Kortárs kínai kamuflázs
2011. február 23. írta: Szelli

Kortárs kínai kamuflázs

  A kínaiak zakkantak, ezt eddig is tudtuk - tisztelet persze a mandineres kivételnek, aki ez esetben is erősíti a szabályt. Liu Bolin egy 37 éves művész, aki annak a kérdésnek szenteli minden szabad percét, hogy vajh, mi tesz minket „láthatóvá”?

 A Shandongból származó fiatalember elmondta: tevékenységével a kínai kormány intézkedései ellen protestál, akik egyébként 2005-ben be is zárták stúdióját és különben sem hagyják nyugton dolgozni a művészeket - elő is van írva például, hogy nem gyülekezhetnek és dolgozhatnak együtt. Ám nehézségek ide vagy oda, Liu egészen egyedülálló munkáit legalább külföldön elismerik.

  A következő képek mindegyikén elrejtettük a kínai kortárs művészt.

 „Kína fejlődését akartam lencsevégre kapni.”

„Munkáim egyfajta emlékeztetők, melyek arra hivatottak emlékeztetni az embereket, hogy a közösség, amelyben élünk, valójában milyen, és milyen problémák léteznek benne.”

 

   „Van ebben az állásban egy csendes ellenállás is, ellenállás a környezettel szemben a túlélésért, ellenállás az állammal szemben.”

 „Sok ember valószínűleg azért szereti a munkáimat, mert csendes erőt sugallnak.”

  Liu először kiválasztja a hátteret, aztán beáll a pozitúrába, mint egy élő vászon és türelmesen vár, míg segítői 4-10 órán keresztül pingálják. Akit pedig érdekel, hogy néz ez ki a gyakorlatban, az alábbi videóban kellemes, szoftpornós zenei aláfestés mellett megtekintheti az alkotás aktusát:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr642683345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.23. 20:16:34

A technika réges-régi. Ettől függetlenül menők a kínai kortárs művészek, és nagyon drágák is. Most van épp egy taiwni kiállítás a müpában és a műcsárdában. Érdemes megnézni. Azzal együtt, hogy vagy van némi epingonkodás, utánzás ott-itt, de még így is izgalmasabb, tulajdonképpen eredetibb, mint a hasonló európai válogatások.

FreeTibet 2011.02.23. 21:52:52

Abból lesz a poszt, hogy valaki followolja a tésztást, he?!

___________________________ (törölt) 2011.02.23. 22:03:33

Hát ugyanezt így egyszál szembeképként meg lehet csinálni egy PhotoShoppal is egész egyszerűen... most ez nem lebecsülni akarom a piktormunkát, hanem arra utalni, hogy ha már így csinálják, akkor nem csak úgy szemből lefényképezni kéne, mert arra három internetezőből kettő azt fogja kiáltani, hogy " 'shopped! ", hanem akkor már inkább levideózni, az jobban ütne.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.02.23. 23:15:49

@Shenpen: Ezt a videóból gondolod? :D
Egyébként nyilván nem csak az az egy van dokumentálva videón, hanem az összes.

De mindenesetre, ez az élő, rusztikus testfestés, az egésznek az aktusa és a photostop viszonya pont olyan, mint a hiperrealista festészet és a fotó viszonya. Bár mondhatjuk azokra is, hogy "...miért nem fotózta le?" haha . )

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.02.24. 04:45:07

Nagyon klassz!
A kínai kortárs képzőművészet meg tényleg nagyon jó. Pár éve, még a régi Ludwigban is volt egy elég jó kiállítás.

Viszont ezt a photoshoppos faszságot hagyni kéne. Ez kábé olyan agyas szöveg, mint hogy én is tudok úgy festeni mint Monet és van Gogh.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.02.24. 06:54:54

@Gasper:
fejtse ki, mitől klassz. én kifejezetten értelmetlen, festőietlen szarnak látom, de meg tud győzni talán. és mitől jó a kinai kortárs, mikor a nyugatra vetődött dolgokról csak anyit tudunk, hogy a felsőbbrendű kínaiból, nyugati szart csinálnak.
tényleg érdekelne a válasza. én ezekben az elképesztő silányosodást látom.

csak_csendben 2011.02.24. 10:51:22

Szép, hogy a szerző rálelt erre a művészre, de ha már a szövegben is leírja, hogy az illető a kínai kormány ellen szokott protestálni művészetével, akkor illett volna a galériában az 5. oldalnál tovább tekerni és olyan képeket betenni, amelyek alátámasztják az állítást és példát adnak, hogy vajon miért is tiltják őt Kínában.

A cikk szerzője helyett megteszem én:
www.ekfineart.com/publish/worksimages/HITC17_LG.jpg
www.ekfineart.com/publish/worksimages/No.16ofHITC--No.1ofPeoplesPoliceman120cm-66.8cm80_LG.jpg
www.ekfineart.com/publish/worksimages/No.18ofHITC--Laid-off706_LG.jpg
www.ekfineart.com/publish/worksimages/HITC54_LG.jpg
www.ekfineart.com/publish/worksimages/No.60ofHITC_LG.jpg
süti beállítások módosítása