Valasztas.hu: mi került ezen ennyibe? I. rész
2010. március 26. írta: TuRuL_2k2

Valasztas.hu: mi került ezen ennyibe? I. rész

  Átlagos politikabuzikként gyakran bolyongunk tanácstalanul a valasztas.hu oldalon, így rendszeresen szembesülünk a magyar web egyik leganakronisztikusabb honlapjával. Eközben választásról választásra jönnek a hírek, hogy ennyi és ennyi százmilliót költöttek informatikai fejlesztésekre (néha meg kiderül, hogy a Nagy Fejlesztés alvállalkozói átteszik tevékenységüket az izgalmasabb marokkói piacra). Ezért aztán úgy gondoltuk, utánajárunk, mire, mennyit költöttek, és legfőképpen: milyen eredménnyel?

  Megkerestük az Országos Választási Irodát, hogy mennyit költöttek, költenek az előző és a mostani választás lebonyolításának informatikai feladataira. Készségesen válaszoltak is:

INFORMATIKAI KIADÁSOK
Ssz.
Feladatok megnevezése
OGY 2006
Tényleges felhasználás
(bruttó ezer Ft)
OGY 2010
Tervezett költség
(bruttó ezer Ft)
1
Alkalmazásfejlesztés
431 192
427 000
2
Informatikai eszközök, kellékanyagok beszerzése
635 152
274 000
3
Informatikai üzemeltetési szolgáltatások
642 225
818 000
4
Projektmenedzsment támogatás és választási rendszerelemek minőségbiztosítása
272 424
310 000
 
Informatikai kiadások összesen
1 980 993
1 829 000

  Ahogy látszik, elég jelentősek az informatikai kiadások, a rendszertervezési és fejlesztési feladatokat pedig mindkét évben az Idom 2000 Zrt-re bízták (és persze ők dolgoztak az EP-választásr is). Mivel a komplex választási informatika meglehetősen nagy falat, ezért külön is rákérdeztünk a leginkább szem előtt lévő publikus webes kimenet költségeire és fejlesztéseire (első részünkben ezzel foglalkozunk), amire a következő választ kaptuk: 

A valasztas.hu publikus webfelületének fejlesztése a 2010-es országgyűlési választásokra összesen bruttó 17,0 millió Ft-ba került. Ez az összeg tartalmazza:
· design
· két nyelvű megoldás
· gyengén látók támogatása
· térképi megjelenítések
· szinkronizációs eljárások
· terheléstűrő megoldások
· tájékoztatás a választás előkészítés előrehaladásáról
· tájékoztatás a választásnapi adatokról
· Google Mini szolgáltatások
· adatellenőrizhetőségi eljárások beépítése

  Hogy legyen összehasonlítási alapunk, érdemes ránézni a 2006-os és a 2010-es oldalra: ezt fejlesztették, ez lett belőle. Az első pillantásra látszik, hogy nem történt forradalmi újítás, alapvetően ugyanaz a szerkezet, ugyanazok a gagyi, frame-es megoldások és továbbra is teljesen külön honlapon szerepelnek az egyes választások adatai, hogy véletlenül se legyen egyszerű pl. historikusan összevetni egy-egy oevk. vagy éppen szavazókör eredményeit.

 A hivatalos válasz elemzéséhez első körben törzskommentelőnk, br segítségét kértük, aki ezt írta:

 

Feltételezem, hogy a fejlesztés már lezárult a "tájékoztatás" pontokat leszámítva, tehát a mostani oldal már a kész változatot tükrözi és nem fognak ápr. 10-én egy vadonatúj oldalra átállni. Azt is feltételezem, hogy a 2006-os választás során létező oldal a létező alap amihez képest ezek a fejlesztések megtörténtek. Ebben az esetben:

*        design
Az, hogy a főoldalon megváltoztatták a háttér színét és kiraktak egy új címlapképet, az elég nehezen könyvelhető el a design címszó alatt. Az aloldalakon "a fehér háttéren fekete betű" alatt sem tudom értelmezni, hogy mit lehet designnak nevezni ezen az oldalon. 

*        két nyelvű megoldás
Az angol nyelvű oldalon sokkal kevesebb elérhető információ fogad, mint a magyaron. Ha esetleg ki is kerül a teljes szöveg a választásokig, akkor is feltételezhető, hogy ez nem egy nagy tétel. A lokalizáció egy jól megoldott feladat, egy ilyen egyszerű (non-interaktív) oldal esetében ez nem egy bonyolult dolog.

*        gyengén látók támogatása
A profi honlaptervezés egyik szempontja, hogy a tartalom elváljon a megjelenítéstől, például azért, hogy a vakok számára a hang/braille alapú megoldás értékelhető szövegből tudjon dolgozni illetve hogy a gyengénlátók számára a CSS kicserélésével egy kontrasztos, jobban látható oldalt lehessen létrehozni.

Ezen az oldalon gyakorlatilag a teljes értékű tartalom helyett létrehoztak egy külön, jóval szegényesebb tartalmú változatot (például a jelöltállításról vakbarát módon nem lehet információt kapni). Remélem nem ismétlik meg a 2009-es EP választásra készült vakbarát változat szarvashibáját, amire kiraktak egy flash alapú választási térképet amit gyakorlatilag nem tud értelmezni a legtöbb csökkent látóképességú ember, vagy beszéd/tapintás alapú készülék.

*        térképi megjelenítések
Az oldalon ilyen tartalom egy megyetérkép ami eddig megjelent, illetve a korábbi EP választásról ismert flash alapú eredménytérkép. Semmi komplexitás.

*        szinkronizációs eljárások
Két szó alapján elég nehéz tippelni, hogy ez mi lehet: vagy a választási rendszerből bejövő adatokról van szó, vagy arról ahogyan kikerül a frissített anyag a webszerverekre.

*        terheléstűrő megoldások
Ez a rész egyszerű, mint a faék. A terheléstűrőséget úgy biztosítják, hogy legenerálják a teljes, javarészt statikus tartalmat egy belső szerveren 1/2/10 percenként, majd a kapott html fájlokat kitolják a webszerverekre. Dinamikus, programkód által élőben generált oldalt a felhasználó csak annyiban lát, ahogyan a múltkor "feltörték" az oldalt, amikor átírták a GET paraméterrel átadott oldalcímeket, egyébként pedig a webszerverek memóriából szolgálják ki a tartalmat, ami brutálisan gyors, illetve programkódon keresztül maximum az operációs rendszer és a webszerverben talált hiba esetén támadható az oldal. Ez egy jó megoldás erre a célra, de úgy látom, hogy a valasztas.hu mindig ilyen volt, ezt már több mint egy évtizede alkalmazzák.

Mivel az oldal gyakorlatilag egészében statikus fájlokból áll, más terheléstűrő megoldást nem tudok elképzelni, hiszen itt nincs nagyon programkód, adatbázis lekérdezés, stb. amit optimizálni kell. 

*        tájékoztatás a választás előkészítés előrehaladásáról
*        tájékoztatás a választásnapi adatokról
A választási adatok automatikusan jönnek a választási rendszeren keresztül, itt inkább arról lehet szó, hogy mikor aktiváljanak egy aloldalt, mint a "választási eredmények", illetve ha ki kell rakni egy linket, le kell szedni egy másikat, stb.

*        Google Mini szolgáltatások
A Google Mini egy hardverdoboz, ami egy helyi kis google gyakorlatilag. Beindexálja az intranetet/a megadott oldal tartalmát és kereshetővé teszi.

Az integráció össze lett csapva, például angol és magyar kifejezések keverednek egyszerre a valasztas.hu keresőfelületén, illetve beraktak a fejlécbe egy képet, ami egy belső hálózati elérési útvonalon érhető csak el (http://www.valintra.hu/), tehát egy ronda "nem sikerült betölteni a képet" ikont produkál minden felhasználónak.

*        adatellenőrizhetőségi eljárások beépítése
Ez vagy verziókezelő rendszert takar, vagy valami naplózási/audit rendszert a változások nyomonkövetésére.

  Br végső konklúziója:

A 2009-es EP oldalhoz képest minimális design változtatáson kívül semmi felhasználó számára is érzékelhető változást nem látok. A 2006-os oldalhoz képest szintén a minimál designon kívül az egyetlen újdonság gyakorlatilag a Google Mini kereső, illetve a flash térkép.

Az összes felsorolt változtatás piaci áron még jóindulattal sem érhet többet pár százezer forintnál (ehhez viszont még hozzá kell számolni a Google Mini néhány ezer dolláros költségét - TuRuL_2k2), jól látszik, hogy ezeken a módosításokon nem dolgozott senki komolyabban, nem kellett több informatikusból álló csapat ezeknek a módosításoknak a megvalósításához. Ha figyelembe vesszük, hogy itt viszonylag nagy profilú oldalról van szó, tehát feltételezhetően túl akarnak mindent biztosítani, illetve kell egy jól látható felelősségi/menedzseri lánc felmerülő problémák esetére, ebben az esetben erre hivatkozni kellett volna a szolgáltatás/megrendelés tételes felsorolásakor, másrészt akkor sem kerülhetett volna többe az egész csomag, mint kb. a kifizetett összeg tizede.

Ha arról az oldalról közelítjük meg a dolgot, hogy hogyan lehetett volna a legjobban felhasználni azt a bruttó 17 milliót, akkor 2-3 informatikust lehetett volna egy évig foglalkoztatni ennyi pénzből, akik a fentebb felsorolt munkát pár hét alatt megoldották volna és utána lett volna idejük az oldalra bőven ráférő fejlesztések elindítására.

  Br szinte mindent elmondott, amit gondolunk a bruttó 17 milliós fejlesztésről, csak néhány dolgot fűznénk még hozzá:

  A Google Minivel megoldott keresés eredményei kifejezetten bénák és kaotikusak. Például a Fidesz keresésre ezt az eredményt kapjuk:
http://search.valasztas.hu/search?q=Fidesz&output=xml_no_dtd&client=frontend_parval2010_hu&ud=1&ie=UTF-8&oe=UTF-8&proxystylesheet=frontend_parval2010_hu&site=default_collection

  Eleve kérdés, hogy a 2010-es választásokon a Fideszre keresve valóban a párt 2009-es EP-listája-e a legrelevánsabb találat. Aztán a kereső az egyes találatok fejlécét (title tag) dobja ki, így a felhasználó a rendkívül jól eligazító j24jl2_en Idom 2000 ZRt.software és hasonló információkkal lesz gazdagabb. Ráadásul a keresőn keresztül sikerült gyorsan egy olyan oldalra navigálnunk, ahol a 2009-es EP-választás fejlécével szerepelnek a 2010-es OVB-döntések:
http://www.valasztas.hu/hu/ep2009/hatarozatok/2010/2010-2877.html

  A fejlesztések között külön is kiemelték a térképes megoldásokat, ehhez képest az országismertető oldalon továbbra is a már 2006-ban és 2002-ben (lásd url) is használt, kínosan gagyi választókerületi térképet kapjuk. 

  A szinte már sehol sem használt, fénykorukat a '90-es években élő frame-eknek köszönhetően az átlagos felhasználónak nem túl egyszerű (a rutinosabbaknak pedig nem túl kényelmes) direktlinkelni egy-egy oldalt, pl. az egyes pártok jelöltjeinek listáját

  Hosszan sorolhatnánk még a használhatósági vagy arculati hibákat, de nem tesszük. Csak fáj a szívünk, hogy egy ilyen óriási és izgalmas adatállományból mindössze egy ilyen oldalt sikerül kihozni, választásról választásra.

  Következő posztunkban a választási informatikai rendszer nagyságrendnyivel húzósabb kiadássokkal járó fejlesztésével folytatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr111869717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Valasztas.hu: még egy kudarc 2010.04.12. 18:55:08

  A választásokat követő napok nagyszerű szórakozása a szavazóköri eredmények közti böngészés. Van-e olyan szavazókör, ahol győzött az MSZP? Sikerült-e valamelyiket 100%-ra hozni a Fidesznek? Akad-e olyan, ahol a Fidesz csak harmadik? Még min...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.26. 10:54:19

Tökéletesen egyetértek. Az elmúlt napok listaállítási izgalmai közepette majdhogynem használhatatlannak bizonyult a honlap. Ráadásul más adatot kaptunk, ha párt felől közelítettünk, és mást, ha a terület felől. Nem hiszem, hogy 2010-ben ennek így kéne működnie.

Egy kérdés: Azt miért nem lehet tudni, hogy melyik jelölt hány cetlit szedett össze?
Különösen a Fideszre lennék kíváncsi, hogy a 2,000,000 hogy oszlik el körzetenként. Egyetlen adatot hallottam, két hete a HírTV Célpont című műsorában, Tiszavasváriból. Ott a Jobbik még a Fidesznél is több cetlit szedett össze. Az ilyenekből már lehetne számolgatni 11-ére.

Bummer 2010.03.26. 10:56:52

Nevetséges. A lényeg ugyanis, hogy minden választásra újracsinálják a honlapot.

tevevanegypupu 2010.03.26. 11:22:46

Na, Marokkoban aztan kereshetik. Jo valasztas volt.((-:

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.03.26. 11:22:59

@tothh: mert a cédulák nagy részét nem adják le, a leadottak jó részét meg nem autentikálják. Ha megvan a 750, a helyi VB nem fog ellenőrizni még 2000-et, azt meg végképp nem fogják csekkolni, hogy a megsemmisítési jegyzőkönyvben szereplő egymillió cetli tényleg volt-e.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.03.26. 11:26:54

@Pásztor Tibor: Értem, köszönöm szépen a választ. Akkor viszont honnét tudta a HírTV a tiszavasvári arányokat???

spájdernecc 2010.03.26. 11:39:12

@tothh:
bemondás
gondolom a helyi jelöltek kampánygurui nagyobbat akrtak hazudni az ellenérdekelt félnél.
Itt nálunk a Fidesznek volt kicsivel több, mint 13 000, ebből 1 500-at vittek be a választási irodába,ott 800-at hitelesítettek, hogy legyen tartalék, ha betámadna valaki
a beredékkal meg fölfűtötték a cserépkályhát
az induló független meg összeszedett márc 3-ig 900-at, bejegyeztette magát, aztán kész

spájdernecc 2010.03.26. 11:40:12

beredékkal = maradék
zavar támadt a zerőben...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.03.26. 11:46:54

Ilyen amatőr oldalt, jó hogy írtatok róla ... percekig kell azt keresni, hogy hol találom meg amit keresnék.

Pl. egy település eredménye érdekel. Nem hiszem el, hogy 2010-ben ABC-rendben ki kell választanom a várost, majd ott a több száz település közül keresgetnem.

És ha egyszerre több település érdekel?

Összehasonlítás az előző választási eredményekkel? Grafikonok? Dinamikus táblázatok? 2010-ben ilyet?

scr 2010.03.26. 12:41:59

Ehhez még hozzájön az, hogy régebbi választásokról sem lehet részletes információkat kapni, a szavazóköri szintű információk például nincsenek fenn 2006 előttről.
Elkezdtem egy ilyet:
surplus.x10.bz/tsztmiklos.html

De adathiány miatt nem tudtam csak a 2006-os OGY és a 2009-es EP választásokat feldolgozni. Most várom, hogy legalább az e-mailemre válaszoljanak.

civilkontrol 2010.03.26. 12:49:37

Oknyomozás.

Kösziiiiiiiii :o)

johevi 2010.03.26. 12:52:15

Az oldal gagyi, de ha külsős fejlesztőkkel csináltatják ( márpedig nagyon kevés helyen vannak sajátok ) akkor kábé jók az összegek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.26. 13:03:22

@johevi:
Tehát csak az a lényeg, hogy igazolni lehessen az x mérnökórát, az eredmény nem számít? :)

a pynás 2010.03.26. 13:06:50

Gyönyörű riport :) Én fasszal szavazok pont ilyenek miatt. szavazzfasszal.blog.hu

Diocles 2010.03.26. 13:30:12

@TuRuL_2k2:

Bocs, hogy kénytelen vagyok itt szóvá tenni, kedves Turul, de szerintem Lányi András mai interjúja az LMP kapcsán minimum megérné azt, hogy kirakjátok a címlapra, esetleg még a blogbejegyzést, DE semmi, és semmi reakció.

(Ellenben ha a Jobbik egyik vezetője mondjuk elfingja magát nyilvánosan, akkor már kinn is van itt a pofázmánya, nagyon helyesen egyébként. Szóval Lányi András személye (aki a dem. ell. régi arca, Kis Jánossal és Bencze Györggyel hasonló tekintélyű figura) és állításai (amerikai nagykövetség nyomásgyakorlása, stb.)

Ha viszont elkussolás van a téma kapcsán, akkor mindenki levonhatja a következtetést; a mandiner.hu átment LMP-kampányblogba.

Diocles 2010.03.26. 13:31:54

@Diocles:
jav.:
Szóval Lányi András személye (aki a dem. ell. régi arca, Kis Jánossal és Bencze Györggyel hasonló tekintélyű figura) és állításai (amerikai nagykövetség nyomásgyakorlása, stb.), valamint véleménye az LMP-ről minimum érdemes volna egy alapos vitára, feltéve, ha valóban a korrekt tájékoztatás a cél.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.26. 13:44:38

@Diocles:
Teljesen igazad van, szerintem is érdekes, amit Lányi mond. A magyarhirlap.hu-n nincs fent a teljes interjú, ezért megvettem a nyomtatott kiadást és egy órája kiadtam a kollégáknak, hogy dolgozzák fel - hamarosan meglesz.

Dr. Tom 2010.03.26. 13:47:15

Ez is a köcsög Jobbik miatt van, phejj!

tevevanegypupu 2010.03.26. 14:20:50

Lanyi erdemes figyelni, o nyilvan az lmp egesz programjarol mondta el velemenyet. Lanyi soha nem csortetett es tortetett, valoszinuleg azert sem sikerult neki igazan felhivnia az egyesuletere a figyelmet.
Kis Janos bof...nem erdemli meg, hogy Benczevel es Lanyival emlegessek egyutt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 14:37:45

@TuRuL_2k2:

"Tehát csak az a lényeg, hogy igazolni lehessen az x mérnökórát, az eredmény nem számít? :)"

ez nagyon a megrendelőtől függ. de általában, ha valamelyik minisztérium valamelyik osztálya rendel egy ilyet, majdnem száz százalék, hogy abszolút hozzá nem értők fogják csekkolni, magyarán belekötnek minden értelmetlen hülyeségbe, miközben a kész termékben esetleg szarvashibák vannak, csak hát azt már ők nem ismerik fel.

a _nagyságrend_ egyébként szerintem is kábé stimmel. pár százezerért (az ilyen melóknál az kábé a filléres kategória) valami amatőr hülyét tudnál szerezni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.26. 14:43:58

@mavo:
A 17 millióé szerintem akkor stimmelne, ha a nulláról építették volna fel az oldalt - szutyoknak akkor is szutyok lenne, de legalább értékarányos. De nem ez a helyzet, hanem a 2006-os és a 2009-es oldalakat fejlesztették tovább, amit amúgy ugyanők csináltak tízmilliókért:
www.valasztas.hu/parval2006/main_hu.html
www.valasztas.hu/hu/ep2009/index.html

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.26. 16:15:40

A számtekes fejlesztések olllan szépen misztifikálhatóak a közbeszerzésben...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 17:43:52

@TuRuL_2k2:

ne menjünk bele, mik a nehézségei egy átfaragásnak, nem abból áll, hogy felbaszol pár új képet. persze ezt nagyon nem nézegettem, mert annyira nem érdekel a téma, de önmagában az összeg nem akkor gond. ha ellenben egy szar az eredménye, akkor persze, igen, és hát első ránézésre dolgozhattak volna szebben is a srácok

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.26. 18:10:08

@mavo:
Szebben?! Ez elég eufemisztikus megfogalmazás valamire, aminek a használhatósága a '90-es évek végét idézi.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.26. 18:16:47

@TuRuL_2k2:

ismétlem: nekem az ár belefér, ha a teljesítés olyan, mint első ránézésre, akkor faszkorbács. ennyi.

eleve nem tudjuk, hogy a fejlesztésben _pontosan_ mit jelent _legalább_ két tétel, és bocs, de nem hatódok meg a "szakértő" kommentert véleményétől, messziről látszik, hogy sötétben tapogatózik, csak felszínt lát.

szóval én azt mondom, pontos ismeret nélkül ítéletet mondani ... na hagyjuk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.26. 18:27:38

@mavo: @TuRuL_2k2:

Tágabb kontextusban vetném fel a kérdést: ha már egyszer van egy "Központi Szolgáltatási Főigazgatóság" a közigazgatásban, ami nem ördögtől való ötlet, akkor vajh miért nem pölö arra lehetne lőcsölni kb. az összes közigportált, oldalt, miegymást. Lenne a KSZF-ben egy jól fizetett és hozzáértő guru team, a közigszerveknél meg egy-egy kihelyezett specialista. Harmónikus egységben, egymással kompatibilis adatforgalommal és persze úgy, hogy a jogtulaj az állam legyen és ne "bérelje" vissza vastag zsetonért a neki fejlesztett mátrixot.

Álmodozom.

bryan 2010.03.26. 20:20:28

@Herr SturmLiberator:
Akkor már merjünk nagyot álmodni és legyenek nyílt forráskódúak a programok amiket az állam használ.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.26. 20:58:14

@bryan: open source 4 ever! No meg álljanak át szépen az INGYENES linux/open office-ra a hivatalok... max a support miatt némi pengőért valami magyar disztribúcióra. Az EU jó pár tagállama csinál ilyesmit. Nálunk se lenne hülyeség, hisz helyi munkahelyeket teremtene, fényévekkel olcsóbb lenne és persze nem lehetne visszaosztani holmi zsíros májkroszoft közbeszerzésből. Na pont emiatt nem is lesz belőle semmi. Lop Stop = Ne a másik lopjon.

bryan 2010.03.26. 21:06:34

@Herr SturmLiberator:
Vagy Hofival: "A korrupció az amiből engem kihagynak."
A linux is jó ötlet, jó lenne már, ha nem kéne azon gondolkoznom, tud-e vajon .odt-t nyitni az akinek küldök valamit. (Persze nem, nem tud. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.26. 21:12:07

@bryan: áh, cserébe lehet küldözgetni pdf-et, ami ugyebár Acrobat fullverzió közbeszerzés cilliókért, mert nem ám Open Office-al fognak konvertálni doc-ból...

gramercy 2010.03.27. 21:41:59

egyszer lenne ilyen munkam

egymilliardert szivesen

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 09:32:07

@gramercy:

Nyugi, közbeszerzések az eljövendő kormányok alatt is lesznek.

Pelso.. 2010.03.28. 09:56:51

@gramercy: Hehe, 850-ért megcsinálom, vagy elintézem százért, hogy tied a meló:)

@Herr SturmLiberator: Én meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál szeretnék dolgozni...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.03.28. 10:07:51

@Herr SturmLiberator:
OpenOffice van Windows alá is, arra simán át lehet állni. Ami az oprendszert illeti, a szerkesztőségi gépeken Ubuntut használunk, de nem mondanám, hogy nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.03.28. 10:42:31

@TuRuL_2k2:

"OpenOffice van Windows alá is, arra simán át lehet állni"

Teszem is, borzalom a viagrakék Office 2007 menürendszere, lassúsága stb. Egy céges v. köziges átállásnál első lépcsőnek jó az openoffice, majd utána az oprendszer. Irodai munka esetében meg a Linux pompás, csak nem árt a jó rendszergazda hozzá. Mivel a szoftver a GNU miatt ingyenes, van/lesz zseton a rendszerpásztorra is. Az MS alapú hálózatnál is kell úgyis. Ubuntu helyett meg itt a hazai UHU disztribúció. Magyar irodába magyar programot! A linux átállás az állami szférában - a klasszikus irodai munka területén - amúgy összekötné a kellemeset a hasznossal: lehet közbeszerezni a linuxos support céget, ki/átképezni a felhasználókat, kompatibilissé tenni a winre fejlesztett spéci progikat, de már középtávon is olcsóbb lenne a monopóldiktátor billgéjtsz termékeinél.
A linux jobb vírusvédelméről és kisebb erőforrásigényéről nem is beszélve.
süti beállítások módosítása