Bécs vörös maradt
2010. október 11. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Bécs vörös maradt

  Nem egyszer örömködtek már a magunkfajták azon, hogy az elmúlt években szinte mindenhol a konzervatívok, a polgári jobboldali pártok törtek előre a különböző európai választásokon. Most ezzel tökéletesen ellenkező eredmény született: az Osztrák Néppárt (ÖVP) egyszerűen marginalizálódott Bécsben, ahol vasárnap tartottak tartományi választásokat.

  Közismert a „vörös Bécs” jelző az osztrák fővárosra. A szocdemek a 2. világháború óta, azaz 65 éve (!) folyamatosan első helyen végeznek a bécsi választásokon, és így történt ez tegnap is, ráadásul az öt évvel ezelőtti választástól eltérően az összes kerületben nyerni tudtak, egyszínű vörösre festve a város politikai térképét.

  Az SPÖ azonban a népszerű Michael Häupl polgármesterrel sem tudta megtartani az eddig rendelkezésre álló többséget a tartományi gyűlésben. Az SPÖ 44,1; az FPÖ 27,1; az ÖVP 13,2, a Zöldek 12,2 százalékot szereztek. A kisebbik radikális jobboldali BZÖ 1,4; a kommunista KPÖ 1,1 százalékon végzett.

  A választás igazi győztese a radikális Szabadságpárt (FPÖ) lett, amely Heinz-Christian Strache pártelnököt indítva megkétszerezte eddigi bécsi támogatottságát. Jörg Haider, az egykori radikális fenegyerek Szabadságpártból való távozása, majd halála után újra emelkedőben van az osztrák radikálisok csillaga. Bár Bécs kisspétere, a joviális szocdem Häupl főpolgármester valószínűleg továbbra is hivatalban marad, a fogtechnikusból örökké vigyorgó plakátpolitikussá előlépő HC Strache elvitte a show-t. A semmilyen hatásos kampányfogástól vissza nem riadó Strache újra rappelt egyet, amiben kiosztotta a vörösöket és a bevándorlókat.

  Strache ráérzett arra, hogy Bécs polgárait az egyre nagyobb arányú bevándorlás és az ezzel járó társadalmi problémák aggasztják: „az 1,7 millió bécsi lakos 32,3 százaléka bevándorló, vagyis nem Ausztriában születtek, vagy nincs osztrák állampolgárságuk. Negyvenegyezer török és 124 ezer délszláv származású személyt tartanak nyilván. A katolikus után az iszlám egyház rendelkezik a legtöbb hívővel Bécsben” - írtam a Kitekintőn a választások előtt. A jóléti Ausztria növekvő belső problémái már a két évvel ezelőtti országos választásokon is a radikális jobboldal erősödését hozták magukkal.

  A Szabadságpárt a társadalmi feszültségekre építve megkétszerezte támogatottságát Bécsben, míg az összes többi párt veszített szavazóiból. A legrosszabbul a konzervatív Osztrák Néppárt járt. Az ÖVP soha nem volt erős Bécsben, de most elért 13 százalékos eredményükkel egyenesen marginalizálódtak. A nem különösebben karizmatikus Christine Marek főpolgármester-jelölt hiába kampányolt a Rend hívószavával, kétszer annyian választották a Néppárt helyett a radikálisabb megoldást. Tegnap este a bécsi városházától és a Néppárt székházától pár méterre tartott utcabált a Szabadságpárt fiatal rajongótábora, míg az ÖVP-ház folyosóin gyászos hangulat uralkodott.

  Míg Budapesten egy hete, húsz év után vette át a hatalmat a mérsékelt jobboldal, a Fidesz osztrák testvérpártja szinte kiszorult Bécsből. A Néppárt - eredeti gyökereihez visszatérve - egyre inkább egyfajta modern, polgári kisgazdapárttá alakul. Az egykori császárváros tegnap a vörös és radikális szólamok mögé szegődött.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr942361557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2010.10.11. 09:25:49

Volt idő, amikor a W (Bécs) rendszámú autókat összekarcolták Ausztria más vidékein.
A törököket és ex-jugókat azért nem tévesztik össze, mert az előbbiek rondítják el a várost, szociális segélyből és hitelekből élnek, az utóbbiak pedig dolgoznak, akárcsak a magyarok és lengyelek.

A szocdemek az állami alkalmazottak érdekeit képviselik alapvetően, márpedig a főváros állami csecseken lóg közvetlenül és közvetetten is, akárcsak nálunk.

A Szabadság Párt 27% -át azért sokallom, mert igazából azok rágták szét az országot - akárcsak nálunk.
Különben is, az osztrák vörös inkább babarózsaszín.

borsikm 2010.10.11. 09:28:04

A PC mainstream nem foglalkozik az egyre aggasztóbb, egyre inkább letagadhatatlan problémákkal, az így keletkező űrt pedig a "radikálisok" betöltik. Ismerős, nem?

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.10.11. 10:32:08

nincs ezzel baj, a bratwurst még mindig remek a Ringen és a sörök is, szerte a városban... na meg a kávézók, naná.

thetriggerhappy 2010.10.11. 10:34:43

tetszik strache rolex daytonája.
kíváncsi vagyok, hogy elődke és gáborka mikor teker trendi sálat a slim fit fehét ing-szűk farmer-hegyes orrú cipő kombó mellé.

soniq 2010.10.11. 10:44:48

Ez az osztrák sramli nagyon keményen büntet baszki.

jan 2010.10.11. 10:51:32

Érdemes nézni a kerületenkénti eredményeket is. Pl. a belvárosban majdnem holtverseny lett az SPÖ és az ÖVP között.

Aztán sok helyütt (jellemzően belső kerületekben) a zöldek megelőzték az FPÖ-t is. Pl. Neubau-ban 29%-ot szereztek (van hova fejlődni az LMP-nek, bár megjegyzem, abban a szavazókörben, ahol én szavaztam tavasszal, kb. ilyen volt az LMP aránya). Igaz, 4 éve hajszállal megnyerték ezt a kerületet.

Tényleg, Neubau-ban ilyen trendi egyetemisták meg professzorok laknak, miért ilyen jók ott a zöldek?

tevevanegypupu 2010.10.11. 11:40:41

Becs belvarosa tele van bevandorlokkal, megall az ember esze. Sok rohangalo kolyok meg fejkendos no, es egeszen keso este is kint rejcsuroznak az utcan. Erik meg meglepetesek az embert, a kedelyes Becsnek ugy tunik gyorsan es biztosan vege. Multikulturalis lesz, micsoda nagyszeru, ugy kell nekik.(:

tevevanegypupu 2010.10.11. 11:46:31

Tele van fejkendos lanykakkal es rohangalo kolykokkel Becs belvarosa, multikulturalisak lettek, ugy kell nekik.(:

tevevanegypupu 2010.10.11. 11:47:21

Na az elso az nem jelent meg, megirtam a masodikat es tessek!

Tehetetlen Dodó 2010.10.11. 12:05:57

@tevevanegypupu: Ja.
15 éve nem voltam a Naschmarkton.
Nemrég újra odavetődtem. Egyetlen német anyanyelvű árust sem találtam.
Uralkodó nyelvek: szerb, horvát, török.

(Van egy régi cimborám Bécsben, a Favoriten negyedben van bérháza. Azt mondja, alig ér már valamit, mert az egész negyedet megszállták a törökök).

bz249 2010.10.11. 12:22:23

@Tehetetlen Dodó: @tevevanegypupu: nem valami ilyen volt amugy a csaszari Becs* is?

*jo gyanitom ezen felul meg budos is volt a sok loszartol meg minden egyebtol, szoval nem feltetlen volt jo hely

tevevanegypupu 2010.10.11. 13:36:19

@Tehetetlen Dodó: @bz249:

Regen nem voltam en sem (hogy lehet menni ugye mar minek?(-:), de masfel eve vagy egy hetet toltottem Becsben. Mindenhol de mindenhol ez a tarsulat maszkalt. meg ilyen nem ertem komolyan, elkepeszto. Viszont a becsiek azt mondjak - noha egyaltalan nem orulnek ezeknek a mszkaradoknak - hogy nem ok a veszelyesek, hanem a romanok es az ukranok. Becsi baratnonket ketszer raboltak ki az Operahaz parkolojaban, mindketszer - persze nem talaltak meg a tetteseket pedig a kamera rogzitett az egeszet - jol megtermett szoke meg barna ifjak voltak. Viszont ezzel egyutt utalnak mindekit aki mar kezdi megvaltoztatni a jo kis pisi es locitromszagu, fiakkeres becsi hangulatot.

Tehetetlen Dodó 2010.10.11. 14:07:54

@tevevanegypupu: Én 18 éve dolgozom - kisebb megszakításokkal - felső-ausztriai cégeknél, elég sokat járok ki.
De Bécsbe csak akkor teszem be a lábam, ha a nagynénémet megyek meglátogatni vagy elhozni hozzánk Húsvétra vagy Karácsonyra.

jan 2010.10.11. 16:22:14

@rajcsányi.gellért (ergé): miért, az Újlipótvárosban manapság trendi egyetemisták és professzorok laknak?;)

Téglagyári Megálló 2010.10.11. 16:30:17

@Tehetetlen Dodó:

A múltkor ott találtam magam vacsorálni, elég nyomasztó volt.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.10.11. 20:08:23

@Tehetetlen Dodó: Naschmarkt nagyon durva lett. Nyáron jártam ott és a piac mögöt volt egy rohadtnagy rész, ami kb. olyan volt mint a moszkva téri hajléktalanpiac, csak 50-100 árussal és ha lehet még több kosszal.
Este meg több helyen is rohangászó patkányokat láttam a majdnem-belvárosban, meg hasonlók... és mindez keveredik a baromi jó kulturális élettel és a csilli-villi hagyományos, turistakedvenc Béccsel. Szóval eléggé fura állapotok uralokodnak ott mostanság.

is 2010.10.11. 22:49:43

nebassz már ki! milyen választási törvény van ott? 44% szavazattal 58% helyet kell kapni egy rendes, demokratikus országban! bassz, ezek a komcsik már nem is képesek úgy eltorzítani a választási eredményt, mint egy rendes konzervatív párt? á, döglődnek ezek nagyon! kéne nekik tanácsadás Magyarországról!

Gulasch 2010.10.11. 22:57:47

Az a baj, hogy van az SPÖ, aki szerint minden jól működik, a Zöldek, akik szerint az emigránsok még mindig hátrányban vannak, az ÖVP, akinek nincs fogalma arról, hogy mi történik itt és maradt az FPÖ, aki megmondja a "tutit". De szerintem most érték el a maximumot, innen már csak kisebb-nagyobb mértékben zuhanni fognak (szerencsére). (Amúgy ma van két éve, hogy meghalt a Jörg Haider, akinek az "új" pártja, a BZÖ csak 1,4%-ot ért el)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.11. 23:27:53

"Az egykori császárváros tegnap a vörös és radikális szólamok mögé szegődött."

Hát... az SPÖ és a zemeszpé, az FPÖ és a Dzsobbik nem igazán ugyanaz a pálya.

Az osztrák szoci az kommer helyett szocdem és a terhelt (családi) múlt az ÁVÓ helyett a Waffen SS környékén van legfeljebb, nem is árusították ki az országukat, mint emitt a mi elvtársaink. Az FPÖ meg kurutzainkkal ellentétben a szalonképességet feszegeti, de nem lépi át hátrafelényilazós nyivákizmussal.

Itt kérem nem holmi egymással czimboráló sötét erőknek dőlt be Bécs, ne alkalmazzuk Hírgyártó Peti napi kommunikációs bullshittjét.

Az ÖVP baszta el. Nem kicsit, nagyon.

Megaszondom, hogyan:

Nemrég államelnököt is (újra)koronáztak labancz szomszédaink, közvetlenül választja az istenadta nép, bizony. Továbbá arrafelé és főképp Osztrákia keleti felében a szocik és konzik szeretnek nagykoalíciót alkotni, nem csak magyarosch táborharc létezik ám. Ennek persze hátulütője, hogy a koalíciós partnereket hajlamos az egyszeri szavazó összemosni. Na erre sikeresen rátett egy lapáttal az ÖVP: nem is indított saját jelöltet államfőnek, mert a szoci Heinz Fischer túl népszerű volt és saját ütős kandidát híján spórolni akartak a kampánykiadásokkal (nem vicc). Innentől kezdve a jónép az "egykutya" régi pártok erősebbik, mérvadóbb képviselőjének végképp az SPÖ-t tekintették. Bárki, akinek nagyobb változásra támadt éhsége két bécsi szelet közt, az biza radijobb, avagy hippizöld irányba ikszelt. Ezért is teljesítettek ezek jól. Az ÖVP meg két szék közé esett...

Gute Nacht.

átlátó 2010.10.12. 02:31:16

Elöljáróban annyit, hogy Isztambult kedvelem. Vagy harmincnegyvenszer elmentem oda széles egy kedvemben autóval oda, - csak úgy. És ott nem zavar az, ami viszont mondjuk az Ottakringben, - ez a 16-ik kerület, - igen. A boltokban azt vettem észre, hogy törökül is írják a tejes dobozra a cuccot. A Penny szóvivője azzal indokolta, hogy annak kell eladni az árut, aki megveszi... ühüm. (Azért ha Magyarországon cigányul lenne föliratozva, vér folyna, én szólok előre. Tanuljanak meg magyarul, épp ideje lenne.) Na szóval, egyik reggel arra fognak jódolgukban ébredni ezek a kissé letompult agyú sógórok, hogy már csak törökül van írva a cucc a tejesdobozra és nem is értik, hogy miként történt ez. Szépen lassan beszivárogtak és felhigítanak a nem európai nációk, vannak utcák, ahol nincs már őslakos. És olyan helyzet is van, amikor a metro kocsiban úgy érzem kisebbségben vagyok a fehér bőrszínnel. És úgy törik a nyelvet, ahogy mondjuk Hagyó Miklós a kukoricát még sose. Nem szinesíti ez Bécset, hanem megváltoztatja.
Szerintem ez nem tetszik ennek az acélos tekintetű FPÖ fiatalembernek és én ezzel egyet is értek vele.
Mondom, egyik reggel a müezzinre fognak a bárgyú sógórok ébredni, ami mint az elején említettem, Isztambulban egy hangulati elem. Ott kuriózum, itt meg ne ordibáljon, hanem idomuljon az új helyzethez.
Ja... a pingvinek totyogását (ezek a fekete kabátos fejkendősök)meg kifejezetten rühellem. Mondjuk megértem, hogy amennyire lehet a férfiak takartatják őket, én se nézem őket szívesen önszántamból. De ugyanígy védekezhetnének a férfiak is, hátha lefújja a szél a kendőket egyszer, oszt akkor lesz riadalom.

átlátó 2010.10.12. 02:34:04

Elöljáróban annyit, hogy Isztambult kedvelem. Vagy harmincnegyvenszer elmentem oda széles egy kedvemben autóval oda, - csak úgy. És ott nem zavar az, ami viszont mondjuk az Ottakringben, - ez a 16-ik kerület, - igen. A boltokban azt vettem észre, hogy törökül is írják a tejes dobozra a cuccot. A Penny szóvivője azzal indokolta, hogy annak kell eladni az árut, aki megveszi... ühüm. (Azért ha Magyarországon cigányul lenne föliratozva, vér folyna, én szólok előre. Tanuljanak meg magyarul, épp ideje lenne.) Na szóval, egyik reggel arra fognak jódolgukban ébredni ezek a kissé letompult agyú sógórok, hogy már csak törökül van írva a cucc a tejesdobozra és nem is értik, hogy miként történt ez. Szépen lassan beszivárogtak és felhigítanak a nem európai nációk, vannak utcák, ahol nincs már őslakos. És olyan helyzet is van, amikor a metro kocsiban úgy érzem kisebbségben vagyok a fehér bőrszínnel. És úgy törik a nyelvet, ahogy mondjuk Hagyó Miklós a kukoricát még sose. Nem szinesíti ez Bécset, hanem megváltoztatja.
Szerintem ez nem tetszik ennek az acélos tekintetű FPÖ fiatalembernek és én ezzel egyet is értek vele.
Mondom, egyik reggel a müezzinre fognak a bárgyú sógórok ébredni, ami mint az elején említettem, Isztambulban egy hangulati elem. Ott kuriózum, itt meg ne ordibáljon, hanem idomuljon az új helyzethez.
Ja... a pingvinek totyogását (ezek a fekete kabátos fejkendősök)meg kifejezetten rühellem. Mondjuk megértem, hogy amennyire lehet a férfiak takartatják őket, én se nézem őket szívesen önszántamból. De ugyanígy védekezhetnének a férfiak is, hátha lefújja a szél a kendőket egyszer, oszt akkor lesz riadalom.

Bell & Sebastian 2010.10.12. 03:24:22

@Herr SturmLiberator:
Érdekes, engem a Szabadság Párt mindig is inkább a honi SZDSZ -re emlékeztetett a konkrét dolgai alapján.
Nincs verbális analógia velünk, az biztos.

@Tehetetlen Dodó:
És hol, ha szabad érdeklődnöm.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.12. 04:39:24

@Bell & Sebastian: FPÖ = SZDSZ?! A néhai Haider-ról szépen kiderült, hogy homár és titkosszámlás kleptokrata, de az euroszkepticizus, a rendpártiság és a saját nemzet tarkamarhizmus fölé helyezése engem nem a strabag demokratákra emlékeztet. Hogy is mondjam, Strache alatt az FPÖ amolyan... fankadelista.

magyar-magyar szótár 2010.10.12. 06:38:02

Azt tudjuk, hogy a magyar liberális főleg a [bal]libsizéstől galvánozódott azzá a szimpla posztmaóizmusbnól, de attól ,ég az osztrák szocdem nemegyenlő Dr Kapolyi alvópártjával, Petrasovits Annus rulettötletével sem. Egtyébként a szocdem szín a rózsaszín. Vörös nem Csepel volt, Csepel ugyanis szocdem volt, Angyalföld volt a kommcsi. (Ezért harcolt Csepel Kádár ellen még 1956 Mikuláskor is) Szegény LMP is alig várja már, hogy elkezdjék libsizni a viccpártiságból föl...

magyar-magyar szótár 2010.10.12. 06:41:07

Az osztrák szocdem a magyar árlistán úgy kb konz'-ként árazódna. Az un "magyar szocialista" pedig köztörvényes ill tőzsde & spekulációs büntettekért árazódna politikánkívüli sávban. Senki nem merné őket kommcsizással a baloldaliság látszatába följavítani.

magyar-magyar szótár 2010.10.12. 06:43:02

Biszku Béla segítségnyújtás szándékos elmulasztása címén (is) köztörvényes, egy Mező Imre nevű, akkoriban még Kádárnál is népszerűbb (tehát konkurens) csávó cserbenhagyásáért köztörvényes-felelős.

Rotfuchs 2010.10.12. 06:43:44

@átlátó: teljesen egyetértek.

Szó ami szó, Haider jó szolgálatot tett az FPÖv-nek azzal, hogy kilépett, de még inkább azzal, hogy meghalt.
Béke poraira, de ő a vége felé inkább volt botrányhős, mint politikus.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.12. 07:41:47

A két évvel ezelőtt látott Bécsbe még ki is költöztem volna, ha van rá lehetőségem. Szóval annyira nem csinálták rosszul azok a "vörösök". Amit idén láttam, az már sokban emlékeztetett Budapestre. :(
De tartok tőle, ez inkább az ott élők és nem a vezetés bűne (ott is megjelent a falfirka, ahol korábban nem láttam, szemetesebb lett a belváros is stb.)

bierkamp 2010.10.12. 08:06:51

OKOS NÉP AZ OSZTRÁK--nálunk még a VÖRÖS ISZAP is NARANCSBA megy át...:)--igazodik a DIKTATÚRÁHOZ!!!!

bierkamp 2010.10.12. 08:09:01

Hajder halálával rájött az osztrák NÉP, hogy soha nem szabad ilyen tipusú emberre és pártjára szavazni.
Remélem a magyar Nép is rájön, hogy soha az életben nem szabad ilyen tipusú emberre és pártjára szavazni mint ORBÁN!!!!

Bell & Sebastian 2010.10.12. 08:33:51

@Herr SturmLiberator:
A segélyes-áradat és az ifjúság züllesztése kinek a számlájára írandó?

@magyar-magyar szótár:
Pontosan így láttam, ezért aztán az osztrák nem is érti, mi megy nálunk, Paul -az ex AVH -s pol.tiszt- nem is nagyon igyekszik felhívni a figyelmet a távolabbi galaxisok vöröseltolódására.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.12. 08:43:15

@Bell & Sebastian:

"A segélyes-áradat és az ifjúság züllesztése kinek a számlájára írandó?"

Ha ezt az FPÖ nyakába próbálod varrni, nagyon nem vagy képben, valamit össze tetszik keverni.
Segélyes helyett meg vendégmunkások vannak arrafelé, nomen est omen nem lazulós fajta, csak második generációban kezd aszociális üzemmódba váltani. Ami az ifjúság züllestését illeti: na bár lennének olyan gondjaink, mint az osztrákoknak. Ráadásul eléggé tartományfüggő az oskolarendszer (is) és nyugatabbra haladva szépen kikötsz Voralberg mesebeli milkapolgári paradicsomában.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.12. 08:46:02

@Bell & Sebastian:

kieg: nem kevered az FPÖ-t az FDP-vel? Gizike és Gőzeke esete.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.12. 09:26:25

Nem kellene keverni a szocdemeket a kommunistákkal és akkor nincs zavar. Ahogy általában a liberálisok sem a nálunk "megszokott", kommunistákkal szimbiózisban élő SZDSZ-esek.

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 09:29:10

@Bell & Sebastian: Építőipar.
Tíz évig a PVC-profil-és ablakgyártásban vitézkedtem, (Ansfelden nemcsak Bruckner szülőföldja, hanem az osztrák műanyag-ablakgyártás fellegvára is) az utóbbi néhány évben iparcsarnok építés-szerelés gondjaival küzdünk egy mauthauseni cég magyar leányvállalata(i)ként.

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 09:41:29

@Case: @átlátó:
Egyébként már húzódik a kór felfelé, nyugatnak.
Miután én általában csak átrohanok Ausztrián az autópályán, nemigen érzékelem ezeket a változásokat.
De most augusztusban összekötöttem a kellemeset a hasznossal, egy pénteki napon volt Münchenben üzleti tárgyalásom, hitvesemet is becsomagolván már szerdán útnak eredtem, hogy néhány napot töltsek Tirolban is (ahol 15 éve álltam meg utoljára néhány napra).
No, a kis falvakban még viszonylag hasonló volt a helyzet, mint annakidején, bár feltűnően sok cseh, szlovák és lengyel származású ember tűnt fel a szolgáltató ágazatban (Söllben belefutottunk egy vidám vendéglátóipari falunapba, sült kolbásszal, sörrel és a legkiválóbbak kitüntetésével - a társaság fele az Ostblock-ból származott).
Viszont "nagyobb" városkákban, mint Kufstein, már feltűnő a pngvinek vándorlása.
Szóval, ha így megy tovább, a jó osztrákok rövidesen nagyot fognak csodálkozni.

Bell & Sebastian 2010.10.12. 09:53:15

@Tehetetlen Dodó:
Nem ismeretlen az ablak fából, Aigen-Schlägl.

@Herr SturmLiberator:
Próbálom visszajátszani.
Úgy négy-öt éve tetőzött, gyerekjogi biztos, felvilágosítás, jogok, szülői erőszak, gyerek önrendelkezés, liberalizáció, éjszakai disco gyerekeknek, Komasaufen.
Ez kinek az "érdeme"?

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 10:15:14

@Bell & Sebastian: Hja, fából is lehet ablakot csinálni.
Ahogyan szőlőből is bort...

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.10.12. 10:27:45

Lieber Dresden im Regen als Wien bei Sonne!

Amugy meg szäz eve, volt egy nagyon durva, mocskos, nyomorult väros. Lakossäga evente ätlag 25 000 fövel nött, hatszäzezerröl ketmilliora. Lakoinak negyede cseh, tiz szäzaleka szloven volt. Alberlök, ägyberlök, hajlektalantanyäk (hol ugye Hitler is szocializälodott).

Amugy sokat voltam Becsben, nem csak a belvärosban, volt amikor egy hetet. Es annyira nem veszes.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.12. 11:08:27

@Bell & Sebastian:

"Úgy négy-öt éve tetőzött, gyerekjogi biztos, felvilágosítás, jogok, szülői erőszak, gyerek önrendelkezés, liberalizáció, éjszakai disco gyerekeknek, Komasaufen.
Ez kinek az "érdeme"? "

Homályosíts föl, ezeket én SZVSZ még mindig nem éppen az FPÖ-höz kötném, ma sem a fenti álláspontot olvasom ki párthonlapjukból: www.fpoe.at/news/detail/news/belakowitsch-jenewein-skandal/?cHash=aef9ed1998d46a95c4044ffc1896194e

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 11:56:04

@aesculus: Na ja, vannak azért kellemes részei.
Nagynéném például a hietzingi villanegyedben lakik.
Igaz, a gondnok-mindenes ott is lengyel.

Bell & Sebastian 2010.10.12. 11:58:08

@Herr SturmLiberator:
Ezek szerint nem Lauda favoritjait kell okolnom. Biztosan nem vagyok még eléggé előítéletes az osztrák szocialistákkal szemben.

Majd az éjszaka leple alatt jól összekeverem a szemetjüket a kukában!

Bell & Sebastian 2010.10.12. 12:00:32

@Tehetetlen Dodó:
Erről a szőlős módszerről már én is hallottam valakitől, aki látta annak a fényképét, aki meg olvasott róla.

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 12:06:56

@Bell & Sebastian: Na látod, attól garantáltan kiakadnak.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.12. 12:25:18

@Bell & Sebastian:

"Biztosan nem vagyok még eléggé előítéletes az osztrák szocialistákkal szemben. "

Mondom FPÖ, nem SPÖ. Pöfe teffik lenni? :)

Utóbbi pártra (azaz SPÖ) már inkább illik a juropéer jogfétis hajlam billogja, ÁMDE tartsuk észben, itt lényegében egy önkormányzati választásról volt szó. Bécs pedig minden hátrányával együtt is másodszorra lett a világ legélhetőbb városa cím birtokosa. Még ha ez személyes izlés függvényében vitatható is, de summa summarum mindenképpen kellemes hely Bécs, nincs ott demszkizmus, békávé mutyi stb. Ha pedig a a lakosok többnyire elégedetettek, akkor bizony marad a regnáló párt, bárki is legyen az. A helyi politikában az ÖVP kiszürkült ill. túl későn kapcsolt non-pc hangnembe, addigra már az FPÖ elszipkázta a régi tábor jó részét.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.10.12. 12:29:58

@Tehetetlen Dodó: ja, Hietzing szep kerület. Amugy nekem semmi bajom Beccsel, ismerem es szeretem azt a värost: taj-kert.blog.hu/tags/b%C3%A9cs
Amugy, ha ez egy Demszky-bucsuztato poszt lenne, kb ugyanezek a kommentelök irnäk (jogosan), hogy "bezzegbecs", a viläg legelhetöbb värosa mär mäsodik eve, stb stb.

evil overlord (törölt) 2010.10.12. 12:55:19

@Herr SturmLiberator, @Bell & Sebastian: Azt hiszem Ő császári fenségének van igaza, igaz, hogy az FPÖ liberálisként indult (de ez sem strabag demokraták gyülekezete volt), de ennek már rég vége, alapvetően bevándorló-ellenesek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.12. 13:10:47

@evil overlord:
@Bell & Sebastian:

Hát nézzük csak az FPÖ kezdeteit wiki alapján:

"Nach mehreren Wahlniederlagen und internen Turbulenzen wurde 1956 der VdU aufgelöst und die FPÖ gegründet. Erster Parteiobmann wurde Anton Reinthaller, ein ehemaliger SS-Brigadeführer, der von 1950 bis 1953 wegen nationalsozialistischer Betätigung als Schwerstbelasteter inhaftiert war. Reinthaller, der der NSDAP schon vor dem „Anschluss“ Österreichs beigetreten war, 1938 die Funktion des NS-Landwirtschaftsministers im Anschlusskabinett Seyß-Inquart bekleidete und anschließend bis 1945 Reichstagsabgeordneter war, erklärte in seiner Antrittsrede: „Der nationale Gedanke bedeutet in seinem Wesen nichts anders als das Bekenntnis der Zugehörigkeit zum deutschen Volk.“

Hát a fentiek alapján szerintem az FPÖ sose volt liberó, pláne nem komancs. Haider-ig bezárólag tartotta a vezetés az ex-náci múlt hagyományát. Csak - mint mondottam volt - képesek voltak ezt mehr oder wenig szalonképesen csomagolni, a non-pc piac lendületesen erősödik manapság a naív ballib wörldpísz dogmák miatt, A hardcore mag BZÖ és Haider kicsatlakozása meg tovább növelte az FPÖ imázsának eladhatóságát. Beért a vetés és a jövőben is a régiek hibái fogják éltetni Strachét. Kellemetlen igazságokat feszeget, sokszor nem alap nélkül, de alles zusammen a rendszerkritikán túl nem nagyon látni na-és-akkor-hogyan-kéne-jobban ötleteket.

átlátó 2010.10.12. 13:38:32

@Tehetetlen Dodó: Bezony... szeretek én is elbambulni a Wilhelminaberg, Kalensberg, Leopoldsberg féle helyeken...:) És Budapesthez képest még mindig egy "álmos kisváros" a hangulata, - nekem. Magyarországon pedig vidéken élek, de ennek se tudok felhőtlenül örülni, amikor a népes és etnikai jellemzőkkel bíró közeli család már pénteken este jelzi a hétvégét. Pontosan a volume gomb megtalálásával és belekapaszkodásával. De ez lenne a kisebbik baj, a nagyobb az, hogy egy Wermacht sisakot kellett kitűzni a kapura, mellé az "áramveszély" felirattal.
Bécsre visszatérve, nekem is feltűnt, - mint itt már említve lett, - hogy egyre több helyen látom a gusztustalan falfirkálást és szemetelést. Nem a kulturnép okozza....

evil overlord (törölt) 2010.10.12. 13:45:18

@Herr SturmLiberator: Az angol szócikkben ezt találtam:
"In 1993 most of the remaining liberals within the FPÖ, including four members of the National Council (lower house of the parliament), seceded from the party to found the Liberal Forum. This party managed to remain in parliament until 1999. Following the split with the liberal wing, the FPÖ left the Liberal International in 1993. The Liberal Forum party took over that membership in its place."

@átlátó: Schmeisser is van a sisakhoz?

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 13:45:45

@átlátó: Még nem vitték el a sisakodat a színesfémgyűjtőbe??

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.12. 13:52:45

@evil overlord: gondolom az említett libfórumozók komolyan vették a freiheitlich szót, de aztán rájöttek, hogy ez egy Tarnanstrich volt :)

Bell & Sebastian 2010.10.12. 14:04:11

Mein Gott, das sowas muss da lesen eine solche nette Jungfrau -natürlich politisch- wie ich!
Hilfe, die Nazis klopfen schon am Geschirrkastetür, und sie möchten schon wieder heraus mit Messer und Gabel! ('Sei Dank!)

(Das sind meine echte Leute! Bis zum Sieg, und noch weiter! FPÖ über alles!)

Hoch mit der schwartze Fahne! Abzug Ju... juj.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.10.12. 14:35:55

@Bell & Sebastian: du bist eine Frau?! Garni' g'dacht:D
Nu, jetzt kommen die schwartze Fahne über dem rotes Wien:D Schade, kann ich sagen.
Tschüssi vom Dresden:D

Bell & Sebastian 2010.10.12. 19:18:13

Bis zu dem ersten Mahler ist am pünktlichtste.

Bell & Sebastian 2010.10.12. 19:23:12

pünktlichste, pünktlich

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 19:58:09

@aesculus: @Bell & Sebastian:
Freunde, wenn es um die Grammatik geht, können wir uns ruhig auf Herrn Sturm verlassen.

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 19:59:38

@aesculus: @Bell & Sebastian:
Freunde, wenn es um die Grammatik geht, können wir uns ruhig auf Herrn Sturm verlassen.

Bell & Sebastian 2010.10.12. 20:41:00

@Tehetetlen Dodó:
Deswegen will das Ei nicht klüger sein als die Henne, noch mehr zwei, mit Frankfurter, was der Wiener isst, aber der Frankfurt isst Wiener. Klar? :)

Tehetetlen Dodó 2010.10.12. 20:46:15

@Bell & Sebastian: Freilich.

átlátó 2010.10.12. 20:51:07

@evil overlord: Beszerzem amikor eljövé az idő...:) @Tehetetlen Dodó: Tanult és tapasztalt öregember vagyok már, jól karbantartva. Hat méteres pózna tetéjére és hegesztett megoldásokkal végeztem el a jelképrendszer felállítását. Van olyan kettős villámszerű izé is gyors egymás utánban a kapun.
Teszek arra, hogy ki mit gondol arról, hogy én mit tapasztaltam eddig...

Bell & Sebastian 2010.10.12. 21:15:00

@átlátó:
Higgye el Dodó is elsírná magát egy Vierling és egy Messer közt, amikor a húszast horogra venném.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.10.12. 21:34:42

@Bell & Sebastian: Lieber Dresden im Regen als Wien bei Sonne!

Bell & Sebastian 2010.10.12. 21:37:26

@aesculus:
Már hogy kapta mire vágyott.

Bell & Sebastian 2010.10.12. 21:53:31

@Herr SturmLiberator:
Sie sind schon ganz genau so alt, wie Durchsichter, sammeln sie auch Scherben (= öö serbli) zum Abschreckung?

2010.10.13. 02:01:56

Ez a Strache song inkább Falco-t akarta megidézni, nem. Tudtommal ő is bécsi volt.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.13. 09:20:48

@Bell & Sebastian: Zur Abschreckung reicht eine Dose Bohnen. Scherben sind wahrlich besser als Schergen und somit gesehen auch sammelswerter. Mit Puzzeln habe ich aber nicht viel am Hut - mögen Scherben noch so viel Glück bringen, zusammensetzen sollen diese andere. Ich kippe lieber Sand in DIE Maschinerie.

Bell & Sebastian 2010.10.13. 10:41:42

@Herr SturmLiberator:
Zu Beginn der nationalsozialistischen Ära sagte ein Redner auf einem Schriftsteller-Kongress:
- So muß ich also bekennen: Wenn die Nazis die sozialen Lasten abbauen wollen, stehe ich mit einem Fuß im Lager Hitlers.
Da konnte sich der Schriftsteller Roda Roda nicht mehr zurückhalten und rief dazwischen:
- Und mit den übrigen dreien?

Bell & Sebastian 2010.10.13. 11:15:26

@Tehetetlen Dodó:
- Das Sandmann-Lied im Osten:

Sandmann, lieber Sandmann,
es ist noch nicht so weit!
Wir senden erst den Abendgruß,
eh' jedes Kind ins Bettchen muß,
du hast gewiss noch Zeit.“
Sandmann, lieber Sandmann,
hab' nur nicht solche Eil!
Dem Abendgruß vom Fernsehfunk
lauscht jeden Abend alt und jung,
Sei unser Gast derweil.

Kinder, liebe Kinder,
das hat mir Spaß gemacht!
Nun schnell ins Bett und schlaft recht schön,
dann darf auch ich zur Ruhe gehn.
Ich wünsch euch gute Nacht.

- Das Sandmann-Lied im Westen:

Kommt ein Wölkchen angeflogen,
schwebt herbei ganz sacht,
und der Mond am Himmel droben
hält derweil schon Wacht.
Abend will es wieder werden,
alles geht zur Ruh.
Und die Kinder auf der Erde
machen bald die Äuglein zu.
Doch zuvor, von fern und nah
ruft's: das Sandmännchen ist da!

Auf Wiedersehn und schlaft recht schön.

Sozialistische war zu lang (auch abschiedlich) - richtige demokratische kurz, wie der ungarische Durchfall.

Tehetetlen Dodó 2010.10.13. 11:23:14

@Bell & Sebastian: Durchmarsch sogar.

Tigrincs99 2010.10.14. 00:31:43

csi:
Egy az egyben! Nemcsak, hogy bécsi volt, de szerette a polgárpukkasztást, odamondani kicsit a szürke népnek. Nem véletlen, hogy a szám címe is Wiener Blut, neki is ez volt az egyik első slágere. Ráadásul ugyanilyen napszemüvegben énekelt, az egész kiállása hasonlít arra, amit HC előad. A Kék duna keringő szintén megjelent nála Vienna callingban.

Az pedig, hogy ott mire "szociznak", érdekes pillanat lenne, ha megkapnák a mi szocijainkat, Ferivel, Hagyóval, Lendvaival... asszem nagyot néznének, többé nem kéne elmenniük Schönbrunnba az állatkertbe.
süti beállítások módosítása