Mit adtak nekünk a Kétfarkúak?
2010. szeptember 07. írta: pelikán*

Mit adtak nekünk a Kétfarkúak?

Mottó: „Hazug embert könnyebb utolérni, ha sánta. (Vagy ha áll.)”
Wagner B. György

  Amikor nyár végén megjelentek szép pesti köztereinken az első kampánymorzsák, köztük pedig új színfoltként szeretett szegedi viccpártunk régi-új szlogenjei, az összhatás láttán egyből előkerült a kérdés: olyan erős mezőnyben, ahol Schmuck Andor főpolgármester-jelölt, Horváth Csaba pedig komolyan beszél díjmentes BKV-ról (és arról, hogy „Budapest a legnagyobb kulturális világváros Európa-szerte”), szóval ott mi a tökömet keres még egy Kétfarkú Kutya Párt is? – Aztán néhány átpolitizált kocsmai óra, meg fórumos olvasgatás után világos lett, hogy az MKKP körül is csak az ismert logika szerint alakulnak a mindenféle vélemények: „szar destruktív zsidók ezek”-től a „rohadt viccesek, a kopogtatót tuti nekik adom, a többi úgyis hazudik”-ig.

  Magam persze egy poénból gründolt antipárt létjogosultságát nem vonom kétségbe (hacsak a nagy humorkodás közepette nem kezd lejteni a pályájuk valamelyik valódi párt felé – de hát eddig nem kezdett), még ha némi mellékízzel veszem is tudomásul, hogy egy eddigi előmenetele alatt mindenből viccet csináló, értékvállalást kizárólag egy sittes fűlegalizátor tüntetés mellett tevő, kissé tornából felmentett-fejű vezetőkkel rendelkező klub óhajt egy kevés cinizmussal görbe tükröt tartani (és ezáltal nyilván: leckét adni) a honnak, kulturált politizálásból. (A cinizmus egyébként – amennyiben az kiábrándult idealizmus – általában védhető.) Tartom továbbá, hogy a Kétfarkút, még ha szerintem segghuszárok állnak is mögötte, leginkább a megvalósított poénok alapján érdemes megítélni; azok pedig többnyire tényleg viccesek, legalábbis a Hírcsárda–Napirajz–Demotiváló-stílusvonalon értékelve, habár például a nokiásdobozos szobor megvalósulásának pillanatában már baromi lejárt és erőltetett volt, és a köztéri falragaszokon eldurrantott szlogenek egy részét is láttuk már korábban („ingyen sör”, „olyan aranyos, biztos nem akar lopni” stb.).

  Az MKKP-s hepaj határköve (francokat: inflexiós pontja) a múlt pénteki kopogtatócédula (továbbiakban: KC) leadás volt. Kiderült, hogy témahiányosabb nyári elemzőműsorokban lebegtetett vízió, miszerint valahol akár még szavazólapra is kerülhet a Kutyapárt, alaptalan volt (Mogács Dániel a hetedik kerületben a szükséges 700-ból 220 KC-t kapott, és Szegeden is csak kb. 600 gyűlt Kovács Gergelynek). Így ha valamikor, akkor most érdemes megállni egy percre, és megnézni, mi mindent hozott felszínre itthon a humorpárt.

Viccpártológia

  Ahogy az MKKP a webes/street artos szubkultból lassan szivárgott a mainstream felé (pl. híradók, Mokka), egyre népszerűbb lett a téma széles elemzése, egyre több lap kotort elő nemzetközi példákat, összehasonlításokat. Érdekes módon kimaradt, vagy legalábbis én sehol sem láttam/olvastam említését az egyik kedvenc rocktörténeti adalékomnak:Jello Biafra, a Dead Kennedys punkegyüttes énekese 1979 őszén elindult a San Francisco-i elnökválasztáson, és - lássunk csodát! - az előkelő negyedik helyen landolt. Íme két idézet elnöki programjából:

1. a személygépkocsik teljes kitiltása a belvárosból;
2. az üzletemberek kötelezése bohócruha viselésére.

(Ugyanebben a programban fogalmazta meg Biafra a politika és tömegkommunikáció találkozásának egyik megfontolható axiómáját: "Don´t hate the media. Become the media")

  Naszóval a kétfarkúak hatására többek közt a Policy Solutions blogja külföldi viccpártokat szemlézett, a Körkép.sk az MKKP cseh és szlovák testvéreit ismertette. (Utóbbi cikkből amúgy kiderül, hogy a szlovák antipárt, a Paliho Kapurková, vagyis Vidám Politikai Párt Pozsonyban több szavazatot szerzett, mint az MKP.)


Izland fixáció

  Fenti kitekintések 100 százalékában szerepelt az izlandi Legjobb Párt, annak meglepő eredménye (34,7 százalékot szerzett, és megnyerte Reykjavik helyhatósági választását a Besti Flokkurinn, amit viccből indított egy izlandi humorista, Jón Gnarr), és az abból mindenféle előjellel Magyarország számára levont következtetések. „Pedig Izlandon is...”, „Lám, a Legjobb Párt is...” és társaik. Pont ehelyen már meséltem róla, hogy tavaly huzamosabb ideig fáztam a medvecukorízű tömények és a cápamáj hazájában, amikor alkalmam nyílt helyben megtárgyalni különböző izlandi közéleti kérdéseket is. Így jegyzem meg rögtön: a legtöbb párhuzamkeresés, analogizálás Magyarországgal: tök felesleges. És egy viccpárt indulásának lehetséges kimenetele szempontjából: hülyeség is. Izlandon minden máshogy működik, mint a kontinensen; és nem csak azért, mert az év egy részében teljesen sötét van, mert nincs autópálya és mert a népsűrűség 3.1 fő/km².

  Hogy csak egy dolgot nézzünk, Izlandon volt már rá példa, hogy valaki viccből (vagy mondjuk úgy: tök komolytalanul) került hatalmi pozícióba. Jörgen Jörgensen dán kalandor ugyanis 1809. június 13-tól augusztus 23-ig úgy lett Izland uralkodója, hogy az ég világon senki sem kérte rá, semmilyen háború, vagy trónharc nem juttatta pozícióba. Odahajózott, kikötött, megbeszélte. (A vikingekkel mindig lehetett beszélni.) A Legjobb Párt Jörgen Jörgensen szellemi örököse.

  Izlandon (kb. 300 000 lakos) mindenki ismer mindenkit. Ha valaki rámozdul egy nagyobb célra, és azt közösségi alapon akarja elérni, és kézből kézbe terjed a híre-támogatottsága, az bizony ilyen kis közösségben hamar körbeér, és akkor aztán több mint valószínű, hogy be is fut. A hozzáértés, szakértelem fogalma is mást jelent. Kevés ember közt nehezebben megy a foglalkozási szegmentáció, sok mindent házon belül is meg kell tudni oldani. Lehet, hogy valaki hétköznap irodai munkát végez, amúgy pedig otthon van hajózásban, hegyi mentésben, és maga szereli az otthoni elektromos rendszert, vagy a intézi a festést, felújításkor. Nem azért, mert az olyan hej, de nagy fesztivál; egyszerűen csak így alakult. Kis közösségben könnyebb így, mintha minden munkafázisra külön embert tartanának. Valamennyire igaz ez a politikai szerepvállalásokra is. Ha nem ért hozzá, akkor majd megtanulja, ha odakerült.

  Jón Gnarr, a viccpárt főpolgármesterének egyik legnagyobb tanulsága is ez: hogy végül lám, betagozódott. Mivel több izlandi befektető jelezte, hogyha ezentúl elhumorizálják a közéletet, és emiatt bedőlnek az üzleteik (ki vinne pénzt olyan országba, ahol politikai szinten bohócok nyomják az ipart?), akkor kicsapják a balhét, és mindenki mehet pelenkát cserélni. Így miután lezajlott a választás, benyomták Gnarr alá az addig is működőképes szakapparátust, és szép csendben folytatták úgy, ahogy eddig. Jelenetek persze vannak, de az csak a cirkusz. A viccpárt egykori jelöltje teljesen komolyan végzi a munkáját. - Hogy idáig ilyen körülmények között egy bohóc eljutott, az Izlandon megtörténhetett. Máshol (hacsak a Föld nem fordul ki a sarkából) nem fog.

Négy láb, két farok

  A világ tetszőleges pontján létrejövő viccpártok kiindulópontja hasonló: ha a politika zsákutcába kerül, talán adni kell a humornak egy esélyt, hogy kivezesse belőle. A kétfarkúaknál ez időközben intézményesült is: míg az alapító Kovács Gergelynek nem volt köze ilyesmihez, addig a később feltűnő pártarcok majdnem mind humoristák lettek: a VII. kerületi jelölt Mogács Dániel, vagy az MKKP „nagygyűlését” konferáló Litkai Gergely, továbbá az ott fellépő Kovács András Péter is stand up-os komédiás.

  Tény, hogy a magyar választókorúak baromi nagy része kiábrándultsága, elemi elégedetlensége miatt szinte sosem él demokratikus jogával. Magyarán az MKKP potenciális szavazóbázisa milliós. Az esély, a médiafelület megvolt rá, mégsem terjedt futótűzként ezen tömegek között, hogy hoppá, itt lenne a szelep, a „most csináljunk hülyét az egész elitből, hátha megtanulják” típusú üzenet, ami aztán KC-dömpinget okozott volna a pártnak. Vajon miért lehet az, hogy az apolitikus és/vagy szavazásokkor mozdulatlan tömeget sem a változatos protestpártok (a mindenkit 20 évre lecsukni akaró Jobbik egyfelől, a tiszta szemű környezetvédő LMP másfelől), sem egy mindent kiforgató viccpárt sem tudta igazán aktivizálni?

  Ez itt a kérdés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr502276538

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1305. Ha Pali tudta volna... 2012.02.19. 18:20:25

Pali Vass, ahogy a választások közelednek, valószínűleg minden egyes nappal szomorúbban lép fel mozdonya vezérállásába a homonnai vasútállomáson: ha ezt – értsd a jelenlegi politikai helyzet állását  – tudta volna, biztosan indul. A 20...

Trackback: Az átlag magyar nagyon makacs ember 2010.09.08. 09:16:33

Nálunk fejlettebb országokban gyakran olvasni elemzéseket Average John-ról, vagy Herr Schmidt-ről, mint az átlagos amerikai, vagy német állampolgár mindennapi életéről, szokásairól. Magyarokról ilyen jellegű olvasmánnyal még nem találkoztam, úgyhogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2010.09.07. 09:19:58

Szétment a monitor, lesomtam a hangyát.

Alfőmérnök 2010.09.07. 09:25:28

Ugyanolyan üres a cikk, mint a Kétfarkúak új viccei.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.09.07. 09:38:31

„szar destruktív zsidók ezek”

nincs mit hozzátennem

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.07. 10:01:09

Lehet, hogy most nem sikerült összegyűjteniük a kellő mennyiségű szelvényt, viszont előrejelzik Magyarországon is a médiapártok megjelenését. És ha valaki kételkedne, úgy kérdem: mi kell egy választás megnyeréséhez? Szaktudás? Nem! Egy jobb világ víziója? Nem! A válasz: tömeg. És a tömeget KOMMUNIKÁCIÓVAL lehet megszerezni - azzal, amiben a média profi és sok médiaszemélyiség rendelkezik rajongóval, ami akár támogatottsággá is alakítható.
"Dream of Calofornication!"

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.09.07. 10:04:08

@bulvármédiás =>:
Viszont ez ellen hat a jelenlegi ajánlási rendszer, komoly szervezettség nélkül elindulni sem nagyon bírsz, lásd az LMP példáját.

eN 2010.09.07. 10:12:54

ezek is csak addig voltak viccesek, amig nem kezdtek magukat komolyan venni.
izzadsagszagu ovishumor.

MagyarZizzi (törölt) 2010.09.07. 10:30:26

Sajnálom, hogy nem tudnak elindulni a választáson a Kétfarkúak, ha Pécsen állítottak volna jelöltet, övék lett volna a cédulám. Lehet, hogy ez volt a baj, hogy az ország nagy része nem is látott semmit a kampányukból? Vagy csak a magyarok túl komolyan veszik a politikát, és úgy érzik ebből nem illik viccet csinálni (a "destruktív zsidózás" valami ilyesmit sejtet)?

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.07. 10:32:09

@TuRuL_2k2: Az igaz, hogy a jelenlegi rendszer a már meglévő nagypártoknak kedvez, de kérdem én: jobb lesz-e, ha eltöröljük a küszöböt, és boldog boldogtalannak esélyt adunk az indulásra (olyanra, akiknek csak a szűkebb családja szavaz), vagy káoszt eredményez?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.09.07. 10:43:36

@bulvármédiás =>:
Szerintem a mostani korlát túl szigorú lett, elég lenne egy enyhébb is.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.07. 10:50:28

@TuRuL_2k2: Enyhébb korlát esetén csak annyi lenne, hogy ugyanarra a helyre több jelölt pályázna, ami a demokrácia szempontjából nem éppen hátrány. Csak ugye a "selejtező" követelményét megemeltették, mert a jelenleg hatalmon lévő pártszövetségnek nem érdeke a sokszínű verseny...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.07. 11:02:38

Az MKKP 2006-ban szórakoztató és eredeti volt, idén már csak újramelegített erőlködés (és ennek már az is a jele, hogy valóban megpróbáltak elindulni a választásokon). Úgy tűnik, valóban nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.07. 11:47:42

@elGabor: ez most arról szólt, hogy megismerjék őket széles körben.

azoknak, akik korábbról is ismerték már őket, talán nem tűnt akkora dobásnak ez az idei kampány, de gondolj bele: százezreknek ez újdonság volt. én pesten az elmúlt hetekben szinte állandóan utcai jelenetekbe botlottam miattuk, mármint a szórólapjaik, ragaszaik miatt (amelyek sokszor kifejezetten viccesek is voltak, értsd: a jelenetek).

az új média és a választás viszonyáról: röviden jelezném, hogy az MKKP a facebookereknél jelenleg kétszer akkora, mint a Fidesz (34 e vs. 17 e)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.07. 11:48:35

Ahol Schmitt Pál köztársasági elnök,
Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes,
Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár,
és viccesen műkedvelő újságírók próbálják Biszku Bélát kétvállra fektetni,

ott tényleg, mi a tökömet keres még egy Kétfarkú Kutya Párt is?

Téglagyári Megálló 2010.09.07. 11:51:23

@Regno delle Due Sicilie:

"az új média és a választás viszonyáról: röviden jelezném, hogy az MKKP a facebookereknél jelenleg kétszer akkora, mint a Fidesz (34 e vs. 17 e)"

Erről csak annyit, hogy egy hülyeségre sokkal könnyebben nyomják az emberek a lájk gombot, mint valami komoly dologra. Az eszköz maga az üzenet.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.09.07. 12:13:10

@Téglagyári Megálló: ezzel maximálisan egyetértek. az MKKP az igazán szép, mivel érdek nélkül tetszik :)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.07. 12:32:41

@Pelikán József *:
Így van, köszönet, de utólag nem tudom javítani.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.07. 12:43:05

Szerintem kár a szezont összekeverni a fazonnal. A Kétfarkú Kutya Párt vicces volt, sokan röhögtünk a poénjaikon, és szépen eldöntöttük, hogy amúgy melyik bevett pártra/helyi szervezetre voksolunk, ha voksolunk.

Az már figyelemre méltóbb, hogy az ilyen amúgy teljesen komolytalan szerveződésnek ehhez képest egész sok ajánlószelvénye gyűlt össze. Kérdem én: Mik a szándékaik ezekkel egyáltalán? Nem volt ez esetleg a választást megzavaró tény? Mi van, ha azok, akik nekik adták a cetlit, amúgy mást támogatnak, akik meg a kevés ajánlás miatt kiestek?
Szerintem nem volt szép gyűjtögetni, vagy a felajánlóktól finoman, ámde határozottan vissza kellett volna utasítani. Hisz eleve nem voltak komoly szándékaik...

A szabályok szigorításáról. Abban, hogy a valóban helyben népszerű és erős civil szerveződések kiirtására lett volna ez jó, abban nem hiszek. Ha valaki valóban ismert és kedvelt helyben, annak nem lehet gondja a gyűjtögetéssel, mert számítanak rá.

Kis pártok: Egyetlen kis párt van most, velük kapcsolatban kicsit elgondolkodó vagyok. Egyrészt, nagyon nem tetszett, hogy amikor megszavazták a változást (vmikor júniusban) rögtön elkezdtek siránkozni a dolgon, ahelyett hogy dolgoznának. Most meg mintha önbeteljesítő jóslat lett volna.
Viszont. Rendre fölmerül így az önkormányzati választásra való felkészülés heteiben bennem, hogy mintha az LMP rettegne attól, hogy kinövi eddigi állapotát, és nekik megfelel, hogy egy budapesti szintű kicsi párt. Jelzem, az önkormányzatokban lehetne igazán beágyazódni, innen építkezni. Ehelyett az ország nagy részében fehér folt. Ne mondja nekem senki, hogy az áprilisi meglepetésszerű siker után egy jól átgondolt, konzekvens stratégiával ne tudtak volna minden jelentősebb városban, és a megyékben megjelenni.

Én eddig az egyik legnagyobb ellenzője voltam az "új szdsz" jelzőnek, arra gondolván, ezek mások, meg egyébként is, várjuk ki. Na ez a szitu engem is elgondolkodtatott, legalábbis a bogarat elültette...

kispufi 2010.09.07. 12:53:59

@kesztió: Igazságot Biszku Bélának!

Aztán meg a többi névhez is tudnék mondani más neveket amúgy, nagyjából hasonló általuk betöltött pozíciókban, az is felért egy-két farokkal, csak akkortájt még nem működött ilyen fejletten az érzékenységed, de sebaj, most van itt az időd, gyakorold.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.09.07. 12:55:36

Valójában az apolitikus tömeg nem érzi elég cikinek a politikai elitet ahhoz, hogy egy viccpárt kedvéért egy kattintásnál több erőfeszítést tegyen. Gyurcsány ciki, Semjén ciki, az a kihúzott szemű hogyhíjják ciki, Orbán nem ciki. Orbánnal viccelődni nem vicces, hanem erőltetett és különben is nagyon nem vicces.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.07. 13:23:22

@kispufi: „Igazságot Biszku Bélának!”

Hmm… biztos, ezt akartam mondani? Vagy inkább azt, hogy a Bűn és büntetlenség készítőinek – mondjuk úgy, hogy felkészületlenségük folyománya képpen – sikerült egy kissé huncut, de talpraesett, beretvaeszű (egyszóval: a maga módján szeretnivaló) jófejet faragniuk az öregből. Tisztelet azon nézőknek, akik konyítottak valamicskét az 56-os események történetéhez és tudták, valójában mekkora gazember a vén kommunista. Hát ezért kár volt megcsinálni a filmet.

Ami pedig a többi névhez más neveket mondást illeti: Látom, a mércétek továbbra is Gurcsány & Zuschlag & co. szintjén mozog. Legalábbis, ha valaki szóba hozza Orbán, Semjén, Szijjártó, Hoffmann stb. ballépéseit, azonnal elkezdtek bezzeggyurcsányozni.

Mintha az elmúlt 8 év balfaxkodásai feljogosítaná a mostani hatalmat arra, hogy továbbra is hülyeségeket csináljon.

Arról volt szó, nembdebár, hogy most valami új fog következni, ugye. Errefel annyi a változás, hogy a „merjünk kicsik lenni” helyett „a legyünk grandománok, ha a gyatyánk rá is megy” a menő szlogen – a „mindent a hatalomépításnek rendelünk alá” elv továbbra is szent és sérthetetlen.

Ennél azért többet várt tőletek a kétharmad...

2010.09.07. 13:24:16

@tothh: Amit az MKKP-ról írtál, azzal tökéletesen egyetértek. Én rögtön kiábrándultam belőlük, amint ennyire komolyan vették magukat. Szerintem eddigi céljaikkal - vagy amit én belelátok célnak - teljesen ellentétes a választáson indulás.

Ugye, nem gondolod komolyan, hogy egy negyedév leforgása alatt hálózatott lehet kiépíteni és előrenyomulni vidéken is? Tavasszal az LMP teljesen csúcsra járatta magát minden értelemben, nem volt erre komoly esély, hogy már augusztusra össze tudja magát szedni. Még a mai napig tartoznak a tavaszi választások költségének egy részével, hogy egyáltalán el tudjanak indulni a z önkormányzatin, hitelt kellett felvenniük. Az is hatalmas siker, hogy összejött Budapest és néhány vidéki város.

Van 4 évük, hogy megszervezzék magukat. De ha nem sikerülne, akkor se lennének "új szdsz", az teljsen más tészta.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.07. 13:25:00

@tothh: "...ehhez képest egész sok ajánlószelvénye gyűlt össze. Kérdem én: Mik a szándékaik ezekkel egyáltalán?"

Jó kérdés. A kampányuk elég egyértelműen azt a réteget célozta, akiket az LMP-é is. Vagy előlük próbálták elszipkázni a cetliket, vagy éppen hogy pont nekik dolgoztak.

A sugalmazott üzeneteik, miszerint "minden politikus egy(kétfarkú)kutya", mindegyik csak igérget, "merjünk kicsik (és viccesek) lenni", elég egyértelműen mutatják, hogy honnan fúj a szél

. )

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.07. 13:30:17

@iii: Nem arra gondoltam, hogy negyed év alatt Jobbik-szintre fölfejlődést vártam volna tőlük, hanem én úgy látom, hogy a meglévő, kínálkozó lehetőségeket nem használják ki.

Egy baráti kapcsolat folytán hallok nem kevés dolgot LMP-s belügyekről (értelem szerűen ezért nem is fogok konkrétumokat mondani, nem akarok senkit kellemetlen helyzetbe hozni), és az ottani, belső történések alapján állítottam ezt.

bumbinet 2010.09.07. 14:03:30

az MKKP nagy baja volt, hogy most az LMP-vel kellett versenyeznie. pedig ugyanarra a kiábrándult senemjobb-senembal réteget célozták meg. nyilván összehasonlíthatatlanul nagyobb már az LMP apparátusa is, és ők is csakk épphogy tudták összekaparni a cetliket.
ha nem lenne lmp, akkor én is nekik adtam volna, de így pazarlás lett volna!

nem1rem1 2010.09.07. 14:14:58

Néhány dolgot szeretnék helyretenni, ha szabad:

Az MKKP 2006. óta létezik, de öt héttel ezelőtt (!) határozta el, hogy indul a választáson. Ekkor hirdette meg, hogy aktivistákat keres. És talált... Ezalatt 2%-ra nőtt Budapesten a támogatottsága.

Érdemes ehhez hozzávenni, hogy gyakorlatilag nulla pénzből, kizárólag az aktivisták és a szimpatizánsok támogatásával nőtt fel: A plakátok fénymásolása és nyomtatása nagyrészt "fusizással" zajlott, a plakátragasztást munka után, éjszakánként végezte összesen kb. 30 ember (a kb. 100 fős lelkes aktivista körből). Nem jutott ezért plakát, stand a külső kerületekbe, és ez látszott is az ismertségen és a támogatottságon.

Ehhez számítsuk hozzá, hogy a parlamenti pártok egyenként többezer fizetett aktivistával, és legalább százmillió forintos költségvetéssel ért el hasonló szintű támogatottságot.

Mogácson és Litkayn kívül (akik amúgy az egyetlen "nagyonnagygyűlés" kivételével kizárólag a VII. kerületre és a Hírcsárdára korlátozták kampányukat) senki sem hivatásos humorista. Születtek jobb-rosszabb viccek. Szerintem még a sutaság, a politikusi és humorista dilettantizmus bája is vonzó... Igazat mondott Kovács Gergely: A programot, az újabb keletű plakátokat ez a néhány tucat ember alkotta, nem píárosok, kreatívok, művészek garmadája.

A fentiek ismeretében egyszerűen lelegyinteni, hogy csak enyit értek el, szerintem szintén cinizmus, csak kevésbé vicces, mint az MKKP üzenetei. Média-politizálás, média-pártok hajnala? JÓ REGGELT! Magyarországon CSAK média-pártok vannak, CSAK média-politizálás folyik: Egyetlen pártnak sincs semmi köze a nevéhez: A FIDESZ nem fiatal és korlátozottan demokrata, az MSZP nem szocialista, a Jobbik a rosszabbik, az LMP pedig megmutatta, hogy ha bekerülnek a darálóba, az ő politikájuk sem lehet más. És egyik pártnak sincs programja, csak ígéretei és imidzse. Nem csak az ő hibájuk: Ilyen a XXI. század eleje, bár azért tettek rá több lapáttal, mind, egytől-egyig.

Pont ennek a média-politizálásnak, ezeknek a média-pártoknak mutatott görbe tükröt az MKKP. Jóindulatúan, mert tényleg nem az volt a cél, hogy hatalmi pozícióba kerüljön, hogy ezzel bárki anyagi vagy politikai előnyöket szerezzen magának vagy a pártnak. A cél a humor volt, és annak a lehetőségnek a felkínálása, hogy pozitívan, kifejezetten lehessen szavazni "egyik pártra se". A jóindulatot igazolja az is, hogy egyik párt ellen sem kampányolt, egyik párt hülyeségeire sem reagált célzottan. Hogy mégis mindegyik valamennyire magára vette? Aki úgy védekezik, hogy nem támadják, az önmagát vádolja - mint tuggyuk.

Egyetlen itt megfogalmazott kritika megfontolandó: Nem szabad túl komolyan venni önmagukat. Amíg zajlott az ajánlószelvény-gyűjtés, addig persze komolyan kell venni a munkát, a sikerre törekvést. Véresen komolyan vicceltek, és viccesen voltak komolyak a tevékenységükben. Ezt csak rosszindulattal lehet ellenükre fordítani. De hogy mi lesz ezután - ez bizony kérdés...

Én a magam részéről végigröhögtem ezt az öt hetet - talán már kiderült, aktivistaként. Pont úgy éreztem magam, mint húsz éve, a rendszerváltás idején. Akkor is laikusok voltunk, úgy akartunk politikát csinálni. Akkor is kiröhögtük a hivatalos politikát. Igaz, akkoriban csak egy párt volt nevetséges, most pedig mind. Istenem, mekkorát röhögnének most az egykori "alapító atyák" magukon, ha akkori szemükkel látnák önmagukat! Persze, csak azután, ha már kibosszankodták magukat azon, hogy mi lett az álmodott szép világból...

És ami a legfontosabb: Húsz éve, a rendszerváltás környékén több politikai szerveződéssel is többé-kevésbé szoros kapcsolatban álltam. És mindegyikben csalódtam. Magasak voltak az elvárásaim, és végül amiatt is csalódtam, hogy mindegyik pártba bejöttek a "profik", kitúrták a lelkes, amatőr támogatókat, megsütötték a saját pecsenyéjüket, és mire észbe kaptam, már fél szemmel, hunyorítva, messziről és félhomályban sem hasonlított arra, aminek indult.

Az egyetlen garancia a humor: Ezt nem lehet intézményesíteni. Hatalmi pozícióból csikorog, akadozik, megszűnik.

Az MKKP addig él, amíg a (megengedem: dilettáns) humora él. Az pedig valóban elsorvad, amint komolyan veszi magát a Kétfarkú Kutya.

kispufi 2010.09.07. 14:20:37

@kesztió: még akár el is diskurálhatnánk mindezekről, mert az igazságtartalom ott van abban, amit írsz...
... csak hát nem emlékszem olyanra, hogy nálad ne a bezzegfideszezés játszott volna április előtt.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.07. 14:28:45

@nem1rem1: Hát igen, 2 % elérése szinte csak lelkesedésből nem semmi eredmény. Ez is bizonyítja, hogy bizony drága profik ellen is lehet versenyezni.

Ami meg a médiapártokat illeti (mert érzem, hogy ezt nekem címezted ;), mert azt a részt nem úgy értettem, hogy a politika eszközként kezeli a médiát, hanem ellenkezőleg: a média szereplői (műsorvezetők, színészek, zenészek, stb.) törnek politikai karrierre úgy, hogy saját pártot alapítanak. Az ismertségük megvan, és jobb esetben a népszerűségük is - most már csak el kell hitetniük az emberekkel, hogy ők jobbak lennének, mint a jelenlegi politikusok - nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen.

nem1rem1 2010.09.07. 14:33:54

@gloire: Azokat a választópolgárokat célozta, és (a Nagykörúton belülről) azokat is szólította meg az MKKP, akik még az LMP-re sem szavaztak volna.

Még néhány adalék: A Kétfarkú Kutyák, részint kapacitás-hiányból, de nem utolsósorban szándékosan, nem "kopogtattak": Nem lökte nekik oda senki unottan a lakásajtóban a cetlit. Aki az MKKP-nak adta, az mind fáradt vele: Elhozta a gyűjtőpontra, vagy postán küldte el. Tudnék mesélni történeteket: A legtöbben azt mondták, hogy senkinek sem adták még oda eddig, és/vagy nem adnák oda senkinek sem, ha a Kétfarkú Kutya Párt nem lenne. Volt olyan hölgy, akinek a postaládáját feltörték, és külön elment valami hivatalhoz, hogy pótlást kérjen, majd ezzel a pótolt szelvénnyel saját lábúlag fáradt el. Nagyon sokan mondták, hogy nekünk adnák, de már kidobták. Utolsó nap még plakátoltunk - még akkor is megszólítottak sokan, hogy mi most tényleg indulunk-e, mert azt hitték, hogy csak vicc...

Igen, az LMP-sek gondolták úgy leginkább, hogy tőlük szipkázunk. Igen, a más politikának az ígérete vonzotta azokat, akik már bennük is csalódtak. De azért megkaptuk, hogy "pont most kampányolunk a kormány ellen, mikor végre megvalósíthatná a nemzeti együttműködést", meg azt is, hogy "vajon miért pont Budapesten és Szegeden indul az MKKP, ahol az MSZP esélyes lenne". De olyan is támogatott, aki tavasszal bevallottan a Jobbikra szavazott, mert abban látta a tiszta kezeket és az őszinte politizálást. Akkor még.

Egyébként: Az a szavazó, aki mondjuk az "Örökélet + 20 év" ígérete miatt hagyja ott a korábban támogatott pártot, az korábban sem meggyőződéssel szavazott. Vagy csalódott.

pelikán* 2010.09.07. 14:35:51

@nem1rem1: szerintem te túl komolyan vetted ezt a dolgot.

nem1rem1 2010.09.07. 14:38:46

@bulvármédiás =>: Köszi a kiegészítést. :-)

Hozzáteszem, hogy rengeteg média-személyiség, ismert közéleti ember jelentkezett, hogy támogat minket. De hát a magyar politikai közélet jellegzetessége, hogy szinte mindenki, aki tud gondolkodni önállóan, betagozódott a létező pártstruktúrába - vagy ha nem, hát ellenfelei és szimpatizánsai besorolták, megbélyegezték. Ezért inkább szinte senkinek a mégoly őszinte ajánlkozását sem fogadtuk el. Mert nem a győzelem volt a cél, főleg nem bármi áron.

nem1rem1 2010.09.07. 14:43:22

@Pelikán József *: Lehet, hogy túl komolyan vettem: Úgy századmagammal. Az itteni kommentek közül néhányan viszont még nálam is komolyabban szidalmaznak minket. Nem is beszélve mondjuk a Szentkorona Rádió "Egy újabb liberális csőcselék" - blogbejegyzéséről :DDDDD

Csodálatos öt hét van mögöttünk!

Egyébként, mihez kezdünk a kopogtatócédulákkal? Leadtuk mindet a Városházán. Még az üreseket is. ,-)

www.youtube.com/watch?v=EAgI0h_U13k

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.07. 17:08:47

@kispufi:
Azért legyünk egy kicsit tisztességesebbek.
Nem tudom, mnnyit ismersz a „munkásságomból”, de a blogomon pl. kizárólag a nacionalizmusért, demagógiáért, stb. ostoroztam a Fideszt a választások előtt, és távolról sem azért, mert úgy éreztem, hogy finoman szólva feszegetik a kompetenciájuk határát.

Lévén, hogy akkor még nem lehetett tudni, mennyire lesznek kompetensek – én őszintén szólva úgy is képzeltem, hogy tényleg komoly gazdasági, oktatási, stb. programjuk lesz, és csak a hatalomvágy vagy esetleg a túlzásba vitt nemzetieskedés miatt „kell” majd szidni őket. (Vitatható, mennyire lett így, szerintem vannak gondok.)

Sőt, a választások másnapján kifejezetten távolságtató, semleges bejegyzést írtam:
szabadter.wordpress.com/2010/04/12/papirforma/

Tehát tényszerűen nem igaz, hogy már április előtt bezzegfideszeztem volna.

zachar 2010.09.07. 19:26:08

@Regno delle Due Sicilie:
"az új média és a választás viszonyáról: röviden jelezném, hogy az MKKP a facebookereknél jelenleg kétszer akkora, mint a Fidesz (34 e vs. 17 e) "

... és?

1. A 34e fészbúker kopogtatói hol vannak? Ja, hogy a fészbúk fanság az kimerül a lájkolásban? Milyen meglepő...

2. 17e Fidesz fan... Ezek szerint a fideszes fészbúkerek töredéke íratkozott fel... Ennyit a média és a választás viszonyáról, avagy (pontosabban): a Facebook nem mond semmit a valódi erőviszonyokról.

zachar 2010.09.07. 19:31:08

@bumbinet:
"az MKKP nagy baja volt, hogy most az LMP-vel kellett versenyeznie. pedig ugyanarra a kiábrándult senemjobb-senembal réteget célozták meg. nyilván összehasonlíthatatlanul nagyobb már az LMP apparátusa is, és ők is csakk épphogy tudták összekaparni a cetliket.
ha nem lenne lmp, akkor én is nekik adtam volna, de így pazarlás lett volna! "

Így van.
Egyébként mindenből lehet viccet csinálni, de megnézném azt a pógárt, aki az elromlott mosógéphez egy bohócot hív ki, hogy az elmondjon néhány qrvajó viccet, és közösen röhögjenek felette...
A politikát lehet ám nem vallásként is kezelni, hanem annak, ami: megbízásként.
Az LMP egy friss, új, eddig még nem kompromittálódott erő, egy valódi párt, a K. K. meg egy megfáradt performansz, kiadós médiahátszéllel.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.07. 20:01:20

@nem1rem1: Tudod, beilleszkedni egy meglévő és működő szervezetbe sokkal könnyebb, mint (majdnem) 0-ról felépíteni egy újat.

kodó tamás 2010.09.08. 08:44:47

szűk értelmiségi réteg értette ezt a viccet.
ez nem is akart tömeges lenni szerintem.
nem is volt programjuk a néppártiság...

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.09.08. 08:50:01

Én nem gondolom, hogy a MKKP komolyan belefeküdt volna, többnyire csak szórakoztak, nem is akartak nyerni.
Másfelől olvastam valahol, hogy az internet ugyan visszhangzik a politikai szarkavarástól, de az embereket amúgy már tényleg teljesen hidegen hagyja. Az MKKP meg igazából a neten működik.
Harmadrészt meg a valódi politika sem az interneten zajlik olyannyira nem, hogy (majdnem) tök mindegy mi jelenik meg a politika menetét elég nehezen tudja befolyásolni.

Mzee1000 2010.09.08. 08:52:07

Kurva jól, és semmivel sem komolytalanabbak mint bármelyik hazug jelölt. A vicc kedvéért rájuk szavazok!

Mérges 1234 2010.09.08. 08:59:21

@Téglagyári Megálló:

Érdekes elképzelés, de ha valóban többen nyomnának a hülyeségre, akkor a fidesz mérföldekre elhúzott volna.

Talán csak az a baj, hogy a Fidesz a hülyeségét komolynak akarja láttatni.

lüke 2010.09.08. 09:12:29

"apolitikus tömeget sem a változatos protestpártok, sem a mindent kiforgató viccpárt nem tudta igazán aktivizálni."
elírtad!?
apokaliptikus párt, média , s tömeg
amely magányos

lüke 2010.09.08. 09:18:12

a pro testtel meg mi van?
pro kopf?
proteszt magyarosítva, ez majd újból divat lehet még, rajta

sprenczl 2010.09.08. 09:21:27

"Vajon miért lehet az, hogy az apolitikus és/vagy szavazásokkor mozdulatlan tömeget sem a változatos protestpártok (a mindenkit 20 évre lecsukni akaró Jobbik egyfelől, a tiszta szemű környezetvédő LMP másfelől), sem egy mindent kiforgató viccpárt sem tudta igazán aktivizálni?"

Rohadt egyszerű: mert a választásra jogosultak 35%-40%-a soha nem ment és nem megy el szavazni. Max. sopánkodik a munkahelyén v. a szomszédnak. A maradék 60-65% meg foglalt v. otthon marad éppen vagy nehezen vált más pártra.

totálandi 2010.09.08. 09:34:58

Viktatúra vidéken némi szexuális felpörgetéssel
nagyarpi.blog.hu/2010/09/08/nemzeti_egyuttmukodesi_csaladiassag
Szerintem ebben is benne van a keze(?) a sokfarkúaknak

Zzoorroo 2010.09.08. 10:09:58

Istenem, ha a KFKP eléri az egy százalékot, esküszöm, hogy egy 60 centis gyertyát gyújtok a Bazilikában, megköszönve, hogy odafigyelsz kis hazánkra...

nagyon kéne egy ilyen jellegű figyelmeztetés a politikai elitünknek!

Gyárfás 2010.09.08. 10:44:48

Az MKKP-nek egyrészt nem tett jól, hogy a ballib sajtó nagyon erősen nyomta, másrészt konkrétan szarul csinálták.
Humorban nem ismerek tréfát.
/Karinthy Frigyes/
Ezt kellett volna alapul venniük, Mogács tragédia volt, és a rendezvényeik is.Koncepciótlan volt az egész , totál üres.
Attól , hogy egy viccpártról beszélünk még kell lenni benne átütő erőnek, szervezettségnek, és következetes programnak.A jelölteknek meg gyakorolni kellett volna, hogy egy 10 perces riportot hogy kell tematizálni.
Egyszerűen ők a saját pályájukon is bűnrosszak voltak.

Majd 2 év mulva az EUs választáson lehet jobb, ha addig kitalálják magukat.

Grigorij 2010.09.08. 11:07:57

Sajnos megint nem mehetek szavazni... Nincs kire...
És így megint az lesz, hogy otthon marad a szavazók 60%-a és a 40%-nak az 50%+1 nyertese kiabálni fog, hogy elsöprő fölénnyel nyert...
Miközben az állampolgárok - hozzá képest - döntő része az ÖSSZES tetves politikust és pártot megveti!
Erre kellett volna a kutya, hogy a végre meg lehessen számolni a tiltakozókat is!

Murderface 2010.09.08. 11:15:43

Azért tegyük hozzá, hogy az MKKP-nak kb. 1 hónapja volt rá, hogy a nullából elindulva összehozzon valamit. Ha nem "hagyják el" magukat, benn tudnak maradni a köztudatban, és csiszolnak még a humorukon kicsit, okozhatnak meglepetést a következő választásokon :)

ApukadHUN 2010.09.08. 11:18:27

S a KDNP micsoda, ha nem viccpárt?

Anti Anyag (törölt) 2010.09.08. 11:30:17

Szerintem azért, mert szinte mindenki tudja, hogy ezeket az MSZP-SZDSZ-ről leszakadt, de magát jól megszedő politikusok gründölik.

Az internet korszakában könnyű tájékozódni, elég a gugliba beírni a "főnök" nevét

MrFülig 2010.09.08. 11:33:13

Mondjuk azért sem volt esélye a csávónak, mert Budapesten jól ismert figura, egy antipatikus, meglehetősen tisztességtelen fazon. A humor kísérletei pedig inkább könnyfakasztóak voltak. Nem mindig elég csak ellopni az ötleteket külföldről...

Egregor 2010.09.08. 11:40:00

@Grigorij: Miért, ha van "senkire sem" lehetőség, akkor az a 60% is elmegy szavazni?

Miért apolitikus az ország nagyobbik része? Mert generációkon át ezt sulykolták az emberekbe: semmin sem tudsz változtatni, és ha megpróbálod, csúnyán megjárod.
Húsz évvel ezelőtt elhitték, hogy lehet vérontás nélkül szabaddá válni. Nem lehet. Azóta is issza mindenki ennek a levét.
Sokan a mai napig nem fogják fel, hogy húsz évvel ezelőtt a lakosság nagyobbik része nem demokráciát akart, hanem nyugati életszínvonalat.
Ez a húsz év meg is tanította az embereket arra, hogy minden politikus egykutya.

Vannak, akik nem hiszik el minden világlátottságuk ellenére sem, hogy rengeteg helyen most is az állását kockáztatja az, aki a főnökével ellentétes, vagy akár nem egyező politikai véleménnyel bír.

Még vegyük hozzá, hogy amit ingyen és "magától" kap az ember, azt a többség nem tudja és nem is akarja megbecsülni.

Amíg a lakosság nagyobbik része a Maslow-piramis legalsó szintjein küszködik, addig hogyan lehet elvárni a fentiek fényében, hogy hirtelen 80% felett legyen a részvételi arány?

A lakosság jelentős része nem tud, nem akar és nem mer változtatni a jelenlegi helyzetén.

Hát ezért apolitikusak.

Egregor 2010.09.08. 11:42:39

@ApukadHUN: szimbionta. Önmagában már rég a kisgazdák és a miép sorsára jutott volna, a Fidesz meg a konzervatív keresztény réteget is meg tudja szólítani. Öröm-bódottá.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.09.08. 12:31:17

Üres gegek mellett kevéske valódi poéntartalom, vagy kifigurázó üzenete volt a MKKP-nak.
Ha leszerződnek Sándor Görggyel, nagyobb hatásuk lehetett volna.

darkmirjam 2010.09.08. 12:38:25

Az ország politikai érettségét legalábbis jól muatatta. Ahogy a legendás berlini TV riportjából kiderült a magyar választópolgárok nagy része a MKKP ígéreteit már nem hitte el. Ezt én mindenképpen pozitív csalódásként értékelem. Ki tudja, még néhány éztized és a komolykodó pártok szlogenjeit is kritikusaban vizsgálják majd.
Ezért kimondható, hogy a MKKP nevéhez köthető az ország szemének felnyílási forradalma. Ez a 2010-es év harmadik felfedezett forradalma.

dhl2 2010.09.08. 13:21:29

Nekem mindegy, csak a Bikicsunájt ne adóztassák meg. El a kezekkel Bijkicsunájtól!!

nem1rem1 2010.09.09. 08:31:49

@zachar: "Egyébként mindenből lehet viccet csinálni, de megnézném azt a pógárt, aki az elromlott mosógéphez egy bohócot hív ki, hogy az elmondjon néhány qrvajó viccet, és közösen röhögjenek felette... "

Megnézném azt a pógárt, aki húsz éven át más és más, egyre szebbet-jobbat reklámozó szerelőket cserélget, és a mosógépe minden beavatkozásnál csak romlik, miközben a szerelő mosolyogva azt állítja, hogy nnamostmár szuperlegjobb... Szóval, ha egy pógár ilyenkor nem arra gondol, hogy szétveri a mosógéppel együtt az összes szerelő pofáját, az csak egyet tehet: Kiröhögi a szerelőket, a reklámjait, és hív egy bohócot.

Ha nem jött volna le: Az MKKP-sok alapvetően olyan emberek, akik a politika iránt érdeklődők, a közélet komolysága irán elkötelezettek, a legkülönbözőbb irányokból indultak. És végül mind oda jutottak, hogy ha még valaki nem vette volna észre, a pártok és politikusok bohócjelmezbe öltözött zombi-mivoltukat, akkor a lehető legártalmatlanabb módon, a groteszk humor eszközeivel hívják fel rá a figyelmüket.

Igen, ezek a zombi-pártok mind-mind abból élnek, hogy a médián keresztül átmossák a pógárok agyát, és végül, ha valaki görbe tükröt mutat nekik, akkor a tükröt hibáztatják. Ha esetleg túl nagyra sikerülne a tükör, akár még össze is törik.

Nem tudom továbbá, hogy lejött-e: Nem a hatalomba való bedörgölőzés volt az MKKP célja, hanem egy könnyed, ám fülsiketítő JJJÓÓÓÓÓRRRREGGELLT ÁTVERT PÓÓÓGÁÁÁROK!!! - jelzés.

Istenem, de örülnék, ha a Kétfarkú Kutyáknak nem volna többé létjogosultsága!

nem1rem1 2010.09.09. 08:38:56

@Sajtókukac - sajtokukac.blog.hu: ...De nem szerződtek le senkivel. Nem mérték ki patikamérlegen a támogatottságukat potenciálisan javító lépéseket, hanem azt csinálták, ami nekik tetszett, és közben csetlettek-botlottak.

Ilyen értelemeben is, igazi művészet volt a tevékenységük: Csináltak a nyilvánosság számára valamit, amit élveztek, és ez találkozott egy elég széles közönségsikerrel.

Ha méricskéltek volna tartalmat-formát, hogy mi tetszik a zembereknek, akkor nem művészek, hanem jobb esetben (praktikus) iparosok, rosszabb esetben (hazug, önző) pártpolitikusok lettek volna...

nem1rem1 2010.09.09. 08:56:06

@zachar: "Az LMP egy friss, új, eddig még nem kompromittálódott erő..."

Kovács Gergő pont a Mandiner egyik videó-inetrjújában mondja el azt a véleményét, ami gyakorlatilag minden MKKP-szimpatizáns véleményével találkozott: Valószínűleg minden párt úgy indult, hogy a közjót szolgálja, a kompromittálódott és elfáradt pártokkal szemben. Nem az LMP tehet róla, hogy - a többi párthoz képest naivitással indulva - ugyanúgy bedarálta őket a mediatizált, kvázi-demokratikus álságos politikai viszonyrendszer, mint a többit. A naivitásukkal, imodzs-voltukkal súlyosbítva ("Lehet más...") még az a következetes, hatékony cinizmus is hiányzik belőlük, mint a másik három dörzsölt pártból. Ha valaki a másik három pártra szavaz, az legalább a lelke mélyén tudja, hogy ezek bizony gazemberek, de legalább tudják, mit csinálnak, és hogyan...

Én pont fordítva látom, mint te: Szerintem egyedül a bevallottan nem a hatalomra törő MKKP nem kompromittálódott még, míg az LMP már (sajnos) egy megfáradt, korporatív- és imidzs-jellegének gyors kimerülése után megzavarodott, ám egyéb vonatkozásokban átlagos politikai párt.

Ne vedd persze kitüntetésnek, hogy az LMP-t az MKKP-val párhuzamban így kiemeltem, de hát - leszámítva az igen sarkos összehasonlításodat, amire reagálok - a többi párttal szemben az MKKP létjogosultsága sokkal magától értetőtőbb... :)

nem1rem1 2010.09.09. 09:04:44

@Anti Anyag:
@MrFülig:

Húúú, ezek a sejtelmes csúsztatások, hogy mindenki tuggya... Ha bővebben kifejtenétek, sokat tanulnék belőle!

Valamelyik kopogtatócédula-gyűjtő standunknál történt, hogy az első nap egy Jobbikos vezető odajött hozzánk, és azzal kezdte, hogy fogaggyunk, hogy ő többet tud rólunk, mint mi magunkról... :)

(Nehéz megemészteni, hogy a zemberek elég nagy része mindannyiótokat, kedves párt-elkötelezettek, véresen komolyan hazudozó vezetőitekkel együtt, egyéb hatásos lehetőség híján, teli szájjal kiröhögnek?)

Nos, meséljetek lécci! Nem szeretnék hülyén meghalni! :DDDDD

2010.09.09. 16:02:34

@nem1rem1: Nemcsak hogy hazugság a kutyapárt programja (ez ugye alap), de ezt még piedesztálra is emeli. Hazugság, hogy egyik pártnak sincs programja, hazugság, hogy minden párt médiapárt lenne. Médiapártnak azt lehet nevezni, aminek nincs tagsága, szervezete, csak a médiában létezik. Nos, a kutyapárt tökéletesen megfelel ennek a definíciónak és egyetlen parlamenti párt sem. Az, hogy a pártok felhasználják a médiát, az teljesen természetes, ettől még nem lesznek médiapártok. Hogyan máshogyan tudnák elérni a szavazópolgárokat, mint a médián keresztül, he? Könnyű a bélyegeket osztogatni, de kicsit gondolkodni is kellene azon, amit mondunk.

Bármikor lehet nagyívű kijelentéseket tenni, hogy minden párt hazudik, minden politikus mocskos meg hasonlókat. az emberek kajolják ezt a demagógiát. Éppen ezért szokot szerepelni a populista pártok kínálatában. Csak azt nem értem, hogy demagógiát miért demagógiával kellene gyógyítani, bohóckodást miért bohóckodással? Addig rendben van, hogy az MKKP kifigurázza az elítélhető politikai jelenségeket (például a BKV-székházból kifolyó pénz és hasonlók), de azt, hogy minden politikai törekvést, a jót és a rosszat is egy kalap alá vesz és a sárba rántja le, ezt már káros és veszélyes játéknak tartom.

Alfőmérnök 2010.09.09. 16:12:30

@iii: Ebben most kivételesen igazad van.
Alapvető tévedés, hogy egy kampány csak az ígéretek túllicitálásáról szól, és nem értékrendek, eszmék csatája.
Annyit hozzátennék, hogy a fő baj, hogy 10 poénból kb.1-2 ül. A pécs2100 esetében még mondjuk 6-7 volt vicces (=nevettem rajta).

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.09. 17:20:49

@iii: "Hazugság, hogy egyik pártnak sincs programja, hazugság, hogy minden párt médiapárt lenne...
...Bármikor lehet nagyívű kijelentéseket tenni, hogy minden párt hazudik, minden politikus mocskos meg hasonlókat."

Tipikus utó-eszdéeszes média trükk az egész, jól látod.
Pontosan kiderül ezekből a már lejárt üzeneteikből, amiket most valami extra csomagolásban próbálnak eladni, és pontosan látszik mely rétegeket célozza az egész komédia.
süti beállítások módosítása