Vezércsel
2009. december 09. írta: tempetőfi

Vezércsel

  A fagyi visszanyalt. Vagy, ahogyan a Transindex hírportál megfogalmazta: Geoanával feküdtünk és Băsescuval keltünk – ennél sommásabban nem lehet összefoglalni, mi történt Romániában az államfőválasztás második fordulójában.

  Azért a tisztesség kedvéért skiccelem: Romániában vasárnap az államelnökválasztás második fordulójára került sor, ment a popor szavazni (58,02%-os volt a részvételi arány), a szociáldemokrata jelöltet, Mircea Geoanăt támogatták az utódkommunista szocik, a liberálisok, az RMDSZ-esek, a román szélsőjobb, a média túlnyomó része, és az eredmények ismeretében Moldva, Regát, javarészt Bukarest, a fehérorosz és orosz diaszpóra; a demokrata-liberális Traian Băsescu mellé állt szeretett, és szintén utódkommunista pártja, valamint az MPP, az európai és tengerentúli román vendégmunkások, Moldova Köztársaság kettős állampolgárainak majd száz százaléka, továbbá Dobrudzsa és Erdély (utóbbiban 55 százalékot vitt el). Személy szerint Tőkés László is rá szavazott mint kisebbik rosszra (bár az általa elnökölt Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a választók lelkiismeretére bízta a választást).

  A tétről sokat és sokfélét lehet olvasni, leegyszerűsítve a két tábor alapállását: dögöljön meg Traian Băsescu diktátor, így a romániai politikum nagyobb része, bekaphatjátok, úgy is nyerek, büdös kommonisták, így Băsescu. (A valós üzenetek nem voltak sokkal bonyolultabbak.)

  És Băsescunak lett igaza. Pedig három közvéleménykutató esti eredményei még a vöröskét hozták ki győztesnek (a negyedik 50–50 %-ot adott), örült is szögény, rém kínos volt látni, ahogy a kamerák össztüzében ugrabugrál, tapsikol. És örült véle sok politikus, a liberális Crin Antonescu, aki Klaus Johannis szebeni polgármesterrel együtt helyettesítette a szoci üdvöskét a második fordulóban (hármasban hakniztak, de csak ketten látszottak), gratulált Iliescu és Markó Béla, hallelujáztak a médiamunkások, az istenadta nép fele – a másik fele pedig titkon reménykedve búslakodott, hogy reggelre virradva turbónyusziba pörögjön át a Központi Választási Iroda részeredményeit látva. A hivatalos adatok szerint ugyanis Băsescu nyert a szavazatok 50,33%-ával, míg Mircea Geoană 49,66%-ot szerzett.

  Nos tehát: bekövetkezett a demokrácia bajnokai (értsd: a mindenki egy ellen még annál is nagyobb koalíciója) által vizionált világvége.

  És most erről a posztapokaliptikáról ejtsünk pár szót.

  A szocik megóvták a választásokat (bár az egyik nagymesterük fanyarul megjegyezte, a kiskutya ott lehet elásva, hogy a demokrata-liberálisok csalási gépezete jobban működött, mint az övék), de még ők sem hisznek az óvás sikerében. A Gândul c. napilap tudósítása szerint a székházban gyűlt össze az elnökség, hogy – amint azt Adrian Năstase főnővér [sic!] megfogalmazta – ebben a nehéz pillanatban csoportterápiázzanak.

  A liberálisok onnan indítottak, hogy szó sem lehet róla, most ott tartanak, hogy talán-talán, ha liberális lesz a miniszterelnök, akkor kormányra mennek Băsescu pártjával (érdekességképpen jegyzem meg, hogy az a Tăriceanu ennek a hangadója, akit miniszterelnökként Băsescu néhányszor a talajvíz szintje alá alázott; a jelenlegi líder, Crin Antonescu ellenben nagyon prüszköl Băsescu ellen), az RMDSZ, úgymond, tárgyalgat, konkrétan: várják, hogy hívják már meg őket is kormányozni, lécci, na.

  Klaus Johannis visszament Szebenbe polgármesterkedni, ott amúgy is felrobbant egy gázvezeték, dolga van, neki többé ne trombitáljanak.

  Csapody Miklós MDF-es honbajnok pedig belesusogta az anyamagyar médiaszélbe: „a romániai elnökválasztás bebizonyította, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nemcsak a határon innen, de a határon túl is a magyarság megosztására »játszik«. [...] Az MDF felháborítónak tartja, hogy a Fidesz elnöke a politikai befolyását nem az erdélyi magyarság, hanem az »autonómia ellenes néppárti barátja«, Traian Basescu érdekében kamatoztatta...”

  Erre válaszul Cser-Palkovics András közleményezte: „amennyiben Magyarországon Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a két nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét”. Ez is a világvége része: jajj, ti, magyarországi magyarok és mi, a huszonhárommillió vendég, összehajol majd a két főgonosz, népeink megrontói, megosztják lányainkat az első éjszakán.

  A december 1-én, Erdély elcsatolásának napján Bukarestben, a Cotroceni palotában parádézó Szász Jenő pedig nyugtázhatja, hogy visszakerült a fidesz.hu címlapjára, mellette Lukács Csaba Magyar Nemzetes cikkét teszik ki a nap írásának, amelyben azt írja a publicista, hogy „az erdélyi magyarok többsége jobboldali. Ezért hárul különös felelősség az ottani szétszakadt nemzeti oldalra: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot vezető Tőkés Lászlónak, a Magyar Polgári Párt elnökének, Szász Jenőnek és a Székely Nemzeti Tanács első emberének, Izsák Balázsnak félre kell tennie a személyi ellentéteket, és össze kell fogniuk egy ütőképes jobboldali pólus megteremtése érdekében”.

  A világvége elmaradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr761584240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eN 2009.12.09. 11:43:49

@Talon Karrde: te csak arról az apróságról feledkezel el, hogy 2 jelölt volt, és elnézve a psd múltját, erdélyi magyarként Geoanára szavazni egyenértékű magunk szembeköpésével.
Hogy az rmdsz hova áll, régóta nem releváns, lásd Basescu leváltása körüli cirkuszt pár éve.

zoli29 2009.12.09. 11:43:55

@Talon Karrde:

Rosálj nyugodtan. ;) Szerintem igenis egy gesztusnak tekinthető. Tudtommal ő volt az első román elnök, aki elment Tusványosra. Nyilván a saját politikai érdeke is a szeme előtt lebegett, amikor megtette, de mások még ennyit sem tettek meg.

Ezzel együtt mivel te erdélyi vagy, elfogadom, hogy te többet és jobban látsz, én innen így látom.

hoplita 2009.12.09. 11:45:41

@drkovax:
Á, dehogy....szavazzanak Ovira.:DDD
Vagy akárkire....úgy még 50 évig, aztán a probléma, amit a székelyek jelentenek megszűnik magától...az idő megold mindent, gondolod, hogy ezt pont az oláhok ne tudnák?
Addig még itt is választ az okos nép mérsékelt, fontolva haladó nyája néhány önfeladó, nyugati és/vagy zsidó segget készségesen nyaldosó, nevében magyar kormányt és dombon lesz a ház.
Amiért az őseim a vérüket hullatták eljátsszák ezek csont nélkül....

Apropó, szerinted a dél-tiroli németek a római nagypolitikába folytak bele és a digó választások kimenetelétől várták a sorsuk jobbra fordulását, az autonómiát...???
Oda is kijárt az osztrák mindenkori főgóré nyaranta, táborozás ürügyén nagyokat mondani, aztán otthon meg letagadni, mismásolni...?
Vagy valami más utat követtek?
Vagy mondjam az íreket..???

eN 2009.12.09. 11:45:47

@Grift: amint látod mi nem akarunk hősködni.

medve2 2009.12.09. 11:46:35

Tempetőfi! ma a legfontosabb, hogy sem Tőkésnek, sem a pórult járt RMDSZ-nek nem szabad megengednie, hogy valóban megosszák a magyarság politikai képviseletét Szász Jenő által!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 11:46:37

@eN: hát, akkor ennyiben maradtunk. :)

hoplita 2009.12.09. 11:49:49

@zoli29:
Talán onnan, hogy odafigyelsz, kommentelés közben sem olyan nehéz ez...
Mit gondolsz, én honnan tudom, a kismanók megsúgták?:DD

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 11:50:04

@eN: Geoană mit tett konkrétan a magyarok ellen, azon kívül, hogy kihagyta az RMDSZ-t 2008-ban a kormányból? (tényleg érdekel)
Băsescu mit tett a magyarokért?
Ellenem és családom ellen csak azért mert magyar vagyok spéci rengeteg rosszat tett PD-L párttag, mint vezető és kolléga és ugyanolyan szemét a vezérük is. Saját magam és családom tényleges szembeköpése az lett volna ha Băsescura szavazok, mert ezzel újabb 5 évre a lekorruptabb, legmocskosabb román párt kezébe adom a HATALMAT.

eN 2009.12.09. 11:52:58

@hoplita: persze lehet menni szervezni az SZFH-t, csak előre szólok hogy egy olyan országban ahol a secu (titkosszolgálat) ennyire szépen virágzik, nem sok esélyed van, csak fölöslegesen adnád a prm alá a lovat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 11:53:11

@eN: Geoană nem a PSD! A PSD Geoană pártelnökké választásával leszámolt saját multjával, kicsinálta az Iliescu féle vonalat. Geoanét elnöknek akartam, mert elnöknek való, összefogott mellette mindenki aki nem PD-L-s. Nagy-nagy esélyt szalasztottunk el.

zoli29 2009.12.09. 11:54:39

@hoplita:

Bár nem téged kérdeztelek, de ha már beleszóltál: kb. 10 perce csatlakoztam a vitához, és nem olvastam el a korábbi kommenteket, úgyhogy nem kellett tudnom.

zoli29 2009.12.09. 11:59:12

@Talon Karrde:

Ha jól látom, még csak pár hónapja regisztráltál. Nem olvasok el minden kommentet, pláne nem jegyzem meg mindenkiről, hogy hovavalósi. Téged most már biztos nem felejtelek el, mert jól megkaptam a magamét, hogy nem vágtam, Talon Karrde erdélyi...

hoplita 2009.12.09. 11:59:29

@eN: Mondtam én, hogy csináld?
Azt sem, hogy ne.....az is igaz.
A besúgók nem az én problémám, oldjátok meg....a székely hegyek között el lehet tüntetni egy hadsereget is....nem hogy pár tucat rohadékot.
Egyébként meg a múltkor egy fórumtárs írt egy nagy igazságot..
Nagyjából így hangzik.....A történelmet vérrel írják, de ha nem vérrel, akkor szarral....ahogyan az elmúlt 20 évben történt.

medve2 2009.12.09. 11:59:48

@hoplita: Maradjun annyiban, hogy egy seggfej vagy.

eN 2009.12.09. 12:00:55

@Talon Karrde: őszintén szólva én nem szavaztam egyikre se. de a te példád eléggé gyengus, ugyanis Geoana külügyminiszter volt az előző psd kormány alatt -ha jól emlékszem-, tehát a "kisebbségek helyzete példaértékűen van megoldva Romániában" egyik fő szószólója. Továbbá, a státusztörvény és az azt övező, a magyar szocik által támogatott román hisztéria frontembere.
És hadd ne kelljen a pártot és az embereit jellemeznem a bányászjárástól a sajtó eltiprásáig mindent elkövettek, amit el lehetett.

medve2 2009.12.09. 12:01:13

@hoplita: Akkor fogd magad és menjél vért csinálni. Ne a pofád járjon. Imádom azokat, akik megmondják másoknak, hogy robbantsanak. Olyat javasolj, amit te is megteszel.

hoplita 2009.12.09. 12:01:28

@zoli29:
Ezek szerint most botlottál bele először, 10 perce...?
Mondom én, hogy nem figyelsz..:DDDD

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.12.09. 12:01:47

@hoplita:
nahát, milyen okosakat tudok írni! :))

zoli29 2009.12.09. 12:03:26

@hoplita:

Én hovavalósi vagyok? Korábban már többször leírtam, úgyhogy nyilván te is tudod.

eN 2009.12.09. 12:04:34

@Talon Karrde: napersze. Példátlan összefogás volt az is mikor a PSD ellen fogtak össze a liberálisok és az RMDSZ akkor éppen ööö... Basescuval. HAt mit mondjak, nem volt egy aranykor az sem.

hoplita 2009.12.09. 12:04:44

@medve2:
Maradjunk annyiban, hogy nem egyedül és ez ha kicsit is, de vigasztal.:DDD

drkovax 2009.12.09. 12:06:08

@hoplita: Hja értem, megismertelek ;-) ... Szóval robbantgassanak.
És azt gondolod, hogy a román rendőrség nem lesz kevésbé "európai" az ügy kezelésében, mint az olasz, és nem a tömeges terror lesz a kormányzati válasz...

eN 2009.12.09. 12:06:48

@hoplita: tessék itt egy térkép: maps.google.com
Menj és csináld.

hoplita 2009.12.09. 12:07:01

@Grift:
Te írtad...?
Nem emlékeztem ki írta....csak találónak éreztem , oszt megjegyeztem.:D

hoplita 2009.12.09. 12:10:14

@medve2:
Egyébként meg faszt se tucc te rólam...
Valószínűleg vaskosabb az aktám, mint a tied, makkmarci.

medve2 2009.12.09. 12:10:14

@zoli29: Hihetelen ez a Kitekintő cikk. De a Kitekintő kurvára komcsi.

medve2 2009.12.09. 12:11:44

@hoplita: Akkor menj robbantgatni, mert gondolom nem csak úgy jár a szád, hanem egy fasza tökös legény vagy, aki nem másokat küldene a Kárpátokba rejtőzködve lövöldözni, hanem magad mutatsz példát.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 12:12:23

@eN: Na figyeld meg akkor a következő 5 évet, amíg valaki le nem lövi azt az állat Băsescu-t addig itt nem lesz csend soha.

medve2 2009.12.09. 12:12:40

@Talon Karrde: Ezt elolvastam. Kérdésem megint: mitől lenne jobb geoana a magyaroknak? Vagy csak a családodat ért sérelem motivál?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.12.09. 12:15:03

@hoplita: szerkesztőként figyelmeztetlek, moderáld magad, finomíts a hangnemeden, ez nem megszokott itt.

hoplita 2009.12.09. 12:15:07

@drkovax:
De, valószínűleg....ugyanakkor csak egyetlen példát hozzatok már fel, ahol szép szóval mentek ezek a dolgok, akárcsak itt Európában????

És mi miért vagyunk itt, ha nem hátországnak, menedéknek...?
Persze itt most nem a szemét, gyáva gerinctelen politikusainkra és bégető köreikre gondolok..:(((

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 12:19:45

@medve2: Nagyon jó kérdések, a lényegre tapintottál és ha nem kérdezed meg, akkor eszembe sem jut így érvelni, nos.
"Mitől lenne jobb Geoana a magyaroknak? "
1. RMDSZ kormányba kerül, fasz tudja, de nekem sokkal megnyugtatóbb mint ha EGYÁLTALÁN NEM.
2. Ha az RMDSZ nem is kerül kormányba, de eltakarodik Băsescu és nem szítja tovább a tüzet nem csak magyar és magyar, de román és román közt sem.
3. Lehet hogy téged meglep, de én 5 éves tapasztalat után BÁRKIT (CV Tudor ki van zárva) inkább akarok elnöknek mint Băsescut. Geoană jobb lett volna Romániának, én itt élek, nincs se kedvem, se lehetőségem, se okom elmenni innen.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 12:22:26

@medve2: Emil Boc erdélyi román, konkrétan móc, hülye lesz nem tárgyalni.

tempetőfi 2009.12.09. 12:37:04

Huhh, még mielőtt bárki azt hinné, hogy minden fekete vagy fehér: jelenleg a szocik egy része hajlandó lenne egy kisebbségi PD-L kormányt kintről támogatni "bizonyos kérdésekben". A liberálisok területi elnökeinek többsége kormányra akar menni, ebben az esetben kérdés, hogy félre tudják-e nyomni Crin Anonescu elnököt (bukott már ebbe belé pártelnök, nem is egy).
A magyarokról szó sincs, nem mi osztjuk a lapot.

hoplita 2009.12.09. 12:39:44

@rajcsányi.gellért (ergé):
Ja, seggfejnek nevezni az..?
Nem tudtam, bocsi..:DD

medve2 2009.12.09. 12:40:09

@Talon Karrde:

1. Abban egyetértek veled, ha van kormányzati szerepe magyar pártnak, az jobb a magyarságnak. Ámbár nem ártana, ha ez most párosulna egy kisebbségi törvénnyel, mely alapja lenne egy kulturális autonómiának.
2. Amiket érveket hozol, azok a basescu okozta politikai káoszra utalnak. Ebben sok igazság van. De ettől még mindig nem látom, nemzeti alapon miért jobb a magyarságnak Geoana.
3. Ne zárd ki, hogy a jelenléegi felállásban nem látod az RMDSZ-t a kormányban.

medve2 2009.12.09. 12:41:13

@tempetőfi: Crin Antonescunak vége? mert azért nem szerepelt rosszul.

tempetőfi 2009.12.09. 12:41:38

És Băsescu flash-reklámban köszöni, nyersfordításban: "Románok, köszönöm! Egyesek nekem adták a bizalmukat. Mások leckét adtak nekem. Mindannyiuknak egy jobb elnöke leszek!" Elnézést a tükörfordításért (nekem adták a bizalmukat), de így jött ki a játék.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 12:46:38

@medve2: 1.-3. OK
2. "nemzeti alapon miért jobb a magyarságnak Geoana"
Nemzeti alapon nem tudom hogy jobb-e, biztos nem roszabb.
Megkozkáztatom azt is, bevállava a támadásokat, hogy államfőválasztás esetében félreteszem a nemzeti alapot.

tempetőfi 2009.12.09. 12:47:49

@medve2: Ez a nagy kérdés. Bukarestet, illetve a román politikumot ismerve nem csodálkoznék egy ilyen lépésen.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 12:51:18

@medve2: Ha Crinnek vége, akkor kb. Geoanának is és jön vissza az Iliescu-féle vonal.

medve2 2009.12.09. 12:55:05

@Talon Karrde: Ez a te szuverén döntésed. De ugyanekkor nem kérdőjelezheted meg, ha egy székely szavazó nem akar balodali jelöltre szavazni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 13:03:53

@medve2: Igazad van, nem kérdőjelezhetem meg, de simán lehölyézhetem, természetesen megfelelő érvekkel alátámasztva a hölyézést. Ha megfelelő érvekkel (és nem LEROMÁNOZÁSSAL) válaszol akkor esetleg elfogadhatom az érveit, de ha nem akkor SZERINTEM HÖLYE, és kb. ennyi. Székelyekkel sokkal banálisabb dolgok esetében sem lehet zöldágra vergődni. Sajnos.

drkovax 2009.12.09. 13:16:47

@hoplita: Skócia a legjobb úton van errefelé (Culloden Field régen volt, nem ér arra hivatkozni).
Esetleg ajánlanám még a figyelmedbe a finnországi svédeket, azon belül is az Aland-szigeteket.

kendeffybotond 2009.12.09. 13:17:27

Medve koma!

Nagyon jó, hogy te mit szeretnél, asszongya, hogy nemá, hogy Jenci, aki többször megbukott, legyen a király. Egyetértek. Hoplita sötét, egyetértek.

Jó lenne az RMDSZ-t egy kicsit feltőkésíteni, egyetértek. Persze a kérdés az, hogy kikkel? Azaz, kevés fajsúlyos ember van az 'emberkatedrális' környezetében, sajnos.

De, hogy mi folyik per pillanat nehéz elemezni.Szerintem Ekstein az egyik kulcsfigura, ezt kevesen mondják.

Basescunak nagy a mozgástere, jó lenne, ha tudná, hogy a FIDESZ, mint leendő magyar kormány mit szeretne tőle. Ez nemcsak magyar-román ügy, hanem szélesebb értelemben, Oroszország, energia, Moldova, Lengyelország, NATO, rakétavédelem stb. Persze ez az én szerény véleményem. Basescuban annyira meg lehet bízni, mint Putyinban.

Persze Bizánc az Bizánc. Bukarest is és Moszkva is Bizánc, csak Oroszországban nincsenek magyarok, a gáz viszont onnan jő...

drkovax 2009.12.09. 13:21:48

@Talon Karrde: Úgy ment el Iliescu is, mint Gyurcsány ... Vissza se kell jönnie, ahhoz hogy itt legyen.

medve2 2009.12.09. 13:54:26

@kendeffybotond:

1. Biztos, hogy Eckstein ennyire befolyásos basescunál. Nem csak egy "díszmagyar"? Illetve mennyire elfogadott az RMDSZ-en belül?
2. Hát, azon sok múlhat, mit mond a Fidesz Basescunak. Egyelőre ennek semmi nyomát nem látom.
3. Ha már említetted, magyar külpolitikai szempontból a hajóskaptány sokkal jobb nekünk, mint Geoana.

hoplita 2009.12.09. 14:06:50

@drkovax:
Na, ja...de tudod, hogy ez a Aland-párhuzam, meg a skótok nem érnek...ezeket a példákat én is tudtam volna hozni, de a mi problémánkban ezek nem nyújtanak megoldási képletet.
Csak mint szabályt erősítő kivételekre tekinthetünk.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 14:08:01

@medve2: "1. Biztos, hogy Eckstein ennyire befolyásos basescunál. Nem csak egy "díszmagyar"? Illetve mennyire elfogadott az RMDSZ-en belül?"
Eckstein alkut kötött Băsescu-val még a kolozsvári polgármesterválasztás előtt.

hoplita 2009.12.09. 14:12:04

@kendeffybotond:
Hát hogy a viharba ne...!
Fel kell tőkésíteni az eremdéeszt, ekstein a kulcsfigura, a gáz meg az oroszoktól jön...ja, én meg sötét vagyok.
A véleményed valóban szerény.:DD

kendeffybotond 2009.12.09. 14:23:30

Medve!

A 2-ik és 3-ik pontban egyetértünk teljesen. Szerintem Eksteinnek van szerepe, ha nem is ő dönt mindenben, én az ő véleményét is meghallgatnám.

Hoplita!

Te sötét vagy valóban, én meg szerény.

Google 2009.12.09. 14:23:51

Egyáltalán emberszámba veszi a magyarokat a hajóskapitány.
Aki, nem mellesleg, egy nagyon nagy játékos. Megedzette őt a tengereken való hánykolódás, egy igazi tengeri farkas.
Eckstein a tanácsadója, és ő mondta azt a választások előtt, inkább belegebed, de akkor sem szavaz Geoanara-Iliescura-Nastasera és mindarra, ami velük jár.
Nem voltam rest, megnéztem a Basescu-Geoana vitát, aki felkészültebb és konkrétabb volt, az mindenképpen Basescu volt. Általánosságokat a szocik ott is szépen tudnak prezentálni, de ez az út ma már ciki, sehova nem visz.
Geoana elmondta ebben a vitában, a fiatalok elmentek, mert Basescu tönkretette az országot, és mit ad Isten, a diaszpóra döntő mértékben Basescura szavaz.
Aradon, Kolozsváron, Szebenben huszon százalékokkal veri Basescu az ellene felállt cseppet sem szent Szövetséget. Miért?
Talán azért, mert az első mandátuma alatt nem voltak csúf privatizációs botrányok; elítélte és elítéltette a kommunizmus rémtetteit, szekus dossziék kerültek bizottságok elé.
Kell-e ennél több?
Aki pedig azt mondja, hogy Basescu, Orbán stb. osztja meg a magyarságot, az elvitatja a magyarok gondolkodáshoz való jogát.
Ha jól értem, a székelyek a második fordulóban aktívabbak voltak, mint akkor, amikor felmutattak nekik egy Hunort.
Szövetséges mindenkinek kell. Ellenségből már van elég.

medve2 2009.12.09. 14:27:15

@Talon Karrde: Mondjuk nem bűn megáűllapodni egy párttal és annak vezetőjével. A kérdés inkább az, hogy mennyire befolyásos az újraválasztott elnöknél.

medve2 2009.12.09. 14:28:04

@hoplita: Szerintem maradj a robbantásoknál, mert különben el fogsz veszni.

medve2 2009.12.09. 14:29:40

@kendeffybotond: Eksteinnel kapcsolatban az az igazi kérdés, hogy mennyire tud hatni Basira.

kamasuka 2009.12.09. 14:33:21

Markóék forogtak, forogtak, de rossz oldalra tettek és most szépen perifériára kerülnek, más veszi át a helyüket. Épp ideje volt. Qurva jól megéltek belőle eddig is évekig!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 14:33:34

@medve2: Tudtommál már akkor tanácsadó volt amikor Băsescu azt mondta 2x hogy nem lesz autonómia.

medve2 2009.12.09. 14:35:48

@Google: Egyetértek és oszton az elemzésedet. Talán egy pontban nem: Basescu valóban törekszik a megosztásra és erre használja a korrupt Szász Jenőt. De bízom abban, amit írtál: ezen átlát az erdélyi magyarság.

medve2 2009.12.09. 14:36:47

@Talon Karrde: Geoana is azt mondta. Viszont Basescu beszél decentralizációról és nagyobb megyei autonómiáról.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 14:41:51

@Google:
"Egyáltalán emberszámba veszi a magyarokat a hajóskapitány."
Igen, megköszönte a románoknak, hogy megszavazták. LOL
Geoană már az EXIT-POLL-ok után megköszönte a MAGYAROKNAK akik rá szavaztak.

"Aki, nem mellesleg, egy nagyon nagy játékos. Megedzette őt a tengereken való hánykolódás, egy igazi tengeri farkas."
Igaz.

"Eckstein a tanácsadója, és ő mondta azt a választások előtt, inkább belegebed, de akkor sem szavaz Geoanara-Iliescura-Nastasera és mindarra, ami velük jár."
Már meg volt kötve egy alku.

"mit ad Isten, a diaszpóra döntő mértékben Basescura szavaz."
PD-L-s befolyás alatt persze.

"Aradon, Kolozsváron"
PD-L kontrollálta városok, PD-L-s polgármesterek.

"Szebenben huszon százalékokkal veri Basescu az ellene felállt cseppet sem szent Szövetséget. Miért?"
Nem akatrák adni a polgijukat :)

"Talán azért, mert az első mandátuma alatt nem voltak csúf privatizációs botrányok; elítélte és elítéltette a kommunizmus rémtetteit, szekus dossziék kerültek bizottságok elé."
NEM ezért, de igazságok, kivéve azt hogy Băsescu dossziéja valahogy nincs meg. LOL

"Aki pedig azt mondja, hogy Basescu, Orbán stb. osztja meg a magyarságot, az elvitatja a magyarok gondolkodáshoz való jogát."
Hülyének lenni szabad.

"Ha jól értem, a székelyek a második fordulóban aktívabbak voltak, mint akkor, amikor felmutattak nekik egy Hunort."
A székelyek nem képviselhetik a romániai összmagyarságot, ezt felfogod?

"Szövetséges mindenkinek kell. Ellenségből már van elég."
bővebben?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 14:43:04

@medve2: Viszont kicsinálja a helyi magyar vezetőket.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 14:54:52

Apropó hölye romániai magyarok, az RMDSZ nem megmondta, hogy NE szavazzanak a népszavazáson. Lóf@szt, szavaztak, NEM-mel. Épp hogy átment a kezdeményezés, de átment, nem szavaznak, nem megy át. Ki kúrta el?

tempetőfi 2009.12.09. 14:57:10

@Talon Karrde: Az RMDSZ azt tanácsolta a választóknak, hogy a referendumon szavazzanak nem-mel.
Tehát ki kúrta el?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 15:03:48

@tempetőfi: TE bazdmeg, mert funkcionális-analfabéta vagy:

Markó Béla "A referendum kapcsán leszögezte: ezt nem lett volna szabad összekapcsolni az államelnök-választással, így ez kampánycélokat szolgál, és ezzel az RMDSZ nem érthet egyet. - Mi azt mondjuk a választóknak, hogy menjenek el szavazni, szavazzanak az államelnökjelöltre, és aki úgy gondolja, szavazzon a referendumon is, de a legfontosabb, hogy az államelnök-választáson vegyenek részt. A parlamentet meg kell reformálni, de nem úgy, ahogy az államelnök akarja – összegzett az RMDSZ elnöke."
www.rmdsz.ro/hirek.php?hir=1975

"– A honatyák számának 300-ra csökkentése emellett Bihar megyében például a következő helyzetet teremti meg: az eddigi kilenc képviselőből maradna 5, a négy szenátorból pedig 3. Ez a magyar képviselet tekintetében azt jelentené, hogy a jelenlegi három képviselőből maradna egy, az egy szenátorból pedig egy sem. És ez nem a személyekről szól, hanem az elvről, hogy a Partiumban mindenhol csökkenne a képviselet, sőt, a megyék többsége teljesen képviselet nélkül maradhat egy ilyen parlamentben – figyelmeztetett Cseke Attila."
www.rmdsz.ro/hirek.php?hir=1973

tempetőfi 2009.12.09. 15:12:15

@Talon Karrde: Mielőtt még bazmegelsz: "Kelemen kifejtette, az RMDSZ arra fogja biztatni a lakosságot, hogy nagy számban vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak nemmel mindkét kérdésre."
www.erdely.ma/kornyezetunk.php?id=60022&cim=rmdsz_szavazzunk_nemmel Mediafax hír, hogy jobb legyen, ami azt jelenti, hogy a magyar sajtó többségében lejött.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 15:18:51

@tempetőfi: Igaz, RMDSZ ezt elkúrta, de érdekes módon nekem az tünt logikusnak, hogy ne szavazzak. Az IGEN-ek többsége boritékolható volt bármekkora részvétel mellett, tehát más módon kellett volna "megfúrni" a javaslatot, pl. érvényteleníteni az egészet.
Erre IS pont elég lett volna a romániai magyarság. Szomorú.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 17:26:31

@medve2: "Valóban használok "csúnya szavakat" különböző irományaimban, de lehetőleg nem öncélúan (van, ahol megvan a funkciójuk), illetve néha hangulati ellenpontként alkalmazom azokat."
Klasszikusokat csak szószerint.

drkovax 2009.12.09. 17:32:21

@hoplita: Az előbb kértél egy példát. Kaptál kettőt.
Skócia miért nem ér ? (Nem mintha Finnország esetében is magától értetődő lenne a svéd mint hivatalos nyelv, stb. De jó, legyen, ők rokonaink**, tehát hasonlóan nagylelkűek mint mi, jó akkor ez nem ér)

**püff neki, má megint belegázoltam a jobbikos lelkedbe :-)

tempetőfi 2009.12.09. 17:52:33

@Talon Karrde: És ha én kútba ugrok, utánam csinálod?:)

gyaloghartur 2009.12.09. 19:04:51

Ultimó konklúzi-jó:
Băsescu egyrózsás.
Geoană háromrózsás.
A székely-magyar helyzete nem rózsás.
Sőt nevróz(s)ás!

gyaloghartur 2009.12.09. 19:14:25

Találós kérdés kezdő kommentelökötteknek:

Egy tövises lebírt hármat,
szirmán narancsszín a harmat.
Szavazd góbé Isten barmát,
s Erdély nem lesz magyar gyarmat?
Ha te, ha!

ámokfúró · http://makuly.blog.hu/ 2009.12.09. 19:41:40

Nem igazán értem a nagy siránkozást Geoanaért, akinek bukása - mint néhány kommentből kiderült - az erdélyi magyarság kárára lesz. Mert mért is?

gyaloghartur 2009.12.09. 20:00:23

Azt mesélik, hogy egykoron
Tengerész jött fehér lovon:
hajdan büszke hajóhadát,
elleninek mind átadák...

Erre császkál mikor részeg,
"sár" mása e Tengerésznek:
pálinkánk kúrálja máját,
elúsztatta a flottáját...

abandi 2009.12.09. 20:27:29

@gyaloghartur:
Bazd meg az anyádat,
És nyaljad ki a picsámat.

gyaloghartur 2009.12.09. 20:35:38

ifj. Szász Jenő kommünikéje...ja:
Nem igaz, hogy "vaj" öt éve, az Elnök egy gyereket szájon ver: csak performáns volt a szoftver.
Igaz, hogy Kotrócsényben...ban, koccintottam, de a pezsgőt titokban kiloccsintottam.
Ez nem ünneplés, ugyé?

gyaloghartur 2009.12.09. 20:42:03

@abandi: Csodálom a kiművelt stílusodat, ugyanakkor remekül szórakoztat, hogy sikerült jól felhergeljelek, s a habzó szád nyála a képernyőre fröcskölt. Le ne töröld, maradjon szellemességed mementója!

abandi 2009.12.09. 20:47:26

@gyaloghartur:
Köszönöm.
Mindíg jólesik egy rühöscigány vacsorára.

gyaloghartur 2009.12.09. 21:33:52

Abandi, abandi! Nem tudsz csendben maradni. Mondok neked egy dógot, s kettő lesz belőle, úgy beszélsz mint aki beszedte a bolondgomba drogot, s attól van belőve: de akárhogy vered a sámán dobot, tudom valódi neved Abajdok, mert nem lehet táltos, minden talált fos, látnoknak sem vagy egy Nostradamus, hiába bámulsz bódító füstön át, mit csipás szemed lát, nem füstös, nem kormos, nem ragyás, csak te vagy komám gyagyás.
Úgy tudd meg származéka vagyok azon rabhonbánnak, aki ősapja volt Orbánnak, s aki Nemzetségem fitymálja, nem ép az esze, vagy hiányzik fitymája! Ki ...ovics,...auer,...szky , ősökkel büszkélkedik, nekem hiába tüsténkedik,
mert hamar megtanulja ki a csicska, ha megojtja a székely bicska...

abandi 2009.12.09. 21:41:42

@gyaloghartur:
"mert hamar megtanulja ki a csicska, ha megojtja a székely bicska..."

No, akkor ezt tisztáztuk.
Olvassá' több Arany Jánost, hátha segít rajtad...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 22:10:49

@ámokfúró: Olvass el még 1x minden kommentet ÉS hivatkozást figyelmesen, ha leesni nem is, de derengeni fog.

abandi 2009.12.09. 22:17:21

@Talon Karrde:
Nem.
És nem is telefonálgatok a blogolóknak este kisgecimódra...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 22:27:05

@abandi: Ébren volt a csávóka, LoL, mások már feldolgozták ezt a sokkot, neked is jó lenne.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.09. 23:01:58

@abandi: már egyszer szóltam, hogy vagy igyál vagy kommentelj :(

abandi 2009.12.09. 23:12:32

@Talon Karrde:
LOL, WTF, satöbbi...
kis szőröstalpúcskám

gyaloghartur 2009.12.10. 06:47:44

@abandi: Te handibandi vaszleg kádár jánoson nevelkedtél- Vigyázz, a te "ismereteid" szerint Arany is szőröstalpúnak minősül, hiszen a romániai Salonta-n született. Igazi neve: Ioan Gura de Aur, azaz aranyszájú János...
(Az is megérne egy disszertációt, hogy az eredetileg "szőrös nyelvű"-ből, hogy lett a svábtótbibsi nyelvjárásban szőröstalpú? V.szeg úgy, mint az egyelőréből, az értelmetlen egyenlőre...)

medve2 2009.12.10. 11:33:18

Hát, abandi, itt téged kiütöttek. Jobb, ha feladod, mert tényleg gáz rád nézve ez az eglész, csak káromkodni tudsz lassan. Lehet, hogy mosz ezt Vona Gabó is így gondolná....

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.10. 11:44:28

@medve2: Néha jól jön a segítség.
OFF:
Mintha régebben olvastam volna, hogy te erdélyi vagy, igaz ez?
süti beállítások módosítása