Cirkuszban Verókkal és Schillinggel
2010. június 27. írta: Passato Prossimo

Cirkuszban Verókkal és Schillinggel

  Évekig elkerültek engem a cirkuszélmények, illetve én kerültem el azokat. Emlékeim a 80-as években gyökereztek. Nekem fülledt, meleg, állatszagú nyűgös matiné előadások jutottak osztályrészül a Városligetben. Az előadások pont olyanok voltak, mint a későkádári kor, amikor születtek. Jó, hogy elmúltak és nem jönnek újra el. Emberöltönyi idő eltelte után kétszer is megjártam a magyar cirkuszosok szentélyét, a Fővárosi Nagycirkuszt. Amit ezeknek a látogatásoknak köszönhetek: most már biztos vagyok benne, a cirkusz felnőtteknek való, leginkább a varázslatban makacsul reménykedő, idealista felnőtt gyerekeknek.

  Az első alkalmat a kerületi önkormányzat biztosította. Nagyobb lányommal és édesanyjával látott vendégül a helyhatóság, persze minden kerületi gyerekkel és kísérőikkel együtt. Teltházas nézőtér, perec, múltból átmentett jegyszedő kollektíva (mi lehet az Ibolya presszó sörhordó asszonyaival?!). Minden, ami kell. Kádár szellemét a polgármester idézte meg, ahogy köszöntötte az ingyenjegyeseket. Verók úr a kakasülőről nézve Billy Idolnak öltözött, mert fekete zakója alá testszínű body-t húzott, ami bizony a félmeztelenség hatását keltette. Választási évben neki, akkor és ott ez is megengedhető. Pláne, hogy a cirkusz az a hely, ahol semmi sem az, aminek látszik. Messziről rajta se látszik a polgármesterség. Az előadás az Úton a bohóc címet viseli. Hazai és külföldi előadók örökzöldek dallamára tisztességes előadáson szórakoztatnak. A bohóc (Davis Vasallo) tényleg úton van, ráadásul mindvégig a hátán viszi az előadást. Az állatszámok (oroszlánok, lovak) a második felvonásra maradnak, a nézők is kitartanak. Ami nagy szám a mai digitálisan pimpelt, szexuálisan egyértelmű szórakoztatóipari világban. Van itt minden, amit a cirkuszban megszokhattunk. Ismerős érzések, illatok, nosztalgia, igazi fin de siécle életérzés. Mi változott 1983-hoz képest?

  A burgonyaszirmot chipsnek hívják.

  Néhány hét múlva ismét a városligeti cirkusz felé vettük az irányt. Schilling Árpád rendezésében a Francia Cirkuszakadémia végzősei mutatták be diploma-előadásukat, URBANRABBITs címmel. A hazai előadás-sorozat egy európai turné része. Schilling, aki a rá jellemző átéléssel és alázattal látott neki a megtisztelő és műfajokat egyesítő felkérésnek, sokadszor tudott próféta lenni hazájában (is). Szerintem. A bravúrokat tartogató előadás egy sor lazán kapcsolódó jelenetből áll össze. Francia nyelvű színházélményt kapunk és ennél többet is. Eredetiséget, váratlanságot, ötletességet.

 

(foto:origo.hu)

  Schilling, aki a Krétakör társulattal Feketeország c. darabjában (személyes kedvencem) már évekkel ezelőtt görbe tükröt állított elénk (jutalma: kőszínház kezdeményezése még a téglajegyekig se jutott), ismét lubickol a sikerben. Nem az első próbálkozása ez a cirkusz és a színház összekapcsolására, de ismerjük el: a neves artistaképző erőtől duzzadó és fiatal tehetségein látszik, hogy párizsi iskolájukban a sikerre kódolták őket. Humor, erotika, varázs és dráma silken, rúdon, kötélen, hintán. Dominál a cirkusz, a zene az esszencia, szöveg és színház a fűszer, így áll össze a nagyszerű este. Aki lemaradt a pesti előadásokról, július közepén Pécsett két előadáson bepótolhatja.

  Mi volt közös a két előadásban? Mindkétszer megnéztem a leendő új cirkusz makettjét. Pénz nincs rá, de a makett már elkészült. Cirkuszunk még van (és a vándorcirkusz dinasztiákról egy betűt se írtam!), majd csak lesz új kenyér is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr892111301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.27. 12:23:40

azt a kőszínházi téglajegyet kifejthetné, mert azon kívül, hogy pályázott annak idején a bárkára, nem jut eszembe ilyesmi. olyasmi inkább, hogy süsü úrnak jobban állt a struktúrán kívüliség.

amúgy készüljön! a kommentsereg le fogja szedni a fejét, mert maga schilling fan. itten az nem illik. :)
kommunista önkormányzatok ingyenjegyeit meg nem fogadjuk el!

Oblomov 2010.06.27. 13:11:58

Verók úr ... fekete zakója ...

www.youtube.com/watch?v=nT-phMrozz4&feature=related

Fekete, fekete, fekete, fekete, fekete az anyag rejtett lelke, jajj!

Alfőmérnök 2010.06.27. 13:14:02

@Grift: "a kommentsereg le fogja szedni a fejét, mert maga schilling fan."
Azért csak nem...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.27. 13:25:07

@Alfőmérnök:
azért maga jól kihozta a süsüt a blogján a béketűrésből! és a gáspár máté is milyen ideges volt. azért ezek a pukkasztók nem állják, ha őket pukkasztják. :)

Alfőmérnök 2010.06.27. 13:30:44

@Grift: Jó móka volt. ;)
Amúgy nem ismerem őket személyesen, de láttam egy-két darabjukat, ami tetszett, néha azé kicsit fárasztott. (Főleg a vége fele.) A pesti estit már nem is Schilling rendezte.

Kiora 2010.06.27. 15:44:11

én csak annyit mondanék, hogy Hazám, hazám! - életem legjobb színházi-cirkuszi-politikai kabaré élménye volt. Sajnálom, hogy csak egyszer láttam. Schilling meg élőben nagyon jó fej, egyszer elhívták hozzánk a Woyzeck kapcsán drámaórá keretében egy szabad beszélgetésre... dőltünk a poénjain, és ütött, amit szakmailag mondott... A próba-stílusa mondjuk igaz... egy terrorista elbújhat mellette, de régebben még nagyon tudott a faszi, ez biztos

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.06.27. 20:36:36

Süsü egy biankó beváltatlan ígéret. És jól kitalálva, mondhatni szántszándékkal lett az. Pedig igazán sok minden lehetett volna, bizonyos időkben úgy tetszett: ami csak akarna lenni. Aztán ez lett. Pedig régen, diákszínjátszós korában még egyszerűen tehetséges volt, de nagyon. Most meg egy megkeseredett, életunt két lábon járó nagyképűség. Ez a városi nyúl izé meg odáig volt remek, hogy miket tudnak ezek a még nem is teljesen kész akadémisták.* Süsü életunalma csak annyit tett hozzá, hogy mindenki kerek 40 perccel érezte hosszabbnak az estét a kelleténél.

*Na jó, sokkal több minden volt jó, vagyis lehetne ezt részletezni napestig, de ez itt nem egy műkritikai blog. És nyilván sok értéket adott hozzá Süsü is, de a kilátástalanság, a reménytelenség lehangoló szószával addig locsolgatta az egészet, amíg mindent el is nem baszott. Egy idő után komoly fizikai fájdalmaim keletkeztek attól, hogy erőtől duzzadó, elképesztő teljesítményre képes, fiatal emberek a huszonhetedik depressziós történetecskébe kezdenek bele egy este. És nem hiszem el, hogy nem akadt volna legalább egy-két sztorijuk örömről, sikerről, bármiről, ami némi pozitív kicsengéssel bírna.

veil 2010.06.27. 22:16:53

@Dr. Zerge: Fantasztikus, hogy ugyanazt ugyanakkor mennyire másként láthatjuk. Azt mondod Schillingre, hogy megkeseredett, életunt, nagyképű.
Szerintem pedig egyszerűen eljutott oda, hogy elveszítette az elsőszámú ifjú tehetség önbizalmát és álszerénységgel leplezett gőgjét.
Tele van kétségekkel, alázattal és segíteniakarással. Járt utat járatlanra cserélt és az alkotóerejét nem sziporkázó "felmutatom nektek, mit gondolok a világról"előadásokkal prezentálja.
Nálunk szinte abszurd ötlettel állt elő, közösséget akar teremteni, együtt a társaivel, együtt a diákokkal, a bányászokkal-most éppen két kis borsodi falu lakóival.A művészet és az emberi szolidaritás erejével.
Segítség kell neki, nem puccos fölényeskedés.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.06.28. 07:28:15

@veil: Ja, fantasztikus. Ilyen az ember, és ilyen a művészet. Ha meg szerinted valakinek segítség kell, hát segíts neki!

A puccos fölényeskedést viszont nem értem, de ez sem valami hatalmas gond.

Sólyom Bátor 2010.06.28. 22:02:22

@Grift: Mi az az "itten"? Ha érted, mire gondolok? :-)
Vagyis, ha erre a blogra gondolsz, itt nagyon is illő (bár, nyilván, nem muszáj), ha a blog.hu-ra, ott sem hiszem, hogy ellene menne a dolog valamiféle általános akaratnak, hogy valaki egy személyes élményből eredő véleményét elmondja. Hiszen, ez azért annyira nem abszurd, hogy vannak emberek, akiknek van véleményük. Mármint saját, ha érted, mire gondolok. Ha ennél többre célzol "itten" alatt, akkor viszont elmegyenge vagy. :-)
És akkor a válaszaim az értésre vonatkozó kérdéseimre sorban: nem, nem, nem. :-) Nem? De.

abandi 2010.06.28. 22:12:14

Na, a két előttem szóló cionista (rühös-zsdó: aki beférkőtik mindenhova- és megfertőz mindent, mert jogot csináltaott a fajtársaival), mindent megmagyaráz...

abandi 2010.06.28. 22:37:53

@Sólyom Bátor:
Te meg inkább, a blogodban fényesítenéd szarhányó parasztvilládat (nektek:menóra)és nyalnád tisztára, minthogy itt folyatnád a génhibás gondolataidat!

tölgy1 2010.06.28. 22:52:47

@Grift: nem ismerek magára, mi ez a visszafogottság? És semmi szó a zs vitaminról?! (Mostanában mintha az "imago"-jának ez az eleme háttérbe szorulna.)

tewton 2010.06.29. 01:00:16

@Grift:
lol :)
az egy nagyon vicces menet volt :)
de ez a sváb-katollikus rendező inkább csak rendezzen, ne ossza a függetlenértelmiségi szdsz-lmp-s humanista észt. mostanában többször is csinálgat színházat vidéken, talán még ember is lehet belőle.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 07:29:13

@tölgy1:
szerintem csak keveset van maga itt. de tudja, talán igaz is lehet, valami belső és természetes intelligencia működhet bennem ezzel kapcsolatban. lehet, hogy valahun mélyen azt érzem, hogy mikor a sólyomi holló törvény paravánja megett a legszélsősőgesebb antiszemita diktatúra készül, akkor csak visszafogottan, humánusan és elegánsan lehet antiszemita egy úriember. tudja, hogy ausvic után nem lehet verset írni /tényleg nehéz, néha próbáltam/, de higgye el, mikor kaftánosokat vernek véresre gárdista keretlegények, mikor a fidesz kormány ezrével adja ki a deportálási határozatokat, akkor jó érzéssel nem lehet zsidózni. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 07:30:23

@tewton:
bízzunk schilling emberi karrierjében! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 07:35:07

@Sólyom Bátor:
kérem, ha hozzám kíván szólni, bár ennek nem értelmét nem látom, azt tegye világosan, velősen, értelmesen, könnyen átlátható szerkezetű, lehetőleg tő, típusú mondatban, nagy fontosságú kérdés esetében, kivételesen, mondatokban.
az ilyen, alaktalan, értelmetlen szótörmelékeknek nem fogok kétszer nekifutni, hogy megértsem. maga nem fontos ennyire.

tewton 2010.06.29. 13:30:21

@Grift:
nézze, az ausvicces mondatot sokféleképpen lehet érteni, ha egyáltalán komolyan vesszük. (én nem, de nem ezért hagytam abba a költészetet:)

esetleg (humanista olvasat, hellerágnes-vonal) ahogyan maga is, a levegőégben csorog a rettentő izébizé, amitől más az ég és más a nap, az univerzum szórjon hamut a fejére, és még a szex se lehet olyan Ausvic után, mint előtte.

nácisan meg objektiven azt is jelentheti, hogy bizonyos típusú írásművek télleg nem jönnek létre, mert a kávéházból elvitték azt a típust, amelyik azokat előállította.

és ez csak kettő a lehetséges értelmezésből.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 13:45:08

@tewton:

persze a humanista vonal szok futni az emberek fejében, de pl. nekem, attól hanyatlott le lírai pennám, hogy röhögve elképzeltem azt a kávéházi űrt, amit be kéne töltenem alanyi lírámmal. :)

tewton 2010.06.29. 14:23:53

@Grift:
hát nézze, karafiáth orsika még nincs hímben. vagyishát varró dánielek meg peer krisztiánok vannak (de minek) de az nem egészen uaz. ehhez a kávéházi űrhöz belpestinek és eltebölcsésznek kellene lenni, tompán felsajgó történeti fájdalmakkal, ártatlanul vádoló tekintettel, satöbbi.

Téglagyári Megálló 2010.06.29. 14:48:16

@tewton:

"ártatlanul vádoló tekintettel"

Az milyen? Fejtse ki kérem két bekezdésben.

Sólyom Bátor 2010.06.29. 16:01:51

@Grift: Fent említett kommentemben arra tettem utalást, hogy nem értem, mit ért ön "itten" alatt. Majd azokat a lehetőségeket, amik szóba jöhetnek, sorra elvetettem, amivel azt sugallom, hogy ön a saját véleményét valamiféle közakarattá stilizálja fel, miközben egy önálló gondolat nélküli alak.
Elnézést, hogy nem tőmondatokat használok, de remélem, saját maga erejéből, vagy barátai segítségével képesek lesznek értelmezni ezt a szöveget, és ennek a szövegnek az ismeretében az előző kommentemet is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 16:26:51

@Sólyom Bátor:
fent említett, tettem utalást, sorra elvetettem... a fontoskodó stílus a maga zsákja. kár, hogy kibújik belőle a proliszög.

Sólyom Bátor 2010.06.29. 16:39:40

@Grift: Újra néztem a kommenteket, és a magam kifejtését, érvelését látom csupán azzal kapcsolatban, hogy Ön abban a tévhitben él, miszerint a közeli ismerőseivel megegyező véleménye általános közakarat lenne, de nem látok sem utalást, sem elvetést, de érvelést aztán végképp nem az Ön részéről.

Illetve egyszerűbben: mit értett a kommentben az "itten" alatt, ahol nem örülnek egy személyes élményből eredő esztétikai véleménynek?

Ha még ez sem elég egyszerű, akkor majd valamit kitalálunk. Mondjuk, lerajzolom. :-)

Kétkezi munkás családból származom, valóban. És Ön?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 17:44:09

@Sólyom Bátor:
egye fene, segítek. meghatott a munkásszármazása. itten, az itten. a mandiner és közönsége.

én sajnos nem származom kétkezi munkáscsaládból, de szeretnék.

Sólyom Bátor 2010.06.29. 18:06:08

@Grift: Köszönöm a választ.

És milyen családból származik? :-)

Sugalmazásával ellentétben, nem gondolom, hogy a származás, a család, a barátok (kortárs közösségek) határozzák meg az egyént. Maga az egyén szó éppen azt jelenti, hogy egyediség, egyéniség. Akinek nincsenek az őt körülvevőktől eltérő véleményei, gondolatai, azt pedig tömegembernek, Akárkinek, sok esetben Senkinek nevezi a magyar nyelv.

Talán jobb lenne a világ, ha több kétkezi munkásember lenne (gazdaságilag mindenképpen). Ha Önnek nem jött össze a kétkezi származás, akkor hátha az Ön gyermekeinek összejön majd.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 18:16:16

@tölgy1:
harsányinak van annyi érzéke a dolgokhoz, hogy a -2 milliárdra hivatkozva menjen. úgyis mennie kellett volna.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 18:21:46

@Sólyom Bátor:

attól tartok nem tudunk ilyesmit hagyatékul hagyni.
de megnyugtatom, fiatal koromban néhány évet kétkeziztem, és élveztem. valószínű, hogy az eszem is akkor nőtt ilyen nagyra. :)

tewton 2010.06.29. 18:31:14

@Sólyom Bátor:
"de nem látok sem utalást, sem elvetést, de érvelést aztán végképp nem" -- jaj. volt idő, amikor maga még nem volt itt, de sokan mások meg igen. azok emlékeznek a dologra, és ezért ezekre mind nincs szükség.

@Grift:
azért vigyázzon ezzel a prolizással, egy időben sok főnemes volt vasesztergályos, udvaros, efféle :)
Esterházy megejtően szépeket ír az idegenszívű főnemesség hortobágyi beleforrásáról a nemzettestbe :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 18:34:19

@tewton:
ehh, régi szép idők.
azért az én szívemhez közelebb áll mao kulturális forradalma. én is el tudnék képzelni ilyesmit a mi értelmisijeinknek. :)

Sólyom Bátor 2010.06.29. 18:39:03

@Grift: A mondandóm lényege ez volt: "Sugalmazásával ellentétben, nem gondolom, hogy a származás, a család, a barátok (kortárs közösségek) határozzák meg az egyént. Maga az egyén szó éppen azt jelenti, hogy egyediség, egyéniség. Akinek nincsenek az őt körülvevőktől eltérő véleményei, gondolatai, azt pedig tömegembernek, Akárkinek, sok esetben Senkinek nevezi a magyar nyelv."

Egyébként elképzelhető, hogy az egykori "kétkezizéstől" van annyi esze, mint amennyi látszik.

tewton 2010.06.29. 18:43:40

@Grift:
óvatosan az analógiákkal! nézze, demszky maoista volt. és mi lett belőle? főpolgármester, adriai nyaralás, memóriazavar.

tewton 2010.06.29. 18:45:37

@Sólyom Bátor:
ez egy nagyon összetett mondanivaló, kicsit már megmondás. de itt nem az ilyen megmondásokat szeretik. hosszú megmondásban itt nagyon keveseket tűr meg a Verseny.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.29. 18:47:48

@tewton:

demszky, meg a többiek? hát ezek még maoistának is hülyék voltak.

tölgy1 2010.06.29. 18:52:28

@Grift: aki pénzt oszt, az "hibázik".

@tewton: maoista cimbiket, mondjuk Harasztyt, sosem faggatják a kulturális forradalom 50 millió áldozatáról.

Sólyom Bátor 2010.06.29. 18:55:30

@tewton: Szerintem, viszont, ez egy végtelenül egyszerű és világos gondolat.(tény, hogy ezt hitbizonyosságként írom le, de e mögött csak az áll, hogy ezt én bizonyossággal hiszem) És nem látom, hogy eljutna vitapartnerem felfogókájáig.

Itt mindenki megmond, csak senki nem mondja meg, mit mond meg valójában. :-)

abandi 2010.06.30. 19:34:23

@Sólyom Bátor:
A fajtetvéreid szerint is: a karaván halad, a kuta ugat....
Fölfogtok szívódni, mint egy gennyes kelés... a világ valagán.

Sólyom Bátor 2010.06.30. 22:45:03

@abandi: Milyen fajra gondolsz, nagyszüleim egyrészt tótok, másrészt erdélyi magyarok, harmadrészt hevesi parasztemberek?

abandi 2010.06.30. 22:58:58

@Sólyom Bátor:
Akkor minek ostorozod a zsidó mentalitást elítélő hitsorsot, a blogodban?!
Elbújsz a trianoni keveredés mögé, felhasználva az általános tudatlanságot,hogy senki nem tudja, mi a kártékony zsidó!

Sólyom Bátor 2010.07.01. 05:58:01

@abandi: Egyáltalán nem állítottam, hogy az előadó abban a műsorban elítélte volna a zsidóságot, csupán azt mondtam, hogy szavai az elvakultan gyűlölködő fülek számára csak alátámasztja tévhiteiket.
süti beállítások módosítása