Új minisztériumi email címek: reform vagy halál!
2010. május 07. írta: TuRuL_2k2

Új minisztériumi email címek: reform vagy halál!

 A kormányváltás nem a legnyugodtabb időszak a minisztériumi köztisztviselők számára, különösen akkor, ha a mostanihoz hasonló mértékű változás várható a kormányzati szerkezetben. Nagy a bizonytalanság, a megszűnő önálló minisztériumok munkatársai nem tudják, mekkora létszámot vesz át tőlük a jogutód, s azt sem, hogy más épületbe költöznek-e. Ez azonban csak a finálé, gyakorlatilag már legalább egy éve bénult állapotban él a közigazgatás, várják a biztosan bekövetkező véget.

  Akadnak azonban olyan helyek, ahol továbbra is lendületesen folyik a közigazgatás megújítása, mint például a minisztériumokat kiszolgáló Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) is. Van ugyanis egy minisztérium, aminél teljesen nyilvánvaló, hogy nem nem önálló tárcaként fog majd működni a továbbiakban. Nem lesz se KVVM, se KVM, se KM. A KSZF igazán elkötelezett reformereit azonban mindez nem akadályozhatja meg abban, hogy a korábbi @mail.kvvm.hu végződés helyett még az új kormányzati struktúra felállása előtt bevezessék a @kvvm.gov.hu formátumú email címeket.

Tisztelt ********* ****!

 

Hivatkozva a korábbi tájékoztató leveleinkre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium levelezőrendszerének 2010. május 7-9 között bekövetkező áthelyezésével (migrációjával) kapcsolatban kérjük, figyelmesen tekintse át az alábbiakat:

·         A migráció ütemezése – Migráció 2010. május 7-én (péntek) 14:00 órakor kezdődik. Ekkor megszűnik a jelenlegi postafiók elérhetősége, a levelezés leáll, ettől kezdve nem lesz lehetőség levelek küldésére és fogadására! A beérkező leveleket tároljuk és minden olyan levél, amely ez idő alatt érkezik, már az új postafiókba kerül automatikus elhelyezésre. A migrációt követő hétfői napon a postafiók – immár az új rendszerben – használatra készen áll.

 

KIEMELTEN FONTOS!

·         Felhasználói e-mail cím –  Az áttérés során – az egységesített kormányzati névkonvenció alapján – az Ön új e-mail címe:                ****.*********@kvvm.gov.hu 

A régi, mail.kvvm.hu-ra végződő e-mail cím(ek) átirányított címekként működnek tovább a migrációt követő 3 hónapig, azt követően automatikusan törlésre kerülnek, használatuk a továbbiakban nem lesz lehetséges. 

·         Belépés módja – A migrációt követően a Microsoft Outlook levelező rendszer elérése elkülönül a többi rendszerétől. 

Felhívjuk figyelmét, hogy az itt megadott e-mail cím és jelszó csak a Microsoft Outlook levelező programba való belépésre szolgál, a számítógépbe történő belépéshez az eddig megszokott, felhasználó nevet és jelszót kell továbbra is használnia! 

Az Ön új belépési neve a levelezés során (mely megegyezik az új e-mail címével): ****.*********@kvvm.gov.hu

A rendszer generált az Ön számára egy belépési jelszót, mely a következő: *****

Kérjük, jegyezze meg az új felhasználói nevét és jelszavát, hogy a migrációt követően a levelezőrendszerbe való belépés zökkenőmentes legyen!

Tájékoztatjuk, hogy ezen adatokat nyomtatott formában főosztályának titkárságára is elküldjük, ahonnan a hétfői napon egyedileg, személyesen átvehetőek.

  Ezek a jóemberek nem olvasnak újságot, nem néznek tévét, nincs bekötve hozzájuk az internet? Nem érdekli őket, hogy a sikeresen bevezetett @kvvm.gov.hu végződést néhány hét múlva migrálhatják majd tovább a @kv.vfm.gov.hu vagy a fene tudja milyen tartomány alá? Vagy csak az utolsó töltényig harcolnak a reformokért a köztársaság ellenségei ellen, akkor is, amikor a front már rég túlhaladt rajtuk, sőt, a háború is végetért?

  Ráadásul a migrálás kivitelezése sem tűnik tökéletesen professzionálisnak. Mi az, hogy csak 3 hónapig működnek tovább a régi formátumú email címek? Mi akadálya annak, hogy az idők (de legalábbis a ma ismert domain-megoldások) végezetéig működjenek aliasként? Miért jó az, hogy az eddigi integrált belépés helyett mostantól a levelezéshez más felhasználónévre és jelszóra lesz szükség? Biztosan jó ötlet-e a főosztály titkárságára is elküldeni nyomtatott formában az összes munkatárs felhasználónevét és jelszavát?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr791980032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.07. 08:08:46

hát igen, ez mennyivel fontosabb a kétszáznyolcvan négyzetméternél, és az idős nők szándékos alázásánál, az áldóját neki!

körülbelül olyan éves szinten tízezer forintos nagyságrendű totál jelképes valamiről van szó, azt remélem tudod?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.07. 08:14:12

ja, még valami

"Ráadásul a migrálás kivitelezése sem tűnik tökéletesen professzionálisnak. Mi az, hogy csak 3 hónapig működnek tovább a régi formátumú email címek? Mi akadálya annak, hogy az idők (de legalábbis a ma ismert domain-megoldások) végezetéig működjenek aliasként? "

le merem fogadni, van ismerősöd, aki ebben a szakmában ügyködik, kérdezd meg tőle. nem vicc.

külön röhej, hogy tízezres tétel miatt téped a szádat, de elvárnád, hogy egy máésik tízezres tétel megmaradjon mindörökké.

sajnos van képem a minisztériumi hülyeségekről amúgy, és le merem fogadni, ez a project még bőven tavaly indult.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.05.07. 08:20:35

@mavo:
'le merem fogadni, van ismerősöd, aki ebben a szakmában ügyködik, kérdezd meg tőle. nem vicc.'

Tehát rosszul gondolom, hogy a @mail.kvvm.hu beállítása a @kvvm.gov.hu aliasdomainjeként (bocsánat, ha esetleg nem pontos a terminus) 3 hónapnál hosszabb időre sem okozna nehézséget?

'külön röhej, hogy tízezres tétel miatt téped a szádat, de elvárnád, hogy egy máésik tízezres tétel megmaradjon mindörökké.'

Szerinted néhány száz munkatárs rendszerének átállítása, annak supportja tízezres tétel? Csodálkoznék.

'sajnos van képem a minisztériumi hülyeségekről amúgy, és le merem fogadni, ez a project még bőven tavaly indult.'

És már akkor sem lehet leállítani/felfüggeszteni, ha teljesen egyértelmű, hogy feleslegessé vált?

Valandil 2010.05.07. 08:30:18

@TuRuL_2k2: "Szerinted néhány száz munkatárs rendszerének átállítása, annak supportja tízezres tétel? Csodálkoznék."
Plusz a területi szervek (felügyelőségek, vízügyi igazgatóságok, nemzeti parkok). Amúgy is kalap kaki az új levelező, az átirányítás funkciót letiltották, úgy kellett a fejlesztőkből kiimádkozni.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.05.07. 09:04:31

sokkal érdekesebb kérdés,

hogy

MIÉRT NEM (illetve mikor)

RÚGJÁK MÁR KI PÁROS LÁBBAL A MICROSOFTOT?!

Cook kapitány 2010.05.07. 09:33:58

Ugyanmár, szerinted ezt a projektet mikor indították? Azt tippeletm, hogy kb. fél éve jött az első ötlet, hogy cseréljük le, azóta pörög a dolog. Végig kell mennie mindenféle jóváhagyáson, weboldalk tucatján át kell írni, hivatalos iratokon, belső sablonokon átírni plusz nyilván a számítástechnikai hátteret is biztosítani kell.
Ennek kb. a 95%-a megvolt, mikor kiderült, hogy megszűnik a minisztérium. Ha már csak az utolsó lépés van meg, azt én is megcsináltam volna.

A 3 hónapig működő régi cím, az tényleg lámaság, de ettől független.

teknős 2010.05.07. 10:18:04

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

Rólad az a banki informatikai vezető jut az eszembe, aki a kilencvenes években az egyik nagy kereskedelmi bank legfőbb irányítója volt az első szemléjén a gépteremben meglátta a mainfremeket és felkiáltott, hogy ezek még mit keresnek itt, azonnal kihajítani mindet.

Biztos ami biztos, azért megkérdezték tőle, hogy biztosan ki akarja-e dobni, mert a rajtuk futó szoftvereket 18 milliárdért vásárolták.

A nyílt forráskódú szoftverek nem jelentenek feltétlenül olcsóságot. Ennél azért bonyolultabb a kérdés.

Csak annyit kellene tudni elérni, hogy ne egy adott cégre legyenek kiírva a közbeszerzések és valóban verseny legyen, ne kézből etetés.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.07. 10:54:28

@TuRuL_2k2:

1. "Tehát rosszul gondolom, hogy a @mail.kvvm.hu beállítása a @kvvm.gov.hu aliasdomainjeként (bocsánat, ha esetleg nem pontos a terminus) 3 hónapnál hosszabb időre sem okozna nehézséget?"

attól függ. tudom, ilyet leírni ciki. mivel minisztérium, simán el tudom képzelni, hogy hülyék, és a régi domain igénylés lejárt közben. van ilyen.

na de még, ha nem is. azt képzeld el, amikor a egy nyomorult smtprouting (van ahol aliasként ismerik, ahogy te is, holott az teljesen más) kérést adtunk egy szolgáltatónak, az nem tudta, az mi fán terem, majd amikor kiderült, akkor közölte, hogy ja, olyat ők nem tudnak. és ezek ún. "szakemberek" voltak.

2. "Szerinted néhány száz munkatárs rendszerének átállítása, annak supportja tízezres tétel? Csodálkoznék."

ez jogos, igazad van, ezt elfelejtettem. most más kérdés, hogy ez a support mekkora összeg lesz, mert baromi sokban függ attól, hogy

a, mi a jelenlegi architetktúra;
b, hogy rendelkezik erről a support szerződés. ugyanis ez akár ingyenes is lehet a minisztériumnak. hoppácska, mi?

"És már akkor sem lehet leállítani/felfüggeszteni, ha teljesen egyértelmű, hogy feleslegessé vált? "

ne viccelj már. az ilyenek képesek úgy milliókért szoftvert vásárolni, hogy aztán kovács gizi majd jól ne használja, mert kettővel odébb van az OK gomb, és a mittommi nem piros, hanem lila, és attól ő azt nem képes használni. nem vicc. csak arról senki se tud, az ilyen filléres tételek meg okozzák a botrányt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.07. 11:00:51

@TuRuL_2k2:

és tényleg csak kötözködéként:

"a @mail.kvvm.hu beállítása a @kvvm.gov.hu aliasdomainjeként"

a @mail.kvvm az nem domain, ráadásul domainnek domain nem aliasa, és így tovább. de mondom, ez érdektelen. és amiről te írsz, az több dologtól függ.

teknős 2010.05.07. 15:22:17

@mavo: Na, nehogy már! Ne kötözködj, feleslegesen!

Senkinek nem adnak ki csak úgy gov.hu végződésű domaint. Nincs ilyen, hogy elfelejtették meghosszabbítani.

Ez tényleg nem tétel.

Sokkal inkább elképzelhető, hogy egy utolsó szaftos informatikai beruházás történt. Minden egyéb szőrszálhasogatás.

Csak egy rövid, de velős történet a magyar kormányzat informatikai beruhásásairól. 2003-ban az egyik hazai nagy informatikai vállalatot megkereste az egyik minisztérium és árajánlatot kért tőle. A cég másnak 2 millió forintért csinálta volna meg a megadott specifikációval, de szóltak előre nekik, hogy fogjon jó vastagon a ceruza, ezért 5 milliós ajánlatot adtak.

A minisztérium lefújta a beszerzést, mert nekik erre 60 milliójuk volt, amit el akartak költeni mindenképpen.

Természetesen találtak olyat, akivel meg tudtak egyezni később...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.08. 06:23:20

@teknős:

"Senkinek nem adnak ki csak úgy gov.hu végződésű domaint. Nincs ilyen, hogy elfelejtették meghosszabbítani."

nem tudom, hogy ártatlan naív lélek vagy, vagy szimplán tudatlan, esetzleg olvasni sem tudsz.

gov.hu-sRA cseréltek. nem a gov.hu-s járt le. vágó? és egyébként meg vízfej, elfelejt az mindent és leszar mindent

a GKM például valamikor 2004 vagy 2005 körül három hétig nem vette észre hogy az egyik kurvafontos, milliókért fejlesztett oldalát feltörték. írkált róla harsány cikkeket az mno, a heti válasz, vagy bárki? lófaszt.

az e-mailváltás meg kurvára nem project, ugyanis tényleg filléres tétel.

tíz éve plusz öt mailbox érvágás volt, öt éve plusz ötven volt az, mára meg utánad basszák a mailboxokat az utolsó senkiházi szolgáltatónál is, annyira értéktelenek.

a váltás pedig ismétlem: rendszerfüggő, és elég nagy eséllyel belefér a havai karbantartásba.

ha nem fér bele, akkor elő azt a szerződést, ugyanis szar, és akkor évek óta húzzák le őket.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.05.08. 06:27:15

@teknős:

ja és a kis sztoridra.

jobb, ha tőlem tudod, bizonyos méret felett egy csomó vállalat ugyanígy "működik". csak azoknál ez a kis elbaszni való pízecske nem 60 millió, hanem egy-két milliárd, és ugyanígy el kell költeni az utolsó fillérig mínusz pár misi, és akkor az a megtakarítás, amiért lehet jutalmat felvenni.

lehet ezt nem elhinni, de sajna így van.

teknős 2010.05.08. 16:17:05

@mavo: És ebbe miért kellene belenyugodni?

Ne gyere azzal, hogy naiv vagyok.

Mit gondolsz, hányszor hallottam már, pl. hogy nem lehet ma felneveleni 2-3 x gyereket. És gondolod, elfogadom? Ezt sem fogadom el, mint valami axiómát.

Az meg teljesen mindegy, hogy milyen kormányzati domain járt le, vagy mire cserélik. Ilyen nem lehetséges, nem Amerikában élünk, itt nem vásárolgathatsz kedvedre bármilyen szabad domaint.

Csomorkány 2010.05.10. 09:25:16

Ne legyetek már ilyen csuda technokraták! Egy ilyen sztori rothadtul nem a kiadott max. 1-2 misiről szól, hanem arról a kényelmetlenségről, amit emberek százainak tök fölöslegesen okozunk. Váltottatok ti már emilcímet? Ha muszáj, bevállalja az ember, de ha kéthavonta kell csinálni tök fölöslegesen, az nem tesz jót a főnökség épelméjűségébe vetett hitnek, márpedig "a munkatársak fölötteseik iránti bizalma cégünk működésének alapja".

Új Nick 2010.05.11. 02:57:31

szerintem meg van értelme a .gov.hu-nak, pontosan azért, mert nem tudhatod, milyen intézmények jönnek létre a jövőben, és a .gov.hu alatt nagyobb szabadsággal alakítató ki az új név, mintha meglévő vállalkozásokkal kellene harcolni. Pl.: ihm.hu is van, de pl. Nemzeti Erőforrások Minisztériuma = nem.hu - eddig nem volt, inkább nem.gov.hu.

A felehasználókat pedig nem kell félteni, a b-m.hu fele irm.hu lett (irm.gov.hu) másik fele otm.gov.hu. Mondjuk ettől nem gyorsultak fel, lassulni meg nincs hová. Az elmúlt 8 évből is 6ot költözéssel és névtábla ragaszgatással tölöttek, most megnyugodhatnak, megint lesz kifogás 2 évre, miért nem kell dolgozni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.05.11. 11:24:24

@Új Nick:
A .gov.hu-nak van értelme, ezt egy percig sem vontam kétségbe. De a kvvm.gov.hu-nak? :]

szódabár 2010.05.12. 16:08:25

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ez nem párforintos tétele a költségvetésnek. Az Elektronikus Kormányzati Gerinc nevezetű hókuszpók kialakítása például milliárdos nagyságrendű és kötelező benne részt venni. Természetesen valakiknek ez nagyon megéri, de biztosan nem a végfelhasználóknak. Az emailcím váltás sem a minisztériumi dolgozók érdekében történt, ráadásul azóta mindenhol komoly fennakadások vannak. Több (kivételezett) minisztérium persze megteheti, hogy nem is lép be a körbe.
Itt most csak a röhej, hogy a várható átalakulás előtt kellett ezt végrehajtani.
Szerintem ez a bolsevikok utolsó rúgása a KVVM felé. Köszönjük.

Zoliiii 2010.05.18. 11:57:22

@Csomorkány: Az hagyján, haverom ott dolgozik, Ő is mérgelődött milyen hülyeség ez:

Belépéskor jelszót kér a rendszer (eddig csak a Windows kért, most már az e-mail is kéri) ráadásul a jelszót változtatgatni kell és az utolsó 12 jelszó nem lehet azonos.

Arról már ne is beszéljünk hogy a hatalmas hadititkok miatt otthonról állítólag továbbra sem léphetsz be az e-mail rendszerbe, mert nem engedélyezték. Akkor meg mi a francot ért az egész, az lett volna az értelme hogy otthonról is használhasd.
süti beállítások módosítása