ReGeneráció: a Magyar Állam és a fiatalok
2010. szeptember 06. írta: TuRuL_2k2

ReGeneráció: a Magyar Állam és a fiatalok

  Ma délután 2-kor Navracsics Tibor új kormányzati programot jelent be. A ReGeneráció a fiatalok közigazgatási lehetőségeiről szól, az első rendezvénye a szeptember 18-ai Kormányzati Karrier Expó lesz, és egy új ösztöndíjat is indítanak, amivel 2010-2011-ben háromszáz magyar frissdiplomás szerezhet államigazgatási tapasztalatokat saját szakterületén az EU országaiban.

  A megkövült struktúrák fellazításához fontos lépés a fiatal, képzett, nyelveket beszélő munkaerőnek az állam szolgálatába állítása (persze sok egyéb változtatásra is szükség lesz ahhoz, hogy más lehessen a közigazgatás). Bár a tudatos, átfogó fiatalítás új dolog, a spontán és szigetszerű folyamat már elindult, ahogy a versenyszféra munkaerő-igényének recesszió miatti szűkülése sok pályakezdő számára tette újra vonzóvá a köz szolgálatát. Az elmúlt egy-két évben azonban ez a fiatalodás nem sok dinamizmust hozott az állami szervek működésébe, hiszen a minisztériumokban a biztos összeomlást megelőző sodródás és kilátástalanság határozta meg a hangulatot. A kormányváltás után néhány hónappal elvileg meg kellett volna szűnnie ennek a bénultságnak, de sok helyen azóta sem sikerült úrrá lenni a kaotikus viszonyokon, és ezt csak részben indokolják a jelentős szerkezeti és személyzeti változások.

  A frissen végzettek tenni akarásában óriási tartalékok vannak, amennyiben a Rendszer képes ezeket a maga szolgálatába állítani, ehhez azonban megfelelő vezetőkre legalább annyira szükség van, mint korszerű adminisztrációs háttérre. Az elmúlt években éppen a harmincas-negyvenes, tapasztalt, de még ambíciózus vezetői réteg hagyta el a közszférát a sokkal jövedelmezőbb piaci munkahelyekért, így a köztisztviselői korfa leginkább fordított piramisra kezdett hasonlítani, sok-sok nyugdíjközeli és pályakezdő munkatárssal. Ha pedig a minisztériumok félhomályos alagsoraiban ezentúl érettségizett hatvanasok helyett kétdiplomás huszonévesek bolyonganak reménytelenül ezeroldalas aktákkal, az még korántsem regeneráció.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr12274648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillcut 2010.09.06. 12:31:14

Aha.
Ismereteim szerint Navracsics úr (és vélhetően más urak is) már megkezdte a megkövült struktúrák fellazítását.
Régi jó barátok, ifjú gyermekei kerülnek minisztériumokba, jutnak pozíciókhoz. Végzettség, meghallgatás, interjú, érdemek nélkül.
Régi barátság és bemondás alapján.
Ez lesz vajon a regeneráció? Vagy ez még mindig a régi?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.06. 14:50:22

A fiatalodást akkor fogom elhinni, ha zökkenőmentesen és gyorsan megy majd hazánkban az online ügyintézés. Azt már lehet egy (megkésett) generációváltás jeleként értelmezni. Vigyázó szemetek Észtországra vessétek!

Elstron 2010.09.06. 14:53:02

A csókos tudatlanok bekerülnek, a tehetségeseknek meg úgysincs gyomruk ahhoz a sok mocsokhoz, ami a "köz"igazgatásban folyik.

pelekas 2010.09.06. 14:55:03

Nos a minisztériumok bénultságáról annyit:
Tavaly a szektorunk kidolgozott egy eu-s pályázatot, ahol majd másfél milliárd forint értékben kapott volna az aktuális minisztérium eu-s pénzeket szoftver és hardverfejlesztésre.
Ezt már az akkori köztisztviselői kar is túladminisztrálta, de le kellett nyelni a szőrözésüket, hogy a törvény által meghatározott határidőket nem tartják, de tavaszra minden létező állami szerv aláírta az anyagot. A pályázati anyag szerint már javában zajlana a fejlesztés.
De jött a kormányváltás, és a minisztériumunk megszűnt, az illetékes állami szerv új vezetőket kapott, akik mindent visszadobtak, és kezdődik minden előröl. Határidőket most sem tartják be, és ez eddig kb másfél évet csúszott a program. Mi pedig elfüstölő monitorok, számítógépek és nyomtatók között tengetjük az életünket. Önerőből tiltva van a beszerzés (aktuális minisztérium), de ha nem, akkor sem lenne egy peták sem.
Nálunk úgy zajlik egy rossz monitor cseréje, hogy felmérjük, hogy hol a legkisebb veszteség a munka kiesése, és odarakjuk a rosszat. Kabaré.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.06. 15:04:35

Hát basszák meg, amíg az illetékbélyeg 19-ik századi találmánya használatban van, amíg egy építési engedélyhez a teljes dokumentációt 5-7-13-tetszőleges háromjegyű prím szám példányban papíron kell beadni, amíg egy hivatal nem képes - gyakran más hivatalok miatt - törvényi határidőket betartani, amig olyan életidegen minden hivatal minden ügymenet, amilyen, amíg egy hivatal minden jelentéktelen faszságot százpéldányos postai levelezés útján gondol letudni, stb., stb., stb., addig édesmindegy, hogy milyen korösszetételű és végzettségű gárda vakarózik a minisztériumokban.

Bell & Sebastian 2010.09.06. 15:36:31

@elGabor:
Tökéletes példa Észtország!

@pelekas:
Minden kassza resetelve. És reteszelve még.

Téglagyári Megálló 2010.09.06. 15:51:48

@elGabor:

Már csak azért is, mert ott aztán az informatikai infrastruktúrát jól kitervelt támadás, érte, hm, vajon honnan is?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.06. 21:09:24

a gazdagsági recepció (sic! én is hallottam) és a diplomások magasan stagnáló/növekedő száma, a jogászi szakma vélt presztizse, a ktv. látszatstabilitása néhány tehetséges, kvalifikált fiatalt a közszolgálat oldalára sodorhat. aztán majd megszöknek vagy megszoknak. néhány év.
ha nem lesz prosperáló gezdaság, nem lesz modern közszolgálat sem. inkánn közép-afrika, vagy albánia. esetleg görögország.

nestrot10 2010.09.07. 11:50:32

FRISS HÍR? MAI:
Az EU Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága felszólította a kormányt, hogy módosítsa a Simor András fizetéséről rendelkező új törvényt. A kormánynak egy hónapja van reagálni, utána a főigazgatóság kéri az Európai Bizottságot, hogy indítsa el az úgynevezett jogsértési eljárást Magyarország ellen az uniós szerződések megszegéséért.
NESZE ORBÁN BANDA....KEZDŐDIK!!!!!!!!!!

Tehetetlen Dodó 2010.09.07. 13:20:52

@nestrot10:
Tényleg szar ügy. Figyelmeztető jel, hogy így járhat az a kormány, amelyik elmulasztja haladéktalanul eltávolítani a nem odaillő kádereket.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.07. 17:24:21

@Tehetetlen Dodó:

a MNB elnök eltávolításáért jóval nagyobb tasli járna, de te tudod ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.09.07. 17:27:05

Egyébként jó ötlet lenne ez, ha a bértábla vonzó lenne.
Na de nem az.

Tehetetlen Dodó 2010.09.07. 17:50:25

@mavo: Az eltávolításnak számos módja van.
Például, hogy önként lemond, mielőtt felplankolják a 200 milliós adócsalásának részleteit. Tudod, a kimentett 800 millióval kapcsolatban.
Mert egyébként nincs semmi keresnivalója az MNB élén egy ellenérdekelt kádernek, aki az előző bagázs oszlopos tagja volt. Akár még nemzetbiztonsági kockázatként is felfoghatjuk a jelenlétét.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.09.09. 03:13:49

@mavo:
A te szakmádban valóban nem az, de például jogászként jóval nagyobb jövedelmet kínál egy minisztérium, mint egy ügyvédbojtári pozíció.

Globetrotter2014 2010.09.09. 13:44:47

@nestrot10: az EU főigazgatósága? Ejha, valaki megint értett cikk a szakmai részéhez... És ezt még képesek voltak kopipésztelni...

Tehetetlen Dodó 2010.09.09. 14:03:32

@TuRuL_2k2: kivált annak fényében, hogy "jobb" ügyvédi irodáknál a kezdő ügyvédbojtár fizet, hogy dolgozhasson.

P.Guszti 2010.09.09. 14:14:23

Éppen ideje, hogy az elavult tudású, szocialista módon dolgozgató magyar közigazgatásba friss, munkabíró, nyelveket beszélő, versenyképes tudású fiatalok kerüljenek. Az sem baj, ha némi tapasztalattal rendelkeznek a versenyszférából.
Jól látja Navracsics, hogy a gazdasági fejlődés egyik gátja az elavult, nem hatékony, korrupt, és jelentős részben egykori kommunisták és leszármazottaik által uralt központi közigazgatás.
Jó volna lassan elérni, hogy a közigazgatásban dolgozók is a versenyszférához hasonlóan az eredményben - azaz az ügyek sikeres és hatékony elintézésében - legyenek érdekeltek, nem csak abban, hogy őket ne lehessen hibáztatni, hogy valamit nem előírásosan intéztek.
És ez csak új emberekkel sikerülhet.

pelikán* 2010.09.14. 20:29:06

A Transformers a világ egyik legótvarabb filmje. Valami más mesehős tartsa már az aktatáskát. Grabovszky, Pompom, vagy Vuk baszki.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.09.14. 23:56:32

@Pelikán József *:
A Transformers elsősorban képregény, kölyökként nagy rajongója voltam. A film nem hozott lázba.
süti beállítások módosítása