„A zsidó pénz ellen lép fel a Fidesz”
2010. július 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

„A zsidó pénz ellen lép fel a Fidesz”

  „A nyugati filmek firmák/cégek, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen” lép fel a kétharmados Fidesz, mert új ellenség kell neki a baloldal legyőzése után - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak adott nagyinterjúban Kovalik Balázs, a budapesti Operaház kirúgott művészeti vezetője.

  A befolyásos müncheni lapnak adott Kovalik-interjú a húsz éve folytatott, változatos apropójú, mégis egy állandó személyi kör által elkövetett Magyarország-mószer igazi állatorvosi lova. Egyszerűen minden benne van: fasiszták vs. zsidók, Mucsa vs. tájékozott világpolgárság,  nemzetieskedés vs. szabad művészet. Kovalik sértett. És fél.

  A cikk még nem elérhető a Süddeutsche honlapján, de kedves olvasónk elfaxolta nekünk a szöveget.

  A hosszúra nyúlt interjú nagyjából a feltűnően alákérdező újságíró, Eybert Tholl művészeti és aktuálpolitikai témájú kérdéseinek váltogatására épül. A magam részéről nem foglalkoznék az operaművészeti fejtegetésekkel. De mit mond Magyarországról és a politikáról Kovalik Balázs?

  Miután értetlenkedését fejezi ki az Operából történő eltávolítása miatt, rátér a Fideszre. „Nem tudom, ki milyen pártból érkezett, soha nem érdekelt a politika” - mondja. Két kérdéssel később mégis elkezd róla beszélni: „A Fidesz ellenségképre építette a politikáját. Ezek a szocialisták voltak. Most kétharmados többséget értek el, a baloldalt legyőzték, most új ellenségeket kell keresni. Most a nyugati filmek, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen lépnek fel.”

  Az újságíró itt rákérdez: tényleg ezt a kifejezést használják, hogy „zsidó pénz”?

  Kovalik szerint tartósan ezt, ha nem is hivatalosan. Az ilyen kifejezések lassan szalonképesek lesznek. A jobboldali radikálisok magyar őskultúrát akarnak előállítani. „Persze, a nyugati gazdaság képviselőinek nem mernek nekimenni, mert Magyarország rögtön összeomlana” - teszi hozzá. „Így tehát a kultúrában takarítanak” - reagál az újságíró, mire jön a válasz: „Általános a félelem. Vannak kijelentések, hogy a magyar kulturális életet meg kell tisztogatni belülről. Vagy: Magyarországnak egy nemzeti, költői, egészséges színházi életre van szüksége - ilyeneket hallani, olvasni.”

  Kovalik ezután rátér operaháiz viszontagságaira: „Sok jó ötletünk volt, de - képekben beszélve - a szuperautók elromlottak a hülye országúton.” A művész aztán honfitársait kritizálja: „Nagyon kevés magyar ismeri a világot. A politizáló rétegek talán Horvátországba vagy a müncheni Oktoberfestre eljárnak vakációzni, a világot azonban nem ismerik. Elzárkóznak a világ elől és félnek a változásoktól. Magyarország évszázadok óta egy megoldatlan problémával küzd: lenyeljük vagy kiköpjük a nyugati kultúrát?”

  A kérdező itt rátér a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára, amely szerinte azt tartalmazza, hogy Magyarország mindenütt ott van, ahol magyarok vannak. „Ja, hát ez nem szép?” - kérdez vissza Kovalik. Az újságíró megkérdezi: „ott lógnak ezek a törzshelyén is?” Kovalik elmondja: ott néhány hete magyar zászlók, fegyverek és a jobboldali radikális magánhadsereget támogató nyilatkozat lógnak a falon.

„Ön fél?” - jön a kérdés. „Ha ez folytatódik, igen. A baloldali újságok - már amelyik még megmaradt - már diktatúráról beszélnek. És ami engem idegesít, az az értelmiségiek és a művészek hallgatása."

  Az interjú végén Tholl felteszi a kérdést: „Magyarországi rendezései is olyan vadak, szellemesek és kompromisszumoktól mentesek voltak, mint Németországban?” Kovalik Balázs elmondja: kevés ilyen volt, és azokból botrányok lettek. „Szabad-e Kékszakállnak, a nemzeti szupermacsónak a földön feküdnie?” - kérdez vissza a művész, aki szerint meglepő lenne, ha ezután az interjú után Magyarországon még felkérést kapna. „De ha nem kapok több lehetőséget, akkor el kell hagynom az országot” - zárja a beszélgetést az Operaház előző művészeti vezetője.

*

PS: a fax olvashatatlansága miatt a Firmen szót Filmenek olvastam, tehát filmek helyett cégekről beszélt Kovalik. Minden egyéb stimmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr772166648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RE: Kertész Imre 2010.07.22. 14:47:48

Olvasom Nobel-díjasunk interjúját a  Die Welt-ben. Egyrészt egyetértek vele, Berlinben jobb lenni mint Budapesten, főleg ha valaki Nobel-díjas. A Kultúra (így nagybetűvel) arrafelé ugyanis nem kopott szürke öltönnyt viselő szikár, idősödő ura...

Trackback: Vona 2010.07.22. 12:01:51

Az Igazi Hős a filmekben arról ismerhető fel leggyakrabban, hogy minden értelmes ok vagy előzmény nélkül 1.) bosszút áll 2.) dug. A valóságban ez úgy néz ki, hogy: 1.) Beszól Vona Gábornak, 2.) nincs 2.Szóval Ákos, You Are Almighty!Na de ne siessünk en...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 17:23:13

@genyamagyar:

archicadet már írták, de imperium galactica sem egy ismeretlen cucc.

na mindegy, nem etetek tovább trollt

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 17:28:21

egyébként meg kurva egyértelmű.

a hónap legfontosabb eseményéről kijött egy józan beírás, ami nagyon nem tetszett a törzsközönségnek, most kijött nekik egy csont, amire boldogan ugorhatnak, és végre megint béke és egyetértés van

jürgen baromartz 2010.07.22. 17:29:14

akármilyen szar a helyzet itthon, még ha olyan is lenne, mint ahogy ez a drága érdemes művész úr leírja, akkor se fikáznám a saját országomat külföldön. főleg nem egy olvasott német lapnak (akik aztán zabálják ám ezerrel az antiszemitás-rasszistás híreket mindenhonnan).

ha baja van a mostani politikával, rendezze le velük szemtől szembe, itthon, magyarországon, akár nyilvánosan, mit bánom én, aztán ha nem egyezik velük, eltakarodhat a picsába külföldre. de ne menjen ki telesírni a sajtót mindenféle szarsággal, amivel az egész országot lejáratja, csak azért, mert derékba törték a karrierjét. az ő jövője meg tízmillió másik emberé nem ugyanakkora súlyú, érdemes művész ide vagy oda, leszarom. amikor magyarországról mond így, ilyen véleményt, akkor rólam is mond véleményt, aki itt ülök a gép előtt. nehogy már ne legyek felháborodva..

amúgy meg aztán de jó nekünk, zsidó pénzből finanszírozott, nyugati kozmopolita szarral etetett országnak... te seggnyaló szemellenzős buta fasz, te.

roxxtar 2010.07.22. 17:29:48

@genyamagyar: de csak a te kedvedért

Impossible Mission 2
Ecco the dophin
Reunion
Imperium Galactica 1-2
Haegemonia
Platoon
Desert Rats vs Afrika Korps
The Solon Heritage
D-Day
War on Terror
War Front
Perpetuum
Warhammer
Digic pictures studio
Invictus studio
Armies of Exigo
Codename:Panzers
Insane
The Jupiter Incident
Graphisoft Archicadja mint a világ vezető építészeti programja
Recognita karakterfelismerés
Morphologic
VirusBuster
Geometria Rt.
Jura Trade Kft.
Kürt Rt.
Aitia Rt.
microsoft office
ustream
jasmin media group
joobili
stickam
prezi
terminartors

ezek mellett demózásban is az erősebb országok közé tartozunk

Több fejlesztési labor is található Mo.n ami így európa egyik legnagyobb "szilikon völgye"
Siemens
Ericsson
Scansoft Recognita
Nokia

A felsőoktatásban tanulók aránya itt a legmagasabb a környező régióhoz képest

Az OECD Science Technology & Industry felmérése alapján a földön a 6. legjobb ország a műszaki technológiák fejlesztésére Magyarország.
elöttünk csak svájc,svédek,usa,íroszág és hollandia van.

lehetne még találni kutakodással. Sajnos nem minden oldalnák/szoftvernél követhető nyomon, hogy kik is állnak mögötte..
De elhiheted, a magyar it illetve más hightech tudással rendelkező mérnökökért kapkodnak külföldön!

osborne 2010.07.22. 17:33:12

Ez egy bohóc, annak is készült a wiki szerint.

Alföldi szerintem vadabb dolgokat fog majd mondani.

kutya vacsorája 2010.07.22. 17:50:03

az ilyesféle kommentelők:
@Senkifia: @roxxtar:
megnyilvánulásai azért elgondolkodtatnak,h.nincsen-e kovaliknak igaza...
amúgy pedig már miért ne mondhatná el azt, amit gondol? ahogyan a kommmentelők is.
és igen: uras budai kerthelyiségben néztem a ghána-urugay meccset, mellettem népes asztaltársaság, zömében ismerős értelmiségiek (főképp orvosok és hozzátartozóik), ami ott ment rasziban, attól félig bömbölve sunnyogtam haza az első félidő után. igen, sajnos ilyen ország is magyarország. el kell ismerni és meg kell próbálni változtatni rajta. tagadni és sértődőzni (vagy nyolcvaniksz éve) nagyon rossz út. szvsz.

Bell & Sebastian 2010.07.22. 17:53:31

Genyamagyar:
Jó anyagi körülmények között élő sportoló (nem sakk) rengeteg szabadidővel.

Valószínűleg olyan sportágban jeleskedik, amelynek velejárója a mindennapi dopping, de ez alaposan felborítja a hormon háztartását! Az egyetemet sport + erő szakon végezte levelezőn - majdnem, ragadt ott rá egy-'s más.

Féktelen Fidesz- és Viktor- és cigány gyűlölő. Külföldi szerződése van, valószínűleg olaszba' vagy osztrákba'.
Nőtlen, gyermektelen, kurvapecér. Márkás automata kocsival jár, világnézete összefoglalható egyetlen tőmondatban:

- Mindenki kurva és/vagy Fideszes!

Mentálisan sérült, a szteroidok szedése miatt kórosan állandósult merevedéssel küzd, ezért bő gatyát kell hordania, kerüli a szemkontaktust és a vizet.
Hatásos ellenérvek vita esetére: fokhagyma, szenteltvíz, ezüstgolyó, akáckaró, kereszt.

Állategészségügyi szempontból Feri-hegyi spriccer vagy kertaljai turmix. Nagy ívben kerülendő, veszett, etetni tilos, nyála folyik, alul bolhás, felül tetves.

Ennek ellenére becsüljük meg, ritka vendég itt egy beszélő fütyi.

Google 2010.07.22. 18:04:50

@osborne:

Erre gondoltam én is (miket fog majd Alföldi mondani, és hol). Az sem lesz kirakatbavaló szöveg, az biztos.
Ezek a ficsurok nem tűrik, ha nem ők vezetnek. Különleges anyagból, vezetésre teremtettek.

Rwindx 2010.07.22. 18:09:37

@Google:
Tippelhetek a "különleges anyag" jellegére?

kiskakas 2010.07.22. 18:17:00

@Senkifia:
Mikor Fischer 28 évesen vezényelt a Staatsoperben, Holender még sima impresszárió volt, az operaigazgató meg echte keresztény.
Nem jön ez be, csak szeretnéd, ha így lenne, mellőzöttséged igazolandó ! -aminek persze egyszerű oka van: nem vagy olyan jó, hogy megvegyenek! Se protektorral, sem anélkül! :-)

kiskakas 2010.07.22. 18:20:15

@jürgen baromartz:

Mintha már mások is fikázták volna a külföldi médiában országunkat, nem emlékszöl? Nézz körül itt vannak!

kiskakas 2010.07.22. 18:26:41

@Senkifia:

Talán a Manon Lescaut zenéje van a Csillagok háborújában ! Most bizonyították, hogy a tyúk volt előbb és azután a tojás!

megmondtam?megmondtam 2010.07.22. 18:28:41

Landeszmannak kanadáig kellett menekülnie - jogosan - de sajna sok büdös zsidó maradt itt, akik kőkeményen rajta vannak, hogy megvalósítsák gyuribácsi gondolatait...

ezt a mocskos zsidót pl simán agyon kéne lőni a dunaparti cipőknél...

lac1 2010.07.22. 18:32:49

Ne idegesítsétek magatokat, ez az interjú világosan rámutat arra, hogy igenis LÉTEZIK "zsidó" pénz, valamint még arra is, hogy valóban küzdeni kell "ellene".

megmondtam?megmondtam 2010.07.22. 18:34:52

@Lacdelo:

jah, csak ott már kiirtották volna a zsidókat, ha fele annyit mernének az ország ellen csinálni, mint amit itt csináltak/csinálnak.

a világon sehol nem ennyire pofátlanok a zsidók, mint itt.

megmondtam?megmondtam 2010.07.22. 18:43:14

egyáltalán mi a lófasznak opera?
kultúra,mi? apátok faszát. az opera egy konzervált fos, se nem művészet, se nem kultúra.

semmi szükség se operára, se balettre, semmi ilyen faszságra...

Bell & Sebastian 2010.07.22. 18:57:24

@lac1:
Üdvözöllek, hogy 's mint? :)

lac1 2010.07.22. 19:09:04

@Bell & Sebastian:
Szia.
Minden változatlan. Most olvastam el Csurka: Mr. Utólag...
c. könyvét.
Ajánlom, hogy értsd folyamatokat. Vagyis, hogy mi miért történt.

kkkk556 2010.07.22. 19:17:13

Egy hülye buzi zsidó fosik attól, hogy kevesebb lét tud lenyúlni?? Ki nem szarja le????

kkkk556 2010.07.22. 19:19:37

Egy buzi kis zsidó (alföldi roberta társa?) fosik, hogy kevesebb lesz a pénze... Ki nem sz@rja le????

kkkk556 2010.07.22. 19:21:51

Opera, operett:

"Ami akkor baromság, hogy nem lehet elmondani, azt eléneklik..."

Zenének CSAK az instrumentális zenét lehet nevezni, táncikáló, vonyító show menjen a moúnika-győzikéhez!!!

kokavec 2010.07.22. 19:27:31

ha az ilyen kkkk556, meg megmondtam?megmondtam típusú észlényeket nézem, akkor Kovalik túl pozitív képet festett az országról.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.22. 19:29:28

Hörrr, hörrr, hörrr. :-)

Hozzáteszek én is a színvonalas kommentfolyamhoz.

Respekt azoknak akik mégis dacolnak a trollokkal. :-)

lac1 2010.07.22. 19:30:39

Szerintem meg minden zenének megvan a maga helye és ideje. Bangó Margité éppen úgy, mint mondjuk gm49-en keresztül Brahms-é.
Bartóké is, csak azt én nem szeretem.
Mondjuk a Csóré Duó-t se...

kapitalista 2010.07.22. 19:31:54

@megmondtam?megmondtam:
Csak palinkara van szukseg.Negy ev mulva a palinka ivo magyar kereszteny part nyeri a valasztasokat.Mivel a zsidok a konyvtarba jarnak ,nem a kocsmaba a teljes kihalasuk biztositott Magyarorszagon

kkkk556 2010.07.22. 19:34:28

@kokavec: Csókol anyád, Rachel! :-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.22. 19:44:11

@kapitalista:
Oszt minek jársz a könyvtárba, géjza, lopni?

Bell & Sebastian 2010.07.22. 19:45:27

@lac1:
Jöhetnél gyakrabban.
Joachim Hoffmann - Stalins Vernichtungskrieg 1941-1945
Csiszár László: A sátán komisszárjai, Ausztrália, 1986
www.freepress-freespeech.com/holhome/tormay/vilagh0.htm

:)

Antifaszok Réme 2010.07.22. 19:50:49

"Van egy – zömmel budapesti – dac és érdekszövetség, mely nagyjából a kiegyezés óta mérgezi a magyarság életét.

Nevezte már önmagát ezerféleképp. Volt szabadelvű, mint Jászi, haladó és felvilágosult, és volt szocdem. Járt a Galilei-körbe, támogatta Károlyit, majd később Kun Bélát. Megfordult köztük hadseregszállító, népbiztos és filozófus. Lelkesedett a szovjet bevonulásért, majd lett hithű kommunista, s az eszméért rajongott. Olykor még kevesellte is Kádárt. Maoista izgatásért ült is pár darab belőlük, de jött a 80-as évek, és ők megvilágosodtak. „Demokratikus ellenzék”. Erre cserélték le a táblát, lettek a nagybetűs DE, majd az SZDSZ. Őket már ismerjük. Ávós nagypapa, Szadeszes fiú, LMP-s unoka. Ez a származási és vérvonal.

Hogyan hihette bárki, hogy felállhat parlament, s ők nincsenek ott? Hogy lehetett ennyire balek? Míg a jobboldal egymást szecskázta, ők szépen betelepedtek.

Közös ismertetőjegyük: aggódnak. Mindig és állandóan. A kisebbségekért, az emberi jogokért, a diszkriminációért, a kirekesztésért, a drogosokért, a homokosokért.

Minél idealistább, világmegváltóbb és vadhumanistább szólamokat hangoztatnak, annál inkább róluk van szó. Tökmindegy mi az aktuális paraván, a lényeg ugyanaz. Figyeld, hülye magyar, innen lehet felismerni. „Minden ember egyenlő!” Ezt a baromságot csakis ő mondhatja. Ha így kezdi, megint csak róla van szó.

Rajongnak mindenért, amiben ott szerepel a szó: Más. Aláírást gyűjtenek a grönlandi anarchistákért, a chilei feministákért, a fokföldi alternatívokért.
Egyetlen dologért nem rajonganak: a magyarság. Ezért nem aggódnak. Csak, ha kezd talpra állni. Akkor be vannak tojva, s jő a félelem, a rettegés. A bőrönd bepakolva.

De sajnos mindig maradnak..."

(www.pozsonyiadam.gportal.hu)

gyilkos fűegér 2010.07.22. 20:39:45

@kkkk556: @Antifaszok Réme: @megmondtam?megmondtam:

Egyebet sem csináltok, csak Kovalik érvelését támasztjátok alá...Lehet, hogy a zsidók nem változnak, de ti sem...

Na mindegy, még jó, hogy nálunk nincs antiszemitizmus.

lac1 2010.07.22. 20:47:50

@Bell & Sebastian:
Köszönöm az invitálást, relatíve sokat vagyok itt is, de olvasni jobban szeretek, és csak akkor kommentelek, amikor valami kiveri a... a... a biztosítékot.
A linkeket köszönöm, a németet nem vágom, az utolsó meg már elkezdtem, de ez a fajta olvasás, hogy komplett "könyv" van a moncsimon, hamar elfáraszt. A fórum az tagolt, jobban is bírom.
Van felolvasó prog. is, de az meg a monotonságával kerget a sírba.

lac1 2010.07.22. 20:51:22

@Antifaszok Réme:
A legelső Jobbik "győzelem" másnapján a zsindexen indítottam egy topikot "Van bőröndöm, eladó" címmel. Percek alatt kivágták, engem egy hétre elimináltak.

kkkk556 2010.07.22. 20:52:24

@lac1: Mit vártál a zsindextől???

Tehetetlen Dodó 2010.07.22. 20:54:56

@megmondtam?megmondtam: Ja, téged már meg is operáltak.
Lobotómia, mi?

lac1 2010.07.22. 20:57:34

@gyilkos fűegér:
Na-na. Amikor annak idején a Fidesz a "bankárkormány"-al minősítette medgyessy kormányát, és lendvai cenzor ildikó (emlékeim szerint) azon melegében antiszemitizmussal vádolta meg ezért az ellenzéket, akkor tulajdonképpen kovaliknak igaza is van, legalábbis a hivatásos rettegők szemszögéből. Itt mindenki megnácult...

lac1 2010.07.22. 21:00:49

@kkkk556:
Hát időben azért többet. De amikor arra kérdeztem rá a topik címében, hogy macstappancsok rémét (Seleanu Magdaléna) miért is verték képen, akkor is kivágtak. Pedig nem is mondtam ki azt a szót, hogy zs.

Rwindx 2010.07.22. 21:10:40

@kokavec:
Te is meg a többi elv társad is itt vannak, de mégsem gyalázzuk ezért az országot vagy mocskoljuk a nevét hazugságokkal.
Ehelyett felismerjük, hogy az oktatáson még sokat kell fejleszteni, az alapoktól kezdve.

Antifaszok Réme 2010.07.22. 21:23:12

„De ha nem kapok több lehetőséget, akkor el kell hagynom az országot” - zárja a beszélgetést az Operaház előző művészeti vezetője."

"El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!" - mondta Magyarország miniszterelnöke Gyurcsány Ferenc.

Bell & Sebastian 2010.07.22. 21:33:58

@lac1:
Tulajdonképpen az egész problémakör lerágott csont, oda-vissza ezrek elemezték. Ellene tenni azt jelenti, hogy a fennálló világrend ellen menni. Onnan lehet tudni, hogy jó úton járunk, ha felerősödik a visító-kórus.

Azon meg ne csodálkozz, ha kivágtak, feltétezhetően tisztában vagy annak az izének a rendeltetésével, amit nézegettek a képen, így elébb is soroltak.

Mondjuk a mai Orbán-beszéd pár kétséget eloszlatott.
Bár addig, amíg fel lehet ébreszteni milliárdnyi éves tetszhalott marsi mikrobákat, a győzelem is csak talmi lehet.
Érdekes, a cigányozás gyorsan alábbhagyott, a kazár vircsaftot is fel lehet számolni, pár tízezerről lehet csak szó, maximum.

Lényeg az, hogy jó az irány!

lac1 2010.07.22. 21:38:49

Ja, és a Süddeutsche Zeitung egy igazi balliberális (hát mi más?) lap, hasonló egy olyan emberhez, akinek egy gyermekkori lelki traumája volt, és azt hordozza egész életében. Veri a mellét, és közben ezt kiáltozza, én vétkem, én vétkem, én igazi nagy vétkem...
(nácizmus)

lac1 2010.07.22. 21:48:32

@Bell & Sebastian:
Orbán beszédeit nem annyira szeretem, mert frázisokban beszél (állandóan) , vagy inkább sejtelmesen? Semmi konkrétumot nem mond, rettenetesen artikulál, mintha csupa hülyék ülnének a tévék előtt.
Amúgy gondoltam, hogy a süllyesztőben végzi a topik, csak a gyorsaságon lepődtem meg. Percek, érted, percek...

gyilkos fűegér 2010.07.22. 21:53:07

@Rwindx: Az oktatáson tényleg lenne mit fejleszteni. Kezdhetnénk a történelemmel...

gyilkos fűegér 2010.07.22. 21:58:20

@lac1: Aki a tévé előtt ül, és egy politikus blabláját nézi, azt gondolván, hogy onnan információt szerez, az per definitionem hülye, tehát Orbán nem is téved olyan nagyot...

Rwindx 2010.07.22. 22:07:37

@gyilkos fűegér:
Tisztesség nélkül mit sem ér a történelem tudása, vagy bármilyen más tudás.

lac1 2010.07.22. 22:14:37

@gyilkos fűegér:
Pontosítsunk azért. Aki
CSAK
a tévé előtt ül. De mondjuk pl. Orbán szövegét, legfőképp az általam említett artikulációját
CSAK
a tévén keresztül ismerhetem meg.

lac1 2010.07.22. 22:19:16

@Rwindx:
A történelem ISMERETE az elég?

Rwindx 2010.07.22. 22:32:52

@lac1:
Ha esetleg a szóhasználatommal van gondod, akkor majd folytassuk máskor ezt a hosszúra nyúlt párbeszédet. Lehetséges hogy valahol vessző hibám is volt.

Ha nem, akkor viszont nem értem a kérdéset okát, de a válaszom nem. Egyébként nem hiszem hogy a "mi elég?" kérdésében én lennék az illetékes.

lac1 2010.07.22. 22:41:38

@Rwindx:
Dehogyis a szóhasználat. Pontosítás.
Az én világomban a történelmet ismerni lehet, tudni nem.
Fütyülni azt lehet tudni, de ismerni nem. Biciklizni is.
De ez csak az én világom, lehet, hogy nincs is igazam.

Rwindx 2010.07.22. 22:48:43

@lac1:
Nos, vannak egyéb hibáim is, együtt tudok élni velük.

Antifaszok Réme 2010.07.22. 22:55:01

@Rwindx és @Gyilkos fűegér:

Igen, valóban kellenne változtatni a történelmi nézeten, amit állandóan az oktatáson, médián (újságok, könyvek, filmek, tv stb.) belénk akarnak nyomni, melynek lényege röviden kb. ez:

A XVIII. századig (Megjegyzésem: ekkor alakult meg a szabadkőművesség) a NAGY-NAGY SÖTÉTSÉG uralkodott a világon. Ekkor a haladó felvilágosultak lejöttek közénk (Megjegy: páholyaikból) és kifejtették az Emberiség életére jótékony hatásukat, ami a csodálatos francia forradalomba (Megjegy: ekkor emancipálták a zsidókat Fr.-o-ban) és az azt követő XIX. sz.-i forradalmakba vezetett Európa szerte.

Ekkor már minden nagyon korhadt volt, ancien régime meg a többi dajkamese hülyegyerekeknek....
Ja és persze dúlt javából a kapitalizmus, meg az öntudatos mélyrétegek szabadság, egyenlőség, testvériségről álmodtak, amit a csúnya arisztokraták nem akartak megadni, még a választójogot se ! (Megjegy: ld. kikre szavaz ma a nép.)

Pedig a Demokrácia, na meg a Köztársaság a létező világok legjobbika, ezért a harcnak folytatódnia kellett. (Megjegy: Kik és miért, LEGFŐKÉPP MILYEN ANYAGI FORRÁSBÓL tudták ezt véghezvinni ?) Időközben nemzetállamok is létrejöttek, mint Németország, melynek nem voltak gyarmatai, és ezért irigykedett azokra, akiknek meg volt. (Megjegy: Véletlenül sem fordítva, hogy pl. a franciák meg az angolok tartottak az új feltörekvő országtól.)

Szóval a csúnya poroszok meg a népek börtöne Monarchia világégést csinált, melybe belebukott, a győztesek (Megjegy: akik mindig természetesen egyúttal a JÓK is) hatalmasat kaszáltak, főként Usrael... izé... akkor még csak USA. Ja és persze csomó monarchia becsődölt, a köztársaság meg szépen elterjedt, mint. pl. a weimari, ami szintén szuper volt, mert Demokrácia.

De a gonosz menetelők, akiknek nincs humoruk (Megjegy: az csak kizárólag a zsidóknak van e világon) és mindig ordítoznak jel- meg vezényszavakat, továbbá egy alakzatba felállva csak egyirányba képesek elnézni, szóval semmi másra nem jók, a sötétek és ostobák elkezdték üldözni a JÓKAT meg a HALADÁS baloldali erőit, pl. Spanyolországból, az az algonosz Franco tábornok. (Megjegy: a főgonosz természetesen örökké Adolf lesz, aki még az ördögnél is rosszabb.)

Na szóval ők csak könyvet égettek, üldöztek, gyilkoltak, háborúztak, míg a bolsevikok csak nehézipart meg csupa Haladó dolgot adtak az Emberiségnek. Háborús bűnöket csak a fasiszták és csatlósaik követtek el, ezért örök megvetés, gyalázat és szidalom rájuk azóta is, meg örökkön-örökké.

Aki pedig az eddig leírtakat nem hiszi legalább Dogma szintjén, esetleg fasiszta kérdéseket merne feltenni fel, az bizony kirekesztő, antiszeméta, náci, trappista stb..
stb... Börtönt nekik a tagadásért !

Most pedig csicsikázni megyek. Holnap tudok válaszolni majd akinek kell.

Pá-pá !

lac1 2010.07.22. 23:13:11

@Rwindx:
Ezt nem mondanám kifejezetten hibának.
Csak zsidózni rendesen, szabatosan lehet, mert akkor ők a "hibákba" kötnek bele, elterelik a szót a lényegi kérdésről.

Rwindx 2010.07.22. 23:13:22

@Antifaszok Réme:
Értem én az iróniát, de nem hiszem hogy ennek a címzettjének nekem kellene lennem. Talán esetleg kezd újra olvasni onnan ahonnan felemlítettem az oktatás fejlesztésének szükségességét. A miértjét is.

Ma csupa értetlen emberbe futok bele, vagy tényleg ennyire érthetetlen lennék?

Rwindx 2010.07.22. 23:22:34

@lac1:
A zsidózás nem az én asztalom, de biztos így van.

Azért annak örülök hogy két egymás követő kommentből az egyik azt érzékelteti hogy vélhetően a fasisztázók táborába tartozom, míg a másik a vélt "zsidózásomat" tökéletesítené.

Akkor úgy tűnik mégsem velem van a probléma.

Ellensúly 2010.07.22. 23:23:11

Ez most komoly? Nem akarom elhinni, hogy Kovalik ennyire lealjasodott...

lac1 2010.07.22. 23:34:50

@Rwindx:
Bocsi, nem zsidózni, hanem véleményt formál(z)ni!
:-))))))))))))
(tudhatnád már, hogy aki nem ért velük egyet, az antiszemita és zsidózik)

Rwindx 2010.07.22. 23:54:11

@lac1: @Antifaszok Réme:

Ok, az is előfordulhat hogy én vagyok a fáradt.
Majd holnap újra átolvasom az egészet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 10:22:04

@Tehetetlen Dodó: elzavarták ezt is a nácik, akárcsak thomast mannt, marlene dietricht, micsoda tehetségek!
ezek a mucsai nácik mindig kultúraellenesek!
ki kéne irtani őket

kündü 2010.07.23. 10:42:50

@Bableves:

Kiváló "jellem"-zés.....

EZT A - belső destrukció által módszeresen folytatott - magyarság-gyűlölő, köpködő, útszéli rongy-gyűjtő handlé-stílust AZONBAN a Btk-ban PÖNALIZÁLNI KELL,

mert ez egyféle hazaárulás!!!

A Nemzetbiztonsági törvény szerint az NBH - ill. jogutódja, az Alkotmányvédő Hivatal - hatásköre KITERJED A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG JÓ HÍRÉT SÉRTŐ CSELEKMÉNYEKRE és SZEMÉLYEKRE IS!

Drótozzák be az a nemzetellenes, hazaáruló köcsögöt,

s aztán nem baj, ha a kádban áramütést szenved a vibrátorától!!!

kündü 2010.07.23. 10:49:46

@rás:

A te -és Dr. Zerge - fajtájára, megmondásaira SEMMI SZÜKSÉGÜNK!

Az az idő régen elmúlt, hogy lágy sirámú, de erősen antimagyar puhapöcsűek mondják meg nekünk, MIT SZERESSÜNK!!!

kündü 2010.07.23. 10:51:56

@Antifaszok Réme

Nekem a Főgonosz egy MARKSZ nevű zsidó, a trieri rabbi és a pozsonyi rabbi leányának ONOKÁJA.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.23. 14:59:10

nahát, ez a kovalik! véletlenül megint egy zsidó, aki buzi is.

tegnap mikor megszületett a lányom, megfogadtam, hogy minden más mellett ráhagyom a grift-hez tartozó jelszót. a harc folytatódik! :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.23. 15:03:05

@Grift:

Gratulálok és szeretettel üdvözlöm a kisleányt :)))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 15:08:04

@Grift: :D

ha mást nem is, de egy jelszót már biztosan kapni fog:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.23. 15:10:08

@Elpet: köszönöm, átadom! :)

remélem maga még a mandiner főszerkesztője lesz mikor a jányom fasiszta szellemű írásokkal bombázza majd a szerkesztőséget.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.07.23. 15:11:59

@kackia: a művészet mecénás nélkül semit se ér, vagy nem jut el senkihez

innen már csak egy lépés az uzsora
és a királyok uzsorája

kackia 2010.07.23. 16:37:30

@tesz-vesz:Bár írtam valamit az első száz hozzászóló között, de abban egyszer sem állítottam, hogy ez nem így van.

Fejér Lilla 2010.07.24. 13:03:28

@Dr. Zerge: Szerintem egy művészembernek, különösen, ha nagyra tartja saját magát (és önbizalomban Kovaliknál nincs hiány) kellene legyen annyi stílusérzéke, hogy nem szarik a saját fészkébe ilyen hazug módon. Kovalik lehet jó rendező, attól még ebben az interjúban egy jellemtelen patkány. Az, hogy az interjúja az emberi gyengeségeit megmutatja, nem fogja visszamenőleg semmissé tenni a jó és a gyenge művészi teljesítményeit sem.

avas_lali 2010.07.25. 11:07:46

Kedves Barátaim, és elsősorban kedves Gellért!
Az opera-világ című szakhonlap teljes terjedelmében lehozta az idézett Kovalik interjút. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy az eredeti szövegkörnyezetben a kiragadott mondatok egész mást jelentenek. Furcsa, hogy Kovalik pl. egáltalán nem beszél a filmről... Vajon ezek a részletek hogyan kerültek a blogba!? Nem baj, ha az egyeltlen nemzetközileg elismert magyar operarendezőt, aki 10 éven keresztül egy generációt adott a Magyar Operaéletnek fikázuk. Ezt lehet - főleg olyan rendszeres színházbajáróktól, akik tisztában vannak Kovlik munkáságával - mint a kommentelő társaim nagyrésze. Ám azt mégsem tartom követendő példának, hogy egy rangos napilapnak adott mértékadó magyar gondolkodó riportját kiforgasuk a saját szánk íze szerint. Legalább mi játszunk tiszteségesen, ez adjon nekünk Magyaroknak tartást!
A szuperautók elakadtak a hülye országutakon” - Kovalik-interjú a Süddeutsche Zeitungban (2010-07-25)

A müncheni napilap július 19-i számában jelent meg egy interjú Kovalik Balázzsal. Azóta több helyütt is foglalkoztak a cikkel, idéztek is belőle, de az egész az Interneten még sem eredetiben, sem magyarul nem olvasható. A következőkben az interjút teljes terjedelmében közöljük, magyar fordításban.

http://www.opera-vilag.hu/hirek_teljes.„a+szuperautok+elakadtak+a+hulye+orszagutakon”+++kovalik+interju+a+suddeutsche+zeitungban+(2010+07+25)-775.html

Süddeutsche Zeitung, 2010. július 19.

„A szuperautók elakadtak a hülye országutakon”

Jobbratolódás után valami ősi kultúrát keresnek Magyarországon. Beszélgetés Kovalik Balázzsal, a Magyar Állami Operaház elbocsátott művészeti vezetőjével

Kovalik Balázs Budapesten született, majd rendezést tanult a müncheni Bajor Színművészeti Akadémián. Tavaly látványos Bohémélet-rendezéssel tért vissza ide, idén pedig Eötvös Péter Az ördög tragédiája című operájának ősbemutatóját rendezte. 2007 óta volt a budapesti Állami Operaház művészeti vezetője – majd az áprilisi magyarországi parlamenti választások jobbratolódása – a jobboldali konzervatív Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt kétharmados többséget szerzett a Parlamentben, ahová a szélsőjobboldali Jobbik is bejutott – meghozta számára az elbocsátást.

S[üddeutsche] Z[eitung]: Meddig szólt volna budapesti szerződése?

Kovalik: Némileg furcsa, átláthatatlan okokból, és mivel a főigazgató szívélyesen óvatos volt velem, bár nem lettem 2012-ig hivatalosan kinevezve – ellentétben a főigazgatóval és Fischer Ádám főzeneigazgatóval – , az együttműködést mégis 2012-ig terveztük. Az én „művészeti igazgatói” posztom korábban egyáltalán nem létezett, ezért nem lehetett a kinevezésem időtartamát szerződésben rögzíteni, mivel az Operaház struktúrájának átszervezése csupán nemrég kezdődött el.

SZ: És július 1-jén egyik napról a másikra felmondtak önnek?

Kovalik: Nem, nem egyik napról a másikra, hanem hat nappal korábban.

SZ: Milyen indoklással?

Kovalik: Az indoklás az, hogy az új kultuszminiszter, aki május 29. óta van hivatalban, levélben tudatta az Operával, hogy Kovalik Balázs szerződését nem szabad meghosszabbítani. Hogy három hét hivatali idő után miért ez volt az első és legfontosabb dolga, azt tőle kéne megkérdezni. Bizonyára valamiféle intrika is szerepet játszott az ügyben (ami a színházi életben egyáltalán nem ritka), s ebbe alkalmasint a főigazgató is belekeveredett – honnan tudhatná különben az új miniszter, hogy a kinevezésem nem szól 2012-ig. De ezek csak apró, mellékes szempontok, hogy a saját embereim előtt is elárulva érezzem magam.

SZ: A kultuszminiszter Fidesz-tag?

Kovalik: Nem tudom, melyik párthoz tartozik, sosem foglalkoztam politikával. Korábban tudós és orvos volt, most pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát [Nationale Kraftquelle] vezeti – nagyjából így fordíthatnám le. Ez egy új minisztérium, ahová a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a szociális- és munkaügy tartozik, s mindegyik területet külön államtitkár irányítja. De a felmondás alján az új csúcsminiszter aláírása áll.

SZ: Mégis, lehetséges volna, hogy ön egyszerűen rossz munkát végzett, és ezért rúgták ki?

Kovalik: Lehetséges. Örülnék, ha valaki így indokolná. De egyáltalán nincs indoklás. Problémát jelent, hogy a Traviata helyett A trubadúrt játsszuk, vagy a Rigoletto helyett a Pillangókisasszonyt? A Magyar Állami Operaházat még mindig igen klasszikus repertoár jellemzi. Az volt a feladatom, hogy ezt a repertoárt olyan szélesnek őrizzem meg, amennyire csak lehet, mindegy, hogy egyetértek-e vele vagy sem.

SZ: A Magyar Állami Operaház Bohémélet-rendezése hetvenöt éves. Mit lehet rajta egyáltalán megőrizni?

Kovalik: Először akkor merültek fel problémák, mikor új rendezésben szerettem volna bemutatni a magyar nemzeti operát, Erkel Ferenc Bánk bánját. Új rendezést szerettem volna, mert a darab százötven éves, és Erkel idén kétszáz éve született. Olasz rendezőt hívtam meg a darabra, Cesare Lievit – s máris viták támadtak, hogy miért kell ezt a darabot egy külföldinek rendeznie. Lievi igazából nem lett volna egy Konwitschny, hanem inkább egy finom, elővigyázatos úriember. Nos, erre egyébként sem kerül sor, mert két nappal az elbocsátásom után a főigazgató törölte a premiert a műsortervből.

SZ: Ez azt jelenti, hogy a nemzeti-konzervatív áramlatokat már az áprilisi választások előtt is világosan lehetett érzékelni?

Kovalik: Így érzékeltem. A Fidesz egy ellenségképre építette politikáját. Ezek voltak a szocialisták. Immár kétharmados többségük van, a baloldal legyőzve, ideje új ellenséget keresni. Most a nyugati vállalatok, az amerikai befolyás és a zsidó pénz ellen harcolnak…

SZ: Valóban használják a „zsidó pénz” kifejezést?

Kovalik: Folyamatosan, bár sosem hivatalosan. Az ilyen kifejezések lassan szalonképessé válnak. A jobboldali radikálisok a Parlamentben kétséget sem hagynak afelől, hogy valami ősi magyar kultúrát szeretnének helyreállítani. Természetesen a nyugati gazdaság képviselőivel pillanatnyilag nem mernek szembeszállni, hiszen akkor Magyarország rögtön összeomlana.

SZ: Így aztán a művészetben zajlik tisztogatás.

Kovalik: Általánosan ettől tart az ember. Olyan kijelentések hangzanak el, mint hogy a magyar kulturális életet meg kell tisztítani, és a tisztulásnak belülről kell jönnie. Vagy: Magyarországnak egy nemzeti, „költői”, egészséges színházi életre van szüksége. Ilyeneket lehet olvasni és hallani.

SZ: Vannak további esetek az öné mellett?

Kovalik: Lesznek. Az én esetemben gyorsan ment a dolog, mert nem volt valódi szerződésem. A Televíziónál már megtörtént a személycsere, és rövidesen a Rádió is sorra kerül.

SZ: Hogyan zajlott az elmúlt három év a Magyar Állami Operaházban?

Kovalik: Fáradságos volt. Fischer Ádámmal megpróbáltuk nemzetközibbé tenni a Házat. De ha nem lehet megváltoztatni a szerződéseket és a törvényeket, amelyek az embereket a színházhoz kötik, ez nagyon lassan megy. Az elmúlt évtizedekben nagyon ritkán dolgozott nem-magyar művész a Házban. Ez természetesen a pénz miatt is van. De ugyan kit tudna megnyerni ön egy színháznak, ahol magától értetődő dolgok miatt is rendszeresen vitatkozni kell? Nálunk még mindig nagyon kevés dolog működik úgy, mint egy nyugati operaházban. Mégis el tudunk érni valamit, ha kifejlesztünk egy kommunikációt, ami mellett jobb, ha magyarul tudunk. Szinte senki nem beszél más nyelven a Magyar Állami Operaházban. Nekünk – képletesen szólva – sok jó ötletünk volt, de a szuperautók elakadtak a hülye országúton.

SZ: Lehetséges volna Budapesten előadni Eötvös Az ördög tragédiája című operáját – amely mégiscsak egy magyar nemzeti dráma magyar zeneszerző általi megzenésítése?

Kovalik: Már azok a magyarok is, akik itt Münchenben vagy Németországban élnek, elszörnyedtek azon, hogy mit csinált Eötvös a drámából. Most már azt is értem, miért mondta nekem Eötvös, hogy az operát Magyarországon nem fogja előadni.

SZ: Mindig ilyen nehézkesek az ön honfitársai?

Kovalik: Nagyon kevés magyar ismeri a világot. A politikailag legaktívabb réteg esetleg elutazik egy horvátországi nyaralásra vagy a müncheni Oktoberfestre, de a világot nem ismeri. Bezárkóznak előle, és félnek a változásoktól. Magyarország évszázadok óta egy megoldatlan problémával viaskodik: nem tudjuk, hogy lenyeljük vagy kiköpjük-e a nyugati kultúrát.

SZ: Ehelyett minden középületben ott lóg a Nyilatkozat, ami szerint Magyarország mindenütt ott van, ahol egy magyar is jelen van.

Kovalik: Igen, hát nem gyönyörű? Ennek erősítenie kell a nemzeti öntudatot. Először is ott áll, hogy az áprilisi választás valójában forradalom volt, hogy a kormányzás olyan nemzeti értékeken alapul, mint Munka, Család és Rend, és hogy ezeket az értékeket minden bel- és külföldi magyarnak képviselnie kell. De ez a halandzsa nem is olyan fontos kérdés, mint az, hogy miért kell hivatalosan ötvenszer hetven centiméteres nagyságban és színesben kifüggeszteni.

SZ: Ott lóg a Nyilatkozat a törzskávézójában is?

Kovalik: Nem, ott pár hete magyar zászlók és címerek lógnak, meg egy nyilatkozat a magyar szélsőjobb magánhadseregének támogatásáról.

SZ: Fél?

Kovalik: Ha ez így megy tovább – igen. A baloldali újságok, már amelyik még létezik, már diktatúráról beszélnek. S engem nagyon zavar az értelmiség és a művészek általános hallgatása. A kirúgásom után ugyan keringett egy körlevél a Facebookon, de mit használ az?

SZ: Van bárhol Magyarországon olyan operaház, amely többet akar, mint mesét mondani?

Kovalik: Van néhány városi színház, ahol még működnek kis operatársulatok, de ezektől lassan elmaradnak a nézők – az emberek szívesebben néznek tévét, ami olcsóbb. A kommunisták megpróbáltak létrehozni egy népoperai cirkuszt, és busszal fuvarozták rá az embereket. Eközben kihalt Budapest második operaháza – akkor sem látogatták többen, ha ingyen játszották benne A sevillai borbélyt. A közönség nem szereti az operát. Az iskolákban keveset tesznek a művelődésért, maguknak a színházaknak kevés pénzük van az ifjúságra. Három év alatt nem tudtam elintézni, hogy fölvegyünk egy dramaturgot az Operába. Többek között azért, mert a főigazgató félt, hogy ha dramaturgokat hozok a Házba, saját csoport alakul ki körülöttem és megerősödöm. A főigazgató egy politikus, akinek fogalma sincs a művészetről. Annál több a hatalomról. Négy éve van hivatalban, és minden áron ott is akar maradni.

SZ: Magyarországi rendezései is olyan vadak, okosak és kompromisszummentesek voltak, mint németországi munkái?

Kovalik: Csak néhány ilyen volt, és ezek „botrányrendezések” lettek. Németországban sokkal szabadabban szárnyalhatok a művészetben. Bohémélet-rendezésem, amit itt, Münchenben nagyon dicsértek, Magyarországon nem csak éles bírálatban részesülne, de egyenesen elképzelhetetlen volna. Ott mindig meg kell kérdeznünk magunktól, mit szabad még, meddig fogadnak még el. Szabad-e a Kékszakállúnak, a nemzeti szupermacsónak a földre feküdnie? A Fidelióban Leonóra áriája alatt a színpadon átsétál egy idős asszony béke-zászlóval a kezében. Erre azonnal azt olvasom, Kovalik egy meleg aktivista. Csak mert az emberek nem tudják, mi az a béke-zászló. De vannak pozitív visszajelzések, még keresztény újságokban is. És rajongótábora is van a rendezéseimnek.

SZ: Úgy gondolja, hogy e beszélgetés után kap még felkéréseket Magyarországon?

Kovalik: Meglepne. De ha nem lesz többé lehetőségem ott dolgozni, el kell hagynom az országot.

Egbert Tholl

Fordítás: Bóka Gábor

avas_lali 2010.07.25. 11:16:18

@Gasper:
Ugyan, ugyan kedves Gasper. Mit tudsz te az operáról? Itt seggdugaszozol, amikor a feleségedet ezek a düdös komcsik vették fel az Operaházba miközben létszámstop van?
Láttál valaha Kovalik, vagy bármilyen más rendezést? Tudod, hogy ez a harmadrangú nímand Eötvös Péter ősbemutatót rendezet februárban Münchenben - a három vezető német operaház egyikében?
a mezzon jobbak a rendezések, mint Pesten (amiket nem láttál), tudod, hogy mennyivel könnyebb tíszer akkora költségvetésből alkotni?
Mielőtt véleménytformálnál egy kérdésben, amihez nem értesz legaláb olvasd el, mit nyilatkozott Kovalik. Nem a Gellért barátunk által gyomorforgatóan kiforgatott változatra kell reagálni...

Tehetetlen Dodó 2010.07.25. 11:27:09

@Grift: Isten éltesse sokáig a drága gyermeket!
(Mi lesz a neve? Remélem, nem Falangina...).

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.25. 12:21:01

@avas_lali: én nem értek az operarendezéshez, ha olyan jó arc, akkor úgyis megveszik lábon. Nem kell rinyálni.

Viszont az ergé által idézett szöveget tényleg mondta a fazon. Maga szerint hogyan kellene helyesen értenünk a fazon szövegét?

Bell & Sebastian 2010.07.25. 13:28:06

Hát úgy, hogy nem felkelt a mocsadék, pedig már majdnem kiműtöttük a gerincét. De bezzeg maguk!
(Sie sprechen sehr gut Küchendeutsch, Herr Troll.)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.25. 13:39:25

@avas_lali: "Nem a Gellért barátunk által gyomorforgatóan kiforgatott változatra kell reagálni... "

Na itt álljunk meg: az általad is belinkelt változat ugyanúgy fordítja le a szöveget, ahogy én tettem. A cikk elején hozzátettem, hogy nem a teljes cikket, hanem annak politizáló részét fogom szemlézni.

Egy hibát viszont el kell ismernem: "A nyugati filmek" avagy "a nyugati vállalatok" szerepel-e a szövegben?

Nos, ahogy a cikk elején is jeleztem, az eredeti cikket faxon kaptuk meg, ami - ahogy azt mind tudjuk - nem túl jó minőségű másolatot eredményez. Na most, az általam megkapott faxon "gegen westliche Filmen"-t olvastam, de lehet, hogy az eredeti szövegben "gegen westliche Firmen" szerepelt. Ha jól emlékszem, ez a mondat a lap alján volt, és a homályos, kopottas betűk miatt rosszul silabizáltam ki, és a kopott "r" betűt "l"nek olvastam. Valóban valószínűbb, hogy vállalatokról volt szó.

Jó lenne eredetiben vagy online elolvasni a cikke, hogy megbizonyosodjunk róla.

De ezen kívül semmi tévedést nem látok, a "gyomorforgató kiforgatást" pedig kikérem magamnak.

Alfőmérnök 2010.07.25. 14:20:22

@rajcsányi.gellért (ergé): Azért a "nyugati vállalatok" valószínűbbnek tűnik, mert a "nyugati filmes" változat nem csak baromság (mint a többi állítása), hanem tök értelmetlen is. A vállalatos verziónak van értelme, és ha a multikat érti rajta, akkor még valamennyire igaz is (csak míg Kovalik szerint ez hiba, szerintem erény).

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.25. 14:31:07

@avas_lali: tudod, az aljasságnak és a primitív kulturálatlanságnak is van határa, miután a magánvéleményem alapján a családomat kezded ki. Láthatóan informálva vagy, de egyáltalán nem jól. Arra sem vagy érdemes, hogy ezt a dolgot személyesen rendezzem veled.

rakri 2010.07.25. 15:22:41

@Gasper: Csak neked szabad masokat maganvelemenyuk miatt kikezdeni. Mocskos nyilas.

Bell & Sebastian 2010.07.25. 15:34:17

@rakri:
Te vagy az emberünk, mozdony után első vagon.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.25. 20:18:17

@avas_lali:

tudja, azon túl, hogy gaspernak igaza van, és ritka aljas dolog valaki nem tetsző véleménye okán, nem másokra tartozó dolgokat teregetni, azt is el kell mondjam, hogy vass lajosra utaló nickkel megjelenni egy ilyen patkánygesztussal, vassnak is egy pofon. vass, lehet hogy komcsi, de a toller fajtájából való, tökös, egyenes ember. nem hiszem, hogy avas lali néven, féregként virtualizálná magát, még ha olvasná is a mandinert.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.25. 20:23:31

egyébként a ner remélem megszüli a btk módosítását, mely büntetni rendeli majd a hazaárulásnak ezt a formáját, amit vendégszármazásúak művelnek már évtizedek óta. börtönnel, vagy legalább állampolgárságtól megfosztással.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:05:49

@Grift:

Ritkán használom ezt a szót, de Vass egy proli, nem való az Opera élére.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.25. 22:08:55

@Téglagyári Megálló:
persze, de ez nem mond ellent annak amit mondtam.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:10:54

@Grift:

Már nem akarok Griftnek ellent mondani. Málnásival azért néha vitatkoznék.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:14:53

@Grift:

Mert Grift az igazság bülbülszavú madara, nyilván azért.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.25. 22:15:37

@Téglagyári Megálló: amúgy Vass Lajos tényleg korrekt ember. Semmi köze ehhez a féreghez, aki ma inszinuált.

Téglagyári Megálló 2010.07.25. 22:21:24

@Gasper:

Ez lehet, hogy így van, magának és Griftnek elhiszem, amit én mondtam, csak azért, mert hallottam beszélni az Opera színpadán, és hát messze volt a kifinomultságtól, amit el tudnék képzelni azon a helyen.

Alfőmérnök 2010.07.25. 22:57:42

@rakri: Csak szólok, hogy ez a nyilasozás ma már nem menő, csak saját magadat teszed nevetségessé.
Amúgy ki vagy ezzel az egy hozzászólásoddal, avas lali, vagy a felesége?

Werwolf 2010.07.31. 11:05:09

az ilyen kovalik-felek mindig felnek, csomagoljak a böröndjüket, hazugsagokkal ajvekoljak tele a mediat külföldön, nacizmust kialtanak, amint nem kapnak szamolatlan közpenzt a lila, ostoba önmegvalositasaikra, aztan megis mindig maradnak es itt rontjak a levegöt.

el lehet menni.

Az egesz tolvaj mszmp botranykormanyzas alatt pofaztak nekünk, hogy szabad piac, meg teljesitmeny, meg verseny, stb.
Elötte a lehetöseg, hogy most bizonyitson versenyhelyzetben is. Meg, hogy kussoljon.

lüke 2010.09.18. 17:52:16

hát bizony kedves újságíró
nem mindegy hogy idd ki vagy vidd ki a bilit

lüke 2010.09.18. 17:54:51

Kovalik Károly újságíró, riporter, televíziós műsorvezető (* 1927
hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Telev%C3%ADzi%C3%B3
mert minden mindennel összefügg

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.09.19. 13:37:07

Az interjúalany a tegnapi Népszabadságban is feltűnt: nol.hu/kult/20100918-az_operahaz_a_politika_jatekszere

Érdekes, itt a "zsidó pénz ellen lép fel a Fidesz" kitétel nem szerepel.
süti beállítások módosítása