A káromkodás joga
2011. január 03. írta: aristo

A káromkodás joga

„S dúlt hiteknek kicsoda állít
káromkodásból katedrálist?”
Nagy László: Ki viszi át a szerelmet?

  A morgás joga után a káromkodás jogával is meg kell ismerkednünk, úgy tűnik. A csúnya beszéd a szólás- és művészi szabadság sajátos eseteként vetődik fel a legújabb vitákban, s mint ilyen, komoly elemzést igényel. Eltekintenék most a káromkodás helyes vagy helytelen voltától, amennyiben az valamiféle magánéleti beszédaktus. (Teszem ezt annál is inkább, mert magam sem vagyok ment tőle.)

  Induljunk ki egy egyszerű alapesetből. Amennyiben valaki vendégként tartózkodik nálunk, és csúnyán beszél a gyerekeink előtt nyilván figyelmeztetjük; teljes joggal egyébként. Senki sem szereti, ha gyereke a legundorítóbb szavakkal felfegyverkezve tér haza az óvodából, vagy iskolából, és e szavakat azután, gyermeki ártatlansággal, használja is a legkülönbözőbb helyzetekben. Elvárjuk és joggal el is várhatjuk tehát bárkitől, hogy gyermekeink előtt vessen féket a nyelvére. A kérdés pedig az, hogy, mindezek ellenére miért gondoljuk mégis azt, hogy a káromkodás helyénvaló és elfogadható a közbeszédben, különös tekintettel a művészetre?

  A dolog története az avantgárd művészetek kora huszadik századi megjelenésére nyúlik vissza. A sokféle irányzat közös pontja a polgárpukkasztás volt, mely szóösszetételben a polgár nyilván megvetendő nyárspolgárt jelent, a pukkasztás pedig a dühöt, mely elönti a fent említett nyárspolgárt, ha valami provokatívval, durvával találkozik. A tízes években Hans Arp és társai rendeztek egy dadaista kiállítást egy délnémet kisvárosban. A kiállítást egy söröző vizeldéjén keresztül lehetett megközelíteni, ahol is bérmaruhás leányok obszcén verseket osztogattak és a kiállítás fő darabja Arp embermagas, fából készült szobra volt, amely egy falloszt ábrázolt. Tekinthetjük ezt a polgárpukkasztás alapesetének. (Maga a kiállítás egyébként pukkasztási szempontból sikertelen volt, a derék németek hatalmasakat röhögtek, és tovább itták a sört.)

  A provokatív szándék magyarázatára az idők során többféle érvelés is született, melyeknek közös kulcsszavai az őszinteség és a kritika voltak. A polgárt durvának önzőnek és butának állították be, akinek viselkedése kiáltó ellentmondásban áll erkölcscsőszi megnyilatkozásaival, élete és az általa létrehozott társadalom hazug és hamis. A cél nem a polgár nevelése volt, hanem a polgári társadalom lerombolása, osztály- vagy nemzedéki-forradalom révén. (Az avantgárd művészek többsége fertőzött volt a kommunista eszmékkel.) Úgy vélték, hogy új, őszinte nemzedéket képviselnek, amely - a művészek megváltó vezetésével - új, őszinte társadalmat hoz majd létre. Nem bogoznám most mindebben a német filozófia, elsősorban Schelling és Fichte, a későbbiekben pedig Nietzsche hatását, legyen elég annyi, hogy egyáltalán nem volt új gondolat a művészetnek és a művésznek kiemelt szerepet tulajdonítani a világ megértésében és - igen - megváltoztatásában.

  Az avantgárd - mint elnevezése is mutatja - kevesek szórakozása volt. A modern művészetek térhódítása azonban folyamatos volt a huszadik században és elterjedésével a káromkodás is - mint a pukkasztás módszere - egyre bevettebb művészi eszközzé vált. Igazi kiteljesedését azonban a nagy generáció nemzedéki lázadásában nyerte el. Ekkortól válik az értelmiségi közbeszéd részévé, hiszen olyan szabad és olyan fiatalos. Fiatalnak lenni manapság: életcél, ez teszi - többek között - oly szánalmassá a nagy generáció prominens képviselőit. Káromkodtunk tehát nyakra-főre, kajánul figyelve az idősebbek meglepett arcát egy-egy ízesebb kiszólás után. Volt ebben persze valami az örök óvodás bizsergéséből a kaka és pisi szavak kiejtése hallatán. Azután úgy jártunk, hogy rajtunk ragadt, hiszen a nyelvhasználat túlnyomó része - rutin. Nekem például küzdenem kell, hogy nyilvánosan ne ejtsek ki nem odaillő szavakat. (A küzdelem sajnos sokszor sikertelen.)

  Van azután a történetnek egy másik, mondhatni demokratikus vonulata is. A káromkodás mindig is az alsóbb néposztályok nyelvi sajátossága volt - innen ered a szólás: káromkodik mint egy kocsis. Amint a györgypéteri esztétika beemeli Lakatos Galambos Lagzi Lajos zenei fenoménjét az autentikus művészetek közé , úgy emelődik, a demokrácia lefelé nivelláló tendenciái hatására, az értelmiségi közbeszédbe és ezen keresztül a médiába a káromkodás. Csúf kirekesztés lenne, ha egyenlő jogokkal rendelkező polgártársaink csak azért fosztatnának meg reprezentációjuktól, mert alpári módon beszélnek. Hiszen - mint tudjuk - a nép szava Isten szava, még ha csúnyán mondja, akkor is. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a vezetésünkre bízottak egyáltalán nem veszik jó néven tőlünk a káromkodást. Ez érthető is, hiszen aki vezet, legyen különb azoknál, akiket vezet, mert ha nem így van, akkor miért ő az, aki? Különb voltunk ismertetőjegye lehet a választékos beszéd is.

  Persze, mint minden teremtett dolog, a káromkodás hatása is kopik, mielőtt elmúlna. Az itt-ott stilárisan elhelyezett durva szavak hatása megszűnik, ha már mindenki így beszél, egyre durvábbnak kell lenni, hogy hatást tegyen. Eljutunk oda, ahol most tartunk: az ordenáréság öncéllá válik. Egész popzenei irányzat szól csak erről, a szövegek ijesztő, blőd ürességét és közhelyeit és a zene primitív laposságát a folyamatos káromkodás teszi érdekessé. Már akinek, persze. A művészet tartalmi meghatározására tett kísérletek sikertelensége a bármit lehet elvét vonta maga után: bármi lehet művészet és így ennek a bárminek védelme: a művészet szabadságának védelme. A rap a néger szubkultúrából ered, ha tetszik, annak apológiája. Népszerűségét a gazdag társadalmak végtelen, görcsös unalomban vergődő fiatalságának - és már nem fiatal, de annak látszani akaró hangadóinak - új iránti olthatatlan vágyának köszönheti. Célja - a kiadói nyereségen túl - az hogy az előadóművészek vastagabb aranyláncba öltözve, és nagyobb terepjáróból lövöldözhessék le egymás.

  Amennyiben ez művészet, úgy tényleg bármi lehet az. Nem lehet érv a népszerűsége sem, hiszen a kutyaviadalok is azok, továbbá bizonyos csoportokban a pedofília is népszerű. (Népszerű - csodás a magyar nyelv.) Ugyanezen logika mentén esik el a györgypéteri esztétika másik érve is, miszerint művészet az, ami valamely népcsoportnak, szubkultúrának az életérzését autentikusan kifejezi, hiszen így legálisan létezhetne pedofil művészet is. Amúgy egyáltalán nem az tetszik és nem az népszerű, amit valamely ösztönös választással annak tekintenek, hanem az, amit az iparszerű propaganda azzá tesz. A divat nem autonóm, hanem oktrojált, kihasználva a tömeges gondolattalanságot, utánzási kényszert és a tetszési vágyat. Az egyik a majomra, a másik talán a pávára megy vissza, az emberi nem nagyobb dicsőségére.

  A rapzene nem művészet tehát, hanem szórakoztatóipari melléktermék, és mint ilyenre, ipari szabványok vonatkozhatnak rá. Veszélyességének, vagy veszélytelenségének megítélése nem sérti sem a művészi- sem pedig a szólásszabadságot, nekünk magunknak kell eldönteni, meddig tűrjük és meddig nem. A szólásszabadságot meg különösen nem, miután, amint a nevében is benne van: szólnia kéne, márpedig az öncélú káromkodás-özön ép érzékű ember számára semmiképpen sem szólás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr552553806

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ICE-T mégsem kapja meg a magyar állampolgárságot? 2011.01.03. 08:52:44

A népszerű afro-amerikai rapper ICE-T döbbenettel fogadta a Tilos Rádió és személye, pontosabban egyik dalszövege ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított vizsgálatot. Mint köztudott a zenész az egyik leglelkesebb támogatója volt a k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amatőr 2011.01.04. 10:34:41

@mithrandir: A végétől kezdem, hogy tisztázzuk a perspektívát: számomra az egész magyar politikai kar oldaltól, vallási meggyőződéstől, pozíciótól, nemtől és egyáltalán minden szempontból hiteltelen. Ezekre az emberekre az üres pénztárcámat sem bíznám, nemhogy egy ország vezetését. Döntő többségük arra is képtelen, hogy a náluk értelmesebbek által megfogalmazott és papírra vetett gondolatokat a Parlamentben felolvassák! Tehát Magyar Bálint és Szalai Annamária számomra ugyanaz a selejt.

1.Nincs is szükség rá. Mindentől nem védheted meg az utódod és ez így jó. Képzeld el, mivé lenne, ha burában nevelnéd? Igaz, hogy a gyermeknevelés nem egyszerű, jól-rosszul felnőttünk mi is és a tapasztalatainkat átadjuk a gyermekeinknek. De, hogy a máról beszéljünk; köszönöm, de nem tartok igényt Sz. A. és bizottsága segítségére, sőt, irritál a tolakodása! És ha már a nevelésnél tartunk: az állam és benne a politika avval foglalkozzon, amire hivatott, hogy például minden tanyasi iskolában legyen folyóvíz és WC ( M.B.-nak pedig tolják fel a digitális tábláit...) és legyen elegendő, megfizetett pedagógus a maximum 20 fős osztályokban, legyen végre ÉRTELMES és HASZNOS tananyag, ami a felhasználható tudást eredményezi,stb. Tehát munkálkodjon az állam a makró problémák között, a kis gondokkal elbánok magam is.

2.Mindannyiunkat manipulálnak, látensen vagy nyilvánvalóan, egyre megy. Tudomásul veszem, mert nem tudok védekezni ellene, de legalább megpróbálom. Néha. Ha van alkalom rá.

(Bónusz) a központi észosztás beteges! Különösen esztétikai kérdésben! (bocsánat; de pláne akkor, ha az illető pont az esztétikumot nélkülözi véleményem szerint!)
Lehet, hogy az anarchistáknak sok mindenben igazuk van? Javaslom, tanulmányozd Orwell 84 című regényét! (nekem nem tetszett, illetve nem okozott örömöt, de sajnos a vázolt jövő...)

Amatőr 2011.01.04. 11:00:09

@aristo: Hááát...? Tehát a káromkodva doboló néger az ipari (talán helyesebben piaci?) terméket állít elő, míg a gyártósorról WC csészét levevő és azt szignáló "művész" művészeti alkotást hoz létre? Lelked rajta!

pamocsnyik 2011.01.04. 11:34:04

@tewton: appám! mekkora ganxta vagy teeee! Miccsoda reeeeepppp! Ekkora művésztet! :oDDDD Biztos sanyarú gyerekkorod vót a nyóckerben... :oDDD

EmBertalan 2011.01.04. 14:30:55

Helyesen György Péter-i. Nem györgypéteri.

betyár (törölt) 2011.01.04. 19:26:16

@EmBertalan:
Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben.

EmBertalan 2011.01.04. 19:59:55

@betyár: Igaz ez, ha egy tagból álló személynevekből csinál melléknevet, pl. petőfis. "De ha a személynév két vagy több elemből áll, akkor megtartjuk az eredeti nagy kezdőbetűket, s a név utolsó tagjához kötőjellel kapcsoljuk a képzőt: Széchenyi István-i (elképzelések), Eötvös József-i (iskolareform), Csokonai Vitéz Mihály-os (verselés) stb." A magyar helyesírás szabályai, 164.

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:20:24

@EmBertalan:

Aszta, hogy vitázik:) No akkor keressen rá Bíborbanszületett Konstantin nevére. De a szabályzatában is (11. kiadás, ha kérhetem) nyugodtan keresse meg.

Alfőmérnök 2011.01.04. 20:24:39

@betyár: Csak nem az helyes, hogy bíborbanszületettkonstantini?

EmBertalan 2011.01.04. 20:49:40

@betyár: Én nem tudom, hogy maga miért a Konstantinjáról vakerál, amikor itt az a kérdés, hogy hogyan írjuk az -i képzős személyneveket. Erről pedig a szabályzat egyértelműen nyilatkozik, kérem, ennek semmi köze a Bíborbanszületetthez. Az annak a tipikus esete, hogy többtagú melléknévből hogyan kreálunk tulajdonnevet, jelen esetben ennek a fordítottjáról van szó.

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:50:38

@Alfőmérnök:

maga meg mit szól bele mindenbe?:))

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:56:01

@EmBertalan:

Nézze, ha akarja, fejből felmondom magának a szabályzatot, bár a sorszámokban elakadnék. A nyelv egy folyamatosan változó, képlékeny közeg. Már mért ne lehetne benne a Bíborbanszületett analógiájára a György Péterre jellemző dolog melléknevesülése. Aristo új szót alkotott: györgypéteri, sőt györgypéteribb:))

Nyilván örül a szerző, hogy ezt a fogást találta csak.

Alfőmérnök 2011.01.04. 20:58:01

@betyár: Tiszteletre méltó az igyekezete, hogy megpróbálta megvédeni aristoját, ha már saját magától képtelen erre. Legalábbis nekem úgy tűnik, hogy az őt ért - jogos vagy jogtalan - rámadásokra eddig érdemben ennyit tudott kinyögni:

"Micsoda hajnali órán sikerült felserkenni:) "
Itt: @aristo:

Szal színvonal az van. :)

betyár (törölt) 2011.01.04. 20:59:07

@EmBertalan:

tanulságos, ha egy ilyen vita után, amely részben a gondolat és ezzel együtt a nyelv elsekélyesedéséről szól, ez szúrja a szemét.

EmBertalan 2011.01.04. 21:00:01

@betyár: Hát én mostmár nem tudok mást gondolni magáról, mint hogy trollkodik velem, biztos nem ilyen hülye. Kérem, olvassa el azt a bizonyos 164-es bekezdést, és ha még mindig úgy érzi, hogy nincs nagyobb relevanciája, mint a Bíborbanszületettnek, akkor feladom.

És látom, új vizekre akarja terelni a témát, de erre már szándékosan nem válaszolnék.

betyár (törölt) 2011.01.04. 21:03:15

@Alfőmérnök:

Az meg sem fordult a fejében, hogy ez pusztán egy gesztus @bbjnick-nak? Tudja, mint a szmájli pl.:))

betyár (törölt) 2011.01.04. 21:07:55

@EmBertalan:

Pontosan tudom, mi van benne. Próbáljon meg elszakadni tőle. Tudom, vakmerő elhatározásnak tűnik, de csak az első lépés nehéz. Esetleg egy kis szédülést is érezhet, de aztán végtelen tér nyílik maga előtt és rácsodálkozik: Jé, a nyelv csak eszköz bizonyos dolgok kifejezésére. És úgy funkcionál, mint a dugóhúzó, amiről tudjuk, hogy kimondottan dugóhúzásra való, ezt már le is írták róla, de nézd csak, milyen pompásan ki lehet vele húzni a beszorult tiplit a falból! Szédítő dolog ám!:)))

Alfőmérnök 2011.01.04. 21:14:56

@betyár: Ja, csak amit neki címeztek arra meg nem reagált. Az a típusú csávó, aki csak sugározza az adást, de nem veszi.

Ezt a baromságot a helyesírással meg hagyja abba, mert gáz. Nemrég még viccesnek találta ezt:
"szájba kúrlak, te előírós geci,
mi az, hogy helyesírás, te geci,"

Msot ezt ezt preferálja. De szép dolog a szerelem, elismerem. :)

betyár (törölt) 2011.01.04. 21:22:22

@betyár:

tudja itt nem arról van szó, hogy ismerem-e a helyesírás szabályait, ismerem. a kérdés, hogy monolitikusnak tarjuk-e a nyelvet vagy sem. De hát maguk nyilván Ady helyesírását is kijavítanák: mit írkál annyi nagybetűt! Igazán tudhatná vagy megnézhetné a szabályzatban, hogy mikor lehet használni. No. ne bosszantson fel.

Alfőmérnök 2011.01.04. 21:26:56

@betyár: Tudja nem az a baj, hogy valaki véletlenül vét egy helyesírási hibát (velem is gyakran megtörténik), hanem hogy ha felhívják rá a figyelmét, akkor nem kijavítja, hanem vagy kussol, vagy elkezd magyarázkodni, vagy elméleteket gyárt hozzá.
És ez nem csak a helyesírási hibákra vonatkozik.

Alfőmérnök 2011.01.04. 22:37:49

@betyár: Egyébként amit itt ír, az védhető, de kb. ugyanaz, amit Nádasdy szokott mondani. Azaz konzervatív szempontból egy buziliberális nyelvfelfogás.

betyár (törölt) 2011.01.04. 23:32:04

@Alfőmérnök:

ebben az esetben a mérték a meghatározó.

Alfőmérnök 2011.01.04. 23:40:37

@betyár: Gondolod, hogy nem figyelmetlenségből írta így, hanem szándékos "nyelvújításként"? Lópikulát.
Egyébként már korábban is felhívták a figyelmét a hibára, de mintha meg se hallotta volna. Mikor egyszer szóltam neked, hogy valamit hibásan nem egybe írtál egy posztban, ha jól emlékszem, kijavítottad. Ez a helyes hozzállás.
Aristo hibáját miért véded, mint egy anyatigris? Nagyfiú már ő, meg tudja védeni magát...
....vagy mégse? :-O

sapuh 2011.01.04. 23:59:53

@anyu: Na, azért hallottam én egyet-mást Ákos egyik gimis osztálytársától az énekes úr szerető szüleiről. De persze a pihe-puha családi fészek jobban mutat egy Helyi Téma-interjúban.

tewton 2011.01.05. 00:01:00

Morális dilemma előtt a magyar lumpenproli-rapper

pityinger "megyünk lopni" dopeman, a megélhetési bűnözés reklámarca vajon mit tesz olyankor, amikor a saját rokonai válnak a nemlétező-bűnözés áldozatává?

1) "Felnőttem a gettóba,
A mamám nekem azt mondta
Inkább fiam te vedd el
Minthogy tőled vegyék el
És tudom lopni nem szép dolog
De dolgozni azt nem fogok
Mindig jönnek az ötletek
Hogy hogyan szedjem el a pénzedeet
Ilyen az életem (ilyen az életem)
Tele a két zsebem (tele a két zsebem)
(és senki nem szól ránk)"

2) "Brutálisan megkínozták Dopeman nagyszüleit
... A rappertől megtudtuk, hogy néhány nappal ezelőtt betörtek nagyszüleihez, bántalmazták és kirabolták őket. ... ismeretlen tettesek bementek a budapesti otthonukba, majd a 86 éves asszonyt félrelökték, kitépték a füléből a fülbevalót, majd Dopeman 90 éves nagypapáját kezdték kínozni. Cigarettacsikket nyomtak el a testén, késsel megvágták, sőt fegyvert tartottak a fejéhez. A híresség szerint az egész lakás csupa vér volt, amikor megtalálták a rokonait"

kuruc.info/r/2/72030/

ki a fasza gyerek? dopeman, te tudod!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 06:16:35

@EmBertalan: @betyár: @Alfőmérnök:

A nyelv olyan, mint a zene:-) A jó zenész, aki megtanulta és tudja (is) helyesen alkalmazni a szabályokat, aki (át)látja a zene szövetét (struktúráját), érzi a lüktetését, képes vele együtt lélegezni, az, ha (kitágítandó a kifejezés lehetőségeit) kreatívan nyúl a szabályokhoz, akkor sem hibázik:-)

A György Péter-i nem (egészen) ugyanazt jelenti, mint a györgypéteri, tehát ilyetén alkalmazása szerintem indokolt (és helyes):-)

És: @Alfőmérnök:

"Csak nem az helyes, hogy bíborbanszületettkonstantini?" --- kérdezed @betyár:-tól.

Én el tudok képzelni olyan nyelvi környezetet/szituációt, amiben én így érezném helyesnek (és így is alkalmaznám):-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 06:23:30

@tewton:

"ki a fasza gyerek? dopeman, te tudod!" --- írja.

A Valóság beköszön!#:-|

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 09:58:55

@bbjnick: "A György Péter-i nem (egészen) ugyanazt jelenti, mint a györgypéteri, tehát ilyetén alkalmazása szerintem indokolt (és helyes):-)"

Mi a különbség a kettő jelentése között?

De vigyázz ezzel a "szabályok kreatív alkalmazásával", mert ezzel kiereszted a szellemet a palackból, elindítod a liberális hógolyót, észre se veszed, és egyszer azon kapod magad, hogy a gangszta rap nyelvezetét fogod helyeselni. :D

Btw betyár asszonyság is először egy szabályt próbált ráhúzni, aztán mikor rájött, hogy az mégsem stimmel, akkor jött elő ezzel a "hát mégse olyan fontosak a szabályok"-dumával. :)

tewton 2011.01.05. 10:48:16

@Alfőmérnök:
mi a különbség, mi, mi?

nehogymár ennyi mandiner-olvasás után ne érezze, mi a különbség pl. a "független értelmiségi" meg a "függetlenértelmiségi" (> "függetlenértelmisi") közt :)

persze ha posztban lát ilyet az ember, nem egy ilyen igénytelen kommentben (mint pl. ez), az azért nem menő.

Alfőmérnök 2011.01.05. 11:00:38

@tewton: Az egyik személynév, a másik meg eleve egy jelzős szerkezet. Mindegy. Irodalmi szövegben elmenne, mint stiláris eszköz. Persze ahhoz az kell, hogy a szöveg más részeiben is legyenek eltérések a szabályoktól (lásd erre az avantgarde, mindenrosszforrása métely orosz formalista iskola elméletét a költői nyelvről).
Hogy ne menjünk messzire: az, hogy Grift minden mondatát kisbetűvel kezdi, nyilvánvalóan szándékos stiláris elem, és ez onnan tudható, hogy minden mondat kisbetűvel kezdődik, nem esetlegesen az egyik igen, a másik nem. Stb.

betyár (törölt) 2011.01.05. 11:59:26

@Alfőmérnök:

Ne ragadja már annyira el a hevület:). Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni. Azok maguk voltak:)) Mosolyogjon már.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 12:07:21

@Alfőmérnök: @tewton:

1) Mondom én, hogy az ízlés "adottság":-D [............................/.]

2) Ha egy jelzős szerkezetet egybeírok és kisbetűvel kezdek, akkor fogalmat alkotok belőle. Ha ugyanezt egy személynévvel teszem, nem ugyanazt teszem-e? ("Apu, rajzolj nekem philcollinsot!"):-)

3) A fórumok, blogok, egyéb világhálós "molyoldák" és "dühöngők" (szerintem) annyira sokrétű és kaotikus gondolati-nyelvi közeget képeznek, hogy ezekben szerintem (nyelvileg is) minden "megengedett" --- ha nem tudok vagy nem akarok valamilyen megközelítéssel/hozzáállással/attitűddel azonosulni, akkor nem olvasom (vagy jól megkommentolom:-D). Ha egy hivatalos kiadványban olvasok egy szöveget (akár a Világhálón is), az teljesen más elbíráslás alá esik számomra, mint egy blog vagy fórum.

4) Ha már eszembe jutott, nem tartom magamban: emlékezzetek csak/emlékezzenek csak Móricz hogyan él a nyelvvel, ha egy népnyelvi fordulatot vagy jelenséget próbál ábrázolni! Miért ne tehetne kísérletet erre más is? :-)

5) @Alfőmérnök:! A libsi hólabdától csak a kamaszokat és a konzumidiótákat kell félteni; mi, ugye, nagyonművelt emberek, akik be vagyunk kultúrával ojtva, mi mentek vagyunk az efféle veszélyektől:-D
[............................/.]

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:07:36

@betyár: "Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni."

v.ö.

"Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben."
forrás: betyár 2011.01.04. 19:26:16

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:14:10

@betyár: "Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni."

v.ö.

"Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben."
forrás: betyár 2011.01.04. 19:26:16

tewton 2011.01.05. 12:15:44

@bbjnick: :)
@Alfőmérnök: ember! ne ragadjon le már ennél... inkább moralizáljunk egyet dopeman esete kapcsán :)

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:21:48

@betyár: "Én bizony semmiféle szabályt nem akartam ráhúzni."

v.ö.

"Itt jelzőként használt, tehát helyes. Tudja, olyan ez, mint amikor egy bizánci császár, aki bíborban született, azt a nevet kapja, hogy Bíborbanszületett, így egyben. Na ha ebből melléknevet csinál, akkor viszont kisbetű és mindenegyben."
forrás: betyár 2011.01.04. 19:26:16

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:22:43

Elnézést kérek, valahányszor frissítem az oldalt, elküldi a kommentet.

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:23:27

@bbjnick: "2) Ha egy jelzős szerkezetet egybeírok és kisbetűvel kezdek, akkor fogalmat alkotok belőle. Ha ugyanezt egy személynévvel teszem, nem ugyanazt teszem-e? ("Apu, rajzolj nekem philcollinsot!"):-)"

Nem hiszem. Mi értelme van előbb egy személynévből fogalmat alkotni, aztán jelzőt?
Nem egyszerűbb mindjárt jelzővé alakítani? .)

Lehet itten magyarázkodni, de az a helyzet, hogy a györgypéteri, philcollinsos típushibák, éreccségin tuti pontlevonás jár értük, de szemináriumi dolgozatban is aláhúzzák.

3) -- ez igaz, de ha megnézed aristo cikkeinek tartalmát, akkor valószínűsítheted, hogy ő nem azt a "laza" nyelvet akarja írni-beszélni, ami a világhálón szerintem is megengedett (én is azt használom).

5) "A libsi hólabdától csak a kamaszokat és a konzumidiótákat kell félteni; "

Csakhogy amiket itt írunk, lehet, hogy kiskorúak és konzumidióták is olvassák. :)

Alfőmérnök 2011.01.05. 12:31:37

@tewton: Persze, igazad van a Dopeman-ügy kapcsán, látványos a kontraszt. Nem egy IQ-harcos a csávó.

De ez is rap ám. :) (függetlenül a tartalmi különbségtől, szerintem nem kevésbé gagyi)
www.youtube.com/watch?v=Ft2mPDCIYms

ggPeti 2011.01.05. 12:44:28

Az egész kisbetűs-egybeírós forma melletti érvelés ott veszíti el a hitelességét, hogy a szerző amúgy láthatóan (dicséretes módon) próbálja tartani magát a helyesírás szabályaihoz, de ezt az egy szabályt pont nem tudta. Nem kell most egyből megmagyarázni és megideologizálni azt, ami csak egy szimpla hiba. Nekem is furcsának tűnt még az általános iskolában ez a fajta írásmód, de ha a helyesírási szabályzat ezt tartalmazza, akkor ez a követendő.

tewton 2011.01.05. 12:45:42

@Alfőmérnök:
"kiskorúak és konzumidióták is olvassák. :)"
az index-címlap révén tuti .)

tewton 2011.01.05. 12:52:23

@Alfőmérnök:
"Szemem, mint a kristály, de a bicepsz zéró!
Álmodozni mért jó?"
honnajd ismer engem ez a fankadeli gyerek? :)

persze nem nagy kunszt, de szerintem ritka lázadó kivétel a honi szcénában, egy moralizálós repper :)

elpet is erős anyagot tol:)

Alfőmérnök 2011.01.05. 13:25:10

@tewton: "szerintem ritka lázadó kivétel a honi szcénában, egy moralizálós repper :) "

Amennyire ismerem a hazai mezőnyt, ez biztos így van. A külföldit viszont egyáltalán nem ismerem, de gondolom ott is inkább kivétel.

Ez az Elpet által linkelt tükrös kicsit a korai belga ovi rapre emlékeztet. Az elején még a belga is vicces volt, a tizedik album után már kissé fárasztó.
www.youtube.com/watch?v=f-rYuEbgYjk

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:26:28

@Alfőmérnök:

"Mi értelme van előbb egy személynévből fogalmat alkotni, aztán jelzőt?
Nem egyszerűbb mindjárt jelzővé alakítani? .)" --- kérdezed.

Az az értelme, hogy: a személynév nem ugyanazt jelenti, mint a belőle alkotott fogalom:-D

"Lehet itten magyarázkodni, de az a helyzet, hogy a györgypéteri, philcollinsos típushibák, éreccségin tuti pontlevonás jár értük, de szemináriumi dolgozatban is aláhúzzák." --- írod.

Ma még igen (aláhúzzák), ezért éreccségi vagy szemináriumi dolgozatban én sem használnám így ezeket a jelzőket, de rövidesen (amint az Akadémia is felébred és korrigálja a szabályzatot) már nem fogják:-D

"amiket itt írunk, lehet, hogy kiskorúak és konzumidióták is olvassák. :)" --- írod.

Ki kellene dolgozni egy kódrendszert (olyasmit, mint a korhatárkarika):-) Ha például azzal kezdődik egy komment, hogy KINO, az azt jelentené, hogy konzumidióták ne olvassák, ha pedig azzal, hogy KAKINO, akkor az azt, hogy kamaszok és konzumidióták ne olvassák:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:27:48

@bbjnick:

én sem használnám így=én sem használnám/írnám így

tewton 2011.01.05. 13:35:04

@Alfőmérnök:
hoppá. a belgának 10 albuma van? :)
én a 2. után leakadtam. emlékszem még valami heideggeres vergődésre tőlük, de az egész nekem olyan, mint az amorf ördögök (kb. egy újabb életmentes bölcsészzenekar a pesti belvárosból)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:40:23

@tewton: @Alfőmérnök:

Vessen meg, aki abban leli örömét, de én (a) FankaDelit egy tehetséges fazonnak tartom:-) Volt neki egy-két nagyon jó dobása:-)

És: tutkó, hogy még egy olyan nép nincs, ahol a rap ilyen "mély" (csak a magyar nyelvre és a belekódolt gondolkodásmódra tudok gyanakodni).

Itt van például ez is:

www.youtube.com/watch?v=2rAezGqeEpM

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 13:43:40

@bbjnick: Szerintem a "György Péter-i", "József Attila-i", stb. is azt fejezi ki, hogy itt egy fogalomról van szó.

De mindegy, azért nem látom értelmét a vitának, mert az egész csak azért van, mert betyár meg akarta védeni aristot. Ha más követte volna el a hibát, mondjuk egy galád liberális, akkor az ellenkező oldalon állna. Ezt nem tudom igazolni, de biztos vagyok benne, hogy így lenne.

@tewton: Én is a másodiknál akadtam el, valószínűleg még nincs tíz, de öt már biztos van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:50:58

@Alfőmérnök:

"Szerintem a "György Péter-i", "József Attila-i", stb. is azt fejezi ki, hogy itt egy fogalomról van szó." --- írod.

Elgondolkodtattál. Ezt alaposabban meg kell forgatnom a fejemben, mert lehet, hogy igazad van:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 13:51:20

@bbjnick: Szerintem a "György Péter-i", "József Attila-i", stb. is azt fejezi ki, hogy itt egy fogalomról van szó.

De mindegy, azért nem látom értelmét a vitának, mert az egész csak azért van, mert betyár meg akarta védeni aristot. Ha más követte volna el a hibát, mondjuk egy galád liberális, akkor az ellenkező oldalon állna. Ezt nem tudom igazolni, de biztos vagyok benne, hogy így lenne.

@tewton: Én is a másodiknál akadtam el, valószínűleg még nincs tíz, de öt már biztos van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:54:16

@bbjnick:

Beragadtál, mester!:-D Szólj rá a bl*gmotorra!:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 13:59:02

@bbjnick:

Ez utóbbi @Alfőmérnök:-nek szólt volna, ha...

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.05. 14:05:39

@bbjnick: Szo-szo. Nekem nem nagyon jönnek be.

Ez az igazi magyar rap:
www.youtube.com/watch?v=qhx7vA7jF8A&feature=related

:D

(Most nem a blogmotor akadozott, hanem hibaüzenetet írt ki a gépem az elküldésnél, és frissítéskor újra elküldte.)

tewton 2011.01.05. 14:11:15

@bbjnick:
jujj. ez durva, ez a bobafett
"kazincbarcika lapockamentes ... szerencsen is a lencse a csemege ... keszthelyen csak szesz terem"
www.youtube.com/watch?v=qoDKBb8_9Mw&feature=related
és felülről veri a sápatag jófiú belgát :))))))

és most látom, csináltak tiszta spanyol rapszámot is.
jihihi, műmájer gankszta zoltán, sehol se vagy

ma is tanultam valamit:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 14:23:36

@bbjnick: @tewton: a nyíregyi Bobafett és Bobakrome a vidéki prolilét, a magyar ugar és félvilág hiteles krónikása. Megjárták a sötét oldalt. A Híradó a kereskedelmi vérhíradók közel zseniális paródiája, kordokumentum.

quart.hu/cikk.php?id=3301

Alfőmérnök 2011.01.05. 14:26:19

Hát igen, ez a Bobafett ütősebb, mint a Fanka-gyerek..

tewton 2011.01.05. 14:27:59

@rajcsányi.gellért (ergé):
most látom. ezek egészen jófejek vidéki emberek

"Olyan ez a kis ország, mint maga a világ. Nagyon sok van benne. Kurvára szívügyem, hogy legyen valami előrelépés ezen a téren, mentálisan" - magyarázza Bobakrome, aki nem akarja, hogy a Nemzeti Vágta, Schobert Norbi meg a lóról leeső Hajas László modellezze a vidék Magyarországát. "

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 14:42:22

@tewton: @rajcsányi.gellért (ergé):

Épp mondani akartam, hogy, tudtommal, nyíregyháziak, de, látom, már ki lett a téma tárgyalva:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 14:52:11

@Alfőmérnök:

A Fanka meg a Bobafett ugyanarról szól, csak más nézetből:-) Szerintem ma ezek a "popzene progresszívjei" és nem a juci-bori-kvimbi-kispál ;-)

Ez + a Neurotic szólt valamiről (1983-ban:-))

www.youtube.com/watch?v=9W9Y61SprEE

ma ennek utánlőni tök ciki, üres manír (csak a kamaszokat és konzumidiótákat tudja megetetni vele a juci-bori-kvimbi-kispál):-/

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 14:56:36

@bbjnick: a Lovasi is korkrónikás, egyszer rágd végig magad nyitott szemmel és füllel a Kispál-dalszövegeken. Kíváncsi lennék majd a véleményedre.

tewton 2011.01.05. 15:04:31

@bbjnick: kispálék be is fejezték.
itt van viszont ez a napra nevű dolog. eléggé sztárolva van, meg már mindenki beájult tőle, lovasi is a jövőt látja bennek. menőgitáros faszinger, aki mindenféle népiséges-cigányzenés-satöbbiset tud játszani, plusz tündibündi énekeslány jó hanggal.

www.youtube.com/watch?v=QpFAz-YG2cE&feature=related

mondjuk ez sincs túl közel a magyar valósághoz. a kólaszigetes csehtamás-emlékkoncerten pl. szánalmasok voltak, a kislány robotosat játszott, a fiúcska meg énekelt, siralmaskán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 15:44:48

@tewton: @rajcsányi.gellért (ergé):

Tudják/tudjátok mi ezzel a baj?! Az, hogy ez vérkommersz popkultúra (megengedem: vérprofi) és nem rakenroll. A rakenroll szól (vagy legalábbis szólni akar:-D) valamiről:-) Ezek az izék nem akarnak szólni semmiről, csak tetszeni akarnak.

Egyszer beszélgettem egy "menő" zenésszel, aki reklámzenéket (is) gyárt. Ő mondta, hogy rendszeresen tökbéna amatőr zenekarok barkácskazettáit hallgatja, mert olyan zenei megközelítéseket, elképzeléseket, megoldásokat hall rajta, ami egy profinak soha eszébe nem jutna. Innen meríti az inspirációt:-D

Remélem, nem sértek meg vele senkit, de szerintem ez a Napra is egyszerűen sz*r:-/

ü
bbjnick

tewton 2011.01.05. 15:48:11

@rajcsányi.gellért (ergé):
öreg vagyok én ehhez :( a srácnak durván eltebölcsész tájszólása van (én nem énekeltetném), de játszani tényleg fáinul tud.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.05. 15:51:15

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ha lesz egy kis időm-erőm, írok nektek egy posztot Lovasiról. Majd elküldöm emilben (legfeljebb nem közlitek le):-)

ü
bbjnick

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.01.05. 15:54:14

@tewton: "eltebölcsész tájszólás" - van erre egy nem pc kifejezés.
Mindazonáltal, szerintem maga csak az antropológus-esztétika-média-filozófia környékről vett mintát. A történész-néprajzos-régész vidék más.

tewton 2011.01.05. 16:02:26

@tölgy:
lol. szerintem már ezzel se voltam pc :)

tewton 2011.01.05. 16:07:53

@bbjnick:
a magyar népzenének vannak limitjei. a srác virtuóz (a gitár paganinije :), a lányka meg egy tündér. de mi lesz akkor, ha gyimesközéploktól székig-somogyig már minden népzenei gyűjtéstől inspirálódtak már ebben a felállásban, plusz mondjuk a kávéházi cigányzenét és jazzváltozatait is kimerítették?

egy kicsit olyan, mintha hendrix-szel húzatnék népzenét vagy jó ebédhez nótát (a jutúb alapján mondom).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 16:23:57

@bbjnick: azt megköszönnénk. Valószínűsítem, hogy le is hoznánk a posztot. mandiner kukac mandiner hu.

Alfőmérnök 2011.01.05. 16:28:44

@tewton: @bbjnick: A Barbaro még elmegy (korábban ott is játszott BM; meg a VHK-val is).
Nem rég beszéltünk erről a kommentfolyamon, és én továbbra is úgy érzem, hogy valahogy a magyar népzene nem nagyon ötvözhető a rockkal. Legalábbis én úgy érzem, hogy vagy valami se hús se hal dolog, vagy valami kiméra lesz belőle, de sohasem új minőség, műfaj.

Alfőmérnök 2011.01.05. 16:36:17

@bbjnick: "l. A rakenroll szól (vagy legalábbis szólni akar:-D) valamiről:-) "

A rakenroll az nem egy tánc. :)
www.youtube.com/watch?v=VkKnnSNsD6Q

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 16:44:17

@Alfőmérnök: "valahogy a magyar népzene nem nagyon ötvözhető a rockkal."

Szörényiék 40 éve csont nélkül megoldották.

betyár (törölt) 2011.01.05. 16:44:43

@Alfőmérnök:
Eszemben sincs védeni aristót, meg tudja ő védeni magát, ha akarja. Jó látható, az itt kommentelők nagy részét nem tekinti vitapartnernek. De a maga kockafejűsége tényleg néha a 6. osztályosok napközis tantónénijét idézi.

Tudja néha kell egy kis lazaság meg humor az életben, különben gyomorfekélyt kap az ember. Az, hogy érettségin meg szemináriumi dolgozatban mit húznak alá az meg itt ki a fenét érdekel? Legyen maga az aláhúzó:))

Alfőmérnök 2011.01.05. 16:57:58

@rajcsányi.gellért (ergé): Az inkább balkáni népzene volt. Az István a királyban vannak magyar népzenei részek, de az nem ötvözés, max kicsit áthangszerelés.
Ötvözés pl. : Jethro Tull = kelta zene + rock
Croby, Still, Nash & Young = Country + rock

@betyár: "Tudja néha kell egy kis lazaság meg humor az életben, különben gyomorfekélyt kap az ember. "

Ezt mondja inkább aristonak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.01.05. 16:59:37

@Alfőmérnök: Szörényi második, Hazatérés c. szólólemezét hallgasd meg, Sebőékkel és a többiekkel.

betyár (törölt) 2011.01.05. 16:59:54

@Alfőmérnök: @tewton: @bbjnick:

alfi végül rákényszerített, hogy elővegyem azt a nyűves szabályzatot. Nos, akkor nézzük a Tulajdonnevek köznevesülése című alfejezetet!

"201. Tulajdonnevek gyakran válnak köznevekké. Ilyenkor már természetesen kis kezdőbetűvel írjuk őket, s az egykori tulajdonnév írásmódjától esetleg más tekintetben is eltérünk:.... ferncjóska, háryjános..."

ezzel ezt a vitát lezártnak tekintem:)

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:04:05

@betyár: Most akkor mégiscsak fontos, hogy megfeleljen a helyesírási szabályzatnak? :-O

A maga kockafejűsége tényleg néha a 6. osztályosok napközis tantónénijét idézi.

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:12:19

@betyár: Amúgy a györgypéter mikor vált köznévvé? Lehet, hogy lemaradtam róla, de én még nem olvastam ilyen használatát.

És:
"A köznevesülés lassú folyamat. Ennek során az írásformák egy ideig ingadoznak a nagy kezdőbetűs, idegenesen írt tulajdonnévi és a kis kezdőbetűs, magyarosan írt közszói formák között. Az írásmódváltozásra csak akkor kerülhet sor, ha a társadalmi tudatban a köznévvé válás már elég széles körben végbement."

Nyöhehe.

tewton 2011.01.05. 17:19:35

@Alfőmérnök:
hát tudja, szerintem bizony köznévvé válik. pl. van a Leonard Cohen, aki egy nagy zenész, meg vannak a cohnok, akikből bizonyos mértékadó européer helyeken sok van, vagy vannak petőfik, szabolcskák, bethlenek, peyerek, popperek ... és ezek nem a Petőfi családtagjai, meg nem is mindet hívják Petőfinek. családi hasonlóság, van olyan? :)

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:27:50

@tewton: Lehet, hogy így van, az mindenesetre kiderült, hogy betyárnak tök mindegy, hogy így van-e, hogyha aristo írja, akkor biztos jó meg helyes, mert amit leír amúgy is igaz, meg megható, függetlenül attól, hogy van-e köze a valósághoz, vagy a tényekkel milyen kapcsolatban van.

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:32:12

@rajcsányi.gellért (ergé): Ismerem a lemezt, profi munka, de nálam inkább a se hús se hal kategória.

betyár (törölt) 2011.01.05. 17:42:06

@Alfőmérnök:

Nézze, írjon erről egy jó kis posztot. Magának az igazán nem lehet probléma:)

Alfőmérnök 2011.01.05. 17:51:22

@betyár: Miről írjak? A maga elfogultságáról? Az nem ér meg annyit. :)

A káromkodáshoz, a raphez meg nem értek. De nem is próbálok úgy tenni, mintha különösebben értenék hozzá...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 07:52:31

@rajcsányi.gellért (ergé):

"mandiner kukac mandiner hu."

Okkkééééééé!!!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 08:23:24

@tewton: @Alfőmérnök: @rajcsányi.gellért (ergé):

Hajlok arra, amit @Alfőmérnök: mond: a rockzene és az autentikus magyar népzene nem (igazán) ötvözhető. Motívumok, hangzások, frazírok beemelhetők a magyar népzenéből egy rockkoncepcióba is, de ezek csak színezik, izgalmasabbá, érdekesebbé teszik, a(z egyébként alapvetően) rockmuzsikát. (Hallgassatok/hallgassanak meg egy-egy Muzsikás lemezt: kétféle zenét tartalmaznak: autenticitásra törekvő népzenei darabok előadását és népdalok rockfeldolgozását (de ezek, az utóbbiak, a ritmika, a hangsúlyok eltolódása miatt teljesen elveszítik eredeti jellegüket)).

És: Szörényi rockzenész, aki remek rockmuzsikát és nagyszerű alkalmazott zenét csinál: a Rege a csodaszarvasról c. animációs film zenéje pld. világszám:

www.youtube.com/watch?v=mofvJLJYni8

A Hazatérés c. Szörényi-lemezt én is nagyon bírom: egy nagyon jó rocklemez, ami sokféle zenei színt, elemet, motívumot felhasznál, alkalmaz. De rocklemez.

És: ezekről a Naprákról és Csík zenekaros popcuccokről nekem mindig az jut eszembe, amit Hamvas ír a cigánymuzsikáról:

konzervativok.blogspot.com/2009/06/sirva-mulat-magyar.html

Amikor ezek a világzenésdik és crossoveresdik kezdtek népszerűbbé válni még figyeltem, elvileg nem kizárható, hogy születhetnek belőle érdekes és értékes dolgok: mára kiderült 99.999%-uk presszózene, lakodalmaspop és hótgagyi műanyag.

És: megintcsak ezt tudom konklúzióként mondani: az ízlés "adottság":-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 08:29:23

@bbjnick:

a Rege a csodaszarvasról c. animációs film=az Ének a csodaszarvasról c. animációs film

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.06. 08:37:13

@betyár: @tewton: @Alfőmérnök:

Megoldottak a problémát:-D

A helyes írásmód:

„györgypéteri”

Az idézőjelek jelzik, hogy itt nem helyesírási hibával állunk szemben, hanem egy nyelvi leleménnyel: egy ma még nem (el)fogalmasult, nem (el)köznevesült személynév köznévként, fogalomként való alkalmazásával:-)

Hajrá magyar nyelv, hajrá magyarok!:-D

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.01.06. 09:01:26

@bbjnick: Akartam is írni, hogy talán a Muzsikásnak sikerült a legjobban, de ők nem a rock/pop irányából közelítettek a népzenéhez, hanem fordítva.

tewton 2011.01.06. 09:02:45

@bbjnick:
hahahaha. emlékeztem arra a posztra, meg arra is, hogy majdnem írtam rá egy ellenposztot. Az én álláspontom is ez lenne (ugyanott):

"Eltekintve attól, hogy nem vagyok cigányzene/magyar nóta rajongó, és Hamvas-fan sem, valaki kifejtené nekem szabatos mondatokban, mi is itt mond a megmondás?" :)

egyrészt: a cigányzene, ami volt a közelmúltig, egy kulturális zárvány volt, amit rengeteg ember értett, közös nyelv, stb. jóval több, mint amit összemoralizál róla hamvasbéka: ha akarom, érzelmi-értelmi szocializáció és szolidaritás, ha akarom, 20. szdi városi népzene (jó, ezt nem gondolom teljesen komolyan), ha akarom, az utolsó alkalmazott zene, ahol emberi interakció volt (azért a naprás gitároscsávót nem lehet odainteni, hogy akkor húzzad öcsém azt a szép hallgatót, hogy: -- merugye ez művészet, amit lentről kell nézni), továbbá -- ha akarom -- egyfajta tehetségkutatás, hagyományőrzés, az artikulált közösségi élmény továbbélése... ésatöbbi.

[kitérő: a témában hamvasbé orbitális faszsága, pl., hogy nem tudja, hogy pl. a szatmári népzene (meg az újstílus egy része) mennyire ugyancsak kompatibilis az általa lenézett cigányzenével]

másrészt: a jó ebédhez szól a nóta elpusztításában (száradna rá a bőre Mr Such-ra) én a magyar kultúra pusztítását látom, minden szinten. kezdődik ott, hogy sokezer embertől --a megkérdezésük nélkül-- elvették az aurális világát. ugyanaz a profitmaximalizálós, cinikus logika, mint máshol a szdsz körül. a stílus is az. semmi lazaság, nagyvonalúság. a múltat végképp eltörölni, mert mi azt eldöntöttük. nehogy már megmaradjon a nyugdíjasnak a jóebédhez, a kinyerma, meg a szabócsalád.

harmadrészt: ez a kultúravesztés és -irtás jól korrelál azzal, hogy a mai fiatalok ... ... ... az értelmi mellé érzelmi fogyatékossá is alakuljanak. artikulálatlan gólemmé :-), digitális életpótlékokkal. de ezt majd max. kifejtem odaát.

betyár (törölt) 2011.01.06. 16:26:43

@bbjnick:

Sejtettem én mindig, hogy maga egy harmadik utas utas:)))
süti beállítások módosítása