak "szerencséje", hogy a Horthy-kurzus bukása után több mint fél évszázad eltelt, az időbeli távolság ugyanis egyrészt elfedi a nosztalgia anakronisztikus elemeit, másfelől mentesíti a személyi kontinuitásnak attól a tehertételétől, ami az 1990 utáni baloldal számára komoly le- és visszahúzó erőt jelent számos helyzetben. (Bár tudománytalan, mégis érdekes eljátszani a gondolattal, hogy ha mondjuk 1945 után nem következett volna be a magyar politikai rendszer szovjetizációja, vajon hány, a Horthy-korszak idején prominens tisztséget viselő politikus jelent volna meg az idők során, immár demokratikus(abb) jobboldali politikusként...)

Az alapvető problémám mégis azzal az alapvetéssel van, ami számos kommentet, illetve bizonyos mértékig a posztolót is jellemzi, hogy t.i. egy baloldali ab ovo nem tiszteli a nemzetet, nem ismeri el a fontosságát, stb, így önmagát rekeszti ki belőle. Ezt a gondolkodást nem tartom korrektnek, mert a sajátos jobboldali nemzetfelfogást kéri számon másokon, akikről a poszt is elismeri, hogy másképpen gondolkodnak. Kicsit olyannak tűnik itt a jobboldali érvelés és gondolatmenet, mint - már bocsánat a hasonlatért - a család prűd vénkisasszony nagynénijéé, vagy valamiféle Dolores Umbridge-é, aki el sem tudja képzelni, hogy aki mondjuk metált hallgat és bulizni jár, ne adj' isten élettársi kapcsolatban él, az egyébként a számára szokatlan/mérsékelten rokonszenves szokásai mellett is lehet becsületes és tisztességes ember. (Ez a mentalitás leginkább az állampolgárság- és szavazójog-vitában érződik, ami szvsz. mindkét oldalról túl van terhelve szimbolikus sérelmekkel, komplexusokkal és gyanakvásokkal, ám ez a viselkedés egyáltalán nem járul hozzá, hogy a két fél közeledjen egymáshoz - már ha ez egyáltalán a cél...) Magyarán el kellene fogadni, hogy van, aki nem a Szózattal kel és a székely himnusszal fekszik, esetleg a határon túli magyarok választójogáról is másként gondolkodik, ám ettől az illető még a maga módján haza- és nemzetszerető polgár, aki munkájával, esetleg szabadidejében végzett tevékenységével hozzájárul a haza és a nemzet felemelkedéséhez, netán csak becsülettel felnevel több gyereket, csak nem "pattan meg" külföldre, mert minden gond ellenére is itt, ebben az országban és kulturális közegben szeretne élni, stb.

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.03.01. 21:25:01

@HToma: A faxomat érdekli, hogy 200 év múlva lesz-e magyar nemzet.

Ami engem érdekel, hogy [b]minőségi[/b] magyar nemzet lesz-e.

Ha a többségnek ugyanis már mindegy, hogy mi megy a színházban, a moziban, a koncertteremben, csak magyar legyen, akármilyen szart levesz az élermiszerüzlet polcáról, csak pirosfehérzöld legyen a csomagolása, a megszületett gyermekben pedig csupán egy pozitív statisztikai bejegyzést lát a magyar nemzet gyarapodását illetően, míg egy elhasznált óvszerben egy negatívat – akkor nincs is miért fenntartani a magyar nemzet elnevezésű intézményt.

Lehet helyette minőségibb darabot választani a nemzeti identitások szabad piacán.

Nos, meggyőződéses liberálisként (baloldaliként?) pont ezt a helyzetet szeretném elkerülni. Azt akarom, hogy a magyarnak megérje a magyar identitást vállalni akkor is, ha [b]szabadon választhatna[/b] több identitás közül. Ha pedig nem, inkább húzzuk le a rolót. Mert egyébként csak szánalmas önajnározás az egész sztori…

egy nik a sok közül 2011.03.01. 21:45:31

@kesztió:

"A faxomat érdekli, hogy 200 év múlva lesz-e magyar nemzet."

no,

ennyi pont elég volt belőled te FÉREG

nemhívő 2011.03.01. 21:53:26

A nemzethez való tartozást felesleges túlmisztifikálni,... ez ma inkább divat, mint meggyőződés.

Márpedig azok, akik közül sokan, akik ezt teszik, szinte kizárólag jobbosoknak tartják magukat,.... függetlenül attól, hogy közük van-e egyáltalán a valódi, jobboldali, konzervatív gondolkodáshoz.

Olyasmi ez, mint amikor az iszlámot azonosítják pl az öngyilkos merénylők nézeteivel....csak azért, mert ők maguk ezt hirdetik magukról.

A magyarság egy állapot, ...mint amikor pl valaki 180 cm és 90 kiló. Semmi szégyelleni való, és semmi különösebben büszkélkedésre okot adó dolog nincs ebben.

Nevetséges, ...ha bárki a termetével büszkélkedik, ahogyan az is, ha u.ez miatt komplexusa támad.

teknős 2011.03.01. 22:01:11

@HToma: Hülyeségeket beszélsz. A magyar érdek mindig esetleges. Miről tárgyalunk. Uniós kvótáról, hadi kiadásokról vagy gazdasági előnyről.

Tévedni lehet, de a baloldal esetében egyértelmű a kép, mindig a magyar érdekek hosszútávú érvényesülése ellen léptek fel. Következetesen és mindig ugyanúgy szemben ezekkel az érdekekkel.

Vegyük a kedvencem a GYES alanyi jogúvá tétele. Pillanatnyi és önös pártérdekek a nemzet hosszútávú érdekeit sértették és se szeri, se száma azoknak az eseteknek, amikor döntéseikkel a nemzet hosszútávú érdekeivel szemben jártak el.

teknős 2011.03.01. 22:10:16

@nemhívő: @kesztió:

megérje magyarnak lenni? Pont erről beszélek veletek kapcsolatban. Méricskélitek az egyéni érdekeiteket és fölébe helyezitek a közösség, a nemzet érdekeinek. Nem tartoztok ide, és nem mi közösítünk ki benneteket, hanem ti döntöttetek úgy, hogy nem vagytok velünk egy közösségben, nemzetben. Csak magyarul beszéltek.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.03.01. 22:35:54

@teknős:
<blockquote>Méricskélitek az egyéni érdekeiteket és fölébe helyezitek a közösség, a nemzet érdekeinek.</blockquote>

Elragadó, ahogy zsigerből gyűlölitek/megvetitek a kommunistákat, de szólamaitok kísértetiesen hasonlít ahhoz, amivel pl. Ceaușescuék hülyítették huszonvalahány évvel ezelőtt a jónépet.

„Méricskélitek az egyéni érdekeiteket és fölébe helyezitek a munkásosztály, a párt érdekeinek.” Bruhaha.

Kedves jobboldali polgártársak. Egyszerűen ‘munkásosztály’-t ‘közösségre’, valamint ‘párt’-ot ‘nemzet’-re cserélni hmm... sovány leleményre vall. De ha csak ennyire vagytok képesek – fantáziátlanul koppintani a kommunistákat – legalább ne utáljátok őket annyira, halljátok-e…

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 00:23:18

@kesztió:

A Bulgakovban ez a menő csajozós szöveg?

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.03.02. 00:32:12

@HToma: Csak érzésre mondom, kenyérre, krumplira, közüzemre átszámolva tippeltem, de a végeken lehet az 60 -as évek is most, simán.

Meg a nyomasztó 4M -ós hendikep, fejenként. Nem ezt nevezik fejlődésnek, jó nagy szarban a haza.
Az a lószúnyog kalandféreg meg osztja az észt rendületlen, tovább. Ekkora barom még Lenin sem volt.

Na jó, népet direktben irtott, legyen hát döntetlen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 00:36:29

@Bell & Sebastian:

"Ez persze nem jelenti azt, hogy száraz, tiszta érzés volt." --- írja.

Hát nem!

Ezzel a kádári modernizációval csak arra próbáltam reagálni, hogy azok, akik ma "modernizációznak", azok ugyanúgy nem gondolják át, miről is beszélnek, mint azok, akik akkortájt modernizációztak. Modernizációzni sokféleképpen lehet(ne):-)

És tényleg! A kádárvilág vidéki modernizációja valóban nagyon sokat adott a falunak. Ugyanakkor, átgondolatlansága, doktrinersége és erőszakossága miatt, nagyon sokat el is vett. Félelmetes, hogy a hatalom mindig (ma is) ilyen b*lf*sz módon nyúl a vidék-kérdéshez:-(

"Régi mániám, hogy Szilit szánták szocdem főmágnesvezérnek." --- írja.

Nekem, annak idején a KISZ vezetőképzőben volt egy ilyen kisszerelmem, mint a Szili Kati:-/ Tipikus típus volt, kádernek született, ahogyan a Szili Kati is.:-/

A jelenlegi hatalom semmivel nem állíthatott volna ki magáról rosszabb bizonyítványt, minthogy, ennyi "légbefúvás" után, odaállította a nemzet elé Szájer Jóskát és Szili katit, mint az új Alkotmány médiumait.:-/

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.03.02. 00:39:35

@bbjnick: A gödi fészek egy kommunista fertő volt, ott vágták partiba az elvtársnőket, éltudat-tágításilag. Bizonyos életkorban még vonzónak tűnhet ez a lehetőség. Ha nekem kell cipelni a pokrócot, már nem is érdekel a marxizmus. Baszódjon meg maga! (Mármint az eszme.)

Bell & Sebastian 2011.03.02. 00:46:35

@bbjnick: Na, közben írt olyat, amit ismét csak helyeselni tudok.

A Szájer-Szili akkora magas labda, hogy le sem ütöm, ismeri a blikkfangos képzettársításaimat jól. :)
(Ha össze is vesznek, nagy kár nem lesz benne/rajta.) :)

nemhívő 2011.03.02. 06:13:19

@teknős:

..."Méricskélitek az egyéni érdekeiteket és fölébe helyezitek a közösség, a nemzet érdekeinek. "...

...miért idézed a "szocialista embertípus" nevű baromság meghatározását?

..." Nem tartoztok ide, és nem mi közösítünk ki benneteket, hanem ti döntöttetek úgy, hogy nem vagytok velünk egy közösségben, nemzetben. Csak magyarul beszéltek."...

...ezt már v.ki megválaszolta:..

.."Ezt a gondolkodást nem tartom korrektnek, mert a sajátos jobboldali nemzetfelfogást kéri számon másokon, akikről a poszt is elismeri, hogy másképpen gondolkodnak. "...

Az amúgy teljesen igaz, ...hogy az általam baromarcoknak tartott szélsőjobbos nézeteket valló szerencsétlenekhez valóban semmi közöm....bár a valódi "magyarságukat" eszemben sincs megkérdőjelezni.

Velük kapcsolatban látom bizonyítottnak azt a tételt, miszerint a hülyeség nem nemzet, ...hanem csak egyénfüggő.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 06:49:47

@Bell & Sebastian:

:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 06:57:19

@nemhívő: @new york, new york: @HToma: és akit illet!

Nekem az a tapasztalatom, hogy azok, akik ismerik a magyar történelmet és kultúrát, nem szenvednek identitásproblémákkal, nem jelent számukra nehézséget sem általában a nemzet fogalmának, sem konkrétan a magyar nemzet mibenlétének meghatározása.

Arra biztatom a kedves nickeket, hogy olvasgassanak, tájékozódgassanak.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.03.02. 09:39:37

Úgy rémlik, Bulgakovnál nagy ára volt a nőnek. Ördög-pokol-lakástűz, biztosan megérte.

Maisie MacKenzie 2011.03.02. 11:32:49

@HToma:

Én még lejjebb vinném, de mondjuk én fasiszta vagyok! :-)

Szerintem teljesen fölösleges erőszakkal bent tartani az oktatási rendszerben azokat, akik nem akarnak tanulni!

És párhuzamosan jó húzás, hogy egyes szakmák megszerzéséhez már nem kell 8 általános!

Tehát szakmát (egyszerűbb építőiparit)tanulhatnak azok, akiknek nyűg a helyesírás, az olvasás és a matematika. Legalább nem húzzák le a tanulni vágyó osztálytársaikat!

Amúgy át kellene szervezni az oktatási rendszert: külön iskolát azoknak akik valami kultúrát hoznak otthonról és külön pótdíjas, díjbirkozó idomár nevelőket azokhoz akiket a WC papír használatára is meg kell tanítani!

pierre bayle 2011.03.02. 15:49:40

Ejnye: azért hívták őket Magyarországi ilyen és olyan pártnak, hogy otthon érezhesse magát benne a sváb, szlovák, román, zsidó, stb. identitású munkás is. Ennyi. Vegyük pl. a Magyarországi unitárius egyházat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 17:20:54

@Bell & Sebastian:

Ez a Bulgakov ez a "Bulgakov":

www.cafebulgakov.com/rolunk.html

@Kesztió "innét" szól hozzánk:-)

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.03.02. 17:27:09

@bbjnick: Ejha, kiváló webdesign, minőségi cucc! Kár, hogy esélyem sincs megnézni, pedig..., no, hagyjuk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.03.02. 17:46:17

@kesztió:

Nem (is) értem a kérdést:-)

ü
bbjnick

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.01.14. 19:54:18

Na, Pokorni révén újra aktuális:

Mostmár aztán igazán nézzünk szembe, mert irgumburgum!
süti beállítások módosítása