Mit adtak nekünk a románok? (Erdély-kérdés II.)
2010. szeptember 20. írta: tempetőfi

Mit adtak nekünk a románok? (Erdély-kérdés II.)

  A fészbukolikában az a jó, hogy a trollokat és a funkcionális analfabétákat ki tudja szűrni az ember, tehát – amint ezt az első rész végén jeleztem – miután néhány hétig rágódtam magamban, kilőttem a Facebookra a kérdést: mit tett hozzá Erdélyhez az, hogy két emberöltőnyi ideje Románia része? Két lakonikus válasz rögtön az elejére kívánkozik: 1. a tengerpartot; 2. a románokat.

  Túl a heherészésen, mindkettő reális problémát jelez. Az elsőhöz: Románia – az erőszakolt központosítás dacára, vagy épp annak köszönhetően – nem szervesült egyetlen országgá, tapasztalatom szerint továbbra is konstrukció maradt. A Fekete-tenger partja (valamint a Duna-delta, a moldvai kolostorok stb.) bár majdhogynem kötelező kuruzusok a belföldi turizmusban, nem a mieink. Továbbá: alig hinném, hogy találunk olyan erdélyi gyalogot, aki a Kárpát-kanyaron túli részek gazdaságföldrajzával tisztában lenne.

  A Ceauşescu által erőből véghezvitt masszív román betelepítés pedig visszafordíthatatlanul felborította az etnikai viszonyokat. Érdemben most nem szálaznám szét a betelepítés összes következményét (lentebb érintőlegesen lesz róluk szó), egyetlen dolgot kiemelnék: Erdélynek több százezer olyan lakosa van, aki nem itt született. Szokás emlegetni, hogy „a Kárpát-medence azé lesz, aki teleszüli", hát Erdély esetében ez nem pontosan így igaz. A románok demográfiai mutatói nem jobbak, mint a magyaroké (sőt, Székelyföldön az átlaghoz képest jobban állunk), viszont van utánpótlásuk – az utóbbi években erősödött a félelem a Moldovai Köztársaságból érkező könnyített románok betelepedése kapcsán.

  És akkor következzenek az erdélyiek válaszai. Csoportosítottam őket, név nélkül, keverve idézem a hozzászólásokat.

  A kommunizmus vívmányai
  Hogy a huszadik századi típusú modernizáció sok eleme akkor jött Erdélybe, mikor már Románia része volt, az tény, ahogy az is, hogy ez nem igazán Románia érdeme. Elfelejteni nem kell, eltúlozni nem érdemes. Talán XY írta [szar aszfaltot, szar blokkokat, szar államszerkezetet] a modernizáció épp Románia miatt nem sikerült olyan homogénre, mint Magyarországon. (Eldugottabb helyeken még mindig működés közben lehet vizsgálni azt, amit az EU-ban csak történelemkönyvekből tudnak, ez segíthetne elvileg abban, hogy jobb döntéseket hozzanak Brüsszelben. Mondom, elvileg.) Na, ezt lehet, hogy Románia hozta. Az nem jó, hogy az eldugott helyeken szegénység van, ezen biztosan változtatni kell, de ha csak életforma- és mentalitáshomogenizálással lehet, akkor abból nem kérnék.

  A kommunizmus a románokat is akadályozta abban, hogy érdemben kezdjenek valamit Erdéllyel, a kommunizmus arra viszont nagyon jó volt, hogy a magyarságot mint Erdély egyik kulturális és nyelvi tényezőjét ellehetetlenítsék.

  Balkán
  Talán átjárhatóbbak lettek az erdélyi magyarok számára a kultúrák; mentalitásváltáson estünk át, sokkal balkánibbak, de ugyanakkor sokkal lazábbak és talpraesettebbek lettünk.

  Románia elviselhető keveréke az európaizmusnak és a balkáni mentalitásnak, és én ezt a keveréket nagyon szeretem, sokkal inkább, mint a németes precízséget imitáló, de teljesíteni nem tudó magyarországi mentalitást. Aki Romániában nő fel, túlélési technikák egész sorát tanulja meg, mert az érvényesülés nem önmagától adott. Sokat mondogatták kiskorunkban, hogy nekünk kétszer annyit kell teljesíteni, mint egy többséginek ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk, és ez komoly motiváló erő marad később is.

  Másfajta etika: engem pl. megnyugtat, hogy 2010-ben, EU-s tagországként is el lehet intézni feketén mindenféléket, autó műszakijától kezdve mindenféle telekkönyves papírokig. Persze, ez utóbbi is kétélű dolog, sokan szenvednek is miatta.

  Mit adott: balkáni mentalitást, átlagon felüli, vagyis aluli hernyó politikusokat, a munka (hivatás) becsülete helyett a pénz becstelenségét. Engem a legjobban az zavar, hogy Székelyföldön is kb. 10 éve szokás lett, hogy a vállalt munkát minél igénytelenebbül, minél több pénzért, minél hamarabb letudni. Zsálé... [jale, rom. – szó szerint: bánat; átvitt értelemben kb. szánalmas] és az elmúlt 20 év rohamosan teszi tönkre azt is, amit adott (vagyis megtartottunk), a közösségi érzést, az erdőket, műemlékeinket...

  Kritikailag egyetértek azzal, hogy a munkamorál alakulása, a „balkanizáció” mennyire nem áll meg az etnikai határoknál...

  Kisebbségben
  Erősödött (legalábbis Székelyföldön) a magyar identitás jelentősége, mert elsősorban valamivel szemben kellett meghatározni magunkat.

  Nem feltétlenül a nemzetállam szándékából kifolyólag ugyan, de sajátságos kult gyártódott itt a számunkra, id est belőlünk. Még jóval azelőtt, hogy ez divatszóvá vált volna, élenjárók lettünk a, ööhm, glokalizációban, azaz úgy voltunk részesei a nagyobbnak, hogy közben megtartottuk a magunk kisebbét. Valamint igen ritka sajátságosan mutattuk meg, hogyan lehet fenntartani az identitáshatárokat. Más kérdés, hogy ennek mellékhatásaként ettől is lettünk ilyen vehemensen identitásfüggő kult pop. Sértés ne essék, már aki magára veszi.

  Talán ráerősített egy bizonyos „erdélyiség”-érzésre, ami néha megjelenik, de az esetek többségében kiderül, hogy ez csak egy délibáb.

  Erdélyhez nagyon kevés olyan konkrétumot tett hozzá Románia, ami magyar szempontból egyértelműen pozitív volna. Olyan lehetőségeket, viszonyítási pontokat ellenben hozzátett, amiket ki lehetne használni. Hogyha valakit, bárki magyart valamilyen (gazdasági, kulturális stb.) szempont szerint érdekli mondjuk a Kárpátokon túli terület, akkor a „romániai Erdély” ehhez jó tudásbázist nyújt. Ha mondjuk acél kell egy magyar érdekeltségű cégnek, nem árt a stábban erdélyi magyarokat foglalkoztatni:)

  Konyha
  Nekem a román kultúra pl. a következőket hozta: finom túró-félék (ezt egy magyar soha nem tudja ilyen jól elkészíteni), miccs (mert legyen liberális vagy nemzeti érzelmű erdélyi, mindenki szereti). Csorba!

  Kettőslátás
  Ha nem csak a mi szempontunkból nézzük, akkor a románok teljesen átalakították Erdélyt, a maguk képére formálták, a kultúrájuk domináns lett. Ennek a külsőségei mindenhol láthatók (pl. hagymakupolás szimbolikus térfoglalás). Egy román szemével nézve azt is mondhatjuk, hogy újjászületően van Erdély, amikor egy másik kultúra éppen meghatározóvá válik.

  [Anyaországba szakadt erdélyi] Azt is adta, hogy ha eljövök az anyaországba, és ott lakok tizenévig, akkor saját nyelvterületről nyílik rálátásom arra, hogy milyen is az a másik énem, ami elvileg ugyanaz, de mégsem, és milyen ez az énem, ami szintén ugyancsak. Imígyen inkább képes vagyok röhögni saját magamon és mindenki máson, és ez jó.

  [Anyaországban tanuló erdélyi] Sokszor az az érzésem: a románok kezdik jobban érteni, mit jelent kisebbségnek lenni, mint a magyarországi magyarok (akik többségi mentalitással rendelkeznek). Pont a cigányság kapcsán volt erről sok vitám, amikor kifejtettem, hogy szerintem a cigányság számára nem az a megoldás, hogy akkor holnaptól legyenek ők is egyenértékű magyarok, mert ezzel pont a kulturális sajátosságaikat fogják elveszíteni. Ha ezt várja el tőlük a többségi magyarság, akkor milyen alapon háborodik fel, amikor más országok többségei ugyanezt teszik a saját kisebbségeikkel? De a legtöbben még azt sem látták be, hogy ez kettős mérce.

  Nyelv és kultúra
  Elsősorban a kétnyelvűséget hozta, ami nekem nagyon fontos. Teljesen más dolog egy egynyelvű, és más egy kétnyelvű kultúrában felnőni, és itt nem csak a nyelv-tanulási technikák, és ezeknek későbbi hatása a fontos, hanem a megértés és alkalmazkodás képessége is. Megtanultunk kicsi korunkban alkalmazkodni egy másik kultúrához anélkül, hogy ebből a sajátunknak kára származott volna. Szubjektív ez az érzés, persze, de úgy érzem, hogy erdélyi magyarnak lenni azzal is jár (kivéve mélymagyarok és azok, akik fenyegetve érzik az identitásukat), hogy nyitottabbá válok a másságra, mivel kénytelen vagyok vele együtt élni. Sokáig azt sulykolták belénk, hogy ez egy hátrány, de nem, fordítsuk csak meg a nézőpontot: Erdélyben felnőni annyit tesz, hogy ingyen és bérmentve megtanulhatok egy másik nyelvet, ami sok esetben hozzásegít ahhoz, hogy további nyelveket tanuljak, bekapcsolódhatok nem csak az erdélyi magyar, hanem a magyarországi magyar és a romániai román kulturális közbeszédbe is, és ez máris kettővel több, mint egy átlag magyarországi esetében.

  Második nyelvet, ami segítségével könnyebben tanulom meg az olaszt vagy a franciát, nyitottabb vagyok az idegen nyelvekre.

  A dupla identitás élvezetét kapta Erdély Romániától. Azaz azt a vagány érzést, mikor az Mr2-n felcsendül egy román zene, s te büszke vagy arra, hogy érted a szöveget és olykor a szövegen túliságot is.

  Mélyen egyetértek az eredeti nyelven vetített, feliratozott filmek pozitív hatásának emlegetésével, a túlélési stratégiák megsokszorozódásának kiemelésével.

  Engem érdekelne, hogy lehet-e magyar kulturális személyiséggel olyan analógiát létrehozni, amelyik megfelelne annak, hogy a 100 lejesen Caragiale arcképe áll? Egy nagyon kritikus, ugyanakkor nagyon karneváli nemzetkép mint lehetséges modell. Miért ismer magára olyan sok román ebben a képben? S hogy is működik ez?

  Eleddig az idézetek (a fészbukos felvetésre született egy blogbejegyzés is, egészében itt). A következő részben megpróbálom árnyalni a kérdést (mert a fentiek egy részével nem értek egyet, illetve szimptomatikusnak találok bizonyos dolgokat), továbbá kiegészítésként rákérdeznék, hogy miért nem kerültek elő 1989 után a fiókból a felszabadító erővel bíró nagy művek. Az erdélyi magyarokról és a kommunizmus örökségéről lesz szó. Mert az elmúlt két emberöltőben, Románia építésében mi, erdélyi magyarok is vastagon benne vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr602302077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 07:34:56

"A Fekete-tenger partja (valamint a Duna-delta, a moldvai kolostorok stb.) bár majdhogynem kötelező kuruzusok a belföldi turizmusban, nem a mieink."

Nem fijam, csak épp a Világörökség része.
multikult.transindex.ro/?hir=2959

Első grat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 07:36:30

"A Ceauşescu által erőből véghezvitt masszív román betelepítés pedig visszafordíthatatlanul felborította az etnikai viszonyokat."

...amik persze már előtte is jelentősen fel voltak borulva, csak ezt el szokás felejteni, mert ciki.

Második grat. (félek, hogy sok lesz)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 07:40:17

"Eldugottabb helyeken még mindig működés közben lehet vizsgálni azt, amit az EU-ban csak történelemkönyvekből tudnak..."

A faluturizmus szó mond-e neked valamit filozófus úr?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 07:42:36

"A kommunizmus a románokat is akadályozta abban, hogy érdemben kezdjenek valamit Erdéllyel, a kommunizmus arra viszont nagyon jó volt, hogy a magyarságot mint Erdély egyik kulturális és nyelvi tényezőjét ellehetetlenítsék."

De mégis milyen faszák voltunk, hogy megtartottuk nyelvünket és kultúránkat. Ezzel máshol vagánykodni szoktak a nagyon magyarok, szerintem ez természetes.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 07:46:29

"Kritikailag egyetértek azzal, hogy a munkamorál alakulása, a „balkanizáció” mennyire nem áll meg az etnikai határoknál..."

Egyet kell értsek, a lakodalmasnak nevezett (a szót eléggé lejárató) Lagzi Lajcsi, Trombitás Tóni, Tangóharmonikás Márió féle magyar zene ugyanannyira zavaró tud lenni már, mint a mánélé.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 07:54:13

Fiatalok utaznak a vonaton Mo.-on.
- Szia.
- Csumicsá.
- Hova valósi vagy?
- Pesti vagyok, hátte?
- Én erdélyi vagyok.
- Ja? Áhá, az olyan trendiiiii!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.20. 07:54:17

„Románia – az erőszakolt központosítás dacára, vagy épp annak köszönhetően – nem szervesült egyetlen országgá, tapasztalatom szerint továbbra is konstrukció maradt.”

És micsoda konstrukció volt a milleniumi Nagy-Magyarország! Az aztán nagyon egy országgá szerveződött.

Aztán mi lett belőle: Egy, az abszurditás határát súroló államépítményt lecseréltek még egy, az abszurditás határt legalább annyira súroló államépítményre.

És egyik fél sem tanult belőle! Hajaj!

kispufi 2010.09.20. 08:48:19

@kesztió: akkor már nem Nagy-Mo., hanem az OMM volt az abszurditás. És nem egy, hanem min. 3 trianoni államalakulat vitte tovább azt a szétrobbanásra ítélt birodalmi katyvaszt, történelmi igazságtétel néven. azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy azok az új birodalmak éppenséggel semmivel nem voltak jogfolytonosak, iylen formájukban soha nem léteztek korábban.

kaszandra55 2010.09.20. 09:16:25

@Talon Karrde: Nem természetes.Most egy olyan faluban lakunk ahol a lakosság egynegyede valamikor tót volt, a nagyszülők még tótul beszéltek, unokáik már nem tudnak tótul csak magyarul. 70 éves szomszédasszonyom meséli, hogy gyerekkorában az egyik bátyja miatt édesanyja kétségbe volt esve, hogy nem tud magyarul és mi lesz, ha iskolába kell menjen...Majd később úgy megtanult bátyja is ő is magyarul, hogy tótul már nem tud, csak pár szót, mert elfelejtette. Az erdélyi még akkor sem felejt el magyarul, ha már románul anyanyelvi szinten beszél.

gyaloghartur 2010.09.20. 09:56:19

És mit kapott Erdély Óromániától?
Bejött sok szájas oltyán
"séf"nek*. Olyan is volt tán
akiből férj lett: oltvány!
Ezt kapta Erdély Óromániától!

És mit kapott Erdély álmos Moldovából?
Sok korgó gyomrú "drótot"**,
aki szászt, s polgárt pótolt,
s fajából tovább oltott!
Ezt kapta Erdély csipás Moldovából!

És mit kapott Erdély a "kicsiny Párizstól"?
Parancsokat: s e végett,
kitanult "smeker"séget***-
Így az ukáz sem éget!
Ezt kapta Erdély a "mikul Párisztól"!

Még mit kapott Erdély hírhedett Regátból?
Sok telhetetlen bendőt:
pénzéhes rendőrt-csendőrt-
Egyszerre mind reánk dőlt!
Ezt kapta Erdély hírhedett Regátból!

Vajh' mit kapott Erdély szakállas pópáktól?
Kapott szenteltvíz-áldást,
tömjént, hagymakupolás
templomot: ezret! csicsást!
Ezt kapta Erdély a pátriárkától!

*főnök
**a moldvaiak csúfneve, az erdélyi románság szerint. U.I a vonat tetején utazva az első mindig elkiáltotta magát: Sârma (Szürma=drót)!, s az utána levők lekapták a fejük.
*** smecherie-ravaszságnál sokkal több: életvitel!

MagyarZizzi (törölt) 2010.09.20. 10:33:40

Nem vagyok erdélyi, így aztán nem tudhatom első kézből, mit is adtak a románok Erdélynek. De mikor ott voltam meglátogatni a barátaimat, úgy tűnt nekem, hogy a mai napig nagyon sokat adnak egymásnak; nyíltságot, figyelmet, érdeklődést egy másik kultúra iránt, ha hagyják őket békében együtt élni. Nem is beszélve a jobbnál jobb receptekről...

Amok 2010.09.20. 10:45:05

@kesztió: "És micsoda konstrukció volt a milleniumi Nagy-Magyarország! Az aztán nagyon egy országgá szerveződött." - úgy látom, hogy téged nagyon boldogít, és borzasztóan jónak tartod, hogy Kolozsváron és Csíkszeredában a felvilágosult, francia mintán nyugvó román jogrend és a török fanaritóa mintájú politika uralkodik, az UDMR-val az élen. Ez bizonyára sokkal jobb állapot számodra, és - véleményed szerint - a többi erdélyi magyar számára is-, mintha az ósdi, elnyomó, barbár, ázsiai, stb. Nagy-Magyarország része lennétek. Te egy igazi ROMÁNIA RAJONGÓ vagy. Hazafias verseket írtál már a szeretett országodhoz? Miért nem költözöl Bukarestbe, hogy mélyebben átéld a feelinget?

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 10:47:10

@Amok:

Á, ott túl sok magyar él. Ploiestet vagy Iasit javasolnám.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 10:51:20

@kaszandra55:
Következik az erdélyi egy nagyon speciális zseni?
Óh, haggyámán! xD

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 10:56:27

@Téglagyári Megálló: Jászvárosról gondoltál? xD
Hehe, eszembe jutott valami székely csalafintaság.
Még régen (székely) haverok mesélték, hogy valaki tőlük Iasiba felvételizett egyetemre s az ottani románok kérték hogy tanítsa őket magyarul. Na tanította is a fickó őket magyarul beszélni: köszönni úgy kell hogy integetsz és azt mondod: "leszoplak". Ilyen a székely, na.

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 11:20:54

@Talon Karrde:

Más tájszólásban Jászvásár. Oda megy az éhségvonat Temesvárról, ja.

Ez a székely is megéri a pénzét, ahelyett, hogy rendesen megtanította volna őket... Valaha Jászvásáron sok magyar élt, azt mondják.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.20. 11:27:20

@Amok:
Kedves Amok!

Remélem, második elolvasásra számodra is hirtelen csikorogni kezd a briliánsnak tűnő logikád.

Ha úgy tartom, hogy Erdélyek sok keresnivalója nincs Magyarország kötelékében, abból feltétlenül az következik, hogy Erdély Romániához tartozásának híve vagyok?

Nem szerethetném Erdélyt például Finnország vagy akár Luxemburg részeként látni?

Vagy urambocsá’ egy függgetlen Erdély nem lehetne izgalmas?

Ugyan már.

Az mondjuk biztos, hogy nem szavaznám meg most, 2010-ben a Magyarországhoz való csatolást. És nemcsak a 2/3-os Fidesz + még a sok székelyföldi Jobbik-szavazat miatt.

De a jelenlegi nemzetpolitikát tekintve semmi garanciát nem látok arra, hogy a románok nem lennének pont olyan kisebbségként kezelve, mint amilyeneknek MI nem szeretünk lenni. És 5 milliós román „kisebbséggel” eléggé rizikós lenne játszadozni, nemdebár?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.20. 11:28:30

@MagyarZizzi:
Nem hiszem el, hogy normális hozzászólások is vannak a Mandineren.

Amok 2010.09.20. 11:50:36

@kesztió: tudod, ez a cikk Románia és Erdély viszonyáról szólt, semmi másról. Nem Mo. És Erdély viszonyáról. Az egyik mondata az volt, hogy a szerző szerint Románia egy mesterséges konstrukció. Erre válaszként (mintegy cáfolatként) azt írtad, hogy bezzeg a hülye milleniumi Mo. még inkább mesterséges konstrukció volt. Ez, ebben a kontextusban a status quo és Románia védelmeként értelmezhető. (Pedig, lehet hogy csak azért írtad, mert a liberális kiskátéban benne van hogy minden kommentben kell rúgni egyed a régi Magyarországon).

Hát, erre bátorkodtam válaszolni, mégegyszer elnézést.

Amúgy pedig, ha nekifutsz még1x, én sem írtam, hogy Erdélynek feltételnül Magyarország részének kell lennie. Csak annyit mondtam, hogy nem jó ha Csíkszeredát, stb. Bukarestből irányítják. De azt nem, hogy Bp-ről kéne irányítani, ezt már te értetted bele.

Amok 2010.09.20. 11:52:32

@kesztió: te nem vagy normális hozzászóló?

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2010.09.20. 12:19:41

Csak mellékesen jegyezném meg, hogy a miccs ősi dák étel, ahogy ószerb a csevap és nyilván az égvilágon semmi közük a törökökhöz : )

+ Erősen hiányolom, hogy nem került be a felsorolásba a csodálatos építészeti vívmányok tömkelege (ortodox templom minden sarokra; városképi jelentőségű Romulus-Remus - Avramiancu - Vitézmihály szoborkompozíciók ipari méretekben; gazdagon kitáblázott és gombaként szaporodó ortodox kolostorok; városszéli alumínium-paloták; stb. stb.)!

Leroi 2010.09.20. 12:25:52

@Amok:
Nem, kesztió a Sfantu-Gheorghe-i (jud.Covasna) Securitate megbecsült informátora volt, jó pionír, jó KISZ-tag, Ceausescu híve.
Most pedig az RMDSZ stréber szélhámosai közt lelte meg a helyét.
Volt már egy pár ilyen "cetatean roman de nationalitate maghiara" Erdélyben...
Hajdu Győző...
A nemrég leleplezett Szilágyi Domokos...
Soroljam még?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.20. 12:38:35

nem erdélyi kibicként: számomra az erdélyi történelmi városok körüli ótvaros lakótelep-dzsungelek tűnnek Románia igazi adományának az erdélyi összképhez.

Ja, és a villanyvezeték-tengerek az utcák és házak fölött.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 12:40:38

Az az érdekes, hogy állításotok szerint tulképp egyetértés van, hiszen annyi hangzott el mindkét részről, hogy épp annyira mesterséges konstrukció nagyMagyarország és nagyRománia. Ez mellesleg szvsz vitathatatlan...

Mégis kedves @Amok: te kapásból jól nekiestél ennek a szerencsétlen @kesztió: -nak, hogyaszondja:"úgy látom, hogy téged nagyon boldogít, és borzasztóan jónak tartod, hogy..." holott dehogy, nem írt semmi ilyet. Ahogyan azt sem írta, hogy "még inkább" volna egyik-vagy másik mesterségesebb és ostobább. Bocs, de ennek fényében kissé hiteltelen, hogy ne gondolnád Erdélyt inkább Mo-hoz valónak. Ami persze nem baj, mármint a gondolás, mert a hiteltelen mástmondás, az nagyon is.

Miért is ártakozom én ebbe bele? Egyrészt, mert elméletben én is egy független Erdélyt gondolnék üdvözítőnek. Sokvallásút, soknemzetiségűt. Ám azt nem nagyon hiszem, hogy erre esély volna - ahogyan igazából eddigi történelme során sem volt szinte soha valóban független Erdélyország.

Ellenben nagyon fontosnak tartom, hogy ez az egyre jobban terjedő nagymagyarországosdi elcsituljon. Üdvös volna, ha a törtélem- és földrajzoktatás legalább annyit képes volna átadni a következő generációknak, hogy:
1 A Magyar Királyság messze nem volt azonos soha Magyarországgal, na pláne a magyar nemzetiség által lakott területekkel - már persze ezt azokban a történelmi korokban értve, ahol efféle distinkciók már egyáltalán értelmezhetőek - konkrétan Mohács előtti időkkel én magamnak válaszolva biztos nem érvelnék.
2 Hogy Horvátország, hiába van rajta a nagyrántotthúson, Még a Királyságnak is csak perszonálunió keretében része, pontosabban tehát tulajdonképpen sosem volt része (akkor is, ha ez vagy 900 évig tartott). /Én egyszerűen nem értem, hogy önálló életvitelre képes emberek, miért ragasztgatják mindenüvé ezt a nagyrántotthúst rajta szinte a komplett Horvátországgal. Mire jó ez?/
3 Erdély sok okból kifolyólag jellemzően mindig valamiféle külön jogállással, közigazgatással bírt, történelme sokszor ténylegesen egy külön ország történelme. Szabadjon emlékeztetnem például a '48-as tizenkét pontból az utolsóra, valamit csak jelent. Már azon túl, hogy azután a kiegyezéstől Trianonig terjedő alig fél évszázadra tulképpen ez az unió azért létrejött.
4 Erdély földrajzilag nem azonos a trianoni döntéssel Romániához csatolt területekkel - meglepően sokan nincsenek ezzel tisztában.
5 És végezetül jó volna, ha a trianoni döntést nem csak Károlyival, meg Kun Bélával akarná indokolni sok elmeroggyant, hanem képes volna történelmi kontextusban, komplexebb magyarázatokkal bíbelődni.

És szvsz, ha mindez megvolna, akkor volna érdemes nekünk, kisMagyarország-béli magyaroknak más nemzetek, más országok, más népek bajaiban okoskodnunk. És akkor viszont a kívül rekedt magyarok és a székelyek ügyében is értelmesebbek, hatékonyabbak tudnánk lenni. Ameddig Trianon feldolgozása annyi, hogy mindenhova egy sosemvolt ország térképét ragasztgatjuk, szidjuk a komcsikat, meg csigazabálózuk a franciákat, szőröstalpúzzuk a románokat, addig csak mélyebbre ássuk magunkat.

Kivlov 2010.09.20. 12:40:48

- miért volt földrengés romániában?
- ???
- A Kárpátok elindult hazafelé…
:)))

Leonard Zelig 2010.09.20. 12:43:08

A csorba is ősi román szó, nemde effendi?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 12:45:52

@rajcsányi.gellért (ergé): Ja, a dróttenger, az tényleg unikális. Lakótelep ügyben, persze vannak különbségek, és boldog volnék ha én azokat a különbségeket zongorázni tudnám, de sok beszólni valónk azért nincs. Mutatok én neked itthon olyat, amire csípőből mondanád, hogy echte román. És a minap láttam valami kertévében valami szlovákiait (tán Kassa?) hátvezze, ütött.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 12:48:01

@rajcsányi.gellért (ergé):

Korrekt. De aktualizálás:
"villanyvezeték ÉS OPTIKAI KÁBEL-tenger"

Van egy jó fotóm Kolozsváron a Magyar Opera melletti útkereszteződésről. A volt cukrászda melletti oszlop a maga kábelkötegeivel egy futur-szürreális szobor is lehetne akár.

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 13:02:50

Hát, érdekes a hozzászólásokat olvasni. Mintha arról beszélgetnénk, hogy jó-e a babfőzelék reggelire nekem, vagy a szomszédnak. Pedig ugyancsak a létünkről van szó. Nem csak az erdélyi magyar közösségek létéről, hanem az összes magyar közösség létéről.
„Az a nép, amely közönyből, becsapottan hagyja eltün(tet)ni lélekszáma harmadának a közösségeit, elveszti azt a tartását, amely a fennmaradását biztosíthatná. Ha nem vagyunk képesek védeni mi magyarországiak a határon túli magyar közösségeket, nem vagyunk képesek magunkat sem védeni.”
„A határon túli közösségek lehetőségeit a magyarországitól élesen megkülönbözteti az, hogy mögöttük nincs önálló államiság. Azt gondolom, hogy a magyar állam puszta létezése nélkül már eddig eltűntek volna határon túli közösségeink. Az ottaniak érdekérvényesítési lehetőségeiknek a többségi közösségekkel szemben, valamint időnként a magyarországi politikával szemben sokszor nyomorult eszköztára van. De az, hogy esetleg egy vezető határon túli magyar politikus nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy miért mentheti meg a magyar állampolgárság a közösségét az eltűnéstől, nem menti fel a Magyar Államot a támogatás kötelezettsége alól.”
„Arra a feltett kérdésre, hogy a határon túli magyarok ragaszkodnak-e saját közösségük fennmaradásához, van egy nyilvánvaló válasz, amelyet az utódállamokban élő magyarok az ott maradásukkal megadtak. Minden embernek joga van saját kultúrájában élni, gyermekeit saját identitása szerint nevelni. A határon túli magyar emberek saját identitása azonban csak ott létezik, a határon túli közösségben. A magyarországi kulturális közeg kétségtelenül sokban azonos vagy hasonlít a határon túlihoz, de nem ugyanaz. A határon túl létező magyar közösségek kultúrája önálló és nem cserélhető be a magyarországi identitásra. Nem csak a magas kultúráról van szó, hanem az élet minden területére kiterjedő, közösségi azonosságtudatról.”
„„Trianon sebeit” nem tudjuk a határon túli magyaroknak adott magyar állampolgársággal begyógyítani! Az I. világháború után az utódállamok vittek mindent boldogan, területet, vasutat, gyárat, múzeumot, amin csak tulajdont lehetett szerezni. Volt azonban ami nem kellett nekik, és nem kell a mai napig sem, ez pedig az ott élő magyar népesség. Sőt egészen pontosan ennek a magyar népességnek az emléke sem kell nekik.

Vagy ők, vagy mi!- idézi Cseres Tibor Iuliu Maniu román részről a mai napig soha nem megtagadott, Erdélyt letipró programalkotó mondatát.

Erdély magyar lakossága ma nagyjából az összes erdélyi lakos 22 %. Ha valaki nem járt ott, vagy nincs máshonnan ismerete, könnyen azt hiheti, hogy területileg a román többség mindig és mindenhol többséget jelentett. Ez azonban nem így van. A román uralmat megelőzően létezett a Királyföldön a szászok közössége, Székelyföldön, Kalotaszegen Észak Erdély nagyvárosaiban a magyar közösségek, Fogarasföldön a román közösségek. Ezek a közösségek sokszor önálló közigazgatással (autonómia) bírtak. Az impériumváltás után először a határvidéket telepítették be román lakosokkal. A legnagyobb kárt a szocializmus égisze alatt okozták. Olyan magyar többségű városban, mint Kolozsvár, a magyar lakosság létszáma 80.000, harminc éve is nagyjából ennyi volt. Csak közben betelepítettek kb. 300.000 román lakost. Ha nálunk nem tudná valaki: a szocialista építkezések célja ott az volt, hogy a magyar közösségeket szórvánnyá változtassák. A romániai forradalom alatt kerültek elő azok a dokumentumok, amelyek Marosvásárhely „román várossá” változtatásának a tervét tartalmazták. A forradalom után a román lakosság a városban többségbe került.

A szászok, zsidók többsége eltűnt Erdélyből, egyszerűen eladták őket a német és az izraeli államnak. Nagyon sok magyart elűztek, vagy egyszerűen elmenekültek. A módszer mindig más: a történelmi felfordulások idején (az impériumváltás, vagy a II. világháború után) nagy tételben tudtak megszabadulni a magyaroktól. Ha a kitelepítés éppen nem időszerű a politikai helyzet miatt, akkor a betelepítés politikája folyik. Mostanság éppen az ortodox egyház erdélyi terjeszkedésével, jól láthatóan Marosvásárhely Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy célponttal. Vagyis a cél az utolsó nagy létszámú, egységes magyar közösség, a székelység egységének megbontása, és a Székelyföld román többségének kialakítása. Román politikus szájából még senki nem hallotta, hogy Erdély etnikai térképének megváltoztatására irányuló törekvéseiket feladnák a valódi együttélés érdekében. A nemzetiségi kérdést Erdélyben a nacionalisták akkor tekintik megoldottnak, ha az erdélyi temetőkben lekaparták az utolsó német és magyar nevet is a sírokról. Úgy tenni lehet, mintha mindez nem volna.”

zsenipontinfo 2010.09.20. 13:14:51

online filmek, csajozási , pasizási tanácsok, ha segítség kell ide gyere, pénzkeresés egy bevált módszer , erotikus történetek, és sok hasznos tipp, trükk, tanács, info www.zseni.info

Leonard Zelig 2010.09.20. 13:16:15

@karácsonyfalvi: És akkor mi a mondandód lényege? A VagyőkVagymi?
Abból eddig még semmi jó nem kerekedett ki...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.20. 13:18:15

@rajcsányi.gellért (ergé):
Ezzel viszont teljesen egyetértek: pont a kis, aranyos román falucskák dobták volna fel nemcsak Erdély, de egész Románia look-ját, a kevésen múlott, hogy a Ceaușescu-rezsim nem tette tönkre ezeket is.

Aki kíváncsi arra, mi lett volna Romániából még plusz 10 év sztálinizmussal megspékelve, látogasson el az megboldogult Enver Hoxha Albániájába.

Hihetetlen, de a megközelíthető – azaz országút melletti – falvak egyszerűen ELTŰNTEK. Félig kész, félig összeomlott, de attól még lakott betontömböket láthatsz helyettük. Pedig ha van rendhagyóan szép természeti adottságokkal rendelkező ország a földön, az Albánia.

Szerencsére az öreget idejében kiiktatták a képletből (én mondjuk a halálbüntetés vehemens ellenzője vagyok, de az életfogytiglanit havi tíz deka margarinnal és húsz deka szójás parizerrel megfelelő büntetésnek találtam volna), így Romániában épen maradtak olyan ékszerek, mint a (románok által is sűrűn lakott) Kalotaszeg.

tjunior 2010.09.20. 13:27:45

a miccs az tényleg baromi jó

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 13:28:43

@Leonard Zelig: Kedves Leonard, ezt a játékszabályt nem mi találtuk ki.

kündü 2010.09.20. 13:30:02

Családilag Háromsztékhez, Kovásznához kötődvén tudom, hogy a széki,sepsi székely (magyar) le sem szarja , ami Brassón, vagy inkább az Ojtozi-szoroson túl van.

Hozzánk, belmagyarokhoz "KIJÖNNEK" Pestre, de AMARRA Bucuresti felé egy tapodtat sem, még gondolatban sem!

Van egy kis-Magyarország, Székelyföld, ami nem tartozhat ide, de ODA MEG VÉGKÉPP NEM TARTOZIK!!!

kündü 2010.09.20. 13:31:08

@kesztió:

Kuss, nyustyu, lógni fox, NEMZETÁRULLÓ!!!

kündü 2010.09.20. 13:36:32

@gyaloghartur:

S KÜND? Kúnországbúl, külföldvést is érdeklődik (Erdély...), sväbisch kültürlü Edebiyat??!

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 13:41:43

@Dr. Zerge:

"Én egyszerűen nem értem, hogy önálló életvitelre képes emberek, miért ragasztgatják mindenüvé ezt a nagyrántotthúst rajta szinte a komplett Horvátországgal. Mire jó ez?"

Én egyszerűen nem értem, hogy önálló életvitelre képes emberek, miért hívják nagyrántotthúsnak a történelmi Magyarország térképét. Mire jó ez?

gyaloghartur 2010.09.20. 13:58:32

@kündü:
Asszem az ősöd Cândea volt eredetileg...

Void Bunkoid 2010.09.20. 14:01:15

@karácsonyfalvi: elnézést a csúnya kijelentésért, de te egy szívszorító retorikával operáló, ám meglehetősen megosztó és uszító kis kommentelő vagy, jobbikirodából-e írogatsz? :)

Void Bunkoid 2010.09.20. 14:07:45

mielőtt nekiállnának itt engem lelibsizni meg zsidózni, csak megjegyzem, hogy szerintem nem attól lesz magyar valaki, hogy a postára az van otthon kiírva hogy "posta", és nem teszem azt "pošta".

Valamint ha egyesek nem vernék magukat 1920 óta folyamatosan (ráadásul JELLEMZŐEN nem az ott lakó erdélyiek, hanem az "itt ragadtak"), akkor a románok már legalább hatvan éve leszálltak volna a székelyekről, és erőszakos elrománosítás sem történt volna. Szépen elfogadták volna őket mint jelentős nemzeti kisebbség, még tán valamilyen szintű autonómia is lett volna, meg anyanyelvi cuccok.

De így, hogy valakik itthon Trianon óta verik a tamtamot, a románok már csakazért is szemétkednek, hadd pukkadozzon a sok hülye magyar feje :/

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 14:07:59

@Téglagyári Megálló: _A_ történelmi Magyarország? Egyrészt ammög mi?

Másrészt hogy lehetne már egy térkép a bármiféle Magyarországé, ha egyszer egy Horvátország nevű, akkor és most is létező állam bennefoglaltatik, he? Perszonálunió, vazze, ilyenünk egy szemhúnyásnyi ideig volt a lengyelekkel is, akkor Lengyelországot csak azért nem kanyarítod ehhez hozzá, mert a miénknél is többször és többet változtak a határai?

Szóval a nevezett kartográfiai objektum legfeljebb a "Magyar Királyság inkluzíve Szlavónia, Horvátország valamint Dalmácia" nevet viselheti. Illetőleg a kiegyezés, és így a bizonyos únió teljesülése előtt szinte ugyanez az alak - asszem 3 partiumi megye hovatartozása változik - a felirat helyesen: "Magyar Királyság inkluzíve Szlavónia, Horvátország, Dalmácia valamint Erdély".

Nemmelesleg még a Szent Korona-tan szerint is a Királyság hivatalos elnevezése: A Magyar Szent Korona _Országai_ volt. Ergo a Királyság és benne Magyarország nem ugyanaz. Ha ez nem világos, akkor semmi.

gyaloghartur 2010.09.20. 14:08:29

@Dr. Zerge:
Isten ments, hogy szőröstalpúzzunk! Semmi értelme!
U.i. "ITT" szőrösnyelvűzni szoktunk. Csak az anyaországiak hallottak valamit félre...
Javítsatok ki, ha nem így van!

Leroi 2010.09.20. 14:12:14

Sajnálatos azt látni, hogy magukat "erdélyi magyaroknak" valló renegátok mennyire nemzetellenes, áruló nézeteket vallanak.Jól tudott, hogy az udéméré mindig és mindenhol a karrieristák és konjunktúralovagok melegágya volt, a mindenkori román hatalom örök kiszolgálója, de hogy hívei a blogokon fertőzzék idegenszívűséggel a magyarokat, az megengedhetetlen.

Leroi 2010.09.20. 14:14:02

@Talon Karrde:
Figyelj, szarházi oláhbérenc, ez mélyen neked is szól...

gyaloghartur 2010.09.20. 14:18:48

@Void Bunkoid:
Mi az, hogy! Ha az anyaországiak nem úszítnának folyton-folyvást, itt már rég függetlenséget kaptunk volna a románállamtól!
Csak hát nem vagyunk még elég érettek hozzá...Majd ha tökéletesen elsajátítjuk a román nyelvet, szokásokat, hagyományokat: egyszóval pont olybá leszünk mint ŐK, akkor majd szuverének lehetünk! De akkor már minek?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 14:29:17

@Téglagyári Megálló: "Én egyszerűen nem értem, hogy önálló életvitelre képes emberek, miért hívják nagyrántotthúsnak a történelmi Magyarország térképét."

Én sem értem. Szinte hihetetlen, micsoda férgek vannak. Hihetetlen, de sajnos egyben elgondolkodtató is. Nincsen még egy olyan nép a környékünkön, de talán sehol Európában, ahol ez a jelenség ilyen erősen jelen lenne.

El tud valaki képzelni olyan lengyelt, szerbet, németet stb. aki a kesztio/Dr Zerge/Talon Karde féle módon gondolkodik? Szerintem ilyen nincs másutt. Lehet, hogy kőkemény szekus ügy ez még ma is pl. kesztio esetében, de mindnél nem lehet az.

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 14:31:52

@Void Bunkoid: Semmiképen sem a jobbik irodából irogatok. Egyszerűen próbálom végiggondolni a dolgokat.
És te ki vagy, drága?

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 14:33:01

@Dr. Zerge:

Mond neked valamit a köznyelv és a Tudomány nyelve közti különbség? Én pl. nem szoktam azt mondani, hogy távbeszélő készülék, hanem azt mondom, hogy telefon.

gyaloghartur 2010.09.20. 14:33:44

Megtették azt a mókát: Kolozsvár mellé ragasztották Napokát! S 89-ben napokon át reméltük, ha már kilőtték apokát, hát ez is megy... Nem értettük az okát, mért nem? Csak találgattuk hatra-vakra, míg el nem magyarázta a VATRA! Hogy így ásta ki cserépen Daicoviciu Szilárd már régen, s ne várd, hogy változzon, mert ŐSI DÁK (amiként Ő ZSIDÁK)...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 14:35:20

@gloire: Bocsi, de én nem szoktam Ómagyarországot szidni-becsmérelni, nagyrántottának meg pláné nem neveztem.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.09.20. 14:35:48

@Talon Karrde: Nekem is egyből ez jutott eszembe... hogy az etnikai arányok már a XIX. század végén sem éppen a magyarok számára voltak kedvezőek. És azok többsége "bennszülött" román volt, nem "jöttment".

Ehhez még az is hozzájött, hogy nagyon sokan jöttek át Magyarországra az elmúlt 80 évben...

Az pedig való igaz, hogy a miccs az erdélyi konyha része lett, egy Marosvásárhelyről származó évfolyamtársunk is azzal látott minket vendégül egyszer...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 14:38:59

@Dr. Zerge: Azt meg tudod mondani, hogy mi motivál téged abban, hogy ilyen általános iskolai szintű, zanzásított történelmi okoskodással érvelj gyakorlatilag az ellen, hogy Magyarországnak miért nincs, és nem is volt sose jogalapja bizonyos területekre?
Mi értelme van ennek?

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 14:39:16

@gloire:

Ahogy hallom, a német szocdemek is tudnak ilyenek lenni.

gyaloghartur 2010.09.20. 14:40:25

@Leroi:
Király vagy Leroi!
Ím leróvá
hódolatát
egy renegát...
S bár jó a szándék,
én ettől csak okádnék:
Oá, oá!

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 14:41:06

@Void Bunkoid: Hát, szerintem ez elég sekély, tételesen mivel nem értesz egyet?
Egészen biztos vagy a történelmi, kultúrális ismereteidben?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 14:41:17

@Téglagyári Megálló: Amennyiben az volna a köznyelv, hogy azt a Horvátországot, amely mindig is - még a Magyar Királysággal perszonálunió keretében töltött valami 900 év alatt is - külön ország volt, ahol mindig is horvátok éltek, azt valamiféle szellemi restségből (nagy)Magyarországnak híjjuk, akkor az a köznyelv kártékony ostobaság. És az a legnagyobb baj ezzel, hogy a rengeteg proli mindezt nem tudván ragasztgatja a magyar trikolórba, vagy árpádsávba öltöztetett nagyrántotthúst mindenhova. Aztán meg óbégat, hogy az ottan ősi magyar föld. Meg hogy aggyákvissza! Mert sötét, tanulatlan, ostoba.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 14:43:06

@no-night:
Hát ja, az az Erdély-mindig-is-magyar-vót kb. olyan a-románok-a-dákó-rómaiak-leszármazottai legenda kategória, sajnos.
A történelmet nem igazán érdemes meghamisítani mert mások is csinálják és lesüllyedünk a szintjükre! Vagy épp azért kell? Nem értem, na mind1.

gyaloghartur 2010.09.20. 14:45:16

@no-night:
Másodszor már nem kellett, mi? Megfeküdte a tápos gyomrodat...

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 14:45:25

@Dr. Zerge:

Nézze, Nagy-Britanniát sem angolok lakják csupán.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 14:46:47

@no-night: "És azok többsége "bennszülött" román volt, nem "jöttment".

Hatalmas tévedés. A XIX.-ik század második felében, a Román Királyság két állami bankkal is támogatta (kedvezményes, kamatmentes hitelek formájában) a betelepülésüket Erdélybe. A tönkre ment magyarok
földjeit vásárolták fel százezres nagyságrendben. Az igazi, masszív többséget így alakították ki.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 14:47:40

@gloire: Hogy milyen színvonalú, azt rád bízom, biztos jobban értesz hozzá. Ugye akkor most elmagyarázod üstöllést, miféle jogalapunk is volna Horvátország területére, hm? (Ha nem, akkor kérdem illő ámulattal zavarna téged az, ha ezenkívül még esetleg a későbbiekben bátorkodom kifejteni - no persze csak a magam általános iskolai módján, mindössze azzal érvelnék ez esetben is, hogy sose nem is volt országunknak része -, hogy miért nincs továbbá jogalapunk bizonyos szingaléz területekre sem?)

SiKom 2010.09.20. 14:58:26

@Void Bunkoid:
"Valamint ha egyesek nem vernék magukat 1920 óta folyamatosan (ráadásul JELLEMZŐEN nem az ott lakó erdélyiek, hanem az "itt ragadtak"), akkor a románok már legalább hatvan éve leszálltak volna a székelyekről, és erőszakos elrománosítás sem történt volna."

Ez egy hatalmas hazugság. És még csak nem is hangzik jól.

Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy ha amerikában az indiánokkal kapcsolatban nem verték volna a tam-tam dobot, akkor a hódítók békésen együtt éltek volna velük.

SajnosNem 2010.09.20. 15:02:36

két emberöltő?

van az három is.

SiKom 2010.09.20. 15:05:15

Én szégyellem magam a magyargyűlölő (erdélyi magyar-gyűlölő) honfitársaim nevében.

Elnézést kérek helyettük is.

Nem kell történelmet hamisítani, nem kell letagadni, hogy a románok folyamatosan kezdték ellepni Erdélyt, de ne essünk már át a ló túloldalára, hogy még mi kérjünk elnézést azért, hogy használhattuk többszáz évig a "román földet"! Mi kérjünk elnézést, hogy Kolozsváron, Nagyváradon a betelepítések miatt kisebbségbe kerültünk!

Na ne már!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 15:06:28

@Téglagyári Megálló: És nem is hívja senki Skóciát, vagy Walest nagyAngliának. És ha a felvetés netán az egész Egyesült Királyságra is vonatkozott volna, (amely ugyebár Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága), akkor szögezzük le, hogy Észak-Írországot sem szokták holmi nagyAngliaként identifikálni.

És akkor kéne még ide egy bekezdés, hogy mindettől függetlenül miért végtelenül sánta a példád, de én erre nem pazarlom most a leütést.

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 15:08:26

@Dr. Zerge:

Pedig annyira jó lenne, ha engem, bárdolatlan, műveletlen tuskót kiemelnél a tudatlanság mocsarából.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 15:13:09

@Dr. Zerge: Na, csak a lényeget hagytam ki: hogy ugyebár a Nagy-Britannia elnevezés maga pont úgy keletkezett, hogy valamelyik király körülményesnek találta az Anglia és Skócia királya titulust. Az viszont ott már akkor is világos volt, hogy necces dolog a közös térképen egyik országot a másik nevén híni, ezért aztán inkább lett egy új név. Ami eredendően a szigetnek a neve, ha már okvetlenül párhuzamoskodni akarunk, olyan, mintha itt mondjuk Kárpát-medencei Királyságot mondanánk. És máris nem volna olyan bonyolult ez a finom distinkció a Magyar Királyság és Magyarország között, ugyi...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 15:16:03

@Dr. Zerge: Pedig pontosan erről van szó. Te magad is azt írod, hogy a Magyar Királyság nem azonos a magyarok által belakott területekkel. És? Azt el sem tudod képzelni, hogy azok a matricák pontosan ezt, a Magyar Királyságot ábrázolják? Hihetelen mi?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 15:17:50

@gloire: Nem, én azt írom, amit írok, és nem azt, amit abból kelmed fölfogni, meg mindenféle sületlenségekkel összekompilálni képes.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 15:23:53

@Dr. Zerge: Te azt írtad: "...a Királyság hivatalos elnevezése: A Magyar Szent Korona _Országai_ volt. Ergo a Királyság és benne Magyarország nem ugyanaz.

A matricák (és kitűzők, térképek) _a Magyar Királyságot ábrázolják_ és nem egy állandóan változó, nemzetiségi területeket tudományos igényességgel bemutató etnikai térképet. Mit nem értesz ezen?

OftF 2010.09.20. 15:27:30

Ezt a rántottúst a 38 évemmel egyszer sem hallottam még, de azért csak szólnék, hogy az is csak egy bécsi szelet.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 15:28:07

@SiKom: Légyszi ne beszélj hülyeségeket és ha valakinek a szavait vitatod, akkor idézz és hozzá intézd a mondókádat.

<<mi kérjünk elnézést azért, hogy használhattuk többszáz évig a "román földet">>

WATTAFAKK?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 15:29:18

@Téglagyári Megálló:

mi van ma itten? pelikán /gyáván megjelenítve/ halálfaszáz, gloár, kurvaanyáz, maga meg büdös picsáz. front van? :)

cavecanem 2010.09.20. 15:30:48

úgy 5 éve, Stockholmban járva a következő címet viselő kiállításba botlottunk: A 7000 éves Románia
Megnéztük. ott az állt, hogy kb. Kecskemét-Miskolc-Debrecen vonalig 7000 éve román föld található.
kijöttünk. leittuk magunkat. ennyi.

OftF 2010.09.20. 15:31:39

@Grift: Szerintem csak beáramlunk ide a címlapról és nem bírják a törzsvendégek a forgalmat. Én is hülyét kapok a törzshelyemen péntek-szombaton.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 15:31:40

@Dr. Zerge:
többször akartam mán, ha ilyen eszeveszett a hangulat, csak megkérdem: maga ugye zsidó?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 15:32:35

@OftF:
ehh ilyen is szok lenni, de itten most a törzsek cseszik egymás agyát. :))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 15:33:57

@cavecanem:

stokiban bebaszni drágább, mint égésgyorsítót venni, és felégetni a kiállítást. gyáván berúgtak inkább? :)

Téglagyári Megálló 2010.09.20. 15:35:04

@Grift:

Le lettem cseszve, hogy csak egy humor-nick vagyok, gondoltam ma csak komolyan állok a kérdések megvitatásához.

OftF 2010.09.20. 15:38:22

@Grift: Értem, és akkor elnézést is kérek mindenkitől, én is csak egy hobbikommenter vagyok itt, pedig a nagybátyám leghasznosabb tanítása is úgy szólt, hogy idegen kocsmában fogd be a nagy szád, mert vagy kikullogsz, vagy kidobnak.

RoccoSIffredi 2010.09.20. 15:44:40

"Az mondjuk biztos, hogy nem szavaznám meg most, 2010-ben a Magyarországhoz való csatolást. És nemcsak a 2/3-os Fidesz + még a sok székelyföldi Jobbik-szavazat miatt."

Kedves Kesztió, honnét veszed, hogy a Székelyföldön olyan sokan szavaznának a Jobbikra?
Nekem sok székelyföldi ismerősöm van, akik nagyon jó, kedves emberek.
Vagy a Magyarországról jövő mocsok és szenny már a Székelyföldet is ennyire belepte?

RoccoSIffredi 2010.09.20. 15:48:16

Amúgy jó a cikk, élvezettel olvastam.
Megerősít meggyőződésemben:
- az erdélyi értelmiségek jobbak, mint a magyarországiak
- Erdély mindig is a tolerancia és nyitottság hazája volt (kár lenne, ha a magyarországi zazriveczek-staudtok-bayerek, a svábokból tótokból jött hígmagyarok mételye megmérgezné a Tündérkertet)

1/3 2010.09.20. 15:49:16

Mit adtak az erdélyiek Romániának?
Ez legalább annyira érdekelne, főleg ha románok írnának erről.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 15:52:54

@gloire: Őőő... mondtam volna valahol, hogy a Magyarország betűkombináció ezt az "állandóan változó, nemzetiségi területeket tudományos igényességgel bemutató etnikai térképet" akarná jelenteni az én fölfogásomban? Segítek: a helyes válasz a "nem". Kérlek, hagyd abba az olyan butaságok nekem tulajdonítását, amiket te találsz ki, köszönöm!

Leroi 2010.09.20. 15:53:47

Ezek a tökkelütött f@szfejek ahhoz a beteghez hasonlíthatók, akinek mind a négy végtagját (sőt,a farkát is) leamputálták, ő pedig röhög és örül, mert azokat legalább nem kell többé megmosni.
Jobban esik a szívüknek a szerteszabdalt Magyarország lemetélt részeit senyvedni látni, mint egységesnek.
Ezek a valódi bozgorok Lancranjan könyvéből tanulták a történelmet és oláh tejet szoptak, onnan ez a nagyívű lesz@rása mindannak, ami magyar...

tempetőfi 2010.09.20. 15:55:26

@1/3: A folyt. köv.-ben ezt is vizslatom. Igyekszem románok között is megfuttatni majd a kérdést, már tárgyalok erről, majd azt is visszacsatornázom ide.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 15:55:33

@Grift: Hogyne, kérem, és néger is, meg persze cigány. De legalább nagy a faszom és frankón szuperál, így nem kell ezzel a maníros szalonzsidózással folyton kompenzálnom, mint kendnek.

Leroi 2010.09.20. 15:56:40

@1/3:
Erdély a hátán hordja jó ideje a döglődő, balkáni romhalmazt, amihez hozzávarrták.
Bukarest évtizedek óta szipolyozza Erdély kiapadhatatlan bőségű kincseit, nélküle rég éhendöglene...
Az itt hozzászóló levitézlett dorobáncok persze szívesebben látják, ha Bukarest profitál zsírosan Erdélyből, mint ha Budapest tenné.

Karcsi75 2010.09.20. 15:57:19

@Void Bunkoid: Ez mind szép, de ha az öreg Dzsugasvili nem tesz az erdélyi magyarokért most nem lenne miről kikről írni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 16:00:36

@Dr. Zerge: "...hogy a Magyarország betűkombináció ezt az "állandóan változó, nemzetiségi területeket tudományos igényességgel bemutató etnikai térképet" akarná jelenteni az én fölfogásomban?"

Akkor a te fölfögásodban mit jelent a Magyarország betűkombináció? Például hol vannak az északi határai?
Ha zavar, hogy egy múltidéző szimbólumon feltüntetik a horvát nemzetiségű területeit a Magyar Királyságnak, akkor miért nem zavar, hogy Csehszlovákia, ma Szlovákia területéhez hozzrajzolják a szlávok álltal sosem lakott
Csallóközt?

Leroi 2010.09.20. 16:01:05

@Dr. Zerge:
Eszedbe sem jut a hajdani Britannia nevű római provincia, eszes zergetoll?
Honnan ez a Dr.? Vadimtól vetted?

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 16:02:27

@Void Bunkoid:
"Mindenekelőtt a Magyarországtól elszakítandó 11.000.000 léleknek 35%-a magyar, amely három és félmilliót jelent akkor is, ha a mi érdekeinkre legkedvezőtlenebb számítást vesszük is alapul. Elszakítanak még a békefeltételek körülbelül egy és egynegyed millió németet, ami a magyarság százalékszámával együtt az egésznek 45%-át jelenti. Ezekre nézve a nemzetiségi elv ilyen alkalmazási módja nem előnyt, hanem a szenvedések sorát jelentené. Ha feltesszük tehát - amitől távol állok -, hogy a nemzetiségi elv alkalmazása a fennmaradó 55%-ra nézve előnyösebb állapotot teremtene, mint a történelmi Magyarországon, még mindig az elszakítandó népesség majdnem felére nézve ez az elv nem vonatkozhat, vagy ha vonatkozik, úgy fordított értelemben. Nézetem szerint pedig, ha elvekről van szó, úgy azokat egyenlő módon kell alkalmazni mindazokra, akiket a szerződés rendelkezései érintenek. "

Leroi 2010.09.20. 16:03:16

@gloire:
Ezek a Kárpátok természes határairól, a Száváról, Dunáról nem hallottak.
Romániában (RSR) tanulták a történelmet, román nyelven, román tanároktól.
És asszimilálták is azt keményen.
Most is a románok f@rkát szopják.
Mit vársz tőlük?

csirkeGL 2010.09.20. 16:04:07

Azért látom a securitate él tovább...

@Talon Karrde, Dr. Zerge:

Oszt mennyit kaptok ti ezért Bukarestből?

Szeretnék pár okoskodó tévhitet szétoszlatni:

1) A történelmi Horvátország a tengerparton (ma: Dalmácia) terült el, a szlavóniai részen egészen a török háborúkig közel 90%-os magyar többség lakott, a magyar nyelvterület egészen Észak-Boszniáig terjedt (erről lásd Délvidéki S. Attila: Fejezetek a rácjárások történetéből című kötelező művet). Ennyit erről. Továbbá nem perszonálunióról volt szó, hanem a magyar korona magához csatolta, annektálta Horvátországot, azt az ország egy vidékeként kezelte, ahogy egyébként egy időben Erdélyt is. A pacta conventa, amivel a horvátok igazolni akarják a perszonáluniós tételt, bizonyítottan egy későbbi hamisítvány.

2) Jó lenne azon is elgondolkodni, hogy a történelmi Magyarországot nem egy íróasztal mellett hozták létre öltönyös úriemberek, hanem 900 éven keresztül forrt egybe. Már ennyiben is minőségileg más az utódállamoknál. Továbbá azon is, hogy a történelmi Magyarország a korában (itt a XIV-XV. századra gondolok elsősorban) páratlanul homogén államalkulat volt. Az akkori európai országok demográfiai adataival összehasonlítva Magyarország lakossága CSAK a török háborúk alatt kezdett stagnálni, majd hanyatlani. Az iszonyatos emberveszteséget ekkor kezdték pótolni (a természet rendje szerint) bevándorlókkal.

Erre példa, hogy oláhokról ritkán és jelentéktelen módon tesznek említést a középkori magyar források. Ha már a török háborúk előtt is jelentősebb tömegek éltek volna Magyarországon, arról lennének forrásaink. A legelső oláh megmozdulás is csak a XVIII. század legvégére esik (Horea-Closca).

3) Magyarország jogi szempontból már a XX. század elején biztosított azokat a kisebbségi jogokat, amik az utódállamokban még most, 100 évvel később sem evidensek, állandóan harcolni kell értük. Szerintem nincs kérdés afelől, hogy Magyarország hogyan bánna az erdélyi románokkal, ha fordulna a kocka.

Szóval kedves liberális (avagy szekus, nézőpont kérdése) barátaim! Legalább az álhistoricizmust hagyjuk, mondjátok ki szépen mint Rideghváry, hogy "én gyűlölöm a hazámat" és essünk túl rajta. Ehelyett hamis történelmi premisszákkal magyarázgatni a hazaárulást, nos ez nem nyílt dolog, és semmiképpen sem elegáns.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 16:08:16

@Dr. Zerge: "Kérlek, hagyd abba az olyan butaságok nekem tulajdonítását, amiket te találsz ki, köszönöm!"

nem találok ki semmit, zerge, csak olvasom a sületlenségeket, amiket irogatsz. Szerencsére leírtad, megmaradt, így idézhető:

"És máris nem volna olyan bonyolult ez a finom distinkció a Magyar Királyság és Magyarország között, ugyi..."

Miért is kéne ez a finom distinkció a Magyar Királyság és a Magyarország között. Miért gondolod, hogy az a fajta perszonálunió, ami Horvátország és Magyarország közt anno fennált, az ne volna kivánatos ma is, annak, aki ezt a "Nagy-Magyarország" szimbólumot kirakja.

Egész egyszerűen lyukas az érvelésed, mert egy hamis előfeltételhez kötöd.

sztrugackij 2010.09.20. 16:11:56

@Leroi: Ha választanom kellene,hogy olyanok közé tartozzak mint te vagy a románok,egy percig sem gondolkoznék.
Nem elég,hogy híres egyetemen végzetthez képest is idióta vagy, még a stílusod is alpári.
Te lennél az igaz magyar? Soha nem szeretnék hozzád hasonló lenni!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 16:13:59

@csirkeGL: Így van, (a horvát-magyar perszonálubóval kapcsolatos kiegészítésedet köszi).

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 16:14:04

@gloire: Hát vazze, éppen ez az, hogy nem az történik, hogy Magyar Királyságnak a horvát nemzetiségű területeit színezik agyroggyantak árpád- meg nemzetiszínsávosra, hanem a mindig is létezett Horvátországot, ami mindössze perszonálunióban volt a Magyar királysággal. Vagyis a magyar uralkodó, aki Magyarországnak is királya volt, Horvátországé is volt egyben (és még más tartományoknak is). Ha ez kellő jogalap akkor kéretik Lengyelországot is hozzátoldani a matricákhoz!

Most ezen, így vagy harmadszorra magyarázva, mi a bánatos franckarikát lehet még nem érteni, he?

Aki még mindig nem értené, befárad mondjuk az Országházba, megtekinti a Magyar Királyság nagycímerét az ülésteremben, ahol is a magyar címer körül, a Korona alatt megtalálja a többi, a Magyar Királysághoz tartozó országok - köztük Horvátország - és tartományok címereit.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 16:16:07

@Dr. Zerge: Arra válaszolj, mikor, ha most Erdélyről szól ez a poszt, miért azt kritizálod, hogy a "Nagy-Magyarország" matricákon szerepel horváth-szlavónia, és miért nem azt hozod fel, hogy Románia matricához hozzá van "rajzolva" Székelyföld, és a Partium?

Az miért nem szúrja a szemed?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.20. 16:18:04

@Dr. Zerge: Ugyan ilyen nagycímert autók szélvédőjén is látni? Mi a gond vele?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 16:19:50

@gloire: Értem, tehát a nagymagyarországos matricák olyan honpolgárok autóit, egyebeit jelölik, akik egy Horvát-Magyar Köztársaság kikiálltását, netán királyságot, esetleg a Kárpát-medencei Egyesült Államok létrejöttét szeretnénk. Roppant hiteles állítás. És biztos fölvették már a kapcsolatot ez ügyben a horvátokkal, hogy ők ezzel hogy is vannak...

gyaloghartur 2010.09.20. 16:20:18

Azé' teccik nekem, hogy el tudunk fajulni! Egymást gyalázgatjuk mély-és/vagy hígmagyarok, ahelyett, hogy a témára koncentrálnánk. (Mea culpa: én sem vagyok jobb a Deákné vásznánál. Vagy doamna Deac-énál, a tolerancia jegyében.)
Szóval a legfontosabb amit a románok Erdélynek adtak a hely- és helységnevek! Látom a Kolozsvár-Napocat senki sem reagálta le. De pld. a számtalan Mihai Viteazu, Nicolae Balcescu, Tudor Vladimirescu, s persze arcul köpésül: Avram Iancu! Mintha az ikertornyok helyén épülő iszlámközpontot Oszámá bin Ládenról neveznék el. Persze a fordítottja is igaz: Gheorghe Doja (ejtsd:gyorgyé dózsa) is van a Baragánon...
Ím egy jelentéktelen példája, hogy térnek vissza az ősi nevek: a libáni hágó (Udvarhely- s Gyergyó fiúszék között) fölé magasodó Dél hegyet először "Amiezii"-nek fordították, szinte helyesen. Később valahogyan "Amzei" lett, v.színűleg másolási hiba folytán... de így már sokkal ősibb hangzású!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 16:20:43

@gloire: Mondtam, hogy volna vele gond? Te tényleg funkcianalfabéta vagy?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 16:22:26

@gloire: Ha végigolvasod a kommenteket, tán rájössz, hogy hogyan is linkelt erre az agyam. Egyebekben lenne valami előírás, vagy valami személyes direktívád, hogy én mikor melyik poszthoz miről kommentelhetek, vagy mi a tök?

csirkeGL 2010.09.20. 16:24:43

@Dr. Zerge: Te olvasol is, vagy csak hülyeségeket írogatsz?

Horvátország nem perszonálunió volt, hanem örökös tartomány. A magyar király nem horvát király volt, hanem magyar királyként uralkodott horvátországon... Nem ugyanaz.

Nézz már utána a horvát relációnak, mielőtt átveszed a jugó hülyeségeket! Ez a perszonáluniós dolog legalább akkora baromság mint Svatopluk Nagy-Morva Birodalma, vagy a dáko-román maszlag...

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 16:25:50

"A magyarságnál az írni és olvasni tudók arányszáma megközelíti a 80%-ot; a magyarországi németeknél a 82%-ot; a románoknál a 33%-ot; a szerbeknél az 59 és egynéhány tizedet, majdnem a 60%-ot. Ha a felsőbb társadalmi osztályokat tekintjük és számításba vesszük azokat, akik gimnáziumot végeztek és letették azt a vizsgát, amely Franciaországban a baccalaureat-nak felel meg, úgy megállapíthatjuk, hogy a magyarok arányszáma azok között, akik ily tanulmányokat végeztek, vagy az érettséginek megfelelő képzettséget érték el, 84%, jóllehet a magyarok az összes népességnek csak 54,5%-át teszik; a románok arányszáma az ily tanulmányokat végzettek között 4%, pedig az egész népesség 16%-át alkotják; a szerbeké 1%, jóllehet számuk az egész népesség 2,5%-a. Ismétlem, hogy ez a megjegyzésem nem bír senkivel szemben bántó éllel. Ennek a helyzetnek egyedüli oka, hogy ezek a szomszédos népek történelmük szerencsétlen eseményei folytán későbben léptek be a művelt népek családjába, mint mi. A tény azonban tagadhatatlan. "

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 16:27:00

"A magyarságnál az írni és olvasni tudók arányszáma megközelíti a 80%-ot; a magyarországi németeknél a 82%-ot; a románoknál a 33%-ot; a szerbeknél az 59 és egynéhány tizedet, majdnem a 60%-ot. Ha a felsőbb társadalmi osztályokat tekintjük és számításba vesszük azokat, akik gimnáziumot végeztek és letették azt a vizsgát, amely Franciaországban a baccalaureat-nak felel meg, úgy megállapíthatjuk, hogy a magyarok arányszáma azok között, akik ily tanulmányokat végeztek, vagy az érettséginek megfelelő képzettséget érték el, 84%, jóllehet a magyarok az összes népességnek csak 54,5%-át teszik; a románok arányszáma az ily tanulmányokat végzettek között 4%, pedig az egész népesség 16%-át alkotják; a szerbeké 1%, jóllehet számuk az egész népesség 2,5%-a. Ismétlem, hogy ez a megjegyzésem nem bír senkivel szemben bántó éllel. Ennek a helyzetnek egyedüli oka, hogy ezek a szomszédos népek történelmük szerencsétlen eseményei folytán későbben léptek be a művelt népek családjába, mint mi. A tény azonban tagadhatatlan. "

Funsir 2010.09.20. 16:29:19

Szerintem a korrekt Magyarország térkép az 1938-41 ben kialakult lenne. Trianonban 1920-ban, meg Párizsban 1947-ben is ezt a Magyarországot kellett volna kialakítani, vagy hagyni. Ennekutána a románoknak is meglenne Dél-Erdélyük meg nekünk is Észak-Erdélyünk, mindenki boldog lenne, és elégedett.

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 16:30:28

"Külön okmányban fogjuk bemutatni, hogy ez alatt az egy év alatt mily nagy kulturális értékek romboltattak le. Látni fogják, Uraim, ezekben az okmányokban, hogy két egyetemünk, amelyek a kultúra legmagasabb fokán állanak, a kolozsvári, a magyar kultúra egyik régi székhelye és az újabb keletű pozsonyi egyetem, tönkretétettek. "

sztrugackij 2010.09.20. 16:37:23

@csirkeGL: konkrétan megneveznéd mikor volt Erdély Magyarország szerves része ,teljes körű anyaországi államigazgatással,stb,?
Magyarország XIX- XX századi nemzetiségi politikájával pedig inkább nem hozakodnék elő.Te mint a téma alapos ismerője bizonyára tisztában vagy vele,hogy elsősorban ez befolyásolta az első világháború után a győztes országokat az új határok kijelölésében.
Ugyanolyan erőszakos asszimilációnak voltak alávetve az akkori Magyarországon élő kisebbségek mint amit ti most a románoknak felróttok.Azt azért megemlíteném,hogy drága Székelyföldeteken még Ceasescu idejében is kétnyelvű helységtáblák voltak(tudom mert mint magyar szekus én jártam közbe).Ez az akkori Magyarországon elképzelhetetlen volt.Meg is lett az eredménye.

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 16:43:02

"Láttuk már, hogy a szigor, amellyel Magyarországot sújtják, nem eredhet az ítélkezés tényéből. Láttuk, hogy a nemzetiségi elv sem nyerne ezáltal semmit. Talán akkor oly szándékkal állunk szemben, amely a népek szabadságának eszméjét követi?
Úgy látszik, hogy ennek a szándéknak kiinduló pontja az a feltevés, amely szerint Magyarország idegennyelvű lakosai szívesebben tartoznának oly államhoz, amelyben az államfenntartó elemet fajrokonaik alkotják, mint Magyarországhoz, ahol a magyar hegemónia érvényesül. Ez azonban csak feltevés; és ha a feltevések útjára léptünk, úgy bátor vagyok megjegyezni, hogy e feltevés fordított értelemben alkalmazható arra a 45% magyarra és németre, akik most egy új államhoz csatoltatnak és akikről feltehető, hogy szívesebben maradnának a magyar állam polgárai. Ez az okoskodás nem jelentene mást, minthogy az előnyöket a másik oldalra helyezzük. De miért induljunk ki sejtésekből és miért helyezkedjünk feltevésekre, amikor a valóság megállapítására rendelkezésünkre áll az eszköz, egyszerű, de egyetlen eszköz, amelynek alkalmazását hangosan követeljük, hogy e kérdésben tisztán lássunk. És ez az eszköz a népszavazás. "

Google 2010.09.20. 16:44:22

@csirkeGL:

Nem is törekednek ezek eleganciára, még csak illatosítót sem használnak. A 30 ezüstnek sem volt szaga, nemes gesztust sem sejtetett, viszont... szépen csengett.
Lehet, nem is a hazájukat gyűlölik igazából, hanem ezt vagy azt a részét, diszharmóniára vágynak, egymásnak eső felekre.

Sok mindenbe beletörődnék, sok mindent látok már visszafordíthatatlannak - Erdélyt illetően -, ami a legjobban aggaszt az mégis a közállapot, abból is a köztisztaság. Hogy mondjam: a tisztaság ott nem prioritás. Kórházban fordul elő az, hogy napokig nincs melegvíz, és ezt az emberek már-már természetesnek tartják. Majdcsak lesz egyszer. A fél egészségükről hogyan mondhatnak le ilyen könnyen?
Vagy takarítani olyan nehéz?
A filmek feliratozása viszont több szempontból jó dolog; egyrészt hallani az eredeti nyelvet, másrészt olvasnia kell az embernek, essen is az bármilyen nehezére.
Az autonómiát viszont jó lenne kiharcolni; ahogyan voltak már Romániában ilyen területek, úgy még lehetnének is.

homoródkarácsonyfalváért 2010.09.20. 16:51:39

@sztrugackij: 1867 és 1919 között volt Erdély Magyarország szerves része legutóbb. Majd 1940-1944 között Észak-erdély volt Magyarország szerves része.
A győztes országokat egyáltalán nem bofolyásolta a nemzetiségi politika a trianoni határok meghúzásánál. A győztes országokat a területszerzés befolyásolta, a többi nem érdekelte azokat.
Ceausescu ideje alatt semmilyen kétnyelvű táblák nem voltak.
Tulajdonképpen miről ír maga?

Google 2010.09.20. 16:51:50

@sztrugackij:

Milyen eredménye lett meg minek? Milyen kétnyelvű helységnévtáblák? Csak állok és bámulok. Ami volt is, odalett.

cavecanem 2010.09.20. 16:58:24

@Grift: óccsó volt, nem bírom az alkoholt

Leroi 2010.09.20. 17:02:48

@sztrugackij:
Nálad nagyobb retardáltat még nem hordott a hátán a föld, úgyhogy saját magad idiótázd le...
Nyugodtan azonosulj csak a románokkal, hisz ők fizetnek azért, hogy itt az ő elméletüket propagáld, balfasz...
Ha apád nem tanított meg valóban magyarszívű erdélyi magyarnak lenni, mi már nem fogunk, dobitocule de bozgor!

gyaloghartur 2010.09.20. 17:03:24

Sztrugackij valami szovjet sci-fi író volt nemdebár?!
Nekünk te itt ne fikciózz, mert hamar "megütnek " a székelyek, s abból bajos felállni! (Persze más volna, ha csak megvernének.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 17:04:47

@Dr. Zerge:

elmafláskodta a választ! mondja meg kerekperec, ne féljen, ne túlozza a dolgot a valószerűtlenség tartományába, az, vagy nem az?

csirkeGL 2010.09.20. 17:13:28

@sztrugackij:

Milyen székely helységnévtáblák???:D

Uram atyám... de még ha így is lenne: 100 eltelt azóta barátom!!!

Sok mindent el lehet mondani az akkori Magyarországról, de hogy a KORÁHOZ KÉPEST az egyik legliberálisabb nemzetiségi politikája volt, ez történelmi tény. Nyilván XXI. századi mércével ez kevés, de akkor ez egyáltalán nem volt elterjedt!

A vicc az, hogy 100 évvel ezelőtti dolgokat hasonlítunk a mostaniakhoz, miközben eszméletlenül sokat fejlődött a nemzetközi jog... Nem látod, hogy ez mennyire nevetséges?

Még ha ugyanazt csináltuk volna, mint most a románok/szlovákok, akkoris mi 100 éve csináltuk, amikor ez teljesen természetes volt. Ma már viszont nem itt tartunk... Szomorú, hogy szomszédaink viszont megrekedtek 100 éve az időben.

Google 2010.09.20. 17:17:07

@Grift:

Gyurcsány-identitásról nem hallott még kelmed? Mikor milyennek lenni kifizetődő, olyan.
Még vacillál, mint mások a neműkkel.

csirkeGL 2010.09.20. 17:19:47

@sztrugackij:

"elsősorban ez befolyásolta az első világháború után a győztes országokat az új határok kijelölésében."

Igen, lehet hogy a román líceumban ezt így tanítják, azonban a nyugati világ már rég leszámolt ezzel a szemenszedett hazugsággal. Maguk a franciák, angolok is beismerik már, hogy semmiféle nemzetiségi megfontolás nem játszott szerepet az egészben, egyszerűen nagyhatalmi politizálás volt ez a részükről.

Meg akarták fosztani a németeket egy erős magyar szövetségestől, ezért a korhoz képest fejletlen, írástudatlan, kulturálisan többszáz évvel lemaradt nemzetek kezére játszották Magyarország szétszabdalt részeit. Meg is lett az eredménye: azóta nincsen számottevő politikai erő Közép-Európában.

Ez már Nyugaton sem kérdés... érdekes, hogy nálad még igen.

csirkeGL 2010.09.20. 17:20:19

@sztrugackij:

"elsősorban ez befolyásolta az első világháború után a győztes országokat az új határok kijelölésében."

Igen, lehet hogy a román líceumban ezt így tanítják, azonban a nyugati világ már rég leszámolt ezzel a szemenszedett hazugsággal. Maguk a franciák, angolok is beismerik már, hogy semmiféle nemzetiségi megfontolás nem játszott szerepet az egészben, egyszerűen nagyhatalmi politizálás volt ez a részükről.

Meg akarták fosztani a németeket egy erős magyar szövetségestől, ezért a korhoz képest fejletlen, írástudatlan, kulturálisan többszáz évvel lemaradt nemzetek kezére játszották Magyarország szétszabdalt részeit. Meg is lett az eredménye: azóta nincsen számottevő politikai erő Közép-Európában.

Ez már Nyugaton sem kérdés... érdekes, hogy nálad még igen.

Leroi 2010.09.20. 17:29:55

@csirkeGL:
Pontosan, stimmt.
Kellett egy kelet-európai cordon sanitaire az erős Monarchia körül, amelyet épp darabjaiból hoztak létre...Voltak olyan hangok is, amelyek egy cseh-szerb korridort képzeltek el Magyarország és Ausztria közé a Nyugat-Dunántúlból.
Kőkemény geopolitikai stratégia vezérelte őket, vajmi keveset törődtek azzal, hogy a határok nemzettestekbe hasítanak bele, ép tömböket szakítanak szét.

Leroi 2010.09.20. 17:32:33

@kesztió:
"Szerencsére az öreget idejében kiiktatták a képletből (én mondjuk a halálbüntetés vehemens ellenzője vagyok, de az életfogytiglanit havi tíz deka margarinnal és húsz deka szójás parizerrel megfelelő büntetésnek találtam volna), így Romániában épen maradtak olyan ékszerek, mint a (románok által is sűrűn lakott) Kalotaszeg...."

Na ne b@ssz...Ezt komolyan érted?
Képes lennél a példaképedet, Nea Nicoae-t így meggyalázni?

csirkeGL 2010.09.20. 17:42:33

@Leroi:

Nézd, akinek Kalotaszeg kapcsán az jut eszébe, hogy tele van románokkal...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 17:47:13

@Leroi: ... gondolom miközben ezeket a szavakat írod, "majomcsapdásat" is játszol. Jellemző.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 17:54:56

@csirkeGL: Nekem Magyarország nem hazám, kápis? Mit szeressek rajta? Hogy a 70 éves magyar nénike a szuvenyírbótjában Budapesten a várban, ezelőtt 15 évvel megdicsért hogy milyen szépen megtanultam magyarul beszélni. Azt hittem rám szakad az ég! Édesapám József, édesanyám Éva, testvéremnek és nekem szándékosan olyan keresztnevet (kettőt) adtak, hogy ne lehessen lefordítani románra, anyanyelvem magyar, otthon és mindenhol ezt beszélem de tudok románul is, ez egy plusz, érted? Szóval az ilyen (nem feltétlenül csak te) magyar megmondóemberek ne mondják csak meg nekem, mert egyik fülemen be, a másikon ki.

Leroi 2010.09.20. 18:00:09

@Talon Karrde:
Látod b@szd meg, a magadfajták voltak azok, akik kushadtak,amikor mi a hodáki és libánfalvi tapinákkal és botokkal néztünk farkasszemet Vásárhely főterén 1990.-ben.
Akkor, ott írták meg az aljas történelmüket, a mi vérünkkel írták alá az "örök barátságot".
Ott mutatták meg nekünk, hogy hol is van a hazánk az ő szemükben: a sírban.
Te nem voltál ott, mért is lettél volna, szájkaratés sivák...
Bukarest mit tett akkor?
Uszított.
És Budapest mit tett akkor?
Segített.
Ez az, amit te és a többi oláh göröngy nem ért meg sohasem...

Leroi 2010.09.20. 18:02:43

@Talon Karrde:
A nénikének igaza volt.
Magyarul beszélő román vagy.
A felfogásod tökéletesen erre utal.
Nem tagadhatod.

csirkeGL 2010.09.20. 18:04:21

@Talon Karrde:

"Nekem Magyarország nem hazám, kápis?"

Ez a szép. Azt én megértem, hogy a most Magyarországnak nevezett állam nem a hazád, hogyan is lenne az, mikor erdélyi vagy (feltehetőleg). Nekem Magyarország nem a 93.000 km2-t jelenti, és szerencsére még sok más magyarnak sem.

Azonban ezt így leírni... hát ehhez csak gratulálni tudok. Édesapád, édesanyád akik ilyen szép nevet adtak neked nem kever le ilyesmiért egy-egy pofont?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.09.20. 18:04:44

Az ember, aki máris otthagyta az Orbán-kormányt

Értesüléseink szerint alig egy hónappal kinevezése után távozott Jaross Tamás, Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa.
A Metro áruházlánc volt vezérét azzal bízta meg az Orbán-kormány, hogy állítsa talpra a hazai kereskedelmet. A kormány ezt vélhetően úgy értette, hozza helyzetbe a beszállítókat a hipermarket-láncokkal szemben, Jaross viszont együtt akart működni az egész piaccal. Így lett az első olyan magas rangú kormányzati szereplő, aki távozott a második Orbán-kormánytól.

Ez még csak a kezdet, rájött milyen is a törpediktátor!

LiberGon 2010.09.20. 18:05:21

@Talon Karrde: Akkor megkérdezhetem mi a te hazád?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:06:53

@Leroi: Szerintem te még szopós pulya voltál amikor "a fekete március" megtörtént.
A NAGY HÍRES MAGYAR NEMZETI MANDINER-nek ÉN szóltam (ellenőrizheted) idén márciusban, hogy
"héj, huhú, 20 éve volt, megemlékező poszt, valami?"
Találd ki mi volt?
Semmi.
Tompika (e poszt elkövetője) megemlítette valami RMDSZ-basztató poszt kapcsán egy félmondatban, de ennyi.
Szóval te csak ne pattogj, főleg ne nekem és főleg nem Vásárhely '90 kapcsán.

Leroi 2010.09.20. 18:07:25

@LiberGon:
Tudod:
Ibi bene, ubi patria...
Gondolom én.

csirkeGL 2010.09.20. 18:07:32

@Talon Karrde:

Pontosan az ilyen embereken látszik mennyire célbaért a Ceausescu-féle politika: ha már Bukarestet nem tudják megszerettetni a magyarokkal, legalább megutáltatják velük Budapestet is mindenféle hazugságokkal, oszt akkor igazi jó kis bozgorok lesznek...

Nálad tökéletes sikerrel jártak!

tempetőfi 2010.09.20. 18:11:39

@Talon Karrde: 1. Ezért örültem e poszt felvezetőjében a "fészbukolikának". 2. Én ott voltam Marosvásárhelyen a 20. évfordulón. Te hol voltál?

Leroi 2010.09.20. 18:14:49

És ne gondold, hogy én nem dőltem be akkoriban, 23 éves fejjel az RMDSZ maszlagnak...
"Egységben az erő,egységben a jövő"...
A szavazatokért, természetesen...
Aztán gombamódra nőttek ki a földből a szebbnél szebb villák, a Frunda úszómedencés Suothfork Ranch-e a Somostető oldalában, a gagyi Radio-Ga-Ga, a milliárdos Verestóy, a korábban két ép mondatot kimondani képtelen, később mégis nagymenő Borbély László, a fűzfapoétából lett népvezér Markó, und so weiter...
Most pedig ott tartunk, hogy a kettős állampolgárság ellen agitálnak bukaresti sugallatra a jól kibélelt bársonyszékeikből.
Ez az, ami miatt a kacor mereven áll a zsebünkben...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 18:15:28

"Erdélynek több százezer olyan lakosa van, aki nem itt született."

Magyarországnak is. Európa többi országának is. Sőt, a világ sok országának szintén. Akkora jövés-menés manapság.

A kétnyelvűség az nem Erdélynek előny szerintem, hanem csak a kisebbségieknek.

Egy országban a többségi nemzet elég ritkán tanulja meg kisebbsége(i) nyelvét.

Az erdélyi románok úgy általában tudnak magyarul?

Nem igazán, ahogy pl. az angol kanadaiak sem franciául, vagy ahogy a spanyolok sem katalánul és sok példát lehetne hozni.

Úgyhogy a kisebbségiek kettős nyelve amolyan kényszer szülte előny.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:17:04

@csirkeGL: nem

@LiberGon:
Erdély.
Itt születtem Erdélyben, nekem EZ a hazám, én lennék a legboldogabb, ha egyszer független lenne. Ha kérdezik azt is mondom, hogy erdélyi vagyok.
Magyarországon (épp e poszt mutatja a legjobban) csak egy büdös román vagyok, ha nem kapcsolódok be a mainstream "Magyar vagyok" melldöngetők csoportjába. Hát nem fogok becsatlakozni, sőt inkább szívatom őket szándékosan. Budapest szép főváros (mondjuk Prága szebb és tisztább), meg lehet nézni 1x-2x, sokszor, van látnivaló, kommentem elsősorban a kommentelőnek szólt s nem a városnak. Persze lehet támadni miatta s ugrani, mint kutya a véres rongyra.
Én nem vágyok olyan hazába, ahol az e poszthoz kommentelők jelentősebb része lakik és engem lerománoz, pedig esetleg (nem feltétlenül minden esetben) de még helyesebben is írok és fogalmazok mint ők.

LiberGon 2010.09.20. 18:18:33

@Leroi: Hm... lehet, nem ismerem az illető urat.

Szerintem nem lehet változtatni ezeken az embereken és nem is kell. Ha a nemzetet, hazát ugyanis egy családhoz hasonlítjuk akkor talán könnyebben megérthetjük azt, hogy miért gyűlöli vagy veti meg ilyen sok ember a hazáját. Annyi háború, fájdalom, kín és gyötrelem volt ugyanis a XX. században (is), hogy természetes az, hogy lesznek olyanok akik így vélekednek majd, mint ahogyan van olyan ember is aki szeretettel gondol majd a családjára és a jó emlékeket fogja felidézni és lesznek olyanok akik ha a családjukra gondolnak adott esetben gyűlöletet fognak érezni és csak rossz emlékeik lesznek. Túl kevés idő telt még el, hogy ők fel tudják dolgozni a fájdalmukat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:19:22

@Leroi: Korához képest elég ocsmány a szóhasználata.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:20:22

@Leroi: Ejsze a sárga irigység beszél magából?

csirkeGL 2010.09.20. 18:22:19

@Talon Karrde:

Senki nem románoz le. Szomorú, hogy a román hazugságok által megvezetett magyar vagy, aki román érdekeket képvisel, és nem is tud róla.

A néni aki Budapesten megdícsérte a beszédet... most őszintén, 40 év kommunista elhazudás után mit vársz? Honnan tudta volna Mariska néni az átkosban, hogy Erdély tele van magyarokkal, mikor minden lehetséges módon tagadta ezt a hazaáruló magyar kormány?

Gyerekes ez a viselkedés a részedről, és csak a románok kezére játszol vele. Magyarok vagyunk mindannyian, és mindannyian ugyanolyan magyarok. A magyaroknak az országa pedig Magyar-ország. Aminek Erdély is része, csak most épp ezt a világ (és ami még szomorúbb: sok magyar) nem ismeri el.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:22:49

@Akitlosz: "Az erdélyi románok úgy általában tudnak magyarul?"
A partiumi románok jelentős része igen tud beszélni magyarul, de legrosszabb esetben is ért magyarul, számára ez létkérdés.

Leroi 2010.09.20. 18:25:57

@Talon Karrde:
Itt Mo.-n kényelmes, nagy házam van, igaz, értelmiségiként dolgozom.
Nincs amiért irigykednem.
A nyelvhasználatom pedig természetesen attól függ, milyen nyomatékot akarok adni a szavaimnak.
Így jó, székelyes, őszinte.

Az viszont biztos, hogy széthúzásunkból, veszekedésünkből egyetlenegy elem profitál: a majd egy évszázados megszálló román hatalom.
Nem csak a szájára vert a magyarnak, nem csak elüldözte vagy beolvasztotta, hanem egymás közt is összeuszította, megosztotta az erdélyieket.

És a legnagyobb baromság azt hinni, hogy szétszabdalva egy nemzet erős lehet bármikor is.

Olaszpország, Németország, Lengyelország példája bizonyítja, hogy az egységre való törekvés a történelem okos, sikeres túlélésének záloga.

gyaloghartur 2010.09.20. 18:26:58

Most már magam sem tudom, mi is volt a téma?
Mit adtak a románok nekünk: magyaroknak? erdélyieknek?
Hát a viszály almáját biztosan!
S békaptuk....

csirkeGL 2010.09.20. 18:27:20

@Talon Karrde:

Csak épp letagadják, és jön egyből a szokásos vorbeste romaneste mordulás...

Semmi sem létkérdés számukra, úgyis a magyarok románul beszélnek velük.

LiberGon 2010.09.20. 18:28:12

@Talon Karrde: Értem, Erély a hazád. Tehát akkor magyar vagy, vagy sem?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:28:12

@csirkeGL: Azért képviselek román érdeket mert nem szavalom ugyanazt a verset amit te? Háhá, komolyabb érvet légyszi.
A néni épp öreg kora miatt tudhatta volna azt amit pont nem tudott.
Sajnálom, de tényként közlöm veled, hogy Erdély most pont nem része Magyarországnak. Ha az lenne, akkor Budapest irányítaná és Budapest szipolyozná ki a kincseit, én nem lennék boldogabb attól ha magyar lopna meg.

LiberGon 2010.09.20. 18:30:16

@Talon Karrde: De miből gondolod, hogy téged senki nem érthet meg, mindenki ki akar szipolyozni etc. Egyébként pedig akár ki is kérhetném magamnak azt, hogy azt feltételezed rólunk, anyaországi magyarokról, hogy úgy bánnánk a hazátokkal mint a románok.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:30:32

@Leroi: Kedves Liroj én itt állom a sarat, mert nem a könnyebb utat választom.
Volt erre egy találó verse @gyaloghartur: -nak.

Leroi 2010.09.20. 18:30:35

@Talon Karrde:
Eh,eh...Váradon katonáskodtam, a román káplár töténetesen épp bihari volt, jól beszélt magyarul, mégis úgy tett, mint aki nem tud, egy szót nem volt hajlandó velünk magyarul váltani, de besúgott, ha kihallgathatta, amit a magyar bakatársaimmal beszéltünk...
"Rumun, Wegier, dwa bratanki...", nemde?!

csirkeGL 2010.09.20. 18:32:07

@gyaloghartur:

Így van... ez a legszomorúbb. Én legszívesebben ráhagynám mindegyikre a magáét, nem muszáj magyarnak lenni persze...

De ha valaki magyar már, akkor hogy gondolhatja, hogy jobb neki Romániában lenni, meg Magyarországtól külön... ezt soha az életben föl nem foghatom.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:32:56

@LiberGon: Magyar vagyok s nem azért mert Magyarországot tartom hazámnak. Azt hittem értelmesebb vagy, bocs.

Leroi 2010.09.20. 18:33:15

@Talon Karrde:
Itt a legalsó lépcsőfokról kezdtem most 14 éve.
Akkor, amikor otthonmaradt kollegáim feneke alatt már kezdőként kocsi, feje fölött fedél volt.

csirkeGL 2010.09.20. 18:34:12

@Talon Karrde:

Nem, azért mert inkább vagy román hatalom alatt, mint Magyarországban. Ezért.

Meg azért mert azt gondolod magyarként, hogy jobb nekünk ha darabokban vagyunk.

LiberGon 2010.09.20. 18:37:00

@Talon Karrde: Megint vagdalkozás, személyeskedés. Bocsáss meg ha bántó voltam veled, nem szeretnélek megsérteni, csak érdekel a véleményed.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:38:21

@csirkeGL: "hogy gondolhatja, hogy jobb neki Romániában lenni, meg Magyarországtól külön... ezt soha az életben föl nem foghatom."
Nem mondtam hogy jobb, de ez van.
Budapesten 2000 körül, nyári egyetemen az ELTÉ-n esett meg, hogy vajdasági, erdélyi és felvidéki magyaroknak tartott "mélyen tisztelt" egyetemi professzor előadást, már az elején elrontotta ezt mondva:
- Jó napot, XY vagyok, nagy dilemmám van. Nem tudom, hogy magyarul vagy angolul tartsam-e az előadást, melyik nyelvet értik jobban?
Hát mint mondjak, sokan kimentek...
Érted?

Leroi 2010.09.20. 18:38:46

@Talon Karrde:
Az osztrák analógia nem jó, de biztosan akad tiroli, akit a szíve a nagynémet egység fele húz...
Az erdélyi szászok 800 év után,a svábok 200 év után is hazájukra leltek Stuttgart körül, miután BRD 12 ezer DM-t kipengetett értük, mért ne lenne egy erdélyi magyarnak a fővárosa Budapest?
"Tu Ardeal, tu Ardeal iti suntem osteni..." ismered biztosan ezt a bicskanyitogató román dalt, amelyben az is szerepel, hogy " pentru toti romanii, care-ti sunt stapanii, soarele rasare-n Bucuresti"... szóval ők vígan nézegethetik a bukaresti napfelkeltét...a mi róvásunkra tenném hozzá...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:40:02

@Leroi: Gratulálok, meglépte a nagy lépést, onnan most biztosan jó dolog kioktatni az erdélyi magyart, köszönöm.

Leroi 2010.09.20. 18:40:08

@Talon Karrde:
Na az a professzor egy f@szfej lehetett, mi tagadás...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:41:30

@LiberGon: Elnézést kérek én is, de ilyen csiki-csukisat már játszottak velem és akkor sem értékeltem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:42:50

@Leroi: Lehet, hogy meglepő de ezeket a dalokat nem ismerem. Tényleg.

gyaloghartur 2010.09.20. 18:42:57

Nincs ocsmányabb dolog, mint magyar szájból hallani a bozgorozást. Épp elég a románból...
A nyolcvanas évek végén, a menekült-hullám tetőzésekor egy JÓ nevű kar dékánja teljesen JÓ hiszeműen azzal biztatta erdélyi tanítványát: Ne félj kis bozgorom, én majd megvédlek! Bozgor a JÓ .... ......ja!
Csak azér!

Leroi 2010.09.20. 18:43:16

@Talon Karrde:
Nem kioktatás, ez tkp. egyfajta kételkedés abban, hogy létezhet olyan magyar, akit szíve nem Pest felé húz...
Nem a pesti Burger King vagy Duna Plaza felé, hanem a történelmi Pest felé...
Emellett állhat Kolozsvár és Brassó is, éppoly kedves egy magyar szívnek mint bármelyik régi magyar városunk.

csirkeGL 2010.09.20. 18:43:27

@Talon Karrde:

Tudatlan emberek miatt? Ezért... ennél azért komolyabb indokot is találhattál volna. Most akkor én is kezdjelek el utálni téged mer te utálod Magyarországot? Remek világ lesz ez így...

Hülyék mindenhol vannak. Erre alapozod, hogy bekaphatja Budapest?

Komolytalan ember vagy...

bakaruhában 2010.09.20. 18:44:18

Kiforgattak a hazánk egy jelentős részéből, cserében, hogy befogadtuk őket, a tizenkettedik-tizenharmadik századtól, egyre növekvő számban? Bihar nagy részén a török előtt, nem élt oláh. A török után egy-két sziget kivételével már csak, a befogadott oláhok éltek. Később mindenki tudja mi történt.

Leroi 2010.09.20. 18:44:40

@gyaloghartur:
Olyan ez, mint amikor egy homokos buzizik vagy egy héber zsidózik...
Másként kell értelmezni, mélyebben...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 18:45:18

ez a sok jó magyar mikor fogja már fel végre, hogy az erdélyi, erdélyi szeretne lenni, erdélyi magyar, nem magyarországi. idegen, sok tekintetben beteg világ nekik a magyarországi. mindig is így volt. a sokat emlegetett "kis magyar idő" csak azért jó emlék, mert a románnál azért jobb volt.
amit szegény talon barátunk itten mondogat, az részben igaz. csak az ő szájából nem jól hangzik, mert ő olyan, a románoknak, mint zsidónak a sábeszgój. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:46:12

@Leroi: Az volt, tényleg.
Mellesleg a nevem melletti avatar-t felismeri valaki (nem Debrecen címere). Nem tudom, hogyan lehetnék én román-szívű és királyhágó-melléki református egyszerre. Elég fura, nem?

Leroi 2010.09.20. 18:46:35

@Talon Karrde:

Stefan Hrusca - Tu Ardeal

Refren:
Tu Ardeal, tu Ardeal, iti suntem osteni,
Templu sfant, templu sfant, muntii Apuseni.

Ca tu ne esti vatra si din piatra-n piatra,
E taria unui neam de moti,
Asta-i tara noastra, noi nu stam in gazda,
Horea nostru-i risipit pe roti.

Refren...

Ne-au furat barbarii, ne-au caznit mai marii,
Dar avem in piepturi sapte vieti.
Ne vibreaza-n sange, pan' la Putna n-a plange,
Clopotul ce bate la Ramet.

Refren...

Nu vrem razbunare, dar atat ne doare,
Ca se pierde amintirea-n val.
Doamne da-i tarie, unei maini sa scrie,
Biblia latinului Ardeal.

Refren...

Rauri cresc purtate, tari ce nu sunt toate
Dar veni-vor si mai bune vesti
Pentru toti romanii care-si sint stapanii
Soarele rasare-n Bucuresti

Refren...

Unde-i Avram Iancu, sa mai franga rangul,
Celor ce Ardealul vor pustiu.
Iata ca rasare, Iancu din oricare,
E-n puterea fiecarui fiu.

Refren...

Pentru aceasta tara, poate sa si moara,
Fiecare dintre noi razand.
Restul e dorinta, de ingaduinta,
Si sa fie pace pe pamânt.

Refren...

Nu uitati aceasta, dreapta ne e brazda,
Ce-am lucrat cu ale noastre maini.
Fiecare munte stie aici sa cante,
Imnul "Desteptati-va romani".

Refren...X2

Leroi 2010.09.20. 18:48:15

@Talon Karrde:
Az a református bárány, tényleg.
Mellesleg Debrecen címere is ilyen, csak abban a bárány fölött nem oroszlán, hanem Napba néző sas található.

LiberGon 2010.09.20. 18:48:21

@Talon Karrde: Gondolj bele téged nagyon megsértettek azzal anno, hogy az idős néni megdicsért mert jól beszéled a nyelvet. Adott esetben más emberek érzékenysége pedig másokban nyilvánul meg. Ennyi, ez szerintem nem több ennél. Fájnak ezek a dolgok az embernek de erőt kell venni magunkon és megpróbálni nem általánosítani ami vagy sikerül vagy nem. :)

csirkeGL 2010.09.20. 18:49:55

@Grift:

Erdély az mióta nem Magyarország? Szerintem mindigis az volt...

Bajorország is Németország, attól még hogy van más neve is a régiónak. Más mint mondjuk Poroszország, de együvé tartoznak. Ennyi

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 18:50:16

@csirkeGL: "mer te utálod Magyarországot?"
Nem utálom, csak nem vagyok kórustag.
Budapest szép főváros (mondjuk Prága szebb és tisztább), meg lehet nézni 1x-2x, sokszor, van látnivaló, kommentem elsősorban a kommentelőnek szólt s nem a városnak. Persze lehet támadni miatta s ugrani, mint kutya a véres rongyra.
Sokkal előrébb írtam, de idemásolom.
Nem csak velem történt meg az eset, sajnos gyakori dolog az erdélyiek lerománozása és megalázása Magyarországon, csak azok akik ezt teszik nem blogolnak vagy kommentelnek. Vagy mégis? xD

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 18:51:21

@Dr. Zerge:

Az a NagyMagyarország dolog egyrészt nem megalapozott, mert 1848-49, meg 1703-11 rövid időszakaitól eltekintve Magyarország a török hódítás előtti kortól kezdve nem volt független.

Földrajzilag meg annyira természetes képződmény, hogy a Kárpátok határolják végig.

A mai határvonalnak meg pl a magyar -román határ tekintetében az volt az alapja, hogy fontos vasútvonalak Romániához kerüljenek. Nem földrajzi, nem etnikai szempontok, hanem a vasút.

Amúgy ha pl. egy pártatlan japán érdeklődő irogatna ilyeneket, mint pl. keszio akkor hagyján, de neki elvileg a magyar csapatban kellene fociznia. Már amennyiben magyar nemzetiségű és nem csak beszéli a nyelvünket. Jó, hát persze akadnak olyan magyarok is, akiknek inkább az internacionálét énekelve vörösödik el a szemük és születési rendellenességnél nem jelent számukra sokkal többet a magyarság.

Leroi 2010.09.20. 18:54:56

@csirkeGL:
Poroszország, Pomeránia, Szilézia épp annyira fáj a németnek, mint nekünk Erdély...
Dehogy mondtak ők le arról a területről...
Csak úgy tettek, mintha...
Érdemes megnézni a térképeiket, fél Lengyelország városai németül is szerepelnek azokon, Stettin, Litzmannstadt, Breslau, Posen, Danzig...
Megharcoltak ők azért az országrészért és fektettek ők abba az évszázadok alatt annyi anyagi és szellemi energiát, hogy örökre magukénak érezzék...
Mi, magyarok éppúgy Erdély vonatkozásában.

Leroi 2010.09.20. 18:55:25

@Talon Karrde:
Mert azt írtad, nem ismered.

Leroi 2010.09.20. 18:57:03

Az Odera-Neisse vonal nekik is éppoly ideiglenes gúnyhatár, mint a mienk Csengersima és Nagylak közt.

csirkeGL 2010.09.20. 18:58:30

@Talon Karrde:

Jah, csak Budapest magyar, Prága meg nem. És te is magyar vagy, ha minden igaz... Nem látsz itt valami ellentmondást?

Persze, mindenki elsősorban a családjához lojális, aztán a falujához/városához, aztán a megyéjéhez, aztán a régiójához, aztán Magyarországhoz, és aztán Európához... a kettő nem tudom miért zárja ki egymást nálad.

Csak arra tudok gondolni, hogy valami elementáris torzulás van a fejedben, ami szembeállítja Magyarországot Erdéllyel. Ez az, ami a román érdek.

Nem kell ahhoz kórustagnak lenni, hogy elfogadd, hogy a magyaroknak Magyarországon a helyük. Azért kell dolgoznunk, hogy ez így legyen (anélkül, hogy a szülőföldről el kelljen költözni). Nem olyan természetellenes gondolat ez... Az olaszok országa Olaszország (attól még vallhatja magát valaki szicíliainak vagy padánnak), a spanyolok országa Spanyolország (attól még lehet valaki katalán vagy asztúr), a németek országa Németország, és ugyancsak lehet attól még bajor vagy porosz.

A magyarok országa pedig Magyarország, függetlenül attól hogy valaki palóc, vagy székely, vagy csak úgy általában erdélyi, vagy délvidéki, vagy dunántúli.

csirkeGL 2010.09.20. 19:00:18

@Leroi:

És igazuk is van. Mondjuk nem is gondolom, hogy akármelyik sziléziai német mondjuk Varsóhoz vagy Budapesthez hasonlítaná Berlint, nemtörődöm vállrángások közepette...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:01:25

@Leroi: Köszi, de nem szeretek ilyeneket énekelni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:02:04

@Grift: Ez jól hangzott, még egy kripto-fasiszta szájából is. xD

Leroi 2010.09.20. 19:06:02

@Talon Karrde:
Én nem is feltételeztem, hogy szereted, csak azért emeltem be, mert említetted, hogy Általad nem ismert a dal.
Imádták Vásárhelyen a suliban a román kollegák...
Átszellemült arccal énekelték...
Mint egy egyházi éneket...
XI.-től az osztály fele magyar volt, fele román, a románórák és az osztályfőnöki voltak közösek, az osztályfőnöknő (román, persze), ha csak lehetett, elénekeltette velünk osziórán a dalt. Aki vonakodott, attól megkérdezte, hogy tán csak nem tiltakozik a tartalma ellen...

Na azok a kollegák köpdöstek le minket az egyetem lépcsőin, amikor ülősztrájkoltunk 1990. márciusában...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:06:09

@csirkeGL: Sajnálom, de nem értek egyet veled.
"az olaszok országa Olaszország (attól még vallhatja magát valaki szicíliainak vagy padánnak), a spanyolok országa Spanyolország (attól még lehet valaki katalán vagy asztúr), a németek országa Németország"
Ugyan már. Az argentinok már miért tartanák hazájuknak Spanyolországot? S az amerikai spanyolok, olaszok, németek. Jáj!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 19:07:18

@Talon Karrde:

unom már ezt a sok hülyét akin a hasát fogva röhög az erdélyi. vagy bosszankodik erősen, mikor odamegy okoskodni. persze a kocsijával rááll a borvizes csobogó padkájára, és beszól a székelynek, hogy a faszér tölti már a huszadik palackját, mert mi is arra várunk, közben a kocsi antennáján lobogtatja a szél a hatméteres kokárda csikot. faszfejek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 19:09:58

@Dr. Zerge: Amúgy Amok topictárs nem "kapásból esett neki" hanem éppen elég kommentálását, blogját olvasta ahhoz, hogy elég jó eséllyel megsejthesse, kesztio jóember valószínűleg nem piros-fehér-zöld pizsamában alszik.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:10:14

@Leroi: Hát én speciel az óvodán kívül (ahol megtanultam románul, @csirkeGL: biztos ott következett be az elementáris torzulás van a fejemben) végig színmagyar osztályba jártam, az egyetemet is magyarul végeztem, nem volt ilyen irányú problémám, nem utáltatták meg velem sem a román nyelvet sem a román embert (bővebben itt: mandiner.blog.hu/2010/08/08/mesebeli_maramaros ).

ÁrPi 2010.09.20. 19:18:43

@Leroi:

Én nem tudok egy mukkot sem románul.
( Csak a mestergerenda szót de az se az )

De miért köpdöstek le azok a kollégák?
Mert tán anno a suliban még énekeltétek (kényszerüen) aztán meg sztrájkoltok valami másért, vagy a köpködésük a dal sajátos szocializációs hatása rajtuk?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:22:49

A három kép a kolozsvári kábeldzsungelről:

sztereo.blog.hu/media/P1120474.JPG
sztereo.blog.hu/media/P1120476.JPG
sztereo.blog.hu/media/P1120479.JPG

Villamos, villanyvezeték, optikai-kábel és még biztos van más is.
Ezt is adták a románok.

ÁrPi 2010.09.20. 19:25:50

@Talon Karrde:

Az argentinok?

Na de azért az argentinoknak nem szintemindegy hogy Madrid vagy Prága! :-D

(Igaz hogy Madridban nem Demszky húsz éve látszik, ha már az is szóbajött hogy Prága szebb mint Bp.)

Leroi 2010.09.20. 19:26:26

@Talon Karrde:
Én is színmagyar osztályba jártam végig, mivel a XI-XII osztályos "együttlétünk" csak egy pár órára korlátozódott (igaz, akkor is igyekeztek a latin felsőbbrendűségüket hangoztatni)...az egyetem is magyarul ment (a gyakorlatok románul)...nos, nekem sem a román kisemberrel van bajom, hanem a román hatalommal.
Akik ledöntötték szülővárosom Kossuth szobrát, Bem-szobrát és helyére ortodox katedrálist építettek (a magyar lakosságra kivetett sarcadóból), meghamisították a történelmet, - hazám történelme csupán fél oldalnyira zsugorodott a történelemkönyvben és kb. úgy kezdődött, hogy félvad barbárokként jöttünk a Kárpát-medencébe, ahol már rég virágzott a románok nagy és csodálatos állama - és ez az örök kényúri szerep nekik még a ceausescu-i kenyérsorokban is imponált, ha magyarul kérted és kifogtál egy román elárusítónőt, hiába álltál ott öt órája, nem adott... szóval a nagy szarban is lobogott bennük Burebista ősi, kétezer éves szelleme...és sorolhatnám az okokat, ami miatt megtanultam nem szeretni az uralkodó nemzetet...mert azt láttam bennük, amivé a hatalom tette őket...

Leroi 2010.09.20. 19:28:13

@ÁrPi:
A gimiben kétnyelvű (fele magyar, fele román) osztályba jártunk és többen is bejutottunk ugyanarra az egyetemre.
Az egyetemen magyar tagozatot követeltünk, ekkor jött az ülősztrájk és ekkor jöttek a köpések, a drága román szájakból.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:29:11

@ÁrPi: Argentínában is spanyolul beszélnek, vagy?

csirkeGL 2010.09.20. 19:30:39

@Talon Karrde:

Csúsztatsz. Argentína meg az amerikák gyarmatok voltak, ahova azok menekültek, akik nem szerettek otthon.

Erdély pedig mindigis Magyarország része volt (kivéve amikor a Habsburgok rátelepedtek a maradékra, és így Erdély volt az igazi Magyarország), nem pedig gyarmat. Így sántít a hasonlatod de súlyosan.

Leroi 2010.09.20. 19:32:31

@Akitlosz:
Szerintem dák farkasfejes zászló van a párnájára terítve és Decebal-konyakkal öblöget elalvás előtt...

csirkeGL 2010.09.20. 19:32:52

@Talon Karrde:

Remélem te nem csak annyi közöset találsz a többi magyarral, hogy magyarul beszélsz.

Igen, az argentinok spanyolul beszélnek, de nem tartják magukat spanyolnak. Te viszont nem csak magyarul beszélsz, hanem magyarnak is tartod magad, nem?

Leroi 2010.09.20. 19:34:26

@Talon Karrde:
Húúú, hát nem irigylem a nagyfeszültségű villanyszerelőket...:D

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:35:25

@Leroi:
Román hatalom. Hmm.
Már mondtam régebben és megint mondom. Manapság a hatalom -> pénz.
Mind szülővárosom, mind Nagyvárad s Kolozsvár legnagyobb cégeit erdélyi magyarok irányítják vagy tulajdonolják. Gondolom ismerős pl. az RDS-RCS csoport, amely már Magyarországon is árulja a netet, Pászkányit Kolozsváron a maga már nem-magyar Vasutas (CFR) focicsapatával és PÓLUS-Centerével s még lehetne sorolni.
Megnyugtatlak, hogy Erdély nincs annyira román kézben mint amennyire tűnik.

Leroi 2010.09.20. 19:36:30

Lányos zavaromban találgatom a kommentelők nemét, kesztió biztosan pasas, az már kirítt, de
Talon Karrde és csirke GL az az érzésem, hogy hölgyek...
Egy suhintást a fültövemre, ha tévednék...

2010.09.20. 19:37:33

@Grift: bunkó paraszt is, aki 4 zsák palackkal foglalja a helyet és az ember nem tud megtölteni 1-2-t...

csirkeGL 2010.09.20. 19:37:58

@Talon Karrde:

Valamiért ez nem tűnt őszintének:D

No mindegy, nem akarlak én győzködni, csak legalább gondolkodj el néha ilyesmiken...

Leroi 2010.09.20. 19:38:25

@Talon Karrde:
A próféta beszéljen Belőled...:)
Nos, a Demján is erdélyi és Csiki-Bege is, a legnagyobb mo.-i milliárdosok közül kettő, tehát keményen beszőtte Erdély is az Anyaországot...:)

Leroi 2010.09.20. 19:40:26

@Talon Karrde:
Az RDS-RCS a Digi TV-ben is érdekelt?

csirkeGL 2010.09.20. 19:40:49

@Leroi:

Hát ez nem talált, félrevezető a nevem:P

gyaloghartur 2010.09.20. 19:42:33

@ÁrPi:
Jobb is, hogy nem tud.

Nem érti, ugye?
Kifejtem: a gyűlölködő magyarellenes indulót (egyébként minden indulójuk az, még az épp használatban levő nemzeti himnuszuk is) basztatásból énekeltették a magyarokkal. Sztrájkolni meg azért kellett, hogy a külön magyar osztályok, csoportok, szakok, karok ÚJRA alakuljanak, s ne keljen mindennap "testvéri szeretetben" élni a kollégákkal.
Elég utána még vagy 40 évig a munkahelyen... Már aki kibírja, s nem szalad világgá, hogy helyet csináljon NEKIK pld. Vásárhelyen, ahol már nem lesz magyar polgármester.

ÁrPi 2010.09.20. 19:44:07

@Talon Karrde:

Prága! ?

Az Újvilágnak azon a részén spanyolul beszélnek.
Ez meg itt az Óvilág, de Madridiakkal beszélgetve Prága szépségét és tisztaságát biztosan megemlíti egy argentin.

És a spanyolul beszélő argentinokon nincs kecsua (nyelvi kult stb..) asszimilációs nyomás, vagy?

Honnan tudsz te ilyen jól argentinul? :)

LiberGon 2010.09.20. 19:45:03

@Leroi: Világméretű magyar összeesküvés!!! :)

2010.09.20. 19:45:36

@karácsonyfalvi: jé, nagyanyám is karácsonyfalvi...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:49:35

@ÁrPi: Van egy argentin netes haverom, nabumm.
De Ön össze amiket mondtam keveri és hülyét csinál belőlem, ezt a dicső feladatot hagyja csak rám. Elég jól csinálom amint a mellékelt ábra mutatja. )

Leroi 2010.09.20. 19:52:42

@csirkeGL:
OK, OK, egy suhi ide...:)

Leroi 2010.09.20. 19:59:36

Hát nem épp egy fajsúlyú egy gyarmatosító hatalom meg egy felszabadult volt gyarmat és a megcsonkított magyar haza valamint a leválasztott Erdély ...
Habár van olyan, hogy hispán országok találkozója, egyfajta brit Commonwealth-szerű, az együvétartozást elfeledtetni nem akaró laza szövetség köztük, ahol a spanyol király a patrónus.
Egy alkalommal egy ilyen találkozón meg is feddte Su Majestad Real a venezuelai elnököt, Chavezt valami csíny miatt...

kory.famoso 2010.09.20. 20:23:28

Van egy igen egyszerű megoldás a problémára, a teljes asszimiláció! Megszűnnek a konfliktusok, tökéletesen be lehet illeszkedni, igazán a hazájának érezheti az ember Romániát. Kelet-Európán a soknemzetiségű állam mindig konfliktusok forrása volt. Létrejöhetne az egységes román nemzetállam. Tengerpart, hegyek, gyönyörű tájak, lelkiismeretfurdalás nélkül lehetne csúfolni a kicsi, egyhangú Magyarországot. Budapest és a magyarok bekaphatnák végre, esetleg a nevet is érdemes lenne románosítani. A magyarországi magyarok úgyis lenézik a romániai magyarokat, lerománozzák őket, ebből számos sérelem fakad. Ez az egyik megoldás, a könnyebb!

Magyarország akkora amekkora, én itt élek, nekem viszont ez a hazám, a nagyszüleimet 1943-ban, még a háború alatt elüldözték Temesvárról mert magyarok voltak, így kerültek a mai Magyarországra. Nem érdekel Erdély és leszarom Romániát, meg a Székelyföldet és miden picsogó alakot, aki fikázza az országomat. Hátam közepére sem kívánom azt, hogy Erdély valaha ismét Magyarországhoz tartozzon. Ha valaki magyarnak érzi magát jöjjön, költözzön Magyarország területére, ha nem akar, mert ez szerinte szar hely, hát maradjon ott, tanuljon meg románul, legyen románabb a románoknál. Probléma megoldva!

HUpakolas 2010.09.20. 20:37:14

@élőlény

Ez egy igazán okos és konstruktív hozzászólás volt.

Te féreg.

Pedró27 2010.09.20. 20:41:24

Sziasztok! Anyaországiként tennék egy megjegyzést.

"A dupla identitás élvezetét kapta Erdély Romániától."

Mindenkinek vagy dupla, vagy szimpla identitása van. Senkinek sincs két élete, senki sem tudja mind a kettőt kipróbálni. Ennélfogva nem lehet megmondani, hogy melyik jobb érzés, melyik nagyobb élvezet.

Nem a hasznosságról beszélek, hanem arról, hogy milyen érzés. És kiemelném, hogy itt nem nyelvtudásról van szó, mert attól, hogy szimpla az identitásom, még beszélhetek idegen nyelveken.

Szóval, én arra vagyok büszke, hogy van egy magyar identitásom, és jól érzem magamat egyszerűen magyarként. Nincs eszköz annak eldöntésére, hogy végsősoron melyikünk is érzi jobban magát.

Leroi 2010.09.20. 20:42:46

@előlény:
Mindent elvesztünk, amiről önként lemondunk.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 20:47:33

@Grift: Szterinted az vagyok, hát nem elég ez a csöppnyi kis univerzumod háborítatlanságához?

Leroi 2010.09.20. 20:47:42

Fenntről még mindig kerek ez az ország. Mondta valaha valaki...
Nézzetek rá Európa domborzati térképére.
Határok nélkül is láthatjuk a Kárpátok láncát, az Erdélyi medencét, a közrefogott Alföldet...
Az űrből is látszik Szent-István állama.
A Szent Koronáé...,amely az Ég egy darabja, Isten megnyilatkozása a magyar létről...

Ugye, mennyivel szebb ez, mint egy liberális melegbuli?

csirkeGL 2010.09.20. 21:05:38

@Leroi:

Hát bizony, akármelyik műholdképen egy pillanat alatt körbe lehet rajzolni Magyarországot... A csonka országhoz már bogarászni kell kicsit :/

Pedró27 2010.09.20. 21:09:29

@előlény: "Nem érdekel Erdély és leszarom Romániát, meg a Székelyföldet és miden picsogó alakot, aki fikázza az országomat."

Nagyon provokatív hozzászólás volt. Nem értek egyet veled, sőt, nagyon nem értek egyet veled.

Ugyanakkor most, ezt a cikket olvasva, kicsit megértem az indulataidat.

Tényleg érdekes azt olvasni, hogy az erdélyiek arra büszkék, hogy - velünk, anyaországiakkal ellentétben - beszélnek románul, ami egy annyira, de annyira európai nyelv a magyarhoz képest (csak egy kis ugrás, és máris tudunk "frrrransziául" is).

De azért hidd el, Erdélyben sem így gondolja mindenki.

Leroi 2010.09.20. 21:09:38

@csirkeGL:
Bizony, valahol a közepén, sajnos...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 21:13:55

@Dr. Zerge:

ha szerintem...akkor nem kérdezném. de megint megkerülted a választ. :)

sztrugackij 2010.09.20. 21:21:46

elolvasgattam majdnem az összes kommentet.
Amúgy ateista vagyok(köpjél nyugodtan kedves "értelmiségi" Leroi),de az Isten óvja Erdélyt attól ,hogy valaha is ehhez a leroi és csirke gl féle Magyarországhoz csatlakozzon.
"Isten megnyilatkozása a magyar létről".Mindjárt kifolyik a mondat a monitorból.Úgy látszik némi fizikaóra kimaradt az egyetemen.

Leroi 2010.09.20. 21:37:42

@sztrugackij:
Isten óvjon attól, hogy egy lövészárokban vagy betegágyadon tanulj meg szűkölve imádkozni...
Meglátnám, mekkora "ateista" vagy...
Ezzel sok mindent elárultál a neveltetésedről.
Ignore on.

vakvarju 2010.09.20. 21:41:40

@csirkeGL: Nem volt mindig az. Mert önálló fejedelemség volt. Örülök, hogy segíthettem.
@Leroi: Isten megnyilatkozása a magyar létről. Konkrétan hol és mit nyilatkozott?

Ez nem csonka ország. Ez egy csodálatos, gyönyörű ország! És örülök, hogy ez a hazám. Igen ez a 93 ezer négyzetkilométer. Csonka jelző nélkül!!!!!! Csonka az, aki ilyen hülyeséget mond! De az nagyon csonka!

cochran 2010.09.20. 21:55:34

@vakvarju:
Hát mit mondjak...
A szerbeknek kellett Pécs is, a szlovákoknak Miskolc, a románoknak Debrecen, az osztrákoknak Sopron...
Igen, ez a 93 ezer négyzetkilométer még kevesebb lett volna, ha akkor ilyen emberek éltek volna, mint Te , akiknek az is megfelel, ha szét van trancsírozva az államuk...
Ajánlom a Szent-Korona-Tant olvasmányul...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 22:04:17

@Grift: Na jó, ha vázolod miért is olyan fontos ez, és főleg, hogy miféle definíció mentén kellene nekem erre az eldöntendőre válaszolnom, ígérem beszámolok a családfámról. Csak most, csak neked.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 22:17:16

@Dr. Zerge:
fontosnak nem fontos, de most mán ne szórakozzon, hanem nyilatkozzon! :)

csirkeGL 2010.09.20. 22:33:41

@vakvarju:

1) Önálló fejedelemség igen... vagyis Erdély vitte tovább Magyarországot, amikor az éppen megvolt szállva.

2) Gondolom ha elvennék holnap a Tiszántúlt meg a Somogy-Baranyát akkor is így örvendeznél a csodálatos "egész" hazádnak mi?... Történelemóra kimaradt?

@sztrugackij:

Isten óvjon attól, hogy valaha újra ilyen emberek irányítsák az országot, mint amilyen te vagy. Húzzál amerikába pénzt keresni... szánom az ilyen hazátlan embereket.

bandos 2010.09.20. 23:05:22

Én csupán annyira jöttem rá így 21 éves koromra, hogy sehova nem vezet az örökös szomorúság, gyászolás, harag (!), önsajnálat és Nagy-Magyarország siratása, nosztalgiázás (olyan korokról, amikor még a szüleim sem éltek), és egy elérhetetlen, mára már értelmezhetetlen és megvalósíthatatlan cél felé való folyamatos áradozás.
Mint ahogy sehova nem vezet a románok (vagy éppen beszélhetnénk a szlovákokról is) lebecsmérlése, lenézése.
A pozitív gondolkodásmód számomra a következőkből áll:
- Törekedni kell arra, hogy ezen népek között barátság legyen: és testközelről azt is tapasztaltam, hogy a magyarnak és románnak nem magyar vagy román szomszédja van, hanem jó vagy rossz szomszédja.
- Törekedni kell arra, hogy aki ott él, és vegyes környezetben, az igenis beszélje a román nyelvet (románként a magyart): a világ történelmében mindig pozitívan hatott, ha több nép élt együtt, egy helyen.
- Büszkének kell lenni a magyar kultúrára, de mivel ahhoz nekünk már nem sok közünk van, ezért alázattal kell ma is jobbnak lennünk náluk (ez lehet tanulás, gyarapodás vagyonban vagy gyerekekben, stb...)
Megvan húzva egy határ, igen, amit 1920-ban találtak ki, és igazságtalan volt, igen. Az elnyomásnak vége van(!). Mindenki boldoguljon tudása szerint, határ nem létezik, valahol magyar lakik, valahol román.

De azok az emberek, akik M.o. területéről mondják meg a frankót, sőőt beszólnak határon túli magyaroknak, mert azok nem úgy viselkednek mint ahogy ők elképzelik itthon: elképesztően primitívek.

csirkeGL 2010.09.20. 23:28:38

@bandos:

Volt már ilyen helyzetben a magyarság. Valamikor a XVII. század közepén. Akkor is már 100 éve idegen hatalmak szabdalták szanaszét az országot, akkoris hatalmas népírtások árán kisebbséggé vált a magyar a saját földjén.

És akkor is felálltunk egyszercsak, és harcok, megalkuvások, zsarolások, fenyegetések, behódolások, akármi árán is, de feltámadt Magyarország.

Most újra ez a cél. Nem érdemes persze a szomszédokat gyűlölni. De ebben a kérdésben bizony ők örök ellenfelek (nem feltétlenül ellenségek) maradnak.

Nem kell állandóan nyáladzani, militánskodni, fenyegetőzni... de szépen csendben (demográfiával, gazdasággal, politikával) mindig arra kell törekedni, hogy a Kárpát-medence újra a magyarság hazája legyen.

Erre tökéletes példa a zsidók története. Félelmetes akaraterő kell hozzá, hogy 2000 év után felkerekedjenek, és hatalmas túlerőben kiharcoljanak maguknak egy hazát. (Persze az már más kérdés, hogy kicsit elkanászodtak, és most már elnyomottakból elnyomókká váltak. Ez is tanulság, erre is kell figyelni, ha fordul a kocka.) A mi esetünkben még 100 év se telt el, máris lennének akik feladják, nem is kevesen...

Nyilván ezek hosszabb folyamatok, nem a mi életünkben, talán nem is a gyerekeink életében fog bekövetkezni a változás. De ha mindannyian úgy akarjuk, akkor egyszer újra mi leszünk csak egymás között ebben a csodálatos országban, hegyektől hegyekig.

Nem mások ellen kell dolgozni, hanem saját magunkért. Háború meg vérzivatarok nélkül is meg lehet oldani. Csak akarni kell.

De aki feladja, az már veszített is...

Pedró27 2010.09.21. 06:42:46

@bandos: "Törekedni kell arra, hogy aki ott él, és vegyes környezetben, az igenis beszélje a román nyelvet (románként a magyart): a világ történelmében mindig pozitívan hatott, ha több nép élt együtt, egy helyen"

Szeretem a "kell" szócskát, mert az kiválóan elfedi az alanyt. Egy erdélyi magyar hogyan törekedjen arra, hogy a románok is beszéljék a magyart?

És egy olyan modell nem képzelhető el, hogy mindenki 100%-osan tudjon boldogulni a saját anyanyelvén, függetlenül attól, hogy melyik állam területén él?

"De azok az emberek, akik M.o. területéről mondják meg a frankót, sőőt beszólnak határon túli magyaroknak, mert azok nem úgy viselkednek mint ahogy ők elképzelik itthon: elképesztően primitívek."

Ez kétségtelen. Viszont ettől függetlenül tény, hogy a magyar kultúra erdélyi fennmaradása elsősorban az ottani magyarokon múlik. Mi, Budapestről nem maradhatunk magyarok helyettük. Nekünk az a feladatunk, hogy Budapesten maradjunk meg magyarnak - az sem kis feladat manapság.

Pedró27 2010.09.21. 06:45:05

@eN: "Habar nem egyezik a velemenyunk, ez is egy valasz hogy mit adtak a romanok: a neoszekely nyelvjarast"

Egyébként létezik olyan is, hogy neobudapesti tájszólás (minden második szavam angol).

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 06:58:48

@karácsonyfalvi: „„Trianon sebeit” nem tudjuk a határon túli magyaroknak adott magyar állampolgársággal begyógyítani!"

Nem, de ez nem is célja. Nem Magyarország okozta ezeket a sebeket, hanem elszenvedte.

Esetleg a franciáknál, egyéb nagyhatalmaknál lehetne reklamálni, de bármely nagyhatalom csak akkor áll(na) a magyarok mellé, ha ebből neki is haszna van.

Lásd pl. a bécsi döntések idején a németek.

Nem "igazságért", "szabadságért", "demokráciáért" küzd a "szabad világ" sem, hanem az érdekeikért.

De a szovjetek is rábólintottak volna Észak-Erdély megtartására, ha Románia megtámadja őket, míg Magyarország meg nem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:12:52

@Dr. Zerge: Ezért (is) óhajtják belevenni egyesek a Szent Korona tant az alkotmányba.

Az megmagyarázza neked is a "rántotthús" formát.

A királyságot pedig a szovjet megszállás idején törölték el, nem a magyar nép választása volt. A jelenlegi alkotmányt pedig 1949-ben hozták, 1989-ben írták át, mindkétszer a kommunista parlament fogadta el.

Ha Téged, vagy más nemzetiségeket a "Magyarország", pláne Nagy-Magyarország megnevezés zavar, akkor nyugodtan lehetne hívni a Szent Korona országaiból álló országot akár Kárpátiának, vagy Duna menti Királyságnak, vagy akár Rántotthúsnak is, ha csak ennyi kellene, hogy te meg a nemzetiségek elfogadjátok.

Ha már a "magyar" elnevezés ennyire elfogadhatatlan egyeseknek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:24:48

@Dr. Zerge: "az a legnagyobb baj ezzel, hogy a rengeteg proli mindezt nem tudván ragasztgatja a magyar trikolórba, vagy árpádsávba öltöztetett nagyrántotthúst mindenhova. Aztán meg óbégat, hogy az ottan ősi magyar föld. Meg hogy aggyákvissza! Mert sötét, tanulatlan, ostoba. "

Viszont magyar. Te melyik nemzethez kötődsz inkább?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:31:57

@Dr. Zerge: Téged valóban csak a megnevezés zavar?

Én nem hiszem, de az a legkevesebb.

Ha a "rántotthús" alakú ország újra létrejönne és hivatalosan is kedvenc elnevezésed Rántotthús lenne a neve, akkor tetszene, az ellen nem lenne ellenvetésed?

A horvátokat nem zavarta 900 évig, hogy a Magyar Királyságon BELÜL van csak részleges önállóságuk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:42:27

@Dr. Zerge: "Ami eredendően a szigetnek a neve, ha már okvetlenül párhuzamoskodni akarunk,"

Nem igazán. Britannia a római provincia neve, a nevét pedig nem a szigetről, hanem az ott lakó népről, a britonokról kapta. A britonok leszármazottait, ma velszieknek, illetve Franciaországban bretonoknak hívják.

A Római birodalom rogyadozásakor angol (szász) inváziók érték a szigetet és az őslakó britonokat (velszieket) kiszorították a szigetnek arról a részéről, amit ma Angliának neveznek.

Visszaszorultak a mai velszbe, (a nagy Arthur király is csak ideiglenesen feltartóztatni tudta az angol (szász) áradatot) illetve egy részük elmenekült a terjeszkedő angolok (szászok) elől kontinensre Bretagneba.

Britannia tehát a római provincia az ott lakó nép nevéből képzett latin név.

Ugyanígy van egyébként Gallia, Pannonia, vagy Dacia meg a többi esetében is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 08:14:49

@sztrugackij:

"konkrétan megneveznéd mikor volt Erdély Magyarország szerves része ,teljes körű anyaországi államigazgatással,stb,?"

A török hódítás idejéig mindig.

Az erdélyi vajda csak a magyar királyi helytartó volt. Ugyan széles hatáskörrel, amire a nagy távolságok miatt volt szükség.

A közigazgatási egységek nem rendelkeznek önállósággal az államtól. Ilyen alapon minden település, minden járás, minden megye, minden régió ahol önkormányzat van "független", lenne a központi hatalomtól, de ez nincs és nem is volt így a Magyar Királyságban, sem Erdély, sem Horvátország esetében. Az erdélyi vajda, meg a horvát bán a magyar király helytartója, akikre mint a király megbízható embereire elsősorban azért volt szükség, mert a területek távol voltak a magyar királyi székhelytől.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 08:53:33

@Leroi: "Voltak olyan hangok is, amelyek egy cseh-szerb korridort képzeltek el Magyarország és Ausztria közé a Nyugat-Dunántúlból."

Pontosan. Erre lett kitalálva az Őrvidék elszakítása.

De végül változtattak a terven és Ausztria kapta. Egy ilyen vékony szláv korridor úgysem védhető, Magyarország és Ausztria elválasztásához meg az is elég, ha magyar területeket adnak Ausztriának.

Így mivel az összes szomszédos ország kapott magyar területeket Magyarország nem számíthat egyik szomszéd országra sem. Azoknak viszont mindig jó okuk lesz összefogni a magyar törekvésekkel szemben.

Okosan ki lett ez találva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:22:55

@Talon Karrde:

Súlyos téveszme, hogy minden erdélyi, minden vajdasági, minden felvidéki tud magyarul.

Ott nem csak magyarok élnek.

Találkoztam már én is nagyobb csapat (kb. 25) erdélyivel Magyarországon. Egy magyar, egy német volt köztük, a többi román. A románok között egy volt, aki tudott magyarul, a többi semmit. Erdélyből ugyan nem csak magyarok jönnek Magyarországra.

Ha te nem magyar vagy, hanem "erdélyi", akkor nincs mire fel elvárnod, hogy magyarnak higgyenek.

Imádkozzál a független Erdélyért, s akkor - ha imád meghallgatásra talál - megalakíthatjátok az "erdélyi" népet. Saját nyelvetek, saját kultúrátok persze akkor sem lesz, csak úgy, mint az osztrákoknak, moldávoknak, koszovóiaknak!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.21. 09:34:14

@sztrugackij:
Kétnyelvú helységnévtáblák tényleg nem voltak Ceaușescu alatt, ne essünk a ló túlsó oldalára.
Most viszont vannak, és senki nem problémázik miattuk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:40:24

@Talon Karrde:
Egész más a politikai (köz)hatalom és egész más a gazdasági hatalom.

Bármennyi magyar cég legyen is Erdélyben (vagy éppen román cég Magyarországon) ettől még a törvényeket továbbra sem ők fogják hozni, hanem az adott ország országgyűlése.

A multikat egész más érdekek vezérlik. Sok pénzt akarnak keresni, a lehető legtöbbet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:46:19

@Leroi: "Az űrből is látszik Szent-István állama.
A Szent Koronáé...,amely az Ég egy darabja, Isten megnyilatkozása a magyar létről...

Ugye, mennyivel szebb ez, mint egy liberális melegbuli? "

Hogy Te már hol mindenhol nem jártál! :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:53:52

@vakvarju: "Nem volt mindig az. Mert önálló fejedelemség volt. Örülök, hogy segíthettem."

Kizárólag a török hódítás, meg a Habsburg nyomulás miatt, kényszerből. Nem a magyarok szándéka szerint alakult úgy.

Hiba lenne ezt úgy előadni, mintha valamiféle zavaros független Erdélyre való mai politikai törekvés középkori előképe lenne.

Már ha egyáltalán létezne ilyen törekvés, mert pár itteni kommentáló véleménye, még igen kevés hozzá.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:59:19

@bandos: "a világ történelmében mindig pozitívan hatott, ha több nép élt együtt, egy helyen."

Hja, háborúk idején adott volt a terep egy jó kis népirtásra.

Ehhez még a történelmet sem kell annyira tudni, elég visszaemlékezni a '90-es években az egykori Jugoszlávia területén történtekre.

Súlyos konfliktusforrás is lehet, ha több nép él együtt egy helyen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 10:05:47

@csirkeGL: "Félelmetes akaraterő kell hozzá, hogy 2000 év után felkerekedjenek, és hatalmas túlerőben kiharcoljanak maguknak egy hazát. "

Nem csak akaraterő, de életveszély, fenyegetettség is kellett hozzá.

Aztán ahogy ez a fenyegetettség jelentősen lecsökkent, annyira már nem is kívánkoznak abba az új hazába. Többségük ma is azon kívül él.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 10:23:48

Na, ennek akkor még egyszer nekifutok, aztán csinál minden funkcianalfabéta amit akar:

Azt kellene megérteni, hogy a Magyarország =/= a Magyar Királysággal, de =/= (hogyan is volna) a magyar nemzetiségűek által lakott területekkel sem.

Ez utóbbit végképp nem vagyok hajlandó itt fejtegetni - nem is értek hozzá, meg mesze is visz.

Az első tekintetében, mint már voltam bátor javasolni, tessenek a kiegyezés utáni nagycímert tanulmányozni, főleg ha már az akkori királyság térképe lett oly szívnek kedves. Ott 4 db (1890-től +Fiume, 1915-től +Bosznia) címer, nevezetesen Dalmácia, Horvátország, Szlavónia és Erdély címere, mint társországok címere veszi körbe a középen található magyar címert, és ezen az egészen ül a korona. Ennél pontosabb ábrázolása a dolognak el sem képzelhető. A korona, vagyis a Királyság több, mint Magyarország. Mi a fenét lehet ezen nem érteni? De voltam bátor idézni ez ügyben a Szent Korona Tant is, a tudás édesanyjaként tehát még1x, e tan szerint a királyság pontos neve: A Magyar Szent Korona Országai. Többesszám, basszátok meg, többesszám!

Az nem megy, hogy a Szent Korona Tan addig frankó, amíg tetszik, és ami belőle nem, azt negligáljuk. Ahogyan az sem megy, hogy egy adott történelmi pillanat térképét az akkori közjogi helyzetet leszarva, a címer igen pontos ábrázolását figyelmen kívül hagyva egyszerűen nagy(bármilyen)Magyarországnak nevezzük, és saját nemzeti vagy történelmi zászlónk színeivel kifestjük. Arról már nem is beszélve, hogy azután ezt az autónkra ragasztgatjuk, majd elkocsizunk Horvátországba nyaralni.

Azt is voltam bátor indítványozni, hogy a Mohács előtti időket ne nagyon hozzuk ebben a vitában elő. Egész egyszerűen az "ország", "állam", "nemzet" fogalmak annyira más jelentéstartománnyal bírtak, hogy nem túl sok értelme van. (Arról nem beszélve, hogy sokkal későbbi nemzetállamosodás kissé belebuherált az erről szóló emlékekbe, pro und kontra - ezen a ponton megjegyezném, nékem aztán tök8, hogy éppen hol tart a forráskritika a horvát-maygar perszonálunió tárgyában, lényegileg azon semmi nem tud változtatni, hogy Horvátország mindig is hatalmas önállósággal volt csak része a Királyságnak, és területileg, nemzetiségileg tulképpen folytonos, intakt valami - ezért érthetetlen számomra a lenagymagyarországozása.)

No, mármost, gyengén olvasó júzerek kedvéért leszögezem azt is, hogy énnekem aztán semmi bajom azzal, ha valaki a kiegyezés utáni Magyar Királyság területi egységét gondolja üdvösnek a jelen gondjaira-bajaira. Tőlem akarhatja magát a királyságot is. De akkor illő tudnia, hogy egy többnemzetiségű, és több országból(tartományból) álló államra vágyik. És ha netán nem royalista, akkor illő volna valami támpontot adnia, hogy miféle szövetségi vagy társulási formában képzeli el mindezt. Különösen kifejtendőnek gondolom tehát Horvátország helyzetét, nem ismételgetnék ez ügyben. Aki viszont trikolor meg bikolor nagyrántotthúsokat matricáz mindenhá, arról én ezt nemhogy nem feltételezem, de ha mondja sem hiszem el néki. (Meg persze nehéz eltekintenem attól, hogy az efféle matricázás meglehetősen proletár szokás.)

Természetesen senki nem vitatja, hogy földrajzi, stratégiai értelemben az egyetlen értelmes határ errefelé a Kárpátok (azon bévül meg a két nagy folyó, de ezt tán hagyhatjuk). Igen, fordulhatott volna úgy is a történelem, hogy egy többnemzetiségű, több országot magfában foglaló Kárpát-medencei királyság/köztársaság/szövetségi állam e logikus határok között egzisztáljon. Attól tartok, az a hajó elment, hosszú időre, jó régen, valahol Kossuthtal (És sok minden előzménnyel, szintén ugornám, viszont azt is hozzátenném, hogy vélhetőleg van abban rajtunk kívüli törvényszerűség is). Meg ezzel a máig élő butasággal, hogy az a fontos, hogy ezt az egészet egyben Magyarországnak akarják sokan hívatni. A teljes Kárpát-medence soha nem volt egységesen magyarok által lakott terület, közigazgatásilag sosem volt egybefüggően Magyarország. És pláne nem volt az akkor - és történetünk szempontjából ez, és csak ez az érdekes -, amikor a nemzeti mozgalmak, a nemzettéválás, a nemzetállamok kialakulása volt Európa napirendjén.

ÁrPi 2010.09.21. 11:03:55

@kesztió:

Ehhehe Elkerekedett szemmel lesek!

Nézem hogy meghazudtolod sztrugackijt.

Ezt írja sztrugackij 2010.09.20. 16:37:23

"" Azt azért megemlíteném,hogy drága Székelyföldeteken még Ceasescu idejében is kétnyelvű helységtáblák voltak(tudom mert mint magyar szekus én jártam közbe) ""

Komplex szekus mondatszerkezet de azért értelmezhető...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 11:24:10

@Akitlosz: "Súlyos téveszme, hogy minden erdélyi, minden vajdasági, minden felvidéki tud magyarul.

Ott nem csak magyarok élnek."

Köszönöm a kioktatást. A professzor egy magyar anyanyelvű határon túli magyaroknak szervezett előadássorozaton volt bunkó, ne mentegessed, mert csak azt bizonyítod, hogy esetleg ugyanolyan bunkovics vagy mint ő és kérlek ne adj olyan szavakat a számba, amiket nem mondtam. Még egyszer köszi.

tempetőfi 2010.09.21. 11:24:40

Ha jelezhetem a kommentáradathoz: 1. tudja a fene, hová írtam, de: nem tartom értelmesnek a históriából hisztériát csinálni; 2. az én kérdésem épp a történelmi amnéziának a folyománya. Az elmúlt jópártíz év, és ebből kiemelten a kommonizmus időszaka többek között épp a történelmi közös tudatot vágta haza. Finomutalásféleképpen: a "be nem avatkozás politikája" az 1980-as évek végéig megakadályozta a magyar politikumot még abban is, hogy "hivatalosan" tudomást vegyen az elszakadt nemzetrészekről (a menedékjog-kérdés kapcsán főhetett is a fejük) stb. [Úgy érzékelem, erről is kell majd egy poszt, valamikor a IV. részben talán nekifutok.]
Szóval részemről ugyan rendben van a történelem reneszánsza, hasznosnak és fontosnak tartom elővenni akár még a tabutémáinkat is (lásd Horthy), de az elmúlt bő hét évtized esetében magyarázóelvként nem használható. Ha úgy tetszik: a trianoni határokat a kommonizmus változtatta érdemben mentális határokká, hát először talán ezzel kellene szembenéznünk lebontás-ügyileg. Mert szívesen visszacsatolnám az Adriát (a Fekete-tengerért cserébe), de egyelőre még az sem természetes, hogy Nagyváradról Debrecenbe járjunk a Modembe kiállítás-megnyitóra. Pedig az égvilágon senki sem akadályoz meg ebben.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 11:39:52

@tempetőfi:

"de egyelőre még az sem természetes, hogy Nagyváradról Debrecenbe járjunk a Modembe kiállítás-megnyitóra. Pedig az égvilágon senki sem akadályoz meg ebben."

Ehhez azért kellene egy kis tudatos urbanizációs stratégia. Mikrobuszokon kívül van buszközlekedés Nagyvárad és Debrecen között? Vonat? Mert a vonat a komoly közlekedési forma, szerintem.

És az is sokat mond, hogy még a legmobilabb huszon-harmincéves korosztályban sincsenek számottevő kapcsolatok erdélyi és itthoni magyarok között. Unió Erdéllyel, ez kellene legyen a program ma is, de nem teszünk érte eleget. Nem tankokkal képzeltem el, hogy világos legyek.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 11:41:00

@Dr. Zerge:

Ne keverje össze a nemzeti radikális szubkultúrát a történelemben járatosabb konzervatív szekcióval. Ez Gyurcsány-tempó.

tempetőfi 2010.09.21. 11:43:53

@Téglagyári Megálló: "Ehhez azért kellene egy kis tudatos urbanizációs stratégia".
A shoppingolást és a seftelést vonat hiányában is abszolválta a t. partiumi közösség. Ótóval háromnegyed óra.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 11:47:48

@tempetőfi:

De fordítva? Nem nagyon hallom, hogy debreceniek átjárnának Váradra.

A tudatos regionális politika pont arról szól, hogy szervezettebb a közlekedés. Merthogy a mikrobuszokat kideríteni pl. internet segítségével sem egyszerű. No meg: az egésznek van vmi nagyon balkáni jellege.

borszódával 2010.09.21. 11:55:32

@Akitlosz: "Így mivel az összes szomszédos ország kapott magyar területeket...Azoknak mindig jó okuk lessz összefogni a magyar törekvésekkel szemben."
Azért vannak kiskapuk.
A horvát egy olyan nemzet amely közelebb áll hozzánk, mint bármelyik másik szomszédjához, ha a jövő úgy alakul...nagyobb az esélye egy 900 éves együtélés folytatásának, mint egy délszlávnak, más alternatíva nem nagyon adott. (ha)
Együtélésünknek nincsenek tehertételei, sőt (Szigetvártól Doberdóig)
Ruszinok, egy olyan "nemzet" amely egy teljesen instabil államban él, (kérdés hogy egy-két évtized múlva hol lesznek a határai). Fenntartásokkal tekint a hágokon túliakra, önálló államalkotásának korláta mérete, és a nyugati integráció jóval kisebb esélye.
(Ezek lehetőségek, nem is kicsik...)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 12:08:37

@Téglagyári Megálló: Most akkor nyilván rámutatsz, hol mit kevertem össze. Anélkül nem értem, mi is volt a hivatkozott kommentben a gyurcsányias. Mondjuk ettől még bőven tudok aludni...

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 12:12:36

@Dr. Zerge:

Folyamatosan az árpádsávos Nagy-Magyarország kitűzőkkel érvel. Nos, ilyet nem tennék ki, ahogy míveltebb reakciós ismerőseim se, mert ennek nincs hagyománya.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 12:17:18

@Téglagyári Megálló: Jelentem, hozzánk (Szatmárnémeti) járnak át magyarok dolgozni.
Nem innen áttelepültek járnak vissza, hanem echte Magyarországon született magyarok találnak munkát itt és megéri nekik átjárni. Változik a világ.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 12:17:40

@Téglagyári Megálló: Mert a piros-fehér-zöldnek van, és az rendben van, nemde?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 12:18:56

@Dr. Zerge: Egy igazi Budapesti piros-sárga-kék lobogót lenget. xD

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 12:21:07

@Dr. Zerge:

Mondták már magára, hogy szőrszálhasogató és tudálékos? A szimbólumok nem így működnek.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 12:25:53

@Téglagyári Megálló: Sőt jobbat mondok, már olyanról is hallottam, hogy magyarországi magyar leány erdélyi magyar legényhez megy feleségül és átköltözik Erdélybe.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 12:43:06

@Téglagyári Megálló: Aham, biztos így van ezzel egy horvát is, rendben van az neki, hogy az országa területét, ahol az összes horvát felmenői évszázadok óta élnek te becsíkozod a magyar trikolorral. Azt mondogatja magában, hát istenkén, a szimbólumok már csak így működnek - megmondta ezt kérem a messze földön híres Téglagyári Megálló is, faszt fogok én tudálékosan szőrszálhasogatni. Mindezt nyilván a kedvedért magyarul mondogatja. És dehogyis gondolja, hogy ennél még a monarchia is jobb volt, toleránsabb volt, lám-lám ezek a magyarok, ahogy önállósodnak már azt a nyomorult piros-fehér pepitát és a saját nemzetiségét, államát, történelmét is elhazudják tőle.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 13:06:59

@Dr. Zerge:

Harcoljon a dáko-román kontinuitás elmélete ellen ilyen vehemenciával, ha kérhetem. Az sokkal kártékonyabb, mint egy Nagymagyarország-embléma - amit különben trikolór nélkül szoktam látni.

borszódával 2010.09.21. 13:56:59

@Dr. Zerge: A horvátok fogadatlan prókátora :)
Az utódállamok államalkotóinak álltalában lövésük nincs hogy mit jelenet ez a matrica.
A horvátok pedig azok, akiket ez a legkevésbé sem zavar. Az esetek nagy részében a hatás amit kivált, az együtélés emléke.
E sorok irójának személyes tapasztalata Eszéken, (nem a tengerparton) saját autóján ugyan nincs ilyen, de egy, a főtérhez közel parkolón volt. Mikor elmagyarázta beszélgetőpartnerének, mi az, a reakció, harsány kacaj, válloncsap, meghív egy pohár "pivo"-ra.
További szép napot kívánok.

csirkeGL 2010.09.21. 15:24:55

@Dr. Zerge:

"Ott 4 db (1890-től +Fiume, 1915-től +Bosznia) címer, nevezetesen Dalmácia, Horvátország, Szlavónia és Erdély címere, mint társországok címere veszi körbe a középen található magyar címert"

Ezt nagyon rosszul tudod. A magyar címer a többi részcímeren RAJTA ül. Nem közöttük van. És ez bizony tökéletesen szimbolizálja az egészet. Több történelmi részből áll a Magyar Királyság, de akkoris egy. Magyarországba pedig beletartozik Erdély, igaz Horvátország nem, az csak meghódított terület volt.

Erdély ebbe a körbe nem tartozik. Erdély (a XVIII. századig) végig többségében magyarok által lakott szerves része volt Magyarországnak. Horvátország itt az egyedüli "társország". Erre vonatkozik a Magyar Szent Korona Országai kifejezés. Magyarország+Horvátország. Erdély különállása csak a Habsburg hatalmi érdekek leképződése volt, egyetlen magyar sem akarta így (lsd. 1848-ban a 12 pont).

csirkeGL 2010.09.21. 15:35:38

@Dr. Zerge:

Egyébként meg a horvátok többsége tudja, hogy a MAGYAR Királyságban lakott, tudja, hogy ennek az államnak a nem hivatalos neve Magyarország volt mindenhol a világban (mint ahogy most is az, noha a hivatalos neve Magyar Köztársaság).

Ezt csak a legelvakultabb történelemhamisító horvátok hányják a szemünkre. Főleg miután megtapasztalták, hogy milyen is a "rokonokkal" egy államban élni. Azután hirtelen elég rózsásnak kezdett látszani a magyarokkal eltöltött 900 év...

Egyébként ha már itt tartunk, a Magyar Királyság zászlaja ugyancsak piros-fehér-zöld volt, középen két angyal között a magyar "kiscímer", rajta korona. És ebbe bizony Horvátország is beletartozik.

Tehát történelmietlen lenne, ha a Magyar Királyság formájára akármilyen más színek kerülnének, mint a piros-fehér-zöld, vagy a piros-fehér. Ezutóbbi nyilván az Árpádháziak korára tekint vissza, akkor ugyanis az uralkodóháznak volt zászlaja, és ezzel azonosították az országát is. Így történelmi szempontból az Árpád-sávos "Nagy"-Magyarország matrica is megállja a helyét.

cochran 2010.09.21. 15:42:46

@csirkeGL:
Így van, az összetett címerek középső címerpajzsa uralja az egész címert, így van ez az osztrák nagycímer esetében is a Monarchia idejéből, a Habsburg-Lotharingiai pajzs ül a (különben rengeteg ország címeréből összeállított, összeállított, még Jeruzsálem címerét is magábafoglaló) címer közepén, mindezt még az Aranygyapjas Rend lánca is keretezi.

cochran 2010.09.21. 15:51:30

@Dr. Zerge:
A horvátoknál még az is gond volt, hogy a Pavelic-féle Usztasa Állam a monarchiabeli kockázású (tehát baloldalt fennt ezüsttel kezdődő) pepitát használta, amit az új Horvátország megfordított, jelenleg tehát piros kockával kezdődik.
Különben valamelyik Habsburg uralkodó óta használják ezt a jelképet, aki nagyon szeretett sakkozni, ezt is jelképezi a kockás címer, horvátul is ez a neve.
Nem tudom, mennyi a magyar múlt jelenleg a horvát lelkekben, mindenesetre az usztasákat a harmincas években Gömbösék képezték ki Jankapusztán speciális katonai táborban és innen indították jugoszlávellenes merényleteiket, adélszláv háborúkban is úszkáltak át magyar fegyverek a horvátok felé. Ha nem is a magyar identitástudat, de a magyarok iránti tisztelet megvan a horvátokban, igaz, ez fordítva is áll.

cochran 2010.09.21. 15:54:43

@csirkeGL:
"Únió Erdéllyel"...a 12. pont.
Érdekes, hogy valachofil erdélyi barátaink ezt elfelejtik...

csirkeGL 2010.09.21. 16:07:40

@cochran:

Azért a Monarchia címerének kicsit más a szimbolikája...

Ott a Lajtántúli területek címerei vannak egy oldalon, a magyar területek címerei a másikon, és a kettő fölött áll az uralkodócsalád úgymond "területenkívüli" címere.

Az "osztrák" részek nem rendelkeztek külön államjogi státusszal, ezért is nevezték őket jobb híján "örökös tartományok"-nak, vagy Ciszlajtániának, az egészet pedig (egyébként Európában egyedülálló módon az uralkodócsaládról elnevezett) Habsburg Birodalomnak.

A Magyar Királyság ezzel szemben államjogi státusszal felruházott egész, amelynek persze vannak alrészei (Magyarország és Horvátország, ahogy az az 1868-as kiskiegyezésből világossá vált), és ezeken belül további megkülönböztetések is vannak, amelyek történelmi okokból fakadnak, de a Monarchia idejére már semmi relevanciával nem bírtak. Így Magyarországon belül megkülönbözteti a heraldika Erdélyt és Fiumét, Horvátországon belül pedig Szlavóniát és Dalmáciát.

Aztán Bosznia annexiója után bekerül Bosznia címere is, amely kondomínium lesz, azaz a Monarchia magyarországi és "osztrák" részeinek közös tulajdona.

tempetőfi 2010.09.21. 16:16:01

Hist-off: a Transindexen most jelent meg egy vélemény a székelyföldi hétköznapokról. Bár szerintem egy picit túllihegett és túlhaladott, alapjáraton van benne sok igazságszilánk: welemeny.transindex.ro/?cikk=12488
Olvassátok el.

cochran 2010.09.21. 16:47:20

@csirkeGL:
A Bosznia fodrosvállú, jatagánt tartó karú címere még a magyar címerben is helyet kapott a fiumei sas mellett...
Érdekes, hogy a horvátok a II.vh.-ban szemrebbenés nélkül államukba inkadrálták Bosznia-Hercegovinát, jókorára növelve területüket.
Horthy viszont ígéretet kapott, hogy Magyarországnak biztosított lesz egy korridor az utólag hozzácsatolandó olasz Fiuméhoz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 06:45:35

@Talon Karrde:

IQ teszt név. Akinek van elég az pár másodperc alatt megérti.

Akinek inkább hiánya van belőle, soha.

Szóval köszönöm a kérdésedet, örülök, hogy jobban megismerhettelek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 06:58:57

@tempetőfi:

Azért az nem olyan egyszerű. Az országhatárok ma is elválasztanak, bármit is mond az EU propaganda.

Sohasem volt annyi ország Európában, mint manapság.

Tömegközlekedés pedig nem igazán van az akármilyen nyitott országhatárokon át sem.

Országon belül tömegével járnak buszok mindenfele, nagyobb távolságra is.

Országhatáron túl meg alig, hiába lenne rá igény.

Pár hete volt hír,
itt olvasható
www.komarom.org/2010/08/ujraindulo-buszjarat/

hogy buszjárat indul végre Komárom városrészei között. Nyilvánvaló, hogy szükséges.
Gyalog jártak át az emberek egyik országból a másikba, akár naponta dolgozni, mert máshogy nem lehetett.

Elvileg persze semmi nem akadályozza az átjárást országhatárokon át, de azért mégis sokkal nehezebb, mint határokon belül.

Valahogy Debrecen meg Nagyvárad között sem olyan egyszerű, mint pl. Debrecen és Nyíregyháza között.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 07:14:13

@borszódával:

"Ilyenkor mond le Magyarország legbecsesebb állami jogairól és lemond oly módon, lemond, magát oly politikának eszközeül szegődtetve, mely szomszédainkat ugy nyugat mint kelet felé ellenségeinkké teszi; a nemzetiségi belkérdés kielégitő megoldását, a Horvátországgali kiegyezkedést lehetetleniti, s szemlátomást közelgő európai bonyodalmaknál hazánkat a vetélkedő ambitióknak czéltáblául tüzi ki."

Kossuth Lajos 1867

Jó amit írsz, érdekes lenne tudni mit gondolnak erről a horvátok.

Az biztos, hogy mindkét ország lehetőségeit, biztonságát megnövelné egy közös államalakulat.

Mostanában viszont elég ellentétes tendencia van Európában. Függetlenedned sosem létezett ország tartományok, melyek még csak nem is nemzet.

A múlt évtizedben több keresnivalónk lett volna Horvátországgal együtt, de gondolom féltek a szerbektől.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 07:25:51

@Dr. Zerge:

Irigylem a problémádat.

Szerintem mindenki olyan matricákat ragasztgat az autójára, vagy a hűtőszekrényére, amilyet csak akar.

Tom és Jerryt, Micimackót, csodaszarvart, rántott húst, amit akar.

"Kuka utas vésd az észbe,
ne szólj bele a vezetésbe!

Meg a matricákba sem.

Te tegyél ki akkor ilyet, ha téged ez jobban boldogítana! :-)

www.kecskefeszek.hu/poenkepek/kep/medium/untitled-truecolor-01.jpg

Albu 2010.10.14. 23:11:07

Még frissen olvastam és terjesztettem ezt a cikket, azóta viszont eszembe jutott egy lehetséges válasz.

Kolozsvárt még nem leptek el mindent a kínaiak. Csonkamagyarországon kifejezetten nehéz dolga van annak, aki nem ázsiai …bármit akar venni.

Most éppen a fehérneműre gondolok, amit hosszú-hosszú évek óta csak hazautazáskor veszek, mert a hargitai Mr. Big (mrbig.ro) vagy egy román márka még mindig jobb, mint gazdaságunkat, munkahelyeinket, iparunkat és környezetünket szétcsesző ázsiai szemét (vagy europizált, esetleg átcsomagolt termék). És ilyenkor nem érdekel az ár, mert a mi megélhetésünkről van szó – ma már rövid távon is.

Igaz, ez az állam feladata lenne, de én a saját bojkottommal járulok hozzá, hogy legyenek pl. munkahelyeink. És ezen a téren a befogadó (ellepett-fölvásárolt) Budapest sokkal-sokkal rosszab helyzetben van, mint a megszállt Kolozsvár.

Budapesten külön komoly odafigyelést és macerát jelent hazai terméket találni.
süti beállítások módosítása