A médiatörvény és mi – sajtótermékek-e a blogok?
2011. január 07. írta: TuRuL_2k2

A médiatörvény és mi – sajtótermékek-e a blogok?

  Az új médiatörvény körüli viták egyik visszatérő kérdése, hogy mi a helyzet a blogokkal, vonatkozik-e rájuk a szabályozás. Egy külügyminisztériumi anyagban név szerint is említik a Mandinert, a tegnapi NMHH-s háttérbeszélgetésen is szóba kerültünk, no meg tőlünk is sokan kérdezik, hogy milyen változást hoz az életünkbe a médiatörvény? És persze: nem félünk-e?

  A szabályozás hatályának meghatározásánál a törvény a következő definíciót használja a sajtótermékekre:

Sajtótermék: a napilap és más idõszaki lap egyes számai, valamint az internetes újság vagy hírportál, amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkezõ gazdasági társaság szerkesztõi felelõsséget visel, és amelynek elsõdleges célja szövegbõl, illetve képekbõl álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából, nyomtatott formátumban vagy valamely elektronikus hírközlõ hálózaton keresztül. A szerkesztõi felelősség a médiatartalom kiválasztása és összeállítása során megvalósuló tényleges ellenőrzésért való felelõsséget jelenti, és nem eredményez szükségszerûen jogi felelősséget a sajtótermék tekintetében.

   Mindebből számunka egyértelmű, hogy a Mandiner sajtóterméknek számít (elsősorban a közösségi hír- és véleményoldalunk, de a blogunk is), és így a törvény hatálya alá tartozik: gazdasági szolgáltatásként nyújtjuk, elsődleges célunk szövegből és képekből álló tartalmak eljuttatása a nyilvánossághoz, azt is lehet mondani, hogy tájékoztatás céljából. Így aztán regisztrálni is fogjuk a Mandinert, mint online sajtóterméket.

  Sok újdonság nincs ebben számunkra, annak idején nyomtatott lapjainkat, az UFit, majd pedig a Reakciót is regisztrálnunk kellett az 1986. évi II. törvény (sajtótörvény) szabályainak megfelelően. A köznyelvben sokszor lapengedélyként emlegetett papír megszerzéséhez a nevével ellentétben kérelmeznünk kellett a nyilvántartásba vételt a Kulturális Örökség Hivatalánál (10 ezer forintos eljárási illetékkel), mivel a hivatal érdemben nem dönthetett arról, engedélyezi-e lapjainkat, csak tudomásul vehette a bejelentésünket, ha megfelelt a formai előírásoknak. Hogy most ezt a nyilvántartásba vételi kötelezettséget az online médiára is kiterjesztették, az igazán nem drámai - ha egy szórólapon is fel kell tüntetni a kiadót, a lapokban impresszumot kell megjelentetni, akkor ez elvárható a nyomtatott sajtón előbb-utóbb felülkerekedő/felváltó online médiától is.

  De mi a helyzet más blogokkal? A legtöbb blogra nem igaz, hogy gazdasági szolgáltatásként nyújtják, a Google AdSense vagy némi banner-elhelyezés szerintem még messze van a gazdasági szolgáltatástól, ha nem gazdasági társaság üzemelteti és nincsenek fizetett munkatársak. 

 Tehát ezek alapján szerintem a Mandiner blog és a Művelt Alkoholista sajtóterméknek számít, az Archiregnum, a Kettős Mérce, a Konzervatórium, a Piroslap, a Sárdobáló vagy a Vastagbőr nem. A Comment:com, az Urbanista és a W-blog sajtóterméknek számít (attól, hogy formálisan nem az Index rovataként működnek, hanem külön felületen, még ugyanúgy a CEMP sales értékesíti a felületeiket, a szerzőik pedig fizetést kapnak munkájukért), a Belváros blog vagy a Varánusz nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr272566669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Facebook és Google igen, magyar sajtó nem – Ilyen ország pedig nincs CCCXLIV. 2012.11.13. 06:01:53

Az Országgyűlés elfogadta Vas Imre módosító indítványait, amik ismét alapjaiban írják át az itthoni  kampányszabályokat, és amiket nem tudunk eléget dicsérni. A jövő heti zárószavazásig lehet ugyan még változtatni, de a fő irányok aligha mó...

Trackback: Médiatörvény miatt javasolt 2011.01.07. 12:14:05

Össze vissza csiki-csukiznak a médiatörvény kapcsán a blogok megítélésével. Óvatosságból ezért, ameddig nem lesznek kellően egyértelműek a törvény és a kormány nyilatkozatai  érdemes kényesebb írások elé beilleszteni az itt javasolt szöveget. Akk...

Trackback: Az érv 2011.01.07. 12:03:25

A TTL Klub nevű tévécsatornát büntetnék amiatt, mert legújabb műsorában, az "Ezek tiszta hülyék" című vetélkedőben közvetlen életveszélynek teszik ki a versenyzőket.- Egy olyan elem sincs a műsorunkban, amely ne lenne megtalálható más tévék v...

Trackback: A médiatörvény csak gumicsont? 2011.01.07. 12:01:01

Újabb rejtett akna bukkant fel a médiaszabályozásban. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fideszes Médiatanácsának fideszes tagja egy mai háttérműsorban megpedzette, hogy a tekintetes hivatal júliusban fogja eldönteni, kell-e, s ha ig...

Trackback: Azért nem ugyanaz... 2011.01.07. 11:59:33

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a médiatörvény "ízig-vérig európai jogszabály", legfontosabb pontjai mind megtalálhatók más európai uniós tagállamok médiatörvényeiben. Ennek az építménynek minden egyes kövét a C...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.07. 11:41:39

Mi az a "gazdasági szolgáltatás"? Hümmm...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.01.07. 11:48:04

@Hepci:
Az online médiában leginkább hirdetési felületek értékesítése.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.07. 11:48:52

Már rég a föld alatt lesz a Gonosz Törpe, s meg lesz minden változtatva hamarosan.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2011.01.07. 11:49:41

Az államnak igazán semmi köze egy laphoz vagy kiadványhoz legyen az online vagy nyomtatott.

Egy dologhoz lehet köze: az adott sajtóterméket működtető cég adózásának ellenőrzéséhez, de ahhoz is csak az APEHen keresztül.

A regisztráció, meg a hatóság kommunista örökség.

Szerintem az is hülyeség, hogy elő akarják írni a kötelező impresszumot egy lapba. Minek? Egy jó minőségű lap úgyis megteszi magától ha akarja.

Teljesen fölösleges belemenni a blog-e / sajtótermék-e kremlinológiájába. A mandiner mindkettő. Ez egy széles spektrum, elmosódott definíciókkal.

A sajtótermékeknek nem kell külön szabályozás, bőven elég a mindenkire érvényes Btk/Ptk.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.07. 11:50:11

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: nyugodj bele, seggfej, egy darabig még biztos nézegetheted.

banurr 2011.01.07. 12:00:38

Ajánlom mindenki figyelmébe a mai comment.com bejegyzést!
NYAMMI!!

Maisie MacKenzie 2011.01.07. 12:00:57

"Tehát ezek alapján szerintem a Mandiner blog és a Művelt Alkoholista sajtóterméknek számít, az Archiregnum, a Kettős Mérce, a Konzervatórium, a Piroslap, a Sárdobáló vagy a Vastagbőr nem. A Comment:com, az Urbanista és a W-blog sajtóterméknek számít (attól, hogy formálisan nem az Index rovataként működnek, hanem külön felületen, még ugyanúgy a CEMP sales értékesíti a felületeiket, a szerzőik pedig fizetést kapnak munkájukért), a Belváros blog vagy a Varánusz nem."

Nem jó a logika!

A blog.hu alatti blogok mind az index sajtótermékei, csak önkéntes, lelkes "idióták" írják őket, de a gazdasági haszon (reklám bevétel) az indexé.
Ha valamelyik menő blogger egyik reggel benáculna vagy kommunistává válna, akkor a blogja is repülne a blog.hu-ról.

Szerintem a blogok zöme kávéházi, kocsmai beszélgetés elektronikusan írott formában. Komolyan pont annyira kell venni őket, mintha személyesen Károly bácsi mondta volna az információt a sarki műintézményben.

Bougheau Tschichka 2011.01.07. 12:01:07

Gyurcsány blogjával mi a helyzet?

Ha támogatják pénzzel, akkor az is gazdasági tevékenység, nem?

Bummer 2011.01.07. 12:08:52

Megpróbálta a jogalkotó a lehető legpontosabban megfogalmazni, hogy mit szeretne a hatóságával ellenőrizni. A szándék szerintem érthető: ne akarjon valaki olyanból megélni, ami társadalmilag káros.
A mandiner például nem blog, bár szinte kizárólag véleménycikkek vannak benne.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.01.07. 12:09:41

Köszi a reklámot! :o)

@br: "A regisztráció, meg a hatóság kommunista örökség."
Szemét komcsi Tisza-, Bethlen-kormány, rohadt szélsőbalos elhajló Ferenc József és Horthy Milkós! Mikor számolunk végre le, ezzel a komcsi örökséggel?

"Az államnak igazán semmi köze egy laphoz vagy kiadványhoz legyen az online vagy nyomtatott."
Ez sehol nincs így.

fikanick 2011.01.07. 12:12:50

Egy reklamblog gazdasagi tevekenyseg, meg ha nem is ertekesit semmit? Turul definicioja szerint nem. Ha az a definicio, hogy jovedelme szarmazik belole, akkor pedig a google adsense-re is alkalmazhato kell hogy legyen a torveny.

Egy indexes reszmunkaidos mondjuk mennyiben kulonbozik valakitol, aki keres havi 20 000-et a sokak altal latogatott blogjaval a google-en keresztul?

pamocsnyik 2011.01.07. 12:13:00

@Hepci: Az, hogy a blogot profit termelési céllal üzemeltetik.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.01.07. 12:13:35

@Maisie MacKenzie:
A blogszolgáltatók helyzete valóban érdekes kérdés, a blog.hu cégre például azért nem vonatkozik a szabályozás, mert nem ők szerkesztik a blogmotort használó blogokat (kivéve mondjuk a blog.hu címlapot).

pamocsnyik 2011.01.07. 12:17:12

@Bougheau Tschichka: szerintem nem. Az egész blogosdi mögött azt kell nézni szerintem, hogy valamiféle gazdasági tevékenység keretében működik-e. Ha igen, sajtótermék, ha nem, akkor nem az.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.07. 12:17:13

" És persze: nem félünk-e?" Nektek 9 évig nincs mitől...

EL LOBO - A farkas · http://joljarok.hu/blog 2011.01.07. 12:19:34

A problémát szerintem leegyszerűsítetted. "A médiatörvény hatálya alá tartozás" azért nem formai kérdés (ahogyan azt tárgyalod), mert a blog, ha a törvény hatálya alá tartozik, máris kiegyensúlyozottságot kell, hogy tanúsítson. Ha nem ezt teszi, akkor büntetést róhatnak ki rá. Ha a büntetés veszélyét el akarja kerülni blogger, akkor megfosztja magát a reklámbevételtől.
Magyarán (és sarkosan): ha fideszes elkötelezettséged van, akkor (hirdetési) bevételhez juthatsz, ha másképpen gondolkodsz, akkor vagy kizárod magad a hirdetési piacról vagy vállalod az esetleges anyagi tönkretételed a büntetési tételek által.
Ráadásul úgy fest, hogy egy komplex vagy polblog jellegű blog esetén a műfaji sajátosság, a karcosság, a kritikai él büntetendő cselekmény lehet (a gumiszabályok alapján), s csupa fideszes elkötelezettségű ember fog dönteni arról, hogy a saját pénzemen üzemeltett blog kiegyensúlyozott-e.
Mivel számos olyan blogger van, aki az istennek sem akar fideszes lenni és nem tekinti példaképének Orbán Viktort (most finom voltam) - érdemes volna az emberi jogok oldaláról megviszgálni: büntethető-e a másképpen gondolkodás? Kényszerrel el lehet-e zárni a másképpen gondolkodók elől a hirdetési bevételek lehetőségét? Belenyúlhat-e az állam az identitásunk alapját jelentő politikai nézeteinkbe.
Másképpen: kell-e szeretnünk nekünk nyilvánosan Schmitt Pált, aki nem sakkban szerezte - amúgy elismerésre méltó - érmeit?

Maisie MacKenzie 2011.01.07. 12:21:48

A gazdasági tevékenység a választóvonal a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága és a gondolat szabadság között?

(Szankciónak meg létezik a rágalmazás és a becsületsértés büntetése.)

Én komolyan nem értem az egészet. :-(

bryan 2011.01.07. 12:23:13

@TuRuL_2k2:
Mi romlott el, amiért be kell avatkozni, mi volt annyira rossz, hogy ahhoz a törvényhozásnak közbe kellett lépnie? Javít valamit a törvény a blogszféra helyzetén? Kapnak valamit a szabályozott blogok a szabályozásért cserébe?
Ha nem, akkor mi értelme ennek a szabálynak?

Tudom, nem teljesen erről szólt a poszt, de gondoltam csak elterelem kicsit a témát.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.07. 12:24:50

@br: Teljes mértékben igazat adok neked, de azért én óvatosságból elkezdtem különböző helyeken figyelmeztetéseket írogatni a kényesebb világnézeti, lelkiismereti és valláskritikai írásaim elé.

Médiatörvény miatt javasolt
2011.01.07. 06:55 IGe

Össze vissza csiki-csukiznak a médiatörvény kapcsán a blogok megítélésével. Óvatosságból ezért, ameddig nem lesznek kellően egyértelműek a törvény és a kormány nyilatkozatai érdemes kényesebb írások elé beilleszteni az itt javasolt szöveget. Akkor nem lehet semmi gond. Hiszen a mimóza lelkület figyelmeztetve lett, a feljelentő lélek meg elmehet a sunyiba

vilagnezet.blog.hu/2011/01/07/mediatorveny_miatt_javasolt

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.07. 12:25:03

szerintem egy nagyon fontos szempont továbbra sem hangzik el, vagy csak érintőlegesen. Nem érdekes, a fenti definíció szerint sajtótermék-e egy blog. Törvény akkor vonatkozhat rá, ha beleesik egy kormányzat cselekvési sugarába. Magyarán: nem szabályozhatom törvényben a Hold pályáját vagy az időjárást, mert nem tudok rájuk hatni. A blogoszférára sem.

Ennyi a szemantikátok lényege.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.01.07. 12:28:05

Ha én kirakok egy bannert, ami a saját cégemet reklámozza, akkor minek számitok?
Asszem költözni kell :/

blr 2011.01.07. 12:35:09

Árulja el valaki, hol van definiálva a törvényben, mi az az "internetes újság", illetve mi a "hírportál"?
Ha pl. a cégemmel kapcsolatos híreket naponta közzéteszem egy wordpress motorral ellátott site-on, akkor hírportál vagyok? (Az nem vitás, hogy gazdasági célból teszem.)
Ebben az esetben minden cég, aki aktív kommunikációt folytat a neten, az regisztrálni köteles a site-ját, és a PR igazgatót meg kinevezni szerkesztőnek?

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.01.07. 12:39:51

Én egy szempontból látom jónak ezt az egész hatóságos-regisztrálós mizériát. Nevezetesen, ha mondjuk XY ír egy blogot, amiben azt állítja, hogy én adót csaltam/kurvákat futtattam/embert öltem, és ezt az index kiteszi a blogketrecébe, akkor ezzel engem hátrány ér, mert mondjuk tízezer ember elolvassa, és hiába rágalom, ezután esetleg nem úgy viszonyulnak hozzám, ahogy korábban.
Minimum szeretném XY-t egy nem vagyoni kártérítéssel szarrá perelni. De ha XY egy nick, az index pedig csak egy "harmadik személy", aki széttárja a kezét és legfeljebb a tartalmat tudja levenni, akkor mit csinálok? Hogy találom meg Tót Bélát, aki az XY nick mögött van?
És ne mondjátok, hogy el lehet menni külföldi szerverre, stb. El lehet, persze, de megnézném azt az álnéven futó magyar bloggert, aki egy "blogistálló" nélkül számottevő hazai olvasótábort tud összetoborozni.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.07. 12:41:11

@blr: teljesen jogos a felvetés. Az utóbbi fél év törvényhozásával az a baj, hogy kapkodás, és szakmai ismertek hiánya miatt pontatlan, rosszul átgondolt és megfogalmazott törvények készülnek felesleges hitpertempóban, melyek értelmezésére tág teret nyernek azok akik visszaélnek azokkal...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.01.07. 12:43:26

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: egy regisztrált blog sem változtatna azon hogy le vagy járatva. Csupán annyi változna hogy lenne kit perelni. De ez nem változtat azon hogy neked annyi. De az hogy valaki megadja az adatait, és hogy regisztrálja a blogját mint sajtóterméket azért nem ugyan az - ez gondolom tiszta!

tlac 2011.01.07. 12:45:26

@br: regisztráció kell, h perelhető legyen, pl. PTK

Zozi79 2011.01.07. 12:47:15

Akkor most jól értem, hogy a piroslap blogot nem is lehet betiltani? Francba. Tényleg szar ez a médiatörvény.

anarch 2011.01.07. 12:49:50

@bryan: Szerintem túl sok "renegát" blog volt, amiben olyan dolgokat írtak, amiket politikai irányítású újságokban MÁR nem lehetett megjeleníteni. Hogy mikre gondolok. Pl. Postás Imre és a Köztársasági Őrezred, pl. az Afganisztánról író katona bejegyzései (aki azóta már Kanadában katasztrófavédő), de kisebbként ide tartozik szerintem a tényfeltáró bejegyzések pl. az engedély nélkül működő Rio/ZP-ről, illetve az euróban zsebre fizethető beléptetőkapukról a várban.

A blogokat is át kellett tolni abba a térbe, ahol már nem lehet megjeleníteni, mert pl. a szerkesztő/blogot üzemeltető/szolgáltató fél a retorzióktól. Természetesen így is lesz aki megjeleníti, de ők általában már a periférián mozognak valahol, nem kerülnek ki pl. index címlapra. Szerintem, de lehet hogy tévedek és más van a háttérben.

Erich von Däniken 2011.01.07. 12:50:32

A blogokat regisztrációs kötelezettség alá vonni olyan, mint amikor az átkosban a fénymásolót csak külön engedéllyel lehetett használni.

Szánalmas pont hu....

katoberger 2011.01.07. 12:51:32

Teljesen értelmetlen a megkülönböztetés. Az internettől idegen a regisztrálás. Amerikában az internetsemlegességi perben végre leszögezték, hogy semmilyen tartalmat nem diszkriminálhat a szolgáltató. Ja és ott ez merőben technikai, gazdasági vitaként kezdődött, ahol a szólásszabadság alapértelmezett. Szóval inkább tüntetni kell! pl.: www.mohaonline.hu/eszme/mediatorveny_flashmob_censored_sajtoszabadsag_nagy_imre

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.01.07. 12:52:03

@pamocsnyik:

A Szeretgomot például nem profittermelési céllal üzemeltetem (profittermelési céllal senior java fejlesztőként dolgozom napi 8-10 órában + 2-3 óra ingázással), de egy jó ideje több a bevételem belőle (adsense-ből havi 50-100 ezer forint megvan), mint a költségeim (egy havi húsz ezres hosting számla). Szerkesztőség nincs, híreket bármelyik felhasználó feltölthet. De azt hiszem regisztrálni kell, mert ne adjon felesleges támadási felületet az ember.

Mi amúgy a szankciója annak, ha egy blog nem regisztráltatja magát?

anarch 2011.01.07. 12:52:14

@anarch: sry, nem engedély nélkül működő. Helyesen: engedély nélkül továbbépítkező/bővítő

bryan 2011.01.07. 12:58:54

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
Tumblr-en lehet. Az egy elég nehezen fogható koncepció, illetve nem is sok embert elérő blogot könnyű csinálni ott, de egy sztorit azért körbe lehet lőni elég hirtelen. Onnantól pedig a linkek elég könnyen körbemennek a blogszférán, azt meg nehéz megszabni, hogy ki milyen linket jelenít meg.
Szóval ez a rész foghatatlan.

Maisie MacKenzie 2011.01.07. 13:02:45

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

"ha mondjuk XY ír egy blogot, amiben azt állítja, hogy én adót csaltam/kurvákat futtattam/embert öltem, és ezt az index kiteszi a blogketrecébe, akkor ezzel engem hátrány ér, mert mondjuk tízezer ember elolvassa, és hiába rágalom, ezután esetleg nem úgy viszonyulnak hozzám, ahogy korábban."

Ez azért összetettebb.
A történetnek hihetőnek kell lennie, a bloggernek meg hitelesnek, hogy a kívánt hatást elérje.

Enélkül annyit ér, mintha felírnám a falra, hogy "Pisti hüje!"

Nem életszerű, hogy valaki felépít évek alatt egy blogot csak azért, hogy adott pillanatban hajmeresztő hülyeségeket terjesszen. Egy blog komolyan vehetősége nagyjából állandó. Normális ember egy blogot nem tök autentikus hírforrásként kezeli, csak adaléknak, egyfajta a közvélemény bizonyos szegmensének hangjaként.

Nincs olyan ismert személy akiről pár ezren nem tételeznek fel valami negatívumot.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.01.07. 13:03:57

Hát, én akkor is látom az értelmét a dolognak. Szerintem arról szól, hogy amíg "egyedül" blogolsz, írod a magadét, addig alapvetően ne bánthassanak. De azért egy napi több százezer kattintásos index/origo válogassa meg, mit mer kitenni a címlapjára. Az egy más kérdés, hogy miként lehet ezt törvényileg jól megfogni...
Ami ennél több, az már nekem sem tetszik.

Mária 2011.01.07. 13:04:34

@Maisie MacKenzie:

"Komolyan pont annyira kell venni őket, mintha személyesen Károly bácsi mondta volna az információt a sarki műintézményben."

Volt már olyan kor, amikor Károly bácsit Recskre vitték azért, amit a sarki műintézményben mondott.

Tehát létezhetnek olyan diktatúrának nevezett rendszerek, amiknek a vezetői nem csak a hivatalos sajtó oldalain elérhető véleményektől, de a Károlybácsik véleményétől is tartanak.

Ezeknek a rendszereknek az egyik jellemzője az, hogy az agyonszabályozás által próbálják maguknál tartani a vélt, vagy a potenciális ellenségeik feletti kontrollt.

Rákosi alatt például írógépet se tarthatott otthon bárki, engedély, egyedi, az adott gépre jellemző írásminta leadása és lajstromba vétel kellett hozzá.

Krujs 2011.01.07. 13:05:57

Szerintem lesz egy nagyon egyszerű különbség, ami miatt a törvény szempontjából érdekes és érdektelen kategóriába sorolhatóak a blogok, és az az olvasottság.

A Mandiner, vagy TG vagy a MűvelAlkoholista blogok, abban különböznek a többi cikk végén felsorolt blogtól, hogy őket az index nélkül is olvassák, a többi pedig a kutyát sem érdekli.

Hány komment van egy szutyok Piroslapon ha nincs kint az indexen? 4? max 10...

Mivel ez a Fidesz irányítása alatt van, mármint ez a Médiatörvényesdi, így valószínűleg a hatásának a nagysága szerint lesz előtérbe helyezve vagy sem egy blog.

A mandiner, annak van súlya, TG-nek is ezekre érdemes figyelni, a blogok nagyja viszont kutyát sem érdekel...

Mint ahogy a Szolnoki Vasutas Szaklap se lesz felülvizsgálva egy cikkért amiben benne van hogy 'sunáznám Orbán Viktort'

Szerintem ilyen egyszerű

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.01.07. 13:08:41

@Maisie MacKenzie: sztem meglepődnél, immáron két generációnyi aprónép, már a magamfajta harminc+-os is, mennyivel inkább hírforrásnak tekint egy blogot, mint egy híradót. De nem is hírforrásként érdekes, hanem azt kellene megnézni, mekkora szerepet játszik egy-egy blog mondjuk egy hír feldolgozásában, véleményezésében. 30-tól lefelé a véleményed százszor inkább befolyásolja bedemarci mondjuk, mint bárdosandrás

rotfl · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.07. 13:10:24

@Bummer:

És mi számít megélésnek?

8 blogszerkesztő ha kap havi 10-50.000-et egy bannerért az mi? Vagy mennyi az, ami megélés?
400.000 vagy 6.000.000?
A blog.hu-n 99,9999 %-ban olyanok kezdtek el blogolni, akiknek semmi ilyen céljuk nem volt, ha közben kapnak jutalékot, hogy az indexnek még jobban menjen, az lehet, hogy a befektetett idő töredékét sem fedezi, ráadásul nem gazdasági cél, hanem leesett pénz, jutalom, ösztöndíj, akármi.
Elmebetegek ezek.
Egy blogot nem lehet egy hírportállal összehasonlítani, hisz gyakorlatilag csak híreket elemeznek, véleményt mondanak.
Ilyen alapon azt is mondhatnának, hogy mondjuk x.y. zenész regisztrálja a blogját, mert ugyan nincs rajta banner, de a közvetett önreklám miatt jövedelemhez jut. Sőt mindenki azért kezd el blogolni, hogy önmagát kitegye a médiapiacra, aminek ugyan még nincs kézzel fogható haszna, de lesz.
Eszem-faszom!
Még DDóra is észrevette, hogy mennyire szar ez a törvény, ha egy autó ennyi hibával jönne ki a gyárból, lehetne beolvasztani rögtön!

Maisie MacKenzie 2011.01.07. 13:12:45

@vészmadár (pica pica):

Ja, pont ezért vitték anno Károly bácsit Recskre, a csillogószemű iparitanulók gyűrűjéből.

De akkor a hivatalos ideológia a marxizmus-leninizmus volt, amitől nem lehetett eltérni, most meg a zemberek kormánya, úgy fog kormányozni, ahogy a zemberek kívánják! :-)

A piacgazdaság integrál minden lázadást, üzletet csinál belőlük is.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.01.07. 13:26:35

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

Eddig is kötelező eleme volt az impresszum minden "információs társadalmi szolgáltatásnak". Lásd:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100108.TV

4. §

rotfl · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.07. 13:27:35

Vonatkozzon a médiatörvény a jogalkotásra is!

Mária 2011.01.07. 13:28:10

@bryan:

"azt meg nehéz megszabni, hogy ki milyen linket jelenít meg"

Dehogynem könnyű. Kell írni a Médiatörvénybe egy olyan paragrafust, ami szerint felelős vagy azért, hogy a nálad elhelyezett linkek hová mutatnak, akkor is, ha nem a honlapodon, vagy a blogodon linkelsz, hanem Facebookon, iwiwen vagy Twitteren osztod meg a kifogásolt tartalmat.

Szerintem ez már most is benne van :)

Alikam 2011.01.07. 13:28:58

Beszartatok mi? Bár it a fidesz faszát szoptátok a kurva anyátokat...

Bell & Sebastian 2011.01.07. 13:37:38

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
Jó gondolat. De képzeljük el azt a helyzetet, hogy valamelyik törzsfőnök -akinek van rá pénze- el akarja távolíttatni a reá vonatkozó előnytelen bejegyzéseket.

Valaki szeretné kitöröltetni a sötét múltját, vagy egyszerűen bizonyos témákat (igazi) indexre tesznek. Elkapják a bloggazda frakkját és az kiköhögi a post íróját, meg az -IP -címe alapján- a "dez"információ forrását?

Például megjelenik itt, hogy Gyurcsány egy takonypolc. Bejelentést tesz, kivizsgálják, büntetés, fellebbezés, tárgyalás (nem az), büntetés: pénzbírság + helyreigazítás, kitiltás.

Ebből az következik, hogy moderálás lesz. Elsősorban önkéntes alapon, másodsorban szerkesztői.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.01.07. 13:46:37

@Bell & Sebastian:

De ez eddig is így volt. Ne tudd meg hány helyre vagyok idézve bíróságra magánvádas ügyekben Meggyes Tamás feljelentővel, mert userek kommenteltek. Minden esetben együttműködtem a nyomozóhatósággal, kiadtam a felhasználók IP címeit, ha megvoltak, majd két hónappal később jött az idézés, hogy én is fel vagyok jelentve, mint a Szeretgom tulajdonosa, nem csak az a user, aki beírta, hogy mi a _véleménye_ Meggyesről...

Ha nem vagyok vádlott 7 eljárásban jelenleg is, akkor egyben sem. 2-ben már jogerősen felmentettek, de ez nem nagyon zavarja a politikus urat, úgyis mentelmi joga van, nyugodtan szórhatja a hamis vádakat.

dean23 2011.01.07. 13:49:02

Sajtótermék vagy sem, számukra csak az a fontos, hogy büntethető legyen! A gyökerek úgyis megoldják, ha kell 8 évre visszamenőleg mindenki szét lesz bírságolva!

Bell & Sebastian 2011.01.07. 14:02:15

@cserepj:
Ha most ehhez hozzászólok...
Nekem 200 km Eszter-gomba. Részvétem. De tényleg.
(Egyébként nem is takonypolc!)

:)

ZemBer 2011.01.07. 14:11:07

@Maisie MacKenzie:

Ez nem az én kormányom, én nem ezt akartam!

'93 óta bolsevik módszerekkel építkeznek, "nemzeti keresztény" szósszal.

Nekem ez nem kell.

Meg az álszoci-neokon-korrupt vonal sem.

A közügyeket hatékonyan és minimális újraelosztással kezelő, a közt szolgáló kormány és parlament és önkormányzat tetszene. Képviselők minimálbéren és közösségi közlekedéssel. Csak az jöjjön, aki bírja.

Maisie MacKenzie 2011.01.07. 14:17:15

@ZemBer:

Szerintem Te nem zember vagy, hanem lmp-s kisebbségi. :-)

bryan 2011.01.07. 14:25:50

@cserepj:
Ha meg tudtad volna úszni az IP-k kiadását, és szerintem meg tudtad volna, és mégis kiadtad, akkor én a helyedben nem nagyon ugrálnék.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.01.07. 14:33:56

@bryan:

Nem lehet megúszni, mert a Büntetőeljárásjogi törvény szerint ez nem megúszható. A hatóság kér, te meg kiadod. Pont.

ZemBer 2011.01.07. 14:35:45

@Maisie MacKenzie:

Nem nyert! ZemBer vagyok, nem párttag.

És nem az a lényeg, én ki vagyok, hanem hogyan lesz ez egy normális ország.

Elég nekem, ha a 25 évvel ezelőtti Ausztria szintjét elérjük, és ezt a különbséget aztán szép nyugodtan lefaragjuk.

rotfl · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.07. 14:41:43

@ZemBer:

Előbb még jön a 25 évvel ezelőtti Magyarországé.

magyar-magyar szótár 2011.01.07. 14:44:23

@Maisie MacKenzie: A hajtányban akár merre húőzod/tolod, a "szolgáltató"nak termeled a kattogást.

Szerintem a gond ott jelentkezik, amikor a blog fedi, álcázza tevékenységét.
A W elkülönítve jelenik meg az indexfelületen indexrovatként.
Azonban Török Gábor payola, mert blogként álcáskodik (ráadásul nem hírblog, de ezt most hagyjuk)
a payolaságot, amikor fölmerült, Szily gyorsan megragadta és indexes felületen csakgazdasági látszatba helyezte. Csakhogy Magyarországon jelentősek a politikai payol blogok
azt majd a műveltebb mandineresek elárulják nekem, hogy bezzegamerikában létezhetnek-e politikai payxola blogok (mint nálunk a piroslapok )

T'anképpen a használat okozta a problémát, az internetes sajtómunkás blogsávban álcázott (fedett) sajtószabadságilag necces dogokat azzal, hogy a "blog kerete úgyis elbírja"

így sok álblog keletkezett...

bryan 2011.01.07. 14:48:38

@cserepj:
Ha megvan. Köteles vagy tárolni az IP-ket? Szerintem nem.

magyar-magyar szótár 2011.01.07. 14:50:07

Az indexkiajánlóval való operáláson keresztül pedig az index szerkesztősége tettenérhetetlenül is tud sugallmányozni, hiszen a hivatalos verzió szerint a blogolás kocsmaiszintű okoskodás, a sokbarom összevisszabeszél. De ha megnézitek, akkor szépen súlyozzák a piroslapok és a Michael Knight féle payolaaságokkal, az Egyenlítőtévé szép példa arra, hogy könnyen meg is tanulja az oktondi kismalac azt, mit kell böfizni a kiajánlóssághoz. Gyyakorlatilag ott tartunk, hogy egy kis nyelvisztaniollal álcázott obbáfiktókurvanyád! -dal már kiajánlós lehet az ürge, ha jól címez és előzékel.

Ezt a szintet:
Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.01.07. 11:48:52
Már rég a föld alatt lesz a Gonosz Törpe, s meg lesz minden változtatva hamarosan.

megcizellálod kicsit és máris fönt van.

magyar-magyar szótár 2011.01.07. 14:53:57

A blogok felhasználását az elavult papírsajtó Olvasóink Írták
meg az ÉS Agora .. a Népszabiban mi az a sáv, ahol Brendel Mátyás közíró lehet? -na kb így álcáskodik a soksok olvasóilevél között az, ami megrendelésre készült és valójában sajtótermék (hogy ti. az ÉS Agoráért egyesek kapnak honort, mások úgy tudják, hogy olyan, mint a Visszhang rovat)

És persze egyes levélíró olvasók a szerkesztők voltak (voltak??)

Ja és azt hiszem Del Medico Imre bácsi egy blogger... (már papíron az volt)

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2011.01.07. 14:57:39

@bryan:

Akkor még megvoltak. 2008 vége óta azonban már csak véges ideig vannak meg. Mostanában e-mail címeket tudok csak kiadni, de azok alapján is indulnak eljárások.

De a legviccesebb dr. Portörő Ágnes ügyvédnő volt pár hónapja Tatabányán a megyei bíróságon, ahol indítványozta, hogy igazságügyi szakértő vizsgálja meg a Szeretgom szerverét és a minden este automatikusan törölt naplófájlokat kutassa fel és határozza meg belőle egy hozzászóló IP címét. Igaz az csak polgári ügy, nem büntető, de ott is egy felhasználói komment miatt van a cégem beperelve. A bíró kérte, hogy tegyenek le 1 millió forint szakértői előleget, és akkor megfontolja ezt a kérést. Azóta se kerestek, hogy adjam oda a diszkeket. Ja a per ha jól emlékszem, akkor azért folyik, mert a kommentelő azt írta Meggyesről, hogy "pöcs", tehát B&S példája nem is volt annyira messze a valóságtól.

Bell & Sebastian 2011.01.07. 14:59:31

@magyar-magyar szótár:
Ja, meg volt egy mindent-jobban-tudó jánoshalmi, örök hozzászóló is, aki aztán bekerült a testületbe (tán polgármester is lett), oszt' mégse' tudott semmit. :)

ZemBer 2011.01.07. 15:08:47

@magyar-magyar szótár:

Újságíró ismerősöm vicces(?) dolgokat mesélt az "olvasói-nézői-hallgatói levelek" műfajról.

Klasszikusoknál is volt már bértollnok. (Meg Júlia néni.)

Del Medico az külön kategória, respect! :-)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.01.10. 23:00:18

Mi a helyzet a külföldi domainnel rendelkező, magyar nyelvű blogokkal?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.01.14. 21:49:46

10-20 ezer fő vett ma körülbelül részt a Parlament előtti Sajtószabadságért való tüntetésen.(ha a 2002-es FMPSZ "2 millióan vagyunk" gyűléshez arányítanánk a tömeget, akkor 300-500 ezer jönne ki)

(Jómagam családi körben éppen szundítottam, onnan jó messze)

Fotók lapozhatóan:

www.facebook.com/sajtoszabadsagert?v=photos

zsoltibacsi · http://skypesuli.hu/ 2011.03.06. 21:46:52

Mindenesetre felettébb elgondokodtató...

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.07.01. 22:40:32

@cserepj: "A Szeretgomot például nem profittermelési céllal üzemeltetem [...], de egy jó ideje több a bevételem belőle [...], mint a költségeim [...]."

Ööö... izé... olvastam az NMHH állásfoglalását, tessékmondani, a www.1000birka.hu szöveges tartalmak nyilvánossághoz való eljuttatása szórakoztatás céljából? Ha igen, és teszek ki egy AdSense blokkot, akkor gazdasági szolgáltatásként nyújtom, mint természetes személy? :)

"Mi amúgy a szankciója annak, ha egy blog nem regisztráltatja magát?"

Érdekes kérdés... például a www.javaforum.hu portált nyilvántartásba kellene vetetnem? :)
süti beállítások módosítása