Kiszabadult a szoborparkból a marxista feminizmus
2010. szeptember 17. írta: dobray

Kiszabadult a szoborparkból a marxista feminizmus

  Van-e női szobor a szoborparkban? Ha jól emlékszem, nem sok, de az biztos, hogy eggyel kevesebb, mint amennyinek lennie kellene, szerintem ugyanis megszökött onnan a marxista feminizmus egyik szobra, Alföldi Andrea, a Baloldali Feminista Hálózathoz tartozó feminista történész, talán társaival együtt (hacsak nem a közigazgatási minisztérium selejtezte le őket). Amikor először elolvastam Népszabadság-beli kifakadását, feltört belőlem a röhögés, és arra gondoltam, ez csak valami vicc lehet, jól átvágták a szerkesztőket, vagy engem, és olvasás közben figyel a Kész átverés kamerája. Hogy lehetett ezt betördelni? Vagy szerda este Krausz Tamás szökött be szerkeszteni a Népszabadsághoz?

  Alföldi cikkei (merthogy elolvastam én egy másikat is) azt példázzák, milyen az, amikor a haladás, a progresszió retrográddá válik és lemarad. Tulajdonképpen olyan, mintha egy helybenfutó örökmozgó szobrának múzeumi installációját néznénk. Idézzünk!

  „A (társadalmi osztályokon átnyúló) nőkérdés bonyolultabb, mint bárki gondolná. Ez a tőke Achilles-sarka. A női emancipáció lényegi követelései: a »szabadság, egyenlőség, testvériség« összeférhetetlen a mai rendszerrel. A nők fölszabadításának léterejű követelése a tőke számára kezelhetetlen kihívás. A nemzetközileg elismert marxista filozófus, Mészáros István szerint »nincs rá mód, hogy a női emancipáció követelését ki lehessen elégíteni a fönnálló egyenlőtlen társadalmi viszonyokban bekövetkezett lényegi változás nélkül. Ebben az értelemben történelmi kihívása ténylegesen jócskán túlterjed közvetlen követelései határán«. (...)

  A szocialista feministák a lényegi egyenlőséget követelik, nem elégszenek meg a formális jogi egyenlőséggel, a kisebbségek, fajok, nemek egyenlőségének üres formáival. (…) A női emancipáció ügye közvetlen fenyegetés minden tekintély számára, így a családok értékrendjét befolyásoló egyház számára is. Olyannyira, hogy amikor a tőke újratermelési folyamatában diszfunkció támad, az egyház a tőke segítségére sietve a felelősséget nyomban a családra terheli, és a »hagyományos családi értékeket« állítja mintaképül. Azért támadja a „deviáns« társadalmi csoportokat is, mert nem tudja őket szolgalelkűségre fogni, miután rendelkeznek alternatív politikai értékrenddel és lázadó szellemmel.

Az igazság az, hogy napjainkra sem vagyunk a társadalmi tudat magasabb szintjén, mint száz évvel ezelőtt, csupán a formális egyenlőség viszonylagos eredményeit értük el, az
»egyenlő esély« rituális hivatkozásával és az »esélyegyenlőség« kiégett szlogenjével. (…)

  A valódi, cselekvő szocialista feminizmus elfojthatatlan követelése kíméletlenül rámutat a társadalmi emancipáció eredeti ígéretére és az attól való eltávolodásra. (…)

  Viszont élvezettel fulladozhatunk a horthysta kultúrsokk híg levegőjében, szabadon ábrándozhatunk az eljövendő női munkatáborok hasznosságáról, alámerülhetünk a kötelező hitoktatás mélységeibe, a nemzet hasznára többletadót fizethetünk, és természetesen zavartalanul folytatódhat a tudományos elefántcsonttornyokban a feminista elméleti majomkodás. Vagy! Vagy történelmi elődeinkhez méltón vállaljuk a megvetés terhével a hazugságrendszerek elleni cselekvő küzdelmet a félelem társadalmában.

  Máshol pedig nagyon szidja az MSZP-t, amiért az lepaktált a neoliberalizmussal (értsd: a tőkével és kapitalizmussal):

  „1890-től nagy utat járt be a magyar baloldal, a harcos, sokszínű irányzatú szervezet, a munkásokat védeni képes, küzdő, cselekvő erőből, az intellektuális középszerűségig, az alkotásra való képtelenségig, a politikai gyávaság, és legfőképpen a tőke képviselői általi megvásárolhatóságig.

  Biztató jövőre egy valami azért ad okot, hogy a rendszerkritikai baloldal új nemzedéke már nem bújik zárt falak közé, kiáll a barikádokra és hirdeti a tőkés társadalom és gazdasági rendszer alternatíváját. Fegyverbe hív, az értelem fegyverzetébe! Politikai dekrétuma új követendő irány kezdetét is jelöli: »Mi baloldaliak vagyunk: zöldek, feministák, szabadságpártiak, alternatívok, közösségiek, humanisták, a szakszervezetek barátai, és persze az utolsó töltényig antirasszisták. És mindenekelőtt a társadalmi emancipáció (elfelejtett nevén: szocializmus) fáradhatatlan harcosai: higgyetek nekünk, ha valakik, akkor mi sosem felejtjük el a kommunizmus nevében elkövetett rémtetteket«. A jelenlegi szocialista egyensúlytól megszabadult viruló tőke elleni küzdelemben zászlaikon elődeik jelszava áll:
»Liberté, Égalité, Fraternité!«

  Komolyan, most minderre mit lehet írni? Kezdjem el Ádámnál és Évánál, és zúzzam porrá minden sorát? Kezdjem olyan közhelyekkel, hogy szabadság és egyenlőség az életben sosem fog összepasszolni (főleg, ha valaki ilyen harcos módon egyenlőségpárti)? És mi az új nemzedék? A Zöld Baloldal, Krausz Tamás, meg a Humanista Mozgalom? Pici szubkultúrák, amelyek a tőkések szórakozóhelyein sörözve szidják a tőkéseket, miközben papíron, írásban lázadnak? És hol vannak a régi idők proletártömegei 2010-ben, az információs és szolgáltató társadalomban? A maradékok ugyanolyan egészségügyi ellátást és nyugdíjt kapva éldegélnek, mint bárki más. Micsoda kizsákmányolás!  És mit oktrojál rá az egyház a családokra?

  Az egyház, aminek sajnos már régen nincs akkora befolyása, amekkorát a feminista történész tulajdonít neki. Nem tudom, talán Alföldi azért küzd-e, hogy a nők dolgozzanak, de jelentem, ez megvalósult, túlságosan jól is, így jelenleg az egyház azért emeli fel a szavát, hogy az állam és a munkaadók respektálják azt, ha valaki gyermeket vállal. Ma Magyarországon a fiatalok korántsem tudnak annyi gyermeket vállalni, amennyit szeretnének - mutatják ki Kopp Mária kutatásai is. Az egyház nem az ellen van, hogy bárki is karriert vállalhasson, hanem amellett, hogy ha akar, akkor a karrier mellett vagy ahelyett vállalhasson gyermekeket. Szülni viszont csak a nők tudnak, ez van, lehet szidni a természetet. A traktoros lányok felett pedig hál 'Istennek eljárt az idő. Vagy mi fityfenét értünk női emancipáció és felszabadítás alatt ma?

  Az egyház nem tudja szolgalelkűségre fogni a lázadó szellemmel és alternatív politikai leképzelésekkel rendelkező társadalmi csoportokat... Alföldi valami kommunista hitellenes kiskátéban olvashatott utoljára a kereszténységről. Kérem, az én politikai nézeteim a feminista történészéhez képest alternatívok, és nem szeretném, ha ha ő szubkulturális forradalmi élcsapata, a Baloldali Feminista Hálózat szolgalelkűségre fogna. Mindazonáltal kifejezetten lázadásnak tűnik számomra katolikusnak és konzervatívnak lenni, még ha ezt nem is teszem olyan barikádugró hévvel, mint Alföldi Andrea, akinek jelentem: lehet tudatosan, minden szolgalelkűségtől mentesen is kereszténynek, konzervatívnak, kapitalistának lenni.

  Alföldi egyrészt igazságosabb állami újraelosztást követel, aztán a Nemzeti Együttműködés Rendszere által kivetett állítólagos többletadót kifogásolja. Nem mondom, hogy ez így, tételesen és logikailag ellentétben áll egymással, de ha ezeken a feminista marxista történész azt érti, amit köreiben szokás, akkor ellentmondást vélek fölfedezni állításaiban.

  Leginkább viszont az a kamasz hév és düh lep meg, ami munkál Alföldi Andreában. Vigyázat, így a forradalmi hosszútávfutásból rövidtávfutás lehet! Őszintén sajnálom, hogy Alföldi Andrea a félelem társadalmában kénytelen élni, és hogy női munkatáborokat vizionál, de én nem látok ilyeneket. Talán tényleg nem vagyok elég tudatos, és lefagyasztva, energiaforrásnak használt kapszulaként élvezem a horthysta kultúrsokk híg levegőjét (szokott lenni a kultúrsokknak levegője? Horthyzmus? Hol? Kapkodom a fejem.), miközben a rendszerkritikai baloldal új nemzedéke Alföldi „Trinity” Andrea vezetésével kibújik a szoborpark zárt falai közül és kiáll a barikádokra (nyilván előtte építenek párat). Csak nehogy aztán a tébolyda zárt falai közé kerüljenek (sajnos az OPNI már nem áll rendelkezésre).

  Zöldek, feministák, humanisták, marxisták stb, kapcsford, itt a valóság hív titeket! Olyanok vagytok, mint a japán katona a Kincs, ami nincsben! Fel lehet jönni a bunkerből, hátra lehet dőlni, a háborúnak vége! Vagy vissza lehet menni a szoborparkba, úgyis kell a női ellensúly a most odakerülő rengeteg Lenin mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr112301806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jobbágy 2010.09.17. 11:13:08

Juj, már nagyon vártam! Tegnap én is belefutottam. Ez egyszerűen zseniális! A hölgyemény minden második félmondata örök érvényű. El sem kezdem sorolni, tessék csak böngészni...

evil overlord (törölt) 2010.09.17. 11:31:23

Rakatlan kékharisnya meets Marx & Lenin.
A South Park Die Hippie, Die epizódja mindent elmond ezekről, amit tudnunk kell :)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.17. 11:43:44

Ez annyira röhejes, hogy el sem hiszem, hogy ezt komolyan lehet gondolni. Szerintem ez valami szoci alapítványok támogatásaira utazó klikk lehet, akik írnak ilyeneket, hogy utána elmehessenek kirándulni a Táncsics alapítvány pénzén borozni Villányba. Vagy valami ilyesmit tudok elképzelni.

De ha véletlenül mégis komoly:

1) A "tőkével" nem az a baj, hogy nem akarja dolgoztatni a nőket. Pont az ellenkezője igaz, a tőke mindenkit dolgoztatni akar, abból van a profitja, hogy dolgoztat. Pont az a baj, amit ergé mond, hogy sokszor ez a családalapítás rovására megy. De ez egy bonyolult probléma. A lényeg, hogy a "tőke" nem akarja "szemét módon" hazazavarni a nőket a konyhába.

2) Már a f*szom ki van azzal, hogyha teszem azt egy papnak vagy ne adj Isten a pápának véleménye van egy kérdésről, mondjuk a családról, akkor rögtön jön a rinya a szekularizációról, stb. Könyörgöm, a szekularizáció egy hatásköri kérdés. Nem tudom feltünt-e a kedves elvtársaknak, de már pár száz éve nem jár egyházi pozícióval világi-politikai hivatal is (pl bíráskodás). Az meg hogy valakinek van egy véleménye valmiről, az nehogy már "elnyomás" legyen. Én például nagyon jól tudom ignorálni a szószékről elhangzott véleményeket, egyszerűen azért mert nem érdekel. De nem fogok ezen rinyálni, meg elnyomást hazudozni.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.17. 11:49:19

Érdekes, mert a Nol-on ma is lejött egy hasonló cikk, csak modernebb hangszerelésben: nol.hu/kritika/20100804-amikor_az_elit_vigad

A bűnös: természetesen a "középosztály".

ucsacsu 2010.09.17. 11:51:43

Ennek a libának is az hiányzik ami nekem, EGY JÓ KEMÉNY FAX,MERT UGYE A VIBRÁTOR AZ NEM HELYETTESÍT MINDENT.Persze nekem azért van csak nemmindenkibe dugom bele.Hülyének lenni mindenkinek szabad,ugye itt van a mi féleszű néronk

evil overlord (törölt) 2010.09.17. 12:39:20

@elGabor: A (gyakorlatilag kihalt) Nagybetűs Polgár nem néz Megasztárt.

vakvarju69 2010.09.17. 12:44:21

Szerintem a tisztelt előttem szólóknak nincs igazuk amikor a freudi megközelítéssel próbálják magyarázni a hölgy episztoláját. Szerintem sokkal kézenfekvőbb a magyarázat: a szerző belekerült valamikor az 1950-es években egy időhurokba és az okádta ki magából a véletlennek és Hawkingnak közös akaratából. Ez mennyivel racionálisabb magyarázat mint egy profán apenia dolorosa diagnosztizálása. Ejnye!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.09.17. 13:21:52

Annyira kiszámíthatóak vagytok... :) Most, hogy lenyomták a Fidox torkán a 3%-os hiánycélt, várható volt, hogy a mandiner előrukkol valami ideológiai hajléktalanveréssel. Egy balos feminista, mmm, micsoda hálás célpont.

És az megvolt, hogy Navracsicsék kormányváltás utáni első dolga az volt, hogy felleltározták a Lenin-szobrokat a minisztériumi raktárakban? Legalább nem vesztegették az idejüket hülyeségekre.

Téglagyári Megálló 2010.09.17. 13:29:37

@Kettes:

Igen, ez nyilván így működik, a vezérlőteremből Dárt Véder osztja az ötleteket és a cikkek menetrendjét.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.17. 13:29:42

@elGabor:

Elkezdtem olvasni azt is, de egyszerűen már szétrobban a fejem a sok esélyegyenlőségi / elnyomás hablatytól, úgyhogy abbahagytam.

Komolyan mondom, ezek tényleg azt hiszik, hogy minden a "társadalom" és persze a középosztály hibája. Még az is, ha valamelyik szerencsétlen elmegy a Megasztárba és hülyét csinál magából.

Azzal, még részben egyet tudok érteni, hogy erényes ember, az ilyet inkább sajnálja, mint kineveti, vagy megalázza. De azt, hogy ez a középrétegek felelőssége, hogy ne így legyen, magyarán a középosztály adóiból kell egy újabb végeláthatatlan szocialista keresztes hadjáratot indítani, hogy a társadalomban ne legyenek "hülyék". Ez már eleve, mint szimpla célkitűzés is nevetséges, nemhogy a költségeit figyelembe véve.

Téglagyári Megálló 2010.09.17. 13:31:15

@elGabor:

Azé vicces a sztárműsorok zsűrijét lejobbikosközéposztályozni.

Google 2010.09.17. 13:43:14

Nagyon szép ez a hármas jelszó, hogy azt mondja: szabadság, egyenlőség, testvériség!
Node, aki sokat markol keveset fog; eleve egyenlőség itt a földön soha nem volt és nem is lesz - csak a kommunisták várják még az eljövetelét, és ezért majd' mindent megengedhetőnek tartanak (maguknak) -, maradna tehát a szabadság és a testvériség, nevezzük inkább szeretetnek. Szabadságunk tőlünk is függ (ma már többnyire), és az, hogy testvérnek érezzük a másikat, hát az már végképpen. Ha nem is szeretünk mindenkit, de legalább elfogadjuk.
Elfogadjuk olyannak, amilyen. Vallásosnak, férfinak, nőnek, szegénynek, gazdagnak, ilyen és olyan oldalinak. Még saját magunkat is: a nemünkkel együtt. Ennek minden rossz és jó oldalával.

Google 2010.09.17. 13:47:09

@Kettes:

A minisztériumok raktára Lenin-lerakóként működött eddig, vagy mi?
Most legalább ezeket a raktárakat is átszellőztetik egy kicsikét!

ucsacsu 2010.09.17. 14:16:39

@Kettes:
És most kinek a fejét simogatjátok,hogy " MOST SÚGJ lenin" ha a szemétdombra kerül a főnök szobra?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.09.17. 14:26:49

@Kettes: ebbe mi a kiszámíthatóság? Nem rajtunk múlt, hanem azon, hogy a Népszabi megjelentette tegnap ezt a cikket. Kissé túlzott előrelátást feltételezel, kettes, ülj le. Egyébként nyilván észrevetted, hogy nem éppen központi direktíva alapján működünk, én kitaláltam hogy írok egy iylet, mert volt ihletem, oszt megírtam. ha nem írom meg, nem írom meg. Lazíccsá!

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.17. 14:27:10

"lehet tudatosan, minden szolgalelkűségtől mentesen is kereszténynek, konzervatívnak, kapitalistának lenni."

Kizárt. Vagy keresztény és konzervatív, vagy kapitalista.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.17. 16:32:37

Megérkezett a nyugati baloldal, valami amerikai élmények hatására íródott a szöveg, ugyanis ott a baloldal ellenfele a kapitalista-keresztény-konzervatív (AG bácsi véleményével szemben, ez egy virágzó együttállás arrafelé).

Tévedés a marxizmust-baloldalt leírni. Politikailag jelenleg eléggé romos, de az egyetemek jól körülírható tanszékein, köszöni szépen, megvan. Igaz gettók, de fényesek.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.09.17. 16:55:33

Na végre. Erre az Alföldi-förmedvényre már reagálni kellett.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.09.17. 17:14:16

@Google: Félreértesz. Régi adósságát törlesztette ezzel a politikai elit. Tulajdonképpen ezzel teljesedett be a rendszerváltás. Meg hát kell a hely az Ezüsthajó videóanyagainak. Ja, bocs, összekevertem, annak nem kell. :)

@dobray: Nem is vitás, hogy te spontánnak érzed a reakciódat. Meg az sem, hogy nem központi irányítással működtök. Csak teszitek, amit helyesnek tartotok, aztán a végén mégis mindig tank lesz belőle. :)

2010.09.17. 18:00:29

'A nemzetközileg elismert marxista filozófus, Mészáros István'

Hallott már róla valaki?

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.17. 18:13:24

Ilyenkor szégyellem, hogy nő vagyok, és sorsközösséget kell vállalnom ezzel a... izé..... lénnyel.

bereczky.ors 2010.09.17. 18:17:45

A kiváló cikkhez egy helyesírási megjegyzést fűznék: a tébolyda szó "ly", nem "pontos j". Vagy szándékosan íratott így? Akkor elnézést kérek.

teknős 2010.09.17. 19:46:33

A szocik annyira el vannak keseredve, hogy minden eszközt bevetnek, ami valaha is bevált. A hölgy nem ennyire ostoba, de pártérdekből nevét adta, ehhez az ötvenes években jól működő szabadítsuk fel a nőket szöveget.

Remélhetőleg Szanyi kapitány annyira részeg lesz, hogy Ságvári Harminckétnevemvan Endre tetemrehívása már nem fog bekövetkezni. Előbb eléri a delírium, mint hogy terror cselekményeket végez.

gyilkos fűegér 2010.09.17. 23:45:05

A tőkés társadalmak klasszikus felosztása (tőkés vs proletár) felbomlott.
A szolgáltatásban dolgozók tömegei micsodák?
A több cégnek is dolgozó egyéni vállalkozók?
Szellemi szabadfoglalkozást űzők?
A multiknak dolgozó, de megtakarításait részvényekben tartó jómunkásember micsoda: proletár, vagy tőkés?

Amennyire látom egyébként, a nők egyenlősége messze a tőkés társadalmakban valósult meg a leginkább.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.17. 23:51:31

@tölgy:

Nem arra gondoltam, hogy kik minek NEVEZIK magukat...
A kapitalizmus lényege a rablás. Intézményesített rablógazdálkodás, egy ültetvényes modell, amit kifelé és befelé is lehet alkalmazni (külső gyarmatok híján és mellett)
Ha valaki nem csak hangoztatja, hanem komolyan veszi konzervativizmusát és/vagy kereszténységét, nem lehet kapitalista.
Ne tessék engem lemarxistázni, az egy kapitalista irányzat.
Mellesleg akár OV legújabb beszédeire is hivatkozhatok e téren, kedves Tölgy...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.18. 00:05:57

@ArmaGeddon Bácsi: "A kapitalizmus lényege a rablás."
És a tulajdon lopás?

Azt hiszem nagyon nem értünk egyet.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.18. 00:15:30

@tölgy:
A kapitalizmus lényege, hogy a korábbi segédeszközt, a pénzt a gazdaság alapjává változtatja és mindent áruvá változtat, miközben ez hosszabb távon mindent rombadönt. Pl. a bejegyzésben szereplő nőket is munkaerővé tette elsősorban, ezért üzent hadat a hagyományos családmodellnek és nemi szerepeknek.

Nagyon sok mai tulajdon lopás útján került mai gazdájához, lásd hazai privatizáció... Meg a korábbi államosítás, meg a még korábbi privatizációs lopások, pl. az ún. "jobágyfelszabadítás", ami a jobbágyok földtől megszabadítása volt elsősorban.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.09.18. 00:18:52

@tölgy:

az egyébként nem gond, hogy nem értünk egyet, de én legalább meg tudom indokolni álláspontomat...
Te hogy definiálod a kapitalizmust? Nyilván itt a nézeteltérés gyökere, hogy másképp, mint én. Persze akkor még definiálni kell a konzervativizmust és a kereszténységet is...
Utóbbiba belefér ám sokminden, legalábbis névleg, a Hitgyüli amerikai mintái, stb. Na, azzal megfér a kapitalizmus.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.09.18. 00:33:34

@ArmaGeddon Bácsi: >"jobágyfelszabadítás", ami a jobbágyok földtől megszabadítása volt elsősorban.<
Ezt még az itt bóklászó szakközépiskolásoknak sem adja el, ez tévedés.

"a pénzt a gazdaság alapjává változtatja és mindent áruvá változtat" - akkor elég régi ügy ez a kapitalizmus, van legalább 2500 éves. Azóta egész jól elvoltak eleink a romok között.

hiba 2010.09.19. 16:03:29

Az egy érdekes helyzet lesz, hogy lassan a pártok kezdik megtalálni a nőket, mint potenciális politikai célcsoportot, ami tetszőlegesen feminista, vagy feminizmus ellenes hívószavakkal megszólítható. A tárgyalt cikk, ilyen szempontból csak azért érdekes, mert valószínűleg a think-tank azt dobta ki, hogy most az abortuszt már nem lehet elsütni huszadszorra, jöjjön a feminista téma. Aztán kicsit mellényultak. Látható viszont, hogy az MSZP-t és a Fidesz-t is izgatja a téma. Nálunk pl helyi fideszes (női) jelölt kb a konzervatív feminizmus (vagy valami ilyesmi a neve) alapvonalait skicceli fel programjában.

buzo01 2010.10.31. 00:53:38

hiba 2010.09.19. 16:03:29
Az egy érdekes helyzet lesz, hogy lassan a pártok kezdik megtalálni a nőket, mint potenciális politikai célcsoportot, ami tetszőlegesen feminista, vagy feminizmus ellenes hívószavakkal megszólítható. A tárgyalt cikk, ilyen szempontból csak azért érdekes, mert valószínűleg a think-tank azt dobta ki, hogy most az abortuszt már nem lehet elsütni huszadszorra, jöjjön a feminista téma. Aztán kicsit mellényultak. Látható viszont, hogy az MSZP-t és a Fidesz-t is izgatja a téma. Nálunk pl helyi fideszes (női) jelölt kb a konzervatív feminizmus (vagy valami ilyesmi a neve) alapvonalait skicceli fel programjában.

Mi az hogy konzervatív feminista? A 2 dolog totálisan ellentétes egymással.Én még csak baloldali feminizmusról halottam , mivel a feminizmus egy szín baloldali ideológia.
süti beállítások módosítása