66%-os utazási kedvezményt a 65 év felettieknek!
2010. november 29. írta: TuRuL_2k2

66%-os utazási kedvezményt a 65 év felettieknek!

  Átlagos hétköznap kora reggele: telt ház a Budapest-Hévíz Volán-járaton. Az utasok szinte kivétel nélkül idősek, kisebb táskával, hátizsákkal felszerelve. Akadnak közülük, akik egy héten többször is megteszik egy napon belül ezt az útvonalat. Reggel az első busszal Hévízre, majd este az utolsó busszal vissza a fővárosba. Ha teljes árú jegyet kéne venniük, oda-vissza 7.200 Ft-ba kerülne egy ilyen kiruccanás. 65 év felett viszont ingyenes, korlátlan mennyiségben.

  A 65 év felettiek ingyenes közlekedése a magyar demokrácia egyik legfontosabb alapintézményévé vált, mióta Horn Gyula megajándékozá vele az ő népét az Úr 1998. esztendejében. Még az MNB-elnököt, bankokat, Alkotmánybíróságot és magánnyugdíjpénztárakat rendszabályozó kétharmados parlamenti többség sem mer hozzányúlni, pedig nagyon ideje lenne, ráadásul a költségvetésnek is sokszor annyit hozna, mint a Költségvetési Tanács ellehetetlenítése

  Tavaly 68,1 milliárd forintot fordított a költségvetés a MÁV és a távolsági buszjáratok fogyasztói árkiegészítésére (ehhez jönnek még a helyi közlekedési vállalatok, például a BKV hasonló költségei), azaz elsősorban a hat éven aluliak és a 65 éven felüliek ingyenes, valamint a diákok 50%-os kedvezményű utazásainak finanszírozására. Hogy ezen belül hogyan oszlanak meg a költségek, arról sajnos nem találtunk pontosabb kimutatást (az előző kormány által bevezetett, ingyenes regisztrációs jegy ki nem váltásához fűződő szankciót az Orbán-kormány nagyvonalúan eltörölte), de valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy az összeg nagyobb részét a 65 év felettiek ingyenes utazása miatti kompenzáció teszi ki: a diákok gyakrabban utaznak ugyan, viszont nekik ki kell fizetni a teljes jegyár felét.

  Most pedig lássuk demagóg és radikálpopulista összehasonlításunkat! Mennyibe kerül vonattal, másodosztályon egy oda-vissza út a következő viszonylatokon Anitának, a 30 éves áruházi pénztárosnak, Bencének, a másodikos kisiskolásnak, és Cili néninek, a 66 éves nyugalmazott ügyvédnek?

útvonalAnitaBenceCili néni
Budapest-Pécs7780 Ft3890 Ft0 Ft
Szeged-Győr10160 Ft5080 Ft0 Ft
Székesfehérvár-Fonyód3300 Ft1650 Ft0 Ft

 

  Mint vérdemagóg táblázatunkból is kiderül, kifejezetten igazságos lépés lenne, ha bevezetnénk a 66 (vagy éppen 67,5) százalékos utazási kedvezményt a 65 év feletti utazók részére is. Ha valamit a teljes ár egyharmadáért kapunk meg, az ugyancsak jutányosnak mondható, ráadásul kevésbé esünk kísértésbe, hogy a valós szükségletünknél többször vegyük igénybe a szolgáltatást, hisz' ingyen van. Az új kedvezmény nem csak igazságos lenne, de költségvetési hatása sem elhanyagolható: becsléseink szerint legalább 10 milliárdos többletet eredményezne a bevételi oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62480185

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: (Szinte) ingyenfürdő nyugdíjasoknak – Ilyen ország pedig nincs CCCXC. 2013.12.12. 08:21:43

Egyébként sem hanyagolja el, de a választásokat megelőző időszakban aztán különösen a tenyerén hordozza a mindenkori magyar kormány az ország idős polgárait. Szinte napra pontosan 16 éve, 1997 decemberében jelentette be Horn Gyula, hogy 1998. január ...

Trackback: LMP-népszavazás: több pénzt az embereknek? 2011.05.23. 16:05:49

  Népszavaztatna az LMP, rögtön tíz kérdésben. Az alapvető munkavállalói jogok érdekében, mondják. Itt vannak az Országos Választási Bizottság elé terjesztett kérdések:Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartama az...

Trackback: 100%-os nyugdíjasok a közlekedésben 2011.02.21. 11:41:46

 Azt látom mostanában kedves Árpád, hogy a mai fiatalok megpróbálják mindenükből kisemmizni a szegény nyugdíjasokat. Most éppen az van terítéken, hogy elvegyék tőlük az utazási kedvezményüket. A kormány azonban ezt teljesen jogosan utasítja vissza...

Trackback: Orbán-csomag? Megszorítás? Takarékosság? 2011.01.21. 08:38:03

  Már amikor a Vastagbőrön megjelent a gázár- és távhőtámogatások átalakításáról szóló poszt, akkor akartam írni arról, hogy ez remélhetőleg annak a jele, hogy a kormány belekezd a költségvetés kiadási oldalának rendbeszedésébe is. A fűtéstám...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chicano 2010.11.29. 14:14:39

@gloire: Nem a gondolatmeneteddel vitáztam hanem avval a megállapítással hogy itt nyugdíjas tömegek lettek "leválasztva" a maszopról. Dehogy lettek, csak nem mentek el szavazni mert már ők is szégyellték amit a szocik műveltek. 2014-ben el fognak menni, és csinálhat addig itt akár egy kánaánt a patásorbán, ezek akkor is ellene fognak szavazni. Én szoktam ezekkel az emberekkel beszélgetni, teljesen reménytelen vállalkozás meggyőzni őket. Maximum abban bízhat a fidesz hogy a koruk miatt gyorsan fogynak.

2010.11.29. 14:15:55

@Chicano:
nézd, szerintem a jelenlegi kormánytervek eleve a törzsszavazókat szopatják, akik pislognak, mint béka a lábosban.

bz249 2010.11.29. 14:17:40

@gloire: nezze gloire a helyzet a kovetkezo, a busz nem a buszfan no, hogy amikor szuksegunk van egy darab buszra, akkor leszureteljuk es beallitjuk a forgalomba. Gondolom azt sem olyan nagy varazslat belatni, hogyha az utazokozonseg nem fizet, akkor sose jon ki az uj busz ara. Hameg a jegyekbol nem jon ki az ara, akkor
- vagy elobb csak lepattant lesz a jarmu, aztan meg nem is lesz
- vagy mashonnan, tipikusan adobol kell uj buszt venni

Namost ez az ingyenes utazas nem feltetlen elvetendo javaslat csucsidon kivul, mert ha egyebkent is ott van a busz, akkor majdnem mindegy, hogy egyebkent jar is. Sot, ha ezzel a csucsido terheleset sikerul csokkenteni, akar meg koltsegcsokkeneshez is vezethet.

Azonban az, hogy csucsidoben (vagyis amihez a kapacitast meretezni kell) ingyen utazhasson valaki ahhoz bezony valakinek penzet kell betolnia a rendszerbe.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 14:21:07

@Grift: "nem lesz olyan, aki kiáll..."

Hogyne lenne. Ha valamiben, ebben profi a hálózat. Évek óta el vannak ültetve az alvóügynökök, ez nyilvánvaló. Mivel a párt vezetése zárt, és profi, csak a legfiatalabb generáció jöhet számításba. "4K"+ Hollán utca, ésatöbbi : )

2010.11.29. 14:21:22

@bz249:
- vagy mashonnan, tipikusan adobol kell uj buszt venni

valóban, dehát most adócsökkentés volt, viszont a manyupból lehet venni sok buszt, villamost, meg másik új metrokocsit

Chicano 2010.11.29. 14:21:43

@gloire: Nem, avval szopatnak hogy elállamosítják a manyup-jukat. Nekem nincs, de beszélj avval akinek van, hányan örülnek neki. Csupa olyan emberrel csesznek ki aki aktív, tehát potenciális jobboldali szavazó.

Másrészt ha nem szoktál reggel buszon utazni ne ugass bele a dologba mert nem tudod mekkora strapa 1-2 órán át állni a zsúfolt zötyögős buszban. Csak azért mert a mamik úgy döntöttek felnéznek egy kicsit pestre bevásárolni. Menjenek a hétvégén amikor a magamfajta társadalom söpredékének nem kell a drága pénzen vett buszjegyével dolgozni mennie hogy megtermelje a nyugdíjukat meg etetni tudja az unokájukat.

Chicano 2010.11.29. 14:32:20

És amíg el nem felejtem: aki azt hiszi hogy a drága autóval bejárás alternatíva annak felhívom rá a figyelmét hogy láthatólag a Fidesz se veti el azokat a terveket hogy Budapestre bevezessenek valami fajta behajtási "dugó" díjat. Ha ezt avval együtt teszik meg hogy a metró végállomások környékén kialakítanak elegendően nagy és kulturált P+R parkolókat akkor ha nem is örömmel, de azt mondom hogy OK. Viszont ha ez se történik meg akkor sokan akik Budapest környékéről járunk be nagyon dühösek leszünk.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 14:40:38

@bz249: Azt, hogy egy amúgy is gyalázatos állapotú járműpark amortizációjában mekkora szerepe van ennek a kedvezménynek, szerintem nem könnyű kiszámolni. Szakmai kérdés, és lehet, hogy izmos 4-5%-okat is meg lehetne itt fogni. Csakhogy az semmi.

Ez a bejegyzés egy tematizáló, egyben megosztó szándékú szöveg. Ott nyit új frontot, ahol és, amikor éppen nem kéne.

A remélt 10 milliárdos bevétel (ami a valóságban lenne 5-6), illetve a vélt "társadalmi igazságosság" hatása köszönőviszonyban nincs azzal a kárral, amit neadj' isten a szerkesztőúr ötletén alapuló bejelentés okozhatna aktuálisan.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 14:43:20

@gloire: Miért, áruld már el milyen kárt okozna?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 14:45:10

@Chicano: Stílusosan válaszolhatnám neked, hogy a kurva anyád ugat, meg a kutyád. Viszont kizárólag tömegközlekedéssel járok. És veled ellentétben nem szopok be minden faszságot. Például, azt, hogy "minden nyugger komcsi", meg azt, hogy a fiatal és aktív az feltétlenül potenciális jobboldali szavazó, mint ahogy azt sem, hogy a fidesz feltétlenül markáns jobboldali párt lenne. El vagy te tévedve öreg, de nagyon.

evil overlord (törölt) 2010.11.29. 14:45:53

@Chicano: 30-as, "középosztálybeli" Fidesz szavazóként (nem vagyok keménymag, de nincs más) mondom, hogy vihetik az én nevemen nyilvántartott "megtakarítást" mindaddig, amíg értelmesen költik el: azaz az egész összeget az államadósság csökkentésére fordítják (sajnos a kismadarak nem erről csivitelnek, azaz ebből elqrás lesz).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 14:49:11

@Chicano: Te már most is nagyon dühös vagy, csak még nem tudod pontosan kin töltsded ki . )

evil overlord (törölt) 2010.11.29. 14:49:13

@gloire: Baromira itt lenne az ideje tudatosítani az emberekben, hogy semmi sincs ingyen, azt valakinek fizetnie kell (mivel a pénz nem a fán nől, és nincs olajunk mint a norvégeknek, ezért maradnak az adófizetők).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 14:51:00

@TaTa86.: Miután lehazárulóztál, mit kérdezgetsz? Sötét szakmunkásproli!

bz249 2010.11.29. 14:52:00

@gloire: akkora szerepe van benne, amennyivel tobb jarmuvet kell kozlekedtetni az ingyen utazo utasok miatt a csucsidoben. Ha a nyugdijasok nem utaznanak ilyenkor kevesebb busz kellene (egyebkent egy csomo kedvezmenyt erre talaltak ki, hogy egyenletesebben teritsek a forgalmat). A jelenleg legtragyabb allapotu buszokat ki lehetne hajitani, es kesobb sem kellene potolni oket. Ez azert egy BKV szintjen mar egyaltalan nem jelentektelen problema.

Chicano 2010.11.29. 14:57:26

@gloire: "Vélt" társadalmi igazságosság? Mi abban az igazságtalan hogy valakinek a töredékét kellene megfizetnie annak amit mindenki más fizet? Illetve ha ez ingyenes miért nem ingyenes minden más? Mert ennyit bír el a társadalom? Nem, nem bírja el, ezért kellett most államosítani a manyup-ot. Ezért meg a többi "ingyenebéd" miatt amit már régen nem tudunk finanszírozni.

Chicano 2010.11.29. 14:59:27

@gloire: Kedves Gloire, a stílus maga az ember. A komcsikkal is kb. a kurvaanyázásnál szoktam befejezni. További szép álmokat kívánok.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 14:59:35

@evil overlord: Nincs ingyen ebéd, igaz? Nézd, amikor valaki ezzel jön, legyen az a pojáca, vagy egy kis porbafingó nick a mandin, annak többet nem lesz hitele. Komolyan gondolod, hogy az az ember, aki egy életet végig melózott, vitt egy háztartást, gyerekeket nevelt, ruházott, etetett, ebben a sötét kelet-európai népköztársasági nyomorúságban, az ne tudná, hogy mindennek ára van? Pontosan tudja. Forintra tudja, hogy mit "kap" ezzel a kedvezménnyel.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 15:01:27

@Chicano: Kedves csikánó, a stílus maga az ember:
"...ne ugass bele a dologba..."

Chicano 2010.11.29. 15:03:00

@evil overlord: Igen, te ezt kicsit könnyebben veszed, a környezetemben lévő, egyébként eléggé apolitikus embereket viszont nagyon felháborította. Meglátjuk mire költik, remélem a kismadarak tévednek.

Chicano 2010.11.29. 15:05:28

@gloire: "Azt hiszem pár pofon kimaradt neked annakidején. "

Ha te is nyugdíjas vagy akkor megértelek, elnézést kérek hogy bárdolatlanul beszéltem a szépkorúakról és most gyorsan meg is pofozom magamat mert más véleményen vagyok.

Kérlek ne válaszol.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 15:08:20

@gloire: A kommentedet hazaárulóztam le nem téged.

De személyeskedésen túl is, te fideszdroid, érdekelne, milyen hatalmas felbecsülhetetlen károkat okoznak, ha ahogy mindig és MINDEN európai országban, nálunk is fizetnének a nyugdíjasok a tömegközlekedésért?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.29. 15:10:54

Amúgy meg, a "mindenki fizessen azért, amit használ" elv alapján.

Az M6-os autópálya PPP költsége jövő évben 100 milliárd Ft körül lesz. Ezt ki fogja fizetni, nem tán mindenki. Én nem utazom azon az autópályán, na én miért fizetek érte akkor. Pedig fizetni fogom, kénytelen vagyok.

Az egész államháztartás csupa olyan tételből áll, amit nem közvetlenül igénybevétel szerint és annak idejében fizetünk. Az államháztartás erről szól.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 15:17:18

@Elpet: Van olyan érved is, ami nem arra épül, hogy "...de a Pisti ííííííís!"?

bryan 2010.11.29. 15:17:27

Bár alapvetően egyetértek az ötlettel, de aki azt várja, hogy a 66%-os kedvezménytől csökkenni fog a nyugdíjasok száma a BKV-n csúcsidőben, az nagyon el van tévedve. A többség a járatokat bérlettel veszi igénybe, mert úgy praktikusabb, tehát annyit utazik, amennyit kedve van. Mintha csak ingyen lenne. Az utasszám legfeljebb azokkal csökkenne, akik tényleg annyira szegények, hogy inkább begyalogolnak az orvoshoz, a piacra és egyéb helyekre hatvanöt éves kor felett. Ez nem a jó érv az ingyenes BKV használat eltörlése mellett.
Távolsági buszon, meg vonaton el lehet érni valamilyen mértékű csökkenést, mert ott alacsonyabb a bérlettel közlekedők aránya.
Az tényleg nem állapot, hogy a kritikán aluli színvonalon működő vonat vagy buszközlekedés drágább már két személynek is mint ugyanaz az út autóval.
A csúcsidő, nem csúcsidő különválasztása tényleg praktikus lenne, erre nem tud valaki nemzetközi példákat?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.29. 15:24:06

@gloire:

Előjöhet még az a szocialista hír is egy sajtószemlében, hogy " a Fidesz holdudvarához tartozó blogon a 65 év felettiek utazási kedvezményének megszüntetését követelik". Ez egy lakossági fórumon bedobva elég hatásos lehet például.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 15:29:59

@TaTa86.: "milyen hatalmas felbecsülhetetlen károkat okoznak..."

Egy olyan kampány, ami a nyugdíjasok "újbóli megsarcolássáról", és a kormány "újabb lopásairól", a kegyetlen és önző jobboldalról szólna, jó eséllyel megerősítené a szoci ellenzék támogatottságát, mivel a tömegközlekedés nagyon drága. Mindez egy olyan időszakban amikor még elég sok kőkemény lépés van hátra. Ezzel szemben a várt nyereség szinte semmi. Nézd, aki azt gondolja, hogyha lerugdalja a nyagyszüleit a buszról, attól bármi is jobb lesz, attól persze nem várható, hogy ezt értse. A szoci örökség sajnos még jó pár hasonló csapdahelyzet, nem túl egyszerű a megoldásuk.

Chicano 2010.11.29. 15:38:18

@Elpet: Szerintem akkor ne is beszéljünk róla. Még majd emiatt a maszophoz pártolnak a közismerten fideszpárti nyugdíjasok.

evil overlord (törölt) 2010.11.29. 15:39:05

@gloire: Örülnék neki, ha nem személyeskedne, én sem tettem.
Érdekes módon nincs még egy ország a kontinensen (ismerve az ír adórendszert, meglep, hogy ott van), ahol 100% kedvezmény lenne, sem az északi jóléti államokban, sem a többi volt szoc. országban. Csak nekünk megy annyira jól, hogy a jóléti országokat meghaladó módon osztogatjuk a lét az inaktívaknak. A kedvezmény csökkentésétől nem lenne semmi baja a nyugdíjasoknak: ez nem létszükséglet (mint az élelmiszer, fűtés és gyógyszer).

@Chicano: Ezek az emberek még nem jöttek rá, hogy az a pénz igazából nem az övék. Vagy ha annyira annak tartják, akkor sziveskedjenek az MNYP miatti megnőtt államadósság rájuk eső részét kifizetni.

Tündér_Lala 2010.11.29. 15:40:08

@gloire: -nek abban igaza van, hogy a kérdés most nem időszerű. A későbbiek során meggondolandó lehet valamiféle változtatás (akár az eredeti állapotnak megfelelően a korhatár felemelése 70 évre, akár limitálni az utazások számát vagy más megoldás.)

@Chicano: Ha önnek az elmúlt időszakban a Mandíneren lefolytatott viták után a magánnyugdíjak visszavezetése az egységes állami nyugdíjrendszerbe annyit jelent, hogy "szivatás" akkor nem lehet mit mondani. Az a hozzáállás pedig, hogy a nyuggerek ülnek, amíg te állsz az adódért az csupán az emberi minőségedre világít rá.

@TaTa86.: A hazaárulás másban állt. Ezt gondold végig mégegyszer.

Rudi_ 2010.11.29. 15:41:03

Rudi: Az én nagymamám még soha nem utazott se Hévízre, se Hajdúszoboszlóra, se máshova ingyen,mert annyit dolgozott egész életébe, hogy örül, hogy otthon ülhet, egy plédbe csomagolva a nem túlságosan befűtött lakásába, és elolvashatja azokat a könyveket, , amikre a sok munka miatt nem volt ideje. Persze csak addig, míg képes a nyugdíjából az újabb szemüveg kiváltására. Néha kicsit beszélgessetek el a nagyszüleitekkel, hátha nem lesztek annyira ellenségesek az öregekkel.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 15:42:51

@Chicano: "Nem, avval szopatnak hogy elállamosítják a manyup-jukat. Nekem nincs, de beszélj avval akinek van..."

" Ezért meg a többi "ingyenebéd" miatt amit már régen nem tudunk finanszírozni..."

Ha neked nincs magánnyugdíj befizetésed, akkor állami sem lehet, mivel a kötelező manyup-részt abból vonják. Ha nyugdíjjárulékot nem fizetsz, gondolom adót sem. De akkor pontosan milyen formában finanszírozod te az ingyenebédeket? Csak nem tanulsz még? Esetleg ingyen? Vagy feketén dolgozol? Te ingyenebédes, te : )

Tündér_Lala 2010.11.29. 15:43:44

Boccs a keveredésért, de közben éppen Fletó és a Patás polémiáját hallgattam.

Chicano 2010.11.29. 15:51:57

@Tündér_Lala: Örülök hogy ilyen jól átjött amit írtam. Valami azt súgja nekem hogy az idősebb korosztály tagjai azok akik szerint "ez most nem aktuális" meg egyébként is hogy mer valaki erről beszélni. Nos, ahogy a nagy klasszikus mondaná, ez tipikusan az a téma ahol elválik a szar a víztől. Ezért bátorkodtam említeni, és evvel egyet is értettünk hogy egy jobboldali párt nem tudja lefedni azt amit a fidesz bevállalt. És ebből még ebben a ciklusban komoly konfliktusok fognak kerekedni.

Másrészről el kéne dönteni hogy magázódva vagy tegeződve személyeskedsz mert két egymást követő mondatban zavaró ha keveredik a dolog. Majdnem 50 vagyok úgyhogy ha gondolod tegezzél.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 15:54:44

@gloire: "Egy olyan kampány, ami a nyugdíjasok "újbóli megsarcolássáról", és a kormány "újabb lopásairól""
Igen ezt volt most is. Eredmény: Fidesz 2/3ad. Most lehet kilépni a szociális demagógia spiráljából, különben végünk. Egyébként sem értem, hogy miért jobb ha a fidesz játssza el Magyarország jövőjét a hatalomért, mintha a szocik. Szocik ellen legalább nyugodt szívvel tüntetek...

"Nézd, aki azt gondolja, hogyha lerugdalja a nyagyszüleit a buszról, attól bármi is jobb lesz, attól persze nem várható, hogy ezt értse."

Nézd, én nem lerugdalom a nagyszüleimet a buszról, hanem azt mondom, hogy fizessék ki ők is a bérletet/jegyet.

"A szoci örökség sajnos még jó pár hasonló csapdahelyzet, nem túl egyszerű a megoldásuk. "
Úgy látszik nem csak szoci örökség, mert a fidesz és a fideszesek is teljesen magukévá tették.
Megjegyzem nem én vagyok az aki nem veszi emberszámba a nyugdíjasokat, hanem például te vagy az, aki immorális voksbarmoknak tekintitek őket, akik egy rohadt bérletért leszavaznak a hazaárulókra.

Jó lenne leszámolni ezzel az 1bites nézőponttal is, hogy mindent csakis fidesz-mszp párharc dimenziójában tudsz elképzelni.
A szociknak végük, és ha a fidesz nem viselkedik pont úgy mint ők, akkor ez így is fog maradni. Bár én most azt látom, hogy mind a fidesz, mind a szavazóik pont úgy viselkednek, pont úgy mosdatják most Orbánt, ahogy a másik lövészárokban Gyurcsányt.
"Jaj szegény Gyurcsány jót akart, de a rohadt Orbán, demagógiája miatt hazudnia KELLET! Miért, te azt akarod, hogy visszajöjjön a Zorbán?!"
"Jaj szegény Orbán jót akart, de az a rohadt Gyurcsány demagógiája miatt hazudnia KELL! Miért, te azt akarod, hogy visszajöjjön Gyurcsány?"

@Tündér_Lala: Pártérdekért feláldozni az ország érdekét. Nem tudom, hogy lehetne pontosabban megfogalmazni a hazaárulást?
Gloire sem tudott semmit felhozni azon kívül, hogy a fidesznek csökkenne emiatt a népszerűsége.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 15:58:33

@Chicano: "Valami azt súgja nekem hogy az idősebb korosztály tagjai azok akik szerint "ez most nem aktuális" meg egyébként is hogy mer valaki erről beszélni."

Az a gond, hogy az előző generáció túlságosan megszokta a lövészárokharcot. Képtelen másban gondolkodni, csakis totális háborúban.

Nincs olyan, hogy mi jó a nemzetnek, az országnak. Olyan van, hogy ami jó a Pártnak, ,az jó az országnak, tehát nézzük, mi jó a Pártnak. (Nagy P mert a pártnak nincs alternatívája, csakis egyetlen párt jöhet szóba. "Baloldalon" az MSZP, "jobboldalon" a Fidesz.)

Chicano 2010.11.29. 15:58:40

@gloire: Akkor utoljára, hogy megértsed: ahhoz a korosztályhoz tartozom aki anno választhatott. Mint írtam közel vagyok az 50-hez. Én az államit választottam. Kapish?

Másrészt ha te konzervatívnak tartod magad légy szíves hagyd abba a kurvaanyázást és a személyeskedést, az ilyet a Varánuszon meg a többi szemétblogon szoktam meg ahol rendszeresen agyatlan fizetett fidesz ügynök szokok lenni.

Chicano 2010.11.29. 16:02:39

@TaTa86.: "Megjegyzem nem én vagyok az aki nem veszi emberszámba a nyugdíjasokat, hanem például te vagy az, aki immorális voksbarmoknak tekintitek őket, akik egy rohadt bérletért leszavaznak a hazaárulókra. "

No, ebben úgy zanzásítva benne is van minden. A többivel is maximálisan egyetértek.

Chicano 2010.11.29. 16:06:45

@TaTa86.: Ha a 86 a nickedben a születési éved, akkor azt kell mondanom én is az előző generáció vagyok. Ettől függetlenül, és sajnos, igazad van. Amíg ez a pár generáció a mai negyvenesekkel bezárólag ki nem kopik addig itt ez lesz. Kádár vigyorog a pokolban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.29. 16:07:27

@Elpet: "Szociális alapú dotáció az utazási szolgáltatások esetében korlátozottan elképzelhető, azonban a teljes ár 50%-a alá nem csökkenthető az utazási díj, még a nyugdíjasok esetében sem."

Reakció-kormányprogram, 2007 ősze.

mandiner.blog.hu/2007/09/18/a_jovo_visszahoditasa

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.11.29. 16:09:46

@Elpet:
Úristen! Egy lakossági fórumon!

Tündér_Lala 2010.11.29. 16:10:42

@Chicano: Már elnézést kértem a keveredésért (meg is indokoltam) a többit fenntartom.

@TaTa86.: Akkor minden szociális kiadás hazaárulás ? Ne viccelj !
Én is azt gondolom, hogy a szabályozása a dolognak nem igazságos, azon idővel változtatni kell, de leginkább jövedelem arányos változtatásra lenne szükség és nem kellene a vizzal a gyereket is kiönteni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.11.29. 16:13:55

@gloire:
'Lerugdalja a nagyszüleit a buszról' ???

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.11.29. 16:14:50

@TaTa86.: "Az új kedvezmény nem csak igazságos lenne, de költségvetési hatása sem elhanyagolható: becsléseink szerint legalább 10 milliárdos többletet eredményezne a bevételi oldalon."

Az ország jövője . ) A kőröshegyi völgyhídnak ez két db. pillére kb.

Chicano 2010.11.29. 16:15:29

@Tündér_Lala: Mert a mondat végére rájöttél hogy az emberi minőségem nem tesz alkalmassá a magázódásra? :)

Tündér_Lala 2010.11.29. 16:23:07

@Chicano: Ezt hol sikerült kiolvasni ?
@Tündér_Lala:

Egyébként pedig megfontoltabban kell fogalmazni és akkor nem olvassák a fejére saját mondatait "személyeskedésként". Egyébként nem érint személyesen a téma.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.11.29. 16:26:49

@gloire:

hát, mostan maga lebeépítettemberezte a mandipárt leendőit, ami nekem tetszik ugyan, de tudom, hogy a szolgálatok, vagy ahhoz hasonló hálózatok nem nyafogó értelmisi macskajancsikat építenek be. vagy igen, de nem új párt alapításra. viktor és a szűk mag nagyon-nagyon vigyázott mindig is, hogy ne legyen lehetősége valami szarosnak addig nőnie, hogy új prártot csináljon. azt legfeljebb viktorék akaratából lehet csinálni, ahogy lehetett volna kövérpártot, de egy zseniális húzással csináltak jobbikot, kimosva a szart maguk alól, és behozva egy csomó szavazatot.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 16:28:30

@Chicano: Köszi. :) Természetesen nem mindenkire értettem, Kádár meg valóban nagy hacker volt...

@Tündér_Lala: Na, nem ferdítsünk, szerintem érted te is, hogy mit akarok írni.
Az igazságosságot pedig inkább egy népi bölcsességnek kéne felváltania: "Addig nyújtózkodj, amíg a takaró ér!"

Aki látja a határokat, de azokat szándékosan átlépi, nehogy az ellen' időleges előnyt tudjon ezzel szerezni az bizony erőteljesen közelíti a hazaárulást.
Így volt ez a szociális demagóg Károlyi Mihállyal, Kádár Jánossal, Medgyessyvel, Gyurcsánnyal, és ha Orbán ezen az úton meg tovább akkor bizony vele is.

Mindenesetre én nem leszek "jobbos" Gréczy...

"nem kellene a vizzal a gyereket is kiönteni. "
Itt felnőtt emberek áznak a húgymeleg vízben. Igenis ki kell önteni őket, például azért mert a gyerekeknek szükségük lenne a melegvízre.

@gloire: Össze tudnék itt szedni néhány száz pillért igen hamar. Kádárista mutyiállamunk ugyanis ilyen kis dolgokból áll.
Egyébként ennyi erővel visszahozhatnánk szociális alapon a megélhetési bűnözés fogalmát is. Mennyibe kerül az? 1 milliárdba?

Chicano 2010.11.29. 16:30:12

@Tündér_Lala: Más magyarázatot nem találtam, ha valami elkerülte a figyelmemet akkor elnézést.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 16:30:45

@TuRuL_2k2: "Szocialista lakossági fórumoktól ments meg Uram minket!"

/Fohász a X. századból/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.11.29. 16:40:44

@TuRuL_2k2:

Én nem vagyok 65 év feletti (vaj', leszek-e?!), teljes árú jeggyel utazok. De nem irigylem a 65 év felettiektől, hogy ingyen utazhatnak. Sőt, még egy kis jóérzés is támad benne, az önbecsülésem erősödik azáltal, ha arra gondolok, legalább ennyit tudunk adni az "öregjeinknek". Nagyon kevés ez, és nem is lényegi dolog, de mégiscsak valami.

Valamelyik nyugdíjrendszeres posztnál már írtam, hogy: vegyük már észre, hogy nem a "nyuggerek2 veszik el a jövőnket (sőt, ellenkezőleg, nekik köszönhetjük a jelenünket). Először a gyerekektől féltettük "a mi kis fincsinket": az eredmény 7 millió művi abortusz és demográfiai összeomlás. Most már az öregek szájából nézzük ki rettegve a falatot? :-/

Ceterum censeo: a nyugdíjrendszert sürgősen át kell alakítani úgy, hogy a mindenkori kifizetések a mindenkori befizetések függvényében alakuljanak (naggyábúl a svédmodell) ;-)

ü
bbjnick

Tündér_Lala 2010.11.29. 16:55:58

@TaTa86.: Nézd a vidéki nénike, a havi 40 eFt-os nyugdíjából igenis menjen igyen, ha szakvizsgálatra van szüksége. Különben inkább nem megy.
Aki sokkal jobb anyagi viszonyok között kéjutazásra használja a lehetőséget, az ne menjen.
Melyikből van több ? Azt gondolom az előzőből, de sokkal sokkal több.
Az pedig a Kádári langymeleg világról pont a nyugdíjasok esetében vicces. Nekik söpörték le a padlásukat, fosztották ki őket, dolgoztak szarér hugyér mondván a cucilista állam majd gondoskodik róluk.
A doktrínerség nem jó tanácsadó. Ha változtatásra kerüla sor, akkor is csak szelektíven vagy perkop szabad ezt megtenni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.29. 17:01:04

@bbjnick:

Igen.

Egyébként az államháztartás által támogatott bármely célcsoport bármely támogatását pontosan ugyanilyen érvek alapján meg lehet támadni. A támogatás ugyanis arról szól, hogy a közös pénzalapból juttatunk valakinek, teherviselése mértékétől függetlenül.

Tündér_Lala 2010.11.29. 17:04:16

@Chicano: Leírtam, hogy pont akkor ment az OV Fletó polémia a parlamentben, plusz komment közben kérték tőlem a régi munkahelyemről, hogy programokat fordítsak le exe-re és küldjem vissza.
Egy fenékkel három lovon ülve hibáztam. De ezt leírtam, pont a reklamáló kommented elött.
Tehát elnézést.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 17:11:27

@Tündér_Lala: "Különben inkább nem megy."
Az én vidéki nagymamám 40ezres nyugdíjjal így sem megy.

"Nekik söpörték le a padlásukat, fosztották ki őket, dolgoztak szarér hugyér mondván a cucilista állam majd gondoskodik róluk. "
Tanulság: ezért ne bízz egy diktatúrában! Mert hazudik, átver és kihasznál.

De még egyszer: sehol nincs ilyen kedvezmény. Ezzel párhuzamosan sehol nincsenek ilyen brutális adóterhek. Talán van korreláció a kettő között.

Nem akarok túl cinikus lenni a magam 24 évével, de: Járni jár, de nem jut. Nem tudom hogy ezt mit kell tovább ragozni? Ha fontos a vizsgálat valószínűleg megér 400 forintot.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 17:14:04

@Tündér_Lala: "A doktrínerség nem jó tanácsadó. Ha változtatásra kerüla sor, akkor is csak szelektíven vagy perkop szabad ezt megtenni. "
Nincs ebben semmi doktrinerség. De én akkor is azt támogatnám, hogy legyen egy egyszerű, könnyen átlátható fapados rendszer, igazságossággal pedig töltsék meg maguk az emberek, ne az állam. (Állami igazságossággal ugye jól meg lettünk áldva az utóbbi 70 évben...)

evil overlord (törölt) 2010.11.29. 17:20:04

@TaTa86.: Belgiumban magasabb az adó+járulékteher. A csökkentések miatt valószínűleg Svédországban is. Ennek ellenére ott se támogatnak mindent.

Utazás az orvoshoz: meg lehetne oldani, hogy a rászorulókat önkormányzati busszal elviszik. Úgyis meg kellene oldani az iskolabusz rendszert, a holtidőben erre is lehetne használni.
Másik megoldás: az orvosi igazolás (és nyugdíj mértéke) alapján kap kedvezményt.

Tündér_Lala 2010.11.29. 17:31:00

@TaTa86.:
"Tanulság: ezért ne bízz egy diktatúrában! Mert hazudik, átver és kihasznál."
Ha bízott (inkább nem), ha nem, ezt kapta.

"Nem akarok túl cinikus lenni a magam 24 évével, de: Járni jár, de nem jut. Nem tudom hogy ezt mit kell tovább ragozni? Ha fontos a vizsgálat valószínűleg megér 400 forintot. "

Idővel majd rájössz (vagy látod a nagymamádon) hogy a kor előrehaladtával a racionális döntések az öregeknek nem erős oldaluk.

Én sem akarom túl ragozni, csak azért vitatkozom ennyit, hogy lássátok: Minden döntésnek van nyeresége és vesztesége, előnye, hátránya. Ezeket felmérni, a legjobb megoldást választani felelősség. Az öregekért pedig - még ha ők mást is mondanak - a társadalomnak kell felelősséget vállalnia.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 17:33:18

@evil overlord: Igen ez pl egy jó ötlet.
Ahol lehet az önkorira kell bízni, ők ismerik pontosan az adott helyzetet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 18:05:13

@Tündér_Lala: "Az öregekért pedig - még ha ők mást is mondanak - a társadalomnak kell felelősséget vállalnia. "
1) Erre van a nyugdíj.
2) Ki fog felelősséget vállalni a jövő öregjeiért?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.11.29. 18:06:36

@Tündér_Lala: "Az öregekért pedig - még ha ők mást is mondanak - a társadalomnak kell felelősséget vállalnia. "
1) Erre van a nyugdíj.
2) Ki fog felelősséget vállalni a jövő öregjeiért?

Bloodscalp 2010.11.29. 18:07:40

@evil overlord: ez nagyon szép hogy semmi nincs ingyen, és hogy tudatosítani...de hogy választások után vagyunk, és hogy Elötte miért nem jöttek elő konkrét tervekkel...klassz ugye?

Hófehérke hét kicsi törpéje 2010.11.29. 18:23:55

@bryan: Igen, utazz el Münchenbe. A csúcsidőben is használható bérlet kb. 30%-kal drágább, mint a csúcsidőben nem használható, azért mert ott a 200 m hosszú ún. Langzugra is nehezen férnek föl az emberek. Ezzel ösztönzik azt, hogy aki csak teheti, ne csúcsidőben utazzon.

Akik annyira az öregek ingyen utazását helyeslik, azok egy alapvető közgazdaságtani szabályt hagynak figyelmen kívül, mely szerint ami ingyen van, arra korlátlan kereslet lesz, amit viszont korlátos erőforrásokból kell kiegyenlíteni. Abból az erőforrásból, amiből egyre kevesebb van.

evil overlord (törölt) 2010.11.29. 18:42:32

@Bloodscalp: Nem érdekel, hogy előtte mit mondtak, vagy mit nem mondtak. Ha nekiálltak volna ötletelni, akkor nem lett volna meg a 2/3.

@Hófehérke hét kicsi törpéje: Parkinson törvénye :)

F**k_k.u.K.a.c_P30PL3.|-|u 2010.11.29. 19:11:53

@gloire: Teljes_mértékben_egyet_értek!Helyijáratos_buszközlekedés_egyszerüen_lehetetlen_délelött.Temető,korház,templom.Rosszidöben_Tesco,Interspar..stb

stepboy 2010.11.29. 19:29:11

@bryan:
éppen linket kerestem és ezt találtam www.tfl.gov.uk/tickets/14305.aspx

"You can get a Freedom Pass if your only or main home is in a London Borough and:
You were 60 or older before 6 April 2010
You turned 60 on or after 6 April 2010 and meet the new age criteria
Or have an eligible disability"

:-)

Ez a Transport for London oldaláról van (pont aktuális, ugyanis ennek a mintájára alakítják a BKK-t Budapesten); de ezenkívül ott is van Peak és Off-peak idősáv, értelemszerűen az előbbi a drágább. Meg fentebb is írták Münchent.

Ettől függetlenül nem értek egyet az ingyenességgel, hiszen akkor azt a többi utasnak, vagy adózónak kell majd fizetnie.
Jó példa erre az új SZJA - jövőre mindenkinek 16%-ot kell fizetnie (nagyon leegyszerűsítve), így akinek eddig nem kellett (0%-os sávban volt), annak értelemszerűen többet kell bedobnia a közösbe, viszont akinek meg a magasabb sáv miatt többet kellett fizetnie, az mostantól majd jobban fog járni - és ez így igazságos.

stepboy 2010.11.29. 19:32:39

@Elpet:
"A támogatás ugyanis arról szól, hogy a közös pénzalapból juttatunk valakinek, teherviselése mértékétől függetlenül."

Kivéve az adóvisszatérítés...

stepboy 2010.11.29. 19:35:41

@stepboy: Adókedvezmény lesz az.

Téglagyári Megálló 2010.11.29. 19:51:27

@Tehetetlen Dodó:

Csak nem a világhíres Magda Sándor főiskoláról van szó?

Bloodscalp 2010.11.29. 19:52:10

@evil overlord: Csak a fidesz! ugye? akkor mia fasznak háborogsz ha más huzza a száját hogy elveszik a pénzét?

evil overlord (törölt) 2010.11.29. 20:13:45

@Bloodscalp: Ha ennyire a szívén viseli a posztkommunistákat, akkor fogadjon örökbe párat. Szükségük lesz rá, kemény idők jönnek :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.11.29. 20:39:32

@bryan: Londonban 9.00 után vehető igénybe a nyugdíjas kedvezmény. Az amúgy félig üres metróra felszállhatnak. Ez szerintem teljesen méltányos és mégis segítség a nem dolgozni járóknak. Aki dolgozik, az meg vehet bérletet.

Tehetetlen Dodó 2010.11.29. 20:40:38

@Téglagyári Megálló: Nem egészen, csak majdnem.
Az egri Ho Si Minh tanárképzőről, amelyet manapság valami orbitális tévedés folytán Esterházy Károlynak hívnak, pedig még mindig a hős Ho apó szelleme lengi be az épületet.

Tehetetlen Dodó 2010.11.29. 20:41:42

@Téglagyári Megálló: Persze, ha jól meggondoljuk, csak egy apró, mulandó különbség van: Magda apó még élő bolsevik.

Bloodscalp 2010.11.29. 20:50:32

@evil overlord: heh, amint megnyílnak az akták és nem szivárognak kormányközeli médiákhoz, csemegézni fogok:) Mikola vs Balsai melyiket szeressem...jahogy erröl is a nemzeti kormány dönt, és hogy nem nyílnak meg....aha

Bell & Sebastian 2010.11.29. 20:51:25

zero -val értek egyet,
hogy tudni illik lehetne differenciálni, ha már éppen ettől dől össze a gazdaság és nem a többi ingyenélőtől. Haladjunk csak szépen sorban, kezdjük a pozitív diszkrimináció felszámolását a valóban -szociális alapon- méltatlan ingyen ebédelőkkel.
- tenyésztett kisebbség
- 800.000 orvosilag invalidus

Az egész felvetés megosztó szándékú, aljas figyelemelterelés a valódi parazitákról, azokról, akik az orvos-, jogász-, akadémikus- és média -kasztban lelhetők fel - és még nagyító sem nagyon kell hozzájuk!

Jön föl a mocsárgáz.

pakesz (törölt) 2010.11.29. 21:40:59

@gloire: latom neked se volt gyereked te goreny

stepboy 2010.11.29. 22:18:20

@tölgy: nem egészen, csak a linket kellett volna megnézni...

de, h senki ne legyen megtévesztve: www.tfl.gov.uk/assets/downloads/tickets/getting_around_with_discounts_may_2010.pdf

A 14. oldalon:
" On bus, Tube, tram, DLR and
London Overground
• To travel free anywhere at any time
On National Rail services in London
• To travel free after 0930 Monday-Friday
• To travel free anytime on Saturdays, Sundays
and public holidays on most services
• To travel free before 0930 Monday-Friday
on selected National Rail services in London.
See tfl.gov.uk/fares for more information "

Ez alapján néhány vasút-vonal kivételével ingyen lehet utazni bárhova és bármikor Londonban néhány feltételnek megfelelve (60. életévet betöltött helyi lakos, igazoló okmánnyal).

Dubito 2010.11.29. 23:26:07

Borzasztó igazságtalan, hogy egy 30 éves fiatal, aki gyereket nevel, még egzisztenciát kell teremtsen, lakást, bútort vásároljon, munkába bejárjon, 100e ft jövedelemből teljes árat fizet mindenért, a nyugdíjas pedig ugyanennyi nyugdíjból ingyen utazhat, wellnesezhet, részesülhet a nyugdíjas támogatások végtelen tárházából.

Én már közelebb állok a nyugdíjhoz, mint a pályakezdéshez, de azt mondom: NEM IGAZSÁGOS!

Dubito 2010.11.29. 23:34:15

Mind gyakrabban találkozom azzal a jelenséggel, hogy nyugdíjas szülők támogatják fiatal gyerekeiket. Ez PERVERZ! Az a normális,amikor az életerős fiatalok támogatják idős szüleiket. Persze csak akkor, ha eleve meg nem fojtják őket a közterhekkel, amik az idősek pazarló juttatásaihoz kellenek

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.11.29. 23:49:39

Az a baj hogy a MÁV fenntartása gyakorlatilag ugyanannyiba kerül akár ingyen utazik, akár egyáltalán nem utazik Cili néni. Attól tartok hogy ha akár fél kiló csirkefarhát ára lenne a Bp-Keszthely, Cili néni, a szárnyasfej-vadász (aki módosított példánkban legyen nyugdíjas bérszámfejtő) inkább hőkezelné otthon a szárnyast, mintsem a közösségi közlekedés kapacitáskihasználtsági mutatóit javítaná.

Sajnos, ha elérnénk az européer enteriőrt a kupékban, és Középvezető Károly így inkább utazna debreceni üzleti megbeszélésére vasúton ahelyett hogy középkategóriás gépjárművébe töltene jókora jövedéki adó tartalmú üzemanyagot (hazafelé a büfékocsiban elfogyasztott unikum jövedéki adótartalmában kisebb mértékben kompenzálva azt), akkor sem lennénk ki a vízből.

Ha viszont elzavarná a kormány a MÁV-ból, BKV-ból a sok biodíszletet (feltéve ha valahol az elkövetkező években lenne aki foglalkoztassa őket) akkor talán lehetne az egyenlegen valamicskét javítani, persze ehhez először a Gaskó féle parazitákat kellene egy szívlapáttal pofánvágni. Ez a menet még szintén hátra van.

Bell & Sebastian 2010.11.30. 00:02:42

@Dubito:
Valamit nagyon össze tetszel itten kutyulni. Majd, ha magyar nyugdíjas hordák lepik el Tokiót, jogosan reklamálsz, sokallod a júdáspénzüket.

Ezzel szemben, inkább Svájcot lepik el a magyar nyugdíjas rablókommunisták, értelem szerűen azoknak a milliárdoknak a kisíbolása után, amiket itt mi most annyira hiányolunk. Meg is ugrott a helvét reformátusok százalékos aránya, naná, hogy lefelé. Libákról egy szót se!

Van az a valós helyzet, ahol a KGB -protokoll lenne a követendő ezzel a kibaszott tolvaj bandával szemben, ha sémita - ha nyugdíjas antifasiszta.

elfelejtette 2010.11.30. 00:16:31

Jogos a felvetés, de ez megint olyan "szerintem jó lenne" gazdaságpolitika. Számokat szeretnék látni, hasznot forintban, megspórolt összegeket ilyen/olyan formában.

Bell & Sebastian 2010.11.30. 00:45:53

Én meg azt, hogy szűnjön meg Budapest állam az államban -státusza, az ottani -balliberálisokkal konspiráló- hatóságok végre ott is tegyék már a dolgukat, ne csak mindig a vidéki szerencsétleneken verjék el a port!

Majd, ha a Feri-Gordon-Gábor triumvirátust leültették, lehet a nyugdíjasokat vegzálni.
De ha az a cél, hogy a szoci táborba terelje őket a divattutul csepürágászat, ez is jó ötlet, bár nem túl kreatív.

==T== 2010.11.30. 09:13:13

@Elpet: a jelenlétükkel csökkentik a szolgáltatási színvonalat, mivel ugye helyeket foglalnak el, ráadásul ált. elvárják a fizetős utasoktól, hogy adják át nekik az ülőhelyet.

TG69 2010.11.30. 10:08:49

@Bell & Sebastian: Nem a mocsárgázról van itt szó, hanem a kb 45 felettiek és alatiak közti egyre erősődő ellentétről egy fenntarthatatlan rendszer várható következményeiről, egy előrelátó és ezért minimum visszafogott újragondolásról.

A magyar társadalomra egyszerre fog rázuhanni a szakképzetlen cigánytömegek és az eltartandó nyugdíjas tömegek gondja és akkor lehet romantikázni az öregkorról, társadalmi szolidaritásról stb, a jövő a populista politikai osztály miatt egyre sötétebb. Pl Matolcsy ma már az EU-t oktatja :)

Bell & Sebastian 2010.11.30. 10:54:56

@TG69:
Talán az elosztás körüli anomáliákat kellene először rendbe tenni. Miért nem a kiemelt pártnyugdíjaknak esik neki az úri közönség, vagy pörgeti fel az eljárásokat a nagyon független pösti bíróság, esetleg szedi elő a szociális támogatási rendszert?

Ez az utazási kérdés attól jó, hogy mindenki ért hozzá, pedig a jelentősége elég kicsi.

Az ügyészség például még a százmilliárdos nagyságrendű ügyekkel nyűglődik, az egyszámjegyűek valamikor 12 év múlva kerülnek sorra, ha ez így megy tovább. Ez az igazán felháborító, nem a vidéki nagymami, aki havonta kétszer -ingyen- elmegy a teszkóba csirkedögökért!

Nagyon jó lenne, ha a budapesti problémákat nem vetítenék állandóan rá a vidékre. Innen például tisztán látszik, hol is a gennyes kelés az országon.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.11.30. 11:15:06

@Bell & Sebastian 2010.11.30. 10:54:56

Az elosztás körüli anomáliák megértéséhez a terminológia adja meg a kulcsot.

Monopólium és kartell ---> Piac

Lánckereskedelem ---> Szolgáltatás

A fenti értelmezés kötelező, aki eltér tőle, kiírja magát.

stepboy 2010.11.30. 17:03:51

@tölgy: jaj, bocsánat. Nem tudtam, h nem értesz angolul. Ugyanis ott, konkrétan arról van szó, h bizonyos feltételek mellett a 60 évesnél idősebbek gyakorlatilag ingyen használhatják a londoni tömegközlekedést.

Nem, 9-től vagy 9.30-tól féláron, hanem egész nap ingyen.

Bell & Sebastian 2010.12.01. 00:47:48

@stepboy:
Using your pass outside London
If you've got a rose symbol or a bus hologram on your pass you can use it on local buses all over England. You can use it between 09:30 and 23:00 on weekdays and at any time on weekends and public holidays.

www.tfl.gov.uk/tickets/14305.aspx
www.tfl.gov.uk/tickets/14305.aspx#tkt-tab-panel-4

Lándonba', ott igen. De minálunk a nemlondoniak is emésztik a szufficitet, ráadásul nemlondonban, csak. :)

malaci 2010.12.01. 18:09:39

Mindenkinek, akinek szól!
Feleségemmel tisztességesen, hivatalosan bejelentve dolgoztunk, tisztességesen felneveltünk két gyermeket, mindkettőt diplomával indítottuk neki az életnek, s a kezdő anyagi segítséget is kinyögtük.
Szerencsére mindkettő megáll jelenleg a saját lábán.
Mi sajnos öregszünk, ugyanúgy, mint a mai fiatalok és középkorúak.
Figyelem! A fiatalság nem érdem, hanem egy múló ÁLLAPOT!
Aki a ma már megöregedetteken, kiszolgáltatott, elesett nyugdíjasokon köszörüli a nyelvét, annak ajánlom a TÜKRÖT, amelyben kellő figyelemmel megláthatja saját nyugdíjas arcát, nyugdíjas létét.
Akik ezen az oldalon nem becsülik meg az időseket, saját szüleiket sem becsülik, s gyermekeiktől sem várhatja azt el. Nekik illene gyónásra jelentkezni (tízparancsolat!!).
Túl sok a zsigeres, ostoba indulat!
Az alapprobléma jogos!
Értse, akire tartozik!
Javaslom, hogy a mai munkaképes korúak indulatok helyett, igyekezzenek időben munkába állni, ne a szüleiket terheljék a második, harmadik diploma diáklétével. Ne olyan munkahelyet vállaljanak, ahol feketemunka, vagy minimálbéres a bejelentés, s a többi zsebbe megy.
Ha mindenki a valós jövedelme után fizeti a nyugdíjjárulékot, ahogyan mi is tettük, akkor a jelenlegi nyugdíjrendszer is hosszan és jól működhetne.
Eddig is volt, most is van, jövőben is lesz "pofátlanul" (kormányidézet sic) magas nyugdíj, ami nem arányos a befizetésekkel.
Ennek rendszabályozása lehet cél. Minden játéknak van játékszabálya. Legyen a szabály jó, legyen, aki betartatja!

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2011.01.20. 10:59:43

Kibaszottul egyetértek a felvetéssel. Kornai is megmondta, hogy ami ingyen van, abból pazarlás lesz (Hiány). Ugyanezért értek egyet a vizitdíjjal is. A másik magyar Friedman Milton meg megondta, hogy ingyenebéd nincsen. Szóval hajrá.

elfelejtette 2011.02.19. 17:56:20

Ezt kapjak nyugdijemeles helyett. Apropenz egyebkent, koltsegvetesi jelentosege kicsi, az ellenzek viszont tudna fabrikalni belole egy vizitdij 2 ugyet. Politikai koltseg/haszon elemzes szerint nem eri meg.

egy nik a sok közül 2011.02.19. 18:10:02

@elfelejtette:

"Apropenz egyebkent, koltsegvetesi jelentosege kicsi"

Erről nem a költségvetést, hanem a volántársaságokat kellene megkérdezni.

(Érdekes, vonatokon kevés nyugdíjast látok, az valahogy büdös nekik.)
süti beállítások módosítása