A megoldás kulcsa a Szovjetunió
2010. október 26. írta: dobray

A megoldás kulcsa a Szovjetunió

16.28: Budapest rendőr-főkapitánya pénteken a kora délutáni órákban tárgyalást folytatott Horváth Pállal és Barcsai Jenővel a budapesti taxisok, valamint a magánfuvarozók országos képviselőjével. A dr. Barna Sándor rendőrtábornok kérésére létrejött találkozón megegyezés született abban, hogy a taxisokkal szemben nem lép fel erőszakosan a rendőrség. A főkapitány hangsúlyozta: amennyiben a tömegek elleni erőszakos fellépésre parancsot kap, úgy lemond tisztéről - tájékoztatták az MTI-t a megbeszélésről a BRFK illetékesei. (Mint ismeretes, a főkapitány kora reggel még nem zárta ki az erőszakos fellépés lehetőségét.) A taxisok képviselője, Horváth Pál még a BRFK-ról intézkedett a Ferihegyi repülőtér, valamint a Mosonyi úti laktanyában lévő  közrendvédelmi parancsnokság blokádjának feloldására, megegyeztek a  további együttműködésben, valamint abban, hogy kölcsönösen  tájékoztatják egymást. A tiltakozók képviselői jóindulatukról biztosították a rendőrséget, hangoztatták, hogy ez kizárólag gazdasági és nem politikai ügy, amennyiben a kormányzattal meg tudnak egyezni, három órán belül ,,felszabadítják" az országot, és helyreáll a rend.


Taxisblokád, második nap, péntek délután: érdekes fejleményeknek lehetünk tanúi. Göncz Árpád közli (MTI, 17.09), hogy mint a hadsereg főparancsnoka még a kora délelőtti órákban határozott utasítást adott ki, hogy a hadsereget és annak eszközeit nem szabad bevonni a taxis demonstráció miatt kialakult konfliktus rendezésébe. Ez rögtön más színben tünteti fel a fenti hírt is. A fél ötös hírt követően ugyanis fél hatkor a következő hír jön ki az MTI-ből:

17:22: Az államelnöknél a budapesti rendőrfőkapitány

A budapesti rendőrség nem fog erőszakot alkalmazni - jelentette ki Göncz Árpád köztársasági elnök dolgozószobájából kilépve Barna Sándor budapesti rendőrfőkapitány az MTI tudósítójának, pénteken 16 óra 45 perckor. Hozzátette, hogy a köztársasági elnököt is tájékoztatta e tényről. Elmondta továbbá: ami Budapesten ezekben az órákban történik, az nem rendőrségi és közlekedési, hanem politikai problémát jelez. A magántaxisok és fuvarozók demonstrációja ugyanis a kormány által hozott döntés megváltoztatását akarja kikényszeríteni. Igaz ugyan, hogy a megmozdulás túlnőtt az egyszerű közlekedési blokádon, ám a rendőrség továbbra is csupán az alapvető közlekedési lehetőségeket igyekszik biztosítani, továbbá azt, hogy a mentők, a tűzoltók, s a többi közszolgálati jármű eljusson céljához - hangoztatta a főkapitány.

Azaz a köztársasági elnök úr a kormány ellenében dolgozik. Na de ne fussunk annyira előre. A délután a bányászkongresszusról szóló híradással indul, majd a létező összes civil és nem civil szervezet állást foglal, amelyet hat részben ad ki az MTI, végül a Munkáspárt és Thürmer Gyula szögezi le, hogy a megoldás kulcsa a Szovjetunió. Válogatás az MTI archívumából, percről percre. Ki találja meg Bogár Lászlót?

12:02: Bányászkongresszus

Egyórás késéssel kezdődött meg pénteken délelőtt Budapesten a Bányaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének 25. (rendkívüli) kongresszusa, amely többek között az alapszabály módosításáról és sztrájkügyekben hivatott dönteni. A kongresszus ugyan határozatképes, de a közlekedési nehézségek miatt többen nem érkeztek meg, így például a veszprémi szénbányákból, és a zalai olajbányászok küldöttei. A kongresszus résztvevőit Schalkhammer Antal főtitkár köszöntötte, majd elöljáróban mindjárt reagált a délelőtti eseményekre, és felolvasta azt a táviratot, amelyet a taxis dolgozók szakszervezetéhez kívánnak eljuttatni. Eszerint a bányaipari dolgozók kongresszusa teljes mértékig megérti a taxisok jogos felháborodását az üzemanyagárak drasztikus felemelése miatt. A taxisok tiltakozó akciójával szolidaritást vállalnak, és támogatják azt a követelést, hogy a kormány vonja vissza ezt, a lakosság teljes körét súlyosan érintő intézkedést. (MTI)

12:13: Nem kezdi meg a rendőrség a taxisblokádok felszámolását

Bár továbbra sem sikerült megállapodni a kormánynak és a fuvarozók képviselőinek, az előzetes bejelentés ellenére nem kezdik meg pénteken 12 órakor a hidak megtisztítását - mondotta Horváth Balázs belügyminiszter a Magyar Távirati Iroda munkatársának. A tárgyalások továbbra is folynak a kormány és a magánfuvarozók között.Horváth Balázs kijelentette: ,,Nagyon remélem, hogy a megbeszélések eredményeként sikerül megállapodni a taxisokkal és felszabadítani a hidakat, közutakat, helyreállítani a rendet. Ezért a kormány hajlandó hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ülni. A taxisok nevében tárgyaló Horváth Pál és Barcsai Jenő arról számoltak be az MTI munkatársának: továbbra is azt szeretnék, hogy a kormány a hétfői megbeszélésig függessze fel a jelenlegi benzinárakat. Ebben az esetben vállalják, hogy 3 óra alatt helyreállítják a normális forgalmi rendet az országban. A kormány azonban erről hallani sem akar, így a taxisok nem vállalják a felelősséget a következményekért.


12:18: Az MSZOSZ közleménye

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Konzultatív Testületének pénteki tanácskozásán résztvevők megállapították, hogy az érdekegyeztetés teljes hiánya, a kormány minden előzetes konzultációt mellőző drasztikus döntése következtében súlyos konfliktus, országos sztrájkkal fenyegető helyzet alakult ki. Az MSZOSZ Konzultatív Testülete, miközben szolidaritásáról biztosítja a kormány intézkedése következtében nehéz helyzetbe került állampolgárokat és szervezeteiket, egyuttal mindent meg kíván tenni az ország normális állapotának helyreállítása érdekében. Ezért a mai napon egyeztető eljárást kezdeményez és felszólítja a kormányt, hogy kompromisszum készséget tanusítva az érintettek képviselőivel a tárgyalásokat azonnali hatállyal kezdje meg. A tárgyalások során olyan megállapodásokra kell jutni, amely az árak, az adórendszer és a keresetek együttes alakításával törekszik a kialakult válság megoldására. Amennyiben a kormány e tárgyalásoktól elzárkózik, úgy a kialakult helyzet következményeiért minden felelősség rá hárul.

 12:34: Visszavonták a rendőröket az Árpád hídtól

A déli órákban fokozódott a feszültség Budapesten. Az Árpád híd pesti hídfőjénél több ezres tömeg gyűlt össze, s rendőrellenes megnyilvánulások voltak tapasztalhatók. A belügyminiszter utasította a budapesti rendőrfőkapitányt, hogy vonja vissza rendőröket az Árpád hídtól. Néhány magántaxi gépkocsi vezetője megkísérelte járművével elzárni a BRFK Közbiztonsági Parancsnokság Budapest, VIII. kerület, Mosonyi utcai épületének kijáratát. A BRFK vezetője intézkedett az itteni útakadály megszüntetésére.


12:54: IPOSZ vélemény

Az Iartestületek Országos Szövetsége arra hívja fel a taxisokat, hogy fejezzék be a demonstrációt arra az időszakra, amíg folynak a kormánnyal a tárgyalások - mondotta Kassai Róbert, az IPOSZ alelnöke, szóvivő a Magyar Távirati Irodának. Az IPOSZ sem ért egyet az üzemanyagárak ilyen drasztikus mértékű emelésével, sérelmezi az áremelés bejelentési módját, valamint azt, hogy az egész intézkedés közgazdaságilag megalapozatlan. Azért került sor ilyen nagy mértékű áremelésre, mert az üzemanyagokat,

főleg a benzint túlzott mértékű adók terhelik. Ez az áremelés nagyon veszélyes, mivel hamarosan végighullámzik az egész gazdaságon, és valamennyi terméknél érzékelhetővé válik. Éppen ezért Kassai Róbert szerint korántsem csak arról van szó, hogy a taxisok saját
érdekükben tiltakoznak. Közlekedést lassító demonstrációjuk valamennyi magyar állampolgárt érinti, hiszen a következő napokban várhatóan minden más termék is megdrágul, és elképzelhető, hogy jövőre négy millió ember nem tud majd fűteni. Egyébként a taxisok megmozdulását nem tekintik sztrájknak, tüntetésnek, csupán a forgalom lassítására irányul, így nem vonatkozik rá az a jogszabályi előírás, hogy 72 órával előbb be kell jelenteni. Az IPOSZ szerint elkerülhető lett volna a demonstráció, ha a kormány veszi a fáradtságot és leül az érdekvédelmi szervezetekkel tárgyalni, egyezteti elképzelését. Az IPOSZ szóvivője úgy értékeli a jelenlegi kormányintézkedést, hogy ennek hatására a vezetés elvesztette a vállalkozók bizalmát.

13:54: A rendőrök nem alkalmaznak erőszakot

A budapesti rendőrfőkapitány utasítása szerint a rendőrök nem alkalmaznak erőszakot a fővárosban - mondta Gyulay Péter rendőr-százados a Budapesti Rendőr-főkapitányság karhatalmi zászlóaljának parancsnoka az MTI munkatársának pénteken kora délután. Gyulay Péter hangsúlyozta: a fővárosi kerületi rendőrökből ad hoc jelleggel összeállított karhatalmi egység, amely mintegy 300 főből áll, készen áll a törvényes rendőri feladatok végrehajtására. Rendelkeznek a tömegoszlatáshoz szükséges személyi és más technikai
eszközökkel, de ezeket csak parancsra alkalmazhatják. Az egység parancsnoka utalt arra, hogy a rendőrök személy szerint nagyon nehéz helyzetben vannak, mert az üzemanyagárak drasztikus emelése magánemberként őket is érinti, ugyanakkor mint rendőrök, kötelesek a közrendet és közbiztonságot a törvényes eszközökkel fenntartani. Gyulay Péter elmondta, hogy egységében vannak olyan rendőrök, akik már több mint 24 órája szolgálatot teljesítenek, fáradtak, de tudják, hogy a főváros lakosságának szüksége van rájuk. Kedvezőnek tartják, hogy eddig még nem találkoztak komolyabb rendőrellenes megnyilvánulásokkal. Bíznak abban, hogy a válságos helyzet erőszakmentesen rendeződik.


 14:05: Tanácsi dolgozók szakszervezetének kongresszusa

Délelőtt fél tizenegy óta feszült légkörben várakozik a Tanácsi (önkormányzati) Dolgozók Szakszervezete kongresszusának közel 90 küldötte Kőbányán, hogy megkezdje második kongresszusát. A taxisok országos tiltakozó akciója miatt azonban az ország különböző településeiről reggel óta a küldöttek nagy része érkezhetett még meg. Amint egy 40 ezer közigazgatási szakembert tömörítő Tanácsi Dolgozók Szakszervezetének mára tervezett kongresszusán egyebek között tiltakozni kívántak amiatt, hogy a Parlament még mindig nem fogadta el a közszolgálati törvényt, ugyanis ezzel meglehetősen ingatag helyzetbe kerültek a közszolgálatban tevékenykedők. A tervek szerint ezen a kongresszuson új nevet is választanának a küldöttek, s a már idejét múlt tanácsi dolgozók elnevezés helyett várhatóan a Közigazgatási Alkalmazottak Szakszervezete vagy a Közigazgatási Intézményi Alkalmazottak Szakszervezete elnevezés mellett döntenének. A szakszervezet vezetőségének intéző bizottsága kora délután dönt arról, hogy megkezdik-e a szervezet második kongresszusát.Az SZDSZ nyilatkozata

 

1990.10.26. 14:11: SZDSZ-közlemény

,,A Szabad Demokraták Ügyvivői Testülete jogosnak tartja a hosszú időn át halogatott, majd előkészítés nélkül bevezetett áremelés elleni országos tiltakozást. Öthónapos fennállása alatt a kormány bebizonyította, hogy nem tud mit kezdeni gazdaságunk mélyülő válságával. A mai napon bebizonyította, hogy nem tud mit kezdeni a romló életkörülmények miatti társadalmi tiltakozással. Az erőszakkal való fenyegetőzés megengedhetetlen, csak tárgyalásos megoldás lehetséges. Most már nem csupán a benzin áráról van szó. Az országnak haladéktalanul felkészült, a lakosság bizalmát megszerezni képes kormányra van szüksége. Addig is biztosítani kell az élet normális menetét. Felhívjuk a tiltakozó mozgalom résztvevőit, hogy semmiféle provokációnak ne üljenek fel, védjék a rendet és a nyugalmat. Felhívjuk a közellátás, a szállítás és az egészségügy dolgozóit, hogy - mint eddig is tették - biztosítsák a lakosság ellátását. Felhívunk minden szabaddemokrata szervezetet, hogy támogassa a békés tiltakozó mozgalmat, valamint a közellátás és a közrend fenntartását."


14:23: A szocialisták álláspontja

,,A szocialisták megdöbbenve értesültek az üzemanyagárak rendkívül nagy mértékű, a gazdaságot átfogóan érintő, a lakosságot sújtó áremelésről. A lépés indoklását önkényesnek és elfogadhatatlannak tartják,, - hangzik a Magyar Szocialista Párt nyilatkozata, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez. ,,A szocialista párt véleménye szerint a tegnap bejelentett áremelés a lakosság legszélesebb rétegeit közvetlenül sújtja. Mivel Magyarországon több mint egymillió személygépkocsi van magántulajdonban, így a csaknem ugyanannyi családot érintő áremelés nem tekinthető a ,,kiváltságokoskra" rótt tehernek. A lépés csaknem minden termék árának emelkedéséhez fog vezetni, mivel a megnőtt termelési és szállítási költségeket elkerülhetetlenül a fogyasztókra hárítják majd át. Mivel a legalacsonyabb árkategóriájú termékek, így az élelmiszerek és közszükségleti cikkek árában fajlagosan magasabbak a szállítási költségek, az üzemanyagárak növelése a lakosság legszegényebb, legrászorulóbb rétegeit fogja a legnagyobb mértékben sújtani. Az előzetes számítások szerint a fogyasztói árszínvonal minimálisan 4-6 százalékos emelkedéséhez vezető döntés oly mértékben gyorsíthatja fel az inflációt, hogy az teljesen kezelhetetlenné válik. A gazdaság és a lakosság szempontjából egyaránt nagy horderejű
kérdésben a kormány elmulasztotta a demokratikus rendszerekben szokásos egyeztetést az érdekképviseleti szervekkel, valamint az érintett szakmai közvéleménnyel. Ennek egyenes következménye az a spontán felháborodás, amely, ha átmenetileg is, de megbénította az ország normális működését és ezzel további gazdasági károkat okozott.
A taxisok által folytatott tiltakozás, és az azt érzékelhetően kísérő szimpátia dintő jel kell legyen a kormány számára. A szocialisták a kialakult helyzetben óvják a kormányt bármiféle meggondolatlan erőszakos lépéstől, s egyúttal nyugalomra intik a lakosságot is.
A szocialista párt mélységesen sajnálja, hogy azok a pártok, amelyek a választások idején higgadtságot és szakértelmet ígértek, kormányra kerülve mindinkább átgondolatlan, kapkodó intézkedéseket tesznek. A folytonosan emlegetett és kétségkívül nehéz külső körülmények sem mentik fel a kormányt a meggondolatlan lépések miatti felelősség alól. A Magyar Szocialista Párt az elmúlt hónapokban ismétlődően felhívta a kormány figyelmét az infláció fenyegető veszélyére. Inflációellenes program sürgős kidolgozására tett javaslatot, és kezdeményezte, hogy a kormány vegye igénybe – pártállásuktól függetlenül - a legjobb szakértők közreműködését egy súlyos válsághelyzet megelőzése érdekében. Javaslataira, kezdeményezéseire azonban nem kapott érdemi választ. A Magyar Szocialista Párt mindezeket figyelembe véve követeli, hogy a kormány függessze fel az üzemanyagok árának emeléséről hozott döntését. A most önkényesen kiragadott ügyet illessze be egy átfogó koncepcióba és azt egy inflációellenes programmal együtt, a szükséges érdekegyeztetéseket követően terjessze az Országgyűlés elé. A szocialista párt ismételten megerősíti készségét a közreműködésre a gazdaság súlyos gondjainak megoldásában - hangzik az MSZP nyilatkozata.

15:39: Feszült várakozás

Az MTI tizenkilenc megyei szekesztőségének jelentése szerint délután háromig nem változott a helyzet: a taxisok és magánfuvarozók továbbra is eltorlaszolják a városok főközlekedési útvonalait, a forgalom áll, a tüntetők és a lakosság feszült hangulatban várja az egyeztető tárgyalások kimenetelét, a kormány döntését. (Kivételes helyzet alakult ki Székesfehérvárott, és Debrecenben ahol, bízva a közeli megoldásban a két órára - fél háromtól fél ötig - megszüntették a torlaszokat.) Mivel a közlekedés megbénulása miatt legtöbb helyen az élelmiszerszállító járművek sem jutottak célba, a boltokba meg sem érkezett, vagy hamar kifogyott a kenyér, a tej, a lakosság pánikszerű vásárlásba kezdett.

Ijedelmet okoz, hogy a megnőtt telefonforgalom miatt a vonalak leterheltek, s a szokásosnál is többet kell vonalra várni, sok helyen szinte lehetetlenné vált a telefonálás. A legújabb hír az országutakról: a tüntető taxisok és magán teherfuvarozók Füzesabony határában - ahogy ezt előre jelezték is - lezárták a 33-as és a 3-as főközlekedési út kereszteződését. Ezzel nemcsak a Budapest-Miskolc közötti útszakaszon akadályozzák a közlekedést, hanem részlegesen megbénítják az Alföld és az északi területek közötti forgalmat is.

16:22: Horváth Balázs belügyminiszter nyilatkozata

Honfitársaim!

Nehéz pillanatban szólok Önökhöz, ebben a felzaklatott helyzetben megmagyarázni, hogy a kormány miért nem hozta előbb nyilvánosságra a benzinár-emelést, és miért ilyen nagy arányú az emelés. A száraz tények a következők: a szovjet olajszállítások hónapok óta akadoznak, benzin augusztus óta nem érkezett a Szovjetunióból. Az elmaradt olajszállítmányok, valamint az Öböl-válság következtében történt olajár-robbanás miatt a világpiaci árak lényegesen megemelkedtek. A korábbi 17-18 dollárról a kétszeresére emelkedett az olaj ára. Az országnak normál fogyasztás mellett körülbelül 9 napi olaj- és benzintartaléka van. Ez a jelenlegi helyzetben négy napra csökkent. Ha a fogyasztás növekszik, akkor még ennyi sem lesz, és könnyen előállhat az a helyzet, hogy az ország közlekedése megbénul, gazdasága összeomlik. Kérjük, értsék meg: nem függeszthetjük fel az áremelésre vonatkozó döntésünket, mert nincs elegendő tartalékunk, és ez óhatatlanul katasztrófához vezetne. Tudniuk kell azt is, hogy a szomszédos országok polgárai sokkal szigorúbb intézkedések sorozatát is elfogadták és elviselték. Csak türelemmel és az alkotmányos úton juthat az ország előre, hiszen mindannyiunk közös erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy Magyarország a szabadság kivívása után a virágzó gazdaságot is
megteremtse magának. Ha most egyik vagy másik foglalkozási csoport mégoly súlyos gondjainak előtérbe helyezésével az egész ország működése megbénul - és megbénulhat -, ha most azok a széles rétegek is elveszítik türelmüket, amelyek eddig is vállukon viselték az átalakulás súlyos terheit, akkor alkotmányos rendszerünk, amelyet együtt teremtettünk, összeomolhat. Most valamennyien súlyos és döntő elhatározás előtt állunk: rend vagy káosz. Kérünk mindenkit, hogy a rend mellett döntsön, mert csak együttesen oldhatjuk meg közös gondjainkat.

A belügyminiszter a kormánynyilatkozat ismertetését követően elmondta: a kormány nem számított arra, hogy ilyen ellenállásba ütközik. Folyamatosan konzultálnak Göncz Árpád köztársasági elnökkel, a kialakult vészhelyzetről, és máris felállítottak három válságstábot. Ezek közül az egyik az érdekegyeztetést problémáit igyekszik megoldani a szakszervezetekkel közösen, vezetője Szabó Tamás munkaügyi államtitkár. A konfliktus globális megoldására a nemzetbiztonsági kabinet és a gazdasági tárca képviselőiből alakítottak válságstábot. Az energiagondok kezelésére pedig Bogár László NGKM-államtitkár vezetésével hoztak létre munkacsoportot. A belügyminiszter hangsúlyozta: a kormány az áremeléssel senkit nem akar megnyomorítani, de az intézkedés elkerülhetetlenné vált. Horváth Balázs közölte: a kormány nem kíván erőszakhoz folyamodni, és a rendőrség munkatársait is felhívta, hogy tanúsítsanak
tolarenciát, ám igen nehéz ezt megvalósítani, mivel immár kirakatbetörésekre, vasúti sínek eltorlaszolására is sor került, és az ország légiközlekedését is a megbénulás fenyegeti. A
miniszterelnök betegsége miatt a miniszterelnöki teendőket ellátó Horváth Balázs belügyminiszter szólt arról is, hogy rendszeresen tartja telefonon a kapcsolatot Antall Józseffel, akinek instrukciói alapján intézkedik. Kérdésre válaszolva Horváth Balázs közölte: a kormány álláspontja változatlan: az elkerülhetetlen áremelést nem vonják vissza, ám megvizsgálják, mit tehet a konfliktus megoldása érdekében a kormány, amennyiben hétfő délutánra a taxisok és fuvarozók képviselői reális elképzelésekeket nyújtanak át. Szükséges azonban, hogy addig is felszabadítsák a lezárt utakat és hidakat, s így az országban az élet normalizálódhassék - hangsúlyozta. A belügyminiszter közölte: a magyar-jugoszláv határon jugoszláv turisták sztrájkra fölhívó röplapokat adtak át a magyar hatóságoknak, amelyeknek aláírása ez volt: ,,az Országház előtti tüntetők". Ez azt mutatja - mondta -, hogy legalábbis egyes helyeken szervezett politikai tüntetést igyekeznek szítani a minden bizonnyal spontán megmozdulásokból. gondjainkat.

16:32: Pártok, szervezetek sokasága tiltakozott pénteken a kormány intézkedése miatt.

A Vállalkozók Pártja egyenesen Antall József miniszterelnök és  kormánya lemondását követelte. A párt véleménye szerint a kormány bebizonyította: nem képes az ország gazdasági életét megfelelően irányítani. Mind a mai napig nem készítette el azt a gazdaságpolitikai koncepciót, amely hazánk gazdasági életének határozott, gyors és szakszerű átalakítását szolgálná. A kormány intézkedései sorozatban nehezítik a mindennapi életet, növelik az inflációt. A kormány nem képes megoldani azt a feladatot, amelyre vállalkozott, nem képes kiutat mutatni a válságból. A Vállalkozók Pártja felkéri a köztársasági elnököt és a Parlament elnökét, hogy hívjanak össze rendkívüli Országgyűlést, a parlament tárgyalja meg a súlyos válsághelyzetet. Hazai és külföldi szakértők bevonásával dolgozza ki az ország kétéves megmentési programját, ennek végrehajtására nevezzen ki olyan szakértői kormányt, amely felül tud emelkedni a jelenlegi pártharcokon és képes kizárólag az ország érdekét szolgálni. A Magyar Szocialista Munkáspárt Horváth Balázs belügyminiszter, Bod Péter Ákos ipari és kereskedelmi miniszter, Rabár Ferenc pénzügyminiszter azonnali lemondását és az üzemanyagárak visszaállítását követelte. Az MSZMP ügyvezető titkárságának álláspontja szerint az Antall-kormány lépése lehetetlen helyzetet teremt több millió bérből és fizetésből élő számára, nyomorba kényszeríti a nyugdíjasokat, tönkre teszi a vállalkozókat, újabb csapást mér az iparra, a mezőgazdaságra. Az MSZMP támogatta a taxisok követeléseit, és elítélte, hogy a kormány erőszak alkalmazásával fenyegetőzött. Annak az álláspontjának adott hangot, hogy nem anarchiára, hanem széles körű népi összefogásra van  szükség. A Független Magyar Demokrata Párt elnöksége rendkívüli ülésén egyértelműen a kormányt tette felelőssé a kialakult helyzetért. Egyben hangsúlyozta: az ország közlekedésének megbénításáért felelősök esetében le kell vonni a személyi konzekvenciákat, és a tárgyalások idejére fel kell függeszteni a benzináremelést. Az elnökség leszögezte: a kormánynak nem ez az első hibás döntése, de ez után már felmerül a kérdés, hogy alkalmas-e a további bizalomra.

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt szakszervezeti frakciója óva intette a kormányt a kialakult helyzet erőszakos megoldásától. A frakció úgy vélte: ismét beigazolódott, hogy a gazdasági gondok megoldása elképzelhetetlen a dolgozói érdekképviseletek kizárásával. A költségvetés hiányát nem áremelésekkel és infláció-elszabadítással kell eltüntetni, hanem működő gazdasággal. A Demisz ügyvivő testülete felháborítónak tartotta, hogy az elmúlt hetekben tett kijelentésekkel ellentétben ilyen mértékű, az inflációt leginkább gerjesztő intézkedést hozott a kormány. Az ifjúsági szervezeti szövetség képviselőinek vélekedése szerint a társadalom elérte tűrőképességének maximális határát, így ebben a helyzetben az egyetlen elfogadható módszer a türelmes párbeszéd. A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Dolgoozók Szakszervezeti Szövetsége is szolidaritást vállalt a taxisok
kezdeményezte demonstrációval. Megítélése szerint a kormány intézkedésével az emberek életkörülményei iránti érzéketlenségről tett tanúbizonyságot. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete egyedüli megoldásnak azt tartotta, ha a kormány a csütörtöki árakat alapul véve az érdekegyeztető tanács elé terjeszti az üzemanyagár-emelés problémáját. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és a Közúti Közlekedési Kamara a közúti személy- és áruszállítást végző vállalkozók nevében tiltakozott a minősíthetetlenül magas üzemanyagár-emelések ellen. Álláspontjuk szerint több ezer munkavállaló válhat munkanélkülivé, mert az új üzemanyagárak sem a személy-, sem az áruszállításban nem érvényesíthetők. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége megítélése szerint az eddigi kormányintézkedések - a támogatások leépítése, a mértéktelen kamatemelés, a fizetőképes kereslet csökkentése - már egyébként is lehetetlenné tették a gazdálkodást. Emellett a most bevezetett áremelés - a korábbi költségemelkedések és támogatásleépítések miatti 30-40 százalékos élelmiszerár-emelkedésen túlmenően - további 7-15 százalékos fogyasztói élelmiszerár-emelést eredményez. A mezőgazdasági termelők tiltakoztak az ellen, hogy a kormány meg sem kísérelte egyeztetni intézkedését a gazdaság szereplőivel.

A mezőgazdasági termelők követelték, hogy a kormány ellentételezze az áremelést, amely mintegy 16 milliárd forintot jelentene. Ha ez elmarad, a termelők megfontolják egy törvényes demonstráció szervezését. Az Agrárszövetség elnöksége leszögezte: ,,a kormány újabb kemény csapást mért a már sok sebből vérző mezőgazdaságra, az ország legnagyobb üzemanyagfelhasználó ágazatára az őszi betakarítási és talajelőkészítési munkák kellős közepén,,. Hangsúlyozta: a kormány szándéka láthatóan arra irányul, hogy a népességet megossza autósra és autó nélküliekre, városira és falusira, holott intézkedése nyilvánvalóan az egész társadalmat sújtja. Az Agrárszövetség követelései között szerepelt, hogy a kormány tételesen bizonyítsa be intézkedésének szükségszerűségét, és mutassa be, mire és hogyan fogja felhasználni az abból származó többletbevételt. Mindezekkel együtt is arra kérte az Agrárszövetség a mezőgazdasági dolgozókat: ne sztrájkoljanak, mert az ország éléskamrájának feltöltésénél, a jövő évi kenyér megteremtésénél semmi sem fontosabb. Amit viszont most nem végeznek el, azt később nem lehet pótolni. A Szolidaritás Szakszervezeti Munkásszövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége felszólította tagjait, hogy még mindig állampolgári fegyelmezettséggel, de határozottan ,,állják el a diktatúra útját", viszont a szervezett munkássághoz illő fegyelemmel biztosítsák a közellátást, a betegellátást szolgáló folyosókat. A Magyar Autósiskolák Szövetsége az ország 4000 oktatójának nevében tiltakozott az üzemanyagár-emelés ellen, hiszen az a gépjárművezető-képzés teljes felszámolását eredményezheti. A nyilatkozatok többségéből kitűnik: ha a kormány nem vonja vissza intézkedését, sok szervezet a péntekihez hasonló demonstráció, szolidaritási sztrájk szervezésére készül.

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt felhívással fordult a lakossághoz, amelyben kifejezésre juttatta azt a véleményét: a parlamenti választások során egyes politikai pártok által mutatott túlhajtott szovjetellenesség, a parlament és a kormány koncepció
nélküli, ellentmondásos gazdaságpolitikája tovább fokozta, illetve felgyorsította a nemzetgazdaság leépülését. Ezért azonnali, hatásos intézkedéseket követel a párt. Ezek között szerepel, hogy egy nemzeti összefogásra épülő, széles parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány alakuljon, amely képes lehet a gazdaságot a válságból kivezetni. Szorgalmazza mielőbbi kormányszintű tárgyalások megkezdését a Szovjetunióval a szovjet-magyar gazdasági kapcsolatok Magyarország számára hátrányos alakulásának megszüntetése érdekében. Sürgeti, hogy a kormány dolgozzon ki szociális csomagtervet a veszélyeztetett rétegek védelmében, az elkerülhetetlen áremelések ellensúlyozására. A párt szolidaritásáról biztosítva az áremelés ellen fellépő szervezett megmozdulások résztvevőit, arra kér mindenkit, hogy véleménynyilvánításuk maradjon a törvényes keretek között, mert minden radikális és szélsőséges megmozdulás következménye beláthatatlan lenne. A Független Rendőrszakszervezet is azonosult - érzelmileg - a demonstrációban résztvevőkkel. A lakosság érdekében azonban szükségesnek tartja, hogy a rendőrség mindent megtegyen a közrend, a közbiztonság fenntartása érdekében. Úgy ítéli meg, hogy a helyzet kialakulásáért a felelősség a döntéshozókat terheli. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete is egyetértett a kormányintézkedés elleni demonstráció céljaival. Álláspontja szerint az áremelés szükséges, de megvalósításának módja elfogadhatatlan. A Kommunális Dolgozók Szakszervezete a kommunális szolgáltatásban dolgozó 70 ezer munkavállalója nevében fejezte ki felháborodását az áremelés miatt. A szakszervezet megítélése szerint az áremelés nemcsak dolgozóik életkörülményeinek további romlását eredményezi, hanem munkahelyük megtartását, s így a lakosság ellátását is veszélyezteti. Megnehezíti a most megválasztott önkormányzatok tevékenységét. A Textilipari Dolgozók Szakszervezetének elnöksége állásfoglalásában az iparág mintegy 100 ezer szervezett dolgozója nevében szögezte le: a bérből és fizetésből élők elviselhetetlennek érzik a kormány intézkedéseit, amelyek egyre több félelmet és feszültséget eredményeznek.

Az ágazat dolgozóinak már amúgy is nyomorúságos helyzetét tovább rontja, hogy az át nem gondolt intézkedések hatására gyáraik, üzemeik elesnek a meglévő export- és belföldi szerződéseik teljesítésétől, s ennek következtében a dolgozók munka nélkül maradnak. Az állásfoglalás hangsúlyozza: a kormány nem a kiadások csökkentésére, a jelen helyzetben szükséges ésszerű gazdálkodásra törekszik, hanem a bevételeket növeli, kockára téve az egész gazdaság működését és az ország belső békéjét. A szakszervezet követeli: a parlament kötelezze a kormányt a konfliktus tárgyalásos rendezésére. A Baloldali Ifjúsági Társulás szerint a kormánynak fel kell függesztenie intézkedését, pótolnia kell az elmaradt egyeztetést, és önmagára nézve le kell vonnia a konzekvenciát.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége - látva a délutánra kialakult helyzetet - nyílt levélben azzal a javaslattal fordult a kormányhoz, hogy azonnal kezdjen konkrét tárgyalásokat intézkedésének visszavonására, illetve az áremeléssel kapcsolatos elképzeléseinek kialakítása érdekében. Ezzel megelőzhető, hogy éjszaka még véletlenül se kerülhessen sor esetlegesen kiszámíthatatlan eseményekre. A víz-, csatorna- és fürdővállalatok munkavállalóinak képviselője, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés is tiltakozott a kormányintézkedés ellen, szolidaritást vállalva az áremelés visszavonásáért folytatott harccal, s sürgetve a tárgyalásos megegyezést. A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája újabb állásfoglalást tett közzé, amelyben rémhírek terjedéséről, felvásárlási lázról is beszámol. A továbbiakban az érdekképviseletek és a kormány megegyezését sürgette, ezt azonban csak úgy tartotta lehetségesnek, ha a kormány is és a sztrájkolók is visszalépnek. A Rádió Taxi Kisszövetkezet nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez, amelyben kijelenti: mindenütt akadálytalanul haladhatnak át a mentők, a rendőrség, a tűzoltóság, valamint az olyan járművek, amelyek betegeket, kismamákat, orvosokat vagy élelmiszert szállítanak. A taxisok egész nap díjmentesen szállították idős rászorulóknak az ebédet, terjesztettek napilapot, s felvezetésükkel jutottak el a kórházakhoz a vér- és oxigénszállítmányok.







16:38: Elmarad az Országos Polgármesteri konferencia

A Belügyminisztérium szervezésében október 27-ére összehívott Polgármesterek I. Országos Konferenciája az ország minden részéből meghívott polgármesterek által jelzett közlekedési gondok, valamint a polgármesterek települési munkaszervezési teendői miatt elmarad. A konferencia újabb időpontját a BM közölni fogja.

 16:54: Felelőtlen akciónak minősítette Bod Péter Ákos ipar és kereskedelmi miniszter a taxisok viselkedését péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: igaz, hogy nyomasztóan magas a benzinár, de ez nem érhetett senkit sem meglepetésként. Köztudott, hogy január 1-jétől mindenképpen érvényesíteni kell a világpiaci árszintet belföldön. Vitatkozni arról lehet, hogy ennek több lépcsőben való elérése, vagy a jelenlegi megoldás a szerencsésebb. A miniszter szerint a gazdasági diplomácia szempontjából ez a jobb megoldás. Elmondta: tárgyalások folynak és ígéretek is vannak a magyar energetikai ellátás külföldi kisegítésére. Nem segélyről, hanem vissza fizetendő kölcsönökről van szó. Hozzátette azonban, hogy egyik ország sem nézi jó szemmel, ha a segélyként adott olajat, vagy bármilyen energiahordozót a világpiaci ár alatt bocsátják a gazdaság rendelkezésre és szubvencionálják a fogyasztót vagy a termelőt. Vitathatatlan, hogy az áremelés inflációs lökést is jelent. Tény azonban, hogyha megnő az olajszámla, akkor a magyar társadalomnak azt állnia kell. A kormánynak azt kellett eldöntenie, hogy az áremelkedéseket csak az energiaszektorra hárítsa át, vagy más szektorokra is. Az inflációs hatás akkor is bekövetkezett volna, ha az áremelkedést ,,lenyelve,, , azt máshonnan, nagyobb adó formájában hajtja be a kormányzat. Az események tanúlságát összegezve a miniszter elmondta: a jövőben nem a kormányzatnak kell foglalkozni az üzemanyagok, energiahordozók beszerzésével; minél gyorsabban liberalizálni kívánják a vásárlást és a forgalmat. Így szabaddá válik az árképzés is. Tanúlság az is, hogy a sztrájktörvény nem működik. A mostani akció illegitim és túllép minden ésszerű kereten. Ráadásul az esemény kapcsán politikai indulatok és gazdasági követelések is keverednek, amelyeket mindenképpen szerencsés volna szétválasztani.

16:56: Nehéz az ingázóknak

 A budapesti agromerációból 180 ezer lakos jár be naponta a fővárosba dolgozni, de a taxis demonstráció miatt reggel el sem indulhatott a bizonytalan helyzetre tekintettel, más részük autóbusz helyett vonattal ment be Budapestre. Jobb volt a helyzet azokon a településeken, ahol HÉV-közlekedés könnyíti az utazást, bár a gödöllői vonalon a járatok délelőtt nem jártak az Örs vezér téri végállomásig, Nagyiccénél leszállították az utasokat mintegy 20 perces gyaloglásra kényszerítve ezzel őket. A délutáni hazatérés megkönnyítésére több helyen, például Érden az utat eltorlaszoló taxik 4 és 5 óra között feloldották a zárlatot, így a forgalom egy órára megindulhatott, s reményük volt a százhalombattai, diósdi, sóskúti lakosoknak, hogy ha késve is, de hazajussanak. Az érdi rendőrség felvette a kapcsolatot a környékbeli települések önkormányzataival, hogy a legfontosabb élelmiszerek kiszállításához szükség esetén segítséget nyújtsanak, ám késő délutánig ezt a támogatást nem vették igénybe, a taxis-útelzárók mindenütt átengedték a kenyérrel, tejjel megrakott teherautókat, így az üzletekbe megérkezhetett az utánpótlás.

16:57: Patthelyzet a Munkaügyi Minisztériumban

Késő délutánig nem vezettek eredményre a tárgyalások a Munkaügyi Minisztérium képviselői és a taxisok érdekvédelmi csoportja között. A tárgyaló felek több változatról cserélték ki eddig a nézeteiket. Kiszivárgott információk szerint - a megbeszéléseken az újságírók nem vehetnek részt - három koncepcióról vitatkoztak a felek, ám ezek lényegéről semmi közelebbit nem sikerült megtudni. A délutáni forduló után a tárgyalóteremből kilépve a fuvarozók egyik szószólója csupán az eddigi eredménytelenséget, a patthelyzet tényét jelezte az újságíróknak.Valószínűsíthető, hogy a tárgyalások péntek este a Munkaügyi Minisztériumban, vagy a Parlamentben tovább folytatódnak. A Munkaügyi Minisztériumban tartózkodó taxisok részéről határozott ígéret hangzott el: Budapesten lesz tej és kenyér a boltokban. Ígéretük szerint a tej- és kenyérszállító gépkocsikat taxik kísérik majd, s így eljuthatnak rendeltetési helyükre.


16:59: A Munkáspárt (MSZMP) sajtótájékoztatója

A kibontakozás kulcsa a Szovjetunió - hangsúlyozta Udvarhelyi László, a Munkáspárt (MSZMP) belpolitikai titkára a péntek délután összehívott sajtótájékoztatón. A kormány ezért értékelje át a Szovjetunió magyarországi szerepét, törekedjen a megromlott kapcsolatok helyreállítására megfelelő önkritikát gyakorolva. Arra nem kíván kitérni - mondotta -, hogy kinek kitől kell bocsánatot kérni, de már csak a további energiaellátást is alapul véve a kormány magatartása mindenképpen helytelen. A Munkáspárt (MSZMP) információi szerint az országnak mintegy háromnapos a benzintartaléka. Szólt arról is, hogy több üzemből kaptak értesítést, miszerint a dolgozók sztrájkra készülnek. A megemelt üzemanyagárak miatt több mezőgazdasági üzemben leállították a szántást, vetést.

Thürmer Gyula elnök hangsúlyozta, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök személye garancia a jelenlegi helyzetben, ezért felügyeletével kellene felállítani egy köztársasági konzultatív tanácsot. E testület munkájában a parlamenti, valamint az azon kívüli nagyobb pártok, szakszervezetek, érdekképviseletek képviselői vennének részt. A Munkáspárt (MSZMP) javasolja: a tárgyalásos rendezésig állítsák vissza a régi üzemanyagárakat. Az ügyben érintett miniszterek addig is mondjanak le. Különösen a belügyminiszter magatartását kifogásolja a párt, aki most mint megbízott miniszterelnök - a Munkáspárt (MSZMP) szerint - jól bizonyította: nincs tisztában a jelenlegi magyarországi helyzettel.

17:35: Bizonytalanná vált az érdekegyeztetés

Bizonytalanná vált az Érdekegyeztető Tanács jószolgálati bizottságának péntek esti ülése, ugyanis a bizottságban részt vevő munkáltatói és munkavállalói érdekek képviselői kihasználva a holt időt véleményegyeztető ülésre ültek össze a Munkaügyi Minisztériumban. Az ülés hangulatát nagyban befolyásolta Horváth Balázs belügyminiszter a tv-ben elhangzott nyilatkozata, valamint az az SZDSZ ügyvivői testülete által aláírt szórólap, amely bekerült az épületbe. Ennek nyomán a két fél képviselői abban egyetértettek, hogy amennyiben a kora esti órákig, azaz pontosabban 18 óráig nem kapnak választ indítványukra a kormánytól, a maguk részéről nem folytatják tovább a tárgyalásokat. Ellenben közös nyilatkozatot adnak a Magyar Televíziónak, amelyben kifejtik álláspontjuk lényegét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr772388560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Galilei-kör, szabadkőművesek, károlyi 2010.10.26. 12:29:54

"Hol van a bűnös? Amire irtózva gondoltunk, valóra vált. Ellenség bujkált közöttünk és a frontokon innen akarta elvégezni, ami a frontokon túlról nem sikerült. Az élethalálharcát vívó nemzet felháborodva követelte: Állítsák elő! Le az álarccal!......

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása