Miért nem csak a hívek tartják el az egyházakat? I. rész
2010. március 17. írta: dobray

Miért nem csak a hívek tartják el az egyházakat? I. rész

(A képet innen vettük: létező utcatáblák New Hamsphire-ben, Concordban)

  „A kormány létbizonytalanságban tartja az egyházi iskolák diákjait, akik magyar állampolgárok gyermekei, ez pedig diszkrimináció” – jelentette ki Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a püspöki kar sajtótájékoztatóján. Az egyházaknak épp akkor gyűlik meg a baja a kormánnyal, amikor a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény elfogadásának huszadik évfordulóját ünnepeljük. De miről is folyik a vita, mekkora összegről van szó és milyen alapon kapnak állami pénzt az egyházak? A Mandiner blog utánajárt az egyházfinanszírozás helyzetének. Cikksorozatunk első részében a jogi háttérrel foglalkozunk.

  A tavalyi évhez képest idén nagyságrendileg 10 százalékkal kisebb költségvetésből kell gazdálkodnia a katolikus egyháznak. Az szja egy százalékából az egyházak számára felajánlott összeget az állam kisebb mértékben egészíti ki, és a kiegészítő oktatási támogatást sem hajlandó a kormány jogszerűen kifizetni; a kormány hozott egy olyan rendelkezést is, hogy az önkormányzati épületben működő egyházi iskolák támogatásából vonják le a működési költséget – sorolták a problémákat a püspöki kar sajtótájékoztatóján.

   Az egyházak a rendszerváltáskor nem kapták vissza jövedelemtermelő földjeiket, vagyonukat, csupán ingatlanjaik egy részét, hogy elláthassák közfeladataikat. Nekik is, mint mindenki másnak, részleges kártérítés járt államosított vagyonukért. Azután, amit nem kaptak vissza, örökjáradékot állapított meg a vatikáni szerződés, közhasznú tevékenységet folytatói intézményeik után pedig az egyenlő elbírálás és a semlegesség elve szerint kapnak ugyanannyit, mint a hasonló állami, önkormányzati intézmények. Végül pedig, mint a legtöbb helyen a nyugati világban, az adózásban is számos kedvezmény illeti meg őket. Az Alkotmány és a vallásszabadságról (1990), valamint az egyházi vagyonról (1991), az szja-ról (1996) és az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről (1997) szóló törvény mellett a legfontosabb szerződés, ami mindezt szabályozza, az Apostoli Szentszékkel kötött 1997-es megállapodás. Az azonos elbírálás elve szerint ugyanis ennek rendelkezései érvényesek nem csak a katolikus, de a többi iskolafenntartó felekezetre is. Ezek a törvények, szerződések garantálják az egyházak által ellátott közfeladatok finanszírozását.

  Mielőtt azonban feltérképeznénk az egyházaknak juttatott állami pénzek mibenlétét, szükséges leszögezni, hogy a költségvetés egyéb számaihoz képest pitiáner összegről van szó. Amint azt ugyanis Simon István az ELTE-ÁJK egyetemi docense egy március 3-i konferencián elmondta: az államadósság 19 ezer milliárd forint, a GDP 76 százaléka; az államháztartási adósság 20,5 ezer milliárd forint, ami a GDP 82 százaléka; a központi költségvetés bevételi főösszege 8,3 ezer milliárd forint, ebből adóbevétel 6,5 ezer milliárd; a kiadási főösszege pedig 9 ezer milliárd forint. Ehhez képest töredékösszeg, az adóbevétel 0,8 százaléka, 50 milliárd forint az, ami az egyházak által ellátott közfeladatok zavartalan működését biztosítja, és amit rossz szóval „egyházfinanszírozásnak” szoktak nevezni.

   Tartsák el a hívek

- veti fel újra és újra az SZDSZ az egyházakkal kapcsolatban. Miért hamis ez a nézet? A bevett felekezeteknek a háború előtt egymillió hektár földjük volt, ebből a katolikus egyházé volt 880 ezer hektár. Akkoriban a történelmi egyházak látták el az oktatás 60 százalékát, ez az arány jelenleg 8-10 százalék. Az 1895-ös törvény megkülönböztette a „bevett” felekezeteket, akik közjogi státuszt élveztek a többi, magánjogi státusszal rendelkező felekezettel szemben. Az állam azonban így is fizetett többek között kongruát, azaz fizetéskiegészítést a lelkipásztoroknak. (Ma az Orbán-kormány idején hozott törvény szerint az ötezer lelkesnél kisebb települések plébánosainak fizet az állam jövedelemkiegészítést, ami körülbelül másfél milliárd forintra rúg évente.)

  A közhiedelemmel ellentétben az egyházakat sem kárpótolta teljes körűen az állam a rendszerváltáskor, nem került sor reprivatizációra, csupán részleges kártérítésre, a funkcionalitás elvének figyelembe vételével. Az egyházak összesen 1770 ingatlanról mondtak le, 60 milliárd forintnyi értékben, ebből a katolikusoké volt 1200 ingatlan, ami összesen 42 milliárdot ért. A katolikus egyháznak ezekért a Vatikánnal 1997-ben megkötött, a parlament által 1999-ben ratifikált nemzetközi szerződés alapján 1998-ra kifizettek közel kétmilliárdot, majd a következő években 4,5, 2001-től pedig 5 százalékos, az inflációval korrigált járadékot fizet az állam, ami örökre szól. Ennek összegét egy, 30-70 százalékos arányban a német márkából és amerikai dollárból álló valutakosár alapján számolták ki, amit akkor forintosítottak.

  Amint a Vatikáni szerződés fogalmaz: „A járadék mértéke a pénzbeli kártalanítás összege után a jelenlegi hosszú távú devizabefektetések 5 százalékos várható hozama. Ezt a hozamot úgy kell elérni, hogy 1998-tól a hozam mértéke 4,5 százalék, s ez 2001-től 5 százalékra növekszik. Az Egyház részére a járadék fizetésének 1997. évi bázisösszege - 42 milliárd forint pénzbeli kárpótlási igénnyel számolva - 1890 millió forint.”

  Számos volt ingatlanuk után azonban nem járadékot kapnak az egyházak, hanem egy összegben vagy természetben kifizették az ellenértékét, amit hasonló célra kellett az egyházaknak felhasználnia. Például a siklósi ferences rendházért kapott kártérítésből épült meg például a szentendrei ferences gimnázium tornaterme. Az egyházak nem igényelték vissza a falusi iskolákat, hiszen ott általában egy iskola van, és nem akarták megsérteni a szabad iskolaválasztás elvét, ezért inkább a városokra koncentráltak. Előfordult ugyanakkor, hogy maga az önkormányzat kérte meg valamelyik felekezetet, hogy vegye át az iskola üzemeltetését (ez történt például a Nagyradától elszakadt Zalaszabaron is). Az egyházak által visszakért ingatlanok ügyét legkésőbb 2011-ig kell rendeznie az államnak a törvény szerint.

„Járjon egyházi iskolába, aki akar, de ne az én adómból”

  A Vatikáni szerződés szerint, amelynek rendelkezéseit a többi egyházra is alkalmazzák az egyenlő elbírálás miatt, „az 1990. évi IV. törvényben felsorolt egyházi közszolgálati tevékenységek finanszírozására az állami intézményekre vonatkozó általános szabályok érvényesek ugyanezen törvény, valamint a jelen Megállapodás rendelkezései szerint. Az Egyház az általa fenntartott közoktatási intézmények után (óvodák, általános és középiskolák, diákotthonok) ugyanolyan szintű pénzügyi támogatásban részesül, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartó.”

  Ez a pont rendszeres kritikák tárgya, sokan az egyház és állam szétválasztásának alkotmányban kimondott elvét látják megsértve ezáltal (60. paragrafus: A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.) Ugyanakkor az alkotmány kimondja a vallásszabadságot is. Az 1990. évi IV. törvény pedig egyenesen úgy fogalmaz, hogy „a magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú, értékhordozó és közösségteremtő tényezői. A hitélet körébe tartozó munkálkodásuk mellett kulturális, nevelési-oktatási, szociális-egészségügyi tevékenységükkel és a nemzeti tudat ápolásával is jelentős szerepet töltenek be az ország életében.

  A 19. paragrafus szerint pedig „az állam az egyházi jogi személy nevelési-oktatási, szociális és egészségügyi, sport, gyermek- és ifjúságvédelmi intézményei működéséhez - külön törvény rendelkezései szerint - normatív módon meghatározott, a hasonló állami intézményekkel azonos mértékű költségvetési támogatást nyújt, illetőleg a támogatás az ilyen ellátásokra elkülönített pénzeszközökből történik.

  Mint azt Platthy Iván, nyugalmazott államtitkár, az annak idején a Szentszékkel folytatott tárgyalások résztvevője a Mandinernek kifejtette, ez az elv a „szektorsemleges finanszírozás” elve. Ha az egyházi fenntartású iskolába járó gyermek nem kapja meg ugyanazt a támogatást, amit az állami intézmény padjában ülő, éppen az volna a vallásszabadság és a semlegesség elvének a megsértése. Az állam ugyanis nem különböztetheti meg polgárait hitük alapján. Ezért kapják meg az egyházi iskolák az önkormányzati iskoláknak járó állami normatívát is. Igen ám, kiáltanak fel ilyenkor sokan, no de alapítványi iskolába is jogom van beadni a gyereket, ott mégis tandíjat fizetek, mert az nem kap állami támogatást. Szögezzük le: az alapítványi iskolák is kapnak alapnormatívát, és a szektorsemlegesség elve alapján lehetőségük lenne igényelni kiegészítő normatívát is, csak akkor az egyházakhoz hasonlóan le kellene mondaniuk a tandíj szedéséről. Többségük pedig inkább a tandíjas opciót választja.

   *

  Cikksorozatunk második részében a balliberális kormányzat és a katolikus egyház közötti konfliktus fejleményeiről számolunk be.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr591824136

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kánaán és ami mögötte van 2010.03.18. 10:30:53

Eddig rossz volt, most jó lesz - eljő a kánaán az oktatásba. Azt mondjuk még nem tudjuk, hogy honnét és azt sem, hogy pontosan ki fogja finanszírozni. De hát ez annyira nem is lényeges. Amíg a nagyok, ott fent, elsakkoznak erről, mi nézzük meg, hogy za...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kono 2010.03.17. 14:12:41

@az igazi Sipi: Ebben nem értünk egyet. Más az, amikor az "egyház" szervezetet épít, és teljesen más, amikor hívő emberek közösséget építenek.

Utóbbiban ugyanis nemhogy deviáns, hanem éppen hogy kapcsolataikban és életükben kiteljesedett embereket termelnek ki. Az ilyen gyülekezetek küldetése pedig éppen azok felé a szerencsétlenek felé irányul, akik nemhogy pénzt adni nem képesek, hanem hajléktalanok, részegesek, drogosok, vagy egyéb (pl érzelmi) függőségekben szenvednek.
Nem mondhatod egy olyan gyülekezetre, ahol a kezdetben függő, tisztességtelen embereket a halálba vezető útról kimentve életre nevelik, hogy semmi hasznuk, csak hülyítik a népet.
De lefogadom, hogy sosem láttál még ilyet, nem találkoztál még igazán hívő emberekkel. Így személyes tapasztalat híján az "egyházról" alkotott véleményedet a netről szeded össze.

Bloodscalp 2010.03.17. 14:13:16

@bbjnick: szerintem egyik bandát se bántják annyira, mint ahogy azt beszeretnék állitani...

@panteon: elég sokan nem is vesznek részt benne...jó lenne elgondolkodni miért

pnr 2010.03.17. 14:13:26

@Bobby Newmark:

Az Alkotmánybíróság máshogy gondolja.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:13:56

@pnr: de igen, van beleszolasa.
csak eppen nem a fizetett csaladipotlek reven.

de mondom, ha nem tetszik, akkor le lehet zizzenni a lovemrol:-)

ha kell a penzem, akkor kotelesek vagytok elviselni a beleugatasomat is:-)

panteon 2010.03.17. 14:14:06

@az igazi Sipi: Hát jézus is így járt...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 14:14:20

@az igazi Sipi: persze ezt lehet fokozni - mert nyílván a többi kontinens meghatározó vallásai is mást és mást hírdetnek. Szerintem ez így szép legyen ez mindenkinek a magányügye -
hogy a közpénznek ehhez ilyen formában mi köze van, azt em tudom...nem értem...

Levéltetű 2010.03.17. 14:14:52

@eloi: Én nem szeretem, ha a vallásos emberek kisajátítják maguknak a hazafiasságot vagy az emberséget.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.03.17. 14:16:19

@Levéltetű: például ott a pont. Ilyen röviden és tömören képtelen voltam megfogalmazni ezt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:16:23

@Kono: az nem kiteljesedes, hogy valaki feloldja a sajat szemelyiseget egy misztikumban.

a kiteljesedes a sajat maganak kliteljesedese es a benne elo "isten" megtalalasa.

amikor valaki kepes sajat ertekrendet teremteni maganak es azt kepes osszehangolni masokkal, nem pedig masok altal keszen kapott ertekrendet tesz magaeva fuggetlenul a szemelye sigenyeitol.

panteon 2010.03.17. 14:16:33

@az igazi Sipi:"de ha en talalok ki valami meset, pl azt, hogy ha nekem fizetsz, akkor tok jo lesz, amikor meghalsz, mert beszelek egy mediummal, aki megfelelo szivessegekert a tulvilagon tuti kis tengerparti vityillot tud szerezni, akkor engem elitelnek" Hát jézus is így járt bakker,pedig még igazat is mondott....

spinat 2010.03.17. 14:17:20

@eloi: mint jó keresztény (feltételezem) most ezzle azt akarod mondani, hogy az a pár tíz vagy százezer tanár, aki nem egyházi iskolában tanít, az alapból és ezen okból nem tanítja annyira jóra, szépre, hazafiságra, emberségre a gyerekeket, mint egy egyházi iskolai tanár. és gondolom magadat is többre, jobbnak, hazafibbnak, emberségesebbnek tartod azoknál, akik nem keresztények. Ugye ez az a klub, ahol a tagonak másokkal szemben toleránsnak kéne lenniük, a másikat tisztelni és szeretni kéne.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:17:42

@Legelő Őse: en sem..

dehat eppen ezert formalok jogot a belepofazasra, ha ok jogot formalnak az en adomra:-)

Kono 2010.03.17. 14:18:43

@zsfk: Egy vaknak kitaláció a színek. Egy süketnek a hangok. A saját meséiben meg mindenki hisz. Még te is, csak azt nem fogod ilyen élesen és kritikusan látni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:18:53

@panteon: na ugye!

pedig jezus jo arc volt, kar hogy a sok baromarcu ratelepedett es istent csinalt egy jobb sorsra erdemes felvilagosult, liberalis gondolkodobol:-)

eloi 2010.03.17. 14:19:48

@panteon: Ismerek egy papot, aki már a szocializmusban is"vállalkozó" volt.
Bárhová kerüt, azonnal nekilátott gazdálkodni. Ha volt föld/kert is a parókiához, akkor almát termesztett, krumplit, paprikát, sőt, tény, hogy arra a környékre ő hozta be a brokkolit is, még a 80-as években! A TSZ is tőle vette át. Aztán a fél falu ráállt termeszteni. Ha nem volt föld, akkor csirkézett, tojásozott. piacozott. Stb.

Ebből később persze lett VW Golfja is. Meg irigyei is (akik nem vállalkoztak semmire, nem gazdálkodtak, stb.)
Ők is csak emberek, vannak vágyaik. Igen, maradhatott volna a Trabantnál is, de nyilván motiválta, hogy a maga számára is elért valamit, egy kis "luxust".
Ja, természetesen a szerzett pénzt nem magáa költötte egyébként, hanem felújította többek között ebből a keresményéből is a templomokat, parókiákat, ahol éppen szolgált.

Nem mondom, hogy minden pap ilyen., meg, hogy mind magának gazdálkodta ki a saját eszével, szorgalmával, munkájával a "terepjárót", de a többség ilyen.

pnr 2010.03.17. 14:20:53

@Legelő Őse:

"Mi milyen alapon szenvedünk HÁTRÁNYT mint NEM egyházi alapítvány? Így is fel lehet tenni akérdést, és akkor talán világosabb...."

Ezt írtad egy hozzászólásod végén. Erre reagáltam.

Nem tudom pontosan, milyen különbségtételre gondolsz az egyházak között. Mert pl. ingatlankárpótlás (akár természetben, akár járadékban) csak annak járhat, akinek volt ilyen. Akinek nincs műemléke, annak ilyen felújítására nem adható pénz, akinek nincs értékelhető összegű 1%-os felajánlása, annak nem is lehet normatív módon kiegészíteni stb.

Az egyházi kiegészítő támogatás kiszámítási módja garantálja, hogy nem lehet több a támogatás, mint az önkormányzatoké. Sőt az ÁSZ szerint kevesebbet is kaptak, az OKM szerint meg ugyanannyi.

@Levéltetű:

Nem a csp.-t kifogásolta senki, csak azt akartam érzékeltetni, hogy valaki azért adófizető (leegyszerűsítve) meg akarja mondani, hogy mit hisz egy egy egyházi szeretetszolgálat munkatársa. Az egyházi támogatásra ld. fentebb.

panteon 2010.03.17. 14:21:34

@az igazi Sipi: De ha igazat beszélt akkor ráb....tunk. :-)

pnr 2010.03.17. 14:23:26

@az igazi Sipi:

Nincs, ismétlen. A jogszabályok nem adnak erre lehetőséget.

A "beleugatásról": ha Téged nem zavar, hogy úgy mondasz véleményt valamiról, hogy egyáltalán nem ismered, nekem nem gond.

eloi 2010.03.17. 14:25:19

@spinat: Nem, nem így gondolom. Csak miután sok tapasztalatom van, iskola és tanár témában, főleg ezt látom. De tényleg tisztelet a kivételnek! És amit írtam nem kizárólagos! Csak jellemzőbb.
A komunista-szici érában nevelődött nevelők gyakran "iternacionalisták", ahogy a rendszer is az volt és ahogy elvárta. A liberális okttáspolitika szintén internacionális, vagy inkább semmilyen. de biztosan nem hazafias. Ezt is látjuk, tudjuk.
Tehát nem előítélet és kizárás, hanem tapasztalat, amit írtam. Persze szubjektum vagyok, tehát szubjektív tapasztalat, amíg mások meg nem erősítik.

Kono 2010.03.17. 14:28:51

@az igazi Sipi: Én sosem láttam (hangsúlyozom: láttam!) még olyan gyülekezetet (nem az általad említett politikai szervezetekre gondolok), ahol sablon emberek lettek volna.

A benne élős "istent" mindenki megtalálta, hiszen éppen erről az alapról indultunk el. Mindenki azt hiszi, joga van eldönteni, mi a jó, és mi a rossz. Természetesen a saját szemszögéből. Az ilyen isteni emberek mennek aztán háborúban legyilkolni egymást a "jó" jegyében... Van némi fogalmam arról, hova vezet ez a gondolkodás.

De mégegyszer. Én tapasztalatról beszélek. Felépült embereket, kapcsolatokat látok,nap mint nap, akik helyreálltak. Függésből megszabadultak, vagy éppen a tolvaj nem lopott, a gyilkos életet mentett, a skinhead cigány családoknak segít.

Ezekre mondhatod, hogy egy hülyeségre építették fel az életüket. Érdekes, de ez a hülyeség sok ember életét mentette meg (szó szerint is) a szemeim előtt. Az általad emlegetett belső "isten"ről:
ha őszinték vagyunk, nem hogy békesség nincs az ember lelkében, de sokkal inkább gyűlölet, és gyilkos indulat. Akkor hogyan tudnád mégis magadban megtalálni a békességet???

eloi 2010.03.17. 14:30:11

@Levéltetű: Nincs szó kisajátításról!!! Általában csak ránk marad, mert mások leszarják.
Nekünk is az a jó, ha nem így van!!! :-)

eloi 2010.03.17. 14:39:43

@Legelő Őse: Akkor űjra szögezzük le: 1. A saját hitének terjesztéséért NEM KAP egyik egyház sem állami pénzt!!! (És alszervezeteik sem!)
2. Amit kapnak, azt A. a közfeladatok ellátásáért kapják, mint minden más, ugyanazt a célt megvalósító nem egyházi szervezet!
B. Amit más címen kap, azt törvény és államközi szerződés alapján az állam által történt kirablásáért kapja, részbeni (tehát töredék, jelképes) kárpótlásként.
Ahogy a hadiárvák, elhurcolt zsidók családjai,stb, is kapnak. És ahogy pl. a nemesek is visszakapják a családi értékeket, festményeket, műtárgyakat, stb. csak a földeket nem!

Más címen nem kapnak az egyházak sem pénzt.
Szóval akkor miről is beszélünk???

pnr 2010.03.17. 14:40:19

Az egyházi kiegészítő támogatás (oktatási, szociális) kiszámítási módja:

1997.: CXXIV. tv. 6. § (3) "A kiegészítő támogatás összegének számításához az önkormányzatok adott ágazati működési kiadásainak és felújítási költségeinek összegét csökkenteni kell az intézményi saját bevételekkel, továbbá a közoktatásra központosított előirányzatból adott olyan külön támogatással, amelyhez pályázat útján az önkormányzati és egyházi fenntartó, illetve intézményei egyaránt hozzájuthatnak. Az így megállapított összegből határozandó meg a normatív támogatás aránya és a kiegészítő támogatás számított összege."

A tényadatok ismeretében a zárszámadás során korrigálnak. Vagyis az egyházi kiegészítő támogatás az az összeg, amit az önkormányzat a központi költségvetési támogatáson felül az intézményre rákölt. Ez pedig közpénz. Ugyanis az önkormányzat bevételei is közpénzek, legyen szó helyi adóról, vagy átengedett központi bevételről stb., az önkormányzati költségvetések az államháztartás részei, ahogyan az önkormányzatok is az államszervezet részei. Vagyis egy önkormányzati és egy egyházi iskola között támogatásilag nem az összegben van a különbség, hogy az egyház a központi költségvetésből kifejezetten így címkézve kapja meg azt, ami az önkormányzati iskolánál a másik államháztartási alrendszerből jön (azért részben, mert az átengdett központi bevétel is valahol eredetileg a központi költségvetésnél "keletkezett").

spinat 2010.03.17. 14:41:53

@eloi: ha nagyon akarjuk, akkor ez esetleg a hazafiságra ráhúzható. Mindazonáltal nem hiszem, hogy egy húsz évvel ezelötti rendszert itt példaként lehetne hozni. Mindezonáltal fenntartom, hogy mivel arra utalsz, hogy szépre, jóra, emberségre az a sok tízezer tanár, aki nem eh-i iskolâban tanít, az nem képes, a kijelentésed elöitéletes, kirekesztö, és remélem nem rosszindulatú, csak annak tünik. Nem hiszem el, hogy ekkora tapasztalatod van, hacsak nem vagy szakfelügyelö. Ha ezt a látásmódot terjesztik az eh-i iskolák, akkor szerintem minden támogatást meg kéne tölük vonni. és ilyenkor csodálkoznak a vallásosak, hogy az ilyen kijelentések miatt nem bírják öket elviselni azok, akik ismerik a szépet, jót, valóban emberségesek, de már felnöttek és nem hisznek a mesékben.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.03.17. 14:45:28

Hiánypótló. Hányszor, de hányszor kellett materialista pogány létemre veszekednem a sok prolival, bolsival, meg vadliberálissal ez ügyben! Milyen jó lett volna olyankor, ha nem mindenféle itt-ott olvasott cikkek fejben maradt mozaikjaiból, meg neten előtúrt felszíneskedésekből tudtam volna csak megtámogatni a mondókámat!

Végre! A sok percemberkedáridó helyett, ha lehetne, több ilyet!

Bloodscalp 2010.03.17. 14:47:58

@spinat: ha jól tudom normatív támogatás van mindenhol, de amíg egy "sima" iskolánál ezt vegyük 1 egységnek, egyházinál ez 1,5 -szeres, ugyanugy ahogy cigányok tanulók esetében is

Bell & Sebastian 2010.03.17. 14:48:53

@mbazs:

Látom találtál egy hasonló félművelt által megírt cikket és azt hiszed, mindent tudsz a Szent Inkvizícióról.

Maradjunk abban, lószart se tudsz Te!
Azt is a kommancsoktól szoptad.

J.Ildiko 2010.03.17. 14:54:35

@feketehun:

_Az egyházat tartsák el a hívek? Miért? A kórházakat a betegek tartják el? A 811-es főutat Alcsútdoboz lakossága építette? _

Amit mindenki használ(hat) (világnézettől függetlenül) azt természetesen az adófizetők pénzéből kell felépíteni.

Egy ország infrasturktúrája nem egyenlő egy felkezet támogatásával.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:54:39

@Kono: a harmonia a bekesseg es az indulat helyes elegye, nem valamelyik hianya.

itt van elcseszve az egesz, hogy azt hiszik az egyhazak, hogy valami egyetemes jot kepvisel es ennek jegyeben mindenki fole helyezi magat.

loszart, mama..
az egyhazak pont ugyanolyan szelsosegek, mint a kommunizmus vagy a nacizmus. egy centralista ideologia, aminek a mas ideologiak lehetoseg szerinti elpusztitasa a celja ahelyett, hogy mindenkit hagyna, hogy a sajat szaja izenek megfelelo ideologiat keresse meg, vagy gyartsa le maganak.

es mindez abbol a teveszmebol eredeztetheto, hogy ok az egyetemes jot kepviselik. pedig az egyetemes ostobasagot es hulyeseget.

DArchAngel 2010.03.17. 14:56:19

@eloi: Miből?

Ekkor még jól kerestek:
www.fn.hu/allas/20080619/jol_keresnek_papok/

Valamiről elfeledkezünk: a papság nem csak hivatás, munka, hanem önként vállalt önfeláldozás, szentség.
Aki ennek örömére elkezd az egyházak oldaláról garasoskodni, az érdekes fénybe állítja a krisztusi elveket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:57:19

@holdlátó: az allam akkor lenne prularis, ha a "pistike elso bilibeszarasanak szent napja egyhaz", vagy a szcientologia egyhaz, vagy a hitgyuli pont ugyanugy allami tamogatasban reszesulne, mint a "tortenelmi" - sajnos meg nem, de lesz hamarosan!:-D - egyhazak.

igy viszont annyi van, hogy a legeroszakosabbak kirugdosva a kisebbeket pumpoljak azokat, akiknek az egeszhez semmi kozuk nincs igazabol.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 14:59:10

@panteon: en tudom vallalni a felelosseget..

mellesleg jo tarsasagban rabaszni is jobb..

marpedig ha letezik pokol, akkor oda a normalisabbja fog kerulni, az tuti:-D

eloi 2010.03.17. 14:59:59

@spinat: "Mindazonáltal nem hiszem, hogy egy húsz évvel ezelötti rendszert itt példaként lehetne hozni."

Miért is nem? Az elmúlt 20évből 12 (!!!) ben ugyanazoké a hatalom az oszágban, mint előtte 40 évig! Gyurcsány KISZ titkár volt, Horn, piroskönyves párttag, ÁVH-s,Medgyessy III/III-as ügynök és párttag, Lendvai Ildikó, Kiss Péter......., stb. szintén.
Mitől más ez? Mert most más dumát nyomnak, miközben ugyanúgy saját zsebbre dugják az országot?
Ez nem más.

"Mindezonáltal fenntartom, hogy mivel arra utalsz, hogy szépre, jóra, emberségre az a sok tízezer tanár, aki nem eh-i iskolâban tanít, az nem képes, a kijelentésed elöitéletes, kirekesztö, és remélem nem rosszindulatú, csak annak tünik."

Ne adj a számba olyat, amit nem mondtam, csak te úgy akarod érteni!
A színvonal az iskolák zömében mind tartalmilag, mind nevelésügyileg a béka segge alá került. A szülő az isklától várja, hogy neveljen, az iskola a szülőktől (mindkettő egyébként jogosan), és aztán a két szék közé esik a gyerek. És nézd meg milyen "állomány" jön ki évről évre a padokból.

És újra modom: minden tiszteletem azon pedagógusoknak, akik még ilyen körülmények között is tudnak, akarnak, képesek emberségre nevelni.

Ám miután a kibocsátott emberállomány egyre neveletlenebbül lép a felnőtt korba, van min elgondolkodni. Családnak is, szülőknek is, iskoláknak (oktatási kormányzatnak) egyaránt.
És igen, az a különbség, hogy az egyházi iskolákban van direkt erkölcsi nevelés is, máshol nem jellemző. Ennyivel talán többet ad.
Más kérdés egy végletesen szekuélarizált és liberalizált világban, hogy mennyire tudja ezt hatékonyan megtenni.
Mert a gyereket ugye ők is csak kérhetik a jóra, nem kényszeríthetik.
Van is sok megátalkodott hülyegyerek is az egyházi iskolákban, akikre lehet hivatkozni, hogy bezzeg...

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:05:11

@az igazi Sipi:

Remélem csak egy igazi van Belőled!
Fedőnéven farizeus, vámos vagy szodomita?
(rosszlány kizárható, azokban több tartás van)
De mára összeolvadt a három hivatás, látom.

:)))

eloi 2010.03.17. 15:06:26

@az igazi Sipi: Sipi! Legalább a hozzászólásokat olvasd már el!
És tanulj belőlük!

Mindenki megkapja ugyanazt a támogatást, ha felvállalja ugyanazokat a feladatokat!!!!!!

És ha korábban az állam vette el a jogos tulajdonát, akkor ugyanúgy kapja a kártérítést is!!!!

Mit nem lehet ezen érteni???

J.Ildiko 2010.03.17. 15:07:15

@dobray:

_Tegyetek tanítványommá minden népet. Eztért közügy a vallás, és az egyház és a valásosok számára közügy marad mindig is, akármit gondolnak a ballibik. _

A kérdés az, hogy a mostani kontextusban mit jelent a közügy, mi van mögötte. Ez az evangéliumi idézet a hívőknek szólt, amiből nem vezethető le, hogy az államnak ilyen mértékben kellene támogatnia az egyházakat.

A Bibliából nem vezethető le az állam és egyház bármily jellgű összefonódása, hanem inkább az ellenkezője.

És: Ezt a _BALLIBI_ kifejezést jó lenne már elfelejteni. Ők egyébként is a szabadság elkötelezettjei, amibe az EGYHÁZAK IS beleértendők.

A BALLIBIK EGY RÉSZE KÜLÖNBEN IS KONZERVATÍV LIBERÁLIS. :)

Levéltetű 2010.03.17. 15:08:23

@Kono: Jól csinálod. Aki nem vallásos, az fogyatékos, ugye ezt akarod mondani? Látod, ez a hozzáállás teszi az érvrendszereteket szánalmassá.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:08:24

@eloi: "És igen, az a különbség, hogy az egyházi iskolákban van direkt erkölcsi nevelés is, máshol nem jellemző"

kar, hogy az erkolcs nem mas, mint a kirekesztes es gyuloletszitas szubjektiv eszkoze..:-)

barmire es barkire rahuzhato hogy erkolcstelen, ha ellensegkepet akarunk belole csinalni:-)

ahogy nem egyszer az egyhaz meg maga jezus tanitasaival is szembekerul/szembekerult.

de az "erkolcs" felulirja meg a profeta szavait is..!:-D

lasd niceai zsinat, judas evangeliuma, gnosztikus evangeliumok;-)

Bloodscalp 2010.03.17. 15:08:32

@eloi: ez kurva unalmas szöveg...a fideszesek is voltak párttagok, mindenki tudja..csak azt nem "sikk" emlegetni..

Levéltetű 2010.03.17. 15:10:08

@eloi: "Nincs szó kisajátításról!!! Általában csak ránk marad, mert mások leszarják."

Nem érzed az ordító ellentmondást a két mondat között?

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:13:41

@j. i:

Mit hordasz itt össze, ki mit mondott?
Nem egy koherens világnézet, finoman szólva. De tízévesen teljesen vállalható! :)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:15:32

@eloi: "Mindenki megkapja ugyanazt a támogatást, ha felvállalja ugyanazokat a feladatokat!!!!!!"

nem. az egyhaz kapja egyszer a kozpenzt mint egyhaz utana kapja, mint az iskola, korhaz, stb uzemeltetoje. es mindezt ugy, hogy VALOGAT a szolgaltatas nyujtasaban a sajat ideologiaja szerint. tehat kozpenzbol tart fenn sajat agymosodakat, konkretan. mellesleg mindjart nem is akkora jotetemeny, ha belegondolunk, hogy kozpenzbol csinalja. akkor lenne jotetemeny,m ha sajatbol tenne.

"És ha korábban az állam vette el a jogos tulajdonát, akkor ugyanúgy kapja a kártérítést is!!!!"

semmivel sem jogosabb a tulajdona, ugyanis pont ugyanugy jutott hozza az egyhaz is, ahogy aztan az allam, akihez karpotlasert fordult...

"Mit nem lehet ezen érteni??? "

mit nem lehet ezen erteni..?:-)

spinat 2010.03.17. 15:16:40

@eloi: miért hagytad kis a fideszes, meg mdf-es, meg kdnp-s meg miépes, meg stb. kommunistákat, III/III-asokat? Mondjuk mindjárt hogy 20-ból 20 év,nem?

és akkor ne felejtsük ki a listáról az egyházi III/III-asokat se.

csipem a beszükült vallásosakat. akik szerint minden jó csak az egyházuktól meg az istenkéjüktöl jöhet, aki meg nem hiszi az ö agybajukat, az mind rossz, erkölcstelen, alja.

Levéltetű 2010.03.17. 15:19:18

@Bell & Sebastian: Igazi keresztény hozzáállás a tiéd is. Büszke lehetsz magadra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:20:37

@j. i:

hát igen, a MaNcs egy szemét ballib hetilep

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:22:09

@Bell & Sebastian:

a konzervatórium szerzője pedig libsibolsi ügynök, ugye

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:23:52

@Bell & Sebastian:

"Másik olvasatban: 1 millió hektár van már külföldi tulajdonban zsebszerződésekkel."

minden bizonnyal ezért jelentkeztek ezrével a fidesz fantasztikus zsebszerződés leleplező akciójára a "polgárok"

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:26:03

@Levéltetű:

Na ja.
Kötélvéggel a kufárokat, mind, egytől egyig!

Kard és kereszt, legfőbb ideje!
(nehogy megdobj kővel, nem kenyér lesz a válasz)

J.Ildiko 2010.03.17. 15:26:44

@mavo:

Itt az Ablonczy Balázs által elmondott dolog volt a lényeg, vagyis, hogy van egy fiatal papi réteg, akik érzik, hogy mi az erkölcsileg helyes. (Állam_egyház szétválás)

Egyébként az ilyen megbélyegzéssekkel nem lehet mit kezdeni, mert nem ez a lényeg, hanem, hogy az adott orgánum hiteles _e.

J.Ildiko 2010.03.17. 15:28:11

@Bell & Sebastian:

Nem értem a problémádat, ellenben jobb lenne, ha felöltöznél :D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:29:24

@Bell & Sebastian: "Kard és kereszt, legfőbb ideje!"

jaja
ezt ismerjuk..

ennek koszonhetjuk a jihadot is...

a kardnak es a keresztnek....

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:30:00

@mavo:

Köszönöm kérdését, egy hónapot még kibírok. :)

(más adatbázisból dolgozhatunk bizonyára, van az a földhivatal vagy mi, írogatnak minden baromságot össze-vissza)

Mi van a másik 1 millió hektárral? Csak nem? Nahát! De.

J.Ildiko 2010.03.17. 15:30:13

@Bell & Sebastian:

De ha ragaszkodsz hozzá, légyszíves levezetni itten bibliailag, hogy össze kell fonódni :)

Bloodscalp 2010.03.17. 15:32:43

hehe, harc a szentföldért, Reloded:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:35:43

@Bell & Sebastian: "Köszönöm kérdését, egy hónapot még kibírok. :)"

meg meg egy kicsit a masodik forduloig, meg meg 1-2 honapot amig felall az uj kormany es atadja a helyet a regi...

furak vagytok ti, hogy szimbolikus dolgokra ekkorat tudtok recskazni...

J.Ildiko 2010.03.17. 15:36:04

@j. i:
@Bell & Sebastian:

Templomba is így jársz ?

Bloodscalp 2010.03.17. 15:36:22

@az igazi Sipi: hagyd, hadd fogja a kardját és a keresztjét:)...majd felébred..és beleér a keze

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:37:31

@j. i:

Röviden: nem e világi az én országom.
Hosszabban: Adjátok meg a császárnak...

Még hosszabban: az erkölcs forrását erkölcstelenséggel behelyettesíteni szarvashiba! Másik erkölccsel lehet csak.

A ház alapját kihúzhatod az épület alól?
Ja, csak összedől.
Te ezt nem látod, baszod alássan, okoska?

Vagy buta/provó vagy.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 15:37:51

@Bloodscalp: azon gondolkodom, ha az egyik kezeben egy fegyver, a masikban egy kivegzoeszkoz, akkor hogy olel a szeretet neveben...?;-)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:40:11

@az igazi Sipi:

Hogy őszinte legyek, @Mavo fényévekkel előtte van Magának. Neki szólt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:43:07

@bz249:

"az egyhaz vedte az okori gorog tudosok marhasagait"

egy nagy lófaszt. az egyház mindvégig gondosan rostálta (lásd TTT), hogy éppen melyik klasszikus szerző melyik TTT kategóriába esik, abszolút jellemző, hogy az egy időben lelkesen hype-olt arisztotelész is hol indexen volt, hol nem.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:44:07

@az igazi Sipi:

Ha már kézben van, kettő közül is választhatsz. Nem elég?

El lehet menni, az a harmadik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:44:10

@Bell & Sebastian:

mi van? a földhivatalban van külön "zsebszerződés" tag, vagy?

Levéltetű 2010.03.17. 15:44:34

@az igazi Sipi: :D

A keresztény szeretet jegyében biztos odaadja a másiknak a kardot. Az csak ajándék lehet.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:47:52

@Bloodscalp:

Mi van itt, nagy koalíció? :)
Skalpolás elmarad indiánus felkészültsége híján.
Tollas fejdísz nem érdekel? Olcó!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:48:11

@j. i:

az én reakciómban pedig az a lényeg, hogy különös módon a ballib MaNcs-ban simán megjelenik egy vastagon konzervatív arc véleménye. érdekelne, konzervatív (aka polgár) periodikumokban hol és mikor jelenik meg egy "miért szavazok a maszopra/szadeszra/madöfre/lmp/egyéb-re" felütésű publ. vagy egyáltalán bármiféle másik vélemény

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:49:53

@mavo:

A "Strohmann" algoritmusról még nem hallott?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.17. 15:50:40

@mavo: pl. a Mandiner jobboldali véleményhasábja tele van "másik" véleményekkel. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:50:53

@az igazi Sipi:

ez az egész neokonzi biszbasz jellemzően foggal-körömmel ragaszkodik a jó kis szimboláihoz, miközben igyekszik megalkotni pl. a tudománybarát (érted, szerzetes, hahaha) körösztény vallás mítoszát - ebben a témában volt is "komoly" cikk a konzin

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:51:52

@rajcsányi.gellért (ergé):

na, üstöllést elő azzal a "miért szavazzunk a maszopra" posttal, pláne, hogy a fidesz mellett voksot letevő post már megvolt.

Bell & Sebastian 2010.03.17. 15:52:00

@mavo:

MANCS félfordulatot vesz. Volt már többször, sőt máshol is.

Hócipő örök, az a tuti'

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:52:27

@rajcsányi.gellért (ergé):

ps: a mandiner jobb oldali hasábját ugye csak viccből ...

J.Ildiko 2010.03.17. 15:52:40

@mavo:

Na hát pont ez az, hogy látod_látod a MANCS ad magára, és nem szekértáborokban gondolkodik, megkérdezi_meghallgatja egy konzervatív-liberális (mert az!) ember véleményét is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:53:21

@Bell & Sebastian:

"MANCS félfordulatot vesz. Volt már többször, sőt máshol is. "

szeretnéd, kis hülyém. nem fidesz az, nem véletlen volt a mancs-fidesz szakadás az őspolgári, soha sem liberális párt megtérésekor

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:54:57

@j. i:

sokadszor említem meg, hogy a mancs publ. rovatában akár egy lapszámban is megjelennek sorban egymással _vitakozó_ szerzők írásai. ez a bűnös ballib tendencia szerencsére nincs meg magára valamit is adó konzervatív médiában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 15:55:30

@Bell & Sebastian:

wow, viccesnek tetszik lenni.

kár, hogy a gyakorlat kibaszottul nem működött ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 16:09:01

@az igazi Sipi:

a baj ezzel nem is ez, hanem az, hogy a polgári kormánynak egyszer már volt jó egy éve legalább pár zsebszerződőt pellengérre állítani

a siker frenetikusságáról mi sem árulkodóbb, mint hogy azóta az átlag hívő gondosan elfelejtette, hogy egyáltalán volt ilyen

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 16:09:42

@Bell & Sebastian: akkor en azt valasztom, hogy szugyon ruglak..:-DDD

aztan valaszthatsz, melyiket dugjam a szadba es melyiket mashova...;-)

threesome elmeny egyedul..:-D

J.Ildiko 2010.03.17. 16:10:18

@mavo:

És melyik a jobb ? Természetesen az előbbi. Pont az a jó, hogy egymással vitatkozó vélemények jelennek meg egy helyen. Ezt hívják párbeszédnek, amit így egy helyen talál meg a kedves olvasó.

A magára valamit adó konzervatívnak titulált periodikát inkább illethetnénk bigott, csőlátású, szekértáborozó jelzőkkel.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.17. 16:10:54

@Bell & Sebastian: nyilvanos forum, arra a bejegyzesre ragalok, amire nekem tetszik. ha ezt elkerulned, akkor irjal neki privat uzenetet. abba nem fogok beleszolni:-)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 17:01:55

@mavo:

A fantasztikus MANCS egy rakás szar, kis butus.

@az igazi Sipi:

Csak ha kaki-pisi szex is lesz benne, akkor irkálj. Anélkül ingerküszöb alatti.

Lehet bepróbálkozni! :)))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.17. 18:11:07

@Bell & Sebastian:

na, csak megjött a polgári színvonal

Bloodscalp 2010.03.17. 18:51:41

@rajcsányi.gellért (ergé):
erre gondoltál "másik vélemény" alatt?:) mellesleg a moderáláson gondolkodtok?:)

Bell & Sebastian 2010.03.17. 17:01:55
@mavo:

A fantasztikus MANCS egy rakás szar, kis butus.

@az igazi Sipi:

Csak ha kaki-pisi szex is lesz benne, akkor irkálj. Anélkül ingerküszöb alatti.

Lehet bepróbálkozni! :)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.17. 18:56:25

@j. i: "mi az erkölcsileg helyes. (Állam_egyház szétválás)"
Mi ebben az erkölcsi?
A hülyeskótok és hülyeangolok meg mai napig erkölcstelenségben fetrengenek. Svédek is azt tették 2000.
Ezekben mindenhol nyomorban tengeti kilátástalan napjait az elnyomott nép. Bezzeg Albániában vagy Észak-Koreában!

UrsaMajor 2010.03.17. 18:58:28

@mavo:

Igazságtalan vagy. Viktor kereszteshadjárata eredménye emlékeim szerint 1 azaz egy darab parasztember bíróság elé cipelése volt. Eljárás végkimenetel nem ismert.

És ez a tény azért elbizonytalanít az aktuális kereszteshadjárat (elszámoltatás) eredményét illetően. Ha egy paraszttal nem bírt el, hogy fog mondjuk Hagyóval?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.03.17. 18:59:56

@az igazi Sipi: "kar, hogy az erkolcs nem mas, mint a kirekesztes es gyuloletszitas szubjektiv eszkoze"- ezért is lophatnak a ballibek. Az erkölcs csak burzsuj trükk, és most még kirekesztő is.
Szólni kéne sok ballib rettegőknek. Ne várjanak helyes, méltányos bánásmódot, hiszen az igény csak kirekesztés és gyűlöletkeltés szubjektív eszköze. Marad az ököl.
Nyöhehe

UrsaMajor 2010.03.17. 19:00:28

@tölgy:

"A hülyeskótok és hülyeangolok meg mai napig erkölcstelenségben fetrengenek"

Ezt gondolom irónikusnak szántad. Pedig nem az. A kőkemény valóság.

Arp1 2010.03.17. 19:06:50

A West Wingben volt, kb így: "Az állam és vallás szétválasztása nem azt jelenti, hogy az állam ateista, csupán azt hogy a kormányzatnak tényleg tevékenykednie kell, és nem használhatja ki a vallást a semmittevés álcázására."

Szocik (meg a nackók is) ideológiája kimondottan vallási jegyeket mutat. Ez egyrészt szembefordítja őket a vallásokkal, másrészt, (mint a szocik 8 évnyi semmittevő kormányzásában már láttuk) a fenti elvet is megsértik. Mert majdnem vallásos ideológiájukkal fedik el, hogy nem csinálnak semmit, vagy még rosszabb, az ideológiájuk fenntartása érdekében ártanak.

valójábannemberci 2010.03.17. 23:20:51

Srácok, erről így mit tudtok?
nol.hu/specialis/rss_valogatas/20100317-fidesz-igeretek_a_hit_gyulekezetenek

Csak mert ez engem nagyon zavarna, ha igaz lenne. És félő, hogy ebben a forgatókönyvben kialakulna egy olyan állami egyházfinanszírozás, amilyen az előző Fidesz-kormányzatban már volt. egy olyan konstrukció, ami miatt több kisegyház is elégedetlenségének adott hangot, és itt nem feltétlenül a mindenféle egzotikus közösségekre, meg szabadegyházakra és egyéb amerikai importokra gondolok, hanem régi hagyományokkal rendelkező keresztény felekezetekre.
Azért lássuk be, a HGy-nek igazán ínyére válna egy olyan finanszírozási modell, amivel jobban jár, mint a sima 1%-osdival, amiből alig van pénze. Persze ennek ellenére sem szegények, mint a templom egere, de értitek... A "prosperity gospel" csúcsa lehetne a megfejt állam...

9gui99 2010.03.17. 23:43:03

Én nem sajnálom a pénzt az egyháztól.

Amit viszont megígérek az az, hogy legközelebb ha Vatikán, pápa, egyház témában bárki kritizálja a fent említetteket, és jön a megszokott hívő zsigerválasz "nem rád vonatkozik, nem neked szól, a hívőknek mondja, nem szólhatsz bele, mit tudsz te", abban a pillanatban visszamásolom innen a "vallás közügy", "az egyház közügy" című postokat.

mandelbrot 2010.03.17. 23:52:05

@berciXcore:

Félreérted !

A lényeg, hogy a jövőben kikérik a felekezet véleményét is egyházpolitikai ügyekben (mert hogy anno ez eszükbe sem jutott volna, de úgy tudom más evangéliumi keresztény gyülekezeteket sem vettek figyelembe az egyeztetések során). Ez most változóban van, ami helyes.

"Megváltozott a helyzet. A Fidesz (és a KDNP) képviselői az elmúlt években többször is konzultáltak a Hit Gyülekezetével „egyház-politikai kérdésekben”. Ezeken a megbeszéléseken a jobboldali politikusok érzékeltették, hogy ma már máshogyan ítélik meg a gyülekezet működését, mint a Fidesz kormányzása idején. Megígérték, hogy újból kormányra kerülve egyeztetik majd az egyházakkal kapcsolatos törvényalkotási elképzeléseiket a gyülekezettel."

Bell & Sebastian 2010.03.17. 23:52:06

@berciXcore:

Úgy látszik, most ibire mennek lángszóróval. Tüske a köröm alatt.
A hírnek van valóság tartalma, de nem éri el az 50% -ot.

J.Ildiko 2010.03.18. 00:02:32

@berciXcore:

Hát igen az józan döntés lenne, hogy az állam ne vonjon el olyan sok adót majd ossza újra a saját szájíze szerint, például vallásfelekezeteknek,

hanem vonjon kevesebbet, és az állampolgár döntse el, hogy kit támogat. És akkor mondjuk ne 1 %kal, hanem akár 4 %-kal. Például.

(mandelbrot is én voltam)

Bloodscalp 2010.03.18. 12:46:08

@Chuck No Risk: ennek nem sok köze van a kereszthez:)
süti beállítások módosítása