Jöttem, nem dicsérni
2010. május 31. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Jöttem, nem dicsérni

  Bauer Tamás nemrég szembejött velem a Ferenciek terén. Kopottas kék ballonkabátjában, fekete sapkájában, nejlonszatyorral a kezében nézett bánatosan maga elé, ahogy az aluljáró felé tartott. Mint egy MSZP-s kisnyugdíjas, aki ráébredt, hogy elszállt az idő, és a maradiak jobbról előzték a progressziót.

*

  Nem a legelegánsabb triumfálni egy kiöregedett oroszlán fölött, nem is ez a célom. De a választások előtti anti-Kubatov nyugdíjas-flash mobon még brigádvezetőként föl-alá sétáló Bauer minapi cikkje kapcsán (Nincs pártunk) azért érdemes pár gondolatot megfogalmazni.

  Több válaszcikk is született belterjes kis köreinkben Bauer Tamás múlt heti jeremiádjára, miszerint nincs többé pártja a magyar progressziónak (Vége a pregresszívek töketlen külpolitikájának; Balsors). A cikkek következtetéseivel nagyrészt egyetértek, de pár dologra még kitérnék.

  Bauer cikke tökéletes lenyomata az elmúlt nyolc (húsz..., hatvan...) évet hatalomban és a hatalom hátterében töltött hálózat jelenlegi hangulatának. Saját köreit temető írásában megfogalmazza a lesújtó ítéletet: „A jobboldalnak ma a magyar Országgyűlésben politikai értelemben nincs ellenzéke. A magyar progresszió romokban hever, az alapoktól kell újjáépíteni.”

  Meglepetés: Bauernek igaza van. A magyar baloldali ellenzéket valóban új alapoktól kell felépíteni, ami viszont már egy nagyon megváltozott légkörű országban (közéletben) fog megtörténni. Baloldalra és liberális oldalra természetesen szükség van egy egészséges közéletű országban - ugyanakkor nem a jobboldal hibája, hogy mostanra mind a két világnézet pártja leradírozta magát a közvélemény előtt.

  Erre ki is tér Bauer: Az SZDSZ, amely 2001-ben nemet mondott a státustörvényre és nemet mondott a kettős állampolgárságra is, megszűnt, el sem indult a 2010-es választáson, az MSZP-nek nincs álláspontja, többsége a Fidesz oldalára állt.”

  Bauer helyzetértékelése tehát igaz. No, de az apropó!

  Egyszerre tartom elképesztőnek és tanulságosnak, hogy a szebb napokat megélt közgazdász a kettős állampolgárságról szóló döntést tartja annak a döntő pillanatnak, amikor kimondható: megszűnt a progresszió a magyar politikai életben.

  Miért tartom elképesztőnek? Mert miről is szólt ez a döntés: a magyar állampolgárság megszerzésének megkönnyítéséről. Egy jog megszerzésének elősegítéséről, egy jog kiterjesztéséről. Alapvető jogról beszélünk, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint „minden személynek joga van valamely állampolgársághoz”. S mi progresszívebb gondolat a nemzetközi emberi jogi szabályoknál? Bauer Tamás ezt a jogszerzés megkönnyítését célzó döntést nevezi a magyar progresszió halálának.

  És miért tartom tanulságosnak? Mert Bauer Tamás sajnos kiállítja saját maga és megzavarodott maradék elvtársai bizonyítványát arról, mennyire taszítja őket a magyar nemzetben való gondolkodás. Bauernek szava nincs Ficóék fasiszta jellegű, tömeges jogfosztásról szóló terveiről, ellenben fennen hangoztatja, hogy „mennyien voltunk, akik nemmel szavaztunk a kettős állampolgárságra”. Felvillanhat előttünk Gyurcsány arcátlan NEM-kampánya, Dessewffy a magyar néplelket ignoráló Székely himnusz-kritikája mindezek hallatán.

  Szerintem sokan megköszönik, hogy Bauer utólag igazolja mindazokat az egyébként durván hangzó általánosításokat, amivel a jobboldalon illették a Gyurcsány-féle radikálprogresszívek nemzeti elkötelezettségét. És akkor milyen finoman fogalmaztam, ugye?

  Lelkük rajta. Az MSZP zavarodott képviselőcsoportjának nagy többsége igennel szavazott a kettős állampolgárságra, nem beszélve az LMP-ről és persze a Jobbikról. Paradigmaváltásnak vagyunk tanúi. Bár ez a harc sem lesz a végső, de egy lépéssel közelebb kerültünk egy egészségesebb nemzettudathoz, amely mentén bizonyos alapkérdésekben konzervatívok, radikálisok, baloldaliak és liberálisok egyet tudnak érteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr872045010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli 29 2010.05.31. 15:46:37

"Miért tartom elképesztőnek? Mert miről is szólt ez a döntés: a magyar állampolgárság megszerzésének megkönnyítéséről. Egy jog megszerzésének elősegítéséről, egy jog kiterjesztéséről. Alapvető jogról beszélünk, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint „minden személynek joga van valamely állampolgársághoz”. S mi progresszívebb gondolat a nemzetközi emberi jogi szabályoknál? Bauer Tamás ezt a jogszerzés megkönnyítését célzó döntést nevezi a magyar progresszió halálának."

Ez nekem is szöget ütött a fejembe. Valószínűleg maga Bauer sem fogja fel, mekkora önleleplezés volt ez részéről.

A magyar "progresszió" halála, hogy az elcsatolt részeken élő magyaroknak is megadjuk a magyar állampolgárság lehetőségét; azt a lehetőséget, ami az USA-ban, Németországban, Svédországban (stb.) élő magyaroknak már eddig is megvolt... No komment.

jan 2010.05.31. 16:00:10

Bauer doktriner elméjét nyilván az zavarja, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvény egyenlőségjelet tesz a kulturális (etnikai) nemzet és a politikai nemzet közé: aki etnikailag-kulturálisan magyar, az legyen közjogilag is magyar állampolgár.

Egy valamirevaló doktriner liberális épp azt akarja, hogy ez a kettő ne függjön össze: az, hogy milyen az etnikai (és tulajdonképpen bármilyen) identitásom, az ne függjön össze azzal, hogy mi van az útlevelembe írva.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.31. 16:22:30

@rajcsányi.gellért (ergé):!

Megmondjam? Megmondom:-D "Megmondás" következik:

Bauernek igaza van. A magyar progresszió tényleg elég ramaty állapotban van. Persze, korántsincs vége. Nem adják ők azt ilyen könnyen fel. Lesz még itt egy-két érdekes kör:-(

És: @rajcsányi.gellért (ergé), a progresszió a' nem valami cuki dolog, a progresszió a' hamis és gonosz! A nemzetnek nem kell progresszió, a nemzetnek polytheia kell:-) Ezen az blogoldalon ma már a második liberális "ihletettségű" bejegyzést olvasom. Pedig:

1. A progresszió felfalja gyermekeit: "A direkt morál csak akkor oszlik el, ha felszólítják, hogy a szeretet világába lépjen, és tényleg belép. Akkor a pokol tüzét elkerülheti"

magyarido.blog.hu/2009/04/24/a_progresszio_felfalja_gyermekeit

2. "Meg kellene (...) fordítanunk a felvilágosodottak axiómáját: annak is, akinek nem sikerült megtalálnia az utat Isten elfogadására, meg kellene próbálnia úgy élnie és úgy irányítania az életét, mintha Isten létezne, veluti si Deus daretur."

magyarido.blog.hu/2009/07/14/egy_igazan_meltanyos_ajanlat

3. "új középkor közeleg"

www.magyarnemzet.hu/portal/625324

Valószínű, hogy az elmúlt száz éve egyik legizgalmasabb időszakát éljük, most születik meg az új Magyarország "szelleme", és akkor az ú.n. jobboldali sajtóban vagy cselédhangot vagy szalonliberalizmust vagy "nyúlbélai kereszténységet" (copyright by Bell & Sebastian:-D) vagy kriptofasizmust talál a szegény olvasó:-(

Pedig: nem kicsit a tét (egyszer már leírtam ide is):

mandiner.blog.hu/2010/05/22/forradalom_helyett_2/fullcommentlist/1#c9959331

No, megmondtam:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.31. 16:26:11

@bbjnick:

Valószínű, hogy az elmúlt száz éve egyik legizgalmasabb időszakát éljük=Valószínű, hogy az elmúlt száz évben nem volt ilyen izgalmas időszak, mint amit ma élünk

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.31. 16:29:02

@bbjnick: elolvastad a posztomat?

Arról szól, hogy Bauernek igaza van, a hazai progresszió romokban hever. Hogy hol látsz ebben liberális ihletettséget, én nem tudom.

Ugyanakkor, ha a baloldal és a liberalizmus jövőjéről beszélünk, akkor kettőnk közül te fogsz csalódni, ha azt hiszed, örökre megbukott mindkét nézetrendszer.

Pont egy magyarországi, válság idején történt választási eredmény miatt? :)

plastik02 2010.05.31. 16:55:50

a konklúzióval teljesen egyet tudok érteni. most már azért lassan az lenne a kérdés, hogy a fergeteges győzelmet aratott jobboldal lépéseit kezdjétek el konkrétan elemezgetni annak megvalósulásában.

Dirky 2010.05.31. 17:01:31

Van lejjebb: egyenlito.blog.hu/2010/05/31/gagyi_lett_a_magyar_allampolgarsag

Életemben nem gondoltam volna, hogy megérem azt, hogy a magyar baloldal az állampolgárság exkluzivitásáért (vagyis a kirekesztésért és zárt politikai közösségekért) fog szájkaratézni. Ennél már csak Lendvai volt jobb: "hazaárulás a felvidéki magyarokkal szemben a törvény időzítése". WTF?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.31. 17:06:32

@rajcsányi.gellért (ergé): azt honnan veszed, hogy ami romokban hever, az (a) magyar progresszió? Magyar progresszió és Bauer Tamás. Az év vicce, pedig csak májust írunk.

homoródkarácsonyfalvi 2010.05.31. 17:21:30

@rajcsányi.gellért (ergé): "maga Bauer az, aki temeti a progressziót."
Kedves ergé, szerintem a dolgokat jobb volna a nevén nevezni.
Rákosi Mátyás is bizonyára a progresszió bukása miatt szomorkodott, meg korábban Kun Béla is.
Szóval nevén nevezve a dolgokat: a magyar szélsőbaloldal kezd odalenni. Ez nem progresszió, ez csak egy kis leninfiús, ÁVO-s szélsőbal.
Fél Európa a magyar szélsőjobb megerősödéséről beszél. Legalább mi miért nem mondjuk ki: Magyarországon a szélsőbal volt a kormányváltás előtt kormányon. Nekem nem hiányoznak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.31. 17:59:07

@rajcsányi.gellért (ergé):

"elolvastad a posztomat?" --- kérdezed.

El ám!

"hol látsz ebben liberális ihletettséget, én nem tudom" --- írod.

Itt látok: "Paradigmaváltásnak vagyunk tanúi. Bár ez a harc sem lesz a végső, de egy lépéssel közelebb kerültünk egy egészségesebb nemzettudathoz, amely mentén bizonyos alapkérdésekben konzervatívok, radikálisok, baloldaliak és liberálisok egyet tudnak érteni."

Milyen nemzettudat lenne az, ami mentén bizonyos alapkérdésekben konzervatívok, radikálisok, baloldaliak és liberálisok egyet tudnak érteni?

Ez egy virtigli liberális demokrata ábránd.

Az "új középkor közeleg" kitétel G. Fodor Gábor egy 2009. márciusi cikkéből származik (ott a linkje is előző kommentemben), ahogy haladunk előre az időben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy miről is beszél a szerző. Bizony, újra kell definiálni olyan fogalmakat is, amikről senki nem gondolta, hogy hozzájuk lehet nyúlni. Most már nem csak lehet, hanem muszáj is. A liberális gyakorlat megbukott. Újra meg kell fogalmazni azokat a kereteket, amelyek között élni tudunk. A nagy kérdés az, milyen anyagból építjük újjá "magunkat". Nem tudom, a Fidesz tudja-e, hogy ha a "forradalom" fogalomnak valamilyen értelemben létjoga van egyáltalán manapság, akkor az csak szellemi és erkölcsi értelemben lehetséges. Nagy jellemekre van szükség és nem üres kompromisszumokra.

ü
bbjnick

Berze Márton 2010.05.31. 18:05:14

Szélsőbaloldali az a kormány, amely küzdött az egészségügy/tb privatizációjáért, a több-biztosítós modell bevezetéséért, amely ölbe tett kézzel nézte, tűrte a társadalmi különbségek elviselhetetlen növekedését, amelynek képviselői támogatták a tandíj bevezetését, amely kiszorította volna a szegény családból érkező fiatalokat és a középosztály újratermelését segítette volna elő? Amely alanyi jogon juttatta ugyan a családi pótlékot, de a gázártámogatás kompenziációját, a legszegényebbeket segítő összegek megszüntetését első körben emelte be a megszorító csomagjába?
Szélsőbaloldali az az MSZP, amely célul tűzte ki az Új tulajdonosi program megvalósítását, amely tőzsdézésre biztatta a középosztály tagjait? Amely program a nagy állami vállalatokat ki akarta privatizálni és tőzsdére vinni?

Lehet az MSZP-t kritizálni, sőt: kell is. De ne beszéljünk már butaságokat. Az MSZP épp azért bukott meg, mert hátat fordított a balodali értékeknek, elitista és jozefinista küldetéstudattal egy nettó liberális programot akart megvalósítani és nem volt képes a 21. század kihívásaira baloldali válasz és koherens világkép megfogalmazására.

Vidéki 2010.05.31. 18:18:02

@Berze Márton:

Nagyon jól megfogalmaztad:"(Az MSZP) egy nettó liberális programot akart megvalósítani és nem volt képes a 21. század kihívásaira baloldali válasz és koherens világkép megfogalmazására."

De amit Bauer Tamás "progressziónak" keresztel el, az sem felel a szó eredeti jelentéstartalmának.

Tehetetlen Dodó 2010.05.31. 19:13:26

@Berze Márton: Röviden: igazi neoliberálbolsevik program zajlott, ügyesen ötvözve a neoliberális érzéketlenséget a bolsevik könyörtelenséggel.
Milyen csoda, hogy aztán nem kellett a népnek...

A Bauer-féle progresszióról meg csak egy kis kétsoros jut szembe:

Ha ezt hallom: progresszió,
bíz' elfog az agresszió.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.31. 19:40:22

@Vidéki:

"amit Bauer Tamás "progressziónak" keresztel el, az sem felel a szó eredeti jelentéstartalmának" --- írod.

Mert szerinted mi felel meg a progresszió eredeti jelentéstartalmának?

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.05.31. 20:27:05

Valószínűleg a szovjet birodalmon belül is szinte egyedülálló volt a magyarországi kommunista pártállami vezetők belső politikája, amely nemcsak a politikusok, hanem a közvéleményformáló TV, Rádió és nyomtatott sajtó, a rendszer legmegbízhatóbb elemeiből válogatott munkatársainak működésén is világosan látszott. A baloldali haladás egyik legfontosabb küzdelmének tekintették a történelmi magyarságtudat elleni harcot, a népköztársasági állampolgárság keretein túlmutató magyarságfelfogás kiirtását. Az ország legfőbb érdekének pedig a Szovjetunió elvárásainak való megfelelést tekintették. Ezek az elvek tovább éltek a rendszerváltozás után a szocialista-eszdéeszes politikában, a Szovjetunió lett USA-ra, NATO-ra, EU-ra kicserélve.
A paradigmaváltás lényege épp az lenne, hogy létrejöjjön az - hadd használjam ezt a kifejezést, nem kevés szarkazmussal - az európai értelemben vett baloldal és liberalizmus, amelyik számára természetes a patriotizmus, az önmagában, nem más hatalom szatellitjének programjaként értelmezett magyar érdek következetes képviselete, a lakcímnyilvántartó névsorán túlmutató magyarságtudat triviális valóságként történő elismerése.
Sem a liberalizmusnak, sem a baloldaliságnak nem feltétele ugyanis a nemzeti közösségtudat és az önálló nemzeti érdekszerkezet tagadása, ez csak a történelmi fóbiáktól befolyásolt, eltorzult magyar változatok sajátja, mely a magyar történelem különös tehertétele.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.05.31. 20:30:45

A liberális elvekről és eszmékről - legkésőbb - az október huszonharmadikán agyba-főbe vert emberek és Kuncze önelégült mártíriuszozása kellett a legnaivabbak számára kiderüljön, mennyit érnek a gyakorlatban. Egy belterjes, elvesztett hegemóniáját sirató értelmiségi szektáról van szó, nem többről, teljesen értelmetlen értékeket keresni a viselkedésükben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.31. 20:38:40

Magyar progresszió, magyar liberalizmus és magyar baloldal nehezen képződhet azokból, akiknek feláll a szőr a hátukon a magyar szó hallatán.
Remélem, sok időbe telik még, mire a romokban heverő piréz-szlovák progressziónk összeszedi magát...

Bell & Sebastian 2010.05.31. 20:51:25

Pár hét múlva valaki bevallhatná végre, hogy a Fidesz neokonzervatív (liberál-balos-nemzeti) centrumpárt. Sok időt megtakaríthatnánk egymásnak, és OV -ról is lemosnátok a köpönyegforgatás gyalázatát.

Követelem az áruló, a KDNP nevét bitorló politikusok kiadatását!

:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.05.31. 21:13:28

Mit kell ennyire csodálkozni. A Kínai Népköztársaság sem az emberi jogok határtalan tiszteletéről és mindenek fölé helyezéséről nevezetes. Valahol mélyen pedig azonosak a gyökereik.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.31. 21:25:24

Végre egy jó poszt a mandiner.blog.hu-n.

Érdekes gondolatok, főleg az, h a progresszió átkerült a jobboldalra, és ezt képtelen felfogni az őskövület Bauer.

Szép levezetés.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.05.31. 21:28:24

Bauer a progressziót csak internacionalista alapon tudja elképzelni, telis-tele önfeladással, amibe bizony emberi jogok is beletartoznak.

bryan 2010.05.31. 22:07:09

"', Dessewffy a magyar néplelket ignoráló Székely himnusz-kritikája"
Mi a csöcs az a néplélek?

bryan 2010.05.31. 22:09:36

@bryan:
Egyébként a poszttal semmi bajom, csak ez szúrta a szemem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.31. 22:26:35

@Bell & Sebastian:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Mára a KDNP valóban Patyomkin-párt jelleget öltött. Nincsen átjárás, normális, élő kapcsolat a katolikus közösségek és a pártgarnitúra között. Nagyon megégették magukat a régi KDNP-sek a kilencvenes években, úgyhogy nagyon óvatosak és csak egy kis belterjes (többnyire KÉSZ-es) társaságból kerül most ki a "pártelit". Pedig, bármilyen kényelmes és biztonságos is a Fidesz "védernyője" alatt, ideje volna újítani, kicsit többet mozogni, "nyitni", mert...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.31. 22:28:55

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

"a progresszió átkerült a jobboldalra"

Vajon mit szólna ehhez Burke?:-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.05.31. 22:37:02

@Elpet:

"A paradigmaváltás lényege épp az lenne, hogy létrejöjjön az - hadd használjam ezt a kifejezést, nem kevés szarkazmussal - az európai értelemben vett baloldal és liberalizmus, amelyik számára természetes a patriotizmus, az önmagában, nem más hatalom szatellitjének programjaként értelmezett magyar érdek következetes képviselete, a lakcímnyilvántartó névsorán túlmutató magyarságtudat triviális valóságként történő elismerése." --- írod.

Isten ment, hogy Magyarországon is "európai értelemben vett" baloldal és liberalizmus jöjjön létre:-) annyira talán még nem vagyunk betegek:-) legyen inkább magyar értelemben vett baloldal és liberalizmus: a vallásszabadságot az "ezeréves" alkotmányból levezető liberálisok és a szolidaritást a Bibliából levezető népibalosok és keresztényszociálisok:-)

ü
bbjnick

bz249 2010.05.31. 22:42:32

@Berze Márton: az MSzP valamit megpróbált megvalósítani? Ez új, talán liberális retorikát használtak és ténylegesen liberálisok voltak abban az értelemben, hogy nekik joguk van lopni, balfaszkodni és a hatalomban lenni... dehogy valami koherens dolog lett volna emögött. Az idegbeteg Gyurcsánnyal, a fődbuta Veressel vagy két forint extra haszonért a saját ürülékét is felfaló Draskoviccsal? Ezek az arcok egy lépést nem láttak előre, nemhogy programot próbáltak megvalósítani.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.31. 22:48:23

MOndjuk Török Gábor suzerint pl. az MSZP csak azért szavazta meg a tv-t, mert vállalahtatlan az elutasítása, azaz taktikai szemnpontokból. Szóval annyira nincs közös minimum, bárcsak lenne.

Passato Prossimo 2010.05.31. 23:34:20

szegény Bauer!

nincs pártja

és ezen mennyit, de mennyit dolgozott ő is

:))

valóban recseg-ropog a hálózat felépítménye legalábbis az utódpártban

kiváncsi vagyok a 2/3-os ügynök törvényre

bryan 2010.06.01. 00:35:09

@Perecz úr:
Jeruzsálemben, meg Erdélyben sem voltam. A Székely himnusz csak azért áll közelebb hozzám, mert annak legalább értem a szövegét.
De ettől még nem lettünk közelebb a néplélek fogalmához. Szerintem az csak egy zavaros hülyeség, amit a népiek, meg a tizenkilencedik század végén, huszadik elején sokan mások, sok egyéb hülyeség mellett bekajáltak, most meg köszön vissza lépten-nyomon. Mondjon már valaki legalább egy épkézláb példát ennek az állítólagos izének a létezésére! Én még nem találkoztam vele.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.01. 01:02:59

@bryan:

Van olyan, hogy néplélek. Sőt, még kapcsolódó tudományág is: a nemzetkaraktertológia:-)

Sok szép irodalmi ihletettségű mű született ebben a témában: pl. Prohászka Lajos A vándor és a bujdosója, Németh László Kisebbségbenje vagy Hamvas Béla Öt géniusza:-)

ü
bbjnick

bryan 2010.06.01. 01:59:34

@bbjnick:
A tudománynak vannak bizonyos módszertani szabályai, ne keverjük bele ebbe az igen homályos fogalomba.
Szekfű Mi a magyar? című tanulmánykötete gondolom nem véletlenül maradt ki. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.01. 03:33:48

@bryan:

Ó, igen, a tudományvallás:-D Ha ez ilyen egyszerű volna:-/

A Szekfű szerkesztette Mi a magyar? nem véletlenül maradt ki, hanem mert nem kifejezett tárgya a "néplélek", míg az általam felsorolt műveknek igen.

A Mi a magyar? egy exkluzív esszé és tanulmánygyűjtemény volt a Magyar Szemle folyóirathoz így-úgy kötődő művészek, egyháziak és tudósok tollából a "magyarság", a "magyar jelen" témakörében. A korban jelentek meg ilyenek: két évvel korábban éppen a Szép Szó adott ki hasonlót Mi a magyar most? címmel. (A Szép Szó adta a "balos" (polgáriradikális), míg a Magyar Szemle a "jobbos" (nemzetikonzervatív) olvasatot, kb.) Ma is jelennek meg ilyenek, legutóbb, ha jól emlékszem, egy éppen Gerő András szerkesztésében.)

ü
bbjnick

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 05:11:24

Felháborít Gellért úr pökhendisége. Mért nem állította meg azt a szerencsétlen kisnyugdíjast és tájékoztatta az LMP mibenlétéről!

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 05:16:05

@bz249: Máshol ellőttem már, de hátha Ön nem ismeri: Szegény feri azért állt a magyar progreszió élére A Fényes Ösvényen (A Hosszú Menetelés, ugye..) hogy nehogy véletlenül haladjon. Ugyanis a forintellenes spekulánsoknak lényegében tökmindegy, csak semmi se legyen. És ez az egy Szegény Ferinek nagyon bejött. Már csak azért kellett szurkolnia, hogy Orbán előtérben maradjon, mert Orbán az ő további üzleti céljainak főbiztosítéka. Sőt, már a főpróbna is megvolt, legjob híveit szólította föl, hogy kapják be neki (az anyámaszonykatonáit) és bekapták! Innen már tényleg van miért a könyökhajlatába röhögnie...

Frick László Emlékzenekar 2010.06.01. 05:17:03

Ráadásul Bauernek a SZDSZ szétszerelése sátorfaszedése) környékén igen súlyossan igaz kijelentései is voltak.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.01. 07:11:08

@bbjnick:

Nem tudom, hogy mondjuk a francia szocialisták vagy az osztrák szociáldemokraták terminológiájában szerepel-e a "magyarkodik" szó saját nemzetükre vonatkoztatott változata.

Talán elkerülte figyelmedet szarkazmusom mibenléte. Ahogyan a magyar baloldal hatalmas arccal próbálta előírni, milyen jobboldal legyen Magyarországon, és követelte az európai értelemben vett jobboldaliság térfoglalását, úgy lehetséges felhívni a figyelmet a magyarországi baloldal eddig domináns erői sehol máshol nem tapasztalható jellegzetességeire.

Nem kell az európai példáktól félni, sok mindent láttam már, amit érdemes lenne megtanulni más európai népektől.

S.P.Q.R. 2010.06.01. 08:16:46

@homoródkarácsonyfalvi: A felvetésed korrektnek tűnik. A szélsőbalos retorika nem jön át kellően a sajtón, nyilvánvaló, hogy a baloldali sajtó majd hülye lesz alkalmazni széles körben.

Bauer amúgy rettentően unalmas, kiszámítható, túlfuttatott. Ki van égve, és a franc se kíváncsi kirekesztő, antiliberális, gyűlölködő nézeteire. Nácik, nácik, nácik, minden kapualjban - ennyiben foglalható össze híres-neves szürkeállománya. Nem kérjük a vén szélsőbalost. Bauer, te még mindig az ötvenes években kullogsz, menj már nyudíjba!

vattafák 2010.06.01. 13:48:51

a bejegyzést csak addig olvastam, hogy "Bauer Tamás", a véleményem pedig...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.01. 18:37:02

@Grift:

Hű, igazad van! A legnagyobb néplélekkutatót komoly hiba volt kihagyni!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.01. 18:40:52

@Elpet:

"Talán elkerülte figyelmedet szarkazmusom mibenléte." --- írod.

Dehogy:-) Próbáltam felvenni a bebopot és tromfolni:-)

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.02. 06:48:26

@bbjnick:

Ezek szerint az én humorérzékem volt az, ami nem működött. :)
Talán legközelebb. :)
süti beállítások módosítása