Összeesküvés a kommunizmus ellen
2010. július 01. írta: dobray

Összeesküvés a kommunizmus ellen

  Túl konzervatív, túl katolikus, túl angol - három kritika, három ember, akikről senki sem gondolta volna annak idején, hogy egyszer a világpolitika alakítói lesznek. Ronald Reagan, Margaret Thatcher és II. János Pál - három ember, akik nélkül talán még ma is hallgathatnánk a Lenin által olyannyira kedvelt hasznos idióták és a felpuhult Nyugat-Európa, meg a békemozgalmak szovjetiádáit.

  Az ő történetüket, találkozásaikat, barátságukat és összefogásukat írta meg egyikük, Thatcher volt tanácsadója, John O'Sullivan újságíró kötetében, melyet a Heti Válasz és a Helikon adott ki, és aminek címe: Az elnök, a pápa és a miniszterelnök. Három olyan emberről van szó, akiknek a neve jó eséllyel - talán II. János Pálét leszámítva - szitokszó volt, és még ma is az Nyugat-Európában.

  Mert milyen kép is él róluk a mai közvéleményben? Az aranyos, de kotonellenes pápa, a sztrájkokat leverető, szociálisan érzéketlen Vaslady, és a latin-amerikai demokráciákat semmibe vevő, a saját érdekeiben felhasználó Ronald Reagan, aki ráadásul neoliberális, vagy mi a szösz volt, feleslegesen keménykedett a szovjetekkel, amikor a Gonosz birodalmának nevezte Moszkva impériumát, és csillagháborúba ölte a pénzt ahelyett, hogy folytatta volna a détente, az enyhülés politikáját.

  A könyvből kiderül, hogy Reagan és Thatcher még megválasztásuk előtt barátokká váltak, olyannyira, hogy ezt a barátságot később a fel-felbukkanó érdekellentétek sem tudták megtörni. Első ránézésre mintha a pápa kilógna ebből a sorból, nem csak annak okán, hogy nem politikus, hanem pap, és hogy nem országot, hanem egyházat vezet, hanem azért is, mert sokak szerint II. János Pál gazdasági nézetei messze álltak két kortársáétól. Tény és való, a pápa eleinte kétkedve tekintett Reaganre.

  Azonban az elnök első látogatása eloszlatta a pápa kételyeit (Reagan kormányzatában amúgyis igen sok katolikus foglalt helyet). Reagannek ellenben nem voltak kételyei a pápával kapcsolatban, csodálattal tekintett rá, és első lengyel útját is nyomon követte a tévén. II. jános Pál mély benyomást tett Reaganre.

  Egy másik szempontból azonban Thatcher az, aki kilóg a sorból. Nem, nem azért, mert nő. Mindhárom vezető ellen merényletet kíséreltek meg elkövetni, nem sokkal megválasztásuk után. Mindhárman túlélték, azonban csak kettőnek jelentett ez mély spirituális élményt: a pápának és az elnöknek. A pápa szerint a mára megőrült Ali Agca golyóját Isten vezérelte úgy, hogy ne legyen halálos. Reagan is úgy gondolta, miután meglőtték, hogy azért maradt életben, mert az Emeleti Nagyfőnöknek még terve van vele. És mind a ketten megbocsátottak merénylőjüknek. Reagan először mérges volt, aztán megenyhült az illető felé. A kórházban pedig viccelődött, és alighanem ekkor szerettette meg magát igazán az amerikaiakkal. Meg is akarta később látogatni merénylőjét, de orvosai tanácsára lemondott erről, szemben János Pállal, aki végül ellátogatott Ali Agcához. Thatcher esete azonban más volt. Egyrészt ő nem sebesült meg, mert nem ott tartózkodott, ahol a bomba robbant, viszont meghalt és megsebesült számos közeli ismerőse. Továbbá megbocsátani sem volt módjában az IRA merénylőinek, akik nem tanúsítottak megbánást, és folytatták tevékenységüket.

  A továbbiakban két fontos helyen zajlott a küzdelem: Lengyelországban és Latin-Amerikában. Mármint a kommunizmus ellen, habár a szerző kitér egy pillanatra a falklandi háborúra. O'Sullivan azt írja, Nagy-Britannia a háta közepére se kívánta ezt az incidenst. A Falkland-szigetek, vagy ahogy az argentinok hívják, a Malvin-szigetek messze vannak és nem bírnak semmilyen jelentőséggel, unalmas sivatag az összes, kilométereken át a nagy büdös semmi, amint azt Sir Denis Thatcher írta. Gazdaságilag értéktelenek. Az argentin katonai junta presztízsből akart lecsapni rájuk, London pedig a beavatkozással az ottani brit telepesek (kelperek, azaz hínárosok) kérésének tett eleget.

  Mindenesetre a konfliktus kirobbanásában és a hadsereg bevetésében nagy szerepe volt egy argentin ócskavas-kereskedőnek, aki a Buenos Aires-i brit nagykövetségen engedélyért folyamodott, hogy megtisztítson egy elhagyott hajó- és ócskavastemetőt egy bálnafeldolgozó üzemben, Dél-Georgia szigetén. Az engedély meglett, negyven munkás meg is jelent a helyszínen, és kitűzték az argentin zászlót, valószínűleg csak egyszerű hazafi túlbuzgóságból. Azonban ez nem kerülte el a közelben állomásozó brit Antarktisz-kutatók figyelmét, akik jelentették a dolgot Londonnak.

  Na, de lépjünk át Latin-Amerikába. Itt elsőként a pápának akadt dolga, akinek meg kellett állítania a felszabadítás teológiájának (felszabteol) terjedését. Meg is győzte a latin-amerikai püspököket a felszabteol marxoid beütéséről, de azért később még akadt ezzel dolga a tanítóhivatalnak, a Hittani Kongregáció kétszer ítélte el a felszabteolt a mai pápa, Ratzinger bíboros vezetése alatt (Libertatis nuntius, Libertatis conscientia). Az Egyesült Államok püspöki kara azonban a pápával ellentétben továbbra is ellenezte Reagan latin-amerikai politikáját, amelynek során az elnök a kontrákat támogatta. Míg például a salvadori püspökök a centrista, kereszténydemokrata erőket támogatták országukban, addig az USA katolikus egyháza a felszabteoltól befolyásolt misszionáriusok befolyása alatt álltak, és míg a salvadori hadsereg bűneit elítélték, a sandinistákéit megbocsátották, mint az Usa politikájára adott jogos választ. Ez azért volt veszélyes, mert Reagan a reageni demokratákkal nyert választást 1980-ban, akik társadalmilag konzervatív katolikusok voltak, akikre nagy befolyássol volt a püspöki kar. Végül a Reagan közép-amerikai politikáját ellenzők akkor veszítettek csatát, amikor II. János Pált botrányos körülmények között fogadták Nicaraguában a sandinisták, nem engedték, hogy végigmondja, amit szeretne, ehelyett a hangszórókat bömböltették. Szóval, ahogy O'Sullivan írja, amikor végleg kiderült, hogy a sandinisták nem kultúremberek, nem hős forradalmárok, hanem otromba banditák.

  Lengyelországban eközben elterjedt a kulturális-vallási ellenállás, a pápa példája nyomán, még krakkói érsek korából. A rendszer megijedt, azonban Moszkában tudták, hogy nem verhetik le szovjet segítséggel a lengyeket. (Stanislaw Dziwisz, II. János Pál volt titkára, mai krakkói érsek visszaemlékezéseiben írja, hogy a pápa beiktatásakor a Szent Péter téren a szovjet küldöttség vezetője azzal fordult a lengyel kollégájához: a lengyel szocializmusnak arra futotta, hogy egy pápát adjon a világnak.) Reagan, a pápa és az angolok folyamatosan pénzelték a Szolidaritást, habár a pápa szerény anyagi segítsége nem vetekedhetett az amerikai segélyek méreteivel. Angol bárónők pedig megtanultak vezetni, és kamionokon vitték el a segélyt a lengyeleknek.

  Szóval ott tartottunk, hogy a szovjetek nem akarnak bevonulni. Ellenben Moszkvába rendelik Jaruzelskit. A tábornok, honvédelmi miniszter, akit a legjobb elvtársnak tartanak a Kremlben megy is, ám előtte kollégájának gondjaira bízza családját - attól fél, úgy fog járni, mint Dubcek a prági tavasz miatt. később Jaruzelski maga kéri, hogy a Varsói Szerződés legyen szíves bevonulni, azonban a vén Andropov közli: szó se lehet róla, azt nem lehet megkockáztatni. Ehhez képest Jaru minapi, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának adott interjújában is arra hivatkozik, amire minden kommunista: a történelmi szükségszerűségre, mert ha ő nem csinál semmit, bevonulnak a szovjetek.

  Azonban a Szovjetunió már kezdett elgyengülni. A végső harc az Európába telepítendő közepes hatótávolságú rakéták körül robbant ki. Ez azonban nem tetszett a sok naiv békeaktivistának sem Európában, sem Amerikában, akik nekiálltak tüntetni az ilyen tervek ellen. Kínos volt a helyzet, mert épp többeknek választást kellett nyerniük. Végül nyertek.

  Aztán, csak hogy rövidebbre fogjam, előállt Reagen a csillagháborús tervével. Mint a kötetből kiderül, Reagan szíve mélyén és személyesen a nukleáris leszerelés híve volt, szemben Thatcherrel, aki a nukleáris elrettentésben látta a béke olcsó és biztos zálogát. A rakétalelövős amerikai védelmi rendszer meg is ijesztette Thatchert, ő maga is ellenezte, és Reagan is majdnem feladta azt, amikor Reykjavíkban tárgyalt Gorbacsovval. (Korábban megkérdezték tőle, miért nem tárgyalt még szovjet főtitkárral - mert mind meghalnak itt nekem, válaszolta, miután Andropovot elég gyorsan követte a temetőbe Csernyenkó). 

  Ennyit most, a többi izgi történetet meghagyom az olvasóknak, remélem, sikerült kedvet teremtenem a kötet  elolvasásához, amely bemutatja, milyen szerepet játszott az öröknek hitt és már elfogadott Szovjetunió és a kommunizmus összeomlásában három olyan vezető, akik kellemetlenek voltak a szocdem Európának, és akik sokkal közelebb álltak egymáshoz, mint azt sokan gondolják. Ahogy az igazi angolszász nézőpontból író szerző megjegyzi: mindhárman a maguk módján a reményt hirdették és testesítették meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr512116359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.01. 22:25:31

@Téglagyári Megálló:

Az én katolicizmusomban van egy engedetlenségi záradék. Különben tőlem annyit fennhat a pápa, amennyit csak akar.

@Tehetetlen Dodó:

Teller az ÉSZ javasolta például Budapesten társasházak pincéjébe atomkazánok telepítését. Javasolta Alaszka partjaiba egy nagy öböl robantását kikötő céljára hidrogénbombával, vagy atommal, már nem rémlik jól.
Akkora barom volt, mint ide Jeruzsálem.
A zsidók szenvedélyes emberiségkiirtási vágya munkált benne és a többi atomtudósban.

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 22:25:40

@bz249: Ja. Csak annyira szeretik leszólni.

bz249 2010.07.01. 22:32:49

@Tehetetlen Dodó: pedig nem kellene, erre az egy dologra való a vezető, hogy meghozza a döntést. Nem okosnak kell lennie meg ügyesnek, hanem keménynek és inspirálónak. Reagen kemény volt és inspiráló, emiatt a győzelem az övé. Az ő helyzetében simán lehetett volna más utat választani, és akkor a mai napig szovjet csapatok lennének nálunk (előbb-utóbb összeomlott volna a kommunizmus, de nem mindegy mikor és hogy).

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 22:34:26

@ArmaGeddon Bácsi: Ezt nem tudom, de a csillagháború állítólag az ő ötlete volt.

Tehetetlen Dodó 2010.07.01. 22:40:04

@bz249: Ebéd előtt (13.10) erről már töprengtem egy sort és többek között erre jutottam:

"Szóval, nem lebecsülve a három említett egyén érdemeit, mégiscsak úgy vélem, hogy elsősorban a szovjet birodalom verseny-, sőt életképtelensége volt az összeomlás fő oka, erre csak jól rásegített a helyzetet helyesen felismerő és bátran cselekedni merészelő akkori politikusok és más nagyformátumú közszereplők tevékenysége"

Valóban, RR nélkül bizonyára tovább húzták volna még, bár a történelem még rövid távon sem ismeri a "mi lett volna, ha?" fogalmát.

bz249 2010.07.01. 22:45:59

@Tehetetlen Dodó: elnézést abban az időben éppen trollversenyt tartottak ennél posztnál, úgyhogy nem olvastam el a kommenteket. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.01. 23:12:34

Minek ez a barom vita? Nézzenek inkább valami jó filmet. Mondjuk a Tökéletleneket. A politika már elveszett, hiába az Alzheimer-kóros nagy arcok utólagos elismerése. Én is elismerem őket, de... aztán...?

Bell & Sebastian 2010.07.02. 00:24:34

@mavo:
Azért az kiviláglott, hogy a keleti szláv kultúra is egy nagy, sötét folt a lelkeden.

@Loxon & @bz249:
Kvazirhoz csak kettő kellett belőlük.
(νάνος/Zwerg/карлик/dwarf)

:)

raja ram 2010.07.02. 02:01:53

20 évvel a keleti blokk összeomlása után világosan látszik az ok. A háttérben álló erők elérkezettnek látták a legújabb kísérlet beindítását. Ennek a kísérletnek a neve: globalizáció. A globalizációhoz hatalmas piac, információtechnikai robbanás kellett, határok és erős nemzetek nélkül. A kommunizmus nevű kísérlet nem lett teljesen eltörölve, sőt mind a három véglet (Kína,É-Korea,Kuba)tovább működik.A rendszer működésének alapfeltétele: az ellenségkép, természetesen nem hiányozhat, gyorsan lett egy kreálva, az iszlám.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 08:20:56

@raja ram:
Ez a beszéd! Azt talán tudjuk, hogy van iszlám szabadkőművesség is, a csecsen lázadások irányítói például a Nagy Turán páholy tagjai voltak. Szerencsétlen csecsen kisembereket úgy küldték a vágóhídra, mint Kossuth és Petőfi, meg társaik a magyarokat, és mindez a Globalizáció szent ügyét szolgálta.
Természetesen a kommunista kísérlet is a globalizáció érdekében történt, emlékszünk, milyen sokáig erőltették a bolsik a forradalom exportját. Mikor kiderült, hogy nem ez válik be, hogy a népek elhülyjtett tagjaival akár népszavazáson is jóvá lehet hagyatni pl. az EU és NATO-belépésüket, akkor ejtették a komcsizmust.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 08:49:50

www.fromthewilderness.com/free/ww3/10_09_01_carlyle.html

The Best Enemies Money Can Buy

From Hitler To Saddam Hussein to Osama bin Laden - Insider Connections and the Bush Family's Partnership with Killers of Americans

Brown Brothers, Harriman - BNL- and the Carlyle Group

By Michael C. Ruppert

A CArlyle zárt befektetési cégben üzlettársak voltak Bush család és a Bin laden család.

Az USA globalizációs stratégiájához szükséges gonosz ellenségkép reuzsimjeinek felépítésében, felfegyverzésében a Bush család nemzedékek óta kiveszi a részét. Amerikai pénz fegyverezte Hitlert Szaddámot és Oszamát.
Az itt dicsért Reagan több kulcsembere is felbukkan a sztorikban, többnyire összegfüggésben a kábítószerfogyasztás robbanásszerű növelésével, lásd az orosz, a koszovói és a dél-amerikai szálat. Mindenhol nő a kábítószerforgalom, ahol ezek "demokráciát terjesztenek".

Ennyit a három szentképről a poszt tetején. A legdurvább a pápa esete, mert pont tőle várnánk ilyet a legkevésbé.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 09:47:42

Ősidők óta szokás, hogy a lelkes ifjú neokon szerzők idenyomatják az ideológiai szentbeszédeiket, aztán a kemény cáfolatainkra sose reagálnak, sose tudják megvédeni neokon üdvtörténetüket.
Nem tudom beleélni magam a lelkivilágukba...
Hiába, nem születtem kiválasztottnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:19:53

@SzaGyu:

á, újabb rajongó. amúgy, ha nem tetszik, elmégy oszt megbaszod a fényességes telihóóóóóóóóóóóóóódat :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.02. 10:22:12

@Bell & Sebastian:

"Azért az kiviláglott, hogy a keleti szláv kultúra is egy nagy, sötét folt a lelkeden."

ezt minden bizonnyal megmagyarázod

(nyugati szláv kultúra is van?)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 10:41:36

@ArmaGeddon Bácsi: "Azt talán tudjuk, hogy van iszlám szabadkőművesség is..."

Szerintem ez Kemál pasa és az ifjútörökök mozgalma, valamint a szekuláris Törökország megteremtése óta egészen nyilvánvaló.
Amúgy pedig Atatürk és török szabadkőmüvesség rulez! :)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 11:09:45

@Gasper:
Nem egészen, ugyanis az ifjútörökök, Kemál és a Dönme tagjai általában francia és olasz szabadkőműves páholyokhoz tartoztak, és igen jelentős részben titkos zsidókról van szó.
Természetesen nem tudom, hogy az iszlám világ szabadkőművesei milyen arányban titkos zsidók. Érdekes szál az Ahmadinedzsád-pletyka is, ahogy Kemál zsidó származásáról is van ismert (zsidó) pletyka.

Az iszlám szabadkőművességet általában az Assassinokra vezetik vissza.

tölgy1 2010.07.02. 11:26:22

@Gasper: azért van itt valami zavaró.
Ha Atatürk kőműves volt, akkor miért szállt szembe az Antant szándékával? Vagy akkor az Antant és a párizsi békék mégsem kőműves vircsaft volt?

(Nyugati szláv: hu.wikipedia.org/wiki/Szl%C3%A1v_n%C3%A9pek#Nyugati_szl.C3.A1vok)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 12:13:29

@ArmaGeddon Bácsi: "Nem egészen, ugyanis az ifjútörökök, Kemál és a Dönme tagjai általában francia és olasz szabadkőműves páholyokhoz tartoztak"

Pontosítsunk. XIX. századi angol, francia és olasz _alapítású_ páholyokról van szó, melyek az idők során önállósodtak.

@tölgy1: hogy miért szállt szembe az Antant szándékával? Mert a párizsi békeszerződés majdnem olyan arányú területvesztéssel járt volna Törökország számára, mint az történt Magyarországgal. Továbbá Kemálnak, akárcsak korábban a mi monarchiánknak, egyáltalán nem tetszett a pánszlávizmus terjedése, a szláv népek ilyen mérvű megerősödése.
Aztán benne volt a pakliban az is, hogy Kemál nem kívánta Törökországot brit mandátum alá terelni, nem akarta az országot Palesztina, vagy éppen Arábia sorsára juttatni.
Az angolokat csak Kemál tudta kipicsázni Anatóliából, erre az oszmánok már képtelenek lettek volna. A világi török köztársaság létrejötte a török szabadkőművesség érdeme, mely a britek legnagyobb sajnálatára jött létre.

Sokszor elhangzik a primitív érv, hogy Trianon is a szabadkőmüvesség műve, holott Trianon teljesen szétzilálta a magyar szabadkőmüvességet, hiszen a Felvidéken és Erdélyben működött a legtöbb páholy.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 12:51:59

@tölgy1:

Ezzel az erővel kérdezhetnéd, hogy miért nyakaztatták egymást a francia foradalmárok, vagy miért végeztették ki egymást a bolsevikok. Szabadkőműves a szabadkőművesnek farkasa...
Egyik holló a másiknak nagyon is kivájja a szemét. Ez egy drwinista csapat, nem testvéri szeretet fűzi őket egymáshoz, a megszóljtás ellenére.
A fő ideológiai célkitűzések gondolom, közösek, de a hatalomért harcolnak egymás közt is. Ha nekünk lett volna szabadkőműves Atamogyerunk, szembeszállhatott volna Trianonnal...
Persze vakolás nélkül is lehettt volna többet tenni.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 12:57:40

@Gasper:

Van Külső Párt és van Belső Párt. VAlójában jóval több rétege.
Pl. a "Holokauszt" mit jelent a zsidóknak? Ez értelmetlen kérdés, hiszen nem mindegy, hogy olyan zsidónak, akit visznek a marhavagonban, vagy olyannak, aki pénzelte Hitlert és akinek távlati céljai vannak hitsorsosai tömeges mártíromságával.
És lobbizik, hogy az USA és Anglia ne fogadjon be zsidó menekülteket Németországból.

Trianon ügyében se a vidéki kis hülye szabadkőműves mozgatta a szálakat.

Atatürk dühkitörésekbe esett az iszlám papok puszta láttán is. Hogy szembement országa felosztási tervével, az magától értetődő, melyik kakas szereti, ha kisebbítik a szemétdombját?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 13:08:06

@ArmaGeddon Bácsi: Pozsonyban, Kassán, Selmecen, vagy éppen Váradon és Kolozsvárott nem "vidéki kis hülye" szabadkőművesek éltek. Sőt, talán meglep amit mondok, de tulnyomó részük nem volt zsidó.
Ez a fajta zsidózás valami különös fixáció nálad.

Atatürk pedig valóban szekuláris államot hozott létre, melyben az iszlámra és annak társadalomban betöltött szerepére továbbra is úgy tekintett, mint a török identitás meghatározó elemére.

"...melyik kakas szereti, ha kisebbítik a szemétdombját?"

Erre a magasröptű érvelésre inkább nem mondok semmit. :)

tölgy1 2010.07.02. 13:16:14

@Gasper: @ArmaGeddon Bácsi:
kérem akkor tisztázzák:
- Trianon nem a kőművesek műve, így Atatürk nem szállt szembe a klubjával
- Trianon is kőműves cucc, és Atatürk szembeszállt az elvtársaival, mert kőműves kőműves farkasa, ahogyan azt már K. Kelemenné történetéből is megtudtuk.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 13:43:05

@tölgy1: ezt talán tisztázza GeddonBácsi.

Amit én elmondhatok:
- Trianon nem a szabadkőművesek műve
- a szabadkőművesség nem egy kommancsokhoz hasonlatos internacionalista bűnszervezet
- ergo, Kemál pasának sem volt oka szembeszállnia semmiféle, egyébként nem létező klubbal
- noha nem kívánom a szabadkőművességet védeni, de ha nincsen a szabadkőműves Kemál pasa és ifjútörökjei, akkor nagy valószínűséggel Törökországból egy fonnyadt brit protektorátus lesz, tele számtalan zűrös helyzettel. És mivel nem így történt, ezért az egyébként nacionalista alapokon nyugvó Török Köztársaság a mai napig elég jó börben van.

tölgy1 2010.07.02. 13:49:38

@Gasper: Atatürk tökösségéről hasonlókat gondolok. Az iszlámellenességét pedig csak üdvözölhetjük.

Maga szerint a kőművesek nélkül alkothatták meg a párizsi békéket? Hát, akkor az tényleg nem egy komolya banda.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 13:56:34

@tölgy1: én az utóbbira szavazok, mármint arra, hogy a XX. század elején már nem volt olyan befolyásuk, mint mondjuk Nagy Frigyes idején, vagy az USA alapításakor.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 13:58:27

@Gasper: de majd valamikor jön Grift és igyekszik brutálisan megcáfolni. :)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 14:36:04

@Gasper:

"ha nincsen a szabadkőműves Kemál pasa és ifjútörökjei, "

Nem indokolt ezt így egy lapon említeni. Mire Kemál a Haza Atyja lett, az ifjútörökök kormányzata megbukott.

"Erre a magasröptű érvelésre inkább nem mondok semmit. :)"

Nem is kell, mert cáfolhatatlan. Ebből is következik, hogy pl. Károlyi Mihály nem volt kakas, csak kappan.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.07.02. 14:36:22

@Gasper: kertész ákos nem bocsájt :o))
ők nem szoktak. ők írnak és szólnak. valahjogy mindig van fórum, ahol megjelenhetnek.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 14:41:07

@tölgy1:

"Az iszlámellenességét pedig csak üdvözölhetjük."

Ezzel az erővel valahol valakik üdvözölhették mondjuk Rákosiék egyházellensségét is. (nem hasonlítható R. Kemálhoz másban)

A török nép ellenében iszlámellenesnnek lenni nyilvánvalóan saját nemzete elleni érzelmeit jelzi, tehát nevezhetjük ügynöknek. Aki furcsa móon mégis nagyon hasznos volt a haza számára, de ez már a kakas és szemétdomb kérdése. Neki szerintem nem hazája volt, hanem szemétdombja, amin kukorékolhat.

az alábbi forrást nem akarom párttalannak beállítani...

radioislam.org/ataturk/jewish.htm

When a Jewish Dictator rules in Muslim Turkey!
Ataturk confesses his Jewishness

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.02. 14:57:14

@tölgy1:

A válasz egyértelmű: sajnos Kemál nem szállt szembe Trianonnal. Kár, pedig én megfontolnám, hgy ha megtette volna és sikerrel, akkor akár érdemes lett volna iszlám hitre is térnünk...
(amit pont Kemál nem várt volna el tőlünk.)

tölgy1 2010.07.02. 15:16:37

@ArmaGeddon Bácsi: tudja a net tele van szeméttel, nem kell mindent elhinni.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 15:42:49

@vero: kemény, elborult szöveg. Nem szabad komolyan venni. :))

@ArmaGeddon Bácsi: azt hiszem, más szemüvegen látjuk Törökország XX. századi történetét.
De tényleg, szerinted mi lett volna Törökország sorsa a háború után, ha fennmarad (nyilván csak ideig-óráig) az oszmán uralom.

Közben azért javaslom, hogy a történelmi ponyva olvasását és ismertetését hagyjuk meg a csurtus-féle blogok örömködésének.
Mondjuk kétségtelen, hogy Atatürk zsidó származásának boncolgatása folyamatos derültséget okoz.

Tehetetlen Dodó 2010.07.02. 16:07:23

@mavo: Vicc vót. Jó, rendben, hülye vicc.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.07.02. 17:13:25

@ArmaGeddon Bácsi: Miért? A szovjetek meg atombombával ástak lukat.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.02. 18:12:30

@Gasper:
kérem, kérem. a szabadkőművességhez nem kell zsidó létszámtöbblet a páholyokban. a cionizmus eddig ismert valamennyi formája, a zsidó érdek nem zsidó kiszolgálóinak /sábeszgój/ nyüzsgésén alapult. a szabadkőművesség pedig az új zsidóhatalmi formák, szervezetek, technikák stb. megjelenésével értelmét vesztette. legalábbis zsidóhatalmi háttérjátszmák terepeként, mint ahogy nálunk is, a maga által emlegetett ma már elcsatolt területi disznó és szar szagú bugrispáholyokban.

abandi 2010.07.02. 18:51:03

@Grift:
A maga eltökétsége figyelemre méltó!
A tudatformáló szóbeszédhalmaz az illuminátorok kezében vannak!
Én, mint fő illuminált ezúton tájékoztatom, hogy több száz kötetnyi kommenista iromány tulajdonosának is tudhatom magam, sőt:
Egy vészendre, meg egy sásdisándor, sőt moldova dedikált példánnyal is bírok...
Már ezen a télen befűtök velük!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 19:33:11

@Grift: ez faszság. A "disznó és szar szagú bugrispáholyokban" többek között olyan arcok tevékenykedtek, mint az a Kozma Miklós, aki először különítményesként, majd a 20-as, 30-as években belügyminiszterként, később pedig az MTI elnökeként tevékenykedett egészen kivételes módon.

Tündér_Lala 2010.07.02. 19:57:40

Az eredeti témához. A fennti hölgynek és uraknak legfeljebb 15%- nyi részük volt a SZU és világrendszere felbomlásához.

A SZU csak a legkeményebb eszközökkel volt fenntartható. Gazdasága széthullóban volt, mert monitoring rendszere nem működött (mindenki hazudott és kozmetikázott a központ felé saját jól felfogott érdekében) pont a diktatúra miatt. A diktatúra gyengülése azt eredményezte, hogy a tartományok helyi céljaik érdekében azonnal megpróbáltak függetlenedni a központtól vagy legalábbis a függést lényegesen gyengíteni. Ha Gorbacsov nem próbálkozik (nem véletlenül utálják otthon), még ötven évig nyugodtan elvegetálhatott volna a SZU. (esetleg egy erőskezű tehetséges vezető kirángathatta volna őket a szarból, bár az apparátus féltékenyen vigyázott rá, hogy valódi tehetség ne kerülhessen oda.) Meg kell állapítani, hogy másütt, pld. Kelet Európában nagyságrendekkel jobban működött a megreformált rendszer, mint náluk.

Egyet le kell szögezni. Mi főként, de még a nyugati kisember is ráfaragott arra, hogy megszünt a SZU. Azonnal elkezdték leépíteni a jóléti államot (bármilyen röhejes, nem kellett tartani már a propagandától). Szinte azonnal elkezdték a globál kapitalizmust, amely az államokat tehetetlenné tette a nagytőkével szemben. Az önjáró szabályozatlan a pillanatnyi profitért hajtó tőke pedig, válságok sorozatát fogja produkálni. A nyugat pedig öngólt lőtt azzal, hogy technológiai, ipari fölényét feladva, az anyagi alapokat biztosító termelést átengedte másoknak. Ennek a következményi pedig beláthatatlanok.

Összességében tehát baj, hogy megszűnt a SZU.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.02. 20:21:02

@Gasper:
ezek a kiürült értelmű páholyok jóravaló emberek játsztóhelyei voltak. mint egy angol klub, vagy egyetemi titkos egyletek. értelmük semmi.
és azt ne felejtsük el, hogy a mi nagy arcaink a világhoz képest még a legdicsőbb időkben is disznószagúak voltak! :)

abandi 2010.07.02. 20:52:44

@Tündér_Lala:
A 70-80-as évek beli szocialisták antiszemiták voltak a velejukig!
Csak a kulturát adták oda a zsidóknak.
Itt (is) hibáztak.
A SZU felbomlása uolyan helyi háborókat fog előidézni, mint a magalakulása.
A zsidósgondolkodásúak meg tarolnak pénzügyileg, mit ahogy évszázadok óta teszik!
És a Föld forog tovább...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.02. 20:55:18

Páholyok és zs.-arány szempontból javaslom tanulmányozásra Somogyi István művét:
titkost.50webs.com/konyvek/szabigazaa.htm

A szabadkőművesség persze hierarchikus szerveződés, tehát a mezei páholyok felett komolyabb páholyok, azok felett még komolyabb testületek állnak. Így az alsó szintű ellentétek boldog összhangba simulnak a csúcson.

Az I. VH.-t lezáró békediktátumok irányítottságán lehet vitatkozni, egy biztos: a monarchiákat szétbombázták, beleértve a török monarchiát is (amely a központi hatalmak szövetségese volt), és még az antant-szövetséges orosz birodalmat is, forradalom révén. Így cirka négy-öt év alatt 4-5 centrális jelentőségű és hatalmas múltú monarchia szűnt meg létezni, és vették helyüket át liberális szabadkőművességet pártoló köztársaságok + 1 kommunista (SZU), két fázisban: a Kerenszkij-fázis, hasonlóan a Károlyihoz itt is szabadkőműves volt. A kommunista fázis elérésekor a szabadkőművességet — minthogy okafogyottá vált — feloszlatták, betiltották. Tagjaik vagy maradtak és beépültek az új rendszerbe, vagy emigráltak, pl. Párizsba, a szabadkőművesség egyik tenyészhelyére.

Bell & Sebastian 2010.07.02. 23:18:27

Hé! A Lombard (Északi) Ligát már meg sem említik? Jó példa a nemzeti kőmívesség korlátaira.

A itthoniakról meg annyit, a Pester Lloyd -immáron másodszor is- kimúlt.

Azért a D-kategóriás, trikolórral hímzett hajtókás gyanús. Viszont igazolja Griftet és Loxont. A művei túlélték, itt pompáznak minden város határában.
A német spétreakciókat viszont határozottan nem értem. Vagy csak nem látok rá minden szegmensre egyformán.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.02. 23:31:41

@Grift: "ezek a kiürült értelmű páholyok jóravaló emberek játsztóhelyei voltak. mint egy angol klub, vagy egyetemi titkos egyletek."

Ezt nagy vonalakban én is így látom. És pontosan ezért nem érdemes a szabadkőművesség szerepét misztifikálni, főként nem Magyarországon. Sem pro, sem kontra.

A disznószag meg mint tudjuk, sosem volt kóser dolog.

@Loxon: kérem, mondjon legalább egy kommancsot, aki valaha szabdkőműves volt! (természetesen gugli nem ér, úgyis csak a ponyva bugyog fel) LOL

Bell & Sebastian 2010.07.02. 23:37:21

@Tündér_Lala:
Viszont a SZU meggyengülésével a népirtás-lobbija is elerőtlenedett, de cserébe az amerikai héják csak megerősödtek.

A terrorelhárítás hívószava felváltja az antifasisztát.

(azért az érdekelne, mikor kezdenek komolyan számolni Kínával, amikor Afrika hozzánk elég közel van, azt meg már zsebre vágta)

Amerika pontosan úgy szalámizik, mint azt tették a franciák 100 éve.

Bell & Sebastian 2010.07.02. 23:51:23

@Gasper:
Ugyan nem vagyok a honi vakolástan szakértője, de a másodlagos jelekből ítélve manapság pápista, szocialista, szabad demokrata, sőt, Fidesz-vonalon is találni jó párat. Paskai, Medgyessy, Boross, Kósa, Bajnai, + egyharmad szadi - a teljesség igénye nélkül.

Az őskomcsik közül csak Aczélban vagyok biztos.

abandi 2010.07.02. 23:53:37

@Bell & Sebastian:
A usát tönkretették a zsidó honpolgárai!
Az európai hadszintereken mindig üzletből jelentek meg, hosszas únszolások után.
Mára teljesen becsődöltek. Se hitük, sem kapacitásuk nincs egy tisztességes vérengzésre!

abandi 2010.07.03. 00:00:52

@Bell & Sebastian:
A '80-as évek legelején nagyon bírtam a scifi irományokat...
Épp a minap került a kezembe a Nemere Pista bá' ufós -tényfeltáró- könyve és annak a végén jópár oldal foglalkozik az eszperantó nyelv hasznosságával...
Világpolgárok egybesüljetek!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 00:01:35

@Bell & Sebastian: a mai magyar szabadkőművesség említése szóra sem érdemes. Néhány ügyvédet, alkotóművészt és unatkozó értelmiségit meg nem érdemes basztatni.
Az említett arcok közül viszont egyik sem talált, Aczél nevének említése pedig őszintén szólva, heveny röhögőgörcsöt okozott.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 00:19:46

@Gasper:
Ennek őszintén örülök, a két nagyágyút meg megtartom magamnak. :)

@abandi:
Rád is les egy terrorista. Kérdezd erről Armageddon polgártársat, ő M. Moore csecsein nevelkedett! :)

abandi 2010.07.03. 00:22:25

@Gasper:
Szerintem '90 óta azért feléledt ez a história.
Valami belterjesen híresebb publikáló faszinak van is erről valami visszaemlékezése...
Hát, nem tudom.

abandi 2010.07.03. 00:25:22

@Bell & Sebastian:
A híresen "jószándékú" beilleszkedésre vágyó polgártársainknál nem lehet veszélyesebb.
Nem félek. Miért félnék?....

Bell & Sebastian 2010.07.03. 00:28:43

@Gasper:
Most látom csak, a magyar Nagy Oriens Páholynak még lapja is van, holott csak pár száz romantikus jakobinus.

A maradék itthoni és külföldön belelépett meg jó közelítéssel nulla.

Ha csak úgy nem!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 00:31:25

@abandi: persze, feléledt. Néhány tucat sznob homokozásának a szintjén.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 00:31:34

@abandi:
A harmadik páholy alapítási hullám 1992 -ben volt.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 00:32:19

@Bell & Sebastian: elhomokozgatnak. :))

abandi 2010.07.03. 00:33:30

@abandi:
Illetve van mégis egy valami:
Egy közeli fröccstestvérem mesélte, hogy ámerikában a kutató laborokban szinte csak külföldiek dolgoznak.
Egy elektromérnökből lett agykutató a fószer...
Biztos sokat ivott.

abandi 2010.07.03. 00:35:07

@Gasper:
Nem, nem! Valami egész komoly szinten volt ez.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 00:36:44

@Gasper:
Ha tovább jelentékteleníti a létezőt, csak egyre jobban gyanúba keveri önmagát. Én szóltam. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 00:36:44

@abandi: mesélj, valahol lepottyant egy Becsületrend? :)

abandi 2010.07.03. 00:41:27

@Gasper:
A térdszalagról....
Ej, bassza meg interneten egy szóló oldal volt és meg kéne keresnem...
Persze nevek nélküli iromány volt.
Akár én is írhattam volna.
Ha nincs, hát nincs!
Még a szar is le van szarva...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 00:41:42

@Bell & Sebastian: LOL
Egy túróst! Csak kicsit jobban beleástam magam a dolgokba, meg hozzájutottam néhány valóban megbízható forrásanyaghoz és dokumentumhoz.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 00:50:09

@Gasper:
Túrós? Tán meggyes.
Ne veszekedjünk a Bilderburgok ökörségén.
Úgyse' hozzák vissza! :)

abandi 2010.07.03. 00:53:22

@Gasper:
Egyébként:
Ha valaki a szakmájában jó, vagy elér egy megfelelő pozíciót, akkor is bekerül egy körbe...
Itt még nem kell esküt tenni...elég az adott szó...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.03. 06:41:13

@Gasper: Mondjak egy szabadkőműves komancsot? Mondjuk Varga Jenő. De ne menjünk olyan messzire. Ott volt például a Galilei Kör, amelynek megalapításában a Martinovics páholy Harkányi Edéje segédkezett. Tagjai között találjuk többek között Rákosi Mátyást. Azt a Rákosi Mátyást, aki később betiltotta a szabadkőművességet. Így van ez a komcsikkal és a szabadkőművesekkel: amikor már nincs szükség rá, betiltják. Addig meg csak működjön.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.03. 07:27:25

@Gasper:
na most fejezze be ezt a szabadkőműves propagandát, mert még ma elvitetem! :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 08:59:52

@Loxon: bocsánat, ez sikamika. Egy Varga Jenő kevés ide érvnek. Most már neveket kérnék, sokat.
A Róth Manó pedig soha nem volt szabadkőműves, ezt nyugodtan elhiheti nekem.

@Grift: valamit azért tisztázzunk. Én itt nem a szabadkőművesek szekerét tolom, csak elfáraszt a sok primitív, Hunhírről, Barikádról és innen-onnan mantrázott, félműveltnél is gyengébb szöveg. Mint már leírtam, ne misztifikáljuk túl a szabadkőművesek szerepét.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 09:44:09

"Amikor az állam és társdalom rendje felforgatására irányuló bűncselekmény miatt felelősségre vont Rákosi Mátyás bűnügye folyik a magyar bíróságok előtt, magyar részről a védelmet első helyen Vámbéry Rusztem látja el. A Nemzetközi Vörös Segély megbízásából Lebovits Sámuel Simon és Lewinsohn Dávid amerikai ügyvédek sietnek Rákosi megmentésére, sőt a csehszlovák kommunista párt megbízásából dr. Kliment pozsonyi ügyvéd az "Emberi JogokatVédő Liga" cseh csoportjának megbízottja is Pestre akar jönni, hogy mindent megtegyen Rákosi felmentése érdekében. Vámbéry ezekkel az előbb említett ügyvédekkel együtt tisztelgő látogatásra és tárgyalásra megy Csemy budapesti helyettes cseh követhez, majd az igazságügy minisztériumba és elvezeti őket a Népszava szerkesztőségébe is, amely lapnak 1922 óta állandó cikkírója."

www.nagyoriens.hu/node/11

:)))

Alaposan "elsózott" ez a magyar vakolóbrigád - Ady szerint is.

Bell & Sebastian 2010.07.03. 09:48:14

@Bell & Sebastian:
Igazságtalan Mátyás kedves papájának orientációját akkor még nem is firtattuk.

tölgy1 2010.07.03. 10:08:29

@Gasper:
Maga honnan ilyen jól tájékozott egy _titkos_ szervezettel kapcsolatban?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.03. 10:19:03

@Gasper: Bell & Sebastian, azt hiszem, megválaszolt Magának. tölgy1 kérdését én is feltehetném. :>

Egyébként pedig „egy Varga Jenő” sem lenne kevés. Gondolja meg, Varga Jenő Moszkvában élt, onnan igazgatta Gerőt (meg a SZU gazdasági életét), Gerő meg Rákosit. (Egyébként a Galilei Kör Maga szerint mi volt? Bélyegszakkör?)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.03. 10:43:56

@Gasper:
mint a fentiekben is láthatja, a szabadkőműves szervezeteket, és minden más zsidóhatalmi szervezetet nem lehet eléggé túlértékelni.
jelentéktelennek még akkor sem tekinthető, ha a disznószagú alváltozatokban gyermekeszű, amúgy jeles magyarok is bohóckodtak. :)

Alfőmérnök 2010.07.03. 11:09:39

Aztat nem értem én ezekben a titkos társaságokban, hogy hogy a faxba gondolják, hogy egyszer nem fog kiderülni az a fenenagy "titkuk"? Ennyire megbíznának a tagjaikban, hogy eszükbe sem jut, hogy valaki egyszer kikotyogja? Ha meg nincs semmi súlyosabb következménye a kikotyogásnak, akkor meg mire föl a titkolózás?

Bell & Sebastian 2010.07.03. 11:48:49

@Alfőmérnök:
Képzeljen el egy Matrjoska-babát, vagy még jobb: piramist, vagy egy konspiratív föld alatti mozgalmat. Vagy egyre kisebb ajtók sorozatát. Mindenki tud pár nevet, de a csúcsra (/legbelső szobába) csak a kiválasztottak érhetnek fel (/bocsáttatnak bé).

A valódi kérdés az, hogy kik a kiválasztók. De még ez sem kérdés, ha a szelektálás szempontjai kikövetkeztethetőek.

Itt hívnám fel a figyelmet az egyházi hierarchia-ellenes közös platformra. Ezzel a kört -egyszerű logikai elemekkel- be is zártuk.

Alapvetően minden hálózati szervezet egyetlen mintát követ.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 20:44:50

@Bell & Sebastian: @Loxon: valóban, Rákosi tagja volt a polgári radikális szabadkőművesek által gründolt Galilei körnek, ahonnan néhány embert később valóban felvettek maguk közé, de Rákosit soha a büdös életbe nem vették volna fel. De gyanítom, hogy nem is próbálkozott vele a kis gnóm.

Vargáról még annyit mondanék, hogy tudomásom szerint a fazon még szocdem korában lett tag, de ahogy letiplizett Bécsbe, mind a szabadkőművesektől, mind a szocdemektől dobták.
Egyébként a harmincas években hoztak a szabadkőművesek egy belső rendelkezést, miszerint párttag nem lehet a szervezet tagja. Pontosan ezért mondott le 1946 körül Supka Géza a nagymesteri címről, mivel belépett a politikába.

És még egy érdekesség. A 20-as évek elején Bethlen miniszterelnök rendszeresen konzultál az ismert nyelvész és szabadkőműves Balassa Józseffel, hogy vesse latba nyugati kapcsolatait a konszolidálódó Horthy-rendszer külföldi elfogadtatása érdekében.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.03. 20:49:14

@Bell & Sebastian: "Itt hívnám fel a figyelmet az egyházi hierarchia-ellenes közös platformra. Ezzel a kört -egyszerű logikai elemekkel- be is zártuk."

Mondjuk nem jellemző, de akadt a XIX. században két magyar katolikus püspök, akik jelentős szabadkőművesek voltak: Rónay Jácint és Horváth Mihály.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.03. 23:15:37

@Gasper: Rákosi természetesen jó báb volt a nagyok kezében, nem kellett neki szabadkőművesnek lennie. Azzal, hogy dicséri azokat, akik a háttérből pártolták, előtérbe tolták, csak azt ismeri el, hogy ők voltak az okosak, a vezérek. Rákosi egész nyugodtan lehetett mellettük senki, még kisebbségi komplexusa is volt tán.

A szabadkőművesek szerepét nem lehet _túl_misztifikálni, elég jó misztifikátorai ők saját maguknak, és meglepően nagy a szerepük a politikában, a mai napig (noha ma már a téma úgyszólván azért nem játszik, mert gyakorlatilag az összes politikai erő a vakolókötényből bújt elő, még a legszélsőjobboldalibbak is (pl. a demokrácia és nacionalizmus mantrát egyik sem hagyná el). A Fidesz-vonal mondjuk a skót rítusú típusba tartozik, de ezek is összefognak az orienszekkel, ha jön a FASIZMUS RÉME (vagy bármi, amit annak neveznek.)

A szabadkőművesség mindig is megengedhette magának azt a luxust, hogy úgy tekintessen (és talán tekintsen is) magára, mint amely baromira lenézi a komcsikat. Ennek ellenére világos, hogy ők mindig a lib-szocdem-szoc-komm vonalon közlekedtek (retúrban), a pozitív legszéle az a fajta „konzervatív” volt, aki részben már a liberalizmust „konzerválta”, és humánus megfontolásból soha nem fogott volna meg egy távoli kommunista kapuralövést.

Van persze egy vagy két kivétel, mint mindenhol. De ezek ha nem is erősítik, mindenesetre látványosabbá teszik a szabályt. Ezek túlságosan is szembeszökő és atipikus kivételek, mindössze _néhány_ az egész világon és néhány száz év alatt. Olykor gyanítható, hogy csak azért lettek szabadkőművesek, hogy átlássák a Craft dolgait. (Pl. Joseph de Maistre.)

A „nemzetközi kapcsolatok” szerepét jól ismerjük: kb. az, mint az elmúlt húsz évben: konzultáljunk valamilyen liberális-szagú, de „mindenki által elismert” értelmiségivel, ugyan vesse be magát nyugaton, hogy jók legyünk valami Lantosnál vagy kevésbé látványos, de irányító figuráknál, Párizsban, Frankfurtban stb. Ez persze sohasem jár eredménnyel, mert nyugati szabadkőműves körökben csak úgy lehet jó az ember, ha pontosan úgy táncol, ahogy fütylnek neki, de outsiderként inkább úgy sem. _Elviselik_, de a szívüknek igazán kedves a nagybetűs progresszió, amely persze jelentkezhet hol „konzervatív”, hol kékes, hol vöröses színben.

Horthyékat eleinte még a franciák is támogatták, akik Trianon környékén még (_még_) erősen antibolsevikok voltak, leginkább finnyásnak tettetett ízlésükből következően. Aztán valahogy ez is megváltozott, vagy nem sok látszatja maradt. Ahol a szabadkőművesség „jótékony befolyása” hosszan érvényesül, ott ez meg szokott változni. A polgárság örve alatt valahogy mindig polgárjogot nyer a szocziálista gondolat is, természetesen eleinte „igényes” képviseletben, humanista-értelmiségi és „filozofikus” (magyarul ködevőnek látszó) módon. Marx felettébb örült is a polgári forradalmaknak.

Az, hogy egy szabadkőművesnek kellett bevetnie a befolyását külföldön (poszt-Trianon-korszak), egyébként mindent nagyszerűen elmond.

Rónay (szül. Leitzinger) Jácintot jó, hogy említi, tipikus példája a kártékony szerepű egyházfiknak. A darwinizmus első terjesztője Mo-n (emiatt püspök sem lehetett), és nagy forradalmár, a baloldali Kossuth híve. Az udvarnál is sok fontos dolgot bíztak rá — sajnos. Persze mai szemmel (és bizonyos mértékig akkorival is) kvázi tiszteletreméltó valakinek tűnhet, de az igazán konzervatívokhoz (ókonzervatív típus) képest határozottan dekadens.

Horváth pedig olyan egyházfi volt, aki a „polgárosodás, liberalizmus, függetlenségi harc” mellett szállt síkra, és 1849-ben (!) az egyházi javak elkobzását (!) követelte.

Még egyszer megismétlem: a szabadkőművesség lehet látszólag „független”, mert mindig is ez a „függetlensége” és kommunisták alatti sanyarú „üldöztetése” volt a megtévesztő ereje. De ez csak a kínosan leplezett látszat. Szíve mélyén és a szabadkőműves mindig a baloldaliság felé húz. Ha nem egyik, hát akkor egy másik baloldaliság felé. Ha nem, akkor vagy nem tölt be fontos pozíciót, vagy nem is igazi szabadkőműves, aki tettetésből vagy valami nagyon ritka specialitás folytán az.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.03. 23:51:30

Kicsit elkanyarodtunk a témától.
Tehát mi a cáfolat arra az álljtásra, hogy a SZU-t Gorbi bontotta le harci feladatból, akit a zsidó KGB-elnök Andropov tett fel a trónra és aki (Gorbi) ifjú megyei pártvezető korában nyugaton utazgatott a 70-es évek elején, többek közt a Római Klubban is látták, ami egy háttérhatalmi intézmény.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.04. 00:35:15

@Loxon: "Rákosi természetesen jó báb volt a nagyok kezében, nem kellett neki szabadkőművesnek lennie."

Most is misztifikál és ponyva megállapításokat tesz: Rákosi nem a szabadkőművesek bábja, hanem Sztálin magyarországi végrehajtója volt.

"Ennek ellenére világos, hogy ők mindig a lib-szocdem-szoc-komm vonalon közlekedtek(...)Van persze egy vagy két kivétel, mint mindenhol.(...)Ezek túlságosan is szembeszökő és atipikus kivételek"

Aha. Ez nettó faszság. És akkor -hogy a magyaroknál maradjunk- mi a helyzet az aulikus nemesség néhány jelentős tagjával, Esterházyakkal, egy-két Apponyival, Festeticscsel, Sigrayval, Dessewffyvel, Nádasdyval, Széchényi Ferenccel stb. Mi a helyzet Hadik Andrással és Ráday Gedeonnal. Persze mehetünk alább a ranglétrán a köznemesekig és megnézhetjük Mária Terézia testőrségének a tagjait is.
De ugorjunk a Horthy-korszakhoz: Bánffy Miklós, Kozma Miklós, Bárczy István, Nagybaczoni Nagy Vilmos stb stb. Ők is mind szabadkőművesek voltak és jelentős politikai szerepet vállaltak akkoriban.

Drága Loxonom, ezek az emberek hogy a búbánatos f'szba mozogtak "lib-szocdem-szoc-komm vonalon"?

Rónayról és Horváthról pedig kár volt kigereblyézni a wiki ön számára leginkább "ütős" érveit, ezekkel jómagam is pontosan tisztában vagyok, nem is ezért említettem őket a jó Sebestyénnek.

Drága jó Loxonom! Önnek is ideírom, hogy nem a szabadkőművesek szekerét tolom, csak tájékozatlansága és dezinformáltsága zavar, amit talán kamaszkorában oltott magába a jóravaló, de a témában csak buta frázisokat puffogtató plébánosa. Csak annyit próbálok elérni, hogy ne fekete-fehérben, és ne bizonyos hazafias ponyvairodalmak alapján ítéljük meg, s főként túl a szabadkőművesek XX. századi szerepét.

Ja, és mégvalami Öntől: "Az, hogy egy szabadkőművesnek kellett bevetnie a befolyását külföldön (poszt-Trianon-korszak), egyébként mindent nagyszerűen elmond."

Ne forgassa ki a mondandómat. Balassát csak azért említettem, mert kimondottan jó viszonyt ápolt Bethlennel és ezt a miniszterelnök felhasználta bizonyos diplomáciai manőverekhez. Nyilvánvaló, hogy nem en bloc a szabadkőműveseknél pitizett a teljes Horthy-féle establishment egy kis levegővételért. Horthynak pedig elsősorban nem a franciák, hanem a britek irányában volt jó kapcsolatrendszere, a városi legenda szerint a pólai és fiumei éveknek köszönhetően.

Alfőmérnök 2010.07.04. 00:52:08

@Gasper: Gasper, az Ön érdekében írom, adjon meg forrásokat, hogy honnan szerzi az információit, ha nem akar gyanúba keveredni. :)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.04. 01:46:41

@Gasper: Hiszi vagy sem, akiket felsorol (és akikre a nevek alapján konkrétan gondolhatok), mind többé vagy kevésbé haladók voltak, persze _saját korukhoz képest_, bezárólag az udvari emberekig és királyokig. Ez nem volt már akkor sem új dolog, a francia mondén élet alapozta meg a nemesek becsábulását a maszonéria kötelékeibe.

A szabadkőművesség (fő csapása) halad, ez a dolga. Ebben semmi fekete-fehér nincs a puszta megállapításon túl, és főképp nem a plébánosom, vagy valamilyen hazafias (?) irodalom útmutatása. (A „hazafiasság” mint nacionalisztikus jelző éppenséggel szabadkőműves eredetű fogalom, kicsit olyan, mint később a „filantróp”)

Nem azt írtam, hogy nem voltak értékes, jó képességű, karakteres vagy akár tiszteletreméltó emberek is a szabadkőművesek között, hanem azt, hogy még a Kazinczy-féle kör is aufklérer és forradalmár vonásokat hordozott. Nem vagyok vak, kedves Gasper, bármennyire is úgy tűnik az Ön számára.

Amiket Rónayról és Horváthról kigereblyéztem, azok nagyon is jellemző vonások, mondhatnám, pontosan azok a vonások, amelyek az adott személyeket tipikusan szabadkőművessé teszik, és összefüggésbe hozzák őket a szabadkőműves-illuminátus, jakobinus eszmékkel, mert egyéb irányulásaiknak nincs feltétlenül oda kapcsolódásuk. Ilyeneket Rádaynál, Bánffynál, Dessewffy Józsefnél is kibányászhatnék, vagy akárkinél, talán Hadik Andrásnál kevéssé, de ki tudja. Mindamellett még a szabadkőművesség poroszosabb és romantikusabb fajtája is a XIX. század vége felé sem volt már olyan jellemző. A Veigelsberg-féle Nyugat köreiben (volt Kelet és Dél címen is szkm lap belső használatra) még volt egy alacsonyabb rezgésszámú „kazinczyánus”, polgárias visszhang (pl. Kosztolányi a Világ páholy tagja volt stb.), de már erősen vegyült a szélsőbaloldaliság felé való elméleti, majd gyakorlati nyitottsággal is.

Ez az egész egy fokozatosság értelmében és sok esetben egy „csábulás” módján ment végbe, főleg azokra a vonásokra hatva, amelyek e nagyszerű emberekben schöngeist-jellegek voltak, és a műveltség vagy a nagyság egyfajta világias és végső soron meglehetősen lapos csillogásával álltak relációban, valamint olyan szentimentális eszmepótlékokkal, amelyeknek nem sok reális alapjuk volt. Pl. Adyban is az a rossz, ami igazán szabadkőműves, és minden költőben, íróban, zenészben és nemesben mindig pontosan az a rossz, ami az, és ami nem az, az jó. Kis sarkítással így lehetne összefoglalni a dolgot.

2010.07.04. 03:10:34

@Gasper: "Rákosi nem a szabadkőművesek bábja, hanem Sztálin magyarországi végrehajtója volt."

A galilei-körbe azért befért ő is. (Még szép.)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 08:02:03

na, ez olvasásra méltó menet volt.
most loxonhoz húzok. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.04. 08:06:46

@Alfőmérnök:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.04. 08:16:07

@Loxon: közelítünk, közelítünk!
Utóbbi kommentjének jónéhány megállapításával nagy vonalakban majdhogynem egyetértek.

@Alfőmérnök: pölö oral history.

@csi: "A galilei-körbe azért befért ő is. (Még szép.) "

A Galilei körben ott volt és előadásokat tartott az eleve szabadkőműves Ady és nagyon sokan mások is. Most akkor ő is egy büdös kommancs, vagy legalábbis a komenisták egyik megágyazója?

Amúgy a szabadkőmüvesekre nem lehet homogén világnézetű társaságként tekinteni. Például az angol szabadkőművesek között két irányzat, az "ősi" és a "modern" létezett egyszerre a XVIII. század közepén. Ezektől tökéletesen eltért a skót rítus, amely az angollal ellentétben nem kötötte arisztokrata származáshoz a nagymesteri címet és tagjaik között sem feltétlenül csak az arisztokráciát preferálták.

Aztán megnézném ám magamnak azt a szintén szabadkőműves Kosztolányit, aki valaha betette volna a lábát a Galilei körbe.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 08:21:33

@Gasper:
ejnye, ne kelljen mán elmondani, hogy ady egy hitvány szar ember volt. ez persze nem irodalmi értékére vonatkoztatható. ady akár a kommunizmusnak is megágyazott volna ha kap érte néhány krajcárt, meg egy italt. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.04. 08:25:33

@Grift: na, tudtam ám Ady nevének leírásakor, hogy a torkomnak ugrik. :)))

Persze, engem sem Ady emberi mivolta nyűgöz le, habár irodalmi értékének jelentőségében azért ott van a szabadkőműves szellemiség.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 08:30:57

@Gasper:
lol

na aztat mutassa ki gyorsan nekem, azt a szabadkőmívességet az ady irodalmi értékében! mostan elmegyek úszni, és aztán elolvasom. meg a posztját is. nagy munkának tűnik. és a képek színezése! az üt! :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.04. 08:36:03

@Grift: nem nagy kunszt kimutatni, hiszen a szimbolizmus rögtön adja magát.

Örülök, hogy a képek színezése egyből lejött, melóztam rajta mielőtt a véglegeset kitaláltam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.04. 08:44:10

@Gasper:

No, eddig hallgattam, de most már nem tudok:-D Illetve tudnék, de nem fogok:-D

1. A kommunista is manicheus, ha egy kicsit "korszerűbb" kivitelben is.

2. @Gasper, ez nem az Ady biznisze, próbáld a kérdést nélküle menedzselni:-D

ü
bbjnick:-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 08:46:43

@Gasper:
ne! ezt ne! ne már a kőmíves szimbolika legyen kimutatható adyban! azért az mélyebben gyökerező valami. na mindegy, mellékvágány, mentem :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.04. 08:54:24

@Grift: @bbjnick: na ácsigitár! :)))
Nem a szabadkőműves szimbolika jelenlétéről beszélek Ady költészetében (az valóban nem volt), hanem a szimbolizmusról.
A szimbolisták jelentős része (festők, írók stb) ott mocorogtak a vakolólapát környékén. Tekintsék ezt kortünetnek, divatnak, stílusnak, sznobériának, akárminek.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.04. 10:59:14

@Gasper:
máshonnan közelíteném. ady nekem nem szimbolista. ady látomásos ember. a látomás nyelve szimbolikus. hát így gondolom. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.04. 11:05:04

@Grift: világos. Én sem gondolom Adyt tisztán szimbolistának, viszont a szimbolizmus költői nyelvének fontos része volt. Na de mit ismétlem én magát. :))

tölgy1 2010.07.04. 11:18:35

@Gasper: már többen kérdeztük, honnan ilyen jól értesült.

@Loxon: de Maistre példája is azt mutatja, hogy a arisztokrácia sokáig nem fogta fel, hogy ellene is irányul ez a progresszivista mozgalom. Angliában is arisztokraták támogatták a legradikálisabb irányzatokat a XVIII. században. Gondoljanak arra, hogy sokáig az uralkodóban és nem a népben bíztak ezek a progresszivista arcok. (Így lett a felvilágosult abszolutizmus.)
A progresszivizmus nem esik egybe feltétlenül a szocializmussal. De a XIX. százdban kiderült, hogy a tömeg irányításának két hatékony útja van, a nacionalizmus és/vagy a szocializmus. De ezek csak eszközök.

btw, konkrétan tudom, ma is szervezkednek a kőművesek pl. egyetemeken, és hatékonyan futtatnak fel embereket gate keeper pozíciókba.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.07.04. 20:57:25

@tölgy1: azért az túlzás, hogy olyan jól értesült vagyok. Amiket leírtam, mind megtalálhatók a neten, talán Balassa és Bethlen kapcsolatát leszámítva.

Természetesen nincs vakolókanalam és kecskebör kötény sincs rajtam és nem is akarok ilyenekre szert tenni.
Pusztán arról van szó, hogy a kilencvenes évek elején egy ideig történésznek készültem és érdekelni kezdett a magyarországi szabadkőművesség története, kezdve a nemesi testőrség tagjaitól Hadikon át Kazinczyig és a Horthy-kor féllegális időszakáig, ezért kicsit beleástam magam a dologba. Meg családi vonalon ismertem Benedek Istvánt, aki egy-két dolgot szintén mesélt.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.07.05. 09:10:36

El ne felejtsük közben, hogy a szabadkőművesség sem cél, csak eszköz...
süti beállítások módosítása