2010 - Ahogy a Mandiner látta I.
2010. december 22. írta: Redakció

2010 - Ahogy a Mandiner látta I.

  Évet értékel szerkesztőségünk. Nem egy közösen megfogalmazott cikkben tesszük ezt (eltérő nézeteink, felfogásunk miatt ez nehezen is menne), hanem együttes posztokban, amelyekben minden évértékelésre kapható szerzőtársunk elmondja a maga véleményét a 2010-es évről, annak tanulságairól. Következzen a fideszezés, gyurcsányozás, szadeszozás és satöbbi, három részletben.

  Kínai és Trágár

  A jó hír, hogy 2010-ben elhúztak a szocik. Ennek jelentőségét – ilyen pocsék minőségű nyolc éves kormányzás után – nem lehet lebecsülni. Persze az MSZP és barátai már jó néhány éve bukkake üzemmódba kapcsoltak, de azért mégiscsak a tavaszi választás pecsételte meg a sorsukat. Reméljük, jó ideig nem jönnek vissza. Minden fanyalgás ezen örömhír fényében értelmezendő. Meg annak a romhalmaznak a tükrében, amit maguk után hagytak.

  Jött a kétharmad, amiről utólag megtudhattuk, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszerének nevezik. Rég röhögtünk akkorát, amikor e kifejezést meghallottuk, de hát ez legyen a legnagyobb bajunk. De nem ez az.

  A kétharmaddal Magyarországon bármit meg lehetne csinálni. Például jó dolgokat is. Neki lehetne állni a Kádár-rendszer felszámolásának, és végrehajtani az igazi forradalmat, ami hazai környezetben alapvetően két nagy szivattyúzási gigaprojektet jelentene: a lóvét át kéne szivattyúzni egyrészt az államtól a gazdaságba, másrészt a járadékos rétegektől az aktívakhoz. Na ez az, aminek a Fidesz nem mert nekilátni. Az aktívaknak jut némi – a gyerekeseknél: jelentős – adócsökkentés, de ezt a pénzt egyrészt egyes gazdasági szereplőktől veszik el extraadó formájában, másrészt ugyanezen aktív rétegek nyugdíj-megtakarításaiból fedezik.

  A Fidesz nekilátott mindent eltakarítani az útból: fákat vág ki, köveket görget arrébb, házakat dózerol el. Ez önmagában nem lenne baj, csakhogy nem látszik, hogy az így vágott út hová vezet. A kormány úgy tesz, mintha a köztársasági elnök, a számvevőszék, az alkotmánybíróság, a média stb. kekeckedésmentesítésének az lenne a célja, hogy megteremtse saját maga számára a lehetőséget egy igazi nagy – jó értelemben vett – odabaszásra. Csakhogy ennek a nagy odabaszásnak egyelőre nyomát sem látjuk, ami van, az a NENYI, a bűnügyihír-maximalizálás meg a jövő évi reálnyugdíj-emelés. Talán majd jövőre.

  Szathmáry

  „Mondják, apáink bűne, ami történt.
Mindegy. Mienk a végzet és a sors.
Ők még a multba révednek tükörként,
mi már a sodró víz tükrén, a gyors
jelenben látjuk arcunkat s a törvényt:
Tűrni - a bölcsek ételén a bors,
okulni - szükség, megbocsátni - jóság,
dolgozni - ez a legnagyobb valóság.”

      Dsida Jenő: Tükör előtt (részlet)


  2010 – Tükör előtt: Nyolc évnyi pangásnak vetett véget 2010 tavasza. A nép a Fidesz kezébe adta a kormányrudat. Orbán Viktor vezetésével az új kabinet nagy lendülettel vetette bele magát a károk felszámolásába. Az első és lelkemnek legkedvesebb döntése volt a kettős állampolgársági törvény elfogadása. Ezzel némi gyógyírt hozott december 5-e sokkjára. Szintén nagy jelentőségűnek tartom az adórendszer átalakítását, mely reményeim szerint segíti megerősödni a gyermek(ek)et nevelő középosztálybeli családokat. Az egyes ágazatokat érintő különadóval, valamint a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakításával pedig a Fidesz átvágta a gordiuszi csomót. Úgy teremtett többletforrást a költségvetés bevételi oldalán, hogy az nem járt együtt a polgárokat sújtó újabb és újabb megszorításokkal. (Ne feledjük, a válság Kelet-Európát jóval érzékenyebben érintette, mint a nyugati gazdaságokat, pl. a szomszédos Romániában a közalkalmazottak fizetését a kormány 25%-kal csökkentette, amely a valóságban több esetben elérte az 50%-ot is!)

  Alapvetés, hogy a válság túlélése és az ország rendbetétele szempontjából a gazdasági lépéseket kell a középpontba állítani. Megítélésem szerint ezt eddig a kormány igen határozottan és jó irányban tette. Mindezek mellett meg kell jegyezni, hogy a kommunikációs térben a kormány kockázatos csatákba ment bele. Elég csak az alkotmánybíróság jogkörének átszabása, a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása vagy az új médiatörvény miatt kirobbant vitákra gondolni. Ezek arra figyelmeztetnek, hogy akármennyire is jó, vagy jószándékú egy intézkedés, annak a választók felé való elmagyarázását nem lehet elhagyni.

  Politicus

  Nehéz a média pergőtüze mellett higgadtan, a közélet történéseitől egy kicsit eltávolodva, ráadásul két bekezdésben évet értékelni. Ennek ellenére én két évrendszerező szempontot ajánlanék mindenki figyelmébe. 1. Mi az, amit elvártunk a kormányváltástól; és 2. Mi teljesült mindebből?

  Az idei év legpozitívabb közéleti fejleménye minden kétséget kizáróan a szocialista kormány távozása volt. Akinek a legminimálisabb kritikai érzéke is van/volt a közélet történéseivel kapcsolatban, az alig várta, hogy a hibát hibára halmozó, az országot a csőd szélére taszigáló kormány távozzék és valami jobb jöjjön helyette. A szocialisták tevékenysége és a végül a választásokon nevükre kiállított bizonyítvány elképesztően siralmas volt. Soha akkora fölénnyel pártszövetség nem nyert parlamenti választásokat, mint ahogy a Fidesz tavasszal. Ebből következően soha akkora elvárással sem szembesült még kormány, mint a májusban felálló Orbán-kabinet. Kis túlzással egy ország figyelte lélegzet-visszafojtva, hogy mit tervez az új kormány, melyek lesznek cselekvésének fő irányai, gazdaságpolitikai, társadalomfilozófiai koncepciójának lényegi elemei. Sikerül-e visszaszorítani a feketegazdaságot, lehet-e élhetőbb ország Magyarország, javul-e az oktatás színvonala, fogunk-e környezettudatosabban élni, több jut-e majd kultúrára, sportra, a vidéki települések felzárkóztatására, munkahelyteremtésre, az oly fájóan hiányzó közösségi élet megerősítésére? Megannyi ma is megválaszolatlan kérdés.

  És vajon látszik-e az új irány? Egy gazdaságfilozófiájában, kulturális irányultságában, társadalompolitikájában konzervatív világ irányába mozdultunk-e el? Átállt-e az ország egy nem szocialista (=a közpénzt beszedem, a közpénzt újraelosztom, a közpénzt lenyúlom) típusú gondolkodásra? Az elmúlt félév a lényegi szakpolitikai kérdések előtérbe kerüléséről szólt-e? A válasz az előbbiekre egyelőre határozott nem. Még akkor is, ha egyébként fél év alapján nem lehet megalapozott következtetéseket levonni, és ha azt is tudjuk, hogy az előző kormány öröksége finoman fogalmazva is több mint nyugtalanító. Az első félév egyelőre a berendezkedés jegyében telt. A kormány elfoglalta a sakktábla minden pozícióját, néha még le is lépett róla, esetenként a fekete bábura is a sajátjaként tekintett és ideje ill. energiája nagy részét az ellenfél kigolyózására használta fel anélkül, hogy a sakktábla figurái közötti cselekvés szükséges összhangját megteremtette volna. Egyelőre ez utóbbi összhang, azaz a kormányzati koncepció fájdalmas hiánya, amely képes lenne egy irányba mozgatni a bábukat, nyomja rá a bélyegét a kabinet tevékenységére. Azaz a „hogyant” már látjuk, már csak a „mit” kérdés vár megválaszolásra.

  Dobray

  Első ránézésre azt hihetnénk, beköszöntött hazánkban a konzervatív forradalom. Én ennek nem örülök, de a szavazófülkével kapcsolatos ellenforradalmi nézeteinket már többször kifejtettük a Mandineren. A választások eredményét alvás nélkül ünnepeltük, majd a második Orbán-kormány első intézkedéseivel egyet is értettem, egészen a nyár végéig maximum kisebb kifogásaim voltak. Azóta viszont sajnos megfordult a trend, alapvető egyetértésből számos intézkedés esetén alapvető egyet nem értésre. Kétharmaddal a kormány simán lehetne nagyvonalú, és gyakorolhatná az alázat választások után Orbán Viktor által emlegetett erényét - mintha ez nem nagyon menne neki mostanában. Kritikáim ellenére azonban nem szeretnék lejáratott baloldali csoportokhoz csapódni. Nekem nem az a bajom az Orbán-kormánnyal, hogy nem elég baloldali, hanem hogy túlságosan is az. És bár vannak rossz hírek az uniós felkészülésről, reménykedem, hogy a Duna-stratégia nevű blöff ellenére jól fog elsülni. A nyugati sajtó meg menjen a francba. Boldog új évet!

  Lelky Lola

  Ebben az évben bekövetkezett az, amire nyolc éve vártam: nyert a Fidesz és eltűnt Gyurcsány Ferenc. Ez így majdnem önmagában elég ok lenne az örömre, de szerencsére további biztató jelenségek is vannak. Nagyon viccesen hangzik tőlem, ha gazdasági fejtegetésbe kezdek, de most mégis ezt teszem. Szerintem szinte csodaszerű az a teljesítmény, amit Matolcsy véghezvitt - egy huszárvágással megszüntette a magánnyugdíjpénztárnak nevezett elmebajt (a magánnyugdíjpénztárak után ugyanis duplán fizetünk - egyszer, amikor kifizetjük a járulékot, utána amikor ezt pótlandó ki kell fizetni az államadósságot), vállalkozó ismerőseimtől úgy hallom, hogy be tudják végre jelenteni az embereiket, mert kedvezőbb lett az adórendszer és ami a legfontosabb: fontos lépéseket tettek a népesség növekedésének elősegítése érdekében.

  A 2006-os rendőrterror kapcsán üdvözlendő, hogy felállítottak egy vizsgálóbizottságot és kárpótolták az áldozatokat, de nem tetszik, hogy nem vonták még felelősségre Gergényi Pétert, Draskovicsot és Gyurcsányt. A kegyetlen rendőrök is vígan éldegélnek tovább szabadon. Nagyon prüszkölök Schmitt Páltól, pitiáner dolog egy bólogató jánost ültetni ebbe a pozicióba - nem mintha a köztársasági elnöknek komoly befolyása lenne, de akkor is, vagy épp ezért. A köztársasági elnöki székben legszívesebben egy '56-ost látnék. Engem nem zavar ez a lehengerlő Fidesz politika, de jobban kellene kommunikálni. Tarlóst pedig nem értem, hogy miért szeret szocimelegben üldögélni, de ez legyen az ő gondja.

  bukovics

  Gondolom, olyanokat szokás ilyenkor írni, hogy 2010 a Fasiszta Fehérterror éve, vagy hogy az idei esztendő a Szavazófülkés Forradalom jegyében telt. De lássunk tisztán! 2010 nem Orbán Viktor és a Fidesz éve. 2010 nem a Lehet Más a Politika éve, nem a gyurcsányizmus bukásának éve és pláne nem a jogállam bukásának éve. 2010 egyértelműen a Tumblr és a tumbászok éve. Azé az internetes mikroblogszolgáltatásé, amelynek felhasználói egyrészt rengeteg izgalmas és érdekes anyaggal látták el kvázi napról napra a hazai online- és printsajtót, másrészt önmagában is érdekes, kiegyensúlyozott (a Médiatörvény Évében ez nagy szó!), vicces információforrásként funkcionál. A hazai Tumblr egy modern napilap, egy virtuális Blaha Lujza tér. Egy webhármas MTI.

  Téglagyári Megálló

  Mit mondjon egy fanatikus Fospumpa-rajongó? Jó év volt 2010, a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka legyőzte a demokráciát. Kárörvendve figyeljük a facebookon, hogy milyen ismerőseink mennek ki tüntetni manapság. This is so last year, ahogy a művelt angol mondja. A vezetőszíj alkalmazásában még vannak hiányosságok, reméljük, 2011 ebből a szempontból jobb év lesz. Ahogy a korszerű mameluk újságírás szempontjából is. A szocializmus gyermekeinek átnevelése után a liberalizmus gyermekeinek átnevelése lehet a Mandiner fő profilja.

  Szelli

  Mesterházy Attila, mint egy trottyos Michael Jackson moonwalkot jár egy csapat nyugdíjas előtt. Demokráciaféltés Bauej Tamással. Schmuck Andor elénekli révedő tekintetű nejének Budapest új himnuszát. Tomcat beveri Novák Előd arcát. Hagyó Miklós párizsit falatozik nokiásdobozból, Csanád vezír pedig kolbászt a kuka tetejiről az EP-ben. Demszky Gábor nem tud semmiről. Bejut az LMP. Karikás ostor. Orbán Viktor először, majd másodszor, majd harmadszor (...) kimondja azt a szót, hogy forradalom. Mikor tüntetünk, már csak megszokásból mormoljuk, hogy Gyúrcsány, takarodj! Végül pedig egy idézet a zemberek emberétől, mindenki Pali bácsijától: „A politika sohasem volt az erkölcs küzdőtere. Mindig is az érdekek küzdfövenye maradt, amely bénítólag hat a jellemre… Én ebből kimaradok, és azon veszem észre magam, hogy szinte egyedül, Don Quijote módjára új filozófiát képviselek, egy új stílust.”

  Nénike

  Háncó, de háncó eszembe jutott április után az a lezáratlan vita, amit még az országgyűlési választás első fordulója előtt folytattunk: a 2/3. Akik mellette érveltek, azok egyfajta Márai-szerű polgári attitűdöt tételezve a PÁRT vezetéséről, a polgári gesztusgyakorlás erényét állították szembe az egyébként vitathatatlan hatékonyságnövekedés ellensúlyaként. Hát ez a polgározás néhány hónap alatt, szőröstül-bőröstül, megálmodójával együtt sírba szállt. Másik, már-már jakobinus lendületű állítás szerint „ezekkel” nem lehet másképp szót érteni. Gyurcsány is csak azért van még szabadlábon, mert világos, hogy több politikai hasznot hajt a Demokratikus Koalíció élén, mint a böriben. Most van egy olyan mellékíze ennek a hivatkozásnak, mintha egy kalap alá lennénk vonva „ezekkel”, nemzeti konzultálás helyett simán lenyomva a legfontosabb ügyeinkben is.

  A polgári eszmény éles ellentétben áll a cél szentesíti az eszközt problémamegoldási modellel; még akkor is, ha esetünkben a Nemzeti Együttműködés sajátos útkeresésében több a fantázia, mint a korábbi próbálkozásokban. És ha kérhetem, hagyjuk a jog versus igazság dilemmát. Jogállamban szeretnék élni, nem igazországban. Nempolgári a visszamenőleges törvénykezés, de az is rejt némi (intellektuális) kockázatot, ha az emberek akarata, mint minden döntés eredője, kizárólagos indokká válik. (Citromos sört kerestem az CBA-ban. – Nem kapható, az emberek nem szeretik, kaptam meg firtató kérdésemre a választ. Most akkor én emberek vagyok?) Nem is nagyon értem, hogy ebbe a politikai korszellembe hogyan illeszkedik a körön kívülieket is pályára küldő Tarlós-féle városvezetői modell.

***

  A Mandiner-évértékelő második része itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr522531271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2010 – Ahogy a Mandiner látta II. 2010.12.23. 07:40:54

    A Mandiner-bloggerek 2010-es évértékelésének második része.   Tempetőfi   2010, 21. század, a nemzeti huszonegyben bankot ütünk. Nehéz ebben a pillanatban a jövőre következtetni, de néhány közbeeső konklúziót, felvetést meg l...

Trackback: Orbán Viktor fedőneve: nyugdíjbiztosító 2010.12.22. 14:21:39

   Lent látható egy boríték, amit a postaládában találtam. Felette pedig a benne lévő levél eleje. A feladóra szeretném felhívni a figyelmet! Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Még véletlenül sem Fidesz, Magyarország kormánya, Orbán V...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jag3 2010.12.22. 20:26:53

2010 - Ahogy a Mandiner látta I.

Ma ez ügyes. Mármint az "I."

hajráargentína 2010.12.22. 20:48:39

Annyit javasolnék a Mandiner kiváló bloggereinek, hogy ebből ne csináljanak hagyományt. Ez nem évértékelés, hanem böfögés. Úgy tűnik önálló cikkírásra még nem futja a tehetség. Jobban megy, amikor mások cikkét idézgetik és ahhoz írnak vezérkommentet. Mondjuk ott sokat dob rajta a kontraszt az átlag kommentelők jobbikos droid tengerében.

aliglajos 2010.12.22. 20:49:34

Ez az összeállítás rém gyenge, még akkor is, ha az újságírás konzervatív (?) Szíj Melindáitól sokkal többet senki nem várt.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.12.22. 20:52:52

@Robinzon Kurzor: "Mi kellene ahhoz, hogy kimondjátok: ezt az egész törvényt vissza kell vonni és az elejétől kezdve újragondolni a média szabályozását."

Nekünk speciel semmi. Ezt az egész törvényt vissza kell vonni és az elejétől kezdve újragondolni a média szabályozását. Most jó?

Várúr 2010.12.22. 20:53:49

@Robinzon Kurzor:
Szavaidból ítélve téged már rég szoptak. Ha ez a bajod, ne itt jajongj honfitárs.

Harald_Hardrada 2010.12.22. 20:54:20

ennyi tellet a mandinertől máma mikor egész európa és az elszakított területen élő magyarok is a fidesz méditörvényén szörnyülködnek xD

Sájgec 2010.12.22. 20:57:42

Eddig abban a tévhitben éltem, hogy bár gyakran más véleményen vagyok, azért a mandiner vállalható, és érdekes, olvasásra abszolútli érdemes.
Most nem tudom eldönteni, hogy viccelnek/ironizálnak, elment az eszük/esetleg sohase volt, vagy ennyire be vannak szarva. Végül is valószínűleg bennfentesebb infókkal rendelkeznek a Szentkirályi utcából, mint én...

Kurz und gut: Ha már ti is engedtek az "aki nem ugrál, kommenista, hej, hej" című, a prosztó alatt található fideszes alapvetésnek, akkor kurva nagy baj van.

Google 2010.12.22. 21:00:23

"A jó hír, hogy 2010-ben elhúztak a szocik."

Ezt nem lehet elégszer elmondani, belekiabálni az éterbe.
Azok vannak most a legjobban felháborodva, akik eddig sem adtak egy félpénzt sem a Fideszre.
Más a hullámhossz, de talán az adó is.

Bloodscalp 2010.12.22. 21:13:18

@keb_26: nem:) selmi az eszesebb:)
(iránymutatásként)

ámbátor talán rokonok...

vupo 2010.12.22. 21:14:43

"A jó hír, hogy 2010-ben elhúztak a szocik."
fijugg, fijugg szavazott az ország abban a reményben, hogy miután már kiitta a bürökpohár tartalmának felét, a hátramaradó rész már talán nem lesz annyira keserű. Mi lesz akkor, ha meglátja a póógár a pohár alját és már nem reménykedhet semmiben?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.12.22. 21:24:25

Nos, a posztot alles zusammen olvasva csak annyit mondanék: 20 évvel a rendszerváltás után így kéne festenie a parlamentben ülő 2/3-nak.

De ott ismét, sokadszorra, megint csak hatalom-mérnökök ülnek.

Talán majd egyszer.

tlac 2010.12.22. 21:26:57

Az ezzel a címmel kiadott tudósítás a dpa német hírügynökség anyaga alapján született, és arról számolt be, hogy a berlini helyettes kormányszóvivő sajtóértekezletén Angela Merkel „óva intette Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit”.

„Akkor elmondanám, hogy mi is történt ma Berlinben” – folytatta Szijjártó Péter, közölve: telefonon beszélt a berlini helyettes kormányszóvivővel, és elmondta neki, hogy milyen hír jelent meg Magyarországon. Christoph Steegmans átküldte neki sajtótájékoztatójának szó szerinti leiratát. Ezt a magyar Miniszterelnökség munkatársai a sajtótájékoztatón magyar és német nyelven is kiosztották az újságíróknak. Ennek alapján Szijjártó Péter idézte a német helyettes kormányszóvivőt: "eljövendő EU-elnökként Magyarország természetesen különleges felelősséget visel az Európai Unióról a világban kialakuló képről. A szövetségi kormány számára ezért is magától értetődő, hogy Magyarország elkötelezett marad az EU jogállami értékei mellett (...)". A magyar miniszterelnök szóvivője szerint ehhez képest „mondjuk úgy, minimum félreértés” az a címadás, hogy „Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot”.

Robinzon Kurzor 2010.12.22. 21:36:00

@Várúr: "Szavaidból ítélve téged már rég szoptak. Ha ez a bajod, ne itt jajongj honfitárs."

Szavaidból ítélve szeretnél már leszopni.
De ez a te bajod, mert nem vagyok olyan: próbálkozz máshol és ne nekem jajongj itt, honfitárs.

thetriggerhappy 2010.12.22. 21:37:44

2010
- elpárolgott az mszp és az szdsz
- megkaptuk az igaz antikommunista-konzervatív volt szállodaportást elnöknek
- megkaptuk a volt színvonalas erotikus lap főszerkesztőt, a gyerektelen kékharisnya pannit a kiskorúak érdekéért agitáló média úrnőnek
- megkaptuk a szoci tv2 és a szoci m1-ben bemondóskodó piás pálffyt kdnp-s erkölcscsősznek
- lett egy 25 éves orbán rokon főnöke egy sok-sok milliárdos fővárosi cégnek és sok-sok apró fidesz csemete kapott izgalmas állásokat a minisztériumokban
- megszemlélhettük kósáék shortolását
- megtudtuk miként válik tökéletesen bolsevikká a fidesz.

most hirtelen ennyi ugrott be, de én azért optimistán várom 2011-et.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.12.22. 21:38:00

@Robinzon Kurzor: Miért lett volna nehéz? Már tegnap megírtuk, hogy a médiatörvénnyel mindenki kitörölheti a seggét.

Gazz 2010.12.22. 21:43:38

"Pierre Bezuhov írta:
:)
ez csontig bent volt"

Ja, persze bent. Orbán ánuszában...

flippant 2010.12.22. 21:51:45

@thetriggerhappy:
- két hét és rend lett
- gyurcsányt és a szocikat felelősségrevonták

Robinzon Kurzor 2010.12.22. 22:01:39

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:

Ti már azelőtt is ellenállók voltatok, nem?

asola 2010.12.22. 22:24:48

Na ez az én évértékelésem:

2010-ben másodszorra is elkezdődött a kommunista diktatúra kiépítése Magyarországon. Most nem a TSZ-be kell beadni a magánvagyonomat (mint dédapámnak a verés után) hanem beadhatom az állami nyugdíjalapba. Gondolom nemsokára "megmentik" a magánszámlámon lévő pénzt is, mert az is a karvalytőke (pl.: Csányi) fogságába esett mint a MANYUP megtakarításaim.

Remélem a második kísérlet nem tart majd olyan sokáig mint az első.

is 2010.12.22. 22:30:14

"meg a jövő évi reálnyugdíj-emelés."

naivitás, még mindig a naivitás. egyszerűen lehazudták az inflációt. egyrészt olvasd el az összes 1998-as költségvetési tervszámot inflációra, majd vesd össze a tényekkel, és az akkori sajtóval, hogy már akkor szóltak, hogy ezt a FIDESZ csinálja; másrészt figyelj fel arra, hogy az ársabilitási limitet meg az MNB-nél fel akarják emelni. a helyes értelmezése a nyugdíjemelésnek az, amit Orbán Viktor mondott: értékét fogja tartani, tehát az infláció 3,8% lesz. legalább, mert a szabályozás miatt ennek még utána lehet (és most szólok: kell) majd emelni.

is 2010.12.22. 22:31:23

@is: errata: 1998-2002-es; a FIDESZ direkt csinálja

tcom 2010.12.22. 23:00:05

Így kell ezt csinálni!
A mandiner biztosan nem kap bírságot. Ennyit emlegetni Gyurcsányt már régen nem emlegették.

Orbánról csak óvatosan fogalmaznak.

Csak így tovább! Ha kitart a mandiner egyedül uralhatja a politikai blog piacát.

karnak 2010.12.22. 23:04:27

post:

hat ez fajoan, mar zavarbaejtoen karcsu.

tcom 2010.12.22. 23:10:29

Kedves mandiner!

Sajnálatosan egyre többen vélik úgy, hogy Gyurcsány is jobb volt mint az államosító, sajtót cenzúrázó, külföldön soha nem látott heves bírálatokat kapó, nyugdíjas szavazóknak kedvező, AB-t, KT-t, mindenféle független felügyeletet megszüntető, egy politikai bohócot Köztársasági Elnöknek kinevező, a forintot meggondolatlan cselekedeteivel gyengítő, hozzánemértő gazdaságpolitikájával (17. Matolcsy Európában a pénzügymin. között) olyat tett, amire 21 év óta nem volt példa.

Sajnos a világ nem tartja fenntarthatónak a magyar gazdaságpolitikát. Sajnos külföldön elfogadhatatlan és nem követendő példa válság esetén feltörni a persely malacot, kivenni a 12 év alatt összekuporgatott megtakarításokat, csak azért, hogy a hűséges szavazókat ki tudják fizetni.

GiveltAway 2010.12.22. 23:17:07

Téglagyári Fagyálló és Lelky Bolka kítűnő újságírópalánták. Remekül látják az összefüggéseket, nem nyilvánítanak véleményt és ügyesek az átkötéseik.

BRAVÓ mandiner.hu a juj.hu szintje megvan! :D Gratulálok

nemstatikus 2010.12.22. 23:23:46

Nagyon hosszú életet kívánok a mandiner.blog.hu-nak! Hosszú életét pedig ne keserítse meg nagyon, hogy ez az évértékelő még nagyon sokszor fel lesz emlegetve!

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2010.12.22. 23:33:09

@is: Nagyon helyes, a nyugdíjakat el kell inflálni.

tcom 2010.12.22. 23:39:58

Most olvasom, hogy Kínában megtiltották a külföldi kifejezéseket. Mint pl. GDP, WHO stb.

Remélem figyel a mandiner! Esetleg felhívhatná a kormány figyelmét erre.

Nálunk is lehetne tiltani: Standard & Poor's, Moody!s, BB+, BB, Ba1, CDS árfolyam, EU, IMF, 3-4 év múlva GDP stb.

Egyébként sem érnek fel Matolcsy "Kitartó Magánnyugdíj Tag" Gyuri kvalitásaival.

Ha kínos is a mandiner számára, de kormányunk leküzdötte az országot a bovli kategória közelébe a befektetők szemében. Pl.azok a mocskos befektetők, akik lehetővé tették, hogy a mandinert tudja a nép olvasni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.22. 23:46:55

Mennyi fölháborodott kommentelő emberke. Gyerekek, nincs semmi veszve - talán 2014-ben hozzászólással vagy politikai bloggal is lehet szavazni, a jelek szerint akkor biztos bukik a kormány! :-))

ketyosz 2010.12.22. 23:48:11

Érdekes olvasmány.
Nos, én azt remélem, hogy 2011 legjobb híre az lesz, hogy elhúznak a narancsos komcsik. Ha ez bekövetkezik, akkor a magam részéről vállalom, hogy - akár kölcsönből is - de a vezérkar mindegyikének állom a repülőjegyét a baráti Észak-Koreába. Csak oda.

És akkor hátha jönne végre egy vállalható, normális kormány...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.23. 00:11:54

@Modor Tibi: Egérke, maga csak áztassa inkább a...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.12.23. 00:24:16

@Kettes: Vincsenték szavazata egyenesen duplán fog számítani!

jocóka 2010.12.23. 00:33:37

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: ja, most még mondhatjátok ezt, de nem sokára ez a mondat 25 misibe fog fájni... :)

Pszt! 2010.12.23. 00:36:38

A mandiner még mindíg a szocigyalázásnál tart, pedig azok arany gyerekek voltak a komcsi törpe mellett.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.12.23. 00:37:03

ez a lola vicces lyány.

ebből az igen alacsony nívójú szösszenetkupacból is ki tud esni lefelé.

amúgy, srácok, ha nem tudtok tartani egy határidőt, mert se ihlet, se készség, se kedv, akkor minek eröltetitek?

ráért volna 30.-án is, mákos foggal, de csipetnyivel több stílussal, meg gondolattal.

fakopács 2010.12.23. 01:15:16

@Várúr:
"Szavaidból ítélve téged már rég szoptak. Ha ez a bajod, ne itt jajongj honfitárs."
- Ezt honnan vontad le az írásából? Vagy csak ennyit bírtál hirtelen kinyögni? Ez még tőled is nagyon gyenge volt. Te is olyan egyszerű vagy mint a legtöbb barom fideszes, a faék hozzátok képest űrrepülő.

SzaGyu 2010.12.23. 05:03:39

Jön 2011 médiatörvénye és látom Te is felvetted a narancssárga mellényt és beálltál a Fidesz büszke, arrogáns, és soha igazat nem mondók sorába.

Azt tudnod kellene, hogy nem azért szavaztunk a Fideszre, hogy mindent eltakarítson, hogy megnyissa a börtönöket és hogy odazárja az ellenfeleit.

Inkább azért "lett a Fidesz" mert nem volt jobb alternatíva. Az emberek meg változást akartak, de közel sem arra adták a voksukat amit ma a Fidesz csinál, Orbánnal az élen.

Volt már a Fidesz kormányon '98-2002 között.
Akkor is arrogáns politikát folytattak, de akkor kevesek voltak a mai változtatásokhoz, viszont épp úgy fizetést emeltek mint most, épp úgy ígértek, de nem adtak a dolgozó népnek épp úgy mint most.
Na meg is kapták a jutalmukat!
A jutalmukat most is megfogják kapni!

Összegezve: Redakcio. Állj a tükör elé és nézd meg a nyelved -Ha már nem érzed. Mert már csontig benyaltál. -Vajon tényleg ízlik?

trendo+ 2010.12.23. 05:26:14

@Robinzon Kurzor: "- Nem, de már intéződik!"

Pelso.. 2010.12.23. 05:35:56

Mit sírtok, a jövő elkezdődött, akik formálják, ilyennek képzelték, így leszünk erős Magyarország. Örüljön aki ezt látja, aki meg nem az még inkább....

Dinsdale Piranha 2010.12.23. 07:38:09

Kedves Mandiner, ezért az irományért biztosan dicséretet kaptok a narancs központból.

Jó lenne már túllépni a múltan és a jelen eseményeivel foglalkozni. Nem hiszem, hogy bármelyikünknek is szebb lesz az élete ma vagy holnap azért mert Gyurcsány gyenge miniszterelnök volt.

A régi kommunista retorika szerint a nyugati országok vezetői, a nemzetközi nagyvállalatok és pénzügyi szervezetek egyenlőek voltak a démonnal. Akárcsak most. Bölcs Vezérünk lassacskán visszahozta a kommunista gondolkodásmódot.

mehemed 2010.12.23. 07:41:40

kedves metszet pöcsű "hon" polgárok tessék már felfogni :konyec. innen már nincs vissza.

mehemed 2010.12.23. 07:47:44

tcom t egy álomvilágban élsz. az hogy pár harmadrendű politikos most ugy gondolta beszólt, nem számit sehol, pont, mint gyurcsány vagy a többi nyomorék véleménye.

magyarországon a magyar törvények érvényesek.

ja majd amikor meglesz a szavazati joga a határon túli magyaroknak, akkor talán a parlamentbe jutás is hivás lesz a maszopnak. a többi nimand pártnak meg esélye sem lesz. gyurcsány meg a rácsok mögül fog siránkozni ^^)

valentinorossi 2010.12.23. 07:53:07

mondjak törvénysértést az elmúlt 6 hónapból???
a média elhallgattatása, az AB kiiktatása, mnyp privát számlán kévő pénzek ellopása és még sorolhatnám....

Az meg, hogy soha ekkora arányban nem kapott még szavazatokat egy párt, arról meg annyit:
1. ezt nem egy párt, hanem kettő kapta (fidesz és kdnp!!!)
2. az mszp egyedüli pártként többet kapott, mint a fidesz valaha kapott és kapni fog....

itt is továbbra is csak a paraszt vakítás megy....
szánalmas....
főleg, hogy még mindig állva tapsoltok ennek az ügyetlen bandának, miközben már a valódi demokratikus nemzetközi jobboldal is üti-vágja ezt a balfasz vezért és bandáját!!!!

Lenny 2010.12.23. 08:16:17

Én már nagyon unom az egészet.
Nektek az kell, ami volt, mindegy, ha változtatnak, VISSZASÍRJÁTOK.
Ezek szerint kitűnő az oktatás, a média hibátlanul működik és alkotmányunk tökéletes.
Bsszátok meg. 30,60 de még 90 nap alatt sem lehet lényegi változtatásokat elérni.
SÍRJATOK, SÍRJATOK, ATTÓL MAJD JOBB LESZ.
Jöjjenek vissza a komcsik.
Á, nem, mégsem, akkor is sírni fogtok.

tcom 2010.12.23. 08:26:07

@mehemed:

Harmadrendű politikus?
Évszázados politikai lapok, Merkel, külügyminiszterek, EP-s frakciók, európai jobboldali politikusok támadják Orbánt!
A hitelminősítő intézetek? Lehet itt karvajtőkézni, de a munkahelyeket létrehozó befektetők igen csak megnézik mit mondanak. Ezek azt mondják, hogy vidd a pénzed inkább Romániába, vagy Görögországba! Mert munkahelyet az állam nem tud létrehozni, ha pedig próbálkozik, abbl MÁV/BKV, meg árok takarító közmunkák lesznek. Egyébként az állam az érdektelenség hiányában elvérzik a piacon. Jó példa erre az 5 milliárdos fényképezési ügy. Az indek kiszivárogtatta, hogy ezt már megcsinálták 160 millióból. Le is kellet állítani a "projektet", amit egy Fidesz ember cége kapott volna meg. Csak hozzád hasonlók hiszik, hogy megszűnt a korrupció.

"magyarországon a magyar törvények érvényesek."

Meg vannak európai törvények. Meg vannak szabadságjogok.

"ja majd amikor meglesz a szavazati joga a határon túli magyaroknak, akkor talán a parlamentbe jutás is hivás lesz a maszopnak." Ki beszél itt a maszopról? Beszéljünk inkább a "holnapszopj-ról", a Fideszről, akinek elnöke 3 éve még így gondolkodott:

"Az Alkotmánybíróság döntései kötelezőek. Nincs kibúvó, nincs kiskapu, ez a magyar demokrácia vastörvénye." - Orbán Viktor, 2007. július 29.

Nyilván a hozzád hasonló ezt is meg tudja magyarázni. Netán egy pálinkagőzös falusi kormánygyűlésen...
És ez gond, ha hülyének nézi Orbán a népet.

tcom 2010.12.23. 08:38:39

@Lenny:

Az a baj, hogy majdnem minden rosszabb lett. Az oktatásban a diákok tüntetni készülnek, az egyetemek állandóan kritizálnak, a sajtó törvény úgy diktátum, ahogy van, legközelebb Dél-Amerikában van ilyen. A gazdaságpolitika elvesz az adófizetőktől, elvesz a GBP-t termelő multiktól,, de nem vesz el a hatalmas és pazarló nyugdíjrendszertől. A versenyszektorban évek óta nem volt béremelés, míg a nyugdíjak folyamatosan infláció felett emelkednek. A nyugdíjak ma nagyobb arányban terhelik a költségvetést, mint 2008-ban. Mi lesz a vége? A dolgozók nem fognak bért kapni?
A forint soha sem látottan gyengül, a költségvetés nem tudni miből fog 3 év múlva működni, amikor elfogy a perselymalac, meg a 12 éves megtakarítás. 10 év és lesz viszont egyedül az állam vállán nyugvó nyugdíjrendszer, egyre kevesebb nyugdíjjárulék befizetővel.

fakopács 2010.12.23. 09:07:53

@Lenny: Bocsi, de a komcsik visszajöttek. Azért sírunk.

Viktus 2010.12.23. 09:14:14

Kínai és Trágár dolgozhatott a szerkesztőségből v.ha is ... a többiek a nagy ájuldozásokkal egy kis párhuzamos galaxisban élnek.

A helyzet az a magyar kkv-nak egyre szarabb lényegi adócsökkentést nem kaptak, és még az üzemanyag árak meg az árfolyamok is az egekbe szöktek miközben a bevételi oldalon nem lehet kiharcolni hasonló növekedést.
Nem tesz végre a Fidesz v.mi értelmeset a jövő év elején újabb bedőlési hullám fog bekövetkezni.

pazola 2010.12.23. 09:14:24

"vállalkozó ismerőseimtől úgy hallom, hogy be tudják végre jelenteni az embereiket, mert kedvezőbb lett az adórendszer"

Ezt nekem magyarazza mar meg valaki lecci..

A fentiek nagy tobbseget nem akarom kommentalni, de ti egyebkent Magyarorszagon eltek, vagy csak olvastatok rola, hogy van egy ilyen?

gipsz1234 2010.12.23. 09:24:05

Azért örülök a fidesz 2010-es győzelmének, mert így talán OV 2014-ben végleg eltűnik a p...ba. A fidesz nem tudom mikor kap észbe hogy ezt az ő életüket is megkeserítő despota diktátort mikor zavarják már elé a halál fa....ra.

Lenny 2010.12.23. 09:25:00

@tcom:
Tüntetnek...mindenki tüntet, ha szxrabb lesz neki..bár nálunk még a tüntetések sem működnek rendesen...

Nos, az oktatásban feleslegesen gyártunk többtízezer "észlényt" évente. Feleannyi egyetem sem kellene, de színvonalasabb oktatással. Vagy jó, ahogy az elmúlt...20 évben volt?

A médiatörvény ezekszerint eddig szép és jó volt, hagyni kellene békében.
Nézegettem a médiatörvényt - azok a németek üzengetnek nekünk, akik után csak kínában van nagyobb kontrollja pl. az Internetnek??? Nézzetek már utána kik üzengetnek (szocialista párt külföldi barátai).

Gazdaságpolitika elvesz? Végre valahára MEGÉRI, hogy dolgozom, normális fizetésem van és marad is. Nem pedig 52%ot vonnak el a fizetésemből. Mert ezidáig ez volt. Nem igazságos? Az viszont lehet. De emiatt nem sírok. Fél falut eltartottam eddig a járulékaimból havonta. Simán.

Elvesz a multiktól? Óriási profitokat generáltak, bankok hasonlóan. És amikor a szopás jött, kik fizettek? Nem ők. Mi, az adót legalább fizető emberek, az a nagyon kevés, miközben a visszasírt vezetőitek azon dolgoztak,hogy a Bahamákon, vagy a Csepel szigeteken nyissanak offshore-t.

A versenyszektorban akkor van béremelés, amikor akarják - azért versenyszektor. Akkor sem emeltek, amikor lehetett volna miből...

Forint ma 275 körül van. Soha sem látottan gyengül???

3 év múlva miből működik a költségvetés? Kérdezd meg azokat is, akiket visszasírsz.

12 éves megtakarítás, na, ez a vesszőparipátok.
A magánnyugdíjpénztáram X év után közölte, hogy sajnos elbxszta a pénzemet, de ne aggódjak, hosszú távon jó lesz.
Nézd már meg ,kik vannak a pénztárak mögött??? Miért is ragaszkodnak hozzád annyira.
Ennél nagyobb business-t, mint kötelezően megmondani az embereknek, hogy fizessenek nekik, ők meg majd tőzsdézgetnek vele, aztán vagy bejön, vagy nem....

Viktus 2010.12.23. 09:27:24

@pazola:

Biztos a Fidesz közeli tulajokkal rendelkező cégekre gondolt akik most az elvtársak helyét átvéve rácuppanhatnak az állami csecsre ...

gipsz1234 2010.12.23. 09:29:57

@Lenny: Részben hazudsz, részben rossz következtetéseket vonsz le De mindenképpen fideszes vagyis kommunista vagy!

2010.12.23. 09:34:37

Seggnyaló banda! Pfujjj...Gusztustalanok vagytok! Szervilis pogácsazabálók!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.23. 09:36:34

@Lenny: "Nézd már meg ,kik vannak a pénztárak mögött???"

Például Csányi Sándor, Orbán jó barátja, az MLSZ elnöke, a Fidesz finanszírozója, a Fidesz-közeli káderek gyámja, Magyarország egyik legnagyobb földesura.

gipsz1234 2010.12.23. 09:42:10

Sajnos nekem mint jobb oldali liberálisnak nincs képviseletem a parlamentben. Az mszp-től csak a fidesz és a jobbik áll tőlem távolabb. Így a jelenlegi parlamenti pártok közül erős kompromisszummal az lmp jön szóba. Hogyan viszonyuljak egy olyan párthoz ami kikezdett két alapvető jogállami értéket, a magántulajdon és a szólásszabadság szentségét. Mert ugyebár az alkotmánytervezetből kivették a magántulajdont. A szólásszabadság megnyirbálását meg nem kell magyarázni ugyebár.

Viktus 2010.12.23. 09:42:22

@Kettes:

Gondolod nem kap kárpótlást? :P Elég, ha csak a magánnyugdíjpénztárak tulajdonában lévő otp részvényeket visszaveszegeti az otp, amelyek jórészt szép árfolyamon a válság előtt kerültek a pénztárakhoz ...

Viktus 2010.12.23. 09:46:17

@gipsz1234:

Igen erős kompromisszum kell meg sok pia, hogy az lmp értelmes ember számára bármilyen szinten választás legyen ...

A szitu eddig az, hogy a szocik élesben szartak a fejünkre a Fidesz pedig masnit köt a kakira a hangzatos szólamokkal nemzeti együttműködés stb. kíváncsi leszek a tavaszra mit találnak ki. Jöhetne már v.mi értelmes is.
Eddig ugyanúgy a nesze semmi fogd meg jól jött pl. 6.5 ft kereskedelmi gázolajár miközben az üzemanyag csak decemberben simán emelkedett 20 forinttal.

teddyde 2010.12.23. 09:52:22

Kedveskéim összesen ennyi jött össze a megváltó eljövetelének gondolt évről? Ez igen sovánka... Valaki csúnyán belesz@rt a palacsintába.

Ne az odabaszást várjátok, hanem csináljatok a valamit imádott pártotokban! Belülről biztosan könnyebb beleszólni, mint a partvonalról!

Lenny 2010.12.23. 09:52:45

@gipsz1234: jaja, gipsz, persze, az vagyok. Magasról leszarom mindkét brigádot, 2012től már remélem nem tartok el több magyar falut, inkább máshol.
@Kettes: igen, aki minden oldal barátja.

Nem ez a lényeg: ti akkor is sírtok, ha nem változik semmi, akkor is, ha igen. Jó az alkotmány, jó a média, minden tökéletes. Csak az elmúlt X évet kúrták el, de ha valaki hozzányúl, akkor az sem jó.
Ki kellett volna irtani a korábbi rendszer gyökereit a politikából - így kellett volna kezdeni, akár szó szerint is. Alap.
Azt követően pedig megegyezni a legfőbb irányelvekről és egyetértésben működniük a pártoknak. Ehelyett megy a sakk és elment 20 év.
Elmondom, el fog még menni 20,40,60 és ti csak sírdogáltok.

Whitedog 2010.12.23. 09:54:06

@rajcsányi.gellért (ergé):

Hát igen, legalább a helyesírás az objektív marad.

Amúgy nem tudom, hogy mi a francra lehet manapság büszke egy fideszes. Ígértek egy teljesen új, hiteles, számonkérhető, nemzetet újjáépítő politikát. Persze csak akkor, ha jóhiszeműen értelmeztük őket, és elheseggetük a gondolatot, hogy csak a népnemzeti butítás letéteményesei.

Aztán mit látunk? Csak hatalomtechnikai lépésekre képesek, sőt versenyeznek egymással, ki tud rövidebb idő alatt átbaszni a parlamenten egy tetszőleges, de lehetőleg valakibe jó alaposan belerúgó törvényt. Ezen kívül követelmény, hogy a zárózavazás előtt min. 100 módosító indítvány kell benyújtani hozzá, hogy még véletlenül se lehessen tudni igazából mit is akarnak - csak szívassuk még jobban a kiszemelt csoportot.

Na kérem, innentől már pszichiáterre van szükség. Mi a franc ez az őrült pótcselekvés? Csapatépítő tréning, hajnali órákban: még kicsit médiázunk, kicsit sztrájktörvényezünk?
Amúgy meg a saját érdekcsoportjainknak meg különbejáratú lex X törvényeket gyártunk? Rendeletalkotási jogot adunk? Ez már jogi fetisizmus. Nem tudom, hogy a magyar jogi kultúra hágy generáció után tud majd újra kialakulni. Addig meg sajnos marad az önbíráskodás, idáig jutottunk 2010-ben.

Talán majd eljön a pillanat, hogy a maradék ellenzék már nem fog feleslegesen szégyenkezni, és amennyiszer szükséges, nem handabandázva, de jól artikuláltan elismétli a plenáris ülésen, hogy menjetek a picsába!

ビンセント・ベガ 2010.12.23. 09:55:32

Summázom: Az égvilágon semmi jó nem történt, de legalább elmentek a szocik. Ezért megérte 8 évet várni.

Úgy látom pár embernél kevés kell a boldogsághoz.

Mondjuk nekem is elég lett volna, ha a minősíthetetlen szarhoz képest egy picit jobban csinálják, de a végén maradt minden minősíthetetlen és még az arcuk is nagy hozzá.

gipsz1234 2010.12.23. 10:03:50

Ez a jelenlegi törvényalkotási dömping részben parasztvakítás (legeklatánsabb példája a a "pálinkafőzés" törvény) részben populista (pl: Btk szigorítások) részben jogállamellenes, részben kényszeres (alkotmányt kell módosítani) részben persze szükséges és hasznos. De ez utóbbi erősen kisebbségben van.

==T== 2010.12.23. 10:04:31

Kínai és Trágár Urakkal nagyon egyet értek. Politicus-al is.

Mr Garrison 2010.12.23. 10:29:00

Kész! Elmegyek politikusnak, feladom az önbecsülésem és az elveimet és ha bekerültem (legyen az bármelyik párt) szarni fogok jó magasról az egész elb%szott népre.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.23. 10:41:22

@thetriggerhappy:

Ne durvuljunk már, karácsony előtt 1 nappal. Ráadásul egy férjes asszonyról beszélsz. A kurva életbe.

whale 2010.12.23. 10:44:45

@gipsz1234:
Azaz. Én is azt mondom, hogy Viktátortól legkönnyebben Viktátor kormányzása által lehet megszabadulni.
Úgyhogy HAJRÁ, CSAK ÍGY TOVÁBB. Előre a lenini úton!!!LOL

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.23. 10:54:04

@valentinorossi:

Olvass és értelmezz, mielőtt bármit írsz!

1. "Soha akkora fölénnyel pártszövetség nem nyert..."
2. ezt még azért fejtsük ki bővebben, mert ez akkora hazugság, hogy leesik a térképről.

finomanarancs 2010.12.23. 14:30:35

@politicus: férjes asszony? azt hittem bakfis. Na ettől ilyen undorító, belterjes és hányadékkal teli a jobber újságírás. Hogy nem a minőség számít, hanem hogy a mi kutyánk kölyke.

Phij a büdös mindenedet te zugfirkász.

Bloodscalp 2010.12.23. 14:38:17

@politicus: ez komoly?van férje? de szerinted is totál alkoholistának néz ki ugye

thetriggerhappy 2010.12.23. 15:11:54

@politicus:

férjes asszony? és konzervatív jobboldali létére még nincs egy szekérderéknyi lurkó?

vagy csak pozőrködünk, baszomalásan?

thetriggerhappy 2010.12.23. 15:12:55

@Bloodscalp:

ettől akár még jól is kérdezhetne, írhatna. az a baj, hogy ezek sem mennek neki.

Téglagyári Megálló 2010.12.23. 15:15:46

@politicus:

Nem mindenkinek ünnep a karácsony.

tewton 2010.12.23. 17:00:24

@Téglagyári Megálló:
de legalább a gyurcsány-árvák után a kuncze-árvák is idehemzsegték magukat az indexről. helybe jön a zoo :)

Téglagyári Megálló 2010.12.23. 17:16:16

@tewton:

Hát ha magát ez szórakoztatja :-)

tewton 2010.12.23. 17:26:57

@Téglagyári Megálló:
táncos-árvát meg libaszerelő-árvát már sokat láttam, de kuncemaci-árvát még nem. most jő ki az a széria, hogy "én utáltam a gyurcsányt de a viktort mégjobban most már" meg "a fideszre szavaztam de nem ezért," meg "a viktor sokkal többet lop mint a feri".

majd ha a jobbik kerül hatalomra 4 év múlva, akkor mit mondanak ezek? :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.23. 17:32:07

AZ hagyján, hogy a Fospumpa antidemokratikus, de az ellenzéke is.
A többség zsarnokságáról cikkez a hvg
hvg.hu/hvgfriss/2010.51-52/20105152_a_tobbseg_zsarnoksaga

Heller anyó
www.nol.hu/archivum/20101207-vitazaras_helyett
Szilágyi Ákos
www.168ora.hu/itthon/szilagyi-akos-populizmus-orban-fidesz-chavez-adenauer-koltsegvetes-66218.html?&lm=2

Ez az ellenzék már nem is reméli, hogy életében többség lehet?
Nyöhehe

evil overlord (törölt) 2010.12.23. 17:33:08

@tewton: Lassanként itt is be lehet vezetni a szükségállapotot, mint anno az elitblogon.

Semmit, mert a Páncélvonat különleges gazdasági övezetekbe fogja terelni őket.

tewton 2010.12.23. 17:39:36

@tölgy:
tata86-nak volt valahol egy szép szillogizmusa, valahogy így lehetne felmelegíteni:

a kormány demokratikus,
demokratikus kormány ellen nem lehet demokratikusan tüntetni,
tehát a kormány ellen tüntetők nem demokraták,
tehát nácik,
... és ugye tudjuk, hogyan kell elbánni a nácikkal :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.23. 21:38:24

@finomanarancs:

mármint, ha jól értem, hülyegyerek, neked az a minőség, ha valaki egy férjes asszonytól azt kérdezi, hogy egy másik férfival nem akar-e sokasodni. Erősíts meg ebben pls., mert feleslegesen nem verem a klaviatúrát az ilyen idióta trollnak mint te.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.23. 21:40:15

@Bloodscalp: spec tudom, hogy alkoholista és kokainista is. Ez utóbbit tőle rendelem.

Egyébként ez az érv is olyan, mint ami a menstruálásra vonatkozott a másik posztban?

Biztos, hogy nekünk egymással ezen a szinten kell beszélgetnünk? És most vedd úgy, hogy RÁD való tekintettel kurva türelmes vagyok. Tehát?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.23. 21:41:46

@thetriggerhappy:

Na figyelje ide kicsirigó! Először is kurva gyorsan bocsánatot kérsz egy olyan férjes nőtől, akinek azt ajánlgatod, hogy mással háljon. Majd ha ez megtörtént, folytathatjuk tovább a csevejt. De utána is csak nagyon limitáltan.

thetriggerhappy 2010.12.23. 21:49:19

@politicus:

én ajánlgatom? ő riszálgatja a hervadó sejhaját a betyárok előtt. már csak a hajhúzogatás és a bokánrugdosás hiányzott a gyuszis videókból, ezt a kémiát nehéz volt nem kiszúrni. ha férjes, hát beszélje meg a férjével.

a modoros szövegedet pedig félreteheted, persze csak nagyon limitáltan, mert nem nagyon izgat, hogy mit akarsz és mit nem akarsz folytatni.

evil overlord (törölt) 2010.12.23. 21:55:57

@politicus: Nem értem miért küzd ezekkel az alemberekkel. Az ilyet szűrni kell.

thetriggerhappy 2010.12.23. 22:00:55

@evil overlord:

na, megjött a másik modoros magázódó, a valódi übermensch.

Leskelődő 2010.12.23. 22:09:23

@evil overlord: Nem, evil, ne beszélje le. Amit politicus most tesz, az példamutató, ritka dolog. Régen úgy hívták, lovagiasság. Kiveszőben lévő, ritka kincs.
Elismerésem érte :)

evil overlord (törölt) 2010.12.23. 22:13:42

@Leskelődő: Lola védelmére gondol? Igaza van, nem szűrni kell, hanem kivágni a francba.

Sadist 2010.12.23. 22:59:50

Azért vicces azt olvasni, hogy a legjobb dolog, hogy Gyurcsány és a szocik eltűntek a színről. Nektek ez ekkora katarzist okozott? :D

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.23. 23:11:37

@thetriggerhappy:

Ennek semmi köze a modorossághoz. Ennek a tisztességhez és az emberi minőséghez van köze. Amiben te finoman szólva nem dúskálsz.

Modoros pedig akkor lennék, ha nem küldenék el egy ilyen aljas, gusztustalan senkiházit a bús p...ba mint amilyen te vagy.

Végeztünk.

Bloodscalp 2010.12.23. 23:42:17

@politicus: nem, nem kell..én egy k..szót sem szóltam rád....KKTT kicsit hisztisnek tűnt, ezért mondtam azt amit-talán olvass el újra

és szalai igen! egy alkesznek nézz ki...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.24. 09:39:43

@Bloodscalp:

Hú de nehéz mostanában Veled. Teljesen mindegy, hogy kit illetsz oda nem illő jelzőkkel, kivel szemben alkalmazol meg nem engedhető "érveket", attól a menstruálásra vagy a kinézetre vonatkozó mondataid ugyanúgy minimum neccesek lesznek...

Tehát még egyszer: nem érvelünk 28 nappal, kinézettel meg bőrszínnel és származással és egyebekkel. Van mit Szalain kritizálni bőven. Az ilyen kommentekkel csak nevetségessé és párbajképtelenné válik az ember. Én csak finoman szólni akartam, hogy ez az irány, amit választottál, nem jó.

tewton 2010.12.24. 14:25:21

@politicus:
az meg se fordult a fejében, hogy bloodscalp esetleg -- nő?
ha ezt bekalkulálva olvasná a kommentjeit, sokkal egyszerűbb lenne az élete. akkor is, ha netán mégse nő :)

Iustizmord 2010.12.24. 14:40:13

@politicus: "Soha akkora fölénnyel pártszövetség nem nyert parlamenti választásokat, mint ahogy a Fidesz tavasszal"

freudi elszólás. a pártszövetség = fidesz.

Iustizmord 2010.12.24. 14:43:19

@Harald_Hardrada: ennyi tellet a mandinertől máma mikor egész európa

európén kívül is van élet, vö. keleti szél. oszt jónapot.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.12.30. 16:36:32

@Iustizmord:

mi ebben az elszólás? A KDNP minusz 2%-on áll.

kollahrit 2011.01.01. 01:51:32

Nem értek egyet ezzel. Leírtam a Piroslap blog főszerkesztői blogjában a véleményem: piroslap.tumblr.com/

tewton 2011.01.01. 09:04:14

@kollahrit:
OMG,
főszerkesztői blog a tumblr-en?
nyihihi
süti beállítások módosítása