A nem-dolgozás luxusa
2010. január 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A nem-dolgozás luxusa

  Istenuccse, nem vagyok keményvonalas kapitalista, de hiába tuszkolom vissza, csak előbújik a bennem élő Vaslady szelleme: a munkával eltöltött évek számával egyenes arányban kezdem egyre irritálóbbnak tartani a sztrájk intézményét.

  Dickens apó idejében - amikor megannyi Ebenezer Scrooge gyalulta az angol munkásosztályt, 16 órákat dolgoztatva férfiakat, nőket, vagy akár gyerekeket - még volt értelme a sztrájknak. Viszont az egykori nyugati vadkapitalizmus után rendeződött a tulajdonosok és dolgozók viszonya, és számos szociális és jogi védelmet beépítettek a törvénykönyvekbe. Más kérdés, hogy ma a távolabbi keleten kialakult, kommunista bőrbe bújt vaduló kapitalizmus versenyképesebbnek bizonyul az óvilágnál.

  Sajnos nálunk is rengeteg példát lehet hozni a munkajogi szabályok be nem tartására, de főleg a versenyszféra területén. Itt volna mit javulni a már törvénybe foglalt keretek betartásá terén. Éppen ezért tartom pimasz luxusnak az állami-önkormányzati óriáscégek rengeteg biztosítékkal védett munkavállalóinak sztrájkját, éppen akkor, amikor a katasztrofális kormányzati gazdaságpolitika és a nemzetközi válság által egyszerre sújtott hazai munkavállalók a mindennapi megélhetésért és munkahelyért küzdenek.

   Rengeteg példát tudnék hozni saját környezetemből, amikor is komoly egyetemekről (műszaki, jogi karokról) kikerült, nyelveket beszélő fiatalok keresnek hónapokig munkát, sokszor eredmény nélkül. A - remélhetőleg rövid ideig tartó - kilátástalanság miatt sokan bármilyen munkát elvállalnak, csak hogy végre két kezükkel, vagy agyukkal dolgozzanak meg a mindennapi betevőért, önmagukért és szeretteikért.

  Ilyenkor, válság idején tűnik csak igazán irritálónak a sztrájk intézménye. A BKV-s sztrájkolók - akik messze nem képviselik az összes BKV-st -, azt sérelmezik, hogy több, eddig biztosított juttatásuk a BKV tervei szerint kikerülne a kollektív szerződésből, és akkor fizetnék ki nekik, ha a vállalatnak sikerül spórolnia a személyi költségeken.

  A kemény tökű buszsofőrök és jegyellenőrök figyelmét felhívnám arra, hogy az elmúlt egy évben több mint százezerrel nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon, akiknek nagy részét nem hogy kollektív szerződés, hanem legfeljebb csak irányadónak szánt, esetleg egyéb funkcióra is alkalmas papiros védte, a kirúgás után pedig reklamációt a legritkább esetben fogadnak el. És a rendszerváltás óta munkába állt azért pár százezer ember, akik a végképp nem értik a sztrájk intézményét, viszont egyéni szoc. problémáikat sem a kívülállók mindennapi életének megzavarásával akarják megoldani.

  A BKV feje persze felülről bűzlik: a tapasztalt honpolgárok is elcsodálkozhatnak a napról napra kiderülő ügyletek miatt, melyek láttán lelki szemeink előtt plasztikusan jelennek meg tízmilliókat kitalicskázó jóelvtársak. Róluk döntsön az igazságszolgáltatás. De a sztrájkolók nem fognak támogatottságot szerezni a társadalomban, ha miattuk a munkavállalók nem tudnak bemenni munkahelyeikre, vagy ha a diákok nem tudják időben befejezni a vizsgaidőszakot.

  Nem beszélve arról, ha a fenyegetésként már elhangzott több hetes sztrájk miatt maguk a munkáltatók és a nemzetgazdaság egésze kerülnek rosszabb helyzetbe, és a végén ebben az esetben is a keményen dolgozó aktívak húzzák a rövidebbet. A munkát vállaló és munkát kereső tömegekkel szemben arcátlanság, ha mások megakadályozzák őket mindennapi dolgaik elintézésében és kötelezettségeik teljesítésében.

  Én a dolgozó néppel vagyok. A sztrájkolók meg örüljenek, hogy lyuk van a seggükön.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr601667819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dologtalan demonstrálók – Ilyen ország pedig nincs CCLXXVIII. 2011.06.30. 08:44:41

  Jelentős közéleti sportértékkel bíró közleményt adott ki a Fidesz-frakció, melyben többek között ez áll: „A mi feladatunk az, hogy megnyerjük az ország egyik legnagyobb háborúját, amelyet a munkanélküliség ellen vívunk. Ebben csakis a...

Trackback: Abszurdisztáni érdekvédelem 2010.01.13. 20:10:44

„Ha a sztrájk változtatna valamin, már rég betiltották volna.” No, azért ennyire ne legyünk pesszimisták a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmányával, a sztrájkjoggal. Nyilvánvaló, hogy egy ember mindig kihasználható, megalázható, de

Trackback: Végre sztrájk! 2010.01.13. 12:51:17

Maurice Thorez francia kommunista politikus mondta egykoron, hogy egy sztrájkot nem csak elkezdeni – de abbahagyni is tudni kell. A magyar munkásosztály mindeddig felettébb gyakorlott volt ez utóbbiban: sőt, odáig fejlesztették a sztrájk-abbahagy...

Trackback: Helyi ERROR 2010.01.13. 11:56:39

A múltkor volt valami Tóta hülyeség, de mivel nem olvasok Tótát, ezért eddig nem is foglalkoztam vele, csak most jutott eszembe, hogy véletlenül beleolvastam a szintén index-közeli Terror-blogba. A szakszervezetekről nyökögött valami copy-paste bla-bla...

Trackback: Elmennek a JQA-ba a BKV-s szakszervezetek... 2010.01.13. 11:45:22

Nem, nem érdekel, hogy jogos-e a sztrájk vagy sem. (Amúgy kb. 70%-ban egyetértek Tóta W. Árpád álláspontjával az állami szektorban elkövetett sztrájkügyben, de itt és most nem mennék bele miért vannak fenntartásaim 30%-ban).Az sem érdekel, hogy a folyt...

Trackback: Jár a metró, a hév és a troli 2010.01.13. 09:50:01

Viszont csak öt villamos- és harminchat buszvonalon indult meg a közlekedés. A fő közlekedési utak járhatók, de élénk forgalomra kell számítani.

Trackback: J'accuse 2010.01.13. 08:58:54

Jogi szakértők korábban arról tájékoztattak, hogy az utasok polgári pert indíthatnak az őket ért károk miatt, de valószínűleg csak a bérlet árával arányos kárpótlást kapnának: ha teljes árú bérletük van, akkor egy napért 313 forintot. Arra pedig kicsi ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elfelejtette 2010.01.13. 17:48:38

Javaslom egy sztrajkugyi iteloszek felallitasat volt katonatisztekbol es munkasorokbol. Ezen gremium lenne jogosult eldonteni, hogy ki sztrajkolhat es ki nem, az adott nephangulattol, es likviden felhasznalhato tokemennyisegtol fuggoen.

Masodik szamu javaslatom az ellenzek tevekenyseget elitelo birosag letrehozasat, amely a torveny erejevel szankcionalna a tetlen es/avagy tulpopulista ellenzeki partokat, amelyek csak eloskodnek a demokratikus orszagtesten.

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.13. 18:41:47

@nlk: "Komolyan gondolod, hogy a (nem management beli) dolgozók béremelése akkora összeget képvisel a BKV költségvetésébe, hogy az befolyásolná a jegyárakat."

Bizony komolyan gondolom! Ha igaz a havi 16e, és 10e emberrel számolva ez 16eX10eX12=1.2milliárd. Szerinted ezt kifizetné meg?
@Molnargoreny: "1/ a buszosok éhbérért keccsölnek (és nyúzzák az idegeiket, meg kelnek mindig fél háromkor)." Azért az a havi 150-200e, az nem éhbér, sok ember örülne neki, ha annyit keresne!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.13. 18:44:32

...A proli nem csak a fölötte állóval szemben kegyetlen: a hasonló proli szomszédja éppúgy ellensége. Lesi, figyeli, hogy mije van. Ha egy hamutartóval többje van, már följelenti, álmában megöli (ez a rosszabb). Tehát maguk között sem tudnak békességben élni. Nem véletlen, hogy régen nem hagyták őket szabadjára. Ma azt mondják, hogy azért nem, mert féltek, hogy az urakat fölfalják. Nem! Az urak féltek, hogy ők egymást fölfalják! "

(Mensáros László 1982)

Shore 2010.01.13. 19:21:13

@Molnargoreny:

"Messze nem vagyok se kommunista, se baloldali,de"
:)

A poszthoz: A dolgozóknak természetesen joguk van a sztrájkhoz, a cégnek meg ahhoz, hogy a sztrájk rá nézve káros hatásait kivédje.

A sztrájk pedig egy nagyon hasznos dolog, mert megmázsálja a munkavállalókat és a céget is, hogy mennyit is érnek a munkavállalók neki és vajon milyen arányban kell osztozni a hasznon a tulajdonosnak és a dolgozóknak. (Az mondjuk jelen esetben egy kicsit zavaró, hogy a BKV-nál nem a hasznot, hanem a veszteséget kellene elosztani:))

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.13. 20:03:32

A bkv alkalmazottak pont azért tudnak sztrájkolni, mert az sok embert érint. Ha egy kis cég dolgozói kezdnek sztrájkba, akkor kirúgják őket vagy találnak sztrájktörőket. A nagy, piaci cégek pedig a szakszervezet gondolatáért is kirúgnak mindenkit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.13. 20:06:06

@Tóta W. Árpád:

Miért, sztrájkokra számítasz fél év múlva? Végül, ha a taxisblokádra gondolok, nem kizárt. De az sem, hogy el lehet kerülni.

@Grift: Sok mindenhová jó ez az idézet. Ide is pásszol.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.13. 20:15:02

Félévi jegylezárás, hajtás, meló ezerrel, hát most megelőzött ez az Ergé gyerek.

Dejazé hozzászólok:
szenzor.freeblog.hu/archives/2010/01/13/szakszervezetes/

bz249 2010.01.13. 21:36:13

Na mindenkinek, akinek nem tűnt volna fel 2010 van, a szocialista tervgazdálkodást 1990-ben átadtuk a múltnak, azóta kapitalizmus van. A kapitalizmust állítólag az emberek (pl. a buszvezetők) önérdeke mozgatja. Tehát, ha egy ember (pl. egy buszvezető) tesz valamit (mondjuk sztrájkol) akkor az egyetlen szempont, amit mérlegelnie kell, hogy neki ez a tevékenység hasznos-e. A többi ember (pl. az utasok) le vannak ejtve. A fejlett szocialista embertípus gondolna másokra is, a kapitalista nem. Ilyenformán arról az erkölcsi alapról támadni a sztrájkolókat, hogy kicsesznek másokkal, hát mit ne mondjak. Ilyen a box, mindenki magáért.

Az erkölcsi dimenziót kizárva marad a gazdasági, vagyishogy eredményes lehet-e a sztrájk. Namost a buszvezetőknek óriási előnye van a Multi Leányvállalat Magyarország Kft.-nél dolgozó betanított munkással szemben, hogy az ő tevékenysége kvalifikációhoz kötött (buszjogosítvány). Vagyis sokkal nehezebben pótolható, mint Átlag Béla forrasztópáka-kezelő segédmunkás az autógyárban. Ha Átlag Béla sztrájkolna, akkor kibasszák, mint macskát szarni, felveszik a helyére Nulla Józsit, öt perc alatt betanítják és folytatódhat is a termelés. Egy buszvezető helyére azonban csak egy másik buszvezetőt lehet felvenni. Namost ilyenből nem sok van, ergo a buszvezetőknél van az adu, ha nem dolgoznak nehéz pótolni őket, ha kivágják őket, akkor nem lesz pótlás leáll a termelés.

Ilyenkor az önérdek azt diktálja, hogy használjuk ki a helyzetet. A buszvezetők csak úgy viselkednek, ahogy azt a kapitalizmus szabályai diktálják. Azt, hogy tökön szúrják magukat szerintem nem nagyon lehet elvárni.

Tessék kiütni a kezükből a nyerő lapot. Akkor majd nem fognak sztrájkolni, mert magukat szívatnák meg.

Ralph Cifaretto 2010.01.13. 21:37:49

"A sztrájkolók meg örüljenek, hogy lyuk van a seggükön."

Látom neked a segged fejed helyén van, ki is jött belőle sok okos gondolat.

Preskin 2010.01.13. 21:50:47

@bz249:

Bírom a türelmed !
Nánu-nánu !

"Nekem jó ahogy
nekem jó ahogy
nekem jó ahogy
van!"

Fönt vagy lent ?

Töccsért csinálok a kezemből :

www.youtube.com/watch?v=xqtf7HiM4ZE

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.13. 22:17:24

@Grift: Pöpec kis idézet. És ráadásul igaz.

eN 2010.01.13. 22:26:48

@Tóta W. Árpád: már megrendelték a következő mesesorozatot Árpikám? A gonosz sztrájkolókról is lesz szó benne?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.13. 22:38:22

@bz249:

A sztrájk kritikája két lábon próbál állni:

1. A buszvezetők azok csak buszvezetők, nincs joguk arra, hogy érdekeik legyenek és azt képviseljék. Tiszta, elitista gondolat, vitatkozni nem lehet vele, az ember vagy elfogadja, vagy nem. Csakhogy így, egyenesen nem mondja ki senki, körülírja, sunnyog körülötte a kis álértelmiségi sakálok csapata, akik azt hiszik, hogy az index olvasásával tahóból elitté lehet válni, és azáltal, hogy ők véletlenülszereztek maguknak valami külföldi cégnél egy alprogramozói állást fullra bejelentve, a társadalom anyagi oszlopaivá váltak, és mindenki más őbelőlük él.

2. A kritika másik lába nem ilyen alantas, csak hülyeség. Morális problémát találni abban, hogy valaki érdekérvényesítés közben harmadik félnek sérelmet okoz, bizonyára nagyon nemes gondolat, de nem evilágra való. Ugyanis ez szinte mindig fennáll. Ha komoly fizetésemelést harcolok ki, a másiknak kevesebb jut. Fogja ezért vissza magát az ember? Ez nem reális erkölcsi elvárás.

A sztrájkkal kapcsolatosan az egyetlen komoly ellenérv az lehet, hogy politikailag zavaros időszakban vagyunk, amikor az efféle érdekharc könnyen belekavarodik a pártharcok bonyodalmaiba. A most kormányzó hatalomtól már semmit nem lehet várni, ezért eléggé értelmetlen az egész. A jelenleg ellenzéki politikai és szellemi köröknek pedig ezért érdemes távol tartani magukat ezen eseményektől, mert ha fordul a kocka, ami ma nyereség, az holnap csapás lehet.

bz249 2010.01.13. 22:50:33

@Elpet: tudja mi a szörnyű... igazából nem szeretem a buszvezetőket. Nem mélyedtem el az ügyben, de nem is feltétlen érzem jogosnak a követelésüket. Csakhát morális problémává változtatni egy szimpla bérharcot. Ez olyan szocializmus itt maradt mentalitás, amikor mindenki adja fel magát a lehető legnagyobb mértékig, hogy NEKEM jó legyen. A lusta disznó kereskedő dolgozzon vasárnap, a büdös adócsaló vállalkozó fulladjon meg, a tapló parasztja nem ácsingózzon állami támogatásért, a szemét bank adjon plazmatv-hitelt az 50.000Ft bejelentett jövedelmemre, az állam gyengítse a forintot, mert a fröccsöntött krokodilokat gyártó vállalkozásom nem lesz versenyképes... stb.

Az, hogy elfogadnánk, hogy más embereknek velünk ellentétes céljai vannak alig-alig merül fel bárkiben. Márpedig a legtöbb ember nem a mi boldogulásunkért tevékenykedik, és ez ellen kb. semmit nem lehet tenni. Együtt kell élni vele, és igyekezni minimalizálni a ránk nézve kedvezőtlen hatást.

Preskin 2010.01.13. 22:50:49

@Elpet:

Hűűű löpötít !

Esztet így beléje ?
Nem semmi !!!
!-)

Shore 2010.01.13. 23:03:19

@Elpet:

"Ha komoly fizetésemelést harcolok ki, a másiknak kevesebb jut. Fogja ezért vissza magát az ember? "

Hú, az a kemény konzervatív gerinc egyre gumisabb. Kezdődött azzal az egy szerető még belefér tétellel, most meg ez a kaparj kurta magadnak túrsz dolog. Háát.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.13. 23:18:19

@Shore:

Na tisztázzunk csak valamit.

Annak idején elég pontosan kifejtettem, hogy az abszolút erkölcsi mércébe egy szerető sem fér bele, a gyakorlati társadalmi higiénia elfogadja, mint az ember realitásának és abszolút mércéjének közti feszültségből adódó szükségmegoldást. Kontextus, előzmények, összevetés a promiszkuitással.

Altruizmusra nem épül versenyalapú társadalom. A versenyalapú társadalmat szintén elfogadjuk, mint az élet szükséges realitását.

Próbáljon meg különbséget tenni elvek és emberi valóság között. Az elvek célok, amelyeket talán soha nem érünk el, talán megközelítünk, talán sikerül betöltenünk. De az irányt mindenképp mutatják.

Preskin 2010.01.13. 23:30:02

Izzik a galagonya .....

Sebastian Knight 2010.01.13. 23:50:46

@Elpet:

Egyetértve önnel bkv-ügyben, annyit fűznék hozzá, hogy ha alruizmusra nem is épül kapitalizmus, nem altruista indítékú proszociális viselkedésre igen.

Tündér_Lala 2010.01.14. 11:26:00

Két féle megközelítés lehetséges.
A neliberális álláspont:
Amit kiharcolsz, kibulizol, kimutyizol magadnak az atiéd. Ez történik.
Morális megközelítés:
Létezik egy közpénzből működő BKV, amelynek vezérkara 10 és 100 milliókat fizet egymásnak, továbbá 10 milliókért rendel semmit mondó tanulmányokat a haveroktól stb. Ezek megmagyarázzák a dolgozóknak (hülyék, mert millió alatt keresnek (Kocsis)), hogy kevesebbel kell beérniük. Ez ugyan az a kör, amelynek csúcsán a pénzügyminiszter áll aki azzal kereste a kenyerét, hogy a leggazdagabbaknak megmutatta, megmagyarázta, hogyan kell adó paradicsomokba menekíteni a pénzüket az adó elkerülése érdekében. Most elmagyarázza nekünk, hogy miért kell a bőrünket is odaadni adóban. Említhetném a kormányfőt is, aki egy tőkés társaság vezetőjeként emberek, családok százait tette földönfutóvá, kihasználva azt, hogy ezek az emberek dolgozni és boldogulni akartak és ennek érdekében még komoly hitelek felvételét is vállalták és minden kötelezettségüket teljesítették, nem úgy mint a velük szemben álló becsődöltetett vállalat. Ő is azt mondja nekünk, hogy húzzuk meg magunkat és örüljünk, hogy még nem jutottunk a libatenyésztők sorsára.
Nos ezekkel szemben léptek fel összefogva a szakszervezetek (Természetesen most is hazudnak a vezetők, nem 13%-os bér emelésért, hanem az újabb hírek szerint havi 16000 Ft jövedelem csökkenés elkerülése érdekében). Ti anyázzátok őket, mert vitathatatlan kényelmetlenséget okoznak nektek és úgy gondoljátok, hogy ez az ő magánügyük. Én pedig azt gondolom, hogy nem az és ha tehetnek ellene, hogy velük is kitoljanak, tegyenek. Vegyétek már észre, hogy az egész társadalmat (szolidaritás és összefogás híján) így szalámizzák fel, fosztják ki és mindenki rosszul jár, miközben a vezető réteg gennyesre keresi magát, lesajnálnak és kiröhögnek bennünket (ilyen hozzáállás mellett joggal).

A két álláspontot azonban úgy mixelni, hogy a vezetők bármit megtehetnek, akármekkora pénzt szakíthatnak, mert az ő pozíciójukból ez kiharcolható viszont a másik félnek be kell látnia, hogy válság van, vissza kell fognia magát morális okokból, stb. az nem megy.

Téglagyári Megálló 2010.01.14. 13:24:23

@Elpet:

Tudja, vannak helyek a világon, ahol a verseny nem a másik sárba tiprását jelenti. Hanem pl. futóversenyt, ahol a győztes díjat kap, viszont az utolsó is kap fizetést és lezuhanyozhat, hogy a híres angolszász filozófust, Mr. Doom Hammer-t parafrazáljam. Valamint: kooperatív versenyzést.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.14. 13:27:31

@Téglagyári Megálló:

Szó sincs sárba tiprásról, ma én győzök, holnap más, közben pedig mindenkinek működik azért a saját biznisze. Az üzlet úgy jó, ha mindenkinek jó. Persze ehhez az kell, hogy ne egyre kisebb tortát szeleteljünk, mert akkor eldurvul a dolog egyhamar.

bz249 2010.01.14. 14:18:09

@Téglagyári Megálló: elhiszi, hogy egy ilyen versenyt is ugy elnek meg a jatekosok, hogy elvettek toluk valamit?

Nezzen par teves vetelkedot. Az emberek ott gorcsolnek es osszeomlanak egy olyan penzosszeg meg nem nyerese kapcsan, ami igazabol legfeljebb, ha kepletesen volt az ovek.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.14. 14:27:26

Csak most olvastam el a posztot. Ergé, szerintem elég furcsa, hogy pont most szól sztrájkilag.

Ez nem az a cég, ahol ezek a baromi nagy végkielégítések mennek? Szerintem azok örüljenek, hogy lyuk van a seggükön, akik ezeket a bűncselekményeket megússzák szárazon.

Emelgetik a jegyárakat, miközben csilliárdok mennek el szarházi embereknek. Most ne sztrájkoljanak?

Mindenesetre kár, hogy a taxisblokád idején nem voltak ilyen hangok, mint a Magáé. :>

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.14. 14:30:10

@Loxon:
ha ergé nem ilyen fiatal volna, akkor is szólt volna!

Téglagyári Megálló 2010.01.14. 14:36:10

@bz249:

Persze hogy elhiszem. De mit is akarsz mondani ezzel? Rossz dolog a verseny?

bz249 2010.01.14. 14:38:36

@Téglagyári Megálló: azt, hogy nem letezik olyan verseny (legyen barmilyen meltanyos is a kiiras), ahol a vesztes ne erezne szarul magat.

Ettol fuggetlenul a versenynel jobb modszert meg nem talaltak ki a teljesitmeny megmeresere.

Téglagyári Megálló 2010.01.14. 14:44:21

@bz249:

Ahol nincs verseny, szabályokkal, ott Harc van, szerintem.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.01.14. 14:57:51

@Shore: Szélsőjobboldali vagyok, legalábbis a többség definíciója szerint. Ez van.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2010.01.14. 14:59:47

@metal: tényleg, fantasztikus bér, főleg ha van néhány gyerek is. Az egész adózik, költségleírási lehetőség nincs, viszont arra a bruttó pontosan elegendő, hogy mindenféle kedvezményből kiírja a dolgozót. Tudod mit? Vezess buszt ennyiért, most biztosan felvesznek...

Ralph Cifaretto 2010.01.14. 19:04:54

@eN: Csak nem ő odajár az állami emlőkre és onnan osztja a munkásosztályt??

eN 2010.01.14. 19:13:40

@Ralph Cifaretto: azt hiszem ez mindent elmond: w.blog.hu/2007/09/26/talalkozas_egy_fiatalemberrel
Pályázat nélküli állami (száz)milliók, az alapanyagot a MEH szolgáltatta (gyk Feri), persze csakis a "jó ügy" érdekében vállalta. Fel kellett világosítani a sok parasztot, na.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 01:13:52

@ERGÉ!

Hallottam a tévében egy (szerintem) villanyosvezető nénit. Ő azt állította, hogy a jelenleg 100 000 forintos fizetése, ha megvonják a juttatásokat, havonta 17 000 forintal kevesebb lesz. Három iskolás gyereket nevel egyedül.

Aki nekem azt mondja, hogy négy ember (1 felnőtt és 3 iskolás gyerek) 100 000 forintból emberi módon (vagy épphogycsak akárhogyan) meg tud ma élni...

És egy idézet:

2430 A gazdasági életben különböző, gyakran egymással ellentétes érdekek szerepelnek, ebből fakadnak a rá jellemző konfliktusok. [176] Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy olyan tárgyalások útján rendeződjenek e konfliktusok, melyek minden szociális partner jogait és kötelességeit számításba veszik: a vállalatvezetőkét, a munkavállalók képviselőiét, például a szakszervezetekét, és adott esetben a közhatalomét is.

(...)

2434 Az igazságos bér a munka törvényes gyümölcse. Megtagadása vagy késleltetése súlyos igazságtalanságot jelenthet. [181] A méltányos bér megállapításához figyelembe kell venni minden egyes ember szükségletét és teljesítményét. "A munkát úgy kell megfizetni, hogy az ember anyagi, társadalmi, kulturális és lelki szempontból egyaránt méltó életet biztosíthasson önmagának és övéinek, figyelembe véve kinek-kinek munkakörét és teljesítményét, valamint a vállalat helyzetét és a közjót. [182] A bér nagyságának megállapítását erkölcsileg nem igazolja a felek puszta megállapodása.

2435 A sztrájk erkölcsileg megengedett, amikor elkerülhetetlen, sőt szükséges eszközt jelent az arányos eredmény eléréséhez. Erkölcsileg azonban elfogadhatatlanná válik, amikor erőszakkal jár együtt, amikor célkitűzései nem közvetlenül kapcsolódnak a munka föltételeihez, vagy ellenkeznek a közjóval.

(...)

No, honnét idéztem?:-)

ü
bbjnick

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.15. 07:31:42

@bbjnick: "Aki nekem azt mondja, hogy négy ember (1 felnőtt és 3 iskolás gyerek) 100 000 forintból emberi módon (vagy épphogycsak akárhogyan) meg tud ma élni..."

És ezzel ők vannak egyedül így? Hányan vannak hasonló helyzetben, akiknek most még azt a 100e-t is veszélyeztetik a sztrájkkal? Ja és ki mondta a hölgynek, hogy egyedül nevelje a gyerekeket?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 07:50:42

@metal:

Jól értem, hogy te most felajánlottad, hogy felebaráti szeretetből hozzájárulnál anyagilag a gyerekek iskoláztatásához?:-)

ü
bbjnick

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.15. 11:28:29

@bbjnick: Nem ajánlottam semmit, de valahogy kialakult, hogy egyedül neveli a gyereket! Akkor nem gondolta, hogy nehéz lesz eltartani őket?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.15. 12:39:43

@metal: Frankó érvei vannak a sztrájk ellen. :D

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.15. 12:40:58

@Loxon:
ne féljen, franconak lettek volna érvei a sztrájk ellen! :)

bz249 2010.01.15. 12:43:16

@Grift: nem is mertek sztrajkolni akkoriban. Igaz a spanyol gazdasag ettol fuggetlenul, hat khm. nem volt a vilag elvonalaban. ;)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.15. 12:46:54

@bz249:
persze hogy nem mertek. de nem is kellett. erre való a szindikalizmus. :)

Tehetetlen Dodó 2010.01.15. 13:42:31

@bbjnick: Na, kapsz még ezért a felvilágosult haladároktól!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.15. 13:48:05

@Grift: Franco a sztrájk előtt a komcsi- és korrupciómentesített. Ez csomagban van.
De halga, a Feri és Hős Lajos is reformdiktatúra híve. Mióta erős ez a gondolat, úgy 90-100 éve, azóta kezdtünk el elszakadni Európától.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.15. 13:54:09

@tölgy:

Franco a sztrájk előtt a komcsi- és korrupciómentesített. Ez csomagban van.

ahogy mondja

Preskin 2010.01.15. 14:49:32

ergé !

"A sztrájkolók meg örüljenek, hogy lyuk van a seggükön."

Ez helyesen (mostanságilag) úgy hangzik, hogy :

A sztrájkolók meg örüljenek, hogy segg van a lükájuk körül.

Nem mindegy ez kérem !-)

snorbi 2010.01.15. 18:06:14

@metal: És ki mondta neki, hogy kapásból 3-at neveljen egyedül? Minek vállal 3 gyereket, ha utána nem tudja ellátni őket? Tudom, az ő döntése, de akkor hozzon FELELŐS döntést!

Ne másokat szivasson a saját problémai miatt, kihasználva és zsarolva szegény utasokat! Rengeteg olyan ember van az országban, aki ugyanennyi pénzből él, és nincs lehetősége sztrájkolni, hanem örül, hogy van munkája...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 19:06:04

@metal:

Nem ismerem a néni élettörténetét. Azt viszont tudom, hogy háromgyerekes szülők ritkán válnak. Akkor mit mondanál, ha kiderülne, hogy apu meghalt?:-(

ü
bbjnick

Tehetetlen Dodó 2010.01.15. 19:09:29

@snorbi: De egy segg vagy, háver!
Belőled egyet is kár volt megtartani.

Tehetetlen Dodó 2010.01.15. 19:15:04

@bbjnick: Biztos azt hiszik, hogy a bétéká.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.01.15. 19:17:58

Éljen a magyar szolidaritás! Bár erre nem lehet nagyon mit mondani. A komcsi cekkeres mammerek intelligensebben beszélgettek ma a hatoson, mint Ergé...

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.15. 19:24:44

@bbjnick: Akkor állambácsi odatesz még kb. 100e-t. És máris nem 100-ból kell megéllni, hanem 200-ból. Sajnos ezt tapasztalatból tudom!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 21:21:56

A blogmotor vagy antiklerikális vagy magyargyűlölő:-( Nem mennek át a kommentjeim!:-(

No, ez vajon átmegy-e?!

Tehetetlen Dodó 2010.01.15. 21:23:24

@bbjnick: Ja! Órákig csak oldalt parkolt a válaszod.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.15. 21:25:34

@bbjnick:
a blogmotor zsidó. nincs ezen mit szépíteni. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 21:31:21

@metal:

Ezt nem tudom. De ha te az árvaellátással kapcsolatos szabályokat pontosan, naprakészen ismered, akkor ezen nem is igen volna mit vitatkoznunk.

Már csak arra volnék kíváncsi, hogy miért gondolod, hogy annak, aki három gyereket nevel egyedül, annak nincs joga "elégedetlenkedni" vagy felemelni a szavát az őt élő méltánytalanság ellen (esetleg sztrájkolni)?

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.01.15. 23:06:50

@bbjnick: Nem tudom mások észrevették-e már, de leírom: hogyha oldalt parkol a komment, de a mezőben nem látszik, érdemes egy új kommentet ráküldeni, valami jelentéktelen szöveggel.

Ha ez sem segít, akkor írásod már az Elveszett Kommentek Birodalmában vívja kétségbeesett küzdelmét...
(amúgy elküldés előtt ctr-c javallott)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 23:17:19

@Alfőmérnök:

Beszorul és ki kell pöckölni?

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.15. 23:26:54

Most hallottam a tévében, hogy a BKV-alkalmazottak kollektív szerződésének megváltoztatásával éppen annyi pénzt spórolna meg a vállalat, amennyi kielégítésekre és kamu megbízási szerződésekre elfolyt. Maga a BKV-vezérigazgató mondta:-( Megemelem kalapom a buszsofőrök előtt. Hihetetlen önfegyelemről tesznek tanúbizonyságot. Ez annyira erkölcstelen, hogy az emberben megfagy tőle a vér:-(

Idézek:

A munkásokra, a szegényekre az alábbi kötelességek vonatkoznak: a munkát, amelyet szabadon és méltányos szerzõdéssel vállaltak, végezzék tökéletesen és hûen; semmiféle kárt ne okozzanak a tulajdonos vagyonában, és személyét ne sértsék; saját érdekük védelmezése esetén tartózkodjanak az erõszaktól s ne vetemedjenek soha lázadásra, ne szövetkezzenek rosszindulatú emberekkel, akik irreális reményeket fölkeltve és beválthatatlan ígéreteket téve szedik rá õket, aminek az eredménye általában értelmetlen bûnhõdés, azaz a jólét összeomlása.

17. A munkaadók legfõbb kötelességei közé tartozik, hogy munkásaikat ne tekintsék rabszolgának; tisztelni tartoznak személyiségük méltóságát, hisz méginkább megnemesíti ezt az, amit ,,keresztény jellegnek'' nevezünk. Értsék meg, hogy a kenyérkeresõ munka a keresztény bölcselet fényében nem lealázó, hanem felemelõ, mert az emberi élet fenntartásának tisztességes eszköze; ellenben rút és embertelen dolog az embereket a haszonszerzés puszta eszközeiként használni fel s õket többre nem becsülni, mint amennyit nyers munkaerejük ér. Ugyancsak kötelességük, hogy figyelembe vegyék a munkások vallási igényeit és lelkük javat. Elegendõ idõt kell tehát biztosítani számukra, hogy vallásukat gyakorolják. Nem szabad õket a romlás és a bûnözés veszélyének és csábításának kitenni, családjuk gondozásáról és a takarékosságról leszoktatni, több terhet rajuk rakni, mint amennyit elbírnak, vagy olyasmit követelni tõlük, ami koruknak és nemüknek nem felel meg. De mindenek felett az a kötelességük, hogy mindenkinek megadják a járandóságát. A munkabér összegének méltányos meghatározásánál több tényezõt kell számításba venni. A tehetõsek és a munkaadók azonban soha ne feledjék azt az általános igazságot, hogy sem isteni, sem emberi törvény nem engedi meg, hogy a szegényeket haszonlesésbõl elnyomják, s más ember kiszolgáltatottságából húzzanak hasznot. A munkások jogos bérének elvonása olyan nagy bûn, mely az ég bosszuló haragját idézi magára: ,,A bér, amelyet a munkásoktól elvontatok, felkiált, és az aratók szava felhatolt a Seregek Urának fülébe''(Jak 5,4). Végül pedig kínosan ügyeljenek a gazdagok, hogy a szegények csekély vagyonában erõszakkal, ravaszsággal vagy kamatcsalással kárt ne tegyenek, már csak azért sem, mert a szegények nem elég erõsek a védekezésre a jogsértések és a visszaélések ellen, és így az õ vagyonuk minél kisebb, annál szentebb. Hát nem volna képes ezen törvények megtartása már önmagában is megszüntetni a viszálykodás hevét, vagy akár annak okait?

(XIII. Leó pápa RERUM NOVARUM enciklikája, Róma, 1891)

uj.katolikus.hu/nyomtat-konyvtar.php?h=125

ü
bbjnick

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.16. 18:03:38

@bbjnick: "Már csak arra volnék kíváncsi, hogy miért gondolod, hogy annak, aki három gyereket nevel egyedül, annak nincs joga "elégedetlenkedni" vagy felemelni a szavát az őt élő méltánytalanság ellen (esetleg sztrájkolni)?"

Természetesen van joga, addig a határig, amíg ezzel nem hozzáhasonló helyzetben levő embereket lehetetlenít el! Ha ők tényleg ennyire együttéreznek az utasokkal, akkor minden vonalon járnának buszok, csak 2x-3x megnőne a követési távolság. Magyarul elégséges szolgáltatást nyújtanának!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.17. 05:14:31

@metal:

Ebben tökéletesen egyetértünk!

Csakhogy ott egy csakhogy:-( Nem tudom, mennyire figyeled a BKV-vezetés és a munkavállalók közötti tárgyalások menetét? Egy dolog világosan látszik: a BKV-vezetés nem a megegyezésre, hanem a feszültség fokozására játszik. Velük nagyon valószínűtlen, hogy meg lehetne (lehetett volna) egyezni az elégséges szolgáltatás mértékéről:-( Honnét tudjuk, hogy a sztrájkolók nem próbálkoztak-e?

Én a sztrájknak barátja nem vagyok - a legkevésbé sem tartom vidám dolognak -, de a BKV-vezetés magatartását mélyen erkölcstelennek tartom és már magában ez is a sztrájkolók oldalára állít. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a sztrájkolóknak igazuk is van...

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.01.17. 08:12:52

@bbjnick:

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen beavatást nyert magyarországi vezetőréteg a mai napig meg van győződve arról, hogy a sikeres piacgazdasági működés legfőbb feltétele a személyekre lebontott bérköltségek minél alacsonyabb szinten tartása.

Ez napjainkban egyszerűen nem igaz. Mindenki, aki embereket foglalkoztat, nagyon pontosan tudja, hogy az életvitel bizonyos szintje alatt, amihez egy megfelelő jövedelmi szint tartozik, nem lehet minőségi munkavégzést elvárni. Ma a termelésben nem az a feladat, hogy 12 éves kisfiúkat kell találni, akik olcsó pénzért húzzák a csillét a szűk tárnákban. Ma a legegyszerűbb betanított munkák is olyan minőségi elvárásokkal járnak, amelyeket csak a munkaerő jólétének egy bizonyos szintje fölött lehet biztosítani. Továbbá fontos a dolgozók stabil és rendezett életvitele. Egy betanított szerelőmunkát sem lehet úgy végezni, hogy valakinek egész nap azon jár az esze: a villanyszámlát vagy a vízszámlát ne fizesse be most éppen.

A moralitás és a realitások hosszú távon mindig fedésbe kerülnek egymással.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.17. 09:59:21

@Elpet:

"A moralitás és a realitások hosszú távon mindig fedésbe kerülnek egymással." --- írod.

Keresztény Magyarországot akarok! Ezért is! Hogy ez evidencia legyen.

ü
bbjnick

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.17. 10:19:15

@bbjnick: Azért az nonszensz, hogy az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalás úgy zajlik, hogy mindkettő mond egy mértéket, nagyon különbözőt, majd erre a szakszervezet azt mondja, hogy akkor nem lesz semmi! Miért nem mondja azt, hogy akkor is csak annyi fog járni, amit mi ajánlunk? Hogy mindjárt válaszoljak is a kérdésemre, azért, mert így nagyobb a zsarolási potenciáljuk. Gaskóék is ezt csinálták tavaly (ugyan ott egy abszolút igazságtalan követelés is társult hozzá), ellenük is fordult szinte az egész ország!

"Keresztény Magyarországot akarok!"

Én meg nem! A vallás mindenkinek a magánügye, ne legyen országos!

Tehetetlen Dodó 2010.01.17. 10:34:44

@bbjnick: Sőt, keresztény Európát, ha lehet kérnem.

@metal: Az, hogy "keresztény", nem jelenti azt, hogy kötelező keresztény vallásúnak lenned.
Majd igen fognak csodálkozni a hozzád hasonlók, ha 50 év múlva viszont kötelező lesz muszlim vallásúnak lenni, leginkább fej-, de minimum karvesztés terhe mellett.

Tehetetlen Dodó 2010.01.17. 10:38:13

@Elpet: @bbjnick:
"A moralitás és a realitások hosszú távon mindig fedésbe kerülnek egymással"
Ha meg nem, annak is van neve: fletó birodalma.

Samott 2010.01.17. 11:30:47

@Tehetetlen Dodó: megjegyzem hitetlenkent nekem egyszerubb lesz azt hazudni, hogy muszlim vagyok, mint egy vallasat komolyan vevo keresztenynek. (bocs hogy beleszolok az emelkedett vitatokba, csak kikivankozott)

Téglagyári Megálló 2010.01.17. 12:15:27

@metal:

"A vallás mindenkinek a magánügye, ne legyen országos!"

Tudod, ennek a mentalitásnak a következménye az a korrupció és kitolás, amit nap mint nap látunk. Egyébként meg az a baj ezzel, hogy a Mammon hívei valahogy mindig közügynek állítják be a ténykedésüket.

Téglagyári Megálló 2010.01.17. 12:16:13

@Samott:

Látod, ez a baj, a hazugságot vallod.

Samott 2010.01.17. 13:10:16

@Téglagyári Megálló: hat, bakker, karvesztes terhe mellett, en inkabb hazudni fogok, ha ugy alakul. Te jo keresztenykent aldozd fel a karod ha akarod... en kimaradok a hulyesegetekbol. ;)

Tehetetlen Dodó 2010.01.17. 15:34:02

@Samott: Ki mondta, hogy hívő vagyok?
Csak keresztény: ez egy paradigma.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.01.17. 16:25:05

@Tehetetlen Dodó: Nincs olyan, hogy nemhivo kereszteny. A kereszteny ember elfogadja, hogy Jezus Isten fia, a Megvalto. A Szentharomsag ertelmezeseben lehetnek elteresek, de olyan ember aki nem fogadja el Jezust Messiasnak nem lehet kereszteny. Az pedig hitet jelent, Istenben valo hitet. Ehhez nem kell elfogadni egyetlen egyhaz konkret tanitasat sem, de azt bizony igen, hogy van egy Teremto, es ketezer elkuldte a Foldre a Messiast. Aki vagy o maga volt, vagy a fia, ez maganugy. Isten es Jezus lete nem az. A keresztenynek nem kell elfogadnia feltetlenul, hogy minden pontosan ugyanugy jatszodott le ahogy az evangelistak irtak, nem kell feltetlenul elfogadnia, hogy a Szent Sir Templomaban a megfeszites, a kereszthalal es a feltamadas helye pontosan ott volt ahol azt a hagyomany tartja, de olyan kereszteny, aki nem hisz Jezus Krisztus kereszthalalaban es feltamadasaban, nincs. Erted-e.

Tehetetlen Dodó 2010.01.17. 16:27:18

@jotunder: Van. Magam vagyok az élő példa.

emzperx 2010.01.17. 22:19:28

Győztek a szagszervezetek!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.18. 01:35:44

@metal:

Ebben is egyetértünk:-) Az "elégséges szolgáltatás" kérdését rendezni kell. Korrektül (minden érdekelt fél bevonásával, szempontjaik, véleményük figyelembevételével) és alkalmazhatóan törvényileg szabályozni kell ezt a problémát. Jelenleg nincs szabályozva.

És: Nem tudom, hogy tudod-e, ha nem, elmondom: a kereszténység egy missziós (azaz térítő) vallás. Tehát, ha egy keresztény szigorúan magánügyként kezelné vallását (ami nonszensz volna), akkor is köteles volna téríteni, mert hitének ez egyik alapparancsa.:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.18. 01:37:33

@Tehetetlen Dodó:

Keresztény Európát, no!:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.01.18. 08:23:32

@Tehetetlen Dodó: Pedig jotunder nem mond hülyeséget. Ahhoz, hogy valaki keresztény legyen, nem elég, ha annak tartja magát.
Szerinted mi a minimális feltétele annak, hogy valakit "keresztény"-nek mondhassunk?

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.18. 08:39:05

@bbjnick: "törvényileg szabályozni kell"

Igen törvényileg szabályozni kell, azért, hogy az ilyen szakszervezeti bunkók ne éljenek vissza vele! Ha csak egy kicsit is fontos lett volna, az utasok kérdése, akkor az általuk ajánlott mennyiséget elindították volna, de nem volt, azzal basztak ki, akikből élnek, és most ünneplik a győzelmüket. Undorító!

"köteles volna téríteni, mert hitének ez egyik alapparancsa."

Az én "hitem" alapparancsa pedig az, hogy zavarjak el mindenkit, aki téríteni akar, mindegy, hogy szektába, vagy a szekta méretet már kinövő történelmi egyházba (mindegyikben közös, hogy kihasználja a kisembereket).
De a vallási témát hagyjuk, nem itt a helye!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.01.18. 08:39:36

@Tehetetlen Dodó:
ejnyemán, egy a münnich ferenc társaság túléléseként létező vincentblog emblematikusa kell, hogy megmondja magának a frankót? :)

tevevanegypupu 2010.01.18. 08:55:59

@Alfőmérnök:

"Szerinted mi a minimális feltétele annak, hogy valakit "keresztény"-nek mondhassunk?"

Vannak zsidok is, akik elfogadjak, hogy Jezus Messias volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.01.18. 08:58:30

@tevevanegypupu:

Igen, a keresztény zsidók:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2010.01.18. 09:06:21

@tevevanegypupu: Igen, igen, de akik nem fogadják el - nem hisznek benne - (+még néhány dologban), azok bajosan nevezhetőek kereszténynek.

tevevanegypupu 2010.01.18. 09:23:31

@Alfőmérnök:
Igen, jotunternek igaza van (es maganak is(:), a legfontosabb a keresztennye valasban az, hogy valaki elfogadja Jezust Messiasnak.

tevevanegypupu 2010.01.18. 09:24:29

@bbjnick: @Grift:
Na tavozzanak kerem dolgozni!(((:

bz249 2010.01.18. 09:37:58

@metal: "Igen törvényileg szabályozni kell, azért, hogy az ilyen szakszervezeti bunkók ne éljenek vissza vele! Ha csak egy kicsit is fontos lett volna, az utasok kérdése, akkor az általuk ajánlott mennyiséget elindították volna, de nem volt, azzal basztak ki, akikből élnek, és most ünneplik a győzelmüket. Undorító!"

Ilyen ez a manchesteri kapitalizmus, az erosebb kutya el nemi eletet. :)

Egyebkent miert kellene, hogy a buszvezetoknek fontosak legyenek az utasok? Nincs konkurrenciaja es nincs helyettesito termeke a BKV-nak. Mit tud tenni az utas? Ideges lesz? Huha!

Mar persze, ha kapitalista alaprol kozelitjuk meg a sztrajk kerdeset.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.18. 09:54:43

@Alfőmérnök: létezik a kulturzsidó és a kulturkeresztény fogalma. Akik nem hívők, de a hagyományt, a liturgiát, stb. mégis tartják.

@tevevanegypupu: persze, az US tele van ilyen zsidókkal, csak nálunk ismeretlen.
en.wikipedia.org/wiki/Messianic_Judaism

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 09:57:04

@Alfőmérnök: Egyszerű.
Próbáljon meg keresztény normák szerint élni, még akkor is, ha bármi miatt megrendült a hitében.
Van egy nagyon jó példám, azt hiszem, az illető elég hiteles személy volt: Kalkuttai Teréz Anya.

És természetesen van negatív példa is, számtalan: akik folyton a templomot bújják, hetente gyónnak, áldoznak és ugyanakkor laza könnyedséggel élnek bűnös életet, bízva újra meg újra a feloldozásban.

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 09:57:55

@Grift: Mindenhol tanulhat valamit az ember.

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 10:04:08

@bbjnick: @tevevanegypupu: @Alfőmérnök:
Azt hiszem, két malolban őrölünk: én egy más síkról beszélek: arról a síkról, amelynek logikája mentén keresztény Európát szeretnénk.
Ha csak a tényleges, mélyen hívők csoportját tekintitek kereszténynek, és nem azokat, akik keresztény normák szerinti társadalmat óhajtanak, akkor bizony azt a logikát támasztjátok alá, amelynek következtében az EU-alaptörvényből könnyedén kihagyták a keresztény alapvetést.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.18. 10:07:54

@Tehetetlen Dodó: Ezen már régen túl vagyunk. Az EU alapokmányából nem egyszerűen „kihagyták” a kereszténységet, hanem Olaszországból akarják leszedetni a kereszteket.

Különben meg az a véleményem, hogy ha valaki csak úgy vallásos, hogy tartja a liturgiát, akkor nyugodtan menjen el szabadkőművesnek. Az iszlámban korrekt, ha valaki így muszlim, mert ott a liturgiába például a napi ötszöri ima is benne van stb., de a kereszténységnél ez csak porhintés.

Téglagyári Megálló 2010.01.18. 10:16:20

@Tehetetlen Dodó:

Barátom, az, hogy mások bűnösek, nem elég ok arra, hogy magunk is azok legyünk.

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 10:20:27

@Loxon: Erre céloztam én is nagyjából.

Tehetetlen Dodó 2010.01.18. 10:24:00

@Téglagyári Megálló: Nem értem kristálytisztán, mire gondolsz.
Én sosem pártoltam a bűnt, bűnösséget, sőt.
De viszont régi meggyőződésem, hogy elsősorban nem azért kell a bűnt kerülni, hogy az esetleges örök üdvösséget biztosítsuk magunknak, hanem önmagáért.
Az én szememben nagyjából itt kezdődik az a keresztény alapvetés, amelyre például egy Európát lehetne bazírozni.
süti beállítások módosítása