Fidesz-KDNP: csatában csapkodó katonák
2011. január 11. írta: dobray

Fidesz-KDNP: csatában csapkodó katonák

  Talán emlékszünk még Orbán Viktor kijelentésére a választások éjszakáján, miszerint a kétharmados többségnek alázattal kell majd végeznie munkáját. Úgy látszik, ez az alázat jelenleg egyetlen dologra vonatkozik: a népfelség Orbán és Semjén által elképzelt elvére. Eszerint pedig ha kétharmadunk van, akkor a legnagyobb alázattal csinálunk azt, amit akarunk.

  A kormány jól kezdett, az első szimbolikus törvények, például a kettős állampolgárság és a Trianon-törvény (utóbbi pár megfogalmazásbeli pongyolaságot leszámítva) vagy a gazdasági csomag biztató volt. Szimpatikus volt a lendület, azt gondoltuk: végre!

  Azóta azonban csak erőből kormányzást látunk. A Fidesz születésétől fogva meglévő, kissé cinikus jogértelmezése uralja az érveléstechnikát, ami szerint mindent megtehetsz, ami nem ellenkezik szó szerint a törvény betűjével – ez volna a procedurális demokrácia. Csak eljárásjogilag rendben legyen minden, és oké, márpedig a kétharmad bármit megtehet.

  Az Alkotmánybíróság jogainak megkurtításával kezdődő sorozatlövés indoklása szerint a kétharmados parlamentnek felhatalmazása van a néptől megtenni ezeket a lépéseket, ergo meg is kell tennie, és különben is, mind az Alkotmánybíróság jogainak rendezése, mind a médiatörvény, mind az új alkotmány már régen esedékes volt, a Költségvetési Tanács meg nem működött jól, így ezeket a döntéseket nem lehet holmi mellékes szempontok szerint halogatni. (Mert hát, az alkotmánybíróság is a parlamenttől – ergo a néptől – kapta a felhatalmazást, mit pattog tehát.)

  Mindeközben innen nézve az jön le, hogy a kormány és parlamenti többsége minden esetben felemelt ujjal mutat be annak az intézménynek, ami valahol is lassítaná, akadályozná a „mindent a népért!” felkiáltással megindokolt elképzeléseik megvitatását. Nyilván vannak olyan ügyesek, hogy megindokolják mindezt, de mégis: Magyarország egyik nagy baja, hogy nem stabil a „jogszabályi környezet”, gyakran változnak a szabályok, kiszámíthatatlan az élet, azaz baj van a joguralommal. Nem az kellene-e, hogy legyen egy jobboldali, magát valamelyest konzervatívnak valló kormány egyik célja, hogy megszilárdítsa a jogba, a jogbiztonságba, az élet kiszámíthatóságába vetett hitet? 

  Szerintem ez volt az egyik célja Antall Józsefnek is, és többek közt erre is utalhatott az agyonidézett „tetszettek volna forradalmat csinálni”-val is. Ez lebeghetett a szeme előtt Sólyom Lászlónak és „láthatatlan alkotmányának” is. És azon túl, hogy a Kádár-rendszer óta a magyarok a minél kevesebb napi politikai konfliktusba belemerészkedő politikusokat kedvelik a felmérések szerint (ezért volt mindig népszerű a köztársasági elnök meg a házelnök, pozíciójából fakadóan), talán ezért is lehetett oly népszerű az alkotmánybíróság – még ha meg is akadályozta, hogy bármit is kezdjünk a volt komcsikkal (Zétényi-Takács-törvény).

  A publicisztikákban leginkább a „fékek és egyensúlyok” elvének meg szent tehénnek tekintett alkotmány, alkotmánybíróság átszabásának tervét támadták a leginkább. Való igaz, ez a kritika, főleg liberális részről olyan hatást kelt, mintha örök, bebetonozott intézményekkel állnánk szemben (ráadásul az a baloldal védi mindezt, amelynek törvényei a legtöbbször bizonyultak alkotmányellenesnek, és amelynek a legtöbbször volt konfliktusa az alkotmánybírósággal meg a köztársasági elnökkel, és hasonlóan egyszerű procedurális jelleggel óhajtotta kijátszani őket). Természetesen mi nem szeretjük a struktúrákat, rendszereket, mechanikus államgépezet-elméleteket, amelyek szerint felépíthető egy tökéletes rendszer – ami egyrészt ugye, mondjuk együtt, utópia, másrészt, mondjuk együtt, annyi szabadságunk lenne benne, mint egy porszemnek a fogaskerekek közt. Tehát az „intézményi rendszer” nem hoz megváltást.

  De mondhatjuk-e, hogy ettől még egyszerűen nem fontosak az intézmények, például az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök (a Költségvetési Tanács nem túl régi, és nem igazán megszilárdult intézmény, úgyhogy ebből a felsorolásból most hagyjuk ki), meg a jog szelleme szerinti, a jogba, az állandóságba vetett hitet erősítő eljárások? Vagy elég, ha kitöltjük őket, és formálisan léteznek, a la Schmitt Pál? Szerintem nem. Ha konzervatívként szeretnék érvelni, akkor máris felhozhatom Molnár Tamást, aki a különböző intézmények védelmében írta számos művét (persze ő elsősorban nem testületi intézményekre gondolt, hanem társadalmiakra, bár az egyház például mindkettő).

  Nem fura-e, hogy egy párt, ami nyolc évig a köztársasági elnöknél és az alkotmánybíróságnál lelt menedéket, minduntalan rájuk hivatkozott – teljes joggal ráadásul –, most az újonnan előállt forradalmi helyzetre hivatkozva megnyomja az országon a reset gombot?  

  Persze a kétharmadból adódóan mondhatjuk, hogy „most vagy soha”, ezzel nincs is baj. Miért ne lehetne alakítani az alkotmánybíróság jogkörén, alakítani az alkotmányon, meg ilyenek? Lehet, a kérdés a hogyan. Nem valószínű, hogy a nép biztonságérzetét növeli, ha véletlenül akkor jut eszünkbe csökkenteni bárkinek a jogköreit, arra hivatkozva, hogy egyedül a parlament felel a népnek, és joga van mindent megtenni, amikor az illető épp konfrontálódik velünk. Ez inkább azt mutatja, hogy hatalmi érdekeinkhez igazítunk mindent. Aztán ha esetleg elbukjuk a következő választást, nem marad majd más érvünk a saját magunk kialakította gyakorlatot csak kaján vigyorral utánzó ballal szemben, hogy a bal „megtévesztette a népet”.

  Persze sok csodálkozni való nincs a demokráciákban kialakult érveléstechnikákon, amelyek megbízhatóan váltakoznak aszerint, hogy egy párt épp kormányon vagy ellenzékben van. Ezeket már megszoktuk, mosolygunk rajta. Tulajdonképp mit is várhatunk mást egy demokráciában, ahol azon múlik, hogy ki kerül kormányra, hogy ki győzi meg a zembereket? Semmi csodálkozni való nincs azon, hogy mindenki az aktuális helyzete szerint cserélgeti az érveit.

  Ilyen szempontból a Fidesz-KDNP népalapú érvelése akár keserű fricskának is vehető: tessék, itt a nagyon féltett demokrácia, kedves baloldal, mit kezdesz a kétharmadommal? Mi van, ha a nép a jobboldalnak ad kétharmadot? És a jobboldal elkezdi űzni azt a játékot, amit a nagyonbal szokott űzni máshol, és szó szerint értelmezi a demokráciát? Azaz se fékek, se ellensúlyok, csinálunk egy igazi, jobbos tömegdemokráciát, és a végletekig visszük a népfelséggel való érvelést. A bal meg zavarodottan kapkod, köhécsel, meg izé, mert hogy ez az ő játéka volt eddig (legalábbis régebben). Habár már a balon se nagyon űzik ezt, inkább felvilágosult szakértőzés folyik, meg a „liberális demokrácia” védelme.

  És épp ez az. A konzervatív szerzőktől a demokrácia meg a népfelség iránti szkepticizmust tanultunk, Tocqueville-től Scrutonig, de itt a magyar szerzőket és politikusokat is emlegethetném. Ahogy meg szokott fogalmazódni: mi van, ha a demokrácia azért működik, mert vannak nem demokratikus hagyományaink és intézményeink, amelyek nélkül összeomlana? Persze ezt a tételt elfogadva is meg lehetne tenni mindazt, amit a Fidesz-KDNP megtett az előző időben. Aztán ott van a többség diktatúrájától való félelem (legújabban ezt idézte fel Applebaum a The Washington Postban), ami persze inkább arra vonatkozik, hogy a tömeges középszerűség nem hagyja érvényesülni a kiválóságokat, vagy egyáltalán kinevelni sem hagyja őket (esélyegyenlőség), de azért mégis…

  Persze az aktuális felállásban így a totális demokráciát korlátozó, meglévő intézményeinket a baloldalról is sokan védelmezni kezdik, demokráciaellenes viktatúra építésével vádolva a kormányt, ami csöppet vicces és hiteltelen attól a baloldalról, ami egyébként ezeket simán figyelmen kívül hagyja, ha az ország modernizációjáról, ugartalanításáról, nyugatosításáról, reformokról van szó, mert ideiglenesen még kicsit szar lesz, meg kell szorítani, de aztán eljön a kánaán, és akkor majd nem kényszerülünk ilyen, a nadrágszíjat és a demokratikus intézményeinket demokratikus alapon ideiglenesen, szakértői alapon (azaz megkérdőjelezhetetlenül) korlátozó lépésekre. Ha azonban a putyinista viktatúra jut hatalomra demokratikus alapon, és totálisan értelmezi a demokráciát, akkor rögtön fontos lesz mindaz, ami korábban nem volt.

  A logika működik a Fidesz-KDNP-ben is, csak ott az érvelés alapja nem a minél hamarabb, bármilyen eszközzel elérendő emberi jogi és gazdasági kánaán, hanem kicsit kézzelfoghatóbb: a kétharmados forradalom. Felhatalmazás van, úgyhogy bármit megtehetünk, azt a nép akarta, ellopjuk a jakobinus érvelést, és így az ország rendbetételének jelszavával kicsit elodázzuk az olyan, egyébként bízvást konzervatívnak nevezhető értékek erősítését, mint a jogbiztonság, kiszámíthatóság és hasonlók (nekem a MAL állami felügyelet alá vonása még belefér, másoknak nem). Már látjuk, a „szavazófülkékben lezajlott forradalom” nem csupán retorikai nagyotmondás volt, egy jelentős – bár várható – fordulat kissé patetikus megfogalmazása, hanem legitimációs érv a rendkívüli állapot mellett, amiben bármit meg lehet tenni a forradalomra való hivatkozással.

  Szerintem ami tavasz – vagy inkább az ősz – óta folyik az országban, az a demokrácia kifigurázása. Ezalatt nem arra gondolok, amit a kormány csinál. Az érvekre gondolok, hangozzék el az akár Orbán Viktor, Lázár János vagy Semjén Zsolt, akár Schiffer András, Mesterházy Attila szájából, vagy jelenjen meg a Népszabadság, a Népszava, a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet hasábjain. Mindenki a demokráciára hivatkozva védi a demokráciát, a sok bába közt elvész a gyerek. Mondhatnám, a demokrácia éppen önmagát figurázza ki. Nem, nem a bennünk lévő, zsigerből politikaellenes attitűdöket szeretném erősíteni, inkább ez az egész a demokrácia iránti szkepticizmusomat növeli. El kell ettől még fintorogva fordulni a napi politikától? Nem hiszem. Nem csak a cinizmus útja létezik. Mármint ami minket, politikabuzi kibiceket illet.

  Ami viszont a Fidesz-KDNP-t illeti: igazán lehetnének nagyvonalúak a kétharmadukkal, és igazán szánhatnának időt elfogadható érvek kifundálására. Nekem úgy tűnik, a pártszövetség egyelőre úgy látja, végre revansot vehet, és ezt az édes bosszút semmiért sem akarja feladni. Úgy tesznek, mintha csatában ide-oda vagdosó katonák lennének, forognak össze-vissza, és csapdosnak a kardjukkal. Egész pályás letámadás, ahogy egykoron mondta Orbán (ami ugye védekezési taktika), csakhogy teljesen feleslegesen. Ahelyett, hogy a szalámitaktikát követnék (emlékszünk még, ahogy hagyta, hogy az ellenzékiek veszekedjenek a bizottsági koncokon?), nyílt háborút hirdetnek, és egységfrontot provokálnak ki maguk ellen, aztán persze anyáznak, hogy megint az egész világ ellenük van. A kormányzás alapját képező forradalmi retorika is a csatazajt, a csata-allegóriát erősíti.

  A Fidesz-KDNP még mindig túl népies. A kereszténydemokraták programjában például szerepel, hogy ideálisnak a bázisdemokráciát tartanák, de hát most parlamenti demó van, úgyhogy kénytelen-kelletlen elfogadják, és például kárhoztatják José Maria Aznart, mert szerintük eltávolodott a kereszténydemokrata alapelvektől. Nekem inkább úgy tűnik, ők nincsenek tisztában a kereszténydemokráciával. Persze tudom, biztos ebből is van egy különbejáratú, hazai, harmadik utas hagyomány, harmadik utas kereszténydemokrácia, ami mondjuk félig az ellentéte a spanyolnak, németnek, franciának. Nem az a baj, ha van saját, magyar hagyománya egy-egy politikai irányzatnak, sőt az jó, mert van mögötte tapasztalat, beágyazott, ismerős, stb. De hogy a magyar politikai irányzatok mindig jó eséllyel félig ellentétesek azzal, amiről a nevüket kapták, az vicces. Mi a francért állt ki ennyire a népfelség mellett egy kereszténydemokrata, mint Semjén a Hírszerzőn, ahol szánalmas jogfilozófiai kardozásba, magyarázkodásba keveredett a riporterrel?

  Antall József forradalmi jelentőségű tette volt 1990 után, hogy joguralmat alkotott, és az akkor valóban forradalmi jelentőségű (de nem forradalomszerű) változások után nem kezdett el olyan szöveget tolni, hogy „most azonnal gyorsan sok mindenen változtatni kell, soha ilyen nem volt még”, és ezért figyelmen kívül hagyni a még frissensült államberendezkedés intézményeit, eljárásmódjait (direkt nem mechanizmusokat írok, hanem eljárásmódokat) és azok mögött megjelenő szándékot is, és a fideszes tág értelmezés helyett inkább szűken értelmezte azokat. Míg Antallék beteljesítették a törvény szellemét, a Fidesz kiüresti azt. Nyilván most erre az volna a válasz, hogy akkor arra volt szükség, most meg erre van, ráadásul Antallt gúzsba kötötték a körülmények, meg „a paktum”. Mégis én inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy akármilyen romhalmazból kellett kezdenie az újjáépítést, nem kapkodott, és fontosabbnak tartotta, hogy kiszámítható joguralom legyen annál, hogy bármi áron, azonnal kicsikarjon még oly szükségesnek vélt változásokat is. Inkább lassan, de biztosan, kiszámíthatóan, példát mutatva a következőknek.

  Értem én, hogy ez húsz éve történt, hatalmas ellenszélben és nem Antallnak volt kétharmada. A romhalmaz ugyanakkor most azért jóval kisebb, mint 1990-ben volt, Antall sokkal inkább érvelhetett volna azzal, hogy „most vagy soha”, mint a jelenlegi kormánytöbbség. Antall sokkal inkább tojhatott volna az eleganciára és használhatott volna forradalmi retorikát. Nem tette. Persze ma rá úgy szokás tekinteni, mint szegény páriára, aki ahelyett, hogy odacsapott volna a komcsiknak, feleslegesen úriembert játszott. Hát, a Fidesz-KDNP is elfogadni látszik ezt a tételt, és mivel megteheti, nem is játszik úriembert, hanem odacsap. Pedig most aztán tényleg jó volna, hogy ahelyett, hogy feleslegesen odacsapna, úriembert játszana a kormánytöbbség.

  Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet változtatni mondjuk az alkotmányon, nem kell új médiatörvény, nem lehet megváltoztatni az alkotmánybíróság hatásköreit, és átszabni a Költségvetési Tanácsot. És nem is azt akarom mondani, hogy az elegancia mindent legitimál. De például ahelyett, hogy mindenkinek szűkítjük a hatásköreit, aki beszól nekünk, igyekezhetnénk helyreállítani az intézmények, eljárások és az állam tekintélyét. Ha a cél esetleg ez, akkor az eszközök megválasztásával van a baj.

  Mindenesetre illene tájékozódni pár kérdésben. Például hogy az alkotmánybíróság hatásköre egyáltalán nem erősebb, mint más államok alkotmánybíróságainak a hatásköre, hacsaknem annyiban, hogy bárki fordulhat a testülethez, érintettség nélkül. A törvények felülvizsgálatának joga – akármilyen törvényé – azonban, ahogy Jakab András fogalmazott többször is, „fogalmi eleme” az alkotmánybíráskodásnak, azaz enélkül nincs értelme alkotmánybíróságról beszélni. Vagy hogy a különböző állami testületek, például az alkotmánybíróság, nem a parlamentnek alárendelt szerepet játszik. Ha a parlament azt csinál vele, amit akar, akkor egyáltalán minek van? Az alkotmánybíróság éppen azért van, hogy a parlament meg a kormány ne csinálhasson azt, amit akar.

  Jakab András az Indexnek: „Nem látom az összefüggést a népszavazás és az AB hatáskörei között. A népszavazás alól azért szoktak kivenni kérdéseket, mert túl bonyolultak, és nem egyszerű átlátni az összefüggéseit. Ezek egyrészt gazdasági jellegű jogszabályok, másrészt a nemzetközi szerződések világa. A harmadik körbe az államszerkezet stabilitását érintő ügyek tartoznak.”

  Nem beszélve arról, hogy az egész ügy, amivel az alkotmánybíróság körüli hercehurca kirobbant, a 98 százalékos különadók ügye, rendezhető lett volna bírósági eljárások keretében is. Csak az ugye lassabb, és kevésbé látványos, és nem olyan egyszerű elszámoltatásként felmutatni.

  Aztán ott az új alkotmány kérdése. Nincs ellenemre, de szerintem meg lehetne oldani, ahogy azt sokan mondták már, újraszámozással meg a preambulum megszövegezésével. Én Isten- és Szent Korona-párti vagyok, a la lengyel preambulum. De mi a fenének kell beletenni egy alkotmányozó testületbe Pozsgay Imrét, például? Miért röppennek fel olyan hírek, hogy a NENYI lenne a preambulum, amikor a NENYI már önmagában is kész röhej, a NER-rel, együtt, teljesen felesleges támadási felület, amin mindenki röhög, azaz éppen hogy nem az állam tekintélyének helyreállítását szolgálja, hanem a nevetségessé tételét? A NER pedig mindent átpolitizáló jelszó, olyan, mint amikor mindenki egy irányba nézett és építette a közös jövőt. Ugyancsak szörnyű ötlet az alkotmány ópusztaszeri aláírása.

  És akkor itt jöhetne a médiatörvény, ami a köztes intézmények (például bíróságok) kiiktatásának újabb példája. A népi beütés (és a liberális) ott is megmutatkozik a Fidesz-KDNP-n, hogy a közös felelősségvállalás terepének egyedül az államot tudja elképzelni, imigyen szembefordítva azt az egyénnel. Vagy közösségpárti vagy, azaz állampárti, vagy individualista ellenség. Ez márpedig klasszikus ballib logika, kedves Matolcsy Görgy, például. Mi lenne, ha inkább a köztes intézmények, a szabad társulások, az önkéntes adakozás, stb megerősítését szolgálná a kormány? Vagy az már káros hatalmi ellensúlynak számít?

  Mi lenne, ha a Fidesz-KDNP vinne a kormányzásába egy kis nagyvonalúságot és eleganciát, meg alázatot, ahogy ígérték?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr82546257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csengery Kristóf - TÁJKÉP CSATA UTÁN 2011.01.20. 10:54:08

Pablo Picasso | Guernica (részlet)Megérzi-e a természet az ember gyilkos tetteit? Megborzonganak-e a növények, a vizek, megremeg-e a talaj, a kő? Ha egy este ötezer embert mészárolnak le a mezőn üvöltések és hörgések közepette, reggel a letiport fű úgy...

Trackback: Ezért nem lesz nyugdíjam?! 2011.01.12. 11:08:37

„Olyan társadalmakban, amelyekben fokozatosan romlik az eltartók és eltartottak aránya, semmilyen nyugdíjrendszer nem tartható fenn.” (Mellár Tamás)   -Úristen, nekem nem lesz nyugdíjam!- csapott a homlokára Hunor, majd lefordu...

Trackback: Melyik a kreténebb, Orbán vagy Gyurcsány? 2011.01.11. 19:50:04

...avagy előnytelen fotót BÁRKIRŐL lehet csinálni:

Trackback: Áprilisi fülkeizé: Forradalom vagy ellenforradalom? 2011.01.11. 17:15:52

Lehet, hogy mégis forradalom kezdődött tavaly áprilisban? Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Fidesz, ha nem is fegyverrel, de mégiscsak gyökeresen felforgatja Magyarország nagy nehezen kivívott többpárti demokratikus társadalmi berendezkedését. Ha viszont ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 08:42:36

Hát kérem, a magyar jobboldal ilyen. Tetszettek volna az elempére szavazni, akkor 0,2%-kal többet kapott volna.

bozon 2011.01.11. 09:24:19

@dobray: Na, igazi konzervatív elemzés. Igazad van!

@Elpet: "Tetszettek volna az elempére szavazni..." -- neked is igazad van! :)

2011.01.11. 09:41:50

A mi karakán jobboldalunk...

Miért jut róluk olyan gyakran eszembe A Nagyidai cigányok?

'„Örökös fejünkké tesszük Csóri vajdát,
Ki Cigányországnak megveti alapját,
Összegyüjtve itten, a régi Nagy-Idán,
Mindazt, aki vitéz, mindazt, aki cigány.'

'Volna puskaporunk, tudom megbánnátok!
Itt lövöldöznénk le, az utolsó lábig,
Sosem érnétek el az akasztófáig!”

A többi cigány is vérszemet vesz legott:
„Köszönjétek - ordít - hogy porunk elfogyott!”
Lehetetlen, hogy ezt ne hallja távolrul -
Hallja is az ellen, mert lám, visszafordul.

Hamar a nagy sáncot megrohanni kezdi,
Három ép ágyuját a kapunak szegzi:
Bezuhan a kapu az első lövésre,
De bezzeg nincs ember, aki álljon résre.

Csóri fővajdának leesett az álla,
Szíve összelottyant, és magába szálla:
„Ilyen a szerencse!” gondolá foghegyen,
„Ha ma égig emelt, holnap alád megyen.”'

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 09:54:17

@Elpet: Úgy látom az ítéletalkotásban nem zavarja az a tény, hogy dobray a kelrikális reakció oszlopos tagja.

betufalo 2011.01.11. 09:58:43

Egy apróság lemaradt. A csődbe vitt ország, amit örökölt. Milyen jó lenne úgy három évig elcsámcsogni a nyugdíjtörvényen, finomítgatni, míg az alkotmánybíráknak is tetszik és egész Európa velünk együtt énekli a demokraták dalát. Vagy megválasztjuk nagyvonalúságunk jeleként Szanyit köztársasági elnöknek és minden nap hallgathatjuk segélykéréseit sos jeleit Európa felé. Sajna, közben csődbe mentünk, de példásan jártunk el.

Harald Blåtand 2011.01.11. 10:03:59

@Elpet: Mint gyakorló ballib (bármit is jelentsen ez) fikatroll, pontosan emlékszem rá, mennyire gáz volt, mikor az előző kurzus nyomoronc szurkolódebiljei már semmi mással nem tudtak védekezni, minthogy dehátminketválasztottakmegmivagyunkakormánydehátjótakarunkcsakkeresztbeteszazellenzékrózsamisisegíts. Ez az állapot és vele a klinikai halál valahol 2007-2008. fordulóján állt be végleg.
Te most kb. ugyanezt adod elő pepitában. Csaxólok, az hogy "kétharmad-kétharmad-trallala-kétharmad", netes vitabunkónak még épp elmegy, de 2014-ben ezzel odaállni a választók elé, maximum a tejbepapira jogosít majd fel.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 10:07:06

@evil overlord:

Nézze, én 20 éve nézem, hogy a közvetlenül megelőző időszak konzerválását kívánják konzervatív hozzáállásként értelmezni. Kétségtelen: az előző 20 évnek is van tradíciója, ez azonban nem okvetlenül van szinkronban azzal a mély tradícióval, amit egy konzervatív gondolkodó ma hiányol.
Amint láttam: jelen írásban dobray az Orbán-kormány tevékenységét nem a katolikus dogmatikával, hanem a `89-es köztársaság állítólagos konszenzusával állítja szembe. És ezek nekem nem axiómák, már megbocsásson.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 10:09:16

@Harald Blåtand:

Az indokok mélyebbek, mint a 2/3-ra való hivatkozás, ami hatalomtechnikai kérdés, ám közös érték- és fogalomkészlet hiányában ezekről vitát nyitni fölösleges.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 10:23:38

@Elpet: Dobray nem az elmúlt 20 évet akarja konzerválni. A mostani Orbán-kormány nem konzervatív (az első szerintem az volt), sőt már polgárinak sem feltétlenül lehet nevezni. A KDNP vs. kereszténydemokrácia kérdésben nem foglalok állást, mert nem értek hozzá.
Itt szó sincs a 89-es köztársaságról. Hatalomtechnikáról van szó, egy állítólag konzerv/polgári kormánytól az ember a jogbiztonság növelését, nem a csökkentését várja el (és azt a bizonyos alázatot, amit OV nagyon helyesen emlegetett). BTW, ki lehet venni teljes terülteket az AB kontrollja alól, de akkor mi a francnak tartsuk meg? Ugyanis nagyon álságos, hogy fel tudjuk mutatni, hogy van AB, csak éppen a lényegi kérdésekbe (a jelen helyzetben a nemzetgazdaság a legfontosabb) nem tud beleszólni.

Tündér_Lala 2011.01.11. 10:31:04

@betufalo: Itt van a lényeg.

Egy minden szempontból romhalmazzá tett országot örököltek, ahol az emberek döntő többsége defenzivába szorult, rosszul járt, szegénységi küszöb alá szorult. Szétverték az államot, a nagy közösségi rendszereket, elpusztították a vidéket, a saját kultúránkat, tradícióinkat naponta erték provokatív támadások, háttérbe szorították és mindenki fontosabb volt a többségi nemzetnél. Hozzá katasztrofális gazdasági helyzetet hagytak örökül, a disznóságokat szerződésekkel jól körülhatárolva.

Nos ezt a "demokráciát" le kell rombolni és újat kell építeni helyette. Erre adtunk megbízást. Ezt teszik. Ha újjá építettük létünk kereteit, akkor lehet majd demokráciát játszani, időt húzni, meg nagyvonalúskodni. Addig kő kemény munka van, a minden eszközzel gáncsoskodók, hátramozdítók, destruktívek és hazaárulók lesöprésével.
Ha sikerül konszolidálni a viszonyokat, mind anyagilag, mind szellemében élhető és valódi fejlődési képet mutató országot teremteni, akkor mindezek a viták nevetségesnek tűnnek majd. Ha nem akkor úgyis mindegy.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 10:37:40

@Tündér_Lala: Baromi rossz a kormány kommunikációja, felesleges pofonokba szaladnak bele, pl. a hiszti a médiatörvény kapcsán részben elkerülhető lett volna. Ez egész csak arra jó, hogy szép lassan odaállítsa az ingadozókat a komcsik oldalára, valamint arra, hogy a hasznos idióták telesikoltozzák egész Európát (ld. Lisa Bjurwald Dagens Nyheterbeli cikke, ami az elejétől a végéig hazugság, de ebben a légkörben könnyebb elhinni a cigánygyereket zabáló cigányhitlert).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 10:40:26

@evil overlord:

Régi vita, fölösleges újra belekezdeni. A 20 év valamennyi írott és íratlan játékszabályának betartása azt eredményezné, hogy nem változna semmi. Maguk itt a jobboldali szakértő-szerelő eljövetelét várják, de nem lesz ilyen.

Harald Blåtand 2011.01.11. 10:43:04

@Elpet: Az indokok felőlem lehetnek rettentően mélyek, de én sehol nem látom az új-régi Magyarország szép terveit.
Nézze, ez a kép nekem valószínűleg nem tetszene, mert egy Jászi Oszkár-plüssbábuval alvó kretén vagyok, de legalább jó lenne tudni, miről is van szó. Eddig teljesen ad hoc akciókat látok csak, pillanatnyi pártérdekből megmacerált alkotmánybírókat, pillanatnyi sértődésből felszámolt Költségvetési Tanácsot, és közben el kéne hinni, hogy ez a Nagy Terv része. Még senki nem mondta el, miért is kell új alkotmányt írni, azonkívül, hogy rossz az évszáma. A Szent Korona meg a magzati élet védelme az kemény két darab alkotmánymódosítás, a felsőházról még nem tudni, végül is miféle funkciója lenne, meg úgy általában, hogy működne a megalapítani szándékozott új politikai rendszer. Az viszont már fix, hogy egy sosem volt, képzeletbeli esemény színhelyén fogják aláírni, mert ez volt egyszer a soros heti ötlet.
Tényleg, maga végül is mit támogat ilyen lelkesen? Csóri vajda álmát? Esetleg Puck Mihály uram fene jó térképén kidolgozott fene jó haditerveket, amiknek a során alig fél óra alatt ragad az ember a sárba?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 10:48:01

@evil overlord: Mese habbal : ) Dobray maximum karikatúrája egy reakciósnak, és mint ilyen nevetséges és álságos. Az ő elvont, elviekben megjelenő jogbiztonság és igazság érzetét lehet, hogy a '89-es, jogintézmények érintetlensége biztosítaná, de a valóságban jól látszik, hogy pontosan az új játékszabályok azok, amik azt kiterjesztik. Ahogy az a végkielégítések ügyében, vagy a média törvény kapcsán is nyilvánvaló.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 10:48:15

@Harald Blåtand:

Nincs Terv, terveket maguk szoktak szövögetni.

Tündér_Lala 2011.01.11. 10:51:11

@evil overlord: Ezt részben aláírom, ezen javítani kellene.
De a szólás szabadság bajnokairól annyit:
A PC szólás szabadság lehetetlenné tette valós problémák elemzését (pld. cigány kérdés építő elemzése, kiutak keresése, nem utolsó sorban éppen az adott népesség felemelésének igényével.) A sajtó és művészi szabadosság, amely megengedte magának legfontosabb ősi nemzeti jelképeink meggyalázását, a legocsmányabb módon, a tiltakozásokat vagy válaszreakciókat pedig nácizmusnak bélyegezte. Nem beszélve a holo tv.-ről amely dogmák mentén az események elemzését gumiszabályok alapján lehetetlenné tette. Már elnézést ezek beszélnek szólás szabadságról ? Egész egyszerűen arról van szó, hogy más értékek is valamilyen védelmet kapnak.

Tündér_Lala 2011.01.11. 10:56:10

@Elpet: Nagyon remélem, hogy van terv. A teveket viszont nem szokás nagy dobra verni, különösen ennyi ellenérdekelt esetén.

devuscka 2011.01.11. 10:57:29

"Míg Antallék beteljesítették a törvény szellemét,"
Ja, Antall nem tojt az eleganciára. Meg is szívtuk ezt az eleganciát. Az elmúlt 20 év eredménye ennek köszönhető. Elegánsan engedte, hogy összenőjön ami összetartozik, s kezükben összpontosuljon a gazdasági hatalom. Jobb lett volna ha nem olyan elegáns! (nagyon is emlékszem mit kapott akkor. Igaz az erőviszonyok is mások voltak.)
Orbán valamiért siet. Egy évet adott. Biztos tudja miért? Magam nem látom ennek az okát, de visszaemlékezve a beszédeire, adott esetben sokszor hihetetlennek tűnt, és utólag igazolódik be az igazsága.

"Mindenki a demokráciára hivatkozva védi a demokráciát, a sok bába közt elvész a gyerek. Mondhatnám, a demokrácia éppen önmagát figurázza ki. " - (álszent) Hol megy ez másképpen?
ha jól értem nálunk képviseleti demokrácia van. Ennek ódiumát viseltük a legjobban az elmúlt 8 évben, miközben soha annyiszor nem hivatkoztak még a demokráciára.
@Elpet: -nek igaza van!
ráadásul abban pillanatban ez volt a választék. Ma sem jobb. A 2/3-osok már egyszer bizonyítottak egy fajta kormányzással, és annak eredményével. Teccetek volna saját pártot létrehozni, és elhitetni a néppel,hogy önöknél a bölcsesség köve. Kaptak volna 2/3-ot? Próbálják meg 2014-ben, és még idejük is van építkezni. (Még egy családot sem könnyű elvezetni)

Kibicnek lenni a legkényelmesebb, a döntést nem neki kell meghoznia, és viselnie a következményeket.

Úriembert játszani? Kikkel szemben?
Ja, mert úriemberekkel állnak szemben.

reality 2011.01.11. 10:57:39

@evil overlord: Maga naiv, vagy csak úgy tesz. Ha nem lett volna média tv., akkor lett volna más front, ahol támadták volna a kormányt. Főleg az eu elnökség előtt közvetlenül.
Épp ön idézte a svéd libát, aki ugyebár nem a média tv.-t támadja, hanem most a náci-fasiszta kártyát játssza ki. Ugye. hogy ugye!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.11. 10:57:41

dobray, magát az egyházügyi hivatal küldte? tök olyan, mint a békepapság. olyan beszervezett.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 10:58:19

@Elpet: Én nem jobboldali szerelőt várok, hanem a lengyel PO-hoz hasonló mérsékelt jobboldali pártot. Egy ideig úgy tűnt, hogy a Fidesz ilyen, de a választasok óta kiderült hogy nem, hanem olyan mint a PiS (sajnos). Nem látványos forradalmi csapkodást kell csinálni (pl. a manyup amúgy nagyon helyes beszántása kapcsán elég látványos töketlenkedés folyt), hanem csendben építkezni (az előző Orbán-kormány idején a gazdasági kérdésekben kb. Matolcsy megjelenéséig szép csendben folyt egy értelmes gazdaságpolitika, ami látszik az államadósság alakulásán is).

A vissamneőleges törvények "tilalma" nem az elmúlt 20 év játékszabálya, minden normális jogállam így működik. A komcsik lopásainak felderítése az igazságszolgáltatás dolga (ne jöjjön azzal, hogy elszabotálják, úgyis szét kell csapni a komcsi/alkalmatlan/lefizetett bírók között), a visszamenőleges hatályú adóval pár marék mogyi jön csak vissza, ami államháztartási szinten nem tétel, de a posztkomcsi hálózat sem rendül bele.
BTW, ha precedenst teremtenek a visszamenőleges hatályú törvényeknek,akkor nem kell csodálkozni, hogy ha visszajönnek a komcsik (ha nem semmisül meg az MSZP előbb-utóbb visszajönnek *), akkor az összes fideszes képviselő, általuk kinevezett köztisztviselő stb. visszamenőlegesen 100%-os adót kap, és semmilyen alapuk nem lesz ez ellen tiltakozni.

*: egyelőre nem úgy néz ki hogy végük, a fél bandának sitten kellene lennie, ráadásul a kormányzati töketlenkedésnek megvan az a veszélye, hogy hosszú távon növeli a támogatottságukat (vagy az Páncélvonatét, de az se jobb).

devuscka 2011.01.11. 11:00:23

@evil overlord:
Ennyire elszegényedett országban nem lehet egy vezetés csupán konzervatív.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 11:09:14

@gloire: Nem hiszem, hogy dobray a 89-es játékszabályok mellett érvel.

@Tündér_Lala: Nekem semmi bajom azzal, hogy kicsit szigorúbbra van fogva a média (a másik megoldás az lenne, hogy a sjatóban elkövetett rágalmazást a bíróságok kötelesek gyorsított ütemben elbírálni, és nem vagyoni kértérítés mellett letöltendő szabadságvesztésssel is büntetni), de ezt most sikerült elcseszni. Pontosabb törvény kellett volna (pl. a kiegyensúlyozott tájékoztatást elvárni kizárólag a közszolgálati adóktól kell, sem az ATV, sem az Echo esetében nincs értelme erről beszélni), és akkor kevesebb ok lenne a hisztire. BTW, azt sem értem, hogy miért kell 175 oldalasnak lennie ennek a törvénynek, elég lenne egy sor: ha rágalmazol, lecsuknak :)

@reality: Mi a búbánatos francnak kell feladni magas labdákat a komcsiknak (és szekértolóiknak)? Az világos, hogy az EU elnökség miatt minden jobban látszik, ezért duplán óvatosnak kellett volna lenni (a médiatörvénnyel lehetett volna várni fél évet).
A svéd HP írása ellen sokkal könnyebb lenne fellépni egy kevésbé hiszterizált közegben (most is fel lehet lépni, de csak putyini módszerrel :) )

2011.01.11. 11:09:57

@Elpet:

'Nincs Terv, terveket maguk szoktak szövögetni.'

Terv nélkül még senki sem kormányzott. Vagy ha meg is próbálta, nem jutott messzire (ld. Gyurcsány 2006).
Bizonyára a kormánypártoknak is vannak céljai, és valami terv arra, hogy hogyan kéne őket elérni.
Szerintem.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 11:11:24

Persze lehet Orbántól szociáldemokrata, Semjéntől meg kereszténydemokrata elveket számon kérni, csak minek?

Nem smakkol a radikális jobb, de jó is lenne, ha feltámadna Antalljóska és újrajátszhatnánk az egész komédiát, mi?
(Százszor inkább egy Aristo, mint egyszerre száz Dobray.)

Szerencsétlen Zola is megírta a J'Acusse! -t. A fél világ ölre ment az igazságért, de a lényeget észre sem vették, pedig majd kiverte a szemüket!
Elvetették a következő VH magját.

De a lényeg, hogy győzött az igazság! Hurrá, bazmeg! És milyen áron?

A gazdaságpolitikát vitassuk -ha van egyáltalán-, mivel az éhenhalás szélén állunk, csak ezt a szocdemek még nem tapasztalják a saját bőrükön.

Rossz helyre szórják a mogyit (Orbán/Semjén), és mint olvashattuk, teljesen fölöslegesen. Esetleg ha vetnének egy csontot a valódi támogatóiknak, kurvára megköszönnénk! Szívesen elvállalnám pár szabadságharcos kiűzését a kechupból.

Ki is a keresztény? Aki letérdel az oroszlán előtt? Hát nem az! Ezt a fajtát megrágják és kiköpik.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 11:12:16

@devuscka: Igazából sehol sem jó az, ha teljesen konzerv a vezetés, de úgy érzem, hogy a második Orbán kormány esetén nincs sok értelme konzervségről beszélni (kivéve az oktatásügyet, az egy tisztes konzerv elképzelés).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 11:22:01

@evil overlord: "De mondhatjuk-e, hogy ettől még egyszerűen nem fontosak az intézmények, például az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök..."

Szerinted, ha Sólyom, vagy hozzá hasonló köztársasági elnök marad, hogy állnánk a manyupokkal, és hogyan a hiánnyal? Lenne egy kis ÁFA emelés? Az tényleg a jogbiztonság, és általában a biztonság érzését erősítené : )

Harald Blåtand 2011.01.11. 11:25:52

@Elpet: Most Maga úgy megaszonta, hogy már csak a falamon lévő Hébert-portré és az Ész Istennőjéhez intézett ima menthet meg.

rauch 2011.01.11. 11:27:37

@Bell & Sebastian:
hülyekeresztények ... piha ... bolsik inkább ...
www.magyarhirlap.hu/velemeny/alkotmanyozasi_dilemmak.html A harmadik hagyományréteg pedig éppen ez a kiüresedett kereszténység, amelynek széles körű elterjedése és ma is uralkodó volta a fő oka annak, hogy a magyarság olyan védtelennek bizonyult a jakobinus, a bolsevik és mai neoliberális globálnyik pusztításával szemben. Ez a kereszténység hivatalos formában ugyanis az elmúlt évtizedek folyamán haladásként és fejlődésként értelmezte, s értelmezi ma is, a birodalomnak Magyarország felszámolására tett meg-megújuló kísérleteit.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 11:28:43

Az ész uralmát egyszer már bevezették. El is vált a gondolat a tettől, meg a fej a testtől, többnyire.

reality 2011.01.11. 11:30:26

@Bell & Sebastian: "Esetleg ha vetnének egy csontot a valódi támogatóiknak, kurvára megköszönnénk! "
Mire gondol?
(ha néha szabatosabban fogalmazna, talán még beszélgetni is lehetne :))

Bell & Sebastian 2011.01.11. 11:31:27

@rauch:
Nem én vagyok Bogárlaci, de sokszor egyetértek vele, ámbár az itt nem trendi. :)

TG69 2011.01.11. 11:32:40

@poszt: Egy pár dolog kimarat :)

a1) Az a nehezen védhető eljárás, ami kikerüli a szakmai vitákat és égyeni indítvány alapján szavaztat meg sarkalatos törvényeket.

a2) A magántulajdon védelme.

a3) Az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok mire megszületnek a törvények (lsd válságadók) tovább mélyítik a bizonytalanságot.

a4) Az forradalmi ugrás az ismeretlenbe. Mi felé haladunk? Milyen országot képzel el Orbán?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.11. 11:33:21

@poszt
"Azóta azonban csak erőből kormányzást látunk." - minden kormányzás erőből kormányzás. Aki az ellenkezőjét állítja vagy sugallja az átverni készül vagy csacska-e?

"A Fidesz születésétől fogva meglévő, kissé cinikus jogértelmezése uralja az érveléstechnikát, ami szerint mindent megtehetsz, ami nem ellenkezik szó szerint a törvény betűjével – ez volna a procedurális demokrácia. Csak eljárásjogilag rendben legyen minden, és oké, márpedig a kétharmad bármit megtehet."
A procedurális demot 20 éve toljákitt liberális demokratáink. Még most is azt tolják, amit nem tilos, azt szabad. Velük beszélt erről?

Tartalmi erkölcsi elvárások tilosak - ezt tudjuk a privatizáció, Őszöd és Ice-T óta, mert hogy a morális közösség elnyomó, így tiltott. Akkor a kormányos milyen tartalmi morális elvárásoknak feleljen meg?

Bell & Sebastian 2011.01.11. 11:34:03

@reality:
A "motorok" beindítására, ha emlékszik még. Olyan gazdaság élénkítés -féleségre, mielőtt még el nem patkol az utolsó magyar _termelő_ cég is.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.11. 11:35:44

@betufalo: a gazdaság rendbetételéhez ezek nem kellenek, szvsz.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 11:37:58

@reality:
De ki ne ejtse a száján, hogy EU -pályázatok! Azt a pénzt nagyrészt visszaszívják - a végén. Plusz némi (sok) korrupció.

gszebe 2011.01.11. 11:40:10

Nagyon korrekt írás

devuscka 2011.01.11. 11:44:49

@evil overlord:
Az oktatás ügyet épp most mossák át.
@Bell & Sebastian:
"Rossz helyre szórják a mogyit". aham. Úriemberkednek.

" A gazdaságpolitikát vitassuk -ha van egyáltalán." - no ez a lényeges kérdés. Amit eddig csináltak, borotvaélen jár. pedig anno Orbán valami olyasmit mondott, hogy nekünk mindent 20x jobban kell csinálni. (kerestem az eredetei, de nem találom, viszont leltem egy érdekes oldalt amely a Horn vs.Orbán - t elemzi. érdekes felidézni ezt a vitát. ahol a gazdaságra nézve mondja a "csigáról és teknősről sztorizik: teknős panaszolja, hogy lassan haladnak, a csiga szerint ez nem gond, mert rossz irányba mennek."
polelemzes.getdiscussion.com/t6-horn-vs-orban-1998
A demokráciáról: "Magyarországon van más alternatíva, lehet segíteni azokon a bajokon, amikben élünk. Demokrácia: mindig legyen alternatíva (személyek, programok, pártok képében)." - ez nem éppen NER.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.11. 12:00:26

@devuscka: alternatíva mindig van. Ahhoz nem kell "demokrácia".

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 12:05:13

@poszt: Bocsánatkérésnek túl sok benne a vörös farok, elemzésnek dagályos és csapongó: ezmiez?

Olyan Fideszről ábrándozol, ami soha nem volt és nem is lesz. Alázatos, nagyvonalú, elegáns? A párt három összetevőjéből (bolsevik, maffiózó, dilettáns) melyik bírna ezekkel a tulajdonságokkal?

Ugyanazokat a jelenségeket kritizálod, mint az általad mélyen megvetett ellenzék, de hogy össze ne keverjenek velük, mondvacsinált különbségekkel határolódsz el tőlük. Persze ennek ellenére is megkapod a hűséges olvasóidtól, hogy nem is vagy te igazi orbánista. Ál-orbánista vagy, egy küldött ember, szégyellhetnéd magad. :)

Vegyél példát a jobbklikkes kistáskától. Azok nem hibázták el a helyes irányvonalat, kapják is a megrendeléseket szépen.

Bence24 (törölt) 2011.01.11. 12:05:34

Nagyon jó írás, csak kicsit bő lére van eresztve.
A lényeggel: kiszámíthatóság, joguralom, köztes társulások, önkéntesség fontossága, mind egyetértek. Ezekkel kéne foglalkoznia a kormánynak, nem a sötétben bujkáló ellenforradalmárokra vadásznia.

A NER, meg a NENYI pedig tényleg egy vicc. Én néha még mindig nem hiszem el, hogy öltönyös politikusok képesek ezeket komolyan képviselni.
Ne haragudjunk már, ki az, aki rendszert nevez el a választási győzelméről? Ráadásul "nemzeti együttműködés" rendszerének nevezi el, ami lehetne a mai dél-amerikai szélsőbalos (fél)diktatúráktól a 30-as évek autoriter európai (fél)diktatúráiig bármilyen nem-demokrácia szlogenje, nem pedig egy modern, közép-európai állam öndefiníciója.
Azzal pedig még nem lenne bajom, ha valaki egy kétharmados, kiütésszerű győzelem után politikai nyilatkozatot fogadtat el a parlamenttel, de 1, muszáj azt óvodás színvonalon megfogalmazni? 2, normális gondolkodású ember kiköti-e az állam intézményeknek, hogy már pedig ezt a politikai nyilatkozatot most kiteszitek. Tegyék ki azok, akiknek közvetlen vagy ahhoz hasonló felhatalmazása van a néptől, vagyis a parlament és a kormány, esetleg a fideszes polgármesteri hivatalok.

2011.01.11. 12:16:32

@Bence24:

Jól látod, az uraknak nincsen stílusuk.

bz249 2011.01.11. 12:21:36

Namost az biztosan latszik, hogy itten aknamunka van es szakadnak szejjelfele a kormany mogott allo erok elkepzelesei. Mivel a kormany odabaszos kedveben van es ellenforradalmarokat uldoz, ezert lenne egy javaslatom: nyirjak ki Simor jegybankelnokot. Tudom, hogy egyaltalan nem vicces egy regi kuzdelmet befejezni es sokkal jobb erzes egy uj frontot nyitni, uj ellensegeket szerezni es aztan abbahagyni, amikor mar nem izgalmas... de komolyan eccer probaljak ki milyen egeszen gyozelemig elvinni egy ilyen kuzdelmet.

Mellekhataskent meg esetleg nem folyik el az a parszazmilliard a fergeteges monetaris politika kovetkezteben.

Ha ez valamilyen okbol nem lehetseges, akkor viszont a szemet ardragitokba kellene belekotni. Mondjuk elsonek a pekekbe es a komuvesekbe (alternativakent az uriszabokba). Persze szigoruan csak addig, hogy semmi hatasa ne legyen, azon kivul, hogy meg egy csoportot felidegesitenek.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 12:22:29

@devuscka:
Úgy van, úriemberkednek, a szocdemeknek (állami eltartottaknak) messzebb hallik a hangjuk - vélik.

A másodlagos elosztást cizellálják, holott az elsődleges (ÁFA) előállítást kellene növelni, ha már... Szűkülő saját (hazai) szektorok mellett ez napról-napra nehezebb lesz.

Nem kell építőipar? Aminek a nagyobb része (giga-beruházás - alma) lakópark- és befektetői célzatú építés, így a szponzorok is jól megtippelhetők, meg a felszívódó projekt-cégek tulajai is.

Oké, de a Hanságot már lecsapoltuk. Akkor mi legyen az elviselhetetlenül sok (növekvő számú) dologtalannal? Akik ettől még fogyasztanak.

Az elmúlt években végbement tulajdonos váltási hullámot akkor még szóba sem hoztam.

A megmaradt pár snecit kellene cápává növeszteni, a ragadozókat meg lehalászni. Ez ám az embert próbáló feladat, van is akkora, mint máglyára hurcolni az igazságszolgáltatást, legalábbis ebben a formájában.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 12:26:19

@gloire: Én benne lennék abban, ha US minta szerint közvetlenül választott erős elnök lenne (bár az alkotmányos monarchiának jobban örülnék), de ez a fenntartom az AB-t, viszont kiherélem (miközben a mostani AB-ban nincs komcsi túlsúly) az adtunk a szarnak egy pofont kategória. Én egy jobboldali kormánytól több eleganciát várok el (a baloldalitól nem, mert a magyar baloldal nem ismeri ezt a fogalmat).

Sólyom csak egyszer tudta volna visszaküldeni a manyup törvényt, másodjára már alá kellett volna írni. Amúgy a Fidesznek (és az országnak) jó volt Sólyom, amíg a Pojáca baromságai ellen lépett fel, de amit 2010-ben profukált az már túlzás volt.
Simán ki lehetett volna herélni a manyupokat 100% alkotmánykompatibilis módon (lehet, hogy amit most csináltak, az is ilyen, nem vagyok jogász):
- a jövőre vonatkozó utalás megszüntetése ellen nem lehet fellépni, mert nem visszamenőleges (az állam nem köteles fenntartani egy káros gyakorlatot)
- a működési költség korlátozásával, az állami garancia megszüntetésével és egy kis mézesmadzaggal az emberek nagy részét vissza lehetett volna csalogatni
Alkotmányjogi oldalról elvileg az a kérdés merülhet fel (ismétlem, nem vagyok jogász), hogy meg lehet-e tenni azt, hogy a járulékot átalakítják adóvá.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 12:33:28

@Kettes: "Ugyanazokat a jelenségeket kritizálod, mint az általad mélyen megvetett ellenzék, de hogy össze ne keverjenek velük, mondvacsinált különbségekkel határolódsz el tőlük."

Így van : )

tewton 2011.01.11. 12:51:40

@Kettes:
"Alázatos, nagyvonalú, elegáns?"
hú, meddig vártam én egy ilyen mszp-re!
de azok inkább beledöglöttek, mintsem ilyenek lettek volna .)

TG69 2011.01.11. 12:58:41

@bz249: Miért folyna ki pár száz milliárd? IT van nem-e? Ez volt Járai alatt is és most is. Akkor védték (joggal) most meg már nem is olyan jó a mainstream monpol? Ha kifolyik akkor az inkébb gazdpol sara.

Ja és nem kell olyannak nekimenni, aki erősebb :).

TG69 2011.01.11. 13:00:13

@tewton: Jó, akkor most együtt várjuk ezt a fideszre. De mi a teendő, ha ők sem tudnak ilyenek lenni? Hány évet várjunk, hogy elszakadjon a czérna? Van ennyi időnk egyáltalán?

bz249 2011.01.11. 13:06:40

@TG69: mert mondjuk a jegybanki alapkamat viszi magaval az allamkotvenyek kamatat? Csak olyan kerdesfelekent jegyeznem meg.

Egyebkent remelem erzi, hogy miben volt mas a helyzet Jarai idejeben (amikoris az a franya koltsegvetes allandoan 6% feletti hianyt produkalt), mint most. Raadasul az uzemanyagok es az elelmiszerek aranak emelkedesere hivatkozni egy inflacios celkovetesnel. Hat na... eppen lehet, csak nem szokas.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.11. 13:13:03

@evil overlord: lordom, maga a kompetens.
Ezt az eleganciát igazán kifejthetné.
(Különösen az "Ice-T pöpec" megmondás fényében.)

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 13:13:28

@devuscka: Kimaradtam valamiből? Pokorni győzött?

@bz249: Gaynús nekem, hogy ennyire fixált Simorra. Kéne a széke, mi?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 13:15:33

Lehet persze azt mondani, hogy én nem erre számítottam/mást gondoltam/nem ezért szavaztam rájuk, csak épp fölvet néhány kérdést. Én nem nagyon dicsekednék vele, ha így lenne. Miért kellene például bárkinek a véleményére odafigyelni, aki ennyire mellélő egy politikai erő természetének megítélésében?

Az egész ´90 utáni magyar történelem az értelmiség nagy csalódásaival van tele, Antallban, Hornban, Orbánban, Medgyessyben, aztán legutóbb Gyurcsányban, akitől az igazi, értelemben vett reformok kiteljesítését várta az értelmiség baloldali fele, most a Fideszben meg Orbánban csalódott a mértékadó írástudás, hát nem tudom. Lehet, hogy az éleslátással van itten baj.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 13:19:17

@tölgy: Elegancia: pl,. az, hogy nem nevezzük a manyupban maradni akaró embereket vérszívónak (refelektálva ergé tegnapi posztjára), nem tartunk fenn kiüresített intézményeket a látszat kedvéért (kis túlzással az AB), nem ültetünk be bólogató jánosokat fontosnak tűnő posztba (KE, ASZ).

Mi közöm nekem egy gengszterrepperhez? Tőlem nap közben betilthatják, nem fogok sikítozni. Aki akarja (egészségére, én nem kérek belőle), vagy meghallgatja a neten, vagy fennmarad éjszaka.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 13:29:19

@Elpet: Az itt véleményt nyilvánítók többnyire nem értelmisik, ráadásul jó néhányan azt hitték (én mindenképpen), hogy az előző Orbán-kormány modus operandiját viszik tovább. Amiben ugyan volt 1-2 apróság, ami nem tetszett, de messze jobbak voltak, mint a szocik (Antallékról inkább nem nyilatkoznék, túl régen volt).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.11. 13:40:42

Köszönöm a posztot. Kb pont ilyet akartam volna írni... :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 13:47:47

@evil overlord: "az előző Orbán-kormány modus operandiját viszik tovább."

Az volna csak az igazán bornírt dolog, egy gyökeresen más helyzetben ugyan azt elővenni . )

Várúr 2011.01.11. 13:48:12

@gloire:
Egyetértünk. Dobray cikke álságos, üres, elméletieskedő duma. Műanyag elefántcsontorony. Annyi helyen hamis (jó esetben naív) hogy vitatkozni sem érdemes vele. Szegény Antall ha olvasná, ő mosolyogna rajta leginkább. Egyszer egy hasonló "elemzés" írójáról mondta: "A jóembernek fogalma sincs a történelemről" (Kozák Márton akadémiai szociológus kutatóról volt szó).

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.01.11. 13:48:15

@tewton: varangyból királylány csak a mesében van.

Várúr 2011.01.11. 13:51:18

@evil overlord:
Egyetlen hasonlóság van az néhai Antall-kormány és a mostani között: mindkettő súlyos kényszerhelyzetben operál. Ezt nevezhetjük nagyarcúan modus operandinak, magyarul inkább szükségszerűségnek.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 13:52:48

Én meg olyat, hogy csak a jóllakott napközis töpreng azon, hogy már megint megfosztották a Nagybüdös Flancos forradalmi vívmányoktól. Nem pont az ilyet etetném.

Inkább elgondolkodnék azon, hogy egy produktív nyolc nemannyirát cipel -de csak addig, míg egyszer a kútba nem bólintja őket- és hogyan tudnék lemászni a földre.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 13:59:50

@gloire: Én arról beszélek, hogy az első Orbán-kormány többnyire szép csendben tette a dolgát. Most meg néha olyan érzése van az embernek, hogy a PR fontosabb, mint a tényleges munka.

@Várúr: Az előző Orbán-kormányról beszélek, nem Antallról.

Zetek 2011.01.11. 14:03:24

Kedves Hülyegyerek!

Itt vidéken semmi sem működöt és minden szétesőben volt. Elhiszem, hogy nektek nincs más bajotok, mint a gagyiszervezetek védelme, de itt elvisz mindet az ár. Ha a fogadóórámon megjelenik valaki és Költségvetési Tanács, Alkotmánybíróság, vagy médiatörvény ügyében keres majd szólok. Addig pedig csináljatok valami hasznosat, vagy kössétek le magatokat más módon.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.11. 14:04:31

@evil overlord: (ahol Ice-T elmegy, ott mit jelent az elegancia? erre voltam bátor utalni.)

A vérszívónak nevezés valami népköltészet? Ki tett ilyet?

"nem ültetünk be bólogató jánosokat fontosnak tűnő posztba (KE, ASZ)" - biztosan tudna számtalan hazai és külhoni ellenpéldát hozni. Nem elehet, hogy így működik a leadership?

"nem tartunk fenn kiüresített intézményeket a látszat kedvéért (kis túlzással az AB)" - én azt sejtettem eddig, hogy az elegancia a látszatra vonatkozik.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2011.01.11. 14:08:50

Csak azt nem tudom hogy eggyesek hogy képzelik el a nem rőből kormányzást... Komolyan azt képzelik hogy a MSZP-vel BÁRMIT meg lehet vitatni? Nekik az a lényeg hogy mindegy mi történik csak NE A FIDESZ! Ha a Fidesz a MKKP mintájára be akarná vezetni az örök életet meg az ingyen sört ők akkor is minden eszközzel akadályozni akarnák.

Lehetne persze szépen komótosan is tövéynekről vitakozni, megvitázni, visszaküldeni, jóváhagyni csak közben lehet hogy bedőlünk meg letelik a 4 év. De legalább igazi demokratikusan döglünk meg. Ez azért mégis csak más. :)
Süllyedő hajón se szokás szépen hosszan megvitatni lehetőségeket mert az lesz a vége hogy mindenki a vízbe fullad.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 14:17:14

@evil overlord: "az első Orbán-kormány többnyire szép csendben tette a dolgát. "

Azt nem gondolhatod komolyan, hogy ezt ma is meg lehetne, és egyáltalán, hogy megkéne tenniük. Mintha szándékosan kerülnéd meg a valódi, kényszerítő körülményeket. "Majdnem államcsőd", válság, EU-s direktívák a hiány kapcsán, az államigazgatás összeomlása, vidéken "majdnem anarchia", hálózati támadások, stb.

És ezekre a "berija elvtárs", meg az "atomot neki", meg az, hogy lőjenek a cigányokra, ezek a válaszaid, miközben meg valamilyen sétapálcás, cilinderes "konzis" eleganciát álmodsz . )

bz249 2011.01.11. 14:19:15

@Prof. William: Ha mar sullyedo hajo... egy sullyedo hajon valoban az a legfontosabb, hogy elsoztak-e a levest (vo: mediatorveny) illetve, hogy mentomellenyek miert rozsaszinuek (vo: alkotmanyozas)? Amennyiben igen, akkor valoban ezekre kell fokuszalni, nem pedig a gazdasagi szuverenitas visszaszerzesere. Amelyik egyebkent nem attol lesz, hogy deklaraljak, hanem, hogy olyan gazdasagpolitikat folytat valaki, amelyik kepes ellenallni a kulfoldi nyomasnak... namost Magyarorszag jelenlegi helyzeteben a gazdasagi szuverenitas gyors visszaszerzese nyilvan illuzio, de azert haladni lehetne abba az iranyba (nem a leminosites nem arra visz, sem az, hogy ujra kamatemelesi idoszakban vagyunk).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 14:22:46

@gloire:

Hát nem is tette szép csendben a dolgát. Ugyanez az értelmiségi hisztéria meg őrjöngés ment akkoriban is. Pontosan ugyanez. Kovács László az " egészpályás letámadás " szövegével. Meg hogy elveszik a pénzt a nyugdíjasoktól, meg hosszú bájtok éjszakája. Szép csendben, muhahaha. Azt hiszik, nem emlékszik senki. Antallt is ejrópéernek tartják ma, akik fasiszta diktatúra kiépítésétől rettegtek 1990-93-ban.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 14:33:53

@tölgy: Nekem nem igazán megy el Ice-T. Bár hozzá kell tennem, hogy én másként ítélek meg egy szórakoztatóipari embert (művésznek nem nevezném) és egy politikust.

Matolcsy valami olyasmit mondott, hogy aki marad, az kiírta magát a társadalomból. Ez ritka nagy bunkóság, a ballib megmondók szoktak így nyilatkozni a hülyemucsaiakról. Ki kellett volna állni az emberek elé, és elmondani hogy Mo. a jelen helyzetben nem engedheti meg magának azt, hogy az implicit államadósságot explicitté konvertálja (különösen nem ilyen rossz hatásfokkal), ezért az MNYP rendszert meg kell szüntetni (a vagyon visszaszerzése egy más kérdés, de szerintem meg lehetett volna oldani úgy, hogy az emberek tényleg önként lépjenek vissza). A szocik persze sikoltoztak volna (mert vastagon benne vannak), de a jobblib oldalról egy rossz szó sem lett volna.

A KE alapvetően egy ceremonális poszt, bár törvényeket vissza tud küldeni (ill. rögtön az AB-hez utalni), ezért van egy kis hatalma. Annak valóban nincs értelme, hogy egy ellenséges figura legyen a KE (Göncz Antall kormányzása alatt, de a kesztyűbáb (átszalad a Parlamantbe aláírni) a másik véglet. Nem tudom, hogy ki lett volna a jó választás, 2009-ig úgy voltam, hogy Sólyom duplázzon, de a vége felé már nagyon sértett volt, és ez látszott is rajta.

Az ÁSZ-nak többek között az a dolga, hogy az államigazgatás költéseit ellenőrizze. Teljesen hiteltelen, hogy az elnöke egy párt képviselője. Mivel a Fidesz-képviselőjelölteket OV személyesen válogatta (amivel semmi baj nincs), ezért hűségéhez nem férhet kétség. Nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy teljesen kizárjuk azt, hogy a narancsszínüek lopnak (a töredékét, mint a szocik, de akkor sem zérus), ergo jogosan felmerül az a vád, hogy majd elkeni az ilyen ügyeket. Ha a jobboldali holdudvarból kerestek volna valami jónevű közgazdászt, akkor ez a vád nem állna meg. Apró adalék: az összeférhetetlenség miatt ez is a töketlenség jele: a képviselőjelöletk állításakor lehetett tudni, hogy a Fidesz győz, és azt is, hogy kell új ÁSZ elnök. Ha mindenképpen őt szánták erre a posztra, akkor nem kellett volna képviselőként indítani.

A KT-t nem emlegetem, mert szerintem eleve is az ÁSZ-nak kellett volna odaadni a feladatot.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 14:34:16

@Elpet: Persze, evil barátunk vagy most húsz éves, vagy nagyon kitartóan csúsztatgat, vagy nagyon rossz neki a memóriája. Szerintem azt fogja válaszolni, hogy akkoriban még nem érdekelte ennyire a politika :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 14:36:21

@bz249: "egy sullyedo hajon valoban az a legfontosabb, hogy elsoztak-e a levest (vo: mediatorveny)"

Haha, a Kéri Laci bá friss figyelmeztetését még nem olvasta? Itt van oldalt:

"A magyar sajtó kiváló partner abban, hogy a kormánypárt által – tudatosan – piacra dobott szimbolikus ügyeket tupírozza, miközben napirendre tér olyan »apróságok« felett, mint a szuperholdingok alapítása a legfontosabb gazdasági/társadalmi alrendszerekben, a nagy összevonások sorozata, a »nemzeti közművek«, tömegközlekedési birodalmak egységesítése, a közigazgatás példátlan mélységű strukturális átalakítása. Orbán – ellentétben a sajtóval – tudja, hogy ez számít."

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 14:39:13

@evil overlord:

"a ballib megmondók szoktak így nyilatkozni a hülyemucsaiakról."

"Ilyesmivel Feri probalkozott es az o sorsa legyen into pelda mindenkinek, aki kommunikacios szosszal probal leonteni elfogadhatatlan politikat."

Kik vagytok ti lordom?

bz249 2011.01.11. 14:41:16

@gloire: na latja taktikai celu alcazokod kepzesere tenyleg jok ezek a szimbolikus akarmisegek. A nagy baj, hogy most nem nagyon a hatterben zajlo strategiai muveletek. Elnezest, de a manyup ugy vegrehajtasa es a szektorado kommunkacioja, nem a kormanyzati kompetenciarol gyozott meg.

dusomoja 2011.01.11. 14:47:42

Ez az Orbán kormány valóban nem konzervatív gazdaságpolitikailag. Inkább keresztényszocialista. Nagyon helyes. Jobb, mint amikor értelmetlen járulékcsökkentéssel megingatták a TB, elsősorban a nyugdíjrendszert.

Diocles 2011.01.11. 14:52:51

Hát Antallra tényleg nem kéne hivatkozni, mert azoknak tényleg hatalmas igazsága vagyon, akik azt mondják, h ugyan úriember volt, de tanítandó példa is, h mit hogyan ne csináljon egy politikus.

Ne feledjük, még maga Gyurcsány sem bukott akkorát, mint az antalli MDF, Antall hívei ezzel csupán azért nem néztek szembe, mert a miniszterelnök szerencsétlen halála, és az emiatti fájdalom megakadályozta az MDF-kormányzás - mondjuk így, divatszóval - "elkúrásainak" pontos feltárását.

Bloodscalp 2011.01.11. 14:53:02

zavaros csapongás a kormányelemzés, a mire jó a 2/3,
a mi győztünk-mi győztünk demagógia sújkolása, és még egy kis konzerv-baloldali eszmefuttatás közt(amiben naná hogy a konzervek magasabb rendűek)

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 14:54:58

@gloire: Az világos, hogy most sokkal nagyobb szarban van az ország, mint 12 éve, de ettől még nem kell kapkodni (ugyan a komcsik bőven túlfújták a Kósa-féle szöveg jelentőségét, de ilyen helyzetben mindent kétszer meg kell fontolni).
Úgy látom még nem jött le, hogy Berija et. az elitbloghoz kapcsoló abszurd. Azonban be kell ismernem, híve vagyok a "peace through strength"-nek (ez speciel inkább konzerv mint lib issue, de c'est la guerre), ergo bizonyos körülmények között keményen oda kell csapni (mert a másik oldal csak ebből ért)
A "lőjenek a cigányokra" témában az illetőt USA-ban simán agyonlövi a rendőr, és a belső vizsgálat jogos fegyverhasználattal zárul. Arról nem szólva, hogy nem kell agyonlőni, valamint a jogos fegyverhasználat sokkal jobban védhető, mint a megbilincselt gyanúsított félig agyonverése (vö. 2006 október).
Atomot neki ügyben: ön szerint egészséges dolog az, hogy egy elmebeteg komcsi diktatúra, és a nyugati civilizációt gyűlölő teokrácia kezében nukleáris fegyver van (ill. lesz pár éven belül)? Ha fel van töltve a reaktor, akkor környezeti hatás szempontjából nagyjából mindegy, hogy GBU-28-al vagy B61-el szórják meg a célt (az utóbbi biztosabb, és sokkal elrettentőbb).

@Elpet: Hoztak visszamenőleges hatályú törvényeket, ill. korlátozták az AB jogkörét 12 éve? Én nem emlékszem.
A többi dolog nagyjából lényegtelen (az ÁSZ elnök határeset), sima kommunikációs elkúrás.

TG69 2011.01.11. 14:57:39

@bz249: De az IT-ben nem a hiányt kell nézni, hanem az inflációs célt. Ha azt elengedjük, akkor amit nyerünk az alapkamaton azt elvesztjük egy magasabb és esetleg tartós inflációval.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 15:01:30

@gloire: Jó lenne befejezni a személyeskedést, én sem tettem. Leírtam, hogy nem nyilatkozom Antallról, mert régen volt (és akkor tényleg túl fiatal voltam).
Az összeesküvés-elméletekkel is le lehet állni, nem vagyok azonos Doommal (ha eljött volna a Nagy Elittalálkozóra, akkor tudná), ráadásul ha nem vette volna észre, messze nem olyan rossz a véleményem a Fospumpáról, mint neki.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.11. 15:02:47

Forradalom van es a siker eselye keves. Ilyenkor arulonak szamit az, aki a forradalmi Ugyet akar a legkisebb mertekben is megkerdojelezi.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/01/elzugtak-forradalmai.html

reality 2011.01.11. 15:03:47

@Bell & Sebastian: Mindig elolvasom a hozzászólásait, reménykedve, hogy most az egyszer megértem. Annyira idegesít, hogy remény hal meg utoljára. :)

Google 2011.01.11. 15:04:08

@evil overlord:

Se nem PO, se nem Pis, hanem Fidesz.
És mi sem vagyunk lengyelek.
Miután annyi ideig lengették itt be a nyugati demokráciákat, hogy azok aztán ilyenek meg olyanok, elérkeztek Lengyelhobhoz?
Az sem vagyunk.
"Kifigurázzák a demokráciát" - azzal, ami itt volt, mi mást lehetne tenni?

tewton 2011.01.11. 15:04:34

@Kettes:
bíztam benne. emlékszel, kokó mit mondott a hősök terén a fidest vereségekor? hogy akkor most ez van, megyó az ő miniszterelnöke is. aztán valahogy az ilyen nagyvonalúságnak nyoma se volt szocioldalon, sőt.

most kicsit rossz lesz a mszp-nek és a holdudvarnak, de ez van, így jártak. tanuljanak belőle, gyakoroljanak önkritikát (muhaha).

TG69 2011.01.11. 15:06:22

@Elpet: Márpedig a gazdaságban gyakorlatilag 2001-ig szép csendben megcsinálta a kötelezőt és egy-két kolncon kívül nem történt semmi érdemleges. Most 8 hónap alatt töbszörösét kapta, mint akkor 3 év alatt. Bizony sokat romlott a kormányzati teljesítmény és még nem is vagyunk a lejtő alján.

rauch 2011.01.11. 15:06:36

@evil overlord:
lebuktál, provó .... evil overlord 2011.01.11. 15:01:30 Doomhammer · 2011.01.11. 15:02:47

TG69 2011.01.11. 15:08:19

@evil overlord: Forradalom van, itt nem lehet egy kicsit sem kritizálni! Ezt most jól megszívtad :). Majd legközelebb kétszer is meggondolod, hogy miket irogatsz :).

TG69 2011.01.11. 15:12:59

@tewton: Nagyvonalúságot győztes poziban szoktak gyakorolni, vsztesben kicsit nevetséges. És a fidesznek sem volt min.elnöke se Megyó sem Gyurcsány. Ennyit tud a politikai elit, ebben a Fidesz és a Viktorország (vö a Konzervatórium legutóbbi elemzését erről) a legrosszabb kombináció eddig.

tewton 2011.01.11. 15:14:00

@Elpet:
"Antallt is ejrópéernek tartják ma, akik fasiszta diktatúra kiépítésétől rettegtek 1990-93-ban."

na majd amikor a cigányhitlert fogják egyszerű "európai populistának" tartani ugyanezek, ha legközelebb kiesik a mszp és a jobbik viszi a helyeit ...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.11. 15:17:46

@evil overlord: Én tudom, hogy maga másvalaki, ezt félreértette. Úgyértettem egy követ fújnak pár dologban. Például lassan kiderül, hogy Orbán és a Pojáca tulajdonképpen ugyan azt teszi, és ugyan olyan rosszul. Ez most a hálózati megmondás, és maga hajlamos felülni ennek . (

TG69 2011.01.11. 15:18:01

@tewton: Mennyivel konzervatívabb a másikat mikiegerezni meg genetikázni egy sort egy kis hazaárulózással fűszerezve :). És ezt csinálni a végtelenségig.

tewton 2011.01.11. 15:20:25

@TG69:
melyiket mikiegerezni? a böszme táncost vagy a pislogó libást? lemaradtam :)

TG69 2011.01.11. 15:22:33

@tewton: Antall mikiegerezte Lengyel Lászlót ha jól emlékszem :). Egyébként a jobboldal mindig akkor kapott, amikor épp az volt a trip, hogy a széljobbot becsatornázza. Voltak időszakok amikor ez túl jól sikerült :).

devuscka 2011.01.11. 15:22:59

@tölgy:
igaz, mindig van - mégsem választhattunk az népköztársaságban.
Pontosítok?: élhetünk az alternatívák közötti választással.

@Bell & Sebastian:
mindenben egyetértek, de valószínű,hogy sokan nem akarják itt a maga cápáit, mert ezeknek a cápáknak még megjöhet az étvágya.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 15:28:40

@Google: Nem tudom mi a baja, hoztam egy exszoc. országból egy példát egy általam szimpatikusnak tartott irányvonalra (már amennyi innen látszik). A dolog plusz bája, hogy ott két nagy jobboldali párt van, míg nálunk Torgyánnak köszönhetően már csak egy.

@rauch: Doomhammer, takaroggy!

@TG69: Kicsit elvakultak az urak, pedig amúgy okos emberekről van szó.

@gloire: Egyes dolgokban egy követ fújunk (pl. a manyup-beszántás végeredménye jó, a médiatörvényt elkúrták), másokban meg nem (DH szerint az egész kormányzás szar, szerintem nem ennyire rossz a helyzet). A Fospumpa és a Pojáca között van két hasonlóság (és rengeteg eltérés): egyes kérdésekben a mostani kormány is kapkod, valamint néha fontosabbnak tartja a PR-t a tényleges munkánál (ez részben összefügg az előzővel, a manyup környéki szerencsétlenkedést elvileg valami teljesen elcseszett társadalmi konzultációnak is lehet tartani).

@tewton: Akkor cseszhetik (meg mi is, Vonáék valószínűleg még a szociknál is több kárt okoznának).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.11. 15:33:01

aki olyan hülyeséget ír, hogy az első orbán kormány csendben tette a dolgát, az vagy fiatal, vagy idióta. ugyan ez a cirkusz ment.

reality 2011.01.11. 15:33:22

@TG69: "Antall mikiegerezte Lengyel Lászlót ha jól emlékszem"
Szerintem ez egy városi legenda. De szóljon, aki biztosat tud (esetleg link?).

"amikor épp az volt a trip"
Kinek a "trip"-je? A ballib megmondó közegé, hogy a Fidesz tulajdonképp szélsőjobboldali (legalábbis egy része), vagy a Fidesz-é, és tényleg "csatornáz"?

"Voltak időszakok amikor ez túl jól sikerült"
Érdekes, hogy '98-2002 között megvolt a Miép, most meg itt a Jobbik. Akkor ki mit "csatornáz"? Vagy csak átvette a megmondást?

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 15:39:36

@Grift: A szocik akkor is sikítoztak, viszont többnyire alaptalanul (a kormány nem is nagyon adott magas labdákat).

devuscka 2011.01.11. 15:45:17

@gloire:
Kéri amióta letette a flaskát, visszatért a gondolkodók sorába.
" – 2010 olyan politikai fordulat kezdete, amiből bármi lehet. Meg lehet teremteni a hosszú távú berendezkedés alapjait, de felütheti a fejét az ellenállás, a szembeszegülés is." - ez méhg minig nem magyarázza mir az egyév. ? pedig többszőr is hangsúlyozta ezt az Orbán.
'Egy évünk van'- mi lát előre?
okt. 23: "egy éve van Magyarországnak a teljes megújulásra."
www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20101023-oktober-23-nemzeti-unnep-megemlekezesek-rendezvenyek-percrol-percre.html
nov.15: "Egy évünk van arra, hogy az adósságcsapdából kitörjünk"
hirszerzo.hu/profit/20101115_orban_koltsegvetes

2011. ja.6: "Mi, magyarok a 2011-es esztendőre úgy tekintünk, mint a megújulás évére, most dől el, milyen lesz a következő tíz évünk "
www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=356940&_voteadmin_site=1193

2014 még messze van, mire ez a sietség?

reality 2011.01.11. 15:48:06

@evil overlord: Sajnos (vagy mégsem) akkoriban nem volt elterjedt az internet, így most nehéz előkerseni és példát hozni, mikre sivalkodtak a szocik. 10-12 év pedig hosszú idő. Arről nem is beszélve, hogy pont a internet elterjedtségének hiányossága miatt kevésbé tudták körbekiabálni a világot, és beleordítani az arcunkba.

devuscka 2011.01.11. 15:49:51

@TG69:
egy többvallású, cigány, Vidéki Elvistől és béka csapatától ennyi telik.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.11. 15:52:46

@evil overlord:
miért, most nem alaptalanul? másrészt nem volt elég alap simicska apehelnöksége, és torgyán koalíciója? ne gyerekeskedjünk már.

TG69 2011.01.11. 15:54:39

@devuscka: Ez sokkal keményebb írás, mint amit jómagam bármikor is megfogalmaztam. És ez a ti oldalatok :)
konzervatorium.blog.hu/2011/01/07/forradalom_utan_orban_beismero_vallomasaig

Diocles 2011.01.11. 15:59:27

@evil overlord:

Szerintem meg jóval nagyobb ok volt a sipákolásra az első Orbán-kormány idején, mint most.
Ne feledjük, a MIÉP a kormányzás vége felé gyakorlatilag a kormány külső támogatója volt, és csupán a véletlenen múlt, h 2002-ben nem alakult jobboldali kormány Csurka külső támogatására ráutalva.

A kormányzat "kreatív" jogalkalmazásáról (pl. csonka kuratóriumok) már ne is beszéljünk.

Szóval nekem felettébb vicces, h a mostani - akár jobboldali - "rettegők" az első Orbán-kormánnyal példálóznak, az ugyanis tényszerűen jóval agresszívabb, cikibb, kevésbé legitimebb volt, mint a mostani, amely elsöprő támogatottsággal bír, és minden döntése jogszerű. (pl. nem kell csonka kuratóriumokkal, és Györgyi Kálmán-féle necces eltávolításokkal bíbelődni, nem kell agresszivitással pótolni a törvényes erőt.)

Ha turulék, ergéék kiálltak az első Orbán-kormány mellett (MIÉP-es külső támogatás, csonka k., stb.), akkor most mi ok a finnyáskodásra?

TG69 2011.01.11. 15:59:42

@Grift: Torgyánon a fideszesek is jókat röhögtek és végül szakítottak is vele, tehát végülis egyetértettek az ellenzékkel :).

reality 2011.01.11. 15:59:58

@TG69: OK, de az nem hangzik el, hogy Lengyelre mondaná (sőt, többes számot használ). Na mindegy is, annyira nem érdekes.

devuscka 2011.01.11. 16:00:38

@TG69:
Melyik az én oldalam?

Várúr 2011.01.11. 16:03:25

@evil overlord:
Egészen más helyzetben dolgozott az első Orbán-kormány. Jól csinálta, de a nagy csönd miatt pár százalékkal el is vesztette a választást... A ricsajt
most sem a kormány csapja, hanem egypár talaját vesztett balliberális, és a nemzetközi médiacéh, mely vagy felületes, vagy tudatosan hazudik (lásd. tegnapi Dagens Nyheter Orbán rasszizmusáról, mely egy "mértékadó" svéd lap). Állításaival vitatkozni sem érdemes. Ugyanígy Dobray tetszetős, de abszolút élet- és politikaidegen írásával. Ahogy egy kommentelő (feltehetően önkormányzati képviselő) fentebb megfogalmazta. A népet a "jó kormányzás" érdekli (Roger Scruton) nem akár bal, akár mívelt konzervatívnak vélt teóriák.

bz249 2011.01.11. 16:03:37

@TG69: hat, ez egy nem annyira okos fiunak tunik, aki hisz az osszeeskuves-elmeletekben de cserebe hajlando figyelmen kivul hagyni a politikai realitast.

Legyen annak az oldala, akinek ket anyja az is mind a ketto Sanyi.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 16:08:16

@reality: Ezekre emlékszem:
- ellopják a nyugdíjasok pénzét: tényleg nem volt elegáns ( mert megszavazták, azonban különben lehet, hogy nem választják meg őket), de gazdaságpolitikai szempontból jogos volt. Hornék behúzták őket a csőbe, és lehet, hogy nem a legjobb kiutat találták meg.
- háromhetente ülésező parlamanent: ez nem a demokrácia vége, bár lehet, hogy a 3 hét egy kicsit túl ritka, és elég lenne 2 hét (nem tudom).
- egészpályás letámadás: én Simicskára és Poltra emlékszem. Simicska elég sötét gazembernek tűnt, de a hosszú bájtok éjszakája hazugság
- a koalíció Torgyánnal. Ez tényleg gond volt, de nem nagyon volt mit tenni (enélkül a szocik kormányoztak volna kisebbségben).
- Ezüsthajó et co: ha a szocik csak ennyit loptak volna, akkor nem került volna az ország a csőd szélére 2008-ban
- koronaúsztatás: a szoci-szadesz tábornak ez durva sértés, én max. azt mondanám, hogy az ezeréves állam ünneplésének felhasználása a kormány legitimálására
- "Jó zsebekben az ország": a Széchényi terv inkább egy részben elcseszett keynesi gazdaságélénkítési kisérlet volt, mint nagytételű lopás
- Kövér szövegei: a strigázás akkor durva volt, most már tudni lehet, hogy igaz. A köteles szöveget is úgy kellett összevágni

@Grift: Mint feljebb írtam, most van 1-2 olyan eset, ahol jogos a bírálat (a posztkomcsik persze minden miatt hőbörögnek, de ők csak erre képesek), akkoriban kevesebb volt (időarányosan mindenképpen).

devuscka 2011.01.11. 16:10:08

@TG69:
végig olvasta?
"E sorok írója nem Orbán-fóbiás, csak épp a miniszterelnök húsz éve az egyik legfontosabb politikai szereplő, aki most szinte egyszemélyben határozza meg az ország sorsát. Magyarországon még nincs diktatúra, valószínűleg nem is lesz. Amit szeretne felépíteni, az valami furcsa keveréke a putyinizmusnak, a kínai irányított állam kapitalizmusnak és valamiféle dél-amerikai balos népbarát rendszernek."

- máshol látjuk a 'veszzőket'?

tewton 2011.01.11. 16:11:17

a nagyvonalúság kapcsán, OFF
úgy tűnik, a patkányok se kormányon, se ellenzékben nem nagyvonalúak

gondola.hu/cikkek/74714-Velemenyszabadsag_az_europai_liberalisok_ertelmezeseben.html

"A képviselőcsoport értetlenül áll a liberális frakcióvezető, Guy Verhofstadt azon döntése előtt, miszerint a magyar kormány többszöri hivatalos kérése ellenére sem biztosította annak méltó részvételét a témában rendezett mai meghallgatáson. E döntés értelmében magyar előadóként csak és kizárólag a társadalmi támogatottság hiányában az Országgyűlésből kiesett SZDSZ volt politikusai és prominensei szerepelnek."

volt szdsz-esek képviselik mo-t _akárhol_?
wieso?????

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.11. 16:18:19

@evil overlord:

"Simicska elég sötét gazembernek tűnt"
LOL gyermekek maguk mind. simicska a fidesz tengelye. simicska a fidesz lényege.
és akkor kezdődnek a bajok, ha igaz a hír, hogy nagybeteg. akkor megrendülnek majd a dolgok.

tewton 2011.01.11. 16:18:52

kurvanyádat blogmotor

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 16:19:11

@Várúr: Nem hiszem hogy a csönd miatt, inkább arról volt szó, hogy pár népszerűtlen (vagy annak eladható) tett miatt valamint a jóléti rendszerváltás igéretével a szocik meg tudták szólítani az ingadozókat.

Azért rossz a kormányzati kommunikáció, mert néha a jobboldali tábor is vakarja miatta a fejét, és emiatt a szoci propaganda hatásosabb (enélkül is lenne, de szerintem könnyebb lenne a kormányzati védekezés). A Dagens Nyheter ("mértékadó" lap, my ass - echt ballib fertő, már jó ideje riogatnak a szélsőjobbal) esete ide illik. Ha jobb lenne a kormány PR-je, akkor el tudnák érni, hogy egy-két nagyobb svéd konzerv napilap írjon olyan cikkeket, amikben tételesen megcáfolják a hazugságokat.

TG69 2011.01.11. 16:22:01

@bz249: Az biztos, hogy nála nagyon összeállt a kép, és az eleve gyanús :). A konziblog szerkesztői megadták neki az esélyt, tehát valamennyire jogosnak érzik a benne foglaltakat. Konzi blog a konzerveké, ide is azok írogatnak tehát az oldalatok :).

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 16:25:16

@Diocles: Ld. korábban írtak. Jelenleg a gazdasági balfaszkodás a legnagyobb baj (ez kemény milliárdokba fáj az országnak), a többi igazából hab a sörön, muníciót biztosít az ellenzéknek.

@tewton: Az európai "liberálisok" is elmennek a picsába.

@Grift: Elég nagy baj, hogy a Fidesznek gyanús alakokra van szüksége (mostanában Meggyes tűnik ilyennek).

Tündér_Lala 2011.01.11. 16:27:57

Mondjuk azt azért szögezzük le, hogy az első Orbán kormánynak a kisgazdák csapnivaló teljesítménye volt a gyenge pontja.

bz249 2011.01.11. 16:28:26

@TG69: beszelgessunk inkabb Pearl Harborrol, az is legalabb ilyen erdekes. Elvegre mennyivel valoszinubb, hogy a kormany bizonyos dontesei mogott nem az emberi hulyeseg es balfaszsag van, ha elore megfontolt szandekkal zabaljak ketpofara a szaros szendvicset.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 16:29:55

@evil overlord:

A jobboldali tábor nem vakarja a fejét. Csak épp vannak olyanok, akiket zavar, hogy a függetlenoldali munkatársak, jóbarátok, asztaltársaság, após, üzlettárs, egyéb span rosszallóan néz rájuk.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.11. 16:30:53

@evil overlord:
meggyes és simicska? ne vicceljen már! :)))

de nem érti. szüksége van? nem lenne fidesz simicska nélkül. a fidesz, simicska és orbán.

Tündér_Lala 2011.01.11. 16:35:40

@evil overlord: Milyen gazdasági balfaszkodásról beszél ? Szerintem ez pont nem igaz. A legfontosabb lépéseket megtették, a libás kódolt hiány túllépését megakadályozták, A pénzszóró szerződéseket újratárgyalták vagy megszüntették. Lépéseket tettek a gazdaság elindítása érdekében, készülnek a tervek a nagy ellátó rendszerek alakítására (pénznyelés eltüntetése, racionálisabb működés).

Mi az a balfaszkodás ?

teknős 2011.01.11. 16:36:42

Egyetértek Elpettel. (Ami nem meglepő, mert általában ez szokott lenni.)

Az első Orbán kormány jobban tetszett a lelkemnek, elegáns volt és nagyvonalú, de kádár népe megdöntötte. Ezen lehet síránkozni, mint a Dobray és hozzá hasonló jobboldaliak teszik, de ezzel csak tehetetlenségünket tudjuk növelni és eljátszuk az esélyeinket, ami nagyon szép magyar jobboldali szokás.

A helyzet történelmi, nincs itt sem a gesztusok ideje, sem a hezitálásé. Mindenkinek jobb lenne, ha volna idő az átgondolásra és lenne mód a nagyvonalúságra, de aki nyirvákol ezek hiányán, az nem látja át, hogy nem csak Magyarország, de az egész földkerekség átalakulóban van és a létünkért harcolunk.

Orbán kényszerhelyzetben van, amit a kisember jobban átérez, mint a demokrácia felkent bajnokai közül sokan. ( bele nem értve a kollaboránsok népes hadát)pedig a képlet egyszerű. Az adósságszolgálat nem tatható, semmilyen megoldás nincs.

Erről egyébként beszélt már Orbán, csak láthatóan nem sikerült megérteni. A lehető legjobb pozíciókat kell felvenni, bármi áron.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 16:41:24

@Elpet: Nincs szükség"függetlenoldali" kapcsolatra ahhoz, hogy az ember vakarózzon. Pl. ön szerint bz-t Németországban ballibek veszik körül?

@Grift: Nem ismerem ennyire a belső viszonyokat. Az világos, hogy Orbán a Fidesz, de mihez kell Simicska? Ha rosszindulatú vagyok, akkor max. a szürke/fekete pénzek miatt.
Mondjon egy indokat, amiért Meggyes még a helyén van! Molnár Oszi kevesebbért repült.

devuscka 2011.01.11. 16:44:07

@teknős:
csak ezt a pozíciót 'tüskékkel' kövezték ki.

@evil overlord:
"Az európai "liberálisok" is elmennek a picsába." - ezt mondhatjuk, de egyik legerősebb, legkeményebb emberüket bízták meg a média ügy kivizsgálására.
Ennél okosabbnak kell lenni.

teknős 2011.01.11. 16:47:23

@evil overlord: Miért ne neveznénk azoknak, amikor azok? Az igazmondással van a baj?

Tündér_Lala 2011.01.11. 16:49:05

@evil overlord: ön szerint bz-t Németországban ballibek veszik körül?

Ott a liberális agymosás (fenyegetettségben, mert aki ellenáll az újnáci és ott ennek különös súlya van) régebben tart és erőszakosabb, ráadásul pici gyerekkorban kezdik. Németország ideológiai rabláncon van ma is, más hang vélemény nem jelenhet meg.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 16:51:07

@Tündér_Lala: A Kósa-Szíjjártó féle szerencsétlenkedés nem volt jó nyitás (a szocik persze felfújták, nem ezért rossz most a HUF-CHF árfolyam). Az mnyp felszámolásnál rövid időn belül több elképzelés látott napvilágot, végül választottak egy olyat, ami nem a legjobb megoldás, ráadásul elcseszték a PR-t. Simor még a helyén van, és folytatja az aknamunkát. A gazdasági szabadságharc retorikára (amiben amúgy van igazság, mert túlzottan függünk) elég görbe szemmel néznek a piacon (mivel még mindig nem nullszaldós a költségvetés, ezért nem lehet letojni).
Kiegészítés (ez nem balfaszkodás, hanem unprofessional gut feeling): a Matolcsy által elképzelt keynesi gazdaságfejlesztés (növekedjünk hitelből) elég veszélyes. Ezzel szemben a szoci permanens megszorítás egyértelműen működésképtelen, valahol a kettő között kellene lennie az optimumnak. Bár úgy tűnik, hogy az EU nem ment bele a hiány túlzott eleresztésébe, így csak nem lesz nagyon nagy baj (kivéve, ha az mnyp vagyonból túl sokat költenek el erre).
A nagy ellátó rendszerek racionalizása üdvözlendő, nekem mindössze két bajom van:
- októberben kellett volna kezdeni
- ahogy bz írta, a gyógyszerkassza tervezett megszorításától még Hős Lajosnak is feláll

devuscka 2011.01.11. 16:53:32

@Tündér_Lala:
és zárulnak a pénzcsapok.
hirszerzo.hu/belfold/20110110_mta_filozofusai_bajban
"Erkölcsi mélypont a filozófiatudományban – Félnek fellépni Hellerék ellen"
www.mno.hu/portal/758826

teknős 2011.01.11. 16:56:10

@evil overlord: Azért mégis egészen jól sikerült hiszterizálni az országot a szociknak 2002 tavaszára. ( Hogy később ezt is Orbánra kenhessék)

bz249 2011.01.11. 16:57:53

@Tündér_Lala: jeleznem idekint inkabb szeljobbos haverjaim vannak. A problema az, hogy egyaltalan Magyarorszag szoba kerult (ezt mar tekinthetjuk a liberalis agymosas termekenek) ugyanis onnan nezve Magyarorszag legalabb annyira fontos, mint tolunk Moldova, Albania vagy Ormenyorszag.

Mit tud az alban kisebbsegi jogokrol? Hat az ormeny sajtotorvenyrol? Moldova koltsegvetesi hianyarol?

Gondolom semmit... nem is kell ugyanis ezek nem fontos dolgok. Ugyanigy Herr Horst Durchsnitt sem tud semmit Magyarorszagrol. Illetve tizenot percig szobakerult, hogy az egy mocskos afrikai diktatura (Frau Ulrike Durchsnitt esetleg hozzateheti, hogy raadasul meg az EU elnoke is). Ami szinten nem szamitana... kiveve, hogy itt van ez a franya valutavalsag, meg a korantsem biztos pozicionk (mert a szocik elkurtak, csakhogy az autobalesetnel sem szamit a halottnak, hogy ki volt a hibas) mikozben a friccek mar amugyis utalnak fizetni. Szoval rakja ossze a kepet, hogy miert gaz a dolog.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.11. 17:02:34

@evil overlord:

max. a szürke/fekete pénzek miatt

azért. ezek nélkül nincs párt, nincs hinterland, nincs lóvé.

meggyes? nem tudom, valakiről tudhat valamit.

Tündér_Lala 2011.01.11. 17:03:20

@evil overlord: Ennek jó része az EU teljesen rugalmatlan magatartásán múlt.

Pontosan ilyen vegyes rendszert próbálnak csinálni. Egy ekkora ország nem tud a belső piacból növekedni.

Nem ismerem a terveket, de a legkritikusabb gyógyszer kassza ügyében szintén lehet tárgyalni. Nem rég olvastam valahol, hogy a magyar átvételi árak 20%-kal magasabb mint a német. Nyilván lejjebb lehet szorítani az árakat. Melátjuk...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 17:04:54

@tewton: Az Kokó. És mi van veled. mikor volt Medgyessy a te miniszterelnököd? Amikor újraszámolásért hőbörögtél? Vagy amikor lezártátok az Erzsébet-hidat? Hagyjál már ezzel a szarsággal.

Nagyvonalúságot azon lehet számon kérni, akinek minden magas lap a kezében van. A szocik 94-98 között semmilyen fülkeforradalmat, alkotmányozást, pártállamot nem vezettek be, pedig megtehették volna. Eszedbe sem jut ezt nagyvonalúságnak tekinteni, mert nem vártál tőlük semmi ilyesmit.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 17:05:30

@devuscka: Fel kell használni az Európai Néppártban levő kapcsolatokat, különben baj lesz.

@teknős: Elég sok ember azért lépett be, mert kénytelen volt, elhitették vele, hogy ez a pénz az övé (ő termelte meg) , és ez a haladó öngondoskodás, ráadásul nem ért a közgazdaságtanhoz. Matolcsyék nem vették a fáradságot, hogy részetesen elmagyarázzák az embereknek a helyzetet (pedig kb. 1 oldalban le lehet írni úgy, hogy az átlagember megérti), hanem nekiálltak címkézni.

@Tündér_Lala: Amennyire innen bz-t ismerem, nem kell félteni. Ráadásul a német kollegái nem ismerik az összes helyi részletet: szerintem csak a szektoradó (EON, Lidl stb. miatt) és a médiatörvény körüli mizéria jut el hozzájuk. Arról az apróságról nem beszélve, hogy Németországban csak a felszín PC (az is egyre kevésbé), az emberekenek tele van a töke a multikultival.
Saját példa: egy ballib ismerős felhozta a manyup témát (a többit nem merte :) ), azt mondtam, hogy vigyék a "pénzt" Isten hírével, nem érdekel (nézett ki a fejéből, de nagyon nem erősködött). A kollegák inkább jobboldaliak, a családban nem politizálunk. Mi is az a környezet, ami befolyásol? (Igaz, én állítólag libi vagyok, és nem jobboldali.)
Szerintem a helyzet sokkal egyszerűbb: az embernek van egy értékrendje, a kormány egyes tettei ezzel szinkronban vannak, az ember ilyenkor örül, ha szembenállnak, akkor meg morog.

Diocles 2011.01.11. 17:07:28

@bz249:

hááát, ha "csak" az a gond, ti. h a németek nem mentenének meg minket csőd esetén, az eddig is így volt, már nyáron megmondták, h velünk akarnak majd "példát statuálni".

ezért is volt a manyup-beszántás, kell a zseton.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 17:07:33

@tölgy: Te még nem láttál leadershipet. Maximum bólogató jánosokat, akik azért ajnároztak, hogy milyen jól csinálod.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 17:11:50

@evil overlord: "Elég sok ember azért lépett be, mert kénytelen volt, elhitették vele, hogy ez a pénz az övé (ő termelte meg) , és ez a haladó öngondoskodás, ráadásul nem ért a közgazdaságtanhoz."

Aki kénytelen volt belépni (mert pályakezdő) , annak mocskosul megéri tagnak lenni. Akinek nem érte meg és mégis belépett, az önként tette, annak ellenére, hogy az állam lehetőséget adott neki a számolgatásra.

Aki nem ért a közgazdaságtanhoz (meg máshoz sem), az mond ilyeneket, hogy az mnyp-tagok vérszívók lennének. Az eltartott vérszívózza azokat, akik eltartják az egész kurva szociális ellátórendszert. Gyönyörű.

bz249 2011.01.11. 17:21:15

@Diocles: nem akartak mar a gorogoket sem megmenteni es megtettek, az ireket sem akartak es oket megmentettek. Ketsegtelen, hogy Magyarorszagot sokkal konnyebb veszni hagyni.

A manyup beszantas egyebkent egy helyes cel, borzasztoan rossz kivitelezessel.

Eleg csak a politikai kockazatra gondolni, ugye ez meg mindig ugyanaz az orszag, amelyikben nyertek mar valasztast 19,000 Ft-os nyugdijigerettel. Marpedig, ha tobb az ostor, mint a mezesmadzag, akkor a kognitiv funkciok hajlamosabbak arra emlekezni, hogy valojaban az embert atkenyszeritettek az allami rendszerbe (mikozben a paciensek legnagyobb reszet jelenleg ez rohattul nem izgatja) plane, ha meg kakasos nyalokat is adnak a visszalepes melle.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 17:21:16

@teknős: Ez igaz. De gondoljon bele: most több a magas labda (szerintem).

@Grift: Sajnos tényleg kell a hinterland, de az ilyesmit kevésbé látványosan kell művelni, és nem csinálni APEH vezért a consiglieréből (elnézést, nem tudtam kihagyni).

Azonban ha így folytatják, 4 év múlva ugrik Esztergom. Meg kell szabadulni a fickótól.

@Tündér_Lala: Az EU rugalmatlanság a manyupnál is előjött, megszívták: az európai biztosítók kevesebb profitot visznek haza (és a lengyelek is a beszántás határán vannak).
A legjobb az lenne, hogy sokat (többet mint a terv) fognak a kiadásokon, és gyorsan leszorítják a hiányt (a hosszútávú célnak 0-nak kell lennie), és a gazdaságélénkítés alapja nem a támogatás, hanem az adókedvezmény (abból ui. kevésbé lesz rézfaszúbagolygyár és BMW X5). A gond az, hogy még tart a válság (incl. PIGS), és a spórolás kapcsán nem szabad nyomorba taszítani embereket (mármint olyanokat, akik "hasznos" tagjai a társadalomnak).
Gyógyszerkassza kapcsán már Molnárék is keményen beleszálltak a gyógyszergyárakba (10+%-ot kellett befizetni, ha nagy a forgalom, miközben az iparágban 20% körüli a profitráta), én inkább abban látom a bajt, hogy még mindig megy a pazarlás (kidobott gyógyszer, közgyógycsalás stb.) ill. a gyógyszertámogatás rossz módja: az OGYI egyenértékűségi csoportban (a benne levő gyógyszerek praktikusan csereszabatosak) levő gyógyszerek támogatása százalékban, és nem forintban azonos. Molnár alatt úgy próbáltak spórolni, hogy fenyegették az orvost, hogy ne írjon fel drága gyógyszereket, közben a megoldás annyi lenne, hogy a csoportonként fix (forintban) a támogatás, így a gyógyszerkasszának mindegy, hogy melyiket írják fel (a betegnek már nem, mert a különbözetet ő fizeti, tehát megfelelő tájékoztatásra van szükség).

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.01.11. 17:22:07

Egy néppárt akkor jár el helyesen ha választóit képviseli és nem a többi politikai szereplő felé tesz gesztusokat. Ami itt korábban volt (persze a tenyeres-talpas Gyurcsányi korszakot leszámítva) az egyfajta elit-látszatdemokrácia volt, valami olyasmi mint a Lengyel nemesi köztársaság. Volt egy szűk elit klub ahol megvoltak a sajátos etikett: nem lépük nagyot a másik tyúkszemére!
A többségi választópolgár érdekeit ugyanakkor folyamatosan csorbították a permanens megszorítópolitikával.
A Fidesz-KDNP valóban erélyes és gyakran kíméletlen a politikai ellenfeleivel, de ezt a VÁLASZÓPOLGÁROK, A TÖBBSÉG ÉRDEKÉBEN TESZI!
Jobb lett volna talán, ha az Orbán kormány is beáll a sorba, illedelmesen lefekszik a nagytőkének, meghajol az IMF akarata előtt?? Akkor most itt is az lenne, mint Romániában: csökkennének a közalkalmazotti fizetések 25%-al, újabb Áfa-emelés után pedig már talán 30% lenne a legmagasabb áfa-kulcs.
Ha valaki az én érdekemben veri az asztalt azt meg szoktam dicsérni. Ezzel sokan lehetünk így, mert a Fidesz népszerűsége szinte példátlanul az újkori magyar történelemben szinte töretlenül tartja magát.

Várúr 2011.01.11. 17:22:42

@evil overlord:
Mindezekben abszolút igazad van.

Tündér_Lala 2011.01.11. 17:26:14

@evil overlord: "(Igaz, én állítólag libi vagyok, és nem jobboldali.)"

Nem, ön a mi balszélünk. :))

Természetesen értem amit mondanak a német helyzetről. (Tipikus - a gyakorlat szöges ellentétben áll a kommunikációval. Van gyakorlatunk benne.)

Valószínűnek találom, hogy ott mások a dimenziók.
Egy ismerősöm mesélte, aki anno diszidált. Valami tüzijáték volt, ahol a menekült szállóról valami tuskó csinált valamit amitől nem látták a produkciót a mellettük állók. Persze morogni kezdtek, amire ez lenácizta őket (totál jogtalanul). A németek egyszerűen elmenekültek.
Az ismerős mesélte, hogy borzasztóan szégyelte magát és az első alkalommal amikor törvényesen megtehette elment a menekült szállóról, hogy ne legyen köze a társasághoz.

A lényeg, hogy ha egy társadalom ilyen szinten be van szorítva, akkor a racionális vélemény alkotás - fogalmazzunk úgy - eltér a normálistól.

Betelgeuse-2 2011.01.11. 17:27:37

Ez a blog olvashatatlanul hosszú.
A kevesebb több lett volna.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 17:27:42

@Kettes: Én pályakezdőként léptem be, és nem érdekel, hogy megszűnik, mert én a saját jövedelmemből rakok félre (önkéntes nyp).
Az emberek elhitték, hogy ez a pénz az övék (pl. örökölhető), a demográfia pedig szar, ezért nem nagyon számoltak utána. Azonban ha a demográfia miatt bedől az ország, akkor a megtakarítások értéke is csökken (ha más nem, a szolgáltatások ára felmegy).
A mnyp tag nem a saját pénzét teszi be (kivéve ha kiegészít), hanem azt a hitelt, amit emiatt felvesz az állam. Az nem múködik, hogy az ember nem hajlandó csökkenteni a fogyasztását, de azért takarékoskodni akar (valójában csökken, de kevésbé, mert a hitel 10 millió emberre van szétterítve 3.3 helyett).

Bell & Sebastian 2011.01.11. 17:27:47

@reality:
Talán az a baj, hogy túl nagy logikai ugrásokkal írom.
De evidenciákra sajnálom a betűt. Ha katalogizálni szeretne, szép kihívás. :)

Bell & Sebastian 2011.01.11. 17:31:53

@Diocles:
Teljesen nyilvánvaló, hogy egy írt vagy 9-10 -szer többre taksál az Unió (mentőcsomag), mint egy magyart. Csak hogy tudjuk, a miheztartás végett.

is 2011.01.11. 17:32:26

@Kettes: "Aki nem ért a közgazdaságtanhoz (meg máshoz sem), az mond ilyeneket, hogy az mnyp-tagok vérszívók lennének"

Sot, jobbat mondok: mivel kotelezo, ezert mindenki tag, ezert mindenki szivja a masik veret. Vagyis senki. Pusztan logikai alapon.

@poszt: kedves dobray (es tarsai): ezt most mar felesleges sokadszor is leirni: ti beszoptatok, hogy Orban a ti generaciotok vatesze, fiatalos, lenduletes, modern es felvilagosult. ha nem vette volna el eszeteket az elmult 4 ev Orban altal keltett orulete, akkor azert egy csendes sarokban, tenyleg merlegre teve az egyebkent nyilvanosan beszerezheto adatokat, magatok is kikovetkeztehettetek volna, hogy kicsoda is Orban. Orban 23 eve vezeti a partjat, abban kiepitette az egyeduralmat. nem valami vereset, csak olyan kadarit. a FIDESZ felepitese, mukodese semmiben nem kulonbozik a 80-as evek MSZMP-jetol (jo kutakodast az akkori MSZMP dokumentumok kozott). mi a francbol kepzeltetek, hogy mas lesz, ha kormanyra kerulnek? hogy lehettetek ennyire hulyek?

na de ha meg ertene a kozgazdasagtanhoz. de nem ert, es ezt Matolcsyval mar a keteves koltsegvetesnel, meg a 100 napos Medgyessy amokfutas megszavazasanal, meg a 2006-os 14. havi nyugdijnal megmutatta. megint nyilvanos adatok. azzal ne nevettesd ki magad, hogy az 5 ember altal 2 nap alatt megirt 29 pont barmi, ismetlem barmi ertelmet, koherenciat tukrozne, vagy akar csak joindulattal is gazdasagi programnak lenne tekintheto.

igen, nem lesz egyszeru leszakadni Orbanrol. de marciusban jo alkalom kozelg: lejar a hulyenepszavazas 3 eve. megnezzuk, hogy kepesek vagytok-e kiallni tandij, meg co-payment mellett.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.11. 17:34:30

"Egy séta a sajtószabadságért" gyere Te is, kellesz!

A szervezők véglegesítették a pénteki tüntetés programját, mely a médiatörvény elleni újabb tiltakozás. A hét végi megmozdulás három városban egyszerre történik Budapest- Pécs- Bécs vonalon.

Letisztázódott, konkretizálódott a demonstráció menete. A múlt heti tervekkel ellentétben január 14-én délután négy órakor lesz a gyülekező a Kossuth Lajos szobor előtt, innen közös átvonulás következik a Széchenyi térre. A téren elhangzik a hét pontból álló kiáltvány, majd ismét útra kelnek a Jókai tér felé fél ötkor, ahol "hangperformansz kíséretében eltemetik a szabadság madarait". - olvasható a hivatalos programban.

Megszületett a tüntetés rendezésének indoklása, mely így hangzik: "2010. december 21-én kormányunk megszavazott egy olyan médiatörvényt, ami felügyelet alá vonja az írott és elektronikus sajtót, homályos feltételek mellett teljhatalmat ad a médiatanács és a médiabiztos számára, s így nagyban korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát. Mi ezt nem szeretnénk, ezért sétával demonstrálunk az új médiatörvény hatályon kívül helyezéséért."
Megfogalmaztak egy kiáltványt, melyben összefoglalták a médiatörvénnyel szembeni kétségeiket, követeléseket a változtatásra. Itt olyan pontok szerepelnek, mint "a véleménynyilvánítás szabadságának biztosítása", vagy "az írott és elektronikus sajtó kivonása a törvény hatálya alól, a lineáris elektronikus média függetlensége, az online, az írott és az audiovizuális sajtó valamint a földi és online terjesz

Tita nick 2011.01.11. 17:34:41

Ja, még mindig a sírás-rívás, megyek koncertre. Jó bulizást! Papírzsepi legyen!

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.11. 17:35:39

ORBÁN ALKOTMÁNYOZÓ PUCCSA ELLEN A KÖVETKEZŐT LEHET TENNI(mert nem akar népszavazást):

Orbán fixa ideaja a 2/3-os többség, erre hivatkozik, amikor alkotmányozni akar.
Ha demonstrálni tudjuk, hogy nincs meg a 2/3-os parlamenti többség az új alkotmány mögött, akkor Orbán legfőbb érve nyilvánvalóan súlytalanná válik.

Hogyan érhetjük ezt el?

Elöször is rögzíteni kell, hogy a Fidesz választási programjában nem szerepel új alkotmány megalkotása, tehát a szavazók felhatalmazásáról beszélni alaptalan.

Azt kell demonstrálni, hogy az országgyűlési képviselők legalább egyharmada
1.) személyében bojkottálja az új alkotmány létrehozását
2.) az őt megválasztó polgárok döntő többsége felszólitja, az alkotmányozási folyamat bojkottálására.

Az Országgyűlés létszáma most 385 ennek 2/3-a 256,6 az 1/3-a 128,3, figyelembe véve hogy a zemebereket, még a képviselőket sem :-), nem tizedeljük a célérték 129 fő. Meg kell szerkeszteni az "Alkotmány Bojkottálási Nyilatkozatot" (ABONYI) és minél több a ellenzéki, de akár kormánypárti képviselőnek a csatlakozását össze kell gyűjteni.

Az ellenzékből elméletileg maximum 123 támogató várható, tehát legalább 6, de minél több Fidesz/Kdnp képviselőre is szükség van.
Meg kell szerkeszteni a "Felszólítás az Alkotmány Bojkottálási Nyilatkozathoz Való Csatlakozásra"-ot (FABONYIVACS) amely felszólítja az adott egyéni választókerület országgyűlési képviselőjét, hogy csatlakozzon az ABONYI-hoz az Országgyűlésben vagy monnyonle és húzzonel. Nyilván szükség van az adott vk. szavazópolgárok legalább felének a csatlakozásásra.

Ha megvan az 1/3-os bojkottáló többség, akkor az 1949. évi XX. törvény (Alkotmány) 2. § (2) (" A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.") szellemében, nem hozható létre új alkotmány a régi helyett.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 17:35:39

@Tündér_Lala: Hehe :)
Ha túlzásba viszik a "PC-terrort", akkor pont az ellenkezőjét lehet elérni, mint a cél.

is 2011.01.11. 17:38:54

@Bell & Sebastian: az ertelem csirajat velem felfedezni ... de nem a kommentedben. egy ir, egy olyan fizikailag letezo ember, az 1 centet nem lat abbol a csomagbol, mint ahogy mi sem lattunk egyetlen forintot sem belole. az ireknel egyszeruen a banki merlegekben irjak jova a 90%-at annak a penznek. teljesen nyilvanvalo, hogy ezt kovetoen egy ir, fizikailag az utcan setalo embernek 9-szer annyi penzt kell visszafizetnie, mint egy magyarnak, mikozben az egy fore juto GDP-je kb. ketszerese a magyarnak. csak a miheztartas vegett.

Bell & Sebastian 2011.01.11. 17:39:19

Nagy megszorítások lesznek!
(Csak lefordítom a soron következő futóbolond vágyálmait.)

Lesznek hát, csak az a kérdés, kiknek? Nyilván azoknak, akik elfelejtették hozzáemelni a jövedelmeket az árakhoz - legalábbis reményeim szerint. :)

bz249 2011.01.11. 17:40:24

Menekuljon mindenki... bezart a SAAB uzem trollhattanban. Index cimlap :S

egyittlakó (törölt) 2011.01.11. 17:40:25

Összeszámolta már valaki, hogy a mai napig mennyit hazudott Orbán Viktor?

Bell & Sebastian 2011.01.11. 17:41:24

@is:
Velem lehet alkudni, osszuk el kettővel. 4-5 -ször annyit. Majd visszafizeti. Hehe.

Parajpuding 2011.01.11. 17:41:39

"alázat, nagyvonalúság, elegancia"?????
Ezt elvárni a fidesz-kdnp-től elvárni olyan, mint hogy a középkori zsellértől a kódexírást.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.11. 17:42:58

@Tita nick: jön a polgárforradalaom..ezt akarta a Nemzeti Gonosz Hazug Törpe?---megkapja!
Lőporfüst? hm. --lesz ! Diktatúrát nem lehet leváltani hanem csak megdönteni lehet--és meglesz!

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 17:44:12

@bz249: Igaza van, már érkeznek a harci alakulatok.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.11. 17:45:15

KDNP ( Keresztény De Nem Párt) hanem egy Fidesz csökevény..önnálloan soha nem merte megméretni magát..Fideszesek lettek " delegálva" bele. hogy több pénzt kapjanak a papgájkommadóra és pofázhassanak a Parlamentbe.Az adófizetőktől ellopott pénz!

hazug fidesznyik (törölt) 2011.01.11. 17:46:58

@evil overlord: "A mnyp tag nem a saját pénzét teszi be (kivéve ha kiegészít), hanem azt a hitelt, amit emiatt felvesz az állam. "

Miért hazudsz, te Orbán-bolsevik?

is 2011.01.11. 17:47:29

@MOPO3OB: hat az a helyzet, hogy amit itt te osszeirtal erdeknek, az kb. egy 3 eves gyerek szintje, aki annyit lat, hogy oszerinte a csoki jobb, mint a majkrem, es akkor szereti anyat, ha csokit kap. egeszseges eletmod, meg hosszutavu kovetkezmenyek, az nem megy bele artatlan gyermeki fejebe, sem szellemileg, sem lelkivilagilag. ha elkezded neki magyarazni, komolyan, csak elsirja magat.

na ezert nem kezdem el en sem magyarazni, hogy itt csokival etetes zajlik, es hogy te ennek orulsz, a magad gyermeki modjan.

Sola Scriptura 2011.01.11. 17:48:09

@dusomoja: A keresztényszocialista jelzőt - mint keresztény - kikérem magamnak. Mert "méltó a munkás az ő bérére" - ha érted ezt.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.11. 17:51:21

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: "Az adófizetőktől ellopott pénz!"

Ezek lopnak az adófizetőktől? Érdekes, ilyen kötelezettség nem szerepelt a képviselői esküjükben... Arra sem kaptak felhatalmazást, hogy ellopják a nyugdíjakat.

dr kíváncsivagyok 2011.01.11. 18:00:22

Azt hiszem, igazat kell adnom Orbán Viktornak....amikor a választások előtt egy-két reálisan gondolkodó ember felhívta a 2/3 veszélyeire a figyelmet,....el lett hallgattatva :"már előre retteg" . Aztán jött a hideg zuhany a sok antidemokratikus törvénnyel ,rá a cinikus válasz : " a nép a 2/3 - dal felhatalmazást adott "! El kell ismernem, van logika benne, még akkor is ha ez a 2/3 alig több mint 50 % - nyi szavazattal valósult meg . Ebben nyilvánul meg azoknak a felelőssége, akik a kiábrándultság miatt nem valakire , hanem valakik ellen szavaztak ! INKÁBB MARADTAK VOLNA OTTHON (mint Én ) !

global001 2011.01.11. 18:00:22

Azt várok mikor fogja Szarrágó komunikálni a benzináremelést !
Valahogy így képzelem:

- Gyurcsány Ferenc a hibás !!! /Tappsvihar, fújjjjolás/
- A NER-ben valójában a több az kevesebb, úgyhogy téves az állítás, hogy nő az üzemanyag ára !!!
- A töltőállomások melletti oszlopon kiírt árakkal az MSZP próbálja lejáratni és hiteltelenné tenni a NEMZETI kormányt.
- Egyébként pedig a 2010-es szavazáson lezajlott fülkeforradalom hatására a kormány soha nem látott felhatalmazást kapott a néptől !!!

És hatalmas ováció, éljenzés, tapsvihar söpör végig a sajtótájékoztatáson.:)))))))))

fitball 2011.01.11. 18:01:47

@tewton: Brüsszelben ma du Konrád meg videoüzenetet küldött Ez az igazi független társaság

dr kíváncsivagyok 2011.01.11. 18:02:40

Ennek a (szélső)jobbos kormánynak a ténykedését sokáig fogjuk még nyögni........

nemecsek ernő áruló 2011.01.11. 18:05:44

Én csak azt nem értem, hogy bíráljátok ezt a gyurcsányt, de állva tapsoltok ennek a viktornak, aki UGYANAZT csinálja, csak még talán rosszabbul is, ha lehet, bár alulmúlni az előző 8 évet tény, hogy nehéz volt, de a fiúknak csak sikerült. Ezek szerint nektek nem az a fontos, hogy az ország jusson valamire, csak az, hogy jobbosnak hazudja magukat a kormányzat, egy mondatban háromszor mondja ki, hogy nemzeti, és azzal el van intézve minden.

Gratulálok.

röhögő 2011.01.11. 18:10:49

" Mi lenne, ha a Fidesz-KDNP vinne a kormányzásába egy kis nagyvonalúságot és eleganciát, meg alázatot, ahogy ígérték?"

- Előbb esik piros hó

Mesterlövész 2011.01.11. 18:15:18

Orbán(c) Viktor szeretett vezérünknek elég volt 2 vereség, hogy azt a maradék józan eszét is elveszítse, most 4 évig pedig elmebajának kiteljesedését láthatja majd ország-világ. Akik pedig azt mondják, hogy ,,Húúú de elszegényedtünk", és így tovább, azoknak pedig üzenem, hogy nézzenek szét máshol is a háztájékon kívül. Például: A Fülöp-Szigeteken az egy napra jutó béred kb. 2 font (6-700 forint), úgy, hogy naphosszat robotolsz, vagy kiköltözöl a szeméttelepre és ganéjból építesz egy kuckót magadnak. A továbbtanulás ott csak egy szép álom, el lehet felejteni. Szóval értelmetlen ez a ,,hűde kaki itt minden" hozzáállás, mert ezek szerint számítógépre azért még futotta a villanyszámla mellett. Nagyjából ennyi.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.11. 18:19:46

FORRADAKLOM LESZ DE NEM A FÜLKÉBEN...Orbán Takarodj!!!!!!

Dr. No 2011.01.11. 18:22:15

@Elpet: Az önelégültség az első lépés a bukás felé

Knorr 2011.01.11. 18:30:57

@evil overlord:

"Az emberek elhitték, hogy ez a pénz az övék (pl. örökölhető),"

Még jó hogy elhiszik, hisz az volt a törvényben. A módosított újban is az van. Miért terjesztesz hülyeségeket?

"a demográfia pedig szar, ezért nem nagyon számoltak utána. Azonban ha a demográfia miatt bedől az ország, akkor a megtakarítások értéke is csökken"

A demográfia szar. Megtakarítani meg lehet külföldi papírokban is. Nem értem miért jobb szerinted ezzel a fos demográfiával az állami. Egyre kevesebb aktív tart el egyre több nyuggert. Mi lesz ennek a vége szted ?

"A mnyp tag nem a saját pénzét teszi be (kivéve ha kiegészít), hanem azt a hitelt, amit emiatt felvesz az állam. "

A hitelt azért veszi fel az állam mert szarul gazdálkodik és hiányos az ÁHT. Vezéred kiadta a jelszót: a hiány a manyup miatt van! Véletlenül sem az adócsalók, a korrupció, az állrokkantak, a pazarló rendser miatt. Nem! A hiányt nem ezek okozzák, hanem a manyup! ugye?

"Az nem múködik, hogy az ember nem hajlandó csökkenteni a fogyasztását, de azért takarékoskodni akar (valójában csökken, de kevésbé, mert a hitel 10 millió emberre van szétterítve 3.3 helyett)."

Az se működik, hogy az állam elveszi a összes bérem ca. 70%-át és utána még csökkentenem kellene a fogyasztásom és a mostani nyugdíjasokat is fizetni meg még a sajátomét is megkeresni.

Tita nick 2011.01.11. 18:32:09

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: Legyél te az első a barikádon! Lécccccccííííííííííííííííí! Jól látható legyél, viszek csúzlit.

Tita nick 2011.01.11. 18:33:21

A blog hozzászólói emlékeztetnek arra a birkanyájra, amit a minap láttam. Beeeeeee.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 18:34:45

@Knorr: Eredetileg válaszolni akartam, de emiatt nem vagyok hajlandó:
"Vezéred kiadta a jelszót: a hiány a manyup miatt van"

Aki kiváncsi az mnyp mögötti közgazdaságtanra olvassa el ezt:
epa.oszk.hu/00000/00017/00157/pdf/03.pdf

a katona fehérben 2011.01.11. 18:39:12

Az a "fékek és egyensúlyok" gondolom "fékek és ELLENsúlyok" akart lenni.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.11. 18:52:16

@evil overlord: "@Knorr: Eredetileg válaszolni akartam, de emiatt nem vagyok hajlandó:
"Vezéred kiadta a jelszót: a hiány a manyup miatt van"

Aha, szóval érzékeny ponton talált el, hehehe...
Az igazság fájni szokott. Engem csak az tölt el egy kis vigasszal a nagy rablás közepén, hogy látom azt a kínos szégyent némelyik értelmesebb fidesz-fan ismerősöm arcán...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 19:04:27

@evil overlord: A magánnyugdíj-pénztári számlakövetelés a tag tulajdona. Ezt törvény mondja ki, nem hit vagy nézőpont kérdése. Tökmindegy, hogy mit gondolunk a rendszerről, a törvény a tag tulajdonaként definiálja. Majd ha az állam tulajdonaként fogja definiálni, akkor nem lesz a tag tulajdona, de akkor de jure is államosításról fogunk beszélni (most csak de facto államosításról beszélünk) és az alkotmány szerinti azonnali kártalanításról.

"A mnyp tag nem a saját pénzét teszi be (kivéve ha kiegészít), hanem azt a hitelt, amit emiatt felvesz az állam"

Nem, a tag a saját pénzét teszi be, ahogy ezt az előbb tisztáztuk. A nyugdíjas az, aki nem a saját munkája járadékát kapja nyugdíjként, hanem a hitelt, amit felvesz az állam.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.11. 19:06:05

@global001: "Azt várok mikor fogja Szarrágó komunikálni a benzináremelést !"

Szarrágó Péter el fogja mondani, hogy az igaz magyarok helyt fognak állni és teljes odaadással fogják támogatni Orbán Viktor kedves vezetőt, a Pannon Géniuszt, a csodálatos fülkeforradalmának kiteljesítésében. Hiszen csak így tudnak örökre véget vetni annak a sötét korszaknak, amit a gyurcsányi kommunista rombolás teljesített ki. De mi, a kormány, a Párt és minden igaz magyar, egy emberként állunk szeretett Vezérünk mellett, és igaz magyar szívvel támogatjuk Őt az imperialista liberális IMF és zsoldos oligarchái elleni harcban...
Éljen Orbán Viktor elvtárs, minden magyarok igaz és hatalmas Vezére! Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!

Knorr 2011.01.11. 19:13:31

@evil overlord: bocsi, de te még azt az elemi tényt sem tudtad, hogy a manyup pénz magántulajdon. Ezek után a témában hangoztatott véleményed hitelessége nulla. Tapsolsz 3 millió ember megrövidítéséhez. Egyébként ugyanazt a naivitást látom rajtad amiért én 2002ben még az mszpre szavaztam aztán vártam a csodát. Te is várod a csodát. De az nem fog eljönni. Majd meglátod ha lehullt a szemedről a hályog. Objektíven már most is látszik, hogy amit csinálnak az kurva szar.

EMU 2011.01.11. 19:17:58

"Mi lenne, ha a Fidesz-KDNP vinne a kormányzásába egy kis nagyvonalúságot és eleganciát, meg alázatot, ahogy ígérték?" - Akkor nem lennének ekkora csatakos kollégista vidéki gumicsizmás tahó parasztok ekkora kisebbrendűségi komplexussal, amit agresszivitással és arroganciával próbálnak ellensúlyozni, az lenne.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.01.11. 19:20:40

Már megint újabb kételkedő a mandiner sorai közt. Orbán Viktor azt csinálja, amire felhatalmazták. Hogy merészeli magát a cikkíró a nép akaratával szembe helyezni?! Mindannyian tudjuk, hova vezet ez a liberális finomkodás. Fusson csak Dobray úr a szegény kancellár asszony szoknyájához, szemétségét nem felejtjük!

Na, Egyszer Ráfázol.

Tízszer tessék gyorsan elolvasni a NENYI-t. Visszafelé is.

gomorra 2011.01.11. 19:28:52

Kedves Dobray úr!
Végre egy úriember, aki nem jobbra néz, nem balra néz, nem pártkatona, hanem gondolkodó, igazra törekvő. Köszönet érte!

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 19:33:24

@Kettes: Attól, hogy a törvény szerint a tag tulajdona még nem ő tette be. Az állami nyugdíjjárulék lett átirányítva, az így okozott hiány hitelből fedezve (szétosztva a teljes lakosságra).

Az MNYP rendszer voltaképpen a mostani nyugdíjasok (akik nem tehetnek arról, hogy a II. vh és a kommunizmus megsemmisítette a nyugdíjpénztárak vagyonát) kárára hozott létre másoknak magántulajdont, ami erősen visszás.

@Knorr: Tessék végigolvasni a poszt alá írt kommentjeimet (az összeset), megérteni és elnézést kérni a vezérezésért. Utána beszélhetünk.

eN 2011.01.11. 19:44:53

te dobrai milyen érzés ugyanazt a szar szöveget nyomatni mint a népszava?

Szélmalomharcos 2011.01.11. 19:51:10

"Szerintem ami tavasz – vagy inkább az ősz – óta folyik az országban, az a demokrácia kifigurázása"

Melyik tavaszról vagy őszről van szó? Mert szerintem 2006 ősze óta biztosan igaz a megállapítás. A választók becsapásával összegründolt parlamenti többséget aduként használta az elQurcsány kormány, noha a választói akarat nyilvánvalóan nem volt meg ehhez. A még most is görcsösen kapaszkodó kezeiket pedig nem lehet moráltraktátummal leválasztani a hatalomról, ehhez kell amit a szerző megrögzött formalistaként rendkívüli állapotnak aposztrofál

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 19:51:30

@evil overlord:

A tag tulajdona egy követelés, nem pedig a pénz. A kettő közti különbséget mindenki tudja, aki állított már ki átutalásos számlát későbbi lejáratra. Akinek meg nem fizették ki, az még jobban tudja a követelés és a pénz tulajdonlása közti markáns különbséget. Ugyanis nem állíthat oda a számlabefogadó bankjához, hogy adja oda a pénzt, mivel lejárt a számla.
Nem véletlenül fogalmazták így az eredeti törvényt, ugyanis , ha a számlán szerelő összegnek megfelelő pénz lenne a pénztártag tulajdona, akkor a tulajdonlás elvét sértené, ha nem rendelkezhetne vele szabadon.

Tündér_Lala 2011.01.11. 19:51:40

@Kettes: @evil overlord: A követelés a tag tulajdona. Az is marad, csak más áll helyt érte.

tapasztalteladó 2011.01.11. 20:36:40

@Szélmalomharcos: mert a viktor az igazmondás felszentelt lángoszlopa..persze

2011.01.11. 20:37:17

@evil overlord:
elolvastam a linkelt cikket. elgondolkodtató, bár nem teljesen világos minden részlete. most akkor jó a manyup és még tovább kellett volna menni a következő lépésre, vagy sem....
amit viszont egyáltalán nem értek még mindig, hogy miért kell ezt a döntést a zembereknek meghozni? Egy tizes skálán vajon mennyire aljas az, aki úgy hozta a zembereket döntési helyzetbe, hogy a döntés meghozatala után - előre megmondta - módosítani fogja legalább az egyik oldalon a paramétereket? lasd. februárra bejelentett nyugdíjreform...

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.11. 20:41:00

@Szélmalomharcos: "szerintem 2006 ősze óta biztosan igaz a megállapítás"

Ezzel a megállapításoddal nem tudtál arról meggyőzni, hogy érted a demokrácia lényegét.

Szélmalomharcos 2011.01.11. 20:48:51

@tapasztalteladó:
Nem az a kérdés, hogy egynek vagy másnak a véleménye szerint igazat mond-e Vityó, hanem hogy elhiszik-e az emberek amit mond, maga mögött tudja-e a többség támogatását. Ferkónak ez már a kiindulásnál relatív volt és nagyon gyorsan elveszítette, innentől kezdve ráillik a helyzetére a demokrácia formalizálódása

Hogy Vityó népszerű, abból lehet tudni, hogy nem közölnek róla közvéleménykutatást. Ha népszerűtlen volna, teli lennének vele az ellenzéki és ilyen "konzervatív" (muhaha) blogok

Szélmalomharcos 2011.01.11. 20:50:35

@Orbán Diktor:
Magyarázd már el hogyan épül háromszoros kordon mögött a demokrácia?

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.11. 20:54:58

@Szélmalomharcos: "A választók becsapásával összegründolt parlamenti többséget aduként használta"

Nagyon be lettél csapva? Biztos vagyok benne, hogy te nem szavaztál akkor a maszopra, amiből az következik, hogy neked nem hazudhattak. Érdekes, mi?
Ha viszont egyenes gerincű ember vagy, meséld el, hogy mi a véleményed Orbán Viktor hazug ígéreteiről? Egyebek közt arról, hogy megvédi a magánnyugdíj pénztárakat? Vagy talán helyesnek tartod az adófizető állampolgárok gátlástalan zsarolását és kirablását?
Kezded már érteni, hogy miért mondják sokan, hogy Orbán Viktor neobolsevik kormánya Rákosi Mátyás módszereivel államosít?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.01.11. 20:57:36

Nagyon jó írás!

Egyetlen (apró) részletével nem értek egyet: az induláskor meghirdetett gazdasági csomag nem volt jó, mert tartós bevételcsökkenést (adócsökkenés) próbált egyszeri bevételekkel (különadók) csökkenteni. Szerintem ez már az első baklövés volt.

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.11. 21:03:34

@Szélmalomharcos: A kordonokat a fizetett, felbérelt csőcselék miatt rakták ki. Ugyan nem tartottam helyesnek, viszont az sem demokrácia, ahol fizetett hangoskodók mások véleményét, szavait elnyomják, megzavarják. Az nem lehet demokrata, aki más véleményt nem bír elviselni és erőszakkal próbálja azt elfojtani.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 21:10:30

@Elpet: @Tündér_Lala: Köszönöm a pontosítást. Azért tegyünk valamit hozzá, ha marad a jelenlegi demográfia, gond lesz a követelés kifizetésével (a pénztárnál is gond lenne).

@SünBalázs: Szerintem Németh György fenn szeretné tartani az állami nyugdíjrendszert, de "egyéni számlás" rendszerben.
A manyuppal az a baja, hogy implict államadósságot alakít explicitté, amit a pénzpiacok kamatfelárral büntetnek.
A manyup rendszert meg kell szüntetni (OV ott cseszte el, hogy nem 98-ban nyírta ki, mert akkor még nem sok érdeket sértett), mert káros a nemzetgazdaságra. Matolcsyék elbaszták, mert ötleteltek és sértegettek (elvileg a fenti N. Gy. egy hvg-s cikkben le is hülyézte érte), több mézesmadzag és kevesebb ostor jobban mutatott volna.
Ha minden igaz, a legújabb változat szerint azok se járnak rosszul, akik kiegészítették a közelezőt (az ugyanis tényleg magántulajdon): adó nélkül vehetik fel, sőt önyp számlára utalás esetén az állam hozzátesz valamennyit.

BTW, a nyugdíjrendszer el van cseszve, kb. azóta, hogy a II. vh. során gyakorlatilag megsemmisült a nyugdíjbiztosítók vagyona (értsd bérlakások), a maradékot pedig Rákosiék felélték. A felosztó-kirovó rendszer akkor tartható fenn hosszútávon, ha a demográfia miatt nem kezdik el patkolni a járulékkulcsot, ekkor azonban az elöregedés miatt csökkeni fog a kifzethető nyugdíj (kb. ez a svéd modell).

Orbán Diktor (törölt) 2011.01.11. 21:16:36

@RAMBO: "az induláskor meghirdetett gazdasági csomag nem volt jó, mert tartós bevételcsökkenést (adócsökkenés) próbált egyszeri bevételekkel (különadók) csökkenteni. Szerintem ez már az első baklövés volt."

Ezzel egy egyszerű, értelmes háziasszony is tisztában van, ugyanakkor újabb megerősítése annak, hogy Orbán Viktor gazdasági ismeretei igen gyengék. Nem véletlen, hogy annak idején szakértői kormányt követelt...
Természetesen, olyan "szakértőt" én is ismerek, nem is egyet, aki a költségvetési hiányt nem reformokkal, hanem begyűjtéssel, sarcolással és lopással tudja csak helyreállítani.

Knorr 2011.01.11. 21:33:03

@Orbán Diktor: Nem Orbán Viktor a hülye, hanem azok akik rászavaznak. És ezt Orbán tudja jól.

2011.01.11. 21:52:56

@evil overlord: egyéni számla most is van, úgy hívják, h NYENYI. ha a vizionált egyéni számla ettől abban különbözne, h államkötvények lennének mögötte - ha jól értettem NGYt - akkor mi különbözteti meg a Béke-kölcsöntől? Az egyéni számla, ha jól értem, ebben a formájában nem vagyonfelhalmozásra épül.
Egyetértek, a felosztó-kirovó két esetben fenntartható: ha sok a befizetés, vagy korlátozzák a kifizetést. mivel az első esetre kevés nálunk az esély, akik az állami pillért választják, sem tudhatják igazából, h milyen jogcímen, milyen összegben lesznek jogosultak. csak az tuti, h van egy ígérvényük, vmit biztos kapnak majd vmikor vkitol... NGY elég hosszan értekezett arról, h komoly szabályozási kockázat van az első pillérben.

TG69 2011.01.11. 21:54:19

@evil overlord: Most komolyan ki ez a Németh György? Látta valaki a szakmai önélatrajzát? Mi az, hogy közgazdász-szocológus?

Egy apró közbevetés a verbális közgazdaságtan újabb gyöngyszeméhez. Ha a mai felhalmozott manyup vagyon 3000 md forint és egy laza mozdulattal feltételezzük, hogy ez mind hiányzott a TB nyugdíjnál ez azt jelenti, hogy a bevezetés évében (vagy épp 2000-ig) egy 200 md-os strukturáli megtakarítás elegendő lehetett volna a reform nullszaldóssá tételéhez.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.11. 22:12:57

@evil overlord:

A követelés meg a pénz közti különbséghez még gondoljon meg annyit: azt mondaná pénzes embereknek, hogy van egy harminc év múlva lejáró 20 milliós követelése, mondjuk. Mit gondol, mennyit adnának érte. Na, a két érték közti eltérés lenne a különbség a pénz és a követelés tulajdonlása közt.

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 22:32:56

@SünBalázs: A jelenlegi rendszerrel az a baj, hogy a fő tényező a szolgálati idő és nem a tényleges befizetés (brutálisan degresszív a képlet). A felosztó-kirovó rendszerben nincs vagyonfelhalmozás (per definitionem nem tud lenni), az egyéni számla annyit jelent, hogy milyen arányban jogosult a nyugdíjra.
Szerintem az lenne a jó, ha hosszú távon a nyugdíjrendszer egy állami alapnyugdíj (hogy ne haljon éhen senki) és (támogatott) öngondoskodás (pl. NYESZ, önyp - önkéntes alapon, a saját jövedelmből, az állam max. adókedvezménnyel száll be) kombinációja legyen.

@TG69: N.Gy. elég régóta mozog a nyugdíjrendszerek területén. A linkelt cikk laikusok számára is érthető.
Struktúrális reform? 20 (30+) éve más sem folyik, és hol tartunk? :)
Nekem az elvvel van bajom: állami bevételt löktek oda komolyabb szabályozás nélkül a magánszférának (az eredeti elképzelés csak veszteséges lehetett, mert magyar állampaírban volt, magas működési költség mellett), továbbá a "magánmegtakarítást" fedezetét mindenkire szétterítették.
Azt hiszem gond lesz a számmal: 3 millió mnyp tag, 200k bruttó 8% esetén ez havi 48 milliárd (kérdés, hogy az mnyp tagok esetén igaz-e a 200k átlagfizetés).

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 22:38:07

@Elpet: Svájcban mernék adni érte 5 millót (~5% kamat). Itthon sajnos csak egy fagyit.

tewton 2011.01.11. 22:46:51

@evil overlord: @Elpet:
akkor a kmanyupba ment "pénz" az kb. olyan, mint egy kötelezően jegyzett hadikötvény?
végül jó esetben pénz, rossz esetben széttárják a kezeiket a magáncégek?

www.huszadikszazad.hu/gazdasag/a-hetedik-hadi-kolcson

2011.01.11. 22:59:22

@evil overlord: értem, értem, sztem is ez lenne az üdvözítő. csak akkor most minek ez a porhintés meg előzetes választási kényszer?
külön köszönet az NGY cikkért azért is, m most már legalább tudom, honnan van a "kiszerződés":-)
én is ajánlanék vmit elolvasásra, ha még nem lenne ismerős:
www.onyf.hu/nyet/?module=news&action=show&nid=1702&root=ONYF&rand=d6c3cdc4995a1130d966d2b96c1aa209

Pócza Kálmán 2011.01.11. 23:07:24

kedves dobray,

soha nem olvasok kommenteket, mert borzasztóan idegesitőek, de mondjuk ezt a cikket szó szerint én írtam:)

segítségképpen ajánlom a Kommentár legújabb számának "Hogyan (ne) készítsünk alkotmányt? A konzervatív eljárások védelmében" című tanulmányát:)

üdv
K

evil overlord (törölt) 2011.01.11. 23:07:34

@tewton: Valahogy így. Ha bedől az állampapírt kibocsátó ország (vagy nem hajlandó fizetni), akkor bukta. Ha a pógár nyugdíj előtt részvényben tartja a pénzét és beüt a válság, akkor bukta (bár ha szerencséje van, akkor nem kell értékesítenie az egész portfóliót).

@SünBalázs: Elkúrták a kommunikációt.
Az NGY cikkért igazából Doomhammernek jár a köszönet, ő túrta elő.
Még nem olvastam, köszönöm.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 23:08:32

@evil overlord: Alapfogalmakkal nem vagy tisztában. Érdektelen, hogy technikailag ki teszi be a pénzt az alapba, a 8% a tag jövedelme, nem az államé. Nem a járulék lett átirányítva, hanem a tag jövedelmének 8%-a lett tagdíjként meghatározva és a rendszer nem a mai nyugdíjasok kárára hozott létre magántulajdont. Ismerkedj már meg a kijelentéseid tárgyával, ne legyél már ilyen mérhetetlenül selmeczigabriella. :(

@Elpet: Ezt a blődséget már többször is elsütötted, kevés sikerrel. Tisztázzuk megint, bár valami alapfokú közgazdasági képzés inkább a hasznodra válna, ha már ilyen érdeklődő vagy.

A tulajdon az tulajdon, akármilyen formában is van: pénz, számlakövetelés vagy állampapír. A különbség a likvidálhatóság kockázatában van. A likvidálásra jelenleg a legnagyobb kockázatot a magyar állam jelenti, ami bejelentette, hogy ezeket az állampírokat - a saját adósságleveleit - egyoldalúan felmondja és megsemmisíti. Majd a kamera felé fordulva közli, hogy megmentette a nyugdíjakat és most már mindenki biztosan alhat a pénze felől. Mármint mindenki, kivéve aki épp most bukta el azt.

A pénz időértékének és a kockázati prémiumnak az intuitív megértéséért írásbeli dicséretben részesítelek. Ámde amit a számlámon látok, az nem egy harminc év múlva esedékes összeg, amit még diszkontálnom kéne. Az bizony egy mai összeg, és harminc év múlva egy másik, remélhetőleg sokkal nagyobb összeg lesz, amit majd akkor felvehetek.

Azért viszont feddés jár, hogy nem vagy tisztában vele, hogy a tulajdonlás elvét nem sérti, ha nem rendelkezhet vele szabadon az ember. Rengeteg olyan helyzet van, amikor az ember nem rendelkezhet szabadon a tulajdona felett, anélkül, hogy a tulajdonjogával kapcsolatban bármiféle kétség merülne fel. Ez is egy ilyen.

Szélmalomharcos 2011.01.11. 23:10:47

@Orbán Diktor:
"Az nem lehet demokrata, aki más véleményt nem bír elviselni és erőszakkal próbálja azt elfojtani. "

Felesleges vitázni veled, elég hagyni hogy hozzászólj és máris magadat cáfolod

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.11. 23:13:09

@evil overlord: "állami bevételt löktek oda komolyabb szabályozás nélkül a magánszférának "

Ember, erről szól a költségvetés kiadásai oldala. Állami bevételeket löknek oda a magánszférának: szociális támogatások, nyugdíjak, gazdasági szervezetek támogatásai... miért nem ezekkel kezded?

Az az állításod, hogy "komolyabb szabályozás nélkül" megint a tájékozatlanságodból fakad. Törvények, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek szabályozzák és van egy - a pénztárak bevételéből fenntartott - állami hatóság, ami folyamatosan ellenőrzi a szektor működését.

cutcopy 2011.01.11. 23:42:06

"csak erőből kormányzást látunk"

Hát egyrészt nem egy átlagos helyzetet örökölt a Fidesz ahol nyugodtan lehet "teszetoszáskodni", másrészt a jövő majd bebizonyítja, hogy hány nehéz évet ugrottunk át a bátor és kockázatos szoclib hisztit kiváltó huszárvágásokkal.. Szóval ész is nem csak erő ..!

evil overlord (törölt) 2011.01.12. 00:03:30

@Kettes: Az én fizetési papíromon nem volt csökkenés, ergo az állami járulék lett átirányítva, azzal a kiegészítéssel, hogy az állami igérvény a 3/4-ére csökken. Ki nincs tisztában az alapfogalmakkal?

"hogy ezeket az állampírokat - a saját adósságleveleit - egyoldalúan felmondja és megsemmisíti"
És? Feltéve, hogy a teljes vagyon magyar állampapírban volt, pusztán annyi történt, hogy eltüntettek 3 ezer milliárd forintnyi államadósságot (pontosabban exlicitből visszaalakították implicitté).

Tulajdonjog: mint az urak feljebb írták, a dolgot fel lehet úgy fogni, hogy az igérvény átkerült az egyik játékostól a másikhoz. Kb. ugyanannyira lehet megbízni bennük (magyarán semennyire), ergo nem történt semmi lényeges.

A szociális, nyugdíj stb. juttatásokat a magánszféra kezeli (értsd: az állam által átutalt 100 egység segélyből/nyugdíjból 93-at fizet ki a jogosultnak)?

Szép kis szabályozás: 7% működési költség mellett magyar állampapírt venni tuti biznisz, a hülyének is megéri (mint tudjuk jól megfizetett szakemberekre van szükség a Piacról ahhoz, hogy állampapírt vegünk a pógárnak). A kifizetés módja sem volt szabályozva (kivéve aki egy bizonyos dátum - 2013? - előtt megy nyugdíjba).

Úgy látom az a tény se zavar, hogy a lengyelek is félig-meddig kibelezték, és már az IMF se akarja letolni mindenki torkán.

Summa summarum: lehet siránkozni, de a Fospumpa kinyírta ezt a szörnyszülöttet, az Úr pedig egyhamar nem jön vissza, hogy visszaállítsa (ami a szociknak amúgy anyagilag is hasznos volt).

Bell & Sebastian 2011.01.12. 00:36:37

Gott im Himmel, a végén még Új Dél lesz és emelik a jövedelmünket a Wall Streeten?

- Még tán az is elképzelhető, hogy egy átlagos család meg tud ebédelni napi jövedelméből a Mekiben?
- Mi az hogy? Ha nem kérnek zöld sárkánypandát a hepimílhez.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.12. 00:45:21

@evil overlord: Oké, már értem, sok mindent megmagyaráz, hogy a fizetési papírod változásaiból próbálod kikövetkeztetni a jogszabályokat. Mások ezt a jogtárból szokták.

Eltüntettek 3 ezer milliárd forintnyi államadósságot? Eszem a szívedet, ez bűncselekmény. Ugyanolyan, mint céget fantomizálni vagy vagyont kivonni csődeljárás alól. "a dolgot fel lehet úgy fogni, hogy az igérvény átkerült az egyik játékostól a másikhoz". Igen, a zsebtolvajlást is fel lehet így fogni. Akárhogy nézegeted, nem nagyon tudsz mást kihozni belőle, mint hogy ezt csúnyán lenyúlták.

A 7% működési költség csak a te fejedben létezik. A törvény 4,5%-os kezelési költséget enged meg, ami vagyonarányosan csak 0,8% - hasonló, mint az állami tb-é - ami teljesít kifizetéseket, de nem kezel vagyont.

A kifizetés módja tényleg nem volt szabályozva - de minek is szabályozták volna, addig, amíg nem voltak nyugdíjba vonuló tagok. Egyébként a részletes szabályozás hiánya nem akadályozta volna a kifizetéseket, mert a főszabályokat tartalmazta a törvény. És főleg nem érv a rendszer teljes felszámolása mellett.

A lengyelek nem belezték ki a rendszert, csak a tagdíj egy részét irányították át átmenetileg a tb-be. Nincs szó jelenleg sem a teljes tagdíj átirányításáról, sem a manyup-vagyon államosításáról, sem a második pillér felszámolásáról. Az IMF sem akarta mindig mindenki torkán lenyomni, differenciált megközelítést javasolt, és most sem mondják azt, hogy csináljuk vissza.

Az a szomorú helyzet, hogy öt perccel manyup-rendszer megszüntetéséről szóló a döntés előtt Orbán még nem tudta, hogy döntést fog hozni a manyup-rendszer megszüntetéséről.

Ha netán már nem emlékeznél rá, hogy kerültünk ide: Orbán évek óta a "szakítunk a megszorítások politikájával" választási ígéretének a foglya. Először megpróbálkoztak a csontvázkommunikációval, aztán a bankadóval, aztán a tagdíjak elterelésével, aztán a számviteli kozmetikázással - minden próbálkozásukat keményen megbüntette az IMF, az EU és a nemzetközi pénzpiacok.

Soha szó sem volt a második pillér lerombolásáról, egészen addig, amíg már csak ez és a megszorítások között választhattak. A második pillér lerombolását választották és ezzel egy háromezer milliárd forintos megszorítást lőcsöltek az elbaszott szociális ellátórendszer oszlopainak számító magánnyugdíj-pénztári tagokra.

És mit nyertek vele? Három év alatt elköltik a pénzt és aztán megint mehetnek keresni valami lenyúlható magánvagyont.

Ha ez nem elkúrás, akkor micsoda.

A Fospumpa valóban kinyírta a manyup rendszert, az Úr pedig a Fospumpát fogja kinyírni, de remélem előtte lesz még rá alkalma, hogy megfizessen az elmúlt húsz év legnagyobb szabású állami lopásáért.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.12. 00:54:51

@Bell & Sebastian: Ebédre egy menüt számolj, (az is csak egy szendvics és fél adag hasáb), az egy ezres. Ha átlagos család, akkor 2 gyerek, vagy inkább másfél, az 3500 forint. Az százezer havonta, csak az ebédre! Erre azt mondom: haha . )

tewton 2011.01.12. 01:01:34

@Kettes:
ahhoz a megfizetéshez nagyon sok kék cédulát kellene az Úrnak összekapnia, meg egy baloldali pártot is. egyelőre az életképes magyar baloldalt a fidesz testesíti meg :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.12. 01:58:16

Ha az összes ember a Földön( majd 7 milliárd) vállát összeérintve állna, elférne egy Los-Angelesnyi területen. Ha a mai Oroszországban lennének, mindenkinek jutna majd két hektár földterület. A gond nem ezel van. A gond a 80-20as "törvénnyel" van.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.12. 04:10:29

pilu.blog.hu/2011/01/11/a_februari_reformok_egyik_tetje?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

(jól megkapjuk a Bóvli" kategóriát...bedől a forint...és sokaknak minden mindegy lesz és
Jön a FORRADALOM! El lesz zavarva Kamcsatkáig ez a Nemzeti Szar Hazug Banda!!!!!!!)

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2011.01.12. 05:12:11

fékek és egyensúlyok??? Szerintem ezt nem jól írtad.

fékek és ellensúlyok rendszere....
Ez teremti meg az egyensúlyt

ÖREG 2011.01.12. 05:55:44

@Gerzsonka: Két cikluson keresztül, nyolc évig visszafelé számoltam a napokat, hogy meddig tart még a rémálom, amit a szocik országlása jelentett. Most aztán itt az új! Mármint az újabb rémálom. Ide jutottunk, nincs tovább! Ötletelés és sandaság az első perctől kezdve. A sok blöff, munkahelyteremtés, azonnali nagyarányú adócsökkentés. Ez utóbbi ugyan kinek? Munkahelyeket meg nem teremteni kell, hanem a meglévőket kell megbecsülni! Nem agyon adóztatni! Teremtenek a zemberek maguknak, ha érdemes, ha munkából jól lehet élni. Nem tesznek mást, minthogy a pénzt az egyik lyukas zsebből a másikba rakják. Ezt nagyon jól példázza a mnyp ügye.

egy nik a sok közül 2011.01.12. 06:05:16

@tildy:):

és EGYSZERRE MIND BESZAR

te meg ott állsz a hétmilliárd szarkupac közepén

nu pagagyí 2011.01.12. 06:12:06

Tistelt Mandíner!
Nagyon naív lett a poszt. Diktatúra készül, csak még nem akarod elhinni.

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 06:21:14

Össze kell fogni pártoktól függetlenül a NEMZETI FITYISZ banda és a NEMZETI Gonosz Törpe ELLEN!!!!!!
ORSZÁGOSAN!!!!! Jelszó : ORBÁN TAKARODJ ( míg nem késő)!!!!

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 06:21:58

2011. január 14. · 18:00 - 19:00
Helyszín Budapest
Kossuth tér

Tüntetés a magyar sajtószabadságért

Műsorvezető: Bakács Tibor, a kiáltványt felolvassa: Gryllus Dorka, fellép: Bródy János és Busa Pista
Élő online közvetítés a tüntetésről: www.ustream.tv/channel/t%c3%bcntet%c3%a9s-a-sajt%c3%b3szabads%c3%a1g%c3%a9rt

Küldjetek sms-t! "Együtt a SAJTÓSZABADSÁGÉRT, gyere a Kossuth térre, péntek este 6-kor! Küldd tovább!"

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 06:25:09

Össze kell fogni a pártok a nem pártok, a civilek, az elégedetlenek, függetlenek a NEMZETI FITYISZ banda és a NEMZETI Gonosz Törpe ELLEN!!!!!!
ORSZÁGOSAN!!!!! Jelszó : ORBÁN TAKARODJ ( míg nem késő)!!!!

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2011.01.12. 06:33:47

Elég jó áttekintést ad a cikk és jól összeszedte a rengeteg hozzászóló is a kétharmados többség hatalomgyakorlása miatt kialakult helyzetet, azonban itt is, mint ahogy a szélesebb média nyilvánosság szintjén is látni két olyan tendenciát, melyek hozzájárulhatnak az alkotmányozási úthenger továbbhaladásához, és ezért teljesen kontraproduktívvá teszik a tiltakozók aktivitását. Az egyik tendencia a legitimitás és az alkotmányozási felhatalmazás megkérdőjelezése. Ez annyira ostoba megközelítés, hogy már-már összeesküvés elméletek gyártását eredményezi, mivel pl. el sem lehetne képzelni erősebb támogatást az alkotmányozás mellett, mint Gyurcsány bojkott felhívása. A másik a potenciális jogsérelmek túlhangsúyozása a ténylegesek helyett. A média tv, és a többi elfogadott 2/3-os szabály egyelőre valójában nem sérti az alapvető emberi jogokat. A beterjesztett alkotmánykoncepció egyes részletei, melyekről szinte semmi szó nem esik, igen. Ilyen a valóban nagyon fontos értéknek, a családnak a kirekesztő, leplezetlen homofóbiával kevert interpretációja. Márpedig Európa azt fogja vizsgálni, hogy mik a tényleges jogsérelmek, amikor megítéli a magyar alkotmányozást.

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 06:35:58

"Mi a különbség a pesszimista és az optimista között? A pesszimista megtanulja, hogyan kell összeszerelni egy Kalasnyikovot. Az optimista megtanul kínaiul."
-hát igen...én a Kalasnyikovot javaslom a pesszimistáknak, a logikusan gondolkodóknak, s a felháborodottaknak és a Demokratáknak... az lesz hasznos:D

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 06:38:39

Tudom mire készül Orbán és bandája.
Megcsinálja az Alkotmányozó Nemzetgyűlést..és utána az új alkotmányhoz kell ,hogy egy új parlament azt elfogadja.!!!
Tehát feloszlatja a Parlamentet és új szavazást irat ki a Sicc Palkóval. Lehet, hogy magát megteszi Közt. Elnöknek hatalmas jogokkal!!!!!!! és Bábu lesz a Miniszterelnöki poszt.....
Ugyan az lesz, ami most ...... csak még rosszabb...
Ha bedől az ország és "Bóvliba" kategóriába kerülünk márciusra..... akkor olyan sok embernek lesz egyszerre "minden mindegy", hogy a Kalasnyikov még a gyerekek kezében is lesz ott lesz és elsűl.....:)...megdönteni.ezeket ..oszt jó napot a Bandát!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.12. 06:40:35

@evil overlord:

"szép kis szabályozás: 7% működési költség mellett magyar állampapírt venni tuti biznisz, a hülyének is megéri (mint tudjuk jól megfizetett szakemberekre van szükség a Piacról ahhoz, hogy állampapírt vegünk a pógárnak)."

a tipikus van sapka/nincs sapka gondolkodás és szimpla tódítgatás csodálatos keveréke.

egyrészt, amikor az mnyp-k (mivel az állam arra kötelezte őket) állampapírokba fektettek, és emiatt nem volt volt reálhozamuk, az volt a baj, hogy miért nem volt nagyobb a hozamuk az állampapírokénál, amiket kötelezően venniük kellett, amikor már nem volt kötelező nekik, és 2008-ban a válság miatt sokat buktak, akkor az volt a baj (sőt, a fidi egy ideig úgy kommunikált, mintha csupa 2008-as évből állt volna a pénztárak működése, amikor meg a következő évben visszahozták a veszteséget, sőt összességében egy év alatt pozitívra visszavitték a szaldót - nos, arról a fidinél és híveinél kibaszott nagy kuss van, az nem történt meg, 2010, na az meg pláne nem, pedig megint hozták a 2009-es hozamszintet, tehát már rég nem 1-2% a reálhozamuk.

másrészt a 7 százalék az maximum 4,5. ami most majd éves 0,9% + teljes 0,2% lesz (aminél a csak osztogató állami jóval drágábban üzemel), lehet örülni, hogy a nemzet kormánya megregulázta a népnyúzó, nyugdíjtőzsdéző mnyp-ket, a gáz az, hogy ez nem kicsit kevés, de sebaj, majd lehet mutogatni, hogy hahá, mi megmondtuk. arról a fincsiségről már nem is beszélve, hogy érdekelne, a 18 havi elvonást vajon hozammal adja-e vissza zállam bácsi, mert ha nem, akkor még lopikolt egy kevésékét. mindenféle elpetek bebeszélhetik maguknak, hogy á, ez nem is magántulajdon, de csak maguknak.

tényleg hihetetlen, egy ekkora volumenű, pofátlan lopást hogy a picsába lehet védeni. és aki azon harákol, hogy de hát nem rendelkezhet(ett) felette szabadon a számla- ... mi is? tulajdonos, hoppá, számlaTULAJDONOS. holott aki pl. brokernethez viszi a pénzét, az sem használhatja fel szabadon, egy ideig, mégis soha, senkiben egy pillanatra sem merül fel, hogy a befektetett pénz és annak hozadéka (mínusz a brokernet haszna, mínusz adók) nem az övé, most arról nem beszélve, hogy az, ami örökölhető (sőt, akárhány ember örökölheti), az bizony magántulajdon. zállam bácsi tehát lenyúlja a nem nyilatkozók pénzét, valószínűleg lenyúlja a nyilatkozók 18 havi befizetése után keletkező hozamot, és végül nem adja oda a nyilatkozóknak a 75% befizetés után járó nyugdíjat, mely utóbbi a legaljasabb, egyrészt mint gusztustalan diszkrimináció, másrészt mint a szabadnak hazudott választás legegyszerűbb cáfolata.

az is érdekel még, miért van, hogy akik a pár évig még nem aktuális kifizetések (nem teljes) szabályozásán kattognak, azok miért nem óbégatnak a belengetett egyéni számlák totális hiánya miatt, amiket alig másfél hónap múlva már kellene vezetni, ám, amiknek hírük-poruk sincs, még meghirdetve sincs a hardveres, szoftveres, és munkaerő-hátterük, nincs valós törvény róla, csak le van írva, hogy hát egyéni számlán lesznek vezetve, oszt kuss, idejöttem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.12. 06:45:05

@mavo:

"valószínűleg lenyúlja a nyilatkozók 18 havi befizetése után keletkező hozamot"

ez nyilvánvaló marhaság, helyesen: valószínűleg nem kártalanítja a nyilatkozókat a 18 havi befizetés után arányosan elvárt hozam elbukása miatt

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 06:46:11

Ha a bandzsa Matolcsy nem talál ki februárban valami hatalmas reform bejelentést, hogy el is higgyjék és megfelelő legyen Európának s a Világnak.. ---egy nap alatt nemcsak benne van az ország a szarban---hanem "MERÜLÉS" lesz!!!!!!!
Na..akkor szarik igazán ránk az IMF is...

2011.01.12. 06:56:34

@Betelgeuse-2: Vicces ahogy ez a rettentően szervilis mandiner magyarázkodik a gazdák helyett.

sprenczl 2011.01.12. 06:59:54

Mondjuk a hazaáruló, EU-ban visitozó libsikkel legyenek nagyvonalúak? A Gyurcsány-klientúrával szemben? Senkiházyékkal szemben? Hmm?

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 07:08:26

@sprenczl: IDIÓTA--EGYES ,....LEÜLHETSZ. -EZ A HÖRCSÖGTOSZNÁDI FALUGYŰLÉSRE ELEGENDŐ---IDE NEM!
MENJ TOVÁBB SEGGET NYALNI, A NEMZETI GONOSZ TÖRPÉHEZ MERT KEVÉS SZART ETTÉL MA...

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 07:09:01

@sprenczl: ANYÁD VISÍTOZOTT, AMIKOR SZARNI KÉSZÜLT ÉS tE JÖTTÉL KI....

kormányzó 2011.01.12. 07:15:47

Nagyon sok jó kommentárt olvastam Tőletek!Okosak,ügyesek Vagytok! Csak így tovább! Éljen a Párt! Éljen A kormány! Éljen Orbán Viktor,A Nemzet Hímvesszeje!/még akkor is,ha Ti beledöglötök!/A FIMSZMP nyárspolgári tagozata nevében röhögök rajtatok.

igényes 2011.01.12. 07:31:28

Tavaly szeptember végén a pénztárak vagyonának mintegy 45 százaléka volt állampapír, ez 1500 milliárd forintos nagyságrendet tesz ki. A visszalépés után bevont magyar állampapírokon felüli 1500-1600 milliárd forint körüli részből az idei költségvetés mintegy 530 milliárd forintot kap a nyugdíjkiadások fedezésére.

Tehát én megtámogattam az államot és kevésbé jól kamatozó állampapírba fektettem a pénzemet. A befektetett pénzemet lenyúlták, de ez hogyan lehet?
Ésszel felfoghatatlan, hogy azadós levelet eltépi "törvényesen" az állam.

A MaL Zrt. állami felügyeletének hosszabítási szándéka is kétségbeejtő! A lakásomban csőtörés keletkezik, majd az állam betesz hozzám néhány állami lakót, akiknek fizetést is kell adnom?

kormányzó 2011.01.12. 07:37:15

@sprenczl: Ha megengedsz-köpködés nélkül- egy csendes kérdést.Amikor a taknyos orrát töröltette Viktor a Néppárti barátaival,az szebb volt?Az nem volt "EU-ban visítozás"?Szerintem maradjunk annyiban,a maffia változatlan,csupán annyi történt hogy most,a narancs-árusok adják a keresztapát,a szegfűsök helyett.

igényes 2011.01.12. 07:45:32

@mavo: Az állam szarabbul kezeli majd a pénzt, nem beszélve, hogy a földönfutóvá tett embereket segélyeznie kell majd.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2011.01.12. 08:26:43

@Kettes:

Akárhogyan is próbálsz nyilvánvaló megállapításokat szófosásba belefojtani, egyértelmű dolog, hogy mi a különbség pénz és egy 30 év múlva esedékes ígérvény tulajdonlása közt.

nemecsek ernő áruló 2011.01.12. 08:27:47

@ÖREG: Sajnos erről beszélek. És hála az égnek a fenti megszólalásom nem neked szólt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.12. 09:13:54

@Elpet:

"Akárhogyan is próbálsz nyilvánvaló megállapításokat szófosásba belefojtani, egyértelmű dolog, hogy mi a különbség pénz és egy 30 év múlva esedékes ígérvény tulajdonlása közt. "

egyszerűen hihetetlen, hogy még mindig ezeknél az ostoba szijjártóizmusoknál tartasz. ha valóban csak ígérvény van a mnyp-knél, érdeklődöm, mit szed be állam bácsi tőlük? mindenféle sajpapírokat, hogy aszongya "jósjapista, IOU 1 000 000 HUF"? elég egyértelmű, hogy van náluk pénzzé konvertálható eszköz, és az is teljesen egyértelmű, hogy az általuk kezelt tőkére és annak hozamára vonatkozó követelések a tagok tulajdonát képezik (természetesen a módosított törvény szerint is), és hogy az állam a pszf-en keresztül mindvégig ellenőrzi a mnyp-ket.

rengeteg ilyen jellegű, vagyis határidős követelés típusú tulajdonforma létezik. kiváló példa a gyerekem babakötvénye, ami egyértelműen az övé, holott 18 éves koráig hozzá sem nyúlhat, a lakáskassza, és az egyéb hosszú távú megtakarítási formák, amelyeknél ugyanez a helyzet.

teljesen nyilvánvaló, ha lenne pl. a gyerekednek nyitott babakötvényed, felháborodva tiltakoznál, ha állam bácsi elvenné az ott összegyűlt pénzt, és azt mondaná neked, hogy nem tudja mikor, és nem tudja, mennyit, de majd ad érte cserébe.

a 30 év emlegetése pedig egyszerűen pofátlan demagógia.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.12. 09:17:41

@igényes:

nem majd, hanem már jó ideje. ld. a 13. havi nyugdíj nevű elmeháborodott baromság, megyóék egyik nagy bűne, amit persze a fidi is lelkesen megsavazott

TG69 2011.01.12. 09:35:16

@Elpet: Az egy nagyon egyszerű összefüggés, hogy a mai pénz többet ér, mint a jövőbeli (ez a pénz hozama, avagy a kamat), de ettől még a tulajdonosi jogokat nem lehet megkérdőjelezni. Ezt még viktorország sem merte megtenni, hiszen nem is vette el a pénzt, mindenki "szabad" választás alapján lép vissza.

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2011.01.12. 09:37:05

Bár az antiblog a buta, egysíkú véleményekkel és az ezeket mefogalmazó újságíró-, blogger- és kommentelő-tömegekkel szembeni ellensúly céljából jött létre, itt most kicsit ki kell lépnem a szerepből: ez az írás nagyon jó!
Sebészi pontossággal rávilágít a kormányerők valós hibáira, anélkül, hogy akár egyszer is előkapná az unalomig ismételt szlogenek bármelyikét.
A Zétényi-Takács törvény felemlegetése pedig igazi politikai éleslátásra vall!
A törvény életbe lépésének megakadályozása az alkotmány, a jogállamiság, a konszolidáció, stb. nevében ("köszönjük", Sólyom László) a mai politikai állapotunk bajainak legfőbb forrása. De ez már egy másik történet...

igényes 2011.01.12. 09:37:06

Miért kell lemondatni Orbánt a Fidesz-nek?

Indulásként röviden: Orbán tett egy miniszterelnöki esküt. Legjobb tudása szerint szolgálja a magyar népet.

Mi az elvárás egy alkalmazottal szemben, velünk szemben is? Tudásunk legjavát adva munkaidőnket jól kihasználva teljesítsünk a munkaadónk érdekében.

Orbánnak bizony nincs ideje a miniszterelnöki feladat ellátására.

A legfontosabb számára családja kell, hogy legyen.
Fontos részére a Fidesz irányítása, teszi ezt elnökként.
Fontos részére a Puskás Akadémia elnöki teendőinek magas színvonalon történő ellátása.
Fontos részére az Európai Néppárt alelnöki feladat, mert ez a biztos háttér.
Fontos részére maga a labdarúgás naprakész figyelemmel kisérése, meccsek látogatása belföldön és külföldön egyaránt.
Fontos kellene, hogy legyen a miniszterelnöki feladat, erre viszont nincs ideje. Nincs ideje, mert nincs önbizalma, így átvette egy utazó nagykövet szerepét, talán 50 alkalommal repült ki szép hazánkból. Nos, ezt nem így kell csinálni, erre való a KÜM, és a nagykövetek, egyéb miniszterek. Semmi építőjellegű szerződésre nem tette szignóját.

Ez az ember miniszterelnöki feladatát nem tudja ellátni.

TG69 2011.01.12. 09:40:58

@evil overlord: Lényegtelen, hogy volt-e sikeres strukturális reform vagy sem, amikor a politikai elit a mellett döntött 97-ben, hogy megcsinálja a 3 szintű nyugdíjrendszert, akkor evvel arról is hatrozott, hogy egy szűk körű tartós kiigazítást mégiscsak elvégez. Kb elegendő lett volna a rokkantnyugger felülvizsgálat, meg a korkedvezményes nyugdyjazás eltörlése egy kis állami karcsúsítással. És akkor nincs a 2. pillér miatt kibocsájtott államkötvények, nincs szétterítés. A szabályokat meg szigorítani kell, ha úgy látjuk, hogy nem elegendőek, de nem összezúzni azt ami már megvan. Egyébként még a N.Gy. cikk is arról szól, hogy nem szabad visszaállamosítani.

Netuddki. 2011.01.12. 09:42:07

Vagy mi lenne, ha ennyi marhaság helyett a gazdaság rendbetételével foglalkoznának. Ja, hogy nem tudják mivel kéne foglalkozniuk? Segítsek? A teljesség igénye nélkül:

- Adók elfogadható mértékűre csökkentése. Különös tekintettel a munkavégzést tekintő adókat. Hm, egyszeri nagyarányú hol van?
- Adók beszedése, kivétel nélkül mindenkitől.
- Bürokrácia leépítése.
- Korrupció megszüntetése.

Csak hirtelen ami eszembe jutott a legfontosabbak közül. Aztán majd ha országunk elkezd virágozni és minimális lesz a munkanélküliség, na akkor lehet szó alkotmányozgatásról. Addig kár belekezdeni, mert ennek egy jelentése van. Ha a gazdaság rendbetételéhez nem értenek a tisztelt választott vezetőink, akkor miért pont az alkotmányozáshoz értenének. Tessék előbb bizonyítani!

Tündér_Lala 2011.01.12. 09:43:38

Nem igaz, hogy képtelenek vagytok elvonatkoztatni az állítólagos saját érdekitektől.

A képlet a fennálló kirovó-kiosztó nyugdíj rendszer. Ez jelent egy halmazt (x Md összeg) a kifizetendő nyugdíjak összege. Ezzel szemben áll egy másik (y Md ) összeg, amelyet befizetnek a nyugdíj kasszába, az előző fedezésére. Jó esetben x=y .

Ha ezekután a befizetésekből eltérítünk Z Md -ot MNYP-ba, akkor ez az összeg hiányozni fog a (kifizetendő x -ből) rendszerből. Miután soha nem voltunk képesek ezt a hiányt kigazdálkodni (máshonnan elvonni) ez halmozottan az adósság állományunk növekményében jelentkezik.

Annyi történik, hogy Z-t vissza irányítjuk a rendszerbe (a kifizetések fedezésére) a MNYP felhalmozásait pedig a fennálló adósság csökkentésére ( az előállított növekmény eltűntetésére) fordítjuk. Valószínüleg az ügyleten így is bukunk 1000-1500 Md-ot (a felhalmozások és az adósságállomány kamatkülönbözete miatt, a működési költségek miatt, a fennálló összadósság nagysága miatti többlet kockázati kamatok miatt).

Ennyi történik. Egy rossz (kikényszerített, fenntarthatatlan) rendszer / döntés korigálásáról van szó. Lehet ezt csűrni csavarni, a lényeg ez.

Nemzeti Gonosz Törpe 2011.01.12. 09:45:02

@igényes: ..na meg beteg, ideggyógyászati kezelésen kell mindíg Ausztriában résztvennie...az is őt vesz el....a gumiszobában:)

gomorra 2011.01.12. 09:48:14

@Nemzeti Gonosz Törpe: Nem elég az, hogy Orbán takarodj, azt is oda kell tenni, hogy Gyurcsány takarodj, mert az lenne csak a vész, ha a másik szar visszatérne!

Tehát: Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj!

A kettőt sose válaszd szét!

Netuddki. 2011.01.12. 09:52:57

@mavo: "teljesen nyilvánvaló, ha lenne pl. a gyerekednek nyitott babakötvényed, felháborodva tiltakoznál, ha állam bácsi elvenné az ott összegyűlt pénzt,"

Nono! Csak ne adjuk itt az ötleteket...

igényes 2011.01.12. 09:55:18

@Nemzeti Gonosz Törpe: @gomorra: Ez az Orbán féle pszichiátriai kezelés mindig előjön, de nem igaz, mert senki nem látta. senki nem dokumentálta. Nem értek egyet Bierkampfal.

igényes 2011.01.12. 09:57:49

@kovi1970: A reform pedig ilyen lesz! Nem kell ám hasra esni a Fidesz vezetőitől!
Soha nem a Fideszre szavazott embereket bírálom, mert ténylegesen megtévesztették őket.

gomorra 2011.01.12. 09:57:53

@kovi1970: Sok helyen leírták már, hogy az MNYP-ben lévő pénz nem azért van ott, hogy szabadon gazdálkodj vele, hogy a fenébe nem lehet már megérteni!!! Az állami úton elrendelt takarékképzés öreg korodra. S az állam ha úgy gondolja, hogy muszáj onnét elvenni, akkor abba tessék belenyugodni. Nem a Gonosz Törpe miatt kell ez most, hanem inkább dicső elődei miatt (Gyurcsány, Medgyesi). A Gonosz Törpe sem jószántából nyúlt hozzá.

Old Shatterhand 2011.01.12. 09:58:30

A kormány nyugodtan lehetne nagyvonalú egy ekkora többség birtokában. Mert megteheti. Ellenben úgy viselkedik, mint aki gyenge, és nem biztos magában.

Netuddki. 2011.01.12. 09:58:47

@Tündér_Lala: "Ennyi történik. Egy rossz (kikényszerített, fenntarthatatlan) rendszer / döntés korigálásáról van szó. Lehet ezt csűrni csavarni, a lényeg ez."

Talán azt kéne megkérdezni, a kieső bevételt honnan akarták pótolni. Kizártnak tartom, hogy nem számoltak volna vele. Aztán miért nem jött össze?
Ez így túl egyszerű magyarázat.

igényes 2011.01.12. 10:01:04

@Old Shatterhand: Szia! Old Firehand vagyok!

Igazad van!

Netuddki. 2011.01.12. 10:02:49

@gomorra: Az emberek többsége nem is a miatt háborog. Az az aprócska tény ütött ugyanis szöget a fejükben, hogy ÖRÖKÖLHETŐ. Ugyanis ma Magyarországon sokan nem számíthatnak arra, hogy megérik a nyugdíjkort.

Mellesleg én soha nem bíztam ezekben a magánnyugdíjpénztárakban ezért nem is léptem be. Úgyhogy csak a pálya széléről figyelem mit csinálnak ez ügyben és meg kell mondjam ezzel a körítéssel nem tetszik ahogy intézik a dolgokat.

Netuddki. 2011.01.12. 10:04:16

@igényes: Hehe! De még nem is cáfolták. És ez a lényeg!

inebhedj - szerintem 2011.01.12. 10:06:50

@Nemzeti Gonosz Törpe:

Ez ugyanaz a Bródy János, aki a 80-as évek elején, mint a zenész szakszervezet elnöke kezdeményezte az URH (vagy Kontroll Csoport?), mint a szocialista ifjúságra káros képződmény ellehetetlenítését?

Ez sajnos jellemző.

A helyzet az, hogy bár nem, hogy azt nem állíthatjuk, hogy a Fidesz a legmegfelelőbb a kormányzásra, de azt sem, hogy egyáltalán megfelelő, azonban nincsen olyan politikai párt vagy szerveződés, ami alkalmas lenne. Összegezve, mivel a Fidesz, MDF, SzDSz, MSzP, Jobbik, LMP, Munkáspárt alkalmatlan a kormányzásra, és sem gazdasági, sem társadalmi támogatással nem bír, akkor tulajdonképpen mit is lehetne csinálni (különösen egy, az elmúlt 3 évben megduplázott államadósság, valamint a 2008-as úttörő jellegű jegybanki kamatemelés következtében most jelentkező megduplázott fizetési kötelezettség árnyékában)?

igényes 2011.01.12. 10:07:12

Reformok!

1. Soha bukott miniszterelnök, ne kerülhessen hatalomra!
2. Soha bukott miniszter ne kerülhessen pozicióba!
3. Orvosi, pályalkalmassági vizsgálat minden önkormányzati, országgyűlési képviselő jelölt részére.
4. Közszolga soha nem kaphat jövedelmet, csak a GDP növekedése esetén.
5. Közszolgák fizetését népszavazással döntheti el a nép.

igényes 2011.01.12. 10:09:45

@kovi1970: Önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok nyugdíjasként, 3 év után nagyon szépen fizettek.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.12. 10:11:35

@Tündér_Lala: "Miután soha nem voltunk képesek ezt a hiányt kigazdálkodni (máshonnan elvonni) ez halmozottan az adósság állományunk növekményében jelentkezik."

Stop. Ezen kéne elgondolkodni, hogy miért is nem voltunk képesek sose és miért is nem képes rá a Fidesz most sem. Ha erre válaszolni tudsz, a gondolatmeneted többi részét el is felejtheted.

kormányzó 2011.01.12. 10:12:08

@kovi1970: Egyszeri nagyarányú?Megtörtént,Egyszerre, nagyarányban csökkentették a SAJÁT adójukat.pipa.Adók beszedése?Kivétel nélkül bevasalják,RAJTUNK a hiányt.pipa.Bürokrácia leépítés?Indoklás nélküli elbocsájtás.Régiek szárnyra keltek,a mieink fészket raktak./csak kevesebben?/pipa.Korrupció?A "ballibsik" már nem férnek hozzá semmihez!/legalább is,így képzelik a naivák/Most MI jövünk,de ez nem korrupció,hanem a NER-ben való részvétel, a nemzeti-kormány,nemzet-mentő programjának megvalósításában!pipa.Egyéb kérdés?

Tündér_Lala 2011.01.12. 10:18:12

@kovi1970: Pedig pontosan erről van szó.
A hibás döntést az IMF feltételül szabta, 1997-ben a segítségért.
A felturbózott világgazdaság pézbősége lehetővé tette a hiány finanszírozását. Később azonban Feri elkúrása és a világgazdasági válság olyan mértékben megdrágította a hiteleket (a pénz hiány miatt), hogy lehetetlenné vált (újabb IMF megállapodás), annak fedezése a pénzpiacokról. Ma már lehetséges, de iszonyatos árat fizet érte az egész társadalom (extra kamatterhek, a gazdaság szűkülése).

kamasuka 2011.01.12. 10:20:45

Ha "alázatosan" (LOL) kormányoznának, a média - Ti, a mandíner, vastagbőrék, stb. - úgy is basztatnátok őket, mert a véretekben van (ls. Kósa bedöntötte a forintot részt ...) Erőből kormányoznak? Ez van.

kamasuka 2011.01.12. 10:23:11

@Knorr:
Muhaha. MSZPre szavaztál 2002-ben? Muhahaha.

Tündér_Lala 2011.01.12. 10:31:29

@Kettes: Két ok miatt nem volt képes kigazdálkodni.

1. Úgy gondolták, hogy ez a pénz megvan és bár nagy veszteségeket okoz, végsősoron 30-40 éves távlatban elkezd visszatérülni ez a pénz, és újbb 30-40 év alatt eltűnhet ez az adósságállomány növekmény.

2. Ez egy szegény ország. Milyen közkiadások visszavágása éri meg a rendszer fenntartását, annak előnyeit és hátrányait figyelembe véve. Szerintem már régen nem éri meg a rendszer fenntartása, túl magas ára miatt.

gomorra 2011.01.12. 10:42:13

@kovi1970: Egyik kedves ismerősömnek meghalt a férje. MNYP tag volt, s bizony a gyerekei nem láttak az apjuk ilyen pénzéből semmit eddig. Majd talán fognak, de 25 %-ot mindjárt lenyúlt az MNYP, s a többit is csak csepegtetik nekik. Magyarán azt is úgy alakították, hogy a pénztőke járjon jól, ugyan már ki törődne szegény árvákkal. A lényeg a lé, a banki lé.

gomorra 2011.01.12. 10:47:31

@igényes: Helyes, az lesz a demokrácia, amikor mi, akiknek semmi közünk a politikai hatalomhoz, mégis mi mondjuk meg, hogy ki kerülhet oda. Ha magára hagyjuk ezeket a gazembereket akik politusoknak nevezik magukat, akkor magasról tesznek a fejünkre. De ehhez az kell, hogy ne szekértáborokba tagozódjanak az emberek, hanem gondokodjanak függetlenül, ne pártpereferenicájuk legyen, hanem józan ítélőképességük, hogy aki hatalomban van, az hasznos vagy sem, szolgál-e vagy csak hatalommániás.

puffatag 2011.01.12. 10:49:11

"@igényes: Ez az Orbán féle pszichiátriai kezelés mindig előjön, de nem igaz, mert senki nem látta. senki nem dokumentálta. " szerintem sem teljesen korrekt ez... csakhogy orbán 1998-tól jobboldali sajtóbirodalmat épített és a "heti válasz" kivételével 12 éve ezen a hangon mocskolják a baloldalt... egyébként ma már mindenkit, aki bírálja a vezetőjüket... persze van, akinek nem kellett stílust és pártot sem váltania, hiszen bayer zsolt 25 évvel ezelőtt is ugyanilyen hangon írt és ugyanúgy a kommunista pártot szolgálta, mint most

evil overlord (törölt) 2011.01.12. 10:49:52

@Kettes: 7%: elég vicces hazugsággal vádolni azt, aki számokkal tudja bizonyítani az igazát:
www.ngm.gov.hu/data/cms2085419/MNYP_kulfold.pdf
7. oldal. 3. táblázat

Persze, és amikor odekerülne a pógár a kifizetésre, addigra kitalálnak egy olyan kifizetési szisztémát, hogy felkopik az álla. Baromi nagy garancia.

Az évszázad lopása? Nyihihi! Esetleg az eredeti ötlet volt az.

Az IMF akkor ezzel az elképzeléssel házalt, most már nem teszi. A lengyelek sem ideiglenesen fogják csinálni, ugyanis hülyék lennének: az EU nem igazán hajlandó figyelembe az emiatt kialakuló ÁHT hiányt.

Az világos, hogy kapkodtak fűhöz-fához. azonban a dolog részben az EU sara: ha rugalmasabb, akkor lehet hogy megmarad.

Az Úr nem jön vissza egyhamar, a sajátjai sem vágynak túlzottan rá.

@mavo: 7%: ld. fenti link.

Igen, az állam (Horn&Megyó) mondta azt, hogy állampapírban kell tartani. Három lehetőség:
- teljesen hülye, még ezt se képes felfolgni
- tudja, de leszarja (utánunk a vízözön)
- tudja, az egész a pártkassza töltésésről szól
Melyik tetszik jobban?

Szép kis magánvagyon az, amely a nemzetgazdaság megkárosításával jött létre. A rendszerváltás körüli spontán privatizációban létrejött magánvagyont (értsd a párttitkár/csókos töredék áron megveszi az üzemet) is ilyen harciasan véded? Sajnos ez már túl régen volt, nem lehet felülvizsgálni.

Egyéni számla: nekem ne mondja senki, hogy az APEH-nél levő adatok alapján nem lehet összerakni a tényleges befizetést: akár egy SQL scripttel meg lehet csinálni.

puffatag 2011.01.12. 10:54:29

"@kamasuka: Ha "alázatosan" (LOL) kormányoznának, a média - Ti, a mandíner, vastagbőrék, stb. - úgy is basztatnátok őket, mert a véretekben van" - hát kedves jobboldali barátom, aki a mandínert nem érzi a kormány drukkerének....

igényes 2011.01.12. 10:56:45

@gomorra: Amikor megválasztanak egy képviselőt azt hiszi el önmagáról, hogy okos, viszont inkább a lényeg az, hogy az emberek szeretnének megbízni valakiben. Később, mint most is rájönnek szélhámos az illető! (tisztelet a kivételnek)

evil overlord (törölt) 2011.01.12. 11:02:08

@TG69: Struktúrális reformokra (az elmúlt éveknek köszönhetően ez még sokáig gyűlöletes kifejezés lesz) valóban szükség lenne, de nem a manyup rendszer miatt. Ha pusztán a manyup miatt csinálják, akkor arról van szó, hogy a rendszer inherens költségét megint másokra terhelik rá.
Amúgy az öngondoskodás arról szól, hogy a polgár a saját jövedelméből tesz félre (azaz kevesebbet fogyaszt most a jövőbeli fogyasztás reményében).
NGy cikk:
"A makrogazdasági szempontból legracionálisabb kormányzati cselekvés egy új nyugdíjreform keretében a második pillér felszámolása lenne: a nyugdíjpénztárak egyéni számláit az új, reformált nyugdíjrendszerben vezetnék tovább, az állampapír-állománnyal azonnal csökkentenék az (explicit) államadósságot, az azon kívüli értékpapírokat (részvények, befektetési jegyek stb.), ingatlanokat, vagyontárgyakat stb. megfelelő időben értékesítenék, a befolyt összeget szintén az államadósság csökkentésére fordítanák."
28. oldal. Utána arról beszél, hogy politikai és gazdasági okokból ez a cél nehezen érhető el.
(Azonban nem kívánja a jelenlegi 1. pillért változatlanul hagyni, mert azzal is rengeteg baj van.)

kamasuka 2011.01.12. 11:22:21

@puffatag:
Bocs, de nem érzem. De itt nem is ez a lényeg.

kamasuka 2011.01.12. 11:25:58

@puffatag:
Szegény baloldal. Ők annyira ártatlanok, hogy csak na! Szegény Bolgár György! Kezdem sajnálni ...

tomwar 2011.01.12. 11:55:47

@igényes:
Mondjuk egy kollegam 10 evig dolgozott abban a mara bezart intezetben, ahol a kerdeses szemely 1998-ig rendszeres latogato volt. Utana jott par kifejezette jololtozott uriember, es elvittek nehany dossziet. Sose tobbet nem jart ott.
En hiszek neki - tobbszor bizonyitotta mar a szavahihetoseget, es nem elvtelen hazudozo.
A grazi turekrol nem tudok nyilatkozni erdemben, mi sielni jarunk a szomszedba, de nem lattam arrafele... igy jo?

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.12. 12:09:26

"Minden államszeretet gyanús. Aki az államot szereti, egy érdeket szeret. Aki a hazát szereti, egy végzetet szeret. Gondolj erre, mikor hörögsz a dobogókon, és melled vered." Márai Sándor

igényes 2011.01.12. 12:24:14

@tomwar: Értem! Nem hiszem, hogy eddig senki nem támasztotta alá. Nem hiszem, hogy kezelés alatt állt volna Magyarországon.

TG69 2011.01.12. 13:38:26

@evil overlord: Így van, a politikai elit magára húzott egy kényzszerítő körülményt (azon túl is, hogy jó lenne sok mindent racionalizálni), de mégsem tudott reformálni. Ez nem az átalakítás hibája, hanem a politikai elité. Végig az volt a deal, nem szabad hitelből finanszírozni a cuccost. Egyébként meg az átállások már csak ilyenek, amikor bvezették a felosztó kirovót, akkor is az aktívak szívtak, most meg lehetett volna csinálni úgy is , hogy a nyugdíjasok :).

Ha jól emlékszem N.Gy. a felszámolást fokozatosan érti és nem ilyen direkt kényszerrel. De még egyszer kérdezem ki a fene ez a Német György? Egyáltalán van értékelhető publikációja ebben a témában?

TG69 2011.01.12. 13:44:00

@evil overlord: A mai szabályozás levitte 4,5%-ra, de ha ez olyan komoly probléma akkor sokkal korábban már le lehetett volna vinni még alacsonyabbra is. A fidezsnek épp 4 éve volt rá és közvetlenül a reform utáni években.

És mégegyszer kellett volna lenni egy ellenoldali tartós egyszeri kiadáscsökkentésnek, ami ellensúlyozta volna a reformot és akkor nincs ez a dilemma.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.12. 13:50:42

@evil overlord: Most már biztos, hogy te funkcionális analfabéta vagy: a 2007-es adatod nézed. Ha a 2009-eset néznéd, ott 5%-ot látnál, ami egyébként rossz. A helyes adat a PSZÁF által közölt idősorok alapján:

Bevétel 357,090
Működési ráfordítás: 17,980
- ebből felügyeleti díj és garancia alap: 1,855
= 16,125
16,125 / 357,090 = 4,5%

Vagyon piaci értéken: 2,649,341
működési költség a vagyon arányában: 0,6%

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.12. 13:54:06

@evil overlord: "Egyéni számla: nekem ne mondja senki, hogy az APEH-nél levő adatok alapján nem lehet összerakni a tényleges befizetést: akár egy SQL scripttel meg lehet csinálni. "

Ember, te kozmikusan fogalmatlan vagy. :-)) Az APEH tényszerűen képtelen normális határidőre feldolgozni a magánnyugdíj-pénztári a bevallásokat és átadni az adatokat a pénztáraknak. Az előző kormány alatt hatalmas leleplező cikkek voltak erről a Magyar Nemzetben. Azóta annyi fejlemény történt az ügyben, hogy már nem ír róla a Magyar Nemzet.

evil overlord (törölt) 2011.01.12. 14:22:27

@TG69: Csak akkor lehet megúszni azt, hogy hitelből kelljen finaszírozni az áttérést, ha szufficites a költségvetés. Ez mostanában kevés országnak sikerül.
A Bismarck idejében bevezetett nyugdíjrendszerben az volt a durva, hogy alig érte meg valaki a nugdíjkort (ha jól emlékszem 70 év), a cél a szocdemek méregfogának kihúzása volt.
NGy-t azért hoztam fel, mert ő nem a Fidesz ágense (bár írt nekik valami nyugdíjprogramot), laikusok számára is érthető módon írt egy részletes publikációt a nyugdíjrendszer problémáiról. Lehet nekiállni tételesen cáfolni az állításait, nem ad hominem érvelni.
Tudok arról, hogy csökkentették az engedélyezett költségeket. Feljebb már írtam, hogy a Fidesz elkúrta 98-02 között, ez ügyben nincs vita köztünk.

@Kettes: Ha nem vette volna észre, végig az első évekről beszéltem, amire az is utal:
- Megyó és Hornra már sehol nem voltak 08-ban
- 08-ban nem csak állampapírban lehetett tartani

Persze, a NYENYI-s adatok elvesztek, a cégek adó és járulék befizetés+hiánykimutatása (amely évek óta elérhető a magyarorszag.hu-n) random adatokal van kitöltve. Nyöhehe.

tomwar 2011.01.12. 14:42:37

@igényes: Hidd el, van az a penz, amiert en se mondanam el...hogy masrol ne is beszeljek. Es nem kifejezetten az ovosi titoktartasra gondolok.
Szamtalanszor elobukkant mar ez a "grazi ugy", s ugy gondoltam, az altalam ismert igazsagot elmondom, mihez tartas vegett. Persze a 101-es szoba utan maskent latnam, az is biztos.

TG69 2011.01.12. 14:56:36

@evil overlord: Még szufficites ktgvetés sem kell. Ez olyan mint amikor befektetsz egy gépbe hitelből. Ha a hitelkamatokat kigazdálkodod, akkor pénzügyileg cet paribus ugyanott vagy (ha deficites voltál előtte akkor most is az leszel). Aztán a gép megfelelő alkalmazás + profitot termel egy idő után (betanulás stb). A manyupok egy idő után azt hozzák magukkal, hogy a nyugdíjrendszer 1/4 részében nincs semmi fenntarthatósági probléma és kb ennyivel csökken az implicit államadósság. Van kezdeti költsége, de azt ki kellett volna gazdálkodni.

evil overlord (törölt) 2011.01.12. 16:23:35

@TG69: Az ÁHT mérleget a manyup rendszer a GDP kb. 2%-val (a pontos számot nem tudom, de a kb. havi 50 milliárdból és a kb. 15kUSD/capita GDP-ből ez jön ki) rontja. Ez a tény köztudott, erre próbáltak a manyupos országok hivatkozni Brüsszelben, de elhajtották őket (első alkalommal, most valami alakul a lengyelek kapcsán).
Ha az ember véggigondolja a folyamatot, akkor is ez jön ki:
- ha nem saját állampapírt vesz a manyup, akkor a pénzt oda kell neki adni, ergo hitelt kell felvenni (ha nem sufficites)
- ha saját állampapírról van szó, akkor az állam ezt direktben oda tudja adni, de ez ugyanolyan kötelezvény, mintha egy külföldi hitelező (befektető) vett volna állampapírt
A folyamat során az implicit államadósság valóban csökken, de az a baj, hogy ez sem Brüsszelt (nem ad engedményt a 3%-ból), sem a pénzpiacokat nem hatja meg (besorolás szempontjából nem nézik az implicit adósságot, sőt néha az explicitet sem: Luxemburg besorolása nagyon jó, miközben a külső adóssága a GDP 38-szorosa. Igaz, ebből az államé kevesebb mint 1, a maradék 37 az állapolgároké - mikor fogják tudni visszafizetni? ).
Ha nem így lenne, akkor nekem se lenne semmi bajom az implicit adósság _hatékony módon történő_ konvertálásával, de akkor sem engedném azt, hogy ne választhasson állami nyugdíjpénztárt az ember (értsd: a polgár MÁK-nál vezetett számláján jóváírnak megfelelő mennyiségű magyar állampapírt, és ennek a költsége csak a szokásos számlavezetési díj).

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.12. 16:37:19

@evil overlord: Vagyis a rendszer olyan hibáit kritizáltad, amit mostanra kijavítottak. Mit is mondhatnék erre: pont ilyen anyóst érdemelsz te is.

mno.hu/portal/654912

Ezt olvasd el. A szerző totál hülye, képtelen volt feldolgozni a történetet, így a saját fantáziájával töltötte ki a hiányzó lyukakat, de az utolsó mondatért érdemes elolvasni a cikket.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.12. 16:39:17

@evil overlord: "értsd: a polgár MÁK-nál vezetett számláján jóváírnak megfelelő mennyiségű magyar állampapírt, és ennek a költsége csak a szokásos számlavezetési díj"

Hát ilyen rendszert most sem választhatsz. És soha nem is fogsz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.12. 16:55:22

@evil overlord:

ez már kezd gyerekes lenni, de komolyolan.

7%: kettes leírta. a valós a pszáf adat, nem pedig ennek a a nemzetgazdasági minisztérium mnyp sarazás céljából megbízott algizijének a tákolmánya, aki jól láthatóan (és nyilvánvalóan mert erre utasították) fals számadatokkal dolgozott.

"Szép kis magánvagyon az, amely a nemzetgazdaság megkárosításával jött létre."

asztakurva, hát mégis magányvagyon? ráadásul a kifizetések elkezdésétől a korábbi befizetésekből megtakarítás lesz, az államnak nem befolyó HUF-okból az állam által nem kifizetett HUF-ok lesznek.

az IMF-et meg hagyd már a picsába, színtiszta demagógia a történetbe belekeverni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.12. 17:08:05

@evil overlord:

"Egyéni számla: nekem ne mondja senki, hogy az APEH-nél levő adatok alapján nem lehet összerakni a tényleges befizetést: akár egy SQL scripttel meg lehet csinálni. "

asztakurva, ez már tényleg kemény. aszongya, kiszól a csopvez, hogy marikám, lécci futtasd le a befizetes.sql-t a 24734721 adószámú ügyfélre, léccilécci. aztán meg egy osszesítes201101.sql-t, aminek a végét bepájpolod az ossesito201101.txt fájlba, köcce, köcce.

tudnám, mi a fasznak fizetnek ezek milliókat programfejlesztésre, meg effélékre, aztán szenvednek mindenféle emberek űrlapok, riportok, adatmodellek, relációs adatbázisok, programok tervezésével, redundanciaszűréssel, veszteségmentesítéssel, beszúrási, törlési, módosítási, meg efféle anomáliák lekezelésével, meg még jó pár ilyen hülyeséggel, ha ilyen hótt egyszerűen is lehet? :-D

evil overlord (törölt) 2011.01.12. 18:41:43

@Kettes: Végig a rendszer bevezetésének értelmetlenségéről (és potenciális sikkasztáról) beszéltem, ezért az 1998-as adat számít.
Nem érdekel az MN, elég sok marhaságot összehordanak.

"Hát ilyen rendszert most sem választhatsz. És soha nem is fogsz. "
Elég valószínű, de nem is érdekel: mivel nem számítok állami nyugdíjra, ezért megtakarítok.

@mavo: A pszaf is 8-7-6 százalékot írt a 98-2000 közötti évekre, de nem találom, mert azok a seggfejek képtelenek írni (venni) egy normális keresőt.

Kollegáim hasonló volumenű adatok feldolgozásávál foglalkoznak, nem kerül milliárdokba.
Ha a nenyi egy adatbázisban elérhető (ami elég valószínű, mert az apeh ez alapján tudja nyilvántartani a befizetéseket), akkor egy SQL scripttel simán aggregálni lehet az egy adóazonosítóhoz tartozó adatokat egy táblába. Sokáig tart? Ki nem szarja le, nem real-time adatok kellenek.

Iustizmord 2011.01.12. 18:43:55

dobrayval a lehető legritkábban tudok egyetérteni, de a fenti szösszenet a legtöbb szempontból megfelel kényes ízlésemnek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.01.12. 18:56:20

bocsánat, de kapkodom a fejem itt a nagy észosztás közepette.

az leírta már valaki, hogy mitől is lenne az állam feladata, hogy nyugdíjat biztosítson?

vagy ez valami axióma?

evil overlord (törölt) 2011.01.12. 22:06:08

@mcs: Pl. azért, mert van 2 millió nyugdíjas, akiket valamiből fizetni kell.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.12. 22:36:10

@mcs: "az leírta már valaki, hogy mitől is lenne az állam feladata, hogy nyugdíjat biztosítson?"

Talán attól, hogy ezen a jogcímen évtizedeken keresztül fizetik az emberek a nyugdíjjáraluékukat, seggfej!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.01.13. 01:55:18

@evil overlord:
ez egy pénzügyi szolgáltatás vagy befektetés, ha úgy tetszik. ez rohadtul nem szükségszerű, hogy állami feladat, vagy monopólium legyen.

evil overlord (törölt) 2011.01.13. 09:35:37

@mcs: És mi legyen az jelenlegi nyugdíjasokkal? Ők jó esetben ledolgoztak egy életet, és az átkosban eltartották az akkori nyugdíjasokat.

bz249 2011.01.13. 10:49:44

@mcs: nyem a nyugdij egy szocialis transzfer, amit odaadnak azoknak az arcoknak, akik mar nem kepesek a sajat munkajukkal eloteremteni a megelhetesi koltsegeiket. Cocialis transzfer volt a tradicionalis tarsadalmakban (csak akkor csaladon belul oldottak meg... kiveve akik elmagyaraztak az oregeknek, hogy itt a tel, ideje lenne meglatogatni a hegyet papa), cocialis transzfer volt a Bismarck-fele modellben meg ugy altalaban.

A manyup egy kicsit trukkos cocialis transzfer, ugyanis az uj belepok az allam altal kotelezve megveszik a regi belepok ilyen olyan vagyontargyait (amelyik amugy egy tok virtualis valami is lehetne mert a koron belul forog joreszt, szoval tizcsillio forintos tulipanhagymakkal eppen ilyen jol mukodo manyuprendszert lehetne kialakitani). Ja es cserebe jelentos mennyisegu anonim tulajdont hozott a rendszerbe (annak a mukodesbeli elonyeirol meg mar van tapasztalatunk, eppen ennek a nem nevesitett tulajdonnak volt koszonheto, hogy a Szovjetunio megelozte az imperialista Amerikat) ahol az egyik magas bonuszban erdekelt menedzsment felugyeli a masik magas bonuszban erdekelt menedzsmentet.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.01.13. 18:58:03

@bz249: @evil overlord:

nem azt mondtam, hogy ne kapjanak nyugdíjat, hanem, hogy miért axióma, hogy az öregkori ellátás/járadék kifizetése állami feladat kell, hogy legyen.

a. ha szociális transzfer, akkor miért is fizetünk járulékot?
b. ha szociális, akkor miért nem csak a rászorulók kapnak?

most nem akarnám elkezdeni újra a jó-e a manyup vagy nem-e vitát, csupán felmerült bennem, hogy miért evidencia, hogy ezt az állam biztosítsa.

tipikusan nem egy állami jellegű feladat, nem is
monopólium, nem is értem.

ráadásul amíg az állam kezében van a téma, addig a nyugdíjas, vagy ahhoz közeli szavazók simán zsarolhatók-befolyásolhatók.

@bz249:
tudom, hogy nem vagy a manyup híve, olvastam a érveléseidet a konzin is. nem értek egyet vele, de nem közgazdasági, hanem elvi okok miatt. de ez mindegy is most.

mellesleg a családon belüli szociális transzfer nagyon nem keverendő és nem is keverhető az államival.

kisközösségi szinten nagyon jól tud működni a szükségletek szerinti munka és jövedelem-megosztás. ez már falunál nagyobb léptéknél torzul és állami szinten már teljesen fals képet mutat. lásd a 42 éves feketén dolgozó "rokkantnyugdíjas" vs 95 éves minimálnyugdíjból élő nénike.
süti beállítások módosítása