Erzsébet asszony emlékére - Ford Model T
2011. január 14. írta: Redakció

Erzsébet asszony emlékére - Ford Model T

  „A nagy tömegek számára építek majd autót. Elég nagy lesz az egész család számára, de elég kicsi ahhoz, hogy egyetlen ember kezelje és gondoskodjon róla. A legjobb anyagokból épül majd, és a lehető legjobb munkaerő készíti, a modern tervezés jóvoltából a lehető legegyszerűbb módon. Ám az ára alacsony lesz, hogy mindenki, akinek jó fizetése van, átélhesse azt az áldást, amelyet az Isten hosszú útjain töltött órák jelentenek.” (Henry Ford)

  Hölgyeket nem illik egyszerűen csak „leböskézni”, ezért használjuk a Ford Model T becenevét is e formában. Sok szempontból különleges „Tin Lizzie”, azaz „Bádog Böske” élete, hiszen az első népautónak köszönhető a modern autógyártás megszületése is. Másfél éves tervezés után, több mint száz évvel ezelőtt, 1908 októberének első napján készült el az első eladásra szánt Ford Model T.

  A Ford Model T történetét Autóteszt oldalunkon olvashatják el.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr212584168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabe2 2011.01.14. 19:47:04

Ez a poszt antiszemita. Kérem, távolítsák el!

Bloodscalp 2011.01.14. 20:09:44

@Gabe2: szokták:) de nem azért:)

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2011.01.14. 23:07:53

A vén náci...

Úgy hazudott, mint a vízfolyás.

vomit 2011.01.14. 23:11:55

lanctalpasra atalakitott t modell, most volt elado

cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120665936984
Offered here is a very rare 1926 Ford Model TT with a snowmobile conversion kit.

Riley Kestrel · http://100auto.blog.hu/ 2011.01.14. 23:13:59

Egyébként a cikk kicsit slendrián. Nem igaz, hogy mindenkinek 5 dollárt fizettek. Csak ha az illető fehér volt, férfi volt, betöltött egy bizonyos kort és már hosszabb ideje a Fordnál dolgozott. Csakhogy a rettenetesen feszített munkatempó miatt nagy volt a fluktuáció a gyárban, és amikor kb. évente-kétévente átszerszámozták a gyárat az új verziók gyártására, az átmeneti időszakra a munkások egy részét kirúgták, hogy aztán 1-2 hónap elteltével kisebb bérért vehessék vissza őket.

Bell & Sebastian 2011.01.15. 00:36:35

Thin Lizzy lesz a', akárcsak ez a Thin Lizzy, The Boys are Back in Town:
www.youtube.com/watch?v=ham6vFy8v2I&feature=related

Bell & Sebastian 2011.01.15. 01:03:16

Miket is írt 1921 -ben az Öreg, amitől egyből antiszemitává is vált?

"A zsidó állam hatalma a tőkében és az újságírásban, a pénzben és a propagandában rejlik. ... A zsidó állam alapvető kultúrája újságírói. ... A zsidó állam csak azokra a nemzetekre haragszik, amelyek nem akarják megengedni, hogy a zsidó állam ellenőrizze azok gazdasági és ipari nyereségét. Háborút és békét is tud csinálni, akaratosság esetén anarchiát hív elő majd rendet teremt. A világuralom izmait hordozza kezében és úgy osztja fel azt, ahogy az a legjobban támogatja a zsidó állam terveit. ... A zsidó államnak megvan a helyettes kormánya minden fővárosban. Miután bosszúját kitöltötte Németországon, tovább fog menni hogy más országokat is meghódítson. Nagy-Britanniát már meghódította. Franciaországot és Oroszországot már régóta a markában tartja. Az Egyesült Államok, annak jóindulatú faji tűrésével, ígéretes mező. A zsidó állam itt van. A működés színtere változik, de a zsidó ugyanaz az évszázadok folyamán."

www.freepress-freespeech.com/holhome/konyvek/hford1.htm

Nahát, mocskos rágalom, ez nincsen is így, ki hallott már ilyet, 2010 -ben? Pajeszom rögtön leszakad! :)

Bell & Sebastian 2011.01.15. 01:43:03

Az 5 dollárról:

"... Közvetlenül a futószalag bevezetése előtt az üzemi hajsza olyan fizikai és szellemi megterhelést rótt az akkori körülmények között a dolgozókra, hogy szinte menekültek az üzemből. Ráadásul a napibér kevesebb volt napi 2,5 dollárnál. Ennél már a detroiti üzemek jóval többet fizettek. Az akkori statisztikák szerint a Ford gyár munkásgárdája évente csaknem háromszor kicserélődött. Ekkor hirdették meg a napi 5 dolláros bért. Amit az összeszerelés fantasztikus felgyorsulása után nyugodtan megtehettek.

Meg kell említeni azonban azt, hogy nem mindenki kapta meg ezt a propaganda által hirdetett összeget, csak azok, akik erre "erkölcsileg méltók" voltak… Mindenek előtt senki sem kapott 5 dollárt a munkavállalás napját követő6 hónapig. Ezután a nőtlen férfiak sem kereshettek ennyit, de azok sem, akik válófélben voltak. (A statisztikák szerint, két évvel az "ötdolláros trükk" bevezetése után, a munkások 1/3 része nem kereste meg az 5 dollárt !) Eben az időben szervezte meg azt az üzemi kémhálózatát, ami párját ritkította a modern kapitalizmus történelmében. (A "társadalomkutatási osztály" végigjárta a munkáslakásokat, és az után szaglászott, hogy hol található olyan "erkölcstelenség" ami méltatlanná teszi a munkást a napi 5 dolláros bér elérésére). ..."

Idézett cikk címe: A gazdagok köztünk élnek (szerver nem veszi a linket)

Ez az 5 dollár ugye -mai árakon- 24.000 Ft (naponta). Szemét Ford! Meg a háború után a politikai nézeteit is visszavonta - némi rábeszélésre. Ki hinne egy ilyennek, ha azt sem tudni, mikor mond igazat. :)

@Jerome: Nono, te kis hamis!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.15. 06:59:02

@Bell & Sebastian:
nemár, hogy ez a piszkos náci feltalálta a családi jövedelmet? tisztességes munkás, családdal, öt dollár, ugyanez nőtlenben, háromötven. ez a féreg a családokat támogatta?
olyan ez, mint a piszkosfasiszta wekrle telep és az ottan élő munkások. a gyárak jelentették a lakóhelyi megbízottaknak, ha valaki rosszalkodott, és fordítva. és nem volt verekedés, részegeskedés, homoszexualitás.
és a rohadt fasiszták még iskolákat és óvodákat is építettek a kertvárosi környezetbe, amit azért így, hogy a jórészt vidékről érkezettekben ne legyen akkora környezeti törés.
a fasiszták ritka piszok állatok, no.

bodzás · http://biokert-es-lelek.blogspot.com/ 2011.01.15. 10:02:01

Maga Henry Ford és megérne egy posztot. Különleges ember volt.

Bell & Sebastian 2011.01.15. 11:59:34

@Grift: Meg feltalálta a nyilasházmestert. Okos ember vót, na. :)

jozicsenko 2011.01.15. 12:15:48

@Jerome: ford annyira volt náci, mint az átlag magyar

japp, hogy bizonyos vélemények szerint itt kérem 9 millió faschiszta él? igen, így van

de bizonyos vélemények szerint meg a föld lapos, a nők állatok, a sör nem ital, a pénztárgép a zsidózongora, stb, stb, stb

mindenki azt hiszi el, amit akar: ford nem volt náci -csak épp nem volt hajlandó finanszírozni bizonyos érdekköröket, újságokat -ami után furcsa mód náci lett

ja, nem is: antiszemita...

Tehetetlen Dodó 2011.01.15. 19:46:26

@Bell & Sebastian: Tin az, úgy mint ón.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.16. 01:00:04

Ford magasabb bért fizetett (ha a természetbeni juttatásokat is figyelembe vesszük), mint a versenytársai. Az tény, hogy a táborszerű munkásszállókon mindent ellenőrzés alatt tartottak, és hogy a munkatempó irdatlan volt, de bármikor el lehetett menni, és akinek nem tettszett bizony el is ment. És persze aki elment az sem halt éhen, mert Amerika pont az ilyen gyárak miatt is nagyobb jólétet tudott teremteni, mint bármely más ország leszámítva talán a kor Angliáját.

Bell & Sebastian 2011.01.17. 01:37:22

@Tehetetlen Dodó:
Jogos, úgy látszik beszoptam az egyik magyar rocklexikont, vagy 25 éve. (Érdekes, maga a Ford nem nagyon emlegeti.)

- Why was the Model T Called a Tin Lizzy?
- The Model T was called the "Tin Lizzie" because of the dependability of the vehicle. Lizzie was a slang term used to describe a reliable servant. And tin referred to the car. Hence Tin Lizzie.

tin = bádogból való, bádog-, bádogból készült, bádogdoboz, esővíz csatorna, bádog, konzervál, cin-, fonalszárító henger, konzervdoboz, bádogkanna, bádogdobozba tesz, bádogedény, cin, konzerv. dohány, fehérbádog, öntött csatorna, sütőforma, ónból való, ónoz, pénz, óndobozba tesz, ón-, ónból készült, ón, cinből való, bádoggal bevon

Ha a Lizzie a szolgálólány, akkor a Bádog Bözsi a jó, A Böske többnyire tehén (viszont megbízhatóan az).

:)
süti beállítások módosítása