A kávéfőzés története
2010. augusztus 27. írta: dobray

A kávéfőzés története

  Vajon mi volt az a feketeleves, ami még hátra van? A szólás eredetileg nem a kávéra, hanem egy középkori levesre utalt, amit vérrel készítettek. Ínyencségnek számított, és általában utolsó fogásként szolgálták fel. Hogy lett akkor negatív kicsengése?

  Történelmünk három alakjáról, Majláth Istvánról, Thököly Imréről és Török Bálintról is úgy tartja a hagyomány, hogy erre a jelszóra - Hátra van még a fekete leves! - ejtették fogságba a törökök az ebéd végén. Ilyen, és ehhez hasonló történetekkel gazdagodhat az, aki ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba (miért nem találnak ki neki egy egyszerűbb nevet?), a kávéfőzés történetét bemutató kiállításra.

  De elevenítsük csak fel, mit tudunk a kávé eredetéről! Az egyik, a kiállításon is felidézett változat szerint úgy Kr. e. 300 körül egy etióp pásztor azt vette észre, hogy megkergültek a kecskéi. Elpanaszolta ezt egy szerzetesnek, aki megvizsgálta, mit is esznek az állatok, majd ő maga is kipróbálta. Így jött rá, hogy a később kávéra keresztelt bogyók élénkítő hatással bírnak. Jóval később a szufi szerzetesek is előszeretettel használták a kávét, hiszen jól jött önkívületi szertartásaikhoz.

  A kávénak leginkább két fajtáját használják a nagyvilágban, a termés 70 százalékát kitevő arabicát és a rosszabb minőségű robustát. Itthon sajnos főleg az utóbbiból készült kávét forgalmazzák, ezért panaszkodik mindenki arra, hogy a kávé gyorsan hat, és kevés ideig. Az arabica ilyen szempontból sokkal teásabb, fokozatos és hosszantartó hatása van. Persze az arabica kényesebb és drágább. A kácészemeket száraz vagy vizes eljárással érlelik, majd leválasztják a gyümölcshúst a magról. A kávészemeket pedig többféle módszerrel lehet pörkölni (a kiállítás három, jellemzően városokról elnevezett módszert említ).

  Ezután már csak a kávéfőzés van hátra. A legrégibb módszer a török (a zaccból még jósoltak is, úgy, ahogy mi az ólomöntéssel); ugyancsak elterjedt a filteres kávé, felénk azonban alighanem a kotyogós módszer a top egy. Említhetjük még a presszókávét, a francia dugattyús módszert, a cappucinót, és újabban az instant kávét.

  Egy reakciós persze (főleg a magamfajta, aki csak alkalmilag kávézik) az instant módszert nem nagyon értékeli, maximum szükségből folyamodik hozzá, és inkább a szertartásos kávéfogyasztás híve. A szertatásos kávéfogyasztás terepe pedig szerencsés esetben (elég idő, elég pénz) a kávéház. Isztambulban már az 1550-es években nyíltak kávéházak, Európában az első a velencei La Bottega del Caffé volt, amely 1624-ben nyitotta meg kapuit. Az itthoni kávéházi életről, annak a kiegyezés és a második világháború előtti fénykoráról kiváló könyvet írt Saly Noémi Törzskávéházamból zenés kávéházba címmel, ami a Kis- és Nagykörút korabeli kávéházait mutatja be egy írás - egy kávé alapon.

  Minden kávéfőző őse két egymás fölé rakott edény. Gondolta volna például bárki is, hogy az első kávéfőzőt Jean-Baptiste de Belloy (1709-1808), Párizs érseke ötölte ki? A kiállításon a kávéról szóló alapvető infók után kávéfőzők armadáját tekinthetjük meg.

  Ez itt alant például egy Bambi típusú kávéfőző az ötvenes évekből, amit egy híres magyar kávéfőző-iparos, Simon Imre készített úgy, hogy a kisfia, Tibor rajzolt egy kávéfőzőt, ő pedig megalkotta.

  Azt hiszem, egyszer lehetne csinálni egy kiállítást a Bambiról elnevezett dolgokról is (bár a budapesti és a károlyvárosi kocsmát nehéz lesz belepaszírozni). A következő képen egy 2010-es modell látható.

  Ha már ott vagyunk és van lelkierőnk, decemberig még nyitva van a MÁV Utasellátó hatvan évét bemutató kiállítás is. Ide azonban nagy levegőt véve menjünk be, erőteljesen átlengi ugyanis a szocializmus levegője. Ha szerencsénk van, nosztalgiázó nyugdíjasokkal is találkozhatunk, akik háromszor annyi ideig bírják böngészni a kiállítás anyagát, mint mi, és még ismerték azt a vidékről felszármazott nénit, akinek karrierje odáig ívelt, hogy végül a Keleti utasellátójának vezetőjeként mehetett nyugdíjba (ha jól emlékszem).

  A kiállítás október 24-ig van nyitva, augusztus 28-án, szombaton pedig barista-bemutató teszi élővé azt, ahol kávékülönlegességeket kóstolhatnak az érdeklődők (belépő 1000 forint, de benne foglaltatik egy kóstolás is).

Végezetül említsük meg a NER-nyilatkozatot, amit még nem szartak le a legyek. Kifelé meghajlás kötelező, választható opció a könnyes meghatódás, de memoriterként is szavalhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr32238168

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bambi eszpresszó 2010.11.08. 13:25:56

Helyszín: 1027 Bp., Frankel Leó u. 2-4. Látogatás: 2010. május 26. 18:30-22:00 > A mindennapos használatra legalább annyira nem alkalmas, mint a korszak, amiből ittmaradt. Adatlap E...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.08.27. 19:09:11

Codálatosz!
Imádom a kávét, bár ma már csak mértékkel fogyasztom. 10 évvel ezelőtt még simán benyomtam hatot naponta, csak úgy minden nélkül, ma már csak kettő, sok tej, cukor. Így múlik el az ifjúság.:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.27. 19:30:14

én még gyerekkoromba ettem a nagyszüleimnél sült vért.

ma már nem enném meg, olyan volt mint a rántotta

Kelenfke 2010.08.27. 19:31:25

Hardcore kávéivó vagyok, természetesen megnéztem a kiállítást, nagyon érdekes volt. Megtaláltam, amit kerestem: a lombikos főzőt, a gyerekkorombeli vasárnapi ebédek utáni kávéfőzési szertartás eszközét!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.27. 19:33:27

most iszok is mindjárt kávét, de mi bajotok van a nyilatkozattal?
ilyenbe belekötni

Hattory Hanzo 2010.08.27. 21:02:27

A Nyilatkozat szerepét teljesen félreérti a szerző. Az a kiállítás része. A forradalmon átesett Magyarország válasza a kávéra. Aki elolvassa, annak nincs többé szüksége hülye stimulánsokra, koffeinre, azonnal tetrekész, mosolyogva néz a szorgos nap teendői elé, kedve jobb, elméje tisztább. És a többszöri olvasásnak nincsenek hátulütői, míg a sok kávé heveny szívdobogást okozhat. Brazília meg bekaphatja.

Alfőmérnök 2010.08.27. 23:33:26

Jó dolog lehet kávézni, kár, hogy én mindig szarul leszek tőle.

Alfőmérnök 2010.08.27. 23:47:09

@tewton: A cikóriát bírom, de arról meg az alsótagozatos tízórai jut eszembe, attól meg azért leszek rosszul. :)

Babilen Tatarszkij 2010.08.28. 00:10:20

Basszus, hogy még egy szaros kávéfőzővel kapcsolatban is bele kell írni a posztba görcsösen, hogy konzi vagy. Ez valami kényszerbetegség? Úgy kellett volna folytatni, hogy a magadfajta konzi a kifakult, szagtalan, picit márványosan penészes, régi kávédarát szereti. Még Gabrilo is megemelte volna a kis kalpagját, talán.

tewton 2010.08.28. 00:15:12

@Alfőmérnök:
olvasson t0bbet kosztolanyit, a gyerekkor szep$

masreszt meg nem proli cikoriat kell venni, hanem valami elit nescafe decaf-ot vagy valami hasonlo meno koffeinmentest.

cikoria? ki iszik ma cikoriat? :)

de most hogz mondja, valami nekem is beugrik. alutalcak, vilagosbarna opalos folyadek, tetejen feherjefilmmel.

valamikor altalanosban eltort bennem is valami. azota ugy gondolok a tejre, hogy tkp. nem kell, de ha nagyon kell, max. visszahigitom tejporbol. vagy kikeverem kalciumkarbonatbol, vizbol, zsirbol es cukorbol. de inkabb elkerulom.

Alfőmérnök 2010.08.28. 00:23:36

@tewton: A vértiszta magyarok amúgy is tejcukorérzékenyek. :)

tewton 2010.08.28. 00:36:05

@Alfőmérnök:
igyon csak kavet. kavecukorra nincs erzekenyseg.

Alfőmérnök 2010.08.28. 01:01:22

@tewton: A cikóriás "tejeskávé" a nemzedékem madeleine-je. :)

Bell & Sebastian 2010.08.28. 02:08:45

Nekem centripetális elven (pörgettyűs) működő van 20 éve, természetesen német agyalmány.

(Ha valakinek elege van a méregdrága Nesquik -ből, vegyen kakaót, szőlőcukrot és porcukrot, harmadolva keverje össze és táráárámm, sokkal jobb, meg kevesebb is kell, de csak hollanddal az igazi, viszont akkor drága, szerencsi a kompromisszum, csak az meg nehezebben oldódik.)

Télen tessék teát szlopálni, az angol-angol az igazi, viszont csokiban meg tessék kiköpni (az angolt), a csokoládé 70% -nál kezdődik.

Ennyit a nyalakodásról.

Bell & Sebastian 2010.08.28. 02:14:57

Holnap nádcukor/süvegcukor tanfolyam lesz ugyanitt, ha vihar nem lesz. Ha lesz - nem lesz, mert olyankor áram csak lesz.

tewton 2010.08.28. 02:27:20

@Bell & Sebastian:
ne gyalazza a Cadburyt! nagyon fain az, bar a honi tescos valtozatot lengyel tehenek termelik.

meseljen a melaszrol is valamit, hamar suvegcukor. de szerintem mar nincs is suvegcukor.

allitolag a cukor nyersen undoritoan budos.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.28. 06:50:25

Török kávét senki nem iszik? Nekünk már egészen komoly gyüjteményünk van török, bosnyák, libanoni és tunéziai dzsezvékből (kávéfőzőkből). Pirított kardamommal meg isteni a török kávé.

Itt lehet molyolni kiváló dzsezvék között:

www.google.hu/images?hl=hu&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&q=cezve&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=647

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.08.28. 09:41:03

@Gasper:
dzsezve meg! ez magyarul nem ibrik?
én szeretem a török kávét, horvátba szokok is inni, mert ottan lehet olyat venni, ami úgy van darálva, hogy törökösen főzve jó legyen. mondjuk én abba születtem bele, mánmint törökös kávéba, a szüleim mindig úgy itták.

télen meg zöld teát igyanak, mondjuk longcsinget.

a csokoládé szerintem buzis dolog, de maguk tudják... :)

tevevanegypupu 2010.08.28. 10:31:25

Kaaaaaaaaaaveeeeeeeeee!!(:

tevevanegypupu 2010.08.28. 10:32:56

@Gasper:
Torok kave brrrr..Olasz kave meg marokkoi.:)

Tehetetlen Dodó 2010.08.28. 12:18:44

Egy Becherovka és egy pilseni rendel.

Bell & Sebastian 2010.08.28. 12:54:28

@tewton:
Emlékszik még arra, hogy az EU le akarta vetetni a csokoládé feliratot róla. És teljes joggal. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.28. 15:08:23

@Grift: "ez magyarul nem ibrik?"

Igen, de az is török szó. :))
Most már nálunk is kaphatók erre alkalmas kávék a keleti boltokban.

@tevevanegypupu: Marokkónak mázlija volt, megúszta az oszmánokat. Igaz, így a török kávéról is lemaradtak. :)

alex4427 2010.08.28. 22:05:16

@Gasper: Én pl. iszom! Sőt, belgrádi kávémból itthon is főzök!
De tud vki Bp.en vagy Pécsett olyan kávézót, ahol török kávét (is) főznek?
Jut eszembe, tegnap Párkányban/Sturovóban a főtéri kávézóban ittam török kávét - szlovák módra!

Bell & Sebastian 2010.08.29. 01:23:00

@alex4427:
A szlovák módi az, ha magyarul kéred, túrót kapsz?

Vagy el kell mutogatni a törököt? Szemlélteted, amint pörögve, allakaptár -t kiáltva hullik le a bástya fokáról, vagy inkább mímeled, ahogyan hitelből vett levedlett kisbuszából kiszálló nyolcadik kölyke önfeledten a virágágyásba rondít, 3 méterre a meki-bejárattól?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.08.29. 08:20:48

@alex4427: abban a párkányi (nem sturovó lesz az) cukrászdában, amit azt hiszem ráadásul törökök vezetnek, én is ittam borzalmas török kávét.

Pesten nem tudok helyet, de gyanítom hogy lassan eléri a sznobok ingerküszöbét a török kávé híre és akkor a legtöbb romkocsmában kapható lesz.

Tehetetlen Dodó 2010.08.29. 14:42:17

@alex4427: Ja, Prágában is divatos a turecká káva.
Van egy háverom, az szereti, ha a zacc van fölül.
Én inkább sört iszom arrafelé.

alex4427 2010.08.29. 15:18:48

Turecká káva (cseh/szlovák módra): ha jól figyeltem, akkor ők nem főzik (amíg a hab el nem megy!) sem ibrikben, sem sehogy, hanem csak ráöntik a forró vizet a kávéra - oszt jó napot!
(Egyébként a marko11 is ÉN vagyok a másik fórumon, de itt csak a régi, port.hu-sal tudtam bejelentkezni.)
Ja, és Prágában én is a sört preferálom!:)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.08.29. 18:32:29

@Gasper: Otthon én is török kávét szoktam főzni - a magyar kávéházakban szerencsésen elterjedt a rendes eszpresszó és a melanzs, de becsületes török kávé, amit még nagyanyám főzött, nincs sehol, ezért otthon kell készíteni. :)

A kardamom valóban jó benne, néha igen kevés fahéj...

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.19. 12:03:16

Imádom a kávét, a kávézás művészet, ha valaki nem csak azért issza, hogy fejbekólintsa, hanem megadja a módját. Ha igazán jó, ízletes kávéról van szó, akkor rengeteget meg tudok inni, persze, ha nem túl erős. De nagyon fontos a környezet is, pl. igényes kávézók.

Alfőmérnök 2011.04.19. 12:14:17

@herakles2000: Húzz az anyádba a karóráiddal együtt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.19. 17:37:49

@Alfőmérnök:

No, de Alfi! :-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

tewton 2011.04.19. 18:56:18

@Alfőmérnök:
lol. ez valami szemelyes liaison? mi ez a nyers hang? :)
karorak?

Alfőmérnök 2011.04.19. 19:01:52

@bbjnick: @tewton: Nézzétek meg az aktivitását, teleszórta kamu-szövegekkel a blogot, hogy a karóráit reklámozza (ott van nick mellett a reklám). :) Mikor azt a kommentet írtam a friss topicok között szinte csak ez a nick látszott.

tewton 2011.04.19. 20:10:51

@Alfőmérnök:
ehhh. nekem ez az osszefugges eszembe se jutott :)
ez az itteni kamuszoveg meg olyan aranyos feherzaj, mintha az urkormost olvasnam vagy babarczye-t, csak artatlanabb.

karora dolgaban meg senki se tudja felvenni a versenyt a 28 koves naptaras automata poljotommal :)

Alfőmérnök 2011.04.19. 20:47:27

@tewton: Ravasz módon mindenhova olyat írt, ami valamennyire kapcsolódik a poszthoz. A nyers hangnemmel az volt a célom, hogy tudatosodjon benne: vannak, akik átlátnak a szitán. :)
(Utána még írt egy kommentet Lenke néniről, aztán bekussolt.:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.19. 20:54:21

még szerencse, hogy aristonak nincs karóra érdekeltsége! :)

tistedur 2011.04.19. 22:43:53

a karóra liberális csökevény, igazi konzervatív zsebórát hord. a még igazibb konzervatív nem törődik az idővel.

tewton 2011.04.19. 23:53:54

@tistedur:
lol. a mechanikus karora is konzervativ, liberalisok ipodon (vagy min) nezik az idot. én igazi konzervativként hol kar-, hol zsebórát hordok, a városban a templomtornyokról nézem le, a természetben meg a nap állásából :)

tistedur 2011.04.20. 00:31:31

@tewton: az ipodhoz képest a kvarcóra is konzervatív. ne jöjjön ezzel a posztmodern értékrelativizmussal - klepszidra vagy semmi !!!
:P

tewton 2011.04.20. 00:47:14

klepszidra ... abban is homok* van, mint a karcórában :)

*legalábbis jókain edződött hajdani emlékezetem szerint.

Alfőmérnök 2011.04.20. 01:00:11

Én gyermekkoromban olyan zsebórára vágytam, amilyen Willy Fognak volt.
www.youtube.com/watch?v=YgHnAPOlfX8

Bell & Sebastian 2011.04.20. 01:49:53

Nem vesznek svejci kakukkische Uhrt?
Profiltisztítás lesz, leváltjuk egy népszerűbb típusra. Kimászik a kisajtón egy magyar és beviszi a mutatókat.

Alfőmérnök 2011.04.20. 01:54:06

@Bell & Sebastian: Nem az Easy Rider elején baszott szét Dennis Hopper egy karórát? Mert én úgy emlékszem, csak nem találom a jutubon. :)))

Bell & Sebastian 2011.04.20. 02:02:41

Bérmálásra 21 köves, önfelhúzós, naptáras Glashüttét kaptam, csak bekrepált a termálvíztől. Pár éve megláttam a kirakatban ugyanazt a típust, mondták, hogy egymillió-hatszázezer. Hogy meglódult az infláció!

Bell & Sebastian 2011.04.20. 02:05:36

@Alfőmérnök: Úgy van, habár csak egyszer láttam a filmet.

Alfőmérnök 2011.04.20. 02:09:27

@Bell & Sebastian: www.youtube.com/watch?v=4gVPxPdNLwA
(Különben nem olyan jó film.)

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.20. 12:20:21

kedves alfőmérnök, szerintem te húzz oda, ahova engem javasoltál küldeni. a bunkóságod határtalan, de én erre a suttyó szintre nem süllyedek le. a kommentjeim nem kamuk, hanem a gondolataimat akarom megosztani mint bárki más. url-t a profilomban megadni meg ugyanúgy jogom van mint mindenki másnak, még ha ezzel reklámozom is az oldalamat. lenke néni után meg nem bekussoltam, hanem más dolgom volt. hogy te milyen szitán látsz át az erősen kérdéses, sztem semmilyenen...

Alfőmérnök 2011.04.20. 12:38:11

@herakles2000: Köszönd meg, hogy alkalmat adtam egy újabb komment írására.
Szívesen. :)
"url-t a profilomban megadni meg ugyanúgy jogom van mint mindenki másnak, még ha ezzel reklámozom is az oldalamat. "

Ott basztad el, hogy valahol a szövegbe is bemásoltad a teljesen offtopic reklámot.

"hanem más dolgom volt."

Pl. más blogokon kommenteltél.
De nem baj, nem szabálytalan, amit csinálsz, csak szólok, hogy én tudok róla, hogy mi a célod. :)

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.20. 12:43:41

@Alfőmérnök:
köszönöm.
"Ott basztad el, hogy valahol a szövegbe is bemásoltad a teljesen offtopic reklámot."

Ebben igazad van, abba is hagytam.

nemhogy nem szabálytalan de még csak nem is etikátlan!

Bell & Sebastian 2011.04.20. 13:07:14

@Alfőmérnök: Valóban nem volt a filmművészet csúcsa, burkolt Harley-reklám az egész. Akkor támadt először a négy japán motorkerékpár gyártó a tengerentúlon is, ezt ötölték ki ellenük.

Konteo -blogra való történet.
süti beállítások módosítása