Koszovó köszöni - Webkettes államalapítás
2011. február 03. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Koszovó köszöni - Webkettes államalapítás

  Szívküldivel és helyi nyelven mondott köszönettel emlékeznek meg lelkes koszovóiak azokról a nemzetekről, amelyek elismerik a Szerbiától elszakadt kis balkáni ország függetlenségét. A bájos KosovoThanksYou honlapot követve szembesülhetünk egy internet-korabeli államalapítás folyamatával, miközben a diplomácia, a nemzetközi kapcsolatok ismeretlen és szórakoztató epizódjaival is találkozhatunk.

 A köszönő koszovóiak emelkedett hangnemben ajánlják a honlapot a nemzet tagjainak és barátaiknak a világ körül: „A Koszovói Köztársaság kikiáltja a függetlenségét. 2008 február 17., 15:49. Megtisztelőnek tartjuk, hogy a mi nemzedékünk láthatja ezt a napot, tudatosak vagyunk, és készek arra, hogy elinduljunk az itt kezdődő úton. A jövőnk Európa. Szívünk mélyéből mondunk köszenetet, hogy mellettünk álltak a legrosszabb időkben. Emlékül azoknak, akik életet adtak és életet vesztettek, szerettek és még mindig hiányoznaj. Béke és fényesség uralkodjon!”

  Precíz statisztikai adatokkal és grafikonokkal ábrázolják, hogyan halad az államalapítás a kikiáltástól a nemzeti jelképek elfogadásán át a titkosszolgálat felállításáig - ha Szent István ezt megérhette volna!

  A honlapon vezetett listáról kiderül, hogy mindenkit, még Albániát és az Egyesült Államokat is megelőzve Costa Rica volt az első állam, amely elismerte Koszovó függetlenségét, még a kikiáltás napján. Talán az időeltolódásnak és egy éber diplomatának köszönhető a különleges kegy? Muchas gracias!!! - írják mindenesetre a villámgyors közép-amerikai országnak a hálás koszovóiak. Mint látható, az első hetekben a nyugati világ államainak túlnyomó többsége bevette a függetlenek klubjába az elalbánosodott, sokat szenvedett hegyi országot. A gyurcsányi Magyarország egy hónapot csúszva, Monaco és Horvátország döntése között okézta le Koszovó önállóságát.

  Beszédesek azonban a nyugati világ kivételei: Spanyolország és a kisantant (Románia, Szlovákia és persze Szerbia) máig nem ismerte el Koszovó függetlenségét, amelyben nem nehéz észrevenni a helyi kisebbségi kérdés okozta, khm... érzékenységeket. A mozdulatlan mozgatók közé tartozik két óriás: Oroszország és Kína is. Amíg ők hiányoznak a listáról, addig az ENSZ BT nem fogja egyhangúan elismerni a koszovói függetlenséget.

  Pristina persze addig is keményen küzd. Az Európai Unió Koszovót potenciális tagjelölt államnak tekinti, ugyanakkor a koszovói külügyminiszter szerint az EU-val történő tárgyalások mindenki másnál lassabban zajlanak. Marad az aprómunka: a kezdeti lendület után országról országra lobbiznak a koszovóiak az elismerésért, amit a köszönő honlap pedánsan követ. Elsősorban harmadik világbeli országok akadnak a balkáni horogra - érdekes módon nem túl sok arab ország ismeri el a kilencven százalékban szunnita muzulmánok lakta Koszovót.

  A világ azonban nagy, országból pedig egyre több akad: Libéria és Nauru, a Dominikai Köztársaság és Gambia, Dzsibuti és Tuvalu ismerték el mostanában ünnepélyesen a függetlenséget, az új barátokat szívecskékkel és vöröslő New! feliratokkal ünneplik. Zikomo!!! Fakafetai!!! Kili so chapur! Kelangan! Kulo maluhlap! Kam magar!! Varah bodah shukriyyaa!!! Haparu ma hatawahi!!!! Hát egy koszovói honlap kell ahhoz, hogy ennyi szép nyelven megtanuljuk azt: nagyon köszönöm?!

*

  A koszovóiak azonban nem egyoldalú köszönetnyilvánításokkal akarják letudni a dolgot, hiszen ez már náluk is a webkettő kora. Természetesen Facebook-csoportot is indítottak, de a honlapon is üzenhetnek a nemzetnek a külföldi barátok. A Függetlenség Fala nevű rovatban nemzetközi társaság nyújtja baráti kezét Koszovó népének.

  „India, and China, you have to recognize Kosova, because the people has the right to live free. Greetings from Germany” - írja Arnold Németországból, és ki mer szembeszállni egy germán Arnolddal? „You have turkey full support…welcome to wrold new country kosovo…i very very love you Kosova…forever Kosova and Turkey brothers” - lelkendezik a török Taner. „I think there is no doubt that Kosovo is a country in the southeast of Europe. So today I write this letter to show my support of Kosovo” - hangsúlyozza Guanhuai Kínából, aki reméljük, ma is megvan még, és jó egészségnek örvend! „MY HART IS WITH ALL OF YOU” - írja Lorenc, egy Ausztráliába szakadt albán. Lokális és világbéke-pozitív üzenetet hordoz a szerb Dejan üdvözlete: „Good luck with your new country. Greetings from Serbia. Dejan.”

  „I am ethnically Irish-Filipino and nationally American. My people fought for their independence and won. And all three nations are now wonderful, flourishing democracies... Kosovo made the world proud, and you should be proud of yourselves, too” - írja a sokszínű Dan New Jersey-ből. Az amerikai Sam korán ráébredt a polgári öntudatra és a demokrácia-export éthoszára: „Dear Kosovo, My name is Sam, and I am a fourteen-year-old in Minnesota. I'm wishing you good luck!... Is there any place where we can donate money to help the people of Kosovo?” Fanyar helyzetfelismerésről tanúskodik a szintén amerikai Darryl üzenete: „My country, the United States, just officially recognized your independence from Serbia. I look forward to visiting Kosovo early in the spring. Thank you for waving my flag, at least someone in Europe still loves us.”

 Meanwhile in Kosovo

*

  Ha nincs ez a honlap, nem találkozhattunk volna James Berisha történetével sem, aki Koszovóért repül. A Flying for Kosovo projekt gazdája egy Koszovóban született, de azóta világpolgárrá felnőtt albán, aki gyerekkori álmát követve pilóta lett. Berisha 2009 tavaszán felszállt a texasi El Pasóból, hogy végigjárja világot, és minden érintett országban támogatást szervezzen Koszovó függetlenségének elismeréséhez.

  Akkurátusan vezetett blogján elmeséli találkozásait csádi lapszerkesztőkkel, közép-afrikai miniszterekkel, taxisofőrökkel, zöld foki szigeteki külügyminiszter-helyettesekkel; a Karib-tengeren fekvő Antigua- és Saint Kitts and Navis-beli politikusokkal és Martinique szigetének szépségeivel. Világutazás a hazáért, lassan két éve. Ilyen emberek ezek a koszovóiak.

 Talán a kitartó pilóta munkásságának is köszönhető, hogy még Szomália is elismerte Koszovó független államiságát. „The Government of Somalia is aware of the vital contribution that the Republic of Kosovo has given to the stability and peaceful coexistence in the Balkans.” Így. A koszovóiakhoz hasonlóan mi is szívünk mélyéből szeretünk minden népet, még a szomálikat is, de azért halványan hunyorogtunk, amikor azt olvastuk, hogy a lator Szomália_államiságot_ismer_el. Ki jogosult erre éppen ma a kalózok földjén? Arrgh, me, matey! Oké, nincs több kérdésünk!

*

  Végezetül nézzük meg Novák Tamás és Skrabski Fruzsi riportját három évvel ezelőttről (majd Nagynovák elemzését az egyéves születésnapról), a függetlenség lázában égő Koszovóról, amely azon kevés helyek egyike a nagyvilágban, ahol az amerikai zászlót nem elégeti, hanem büszkén lobogtatja a tüntető tömeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr542617895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2011.02.03. 11:59:10

The Kosovar people. :-)

.com

Nincs saját? Vagy csak egy kereskedelmi vállalkozás?

jan 2011.02.03. 12:05:25

Hát igen. Apró szépséghiba, hogy közben a lánglelkű forradalmárokról kiderült, hogy kábítószer- és embercsempészetben, prostitúcióban és szervkereskedelemben (!) is utaztak és alighanem utaznak is.

Illetve az is, hogy ugyanolyan rasszisták, mint Milosevics, csak ellenkező előjellel: az új, demokratikus Koszovóban életveszélyes szerbnek vagy romának lenni.

Ezek a gengszterek érdemlik meg, hogy saját államuk legyen; míg a kulturált, békés, civilizált kisebbségek (pl. székelyek Erdélyben) még egy lájtos autonómiát sem kapnak?

Undorító.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.03. 12:26:07

Nagyszerű. Egy újabb állam, amit értéktelen bevándorlók szakítottak ki egy majd 1000éves kultúrával rendelkező nemzetből, egyszerűen mert túlszaporodták őket.

2011.02.03. 13:02:47

midi himnusz odabasz

Bell & Sebastian 2011.02.03. 13:10:10

Valójában az a kérdés, milyen területi igénnyel lép majd fel a Kocsikerék Köztársaság Magyarországgal szemben.

De az utóbbi -akkori- elnevezésében egyre kevésbé vagyok biztos.

aeidennis 2011.02.03. 16:45:48

Lehetne egy ilyen székely honlapot is gyártani?...

Dick The Nick 2011.02.03. 17:09:25

Éljen a független és szabad Texas!!

nem nemsiker_s 2011.02.03. 17:38:38

A koszovói albánoknak volt és van egy erős, és nagyszámú bűnözői rétege, akik kikövezték, és anyagilag támogatták, de főleg harcoló emberanyaggal biztosították, hogy koszovót ne vegyék le a médiák a hírportálokról.
A székelyeknél (meg nálunk is ) hiányzik ez a réteg, így határozott fellépés híján soha nem kerül napirendre a függetlenségük szerintem.
Sajnos ez így működik, és így működött trianon idejében is. A határozottan fellépő Román és Cseh politikusok sírtak az elnyomatásukról, kellő időben pedig fegyvert fogtak ellenünk, miközben mi, ellenkezőleg, eldobtuk, vagy (micsoda dőreség) átadtuk nekik.
Az eredmény ismert.
A mai konzumizálódott urbanizálódott liberalizálódott világban (legalábbis Európában) nincs olyan társadalmi réteg, amely az albán alvilág fegyvereken edzett, és erős csoportjaihoz hasonló fellépést tanúsíthatna. A családos emberek pedig nem fognak barikádra menni, sem robbantgatni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.03. 18:20:03

Független Koszovóra semmi szükség, az az USA érdeke, hogy jobban felaprózza és megossza Európát.

Koszovói nép nem létezik.

Albánok ők, vagy szerbek. Lehet választani.
Albánia, vagy Szerbia. Ahogy NEKIK tetszik.

Soha nem volt még Európában ennyi ország, mint manapság.

Koszovó,
Bosznia-Hercegovina
Ausztria
Belgium
Moldávia
mind nemzet nélküli felesleges országok, és semmi olyan spéci dolgot sem tudnak, mint Svájc, ami indokolná a létüket.

xstranger 2011.02.03. 18:37:25

@Akitlosz: kihagytad a hires Montenegrot.

Szerb kollegam csak annyit mondott a GDP 80% a csempeszes :)

Winston Smith 2011.02.03. 18:43:30

"Koszovói nép nem létezik.

Albánok ők, vagy szerbek. Lehet választani.
Albánia, vagy Szerbia. Ahogy NEKIK tetszik."

Első lépésben független Koszovó, majd Nagy-Albánia.

De Szerbiához képest a független koszovó nekik előrelépés. (Kivéve a koszovói szerb kisebbséget.)

Winston Smith 2011.02.03. 18:45:04

@TaTa86.: "egyszerűen mert túlszaporodták őket"

Azé az ország, aki belakja. Ennyire egyszerű ez.

Platon 2011.02.25. 08:06:29

Nahát nahát mit nem tudnak manapság a bantusztánok.

Lehet romantikus mítoszt szőni, de sajnos koszovó története trianon pepitában. Egy agressziv nagyhatalom hidegháborús módszerekkel bábállamot szakított ki magának a balkánról.

Volt itt minden gerrilla/terrorista kiképző táborok a kilencvenes évek elejétől albániában, Irángate veterán, CIA gyanús EBESZ megfigyelőcsoport vezető, halomra manipulált média, hamisított mészárlás, megvezetett közvélemény, 1914 et idéző ultimátum, elűzött albánok (USA bombázás után), elűzött szerbek, lángoló otrhodox templomok, és persze el ne feledjük a lángoló Makedónát, amikor a vérszemet kapott koszovói felszabadítási hadsereg a helyi albánokal összefogva már szkopjét lőtte.

Mi magyarok meg kaptunk egy maffia bantusztánt a hátországunkba, a vajdasági magyarok, meg egy kiadós USA bombázást a nyakukba.

lószúnyog 2011.02.25. 09:09:46

Egy csomó értelmes komment! Ez üdítő!

Csak meg akartam osztani őszinte örömömet.

Szép napot mindenkinek!
süti beállítások módosítása