A kétharmad elviselhető könnyűsége
2010. május 19. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A kétharmad elviselhető könnyűsége

  A Fidesz győzelmét, sőt, esetleges kétharmados többségét már hónapokkal a választások előtt evidenciaként kezelték a közvéleménykutatók, a véleményvezérek és persze a választók nagy része is. Miután lelkileg ráhangolódott mindenki a lapok újraosztására, az elmúlt napokban elindult az új felállás szerint működő parlament munkája.

  A nyolc évig ellenzékben működő Fidesz kormányalakításának, az MSZP összezsugorodásának, az MDF-SZDSZ megsemmisülésének tényét azonban még mindig szokni kell egy kicsit. Nyolc év ellenzékiség után a Fidesznek meg kell szakadnia majd, hogy jó kormányzást folytasson a jelenlegi nehéz helyzetben, de a feltételek most az egyszer adottak hozzá. Minden feltétel adott.

*

  Lázár János már a parlament előtti egyeztetéseken is hátradőlve dobhatta oda az ellenzéki pártoknak a bizottsági elnökségekről szóló gumicsontot. A különböző tévéműsorokban halvány mosollyal beszélt arról, hogy az ellenzéki pártok feladata az egymás közötti megegyezés. Tudta persze, ahogy mindenki tudja, hogy a három ellenzéki párt között bármilyen megállapodás csak azok szavazótáborát osztja meg - miközben az adott párt hitelessége is óriásit csorbul. Elég csak az MSZP elmúlt hetekben folytatott, vereség utáni önsorsrontására gondolnunk.

  A parlament első ülésnapjai után máris látszik, hogy a következő négy év gyakorlati politizálásában az egyharmadnál is kisebb ellenzéki pártok nem sok vizet fognak zavarni a kétharmados kormánypárt mellett. Ráadásul - ahogy Török Gábor is írja - a három ellenzéki párt egymással sem tud majd közös nevezőre jutni: több választja el őket egymástól, mind bizonyos szempontok alapján az egyes ellenzéki pártokat a Fidesztől.

  Az ellenzéki pártok egyúttal saját gyengeségeikkel küzdenek: az LMP még a mikrofon kapcsolóját és saját hangját keresi; a Jobbikkal bekerült ifjoncoknak viszont annál nagyobb a hangja (csak báj, kellem és komolyan vehető tartalom nélkül); az MSZP-seket pedig mindennél jobban izgathatja mostanában a bármelyik pillanatban megérkező fekete autó rémképe.

  A Fidesz, ha úri kedve úgy tartja, a saját kétharmadán túl bármelyik ellenzéki párt támogatását megszerezheti különböző ügyekben. Persze, akár az MSZP-vel, akár a Jobbikkal, akár az LMP-vel való együttműködés közéleti konfliktust gerjeszthet. Ha a Fidesz ezt nem kívánja - márpedig évek óta a konfliktus-lehetőségek minimalizására játszik -, akkor majd egymaga dönt mindenben.

  Ez a kétharmad elviselhető könnyűsége - a Fidesz számára.

*

  Ennél a pontnál viszont újra a Fidesz és a jobboldali tábor felelősségére kell utalnunk: amíg más politikai csoportok önmaguk megtalálásával vannak elfoglalva, addig ebben a nagyra nőtt közegben lehet - sőt, kell - lefolytatni azokat a vitákat, amelyekből megszülethet a 2010 utáni, polgári kormányzás által formált Magyarország. Vége a nyolc év ellenzékiségének, vége a tagadásnak és a nemcselekvésnek.

  A beszűkült évek földhöz ragasztják a gondolatokat, az ellenzéki lét korlátozza a belső viták lehetőségeit is, főleg egy olyan kemény kézzel vezetett pártban, mint amilyen a Fidesz. Ha a párton belül olyannyira büszkék rá, hogy egy sokféle nézetrendszert magába foglaló néppártról van szó, kíváncsian várjuk majd a különböző eszmeiségű műhelyek dolgozatait a hogyan továbbról

  Egy párt azonban csak egy párt. A Fidesz nem egyenlő a jobboldaliak sokszínű, több milliós tömegével, pláne nem az összmagyarsággal. Egy magát konzervatívnak tartó párt ne is másszon rá tömegek hétköznapi életére. 

*

  A Fidesz-béli meccsekre persze nincs ráhatásunk, rálátásunk. Az elmúlt tíz évben megszületett, jobboldalinak nevezett médiahalmazban azonban az UFi-Reakció-Mandiner is jó ideje hallatja a hangját. Itt tehát van egy csekély felelősségünk abban, miről is esik szó, miről is folyik a vita a jobber sajtóban. Az internetnek ebben a sarkában mi bizony szabadon jártatjuk a szánkat, nem csörren meg a narancsszínű telefon, ezért is élnénk szerény javaslat a nagypályásokhoz: a jobboldali közvéleménynek (konzervatívoktól a népi-plebejusokig) újra meg kell tanulnia vitázni. Szabadon, óvatoskodó reflexek nélkül kell mérlegelni, méricskélni, támogatni vagy kritizálni a minden felhatalmazást megkapott kormányzat különböző intézkedéseit. Mit jelenthet tehát a kétharmad elviselhető könnyűsége a jobboldali közvélemény számára?

  Ki kell nyitni az ablakokat, hiszen annyi friss jobboldali-konzervatív gondolat kering odakint. Sőt, ideje elővenni a nagyon sokáig csak búvópatakként fellelhető magyar történelmi konzervatív hagyományokat, hátha azokból is le lehet valamit szűrni a 21. századi Magyarország számára. Nyilván a különböző nemzedékek életkori sajátossága, de ha valaki még mindig a kilencvenes évek eleji médiaháború, balliberális túlsúly és a korabeli politikai táborok, nézőpontok igézetében folytatja sérelmi újságírását,véleményalkotását 2010-ben, az nem biztos, hogy felmérte, hol is tart most az ország és a világ.

  Ha a Fidesz nem szúrja el már az elején, a kétharmados kormányzat meglehetősen békés, horribile dictu: unalmas mederbe terelheti majd a magyar napi politikát, elég lesz ehhez tisztes kereszténydemokrata öregurakat küldeni minden tévéműsorba és parlamenti vitába.

  Talán nem is annyira nagy baj ez: az elmúlt nyolc év agyat és közhangulatot romboló szekértáborharcai után a közvélemény figyelme más, fontosabb dolgok felé irányulhat: lehetne például olvasni, kávéházba járni, kertet kapálni, verseket magolni, fát ültetni, Bártfát fotózni, gyereket csinálni - egyszóval meg lehetne alkotni a létezés magyar minőségét, ami nem is olyan rossz cél. És vegyen benne részt mind a három harmad. Vagy, ha kérhetnénk: már a négyharmad.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr301990503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csendesebben tessenek forradalmat csinálni! 2010.05.19. 23:18:07

Drága jó Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt úr, a svájci frankos lakáshitelem jövő havi fizethetősége érdekében nagyon szépen kérem, hogy ne tessék már olyan hangosan kiabálni, hogy gazdasági vészhelyzet van itten, meg hogy a Matolcsy csúcsminiszterjel...

Trackback: Viktor, monnyá le! 2010.05.19. 10:16:06

Viktor monnyá le! Igen! Máris látható és tapasztalható, hogy nem vagy képes az ígéreted betartani, amire "szerződtünk" a forradalmi szavazófülkék árnyékában! Kaptál kétharmadot? Kaptál! Kaptál hideglelést a csontvázaktól, kaptál lehetőséget

Trackback: Hogyan lehet legyőzni egy kétharmados pártot? 2010.05.19. 09:46:25

  Az MSZP, a Jobbik és az LMP szavazóit, programját és politikusait tekintve is teljesen inkompatibilis egymással. Nagyon valószínűtlen, hogy össze tudjanak fogni. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) "Átkozottul bonyolult helyzet", &q...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2010.05.19. 07:16:09

A kijózanodás legbiztosabb jele a fölösleges Jobbik-rugdosás, LMP-dicsőítés abbamaradása, a kritikus hangvétel megütése a Fidesz-katonákkal szemben. Ugyanis a közös ellenség továbbra is az MSZP! Ezt mintha időnként szem elől tévesztené a Mandíner. :)

Ha ez az új irány, egyetértek RG.

Diocles 2010.05.19. 08:16:54

hm, miért tűnt el a címlapról ilyen hirtelen az "Orbán: nem engedünk a provokációnak cikk?"
Csak nem azért, mert bíráltuk a vérkomcsi MTI-t?

mindenesetre, kedves ERGÉ, ajánlom szíves figyelmedbe neked is, ha esetleg nem olvastag volna, mert ez hatalmas botrány szerintem:

"Tisztelt Mandiner-szerk!

ez talán egy külön blogbejegyzést is megérne, a nagyobb visszhang miatt:

így manipulál az MTI:

az index tudósítása:
"Beszélt arról is, hogy álszentség lett volna a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat benyújtásával várni a szlovákiai választások végéig, mert a szlovák kormány hangvételén nem változtatott volna semmit, amúgy is durva kampány zajlott volna."

az MTI tudósítása már csupán azt említi meg válaszként, h "álszentség lett volna".

Ugye aligha kétséges, h az utóbbi változatból Orbán messze rosszabbul jön ki, pökhendi kis mitugrásznak láccik, ráadásul mivel az MTI tudósítása megy a nagyvilágba, megkapják a szlovák sajtósok, így a gond nem csupán az, h ezek a szemetek a Fidesz elnökét akarják lejáratni (ez sem volna ugyan etikus, de sima pártpolitika, Vincze Mátyást (MSZP) elvégre azért rakták oda), hanem már más a szitu, Magyarország leendő miniszterelnökét járatják le, állítják be pökhendi tuskónak Slotával és Ficoval szemben..."

Ui.: ennek szerintem komoly következményei kell, h legyenek, hiszen nem a szokásos belpolitikai homokozóról van szó, hanem az MTI a leendő magyar miniszterelnök szavait enyhén szólva meghamisította, afféle pökhendi bajkeverőnek állította be egy nemzetközi konfliktushelyzetben...
(a magyar nyelv erre a magatartásra ismer egy szót, nem akarom leírni.)

Zippora 2010.05.19. 08:22:53

@Bell & Sebastian: Vagy te nem érted ergét, vagy én. Az MSZP még mindig ellenség? Akkor lesz itt szép, új világ, ha a (középpárttá zsugorodott, eljelentéktelenedett) MSZP legfeljebb ellenfél lesz. Orbán is még mindig harcol és győzni akar. Mindkettőtöknek mondom, győzött a Fidesz, nem is akárhogy. VÉGE A HÁBORÚNAK.

Diocles 2010.05.19. 08:23:52

Ki kell nyitni az ablakokat, hiszen annyi friss jobboldali-konzervatív gondolat kering odakint. Sőt, ideje elővenni a nagyon sokáig csak búvópatakként fellelhető magyar történelmi konzervatív hagyományokat, hátha azokból is le lehet valamit szűrni a 21. századi Magyarország számára"

Miért is? Mire mész mondjuk Apponyival a 21. században?
A "jobboldali-konzervatív" szócskát meg már annyira lejáratta a Dávid-Herényi-Somogyi tandem, h a politizálóknak nagyon rossz érzéseik támadnának, ha valaki újra ezzel nyomulna.

Értem, h mit akarsz, valami fiatalos-nagyvárosias-jobblib stílusra, gondolatiságra vágysz, de akkor ezt ne nevezd - Dávid Ibolya nyomdokában - jobbkonzervnek (szerintem), és azt is elhibázod gondolni, hogy ezt a 19. századi konzervatívizmusban találnánk meg. (Amely konzervatívizmus az udvarhűségben és a nagybirtok fényezésében nyilvánult meg, szóval rendkívül anakronisztikusnak tartom és tartanám, ha nagyvárosi fiatalok a 21. században ennek képviselőit kezdenék el nyomatni immár az interneten...

Zippora 2010.05.19. 08:24:36

Kedves ergé!

Te miből látod úgy, hogy itt polgári kormányzás következik?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 08:33:23

ha a fideszben most indulnak, indulnának a viták a világ és hazánk jobbításáról /:)/ akkor máris elbaszták, mehetnek isten hírével. ugyanis akkor egy szdsz lesznek, akik a belső vitákkal-morzsolásokkal-talmudi szócsavarásokkal nullázták le önmagukat. nincs már helye vitának. van egy vezérkar, remélem már tudják mit hogyan akarnak, aztán párt, a parlament, az ország végrehajtja.
aztán ilyen internetes ficakokban majd elvitatkozik a nép, majd sikongatnak ezért-azért különféle csoportok, érdekvédők, szakszervezetek, értelmiségi származásúak, ezek nyomán akár majd módosítani is lehet dolgokat.
egy biztos, azért jó lesz ha a vezérkar továbbra is issza a szavaimat. különösen a túlzó, nem vagyunk mink fasizstákok elhatárolódási verseny és izrael engedélyét keressük a létezésre sportágban és az oroszpolitikában.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 08:35:35

@Bell & Sebastian:
tökéletesen így van. és nincs elég nagy többség. szisztematikusan ki kell nyírni az emeszpét, és ugyanolyan elánnal a kígyótojás elempét. a jobbik megrendszabályozva, kicsit szellemileg is épülve, el lehet a parlamentben. a széljobb jó és egészséges dolog.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 08:39:16

@Zippora:
maga nem normális ennek a háborúnak nincs vége. a mamát sem szedeti le a kemóról félgyógyultan. a háború az utolsó ellenséges katonáig tart. csak bírjuk börtönkapacitással.
aztán jön a szavazók megdolgozása. magyarországon nem lehet baloldal. idegen a magyar nemzeti karaktertől. az ilyen baloldal. szociális kereszténység persze kell.

dr. Sigmund Fraud 2010.05.19. 08:53:03

Hát RG, egyelőre nekem nem látszik semmi jele az általad óhajtott, gondolatokra, GONDOLKODÁSRA nyitott konzervatív szellemnek.
Nézd meg Orbán politikai nyilatkozatát. Önkényes múltértelmezés, minden alternatíva elutasítása. És Obán olyan nyitott más gondolatokra, hogy a politikai vitára el se megy. Fontos gesztus ez. Mutatja a bornírt provincializmust, aminek az uralma következik.
Nincs igény friss gondolatokra. Eszed,nem eszed, nem kapsz mást.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.19. 09:40:47

@Diocles: az Orbán-hír tegnapi, ma már mások a top hírek: az emlegetett hír most is ott van a címlapon, csak lejjebb. így működik egy híroldal :)

"A "jobboldali-konzervatív" szócskát meg már annyira lejáratta a Dávid-Herényi-Somogyi tandem" - írod.

Már bocsánat, de a címkén kívül miben volt jobboldali-konzervatív a mára kimúlt MDF? Egy tragikomikus kísérlet volt az utolsó években, ami elbukott. Kit érdekel az MDF ebben az új felállásban?

A magyar hagyományos jobboldali-konzervatív társadalom képviselője a kilencvenes évek második felétől a Fidesz (amióta az első MDF összeomlását túlélő értelmiségi körök befogadták és elfogadták Orbán Viktort, mint a jobboldal vezetőjét. A Fidesz ezt a tábort azóta hol hangsúlyosan, hol elhallgatva, de képviseli.

A jelenlegi politikai helyzetben továbbra sem jön más párt számításba, amely ezeket a rétegeket képviselné. Sőt, a Fidesz az elmúlt évek balos kanyarjaival szerzett népszerűségnövekedése óta egy olyan hatalmas tömeget képvisel, amely azt eredményezi, hogy már ezen a sokszínű táboron belül lehet és kell lefolytatni rengeteg vitát.

tevevanegypupu 2010.05.19. 09:42:52

Valoszinu mindenrol mar donteseik vannak, talan ket-haromfele megoldas is egy-egy problemara, az abszolut biztosat es jot nemigen lehet tudni elore. Remelem alakitjak azert neha az ellenzek velemenyenek figyelembe vetelevel is. Mogottuk is van egy nagy es kritikus tomeg, nem lenne jo allandoan kesz tenyek ele allitani oket. Ez a ketharmad bizonyos mertekig mergezett ajandek is, mert ezzel tenyleg nem tevedhetnek, az orszaget meg a mi sorsunkat hatarozzak meg talan evtizedekre. Legyen a legfontosabb csakis es kizarolag Magyarorszag szempontjainak eloterbe helyezese. Ketelkedni, gondolkodni, megbeszelni. Szoval csak ne doljenek nyugodtan hatra. Viszont ha muszaj, diktatura!(:

Zetek 2010.05.19. 09:43:23

Helyes, itt is megszületett az ötszázadik a Fidesz felelősségéről írt opusz. Köszönjük, kipipáltuk, ugorjunk.

Diocles 2010.05.19. 09:50:26

@rajcsányi.gellért (ergé):

ha már visszamegyünk a kályhához, akkor jegyezzük mán meg, h az a társaság, ill. a magyar jobboldal SOHASEM definiálta magát jobboldali-konzervatívnak (sőt, ezt mindig határozottan kikérte magának, lásd népi írók, akik döntő szerepet vittek a rendszerváltásban, és a magyar jobboldalon is sokáig), ezt a szócskát Somogyi Zoltán és az NBH-csöcsön lógó PC hozta be a magyar politikába.
(a konzervatív még Tiszának, Deáknak is az udvarhű mameluk szinonímája volt, ezért nem tartanám szerencsésnek, ha most valaki - pláne fiatalon - ezzel nyomulni, nem kéne pápábbnak lenni a pápánál, "Tiszábbnak Tisza Istvánnál".

Maga Antall is írtózott a "konzervatív" szócskától, az MDF-"szentháromság" közismerten a nemzeti-liberális, népi és a kereszténydemokrata hármas volt...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.19. 09:50:36

@Bell & Sebastian: LMP-dicsőítés? höhö. Hol? Jobbik-rugdosás biztos lesz még, én is fogok így tenni. :D a kritikus hangvétel is megvan, ezt azonban ne téveszd össze a finnyáskodással és azzal, hogy állandóan szapulni kéne a Fideszt. RG szavai azonban a Magyar Nemzetnél süket fülekre fognak találni. :D

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.19. 09:53:47

@Diocles: "ezt a szócskát Somogyi Zoltán és az NBH-csöcsön lógó PC hozta be a magyar politikába."

Mármint Somogyi volt az első konzervatív Magyarországon?

LOL LOL.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.19. 09:55:14

@Diocles: sajnos elkéstél, mi évek óta ezzel nyomulunk, én már középiskolában is konzervatívnak tartottam magam. És elég régóta foglalkozunk a magyar konzervatív hagyomány revitalizálásával, lásd Konzervatív Teakör meg Konzervatórium. De ott van Szekfű Gyula is, stb, szóval bőven volt magyar konzervativizmus (Apponyi meg a liberálkonzi egyik archetípusa, teljesen jó arc).

tevevanegypupu 2010.05.19. 09:57:03

Onkentes multertelmezes? A mi multunkat egy szempontbol lehet ertelmezni, mast nem adott a sors vagy a jo Isten nekunk. Tragikus, szerencsetlen, elhibazott, szar diktaturaban eltunk, az orszag ketharmadat - nagyreszt nem sajat hibank miatt - elvettek, egy fortelmes ideologiaval tonkretettek mindent ami polgari, erkolcsos, tisztesseges. Evezredes kulturankat, nemzeti erzeseinket be akartak zuzni az internacionalizmus mozsaraban. A rendszervaltasnal csak a modszerek valtoztak - na jo, lehulyezhettunk mindenkit akit akartunk, na es? - de itt maradt szinte mindenki akit utaltunk es akiktol undorodtunk. Most viszont talan lesz valami, amirol elmondhatjuk, hogy hasonlit ahhoz, ahogy elkepzeltuk a konzervatizmust. Vegre elhetunk polgarkent es kozmopolitakent - ezert szivesen fizetunk es varunk - nem elvtarskent es internacionalista szovetsegbe tomorulve. Rohadtul eleg volt ez utobbiakbol.

nestrot10 2010.05.19. 10:00:23

A FEKETE AUTÓ KÉPE AZ A FIDESZ ÁVÓT JELÖLI , IGAZ? SZEMÉLYI KULTUSZOS ORSÓS FIDESZ BANDA?

Diocles 2010.05.19. 10:07:49

@rajcsányi.gellért (ergé):

Miért magyarázod félre, amit mondtam?

Azt írtam, h a magyar jobboldal SOHASEM definiálta magát jobboldali-konzervatívnak, tehát ne akarj pápább lenni a pápánál, mert az csupán nevetségessé tesz, nem okossá.

Ha Orbánnak jó a polgári-nemzeti, Antallnak jó volt a kereszténydemokrata, Tiszának jó volt a szabadelvű, akkor nem hiszem, h Somogyi Zoltán levetett gönceit kéne rátukmálnotok a jobboldali közönségre.
Mert ismétlem, tény, h ezzel a szókapcsolattal (jobboldali-konzervatív) ők házaltak először.

(A gyengébbek kedvéért, ez nem jelenti azt, h valóban azok is lettek volna.)

Megfigyelo 2010.05.19. 10:09:15

Hát minden jel szerint valóban Rákosi módszereit tekintik követendő példaképnek. Ez a "Nyilatkozat" is lényegében törvényen kívül helyez mindenkit, aki másképp gondolja a dolgokat, mint ők. Ezután a többpárti demokráciából legfeljebb ha annyi többpártiság marad, mint amennyi a néhai NDK-ban is volt...

Diocles 2010.05.19. 10:14:19

@dobray:

"Apponyi meg a liberálkonzi egyik archetípusa"

LOL, már bocsi.

Felőlem egyébként olyan cuccokkal nyomultok, amivel akartok, de olyankor, amikor vannak vállalható eszmetörténeti hagyományok, a nemzeti liberálisoktól (Tisza, Deák) a kereszténydemokratáktól, a népi íróktól, a kisgazdáktól (Sulyok Dezső pl.) akkor nagyon elitista dolog visszanyúlni egy olyan hagyományra (a nagybirtokos, udvarhű konzervatívizmusra), amely a magyar társadalom (benne a jobboldal) 99,9%-át sohasem érintette meg, és ezt állítani példaként a magyar jobboldal felé.
Ugyanaz a doktrínerség, mint ami az SZDSZ-nél volt.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.19. 10:19:44

@Diocles: doktrinerséget emlegetsz, amikor arról írok, milyen sokszínű a jobboldali tábor, és milyen jó lenne, ha lennének pezsgő viták? :)

Pelso.. 2010.05.19. 10:23:57

@rajcsányi.gellért (ergé): "A Fidesz nem egyenlő a jobboldaliak sokszínű, több milliós tömegével, pláne nem az összmagyarsággal. Egy magát konzervatívnak tartó párt ne is másszon rá tömegek hétköznapi életére. "

Örvendetes, hogy ezt így megfogalmaztad.
Vajon maga legfelsőbb pártvezetés is így vélekedik?

Tündér_Lala 2010.05.19. 10:25:30

@Zippora: Az mszp akkor nem lesz ellenség csak ellenfél, ha képes lesz nemzetben gondolkodni. Akkor és csakis akkor lehet váltópárt, amelynek hatalomra jutása nem idéz elő nemzeti katasztrófát.

lüke 2010.05.19. 10:29:23

szerintem nem kell megszakadnia a fidesznek,

a port már elverték az istenadtán, meg is szakadn/tak

reméljük a fidesz
egy centr. párt
s a többit meghagyta:) másoknak, vannak ők is elegen:)

ucsacsu 2010.05.19. 10:47:12

Má csendesen megkérdezném,hogy egyáltalán tudjátok e,hogy mit jelent, mit képvisel a mai magyar konzervativizmus? Vagy csak mantrázzátok,hogy konzervativizmus,a fent nevezett személyek véleményét ismeritek a mai helyzetről?Olyan véleményeket mantráztok ami egy régmúlt történelmi helyzet aktuális válasza volt konzervatív szemszögből,ami vagy jó volt vagy nem.Tehát a múlttat olvasni bizonyára hasznos,szórakoztató, de nem biztos,hogy alkalmazni lehet a jelen problémáira, már csak azért se mert mások a személyek.

Roa 2010.05.19. 10:48:37

A Fidesz miért is konzervatív? Lehet, hogy 1998-2002-ig az volt, de az elmúlt pár évben leginkább keresztényszocialista lett az a politika, amit hirdetett. Persze, néppárt - azaz mindenki befér a kalap alá -, de hogy ebből a konzervatív legyen a vezető ideológaia, azt nem hiszem. Az igazi konzervatív ugyanis csak egy nagyon szűk réteg, a tömegeket nem lehet ezzel - nem ezzel lehet megfogni.

ucsacsu 2010.05.19. 10:49:46

A szocik, szoci levek mindig újra termelődnek,már csak azért is,mert mindig lesznek leszakadó rétegek,az emberi butaságra, az irigységre mindig rá lehet játszani.A félnótás rá a kiváló példa.

Roy 2010.05.19. 10:55:52

Dehogy szakadnak meg. Ők sem fognak semmit csinálni a 2/3-al.

Gandalf Garaboncias 2010.05.19. 10:56:12

Mindenki annak definiálja magát, a Fideszt és a Mandinert, aminek akarja, ezen nem érdemes vitázni. :0)
Inkább engedjük be azt a sok friss gondolatot az ablakon!

eN 2010.05.19. 10:56:17

Javaslom a szerkesztoseg kint keringo "friss jobboldali-konzervatív gondolat"-ait nyujtsa be a MEH-hez egy kepmesepalyazat formajaban.

mérnök_05 2010.05.19. 11:09:40

Egy kicsit legyünk már realisták! Azt ugye senki sem hiszi, hogy a FIDESZ azért nyert, mert akik rá szavaztak, tudták, hogy miért is szavaznak rá - leszámítva természetesen a hitet? Ennek fényében meg minek kellene bármin bármit is változtatniuk? A kétharmad, no meg az "ellenzék" egymással való egyet nem értése miatt parlamenti gond nem lehet. A kommunikációt meg ismerjük, és akik "hitből" szavaztak, azokat ilyen apróságok úgysem érdeklik. Akkor meg miért is?
Amúgy meg - pont most látjuk a következményeket - volt már előd, aki szintén nem változtatott semmin, és meddig is kitartott a támogatás? 4 év bombabiztos, és addig még annyi minden történhet...

ApukadHUN 2010.05.19. 11:18:54

Legyen úgy!
Én nem akarom megmondani kire szavaztam volna, ha elmegyek, de a magyarorszag.hu-n már megváltoztattam a jelszamvamat OrbánViktor2010-re.

Egy haverom meg egyből SemjénDodó2014-re változtatta. Nagyon jó megérzései vannak a srácnak, teljesen jól vágja ezt a négyharmados dolgot. Már kéthete jár a templomba is. Legutóbb például benyomott egy kis ketamint előtte, aztán olyan ájtatos szemekkel nézett, hogy a pap fekérte a pénzszedésre.

feliguresvagyfeligtele 2010.05.19. 11:20:32

grift for president. nehogy azt gondolja bárki, hogy a szocik feladnák.. még most is volt állambiztonságisok ezrei dolgoznak a viktatura ellen, ÉBERSÉG ÉBERSÉG!!

Aron M 2010.05.19. 11:41:02

Idézek egy vitatható részt:
"Nyilván a különböző nemzedékek életkori sajátossága, de ha valaki még mindig a kilencvenes évek eleji médiaháború, balliberális túlsúly és a korabeli politikai táborok, nézőpontok igézetében folytatja sérelmi újságírását,véleményalkotását 2010-ben, az nem biztos, hogy felmérte, hol is tart most az ország és a világ."

Ez a bekezdés azért veszélyes, mivel a szocik és úgy általában a baloldal nem fogja feladni, négy évre sem, és mindent meg fog tenni, hogy a "létezés magyar minősége" ne jöhessen létre. Azt meg különösen se felejtsük el, hogy a létezés magyar minőségét nem csak politikai hanem lassan etnikai oldalon is támadások érhetik.

betyár (törölt) 2010.05.19. 11:58:47

@dr. Sigmund Fraud:
"Önkényes múltértelmezés,"
Orbán nem tett mást, mint egy önkényes múltértelmezést felrúgott. Vagy az eddigi múltértelmezés nem lett volna önkényes?

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.19. 11:59:14

A szinfalak mogotti bepillantasra, sajat nyugalma es kenyelme erdekeben rest, posztmodern csocselek mersekelt lelkesedesenek kisereteben, a profan-vulgarhedonista eszmeisegu baloldali nagykoalicio(Lmp,Mszp,Fidesz:szelsobal,Jobbik mersekelt balkozep) szinieloadasanak pocsekul kivitelezett premierjet a zsigeri undor es a jogos megvetes elegyevel szemlelem csupan.
Az onallo gondolkodasra es valos ertekiteletre keptelen demonokratikus szavazopolgarok(az avarna nepe) szabad velemenynyilvanitasi jogukkal elve derusen kommentelgetnek,valos cselekvesi ter illetve az erre iranyulo akarat hianyaban, ismetlodo tudatlansagukbol es bunos megalkuvasukbol fakado igenytelensegukkel
aszisztalnak a teljes lelki- szellemi leepules egyre gyorsulo folyamatahoz.
Szabadon valasztott vezetoik az ellenhierarchia
termeszetebol adodoan,mindenki masnal nagyobb kulso mozgatottsagukbol es onnon teljes minosegtelensegukbol adodoan is lettek gatlastalan orokosei a balodal 70 evenek. A (tanacs,nep,reszveny)koztarsasagok nemtelen hagyomanyait felelevenito parlament erofesziteseit az orszag immaron vegervenyes es teljes kifosztasanak iranyaban az ujfent megvezetett demosz,a ti"felhatalmazasotok" tette lehetove.
Ezt mindenkor tartsatok szem elott,legkevesbe sem tisztelt demonokratak!

bryan 2010.05.19. 12:12:26

Akik még mindig az MSZP-től rettegnek, azoknak további jó szórakozást hozzá. Ti tényleg nem látjátok mi történt?
Olyanok vagytok, mint az USA hadserege a hidegháború után. Kicsit sokkot kaptatok, nem tudjátok, mihez is kellene kezdeni azzal az arzenállal, amit az egykori ellenségnek tartogattatok.
Az USA-ban ez a sokk 9/11-ig tartott, 10 évig. Remélem nálunk hamarabb véget ér.
A poszt jó, bár a "magyar minőség megalkotása" kifejezést nem értem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.05.19. 12:27:55

A létezés magyar - szocialista - minősége a túloldalon jelenleg is Lendvai Ildikó, Gyurcsány "csakadumavan" Ferenc és Mesteházi "nemtudtammitcsinálacuslág" Attila.
Ezt azért ne felejtsétek el, mivel nem gyakorló protofasisztaként említem meg.

is 2010.05.19. 12:28:46

a jószádékot nem vonom kétségbe. fiatal vagy és lelkes, és még hiszel a mesékben. erre építenek is a bácsik, akik feletted vakolókanállal építik a bunkert a hatalom köré. köszönik is szépen.

aztán kérdezd meg csak Mádi Lászlót, hogy hogy is van az a belső vitával mondjuk vagyonadó ügyben? vége a választásnak, hol van Mádi László? hol van Tirts Tamás, aki 1993(?)-ban el mert indulni elnökjelöltnek Orbánnal szemben?

lelkes vagy és fiatal. még nem pont látod át, hogy minek is a szekerét tolod.

is 2010.05.19. 12:31:02

@ucsacsu: "az emberi butaságra, az irigységre mindig rá lehet játszani"

érdekes, hogy ilyeneket írsz a 2008-as hülyenépszavazás után akárkiről is, a FIDESZen kívül. mindenképpen sokat kellett ezt mondogatni, hogy el is higgyed, és már ez elismerést érdemel.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 12:31:46

@is:
na, mán a komcsik tolják mádit a munkásmozgalmi panteonba! :)

Orbán a magyar nép ópiuma! 2010.05.19. 12:40:58

Az internet pöcegödre nem a napiszar.com, hanem a mandíner.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.19. 12:42:20

@is: sajnos már nem vagyok annyira fiatal, sőt, lelkes sem, szorult belém elég egészséges szkepszis :)

Mádi leléptetésével nem értettünk egyet, lásd a Mandiner akkori posztjait:

mandiner.blog.hu/2010/01/29/az_ertelem_bere

mandiner.hu/cikk/madi_laszlo

Pontosabban: logikusnak tartottuk, hogy kampányidőszakban szigorúan ítélkezik egy párt, ugyanakkor hosszú távon nem tudjuk nem valós opciónak tekinteni az ingatlanadót.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.05.19. 13:14:36

@rajcsányi.gellért (ergé):
Nem vagy annyira fiatal??? A kelták átlagban hány évet élnek, 40-et?:-)

negeev 2010.05.19. 14:44:19

Ergének igaza van.
Ha csöndben meghúzódva maradnának a kis pártok, akkor minden tényleg nagyon jól is alakulhatna. Szerintem, ez nem fog tartani annyira sokáig, mint reméljük. Persze, bármi megtörténhet.

Melegként soha nem rettegtem semmilyen csoportoktól vagy személyektől.

Azt azonban mondhatom, hogy egy jobboldali kormányzás alatt sokkal biztosabbnak érzem az összes mondvacsinált és valós kisebbség nyugodt és atrocitásoktól mentes helyzetét. Sokkal természetesebbnek veszem a kötöttségektől mentes megnyilvánulásokat egy embernél egy konzervatív kormányzat alatt. Ugyanis, pont az e jellemző a jobboldali emberekre, hogy nem kötik őket lejárt szavatosságú és mindenkit feltétel nélkül elfogadó ideológiák, mint a baloldaliakat.
Ezért is gondolom, hogy a természetes és nem kötelezően elnyomott gyanakvás idején sokkal természetesebben tudunk egymáshoz viszonyulni.
És ez lenne a cél.

Támogatom Ergét.
Itt az ideje, hogy kezdjünk el egy normális életet mindannyian!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.19. 15:06:37

@negeev:

"Melegként soha......

Itt az ideje, hogy kezdjünk el egy normális életet mindannyian! "

magának komám, tényleg nem ártana!

negeev 2010.05.19. 15:45:30

@Grift: Tőled, Grift nem is vártam volna más kommentet. :P

Bell & Sebastian 2010.05.19. 17:22:35

@Zippora:
Egyáltalán nincs vége a háborúnak, ne essünk máris a legjellemzőbb Fidesz-tévedésbe, jelesül a stratégia és a taktika összekeverésének ősbűnébe.

A hadtápon bukott Napóleon, Hitler és Orbán. (Az ellenfeleikkel szemben.)

@dobray:
Keresztény és nem antiszemi, az mi? Lekvár.

@axispolaris:
A Nagy Víz túlpartjáról igazságod vagyon. Merd az olajat, majd valahogy túléljük ezt is!

@Roa:
konzervatív = hagyománytisztelő
konzervatív =/= progresszív
Ennek a két előfeltételnek a Fikusz maximálisan megfelel.
(Néha túlságosan is permanensen hajtogatják sokáig ugyanazt.)

Iustizmord 2010.05.19. 21:26:42

majd jól lebasztok, de alapvetően liberális értékrend elfogadása nélkül nem lehet jó állaot építeni.

mert minden normális mai európai demokrácia alapvetően liberális. csak ennek foka kérdéses.

ennek ellenéte a kelet, vö orosz, ukrán, belorusz rendszerek.

ma szitokszó a liberlis, de valahol ma a társadalom 80-90%-a az. így vagy úgy.

Iustizmord 2010.05.19. 21:30:55

@Iustizmord: pl a full, free and fair referendum, az általános választójog és a polgári egyenlőség, törvény előtti egyenlőség, negatív diszkrimináció tilalma (vö. abolicionizmus), a pozitív diszkrimináció (pl szülés után visszatérő női munkavállaló védelme) egy tipikusan liberális követelény és értékrend alapja.

Iustizmord 2010.05.19. 21:35:02

@Bell & Sebastian: "Egyáltalán nincs vége a háborúnak, ne essünk máris a legjellemzőbb Fidesz-tévedésbe, jelesül a stratégia és a taktika összekeverésének ősbűnébe. A hadtápon bukott Napóleon, Hitler és Orbán. (Az ellenfeleikkel szemben.)"

miért emlegetsz háborút. s mi a fidesz hadtápja? a pártkatonák zsíros állásokba tétele a SZOCI counterpart-ok lecserélésével?

"Keresztény és nem antiszemi, az mi? Lekvár."

tehát a keresztény ha =/= lekvár --> akkor antiszemita? ez milyen marhaság?

Bell & Sebastian 2010.05.19. 23:20:44

@Iustizmord:
A liberalizmussal kapcsolatos gondolataidból egyenesen következnek az sajátjaimmal kapcsolatos averzióid.

Mivel ez visszafelé is igaz, semmi értelme sem lenne egy olyan vitának, amely a nyájas olvasó számára inkább falsettoban előadott duettnek tűnne, mintsem oktávpárhuzamokkal tűzdelt tercelésnek.

Nem vagyok híve az akusztikus környezetszennyezésnek!

tölgy1 2010.05.20. 10:24:11

@Iustizmord: mondjuk, ez tényleg hülyeség.

Melyik liberalizmusra gondol, a sokból? Nem keveri az egoizmust vele?

@Bell & Sebastian: akusztikus? Nem inkább vizuális lenne?
süti beállítások módosítása