Mit adtak nekünk a románok? (Erdély-kérdés II.)
2010. szeptember 20. írta: tempetőfi

Mit adtak nekünk a románok? (Erdély-kérdés II.)

  A fészbukolikában az a jó, hogy a trollokat és a funkcionális analfabétákat ki tudja szűrni az ember, tehát – amint ezt az első rész végén jeleztem – miután néhány hétig rágódtam magamban, kilőttem a Facebookra a kérdést: mit tett hozzá Erdélyhez az, hogy két emberöltőnyi ideje Románia része? Két lakonikus válasz rögtön az elejére kívánkozik: 1. a tengerpartot; 2. a románokat.

  Túl a heherészésen, mindkettő reális problémát jelez. Az elsőhöz: Románia – az erőszakolt központosítás dacára, vagy épp annak köszönhetően – nem szervesült egyetlen országgá, tapasztalatom szerint továbbra is konstrukció maradt. A Fekete-tenger partja (valamint a Duna-delta, a moldvai kolostorok stb.) bár majdhogynem kötelező kuruzusok a belföldi turizmusban, nem a mieink. Továbbá: alig hinném, hogy találunk olyan erdélyi gyalogot, aki a Kárpát-kanyaron túli részek gazdaságföldrajzával tisztában lenne.

  A Ceauşescu által erőből véghezvitt masszív román betelepítés pedig visszafordíthatatlanul felborította az etnikai viszonyokat. Érdemben most nem szálaznám szét a betelepítés összes következményét (lentebb érintőlegesen lesz róluk szó), egyetlen dolgot kiemelnék: Erdélynek több százezer olyan lakosa van, aki nem itt született. Szokás emlegetni, hogy „a Kárpát-medence azé lesz, aki teleszüli", hát Erdély esetében ez nem pontosan így igaz. A románok demográfiai mutatói nem jobbak, mint a magyaroké (sőt, Székelyföldön az átlaghoz képest jobban állunk), viszont van utánpótlásuk – az utóbbi években erősödött a félelem a Moldovai Köztársaságból érkező könnyített románok betelepedése kapcsán.

  És akkor következzenek az erdélyiek válaszai. Csoportosítottam őket, név nélkül, keverve idézem a hozzászólásokat.

  A kommunizmus vívmányai
  Hogy a huszadik századi típusú modernizáció sok eleme akkor jött Erdélybe, mikor már Románia része volt, az tény, ahogy az is, hogy ez nem igazán Románia érdeme. Elfelejteni nem kell, eltúlozni nem érdemes. Talán XY írta [szar aszfaltot, szar blokkokat, szar államszerkezetet] a modernizáció épp Románia miatt nem sikerült olyan homogénre, mint Magyarországon. (Eldugottabb helyeken még mindig működés közben lehet vizsgálni azt, amit az EU-ban csak történelemkönyvekből tudnak, ez segíthetne elvileg abban, hogy jobb döntéseket hozzanak Brüsszelben. Mondom, elvileg.) Na, ezt lehet, hogy Románia hozta. Az nem jó, hogy az eldugott helyeken szegénység van, ezen biztosan változtatni kell, de ha csak életforma- és mentalitáshomogenizálással lehet, akkor abból nem kérnék.

  A kommunizmus a románokat is akadályozta abban, hogy érdemben kezdjenek valamit Erdéllyel, a kommunizmus arra viszont nagyon jó volt, hogy a magyarságot mint Erdély egyik kulturális és nyelvi tényezőjét ellehetetlenítsék.

  Balkán
  Talán átjárhatóbbak lettek az erdélyi magyarok számára a kultúrák; mentalitásváltáson estünk át, sokkal balkánibbak, de ugyanakkor sokkal lazábbak és talpraesettebbek lettünk.

  Románia elviselhető keveréke az európaizmusnak és a balkáni mentalitásnak, és én ezt a keveréket nagyon szeretem, sokkal inkább, mint a németes precízséget imitáló, de teljesíteni nem tudó magyarországi mentalitást. Aki Romániában nő fel, túlélési technikák egész sorát tanulja meg, mert az érvényesülés nem önmagától adott. Sokat mondogatták kiskorunkban, hogy nekünk kétszer annyit kell teljesíteni, mint egy többséginek ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk, és ez komoly motiváló erő marad később is.

  Másfajta etika: engem pl. megnyugtat, hogy 2010-ben, EU-s tagországként is el lehet intézni feketén mindenféléket, autó műszakijától kezdve mindenféle telekkönyves papírokig. Persze, ez utóbbi is kétélű dolog, sokan szenvednek is miatta.

  Mit adott: balkáni mentalitást, átlagon felüli, vagyis aluli hernyó politikusokat, a munka (hivatás) becsülete helyett a pénz becstelenségét. Engem a legjobban az zavar, hogy Székelyföldön is kb. 10 éve szokás lett, hogy a vállalt munkát minél igénytelenebbül, minél több pénzért, minél hamarabb letudni. Zsálé... [jale, rom. – szó szerint: bánat; átvitt értelemben kb. szánalmas] és az elmúlt 20 év rohamosan teszi tönkre azt is, amit adott (vagyis megtartottunk), a közösségi érzést, az erdőket, műemlékeinket...

  Kritikailag egyetértek azzal, hogy a munkamorál alakulása, a „balkanizáció” mennyire nem áll meg az etnikai határoknál...

  Kisebbségben
  Erősödött (legalábbis Székelyföldön) a magyar identitás jelentősége, mert elsősorban valamivel szemben kellett meghatározni magunkat.

  Nem feltétlenül a nemzetállam szándékából kifolyólag ugyan, de sajátságos kult gyártódott itt a számunkra, id est belőlünk. Még jóval azelőtt, hogy ez divatszóvá vált volna, élenjárók lettünk a, ööhm, glokalizációban, azaz úgy voltunk részesei a nagyobbnak, hogy közben megtartottuk a magunk kisebbét. Valamint igen ritka sajátságosan mutattuk meg, hogyan lehet fenntartani az identitáshatárokat. Más kérdés, hogy ennek mellékhatásaként ettől is lettünk ilyen vehemensen identitásfüggő kult pop. Sértés ne essék, már aki magára veszi.

  Talán ráerősített egy bizonyos „erdélyiség”-érzésre, ami néha megjelenik, de az esetek többségében kiderül, hogy ez csak egy délibáb.

  Erdélyhez nagyon kevés olyan konkrétumot tett hozzá Románia, ami magyar szempontból egyértelműen pozitív volna. Olyan lehetőségeket, viszonyítási pontokat ellenben hozzátett, amiket ki lehetne használni. Hogyha valakit, bárki magyart valamilyen (gazdasági, kulturális stb.) szempont szerint érdekli mondjuk a Kárpátokon túli terület, akkor a „romániai Erdély” ehhez jó tudásbázist nyújt. Ha mondjuk acél kell egy magyar érdekeltségű cégnek, nem árt a stábban erdélyi magyarokat foglalkoztatni:)

  Konyha
  Nekem a román kultúra pl. a következőket hozta: finom túró-félék (ezt egy magyar soha nem tudja ilyen jól elkészíteni), miccs (mert legyen liberális vagy nemzeti érzelmű erdélyi, mindenki szereti). Csorba!

  Kettőslátás
  Ha nem csak a mi szempontunkból nézzük, akkor a románok teljesen átalakították Erdélyt, a maguk képére formálták, a kultúrájuk domináns lett. Ennek a külsőségei mindenhol láthatók (pl. hagymakupolás szimbolikus térfoglalás). Egy román szemével nézve azt is mondhatjuk, hogy újjászületően van Erdély, amikor egy másik kultúra éppen meghatározóvá válik.

  [Anyaországba szakadt erdélyi] Azt is adta, hogy ha eljövök az anyaországba, és ott lakok tizenévig, akkor saját nyelvterületről nyílik rálátásom arra, hogy milyen is az a másik énem, ami elvileg ugyanaz, de mégsem, és milyen ez az énem, ami szintén ugyancsak. Imígyen inkább képes vagyok röhögni saját magamon és mindenki máson, és ez jó.

  [Anyaországban tanuló erdélyi] Sokszor az az érzésem: a románok kezdik jobban érteni, mit jelent kisebbségnek lenni, mint a magyarországi magyarok (akik többségi mentalitással rendelkeznek). Pont a cigányság kapcsán volt erről sok vitám, amikor kifejtettem, hogy szerintem a cigányság számára nem az a megoldás, hogy akkor holnaptól legyenek ők is egyenértékű magyarok, mert ezzel pont a kulturális sajátosságaikat fogják elveszíteni. Ha ezt várja el tőlük a többségi magyarság, akkor milyen alapon háborodik fel, amikor más országok többségei ugyanezt teszik a saját kisebbségeikkel? De a legtöbben még azt sem látták be, hogy ez kettős mérce.

  Nyelv és kultúra
  Elsősorban a kétnyelvűséget hozta, ami nekem nagyon fontos. Teljesen más dolog egy egynyelvű, és más egy kétnyelvű kultúrában felnőni, és itt nem csak a nyelv-tanulási technikák, és ezeknek későbbi hatása a fontos, hanem a megértés és alkalmazkodás képessége is. Megtanultunk kicsi korunkban alkalmazkodni egy másik kultúrához anélkül, hogy ebből a sajátunknak kára származott volna. Szubjektív ez az érzés, persze, de úgy érzem, hogy erdélyi magyarnak lenni azzal is jár (kivéve mélymagyarok és azok, akik fenyegetve érzik az identitásukat), hogy nyitottabbá válok a másságra, mivel kénytelen vagyok vele együtt élni. Sokáig azt sulykolták belénk, hogy ez egy hátrány, de nem, fordítsuk csak meg a nézőpontot: Erdélyben felnőni annyit tesz, hogy ingyen és bérmentve megtanulhatok egy másik nyelvet, ami sok esetben hozzásegít ahhoz, hogy további nyelveket tanuljak, bekapcsolódhatok nem csak az erdélyi magyar, hanem a magyarországi magyar és a romániai román kulturális közbeszédbe is, és ez máris kettővel több, mint egy átlag magyarországi esetében.

  Második nyelvet, ami segítségével könnyebben tanulom meg az olaszt vagy a franciát, nyitottabb vagyok az idegen nyelvekre.

  A dupla identitás élvezetét kapta Erdély Romániától. Azaz azt a vagány érzést, mikor az Mr2-n felcsendül egy román zene, s te büszke vagy arra, hogy érted a szöveget és olykor a szövegen túliságot is.

  Mélyen egyetértek az eredeti nyelven vetített, feliratozott filmek pozitív hatásának emlegetésével, a túlélési stratégiák megsokszorozódásának kiemelésével.

  Engem érdekelne, hogy lehet-e magyar kulturális személyiséggel olyan analógiát létrehozni, amelyik megfelelne annak, hogy a 100 lejesen Caragiale arcképe áll? Egy nagyon kritikus, ugyanakkor nagyon karneváli nemzetkép mint lehetséges modell. Miért ismer magára olyan sok román ebben a képben? S hogy is működik ez?

  Eleddig az idézetek (a fészbukos felvetésre született egy blogbejegyzés is, egészében itt). A következő részben megpróbálom árnyalni a kérdést (mert a fentiek egy részével nem értek egyet, illetve szimptomatikusnak találok bizonyos dolgokat), továbbá kiegészítésként rákérdeznék, hogy miért nem kerültek elő 1989 után a fiókból a felszabadító erővel bíró nagy művek. Az erdélyi magyarokról és a kommunizmus örökségéről lesz szó. Mert az elmúlt két emberöltőben, Románia építésében mi, erdélyi magyarok is vastagon benne vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr802302077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leroi 2010.09.20. 19:36:30

Lányos zavaromban találgatom a kommentelők nemét, kesztió biztosan pasas, az már kirítt, de
Talon Karrde és csirke GL az az érzésem, hogy hölgyek...
Egy suhintást a fültövemre, ha tévednék...

2010.09.20. 19:37:33

@Grift: bunkó paraszt is, aki 4 zsák palackkal foglalja a helyet és az ember nem tud megtölteni 1-2-t...

csirkeGL 2010.09.20. 19:37:58

@Talon Karrde:

Valamiért ez nem tűnt őszintének:D

No mindegy, nem akarlak én győzködni, csak legalább gondolkodj el néha ilyesmiken...

Leroi 2010.09.20. 19:38:25

@Talon Karrde:
A próféta beszéljen Belőled...:)
Nos, a Demján is erdélyi és Csiki-Bege is, a legnagyobb mo.-i milliárdosok közül kettő, tehát keményen beszőtte Erdély is az Anyaországot...:)

Leroi 2010.09.20. 19:40:26

@Talon Karrde:
Az RDS-RCS a Digi TV-ben is érdekelt?

csirkeGL 2010.09.20. 19:40:49

@Leroi:

Hát ez nem talált, félrevezető a nevem:P

gyaloghartur 2010.09.20. 19:42:33

@ÁrPi:
Jobb is, hogy nem tud.

Nem érti, ugye?
Kifejtem: a gyűlölködő magyarellenes indulót (egyébként minden indulójuk az, még az épp használatban levő nemzeti himnuszuk is) basztatásból énekeltették a magyarokkal. Sztrájkolni meg azért kellett, hogy a külön magyar osztályok, csoportok, szakok, karok ÚJRA alakuljanak, s ne keljen mindennap "testvéri szeretetben" élni a kollégákkal.
Elég utána még vagy 40 évig a munkahelyen... Már aki kibírja, s nem szalad világgá, hogy helyet csináljon NEKIK pld. Vásárhelyen, ahol már nem lesz magyar polgármester.

ÁrPi 2010.09.20. 19:44:07

@Talon Karrde:

Prága! ?

Az Újvilágnak azon a részén spanyolul beszélnek.
Ez meg itt az Óvilág, de Madridiakkal beszélgetve Prága szépségét és tisztaságát biztosan megemlíti egy argentin.

És a spanyolul beszélő argentinokon nincs kecsua (nyelvi kult stb..) asszimilációs nyomás, vagy?

Honnan tudsz te ilyen jól argentinul? :)

LiberGon 2010.09.20. 19:45:03

@Leroi: Világméretű magyar összeesküvés!!! :)

2010.09.20. 19:45:36

@karácsonyfalvi: jé, nagyanyám is karácsonyfalvi...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.20. 19:49:35

@ÁrPi: Van egy argentin netes haverom, nabumm.
De Ön össze amiket mondtam keveri és hülyét csinál belőlem, ezt a dicső feladatot hagyja csak rám. Elég jól csinálom amint a mellékelt ábra mutatja. )

Leroi 2010.09.20. 19:52:42

@csirkeGL:
OK, OK, egy suhi ide...:)

Leroi 2010.09.20. 19:59:36

Hát nem épp egy fajsúlyú egy gyarmatosító hatalom meg egy felszabadult volt gyarmat és a megcsonkított magyar haza valamint a leválasztott Erdély ...
Habár van olyan, hogy hispán országok találkozója, egyfajta brit Commonwealth-szerű, az együvétartozást elfeledtetni nem akaró laza szövetség köztük, ahol a spanyol király a patrónus.
Egy alkalommal egy ilyen találkozón meg is feddte Su Majestad Real a venezuelai elnököt, Chavezt valami csíny miatt...

kory.famoso 2010.09.20. 20:23:28

Van egy igen egyszerű megoldás a problémára, a teljes asszimiláció! Megszűnnek a konfliktusok, tökéletesen be lehet illeszkedni, igazán a hazájának érezheti az ember Romániát. Kelet-Európán a soknemzetiségű állam mindig konfliktusok forrása volt. Létrejöhetne az egységes román nemzetállam. Tengerpart, hegyek, gyönyörű tájak, lelkiismeretfurdalás nélkül lehetne csúfolni a kicsi, egyhangú Magyarországot. Budapest és a magyarok bekaphatnák végre, esetleg a nevet is érdemes lenne románosítani. A magyarországi magyarok úgyis lenézik a romániai magyarokat, lerománozzák őket, ebből számos sérelem fakad. Ez az egyik megoldás, a könnyebb!

Magyarország akkora amekkora, én itt élek, nekem viszont ez a hazám, a nagyszüleimet 1943-ban, még a háború alatt elüldözték Temesvárról mert magyarok voltak, így kerültek a mai Magyarországra. Nem érdekel Erdély és leszarom Romániát, meg a Székelyföldet és miden picsogó alakot, aki fikázza az országomat. Hátam közepére sem kívánom azt, hogy Erdély valaha ismét Magyarországhoz tartozzon. Ha valaki magyarnak érzi magát jöjjön, költözzön Magyarország területére, ha nem akar, mert ez szerinte szar hely, hát maradjon ott, tanuljon meg románul, legyen románabb a románoknál. Probléma megoldva!

HUpakolas 2010.09.20. 20:37:14

@élőlény

Ez egy igazán okos és konstruktív hozzászólás volt.

Te féreg.

Pedró27 2010.09.20. 20:41:24

Sziasztok! Anyaországiként tennék egy megjegyzést.

"A dupla identitás élvezetét kapta Erdély Romániától."

Mindenkinek vagy dupla, vagy szimpla identitása van. Senkinek sincs két élete, senki sem tudja mind a kettőt kipróbálni. Ennélfogva nem lehet megmondani, hogy melyik jobb érzés, melyik nagyobb élvezet.

Nem a hasznosságról beszélek, hanem arról, hogy milyen érzés. És kiemelném, hogy itt nem nyelvtudásról van szó, mert attól, hogy szimpla az identitásom, még beszélhetek idegen nyelveken.

Szóval, én arra vagyok büszke, hogy van egy magyar identitásom, és jól érzem magamat egyszerűen magyarként. Nincs eszköz annak eldöntésére, hogy végsősoron melyikünk is érzi jobban magát.

Leroi 2010.09.20. 20:42:46

@előlény:
Mindent elvesztünk, amiről önként lemondunk.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 20:47:33

@Grift: Szterinted az vagyok, hát nem elég ez a csöppnyi kis univerzumod háborítatlanságához?

Leroi 2010.09.20. 20:47:42

Fenntről még mindig kerek ez az ország. Mondta valaha valaki...
Nézzetek rá Európa domborzati térképére.
Határok nélkül is láthatjuk a Kárpátok láncát, az Erdélyi medencét, a közrefogott Alföldet...
Az űrből is látszik Szent-István állama.
A Szent Koronáé...,amely az Ég egy darabja, Isten megnyilatkozása a magyar létről...

Ugye, mennyivel szebb ez, mint egy liberális melegbuli?

csirkeGL 2010.09.20. 21:05:38

@Leroi:

Hát bizony, akármelyik műholdképen egy pillanat alatt körbe lehet rajzolni Magyarországot... A csonka országhoz már bogarászni kell kicsit :/

Pedró27 2010.09.20. 21:09:29

@előlény: "Nem érdekel Erdély és leszarom Romániát, meg a Székelyföldet és miden picsogó alakot, aki fikázza az országomat."

Nagyon provokatív hozzászólás volt. Nem értek egyet veled, sőt, nagyon nem értek egyet veled.

Ugyanakkor most, ezt a cikket olvasva, kicsit megértem az indulataidat.

Tényleg érdekes azt olvasni, hogy az erdélyiek arra büszkék, hogy - velünk, anyaországiakkal ellentétben - beszélnek románul, ami egy annyira, de annyira európai nyelv a magyarhoz képest (csak egy kis ugrás, és máris tudunk "frrrransziául" is).

De azért hidd el, Erdélyben sem így gondolja mindenki.

Leroi 2010.09.20. 21:09:38

@csirkeGL:
Bizony, valahol a közepén, sajnos...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 21:13:55

@Dr. Zerge:

ha szerintem...akkor nem kérdezném. de megint megkerülted a választ. :)

sztrugackij 2010.09.20. 21:21:46

elolvasgattam majdnem az összes kommentet.
Amúgy ateista vagyok(köpjél nyugodtan kedves "értelmiségi" Leroi),de az Isten óvja Erdélyt attól ,hogy valaha is ehhez a leroi és csirke gl féle Magyarországhoz csatlakozzon.
"Isten megnyilatkozása a magyar létről".Mindjárt kifolyik a mondat a monitorból.Úgy látszik némi fizikaóra kimaradt az egyetemen.

Leroi 2010.09.20. 21:37:42

@sztrugackij:
Isten óvjon attól, hogy egy lövészárokban vagy betegágyadon tanulj meg szűkölve imádkozni...
Meglátnám, mekkora "ateista" vagy...
Ezzel sok mindent elárultál a neveltetésedről.
Ignore on.

vakvarju 2010.09.20. 21:41:40

@csirkeGL: Nem volt mindig az. Mert önálló fejedelemség volt. Örülök, hogy segíthettem.
@Leroi: Isten megnyilatkozása a magyar létről. Konkrétan hol és mit nyilatkozott?

Ez nem csonka ország. Ez egy csodálatos, gyönyörű ország! És örülök, hogy ez a hazám. Igen ez a 93 ezer négyzetkilométer. Csonka jelző nélkül!!!!!! Csonka az, aki ilyen hülyeséget mond! De az nagyon csonka!

cochran 2010.09.20. 21:55:34

@vakvarju:
Hát mit mondjak...
A szerbeknek kellett Pécs is, a szlovákoknak Miskolc, a románoknak Debrecen, az osztrákoknak Sopron...
Igen, ez a 93 ezer négyzetkilométer még kevesebb lett volna, ha akkor ilyen emberek éltek volna, mint Te , akiknek az is megfelel, ha szét van trancsírozva az államuk...
Ajánlom a Szent-Korona-Tant olvasmányul...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.20. 22:04:17

@Grift: Na jó, ha vázolod miért is olyan fontos ez, és főleg, hogy miféle definíció mentén kellene nekem erre az eldöntendőre válaszolnom, ígérem beszámolok a családfámról. Csak most, csak neked.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.20. 22:17:16

@Dr. Zerge:
fontosnak nem fontos, de most mán ne szórakozzon, hanem nyilatkozzon! :)

csirkeGL 2010.09.20. 22:33:41

@vakvarju:

1) Önálló fejedelemség igen... vagyis Erdély vitte tovább Magyarországot, amikor az éppen megvolt szállva.

2) Gondolom ha elvennék holnap a Tiszántúlt meg a Somogy-Baranyát akkor is így örvendeznél a csodálatos "egész" hazádnak mi?... Történelemóra kimaradt?

@sztrugackij:

Isten óvjon attól, hogy valaha újra ilyen emberek irányítsák az országot, mint amilyen te vagy. Húzzál amerikába pénzt keresni... szánom az ilyen hazátlan embereket.

bandos 2010.09.20. 23:05:22

Én csupán annyira jöttem rá így 21 éves koromra, hogy sehova nem vezet az örökös szomorúság, gyászolás, harag (!), önsajnálat és Nagy-Magyarország siratása, nosztalgiázás (olyan korokról, amikor még a szüleim sem éltek), és egy elérhetetlen, mára már értelmezhetetlen és megvalósíthatatlan cél felé való folyamatos áradozás.
Mint ahogy sehova nem vezet a románok (vagy éppen beszélhetnénk a szlovákokról is) lebecsmérlése, lenézése.
A pozitív gondolkodásmód számomra a következőkből áll:
- Törekedni kell arra, hogy ezen népek között barátság legyen: és testközelről azt is tapasztaltam, hogy a magyarnak és románnak nem magyar vagy román szomszédja van, hanem jó vagy rossz szomszédja.
- Törekedni kell arra, hogy aki ott él, és vegyes környezetben, az igenis beszélje a román nyelvet (románként a magyart): a világ történelmében mindig pozitívan hatott, ha több nép élt együtt, egy helyen.
- Büszkének kell lenni a magyar kultúrára, de mivel ahhoz nekünk már nem sok közünk van, ezért alázattal kell ma is jobbnak lennünk náluk (ez lehet tanulás, gyarapodás vagyonban vagy gyerekekben, stb...)
Megvan húzva egy határ, igen, amit 1920-ban találtak ki, és igazságtalan volt, igen. Az elnyomásnak vége van(!). Mindenki boldoguljon tudása szerint, határ nem létezik, valahol magyar lakik, valahol román.

De azok az emberek, akik M.o. területéről mondják meg a frankót, sőőt beszólnak határon túli magyaroknak, mert azok nem úgy viselkednek mint ahogy ők elképzelik itthon: elképesztően primitívek.

csirkeGL 2010.09.20. 23:28:38

@bandos:

Volt már ilyen helyzetben a magyarság. Valamikor a XVII. század közepén. Akkor is már 100 éve idegen hatalmak szabdalták szanaszét az országot, akkoris hatalmas népírtások árán kisebbséggé vált a magyar a saját földjén.

És akkor is felálltunk egyszercsak, és harcok, megalkuvások, zsarolások, fenyegetések, behódolások, akármi árán is, de feltámadt Magyarország.

Most újra ez a cél. Nem érdemes persze a szomszédokat gyűlölni. De ebben a kérdésben bizony ők örök ellenfelek (nem feltétlenül ellenségek) maradnak.

Nem kell állandóan nyáladzani, militánskodni, fenyegetőzni... de szépen csendben (demográfiával, gazdasággal, politikával) mindig arra kell törekedni, hogy a Kárpát-medence újra a magyarság hazája legyen.

Erre tökéletes példa a zsidók története. Félelmetes akaraterő kell hozzá, hogy 2000 év után felkerekedjenek, és hatalmas túlerőben kiharcoljanak maguknak egy hazát. (Persze az már más kérdés, hogy kicsit elkanászodtak, és most már elnyomottakból elnyomókká váltak. Ez is tanulság, erre is kell figyelni, ha fordul a kocka.) A mi esetünkben még 100 év se telt el, máris lennének akik feladják, nem is kevesen...

Nyilván ezek hosszabb folyamatok, nem a mi életünkben, talán nem is a gyerekeink életében fog bekövetkezni a változás. De ha mindannyian úgy akarjuk, akkor egyszer újra mi leszünk csak egymás között ebben a csodálatos országban, hegyektől hegyekig.

Nem mások ellen kell dolgozni, hanem saját magunkért. Háború meg vérzivatarok nélkül is meg lehet oldani. Csak akarni kell.

De aki feladja, az már veszített is...

Pedró27 2010.09.21. 06:42:46

@bandos: "Törekedni kell arra, hogy aki ott él, és vegyes környezetben, az igenis beszélje a román nyelvet (románként a magyart): a világ történelmében mindig pozitívan hatott, ha több nép élt együtt, egy helyen"

Szeretem a "kell" szócskát, mert az kiválóan elfedi az alanyt. Egy erdélyi magyar hogyan törekedjen arra, hogy a románok is beszéljék a magyart?

És egy olyan modell nem képzelhető el, hogy mindenki 100%-osan tudjon boldogulni a saját anyanyelvén, függetlenül attól, hogy melyik állam területén él?

"De azok az emberek, akik M.o. területéről mondják meg a frankót, sőőt beszólnak határon túli magyaroknak, mert azok nem úgy viselkednek mint ahogy ők elképzelik itthon: elképesztően primitívek."

Ez kétségtelen. Viszont ettől függetlenül tény, hogy a magyar kultúra erdélyi fennmaradása elsősorban az ottani magyarokon múlik. Mi, Budapestről nem maradhatunk magyarok helyettük. Nekünk az a feladatunk, hogy Budapesten maradjunk meg magyarnak - az sem kis feladat manapság.

Pedró27 2010.09.21. 06:45:05

@eN: "Habar nem egyezik a velemenyunk, ez is egy valasz hogy mit adtak a romanok: a neoszekely nyelvjarast"

Egyébként létezik olyan is, hogy neobudapesti tájszólás (minden második szavam angol).

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 06:58:48

@karácsonyfalvi: „„Trianon sebeit” nem tudjuk a határon túli magyaroknak adott magyar állampolgársággal begyógyítani!"

Nem, de ez nem is célja. Nem Magyarország okozta ezeket a sebeket, hanem elszenvedte.

Esetleg a franciáknál, egyéb nagyhatalmaknál lehetne reklamálni, de bármely nagyhatalom csak akkor áll(na) a magyarok mellé, ha ebből neki is haszna van.

Lásd pl. a bécsi döntések idején a németek.

Nem "igazságért", "szabadságért", "demokráciáért" küzd a "szabad világ" sem, hanem az érdekeikért.

De a szovjetek is rábólintottak volna Észak-Erdély megtartására, ha Románia megtámadja őket, míg Magyarország meg nem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:12:52

@Dr. Zerge: Ezért (is) óhajtják belevenni egyesek a Szent Korona tant az alkotmányba.

Az megmagyarázza neked is a "rántotthús" formát.

A királyságot pedig a szovjet megszállás idején törölték el, nem a magyar nép választása volt. A jelenlegi alkotmányt pedig 1949-ben hozták, 1989-ben írták át, mindkétszer a kommunista parlament fogadta el.

Ha Téged, vagy más nemzetiségeket a "Magyarország", pláne Nagy-Magyarország megnevezés zavar, akkor nyugodtan lehetne hívni a Szent Korona országaiból álló országot akár Kárpátiának, vagy Duna menti Királyságnak, vagy akár Rántotthúsnak is, ha csak ennyi kellene, hogy te meg a nemzetiségek elfogadjátok.

Ha már a "magyar" elnevezés ennyire elfogadhatatlan egyeseknek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:24:48

@Dr. Zerge: "az a legnagyobb baj ezzel, hogy a rengeteg proli mindezt nem tudván ragasztgatja a magyar trikolórba, vagy árpádsávba öltöztetett nagyrántotthúst mindenhova. Aztán meg óbégat, hogy az ottan ősi magyar föld. Meg hogy aggyákvissza! Mert sötét, tanulatlan, ostoba. "

Viszont magyar. Te melyik nemzethez kötődsz inkább?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:31:57

@Dr. Zerge: Téged valóban csak a megnevezés zavar?

Én nem hiszem, de az a legkevesebb.

Ha a "rántotthús" alakú ország újra létrejönne és hivatalosan is kedvenc elnevezésed Rántotthús lenne a neve, akkor tetszene, az ellen nem lenne ellenvetésed?

A horvátokat nem zavarta 900 évig, hogy a Magyar Királyságon BELÜL van csak részleges önállóságuk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 07:42:27

@Dr. Zerge: "Ami eredendően a szigetnek a neve, ha már okvetlenül párhuzamoskodni akarunk,"

Nem igazán. Britannia a római provincia neve, a nevét pedig nem a szigetről, hanem az ott lakó népről, a britonokról kapta. A britonok leszármazottait, ma velszieknek, illetve Franciaországban bretonoknak hívják.

A Római birodalom rogyadozásakor angol (szász) inváziók érték a szigetet és az őslakó britonokat (velszieket) kiszorították a szigetnek arról a részéről, amit ma Angliának neveznek.

Visszaszorultak a mai velszbe, (a nagy Arthur király is csak ideiglenesen feltartóztatni tudta az angol (szász) áradatot) illetve egy részük elmenekült a terjeszkedő angolok (szászok) elől kontinensre Bretagneba.

Britannia tehát a római provincia az ott lakó nép nevéből képzett latin név.

Ugyanígy van egyébként Gallia, Pannonia, vagy Dacia meg a többi esetében is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 08:14:49

@sztrugackij:

"konkrétan megneveznéd mikor volt Erdély Magyarország szerves része ,teljes körű anyaországi államigazgatással,stb,?"

A török hódítás idejéig mindig.

Az erdélyi vajda csak a magyar királyi helytartó volt. Ugyan széles hatáskörrel, amire a nagy távolságok miatt volt szükség.

A közigazgatási egységek nem rendelkeznek önállósággal az államtól. Ilyen alapon minden település, minden járás, minden megye, minden régió ahol önkormányzat van "független", lenne a központi hatalomtól, de ez nincs és nem is volt így a Magyar Királyságban, sem Erdély, sem Horvátország esetében. Az erdélyi vajda, meg a horvát bán a magyar király helytartója, akikre mint a király megbízható embereire elsősorban azért volt szükség, mert a területek távol voltak a magyar királyi székhelytől.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 08:53:33

@Leroi: "Voltak olyan hangok is, amelyek egy cseh-szerb korridort képzeltek el Magyarország és Ausztria közé a Nyugat-Dunántúlból."

Pontosan. Erre lett kitalálva az Őrvidék elszakítása.

De végül változtattak a terven és Ausztria kapta. Egy ilyen vékony szláv korridor úgysem védhető, Magyarország és Ausztria elválasztásához meg az is elég, ha magyar területeket adnak Ausztriának.

Így mivel az összes szomszédos ország kapott magyar területeket Magyarország nem számíthat egyik szomszéd országra sem. Azoknak viszont mindig jó okuk lesz összefogni a magyar törekvésekkel szemben.

Okosan ki lett ez találva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:22:55

@Talon Karrde:

Súlyos téveszme, hogy minden erdélyi, minden vajdasági, minden felvidéki tud magyarul.

Ott nem csak magyarok élnek.

Találkoztam már én is nagyobb csapat (kb. 25) erdélyivel Magyarországon. Egy magyar, egy német volt köztük, a többi román. A románok között egy volt, aki tudott magyarul, a többi semmit. Erdélyből ugyan nem csak magyarok jönnek Magyarországra.

Ha te nem magyar vagy, hanem "erdélyi", akkor nincs mire fel elvárnod, hogy magyarnak higgyenek.

Imádkozzál a független Erdélyért, s akkor - ha imád meghallgatásra talál - megalakíthatjátok az "erdélyi" népet. Saját nyelvetek, saját kultúrátok persze akkor sem lesz, csak úgy, mint az osztrákoknak, moldávoknak, koszovóiaknak!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.21. 09:34:14

@sztrugackij:
Kétnyelvú helységnévtáblák tényleg nem voltak Ceaușescu alatt, ne essünk a ló túlsó oldalára.
Most viszont vannak, és senki nem problémázik miattuk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:40:24

@Talon Karrde:
Egész más a politikai (köz)hatalom és egész más a gazdasági hatalom.

Bármennyi magyar cég legyen is Erdélyben (vagy éppen román cég Magyarországon) ettől még a törvényeket továbbra sem ők fogják hozni, hanem az adott ország országgyűlése.

A multikat egész más érdekek vezérlik. Sok pénzt akarnak keresni, a lehető legtöbbet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:46:19

@Leroi: "Az űrből is látszik Szent-István állama.
A Szent Koronáé...,amely az Ég egy darabja, Isten megnyilatkozása a magyar létről...

Ugye, mennyivel szebb ez, mint egy liberális melegbuli? "

Hogy Te már hol mindenhol nem jártál! :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:53:52

@vakvarju: "Nem volt mindig az. Mert önálló fejedelemség volt. Örülök, hogy segíthettem."

Kizárólag a török hódítás, meg a Habsburg nyomulás miatt, kényszerből. Nem a magyarok szándéka szerint alakult úgy.

Hiba lenne ezt úgy előadni, mintha valamiféle zavaros független Erdélyre való mai politikai törekvés középkori előképe lenne.

Már ha egyáltalán létezne ilyen törekvés, mert pár itteni kommentáló véleménye, még igen kevés hozzá.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 09:59:19

@bandos: "a világ történelmében mindig pozitívan hatott, ha több nép élt együtt, egy helyen."

Hja, háborúk idején adott volt a terep egy jó kis népirtásra.

Ehhez még a történelmet sem kell annyira tudni, elég visszaemlékezni a '90-es években az egykori Jugoszlávia területén történtekre.

Súlyos konfliktusforrás is lehet, ha több nép él együtt egy helyen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 10:05:47

@csirkeGL: "Félelmetes akaraterő kell hozzá, hogy 2000 év után felkerekedjenek, és hatalmas túlerőben kiharcoljanak maguknak egy hazát. "

Nem csak akaraterő, de életveszély, fenyegetettség is kellett hozzá.

Aztán ahogy ez a fenyegetettség jelentősen lecsökkent, annyira már nem is kívánkoznak abba az új hazába. Többségük ma is azon kívül él.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 10:23:48

Na, ennek akkor még egyszer nekifutok, aztán csinál minden funkcianalfabéta amit akar:

Azt kellene megérteni, hogy a Magyarország =/= a Magyar Királysággal, de =/= (hogyan is volna) a magyar nemzetiségűek által lakott területekkel sem.

Ez utóbbit végképp nem vagyok hajlandó itt fejtegetni - nem is értek hozzá, meg mesze is visz.

Az első tekintetében, mint már voltam bátor javasolni, tessenek a kiegyezés utáni nagycímert tanulmányozni, főleg ha már az akkori királyság térképe lett oly szívnek kedves. Ott 4 db (1890-től +Fiume, 1915-től +Bosznia) címer, nevezetesen Dalmácia, Horvátország, Szlavónia és Erdély címere, mint társországok címere veszi körbe a középen található magyar címert, és ezen az egészen ül a korona. Ennél pontosabb ábrázolása a dolognak el sem képzelhető. A korona, vagyis a Királyság több, mint Magyarország. Mi a fenét lehet ezen nem érteni? De voltam bátor idézni ez ügyben a Szent Korona Tant is, a tudás édesanyjaként tehát még1x, e tan szerint a királyság pontos neve: A Magyar Szent Korona Országai. Többesszám, basszátok meg, többesszám!

Az nem megy, hogy a Szent Korona Tan addig frankó, amíg tetszik, és ami belőle nem, azt negligáljuk. Ahogyan az sem megy, hogy egy adott történelmi pillanat térképét az akkori közjogi helyzetet leszarva, a címer igen pontos ábrázolását figyelmen kívül hagyva egyszerűen nagy(bármilyen)Magyarországnak nevezzük, és saját nemzeti vagy történelmi zászlónk színeivel kifestjük. Arról már nem is beszélve, hogy azután ezt az autónkra ragasztgatjuk, majd elkocsizunk Horvátországba nyaralni.

Azt is voltam bátor indítványozni, hogy a Mohács előtti időket ne nagyon hozzuk ebben a vitában elő. Egész egyszerűen az "ország", "állam", "nemzet" fogalmak annyira más jelentéstartománnyal bírtak, hogy nem túl sok értelme van. (Arról nem beszélve, hogy sokkal későbbi nemzetállamosodás kissé belebuherált az erről szóló emlékekbe, pro und kontra - ezen a ponton megjegyezném, nékem aztán tök8, hogy éppen hol tart a forráskritika a horvát-maygar perszonálunió tárgyában, lényegileg azon semmi nem tud változtatni, hogy Horvátország mindig is hatalmas önállósággal volt csak része a Királyságnak, és területileg, nemzetiségileg tulképpen folytonos, intakt valami - ezért érthetetlen számomra a lenagymagyarországozása.)

No, mármost, gyengén olvasó júzerek kedvéért leszögezem azt is, hogy énnekem aztán semmi bajom azzal, ha valaki a kiegyezés utáni Magyar Királyság területi egységét gondolja üdvösnek a jelen gondjaira-bajaira. Tőlem akarhatja magát a királyságot is. De akkor illő tudnia, hogy egy többnemzetiségű, és több országból(tartományból) álló államra vágyik. És ha netán nem royalista, akkor illő volna valami támpontot adnia, hogy miféle szövetségi vagy társulási formában képzeli el mindezt. Különösen kifejtendőnek gondolom tehát Horvátország helyzetét, nem ismételgetnék ez ügyben. Aki viszont trikolor meg bikolor nagyrántotthúsokat matricáz mindenhá, arról én ezt nemhogy nem feltételezem, de ha mondja sem hiszem el néki. (Meg persze nehéz eltekintenem attól, hogy az efféle matricázás meglehetősen proletár szokás.)

Természetesen senki nem vitatja, hogy földrajzi, stratégiai értelemben az egyetlen értelmes határ errefelé a Kárpátok (azon bévül meg a két nagy folyó, de ezt tán hagyhatjuk). Igen, fordulhatott volna úgy is a történelem, hogy egy többnemzetiségű, több országot magfában foglaló Kárpát-medencei királyság/köztársaság/szövetségi állam e logikus határok között egzisztáljon. Attól tartok, az a hajó elment, hosszú időre, jó régen, valahol Kossuthtal (És sok minden előzménnyel, szintén ugornám, viszont azt is hozzátenném, hogy vélhetőleg van abban rajtunk kívüli törvényszerűség is). Meg ezzel a máig élő butasággal, hogy az a fontos, hogy ezt az egészet egyben Magyarországnak akarják sokan hívatni. A teljes Kárpát-medence soha nem volt egységesen magyarok által lakott terület, közigazgatásilag sosem volt egybefüggően Magyarország. És pláne nem volt az akkor - és történetünk szempontjából ez, és csak ez az érdekes -, amikor a nemzeti mozgalmak, a nemzettéválás, a nemzetállamok kialakulása volt Európa napirendjén.

ÁrPi 2010.09.21. 11:03:55

@kesztió:

Ehhehe Elkerekedett szemmel lesek!

Nézem hogy meghazudtolod sztrugackijt.

Ezt írja sztrugackij 2010.09.20. 16:37:23

"" Azt azért megemlíteném,hogy drága Székelyföldeteken még Ceasescu idejében is kétnyelvű helységtáblák voltak(tudom mert mint magyar szekus én jártam közbe) ""

Komplex szekus mondatszerkezet de azért értelmezhető...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 11:24:10

@Akitlosz: "Súlyos téveszme, hogy minden erdélyi, minden vajdasági, minden felvidéki tud magyarul.

Ott nem csak magyarok élnek."

Köszönöm a kioktatást. A professzor egy magyar anyanyelvű határon túli magyaroknak szervezett előadássorozaton volt bunkó, ne mentegessed, mert csak azt bizonyítod, hogy esetleg ugyanolyan bunkovics vagy mint ő és kérlek ne adj olyan szavakat a számba, amiket nem mondtam. Még egyszer köszi.

tempetőfi 2010.09.21. 11:24:40

Ha jelezhetem a kommentáradathoz: 1. tudja a fene, hová írtam, de: nem tartom értelmesnek a históriából hisztériát csinálni; 2. az én kérdésem épp a történelmi amnéziának a folyománya. Az elmúlt jópártíz év, és ebből kiemelten a kommonizmus időszaka többek között épp a történelmi közös tudatot vágta haza. Finomutalásféleképpen: a "be nem avatkozás politikája" az 1980-as évek végéig megakadályozta a magyar politikumot még abban is, hogy "hivatalosan" tudomást vegyen az elszakadt nemzetrészekről (a menedékjog-kérdés kapcsán főhetett is a fejük) stb. [Úgy érzékelem, erről is kell majd egy poszt, valamikor a IV. részben talán nekifutok.]
Szóval részemről ugyan rendben van a történelem reneszánsza, hasznosnak és fontosnak tartom elővenni akár még a tabutémáinkat is (lásd Horthy), de az elmúlt bő hét évtized esetében magyarázóelvként nem használható. Ha úgy tetszik: a trianoni határokat a kommonizmus változtatta érdemben mentális határokká, hát először talán ezzel kellene szembenéznünk lebontás-ügyileg. Mert szívesen visszacsatolnám az Adriát (a Fekete-tengerért cserébe), de egyelőre még az sem természetes, hogy Nagyváradról Debrecenbe járjunk a Modembe kiállítás-megnyitóra. Pedig az égvilágon senki sem akadályoz meg ebben.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 11:39:52

@tempetőfi:

"de egyelőre még az sem természetes, hogy Nagyváradról Debrecenbe járjunk a Modembe kiállítás-megnyitóra. Pedig az égvilágon senki sem akadályoz meg ebben."

Ehhez azért kellene egy kis tudatos urbanizációs stratégia. Mikrobuszokon kívül van buszközlekedés Nagyvárad és Debrecen között? Vonat? Mert a vonat a komoly közlekedési forma, szerintem.

És az is sokat mond, hogy még a legmobilabb huszon-harmincéves korosztályban sincsenek számottevő kapcsolatok erdélyi és itthoni magyarok között. Unió Erdéllyel, ez kellene legyen a program ma is, de nem teszünk érte eleget. Nem tankokkal képzeltem el, hogy világos legyek.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 11:41:00

@Dr. Zerge:

Ne keverje össze a nemzeti radikális szubkultúrát a történelemben járatosabb konzervatív szekcióval. Ez Gyurcsány-tempó.

tempetőfi 2010.09.21. 11:43:53

@Téglagyári Megálló: "Ehhez azért kellene egy kis tudatos urbanizációs stratégia".
A shoppingolást és a seftelést vonat hiányában is abszolválta a t. partiumi közösség. Ótóval háromnegyed óra.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 11:47:48

@tempetőfi:

De fordítva? Nem nagyon hallom, hogy debreceniek átjárnának Váradra.

A tudatos regionális politika pont arról szól, hogy szervezettebb a közlekedés. Merthogy a mikrobuszokat kideríteni pl. internet segítségével sem egyszerű. No meg: az egésznek van vmi nagyon balkáni jellege.

borszódával 2010.09.21. 11:55:32

@Akitlosz: "Így mivel az összes szomszédos ország kapott magyar területeket...Azoknak mindig jó okuk lessz összefogni a magyar törekvésekkel szemben."
Azért vannak kiskapuk.
A horvát egy olyan nemzet amely közelebb áll hozzánk, mint bármelyik másik szomszédjához, ha a jövő úgy alakul...nagyobb az esélye egy 900 éves együtélés folytatásának, mint egy délszlávnak, más alternatíva nem nagyon adott. (ha)
Együtélésünknek nincsenek tehertételei, sőt (Szigetvártól Doberdóig)
Ruszinok, egy olyan "nemzet" amely egy teljesen instabil államban él, (kérdés hogy egy-két évtized múlva hol lesznek a határai). Fenntartásokkal tekint a hágokon túliakra, önálló államalkotásának korláta mérete, és a nyugati integráció jóval kisebb esélye.
(Ezek lehetőségek, nem is kicsik...)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 12:08:37

@Téglagyári Megálló: Most akkor nyilván rámutatsz, hol mit kevertem össze. Anélkül nem értem, mi is volt a hivatkozott kommentben a gyurcsányias. Mondjuk ettől még bőven tudok aludni...

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 12:12:36

@Dr. Zerge:

Folyamatosan az árpádsávos Nagy-Magyarország kitűzőkkel érvel. Nos, ilyet nem tennék ki, ahogy míveltebb reakciós ismerőseim se, mert ennek nincs hagyománya.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 12:17:18

@Téglagyári Megálló: Jelentem, hozzánk (Szatmárnémeti) járnak át magyarok dolgozni.
Nem innen áttelepültek járnak vissza, hanem echte Magyarországon született magyarok találnak munkát itt és megéri nekik átjárni. Változik a világ.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 12:17:40

@Téglagyári Megálló: Mert a piros-fehér-zöldnek van, és az rendben van, nemde?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 12:18:56

@Dr. Zerge: Egy igazi Budapesti piros-sárga-kék lobogót lenget. xD

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 12:21:07

@Dr. Zerge:

Mondták már magára, hogy szőrszálhasogató és tudálékos? A szimbólumok nem így működnek.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.21. 12:25:53

@Téglagyári Megálló: Sőt jobbat mondok, már olyanról is hallottam, hogy magyarországi magyar leány erdélyi magyar legényhez megy feleségül és átköltözik Erdélybe.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.21. 12:43:06

@Téglagyári Megálló: Aham, biztos így van ezzel egy horvát is, rendben van az neki, hogy az országa területét, ahol az összes horvát felmenői évszázadok óta élnek te becsíkozod a magyar trikolorral. Azt mondogatja magában, hát istenkén, a szimbólumok már csak így működnek - megmondta ezt kérem a messze földön híres Téglagyári Megálló is, faszt fogok én tudálékosan szőrszálhasogatni. Mindezt nyilván a kedvedért magyarul mondogatja. És dehogyis gondolja, hogy ennél még a monarchia is jobb volt, toleránsabb volt, lám-lám ezek a magyarok, ahogy önállósodnak már azt a nyomorult piros-fehér pepitát és a saját nemzetiségét, államát, történelmét is elhazudják tőle.

Téglagyári Megálló 2010.09.21. 13:06:59

@Dr. Zerge:

Harcoljon a dáko-román kontinuitás elmélete ellen ilyen vehemenciával, ha kérhetem. Az sokkal kártékonyabb, mint egy Nagymagyarország-embléma - amit különben trikolór nélkül szoktam látni.

borszódával 2010.09.21. 13:56:59

@Dr. Zerge: A horvátok fogadatlan prókátora :)
Az utódállamok államalkotóinak álltalában lövésük nincs hogy mit jelenet ez a matrica.
A horvátok pedig azok, akiket ez a legkevésbé sem zavar. Az esetek nagy részében a hatás amit kivált, az együtélés emléke.
E sorok irójának személyes tapasztalata Eszéken, (nem a tengerparton) saját autóján ugyan nincs ilyen, de egy, a főtérhez közel parkolón volt. Mikor elmagyarázta beszélgetőpartnerének, mi az, a reakció, harsány kacaj, válloncsap, meghív egy pohár "pivo"-ra.
További szép napot kívánok.

csirkeGL 2010.09.21. 15:24:55

@Dr. Zerge:

"Ott 4 db (1890-től +Fiume, 1915-től +Bosznia) címer, nevezetesen Dalmácia, Horvátország, Szlavónia és Erdély címere, mint társországok címere veszi körbe a középen található magyar címert"

Ezt nagyon rosszul tudod. A magyar címer a többi részcímeren RAJTA ül. Nem közöttük van. És ez bizony tökéletesen szimbolizálja az egészet. Több történelmi részből áll a Magyar Királyság, de akkoris egy. Magyarországba pedig beletartozik Erdély, igaz Horvátország nem, az csak meghódított terület volt.

Erdély ebbe a körbe nem tartozik. Erdély (a XVIII. századig) végig többségében magyarok által lakott szerves része volt Magyarországnak. Horvátország itt az egyedüli "társország". Erre vonatkozik a Magyar Szent Korona Országai kifejezés. Magyarország+Horvátország. Erdély különállása csak a Habsburg hatalmi érdekek leképződése volt, egyetlen magyar sem akarta így (lsd. 1848-ban a 12 pont).

csirkeGL 2010.09.21. 15:35:38

@Dr. Zerge:

Egyébként meg a horvátok többsége tudja, hogy a MAGYAR Királyságban lakott, tudja, hogy ennek az államnak a nem hivatalos neve Magyarország volt mindenhol a világban (mint ahogy most is az, noha a hivatalos neve Magyar Köztársaság).

Ezt csak a legelvakultabb történelemhamisító horvátok hányják a szemünkre. Főleg miután megtapasztalták, hogy milyen is a "rokonokkal" egy államban élni. Azután hirtelen elég rózsásnak kezdett látszani a magyarokkal eltöltött 900 év...

Egyébként ha már itt tartunk, a Magyar Királyság zászlaja ugyancsak piros-fehér-zöld volt, középen két angyal között a magyar "kiscímer", rajta korona. És ebbe bizony Horvátország is beletartozik.

Tehát történelmietlen lenne, ha a Magyar Királyság formájára akármilyen más színek kerülnének, mint a piros-fehér-zöld, vagy a piros-fehér. Ezutóbbi nyilván az Árpádháziak korára tekint vissza, akkor ugyanis az uralkodóháznak volt zászlaja, és ezzel azonosították az országát is. Így történelmi szempontból az Árpád-sávos "Nagy"-Magyarország matrica is megállja a helyét.

cochran 2010.09.21. 15:42:46

@csirkeGL:
Így van, az összetett címerek középső címerpajzsa uralja az egész címert, így van ez az osztrák nagycímer esetében is a Monarchia idejéből, a Habsburg-Lotharingiai pajzs ül a (különben rengeteg ország címeréből összeállított, összeállított, még Jeruzsálem címerét is magábafoglaló) címer közepén, mindezt még az Aranygyapjas Rend lánca is keretezi.

cochran 2010.09.21. 15:51:30

@Dr. Zerge:
A horvátoknál még az is gond volt, hogy a Pavelic-féle Usztasa Állam a monarchiabeli kockázású (tehát baloldalt fennt ezüsttel kezdődő) pepitát használta, amit az új Horvátország megfordított, jelenleg tehát piros kockával kezdődik.
Különben valamelyik Habsburg uralkodó óta használják ezt a jelképet, aki nagyon szeretett sakkozni, ezt is jelképezi a kockás címer, horvátul is ez a neve.
Nem tudom, mennyi a magyar múlt jelenleg a horvát lelkekben, mindenesetre az usztasákat a harmincas években Gömbösék képezték ki Jankapusztán speciális katonai táborban és innen indították jugoszlávellenes merényleteiket, adélszláv háborúkban is úszkáltak át magyar fegyverek a horvátok felé. Ha nem is a magyar identitástudat, de a magyarok iránti tisztelet megvan a horvátokban, igaz, ez fordítva is áll.

cochran 2010.09.21. 15:54:43

@csirkeGL:
"Únió Erdéllyel"...a 12. pont.
Érdekes, hogy valachofil erdélyi barátaink ezt elfelejtik...

csirkeGL 2010.09.21. 16:07:40

@cochran:

Azért a Monarchia címerének kicsit más a szimbolikája...

Ott a Lajtántúli területek címerei vannak egy oldalon, a magyar területek címerei a másikon, és a kettő fölött áll az uralkodócsalád úgymond "területenkívüli" címere.

Az "osztrák" részek nem rendelkeztek külön államjogi státusszal, ezért is nevezték őket jobb híján "örökös tartományok"-nak, vagy Ciszlajtániának, az egészet pedig (egyébként Európában egyedülálló módon az uralkodócsaládról elnevezett) Habsburg Birodalomnak.

A Magyar Királyság ezzel szemben államjogi státusszal felruházott egész, amelynek persze vannak alrészei (Magyarország és Horvátország, ahogy az az 1868-as kiskiegyezésből világossá vált), és ezeken belül további megkülönböztetések is vannak, amelyek történelmi okokból fakadnak, de a Monarchia idejére már semmi relevanciával nem bírtak. Így Magyarországon belül megkülönbözteti a heraldika Erdélyt és Fiumét, Horvátországon belül pedig Szlavóniát és Dalmáciát.

Aztán Bosznia annexiója után bekerül Bosznia címere is, amely kondomínium lesz, azaz a Monarchia magyarországi és "osztrák" részeinek közös tulajdona.

tempetőfi 2010.09.21. 16:16:01

Hist-off: a Transindexen most jelent meg egy vélemény a székelyföldi hétköznapokról. Bár szerintem egy picit túllihegett és túlhaladott, alapjáraton van benne sok igazságszilánk: welemeny.transindex.ro/?cikk=12488
Olvassátok el.

cochran 2010.09.21. 16:47:20

@csirkeGL:
A Bosznia fodrosvállú, jatagánt tartó karú címere még a magyar címerben is helyet kapott a fiumei sas mellett...
Érdekes, hogy a horvátok a II.vh.-ban szemrebbenés nélkül államukba inkadrálták Bosznia-Hercegovinát, jókorára növelve területüket.
Horthy viszont ígéretet kapott, hogy Magyarországnak biztosított lesz egy korridor az utólag hozzácsatolandó olasz Fiuméhoz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 06:45:35

@Talon Karrde:

IQ teszt név. Akinek van elég az pár másodperc alatt megérti.

Akinek inkább hiánya van belőle, soha.

Szóval köszönöm a kérdésedet, örülök, hogy jobban megismerhettelek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 06:58:57

@tempetőfi:

Azért az nem olyan egyszerű. Az országhatárok ma is elválasztanak, bármit is mond az EU propaganda.

Sohasem volt annyi ország Európában, mint manapság.

Tömegközlekedés pedig nem igazán van az akármilyen nyitott országhatárokon át sem.

Országon belül tömegével járnak buszok mindenfele, nagyobb távolságra is.

Országhatáron túl meg alig, hiába lenne rá igény.

Pár hete volt hír,
itt olvasható
www.komarom.org/2010/08/ujraindulo-buszjarat/

hogy buszjárat indul végre Komárom városrészei között. Nyilvánvaló, hogy szükséges.
Gyalog jártak át az emberek egyik országból a másikba, akár naponta dolgozni, mert máshogy nem lehetett.

Elvileg persze semmi nem akadályozza az átjárást országhatárokon át, de azért mégis sokkal nehezebb, mint határokon belül.

Valahogy Debrecen meg Nagyvárad között sem olyan egyszerű, mint pl. Debrecen és Nyíregyháza között.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 07:14:13

@borszódával:

"Ilyenkor mond le Magyarország legbecsesebb állami jogairól és lemond oly módon, lemond, magát oly politikának eszközeül szegődtetve, mely szomszédainkat ugy nyugat mint kelet felé ellenségeinkké teszi; a nemzetiségi belkérdés kielégitő megoldását, a Horvátországgali kiegyezkedést lehetetleniti, s szemlátomást közelgő európai bonyodalmaknál hazánkat a vetélkedő ambitióknak czéltáblául tüzi ki."

Kossuth Lajos 1867

Jó amit írsz, érdekes lenne tudni mit gondolnak erről a horvátok.

Az biztos, hogy mindkét ország lehetőségeit, biztonságát megnövelné egy közös államalakulat.

Mostanában viszont elég ellentétes tendencia van Európában. Függetlenedned sosem létezett ország tartományok, melyek még csak nem is nemzet.

A múlt évtizedben több keresnivalónk lett volna Horvátországgal együtt, de gondolom féltek a szerbektől.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 07:25:51

@Dr. Zerge:

Irigylem a problémádat.

Szerintem mindenki olyan matricákat ragasztgat az autójára, vagy a hűtőszekrényére, amilyet csak akar.

Tom és Jerryt, Micimackót, csodaszarvart, rántott húst, amit akar.

"Kuka utas vésd az észbe,
ne szólj bele a vezetésbe!

Meg a matricákba sem.

Te tegyél ki akkor ilyet, ha téged ez jobban boldogítana! :-)

www.kecskefeszek.hu/poenkepek/kep/medium/untitled-truecolor-01.jpg

Albu 2010.10.14. 23:11:07

Még frissen olvastam és terjesztettem ezt a cikket, azóta viszont eszembe jutott egy lehetséges válasz.

Kolozsvárt még nem leptek el mindent a kínaiak. Csonkamagyarországon kifejezetten nehéz dolga van annak, aki nem ázsiai …bármit akar venni.

Most éppen a fehérneműre gondolok, amit hosszú-hosszú évek óta csak hazautazáskor veszek, mert a hargitai Mr. Big (mrbig.ro) vagy egy román márka még mindig jobb, mint gazdaságunkat, munkahelyeinket, iparunkat és környezetünket szétcsesző ázsiai szemét (vagy europizált, esetleg átcsomagolt termék). És ilyenkor nem érdekel az ár, mert a mi megélhetésünkről van szó – ma már rövid távon is.

Igaz, ez az állam feladata lenne, de én a saját bojkottommal járulok hozzá, hogy legyenek pl. munkahelyeink. És ezen a téren a befogadó (ellepett-fölvásárolt) Budapest sokkal-sokkal rosszab helyzetben van, mint a megszállt Kolozsvár.

Budapesten külön komoly odafigyelést és macerát jelent hazai terméket találni.
süti beállítások módosítása