A piramis (Fáy András; 1820)
2011. február 06. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A piramis (Fáy András; 1820)

  Kheopsz, egy sarcoló fejedelme Egyiptomnak, oly szerencsés vala, hogy őt átkozó jobbágyai közepette egy barátot, Nikopszot, bírhata. Már készen állott iszonyú piramisa, melyen százezer emberrel húsz évig dolgoztatott. Századok nehézkedtek ennek ormára, az idő pihenni ült le vállaira, s szem és elme elállott e vakmerő alkotmányon.

  Most Arétesz, az építőmestere jelenté magát a királynál. Szűk bért vont munkájától a mívész, de nem gondolván vele, nemes önérzéssel így szólítja meg Kheopszot: - Uram! mint izmos férfi kezdtem piramisodhoz, s ím, megőszültem rakásában, engedj egy kérést hív szolgádnak! - Engede Kheopsz. - Hadd véshessem, úgymond, nevemet egyik oldalába az alkotmánynak; említsen engem is az utánvilág, alkotóját nagy kezdetednek.

  Ráncba vonul egyszerre a királynak homloka, méreg villan szemében, s a bosszú szemöldökin nyilaz: - vakmerő pór! te gyáva eszköze tetszésemnek! - így dörög felé -, vívni akarsz-e velem a halhatatlanságért? s kicsikarni urad markából a piramis léte érdemét? - Bárd szállana a szegény Arétesz nyakára, ha Nikopsz koronás barátja bosszúját enyhítni nem lett volna szerencsés.

  - Méltatlan vagy, király! építőd eránt - mond ez, hűlvén a harag lángja; - a mívészt ismeretlen is minden csodálni és magasztalni fogja, ki piramisodat látandja, míg téged, a kegyetlent, a jelen világ átkozni, az utánidő pedig kárhoztatni fog, hogy kényednek, majd nem érző tagjaid nyugalmának, annyi időt s verejtéket áldozál. Én helyedben feledtetni óhajtnám nevemet!

  Úgy van, nagyok! kik nemzetek, várak, testek omladékin törtök át a halhatatlanság templomához; mintsem átokkal és borzadással emlegettetni, jobb feledtetni! Hajthatatlan bíró a késő maradék és az utánvilág! Néven nevezi ez a vétket, arany csillogó porát letörli róla, s undokságát úgy árulgatja, amint van; de egyszersmind nem hervadó koszorút nyújt hálás keze az érdemnek, mely egykor embert boldogíta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr702638371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

homoródkarácsonyfalváért 2011.02.06. 09:52:07

Az egyiptomi forradalom eseményei (forgatókönyv?) láthatóan hasonlítanak az 1989-es romániai forradalomra. A tüntetések képei, a média részvétele (!) elfedi az új hatalom kiépítésének lépéseit. Ugyancsak elfedik a kairói tüntetés képei azt, hogy a többi arab országban mi történik.

miskabá 2011.02.06. 10:38:23

Ami most az arab világban zajlik prototípusa lehet a XXI század nagy tömeglázadásainak. Határozott pozitív cél és vezetés nélkül, a tömeg a saját hangját artikulálja általános elégedetlenséggé. Kevés az élelmiszer és túl drága stb. ezt még mi is meg fogjuk élni, aztán lehet tüntetni hogy a Kormány maximálja a pogi árát. És legyenek hozzá cirkuszi játékok is

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.02.06. 10:59:29

@miskabá:
"Határozott pozitív cél és vezetés nélkül, "

szerintem Egyiptom esetében elég határozott a pozitív cél, ez pedig egy demokratikus jogállam létrehozása. E kérdésben a különböző ellenzéki csoportok között konszenzus van.

gyaloghartur 2011.02.06. 12:42:06

A sárgyék és a kócsagmadár
Heltai Gáspár nyomán

Az szépséges kócsagmadár igencsak szerete feredezni az Nyílus folió viziben, melyben is tollait hófehérre mosta vala, ámbátor a havat nem ösmernék Égyiptom fölgyin.
Történt penig egy nap, hogy a vizek igen megzavarodának,vérrel és sárral. Mondá az kecses kócsagmadár:
"Minő dolog ez, hogy hol eddig tollaim hófehérre mosám vala,-ámbátor a havat nem ösmerik Égyiptomnak fölgyin!- most vérrel, s sárral zavarodék a víz?"
Felele néki egy undok, vartyogó hang a Nyílus folióból:
" Örülj te ostoba madár, ki tollaid a Nyílus vizében mosod hófehérre,-ámbátor a havat Égyiptomnak fölgyin nem ösmerik!-hogy jobb falatok akadnak mostanság álkapcáimra, mint a te semennyi szárcsalábaid, s hófehér tollazatod, ámbátor a havat..."
"Tudom, tudom!- mondá a megszeppent kócsagmadár,- de mondsza minő teremtménye vagy te a nagy Istennek, tán maga a behemóth?"
" Nem az, ostoba tikeszű monytojó, hanem én lennék a rettenetes korkogyélus, magyarán sárgyék, ez folió ura! Szerencséd, hogy az emberi állatok közt, most éppen ribillió ütötte vala fel fejét, s a nagy fáraó ezrivel szorattya hulláika a folió vizibe..."
Tanulság:
Az osobának néha nagy szerencséje az mások szerencsétlensége.

Babilen Tatarszkij 2011.02.06. 13:31:56

@karácsonyfalvi: Mesélj, mi történik a többi arab országban? És mik az új hatalom kiépítésének lépései, amiket el kell fedni?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.06. 13:53:41

No, hát Fáynak üzenem, ezt a piramist manapság Kheopsz-piramis néven tiszteljük, és fingunk sincs az építőmesterről. A névadó vétkeit sem tartjuk különösebben számon.

Harald Blåtand 2011.02.06. 16:29:47

@Dr. Zerge: A névadónak kizárólag a vétkeit tartjuk számon, mert már az ókorban a zsarnokság szimbólumává vált a neve, és minden egyiptomi gyűlölettel emlegette. Ennek az eléréséhez bírálhatatlan istenkirályként (Üdv, Erő, Egészség!) kiemelkedően szar uralkodónak kellett lenni. Nem véletlen, hogy a piramisépítő dinasztiák után már az óbirodalom alatt felhagytak ezzel az ország erőforrásait borzasztóan felemésztő gyakorlattal. A hatalma teljében lévő Egyiptom fáraói _nem_ piramisba temetkeztek.
A mesében pedig az építőmester pont azzal nyer, hogy igazából nem számít, fennmarad-e a neve, mert az alkotása beszél helyette, míg Kheopsz csak a saját nagyravágyó gonoszságának az örök hírét nyeri el.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.02.06. 19:10:30

@Harald Blåtand:
"A hatalma teljében lévő Egyiptom fáraói _nem_ piramisba temetkeztek."

Valóban. II. Ramszesz nem piramist épített, hanem pl. Abu Szimbelt meg a saját hatalmas sírját a Királyok Völgyében. Mindkettő építése eltartott vagy 20 évig.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.02.07. 07:11:05

@Harald Blåtand: Valahogy nem sikerül elképzelnem, ahogy minden ókori egyiptomi gyűlölettel emlegeti bármely fáraója nevét, miközben a kor kiemelkedő civilizációjának kényelmét, biztonságát élvezi, és gigantikus építkezéseken munkálkodik. Biztos már megint én vagyok segghülye.

Az persze a valóság része, hogy idővel abbahagyták a piramisépítést, de hogy ehhez szegény Hufunak mi köze, azt nem vágom, tekintettel arra, hogy ő IV. dinasztia béli, a piramisépítés meg a III.-tól a VI. dinasztia végéig mondhatni töretlen fejlődést mutató ügy. Hogy mást ne említsünk e helyt, a nagy piramis körül épült halotti komplexum kifejezetten példa a későbbi hasonló épületegyütesekhez. Meglehetősen enhéz elképzelni ezt egy közútált fáraó munkásságáról.

Egyebekben pedig: "A Hufu-korabeli emlékeken Hemiunu (Ḥm-iwnw) „A király összes építkezéseinek vezetője” címmel tűnik fel. Ez az ember sok címmel rendelkezett: vezír (tjati, ṯ3tj), „A herceg”, „Az elöljáró”, „Az alsó-egyiptomi uralkodó pecsétőre”, „Básztet, Szesemtet és a mendészi kos papja”, „Ápisz és a Fehér Bika (Hápi és Hedzs) őrzője”, „Thot (vagy Dzsehuti, ḏḥwtj) háza öttagú testületének nagyja”, stb. Ismert róla még, hogy a A király test szerinti fia címet is viselte. Az nem derül ki, hogy melyik király fia, sőt Kákosy László szerint csak Sznofru (Snfrw) fia Nofermaat (Nfr-M3ˁt, aki herceg volt, nem uralkodó) lehetett az apja. Az azonban biztos, hogy Hufu kortársa volt, és fontos építkezéseket vezetett, valószínűleg a nagy piramisét is."

Mondhatnánk a Tanú c. film börtönőrével: gombócot is megette, a bort is megitta, fel sem akasztják. Egy brancs maguk, ne is tagadja!

Hogy közérthetőbb legyek: A mese azért is egy taliga fos, egy ekkora műtárgy építője nem holmi elegáns kívülálló művész-értelmiségi, hanem a hatalom legfelső polcain üldögélő valaki, aki nem mellesleg nagyon is odairatta a nevét, és mindenféle cirkalmas titulusait mindenhova, ahova csak eszébe jutott.

Ja, és még egy remek alátámasztás ehhez a hatalmas közútálathoz:

"Az Óbirodalom korában az építőmunkások egyszerű közmunkát végző parasztok voltak, akiket részben toboroztak, részben más közmunkákról (csatornaásás, útépítés, stb.) vezényeltek át. Az óbirodalmi egyiptomi férfi büszke volt arra, hogy részese lehet a nagy síremlék felépítésének, amit a Hufu-piramisban elhelyezett felirataik is egyértelműen mutatnak. A munkáscsoportokat szintén paraszti származású, tapasztalt munkavezetők irányították.

A szakmunkákat (kőfaragás, bányászat, falazás) fizetett szakemberek végezték."

Bővebben itt:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gízai_nagy_piramis

Arról pedig, hogy miért kelthették később rossz hírét itt (bónuszként megtudható, ki volt Dzsedi):
hu.wikipedia.org/wiki/Hufu

Lumieres 2011.02.07. 07:16:12

Az 1848-as forradalmak előszele és a felvilágosodás utóhatása.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.02.07. 09:25:46

@Lumieres:

A felvilágosodásnak becézett elsötétülés és 48 ugyanannak a fázisai. Ahogy a Walesi bárdok Edvárd királya is Ferenc Józsefet jelentette, Fáy is kora királyellenes propagandájába kapcsolódott be. Ettől még piramist építeni is baromság.

Lumieres 2011.02.07. 09:38:02

@ArmaGeddon Bácsi: Lázadás a Fáraó ellen. Ezen nincs mit tovább magyarázni...

Lumieres 2011.02.07. 09:39:20

@Lumieres: Bekapcsolod a BBC-t és élőben adja a forradalmat a TV. Csak a KÍNAI ÉS A MAGyar királyi tévé nem adja.

Lumieres 2011.02.07. 09:57:13

Mindenki érzi, hogy ami itt folyik a magyar közmédiában az kurva nagy gáz. Állami hazugság gépezet működik KÖZINFORMÁCIÓ szolgáltatás helyett KÖZPÉNZEN.

Csak mindenki be van fosva... 190 éves cikkekbe csomagolják be három áttételen keresztül az igazságot.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2011.02.07. 10:11:46

@Lumieres:

a mai (zsidó) fáraókat a (zsidó szellemi gyökerű) Felvilágosodásnak köszönhetjük.

Lumieres 2011.02.07. 11:05:21

@ArmaGeddon Bácsi: Egyszer minden Fáraónak lejár az ideje Egyiptomban.

Itt nem. Nálunk senki se akar 20 évre berendezkedni.

Lumieres 2011.02.07. 11:08:30

(gy.k. Gyökerek kedvéért: Mubarak rendszerét akarja lemásolni a mi Viktor MuBarakunk. Ami éppen a szemünk láttára omlana össze ha adná a királyi tévé.)

Lumieres 2011.02.07. 11:09:30

Jászkot Jászkot Hosznim Viktor!!!

Lumieres 2011.02.07. 11:15:58

This is the Youth of HUNGARY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lumieres 2011.02.07. 11:28:36

A szabad Magyarországot olvastátok és láttátok!

Köszönöm hogy megnézted és véleményt alkottál!
A vélemény SZABAD!

Lumieres 2011.02.07. 12:42:36

Az emberek most jöttek rá (80 millióan) hogy az állami televízió végig hazudott nekik. Pár napja kapcsolták vissza az internetet és most tudták meg mi történt.

Lumieres 2011.02.07. 12:46:05

www.youtube.com/watch?v=abgEofmVZcw

Csak azért, hogy le ne égjen a pofánkról a bőr mert Magyarok vagyunk!!!!!

Lumieres 2011.02.07. 15:47:37

Na vazze... Lemaradtam az 0rbánbeszédről...

Na mindegy... 10 perc után elegem is lett a süketelésből...

Lumieres 2011.02.07. 15:48:36

2011 az elzavarásod éve lesz! Hajrá Magyarok!

Lumieres 2011.02.07. 15:49:27

Köszönjük Hír-tv... Szart se értek.

Lumieres 2011.02.07. 15:51:12

2 perc múlva úgyis jönnek tucatszámra a miniorbánok. És akkor el kell velük "vitatkozni" a sok f@szságról, amit ez a fajankó összehordott nekik...

Bloodscalp 2011.02.07. 19:34:37

@Lumieres: nem maradtál le semmiröl:) egyébként egy orbán-beszéd 80%-t előre lehet látni

Lumieres 2011.02.07. 20:45:27

@Bloodscalp: 80 évekbeli iskolai évzárókból ollóza... Kurvára untam már az általánosban is az ilyen köcsögöket.

Lumieres 2011.02.07. 20:52:13

www.youtube.com/watch?v=VxNM7j_ppHI

Én meg ezt néztem mostanában...(nem a királyi tévében)
süti beállítások módosítása