Alakul az ellenzéki hangnem, alakul
2010. április 28. írta: Zsigmond és Péterfy

Alakul az ellenzéki hangnem, alakul

  Nem hittünk a szemünknek, mikor a szokásos reggeli kaviározás közben rápillantottunk a Népszava mai címlapjára. Az elmúlt nyolc év Gréczy Zsolt-publikkal díszített kormánynyalását végre tökös ellenzéki hangnem váltotta fel! A címlapon rögtön egy épületes karikatúrával kezdenek, melyben a Szent Korona és az arra hanyagul támaszkodó arrogáns fideszes politikus azt jelzi: a Fidesznek már semmi sem drága, Konrád György pedig beváltja ígéretét, és elhúz külföldre. Közben a gonosz Orbán fehér lovon már belovagolt a vörös Pestre.

  Persze az MSZP-nek először még össze kell szednie magát ahhoz, hogy ütőképes ellenzéke legyen a fasisztoid Orbánnak. Május 6-án szépen megalakul a frakciójuk, júniusban lesz elnökük, de hogy a következő négy évben mégis mi az istent akarnak csinálni azon kívül, hogy a Fidesz által az elmúlt négy évben aktívan gyakorolt, mindent csípőből leszavazunk elvet folytatják, valószínűleg még ők sem tudják.

  Van egy hisztis Gyurcsányuk, aki a Bauer Tamással megerősített Demokratikus Charta nevű nyuggerkommandó élén akar visszatérni a szocpárt élére. Van egy Mesterházyjuk, aki komolyan elhiszi, hogy azért, mert miniszterelnök-jelöltként vele vitették el a balhét, komolyan esélye lehet bármire is. És van egy Szilijük, akinek nemhogy homályos balos társadalompolitikai nézeteiről nem tudunk semmit, hanem egyáltalán, semmijéről sem.

  Mindenesetre a Népszava már beleélte magát az ellenzéki szerepbe. Persze a Munkáspárt 2006 lapjához, a Mi Időnkhöz képest lepkefing az, amit csinálnak:

A hatalom is tudja és mi is, hogy mi miért vagyunk gyengítve. Mert mi vagyunk veszélyesek rájuk. Mert a vörös zászlótól reszketnek. Az árpádsávos és a Jobbik nem veszélyes, az a dolga, hogy hülye és gyenge legyen. A Munkáspárt 2006, mint önálló marxista alakulat az elkövetkezõ idõben is blokkolva lesz. Nem hagyjuk. Aki nem marxista, annak mindent szabad. A gazdasági válság megteremtette a feltételeit a társadalmi igazságtalanságok miatt a kapitalizmusban csalódóknak, hogy túllépjenek az eddigi normákon. Egyszerűen nem volt szabad hagyni, hogy marxista ideológia terjedjen az országban, ezért fasiszta pártot hoztak létre, amely elfoglalta a kiábrándultak gondolatait.

 Világos, tiszta beszéd. Ilyen mikor lesz végre a Népszavában?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr731958494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fekete bakancsok hangjait hallom 2010.04.28. 11:28:11

 Tisztelt Bartus László! Kedves Laci! Remélem nem bánod, hogy tegezlek, hiszen ugyanazon az oldalon állunk mind a ketten. Mindketten félelemmel, majdhogynem rettegéssel figyeljük a mai Magyarország fasisztálódását. Annyi a különbség kettőnk között...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 18:17:13

@Herr SturmLiberator: "Vannak ám rossz királyságok és jó demokráciák is."

Te is fiam HSL? Kérlek áruld el Hollandiában most mi van, de csak egyet választhatsz: jó királyság vagy jó demokrácia?

Ha azt mondod van jó köztársaság és rossz királyság azt mondom igazad van, csakhogy nálunk jó köztársaság nem volt soha. Rossz királyunk volt, de több volt a jó.

@Mj: Ezt mire írtad?

Sir Nyű 2010.04.28. 18:21:14

@Zsigmond és Péterfy: Azért ti is értitek látszólag, miről szól a Konrád-interjú, de annyi gerinc nincs bennetek, hogy a posztban kijavítsátok. Lehet utálni persze Konrádot, faszályosan kurucos dolog (.hu), de a nyílt hazugság az nyílt hazugság, még ha konzervben tartják is. Legalább a linket ne közöltétek volna, úgy bevettem volna, de hát így meg elolvastam... Pancserek.

HgGina 2010.04.28. 18:29:04

Nem az MSZP-nke kell összeszedniae magát.
A rendőrségnek kel összeszednie őket.
Aztán lehetőleg 25-30 évre bezárni mind. Mármint azokat, akiket nem akasztanak fel.

Pelso.. 2010.04.28. 18:34:54

@TaTa86.: Ez nem, Hollandia, s ilyen megközelítésben soha nem is válik azzá, érted, ugye.
Arról nem is beszélve, hogy önmagában a királyság intézménye sok-sok hétköznapi problémát nem oldana meg, -persze, nem is azért kellene.

smartdrive 2010.04.28. 18:38:29

@TaTa86.: "az emberi jogok teljesülését, hogy most hol állunk a Nyugathoz képest, és akkor hol álltunk."

na nézzük. akkor Nyugaton nem voltak zsidótörvények, itt igen. most ott sincsenek, meg itt sincsenek

van még ilyen vicces felvetésed?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.04.28. 18:38:59

Mióta várom már, hogy a mandiner az ellenzéket baszogassa. Egy kormányváltás kellett hozzá, de megérte. :)

marhaszív 2010.04.28. 18:41:55

@HgGina: csak részben értek veled egyet, szerintem előbb akasztani őket, s csak utána feljelenteni!!!

BKV reszelő 2010.04.28. 18:43:53

@Rwindx: De, már új kormány van...:)

magyar bucó 2010.04.28. 18:50:37

@smartdrive:
"Nyugaton nem voltak zsidótörvények"

Akkor Nürnberg hol is van? Segítek, nem Keleten, nem Délen és nem Északon.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 18:51:24

@smartdrive: Van aki csak zsidó szemszögből tudja nézni a dolgokat. :)
Egyébként azt mondod, hogy 1940ben nem voltak zsidótörvények nyugaton? Hát Dolfi már szart ér? ;-)
Mellesleg miután Hitler lerohanta Európát valahogy Magyarország lett a legbiztonságosabb egy zsidó számára, amíg függetlenek voltunk.

@Pelso..: "Ez nem, Hollandia, s ilyen megközelítésben soha nem is válik azzá, érted, ugye."
Hollandiát azért hoztam fel mert HSL a demokráciát állította szembe a királysággal.

"Arról nem is beszélve, hogy önmagában a királyság intézménye sok-sok hétköznapi problémát nem oldana meg, -persze, nem is azért kellene. "
Az már igaz, hogy a sör nem lesz olcsóbb, a királyságtól.

HgGina 2010.04.28. 18:58:04

@tölgy1: melyik az az egy, ami eszedbe jutott? Marokkó, Lesotho, Szváziföld?

HgGina 2010.04.28. 19:02:00

@smartdrive: sajnos nincsenek, pedig idejük lenne megint egy kis időre.

Pelso.. 2010.04.28. 19:07:39

@TaTa86.: Itt soha a büdös életben nem lesz olyan morál s politikai kultúra, mint amott, amely némi jóindulattal alkalmas lenne a királyság újbóli bevezetésére. Na, meg tényleg nehéz lenne találni egy valóban pártok s napi politikai csatározás felett álló valakit.
Az átlagpolgár pedig azt kérdezné: "mi lenne jobb nekem?" -eggyel több megmondóemberre nincs szükség.
Nyilván, elsősorban gazdasági feladatokra gondoltam.

itep666 2010.04.28. 19:11:30

definiálná valaki a "fasisztoid" szót, és röviden elmagyarázná, hogy miért is illik ez a jelzö Orbán neve elé?

hálás köszönet, föleg ha kérdésem második felére is létezne válasz...

ha nem sikerül ne eröltessétek!

nem válasz is válasz :)

lvjtn (törölt) 2010.04.28. 19:12:14

vicces ám, h amikor a darabokra szakadt baloldal össze-vissza nem bír 30%-os támogatottsággal, lefordítom: a szavazók 70%-a jobbos, vannak, akik komolyan azt hiszik, h itt nem szavaznánk meg egy népszavazáson akár azt is, h battonyától nemesmedvesig minden villanypóznán lógjon egy komcsi. egy kis marketing, és a királyságot is megszavaznánk. jómagam az elmúlt nyolc év után vagyok olyan hangulatban, mint churchill '41-ben, hogy akár a sátánnal is összefognék. nekem bármi jó, csak minél inkább ellehetetlenítsük a magyar baloldalt. személy szerint a mára teljesen kiüresedett, tartalom nélkülivé vált demokráciára, emberi jogokra sem tartok olyan hűde komoly mértékig igényt, az se zavarna, ha orbán pinochet módszereit venné át. ehhez képest egy francia prezidenciális rendszer vagy egy konszolidált királyság szinte visszafogott program

magyar bucó 2010.04.28. 19:17:46

@Pelso..:

"eggyel több megmondóemberre nincs szükség."

Miért lenne több? Ha van király, nincs köztársasági elnök. Darabra ugyanannyi...

Tabula 2010.04.28. 19:18:12

gyurcsány apátok is megmondta: "Akinek nem tetszik, el lehet menni!"
Inkább egy erős 2/3-ad mint egy bénázó "épphogymegvanatöbbségünk" kormány.

Pelso.. 2010.04.28. 19:23:45

@TaTa86.: Az még nem volt mostanában,lehet, ilyen pártot alapítok, gyere 3 év múlva kampányfőnöknek:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.28. 19:31:31

@TaTa86.:

Hollandiában szimbolikus királyság és reformkényszer felé mozgó túlliberalizált demokrácia van. Nem a kirakatnak szánt koronás főtől lett ott kolbászos kerítés, sose attól volt, hanem pár száz éve erős polgárság van arrafelé izmos önkormányzatisággal.

A spanyol királynak jóval több ráhatása lenne a dolgokra, de csak vész esetében él ezzel a hatalommal és egyenest a demokrácia védnöke. Erre a funkcióra egy a jelenleginél erősebb hatáskörökkel felruházott elnök is jó lenne. Az alkotmányos királyság egyáltalán nem idegen a magyar közjogi hagyományoktól, jó eséllyel képes is lenne köztiszteletben álló intézménnyé válni ámde ez PÉNZ kérdése ami jelenleg ugyancsak kevés (egy vacak kormánygépünk sincs, a palotában meg könyvtár van) és belátható időn belül nem tudnék alkalmas személyt se. (Beavis Habsburg kösz nem). Az alkotmányos királyság nem ördögtől való opció, de a középtávon sincs realitása, ez van. Az SZKT hangsúlyozottan modern olvasata ellenben hamarabb épülhet be a közjogi rendszerbe.

Pelso.. 2010.04.28. 19:32:41

@lvjtn: Klasszikus politológiai megközelítés alapján nálunk nincsenek jobb ill baloldali politikát folytató pártok, maximum azt kommunikálják magukról, hogy azok, illetve időnként beugranak az épp üres helyekre a palettán. Az meg már tipikus abszurdisztáni, hogy sokszor a meghirdetett (pofánhazudott) elvekkel pont ellentétes aktuálpolitikát folytatnak.

Pelso.. 2010.04.28. 19:34:59

@Herr SturmLiberator: Látod, milyen új, országmegváltó formációba kezdtünk Tatával? Jössz?:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 19:37:19

@Herr SturmLiberator: A hollandokat még mindig azért hoztam fel, hogy megmutassam a királyság nem a demokrácia ellentéte. (Ahogy a spanyoloknál is írtad.)

Beavist pedig elég sokan megelőzik, úgyhogy nem kell tőle tartani.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 19:40:37

@TaTa86.:

Arra, hogy ne keverjük a szezont Ónod és Kossuth kapcsán. Ott ugyanis csak függetlenségi törekvések érhetők tetten, republikanizmusról gyakorlatilag nincsen szó.

tölgy1 2010.04.28. 19:42:00

@Herr SturmLiberator: a demokrácia a ma leg inkább prostituált szavak egyike. Csak szellemi prolik veszik komolyan és feltétel nélkül.

lvjtn (törölt) 2010.04.28. 19:42:53

@Pelso..: ok. akkor jobb/bal helyett legyen "nemzeti" és "progresszív". és ez viszont szerintem úgy 120 éve, mióta beette a fene a szocdemeket a magyar politikába, egy nagyon markáns választóvonal

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 19:46:24

@TaTa86.:

Erre a példára már nálam sem érkezett válasz.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 19:47:54

@lvjtn:

Akkor kérlek, hogy definiáld már a progresszívet mint politikai fogalmat. Mert ezzel legutoljára Fletó akart operálni egy titokban tartott lakossági fórumon, de ő meg Márait keverte Járaival.:)

Sólyom Bátor 2010.04.28. 19:49:07

@tölgy1: Mint Orbán,a Jobbik, az MSZP, és az LMP?

tölgy1 2010.04.28. 19:51:52

@Sólyom Bátor: ha komolyan mondják, akkor azok.
De inkább úgy lehetnek vele, mint a tesco a virslinek látszó tárgyakkal: igény van rá, hát árulja, még ha tudja is, hogy szemét.

törppapa 2010.04.28. 19:54:08

Két megjegyzés: Abba kellene már hagyni ezt az ostoba fasisztázást, ez csak árokásásra, gyűlöletkeltésre jó. Vagy úgyis ez a cél?
A demokráciát nem a királyságtól kellene félteni (Anglia, Svédország,Hollandia, Spanyolország), hanem az olyanoktól, akik mindig csak kisebbségben jönnek rá, hogy az milyen fontos dolog.

Kendaq Pendragon 2010.04.28. 19:58:26

Az nyilvánvaló, hogy az európai államokban a király nagyobb tekintélynek örvend (általában), mint egy köztársasági elnök. És lehetnek jó, a nemzet egészének érdekében tett jó ötletei is.

Mindennek ellenére azt gondolom, hogy van ennél nagyobb problémánk, mint egy családot költöztetni a Sándor-palotába, főleg, hogy az arra legesélyesebb már egy politikai párttal kompromittálta magát.

Kendaq Pendragon 2010.04.28. 20:03:09

@lvjtn:

Ez hülyeség, általánosítás. A 70%-ban is sok balos van, de attól még elzavarhatják az annak mondott sleppet.

Unommáazegészet 2010.04.28. 21:32:28

Vörös csepp el. Nem vezeti a harcot.
MSZP kuss. Házmestery söpör. Get. Va.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.04.28. 21:49:07

Az orbáni felcsúti szereposztó dácsa kinek a nevén van, kié végül is?

Az épület nincs a vagyonbevallásokban, nem tudja valaki?

dr kíváncsivagyok 2010.04.28. 22:05:55

Az asszonyka 36. ingatlana.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 22:12:48

@törppapa:

Tényleg, a névadódnak miért van jakobinus sapkája?:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.28. 22:14:09

@Kendaq Pendragon:

Györgyöt pedig nyugodtan ki lehetne hagyni a buliból. Amúgy persze, hogy vannak fontosabb kérdések is, de ha már fölmerült, miért ne lehetne megvitatni?

dr kíváncsivagyok 2010.04.28. 22:34:42

@törppapa: I. Viktorról beszélsz ? Mert Ő kisebbségben jött rá és addig "ellenzett " ,még végül sikerült .

Senkifia 2010.04.28. 22:37:47

@itep666: hát mert csak...mert elvakult orbánhívők mink nem érthettyük. fasisztoid,és kész. meg császároid és hitleroid is. sőt,mi több :zsebhitleroid. de ezeket nem kell magyarázni. ezek axiómák. mint az is,hogy az mszp becsületes emberek pártja. és ezért kellett megrendezni a becsület napját. ja nem,az a másik volt...ezek a Tisztesség napját rendezték. Bár nem látom át a különbségeket :) ja és olyan axióma,mint az,hogy gyurcsány igazmondó becsületes,és nem is lopásból meg visszaélésből gazdagodott meg,és kókáék meg oszkóék se csaltak soha adót :). ellentétben orbánnal, aki axiómaszerűen lopásból meg csalásból vásárolt bányát meg szőlőt. És asse számít,hogy 8 év alatt legalább 2-3szor vizsgálta az apeh vagyonosodásilag. És nem talált kivetnivalót. Lehet,mert már jópár éve az Európai Néppárt alelnöke, gondolom nem ingyé' :) de azért axióma,hogy lopik,és abból vette a szőlejét tokajba is. na.
Szóval az,hogy orbán faszistoid ... nem.... fasisztoid ...mindig keverem :) , az axióma. És különben sincs semmi közöd hozzá ...érted.... :D

flippant 2010.04.28. 22:56:59

Gyerekek! Vitya most 3/3-adnak akar jót tenni vagy a III/III-asoknak?

chydorus 2010.04.28. 23:00:34

Baloldal, jobboldal, a f*szom meg középen. Mentsük meg a baloldalt. Úristen, mindenki sír rí, jaj jaj jaj. A fidesz 2/3-a jaj. Tipikus, még el se kezdtek kormányozni, de már megy a szardobálás, a rikácsolás.
Veszélyben a demokrácia? Ők mondják? Pont ők? Ilyen álszent, szar, szemét dumát...
Hogy dögölne már meg végre az összes komcsi.
Ki a f*szt érdekel a baloldal? Szarházi banda. Ha én lennék Orbán Viktor helyében mindet felakasztanám, úgyhogy csak tessék örülni Orbánnak, lehetne rosszabb is - a baloldalnak. Mert itt mindig csak a kibaszott pártok számítanak, őket kell siratni, a nép, a haza meg az utolsó kérdés marad. Na ebből elég.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.04.28. 23:07:52

A demokrácia szubjektív fokmérője, hogy ki van kisebb veszéllyel arra, hogy nyugodtan kortyolgassam a söröm. Amíg nem hurcolják el Dreher Antal barátomat ZikkLegények és Bolseftnyikek, úúúúúúúúúúúgy szarok az egész rettegősdire, hogy ihaj.

A rendszert meg mindig szapulják, ez a dolgok rendje. Proszit.

iqlight (törölt) 2010.04.28. 23:11:07

Kedves blogíró az édesanyukáját is eladná egy fél csirkéért ha hirdetne ezen szaros mandíner oldalon igaz? Ja hogy ezt mire értem? Arra, hogy szenzációhajhász szar az egész. Csak olvasottság meg index főoldal legyen. Fasisztoid mi? Miért nem írod le rendesen? Félsz a következményektől faszikám? Ja, hogy így súlytalan a szó? Vagy netán egy egész apparátus van mögötted, akikkel kielemzitek mit írhattok mit nem? Elmentek a jó büdös picsába. Volt 8 évetek (vagy egy kicsit még több is), most már el lehetne takarodni szépen csendben. Örülhettek annak is, hogy nem az igazán szélsőséges párt nyert mert akkor most már lógnátok.

farkas 2010.04.28. 23:22:23

Adjuk vissza a kokárdát. Lesz.rom hogy ki a király.

bryan 2010.04.29. 00:02:31

@TaTa86.:
Azt hagyod figyelmen kívül, hogy a tulajdonképpen Európában a XIX. század után nem restauráltak királyságokat,(ha valaki mégis tud ilyet, szóljon, nincs időm végigkeresgélni, én nem hallottam ilyenről). Ha megvolt a királyi dinasztia, hagyták, ha nem, bizonyos funkcióit átadták a közt. elnöknek, más funkciói meg már korábban a miniszterelnökhöz kerültek.Azóta is kiválóan működnek országok királysággal, vagy anélkül is. Nem látom semmi értelmét a királyságnak. A pártatlanság nálunk sehogy sem sikerülne összehozni, ahhoz minden politikai oldal által tisztelt embert kellene találni (0 esély), majd a többséggel el kéne fogadtatni a királyságot (0 esély), utána új alkotmányt szerkeszteni (0 esély). Gyakorlati lehetőség szerintem tehát nincs. De elvben is nagyon furcsa lenne, ha valaki a fejem felett eldöntené, hogy ő most a király, mostantól térdet kell hajtanom előtte, mert különben gonosz hazaáruló vagyok.

bryan 2010.04.29. 00:04:03

@TaTa86.:
A többség agymosott volt, csak te voltál három évesen is helikopter nem? :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.29. 00:13:15

@bryan:

Azért a spanyoloknál 44 év szünet volt. De gyakorlati esély szerintem sem sok van rá.

tevevanegypupu 2010.04.29. 00:19:24

@Kendaq Pendragon:
Keller polgartars probalkozunk, probalkozunk?(:

tevevanegypupu 2010.04.29. 00:22:13

Jaj, hol a szemuvegem, ezt a sokan kb. 5 millioan nem szavaznak a fideszre kedves elvtarsnak kuldtem volna..((:

tölgy1 2010.04.29. 08:16:21

@bryan: ismerkedjen a spanyol történelemmel.

Hogy a királyságnak nincs értelme egy lmp-s számára, az még vonzóbbá teszi ezt az államformát.

@Herr SturmLiberator: Senkit nem hurcoltak el, irtottak ki a modern monarchiákban. Ez tipikusan a demokrácia kedvtelése.

itep666 2010.04.29. 08:49:20

@Senkifia: értem, értem...csak fel nem foghatom...:)

bryan 2010.04.29. 11:11:47

@Mj:, ,
Valóban, megnéztem alaposabban,igazatok van eddig csak annyit ismertem a sztoriból, hogy hivatalosan nem számolták fel a monarchiát. Gyakorlatilag viszont igen, bár egy '47-es népszavazáson Franco régenssé nyilvánította magát, ez ebből a szempontból nem sokat jelent. Ha megnézitek a restauráció folyamatát, ahhoz jócskán kellett kb. mindenkinek a támogatása, aki az országban élt és mozgott, kivéve a kommunistákat, de ők ott nem is voltak addig tényezők, amíg el nem ismerték a királyságot. Ja, meg diktatúra volt, úgy azért kicsit könnyebb.
@tölgy1:
Az a helyzet, hogy valószínűleg sokkal több dologban értünk egyet, mint nem. Nem kezdem el sorolni, nehogy véletlenül a gyerekgyilkosságokat, meg a totális diktatúrát is szimpatikusabbá tegyem számodra. :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2010.04.29. 11:34:51

@bryan:

A totális diktatúrák modern jelenségek, a monarchiákhoz pont semmi közük nincsen.
A demokráciákhoz igen :(

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.29. 13:02:23

Könyörgök, ne keverjük a demokráciát a köztársasággal! Államforma és uralmi rend nem ugyanaz, így nincs is értelme összehasonlítani a monarchiát a demokráciával, mivel ezek egyáltalán nem egymást kizáró fogalmak.

bryan 2010.04.29. 13:29:24

@Gabrilo:
Én nem mondtam, hogy összefügg, csak azt, hogy azt sem szeretném, ahogy a királyságot sem. :)

Tehetetlen Dodó 2010.04.29. 14:02:19

@bryan: Majd Grift elmondja, hol állt vissza a királyság.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2010.04.29. 17:05:54

@tölgy: Valóban, én Magnumon és Knight Rideren nőttem fel, Arisztotelész későbbi tanulmányaimhoz tartozott.
Nem tűnt föl, hogy az arisztotelészi értelemben vett szélsőséges demokráciáról lenne szó a fenti eszmefuttatásokban.
De felőlem nyugodtan lemeccselhetjük ezt a kérdést, hátha kiderül Angliáról, hogy nincs királyuk. Vagy nem demokratikusak (nem feltétlenül szoclib européer értelemben véve).

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.29. 17:08:18

@Gabrilo:

Illetve annyiban mégis, hogy Mussolini valójában csak hangoztatta a totalitást. Ugyanis le tudták váltani, ráadásul a királyt sem intézte el, mint a bolsevikok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.29. 17:08:52

(@Mj:

Még mielőtt félreértés eshetne, természetesen a király fogalmába most beletartozik a cár is.)

tölgy1 2010.04.29. 17:55:25

@Lombroso/arax: hát, izé, Angliának tényleg nincs királya.

tölgy1 2010.04.29. 19:01:06

@Mj: akkor nem királya.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.29. 20:00:58

@tölgy1:

Mint ahogy II. Miklós is cár volt. Nem értem, hogy érdemben mi múlik ezen.

tölgy1 2010.04.29. 20:47:26

@Mj: nézze, én igazán nem szeretnék senkit sem korlátozni a szabadságában. Minden szó alatt értsenek, amit csak akarnak. Így kicsit nehéz lesz bármiféle beszélgetés, de talán nem is az a céljuk, hanem csak önkifejezés.
Az viszont engem nem érdekel.

bryan 2010.04.29. 20:54:39

@tölgy1: A monarchia még belefér, vagy menjünk el egészen a basileia-ig? :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.29. 22:19:31

@tölgy1:

Én csak azon hökkentem meg, hogy pont a lényegi mondanivaló - ami nem pusztán önkifejezés - fölött siklott át, egy félreérthető kifejezésen pedig pont nem.

Bell & Sebastian 2010.04.29. 23:51:42

@Mj:
1. Kifolyik a szemem a blogján.
2. Sárdobálásra 1 évet áldoztam, hatékonyság: nulla.
3. Szerintem @Grift -tel nem fog tengelyt akasztani.

:)

bz249 2010.04.30. 01:50:36

@Herr SturmLiberator: és mit szólna, ha egy alcsútinak adnák a koronát?

Teljesen korrekt Habsburg főhercegi ősökkel, köztük Magyarország utolsó két nádorával (amennyire tudom abban az időben nem egy emberben felmerült, hogy a nádori címet örökölhetővé teszik és így választanák szét idővel Ausztriát és Magyarországot, de aztán közbejöttek a 48-as események).

hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_n%C3%A1dor

Ebben az esetben a korona neki járna:
en.wikipedia.org/wiki/Archduke_Joseph_Arpad_of_Austria

Szóval nem csak Beavis Habsburg létezik abban a családban, bár nem tudom jó ötlet-e, hogy egy 1500 lelkes falu adja a királyt és a miniszterelnököt is. :D :D

Pelso.. 2010.04.30. 05:45:54

Hm, ellenzéki hangnem? Azon tűnődöm, vajon ugyanazok s melyik hidat mikor mennek foglalni, mint anno, hehe.

tölgy1 2010.04.30. 09:29:04

@bz249: "egy alcsútinak adnák a koronát?" - mondom, hogy nem lehet, sajnos protestáns.

bz249 2010.04.30. 09:46:39

@tölgy1: Jozsef Arpad foherceg? Miota vannak protestans Habsburgok? Vagy az elmagyarosodas miatt el is protestansosodtak?

tevevanegypupu 2010.04.30. 09:58:36

Gero Andrast kellene megkerdezni mint a Habsburg Intezet vezetojet, melyiket javasolna kiralynak? Vegulis valoszinuleg o ismeri a legtobbet, biztos akadna egy. Viszont akkor Marcius 15-e helyett ki kellene talalni valami mast..Mondjuk 1867-et fogjuk unnepleni es kesz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.30. 12:53:53

@Bell & Sebastian:

1. Nem én választottam a színeket, de nekem tűrhető, mert szürke a betűszín. Majd egyeztetek a blogtársakkal, hogy ne ezen múljon, hogy ki olvas minket.:)
2. Én inkább beszélgetni szeretek, mint meggyőzni, tehát nálam ez szórakozás, nem munka.:)
3. Majd kiderül.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.30. 12:55:42

@tevevanegypupu:

Március 15-ét tudtommal ünnepeltük már a monarchia alatt is, de én inkább április 11-ről emlékeznék meg.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.30. 13:23:00

@Mj:

Na, megszerkesztettük egy kicsit, már csak egy jó kis fejléc kell.:)

Sólyom Bátor 2010.04.30. 16:01:27

Az MSZP-ről írtakat elfogadom, gőzöm nincsen, mihez fognak kezdeni. Nekik se. A Népszavát bántani viszont badarság, mivel a jobboldallal ellentétben a Népszava (és még inkább a Népszabadság) egyetlen MSZP kormány alatt sem lett balosabb, liberálisabb, mint előtte. Hogy emlékeztessek, a kőolaj botrányt az egyikük robbantotta ki az első MSZP éra alatt.

Bell & Sebastian 2010.04.30. 17:00:31

@Mj:
Sokkal jobb, ööö... szebb. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.04.30. 19:19:17

@Bell & Sebastian:

Örülünk.:)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2010.04.30. 19:40:22

@Mj: Tényleg sokkal olvashatóbb így :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.05.01. 07:58:40

mit grifteznek maguk itten? :)

annyit még áruljanak mán el, hogy miért jó maguknak, ha olvashatóvá válik egy ilyen tipikusan az újlipótváros szellemiségét ordító-makogó blog? :)

tevevanegypupu 2010.05.01. 10:00:16

@Mj:
Ha osszesitjuk ugy nagyjabol a Habsburg-dinasztia magyarorszagi tortenetet, sokkal inkabb szomoru mint vidam az eredmeny. Amennyiben kiralysagot szeretnenk, akkor vegre legyen mar valaki magyar vagy ahhoz hasonlo. Kapasbol itt lenne mindjart Esterhazy (a Peter), talan o vallalna. Es akkor lehetne aprilis 11-et is unnepelni kis belemagyarazassal.(:

bz249 2010.05.01. 13:11:25

@tevevanegypupu: nem kötelező a Habsburgok császári ágból választani. Ott vannak az alcsútiak is, a nádori ág. Azok rendes jó magyar emberek voltak, na jó Habsburg József Ágost főherceg egy picit nyilaskodott, de ettől függetlenül rendes fiúk. :)

tevevanegypupu 2010.05.01. 15:59:37

@bz249:
Kerhetnenk valakit az angoloktol is (bar Eduard, a nehai windsori herceg szinten egy kicsit nyilaskodott), azok megiscsak szebben viselkedtek a haboru alatt. Es van valami rokonsag is, Rhedey Claudia reven. De ezzel az erovel szetnezhetnek barmely kiralyi haznal, kicsit regebben szivesen hazasodtak magyar kiralylanyokkal, valakit meg az Arpad hazbol is elo tudnannak teremteni, ki tudja?

bz249 2010.05.01. 16:07:30

@tevevanegypupu: egy elbritesedett nemetet? Akkor mar egy olyat, aki buszke a Saxe-Coburg-Gotha nevre es nem csereli le Windsorra. :)

tevevanegypupu 2010.05.01. 19:40:51

@bz249:
Van nagyon jo otletem: a romanoknak van egy igazi kiralyuk (ott is volt kulonben magyar kirlayne): csatoljuk hozzank Romaniat es akkor a kerdest tobbek kivansagara fenyesen meg is oldottuk. Lesz kiraly es visszakapjuk Erdelyt. (:

Sólyom Bátor 2010.05.02. 12:48:00

@tevevanegypupu: Voltaképpen ez úgy logikus, hogy mi csatolódjunk Romániához, és akkor szintén jó, mert kedvünkre mehetünk Erdélybe. :-) Vagy most is mehetünk kedvünkre? Akkor lehet, hogy mindegy? :-)

tevevanegypupu 2010.05.02. 19:39:33

@Sólyom Bátor:
Nem, szo sem lehet rola, mi nem csatolodhatunk, akkor mi lesz a kulturfolenyunkkel? Majd ok, akik Erdelynek koszonhettek eddig is, hogy egyaltalan Europaban maradhattak.(:

Sólyom Bátor 2010.05.02. 20:21:52

Nem tudom, egyébként mit tettek le a románok az asztalra, de valljuk be, Erdély sem az, ami volt. (Köszönhetően a szétköltöztetés sok évtizedes gyakorlatának Romániában.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.03. 23:07:40

@Grift:

Szerintem te nagyon el vagy tévedve a blogunkkal kapcsolatban.:D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.03. 23:09:31

@tevevanegypupu:

Esterházy Péter, aki még hazudott is a Javított kiadásban? Na ne... Egyébként a vallásháborúk kora így is, úgy is szomorú volt, például az is, amikor Bethlen Gábor nyitrai magyar területeket égetett föl.
süti beállítások módosítása