Borderline - Szavazzanak-e a külhoniak?
2011. február 09. írta: Doktor Kottász

Borderline - Szavazzanak-e a külhoniak?

 

  Most, hogy talán kezd elülni a médiatörvény okozta csatazaj, készülhetünk az újabb kulturkampfra. Jön ugyanis az alkotmányozás, és lesz abban minden szép és jó, amitől egy magára valamit is adó balos felhorgadhat. A Szent Korona említése, és az álegyházak megfingatása mellett vélhetően az fogja a legnagyobb vihart kavarni, hogy szavazzanak-e a kettős állampolgársággal rendelkező, ám nem Magyarországon lakó magyarok. Ennek taglalása már el is kezdődött, ergé kolléga is megírta az ügyről a magáét. Én a kommentekben, blogoszférában, illetve a tumbászgalaxisban fellelhető ballib érvekkel vitáznék.

  Azon a tudathasadás-közeli, borderline-szintű dilemmán talán már a Kárpát-medence összes szittyája és konzervfejűje túltette magát, hogy az egyenlőségről papoló baloldaliak és a szabadságról vinnyogó liberálisok egy alapjog kiterjesztése ellen kardoskodnak. Nem a mi problémánk, hogy haladárjaink a mai napig 1918-at írnak.

  Kedvenc érveik a következők: az első, hogy a Fidesz-KDNP így betonozza be magát a hatalomba. Nos, a határon túli magyarságot lefidesz-szavazózni, az annyira egyszerű gondolkodásmódra vall, hogy az már-már a rasszizmussal határos; másrészt könyörgöm, aki életében egy Parászka Boróka-cikket is olvasott, az egészen biztosan nem gondolja ezt komolyan. Mindenesetre ha szigorúan a határon túliakról beszélünk, akkor ez a gyakran hangoztatott érv nagyon könnyen önbeteljesítő jóslattá válik. De éppen ez az: nem csak a Kárpát-medencében, hanem a világ minden táján lesznek olyan magyarok, akik fel fogják venni a kettős állampolgárságot, lesz köztük fideszes is nyilván, de bebetonozásról így már aligha beszélhetünk. Képzeljük el az Izraelből tömegesen, mondjuk charterjáratokkal érkező, magyar jobboldalra szavazó állampolgárokat.

  A második, hogy a határon túliak nem adóznak itt és ezért nem viselik közvetlenül szavazataik következményét. Valóban, de most anyagelvű liberálisaink kedvéért lemegyek néhány mondat erejéig utilitaristába. Ha arra kerül sor, hogy a politikai erőknek kampányolniuk kell az „inaktív rétegeknél”, akkor melyik jár több „haszonnal”, melyik a jobb „befektetés”: ingyen repülőjegy, ingyen BKV és a 13. havi nyugdíj biztosítása, vagy egy beregszászi színház felújítása, egy partiumi magyar templom megmentése, egy csángó gyerekeknek létrehozott iskola? Ugyanis ezek hiányában hiába várjuk a következő Szarka Gyulát, Rúzsa Magdit, Tolvai Renátát, Kaszás Attilát. Az egyik gazdagítja a kultúránkat, a másik apasztja a büdzsét. Utilitarista üzemmód ezennel off. De egyébként úgy egyáltalán nagyon nem mindegy, hogyan élnek a környező országban magyarok, és az sem, hogy milyen létszámban.

  Ahogy a szomszéd népek érzékenysége – a harmadik érv – se szerepeljen már a képletben. Mert momentán erre annyira figyelünk, hogy egyenesen a románok gyakorlatát vesszük át. És képzeljük el: ha a törvényünk hatályba lép majd, azt a bukaresti nemzeti színházban ünneplik majd meg, közösen a magyar kormány delegációjával.

  Nyilván

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr622646843

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új alkotmány/1.: Sorozatindító - Szükségünk van-e új alkotmányra? 2011.02.15. 18:37:09

„The earth belongs always to the living […] by the law of nature, one generation is to another as one independant nation to another.” (Thomas Jefferson, 1789. szeptember 6.) A fenti idézet jól mutat rá arra, hogy az általam...

Trackback: Az új alkotmány/1.: Sorozatindító - Szükségünk van-e új alkotmányra? 2011.02.15. 18:31:32

„The earth belongs always to the living […] by the law of nature, one generation is to another as one independant nation to another.” (Thomas Jefferson, 1789. szeptember 6.) A fenti idézet jól mutat rá arra, hogy az általam...

Trackback: Hazaáruló vagyok-e? 2011.02.11. 00:05:24

Vagy csak szimplán nem etikus a  tettem?Korábban már írtam arról, egy hete itt Londonban szavaztam. Itt is voltak kigyózó sorok, várakozó emberek, de alapvetően türelmes volt mindenki. Egy másik fórumon szintén megjelent a  korábbi bejegyzése...

Trackback: Választójog a politika szolgálatában 2011.02.09. 16:19:57

Ténytár Egyes országoknak sok olyan állampolgára van, akik a határain túl élnek. Ezen országok különböző megoldásokat dolgo

Trackback: Azért is alkotmányoznak 2011.02.09. 14:41:00

Forradalom van. Kétharmados, fülke- és ellenforradalom. Már csak az Alkotmány – kétharmados többséggel szemben gyönge – korlátai gátolják a tobzódó többség kiteljesülését.A társadalompolitikai tendenciák egyértelműek. És katasztrofálisak. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Case · http://streetartbp.hu/ 2011.02.09. 20:34:16

Okkké... Kedves cikkíró:
1.A normális érvelés véresszájú "balos, liberális, fújfúj" köpködéssel helyettesíteni meglehetősen ostoba dolog.
2.A balosokat, liberálisokat (vagy akármilyen más pártállásúakat) ilyen szinten általánosítani és feltételezni, hogy mind ugyanúgy gondolkodnak akár ebben, akár bármilyen más kérdésben nem kisebb hülyeség, mint a határon túliakról kijelenteni, hogy mind fideszesek. De persze, az általánosítás csak addig felháborító amig más csinálja.
3.A szóban forgó kérdés végtelenül egyszerű megfejtése pedig: a nem Magyarországon élők azért ne szavazzanak, mert... *dobpergés* ...nem Magyarországon élnek.

Tapogatott Kukorica 2011.02.09. 20:41:53

"Külhoniként" néhány kérdés:
Választható lenne a külhoni állampolgár is? Lehetne mondjuk egy Romániában született és élő magyar a miniszterelnök? Ahhoz Magyarországra kellene költöznie, vagy elég lenne csak bejárni néha a parlamentbe, ahogy teszi mondjuk most Orbán is Felcsútról? Ha közben megtámadja egy gonosz erő -történetesen pont- Románia Magyarországot, akkor elképzelhető, hogy a góré pont szabad hétvégéjét tölti Bukarestben?
Pontosan mit is képviselnének az általam (általunk) megválasztott emberek? Most úgy tudom egy-egy régiót képviselnek, amiért "lobbiznak" a parlamentben. Ha sikeresen végzik munkájukat, akkor a régió jól jár. Hogyan járhatnék én jól? Azaz, melyik régiót képviselné az illető és nekem ebből milyen hasznom származna?
Ha éppen Magyarországon tartózkodnék a választások ideje alatt, akkor hol szavaznék? Az országom nagykövetségén (mondjuk az ukrán nagykövetségen)? Vagy kisorsolnak nekem egy falvat/várost? Vagy én bökhetek egy szimpatikusra? Az én voksom ilyenkor egy külön ládába kerülne (mivel nem ott élek, nem szavazhatnék mondjuk a pécsi jelöltre, hiszen ő nem engem képviselne) vagy csak simán összekeverik a többivel?
Mi lenne, ha egy nagy párt alakulna "külhonban", ahova minden külhoni egy jelöltre adja szavazatát? Lehetne egy Magyarországon még nem/vagy ritkán járt emberekből álló közösség az ország vezetője? Megadóztathatná-e az anyahonban élő embereket ez a közösség, majd a pénzt kiutalhatná-e a külhoniak megsegítésére? (tekintsünk el az etikától). Milyen felelősséggel járna ez számunkra, azaz hogyan panaszkodhatna egy anyahoni, ha nem tetszik neki valami? Felgyújtaná a -mondjuk- horvát nagykövetséget? Az EU-hoz fordulna? Az EU hogyan segíthetne, hiszen a külhoniak által vezetett Magyarország miniszterelnöke -mondjuk- Kínában született és él?

Természetesen ezek csak ilyen furcsa kérdésecskék. Mindenesetre "külhoniként" csak annyit mondhatok, hogy sikerült ismét egy "régi vágású" kormányt találni az anyahoniaknak. Mintha Magyarországon visszafelé járnának az órák. Én ezért nem is szeretnék ott szavazni, Magyarországnak először meg kellene magát tisztítania azoktól a politikai erőktől, melyek már vagy 60-70 éve mossák az anyahoniak agyát.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.02.09. 20:47:38

@Ibn al-Haiszam: Ennek az lehet az oka, hogy egy magát konzervatívnak nevező személynek egyszerűbb ignorálni, mint megmagyarázni azt, hogy miért is jó, ha jogokat adunk bárkinek, a jogokhoz kapcsolt felelősség és következményviselés nélkül.

szita szita péntek 2011.02.09. 21:00:44

A cikk írója 3 érvet említ - és cáfol, ám igenigen felületesen.

1 - A Fidesz bebetonozná magát az új szavazókkal. Aszonygya az író, hogy nem, pedig de. Egyszerűen azért, mert arra fognak szavazni, akitől a jogot kapták, hogy szavazhassanak. Ennyi.
2 - Nem adóznak itt, nem viselik közvetlenül szavazataik következményét. Erre az eccerű író aszondja, hogy jobb cél támogatni a beregszászi iskoláztatást, mint a honi nyugdíjasokat. Mer' nem lesz nekünk Ruzsa Magdi. Ugyanmár! A nemzet egy magasztos eszme, de az ország egy gazdasági, jogi érdekközösség. Mint egy részvénytársaság vili? A tulajdonosok (HONI állampolgárok, a gyengébbek kedvéért) részt vállalnak a cég fenntartásából (adóznak), cserébe a hasznot maguknak akarják. Itt legyen út, közmű, magasabb nyugdíj, jobb életszínvonal!
3 - A szomszéd államok érzékenységét meg letojom, miképp az író is.

Csakhogy én beemelnék új elemeket is, amelyek épp olyan fontosak, ha nem jobban, mint az előzőek:

4 - A külhoni magyar szavazó nem az itteni közszolgáltatásokat veszi igénybe, nem az itteni politikai közegben él, nem az itteni terheket vállalja. A magyar állapotokról másod, ne adj isten sokad kézből származó felületes információi lehetnek csupán. Szükségképpen a politikai döntésekhez szükséges alap tudása meg sem közelíti a 70 esztendős tanyasi nagynénémét sem, aki legalább annyit lát, hogy mennyit kell várnia az SZTK-ban a vérvizsgálatra, illetve tudja, hogy a mentő a szükséges negyed óra helyett jó ha 50 perc alatt ér ki hozzá. A szavazati jog kiterjesztése beemel egy csomó tájékozatlan, de (az újdonság miatt vélhetően) lelkes szavazót az egyenletbe, akik bezony befolyásolhatók. Jót tesz ez nekünk?
5 - Az elsődleges közeg, amely meghatározza a külhoni magyarság mindennapjait az az ország, amelyben élnek. Ennélfogva a magyar állapotok iránti elkötelezettségük felületesebb , mint az itt élőknek. Márpedig a szavazás során a voks, az voks, épp annyit ér egy felületes ismeretekkel rendelkező, komoly elkötelezettség nélküli ember szavazata is, mint azé, aki jól tájékozott és tűzbe menne az igazáért. A szavazati jog kiterjesztése tehát a demokráciában benne rejlő hibára erősít rá.

Összegezve: Meggyőződésem szerint a cikk írója sokkal inkább indulat és érzelem ember, mint reális gondolkodó.

sivatagi n. 2011.02.09. 21:01:09

Ha a galíciai jöttmenteknek és posztkommunista szövetségeseiknek ez fáj, akkor mindenképp szavazzanak a külhoni magyarok.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.09. 21:01:43

@M.Trezeguet: ..és amikor a mostani nyugdíjasok pénzéből finanszírozták a Te óvodádat, iskoládat, vagy az egészségügyet, stb az jó volt?

Goompah 2011.02.09. 21:04:58

"A második, hogy a határon túliak nem adóznak itt és ezért nem viselik közvetlenül szavazataik következményét."

Nem meggyőző a fenti érv cáfolata. A külhoni magyarok kulturális támogatása szavazati jog nélkül is megoldható. Pontosabban a szavazati jog és a külhoni magyarok kulturális támogatása között nincs semmi összefüggés.

@Necoure Yamaki:

Vicces vagy.

- nyugdíjasok - Aktív korukban fizettek adót. Állandó magyarországi lakosként minden fogyasztásuk után fizetnek adót (ÁFA).
- segélyesek - Mint fent.
- munkanélküliek - Mint fent.
- eddigi minimálbéresek - A minimálbéresek is adóznak.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.02.09. 21:05:56

"Szavazzanak-e a külhoniak?"

Ne, ne, ne!!!!

Az is hibbanjon meg, aki ezt a hülyeséget kitalálta, akinek megfogalmazódott a fejében.

Mintha nekünk itt már minden fasza lenne... 8-(

Sadist 2011.02.09. 21:13:39

@Necoure Yamaki: Mert azt hiszed, hogy a Fidesz igen?

piros pipacs 2011.02.09. 21:14:35

Ne szavazzanak és ne legyen kettős állampolgárság sem. Nekem már ez is sok volt. NE ENGEDJÜK, HOGY KÜLHONI MAGYAROK MÉG A FEJÜNK FELETT SZAVAZATOT IS KAPJANAK. NE NE NE

bioLarzen 2011.02.09. 21:16:43

Szerintem, aki úgy gondolja, hogy a külhoni magyaroknak jár a szavazati jog, az gondolkodjon el rajta: megengedné, hogy az ország másik felében lakó unokatestvére, akihez egyébként napi szinten nincs köze, de egy családba tartoznak, beleszóljon a családi költségvetésbe, a gyereknevelésbe, stb?

bio

nyisz 2011.02.09. 21:17:31

@Tapogatott Kukorica: néhány ballibsi válasz
Választható lenne a külhoni állampolgár is? igen Lehetne mondjuk egy Romániában született és élő magyar a miniszterelnök? igen
Ahhoz Magyarországra kellene költöznie, vagy elég lenne csak bejárni néha a parlamentbe, ahogy teszi mondjuk most Orbán is Felcsútról? elég bejárnia.
Ha közben megtámadja egy gonosz erő -történetesen pont- Románia Magyarországot, akkor elképzelhető, hogy a góré pont szabad hétvégéjét tölti Bukarestben? igen

Ha éppen Magyarországon tartózkodnék a választások ideje alatt, akkor hol szavaznék? kijejölt helyeken.
Az országom nagykövetségén (mondjuk az ukrán nagykövetségen)? nem, erre kialakított magyar helyeken (a nagykövetség idegen terület)
Vagy kisorsolnak nekem egy falvat/várost? többet, és szabadon választhatsz

Vagy én bökhetek egy szimpatikusra? igen a listából
Az én voksom ilyenkor egy külön ládába kerülne (mivel nem ott élek, nem szavazhatnék mondjuk a pécsi jelöltre, hiszen ő nem engem képviselne) vagy csak simán összekeverik a többivel? külön szavazólap-listás, egy láda
Mi lenne, ha egy nagy párt alakulna "külhonban", ahova minden külhoni egy jelöltre adja szavazatát? indulna a választásokon
Lehetne egy Magyarországon még nem/vagy ritkán járt emberekből álló közösség az ország vezetője? igen Megadóztathatná-e az anyahonban élő embereket ez a közösség, majd a pénzt kiutalhatná-e a külhoniak megsegítésére? igen, de gyorsan elzavarnák.
Milyen felelősséggel járna ez számunkra, azaz hogyan panaszkodhatna egy anyahoni, ha nem tetszik neki valami? úgyanúgy, mint ma.
Felgyújtaná a -mondjuk- horvát nagykövetséget? A jobbos csőcselék valószínüleg igen, ballibsik legfeléjebb csandben tüntetgetnének.
Az EU-hoz fordulna? talán, joga megvan.
Az EU hogyan segíthetne, hiszen a külhoniak által vezetett Magyarország miniszterelnöke -mondjuk- Kínában született és él? Az él marhaság, mert akkor nem tudna miniszterelnökösködni. Az EU meg lesz@rja hol született (lásd Orbán és cenzúratörvénye)

Medgar 2011.02.09. 21:19:18

@Necoure Yamaki: Áfáról hallottál-e? Hát a jövedéki adóról? Egy átlag nyugdíjas a nyugdíja 15-18%-át költi csak áfára, azaz adóra.

hagymásbab85 2011.02.09. 21:21:02

Van értelme elmenni szavazni?

Nem

Ibn al-Haiszam 2011.02.09. 21:22:03

@kolbászoszsömle: szerintem a tárgyilagosság nem politikai beállítottság kérdése. Ugyanakkor egyetértek azzal, hogy egy kérdés vitája során bizonyos tényezők ignorálása, netán a vitapartner lejáratása (ld. sivatagi n. 2011.02.09. 21:01:09 ) jóval kényelmesebb, mint az objektív érvelés.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.09. 21:23:32

@Necoure Yamaki: "úgy látom a balliberális horda az adóhoz kötné a szavazati jogot"

te büdös Orbán bolsevik, a horda az, amelyik az anyádat meghágta

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.09. 21:23:41

Csak szeretném felhívni a figyelmet, egy EU Néppárti képviselő véleményére: Állampolgárság igen, szavazati jog nem, mert a megadása azt jelentené, hogy Magyarország nem ismeri el a jelenlegi határokat!

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.02.09. 21:24:52

Szavazzanak nyugodtan.

Ha meg ne, akkor az se, aki itthon nem adózik. Bocs, sokszor volt már, de azért még egyszer elmondom.

tolsztoj 2011.02.09. 21:25:06

@Bloodscalp:

Te valóban megérdemelnéd, hogy megskalpoljanak - úgy igazi indián módra - csomó országban(ahol nem él annyi agyhalott antimagyar mint "magyar"országon) a "külhoni" állampolgároknak TERMÉSZETESEN szavazati joguk van - ezt egyes betonagyúak (sokan) maradékországban nem képesek felfogni, nem tudják, vagy NEM AKARJÁK tudni....
A mi fejünk felett megkérdezésünk nélkül húzták át a határt IDEGENEK - de nagyrészt mindig magyarok maradtunk - én például soha nem ismerem el a tótok fennhatóságát a magyar Felvidéken - mégha északon már túlszaporodtak - szüleim, nagyszüleim magyar állampolgárok voltak akkor , amikor ti sokan az agyhalottak közül még nem is éltetek - ne te akard eldönteni magyar állampolgár vagyok-e vagy nem, szavazati jog nekem IGENIS JÁR és punktum....
Legalább nem fogjátok annyira elszabni az országot ahogy szavazataitokklal eddig tettétek kedves idióta liberálbolsekvikjaink 1994, 2002, 2004, 2006-ben - ennyi agyficam talán elég is volna örökre, nem?

nem nemsiker_s 2011.02.09. 21:25:21

@2llkedő:
"Kapjanak választó jogot. Azzal a kikötéssel, hogy másutt nem választhatnak. Dönteni kell, hogy melyik országban kívánja a beleszólási jogát érvényesíteni. Mint az önkormányzati választásoknál. Lehet más településen választani, de a lakhelye szerint illetékes helyről ki kell iratkozni."

Te beteg vagy komám. Akkor a szomszédos országokban ne legyen a magyar nemzetiségűeknek érdekképviselete?
Sztem. te nem is vagy magyar

piros pipacs 2011.02.09. 21:26:59

@hazug fidesznyik: Jól beszélsz barátom, jól beszélsz. Ne engedjünk a 21-ből, tüntessünk, tiltakozzun ellene. Érvelni, ezekkel a fidesznyikekkel, kurvabanda.

gauche caviar 2011.02.09. 21:27:21

hát te kotász gyerek, legalább meg sem próbálod eljátszani az objektív szemlélőt, hanem felvállalod ezt a bő nyállal zacskóig fidesz-cumizó mivoltodat.

azzal, hogy szavazati jogot adnának a köcsögjeid a határontúliaknak, és pár százezer székellyel óhajtják bebetonozni még egy vagy két ciklusra az agyatlan kis rendszerüket, mely max a tekintélyelvűségről meg az álszent bűnbakkeresésről szól, azért a világ legnagyobb faszsága, mert ez egy nyilvános elismerése lenne annak, hogy akkora balfaszok itt a magyar parlamentben, hogy nem képesek képviselni a határontúliak érdekeit.
de hátha Tőkés mellett még megvehető lesz egy-két másik kardigános értelmiségi.
Ez viszont csak addig tart, amíg az ottani életszínvonal nem lesz magasabb, mint a hazai. És ha így folytatja imádott führered a szent jobbjával, akkor nincs is ez olyan messze.

Úgyhogy: bő nyállal zacskóig.

nem nemsiker_s 2011.02.09. 21:29:06

@Medx:
"Áfáról hallottál-e? Hát a jövedéki adóról? Egy átlag nyugdíjas a nyugdíja 15-18%-át költi csak áfára, azaz adóra."

Ugyanúgy, ahogy a Komáromiak is ide fizetik az Áfát

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.09. 21:29:13

...aki nem él, annak pedig már eszébe sem jut, hogy szavazzon!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.09. 21:31:33

@nemsiker_s: amit Te Bécsben elköltesz, annak az adóját pedig oda fizeted, mégsem kapsz osztrák állampolgárságot.

Medgar 2011.02.09. 21:32:42

@nemsiker_s: Csúnya is lenne, ha a komáromiak nem ide fizetnének, mivel Komárom magyar település. Amire te gondolsz az Komárno vagy magyar nevén Révkomárom. De elárulom neked, hogy jobban kijössz Szlovákiában. Hetente járok ki.

Ringlósztár 2011.02.09. 21:33:21

@Necoure Yamaki:
Azért a 3,2 millió mnyp tag közül 1-2 ember haragszik a Szeretett Vezetőre és nem biztos, hogy a fideszre fog szavazni.
És bizony mondom néked, ők elég rendesen adóznak.

tolsztoj 2011.02.09. 21:35:21

@gauche caviar:

"Úgyhogy: bő nyállal zacskóig." - tedd ezt kérlek, jó?

egy gauche liberálbolseviok kaviárnak megismétlem azt amit egy agyhalott skalpoltnak is (bár tudom fölösleges - egy gauche liberálbolsevik nem szokott gondolkodni) - de hátha mégis megindul valami az agyadban (milyen optimista vagyok!):

Csomó országban(ahol nem él annyi agyhalott antimagyar mint "magyar"országon) a "külhoni" állampolgároknak TERMÉSZETESEN szavazati joguk van - ezt egyes betonagyúak (sokan) maradékországban nem képesek felfogni, nem tudják, vagy NEM AKARJÁK tudni....
A mi fejünk felett megkérdezésünk nélkül húzták át a határt IDEGENEK - de nagyrészt mindig magyarok maradtunk - én például soha nem ismerem el a tótok fennhatóságát a magyar Felvidéken - mégha északon már túlszaporodtak - szüleim, nagyszüleim magyar állampolgárok voltak akkor , amikor ti sokan az agyhalottak közül még nem is éltetek - ne te akard eldönteni magyar állampolgár vagyok-e vagy nem, szavazati jog nekem IGENIS JÁR és punktum....
Legalább nem fogjátok annyira elszabni az országot ahogy szavazataitokklal eddig tettétek kedves idióta liberálbolsekvikjaink 1994, 2002, 2004, 2006-ben - ennyi agyficam talán elég is volna örökre, nem?

Goompah 2011.02.09. 21:36:55

@gauche caviar: Oh, most látom, ki írta a posztot. Így már értem, honnan került bele ennyi baromság-

Platon 2011.02.09. 21:39:19

Kissé sánta ez a poszt így.

Ugyanis a legfontosabb ellenérvet szemérmesen megkerüli.

Ez pedig így hangzik:

Más faszával a csalánt talán ne üsse senki.

Az szavazzon aki utána vállalja annak a következményeit. idegen országból egy más kormányzat alól talán senki ne ültessen teszem azt ad absurdum, horribile dictu diktátorokat mások nyakába.

Talán ezt kellene legközelebb körüljárni.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.09. 21:40:05

Engem az érdekelne, hogy a külhoni magyarok überállampolgárok? Itt is szavaznak majd, meg ott is?
Azt mondták Orbán bolsevikjai, hogy csak egy fajta magyar állampolgárság van. Nos, én nem szavazhatok sem Szlovákiában, sem Romániában, pedig magyar állampolgár vagyok. Akkor én alsóbb rendű magyar állampolgár vagyok? Hogy is van ez?
Valaki tudna erre magyarázatot adni odafent, Orbán Viktor nemzeti kommunista pártjában?

nem nemsiker_s 2011.02.09. 21:40:59

Nekik nagyon sokat jelentene, igen is kapják meg a szavazati jogot.
Egyáltalán magyar ember hogyan tud mást akarni ?
A szavazati jog ellenzői megerősítenek abban, hogy a magyarságnak méreg a liberalizmus.

Platon 2011.02.09. 21:43:27

A demokrácia arról szól hogy az emberek megválaszthatják hogy milyen kormányzat alatt kivánnak élni.

Azt amikor az emberek azt választják meg hogy mások milyen kormányzat alatt éljenek miközben önök kényelmesen és felelőtlenül valahol máshol élnek, egészen máshogy hívják.

Aki szeretne választani az talán szeressen itt élni is.
Ha már demokrácia akkor a választójogot nem a külföldön élőkre kellene kiterjeszteni hanem a huzamosabb ideje itt élő letelepedettekre. Kb. úgy ahogy az önkormányzati választásoknál van.

Ez az egész választójog olyan mintha a budapestiek választanák meg Debrecen polgármesterét.

fikanick 2011.02.09. 21:44:08

A fenti cikk stilusaban megfogalmazva az ellenvetest: a szerzo egy idiota. Ha nem nezne le a vele szemben allo erveket, nem vehetne magat ilyen komolyan, de ez mar tenyleg HirTV szinvonal. Biztos halas erte az ilyet reklamalo atlagjobbos, erre van szocializalva.

Elore lathato roppalya, ivelt suhanas.

Torrente I. 2011.02.09. 21:44:37

Legyen mindenki senki! Csak élők szavazzanak! Legyek én a legegyenlőbb!

nem nemsiker_s 2011.02.09. 21:45:11

@hazug fidesznyik:
"Nos, én nem szavazhatok sem Szlovákiában, sem Romániában, pedig magyar állampolgár vagyok. Akkor én alsóbb rendű magyar állampolgár vagyok? Hogy is van ez? "

Van egy nagy ötletem, koma. Kérd a Szlovák állampolgárságot te is, települj át te kőagyú, aztán élvezd az überséget.
Ezt egyszerűen nem hiszem el !

fikanick 2011.02.09. 21:45:50

@nemsiker_s: Amikor azt kerdezed, hogy "magyar ember hogyan", akkor miert vonod le sajat magadban a kovetkeztetest is? Erdekel a valasz ezzel kapcsolatban, vagy csak ki akartad fejteni, hogy aki nem ugy latja mint te, az nemzetarulo pribek?

TH 2011.02.09. 21:46:48

Na, nem olvastam végig a teljes kommentáradatot, de azért beböfögöm ide a véleményemet.
Szóval: én tősgyökeres budapesti vagyok, de immáron pár éve külföldön élek és dolgozom. Azt gondolom, hogy amíg itt vagyok, nem nagyon akarok otthon szavazni. Leegyszerűsítve azért, mert nem a saját bőrömet viszem a vásárba. Pedig engem azért érint valamennyire a kormány ténykedése, pl. az én magánnyugdíjpénztári megtakarításomra is szemet vetett ugye a kormány, nem beszélve arról, hogy a családtagjaimat viszont közvetlenül érinti a kormány teljesítménye, mégis úgy tartottam helyesebbnek, ha nem pofázok bele innen az otthoni dolgokba. Ebből kitalálható, hogy mit gondolok a határon túliak szavazati jogáról. Akit nem érint, szerintem ne szavazzon, mert nem ő szívja meg, ha szarul dönt.

fikanick 2011.02.09. 21:48:45

@nemsiker_s: Az eredeti felvetes (meg ha tulbuzgott is a sertettsegtol) tartalmaz egy jogos felvetest, nevezetesen hogy miert jar egyes polgaroknak ket szavazati jog, mig masoknak csak egy.

Van szo errol ugy altalaban az EU-n belul is, ahol mar olyan 10 eve tema, hogy eltoroljek az EU-n belul a kettos allampolgarsagot teljesen.

En peldaul tamogatom ezt a torekvest, nekem nagyon nem szimpatikus ez az acsarkodos zaszlolengetes

nem nemsiker_s 2011.02.09. 21:50:00

@Platon:
"Ez az egész választójog olyan mintha a budapestiek választanák meg Debrecen polgármesterét. "

Ha elrabolják a gyermekeidet, és kijelentik, hogy mostantól más neveli őket, akkor te követelni fogod hogy vegyék fel a rabló családi nevét ?

Nem vagy méltó a nickedre.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.02.09. 21:51:50

A külhoni magyarok szavazójogának problémamentes érvényesítésére lenne pompás megoldás a felsőház visszaállítása, ahol x delegáltra jogosultak választás/választhatóság területén is. Így nem avatkozhatnak bele a határon belüli adó/gazdasági stb ügyekbe erőn felül, ez maradna az alsóház dolga. Vagy persze lehet az egykamarás parlamentben is x db mandátumot nekik fenntartani.

Másrészt mivel a hazai magyarok külföldről történő szavazása is 10.000 szavazó alatt maradt mindig, itt se kell lavinaszerű változástól rettegni, hisz a határon túli magyarokat képtelenség automatikusan névjegyzékre venni és minden néhai magyar településre szavazókört kipakolni. Ugyanúgy el kéne menniük kijelölt helyekre (külképviselet stb.) mint a választások alatt turista üzemmódban arra ténfergő honfitárs. Ha pedig valamit kérvényezgetni kell, limitált helyekre mászkálni, az törvényszerűen a részvételi arány ellenében hat.

Azaz külhoni magyar szavazatoktól rettegni = nem menő

nem nemsiker_s 2011.02.09. 21:54:34

@fikanick:
"Van szo errol ugy altalaban az EU-n belul is, ahol mar olyan 10 eve tema, hogy eltoroljek az EU-n belul a kettos allampolgarsagot teljesen."

Van némi elképzelésem, hogy kik támogatják ezt az elképzelést.
Ugyanaz a helyzet, mint Koszovó elismerésével.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.09. 21:55:12

@tolsztoj: "szavazati jog nekem IGENIS JÁR és punktum...."

Ez természetes, ha már szlovák állampolgár vagy: jogod van hozzá. Ha "maradékországban" akarsz szavazni, akkor ehhez jogot kell szerezned, az nem "jár".
Köcsög (tót).

tolsztoj 2011.02.09. 21:55:26

@fikanick:

Miért blablázol, nincs valami értelmes gondolatod, érved?
Véleményed lehet - de minek?

Torrente I. 2011.02.09. 21:56:26

Nem lennék túl, boldog ha a Korda házaspár szokásos amerikai körútján általuk felhomályositott, Floridában éldegélő, természetesen a magyar bel, kül, kultúrpolitikával mélységesen tisztában lévő amerikai nyugdíjból észt osztó, 80-90 éves de a viagrától még fickós bácsik, a vajdaságban sok-sok éve másodrendű "Jugoszlávként" éldegélő aktív traktorost felhívva telefonon s kikérve véleményét a Románia közepén éldegélő, de Budapesten rendszeresen hamis Rolexet áruló így mindent tudó beás-cigány unokatestvérét, döntsenek a fiaim jövőjéről. Magyarok ők is az állampolgárság, evidencia a számukra. Ezzel meg kell elégedniük és magyarként élni a világ különböző pontjain.

tolsztoj 2011.02.09. 21:57:36

@hazug fidesznyik:

Na, itt is egy agyhalott, aki nem képes sem olvasni, sem gondolkodni - akkor járna jól ez a szerencsétlen ország, ha minél kevesebb ilyen "hazug fidesznyik" lenne - de úgy látom ezek maradékországban kiirthatatlanok - úgy is fogjátok végezni....

Yeto 2011.02.09. 21:58:15

"Képzeljük el az Izraelből tömegesen, mondjuk charterjáratokkal érkező, magyar jobboldalra szavazó állampolgárokat."

Aki nem Fideszdroid, annak ez annyira nem nehéz. A Fideszen kívül hány pártnak van testvérpártja Izraelben? A Fidesz által elképzelt és gőzerővel épített államberendezkedés - halvány demokráciautánzat - igencsak hajaz az izraeli mintára.

Vagy csak zsidóztál egy jót? Mert akkor egészségedre.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.09. 22:02:39

@nemsiker_s: "Ha elrabolják a gyermekeidet, és kijelentik, hogy mostantól más neveli őket, akkor te követelni fogod hogy vegyék fel a rabló családi nevét ?"

Jó hülye hasonlatot használsz, látom tanulsz a vezéredtől, bolsi. Ha elrabolják a gyerekeidet, akkor szar szülő vagy, sőt nagyon hülye.

tozse76 2011.02.09. 22:02:56

@Necoure maki:

Igazad van , ne legyen az adófizetés feltétel. Persze a hozott példád tökéletesen debil, mert a nyugdijasok most ugyan nem fizetnek de eddig fizettek, nem ? Csakúgy mint azok a segélyen élők akik mondjuk a kis gnóm ügyködése közben vesztették el az állásukat. De én inkább kérdeznék. Az aki nem lakik itt és talán sosem fog az miért szavaz adókat és jogokat érintő kérdésekről ? De tovább megyek . Akkor majd rájuk is lehet szavazni, hiszen a jogosultságnak van egy aktiv és egy passziv oldala. Tehát képviselő is lesz olyan klasz egyéniség mint a köztörvényes elmebeteg Tőkés ?
De majd akkor kapnak, gyest gyedet TB-t nyugdijat is ? Esetleg kapásból két országból ? Szerinted hány aktiv fog ide jönni ahol semmi munkalehetőség nincs és hány olyan aki segélyeken akar élni mert az szlovákiában vagy a románoknál nincs ?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.09. 22:03:53

Aki végigolvasta a hozzászólásokat, felfedezhette, hogy mihez ért valójában a FIDESZ. Megosztani, és összeugratni az embereket!

fikanick 2011.02.09. 22:04:08

@tolsztoj: Mármint hogy mire jó egyáltalán, hogy lehet véleményem egy-egy kérdésben, ellentétben a tieddel, amit teljes mellszélességgel tukmálsz a világra?

Ez a fajta acélos meggyőződés semmi másra nem jó, minthogy ne halld meg, amit a másik mond. Voluntarista gőg.

nem nemsiker_s 2011.02.09. 22:06:34

@Yeto:
"A Fidesz által elképzelt és gőzerővel épített államberendezkedés - halvány demokráciautánzat - igencsak hajaz az izraeli mintára."

Hmm. Miért ne lehetne átvenni azt ami jó ?
Mind a két állam (legalábbis ami a lélekszámot illeti) kis ország, mind a kettőt alapvetően ellenséges népek veszik körül, szal ha belegondolok, van néhány hasonlóság.
Amiben orjási különbség van, az az összetartozás tudat.
Na ez az a lemaradás, amiben nekünk fényéveket kéne behoznunk.

new york, new york 2011.02.09. 22:11:03

Egyértelműen NE.

Ne olyanok döntsék el, hogy mit és mennyit adózzak, milyen szabályok szerint éljek, akik nem itt élnek.
Ezen kívül különösen zavaró, hogy sokan gyakorlatilag kívánatos és szent célnak tartják a magyar politikai rendszer nehezen jóvátehető szándékos és jelentős eltorzítását a határon túliak felhasználásával egy párt javára annak érdekében, hogy tartósítsák másként gondolkodó, de ugyanolyan magyar honfitársaik de facto kirekesztését a közös döntések meghozatalából. (Esetleg magából a közösségből is - ha van szégyen, akkor EZ biztos az...) Valóban van kettős állampolgárság és szavazás más országokban is, de könyörgök, az arányok nálunk teljesen mások; a meglévő cca 8-hoz még cca 3 millió választópolgárt hozzáadni azért elég durva.
Élethelyzetüknél fogva a határon túli magyarok nagy része sokkal fogékonyabb a nemzeti retorikára, mint az itthoniak, így nagy valószínűséggel támogatnak jobboldali pártokat, azok közül is főként azokat, akitől a szavazati jogukat kapták. (Azért mondjuk megnézném a fideszesek arcát, amikor kiderül számukra, hogy önnön bebetonozásuk mellett mellesleg kreáltak a jobbiknak is egy-két százezer szavazót...)
Gondoljatok bele abba is, ha mondjuk az itthoni közvéleménykutatások egyértelműen valamely jelenlegi vagy jövőbeli ellenzéki (horribile dictu baloldali/liberális) párt egyértelmű győzelmét jósolják, aztán "meglepetésként" mégis a fidesz marad hatalmon a határon túli szavazatoknak köszönhetően. Milyen folyamatokat indíthat ez be itthon? Milyen törésvonalakat keletkeztethet ez az itthoni és a határon túli magyarok között? Szerintem ha van olyan veszély, ami a magyar nemzetet fenyegeti, akkor az éppen az ilyenfajta testvérgyilkos indulatok kiváltása és felkorbácsolása, az itthoniak és a határon túliak egymással való szembefordítása. (És igen, még mielőtt valaki idevágja, ezért volt csúfos dolog 2004 is, de a vendetta nem vezet sehova...)

nem nemsiker_s 2011.02.09. 22:16:01

@hazug fidesznyik:
"Jó hülye hasonlatot használsz, látom tanulsz a vezéredtől, bolsi. Ha elrabolják a gyerekeidet, akkor szar szülő vagy, sőt nagyon hülye. "

Sztem bár kissé túlzó a hasonlatom, de bizonyos szempontokból nézve találó, legalábbis korrektebb, mint a Budapestiek, akik Debreceni polgármestert választanak.

Egyébként meg a felvetésedre, igen, szar szülők voltunk, mert anno hagytuk, hogy az az ominózus nemzeti tragédia megtörténjen. Nem csak a székelyeknek kellett volna idejében felébredni, hanem minden magyarnak a kárpát medencében.

Grigorij Pantyelejevics 2011.02.09. 22:18:29

A kérdés helyesen:

Kapjanak-e szavazati jogot a határon belüli magyarok? ... arra, hogy e kérdésben döntsenek.

- Amennyiben a Fidesz, illetve a kormány ezt egy népszavazáson kérdezi meg a jónéptől, akár erősen ajánlva bármely opciót, úgy elfogadható, hogy a kérdést valóban a hangoztatott pátoszos elvek hozták elő.

- Ha csak szimplán bejelentik, hogy ez van, oszt' jónapot, akkor simán csak szavazatokat akarnak venni a pénzünkért.

A szavazósdi egy jogi aktus. Semmiféle nemzeti tartozáshoz, összeboruláshoz és egyéb hagymázas cucchoz csepp köze sincs. A hatályos jog szerint 10 millió állampolgár felnőtt és nem jogkorlátozott hányada szavazgat erről 's arról. Jogukban áll arról is dönteni, hogy ezentúl döntéseikbe beveszik a pigmeusokat is. Akár úgy is, hogy csak a pigmeusok hozzák a döntéseket helyettük. DE! erről először nekik kell egy döntést hozni.

Nem. a 2/3, az 5/6, a 578/617 sem elég. 51 % kell, de az erre a kérdésre.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.09. 22:19:01

@nemsiker_s: "Van egy nagy ötletem, koma. Kérd a Szlovák állampolgárságot te is, települj át te kőagyú, aztán élvezd az überséget."

Nem vagyok a komád, te faszkalap. Nem is érted, hogy miről beszélek: nem akarok máshol szavazni!
Csak ott, ahol élek. Érthető?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.02.09. 22:19:40

A határon túli magyarok szavazati joga legfőképp arról szól, hogy a fidesz így emeli meg a parlamenti küszöböt, és így nehezíti a kispártok dolgát.

Ez a ugyanaz a módszer, mint amikor a képviselői fizetésemelésre azt mondták, hogy adócsökkentés.

bebe tv 2011.02.09. 22:34:16

@nemsiker_s: Annyira téma, hogy az unokatestvérem aki 1971 óta él az NDK-ban, 2001-ben fel akarta venni a német állampolgárságot is. Közölték vele, hogy semmi gond jöjjön haza Magyarországra, kérje elbocsátását a magyar állampolgárság kötelékéből, és az elbocsátó szép üzenet leadása után rögtön német állampolgár lesz.
Természetesen azok akik már régről kettős állampolgárok a németeknél azok megtarthatják, de újaknál szóba sem jöhet. A sok török srácnál aki a változtatás előtt is már kettős állampolgár volt felmerült, hogy ha Németországban él ugyanúgy behívható katonának mint bármelyik német. Ez persze már nem tetszett nekik.

bebe tv 2011.02.09. 22:37:30

@tolsztoj: Na húzz innen gyorsan vissza a Havasokba faszikám.

deviron 2011.02.09. 22:39:21

Szavazzon az aki itt is adózik, különben ne ugasson bele mások dolgába a határon túlról.

bebe tv 2011.02.09. 22:41:01

@nemsiker_s: te fasz. Akkor a szombathelyinek is jár az osztrák állampolgárság, mert tankoláskor oda fizeti az ÁFÁ-t? Tudtam, hogy sok a sötét magyar, de hogy ennyi az már tragédia.

bebe tv 2011.02.09. 22:53:43

@torró: Azok te köcsög úgy kettős állampolgárok, hogy ITT érted? ITT születtek és mint magyar állampolgárok kerültek külföldre, ahol x idő után megkapták a befogadó ország állampolgárságát is. Legtöbbjük még a lakcímét is megtartotta., és nagyon valószínű, hogy nyugdíjas létére hazatelepszik és azt a 1500 -2000 € nyugdíját majd ITTHON költi el. Neki ez az itthon, nem úgy mint azoknak akik nem ebben a 93 ezer km3-ben születtek. Anyósom '47-ben került át Felvidékről, de neki az itthon még mindig a Felvidék. Felfogtad??? A magyarországi szlovákok, románok miért nem akarnak szlovák vagy román állampolgárságot??? Érzed a különbséget?????

hallari 2011.02.09. 23:21:23

Ezt a bicskanyitogatóan hazug posztot! Nem vagyok általában a durva vélemények embere, de az, hogy Orbán módjára a képembe hazudjanak, és még elvárják, hogy jó képet vágjak hozzá, mégiscsak sok! "Szent Korona említése": mit is keres egy XXI. sz.-i demokráciában egy monarchista műtárgy? Álegyházak: valóban vannak, de az elmúlt 20 év megmutatta, melyek azok, akik tényleges hitéleti tevékenységet végeznek, és kik azok, akiknél érdemes körülnézni (pl. szcientológusok). Azonban a katolikus egyházról is megemlékeznék, igencsak sok visszaélés derült ki az ő házuk táján is, pedig ellenük nem is irányult államilag parancsba adott APEH ellenőrzés! Nem is beszélve a régi rendszerben besúgó, vagy mostanában pedofil stb. papokról. Hogy is állunk akkor az erkölcsi fölénnyel? Fidesz szavazóbázis: mivel az évtizedek alatt a közösség összetartó ereje a történelmi egyházakban volt, senki ne mondja azt nekem, hogy a ballib nézetek nem egy szűk réteg választása csak. A konzervatizmus határozza meg alapvetően ezeket az embereket. Öcsém felesége is Erdélyből való, sok erdélyivel dolgoztam együtt a 90-es években, egy baloldali érzelmű sem volt köztük. Ha ők fogják meghatározni az ország jövőjét, az azért veszélyes, mert egyrészt nem élik át közvetlenül a választásuk súlyát, másrészt mi fizetjük a számlát: a "nyugdíjvédelem"-ét is és a beregi színház felújítását is (amivel semmi bajom, őrizzük meg a közös kincseket, de ehhez nem kell szavazati jog a külhoni magyaroknak). Ráadásul ha bebetonozzák a Fideszt, akkor egyre jobban vérszemet fog kapni, hiszen úgysem lehet kirúgni; ekkor egyre durvább lenyúlásokhoz folyamodhat. A poszt különösen cinikus az "önbeteljesítő jóslat" emlegetésével, hiszen ha megkapják a szavazati jogot a külországi magyarok és a Fidesz ezáltal tényleg megduplázza a szavazóbázisát, akkor ennek értelmében a BALLIBEK A FELELŐSEK, HISZEN ADDIG BESZÉLTEK RÓLA, AMÍG BETELJESÜLT! Na ezt nevezem arcátlanságnak. Véletlenül sem a 90%-ban jobboldali/konzervatív külhoni magyarok a Fidesz szekértolói, hanem az MSZP/SZDSZ! Ilyen "logika" mellett nem lehet csodálkozni, hogy Selmeczi G. miért mondta teljes sikernek a "nyugdíjvédelmet", meg hogy náluk van a legjobb helye a pénznek! Nem beszélve Matolcsyról, aki 18%-os januári deficit mellett arról beszélt, hogy az elmúlt 4 év legsikeresebb januárja volt az idei!
Következő hazugság: utilitarizmus. A HASZONELVŰSÉGET HOGY LEHET ÖSSZEMOSNI A 13. HAVI NYUGDÍJJAL, VAGY AZ INGYEN UTAZÁSSAL?!?!?! Ezek az emberek minimum 40 évet dolgoztak azért, hogy öregkorukra kapjanak valamit cserébe, hogy erejükből igencsak sokat kiszívott az aktuális hatalom! Be lehet fektetni a jövőbe akár Beregszászon is, de ez nem egyenlő azoknak a védelmével, akik egész életükben itt dolgoztak/adóztak!
És ne felejtsük, hogy az átkosban 43% volt a TB, úgyhogy azok az emberek igencsak kifizették előre a számlát! Nem az ő hibájuk, hogy a pénzükből nem maradt semmi! A Fidesz pedig úgy akar megszorításokat, hogy közben a külországi magyaroknak csak kedvezményeket ad, így bebiztosítja, hogy már csak anyagi érdekből is rájuk szavazzanak! Tőlük ugyanis senki nem szed magyarországi adót, járulékot, világos, hogy ez minden ott élőnek tetszik. Csakhogy ez velünk szemben nem korrekt! Tudom, hogy ez nem érdekli a Fideszt, őket csak a szavazatok maximálása élteti, meg hogy lenyomja a torkunkon az "alapjog" alkotmányba iktatását /nehogy egy sima többséggel meg lehessen változtatni, ha esetleg nem ők nyernek/. Mindenesetre én "nem fogom be pörös számat", mert "alapjog" akkor illet meg valakit, ha az "alap kötelesség" is vonatkozik rá! Márpedig most nagyon úgy tűnik, hogy szavazat megvásárlásról van szó!

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.02.10. 00:54:49

@GuloGulo:
Súlyos tévedés. Hazát a szívében választja az ember!

Nekem az ükapám meghalt Magyarországért, dédapám nemsokkal a II. vh után, volt olyan rokonom, aki 10 évet lehúzott szovjet fogságban a Don-kanyar után, hazaérkezve megcsókolta az szülőföldet és egy napon belül vitték is az újabb kényszermunkára egy uránbányába csak azért, mert magyar honvéd volt, de sosem bánta meg, hogy fegyvert fogott a hazáért.
A nagybetűs Hazáért, ami alatt nem Cseszlovákiát értette, hiába húztak oda Versaillesban egy vonalat.....

Egyébként lehet itt is magyarnak lenni, gyere próbáld ki....aztán sikitva menekülsz pár hónap után.

2llkedő 2011.02.10. 05:34:37

@nemsiker_s:

"Te beteg vagy komám. Akkor a szomszédos országokban ne legyen a magyar nemzetiségűeknek érdekképviselete?
Sztem. te nem is vagy magyar"

Örülök, hogy felsőbbrendűnek képzeled magad, és te mondod meg, hogy ki a magyar, és ki nem.
Ha meg is értetted volna amit írtam, akkor észre vetted volna, hogy azt írtam, legyen. Ha itt akar beleszólni az életébe, akkor válasszon itt. Ha ott, ahol él, akkor válasszon ott. Döntsön! Megjegyzem már a Rómaiaknál is ez volt a rendszer.

2llkedő 2011.02.10. 05:42:57

@Tapogatott Kukorica:

Jó lenne, ha egy külhoni válaszolna ezekre a kérdésekre.

2llkedő 2011.02.10. 06:22:28

@nemsiker_s:
"Van egy nagy ötletem, koma. Kérd a Szlovák állampolgárságot te is, települj át te kőagyú, aztán élvezd az überséget."

Látod, te is a lakhatáshoz kötöd a választást. Azt írod, települj át.
Megjegyzem az EU Alapjogi Chartája is lakóhelyhez köti a választási jogot.

2llkedő 2011.02.10. 07:08:07

@helgoland:
"Hazát a szívében választja az ember! "

Ebben tökéletesen igazad van!
De! Az életed gondjai, bajai, öröme, sikere ott van ahol vagy, ahol élsz. Miért akarsz más életébe beleszólni?

Egyelőre mindig arról van szó, hogy a fidesz be akarja betonozni magát. Lehet. Lehet, hogy a határon túliaknak most per pillanat egy jó döntésnek tűnik. De mi van akkor, ha a fidesz olyan politikát fog majd folytatni, amivel Neked ott, ahol élsz súlyos következményei lesznek? Mit fogsz akkor mondani? Talán azt, hogy ne szóljon bele a fidesz a Te életedbe? És igazad is lesz, ha ezt mondod. Csak akkor arra is kell gondolni, hogy ezt Te választottad.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.02.10. 07:28:35

@helgoland: És a szívbeli választásról kell egy hivatalos papír, meg szavazati jog, meg...

Aha.

GGG77 2011.02.10. 09:39:42

Szerintem szavazhassanak. Bár, ha egy másik országban élnék születésem óta valszeg vastagon lesz@rnám, hogy mi van itt, de aki akar szavazzon.

Az már egy más kérdés, hogy a Fidesz kizárólag szavazógépként tekint rájuk.

Bartoki 2011.02.10. 10:02:32

@aszora: "A külföldön tartózkodó azon állampolgárok szavaznak a nagykövetségen, akik Magyaroszágon valamelyik körzetben a választójegyzékben szerepelnek."

Akkor lehet hogy az a megoldás hogy definiálni kell olyan körzeteket is hogy Felvidék, Erdély, Délvidék, Kárpátalja, USA, Ausztrália, Nyugat-EU, stb. és ezek a körzetek küldhessenek képviselőket. Pl. minden 100e szavazatra 1 képviselőt (bár ez lehet hogy kevés).

Ezekhez a körzetekhez már lehetne választójegyzéket is definiálni.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.02.10. 10:41:43

@Necoure Yamaki: csak egy kérdésre válaszolj, kérlek.
Miért korlátoznád a határon túliak szavazati jogát csak a magyar állampolgárokra? Ha az anyaországi politika a határon túli magyarok sorsát közvetlenül érinti, miféle diszkrimináció, hogy ne szavazhasson mindenki a világon, aki magayrnak vallja magát?

Bloodscalp 2011.02.10. 14:49:19

@tolsztoj: már rég leszarom az ilyen idiótákat mint te:)
ismerem a történelmet és tudom mi történt az országhatár elszabás elött is-a szintedett jól mutatja hogy google-translate szinten vagy képes fordítani-ennyit rólad te nagyon nagy magyar

Bloodscalp 2011.02.10. 15:55:10

@2llkedő: mellesleg akkor minek nekik érdekképviselet? hiszen elvileg hazaszavaznak...pluszba még oda is...nane...

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.02.10. 16:36:36

@2llkedő:
@kolbászoszsömle: Igen, képzeld valakinek kell a hivatalos papír.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.02.10. 16:42:27

@2llkedő: Tévedés. Én nem választottam semmit. Ez egy magyarországi politikai belügy.
Egyébként, ha erről az oldalról nézzük az elszakitott területeken elő magyarságot akkor nem bántották fizikai és szellemi valójában, amikor a Magyar Köztársaság élén egy erős formátumú, Európai szinten is elismert vezető állt. Ennek jelenleg, akármennyire nem szeretem az alibizmusa miatt, csak Orbán felel meg.

Egyébként akar a halál beleszólni, én a hazát tévesen értelmező gondolatra reagáltam.

2llkedő 2011.02.10. 16:48:03

@helgoland:
És a hivatalos papíron szerepel olyan azonosító adat, hogy szívbeli hazája?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.10. 19:05:58

@kolbászoszsömle: Nem kell ott lakni.

Itt elek Angliaban , de magyar allando lakcimem van.
Szavazhatok.

Egeszen pontosan azok szavazhatnak az orszaggyulesi valasztasokon, akiknek van magyar allando lakcimuk 9es persze a tobbi feltetelnek is megfelelnek)

(Angoloknal nincs allando lakcim fogalma)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.10. 19:18:08

@2llkedő: Kerdes : csak ott ahol van, vagy ott is ahova eddig fizetett adot es egyebeket?

Mi van azokkal akik pl. Magyarorszagon elnek, de kulfoldi munkahelynek dolgoznak tavmunkaban? Melyik allam ugyebe szabadna beleszolniuk? Vagy kulfoldon elnek, de Magyarorszagra dolgoznak tavmunkaban, Magyarorszagra adoznak?

@deviron: Tipikus. tipikus mentalitas.
Nekem a csaladom Magyarorszagon el, jomagam 30 evet siznten lehuztam ott, de ahogy latom, nem kell bannom, hogy eljottem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.02.10. 19:28:37

@tildy:): Ezt mire írtad?
Egy kolléga ezt fejtegette, miközben egy másik kolléga azzal fenyegette a ballereket, hogy mostan ők írnak olyan alkotmányt, amitől kétfelé rügyezik a fasza minden haladárnak.

2llkedő 2011.02.10. 20:47:51

@tildy:):
Ahol a lakóhelyed van. De ha nem ott akarsz választani, megteheted, csak lemondasz arról, hogy a lakóhelyeden is választol.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.02.10. 22:15:21

@2llkedő: Nem, de ha szándékosan nem akarod érteni, akkor hiába irok le bármit is. Ez a törvényjavaslat elsősorban arról szól, hogy aki magyar ÉS IGÉNYLI az állampolgárságot, az ne egy szinten legyen kezelve mindenféle bantu négerrel az eljárás során, másodsorban pedig a Jobbik témáinak elhalászása rendkivül ügyesen.

www.youtube.com/watch?v=xdjFqZLcf_o

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.10. 22:30:41

@2llkedő: Oké. Akkor így mondom, nekem a lakóhelyem Londonban van az időm nagy részét itt töltöm) , viszont az állandó lakcímem Magyarországon. A magyarországi választásokon szavazhatok.

Ezt arra írtam, hogy azt írta valamelyikőtök, te vagy kolbászoszsömle , hogy ott kell lakni. Nem , nem kell ott lakni, csak kell ott lennie egy állandó lakcímnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.10. 23:42:03

@Platon: Erre jelen esetben is van lehetőség. Nézzd meg , hány debreceni fiatal él Budapesten a főiskola befejezése után is. Ők hiába élnek "ideiglenesen" Budapesten, megszavazhatják Debrecen polgármesterét. Tényleg, mikortól budapesti valaki? Mert szerintem miután állandó lakhelye létesít ott.

2llkedő 2011.02.11. 05:48:43

@helgoland:
A törvényjavaslat nem az állampolgárságról szól.
De kérdem én, az az Ausztráliában, Kanadában...stb. élő huszonéves, akinek a felmenői magyarok, de ő már kint született, és életében még csak nem is járt Magyarországon, mennyire jogosult a Magyar állampolgérségra? Az a baj, hogy itt mindenki csak az elrabolt területeken élőket akarja figyelembe venni. Vajh Tony Curtis gyerekeinek mennyire járna a Magyar állampolgárság? Ő büszke volt magyar származására, de ez elegendő-e, hogy megkapja az állampolgárságot?
Mint már írtam, ez olyan, mint a család. Felnő a gyereked. Addig az otthona a Te otthonod is. Miután önálló életet kezd élni, önálló lakással, a Te otthonod már nem az ő otthona, de egy családhoz tartoztok. A te otthonod akkor már a szülői ház. És innentől kezdve nincs jogod beleszólni az ő életébe, és ugyanez vissza is. Az természetes, hogy mindenben támogatod, de már nem Te vagy felelős érte, hanem Ő saját magáért. Amit elront, azért Neki kell vállalnia a felelősséget, mint ahogyan a sikerei is az Ő érdeme.

2llkedő 2011.02.11. 05:54:55

@tildy:):
És Londonban szavazol? Én mindig azt írtam, hogy egy helyen szavazzon. Döntse el, hol kíván beleszólni az őt érintő dolgokba.

Nekem Budapesten van az állandó lakhelyem, viszont vidéken élek, de Pestre járok dolgozni. Az önkormi választásokon Budapesten kellett volna választanom. Eszembe se jutott, hogy ott válasszak, ahova már csak vendégként járok vissza. Pedig a gyerekeim ott élnek.

2llkedő 2011.02.11. 06:15:03

@Viktus:
Mi a probléma? Vérbeli szocialisták.

Platon 2011.02.11. 09:17:17

@tildy:):

A kulcsszó az ott él.

A demokrácia lényege az önrendelkezés. Az hogy olyan testület döntsön arról hogy pl. egy adott terület lakói milyen adókat fizessenek melyben a többség megszerzése egy olyan terület lakosságának a szavazatain múlik akik nem tartoznak az adott parlament hatálya alá, és pl. ezeket az új adókat sohasem kell megfizetniük, az önrendelkezéstől.

Félreértés ne essék, és mindig is nagy támogatója voltam a többes állampolgárságnak. Viszont ugyanígy a demokráciának is. Mindenki ott szavaz ahol él. Ez a demokrácia. És ennek nem feltétlenül kell egyébként állampolgársághoz kötve lennie. A sima lakóhely is nagy príma megoldás, lásd pl. önkormányzati választások, ahol nem csak a magyar állampolgárok szavazhatnak, hanem minden az adott választókörzetben élő lakos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.11. 11:16:39

@2llkedő: Igen, itt szavaztam a kovetsegen. (igaz akkor meg csak par honapja eltunk itt) .

Egyebkent szavazhatok angolokra az onkormanyzati valasztason illetve az eu-s kepviselokre. A parlamenti kepviselokre viszont nem.

2llkedő 2011.02.11. 11:33:16

@tildy:):
A kérdésem nem az volt, hogy a magyar parlamenti képviselőkre Londonban szavaztál-é, hanem az angol képviselőkre szavaztál-é. Erre megadtad a választ. És vajh mivel indokolják, hogy nem szavazhatsz rájuk?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.11. 12:48:56

Allampolgarsaggal es itteni lakohelyel indokoljak .

ez vonatkozik rank :
"
To vote in a UK general election a person must be registered to vote and also:
be 18 years of age or over on polling day
be resident in the UK
be a British citizen, a qualifying Commonwealth citizen or a citizen of the Republic of Ireland

not be subject to any legal incapacity to vote

Additionally, the following cannot vote in a UK general election:
EU citizens resident in the UK (although they can vote at elections to local authorities, devolved legislatures and the European Parliament)"

Bar az is erdekes, parom par napja kapott egy levelet , pont a valasztasokkal kapcsolatban, melyen nationality-nel british volt. ( 1.5 eve elunk kinn, meg nem kaphatunk allampolgarsagot)
Edekes.

Viszont 1 ev itteni munkaviszony utan pl. a magyarok kerhetik azt, hogy residentek ( lakohellyel rendelkezok) lehessenek itt:

"If you are a national of Bulgaria, the Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania, Slovakia or Slovenia, you cannot apply for a registration certificate until you have completed 12 months' continuous employment in the UK."

www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/applyingundereuropeanlaw/

Feanor 2011.02.11. 14:22:14

A legerősebb érv torz formában került bele a cikkbe:

Nem az a baj, hogy nem adóznak itt a külföldi állampolgárok, hanem az, hogy NEM VISELIK SAJÁT BŐRÜKÖN SZAVAZATUK KÖVETKEZMÉNYÉT. Márpedig az itt élő inaktív szavazók ebben a jogi környezetben tevékenykednek. A külföldi, kettős állampolgárok kurvára nem, más farkával verik a csalánt.

TH 2011.02.11. 14:58:27

@Feanor: jé, én is szinte pontosan ezt írtam: @TH:
...:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.11. 15:01:30

@Feanor: Csak egy szimpla kerdes:

Magyarorszagon elo, de kulfoldre adozo nem magyar allampolgar hol szavazhat szerinted?

Vagy a kulfoldon elo, de Magyarorszagra adozo magyar allampolgar ?

Tudom, ilyenbol azert nem sok van.

Mikor itt elmentem szavazni a konzulatusra, en az utobbi voltam, meg is kaptam erte , hogy hogyan kepzelem...

naresh 2011.03.13. 22:16:10

@tolsztoj:
Nem akartam bekapcsolódni e vitába, de most mégis megteszem.
Ha nem ismered el a "tótok" fennhatóságát, akkor gyere az anyaországba, ez természetes lehetőség. Az én családom 1920-ban, majd 1944-ben már belerokkant e gondolatmenetedbe ( nagyapám nem írta alá a szerb-horvát-szlovén állammal a lojalitási dokumentumot, apámmal pedig visszatértünk 1941-ben szülővárosába, Újvidékre). A háborúkat a kirobbantók oldalán elvesztettük, demográfiai helyzetünk siralmas (de már az első háború előtt is az volt). Akkor is vesztettünk, amikor hatalmas szövetségeseink voltak, most senki sem állna mellettünk. Megváltozott a világ, ha nem alkalmazkodunk hozzá, elveszünk. Mellesleg egy sikeres EU éppen a mi gondjainkra lenne orvosság (lásd pl. a francia-német ellentétek csitulása). Éppen ilyen esetekre alapították az EU-t: a nemzetállami, értelmetlen, de tragikus következményekkel járó viszályok, a nacionalizmus ellen. Ehhez elég érzelmeket félretéve, higgadtan gondolkodni. Jó lenne, ha mindenki nyelne egyet, mielőtt megszólal.
süti beállítások módosítása