Imázsfelszámolás
2010. szeptember 21. írta: politicus

Imázsfelszámolás

  Ezzel a címmel közöl írást a legutóbbi HVG, amely Wermer András vállalkozásait veszi górcső alá. Amolyan hávégés, oknyomozós stílusban. A cikket Rádi Antónia jegyzi. Az apropó? Na, az nincs. Sem egy sikeres projekt, sem egy jól irányzott kampány, még csak nem is egy rendőrségi nyomozás, ügyészségi vádemelés, vagy bírósági tárgyalás, neadjisten ítélet.

  De vajon mi késztethette a cikk íróját arra, hogy éppen most foglalkozzon a Happy End és az Ezüsthajó Kft.-k ügyeivel? És miért írom én ezt a bejegyzést? Az elsőre nem tudom a választ, a másodikra – szerencsére – igen. Szeptember elején ugyanis meghalt Wermer András. A tényről a teljes magyar sajtó beszámolt, így a HVG is. Már akkor furcsa volt, hogy a HVG milyen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kommunikációs szakember halála másnapján ne pusztán magáról a tényről számoljon be, hanem értekezzen, még ha néhány sorban is, a Wermer cégeit érintő – esetenként – 7-8 éves ügyekről. Ízléstelen, úriemberhez (hölgyhöz) nem méltó, nem elegáns. Lényegében ezek a jelzők futottak át az agyamon, de aztán nem írtam az ügyről, mert gondoltam, mindenkinek lehet rossz napja, meg utálhatja is az elhunytat, meg lehet szabadszájú, a halott tiszteletének kultúráját elvető liberális skribler.

  Azonban a HVG tovább feszítve a húrt, két és fél héttel(!) Wermer András halála után – egy egyébként Rádihoz méltó, rövid, de színvonalas cikkben – bemutatja a Wermer körüli céghálót, illetve annak viszonyát az Orbán-kormány által vezetett államhoz. Mi szükség van erre? Éppen most? Azt gondolja a nagy múltú hetilap, hogy az olvasók nem ismerik az ügy részleteit? Hogy nincsenek szükségleteik szerint ellátva az ideológiai harchoz szükséges munícióval? Hogy nem lett eléggé a fejükbe verve, hogy Happy end meg Ezüsthajó, meg Országimázs Központ? Milyen más tartalmakat maga mögé utasító hírértékkel bírt ez az írás, hogy most kellett leközölni? És miért egy jobb sorsra érdemes újságíróval végezteti el a HVG a piszkos munkát?

  Hiába változott a külcsín, a belbecs minősége nem lett jobb. Imázsfelszámolás, adja árulkodóan tudtunkra a cikk címe. Tényleg az.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr312312763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 18:06:58

Ezt a halott tisztelete kultuszt nem vágom. Most akkor ad absurdum minden halotatt tisztelnem kell vagy mi? (És GYk/ez újabban erősen indokolt errefelé/: ettől még valóban érthetetlen, miért köll most ezen rágódnia a HVG-nak.

Tehetetlen Dodó 2010.09.21. 18:30:58

Meglepődtem, komolyan.
Tényleg van még ember, aki HVG-t olvas??

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.21. 18:48:02

Reformkommunisták lapja volt alapításakor, reformkommunisták lapja most is. Na so?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.21. 18:56:21

Nem gondolom, hogy kegyeletsértés lenne erről írni. Csupán azt nem értem, hogy mi újat lehet megtudni ezekről a dolgokról. Mert azt, hogy az Orbán-kormány és a fideszes önkormányzatok körül ún. Fidesz-közeli cégek kapnak megrendeléseket, azt hallottuk már. A Fidesz-közeliség definíciója persze kellően homályos, azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek a a Fideszes kormányoktól és önkormányzatoktól kapnak megrendeléseket, úgyhogy ebben azért érzek némi körkörösséget, szóval ez a kategória mindig előkerül, amikor nem azok kapják az üzleteket, akik a szociálliberális vezetések alatt szokták, akik persze semmihezsem közeliek, függetlenek, szakértők és a szakma legjobbjai.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.09.21. 19:00:59

Tűrhetetlen, szabados újságírás. De majd most megtanulják, hol lakik a magyarok istene.

zuuu 2010.09.21. 19:15:25

Korrekt poszt, ugyanez járt a fejemben a hvg-t olvasva.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.21. 19:30:51

ez a hvg új imidzs kísértetiesen hasonlít a 80as évek hvgre. talán tisztább a szedés, jobb a papír és a hirdetés egy cseppet nőklapjás.

Oblomov 2010.09.21. 19:53:56

Nem lehet ilyenkor szólni Szalai Annamáriának?

tanarseged ur 2010.09.21. 20:06:08

Miért ne lehetne a törvényesség határain belül akárkiről akármit írni?
Miért ne lehetne a törvényesség határain belül akármit írni arról, hogy valaki akárkiről akármit ír?
Stb.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.21. 20:43:09

@tanarseged ur: büfizni szabad, mégsem teszi jól nevelt ember társaságban.

Tegye fel úgy a kérdéseit: miért lenne szabad...?

tanarseged ur 2010.09.21. 21:46:09

@tölgy: "Büfizés" lenne a cikk? Na majd elolvasom. A "miért lenne szabad" kérdést nem teszem fel. Tudja, én "libi" volnék (nem ballib, hanem jobblib, de magának ez lehet, hogy mindegy), semmi bajom a szólásszabadsággal.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2010.09.21. 22:20:12

@Kettes: Ez egy vélemény és nem feljelentés, sajtótermék és nem rögtönítélő bíróság.

Lefordítom: a HVG cikk két héttel a célszemély halála után ízléstelen (bennem felmerül a gyanú, hogy még a halála előtt kezdték el és sajnálták volna veszni hagyni az anyagot)

A cím meg aztán végképp undorító.
Mondjuk ha ezt olvasná édesanyád a Mandineren a temetésed intézése közben:
"kettest végleg lenullázták" kb.

Alfőmérnök 2010.09.21. 22:35:19

@Kettes: kommentjeit olvasva mindig nosztalgikus gondolataim támadnak: hejj a régi szép idők, de szépek is voltak, mikor még jotunder rendszeresen kommentelt a Reakción...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.21. 22:41:35

@tanarseged ur: a jobb liberálisok fel vannak mentve a kérdéstilalom alól. Az csak a ballibeket nyomja.

jan 2010.09.21. 23:51:34

Túlérzékeny a posztíró. Vagy van ilyen szabály, hogy ha meghal egy ember, akkor x hétig csak a pozitív vonásairól szabad írni?

Ha Wermer annak idején úgy döntött, hogy állami pénzeket fog lenyúlni (most nem bíbelődöm a jogilag szabatos fogalmazással, bocsánat), akkor bizony vállalta azt is, hogy halála után nem csak a tehetségéről stb., hanem erről is meg fognak emlékezni.

Az a bizonyos cégháló a wermeri életmű része, miért ne lehessen írni róla? Hogy durvát mondjak: Kossuthról megírhatjuk, hogy lenyúlta az árvák pénzét (bár amikor kiderült, rögtön visszaadta), Rákócziról azt, hogy kuplerájt működtetett Párizsban (vagy ha nem is ő, akkor a közvetlen munkatársai). Nehogy már akkor Wermerről ne írhassuk le, hogy kormányközeli céghálót szervezett...

bryan 2010.09.22. 02:14:32

A HVG az egyetlen olyan újság, amit papíron szoktam olvasni, ha vonatozok, vagy tudom, hogy sokat kell valahol várnom. Ez a cikk ezzel az időzítéssel gáz. Az a baj, hogy egyébként is mintha az új főszerkesztővel elkapta volna őket a bulvárgépszíj, meg a leépítéseket is megérezték.
A nyomtatott sajtó válsága őket is elérte, csökken a példányszám, nyomulnak nagyon, csak azt nem látják, hogy ez így nem lesz jó. Kár lenne érte, ha ebbe az irányba menne tovább, minden hibája ellenére nincs ilyen tematikában jobb újság ma Magyarországon.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.09.22. 09:14:27

jó hírem van: Panninak szóltam, ezt a számot és a következő 10-et bezúzzák és odaadják tüzelni az árvízkárosultaknak. Az osztást a hvg szerkesztősége szervezi.

rognork 2010.09.22. 09:42:43

nekem a legfőbb bajon a hvgvel hogy 12 éve ugyanazt olvashatom. ugyanazon fordulatok és bullshitek. amíg friss volt számomra a stílus, addig jó volt a vonaton.

devuscka 2010.09.22. 11:08:54

Elég egyszerű. Most a választások előtt lehet újra egyet ezüsthajózni, happyendezni, kayázni,és ibrahimozni..stb
Közös képeket közölni, nyilazott táblázatokkal szemléltetni. Feledékeny a magyar.
Hogy ehhez egy ember halálát használják fel, a kultúrájukat és jóízlésüket minősíti.
süti beállítások módosítása