Felvidéki intő
2009. december 28. írta: AgentUngur

Felvidéki intő

  Mint arról már beszámolt Turul fővezér, felvidéki kollégáink háromnapos agyviharon láttak vendégül néhányunkat a Fátra lábánál. Szép volt, jó volt, de azt is be kell vallani, hogy intőt kaptunk. Csúnyát. Nem mi, a Reakció, vagy nemcsak mi. Hanem az az egész valami, amit ma Magyarországnak hívnak.

  Erre a Magyarországra, minden bajával együtt, a rendszerváltástól nagyjából 2004-ig fel lehetett nézni az összes olyan szomszédos territóriumból és országból, ahol jelentős lélekszámú magyar közösség él. Gazdagabb, sikeresebb és valahogy európaibb volt, mint Dévénytől Batináig bármelyik szomszédunk, de még Horvátországhoz és Szlovéniához képest sem volt annyira fájdalmas a lemaradás. Aztán ahogy az irracionális belpolitika 2002-től irracionális gazdaságpolitikába is csapott, ez az előny riasztó gyorsasággal apadni kezdett, hogy északi irányban egész egyszerűen el is tűnjön. Azok a skodanénis-skodabácsis idők, amikor az egész Felvidéket belengte a késő csehószlovák fantáziátlanság, amikor a Kofola tűnt a luxus csúcsának és amikor Budapesthez képest Pozsony egy alulfejlett provinciális kisvárosnak tűnt, elmúltak. Besztercebánya jobban néz ki, európaibb, tisztább, mint szinte bármelyik hasonló méretű város a „Trianon” szabásmintájú Magyarországon. Még egy csilivili felhőkarcolócskája is van, olyan, amit Pesten az okosok azonnal betiltanának, mint mindent, ami innovatív és elüt a (felvidéki bloggert idézve) „erősen leromlott” 19. századi városképtől. Kis-Nagyország behozta lemaradását. Sőt.

  Felvidéki bloggerbarátaink egész egyszerűen sokkoltak azzal, hogy ma Magyarország északról mennyire balkáninak tűnik, nemcsak azért, mert szegényebb, hanem mentalitásában is. Az egy dolog, hogy rosszabb az adózás, kisebb az egy főre jutó GDP, ezen lehet(ne) jó gazdaságpolitikával viszonylag gyorsan változtatni. Az már sokkal súlyosabb, hogy nem átallnak jó nevű magyar cégek adócsaló megoldásokat javasolni felvidéki partnereiknek is, ami egyszerre arcátlanság és önmaguk lábon lövése. Hogyan épülhet üzleti kapcsolat bizalomra, ha az első javaslat csalásra szólít fel?  A mutyi, az élősködésre és bliccelésre való hajlam a kádári magyar szocializmus terméke, hogy történelmi előzményit ne emlegessük. Ezt erősítette fel a szocialisták által bevezetett nagyüzemi korrupció, és a leszakadt társadalmi rétegek „halat adok, nem hálót” típusú önsorsrontó támogatása. A kiépült reflexek nem biztos, hogy megváltoznak az adók csökkenésével. Kis-Nagyországban is van korrupció, van élősködés, de kevesebb, mert társadalmilag nem annyira elfogadott, mint a Dunától délre. A politikai elit az alapvető gazdasági felemelkedést szolgáló lépésekben többé-kevésbé kiegyezett, így a kormányok meg merték lépni a rövid távon fájdalmas intézkedéseket is.

  Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne önmagából kifordult, perverz kis ország ez (azért ezt is kibeszéltük) a kormányában egy csapat zombival. Nevetséges, ahogy hamisított történelmet irogatnak maguknak, kezdve a Nagymorva Birodalommal, ami nem volt se nagy, se birodalom, de igazából még morva se. Vagy lehet éppen magyarellenes szabadságharcost képzelni egy betyárba, de a tény az, hogy a szlovákságnál kevesebb problémát az 1920 előtti Magyarországon egyetlen nagy nemzetiség sem okozott, lelkesebben a németeket és zsidókat kivéve senki sem asszimilálódott. Szörnyű lehet a szlovák nacionalistáknak, de a magyarok és szlovákok sohasem irtották egymást, ellentétben mondjuk a magyar-szerb, magyar-román viszonylattal. De ez aligha vigasztalja azokat, akiket ma, jórészt képzelt sérelmeket felemlegetve (ez nem azt jelenti, hogy a magyar nemzetiségpolitika méltányos volt a szlovákok felé, mert nem volt az), megaláznak nemzeti hovatartozásuk miatt. A kettős nyomás, a Magyarországba vetett hit megrendülése, és a szlovák nacionalizmus erőszakossága miatt ma a magyarság demoralizációja és ezzel párhuzamosan asszimilációja nagyobb, mint valaha. Egyes demográfiai előrejelzések szerint magyar közösség tíz év alatt akár százezer főt is veszíthet, ami egészen drámai méretű csökkenés lenne a jelenlegi 520 ezres hivatalos adathoz képest.

  Kis-Nagyország viszonylagos sikere intő példa, hogy lecsúszni nagyon könnyű, de lehetséges gyorsan emelkedni is. Ha nem akarjuk, hogy Pufulecország, aminek fővárosát nemrégen még nyugodtan csúfolhattunk Büdirestinek (az egésznek elhanyagolt MÁV pályaudvar feelingje volt, most viszont már látszanak az élet jelei), ugyanúgy joggal oktathasson minket, mint a magát fejlett nyugatnak képzelő Skodánia egykori fa és szeméttelepe, szép Kis-Nagyország, akkor sürgősen tenni kell valamit. A felvidéki bloggerek (is) megadták a magyar politikai elitnek, de Magyarországnak és az elbalkánosodás felé tartó magyar társadalomnak az intőt. 2010-től változtatnunk kell. Magunkért, és értük is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr361627299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bródy Sándor 2009.12.28. 18:45:38

Bródy Sándor. Egerben van róla elnevezve egy könyvtár, és az utca, amelyben a Magyar Rádió van; méltó névadó a posztkommunista rádió utcájának. Mit ír róla a kortárs Tormay Cecile: "1918. november 13. A budapesti zsidó irodalom vezérírója, Bródy S...

Trackback: "A halál ellentéte nem az élet, hanem a művészet." - A Die Stürmer ünnepi beszélgetése Ludwig Lakatos berlini íróval 2009.12.28. 13:08:02

„Az ember nem arra született, hogy legyőzzék.” (Ludwig Lakatos) Rüdiger Dahlke írása* Ki is valójában Ludwig Lakatos? Bevallom, én nem tudtam a választ egészen a mai estig. Nem tudtam, mire számítsak. Itt ülök a Gustav Gründgens Strass...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 19:38:57

@Kettes:

Jajj, de ideges vagy! Ez megnyugtat.:o)

Szerintem eljött az idő, h megmutasd magad egy orvosnak. Ma már nagyon jó antipszichotikumok vannak.

De ha már, akkor érdemben is:

a vizitdíj igazságtalan volt, és dilettáns módon vezették be, mert nemcsak azoktól kérték, akik nem fizetnek TB-t.

a kórházi napidíj rendben lett volna, mert aki kórházban van, és ott kajál, ott fogyaszt vizet, villanyt, fűtést (télen), ezért el lehet kérni "szállodai jelleggel" akár napi 500 forintot is

a tandíj a bevezetett formájában ( viszonylag magas összeg) kontraszelekcióhoz vezetett volna, ráadásul egyszerűbben is orvosolni lehetett volna a felsőoktatás pénzhiányát: jóval szűkebbre venni az állami keretet, és kész.

No meg (egy kis demagógia) nehogy már 4-5 milliót keressen egy rektor, azaz majd kétszer annyit, mint a mindenkori magyar miniszterelnök, miközben évi 100 ezer forintos tandíjat szedünk be azoktól, akik a tanítói pályára készülnek "éhen halni".

Annál nagyobb ostobaságot, minthogy tandíjat szedni azoktól, akik tanárok akarnak lenni, nehezen tudok elképzelni. Már így is harmatgyengék jelentkeznek, hát még akkor, ha 600-700ezer forint kéne a diplomához, amivel ráadásul később épphogy csak megélnek. Idiotizmus magasiskolája!

Téglagyári Megálló 2009.12.28. 19:46:50

@Tehetetlen Dodó:

Szegény piaristák, hogy így a szájára veszi őket. Amúgy ott van még az a pénzéhes ferences is a toplistán.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.12.28. 19:49:56

@Téglagyári Megálló:

Szerintem a pénzéhes ferences teljesítette igazi küldetését... :)

KPC 2009.12.28. 19:53:12

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): A plazmatévé képletes, mert nálunk státusszimbólum. Én is ugyanazt mondom, akinél pl. ilyet látok az nálam nem számít szegénynek, mert nem létszükséglet, luxus, ha ezek mellett nincs pénzem enni, vagy a gyereket ruházni/iskoláztatni/gázszámlát kifizetni akkor nem szegény vagyok, hanem idióta (ha hitelből van akkor mindez halmozottan).

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 19:53:40

@Non est volentis:

Kettes fórumtárs egy tipikus maszopdroid, aki szerint - mint ahogy Vágó is fogalmazott - lényegében a Fidesz kormányzott, a Fidesz a felelős az elmaradt reformokért.

Tudod, ha lesz 8 éve a Fidesznek, és annyira elbaszarintja, mint az mszp, akkor majd az mszp ellenzékben gyakorolt populista, demagóg politizálását fogják szidalmazni a kettesfélék, mert ők olyan nagyon korrektek, tudod? Biztosan így lesz, nincs kétségem.

;-)

kék madár 2009.12.28. 19:53:41

Nekik van Herczog Editjuk???
Na ugye....

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.12.28. 19:59:02

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

Számomra az a furcsa, hogy aki szerint egy ennyire nyilvánvaló és nagyon ciki lebukás (hitelvesztés) után mindenkinek meg kéne vonnia a vállát, és mintha mi sem történt volna várni négy évet...

..annak hol lehet az ingerküszöbe, ahol elgondolkodik, hogy le kéne mondania az aktuális miniszterelnöknek? (oldaltól függetlenül)

Láncfűrésszel rohangál a parlamentben? Díler? Nőket futtat?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 20:08:24

@KPC:

Ebben nincs vitám. Ám ha elfogadod, h van kb. 3 millió szegény, akik közül kb. 1,2-1,3 millió mélyszegény, akkor belátható, h a nyereségérdekelt egészségbiztosítási rendszer bevezetése milyen káoszhoz vezetne. A siker korántsem garantált, és ráadásul semmilyen független hatástanulmány nem támasztja alá, h a magyar viszonyok (életszínvonal) között jól működne.

Ugyan ki kötne biztosítást Kolompár Gazsi munkanélkülivel, akinek esélye sincs, h elhelyezkedjen? A biztosítónak azzal is kalkulálnia kell, h akivel köt, az tud-e rendesen fizetni. És ezen a ponton esne ki egy csomó ember a biztosításból (várhatóan).

Amerikában most gondolkoznak azon, hogyan tegyék kötelezővé a biztosítóknak a kötést. Nem olyan könnyű ám. Már az is szelekcióhoz vezet, ha az adott biztosítónál csak a neten keresztül lehet biztosítást kötni. És ki tudja, milyen kiskapukat találhatnak még ki.

Téglagyári Megálló 2009.12.28. 20:13:09

@keb_26:

nem akarok fogadatlan prókátor lenni, de teknős csak azt állította, hogy nem a tandíj hiánya a fő probléma. De ez egy materialistának furcsa, persze, aki már beásta magát a lövészárokba, aztán kiderül, hogy keresztbe lőnek, nem szemből.

Teknőshöz azt hiszem csatlakozva azt tudnám mondani, hogy erkölcsi megújulásra lenne szükség a felsőoktatásban, a nem oda valókat pedig egyszerűen ki kellene penderíteni. A doktori képzést pedig olyanná tenni, ahol pl. a témavezetőt számonkérik, hogy hogyan halad a diákja. Hőn szeretett témavezetőm a doktori tanács honlapja szerint három diákot vezetett, ebből egy jutott el az abszolutóriumig, és _nulla_ doktorált. Tartok tőle, hogy senki nem kérdezte meg őt, hogy ezt meg hogy csinálta. És ez a nem-számít-semmi-és-senki átlengi a magyar felsőoktatást. Hiába rakunk több pénzt bele a hallgatók zsebéből, a kontraszelekció folytatódni fog. Én azt ajánlom a hallgatóknak, hogy tandíj helyett vegyék meg maguknak a releváns külföldi szakirodalmat az amazonon, az többet ér, mint léhűtő professzorokat hallgatni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 20:16:01

@Non est volentis:

Dejszen a kettesféléknek az őszödi beszéd nem a lebukás beszéde, a hazugság és trükközés bevallása, hanem egy retorikai csúcsteljesítmény, egy szenvedélyes igazságbeszéd, amivel gyurcsány csak fel akarta rázni a punnyadó, megújulásra képtelen szocialista képviselőket.

A Fidesz egyébként téved (és ezt most már én mondom), amikor azt mondja, h ez hazugságbeszéd, mert az bizony tényleg igazságbeszéd volt: igazat mondott arról, hogyan trükköztek, hogyan kúrták el, hogyan hazudtak, és hogy mennyire nem csináltak semmit 2002-2004. években.

Egyébként az őszödi beszéd annak is beismerése, h a balliberális oldalnak semmi sem drága, és minden eszköz megengedett, ha a tét az, h ne kerüljön hatalomra a jobboldal, élén Horthy Viktorral.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 20:17:58

@Téglagyári Megálló: Megjegyzem, amikor én vettem részt a felsőoktatásban, nagyon egyszerű volt a dolog: egyszer lehetett évet ismételni, aztán úgy vágták ki a pácienst, mint a taknyot.
Igaz, akkoriban csak a makaróni volt bolognai.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 20:21:16

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):
A mi jelenlegi körülményeink között a magánbiztosítók bevonása nem reform lenne, hanem a klientúra ráeresztése egy újabb zsíros állami forrásra.
Nem kell hozzá felsőbb matematikai képzettség, hogy kiszámoljuk: a biztosítottaknak marad kevesebb, ugyanakkor a fejlesztésekre semmi garancia.
(Kicsiben nagyon jól modellezte az egészet a Hospinvest: hogyan lehet befektetés nélkül, állami pénzből fejlesztést szimulálni és közben vastagon lehúzni a kasszát).

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.12.28. 20:23:09

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

"Dejszen a kettesféléknek az őszödi beszéd nem a lebukás beszéde, a hazugság és trükközés bevallása, hanem egy retorikai csúcsteljesítmény,"

Jó-jó ehhez a véleményhez joga van, de az azért tisztán látszott már akkor, hogy 3-4 millió ember meg nem így gondolja Magyarországon. Most komolyan, józan paraszti ésszel: ki az, aki elhitte, hogy lehet bármilyen érdemi szerkezeti átalakítást véghezvinni ilyen kezdés után?

Magyarország és a baloldal is rosszabbul járt így szerintem...

Ja, hogy ehhez el kéne fogadni a politikai váltógazdaságot(1 ciklus itt 1 ott)? Feltételezni a másik oldalról, hogy demokratikus párt? Az nem megy? OK, ha ez nem sikerült, nem is lesz egy darabig erre esély azt hiszem.

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 20:25:49

@Non est volentis: Mi az, hogy váltógazdaság?
Mint tudjuk, a szakértelem kizárólag a haladó baloldal tulajdonsága.
Mindenféle antidemokratikus fasiszták ne akarjanak itt váltógazdálkodni, igaz?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.28. 20:31:11

malacunk húsába veres kutyák rothadó fogai marnak! szegény malacunk! :)

malac, maga olyanokkal vitatkozik, akik szerint a háromszáz forint, az egy eü reform volt! nemá!

veres kutyák! a háromszáz forint, nem volt eü reform. arra jó volt persze, hogy az unatkozó vén komcsik, a maguk nagyszülei, ne lepjék el a rendelőket.
de még jobb volt politikai korbácsként, amivel szíjat hasítottunk a maguk hátából. ne morogjanak. :)

Thulsa Doom (törölt) 2009.12.28. 20:50:34

Na mennyé má' el Gömörbe vagy kelet "szlovákiába", oszt ott elmélkedjél a lecsúszásról meg a fejlődésről!
"jááj, de jó nekik, mert van felhőkarcolójuk..." Hát bazdmeg, erre már nehéz mit mondani.
Az Ország nem csak Budapestből áll, bár elhiszem, hogy az onnani szürkeségből nézve a szar is szivárványszínűnek látszik. Kiránduljál többet Csonkahonban is, meglátod itt is vannak jó dolgok.

Téglagyári Megálló 2009.12.28. 20:52:49

@Tehetetlen Dodó:

Kissé félreértett: én az oktatókra gondoltam!

Tehetetlen Dodó 2009.12.28. 21:02:35

@Téglagyári Megálló: Nem, nem értettem félre: az tiszta és világos okfejtés volt.
Én kalandoztam el a témától, a múlton elmerengve.

teknős 2009.12.28. 21:15:57

@keb_26: Csak nem azt állítod, hogy a egyetemi képzés hatékonyságát csak darab-darab alapon lehet mérni és finanszíroni?

Ez az elitizmus célja, aki bemegy az input oldalon, annak ki kell jönnie az output nyíláson, ha teljesített, hanem, mert az egyetemet veszteség éri, ha valamilyen más szűrést is beveszünk? Mondjuk a tudást?...

Megvolt az eredeti tőkefelhalmozás, a pénz nálunk van, most már lezárhatjuk az átjárást a kasztok között pl a tandíjjal...

Az meg szövegértés, hogy egyenlőségjelet teszel a hülye vagy és a hülyeséget beszélsz között.

Ami pedig a GYES-t illeti, itt sem egyeznek a premisszák. Szerinted a gyerek magánügy szerintem meg közjó is. Ezt sem kétbites módon kellene megtárgyalnunk.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.28. 21:25:07

@Non est volentis:

Én sosem hittem, h ilyen erőteljes társadalmi legitimáltság hiánnyal lehet érdemben kormányozni, és valóban érthetetlen, h ezt értelmes(nek látszó) emberek nem bírták felfogni.

@Tehetetlen Dodó:

Azt az érvet még nem is akartam felhozni, miszerint ez egy újabb lenyúlási terület lett volna, mert azt simán lesöprik azzal, h ilyet csak egy fidióta mondhat, pedig hát talán ebben van a legnagyobb igazság.

De azért jól esett volna, ha hoznak egy példát arra, h egy Magyarországhoz hasonló méretű és fejlettségű országban jól működik egy ilyen nyereségérdekelt, több-biztosítós rendszer. Én nem tudok ilyenről. Valszeg mi lettünk volna a sikeres úttörők;o)

@Grift:

Abból is látszik, h droidok, h amint lekerült az Index címlapjáról a poszt, azonnal eltűntek.
Azért ketteske átbillenése a nyugalmi ponton kifejezetten jól esett.:o)
Szinte láttam magam előtt, ahogy tombol a dühtől. El is határoztam, h a győzelem másnapjától kezdve 3 napon keresztül bemegyek a libsi blogokba, és valami idétlen módon szénné röhögöm magam bennük verbálisan.

Mellesleg, kedvencem azok a fórumtársak voltak, akik képtelenek voltak belátni azt, h a népszavazás buktatta meg az egészségbiztosítás privatizációját.

teknős 2009.12.28. 21:30:50

@Manyi Béci: Hú, ön nem vette észre a finom és szándékos csúsztatásomat, pedig tettem hozzá szmájlit!

Semmilyen imázsom nem volt és nem is nagyon érdekel, hogy ki mit gondol rólam. Csak annyit tud rólam, hogy extrém nagycsaládos vagyok, megjegyzem belemagyaráz olyan dolgokat, amikről semmit sem tud.

Ha ezek után valaki azt várja, hogy gyerekdalocskákat fogok énekelgetni, szoptatási és gyereknevelési tanácsokat adok majd, hát el kell, hogy keserítsem. :) Nem vagyok egy pityergős fajta!

teknős 2009.12.28. 21:38:40

@Tehetetlen Dodó: Ehhez tegyük hozzá, hogy pl. a dialízkezelést, amelyet magáncég végez ma, jócskán túlfinanszírozza, vagy legalábbis néhány éve még biztosan túlfinanszírozta a tb-kassza. Cserébe az állami kézben lévő kórházak kezelései lettek alulfinanszírozva. Mesterségesen gerjesztettek egy jól látható különbséget állami és magán között, amit nem lehet véletlennek kezelni, inkább csalásnak.

Ugyanezt érzem a felsőoktatás esetében is. Szándékosan rongálják, hogy aztán megtehessék, amit akarnak vele: kontraszelektálni.

teknős 2009.12.28. 21:40:11

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104): Miket nem állítasz! :-)

Hát nem tudod, hogy március 9-e után 10-e jön? :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 00:56:10

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=104):

Aha. Két kommenttel arrébb meg arról siránkoznak, hogy a hülyefidesz meg a hülyemagyarok a hülyenépszavazással megakadályozták az eü. reformot, ezért van most válság, pedig a Gyúrcsány rendberakta volna az egész országot a reformokkal, csak nem engedte a Fidesz. Ha csak a reform szót meghallom, beindul a zsebemben a láncfűrész. Nem ám szarul kormányoztak, hanem reform kellett volna, amit nem lehetett a hülyejobboldal miatt. Ez a kifogás.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 03:01:47

@Elpet: Hát ez az! Vajh' miért fáj az mszpfan Hölgyeknek/Uraknak ez az egyszerű tény? Ugyan a poszt témájától talán nagyon eltérő ez, de hogy lehet, hogy senkinek sem szúrja a szemét ez a fajta szillogizmus? És pont a maszop kommunikálja(és az ő hívőik). Döbbenet. És válaszol is: "Így van! Játsszunk rá a baloldal balfaszságára, lehetetlenítsünk el minden reformot (kezdve az egészségügyivel), azután pedig csináljunk forradalmat, töröljük el a köztársaságot, és kiáltsuk ki a … Mit is?"
ÁÁÁ, nem ők ugatják ám ezt, ami ellen még tiltakozni se tudnak rendesen. Ehh, nemsokára vége... .(

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 04:04:25

@Elpet: Míg Titeket olvaslak, néha úgy érzem, van még remény:-)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 04:05:18

@Elpet: Míg Titeket olvaslak, néha úgy érzem, van még remény:-)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2009.12.29. 04:07:04

@Elpet: Míg Titeket olvaslak, néha úgy érzem, van még remény:-)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 08:28:34

@Mihint:

És ehhez mit szólsz?

reakcio.blog.hu/2009/12/28/felvideki_into/fullcommentlist/1#c8123470

"Nem akarok nyugattal példálózni, de az ingyenes tandíj ugyanolyan komcsi maradvány, mint a 3 éves gyes. Vagy neked az is megfelel?"

Az aktuális kiadáscsökkentő intézkedés, ahogy reformmá nemesedik. Ne üljenek otthon az asszonyok, menjenek a gyártószalag mellé önmegvalósítani! A haladó baloldali világkép harmóniába kerül a szakértői válságkezeléssel! Helyére kerül itt minden. Csak mi károgunk folyton, miattunk nem lehet.

Nagyon örülnék egyébként, ha úgy lenne, hogy mi akadályoztuk meg ennek az ámokfutásnak teljes pusztítását.

keb_26 2009.12.29. 13:40:11

@Elpet:
A világképem elég messze esik a baloldalitól.
A 3 éves gyes viszont nagyon is közel esik hozzá.
A világon nincs ilyen. Egyszer elmagyaráztam egy spanyolnak h nálunk 3 év a gyes. Rögtön megkérdezte, hogy maguk az ANYÁK nem tüntetnek-e ellene...Ez ugyanis nemcsak az gazdaságnak, de a nőknek is rossz.

Lehet, hogy a szociálisan érzékeny keresztény világképbe illeszkedik, hiszen az első a család védelme (részmunkaidő, bölcsöde?), de mondjuk még abba sem, mert egy protestáns államban szóba se jöhetne ilyen intézmény.

keb_26 2009.12.29. 13:54:32

Egyébként nagyon ráférne Magyarországra egy kis protestantizmus. Nem véletlen, hogy a gazdaságilag leginkább egyben évő államok protestáns alapokon állnak.

Max Weber: The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism c. művét fontosabb lenne tanítani ma Magyarországon, mint a Szigeti veszedelmet, amit épeszű ember nem szeret, erre még mindig érettségi tétel...:(

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 14:11:56

@keb_26:

Az én világképembe az is bőségesen belefér, hogy egy asszony ne utókalkulátorként vagy szerelőgép-rabszolgaként ( szépen mondva operátor ) valósítsa meg önmagát, hanem a ház asszonyaként gondoskodjék férjeuráról és a gyerekekről, unokákról. Volt rá példa tágabb családunkban, ahol nemigen volt baloldali senki.
A gyárban dolgozó és este ötkor szatyrokkal felmálházva hazavánszorgó, utána a családi műszakot késő estig végző, elgyötört asszony baloldali realitás, a család intézményét figyelmen kívül hagyó baloldal valósága. Kéretik elvonatkoztatni a narancsléreklámok családjaitól, ahol reggel frissen és üdén indul munkába mosolygó férj és frissen kozmetikázott feleség. Ez nem a valóság. A valóság durva, prózai. Panel-nyúlketrecben lakó, végsőkig kihasznált, agyondolgoztatott asszonyokat mutat. Meg olyanokat, akik most két év gyed után nem találnak munkát, nem pedig a gyes harmadik éve után.
Én nem ismerek olyan baloldali gondolatot, amely az idejét családjával töltő asszony ideálját mutatná föl. Ez valóban keresztény-jobboldali eszmény.

Téglagyári Megálló 2009.12.29. 14:12:28

@keb_26:

Miért tüntetnének az anyák? Nem kötelező felvenni a zsét, bármikor el lehet menni dolgozni.

Az amúgy mond valamit, hogy nem túl vallásbarát pszichológusok szerint is az ember személyisége az első három évben alakul ki, és itt fontos, hogy közel legyen az anya?

bunko_jobbos 2009.12.29. 14:42:08

Azért az amerikai cégek sem korrupció teljes elutasításából élnek :-))) (Mondjuk több afrikai országban erről tudnának mesélni). Meg a francia közműszolgáltatók. :-)))))))

keb_26 2009.12.29. 14:57:39

@Elpet:
Én azért a traktoros néni/csepeli munkásasszony, a 40 éves szingli karrierista és az életét teljesen a család szolgálatába állító katolikus mintaanya nőképek mellett látok egy egyre növekedő diplomás réteget, amelyet még mindig diszkrimináció ér a munkapiacon. Sok cégnél direkt rákérdeznek, hogy akar-e gyermeket az elkövetkezendő pár évben, mivel nem szívesen mellőznék alkalmazottjukat laza 3 évig. Ezzel viszont belekényszerítik a nőt a fentebbi sablonok közüli választásba.
Ez senkinek sem jó. Nem jó az anyának, a gazdaságnak.
A gyerek fejlődését elhiszem, hogy érinti, de egy részmunkaidős megoldással nem hiszem, hogy ne lehetne ezen segíteni.

keb_26 2009.12.29. 14:59:58

@keb_26: szerencsésebb esetben pedig vannak egyéb családtagok (én az első három évemben minden reggel késő délutánig a nagyszüleimmel voltam) akik segíthetnek.
A gyerek vagy munka dilemma kártékony mindenkire nézve.

teknős 2009.12.29. 15:28:33

@keb_26: Az a baj, hogy csak nőképeket látsz és ez alapján próbálsz világotmegváltani!

Miért nem terjedt el nálunk a 4-6 órás munkaviszony és az otthoni munka?

Egyrészt mert nem piac viszonyok között dolgozó rosszul szervezett cégek alkotják a magyar gazdaságot, másrészt pedig semmilyen ösztönzés nem történt a munkaerő hatékonyabb kihasználására.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 16:18:49

@keb_26: Ezen a problémán nem segít, ha megszűnik a GYES. Viszont, ha van, nyitva hagy egy lehetőséget, adhat egy kis segítséget. A GYES megvonása tipikus költségvetési eljárás, pénzt vonni el onnan, ahol nincsenek erős potentátok, akik megharagudnának érte, utána pedig gyártani haladó ideológiát hozzá.

keb_26 2009.12.29. 16:28:59

@teknős:
ebben egyetértünk
jó lenne már ha végre nem így lenne és nem lenne egyre inkább így

Lehet, hogy naiv vagyok (és bevallom nem vágom hogyan működnek az ilyen jellegű szabályozások) de nem lehetséges egy olyan út, amely egy éves gyest kínál kiegészítve kétéves részmunkaidővel (4 óra), vagy távmunkával?
Ezáltal a cégek szervezettsége is javulhatna...

A komolyabb nemzetközi cégek szerencsére hazánkaban is lehetővé kezdik tenni a távmunkát, bár ez jól kiépülten tényleg csak a top szolgáltató vállalatokra jellemző. Pedig a cégek számára is költségtakarékos megoldás

keb_26 2009.12.29. 16:31:24

Pozsony egyáltalán nincs jó állapotban :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 16:45:32

@keb_26:

Probléma még, hogy amit írsz, az nem új nőtípus. Nagyjából szépen felsorolsz néhány alaptípust, aztán hozzácsapsz egy újabbat, aminek azt a jellemzőjét említed, hogy diplomás. Igazából az alaptípusok tulajdonságainak vegyítésével lehet csak eltérőt létrehozni, és a baj az, hogy az összeg mindig 100%, tehát amit az egyikből beengedsz, azt a másikból el kell venni.
Vagy családanya valaki, vagy sikeres nő, vagy mindkettő, de akkor egyik sem teljesen. Egy asszony délután vagy a gyerekével van, vagy dolgozik meg vásárol, gyerek napköziben vagy az utcán. Este meg nézi, hogy anya vacsorát csinál meg mosogat, tereget, vasal, takarít.
Valamelyes kiút, ha a család olyan jómódú, hogy teljesen gépesített a háztartás, van két autó, bejárónő takarít. Ez azonban kevesek megoldása, és általában nem a kisgyermekes fiataloké, ahol a család a legjobban igényelné az együttlétet.
Dolgozni akar valaki, vagy családanya akar lenni? A munkahely is ezt a kérdést teszi fel. Akinek volt alkalma munkaadói oldalról látni a feladatokat és a számokat, az tudja, hogy a kérdés nem szűkkeblű, hanem valós problémák indokolják. Hogy a családanyák miatt kieső időt pótolni lehessen, a létszámot nagyobb tartalékokkal kell meghatározni, ami bérköltséget növel és csökkenti a versenyképességet.

Szóval szerintem nincs új nőtípus. És a kérdésnek általános megoldása sincs. Kompromisszumok vannak csak. Én pedig olyan pártra fogok szavazni, aamelyikről elhiszem, hogy a családoknak a lehető legnagyobb védelmet kívánja az állam eszközeivel nyújtani.

tistedur 2009.12.29. 17:07:38

@Elpet: ezzel az a gond hogy mindig kisebbségben voltak azok a nők, akik "csak" családanyák voltak:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 17:16:48

@tistedur:

Ez nagyrészt nyilván kényszerűségből fakad, sokan egyszerűen nem tudnak mást tenni, mint hogy dolgozzanak a család mellett. Én azzal nem értek egyet, hogy ez, mint életforma, kívánatos lenne.

tistedur 2009.12.29. 17:24:21

@Elpet: nem értett meg. :) szerintem a kukorica-, káposzta-, meg krumplikapálás is munka.meg a kendertilolás is. meg a szövés és a fonás is. meg a kiszolgálás a családi boltban. meg a gyűjtögetés is amíg a férfiak megpróbálták levadászni a mamutot..a nők nagy része mindig is dolgozott a család mellett.

teknős 2009.12.29. 18:11:35

@keb_26: Az, hogy a nemzetközi cégek mögött véled látni a haladást nyilván az életkorodnak tudható be. Hogy csak a saját szakmámat említsem a legrosszabb humánerőforrás gazdálkodást éppen a nagy nemzetközi cégek végzik. A középvezetők nagyon nem érdekeltek a munka hatékony szervezésében, ami pl. az otthoni munka elengedhetetlen feltétele.

Ami az ösztönzést illeti semmilyen ösztönzés nincs, az állam tudomást sem vesz a lehetőségről, leszámítva azt az esetet, ahol tolvajlást szimatol. Erre jó példa a felnőtt képzés, amit Magyarország az általános iskolai tanulmányok folytatására fordít úgy, hogy a képzésben résztvevők ellenérdekeltek a a bizonyítvány megszerzésben.

Rikki Harcos 2009.12.29. 18:34:11

@keb_26:
köszönjük, hogy így vigasztalsz minket, de inkább azt szeretnénk, ha itt k* jó lenne, és ott meg k* sz* :-)

Sebastian Knight 2009.12.29. 20:29:59

@Téglagyári Megálló:

Annak a kijelentésnek, hogy a pszichológusok nem túl vallásbarátok, szerintem kb. annyi igazságértéke van, mint annak, hogy a tanárok, az orvosok vagy a mérnökök nem túl vallásbarátok.

Egyébiránt: a Pázmányon és a Károlin is folyik pszichológusképzés. A Heti Válasz az egyetemi oktatással foglalkozó egyik felmérésében azt az eredményt kapta, hogy hazánkban a Károlin a legjobb minőségű a pszichológiaoktatás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.29. 21:33:16

@Sebastian Knight:
a pszichológia az ateizmus fegyvere. ezen az sem segít, hogy ezekben a siralmas tanintézetekben ilyen szakot is indítanak. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.29. 21:33:47

@Sebastian Knight:
a pszichológia az ateizmus fegyvere. ezen az sem segít, hogy ezekben a siralmas tanintézetekben ilyen szakot is indítanak. :)

Téglagyári Megálló 2009.12.29. 22:00:42

@Sebastian Knight:

nem használtam névelőt, így a "nem vallásbarát pszichológusok" kifejezés a pszichológusok egy részét jelzi. Igyekszem pontosan fogalmazni.

Olvassa csak el még egyszer:

"Az amúgy mond valamit, hogy nem túl vallásbarát pszichológusok szerint is az ember személyisége az első három évben alakul ki, és itt fontos, hogy közel legyen az anya?"

Sebastian Knight 2009.12.29. 22:00:48

@Grift:

Kifejtené bővebben, hogy mire alapozza ezt az állítását?

Sebastian Knight 2009.12.29. 22:08:41

@Téglagyári Megálló:

OK

A "nem túl vallásbarát" bécsi vajákos amúgy még az első öt évről beszélt. (:

Téglagyári Megálló 2009.12.29. 22:16:06

@keb_26:

Szerencsére Magyarország nem protestáns állam, még csak az kéne. Kilencven óta minden elnökünk ketolikus volt, hála az égnek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.12.29. 22:34:58

@tistedur:

Hát nem is azt tekintem eszményképnek, amikor az asszonyka otthon hímezget, zongorázik naphosszat, meg elábrándozik a hetykebajuszú snájdig főhadnagyokon!

De gondolja csak végig ezt az ön által írt mondatot: Dolgozott a család mellett. Többféle jelentésszintje van, ízlelgesse csak a szavakat!

Eszem ágában sincs amúgy életmódrecepteket adni, csupán megjegyeztem, hogy a női karrier és családanyaság együtt nem nagyon megy, meg a gyári munka + házvezetés-háztartás sem ideális a családra nézve, illúzió, hogy ezeket harmóniába lehessen vonni.

tistedur 2009.12.29. 22:47:01

@Elpet: maga is :) a nőnek a munkája mellett a család plussz feladat volt mindig is :)

cingár feltaláló 2009.12.29. 22:55:16

csakis koravén bölcsészek gondolhatják komolyan, hogy magyarország attól lesz boldog, ha mindenki skodára gyűjt és rendesen adózik. haló! ez az ország mindig is ilyen volt és ilyen is marad. kicsi panama, mégtöbb pornó és rengeteg depresszió. tessék megbékélni és boldognak lenni.

vagy irány a fantáziadús pozsony, az izgalmas nyitra vagy a pörgős malacky.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 10:20:36

@Grift:

Én rájöttem ám, hogy maga kicsoda. Maga tulajdonképpen Chuck Norris!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 10:33:22

@Sebastian Knight: Az egyház és az egyházak már régen megszűntek önállóan gondolkodni Európában. Vatikán II, szekularizáció teológia --> a Modernhez való alkalmazkodásban bíztak, ezért a Modern gondolkodást és "tudományokat" felszívták. Griftnek igaza van, a pszichológia (és a szociológia) egyetemi tárgyként ateista.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 11:06:05

@tölgy:

A matematikáról nem is beszélve, de jó lenne egy matematika/logika könyvet írni ketolikusoknak, hogy átlássanak ateista oktatóik szitáján!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 11:32:53

@Téglagyári Megálló: kicsit kibonthatná, mire is gondol.
A matematika és a logika tudása hasonló lenne a pszichológiához/szociológiához?

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 11:44:32

@tölgy:

Inkább a személyekre hegyezném ki: a matematikusok mindenben kételkednek, főleg Istenben. Amolyan görögök, a logikát, illetve amit ők annak tartanak, Isten fölébe helyezik. A legveszedelmesebb racionalisták! Csak a tárgyi világban hisznek, pontosabban csak abban, amit matematikával le lehet írni.

No ellenük és tanaik ellen kellene írni egy pamfletet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 11:52:03

@Téglagyári Megálló: a tárgyi világ és a matematika pont eltér :)

A racionalista nem feltétlenül kételkedik Istenben. Volt pl. az a Platóny, meg az a Descartes nevezetű.

Sebastian Knight 2009.12.30. 12:17:54

@tölgy:

"pszichológia (és a szociológia) egyetemi tárgyként ateista"

Ezt komolyan nem értem.
Azaz akkor igen, ha a teológián kívül ma minden egyetemi tárgy ateista, és ha ateista =/= antiteista.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 12:32:20

@Sebastian Knight: képzeljen el egy egyetemi pszichológia/szociológia vizsgát, amikor valaki a Szentlélekről vagy az áteredő bűnről értekezik.
Ezen tárgyak az embert szigorúan immanens lénynek tekintik, aki vagy önmagát teremti vagy a természet/társas világ teremti, de azon túl semmi.
A történelemről, irodalomról, filoról, művtöriről pl. lehet, hogy úgy beszélni, hogy nem említi valaki Isten létét, de nem is zárja ki.

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 12:47:43

@Téglagyári Megálló:
"Kilencven óta minden elnökünk ketolikus volt, hála az égnek. "

Miniszterelnökeinkre viszont mindez nem igaz: a legtöbb kárt a legkatolikusabb okozta, tudod, amelyik annyiszor bérmálkozott.

Sebastian Knight 2009.12.30. 13:08:02

@tölgy:

Értem, és köszönöm, hogy kifejtette.

bz249 2009.12.30. 13:23:20

@tölgy: egy szakállas angol szerzetes miatt minden tudomány szükségszerűen ateista, merthogy a legkevesebb előfeltevést felhasználó modellrendszer segítségével próbál meg jövőbeli eseményeket megjósolni. Isten létezése plusz egy feltétel, ezért általában a legtöbb modell nem tartalmazza ezt a tényt.

Fontos viszont megjegyezni, hogy a modell nem a valóság (általában semmi köze nincs hozzá) csak bizonyos feltételek teljesülése esetén ugyanazt az eredményt adja. Szóval az (elméleti) tudós uraknak kellő szerénységgel kell megnyilatkozniuk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 13:56:09

@bz249: hö-hö, pont a szakállas muksó tanácsával ellentétesen a pszichológia és a szociológia (mindkettő a morálteológia konkurenseként jött létre) az egyszerű magyarázatot (pl. eredendő bűn) igyekezett könyvtárnyi irodalommal és roppant kacifántos teorémákkal felváltani, amely új magyarázó elemek jellemzője az, hogy feltételezik róluk: ember által ellenőrizhetőek, uralhatóak, szemben a morálteológia magyarázataival (Szentlélek, eredendő bűn).

Tehetetlen Dodó 2009.12.30. 14:10:50

Vajon Occam maga bortválkozott, vagy borbélyhoz járt?

tewton 2009.12.30. 14:18:19

@tölgy: nézze kreativan! a pszichológia mégiscSak a Monarchia egyik legsikeresebb exportterméke volt :)

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:19:33

@tölgy:

Így év végén lehet egy bizalmas kérdésem?

Maga miért nem ment papnak?

tewton 2009.12.30. 14:30:45

@tölgy: "a morálteológia konkurenseként jött létre"

ne legyen egyoldalú :)

gondolja el, van többezer neurotikus bécsi és egyéb polgárasszony, akiknek mindenféle lelki zavaraik vannak. fizetőképes kereslet a lélekbogarászásra.

van egy férfi, akit (származásától nem függetlenül) gyermekkorában alighanem súlyos genitális trauma ért ... és ezért mindent erre vezet vissza. tudományosan, ám csiklándósan.

a morálteológia nem simogat annyira, mint a pszichológia. a nárcista lelkeknek pedig simogatás kell.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:33:42

@tölgy:

Maga oly erővel védi a katholicizmust, ráadásul nem csak erővel, hanem hozzáértéssel is, ezért kérdeztem.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:35:59

@tewton:

Mondjuk jó kérdés, hogy a morálteológia segített-e rajtuk. Mert lehet, hogy nem.

Vannak eretnek hajlamaim, igen.

Cypriánus 2009.12.30. 14:36:28

Kedves Tölgy!

ebben van valami, de azért ne egyszerűsítsük túl.-a pszichológia egy szakma is, és lehet létjogosultsága. spec, én pl. Kopp Máriától tanultam, szerintem Ő nem a társadalom aláaknázására szánta... (de ha lehetek gonosz, és önzően orvos, szerintem a pszichológia max. a pszichiátria szolgálólánya.)
amúgy engem százmiliárdszor jóval kevésbé zavar egy szakmai korlátait tisztelni hajlandó pszichológus, mint mondjuk konzervatív blogokban reklámozzuk Evola-t , vagy a hitehagyott Guénon-t, vagy a "metafizikai hagyomány" (az meg mi???) ébredéséről írott szövegek, vagy a hogy "minden vallás transzcendens azonosságát" fejezné ki egy egymás mellet álló mecset és keresztény templom képe.
("Amelyik lélek nem vallja, hogy Jézus az Úr, az nem való Istentől" mondja János, -számomra logikusan azok a szellemek , akiknek az iszlám miszticista vonulatába betérő Guénon és a finoman szólva különös életpálysájú filo-buddhista Evola báró szolgált,( Az enyhén (?) sátánista "Arany Hajnal"-hoz füződő kapcsolatától, Crowley-val tartott barátsán át az SS-el járt körtáncáig) démonok voltak. De ez vakvágány...)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.30. 14:40:04

@tewton:

Ha már Bécs:-)

Talán éppen itt írta valaki (egy kommentben), hogy a pszichológia létrejöttét annak köszönheti, hogy a rabbinál nem lehetett gyónni:-) (Hopp, eszembe jutott ki írta és hol, de nem árulom el!:-)) Szerintem lényeglátó megállapítás:-)

"a morálteológia nem simogat annyira, mint a pszichológia. a nárcista lelkeknek pedig simogatás kell"

No, de mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Ha nárcizmusra neveljük a pulyáinkat, nagy valószínűséggel azok is lesznek:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.30. 14:42:08

@Téglagyári Megálló:

Akin a morálteológia nem segít, azon majd épp a pszichológia fog?!:-D

ü
bbjnick

Sebastian Knight 2009.12.30. 14:46:39

@tölgy:

Bizonyos szinten értem Grift "pszichológia mint fegyver" hozzáállását is. Itt pl. fegyver a konzervek ellen: az egyik kutatásban azt kapták, hogy a konzervek közt gyakoribbak az ellenséges érzelmek, szorongás.

www.atlantiszkiado.hu/konyv.php?ID_konyvek=9240

(Nem azért írom, mert ez tetszene vagy egyetértenék vele.)

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 14:49:19

@bbjnick:

azt hiszem nincs olyan, hogy "a" pszichológia, mindenesetre a dörgedelmes morálteológiai prédikációk és a lelkivezetés különböző formái között azért vannak árnyalatok

Sebastian Knight 2009.12.30. 14:59:52

@tewton:

A bécsi vajákos valóban vallásellenes volt, de az emberképe majdnem sötétebb, mint az eredendő bűn. A "simogatásnak" épp az ellenkezője.

Téglagyári Megálló 2009.12.30. 15:01:43

Eszembe jutott amúgy egy érdekesség: a haladárnak számító Cambridge-ben nincs olyan szak, hogy pszichológia.

bz249 2009.12.30. 15:24:01

@tölgy: ellenben az eredendo bun tudomanyos szempontbol gumiszabaly, tul sok mindent lehet vele megmagyarazni es esetleg olyat is eredendo bunnel magyarazunk meg, aminek kozvetlenul nem oka. Raadasul nem is erdemes mindig a kalyhatol elinditani a levezetest.

De tovabbra is az, hogy valami nem tudomanyos az csak annyit jelent, hogy nem eleg absztrakt fogalom. A tudomanynak konnyen kezelheto es ellenorizheto modellek kellenek. Ezt a picologia amennyire ralatok tudja, mert a becsi lelkibeteg uriember munkassaganak a nagyreszet mas lelkibetegek munkassagara csereltek le. Vagyis a marhasag azert rostalodik kifele belole.

Cypriánus 2009.12.30. 15:33:35

valóban, Bz! Freud a hülye elméleteivel, péniszirigységével meg a tökéletes örömtelenségével ( fura is a neve, nem illett hozzá) korántsem az alfa és az omega a mai pszichológiában, -inkább egy történelmi állomás, -csak a laikus közvélemény hiszi azt. Néhány meglátása persze jó volt.

amúgy mia bánatért pszichológizáljuk itt a blogot, amikor nem ez volt a téma?

szóval: miért is lettünk iilyen tahó Balkán? Komolyan: néha már idegennek találom ezt az országot, mintha nem itt nőttem volna föl, valahogy változóban van, és nem a jó irányba a mentalitásba mintha végleg beépültek volna kádári csúszó-mászó, ügyeskedő klisék, az azelőtt szocializált nemzedékek meg szinte mind kihalnak.

hogy mászhatnánk ki belőle?

tewton 2009.12.30. 16:36:21

@Téglagyári Megálló: "Mondjuk jó kérdés, hogy a morálteológia segített-e rajtuk. Mert lehet, hogy nem."

hát nyilván nem. de lehet, hogy nem is segíthetett volna. ez bizony egy szekuláris polgári részleg (maradjunk ennyiben), mondhatni Piaci Rés. már csak a megfelelő Hozzáadott Érték kellett hozzá.

namost gondolja el. cselédet tartani, otthon üldögélni, esetleg gyereket nevelni, zongorázni ... izgalmas-kényelmetlen lelki problémákkal, amikkel szimpatikus lélekgyógyászhoz lehet menni, ahol ÉN vagyok a fontos ... és meghallgatnak ...

én bevallottan elfogult vagyok. őseim mucsai-organikus-hülyevallásos módon kezelték az ilyen problémáikat (ha voltak egyáltalán).

tewton 2009.12.30. 16:44:37

@bbjnick: hehe, lehet benne valami :)
de azért a bécsi pszichológia kialakulásakor jellegzetesen a zsidó származású, ám nem vallásos arcok sportja volt kezdetben. egy elég szűk kissebbsééggé, hasonló traumákkal és nagyon sajátos szociokulturális háttérrel, egy nyitottabb nyelvű gettóban.

www.szombat.org/?l1=news&l2=plug_news&l3=showNews&id=1559
www.szombat.org/?l1=news&l2=plug_news&l3=showNews&id=1518

Na most az kérdés, hogy ilyen hátterű emberek mennyire tudnak univerzális, minden emberre, vagy csak akár a többségi _átlag_emberre vonatkozó kijelentéseket tenni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.30. 16:50:09

@Téglagyári Megálló:
jaj, szegénykém, maga még mindig ezen? ki lehet grift? hát nem csokonai lili. :)

tewton 2009.12.30. 16:53:13

@Sebastian Knight: "az emberképe majdnem sötétebb, mint az eredendő bűn"
hhhhh ... nézze úgy, mint az embergép használati utasítását.

Annyiban lehangoló, hogy 1 mondatban össze lehet foglalni az egészet. én ezt az ált. iskolában láttam egy falfirkán: "p..a f.sz együtt b.sz". nekem fájdalmasan primitiv világértelmezés az, hogy minden cső fallosz, minden üreg punci.
(mondom úgy, hogy tanultam és olvastam F-t, freudista irodalmi elemzéseket).

annyi eredménye lett mindenesetre, hogy a lánymagazinok nyíltan magyarázzák az orális és anális szex praktikáit.

Sebastian Knight 2009.12.30. 17:51:34

@tewton:

Azért a lélek empirikus vizsgálata nem I. Sigmund királyjal kezdődött.

hu.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Wundt

tewton 2009.12.30. 18:00:23

@Sebastian Knight: persze, csak ott nagyon ronda fordulatot vett. mármint F-nál. és az az irányzat. Csak Szondival, Adlerrel lett emberi újra (szerintem).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.12.30. 18:27:13

@tewton:

"Na most az kérdés, hogy ilyen hátterű emberek mennyire tudnak univerzális, minden emberre, vagy csak akár a többségi _átlag_emberre vonatkozó kijelentéseket tenni."

Ezen már egy tiszapalkonyai segédmunkás is elég sokat törte a fejét: "Mindnyájan tudjuk, hogy az ortodox freudizmus héber fasiszta szektává alakult át, és e szekta működésének eredménye – az analizáltság – a tisztátalansággal egyet jelent."

"Fel kell tenni a kérdést: a pszichológia az alapállás (normalitás) fogalmát miért törölte el, és miért kellett azt eltörölnie? A kérdésre többen megkíséreltek válaszolni, és arra gyanakszanak, hogy a pszichológia a rendkívül kényelmetlen és kompromittáló (reziduumnak tartott) kezdeti korrupciót, és annak tudatát óhajtja likvidálni, azt a valamit, amit a vallás és a morál bűnnek nevez. A klinika a bűn helyett a betegség fogalmát vezette be. Az mégsem kompromittál annyira. A bűnért az ember személyében felelős, a betegséget rá lehet kenni egy sehol meg nem lévő fantazmagórikus mechanizmusra. Persze a bűn nem tűnt el. A létezés alapvető tényei nem tűnnek el. Ma ott tartunk, hogy a pszichózis kezd éppen olyan kompromittáló lenni, mint a bűn."

www.terebess.hu/keletkultinfo/patmosz2/01.html

"annyi eredménye lett mindenesetre, hogy a lánymagazinok nyíltan magyarázzák az orális és anális szex praktikáit."

No, én azért ennek a jelentőségét nem becsülném le. Ez komoly áttörés!!! :-(

Szodoma, Szodoma, nézz lányaid és fiaid szemébe! Mit látsz bennük?:-(

ü
bbjnick

tewton 2009.12.30. 19:45:04

@bbjnick: hmmm. a raktáros most valamire rátapintott!
azért említettem Szondit, mert ő egy üdítően normális dolgot csinált ebből az izéből. egy pszichológus, akinek nem az a célja, hogy a páciens ágybérlőként meséljen a nyomi lelkéről, hanem hogy értelmes legyen az élete és ne is lássa többé :)

másrészt ... bezony. már nem az ifjúsági magazin az útmutató. a tömeges alember-nevelés a fősodor.

greybull 2010.01.04. 14:54:50

Az ausztráloknál a kórházak magánkórházak, az egészségbiztosítás meg állami. 'Oszt azállami annak a kórháznak fizet, aki tényleg gyógyított, pontosabban: meggyógyított, meg aki megfelelő szolgáltatást nyújtott, oszt nem számlázott le ugyanannál a betegnél egy heresérv műtét után még egy abortuszt is! He-he-he...
süti beállítások módosítása